Wessel Douai F injekcije: upute za upotrebu

Antitrombotička sredstva. Sulodeksid.

PBX kod B01A B11.

  • Angiopatije s povećanim rizikom od tromboze, uklj. tromboza nakon akutnog infarkta miokarda
  • cerebrovaskularna bolest: moždani udar (akutni ishemijski moždani udar i rani period rehabilitacije nakon moždanog udara)
  • discirkulatorna encefalopatija uzrokovana aterosklerozom, dijabetes melitusom, arterijskom hipertenzijom i vaskularnom demencijom,
  • okluzivnih bolesti perifernih arterija i aterosklerotskog i dijabetičkog porijekla
  • flebopatija i tromboza dubokih vena
  • mikroangiopatije (nefropatija, retinopatija, neuropatija) i makroangiopatije (sindrom dijabetičkog stopala, encefalopatija, kardiopatija) zbog dijabetesa,
  • trombofilija, antifosfolipidni sindrom
  • trombocitopenija heparina.
ChildrenChildren

Doziranje i primjena

opći pravci

Uobičajeno korišteni režimi liječenja uključuju parenteralno davanje lijeka praćeno kapsulama, au nekim slučajevima liječenje Sulodeksidom može se započeti izravno iz kapsula. Režim liječenja i primjenjive doze mogu se prilagoditi prema odluci liječnika na temelju kliničkog pregleda i rezultata utvrđivanja laboratorijskih parametara.

Općenito, kapsule se preporučuju uzimati između obroka, ako je dnevna doza kapsula podijeljena u nekoliko doza, preporučuje se održavanje 12-satnog intervala između doza lijeka.

Općenito, preporučuje se ponoviti cijeli tretman najmanje 2 puta godišnje.

Angiopatije s povećanim rizikom od tromboze, uklj. tromboza nakon akutnog infarkta miokarda

Tokom prvog mjeseca daju se intramuskularne injekcije 600 LO sulodeksida (sadržaj u 1 ampuli) dnevno, nakon čega se nastavlja tijek liječenja, uzimajući 1-2 kapsule oralno dva puta dnevno (500-1000 LO / dan). Najbolji rezultati mogu se dobiti ako se liječenje započne u prvih 10 dana nakon epizode akutnog infarkta miokarda.

Cerebrovaskularna bolest: moždani udar (akutni ishemijski moždani udar i rana rehabilitacija nakon moždanog udara)

Liječenje započinje svakodnevnom primjenom 600 LO sulodeksida ili bolusnom ili kapljičnom infuzijom, za koju se sadržaj 1 ampule lijeka otopi u 150-200 ml fiziološke fiziološke otopine. Infuzija traje od 60 minuta (brzina 25-50 kapi / min) do 120 minuta (brzina 35-65 kapi / min). Preporučeno trajanje liječenja je 15-20 dana. Zatim treba nastaviti terapiju primjenom kapsula koje se uzimaju oralno po 1 kapsulu dva puta dnevno (500 LO / dan) u trajanju od 30-40 dana.

Discirkulatorna encefalopatija izazvana aterosklerozom, dijabetes melitus, arterijska hipertenzija i vaskularna demencija

Preporučuje se uzimati 1-2 kapsule lijeka dva puta dnevno (500-1000 LO / dan) oralno tokom 3-6 mjeseci. Tijek liječenja može započeti unošenjem 600 LO sulodeksida dnevno u trajanju od 10-30 dana.

Okluzivne bolesti perifernih arterija i aterosklerotskog i dijabetičkog porijekla

Liječenje započinje intramuskularnom dnevnom primjenom 600 LO sulodeksida i traje 20-30 dana. Zatim se tečaj nastavlja, uzimajući 1-2 kapsule oralno dva puta dnevno (500-1000 LO / dan) tokom 2-3 mjeseca.

Phlebopatija i tromboza dubokih vena

Obično se propisuje oralno davanje sulodeksidnih kapsula u dozi od 500-1000 LO / dan (2 ili 4 kapsule) 2-6 meseci. Tijek liječenja može započeti svakodnevnim unošenjem 600 LO sulodeksida dnevno u trajanju od 10-30 dana.

Mikroangiopatije (nefropatija, retinopatija, neuropatija) i makroangiopatije (sindrom dijabetičkog stopala, encefalopatija, kardiopatija) zbog dijabetesa

Liječenje pacijenata koji pate od mikro- i makroangiopatije preporučuje se u dvije faze. Prvo se primenjuje 600 LO sulodeksida dnevno tokom 15 dana, a zatim se nastavlja lečenje uzimanjem 1-2 kapsule dva puta dnevno (500-1000 LO / dan). Budući da kratkoročnim liječenjem njegovi rezultati mogu biti izgubljeni u određenoj mjeri, preporučuje se produžiti trajanje druge faze liječenja na barem 4 mjeseca.

Trombofilija, antifosfolipidni sindrom

Uobičajeni režim liječenja uključuje oralnu primjenu 500-1000 LO sulodeksida dnevno (2 ili 4 kapsule) tokom 6-12 mjeseci. Kapsule sulodeksida obično se propisuju nakon liječenja heparinom male molekulske mase u kombinaciji s acetilsalicilnom kiselinom, a režim doziranja lijeka nije potrebno mijenjati.

trombocitopenija heparina

U slučaju heparina, trombocitopenije, uvođenje heparina ili heparina male molekulske mase zamjenjuje infuziju sulodeksida. Da biste to učinili, sadržaj 1 ampule lijeka (600 LO sulodeksid) se razblaži u 20 ml 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida i daje se u obliku spore infuzije 5 minuta (brzina 80 kapi / min). Nakon toga, 600 LO sulodeksida razrjeđuje se u 100 ml 0,9% -tne otopine natrijevog klorida i primjenjuje se 60-minutnim kapanjem (35 kapi / min) svakih 12:00 dok terapija antikoagulansom nije potrebna.

Neželjene reakcije

Slijedi podatak o nuspojavama opaženim u kliničkim ispitivanjima koja su uključivala 3258 pacijenata koji su koristili standardne doze i režim liječenja.

Nuspojave povezane s primjenom sulodeksida klasificirane u skladu s razredima organa sustava i učestalosti. Za utvrđivanje učestalosti nuspojava koristi se sljedeća terminologija: vrlo često (≥ 1/10), često (od ≥ 1/100 do

Predoziranje

Predoziranje lijeka može dovesti do razvoja hemoragičnih simptoma, poput hemoragične dijateze ili krvarenja. U slučaju krvarenja mora se davati 1% otopina protamin sulfata. Općenito, uz predoziranje, upotrebu lijeka treba prekinuti i započeti odgovarajuću simptomatsku terapiju.

Upotreba tokom trudnoće ili dojenja

Budući da nema iskustva s primjenom lijeka u prvom tromjesečju trudnoće, ženama se taj lijek ne smije propisati tijekom tog razdoblja, osim ako, prema riječima liječnika, očekivana korist od liječenja za majku ne bude veća od mogućeg rizika za plod.

Postoji ograničeno iskustvo s primjenom sulodeksida u drugom i trećem tromjesečju trudnoće za liječenje vaskularnih komplikacija uzrokovanih dijabetesom tipa I i II i kasnom toksikozom. U takvim slučajevima sulodeksid se davao svakodnevno intramuskularno u dozi od 600 LO dnevno tijekom 10 dana, nakon čega je oralno davanje lijeka bilo predviđeno za 1 kapsulu dva puta dnevno (500 LOs dnevno) u trajanju od 15-30 dana. U slučaju toksikoze, ovaj režim liječenja može se kombinirati sa tradicionalnim metodama liječenja.

Tokom II i III tromesečja trudnoće, lek se treba koristiti oprezno, pod nadzorom lekara.

Još uvijek nije poznato da li se sulodeksid ili njegovi metaboliti izlučuju u majčino mlijeko. Zbog toga se iz sigurnosnih razloga ne preporučuje imenovanje žena za vrijeme laktacije.

Postoji ograničeno iskustvo s primjenom sulodeksidnih pripravaka u liječenju dijabetičke nefropatije i glomerulonefritisa u adolescenata u dobi od 13-17 godina. U takvim slučajevima, 600 LO sulodeksida davano je intramuskularno dnevno tokom 15 dana, a zatim su 1-2 kapsule lijeka primjenjivane oralno dva puta dnevno (500-1000 LO / dan) u trajanju od 2 tjedna.

Podaci o efikasnosti i sigurnosti lijeka kod djece mlađe od 12 godina nisu dostupni.

Značajke aplikacije

Tijekom liječenja potrebno je povremeno nadgledati parametre hemokoagulacije (određivanje koagulograma). Na početku i nakon završetka terapije treba utvrditi sledeće laboratorijske parametre: aktivirano parcijalno tromboplastinsko vreme, vreme krvarenja / koagulacija i nivo antitrombina III. Kada se koristi lijek, aktivirano djelomično vrijeme tromboplastina povećava se oko 1,5 puta.

Sposobnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom vožnje ili rada s drugim mehanizmima.

Ako se primijeti vrtoglavica tijekom liječenja, treba se suzdržati od upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima.

Farmakološka svojstva

Farmakološki. Wessel Douay F je pripravak sulodeksida, prirodne smjese glikozaminoglikana izoliranih iz crijevne sluznice svinja, koji se sastoji od frakcije slične heparinu, molekulske mase oko 8000 Da (80%), i dermatan sulfata (20%).

Sulodeksidu su svojstveni antitrombotski, antikoagulansi, profibrinolitički i angioprotektivni efekti.

Antikoagulantno djelovanje sulodeksida nastaje zahvaljujući povezanosti s kofaktorom heparinom II, inhibira trombin.

Antitrombotski učinak sulodeksida posreduje inhibicijom Xa aktivnosti, potičući sintezu i izlučivanje prostaciklina (PGI2) i smanjenje nivoa fibrinogena u plazmi.

Profibrinolitički učinak nastaje zbog povećanja aktivnosti aktivatora plazminogena u tkivu i smanjenja aktivnosti njegovog inhibitora.

Angioprotektivni učinak povezan je s obnavljanjem strukturnog i funkcionalnog integriteta endotelnih stanica i s normalizacijom gustoće negativnog naboja membrane vaskularnog podruma.

Osim toga, sulodeksid normalizira reološka svojstva u krvi smanjujući razinu triglicerida (što je povezano s aktiviranjem lipoprotein lipaze, enzima odgovornog za hidrolizu triglicerida).

Učinkovitost lijeka kod dijabetičke nefropatije određena je sposobnošću sulodeksida da smanjuju debljinu bazalnih membrana i stvaranjem međućelijskog matriksa smanjenjem proliferacije ćelija mesangija.

Farmakokinetika Sulodeksid se apsorbira u tankom crijevu. 90% primijenjene doze sulodeksida nakuplja se u vaskularnom endotelijumu, gdje je njegova koncentracija 20-30 puta veća od koncentracije u tkivima drugih organa. Sulodeksid se metabolizira jetrom, a izlučuje uglavnom bubrezima. Za razliku od nefrakcioniranog heparina s niskomolekularnom masom, ne dolazi do kupanja desulfata, što bi dovelo do smanjenja antitrombotskog djelovanja i značajnog ubrzanja izlaza sulodeksida. U studijama raspodjele sulodeksida pokazalo se da ga izlučuju bubrezi sa poluživotom koji doseže 4:00.

Nekompatibilnost

Budući da je sulodeksid polisaharid s blago kiselim svojstvima, ako se daje kao vanjska kombinacija, može tvoriti komplekse s drugim tvarima koje imaju osnovna svojstva. Sljedeće tvari koje se široko koriste za ekstemporalne kombinirane injekcije su nespojive sa sulodeksidom: vitamin K, kompleks vitamina B, hijaluronidaza, hidrokortizon, kalcijev glukonat, kvarterne amonijeve soli, kloramfenikol, tetraciklin i streptomicin.

Pogledajte video: Hamza - HZA - Uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar