Mala težina djeteta: kada uključiti alarm?

1. Ni u kojem slučaju ne Smanjite doziranje insulina. Vaše dijete sada obnavlja normalne metaboličke procese: proteine ​​i lipide i hvala Bogu da se to događa. Recite zahvaljujući inzulinu. Vi sami pišete: bio je gubitak težine od 12 kg !! Vaš dijabetes se pokazao prije 2 mjeseca, dijete se oporavlja i ne dobija na težini, kao što pogrešno mislite. Nažalost, ovdje ne mogu objaviti fotografije kako izgleda pothranjeno afričko dijete s dijabetesom prije i nakon inzulinske terapije. Dijete to jednostavno ne prepoznaje! I sve je to zbog činjenice da je počeo da se liječi inzulinom.

2. Izračunajte BMI svoje djevojke za izračun vaše idealne težine. Izračunao bih, ali ne znam starost deteta. I težite ovoj težini. To ne znači da trebate prehraniti dijete. Dnevne doze XE trebale bi biti fiziološke i starosne, treba uvažavati i količinu masti i proteina http://moidiabet.ru/articles/skolko-he-v-den-nujno-sedat-rebenku
Dakle, debljanje se događa na pozadini ARTIficirano visoke doze inzulina: kada umjesto dopuštene količine XE dnevno pojedu dvostruku dnevnu dozu ugljikohidrata i naprave ogromnu količinu inzulina. Istovremeno, ne troše energiju dobivenu iz hrane, ne bave se sportom i vode „sjedeći“ način života)))

Ni u kojem slučaju ne isključujte masnoće iz prehrane u potpunosti. Djevojčica mora imati dovoljno kolesterola da pravilno proizvodi ženske spolne hormone i djevojčica se razvija.

Učimo pravilnoj komunikaciji.

Kada razgovarate sa svojim djetetom kako da uzmete u obzir osjećaje druge osobe, naučite ih empatiji i pravdi. Ovo će mu pomoći da ne samo da pronađe prave prijatelje, već i da dugo bude prijatelj. Deca mogu naučiti saosećanje već od 3-4 godine.


Mladi roditelji obično rado proslavljaju stečenu težinu i bucmaste obraze svoje bebe. Ipak, postoje djeca koja polako dobivaju tjelesnu težinu i potpuno su za razliku od koloboka, čak i uz dobar apetit. Kada je vrijeme za brigu i šta učiniti u ovoj situaciji?

Povećanje telesne težine i lekari i roditelji smatraju jednim od pokazatelja detetovog zdravlja. Članovi porodice po pravilu počinju veoma brinuti ako beba ne stekne traženu normu i tokom vremena se ne „zaokruži“. Iako se ovi strahovi često ispostave kao neutemeljeni, svako se dijete razvija pojedinačno. Osim toga, mnogi roditelji zaboravljaju ili ne znaju da djeca spazmatski rastu, odnosno da se povećavanje težine i visine ne pojavljuju stalno i jednako.

Zašto dijete ne dobija na težini?

Djeca koja i pored toga ne dobivaju dobru težinu, mogu uprkos tome biti apsolutno zdrava. Inače, može biti nekoliko razloga. U novorođenčadi je često uzrok sporog debljanja kršenje režima hranjenja.

Bolesti crijeva mogu uzrokovati loše debljanje, jer se hrana ne probavlja pravilno. Za postavljanje dijagnoze neophodna je potpuna konsultacija s ljekarom.

Ako dijete ne dobije na težini, to može biti posljedica gastroenteritisa (upalne bolesti želuca i tankog crijeva), pri kojem tijelo gubi veliku količinu tekućine. U takvim se slučajevima težina ne samo što ne dobija, već čak i obrnuto, može opadati.

Potrebno je odmah posjetiti liječnika ako dijete ne dobije na težini u skladu s rasporedom (jaz je prevelik s prosječnim vrijednostima), ako se pored male težine pojavljuju i drugi alarmantni simptomi - povraćanje, temperatura, koja može ukazivati ​​na dugotrajnu infekciju, ako se smanji težina Ako je spor, njegove reakcije su spora, stolica je neredovita, volumen mokraće je neznatan, to je dovoljno ozbiljan razlog da se posavjetuje s pedijaterom.

Kada dojite, postoji nekoliko kriterija prema kojima možete prosuditi dobiva li vaše dijete dovoljno mlijeka. Prvi je učestalost hranjenja, koja bi trebalo biti najmanje sedam do osam puta dnevno. Drugo je aktivnost i pokretljivost, zdrav ten. Treće je učestalost stolice, u prosjeku četiri puta dnevno. Što starija beba postaje starija, to će joj manje biti potrebno da isprazni crijeva.

Kriteriji koji ukazuju na to da dijete ne dobija na težini: dnevni porast tjelesne težine manji od osamnaest grama, značajno zaostajanje za prosječnim pokazateljima plana za kontrolu tjelesne težine, previše sna za očuvanje energije, tamna boja urina, njegovo blago izlučivanje, slabo opće stanje.

Do šest mjeseci zdrava djeca obično dobijaju osam stotina grama mjesečno, a od šest mjeseci - tristo četiri stotine grama. Bebe koje imaju malu težinu rođenja mogu dobiti više od općeprihvaćene norme.

Ako dijete ne dobije na težini, uvijek obratite pažnju na opće stanje djeteta: ako je aktivno, ne izgleda blijedo i pretjerano mršavo, onda najvjerojatnije nema razloga za brigu. Ali, ako dobiva manje od tristo grama mjesečno, tada morate otkriti razloge ove nestašice. Evo nekih od mogućih: ako dijete primijenite na obje mliječne žlijezde, tada je moguće da on ne prima masno mlijeko, nizak nivo hemoglobina može uzrokovati anemiju, što zauzvrat utječe na brzinu debljanja, česte zatvor ili, obrnuto, labava stolica može ukazivati ​​na bolesti gastrointestinalnog trakta, koji provociraju značajan nedostatak kilograma, možda beba ima gliste - da biste saznali je li to tako, potrebno je proći analizu fekalija. Opšti test krvi takođe će vam pomoći u postavljanju dijagnoze, a problemi neurološke prirode mogu takođe dovesti do nedovoljnog debljanja bebe.

Drugi razlog zbog kojeg dijete ne dobija na težini može biti pogrešno unošenje komplementarne hrane. Na samom početku uvođenja komplementarne hrane dijete na kratko nanesite na dojku, jer čak i mala količina majčinog mlijeka značajno poboljšava apsorpciju i probavu hrane, kao rezultat toga beba prima maksimalnu količinu hranjivih sastojaka. Ako komplementarna hrana ne voli bebin ukus i on je odbije jesti, a dok ima refleks, trebalo bi da se posavjetuje sa stručnjakom koji će ispraviti dijetu.

Jedan od razloga zašto beba ne dobija na težini je nedovoljna količina mlijeka u majci, zbog čega je beba neprestano gladna. Ako ima dovoljno mlijeka, ali kad se nahrani, zaspi, naravno da ne dobije pravu porciju, što utiče na njegovu težinu.

Ako dijete ne dobija na težini, to može biti neuravnotežena prehrana s nedovoljnim količinama masti, ugljikohidrata i drugih potrebnih tvari. Ako dijete više nije u dojenačkoj dobi, možete dodati malo maslaca u supu ili kašu. Ne biste trebali zloupotrebljavati proizvode koji sadrže veliku količinu šećera, što negativno utječe na apsorpciju hranjivih sastojaka i smanjuje apetit. Ako ima slab apetit, savjetovat će se uzimati vitaminsko-mineralne komplekse za poboljšanje apetita.

Ako dijete ne dobije na težini, a istovremeno postoje i drugi alarmantni simptomi navedeni gore, ne odgađajte posjet liječniku, to će pomoći da se na vrijeme utvrde uzroci i otkloni problem.

Šta prvo treba potražiti

Novorođenčad se hrani na zahtjev, a ne prema rasporedu. Samo šest mjeseci možemo razgovarati o bilo kojem režimu. U suprotnom, laktacija se može smanjiti i beba će početi gubiti kilograme.

Ako se beba rodila slaba, njegova sposobnost sisanja je smanjena. Mama treba da se pobrine da on ne spava samo s bradavicom u ustima, već radije usisava grudi. Inače će stalno biti neuhranjen.

Pored toga, oslabljena djeca se hrane dulje nego zdrava djeca. Preuranjenim mrvicama treba više vremena da dođu do kaloričnog povratnog mlijeka.

Također je vrijedno provjeriti da li je beba pravilno uhvatila prsa. Neke majke dugo vremena ne mogu razumjeti zašto beba plače i steže se po grudima. I samo naučivši pravilno primijeniti, oni mogu riješiti problem hranjenja.

Pokazatelj punoće bebe je učestalo mokrenje. Ako beba piški 10-15 puta dnevno, onda je sve u redu. Uz to, morate obratiti pažnju na boju urina - ako je proziran i bez mirisa, tada je dijete zdravo. Ali ako je mokrenje smanjeno, a sam urin stekao tamnu nijansu i oštar miris, potrebno je konzultirati liječnika.

Kako pomoći svom djetetu da dobije kilograme

Ako je nedostatak tjelesne težine povezan s bilo kojom bolešću, morate slijediti sve preporuke liječnika. Ali ako je dijete zdravo, ali još uvijek premalo, majka se mora ozbiljno pozabaviti njegovim režimom.

Prvo, do 6 mjeseci, nemojte djetetu davati ništa osim dojke. Hranjenje iz flaše može dovesti do činjenice da se beba samo naučila kako dojiti. Iz istog razloga, ne biste mu trebali davati lutke. Ako želite da mlijeko dojite majčinim mlijekom, to morate učiniti pomoću čajne kašike.

Drugo, kako biste djetetu pomogli da dobije kilogram nakon šest mjeseci, trebate pričekati s održavanjem čvrste hrane u njegovoj prehrani. Manje je kalorična od majčinog mlijeka i manje se apsorbuje djetetovim tijelom.

Pored toga, kako bi se dijete uspostavilo na težini, majka bi ga trebala kontaktirati što je češće moguće. To znači - spavati s bebom, nositi ga u naručju tokom dana, redovno raditi masne mrvice, pjevati mu uspavanke, razgovarati s njim. Prema riječima stručnjaka, sve te klase doprinose poboljšanju laktacije i pomažu u uspostavljanju hranjenja.

Ali najviše pažnje treba posvetiti samoj hrani. To znači da ne oduzimate djetetove grudi dok ga ne oslobode. Grudi ne menjajte prečesto - to sprečava bebu da dobije masnoće nazad. Potrebno je i ponuditi bebi drugu dojku, a ako ona odbije, onda je stvarno puna.

Pokazatelji normalnog rasta

Prije svega, morate točno znati kako treba ići s povećanjem tjelesne težine, s kojim intenzitetom se to događa ovisno o dobi, počevši od mjeseca pa do godinu dana. Ono što je karakteristično, djeca koja su dojena, dobijaju gotovo istu težinu svakog mjeseca do godinu dana.

  1. Od rođenja do tri mjeseca - postoji najveći mjesečni porast kilograma. Tada se taj proces usporava. Tokom ovog perioda deca dobijaju od 500 grama do 2 kg u jednom mesecu.
  2. U dobi od četiri mjeseca do šest mjeseci karakteristična je pojačana motorička aktivnost u usporedbi s prvim mjesecima života. Beba troši više energije. Tokom ovog perioda poskupljenje kilograma smatra se normalnim ako je od 500 do 1000 grama.
  3. Od 6. do 9. mjeseca - razdoblje je karakterizirano unošenjem komplementarne hrane (čak se i kod djece koja imaju umjetno hranjenje, dopunska hrana uvodi od dobi od četiri mjeseca). U proseku mesec dana deca steknu pola kilograma.
  4. Od devet mjeseci do godinu dana beba se počinje kretati, puzati, hodati još više, pa ne čudi da tokom ovog perioda djeca mogu dobiti od 100 do 300 grama u jednom mjesecu.

Imali smo fazu kada je sin u mjesec dana dobio malo težine, manje od norme. Ali kad smo mjerili rast - pokazalo se da je ovaj pokazatelj i više nego potreban. Stoga je sve otišlo u rast, a ne u težini. Stoga je liječnik rekao da je sve u redu. Osim toga, od sljedećeg mjeseca sve je već bilo normalno, sin je dobijao na težini i visini u skladu s dobnim normama.

Znakovi da je beba puna

Znakovi pomoću kojih možete odrediti da beba dobiva dovoljno majčinog mlijeka uključuju:

  1. Obroci do osam puta dnevno, uključujući noćno hranjenje.
  2. Tijekom sisanja dojke možete čuti karakteristične zvukove gutanja i usporavanje samog sisanja u vrijeme jakog mlijeka.
  3. Grašak je aktivan, dobro je raspoložen.
  4. Dijete ima normalan mišićni tonus, koža ima zdrav izgled.
  5. Koristi se najmanje 6 pelena napunjenih mokraćom dnevno, svijetla boja je karakteristična.
  6. Defekcija do osam puta dnevno za najmanje, bliže godini - do tri puta.
  7. Prije procesa hranjenja, majka bi trebala osjetiti da su joj dojke pune mlijeka. Nakon jela osjeća se prazno u mliječnim žlijezdama.

Simptomi gubitka kilograma

Koji su znakovi da beba ne dobiva dovoljno:

  1. Za jedan dan dijete dobije manje od 18 g.
  2. Mjesečni pokazatelji težine su znatno manji od općeprihvaćenih normi.
  3. Beba spava više nego normalno. Tako njegovo tijelo pokušava što više uštedjeti energiju.
  4. Dijete je spor, često plače, dok mu glas može izgledati neprepoznatljiv.
  5. Klinac malo pišti. Boja odabira se takođe može promijeniti.
  6. Dijete ima poremećaj ili, obrnuto, praktično nema stolicu.
  7. Deca često traže majčinu dojku ili bočicu sa mešavinom. To može biti zbog činjenice da dijete ne jede, stalno je u stanju gladi.
  8. Dijete ima znakove dehidracije.

Ako vaša beba ima bar jedan ili dva od sljedećih simptoma, a dijete ne dobije na težini, morate hitno potražiti pomoć stručnjaka:

  1. Na bebinu telu nema ni jedne masne nabora.
  2. Površina kože je suva, izgleda naborano.
  3. Pale integument.
  4. Gotovo da nema motoričkih aktivnosti.
  5. Beba često plače bez vidljivog razloga.
  6. Apetit djeteta se pogoršava.
  7. Pojavljuje se poremećaj u zdravom snu.

Ako beba ima oštar gubitak kilograma, uočeni su i drugi simptomi, poput letargije, vrućice, promjene u ponašanju - mogu ukazivati ​​na prisutnost ozbiljnih patologija:

  1. Kršenje metaboličkih procesa.
  2. Bolesti nervnog sistema.
  3. Kršenje genetske prirode.
  4. Ozbiljna alergijska reakcija.
  5. Hormonski neuspjeh.

Zašto dijete loše dobija na težini

Postoji nekoliko faktora koji utiču na loše debljanje u prvom mesecu života bebe:

  1. Najčešći razlog je taj što beba ne jede jer majka ne zna pravilno nanijeti na dojku ili potpuno nahrani dijete satom u vrijeme kad mu treba češći obrok.
  2. Ako dijete slabo dobije na težini na umjetnom hranjenju - možda smjesu pripremate pogrešno (ne slijedite upute), uzimajte više vode. Možda hranite nedovoljnu količinu puta dnevno.
  3. Nervna atmosfera u porodici. Mama je pod stresom, dijete to oštro osjeća. Ili beba ne prima majčinu brigu i toplinu. Pozitivne emocije i osjećaj da su voljeni vrlo su važni za malog čovjeka. Takvo dijete može konzumirati dovoljno hrane, ali ne dobija na težini upravo zbog nervnog naprezanja.
  4. Prekomerna težina u prvom mesecu života može biti posledica prisustva neke vrste patologije u organizmu deteta. Stoga, pri najmanjoj sumnji, vrijedi odmah kontaktirati liječnika za pomoć.

Ako beba slabo dobiva na težini dojenja, mogu postojati sljedeći razlozi:

  1. Anatomske karakteristike dečijih grudi ili usta.
  2. Nepravilno dojenje ili hranjenje u pogrešnom položaju.
  3. Prisutnost rana u bebinim ustima, bolesti usne šupljine.
  4. Neadekvatna proizvodnja mlijeka, loša laktacija.
  5. Hranjenje strogo po satu.
  6. Odbijanje noćnih hranjenja.

Moja prijateljica se nije mogla prisiliti da ustaje noću. Kad se beba probudila, u početku je gurnula lutku, isprva nije puno pomoglo, a zatim se dijete smirilo i zaspalo gladno. Kao rezultat toga, zaostajanje za dobnim normama za debljanjem.

Ako dijete slabo gubi na umjetnom hranjenju, razlozi:

  1. Nepoštivanje uputstava tokom pripreme smeše, na primer, može da koristi više vode nego što je potrebno. Prema tome, smjesa je tečna i ne zasitiva dijete.
  2. Dijete se hrani količinom koja ne odgovara dobnim normama.
  3. Mešavinu bebino telo ne apsorbuje.

Koji su najčešći razlozi, bez obzira na vrstu hranjenja:

  1. Povećana fizička aktivnost, poput česte gimnastike.
  2. Stres, nervno naprezanje
  3. Parazitska infekcija.
  4. Hiperaktivnost. Neka djeca troše previše energije, zbog toga slabo dobijaju na težini.
  5. Nenormalnosti u probavnom procesu, disbioza.
  6. Dijete nema sisalni refleks.
  7. Anatomska promjena u obliku bradavice ili usne šupljine djeteta zbog koje se beba ne može normalno sisati.
  8. Dijete odbija jesti komplementarnu hranu.
  9. Uz dovoljnu prehranu i normalni apetit djeteta, prekomjerna težina može biti povezana s nepravilnom prehranom, odnosno nedostatkom određenih grupa tvari.
  10. Prisutnost bolesti. Ako beba ima dovoljno ishrane, uravnoteženu ishranu i dobar apetit, a nije hiperaktivna, onda možda ima neku vrstu bolesti. Glavne bolesti za koje je karakteristično loše debljanje:
  • netolerancija na laktozu,
  • celijakija - probavni poremećaj zbog netolerancije na gluten,
  • parazitska infekcija
  • cistična fibroza,
  • patologija štitnjače,
  • dijabetes melitus
  • anemija
  • neurološke abnormalnosti.

Razlozi drastičnog mršavljenja

  1. Kao posljedica bolesti.
  2. Kao reakcija na određene vrste lijekova.
  3. Rezultat jakog nervnog šoka. Dijete je pod stresom.
  4. Kikiriki se prenosi s dojenja na umjetno. U takvim slučajevima roditelji mogu pogrešno odrediti pojedinačno pogodnu dozu za bebu, zato se obavezno posavjetujte sa stručnjakom prije nego što dijete prebacite u smjesu.
  5. Dijete ima uznemiren želudac ili povraća.

Kako popraviti situaciju

Ako uzrok gubitka kilograma nije utvrđen, možete se obratiti liječniku za pomoć. Bit će potrebno provjeriti opće stanje bebe, posebno postojanje određenih patologija.

  1. Vodite računa da pravilno stavite bebu na prsa, dok hranite bebu u ispravnom položaju.
  2. U slučaju prekomerne težine, nahranite bebu na njegov zahtev, a ne strogo prema rasporedu.
  3. Ako je uzrok nedovoljna proizvodnja majčinog mlijeka, vodite računa o povećanoj laktaciji.
  4. Ako vašem djetetu nedostaje mješavina ili je kuvate pogrešno, pobrinite se da riješite ovaj problem.
  5. Ako određena vrsta mješavine nije prikladna za bebu, mora se zamijeniti. Još bolje, izračunajte šta je tačno uzrokovalo ovu netoleranciju.
  6. Ako je kikiriki izgubio kilograme zbog bolesti, tada nije potreban poseban tretman. On će se moći oporaviti samostalno nakon bolesti.

Kad je sin moje djevojke imao bakterijski tonzilitis (u dobi od 10 mjeseci), dramatično je smršao. Ovo ne čudi, beba je tri dana imala vrlo visoku temperaturu, ubacivali su mu injekcije, apetit više nije bio. Ali nakon pražnjenja, kada je uspostavljen uobičajeni način života, dijete ne samo da je vratilo nestale grame, već je dobilo i nove.

  1. Ako vam je višak tjelesnih napora poslužio kao potlačna masa, potrebno ih je smanjiti i kontrolirati.
  2. Ako je beba stekla loše težine zbog prisutnosti bolesti ili parazitske infekcije, potrebno je propisati liječenje protiv ove pojave.

Sada znate koji razlozi mogu poslužiti kao pojava činjenice da će beba prestati dobivati ​​na težini. Stoga se majka mora potruditi da radi sve kako treba, proizvedena je dovoljna količina mlijeka, mješavina je pripremljena pravilno, beba jede dovoljno puta dnevno. Ni u kojem slučaju ne očajavajte, paničite ispred vremena, sve možda i nije tako zastrašujuće kako vam se čini, a postupak normalnog debljanja možete lako uspostaviti.

Pogledajte video: Koje su mane šporeta sa staklokeramičkom pločom? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar