Smjernice za upotrebu lijeka Bayeta - posebna uputstva i pregledi

Baeta je hipoglikemijsko sredstvo dizajnirano za kontrolu glukoze u krvi kod dijabetesa tipa 2. Exenatid je klasificiran kao amidopeptidi aminokiselina. Kao inkretinski mimetik, usporava varenje, pojačava aktivnost b-ćelija. Od tradicionalnog inzulina, lijek se razlikuje po farmakološkim mogućnostima i troškovima.

Kome je prikazan egzenatid

Lijek je propisan dijabetičarima druge vrste bolesti (osim za djecu i trudnice). Ako terapija metforminom i drugim hipoglikemijskim lijekovima ne daje željene rezultate, Bayete je propisan kao dodatni lijek. Injekcije se koriste i kao monoterapija. Posebna vrijednost kod dijabetesa koji nije ovisan o insulinu je sposobnost lijeka za kontrolu apetita i tjelesne težine.

Obrazac za puštanje

Baeta je rešenje bez boje i mirisa. 1 ml aktivne komponente egzetanida sadrži 250 mcg. Uloga dodatnih sastojaka je sirćetna kiselina, natrijum acetat trihidrat, matakrezol, manitol i drugi pomoćni sastojci.

Lijek se oslobađa u jednoj olovci za šprice - analogni inzulinski špric nove generacije. Zapremina lijeka u takvoj olovci je 1,2 ili 2,4 ml (u svakom pakovanju - jedna takva šprica).

Za Bayetove lijekove samo Exenatide može djelovati kao analog.

Farmakodinamičke mogućnosti

Što se događa s Bayetom nakon potkožne primjene? Mehanizam delovanja leka je jednostavan. Inkretini, čiji je predstavnik eksenatid (aktivna komponenta lijeka), povećavaju proizvodnju inzulina i inhibiraju proizvodnju analoga glukoze u jetri.

Exenatide Baeta pomaže dijabetičarima da kontroliraju šećer na sljedeće načine:

  1. Sa visokim vrijednostima glukometra, lijek aktivira proizvodnju parenhima inzulina u b-stanicama.
  2. Čim se sadržaj šećera u krvi približi normalnom, izlučivanje hormona prestaje.
  3. U slučaju dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu, nakon pokusa Baete, proizvodnja inzulina se ne primjećuje prvih 10 minuta. Lijek obnavlja reakciju inzulina u obje njegove faze.

Usporava probavu hrane, suzbija apetit i crijevnu pokretljivost (do konstipacije).

Farmakokinetička svojstva

Kako se lijek apsorbira, distribuira, apsorbira i izlučuje?

  • Nakon ubrizgavanja, aktivna komponenta exenatide brzo se širi kroz krvožilni sistem i vrši terapijski efekat. U dozi od 10 µg prosječne vrijednosti dostiže se nakon 2 sata. Zona ubrizgavanja (bedro, podlaktica ili abdomen) ne utiče na brzinu i efikasnost apsorpcije.
  • Lijek se metabolizira u probavnom traktu, krvožilnom sustavu i gušterači. Njegove farmakološke mogućnosti ne ovise o doziranju.
  • Bubrezi uklanjaju Bayetu za 10 sati. Kod bubrežnih patologija prilagodba doze nije potrebna, budući da je klirens aktivne tvari u ovoj kategoriji bolesnika blizu normalne.
  • Budući da se lijek izlučuje bubregom, jetrene patologije ne mijenjaju sadržaj eksenatida u krvnoj plazmi.

Značajke povezane s dobi ne utječu na mehanizam djelovanja aktivne komponente, stoga u odrasloj dobi prilagođavanje doze nije potrebno. U djetinjstvu (do 12 godina) učinak exenatida nije proučavan. U adolescenciji (12-18 godina) kod onih koji su primali dozu od 5 µg dijabetičara, reakcije su bile slične onima u odraslih.

Muškarci i žene odgovaraju jednako na Bayeta terapiju. Nisu primijećene razlike među predstavnicima različitih rasa, što znači da prilagođavanje doze prema takvim kriterijima nije potrebno za ove kategorije dijabetičara.

Baeta tokom trudnoće

Za vrijeme trudnoće i dojenja, injekcije Bayeta su kontraindicirane, jer aktivne komponente negativno utječu na stvaranje ploda. Konkretno, upotreba Baete može izazvati dijete s urođenim dijabetesom tipa koji ovisi o insulinu.

Razvijajući se, detetovo telo preuzima funkciju sinteze inzulina. Gušterača fetusa kontrolira glikemijske indekse i u djeteta i u majci. Zbog toga, kad planirate trudnoću, morate proći pregled i dobiti detaljan savjet o uzimanju lijekova koji su sigurni u novim uvjetima.

Kontraindikacije

Osnova kontraindikacija za uzimanje Bayetovog lijeka je individualni imunitet aktivnih sastojaka formule. Lijek nije propisan dijabetičarima sa prvom vrstom bolesti, kao i u periodu dijabetičke ketoacidoze. Lijek nije koristan za pacijente sa patologijama želuca, crijeva, bubrega, kao i gastroparezom.

Bayeta također nije prikazana maloljetnicima, jer nije provjeren stupanj djelotvornosti i sigurnosti lijekova za djecu. U slučaju alergijske reakcije na sastojke metabolita, lijek nije propisan.


Nuspojave

Byeta retko izaziva neželjene efekte. Ako se koristi kao monoterapija, učestalost hipoglikemijskog sindroma iznosi oko 5% (u usporedbi s 1% placebom).

Za većinu ovih slučajeva karakteriše nizak intenzitet. Ako se pojave, tada je najvjerojatnije, ako se ne poštuju medicinske preporuke, lijek istekao ili ako se ne skladišti pravilno.

Još rjeđe, Baeta uzrokuje pogoršanje bubrežne patologije i povećanje kreatinina. U kliničkim slučajevima nisu zabilježene informacije o nefrotoksičnosti eksenatida, osim za pojedine epizode akutnog pankreatitisa. Dijabetike treba obavijestiti o znakovima bolesti (akutni, neprestani bol u trbuhu).

Prvu injekciju mogu pratiti slabost, drhtanje, u nekim slučajevima angioedem i anafilaktički šok. Ako se utvrde nuspojave, tijek liječenja se obustavlja i savjetuje se endokrinolog.

Budući da svi lijekovi na bazi proteina i peptida mogu izazvati imunogenost, antitijela na aktivni sastojak mogu se proizvesti tijekom Bayeta terapije, njihov se titar s vremenom smanjuje i ostaje nizak. Prisustvo antitijela ne utiče na učestalost i vrste zabilježenih neželjenih efekata.

Dijabetičare treba upozoriti da će injekcije Byete doprinijeti gubitku apetita i gubitku težine. Ova reakcija tijela ne zahtijeva korekciju norme.

Vodič za aplikacije

Bayetu se koristi kao monoterapija, dopunjavajući dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i opterećenje mišića, omogućavajući vam kontrolu stope šećera. U kombinovanom tretmanu injekcije se kombiniraju sa tabletama Metforminom, tiazolidindionom, sulfonilurejima, kao i njihovim kombinacijama za postizanje optimalne kontrole glikemije.

Plan lečenja izrađuje lekar. Lijek se ubada ispod kože na trbuhu, bokovima, podlakticama. U prvoj fazi liječenja primjenjuje se minimalna doza od 5 mcg ujutro i navečer. Lijek treba uzimati unutar jednog sata prije jela. Nakon jela, injekcije se ne preporučuju. Nakon mjesec dana, uz normalnu prilagodbu, norma se može udvostručiti. Ovom korekcijom neće biti nuspojava.

Ako je vrijeme ubrizgavanja propušteno, slijedeća se injekcija vrši bez promjene doze. Ne preporučuje se ubrizgavanje otopine u venu ili mišić. Ako se Byeta koristi u kompleksnom liječenju s derivatima sulfonilureje, njegova norma se smanjuje kako bi se smanjio rizik od nuspojava ili predoziranja.

Liječnik mora obavijestiti dijabetičara o pravilima upotrebe olovke za špriceve. Razumijevanje postupka pomoći će vam da dobijete video vodič o ovom videu.

Simptomi predoziranja

S eksperimentima samo-liječenja i doziranja može se razviti predoziranje. Stanje možete prepoznati po karakterističnim znakovima: nedostatak apetita, promjena ukusnih sklonosti, dispeptični poremećaji, promjena ritma defekacije. Živčani sistem signalizira intoksikaciju glavoboljom, gubitkom koordinacije i pogoršanjem kvalitete spavanja.

Ali najčešće se simptomi pojavljuju na koži: osip, oteklina, svrbež na mjestu uboda. Intenzitet znakova je umjeren, tretman simptomatski. Obično se u takvim slučajevima razjasni doziranje Bajeta, a ozbiljnim komplikacijama otkažu se svi lijekovi sličnog spektra izloženosti.

Rezultati kombinirane terapije

Prilikom odabira režima liječenja Bayeta, endokrinolog mora biti informiran o svim lijekovima koje dijabetičar uzima u ovom trenutku. Posebna se pažnja posvećuje tabletama koje se uzimaju oralno i apsorbiraju se u probavni trakt. S obzirom da lijek odlaže pražnjenje želuca, drugi lijekovi moraju se uzimati 2 sata prije injekcije Baete.

Uz paralelni tretman po shemi „Baeta plus Digoxin“, efikasnost terapije se smanjuje. Hipertenzivni pacijenti koji koriste Lisinopril također bi trebali izdržati vremenski period između injekcije i tableta. Inhibitori HMG-CoA reduktaze ne mijenjaju sastav masti u krvi (lipidi niske i visoke gustoće, triglicerol, ukupni kolesterol) tijekom zajedničke terapije.

Primjena Baeta na pozadini inzulinske terapije, zajedno s lijekovima D-fenilalanina, meglitinida ili inhibitora b-glukozidaze, nije proučavana. Ostali lijekovi mogu izazvati nuspojave u kombinaciji s Bayetom, a samo liječnik može uzeti u obzir sve nijanse njihove interakcije.

Uvjeti skladištenja olovki za štrcaljke

Za Bayeta upute za uporabu detaljno opisuju sve uvjete za njegovo skladištenje. Za komplet prve pomoći morate odabrati suho, tamno i hladno mesto s temperaturnim režimom od 2-8 stepeni toplote. Ako se nepropusnost prekine i olovka štrcaljke već je radila, mora se ostaviti na sobnoj temperaturi (do 25 stepeni).

Rok trajanja takvog lijeka nije veći od mjesec dana. Dječiji pristup ljekarni mora biti ograničen. Prilikom skladištenja ambalaže u hladnjaku Baete ne smije biti smrznut.

Ne ostavljajte olovku za štrcaljku sa iglom koja je pričvršćena za vrijeme upotrebe. Nakon postupka, igla se uklanja, a prije sljedeće injekcije ubacuje se nova. Zanemarivanje uslova skladištenja lijeka smanjuje njegov terapeutski učinak. Ako bistra otopina postane zamućena, u njoj se pojave pahuljice, lijek mijenja boju, a lijek se mora zbrinuti.

Puštaju ga u lancu apoteka Baetu prema receptu. Lijek se mora upotrijebiti u roku od dvije godine od godine otpuštanja označene na kutiji. Lijek s istekom roka trajanja ne može se koristiti - osim slabe efikasnosti, povećava se i rizik od neželjenih reakcija. Kvaliteta lijeka također ovisi o poštivanju njegovih uvjeta skladištenja.

Posebna uputstva

Baeta je lijek razvijen kao sintetički analog peptida-1 glukagona-ljudskog tijela, ali vrijeme njegovog izlaganja je mnogo duže. Njegova vrijednost za dijabetičare leži upravo u činjenici da djeluje kao ljudski hormon. Pored korekcije težine i kontrole glikemije, glikozilirani hemoglobin poboljšava se za 1-1,8%.

Uz sve svoje brojne prednosti, u usporedbi s alternativnim sredstvima, Baeta nije bez nedostataka. Oblik oslobađanja lijeka uključuje samo potkožne injekcije, analog tableta nije razvijen. Trećina dijabetičara koji već duže vrijeme koriste lijek imaju pritužbe na prolazne simptome nuspojava.

Kad se metabolit ubrizga, nivo GLP-1 može skočiti nekoliko puta, a sa njim i vjerovatnost nastanka hipoglikemije. Baeta kao metabolički agens dokazao se u složenom tretmanu drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Video prikazuje detaljne upute za upotrebu olovaka za šprice nove generacije.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

S / c na bedru, trbuhu ili podlaktici. Početna doza Baete je 5 mcg 2 puta dnevno u bilo koje vrijeme unutar 1 sata prije jutarnjih i večernjih obroka. Lijek ne smijete propisivati ​​nakon jela. U slučaju da nedostaje injekcija lijeka, liječenje se nastavlja bez promjene doze.

1 mjesec nakon početka liječenja, doza lijeka se može povećati na 10 mcg 2 puta dnevno.

Istodobnom primjenom metformina, tiazolindiona ili kombinacijom ova dva lijeka njihova se početna doza ne mijenja. U kombinaciji s derivatom sulfoniluree, može se zahtijevati smanjenje doze derivata sulfonilureje radi smanjenja rizika od hipoglikemije.

Farmakološko djelovanje

Snažni stimulans inkreta (peptid sličan glukagonu-1), pojačava lučenje inzulina ovisnog o glukozi i pojačava druge hipoglikemijske učinke inkretina (poboljšava funkciju beta ćelija, suzbija neadekvatno pojačano lučenje glukagona i usporava pražnjenje želuca nakon što uđu u opći krvotok iz crijeva).

Aminokiselinski slijed eksenatida (aktivna supstanca Baeta) djelomično odgovara sekvenci ljudskog peptida sličnog glukagonu-1, zbog čega se on veže i aktivira svoje receptore u ljudima, što dovodi do povećane sinteze ovisne o glukozi i izlučivanja inzulina iz beta ćelija gušterače uz sudjelovanje cikličkog AMP i / ili drugim intracelularnim signalnim putevima. Stimulira oslobađanje inzulina iz beta ćelija u prisustvu povišene koncentracije glukoze.

U hiperglikemijskim uvjetima pojačava lučenje inzulina ovisnog o glukozi iz beta ćelija gušterače, koje se zaustavlja jer koncentracija glukoze u krvi opada i približava se normalnoj, smanjujući tako potencijalni rizik od hipoglikemije.

Izlučivanje inzulina tijekom prvih 10 minuta (prva faza inzulinskog odgovora) izostalo je kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2; gubitak prve faze inzulinskog odgovora rano je oštećenje funkcije beta ćelija kod dijabetesa melitusa tipa 2. Uvod Byeta obnavlja ili značajno pojačava i prvu i drugu fazu insulinskog odgovora kod takvih bolesnika.

Na pozadini hiperglikemije, primjena Baete suzbija prekomjerno lučenje glukagona, dok normalan odgovor glukagona na hipoglikemiju nije poremećen.

Uvod Byeta dovodi do smanjenja apetita i smanjenja unosa hrane, suzbijanja želučane pokretljivosti, što dovodi do usporavanja njenog pražnjenja.

Nuspojave

Učestalost: vrlo često (više od 10%), često (više od 1%, manje od 10%), rijetko (više od 0,1%, manje od 1%), rijetko (više od 0,01%, manje od 0,1%), izuzetno rijetko (manje od 0,01%) .

Vrlo često: mučnina, povraćanje, proliv, hipoglikemija (u kombinaciji sa metforminom i

Često: dispepsija, drhtanje, vrtoglavica, glavobolja, smanjen apetit, slabost, gastroezofagealni refluks, hiperhidroza, kožna reakcija na mjestu uboda,

retko: bolovi u trbuhu, nadimanje, podrigivanje, zatvor, poremećaj ukusa, nadutost.

Rijetko: pospanost, osip, svrbež, dehidracija (uzrokovana mučninom, povraćanjem i / ili proljevom), angioedemom.

Izuzetno rijetke: anafilaktičke reakcije.

Na pozadini terapije mogu se pojaviti antitijela na Baete koja, međutim, ne utječu na učestalost i vrstu zabilježenih nuspojava.

Objavljeno je o nekoliko slučajeva povećane vrijeme zgrušavanja krvi, rijetko praćeno krvarenjem tokom upotrebe varfarina.

Interakcija

Prilikom upotrebe oralnih lijekova koji zahtijevaju brzu apsorpciju u probavnom traktu, mora se imati na umu da lijek može usporiti pražnjenje želuca. Lijekove čije djelovanje ovisi o njihovoj graničnoj koncentraciji (uključujući antibiotike) preporučuje se upotreba najmanje 1 sat prije primjene Baete. Ako se ti lijekovi moraju uzimati s hranom, oni ih treba uzimati za vrijeme tih obroka, kada lijek nije se uvodi.

Povećava Cmax digoksina za 17%, TCmax - za 2,5 sata, dok se AUC ne promeni.

Smanjuje AUC i Cmax lovastatina za otprilike 40% i 28%, povećava TCmax za 4 sata.

Povećava TCmax lizinoprila za 2 sata (nisu primijećene promjene prosječnog dnevnog sistolnog i dijastoličkog krvnog pritiska).

Sa uvođenjem varfarina 30 minuta nakon Baete, TCmax varfarina povećao se za oko 2 sata, međutim, nije primijećen klinički značajan učinak na Cmax ili AUC.

Pogledajte video: Kontekst: Zloupotreba antibiotika (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar