Minirin® (Minirin)

Oblici doziranja Minirina:

  • Tablete od 100 mcg: bijele, ovalne, konveksne, s natpisom „0,1“ na jednoj strani i gumicom na drugoj strani (30 kom. U plastičnoj boci, u kartonskoj kutiji, 1 boca),
  • Tablete od 200 mcg: bijele, okrugle, konveksne, s natpisom „0,2“ na jednoj strani i gumicom na drugoj strani (30 kom. U plastičnoj boci, u kartonskoj kutiji, 1 boca),
  • Podjezične tablete 60 mcg: bijele, okrugle, s jedne strane označene kao jedna kap (10 kom. U blisteru, u kartonskom pakovanju od 1, 3 ili 10 blistera),
  • Podjezične tablete 120 mcg: bijele, okrugle, s jedne strane označene su dvije kapi (10 kom. U blisteru, u kartonskom pakovanju od 1, 3 ili 10 blistera),
  • Podjezične tablete, 240 mcg: bijele, okrugle, s jedne strane označene u obliku tri kapi (10 kom. U blisteru, u kartonskom snopu od 1, 3 ili 10 blistera),
  • Dozirani sprej za nazalnu upotrebu (2,5 ili 5 ml svaki u tamnoj staklenoj bočici, zajedno sa aplikatorom za nos, u kartonskom pakovanju od 1 seta).

Djelatna tvar je desmopresin acetat, sadržaj ovisi o obliku ispuštanja:

  • Tablete: u jednom komadu - 100 ili 200 μg (odnosno 89 ili 178 μg desmopresina),
  • Podjezične tablete: u jednom komadu - 67, 135 ili 270 mcg (60, 120 ili 240 mcg desmopresina, respektivno),
  • Sprej: u 1 ml (10 doza) - 100 mcg.

  • Tablete: magnezijum stearat, povidon, krumpirov škrob, laktoza,
  • Podjezične tablete: limunska kiselina, manitol, želatina,
  • Sprej: benzalkonijum hlorid, natrijum hidrogenfosfat dihidrat, natrijum hlorid, limunska kiselina (monohidrat), pročišćena voda.

Indikacije za upotrebu

  • Dijabetes insipidus centralnog porijekla,
  • Nokturija (noćna poliurija) kod odraslih kao simptomatska terapija,
  • Primarna noćna enureza kod djece starijih od 6 godina.

Također, sprej se preporučuje za upotrebu u liječenju privremene polidipsije i poliurije nakon operacija na hipofizi, te kao dijagnostički alat za uspostavljanje koncentracijske sposobnosti bubrega.

Kontraindikacije

  • Zatajenje srca i druga stanja koja zahtijevaju primjenu diuretika,
  • Poznata ili psihogena polidipsija (s volumenom urina od 40 ml / kg / dan),
  • Hyponatremia,
  • Sindrom neodgovarajuće proizvodnje antidiuretskog hormona (ADH),
  • Umjereno i teško zatajenje bubrega (klirens kreatinina)

Doziranje i primjena

Tablete se uzimaju oralno neko vrijeme nakon jela, jer jedenje može usporiti apsorpciju lijeka i umanjiti njegov učinak.

Sublingvalne tablete koriste se sublingvalno (apsorbiraju se pod jezikom), ne ispiraju tekućinom!

Omjer doziranja između dva oralna oblika Minirina je sljedeći: sublingvalne tablete od 60 i 120 µg odgovaraju tabletama od 100 i 200 µg. Optimalna doza lijeka mora se odabrati pojedinačno.

Preporučeni režim doziranja za sublingvalne tablete:

  • Centralni dijabetes insipidus. Početna doza je 60 mcg 3 puta dnevno, ubuduće se prilagođava ovisno o učinkovitosti lijeka. Dnevna doza može varirati od 120 do 720 mcg, optimalna doza održavanja za većinu bolesnika je 60-120 mcg 3 puta dnevno,
  • Primarna noćna enureza. Početna doza je 120 mcg, uzima se jednom dnevno noću, uz neučinkovitu terapiju, dopušteno je povećanje doze do 240 mcg, uveče se pacijentu savjetuje da ograniči unos tekućine. Nakon 3 mjeseca kontinuiranog tijeka liječenja, odluka o nastavku uzimanja lijeka donosi se na temelju kliničkih podataka promatranih 7 dana nakon njegovog povlačenja,
  • Noćna poliurija kod odraslih. Početna doza je 60 mcg noću, u nedostatku željenog rezultata unutar 1 tjedna, doza se povećava na 120 mcg, a zatim, ako je potrebno, na 240 mcg (sa tjednim povećanjem doze). Potrebno je uzeti u obzir prijetnju zadržavanja tečnosti u tijelu. Ako nakon 4 tjedna, tijekom kojih je izvršeno prilagođavanje doze, nije bilo moguće postići očekivani klinički učinak, daljnja uporaba lijeka je nepraktična.

Minirin sprej se koristi intranazalno, broj kapi reguliše se laganim pritiskom kapaljka, koji je dio zatvarača boce. Prilikom davanja leka, pacijent treba da bude u „sedećem“ ili „ležećem“ položaju, s glavom odbačenom. Odraslim se preporučuje dnevna doza od 10-40 mcg (1-4 kapi u 2-4 doze), za djecu od 3 mjeseca do 12 godina - 5-30 mcg. Za liječenje primarne noćne enureze lijek se daje prije spavanja u početnoj dozi od 20 mcg, ako je lijek neefikasan, dopušteno je povećanje doze do 40 mcg, nakon 3 mjeseca terapije, provodi se tjedan pauza za procjenu rezultata liječenja.

Nuspojave

Kada koristite Minirin, nuspojave se najčešće razvijaju u onim slučajevima kada se terapija provodi bez ograničenja unosa tekućine, što povlači za sobom pojavu hiponatremije i / ili zadržavanja tekućine. Ova stanja mogu biti asimptomatska ili praćena sledećim pojavama:

  • Nervni sistem: vrtoglavica, glavobolja, u težim slučajevima - grčevi,
  • Digestivni sistem: mučnina, suha usta, povraćanje,
  • Ostalo: debljanje, periferni edemi.

Dodatno za sprej:

  • Respiratorni sistem: oticanje nosne sluzokože, rinitis,
  • Kardiovaskularni sistem: umjereno povećanje krvnog pritiska (kada se koristi u velikim dozama),
  • Vid vida: konjuktivitis, poremećaji lakriminacije.

U slučaju predoziranja, povećava se trajanje Minirina, povećava se rizik od hiponatremije i zadržavanja tečnosti. U tom stanju morate prestati koristiti lijek, napustiti ograničenja unosa tekućine i obratiti se stručnjaku. Ako je potrebno, moguće je infuzirati hipertoničnu ili izotoničnu otopinu natrijum-hlorida, kao i imenovanje furosemida (s razvojem napadaja i gubitka svijesti).

Posebna uputstva

Uz primarnu noćnu enurezu, potrebno je obavezno ograničiti unos tekućine na najmanje 1 sat prije i unutar 8 sati nakon uzimanja lijeka. U suprotnom, povećava se rizik od razvoja neželjenih reakcija.

Tijekom terapije potrebno je pažljivo nadzirati stanje starijih osoba, djece i adolescenata, bolesnika s prijetnjom povećanog intrakranijalnog tlaka ili s poremećenom vodenom i / ili elektrolitnom ravnotežom.

Kada se Minirin propisuje starijim pacijentima, prije početka tečaja, 3 dana nakon prve primjene i pri svakom povećanju doze, potrebno je pratiti pacijentovo stanje, kao i utvrditi koncentraciju natrijuma u krvnoj plazmi.

U slučaju intranazalnog davanja lijeka, prisutnost teškog rinitisa i oticanja nosne sluznice može dovesti do poremećaja apsorpcije desmopresina, zbog čega se u takvim slučajevima preporučuje oralna primjena.

Kada se Minirin koristi kao dijagnostički alat, ne preporučuje se provođenje prisilne hidratacije (oralno ili parenteralno), bolesnik treba uzimati onoliko tekućine da ugasi žeđ.

Upotreba lijeka u ispitivanju koncentracijske sposobnosti bubrega kod djece mlađe od 1 godine mora se provoditi isključivo u bolnici.

Uz postojeću dekompenziranu dijabetes melitus i polidipsiju, s pojavom disurije i / ili nokturije, akutne urinarne inkontinencije, infekcije mokraćnog sustava, sumnjivog tumora prostate ili mokraćnog mjehura, dijagnostiku i liječenje ovih bolesti i stanja treba provesti prije početka liječenja Minirinom.

Potrebno je otkazati uzimanje lijeka ako postoji groznica, gastroenteritis, sistemske infekcije tokom perioda liječenja.

Interakcija lijekova

Imajte na umu da u kombinaciji sa Minirinom:

  • Indometacin - povećava efikasnost leka,
  • Tetraciklin, glibutid, norepinefrin, litij - smanjuju antidiuretičko djelovanje,
  • Selektivni inhibitori serotonina, triciklički antidepresivi, karbamazepin, hlorpromazin - mogu dovesti do aditivnog antidiuretskog učinka i povećati rizik od zadržavanja tečnosti i hiponatremije,
  • Nesteroidni protuupalni lijekovi - povećavaju rizik od nuspojava,
  • Dimetikon - pomaže u smanjenju apsorpcije desmopresina.

Kada se Minirin kombinira s loperamidom, može se primijetiti trostruko povećanje koncentracije desmopresina u plazmi, što značajno povećava rizik od zadržavanja tekućine i pojave hiponatremije. Postoji vjerovatnoća da i drugi lijekovi koji usporavaju peristaltiku mogu izazvati sličnu reakciju. U slučaju istodobne primjene navedenih lijekova, potrebno je redovito nadzirati nivo natrijuma u krvnoj plazmi.

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Podjezične tablete1 tab.
aktivna supstanca:
desmopresin60 mcg
120 mcg
240 mcg
(u obliku desmopresin acetata - 67, 135 ili 270 mcg, respektivno)
pomoćni sastojci: želatina - 12,5 mg, manitol - 10,25 mg, limunska kiselina - do pH 4,8

Farmakološka svojstva lijeka Minirin

Minirinske tablete sadrže desmopresin - sintetički analog prirodnog hormona zadnje hipofize - arginin-vazopresin (antidiuretski hormon). Desmopresin je dobiven kao rezultat promjena u strukturi molekule vazopresina: deaminacija 1-cisteina i supstitucija 8-L-arginina sa 8-D-argininom.
U usporedbi s vazopresinom, desmopresin ima zanemariv učinak na glatke mišiće krvnih žila s izraženijim antidiuretičkim djelovanjem. Zbog opisanih strukturnih promjena Minirin aktivira samo vazopresin V2 receptore smještene u epitelu zglobnih tubula i široki dio uzlaznih Henleovih petlji, što uzrokuje širenje pora u epitelnim stanicama nefrona i dovodi do povećane reapsorpcije vode u krvotok. Nakon uzimanja lijeka, antidiuretski učinak se javlja u roku od 15 minuta. Davanje 0,1–0,2 mg desmopresina pruža antidiuretski efekat kod većine bolesnika do 8–12 sati. Primena Minirina kod pacijenata sa utvrđenom dijagnozom dijabetes insipidus centralnog porekla dovodi do smanjenja količine izlučenog urina i pratećeg povećanja njegove osmolarnosti. Kao rezultat toga, frekvencija se smanjuje, a težina nokturije smanjuje.
Teratogeni ili mutageni efekti desmopresina nisu utvrđeni.
Desmopresin se počinje otkrivati ​​u krvi 15-30 minuta nakon primjene. Maksimalna koncentracija u krvnoj plazmi postiže se nakon 2 sata. Poluživot desmopresina u krvnoj plazmi iznosi 1,5–3,5 sati. Lijek se izlučuje urinom djelomično nepromijenjen, dijelom nakon enzimskog odvajanja.

Upotreba lijeka Minirin

Koristite lijek samo prema uputama liječnika. Optimalna doza lijeka bira se pojedinačno.
Dijabetes insipidus. Početna doza za odrasle i djecu starije od 5 godina iznosi 0,1 mg desmopresina 3 puta dnevno. Daljnja doza se bira ovisno o reakciji pacijenta. Na temelju rezultata kliničkog iskustva, dnevna doza varira od 0,2 do 1,2 mg desmopresina. Za većinu pacijenata optimalno je uzimati 0,1-0,2 mg desmopresina 3 puta dnevno.
Primarna noćna enureza. Početna doza za odrasle i djecu starije od 5 godina je uzimanje 0,1 mg desmopresina preko noći. U slučaju nedovoljnog učinka, doza se može povećati na 0,4 mg. Tečaj lečenja je 3 meseca. Na pitanje potrebe za nastavkom terapije trebalo bi se odlučiti nakon tjedne pauze prilikom uzimanja Minirina. Za vrijeme terapije, trebali biste ograničiti unos tekućine noću i nakon uzimanja lijeka.
Nokturija (noćna poliurija). Početna doza koja se preporučuje odraslima i djeci starijoj od 5 godina iznosi 0,1 mg noću. U slučaju neučinkovitosti početne doze za 1 tjedan, doza se postepeno povećava tjedno na 0,2 mg, a potom na 0,4 mg. Trebali biste biti svjesni zadržavanja tekućine u tijelu. U bolesnika starijih od 65 godina nivo natrijuma u krvi treba pratiti prije liječenja, nakon 3 doze lijeka i nakon povećanja doze.
U slučaju simptoma zadržavanja tekućine i / ili hiponatremije (glavobolja, mučnina, povraćanje, debljanje, u težim slučajevima - grčevi), liječenje treba odmah prekinuti dok se pacijent u potpunosti ne oporavi. Prilikom nastavka liječenja treba strože nadzirati ograničenje unosa tečnosti od strane pacijenta.

Interakcije lijekova Minirin

Indometacin može pojačati dejstvo Minirina bez povećanja trajanja njegovog delovanja. Tvari koje uzrokuju porast koncentracije antidiuretskog hormona (vazopresin), neke vrste antidepresiva (klorpromazin i karbamazepin) mogu pojačati antidiuretski učinak Minirina i povećati rizik od prekomjernog zadržavanja tekućine u tijelu.

Predoziranje lijeka Minirin, simptomi i liječenje

Uz predoziranje, povećava se rizik od hiponatremije i zadržavanja tečnosti u tijelu. Iako bi liječenje hiponatremije trebalo biti individualno, postoje opće preporuke:

  • u slučaju asimptomatske hiponatremije, liječenje Minirinom ne smije se prekinuti i pacijenta treba ograničiti na uzimanje tekućine,
  • u slučaju simptoma uzrokovanih hiponatremijom, treba provoditi intravensku primjenu izo- ili hipertonične otopine natrijum-hlorida,
  • u teškim slučajevima zadržavanje tekućine u tijelu, koje se očituje konvulzijama i / ili gubitkom svijesti, treba uključiti u složenu (simptomatsku) terapiju furosemidom.

Farmakološki opis lijeka

Glavni efekat ovog lijeka je antidiuretik.

Ostale važne radnje lijeka uključuju:

  1. Sposobnost uticaja na proces zgrušavanja krvi. Lijek aktivira VIII faktor ovog procesa. Ovo je važno za ljude koji imaju hemofiliju ili von Willebrandovu bolest,
  2. Aktivator plazme raste
  3. Za razliku od drugih lijekova, djeluje blaže na glatke mišiće. Isti blagi efekat dešava se na sve organe,

Antidiuretski učinak nakon uzimanja lijeka u obliku nazalnih kapi ili tableta javlja se u roku od jednog sata. Antihemoragični efekat će se pojaviti nakon primene u roku od 15-30 minuta. Maksimalni antidiuretski efekat pojavit će se samo 1-5 sati nakon nazalne primjene ili 4-7 sati nakon uzimanja tableta.

Akcija će se nastaviti kada upotrebljavate kapi 8-20 sati. Ako se lijek uzima u obliku tableta, tada će doza od 0,1-0,2 mg pružiti učinak od osam sati, a 0,4 mg - učinak tokom dvanaest sati.

Glavne indikacije za upotrebu

Prije svega, lijekovi su propisani za dijagnozu, a zatim i za liječenje dijabetesa centralnog porijekla (druga vrsta dijabetesa). Minirin takođe pomaže ako postoje povrede centralne geneze, druge bolesti mozga. Lijek se propisuje kao postoperativni prilikom operiranja hipofize i područja u blizini.

Minirin se često propisuje za početne simptome urinarne inkontinencije, takođe za određivanje sposobnosti bubrega za koncentraciju. Također je vrijedno na popis dodati hemofiliju A i von Willebrandovu bolest (osim tipa IIb).

Značajke upotrebe i kontraindikacije

Prisutnost preosjetljivosti na aktivnu tvar glavna je kontraindikacija. Također treba napomenuti kongenitalnu ili psihogenu polidipsiju. Lijek se ne smije uzimati tokom terapije diuretikom.Ljudi koji su predisponirani za nastanak tromboze također trebaju napustiti Minirin.

Nestabilnoj angini i prisutnosti von Willebrandove bolesti tip IIb takođe se mogu dodati na ovaj spisak. Postoje odvojene karakteristike upotrebe kapi - to je alergijski rinitis i zgušnjavan nos, prisutnost infekcija gornjih disajnih puteva ili oticanje nosne sluznice. Također je vrijedno dodati gubitak svijesti i teška postoperativna stanja.

Ovo je važno! Minirin treba uzimati posebno oprezno osobama sa zatajenjem bubrega, fibrozom mokraćnog mjehura. Također se ne preporučuje djeci mlađoj od jedne godine ili starijim osobama. Posebno oprezni trebaju biti trudnice ili ljudi koji su u riziku od naglog povećanja intrakranijalnog pritiska. Takođe, s oprezom, ovaj lijek trebaju koristiti dijabetičari s kršenjem vodno-elektrolitne ravnoteže.

Moguće nuspojave:

  • Intenzivna priroda bola u glavi,
  • Neprekidan osjećaj mučnine
  • Curenje nosa, kao i krvarenja iz nosa zbog povišenog krvnog pritiska,
  • Kompenzaciona tahikardija,
  • Višak kilograma, koji su praćeni općim oticanjem tijela,
  • Može se pojaviti sindrom suvog oka, konjuktivitis,
  • Hiperemija kože,
  • Različite manifestacije alergija,

Predoziranje lijeka dovodi do intoksikacije vodom, što rezultira konvulzijama. Moguća je manifestacija različitih neuroloških i mentalnih simptoma. Kao tretman najbolje je koristiti povlačenje lijeka.

U slučaju predoziranja, potrebno je osigurati tijelu dodatni unos tekućine, možda će biti potrebno da se polako uvode koncentrirane otopine soli.

Kako uzeti Minirin?

Prosječna doza za odraslu osobu je jedna do četiri kapi nekoliko puta dnevno. Količina lijeka treba biti u rasponu od 10-40 mcg u jednom danu. Ako su djeca u dobi od 3 mjeseca do 12 godina (lijek se može koristiti, ali s povećanim oprezom), tada bi doza trebala biti 20 mcg prije spavanja (propisana za posipanje djeteta).

Kurs liječenja trebao bi trajati tjedan dana, a zatim se ponavljati nakon tri mjeseca.

Pripravke za nos najprikladnije je uzimati ležeći ili barem sjediti. U tom je slučaju neophodno baciti glavu kako bi lijek pogodio točno mjesto njegove primjene. Prikladan oblik ispuštanja omogućava vam jednostavno podešavanje broja kapi. Da bi se utvrdila sposobnost koncentracije bubrega, lijek je propisan djeci od 10 mcg.

Maksimalna doza ne smije biti veća od 50 mcg. Minimalna doza za odraslu osobu je 20 mcg. Nakon primjene lijeka morate malo otići na toalet da biste ispraznili mjehur određeno vrijeme, pokušajte ne piti tekućinu (barem četiri sata, ali je bolje početi piti nakon osam sati nakon uzimanja lijeka).

Opis oblika doziranja

Podjezične tablete, 60 mcg: okrugla, bijela, označena jednim kapom na jednoj strani.

Podjezične tablete, 120 mcg: okrugli, bijeli, označen s dvije kapi na jednoj strani.

Podjezične tablete, 240 mcg: okrugli, bijeli, označen s tri kapi na jednoj strani.

Farmakodinamika

Desmopresin je strukturni analog arginin-vazopresin, hormon hipofize kod ljudi. Razlika je u deaminaciji cisteina i zamjeni L-arginina D-argininom. To dovodi do značajnog produženja razdoblja djelovanja i potpunog odsustva vazokonstriktivnog učinka.

Desmopresin povećava propusnost epitela distalnih isprepletenih tubula i povećava reapsorpciju vode, što dovodi do smanjenja volumena izlučenog urina, povećanja osmolarnosti urina uz istovremeno smanjenje osmolarnosti krvne plazme, smanjenja učestalosti mokrenja i smanjenja nokturije (noćne poliurije).

Farmakokinetika

Bioraspoloživost desmopresina u sublingvalnom obliku u dozama od 200, 400 i 800 µg iznosi oko 0,25%.

Cmaks desmopresin u plazmi postiže se u roku od 0,5 do 2 sata nakon uzimanja lijeka i direktno je proporcionalan s uzetom dozom: nakon uzimanja 200, 400 i 800 µg Cmaks iznosio je 14, 30 i 65 pg / ml, respektivno.

Desmopresin ne prelazi na BBB. Desmopresin se izlučuje bubrezima, T1/2 2,8 sati

Indikacije lijeka Minirin ®

dijabetes insipidus centralnog porijekla,

primarna noćna enureza kod djece starije od 6 godina,

nokturija kod odraslih povezana s noćnom poliurijom (pojačano mokrenje kod odraslih, prekoračenje kapaciteta mokraćnog mjehura i uzrokovanje potrebe da se noću ustaje više puta kako bi se ispraznio mjehur) - kao simptomatska terapija ..

Trudnoća i dojenje

Ograničeni podaci o primjeni desmopresina u trudnica s dijabetesom insipidusom (n = 53) govore da desmopresin ne utječe negativno na tijek trudnoće ili zdravlje trudnice, ploda ili novorođenčeta. Studije na životinjama nisu otkrile direktan ili neizravan štetni utjecaj na tok trudnoće, fetalni ili intrauterini razvoj, porođaj ili razvoj nakon porođaja.

Trudnicama se treba propisati Minirin ® samo nakon temeljne procjene koristi i rizika. Lijek se propisuje samo kada očekivana korist za majku nadmašuje potencijalni rizik za plod. Koristite lijek u trudnica s oprezom, preporučuje se redovito praćenje krvnog tlaka.

Studija majčinog mlijeka žena koje su primale desmopresin u dozi od 300 mcg intranazalno pokazale su da je količina desmopresina koja može ući u tijelo djeteta premala i nije u mogućnosti utjecati na njegovu diurezu.

Doziranje i primjena

Sublingvalno (ispod jezika), za resorpciju. Ne pijte tabletu tečnošću! Optimalna doza Minirina ® bira se pojedinačno.

Omjer doziranja između dva oralna oblika lijeka je sljedeći:

Tablete

Podjezične tablete 0,1 mg60 mcg 0,2 mg120 mcg 0,4 mg240 mcg

Lijek Minirin ® mora se uzimati neko vrijeme nakon obroka, kao gutanje smanjuje apsorpciju lijeka i njegovu efikasnost.

Dijabetes insipidus centralnog porijekla. Preporučena početna doza Minirin ® je 60 mcg 3 puta dnevno. Nakon toga doza se mijenja ovisno o početku terapijskog učinka. Preporučena dnevna doza je u rasponu od 120–720 mcg. Optimalna doza održavanja je 60-120 mcg 3 puta dnevno sublingvalno (ispod jezika).

Primarna noćna enureza. Preporučena početna doza je 120 mcg noću. U nedostatku efekta, doza se može povećati na 240 mcg. Tokom liječenja potrebno je ograničiti unos tekućine u večernjim satima. Preporučeni tečaj kontinuiranog liječenja je 3 mjeseca. Odluka o nastavku liječenja donosi se na temelju kliničkih podataka koji će se primijetiti nakon prekida lijeka tijekom 1 tjedna.

Nocturia. Preporučena početna doza je 60 mcg noću sublingvalno (ispod jezika). Ako nema učinka za 1 tjedan, doza se povećava na 120 µg, a zatim na 240 µg s povećanjem doze s učestalošću ne većom od 1 puta tjedno.

Ako se nakon 4 tjedna liječenja i prilagođavanja doze ne primijeti adekvatan klinički učinak, ne preporučuje se nastavak uzimanja lijeka.

Proizvođač

Katalent Yu.K. Swindon Zidis Ltd., Velika Britanija.

Pravno lice na čije ime je izdato potvrdu o registraciji: Ferring AG, Švicarska.

Zahtjeve potrošača treba poslati na adresu: LLC Ferring Pharmaceuticals. 115054, Moskva, Kosmodamianska nab., 52, str.

Telefon: (495) 287-03-43, faks: (495) 287-03-42.

U slučaju pakiranja u Pharmstandard-UfaVITA OJSC, zahtjeve potrošača treba poslati na adresu: Pharmstandard-UfaVITA OJSC. 450077, Rusija, Ufa, ul. Khudaiberdina, 28.

Tel./fax: (347) 272-92-85.

Ambalaža, sastav, oblik

Lijek "Minirin", čija je cijena navedena niže, dostupan je u dva različita oblika:

  • sprej za intranazalnu upotrebu,
  • bijele i bikonveksne tablete (za oralno davanje i resorpciju).

I to, i drugi načini, predstavljaju antidiuretik, analog vazopresina. Aktivna supstanca ovog lijeka je desmopresin acetat (desmopressin). Tablete su u prodaji u plastičnoj posudi i ćelijama, a sprej za nos - u posudi sa dozatorom.

Cijene u ljekarnama u Moskvi

Navedene informacije o cijenama lijekova nisu ponuda za prodaju ili kupovinu robe.
Podaci su namijenjeni isključivo za usporedbu cijena u stacionarnim ljekarnama koje posluju u skladu s člankom 55. Federalnog zakona o prometu lijekova od 12.04.2010. N 61-FZ.

Farmakološko djelovanje

Aktivna tvar lijeka je strukturni analog takvog prirodnog hormona kao što je arginin-vazopresin. Desmopresin se dobija promenom strukture molekula vazopresina i zamenom 8-L-arginina sa 8-D-argininom.

U usporedbi s vazopresinom, ovaj učinak lijeka (u kombinaciji s pojačanom antidiuretskom sposobnošću) dovodi do manje izraženog efekta na glatke mišiće unutrašnjih organa i krvnih žila. To dovodi do nepostojanja neželjenih nuspojava spastične prirode.

Farmakološki učinak lijeka nastaje zahvaljujući njegovom sastavu. Lijek je u stanju povećati propusnost epitela sapletenih distalnih tubula za vodu i povećati njegovu reapsorpciju.

Upotreba lijeka za dijabetes insipidus dovodi do smanjenja osmolalnosti krvne plazme i volumena izlučenog urina, kao i istodobnog povećanja osmolalnosti urina. Takav učinak dovodi do smanjenja učestalosti mokrenja i noćne poliurije.

Prijem 0,1-0,2 mg desmopresina može pružiti antidiuretski učinak u trajanju od 9-12 sati.

Farmakokinetički pokazatelji

Mogu li uzimati lijek "Minirin" s hranom? Stručnjaci kažu da je takva kombinacija nepoželjna. To je zbog činjenice da istodobni unos hrane značajno smanjuje stupanj apsorpcije lijeka iz probavnog trakta (za oko 40%). Maksimalna koncentracija lijeka u plazmi postiže se nakon dva sata. Bioraspoloživost desmopresina varira između 0,08-0,16%. U ovom slučaju aktivna supstanca ne prodire kroz BBB.

Povlačenje lijeka provodi se mokraćom (nakon otprilike 2-3 sata).

Lijek "Minirin": upute za upotrebu

Lijek treba uzimati samo nakon jela. To je zbog činjenice da hrana može lako utjecati na apsorpciju proizvoda i njegovu učinkovitost.

Pa koliko treba uzimati lijek Minirin? Doziranje ovog alata liječnik odabire pojedinačno.

U prisustvu centralnog dijabetes insipidusa, preporučena doza za odrasle i djecu je 100 mcg tri puta dnevno. U budućnosti se količina lijeka mijenja ovisno o reakciji pacijenta na liječenje. U pravilu, dnevna doza varira između 0,2-1,2 mg. Međutim, većini ljudi optimalna doza održavanja je 100-200 mcg tri puta dnevno.

Kako treba liječiti enurezu? Minirin s ovom bolešću propisan je u količini od 200 mcg (uzima se noću). Ako nema odgovarajućeg efekta, doza se može udvostručiti. U liječenju ovog odstupanja potrebno je strogo nadgledanje poštivanja ograničenja unosa vode u večernjim satima. Tijek kontinuirane terapije je 90 dana. Odluku o dužem liječenju donosi samo liječnik na temelju kliničkih informacija koje se promatraju nakon povlačenja lijeka u roku od 1 tjedna.

Kako treba uzimati lijek Minirin tokom noćne poliurije? U uputama za upotrebu stoji da je za odrasle osobe s takvom dijagnozom preporučena doza 100 mcg (uzima se noću). Ako je željeni učinak izostao 7 dana, tada se količina lijeka udvostručuje, a nakon toga - i učetverostručuje (s učestalošću ne većom od jednom tjedno). Prilikom liječenja navedene bolesti treba se sjetiti opasnosti od zadržavanja vode u tijelu.

Ako se nakon 4 tjedna terapije, kao i prilagođavanje doze, ne primijeti klinički učinak, tada se lijek ne smije nastaviti.

Simptomi predoziranja

Predoziranje predmetnog lijeka dovodi do povećanja trajanja djelovanja lijeka, kao i do povećanog rizika od hiponatremije i zadržavanja vode u tijelu (uključujući gubitak svijesti, napadaje itd.).

Kao liječenje hiponatremije, lijek se zaustavlja, poništavaju se ograničenja unosa vode, provode se infuzije hipertonične ili izotonične otopine natrijum-klorida.

Nuspojave

Lijek "Minirin" za dijete i odraslu osobu treba propisati samo prema indikacijama. Najčešće nuspojave opažaju se u onim slučajevima kada se terapija provodi bez ograničavanja unosa vode, uslijed čega dolazi do kašnjenja, kao i hiponatremije. Takvi postupci mogu biti asimptomatski ili se mogu pokazati kao glavobolja, vrtoglavica, grčevi, mučnina, povraćanje, suha usta, periferni edemi i debljanje.

Dojenje i period trudnoće

Rezultati uzimanja lijeka „Minirin“ kod žena s dijabetesom insipidusom ukazuju na odsutnost nuspojava na tijeku trudnoće, kao i na zdravstveno stanje žene u porodu, plod i novorođenče.

Treba napomenuti da je količina desmopresina, koja ulazi u bebino tijelo zajedno sa majčinim majčinim mlijekom, mnogo manja od one koja može utjecati na diurezu.

Analozi lijeka

Postoje mnogi analozi predmetnog alata. U pravilu im se propisuju ako ovaj lijek iz ovih ili drugih razloga nije pogodan za pacijenta. Među najučinkovitijim i najjeftinijim analognim lijekovima mogu se istaknuti sljedeći ljekarnički pripravci: Adiuretin, Emosynt, Adiuretin SD, Presineks, Apo-Desmopressin, Nativa, Vasomirin, Desmopressin Acetate, Desmopressin.

Pregledi ljekara i pacijenata

Pacijenti koji uzimaju ili jednom uzimaju predmetni lijek ostavljaju mješovite recenzije o njemu. Većina ih je pozitivna. Uz pravilnu primjenu, navedeni lijek prilično učinkovito liječi noćnu enurezu kod djece, kao i noćnu poliuriju u odraslih. Također, lijek se efikasno bori protiv središnjeg dijabetesa insipidusa.

Međutim, mnogi pacijenti tvrde da navedeni lijek prilično često izaziva nepoželjne nuspojave. Među najčešćim su ove: glavobolja, vrtoglavica, grčevi, mučnina, povraćanje, suha usta, periferni edemi i debljanje. Kada promatraju takve uvjete, ljekari preporučuju prekid uzimanja lijekova.

Također treba napomenuti da je veliki broj negativnih recenzija o lijeku "Minirin" povezan s njegovom cijenom. Pacijenti tvrde da je cijena tableta u 1600-1700 ruskih rubalja precijenjena. Međutim, stručnjaci kažu da je navedena cijena lijeka sasvim opravdana. Ovo je uvezeni lijek koji se nosi sa zadatkom.

U slučaju da nemate sredstva da ga kupite, lijek se može zamijeniti jeftinijim analogima. Ipak, prije nego što ih uzmete, svakako biste se trebali posavjetovati sa svojim ljekarom, jer mogu imati potpuno različite neželjene reakcije, kontraindikacije i načine upotrebe.

Ostavite Svoj Komentar

Goden serijaCijena, rub.Ljekarne