Koje su bolje tablete ili injekcije Actovegin?

Dopinški skandal, razlog zatvora doktora, prijetnja lude bolesti krava i uvjerenje proizvođača da klinička ispitivanja općenito nisu potrebna. Sve to se odnosi na još jedan lek, koji je među liderima u prodaji u Rusiji - Actovegin. U svojoj kolumni „Čime nas tretiraju“, Indicator.Ru razumije funkcioniše li ovaj lijek i objašnjava zašto je zabranjen u SAD-u i Kanadi.

Analiza prodaje lijekova u ljekarni pokazuje da u najhladnije doba godine prioritet pripadaju lijekovima protiv gripe i drugih akutnih respiratornih bolesti, poput Ingavirina, o kojem smo govorili u prethodnom članku rubrike. U martu i aprilu, prema DSM Group, na prvu liniju dolazi potpuno drugačiji lijek, Actovegin, koji čini 0,76-0,77% od ukupne prodaje u ovim mjesecima.

Ovaj lijek propisan je za liječenje vaskularnih i metaboličkih poremećaja mozga, krvožilnih poremećaja i njihovih posljedica (trofični ulkusi), opekotina i rana, komplikacija raka i u slučajevima poremećaja rasta ploda u trudnica. Proizvodi ga kompanija Sotex, koja je u vlasništvu kompanije Protek, a koja zauzvrat pripada kompaniji Takeda Pharmaceutical, jednoj od 15 najvećih farmaceutskih kompanija na svijetu. Na web stranici državnog registra lijekova lijek je predstavljen u više oblika: masti, gelovi, otopine za injekcije i infuziju, pa čak i granule (u odjeljku "farmaceutske tvari").

Generički: lažni ili spas?

Actovegin je nastao kao generički (lijek koji se prodaje pod robnom markom i razlikuje se od originalnog patentiranog naziva firme za razvojne programere - približno indikator.Ru) još jedan lijek - Solcoseryl, proizvodi ga od 1996. godine švicarska kompanija Solco. S vremenom ističe patent za bilo koji lijek, pa će ga druga kompanija možda početi proizvoditi pod svojim imenom i najvjerovatnije će ga jeftinije prodati, jer marka više neće morati kopirati. Povoljni i jeftini generički proizvodi postali su pravi spas za zemlje trećeg svijeta, pa njihovu proizvodnju podržava Svjetska zdravstvena organizacija.

Nedostaci generičkih izvora su nedostatak kliničkih ispitivanja (za razliku od markiranog oblika), moguće razlike u razini djelotvornosti i drugih pomoćnih sastojaka, u usporedbi s originalnim lijekom, zbog kojih se mogu pojaviti nuspojave. Uz sve ove nedostatke, cijena liječenja može značajno varirati, pa čak i stručnjaci WHO priznaju da je takva zamjena mnogo bolja nego ništa.

Sam originalni lijek Solcoseryl pao je u dva glavna pregleda lijekova Cochrane Library, koja sakuplja dokaze o učinkovitosti medicinskih tehnologija i lijekova. Jedna od njih bavi se liječenjem čira na potkoljenici kod osoba sa anemijom srpastih ćelija pomoću šest vrsta sredstava koja se koriste spolja (preljevi za rane, masti) i iznutra, uključujući intravenski. Pored solkokerila, na spisku ispitivanih lijekova nalazili su se vitamin-supstanca L-karnitin, izoksuprin, arginin butirat, RGD peptidi i lokalni antibiotici. Pregled je prepoznao djelotvornost svih nabrojanih alata za liječenje čira na potkoljenici kod srpaste ćelijske anemije zbog male veličine uzorka i mogućnosti njegovog pomicanja.

Drugi se pregled odnosi na probleme s rastom fetusa tokom trudnoće. Autori zaključuju da postoji "premalo dokaza" da solkoricril, galaktoza, glukoza ili karnitin koji konzumiraju trudnice pomažu u rješavanju ovog problema na bilo koji način. Odgovor na pitanje može li kopija biti bolji od originala, čini se, nedvosmislen je. U ovom trenutku moglo bi se prestati čitati dalje, ali nećemo biti pristrani. Što ako ga same nečistoće i razlike od Solcoseryla učine efikasnijim?

Od čega, od čega?

Aktivna komponenta lijeka je deproteinizovani hemodijalizat teleće krvi, to jest bjelančevina u krvi kojima nedostaje i ostale relativno velike, čestice veće od 5 kilodaltona. Prema uputama, ova mješavina supstanci poboljšava sintezu ATP-a (adenozin trifosforna kiselina - supstanca u kojoj ćelija skladišti energiju) u „ćelijskim elektranama“, mitohondrijima, i stimulira potrošnju ćelije kiseonika. Koje tvari u ovoj mješavini djeluju na ovaj način, je pretpostavka da se radi o fosfooligosaharidima inozitol.

Faze proizvodnje Actovegina opisane su na getactovegin.com (bilo da pripada proizvođačima ili prodavačima lijekova, nejasno je da nema naznaka za to), gdje se kaže) da višestepeno čišćenje s filterima lijek čini sigurnim i sterilnim. Isti članak, pozivajući se na niz znanstvenih radova, dokazuje učinkovitost lijeka i činjenicu da može djelovati poput inzulina. Međutim, većina referenci vodi ka proučavanju aktivnosti leka u kulturi ćelija vezivnog tkiva: masnih (adipocita) ili „vlaknastih“ (fibroblasta) štakora ili miševa. Ova faza ispitivanja je veoma važna, ali doktori to ne mogu ograničiti samo na nju.

Gledajući web stranicu Takeda Pharmaceutical na engleskom jeziku, nećemo pronaći nijedan list Actovegin na popisu lijekova koje kompanija prodaje. Na web stranici ruske kompanije Takeda Rusija - CIS nalazi se na listi lijekova koji se prodaju na recept. Međutim, veza do stranice samog lijeka actovegin.ru nas preusmjerava na portal http://nevrologia.info, a pisanje kroz slovo k vodi na web stranicu čiji je vlasnik "odlučio sakriti opis stranice" (http://www.aktovegin.ru). Pogledajmo što nam govore znanstveni članci velikih zbirnika znanstvenih publikacija.

Na popisu (nije)

Postoje mnoge studije o učinkovitosti Actovegina: pretraživanje na temelju znanstvenih članaka PubMed daje čak 133 članka, objavljenih od 1977 do 2016. Među njima 19 - recenzije. Pregled britanskog časopisa za sportsku medicinu (faktor učinka 6.724) zaključuje da su pronađeni samo ograničeni dokazi o efikasnosti intramuskularne injekcije Actovegina u borbi protiv ozljeda potkoljenica.

Pregledom časopisa Diabetes Obesity & Metabolism (faktor utjecaja 6.198), koji procjenjuje učinak različitih lijekova na dijabetičku neuropatiju (poremećaj živčanog sustava uslijed oštećenja malih žila i oslabljenu opskrbu krvlju živčanim vlaknima), zaključuje se da je od lijekova uključenih u treći ( završna) faza kliničkih ispitivanja, nijedna, uključujući Actovegin, nije odobrena od strane FDA (Uprava za hranu i lijekove, Uprava za hranu i lijekove) i Europska medicinska komisija zbog upitnih učinaka ivnosti.

Općenito, većina studija objavljuje se u njemačkom, ruskom ili u drugim malim nacionalnim časopisima. Na primjer, jedan članak koji izvještava da uzimanje Actovegina pomaže kod nedostatka kisika u plodu čak se pojavio u Georgian Medical News. Izašla je 2006. godine, u to vrijeme faktor utjecaja časopisa iznosio je 0,07. Uzorak je bio vrlo mali, a od 36 žena unošenje Actovegina, glukoze i vitamina C pomoglo je samo 24.

Druga studija koja opisuje učinak lijeka na pacijente sa sindromom dijabetičkog stopala, objavljena na ruskom jeziku u časopisu Effective Pharmacotherapy, napravljena je na uzorku od 500 ljudi - pacijenata Okružne kliničke bolnice Vidnovsky. Rad pokazuje da je grupa koja je koristila Actovegin imala mnogo brži edem, a temperatura zahvaćenog područja se smanjila. Međutim, u ovom slučaju ljekari nisu koristili dvostruko slijepu metodu, kada pacijent i naučnik do kraja ispitivanja ne znaju ko prima lijek, a ko je placebo.

U takvoj situaciji liječnik može podsvjesno ili namjerno propisati lijek osobama povoljnije prognoze, koje će iskriviti rezultat (imajte u zagradama da je faktor utjecaja časopisa 0,142). Dio studija, bilo proteklih godina (provedene su od kraja sedamdesetih do devedesetih godina prošlog vijeka), bilo iz drugih razloga teško je pronaći u cijelosti, iako se na njih često navodi i dvostruko slijepa placebo kontrolirana metoda spominje se u njihovim imenima (na primjer, vidi ova studija).

Trenutno Takeda Pharmaceutical provodi opsežno, dvostruko slijepo, placebo kontrolirano istraživanje učinkovitosti Actovegina za koje se regrutira uzorak od 500 pacijenata nakon srčanog udara (iz klinika u Rusiji, Bjelorusiji, Kazahstanu), ali do sada su objavljeni samo njegov plan i dizajn.

45 Actovegin studija nalaze se na popisu Cochrane kliničkih ispitivanja, ali postoji samo jedan pregled. Prema ovom pregledu, na osnovu podataka iz devet kliničkih ispitivanja koja su obuhvatila ukupno 697 pacijenata sa upalom tkiva Ahilove tetive, razmatra se i Actovegin, zajedno s drugim metodama liječenja. Autori pregleda zaključuju da je ovaj lijek „obećavajući“, ali ozbiljnost stanja pacijenata koje su liječeni je kontroverzna, a uzorak je mali. Ali pored ovog pregleda, objavljenog 2001. godine, označeno je SUSTAVNO („opozvano“) 2011. godine. Šta bi mogao biti razlog za ovu odluku?

Diskvalifikacija, zatvor i bolest ludih krava

Actovegin je 2000. godine bio u centru sportskog skandala. Učesnici biciklističke utrke Tour de France, uključujući Lancea Armstronga, njenog sedmostrukog pobjednika (USADA protiv Armstronga, Obrazloženu odluku, odjeljak IV B 3.e (str. 42–45) (USADA 10), optuženi su da ga koristi zajedno s drugim doping lijekovima. Oktobar 2012)). Uprkos činjenici da je teško otkriti tragove ovog lijeka u krvi (naša vlastita krv sadrži približno iste tvari), ispisani paketi lijeka koji su pronađeni bili su razlog za naplatu. Međutim, kako su pokazala daljnja istraživanja (iako također nisu objavljena u časopisu sa najvećim utjecajem International Journal of Sports Medicine), ovaj lijek ne pomaže sportašima da poboljšaju svoje performanse.

No, upotreba sumnjivog lijeka od strane sportaša nije se tu završila. Spominje se slučaj pretpostavljenog anafilaktičkog šoka kod biciklista nakon pokušaja liječenja njegove ozljede Actoveginom, ali kasnije se ispostavilo da je šok najvjerojatnije septički, to jest zbog trovanja krvi, najvjerovatnije nema veze s ovim lijekom.

U julu 2011. godine web stranica FDA objavila je kaznu 51-godišnjem stanovniku Toronta Anthonyju Galea koji je radio sa sportašima (ovaj put u fudbalu i košarci) i propisao ilegalne droge: Actovegin i ljudski hormon rasta. Između ostalog, liječnik je radio bez posebnog odobrenja medicinskog radnika. Za to je osuđen na tri godine zatvora, novčanu kaznu u iznosu od 250 hiljada dolara i konfiskaciju imovine u iznosu od 275 hiljada dolara.

Ista izjava za štampu ukazuje da oba leka „nisu odobrena za ljudsku upotrebu“. Razlog ove zabrane je prožimajući rizik od infekcije prionskim bolestima koje utječu na nervni sistem sisara. Kod krava je riječ o spongiformnoj encefalopatiji (to je takođe bolest lude krave), a ljudska verzija se naziva Creutzfeldt-Jakobova bolest. Uzrok prionskih bolesti je nepravilno uvijeni protein, koji “inficira” ostale proteine ​​svojim oblikom, što dovodi do degeneracije nervnog tkiva. Smrtnost u blagim slučajevima je oko 85%, dok je teška smrtnost uopće neizlječiva.

Izbijanje nove verzije zabilježeno je malo prije, 2009. godine. Kako bi se ljudi zaštitili od novih infekcija, uvedena je zabrana proizvodnje, uvoza i propisivanja lijekova s ​​komponentama životinjskog porijekla u SAD-u i Kanadi preko kojih se može prenijeti prionski protein. Hormon rasta koji potiče iz hipofize i proizvodi na bazi životinjskog seruma takođe se nalaze na ovoj listi.

Međutim, ova zabrana i povremene optužbe za njihov proizvod u nedostatku nedvojbenih nedvosmislenih dokaza o efikasnosti, ne smetaju distributerima droga u zemljama ZND.

"U Rusiji kliničko ispitivanje lijeka nije zakonski neophodno, tako da njegovo odsustvo ne može predstavljati problem za nas", izjavila je predsjednica Nycomed-a Rusija-ZND Josten Davidsen u intervjuu za Kommersant o izgradnji novih tvornica kompanija u regiji Yaroslavl. "Zašto to ne uradimo?" Jer ne osjećamo potrebu da to radimo. Vidimo da lijek potražuju ruski ljekari, preporučuju ga pacijentima. Ovo je važna stvar, jer su ljekari u Rusiji prilično konzervativni i drže se dobro poznatih i dobro uspostavljenih tehnika liječenja. Potrošači su zauzvrat lojalni Actoveginu. Osim toga, danas nema toliko alternativnih lijekova. "

Indikator.Ru preporuka: budite oprezni

Ukratko rezimirajte sve naše nalaze. Ako se originalni lijek naziva sumnjivim, tada generički imaju manje šanse da dobiju potvrdu o učinkovitosti. Proizvođači vjeruju da je glavna stvar dostupnost potražnje, a oni sami priznaju da nije potrebno testirati lijek prema svim standardima medicine utemeljene na dokazima prije početka njegove prodaje. Najljepši i zadovoljavajući kriterij kriterija još nije završen, objavljen je samo njegov plan. Web stranica tvrtke na engleskom jeziku sakrila je svako spominjanje Actovegina, vjerojatno zbog činjenice da je lijek zabranjen u Kanadi i Sjedinjenim Državama, što znači da proizvođači više ne računaju na ovu publiku. Lijekovi koji sadrže životinjske komponente zabranjeni su u mnogim zemljama zbog rizika prenošenja prionskih bolesti.

Uredba Ministarstva zdravlja Ruske Federacije br. 15 „O merama za sprečavanje širenja bolesti Creutzfeldt-Jakob u Ruskoj Federaciji“ od 15. decembra 2000. godine uvodi zabranu uvoza u Rusiju „mesa, mesa i drugih proizvoda za klanje goveda iz Velike Britanije, Portugala, Švajcarske, a ograničena je uvoz ovih proizvoda iz devet departmana Francuske i šest županija Republike Irske. " Takođe se preporučuje suzdržati od uvoza lekova napravljenih od humane hipofize u ove regije. Međutim, za razliku od sličnih dokumenata usvojenih u Republici Bjelorusiji i Ukrajini, on se ne uključuje na popis izvora lijekova sa životinjskim sastojcima u njegovom sastavu, pa je sada dopušten uvoz Actovegina, proizvedenog u Švicarskoj, u Rusiju.

Zemlje Istočne Europe i ZND nisu spadale u rizičnu skupinu, što znači da je na njihovoj teritoriji moguće proizvoditi lijekove s potencijalno opasnim komponentama. Ali isti dokument pokazuje da za ove zemlje stručnjaci WHO-a jednostavno nemaju pouzdane informacije, stoga ne znamo kolika je vjerojatnost prijenosa infekcije.

Stoga, odgovornost za ovu odluku i za vlastito zdravlje u potpunosti je na potrošaču. Možda lijek zaista djeluje, a brojni pozitivni rezultati ispitivanja u malim znanstvenim časopisima i dalje su istiniti, a planirana velika studija samo će ih potvrditi. Međutim, ta činjenica ne negira vjerojatnost prenošenja prionskih bolesti, pa je bolje suzdržati se od takvog liječenja, barem dok ne preuzme sigurnosni sustav za nadzor takvih komponenti u ruskim lijekovima.

Naše preporuke ne mogu se izjednačiti sa imenovanjem lekara. Prije nego što počnete uzimati ovaj ili onaj lijek, obavezno se obratite stručnjaku.

Indikacije za upotrebu

Actovegin se pravi na osnovi deproteinizovanog hemoderivata iz krvi teleta. Kao što je već napomenuto, podstiče metaboličke procese na staničnoj razini, što osigurava bolju opskrbu tkiva kisikom i pojačava cirkulaciju krvi. Na policama ljekarni možete vidjeti mast, gel, tablete i injekcije.

Alat treba propisati samo liječnik. Što se tiče gela i masti, oni će vam pomoći kod upalnih procesa na koži, opekotina i čireva od pritiska.

Uputa za upotrebu kaže da su Actovegin tablete propisane za takva patološka stanja kao što su:

  • moždani udar
  • poremećaj cirkulacije u mozgu,
  • TBI,
  • demencija
  • dijabetička polineuropatija,
  • vaskularni poremećaji
  • ulcerozni procesi trofičke prirode,
  • angiopatija.

Za upotrebu injekcija Actovegin prikladne su iste indikacije. Izbor oblika otpuštanja lijeka ovisit će o težini patološkog stanja.

Preporuke za uzimanje lijeka

Injekcija se koristi za intravenske i intramuskularne injekcije, može biti i kapaljka.

U početnim fazama terapijske terapije, doza je velika, s vremenom postaje manja. Do kraja liječenja dopušteno je zamjenu injekcija Actovegin tabletama. U velikoj većini slučajeva tečaj lečenja traje 30-45 dana.

Što se tiče oblika lijeka u obliku tableta, mora se uzimati oralno. Ljekari obično preporučuju njihovim pacijentima da piju 1-2 tablete tri puta dnevno. Nakon što se primijeti olakšanje, dnevna doza se smanjuje.

U djetinjstvu se lijek može uzimati ako je dijete napunilo tri godine, dnevna doza je 1 tableta.

Kontraindikacije i neželjene reakcije

Kao i svaki lijek, Actovegin ima niz kontraindikacija, one uključuju

  • oligouria,
  • plućni edem,
  • anuria
  • zatajenje srca
  • individualna netolerancija,
  • trudnoća u prvom tromjesečju

Što se tiče nuspojava, upotreba ovog lijeka može uzrokovati:

  • alergijska reakcija u obliku urtikarije,
  • hiperhidroza
  • porast telesne temperature,
  • pojava svrbeža
  • lakriminacija
  • hiperemija sklere.

Šta treba prednost - injekcijama ili tabletama?

Nema konačnog odgovora na pitanje koja je razlika između injekcija i tableta Actovegina i što je bolje koristiti sa ovim ili onim patološkim stanjem. Sve će zavisiti od vrste bolesti, težine njenog toka, starosti i individualnih karakteristika pacijenta.

Dajemo primjer, u slučaju nervnih poremećaja optimalna opcija liječenja bila bi tableta u obliku lijeka, jer ima sposobnost nakupljanja u tjelesnoj šupljini. Ako je pacijent bolestan od dijabetesa, bolje je dati prednost injekcijama, jer na taj način aktivna supstanca mnogo brže prodire u tijelo i šire se kroz njega.

Ako je potrebno, Actovegin se može zameniti takvim analogima:

  • Cortexin
  • Vero-Trimetazidin,
  • Cerebrolysin
  • Curantil-25,
  • Solcoseryl.

Što se tiče ampula, mora se imati na umu da je slična aktivna supstanca pronađena samo u Solkserilu. Cijena će ovisiti o državi proizvođača lijeka.

Vidal: https://www.vidal.ru/drugs/actovegin__35582
Radar: https://grls.rosminzdrav.ru/Grls_View_v2.aspx?routingGu>

Pronašli ste grešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Farmakološki profil

Komponente otopine Actovegin su fiziološke, tako da nije moguće proučiti njihovu farmakokinetiku nakon gutanja. Lijek djeluje pojačavanjem energetskog metabolizma. Ubrzava iskorištavanje kisika i na taj način povećava otpornost na gladovanje kisikom u tkivima ljudskog tijela.

Kao što je već spomenuto, primjenom farmakokinetičkih metoda nemoguće je proučiti farmakokinetičke karakteristike (apsorpcija, distribucija, izlučivanje) aktivnih sastojaka lijeka Actovegin, jer se on sastoji samo od fizioloških komponenti koje su obično prisutne u tijelu.

Do danas, nema razloga pretpostaviti smanjenje farmakološkog učinka lijeka u bolesnika s oštećenim fiziološkim funkcijama apsorpcije i izlučivanja produkata raspada.

Pomoću medicine utemeljene na dokazima, poznato je da Actovegin u obliku injekcija brzo prodire u krvožilni sustav, a aktivna supstanca se distribuira u tijelu, što opravdava njegov prilično brz učinak.

Medicina zasnovana na dokazima

Na svjetskom webu bilo je puno članaka na temu da nema izravnih dokaza o učinku injekcije Actovegin i stoga ga je beskorisno koristiti. Svi dokazi o tome temelje se na istim fiziološkim komponentama koje progone mnoge ljekare.

Ali, postoji takva grana medicine kao što je medicina zasnovana na dokazima, koja u praksi tokom određenog vremenskog razdoblja dokazuje efikasnost određenog lijeka.

To se dogodilo s Actoveginom, koji je na farmaceutskom tržištu već više od 30 godina, a recenzije o njemu izuzetno su pozitivne i od pacijenata i od vodećih stručnjaka, što znači da nema razloga da ovaj nootropni lijek smatra neučinkovitim.

Indikacije i kontraindikacije za upotrebu

Indikacije za upotrebu Actovegina u obliku injekcija:

  • neuralgični poremećaji (uključujući ishemijski moždani udar, hipoksiju, traumatske ozljede mozga),
  • dijabetes melitus
  • kršenje opskrbe krvlju i metabolizma,
  • varikozne vene,
  • kršenje vaskularnog tonusa.

Lijek je propisan i za najbrže zacjeljivanje rana i opekotina različitog stepena.

Actovegin u ampulama nema kontraindikacije za njegovu upotrebu, ali se ne preporučuje davanje injekcija ako pacijent ima alergijsku reakciju na jednu od komponenti ovog lijeka.

Upute za upotrebu

Koristi se injekcije Actovegina intravenski ili intramuskularno (ovisno o stupnju i vrsti bolesti). At intravenoznom primjenom, lijek se propisuje u obliku kapi ili toka, a prije njegove primjene lijek se otopi u otopini natrijum-hlorida radi bržeg otapanja kada uđe u organizam. U tom slučaju dnevna doza ne smije biti veća od 20 miligrama.

Što se tiče intramuskularne primjene, u ovom je slučaju prije svega potrebno odabrati potrebnu dozu. Na početku čine od 5 do 10 miligrama po kuci i po potrebi se povećavaju za 5 miligrama svake sedmice. Injekcija se daje intravenski bez dodatnog liječenja natrijum-hloridom.

Takvi nootropni lijekovi često se koriste tokom složene terapije, uključujući za liječenje neuralgičnih bolesti.

Predoziranje i nuspojave

Srećom, ako se premaši preporučena doza lijeka, onda takva greška ne prijeti pacijentu, jer je nemoguće naštetiti organizmu fiziološkim komponentama prisutnim u Actoveginu.

Kao što praksa pokazuje, lijek dobro prihvaćaju pacijenti i ne izaziva nuspojave. Ali, ipak, u rijetkim slučajevima mogu se pojaviti anafilaktičke i alergijske reakcije povezane s individualnom netolerancijom na lijek. Pored toga, prilikom uzimanja Actovegina ponekad se pojave sledeće nuspojave:

  • neznatno crvenilo kože ili osip po tijelu,
  • opšte slabost
  • mučnina i gaženje
  • glavobolja i gubitak svijesti,
  • kršenje gastrointestinalnog trakta,
  • bolovi u zglobovima
  • nedostatak daha, ponekad gušenje uzrokovano ukočenošću u disajnim putevima,
  • pojačano znojenje,
  • zastoj vode u tijelu,
  • zbog krutosti dišnih puteva, pacijent može čak imati problema sa gutanjem vode, hrane i sline,
  • pretjerano uzbuđeno stanje i aktivnost.

Posebna uputstva za upotrebu

Proizvođač nije pružio informacije o dodatnim uputama u vezi s uzimanjem lijeka. No, većina pacijenata primjećuje da bi s dijabetesom pacijent trebao uzimati lijek pod nadzorom liječnika, jer zadržava vodu u tijelu, što zauzvrat šteti tijelu kod dijabetesa.

Pregled ljekara

Glavna akcija Actovegina je pojačan transport kisika u cirkulirajućoj krvi. Zahvaljujući prirodnim sastojcima koji čine ovaj lijek, njegova parenteralna primjena poboljšava metaboličke procese u ćelijama tkiva ljudskog tijela zbog aktivne potrošnje, akumulacije, kretanja i oslobađanja kisika i glukoze.

Lijek poboljšava dotok krvi u ćelije tkiva, ubrzava obnovu oštećenih tkiva i pomaže tijelu da upije vitalne tvari i elemente.

Unesite Actovegin pacijent može:

  1. Intramuskularno - 5 ml dnevno, tijek liječenja - 20 injekcija.
  2. Intravenozno: u mlaznim injekcijama - 10 ml dnevno ili se stavlja kapaljka - lijek se razrjeđuje u 200 ml fiziološke fiziološke otopine ili 5% otopine glukoze. Brzina primjene ne smije biti veća od 2 ml u minuti.

Doziranje Actovegina za infuzijske infuzije ovisi o obliku patološkog procesa, s:

  • ishemijski moždani udar svake nedelje daje se do 50 ml / dnevno, zatim u roku od dve nedelje - do 20 ml / dan,
  • cerebrovaskularni poremećaji - dvije sedmice po 10-20 ml / dan,
  • teško zacjeljuje oštećenje integriteta kože - 10-20 ml svaki drugi dan.

Mišljenje pacijenta

Opterećenost na poslu daje se do izražaja, posebno kada otvorite svoju malu tvrtku i stalno ste u stresnom stanju, što naravno utiče na vaše zdravlje.

Nakon nekoliko nervoznih tjedana, počela sam primjećivati ​​opće slabost, pretjeranu nervozu i peckanje u rebrima. Nisam se prekidao zbog toga, jer sam mislio da se samo produžava, ali svaki dan mi se pogoršavalo i odlazio sam doktoru.

Dijagnosticirala mi je interkostalnu neuralgiju povezanu sa stresom. Kao tretman propisao mi je nootropni lijek Actovegin u obliku injekcija, i unutar nedelju dana sam se osjećao znatno bolje.

Nikita Milev, 30 godina

Od djetinjstva, moj glavni problem je slab imunitet, koji se prilično često odrazio na moje zdravlje i bio sam bolesno dijete. U dobi od 19 godina, obuzela me je bolest poput herpetičke neuralgije - bolesti koja pogađa područje oko očiju.

Odmah sam otišao kod doktora i on mi je propisao intramuskularni unos Actovegina i nakon 2 tjedna bolest je počela da posrne, a nakon mjesec dana toga sam se u potpunosti riješio. Uzgred, lek takođe povećava imunitet.

Anastasia Shpanina, 20 godina

Savjeti za pacijenta

Elementi medicinskog rastvora Actovegin mogu izazvati alergijsku reakciju kod osobe. Mnogi pacijenti preporučuju da, kada se pojave simptomi alergije, liječenje lijekom prekine u fazama, da ne bi pogoršalo stanje.

U pravilu, nakon prolaska alergijske iritacije, lekar odabire novo rješenje u kojem nema različitih alergena.

Za i protiv praktičnog iskustva

Od izraženih prednosti lijeka treba razlikovati sljedeće:

  • visoka efikasnost
  • nekoliko nuspojava
  • u lečenju neuralgičnih poremećaja medicinsko rešenje ima aktivno sedativno i toničko dejstvo,
  • širok spektar primjene.

Sastojci: postoje kontraindikacije, uključujući i alergijsku reakciju.

Sastav Actovegina u tabletama i injekcijama

Osnova lijeka Actovegin je koncentrirani ekstrakt iz teleće krvi koji ima snažan metabolički učinak.

Njegov sadržaj u otopinama za injekcije ovisi o volumenu ampule:

  • 80 mg koncentrata u ampulama sa 2 ml rastvora,
  • 200 mg koncentrata - za ampule od 5 ml,
  • 400 mg - u ampulama od 10 ml.

Kao pomoćna supstanca koristi se voda za ubrizgavanje.

Aktivna supstanca oblika tablete je Actovegin granulat, tj. deproteinizovani ekstrakt iz krvi teladi, dopunjen mikrokristalnom celulozom i povidonom K-90. Uz to, tableta će kao pomoćni sastojak sadržavati talk i magnezijev stearat.

Rastvor intramuskularno, intravenski ili kapanjem daje brže i potpuno ulazi u krvotok.

Prevlaka koja štiti tablete od promjene svojstava i olakšava primjenu sastoji se od glikolnog voska, dietil ftalata, talka, titanijevog dioksida, saharoze, akacijeve gume, povidona K-30, hipromeloza ftalata, makrogola i žute kinolinske boje.

Razlike u obliku lijeka

Indikacije za uzimanje Actovegina u tabletama ili u obliku otopine, prema uputama za upotrebu, gotovo su identične. Glavna razlika između oblika doziranja je ta što otopina, kada se daje intramuskularno, intravenski ili kap po kap, brže i cjelovito ulazi u krv, pružajući tijelu veliku dozu aktivne tvari.

Tablete ulaze u krvotok samo tijekom apsorpcije u crijevima, tj. prije nego što ovaj prođe kroz probavni trakt. To znači kašnjenje u isporuci lijeka u krv i djelomično uklanjanje istog prirodnim izlučujućim procesima.

Pogledajte video: Bol u donjem delu ledja (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar