Lijek Angiocardil: upute za upotrebu

Lijek Cardiomagnyl predstavnik je kliničke i farmakološke skupine lijekova protiv trombocita. Koristi se za sprečavanje tromboze kod različitih patologija kardiovaskularnog sistema.

Oblik i sastav izdavanja

Kardiomagnil je dostupan u obliku tableta, enterički obloženih tableta za oralnu primjenu (oralna primjena). Sadrže 2 aktivne tvari - acetilsalicilnu kiselinu 75 ili 150 mg i magnezijum hidroksid 15,2 ili 30,9 mg u jednoj tableti. Tableta takođe sadrži pomoćne komponente koje uključuju:

  • Krompir i kukuruzni škrob.
  • Magnezijum stearat.
  • Hipromelloza.
  • Mikristalna celuloza.
  • Talc.
  • Propilen glikol.

Tablete su bijele boje, oblik im je stiliziran u obliku srca. Sadrže se u boci od tamnog stakla. Jedno kartonsko pakovanje sadrži bocu s tabletama i uputama za uporabu lijeka.

Farmakološko djelovanje

Acetilsalicilna kiselina koja je dio lijeka je nesteroidni protuupalni lijek. Inhibira (inhibira) enzim ciklooksigenaza (COX 1 i 2), koji katalizuje konverziju arahidonske kiseline u prostaglandine. Prostaglandini, pored proupalnog dejstva, takođe učestvuju u agregaciji trombocita (lepljenju) tokom stvaranja intravaskularnog tromba. Prema tome, supresija COX dovodi do smanjenja prostaglandina i vjerojatnosti tromboze. Maksimalni antiagregacijski efekat očituje se kada doza acetilsalicilne kiseline iznosi 75-150 mg, a veće doze se koriste za analgetski, anti-upalni učinak i nižu tjelesnu temperaturu za razne upalne patologije.

Magnezijum hidroksid je uključen u sastav lijeka za smanjenje negativnog utjecaja acetilsalicilne kiseline na sluznicu gornjeg probavnog trakta.

Nakon uzimanja tablete Cardiomagnyl, acetilsalicilna kiselina se brzo i gotovo u potpunosti apsorbira u sistemsku cirkulaciju iz crijevnog lumena. Ravnomerno je raspoređen u svim telesnim tkivima i metabolizira se u jetri. Neaktivni proizvodi razmjene acetilsalicilne kiseline izlučuju se mokraćom. Poluvrijeme (eliminacija polovine cijele doze) traje oko 12 sati. Magnezijum hidroksid se ne apsorbuje u sistemsku cirkulaciju, njegov farmakološki učinak ostvaruje se direktno u gornjem probavnom traktu.

Za što je Cardiomagnyl?

Kardiomagnil tablete su indikovane za različita patološka stanja, praćena povećanim rizikom od intravaskularne tromboze:

  • Nestabilna angina pektoris značajno je kršenje cirkulacije krvi u srcu s velikom vjerovatnoćom razvoja infarkta miokarda (smrt dijela srčanog mišića).
  • Prevencija intravaskularne tromboze kod šećerne bolesti, zatajenja srca, gojaznosti, pušenja, hipertenzije s produženim i izraženim porastom sistemskog krvnog pritiska i starosti.
  • Prevencija ponavljajućeg infarkta miokarda ili intravaskularne tromboze.

Lijek se koristi i za sprječavanje tromboembolije (stvaranje intravaskularnog tromba s naknadnom migracijom u arterijama krvlju i začepljenjem jednog od njih) nakon izvođenja operacija na žilama, posebno bajpasom presijecanja koronarnih arterija (CABG), perkutane koronarne angioplastike.

Kontraindikacije

Upotreba kardiomagnilnih tableta kontraindicirana je u patološkim stanjima (posebno u slučaju visokog rizika od naknadnog razvoja krvarenja ili krvarenja u unutrašnjim organima), a uključuju:

  • Krvarenje u strukturi centralnog nervnog sistema, posebno u mozgu.
  • Gastrointestinalno krvarenje.
  • Patološka tendencija razvoja krvarenja je nedostatak vitamina K u tijelu, hemoragična dijateza, trombocitopenija.
  • Erozivno-ulcerativna patologija struktura probavnog trakta, karakterizirana visokim rizikom krvarenja iz oštećenja sluznice, posebno u fazi pogoršanja patološkog procesa.
  • Manjak enzima glukoza-6-fosfat dehidrogenaza, koji utiče na strukturno i funkcionalno stanje crvenih krvnih zrnaca.
  • Istodobna primjena metotreksata.
  • Djeca mlađa od 18 godina.
  • Period trudnoće u I i II tromjesečju njenog tijeka, kao i dojenje.
  • Teško zatajenje bubrega.
  • Bronhijalna astma, čiji se razvoj provocira primjenom bilo kojeg lijeka farmakološke grupe, nesteroidnih protuupalnih lijekova.
  • Pojedinačna netolerancija na acetilsalicilnu kiselinu, magnezijum hidroksid ili pomoćne komponente lijeka.

Sa oprezom se lek koristi za jetreno ili bubrežno zatajenje blagog do umerenog stepena težine, gihta, prisustvo erozije ili čir na želucu u remisiji (kliničko i laboratorijsko poboljšanje), „trijadu aspirina“ (bronhijalna astma, polipoza u nosu, intolerancija na aspirin), trudnoću u III. trimestar. Prije nego što počnete uzimati Cardiomagnyl tablete, trebali biste provjeriti da nema kontraindikacija.

Doziranje i primjena

Kardiomagnil tablete uzimaju se oralno u cjelini, ne žvaču se i ne ispiraju dovoljnom količinom vode. Za primarnu prevenciju tromboze s kardiovaskularnim bolestima, doza lijeka je 75 mg 1 put dnevno, dok se tableta obično uzima uveče u 19 sati, tijek liječenja je doživotni. Ako je potrebno za sprečavanje razvoja ponovljenog infarkta miokarda, uz nestabilnu anginu, doza varira između 75-150 mg dnevno. Ista doza koristi se za sprečavanje tromboze nakon operacije na žilama. Doktor individualno određuje trajanje liječenja.

Nuspojave

Uzimanje kardiomagnilnih tableta može dovesti do razvoja neželjenih negativnih reakcija iz različitih organa i sistema, oni uključuju:

  • Digestivni sistem - žgaravica se vrlo često razvija, rjeđe može biti mučnina, povraćanje, bol u trbuhu s prevladavajućom lokalizacijom u želucu, stvaranje čireva ili erozije gornjeg probavnog trakta, razvoj gastrointestinalnog krvarenja. Opisani su izolirani slučajevi perforacije (formiranja prolazne rupe) čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, kolitisa (upale debelog crijeva), sindroma iritabilnog crijeva tokom uzimanja lijeka.
  • Nervni sistem - glavobolja, periodična vrtoglavica, pospanost ili obratno nesanica, zujanje u ušima, vrlo rijetko može doći do intrakranijalnog krvarenja.
  • Dišni sistem je bronhospazam (sužavanje lumena bronha usled značajnog povećanja tonusa glatkih mišića njihovih zidova).
  • Crvena koštana srž i krvni sistem - pojačano krvarenje zbog nedovoljne agregacije trombocita, rjeđe anemije (anemije). Vrlo rijetko se razvija smanjenje trombocita (trombocitopenija) i neutrofila (neutropenija).
  • Alergijske reakcije - često se opisuju slučajevi razvoja angioedema Quincke edema (plazma izlaz u međućelijsku tvar tkiva lica i vanjskih spolnih organa), rjeđe anafilaktički šok (teška sistemska alergijska reakcija s izraženim padom krvnog tlaka i razvojem zastoja više organa).

Razvoj nuspojava nakon uzimanja Cardiomagnyl tableta osnova je za povlačenje lijeka.

Posebna uputstva

Prije nego što počnete uzimati Cardiomagnyl tablete, morate pažljivo pročitati upute za lijek, provjeriti da nema kontraindikacija. Morate obratiti pažnju i na nekoliko posebnih uputstava, koja uključuju:

  • Uzimanje kardiomagnilnih tableta može izazvati napad bronhijalne astme, posebno ako se to dogodilo kod pacijenta u prošlosti.
  • Prije planirane hirurške intervencije lijek se može prekinuti za nekoliko dana, što je povezano s prevencijom mogućeg krvarenja.
  • Kombinacija upotrebe lijeka s drugim lijekovima kliničko-farmakološke skupine, antiagregacijskim lijekovima i antikoagulansima (sprečavaju zgrušavanje krvi) značajno povećava rizik od naknadnog razvoja krvarenja.
  • Acetilsalicilna kiselina može izazvati razvoj gihta kod ljudi sa smanjenim izlučivanjem mokraćne kiseline u urinu.
  • Kombinacija kardiomagnilnih tableta i metotreksata povećava rizik od nuspojava iz krvi i krvožilnog sistema.
  • Paralelna upotreba glukokortikosteroida smanjuje nivo acetilsalicilne kiseline u tijelu, pa je nakon njihovog otkaza moguća predoziranje acetilsalicilna kiselina.
  • Visoke doze lijeka mogu potaknuti razvoj hipoglikemije (smanjenje glukoze u krvi), što je važno uzeti u obzir u osoba s istodobnim poremećajem metabolizma ugljikohidrata (dijabetes melitus).
  • Ne preporučuje se uzimanje alkohola tokom liječenja lijekom, jer to povećava rizik od krvarenja u probavnom sustavu.
  • Kombinacija uzimanja Cardiomagnyl tableta s ibuprofenom je isključena zbog povećanog rizika od razvoja različitih kardiovaskularnih komplikacija.
  • Lijek ne utječe izravno na funkcionalnu aktivnost moždane kore, ali u vezi s mogućim razvojem komplikacija mora biti oprezan tijekom obavljanja posla koji zahtjeva povećanu pažnju i brzinu psihomotornih reakcija.

U mreži ljekarni, Cardiomagnyl tablete se izdaju bez recepta liječnika. Međutim, ne preporučuje se započinjati s njihovom primjenom bez odgovarajućeg recepta liječnika.

Indikacije angiokardil

U složenoj terapiji koronarne srčane bolesti (angina pektoris, infarkt miokarda), hroničnog zatajenja srca, kardijalgije na pozadini dishormonalne kardiomiopatije.

U složenom liječenju cerebrovaskularnih nesreća (ishemijski moždani udar, cerebrovaskularna insuficijencija).

Smanjene performanse, mentalno i fizičko preopterećenje (uključujući među sportašima).

Sindrom odvikavanja od alkohola (u kombinaciji sa specifičnom terapijom za alkoholizam).

Kao dio složene terapije hemoftalmusa i krvarenja mrežnice različite etiologije, tromboze središnje vene mrežnice i njenih grana retinopatije različite etiologije (dijabetičar, hipertenzija).

Primjena angiokardila tijekom trudnoće i dojenja

Kontraindicirano u trudnoći. U vrijeme liječenja treba prekinuti dojenje.

Angiokardil je metaboličko sredstvo.

Meldonijum je strukturni analog gama-butirobetaina - supstance koja se nalazi u svakoj ćeliji ljudskog tijela.

Inhibira gama-butirobetain hidroksilazu, smanjuje sintezu karnitina i transport dugolančanih masnih kiselina kroz stanične membrane i sprječava nakupljanje aktiviranih oblika neoksidiranih masnih kiselina, derivata akilkarnitina i acikoenzima A u stanicama. Kao rezultat smanjenja koncentracije karnitina, sintetizirani gama-butiododilata, što ih sintetizira gama-butyododetates, a imasi-butiodetina sintetizira vasi-butyododetesin. U slučaju akutnog ishemijskog oštećenja miokarda, usporava stvaranje nekrotične zone i skraćuje razdoblje rehabilitacije. Kod hroničnog zatajenja srca (CHF) povećava se tolerancija na vježbanje. Sa anginom pektoris, učestalost napadaja opada. U akutnim i hroničnim ishemijskim poremećajima cerebralne cirkulacije poboljšava se cirkulacija krvi u fokusu ishemije, doprinosi preraspodjeli krvi u korist ishemijskog područja. Djelotvoran u slučaju patologije vaskularnog i distrofičnog fundusa.

Stimulira tjelesne performanse, smanjuje ozbiljnost simptoma mentalnog i fizičkog stresa. Aktivira stanični i humoralni imunitet. Eliminira vegetativne manifestacije u hroničnom alkoholizmu i odvikavanju.

Bioraspoloživost intravenskim davanjem je 100%. Maksimalna koncentracija (C) maks ) u krvnoj plazmi postiže se odmah nakon njegovog uvođenja.

Metabolizam: metabolizira se u tijelu uz stvaranje dva glavna metabolita koja se izlučuju bubrezima.

Povlačenje: poluživot (TU.) je 3-6 sati.

Neželjeni efekti angiokardila

Iz kardiovaskularnog sistema: rijetko - tahikardija, smanjenje ili porast krvnog pritiska.

Iz centralnog nervnog sistema: retko - psihomotorna uznemirenost, nesanica.

Iz probavnog sistema: retko - dispeptični poremećaji

Alergijske reakcije: retko - svrbež, osip, ispiranje kože, angioedem.

Laboratorijski pokazatelji: eozinofilija.

Ostalo: vrlo rijetko - opća slabost.

Meldonijum nije lijek prve linije za akutni koronarni sindrom i njegova upotreba nije hitno potrebna.

U liječenju bolesnika s kroničnim bolestima jetre i bubrega treba biti oprezan, posebno kod dugotrajne upotrebe lijeka.

Simptomi: smanjenje krvnog pritiska praćeno glavoboljom, tahikardijom, vrtoglavicom i općom slabošću.

Pojačava učinak koronarnog dilatacije i nekih antihipertenzivnih lijekova, srčanih glikozida.

Zbog mogućeg razvoja umjerene tahikardije i arterijske hipotenzije, treba biti oprezan ako se kombiniraju s nitroglicerinom, nifedipinom, alfa blokatori, antihipertenzivnim lijekovima i perifernim vazodilatatorima.

Može se kombinovati sa antianginalnim lekovima, antikoagulansima, antiplazmaticima, antiaritmičkim lijekovima, diureticima, bronhodilatatorima.

Na tamnom mjestu pri temperaturi od 15 do 25 ° C. Rok trajanja je 2 godine.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Wikipedia navodi da acetilsalicilna kiselina je salicilni ester sirćetne (etanske) kiseline i on ima sposobnost ublažavanja bolova, ublažavanja vrućine i upala, a takođe inhibira agregaciju broj trombocita.

Acetilsalicilna kiselina (ASA) nepovratno inhibira enzim COX-1, što rezultira blokiranjem važnog posrednika agregacije i degranulacije broj trombocita TXA-2 i agregacija se potiskuje broj trombocita.

Opšte je prihvaćeno da ASA može inhibirati agregaciju. broj trombocita i na druge načine, pa se može koristiti s prilično širokim rasponom vaskularna bolest.

Magnezijum hidroksid sadržan u tabletama štiti sluznicu probavnog kanala od agresivnog delovanja ASA.

ASA se apsorbira iz gastrointestinalnog trakta u gotovo punom volumenu. T1 / 2 tvari - oko 15 minuta. Ova brzina eliminacije dolazi zbog činjenice da su u krvnoj plazmi, jetri i crijevima acetilsalicilna kiselina brzo se hidrolizira u salicilnu (SC).

Za salicilna kiselina T1 / 2 - oko 3 sata. Kada su enzimski sistemi zasićeni, što primjećujemo uz istodobnu primjenu ASA u dozi koja prelazi 3 g, pokazatelj se može značajno povećati.

Bioraspoloživost ASA je oko 70%. Pokazatelj karakterizira varijabilnost zbog činjenice da je tvar pod utjecajem enzima podvrgnuta hidrolizi podsistema. Bioraspoloživost SC je od 80 do 100%.

Korištene doze magnezijum hidroksida ne utječu na bioraspoloživost ASA.

Farmakokinetika

ASA se apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta gotovo u potpunosti. Poluvrijeme ASA je oko 15 minuta, jer uz sudjelovanje enzima, ASA se brzo hidrolizira u salicilnu kiselinu (SC) u crijevima, jetri i krvnoj plazmi. Poluživot SC-a je oko 3 sata, ali može se značajno povećati uz istodobnu primjenu velikih doza ASA (više od 3,0 g) kao rezultat zasićenja enzimskih sustava.

Bioraspoloživost ASA iznosi oko 70%, ali ta vrijednost značajno varira, jer ASA pod djelovanjem enzima prolazi hidrosistemu podsistema (sluznice gastrointestinalnog trakta, jetre) u SC. Bioraspoloživost SC je 80-100%.

Korištene doze magnezijum hidroksida ne utječu na bioraspoloživost acetilsalicilne kiseline.

Koristite tokom trudnoće i tokom dojenja

Primjena velikih doza salicilata u prva 3 mjeseca trudnoće povezana je s povećanom učestalošću defekata u razvoju fetusa. U drugom tromjesečju trudnoće, salicilati se mogu propisati samo uz strogu procjenu rizika i koristi.

U posljednjem tromjesečju trudnoće salicilati u velikoj dozi (više od 300 mg / dan) uzrokuju inhibiciju porođaja, prerano zatvaranje arteriosusa duktusa u plodu, pojačano krvarenje u majke i ploda te davanje neposredno prije rođenja može uzrokovati intrakranijalno krvarenje, posebno u prijevremeno rođene djece.

Imenovanje salicilata u posljednjem tromjesečju trudnoće je kontraindicirano.

Dostupni klinički podaci nisu dovoljni da se utvrdi mogućnost ili nemogućnost upotrebe lijeka tijekom dojenja. Prije propisivanja acetilsalicilne kiseline tijekom dojenja, potencijalne koristi terapije lijekovima treba procijeniti u odnosu na potencijalni rizik za novorođenčad.

Predoziranje

Uz lagani višak preporučene terapijske doze kardiomagnil tableta, može se javiti tinitus, mučnina, povraćanje, vrtoglavica i zbunjenost. Liječenje takvim predoziranjem sastoji se od ispiranja želuca, crijeva, upotrebe crijevnih sorbenata (aktivnog ugljena) i simptomatske terapije. Značajan višak doze (ozbiljno predoziranje) može dovesti do porasta tjelesne temperature (vrućica), povećanog disanja (hiperventilacija pluća), što dovodi do razvoja alkaloze (alkalne krvne reakcije) s izraženim kršenjem funkcionalne aktivnosti središnjeg živčanog i kardiovaskularnog sustava. U tom se slučaju hitna hospitalizacija provodi u bolnici i liječenje u odjelu intenzivne njege.

Aspecard, Aspirin Cardio, Acecor Cardio, Reocard, Polokard slični su po aktivnoj tvari i kliničkom i terapijskom učinku za Cardiomagnyl tablete.

Oblik izdavanja, sastav

Angiokardil je dostupan u obliku bezbojne bistre otopine za injekcije. Izlije se u ampule kapaciteta 5 mililitara. U jednom kartonskom pakovanju može biti 5 ili 10 takvih ampula.

Jedan mililitar otopine sadrži 100 miligrama meldonijum dihidrata otopljenog u vodi za injekcije.

Interakcija s drugim lijekovima

Kada se koriste istovremeno s koronarnim dilatacijom i određenim lijekovima za snižavanje krvnog pritiska, kao i srčanim glikozidima, Angiokardil može pojačati njihov učinak.

Uz istodobnu primjenu angiokardila s nifedipinom, mogu se pojaviti nitroglicerin, periferni vazodilatator, lijekovi za snižavanje krvnog tlaka i alfa-adrenergički blokatori, arterijska hipotenzija i blaga tahikardija.

Spomenuti lijekovi mogu se bez straha uzimati paralelno s bronhodilatatorima, antianginalnim lijekovima, antibakterijskim sredstvima, antikoagulansima, diureticima i antiaritmičkim lijekovima.

Pravila i uslovi skladištenja

Angiokardil se mora čuvati izvan dohvata dece i sigurno je zaštićen od direktne sunčeve svetlosti, na temperaturi od 15 do 25 stepeni Celzijusa.

Rok trajanja ovog lijeka je dvije godine. Nakon tog perioda ne možete koristiti Angiocardil.

U ljekarnama koje se nalaze u Ruskoj Federaciji, prosječna cijena navedenog lijeka je 220 rubalja.

U ljekarnama koje se nalaze u UkrajiniAngiokardil trenutno nije na prodaju.

Sljedeći lijekovi mogu se nazvati analogima angiokardila:

Većina pacijenata pozitivno reagira na angiokard. Ako vas zanimaju mišljenja stvarnih ljudi o ovom lijeku, onda ih možete pronaći na kraju članka.

Zaključak

Angiokardil je lek koji se koristi u složenom lečenju srčanih i ostalih bolesti.

Ovaj lijek se može koristiti u oftalmologiji i sportskoj medicini.

Angiokardil se proizvodi u obliku injekcije.

Može se uzimati intravenski, intramuskularno i parabulbarno.

Glavni aktivni sastojak ovog lijeka je meldonijum.

Upotreba angiokardila ponekad može uzrokovati neke nuspojave, kao i alergijske reakcije.

Postoje kontraindikacije za uzimanje angiokardila.

Djeci, kao i trudnicama i dojiljama, ne preporučuje se korištenje ovog lijeka.

Postoje lijekovi koji se mogu nazvati analogima angiokardila.

Ovaj lijek koristite samo nakon savjetovanja s liječnikom.

Angiokardil, upute za upotrebu: metoda i doziranje

Angiokardil se daje intravenski (i / v), intramuskularno (i / m) ili parabulbarno. Budući da lijek može pokazati uzbudljivo djelovanje, preporučuje se upotreba ga ujutro.

Način primjene otopine, doza i trajanje liječenja postavljaju se pojedinačno, uzimajući u obzir indikacije, težinu stanja i druge faktore.

Preporučeni režim doziranja za angiokardil (u sklopu kombiniranog liječenja):

  • infarkt miokarda: 500–1000 mg (5–10 ml rastvora) iv intravenski, 1 put dnevno ili podeljeno u 2 injekcije, posle čega sledi prelazak na oralnu primenu meldonijuma,
  • stabilna angina pektoris, CHF koji prati dishormonalnu kardiomiopatiju kardijalgija: 500–1000 mg (5–10 ml) i.v. u toku, 1 put dnevno ili podeljeno u 2 aplikacije, ili 500 mg i / m 1-2 puta dnevno, kurs traje 10-14 dana, sa kasnijim prelaskom na oralne oblike meldonijuma, opšti kurs je 28–42 dana,
  • cerebrovaskularna nesreća (akutna faza i hronična cerebrovaskularna insuficijencija): 500 mg (5 ml) iv ili dodatno za hroničnu insuficijenciju - i / m, 1 put dnevno 10 dana, nakon čega slijedi oralna primjena, opći tečaj - 28–42 dana, po preporuci lekara sa hroničnim oblikom, moguće je provoditi ponovljene kurseve 2-3 puta godišnje,
  • sindrom povlačenja alkohola: 500 mg (5 ml) IV ili IM 2 puta dnevno, kurs - 7-10 dana,
  • mrežnice na mrežnici i hemoftalmus različite etiologije, retinopatija, tromboza centralne mrežnice vene i njenih grana: 50 mg (0,5 ml) parabulbarno, kurs - 10 dana,
  • prekomjerni fizički i psihički stres: 500 mg iv ili IM jednom dnevno, tečaj - 10-14 dana, ako je potrebno, nakon 14-21 dana, moguć je i drugi tečaj.

Kardiomagnil ili trombital, što je bolje?

Lijekovi su potpuni analozi jedni drugih i koriste se za iste indikacije. Proizvode ih različiti proizvođači. Cardiomagnyl je japanski lijek, kompanija ima biljke u Danskoj, Njemačkoj, Rusiji, Trombital je domaći lijek.

  • originalna droga
  • različita ambalaža i doziranje,
  • duže na ruskom tržištu,
  • široka slava
  • tablete različitih doza različitih oblika, što vam omogućava da ih ne miješate,
  • postoji u svakoj ljekarni
  • cijena - od 130 rubalja.
  • različita ambalaža i doziranje,
  • izgled ambalaže u različitim bojama za različite doze,
  • cijena - od 120 rubalja.

  • gotovo isti izgled paketa različitih doza,
  • nakon što su počeli proizvoditi u Rusiji, neki ljudi su ga napustili.
  • datum isteka je manji
  • nepovjerenje pacijenata zbog novog imena,
  • nema dijeljenja rizika,
  • nije u svim ljekarnama,
  • sve tablete izgledaju isto.

Cardiomagnyl ili Thrombo Ass, što je bolje?

Lijekovi pripadaju istoj farmakoterapijskoj skupini - sredstva protiv trombocita. Sastav uključuje acetilsalicilnu kiselinu (ASA), magnezijev hidroksid je dodat u kardiomagnil. Imaju gotovo iste indikacije, koriste se kao prevencija infarkta miokarda, moždanog udara, odvajanja ugruška krvi nakon kirurških intervencija.

  • različita ambalaža i doziranje,
  • magnezijum štiti zidove stomaka od efekata ASA,
  • različiti oblik tableta omogućava vam da ne zbunite dozu,
  • tablete mogu se podijeliti ili drobiti,
  • cijena - od 130 rubalja.
  • različita ambalaža i doziranje,
  • tableta je obložena posebnom membranom koja štiti želudac,
  • Evropski kvalitet
  • cijena - od 50 rubalja.

  • podeljene tablete se ne mogu čuvati, dolazi do oksidacije i gube se terapijska svojstva,
  • više nuspojava.
  • tablete nije preporučljivo dijeliti zbog ljuske,
  • ne možete to uzeti na prazan stomak,
  • više kontraindikacija.

Cardiomagnyl ili Aspirin Cardio, što je bolje?

Lijekovi se koriste za prorjeđivanje krvi, u slučaju cerebrovaskularne nesreće, za primarnu prevenciju kardiovaskularnih bolesti itd. Cardiomagnyl je sredstvo protiv trombocita, a Aspirin Cardio NSAID.

  • raznoliko pakovanje i doziranje,
  • dodan magnezijum za bolju toleranciju leka na želudac,
  • dozvoljeno je dijeliti tablete,
  • tablete različitih doza imaju različite geometrijske oblike, što omogućava da se ne zbunjuju,
  • cijena - od 130 rubalja.
  • dostupno u različitim dozama,
  • tablete su enterično obložene što štiti želudac,
  • originalna droga
  • više čitanja
  • cijena - od 135 rubalja.

  • više nuspojava
  • kraći rok trajanja.
  • nije uvijek u ljekarnama - problemi s opskrbom,
  • zbog ljuske se ne može podijeliti
  • pakovanja različitih doza izgledaju isto - možete ih miješati kada kupujete,
  • više kontraindikacija.

Interakcija lijekova

  • periferni vazodilatator, antihipertenzivi, alfa blokatori, nifedipin, nitroglicerin: može se primijetiti pojava neizražene tahikardije i smanjenje krvnog tlaka, s ovom kombiniranom terapijom morate biti oprezni,
  • srčani glikozidi, koronarni lijekovi za dilataciju, neki antihipertenzivi: terapeutski učinak ovih lijekova može biti pojačan,
  • antianginalni i antiaritmički lijekovi, sredstva protiv trombocita, antikoagulansi, bronhodilatatori, diuretici: dozvoljena je kombinirana primjena ovih lijekova s ​​meldonijem.

Analozi angiokardila su Meldonium Organika, Idrinol, Meldonium, Vasomag, Meldonium-SOLOpharm, Meldonat-Lekpharm, Meldonium-Eskom, Ripronat VM, Meldonium-Binergia, Meldonium-DECO i drugi.

Recenzije o Angiocardil

Nekoliko pregleda angiokardila uglavnom su pozitivni. Pacijenti primjećuju djelotvornost lijeka kada se koristi tijekom postoperativne rehabilitacije. Dobri rezultati dobivaju se iz njegove upotrebe u složenoj terapiji koronarne srčane bolesti, zatajenja srca i cerebrovaskularnih nesreća, kao i tokom intenzivnog fizičkog i mentalnog stresa. Kako je naglašeno, angiokardil poboljšava opće stanje, pomaže u uklanjanju kratkoće daha i smanjuje učestalost napada bolova u srcu, povećava radnu sposobnost, pomaže povećati izdržljivost, poboljšava raspoloženje.

Nuspojave su, prema pregledima, izuzetno rijetke.

Kardiomagnil tablete - od čega dolaze?

Indikacije kardiomagnil:

  • oštar (infarkt miokarda (IM) nestabilna angina) ili hronična ishemijska bolest srca,
  • primarna prevencija bolesti KVB u rizičnih bolesnika (pate od pretilosti, dijabetes melitus, arterijska hipertenzija, hiperholesterolemijakao i da imaju porodičnu istoriju indikacija infarkt miokardamlađi od 55 godina)
  • primarna prevencija akutna venska tromboza i sprečavanje ponovnog obrazovanja krvnih ugrušaka (sekundarna prevencija tromboze).

Kontraindikacije Kardiomagnil

Sljedeće kontraindikacije za lijek navedene su u napomeni:

  • preosjetljivost na ASA, druge salicilate,
  • netolerancija na bilo koji od pomoćnih sastojaka tableta,
  • pogoršan peptički čir,
  • tendencija krvarenja (hemofilija,trombocitopenijaneuspjeh vitamin K),
  • teška disfunkcija (sa GFR ispod 10 ml u minuti) ili zatajenje bubrega,
  • teška dekompenzacija srca,
  • potaknuta primjenom NSAID-a / salicilata Quinckeov edem ili bronhijalna astma u anamnezi,
  • uzrasta dece
  • posljednjem tromjesečju trudnoće
  • istovremenog prijema metotreksat u dozi koja prelazi 15 mg / nedeljno.

Upute za upotrebu Cardiomagnyl

Kod koronarne srčane bolesti (u bilo kojem obliku) početna doza je 150 mg / dan.Uz održavanje liječenja propisano je pola doze.

Sa nestabilnim angina pektoris/ akutni MI, optimalna doza je od 150 do 450 mg / dan.Lječenje treba započeti što je prije moguće nakon pojave simptoma.

Kako uzimati kardiomagnil za prevenciju?

Da bi se spriječilo ponovno obrazovanje krvnih ugrušaka u početnim fazama liječenja pacijentu se propisuje 150, u budućnosti - 75 mg / dan.

Profilaktička doza za sprečavanje KVB (npr. akutni koronarni sindrom) i tromboza - 75 mg / dan.

Koliko dugo mogu uzimati lijek?

Trajanje primjene ovisi o karakteristikama tijeka i težini bolesti.

U nekim slučajevima (prema indikacijama, uzimajući u obzir kontraindikacije i podložne periodičnom praćenju krvnog pritiska i zgrušavanja krvi), lijek se može propisati doživotno.

Koliko vremena uzimati lijek može odrediti samo lekar.

Šta može zamijeniti Cardiomagnyl?

Analozi kardiomagnil prema ATC kodu, sastavu aktivnih supstanci i obliku oslobađanja: Acard, Asacil-A, Aspeter, Aspirin Cardio, Acetilsalicilna kiselina, Magnikor, Thrombo ACC, Trombolički kardio, Thrombogard, Ecorin.

Analozi lijeka s bliskim mehanizmom djelovanja: Avix, Agrenox, Aspigrel, Brilinta, Vazotik, Monofram, Deplatt, Sylt, Ipaton, Clopidogrel, Clopilet, Lopigrol, Miogrel, Plavigrel, Plavix, Trombeks, Efekat.

Cijena Cardiomagnyl analoga je od 8 rubalja.

Koje je bolje: kardiomagnil ili tromboas?

Thrombo ACC tablete su NSAID koji se koristi u svrhu prevencije moždani udar, srčani udar, tromboza dubokih vena, tromboembolija i niz drugih patoloških stanja. Osnova lijeka je acetilsalicilna kiselina.

Princip djelovanja kardiomagnila i njegovog analoga temelji se na sposobnosti ASA-e da blokira sintezu tromboksana i Pg, što pomaže smanjenju agregacije i adhezije broj trombocitakao i smanjenje upale.

Uz to, oba lijeka smanjuju sadržaj faktora koagulacije ovisnih o K i povećavaju aktivnost plazme.

Glavne razlike Cardiomagnyl-a od njegovog zamjene: sastav i oblik oslobađanja. Trombo ACC tablete sadrže 50 ili 100 mg ASA, a magnezijum hidroksid nije prisutan. Da bi se smanjili negativni efekti ASA-e, tablete su obložene posebnim zaštitnim premazom koji je topiv u enicima.

Pacijenti ostavljaju otprilike iste preglede o lijekovima, ali Thrombo ACC, prema svom subjektivnom mišljenju, izaziva manje vjerojatne nuspojave.

Acekardol i kardiomagnil - razlike

Acecardol Je lijek čiji je aktivni sastojak takođe ASA.Njegove razlike od Cardiomagnyl-a su odsutnost magnezijevog hidroksida u sastavu, oblik oslobađanja (tablete u ovojnici) i doziranje ASA (50/100/300 mg / tab.).

TableteAcecardolPreporučuje se uzimanje 1 r. Dnevno. Kardiomagnil tablete uzimaju se nakon obroka prije jela.

Koje je bolje: Cardiomagnyl ili Aspirin Cardio?

Aspirin Cardio Originalni je preparat kompanije Bayer AG. Alat pripada grupi preparata ASA s najvećom bazom dokaza. Zbog posebne enterično topive membrane, njegova aktivna tvar se oslobađa ne u želucu, već u crevnom traktu, pa Aspirin Cardio pacijenti bolje podnose nego inače acetilsalicilna kiselina.

Tablete su dostupne u pakovanju od kalendara, što omogućava bolju kontrolu nad pacijentovim tretmanom koji je propisao lekar.

Kardiomagnil tokom trudnoće

U prvom tromjesečju unos velikih doza salicilata povezan je s porastom učestalosti oštećenja u razvoju fetusa.

U 2. tromjesečju primjenjuju se lijekovi ove skupine uzimajući u obzir terapijski učinak na majčino tijelo i potencijalne rizike za nerođeno dijete.

U posljednja 3 mjeseca trudnoće salicilati su kontraindicirani. U 3. tromjesečju, visoke doze ASA mogu uzrokovati inhibiciju porođaja, pojačati krvarenje (i kod majke i kod ploda), prerano zatvaranje botalnog kanala u plodu.

Primjena ASA neposredno prije porođaja može izazvati hemoragična cerebrovaskularna nesreća (posebno kod prevremeno rođene dece).

Salicilati i njihovi metabolički proizvodi prelaze u majčino mlijeko. Slučajna primjena male doze ASA tijekom dojenja ne zahtijeva prekid dojenja i nije praćena razvojem neželjenih efekata kod djeteta. Međutim, visoke doze ili dugotrajna upotreba ovih lijekova zahtijeva prekid hepatitisa B.

Pregledi tijekom trudnoće omogućuju nam da zaključimo da je lijek najčešće propisan za sprečavanje trombotskih komplikacija u rizičnim grupama, u liječenju placentarne insuficijencije igestozakao i za lečenje polyhidramnios.

Gotovo sve trudnice primijetile su da se kardiomagnil dobro podnosi, ali poboljšanja (posebno niža viskoznost i povećana pokretljivost krvi) postaju primjetna nakon 10-14 dana liječenja.

Kritike o Cardiomagnyl

Recenzije o Cardiomagnylum na forumima su različite. Većina pacijenata koji uzimaju ove tablete koje je propisao ljekar, njima je zadovoljna, ali ponekad se pronađu i negativni pregledi. Glavni razlozi niske ocjene proizvoda su visoke cijene i nuspojave.

Rezultati studija i pregleda stručnjaka ukazuju na to da je ASA glavni lijek antitrombotska terapija kod pacijenata u riziku kardiovaskularne patologije (uključujući one koji se javljaju tokom trudnoće).

Važna karakteristika Cardiomagnyl-a je prisustvo Mg hidroksida u njegovom sastavu - "pufera" koji sprečava pojavu štetnih efekata ASA i, posebno, eritematsko-hemoragični oblik NSAID gastropatije.

Studije su pokazale da je kardiomagnil efikasniji od enteričkih oblika doziranja i inhibira agregaciju. broj trombocita. U ovom je slučaju učestalost nuspojava iz probavnog sustava bila najmanja u usporedbi s uobičajenim aspirin i aspirinkoja je dostupna u obliku enteričnih tableta.

Stoga, ima iste indikacije i kontraindikacije za upotrebu kao i uobičajeni ASA, Cardiomagnyl je značajno sigurniji, ali ne manje učinkovit, za prevenciju komplikacija CCC bolesti.

Cijena kardiomagnila: koliko je 75 mg / 15,2 mg i 150 mg / 30,39 mg?

Prosječna cijena Cardiomagnyl tableta 75 mg br. 100 u ukrajinskim ljekarnama je 85 UAH. Možete kupiti Forte tablete za 95-98 UAH (pakiranje br. 100). Istovremeno, cijena lijeka u Zaporožju, Kijevu, Harkovu ili Odesi neznatno se razlikuje.

Cijena Cardiomagnyla u Moskvi i Sankt Peterburgu je od 120 rubalja. za pakiranje br. 30 i od 215 rubalja. za pakovanje br. 100 Cijena tableta Forte kreće se od 125 za pakovanje od 30 i 260 rubalja. i za pakiranje br. 100.

Cardiomagnyl Price

Prosječni troškovi tableta Cardiomagnyl u moskovskim ljekarnama ovise o njihovoj količini u pakovanju kao i o koncentraciji acetilsalicilne kiseline:

  • 75 mg acetilsalicilne kiseline, 30 tableta - 151-156 rubalja.
  • 75 mg acetilsalicilne kiseline, 100 tableta - 218-222 rubalja.
  • 150 mg acetilsalicilne kiseline, 30 tableta - 115-155 rubalja.
  • 150 mg acetilsalicilne kiseline, 100 tableta - 290-300 rubalja.

Pogledajte video: Hamza - HZA - Uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar