Levemir Penfill

U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka Levemir. Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovog lijeka, kao i mišljenja medicinskih stručnjaka o korištenju Levemira u njihovoj praksi. Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje kritike o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Analozi Levemira u prisustvu dostupnih strukturnih analoga. Primjena za liječenje dijabetesa kod odraslih, djece kao i u trudnoći i dojenju. Sastav lijeka.

Levemir - inzulin dugog djelovanja, rastvorljiv analog ljudskog inzulina. Levemir Penfill i Levemir FlexPen proizvode se rekombinantnom DNA biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae.

Produljeno djelovanje lijekova Levemir Penfill i Levemir FlexPen nastaje zbog izraženog samo-povezivanja molekula intemina detemir na mjestu ubrizgavanja i vezanja molekula lijeka na albumin pomoću spoja s bočnim lancem masnih kiselina. U usporedbi s izofan-inzulinom, detemir inzulin se sporije prenosi u periferna ciljna tkiva. Ovi kombinirani mehanizmi odgođene distribucije pružaju reproduktivniji profil apsorpcije i djelovanja Levemira Penfilla i Levemira FlexPen u usporedbi s izofan-inzulinom.

Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući sinteza niza ključnih enzima (hekokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza).

Smanjenje glukoze u krvi je zbog povećanja njezinog intracelularnog transporta, povećane apsorpcije tkivima, stimulacije lipogeneze, glikogenogeneze i smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri.

Nakon supkutane primjene, farmakodinamički odgovor proporcionalan je primijenjenoj dozi (maksimalni učinak, trajanje djelovanja, opći učinak).

Profil noćne kontrole glukoze je ravniji i ravnomjerniji za inzulin detemir, u poređenju s inzulinom izofanom, što se ogleda u nižem riziku od razvoja noćne hipoglikemije.

Sastav

Detemir inzulin + pomoćne tvari.

Farmakokinetika

Cmax u plazmi postiže se nakon 6-8 sati nakon primjene. Dvostrukim dnevnim režimom primjene Css lijeka u krvnu plazmu postiže se nakon 2-3 injekcije.

Intraindividualna varijabilnost apsorpcije manja je za Levemir Penfill i Levemir FlexPen u odnosu na druge bazne inzulinske pripravke.

Nije bilo klinički značajnih međupolnih razlika u farmakokinetikama lijeka Levemir Penfill / Levemir Flexpen.

Inaktivacija lijeka Levemir Penfill i Levemir FlexPen slična je onoj kod pripravaka humanog inzulina, svi nastali metaboliti su neaktivni.

Studije vezivanja proteina pokazuju odsutnost klinički značajne interakcije između detemir inzulina i masnih kiselina ili drugih lekova koji vezuju protein.

Terminalni poluživot nakon potkožne injekcije određuje se stupnjem apsorpcije iz potkožnog tkiva i iznosi 5-7 sati, ovisno o dozi.

Indikacije

  • dijabetes melitus ovisan o insulinu (šećerna bolest tipa 1),
  • neinzulinski ovisan dijabetes melitus (šećerna bolest tipa 2).

Obrasci za izdavanje

Otopina za potkožno davanje Levemir Penfill u staklenim patronama od 300 jedinica (3 ml) (injekcije u ampulama za injekcije).

Otopina za potkožno davanje staklenih uložaka Levemir Flexpen od 300 PIECES (3 ml) u višestrukim injekcijskim olovkama za jednokratnu upotrebu za višestruku injekciju od 100 PIECES u 1 ml.

Upute za upotrebu, doziranje i tehnika ubrizgavanja

Unesite potkožno u bedro, prednji trbušni zid ili rame. Neophodno je promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije. Inzulin će djelovati brže ako se unese u prednji trbušni zid.

Unesite 1 ili 2 puta dnevno na osnovu potreba pacijenta. Pacijenti kojima je potrebna upotreba lijeka 2 puta dnevno za optimalnu kontrolu glikemije, mogu unijeti večernju dozu bilo za vrijeme večere, ili prije spavanja, ili 12 sati nakon jutarnje doze.

U starijih bolesnika, kao i s oštećenom funkcijom jetre i bubrega, treba pažljivije nadzirati nivo glukoze u krvi i prilagoditi doze inzulina.

Prilagođavanje doze može se zahtijevati i kod pojačavanja pacijentove fizičke aktivnosti, promjene njegove uobičajene prehrane ili kod pridružene bolesti.

Pri prelasku iz inzulina srednjeg djelovanja i produženog inzulina na inzulin, detemir može zahtijevati prilagođavanje doze i vremena. Preporučuje se pažljivo praćenje nivoa glukoze u krvi tijekom prevođenja i prvih tjedana liječenja detemirom inzulinom. Možda će biti potrebna korekcija istodobne hipoglikemijske terapije (doza i vrijeme primjene kratko djelujućih inzulinskih pripravaka ili doze oralnih hipoglikemijskih lijekova).

Nuspojava

  • hipoglikemija čiji se simptomi obično razvijaju iznenada i mogu uključivati ​​blijedu kožu, hladan znoj, pojačani umor, nervozu, drhtanje, tjeskobu, neobičan umor ili slabost, oslabljena orijentacija, oslabljena koncentracija, pospanost, jak glad, oštećenje vida, glavobolja bol, mučnina, palpitacije. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i / ili konvulzija, privremeno ili nepovratno narušavanje moždane funkcije sve do smrti,
  • reakcije lokalne preosjetljivosti (crvenilo, oticanje i svrbež na mjestu ubrizgavanja) su obično privremene, tj. nestati sa stalnim liječenjem,
  • lipodistrofija (kao rezultat nepoštivanja pravila promjene mjesta ubrizgavanja unutar istog područja),
  • urtikarija
  • osip na koži
  • svrbež kože
  • pojačano znojenje,
  • gastrointestinalni poremećaji,
  • angioedem,
  • otežano disanje
  • tahikardija
  • pad krvnog pritiska,
  • kršenje refrakcije (obično privremeno i uočeno na početku liječenja inzulinom),
  • dijabetička retinopatija (dugoročno poboljšanje kontrole glikemije smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije, međutim intenziviranje inzulinske terapije sa oštrim poboljšanjem kontrole metabolizma ugljikohidrata može dovesti do privremenog pogoršanja stanja dijabetičke retinopatije),
  • periferna neuropatija, koja je obično reverzibilna,
  • oticanje.

Kontraindikacije

  • povećana individualna osjetljivost na inzulin detemir.

Trudnoća i dojenje

Trenutno nema podataka o kliničkoj upotrebi Levemir Penfill i Levemir FlexPen tokom trudnoće i dojenja.

Tijekom razdoblja mogućeg početka i tijekom cijelog trajanja trudnoće potrebno je pažljivo praćenje stanja pacijenata s šećernom bolešću i praćenje razine glukoze u krvnoj plazmi. Potreba za inzulinom u pravilu opada u prvom tromjesečju i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Ubrzo nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je bio prije trudnoće.

Tijekom razdoblja dojenja možda će biti potrebno prilagoditi dozu lijeka i prehrane.

U eksperimentalnim studijama na životinjama nisu utvrđene razlike između embriotoksičnih i teratogenih učinaka detemira i humanog inzulina.

Upotreba u djece

Ne preporučuje se primjena inzulina Levemir Penfill i Levemir Flexpen kod djece mlađe od 6 godina.

Primjena kod starijih pacijenata

U starijih bolesnika treba pažljivije nadzirati nivo glukoze u krvi i prilagoditi doze inzulina.

Posebna uputstva

Smatra se da intenzivna nega s inzulinom detemir ne povećava tjelesnu težinu.

Niži rizik od noćne hipoglikemije u usporedbi s drugim insulinama omogućava intenzivniju odabir doze kako bi se postigla ciljna razina glukoze u krvi.

Detemir inzulin omogućava bolju kontrolu glikemije (na osnovu mjerenja glukoze u plazmi na testu) u usporedbi s izoofanskim inzulinom. Nedovoljna doza lijeka ili prekid liječenja, posebno s dijabetesom melitusom tipa 1, mogu dovesti do razvoja hiperglikemije ili dijabetičke ketoacidoze. U pravilu se prvi simptomi hiperglikemije pojavljuju postepeno, tijekom nekoliko sati ili dana. Ovi simptomi uključuju žeđ, ubrzano mokrenje, mučninu, povraćanje, pospanost, crvenilo i suvoću kože, suha usta, gubitak apetita, miris acetona na izdisaju. Kod šećerne bolesti tipa 1, bez odgovarajućeg liječenja, hiperglikemija dovodi do razvoja dijabetičke ketoacidoze i može biti fatalna.

Hipoglikemija se može razviti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na potrebu za inzulinom.

Preskakanje obroka ili neplanirana intenzivna fizička aktivnost mogu dovesti do hipoglikemije.

Nakon kompenzacije metabolizma ugljikohidrata, na primjer, intenziviranom terapijom inzulinom, pacijenti mogu osjetiti tipične simptome prekursora hipoglikemije, o kojima bi bolesnike trebalo obavijestiti. Uobičajeni znakovi upozorenja mogu nestati s dugim tijekom dijabetesa.

Istovremene bolesti, posebno zarazne i praćene groznicom, obično povećavaju potrebu tijela za inzulinom.

Prelazak pacijenta na novi tip ili preparat inzulina drugog proizvođača mora se dogoditi pod strogim medicinskim nadzorom. Ako promijenite koncentraciju, proizvođača, vrstu, vrste (životinjski, ljudski, analozi ljudskog inzulina) i / ili način njegove proizvodnje (genetski modificirani ili inzulin životinjskog porijekla), možda će biti potrebno prilagođavanje doze.

Detemir inzulin se ne smije davati intravenski, jer to može dovesti do teške hipoglikemije.

Miješanje Levemir Penfill-a i Levemir FlexPen inzulina s brzo djelujućim analogom inzulina, poput inzulina aspart, dovodi do profila djelovanja sa smanjenim i odloženim maksimalnim učinkom u odnosu na njihovu zasebnu primjenu.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Sposobnost pacijenata da se koncentrišu i brzina reakcije može biti smanjena tijekom hipoglikemije i hiperglikemije, što može biti opasno u situacijama kada su te sposobnosti posebno potrebne (na primjer, tijekom vožnje automobila ili rada sa mašinama i mehanizmima). Pacijente treba savjetovati da poduzimaju mjere kako bi spriječili razvoj hipoglikemije i hiperglikemije prilikom vožnje automobila i rada sa mehanizmima. To je posebno važno za bolesnike koji nemaju ili umanjuju simptome prekursora u razvoju hipoglikemije ili pate od učestalih epizoda hipoglikemije. U tim slučajevima treba razmotriti izvedivost takvog rada.

Interakcija lijekova

Hipoglikemijski učinak inzulina poboljšanje oralne hipoglikemika, MAO inhibitori, ACE inhibitori, karbonski inhibitori anhidraze, selektivni beta-blokatori, bromokriptin, sulfonamida, anabolički steroidi, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, Mebendazol, piridoksin, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, litijum, droge, koji sadrže etanol. Oralni kontraceptivi, GCS, hormoni štitnjače, tiazidni diuretici, heparin, triciklički antidepresivi, simpatomimetičari, danazol, klonidin, spori blokatori kalcijevih kanala, diazoksid, morfin, fenitoin, nikotin slabe hipoglikemijski učinak inzulina.

Pod utjecajem rezerpina i salicilata moguće je i slabljenje i pojačavanje djelovanja inzulina detemir.

Okreotid / lanreotid može i povećati i umanjiti potrebu tijela za inzulinom.

Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije i odgoditi oporavak nakon hipoglikemije.

Etanol (alkohol) može pojačati i produžiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Neki lijekovi, poput onih koji sadrže tiol ili sulfit, kada se detemir dodaje inzulinu, mogu uzrokovati uništavanje detemira inzulina.

Analozi lijeka Levemir

Strukturni analozi aktivne tvari:

  • Insulin detemir,
  • Levemir Penfill,
  • Levemir FlexPen.

Analozi u farmakološkoj grupi (inzulini):

  • Actrapid
  • Apidra
  • Apidra SoloStar,
  • Berlinulin,
  • Berlinsulin N Basal,
  • Berlinsulin N Normal,
  • Biosulin
  • Brinsulmidi
  • Brinsulrapi
  • Mi ćemo vladati 30/70,
  • Gensulin
  • Odložite insulin C,
  • Isofan Insulin Svjetski kup,
  • Iletin 2,
  • Insulin aspart,
  • Insulin glargin,
  • Insulin glulisin,
  • Insulin detemir,
  • Insulin Isofanicum,
  • Inzulinska traka,
  • Lyspro inzulin
  • Insulin maxirapid,
  • Inutralan rastvorljiv u insulinu
  • Insulin s
  • Svinjski inzulin visoko pročišćeni MK,
  • Inzulinski polulent,
  • Insulin Ultralente,
  • Ljudski inzulin
  • Humani genetski inzulin,
  • Polusintetički humani inzulin
  • Ljudski rekombinantni inzulin
  • Insulin Long QMS,
  • Insulin Ultralong SMK,
  • Insulong SPP,
  • Insulrap SPP,
  • Insuman Bazal,
  • Insuman Comb,
  • Insuman Rapid,
  • Insuran
  • Intralno
  • Combinsulin C
  • Lantus
  • Lantus SoloStar,
  • Levemir Penfill,
  • Levemir Flexpen,
  • Mikstard
  • Monoinsulin
  • Monotar
  • NovoMix,
  • NovoRapid,
  • Pensulin,
  • Protamin inzulina
  • Protafan
  • Rysodeg Penfill,
  • Rysodeg FlexTouch,
  • Rekombinantni humani inzulin,
  • Rinsulin
  • Rosinsulin,
  • Sultofay,
  • Tresiba,
  • Tujeo SoloStar,
  • Ultratard NM,
  • Homolong 40,
  • Homorap 40,
  • Humalog,
  • Humalog Mix,
  • Humodar
  • Humulin,
  • Humulin Regular.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

S / c na bedru, prednjem trbušnom zidu ili ramenu. Mesto ubrizgavanja treba redovno menjati. Doza i učestalost primjene (1-2 puta dnevno) određuju se pojedinačno.

Kada se primjenjuje dva puta za optimalnu kontrolu koncentracije glukoze, večernja doza se može primijeniti za vrijeme večere, prije spavanja ili 12 sati nakon jutarnje doze.

Pri prelasku iz inzulina srednjeg djelovanja i dugotrajnih inzulina na detemir inzulin, može biti potrebno prilagođavanje doze i vremena (preporučuje se pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi tijekom prijenosa i prvih tjedana liječenja).

Farmakološko djelovanje

Topivi analog ljudskog inzulina produljenog djelovanja (zbog izraženog samo-povezivanja molekula inzulina detemir na mjestu ubrizgavanja i vezanja molekula lijeka na albumin pomoću spoja s bočnim lancem masnih kiselina) s ravnim profilom djelovanja (značajno manje promjenjivim od inzulina-izofana i inzulina glargin).

U usporedbi s inzulinom-izofanom, on se sporije distribuira u perifernim ciljanim tkivima, što omogućava ponovljivi profil apsorpcije i djelovanje lijeka.

Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući sinteza niza ključnih enzima (hekokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza).

Smanjenje koncentracije glukoze u krvi uzrokovano je povećanjem njegova unutarćelijskog transporta, povećanom apsorpcijom tkiva, stimulacijom lipogeneze, glikogenogeneze i smanjenjem brzine stvaranja glukoze u jetri.

Nakon uvođenja 0,2-0,4 U / kg 50%, maksimalan učinak postiže se u rasponu od 3-4 sata do 14 sati, trajanje djelovanja do 24 sata.

Nuspojave

Česte (često 1/100, ali rjeđe 1/10): hipoglikemija (blijeda koža, pojačani umor, nervoza, tremor, anksioznost, neobičan umor ili slabost, dezorijentacija, smanjena koncentracija, pospanost, jak glad, oštećenje vida , glavobolja, mučnina, palpitacije, u težim slučajevima - gubitak svijesti i / ili grčevi, privremeno ili nepovratno oštećenje moždane funkcije do smrti), lokalne reakcije (hiperemija, oticanje i svrbež na mjestu uboda) obično su privremene i nestaju sa nastavio liječenje.

Rijetki (obično 1/1000, ali rijetko 1/100): lipodistrofija na mjestu ubrizgavanja (kao rezultat nepoštivanja pravila promjene mjesta ubrizgavanja unutar istog područja), oticanje u početnoj fazi inzulinske terapije (obično privremeno), alergijske reakcije (urtikarija, koža osip, svrbež kože, znojenje, oslabljena gastrointestinalna funkcija, angioedem, otežano disanje, palpitacije, snižen krvni pritisak), refrakcijske pogreške u početnoj fazi inzulinske terapije (obično privremene), dijabetička retinopatija (dugoročno poboljšanje u kontroli glikemije zhaet rizik od progresije dijabetičke retinopatije, međutim, intenziviranje inzulinske terapije sa naglim poboljšanje u kontroli metabolizma ugljenih hidrata može dovesti do privremenog pogoršanja dijabetičke retinopatije države).

Vrlo rijetko (obično 1/10000, ali rijetko 1/1000): periferna neuropatija (brzo poboljšanje kontrole glikemije može dovesti do akutne neuropatije bola, koja je obično reverzibilna).

Posebna uputstva

Ne injicirajte iv (rizik od teške hipoglikemije)!

Intenzivna terapija lijekom ne dovodi do povećanja tjelesne težine.

Niži rizik od noćne hipoglikemije u odnosu na druge insuline omogućava intenzivniju odabir doze kako bi se postigla ciljna koncentracija glukoze u krvi.

Nedovoljna doza lijeka ili prekid liječenja, posebno s dijabetesom melitusom tipa 1, mogu dovesti do razvoja hiperglikemije ili dijabetičke ketoacidoze. Prvi simptomi hiperglikemije u pravilu se pojavljuju postepeno po nekoliko sati ili dana: žeđ, ubrzano mokrenje, mučnina, povraćanje, pospanost, hiperemija i suha koža, suha usta, gubitak apetita, miris acetona na izdisaju.

Preskakanje obroka ili neplanirana intenzivna fizička aktivnost mogu dovesti do hipoglikemije.

Nakon nadoknade metabolizma ugljikohidrata (na primjer, s pojačanom terapijom inzulinom), pacijenti mogu osjetiti tipične simptome prekursora hipoglikemije, o čemu bi bolesnike trebalo obavijestiti. Uobičajeni znakovi upozorenja mogu nestati s dugim tijekom dijabetesa.

Istodobne bolesti (zarazne, uključujući one koje prate groznicu) obično povećavaju potrebu tijela za inzulinom.

Prelazak pacijenta na novi tip ili preparat inzulina drugog proizvođača mora se dogoditi pod strogim medicinskim nadzorom. Ako promijenite koncentraciju, proizvođača, vrstu, vrste (životinjski, ljudski, analozi ljudskog inzulina) i / ili način njegove proizvodnje (genetski modificirani ili inzulin životinjskog porijekla), možda će biti potrebno prilagođavanje doze.

Pacijentima koji prelaze na liječenje inzulinom detemir možda će trebati promijeniti dozu u odnosu na doze prethodno korištenih inzulinskih pripravaka. Potreba za prilagođavanjem doze može se pojaviti nakon uvođenja prve doze ili unutar prvih nekoliko sedmica ili mjeseci.

Apsorpcija s i / m davanjem je brža i u većoj mjeri u odnosu na s / c primjenu.

Kada se pomeša sa drugim insulinskim preparatima, profil delovanja jedne ili obe komponente će se promeniti. Miješanje lijeka s brzo djelujućim analogom inzulina (inzulin aspart) dovodi do profila djelovanja sa smanjenim i odloženim maksimalnim učinkom u odnosu na njihovu zasebnu primjenu.

Nije namenjeno za upotrebu u insulinskim pumpama.

Trenutno nema podataka o kliničkoj upotrebi insulina detemir tokom trudnoće i dojenja, kao ni kod dece mlađe od 6 godina.

Pacijente treba savjetovati da poduzimaju mjere kako bi spriječili razvoj hipoglikemije i hiperglikemije tijekom vožnje vozila i uključenja u druge potencijalno opasne aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija. To je posebno važno kod pacijenata bez ili smanjenih simptoma prekursora u razvoju hipoglikemije ili sa čestim epizodama hipoglikemije.

Interakcija

Oralni hipoglikemijski droga, MAO inhibitori, ACE inhibitori, karbonski inhibitori anhidraze, neselektivni beta-blokatori, bromokriptin, sulfonamidi, anabolički steroidi, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, Mebendazol, piridoksin, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, droga Li +, etanolsoderzhaschie droge povećavaju hipoglikemijski učinak.

Oralni kontraceptivi, kortikosteroidi, hormoni štitnjače, tiazidni diuretici, heparin, triciklički antidepresivi, simpatomimetici, danazol, klonidin, blokatori kalcijevih kanala, diazoksid, morfij, fenitoin, nikotin smanjuju hipoglikemijski efekat.

Reserpin i salicilati smanjuju ili pojačavaju učinak lijeka.

Okreotid i lanreotid povećavaju ili smanjuju potrebu za inzulinom.

Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije i odgoditi oporavak nakon hipoglikemije.

Etanol može pojačati i produžiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Farmaceutski nespojiva s otopinama lijekova koji sadrže tiol ili sulfit (uništavanje inzulina detemir)

Lijek se ne smije dodati otopinama za infuziju.

Pitanja, odgovori, recenzije o lijeku Levemir Penfill


Pružene informacije namijenjene su medicinskim i farmaceutskim stručnjacima. Najtačnije informacije o lijeku nalaze se u uputama koje je proizvođač priložio na ambalaži. Nema informacija objavljenih na ovoj ili bilo kojoj drugoj stranici našeg web mjesta može poslužiti kao zamjena za lični zahtjev stručnjaku.

Glavno i pomoćno osoblje

Levemir Penfill je lijek koji dolazi u obliku otopine za injekciju, ubrizganu pod kožu. Glavna aktivna komponenta tekućine za ubrizgavanje je insulin detemir. Hemijska supstanca pripada analogima inzulina koje proizvodi ljudsko tijelo i odlikuje ih dugotrajno djelovanje.

Da bi se osigurala najveća efikasnost lijeka i zajamčila njegova sigurnost, u rješenje su uključene sljedeće dodatne komponente:

  • fenola
  • glicerol
  • natrijum hidroksid
  • metakrezol
  • natrijum-hlorid
  • cink acetat
  • natrijum hidrogen fosfat,
  • posebno pripremljena voda.

Tečnost je potpuno prozirna, bez boje i karakteristične arome.

Očekivana radnja

Levemir Penfill inzulin je lijek koji čuva život, pa je važno da pacijenti znaju koji učinak mogu očekivati ​​od njegove primjene. Da biste razumjeli farmakološka svojstva lijeka, trebali biste proučiti upute koje govore da se aktivni sastojak proizvodi sintetskom metodom primjenom rekombinantne DNK tehnologije. Kao rezultat, učinak inzulina na tijelo karakterizira spora apsorpcija i trajanje djelovanja u usporedbi s uzimanjem srednjih i kratkih hormona.

Jednom u krvotoku, aktivne komponente sintetičkog inzulina djeluju na membranske ćelijske receptore. Kao rezultat, nastaju veze koje ubrzavaju unutarćelijske procese i povećavaju brzinu proizvodnje enzima.

Značajke asimilacije

Levemir Penfill prepoznatljiv je po brzoj probavljivosti, ali ovaj pokazatelj potpuno ovisi o:

  • mjesta ubrizgavanja
  • upotrebljena doza
  • starost pacijenta
  • pojedinačne zdravstvene karakteristike.

Nakon 6-8 sati nakon injekcije, Levemir Penfill inzulin pokazuje maksimalnu aktivnost. Aktivna komponenta brzo se distribuira u krvi i njenim komponentama u prilično velikoj koncentraciji od 0,1 l / kg.

Medicinske indikacije

Bilo koji lijek se mora koristiti strogo slijedeći upute ili slijedeći sve upute liječnika. Samo je specijalist sposoban u potpunosti analizirati sliku bolesti, uzeti u obzir podatke kliničkih analiza i u skladu sa prikupljenom anamnezom propisati liječenje.

"Levemir Penfill" pronalazi primjenu u liječenju dijabetesa. Lijek se može propisati kao glavni lijek, koristiti ga u nekim slučajevima ili odabrati složeni tretman na osnovu njega i kombinirati inzulin s drugim lijekovima.

Stručnjaci tvrde da se alat može koristiti za liječenje gotovo svih kategorija pacijenata, uključujući djecu koja su navršila šest godina.

Kontraindikacije

Uprkos relativnoj sigurnosti i mogućnosti upotrebe u pedijatriji, lijek ima svoje stroge kontraindikacije. Upute Levemiru Penfillu navode sljedeće uvjete u kojima imenovanje lijeka nije moguće. Tu spadaju:

  • starost pacijenta
  • bolest bubrega ili jetre
  • individualna preosjetljivost.

„Levemir Penfill“ i „Levemir Flexspen“ imaju identičan sastav, stoga se sve navedene kontraindikacije odnose na obe vrste lekova. U ovom su slučaju ograničenja stroga, ali pojedinačna netolerancija može se ispraviti u nekim slučajevima. U bilo kojem drugom stanju, upotreba lijeka je dopuštena, ali specijalist mora pažljivo nadzirati pacijenta i, ako je potrebno, izmijeniti doziranje ili promijeniti taktiku liječenja za bilo kakva odstupanja od očekivanog učinka.

Potreba za pravilnim tretmanom

Levemir Penfill, čiji oblik uključuje samo tekućinu za ubrizgavanje, vitalni je pripravak za pacijente sa šećernom bolešću. U većini slučajeva bez njihovog recepta bolesna osoba može čak umrijeti. Međutim, značajna šteta zdravlju može biti učinjena ako ne slijedite pravila lijeka i ne slijedite sve preporuke liječnika.

Lijek se mora upotrijebiti prema priloženoj napomeni i ništa ne možete promijeniti bez znanja stručnjaka. U takvoj situaciji samoaktivnost se može pretvoriti u ozbiljan zdravstveni poremećaj za pacijenta.

Kako koristiti lijek

Levemir Penfill dostupan je u obliku potkožne injekcije. Opis lijeka je sljedeći:

  • paket sadrži staklene uloške,
  • U svaki uložak stavi se 3 ml pripremljene otopine za injekcije.

Za injekcije je potrebna posebna inzulinska špric. Otopina se daje samo supkutano, isključen je drugi slučaj upotrebe. Injekcije se trebaju davati samo u određenim dijelovima tijela. To je zbog činjenice da se na nekim mjestima aktivne komponente brže apsorbiraju, što garantira učinkovitost lijeka.

Najbolja mjesta za injekcije su:

Kako bi se izbjegao razvoj neugodnih simptoma i nuspojava, potrebno je periodično izmjenjivati ​​mjesta ubrizgavanja, ali samo unutar preporučenih zona. U suprotnom, sintetički inzulin će prestati brzo prodirati u krvotok i pravilno se apsorbirati, što će utjecati na kvalitetu i uspješnost liječenja.

Proučavamo upute za upotrebu

Levemir Penfill sadrži upute za upotrebu u svakom pakovanju. Mora se pažljivo proučiti. Međutim, specijalista uvijek propisuje doziranje inzulina samo pojedinačno. Na količinu primijenjenog lijeka utječu mnogi faktori:

  • prisutnost dodatnih bolesti,
  • starost pacijenta
  • oblik dijabetesa.

Također, liječnik uvijek može prilagoditi dozu na manju ili veću stranu, ovisno o očekivanom efektu. Ali istovremeno on kontrolira tijek terapije, analizira dinamiku i, u skladu s tim, mijenja raspored injekcija.

Lijek "Levemir Penfill" potrebno je koristiti jednom ili dva puta dnevno. U uputama se takođe kaže da injekcije treba stavljati istovremeno.

Oprez za posebnu grupu pacijenata

Levemir Penfill treba propisati samo liječnik koji je u stanju uzeti u obzir neke nijanse u odnosu na posebnu grupu pacijenata. U nekim je slučajevima važan krajnji oprez, jer tijelo starijih ili djece sposobno je reagirati na unošenje sintetskih lijekova ne prema planiranoj šemi.

Terapija inzulinom po starosti

Sve promjene povezane s godinama odražavaju se na zdravstvenom stanju. Istovremeno mogu djelovati na apsorpciju sintetičkog hormona, zbog čega pacijent često ima poremećaje. Stoga prije upotrebe lijekova treba obaviti temeljit pregled starijih osoba kako bi se utvrdilo prisustvo bolesti povezanih sa dijabetes melitusom.

Posebna se pažnja posvećuje radu jetre i bubrega, međutim, ne može se tvrditi da je stariji pacijent kontraindikacija za imenovanje ove vrste inzulina. Liječnici koriste lijek u liječenju takvih pacijenata, ali pažljivo prate njihovo zdravlje i, ako je potrebno, smanjuju dozu.

Značajke liječenja djece

"Levemir Penfill" može se propisati za ispravljanje inzulina u organizmu djeci starijoj od 6 godina. Međutim, mlađa dob je stroga kontraindikacija za propisivanje ovog lijeka.

Nisu provedena ispitivanja o učinku inzulina detemir na organizam tako male djece. Stoga niti jedan specijalista neće početi riskirati zdravlje svog pacijenta i propisivati ​​potpuno drugačije lijekove koji se preporučuju ovoj grupi bolesnika.

Svjedočanstva o levemiru flekspenu

Čitavu trudnoću je gestacijski dijabetes. Kontrolirala je sebe, nije jela šećer, kolačiće, marmeladu itd., Slijedila je strogu dijetu s računanjem krušnih jedinica i vođenjem dnevnika hrane. Ali, nažalost, sve to mi nije pomoglo. Bilo je vrlo visokih šećera, ponekad i do 13 jedinica postignutih nakon obroka (a norma je 7). Endokrinolog je propisao insulin, jer su tablete kontraindicirane za trudnice. Bila sam jako uznemirena, mislila sam da ću uvijek morati ubrizgati inzulin, ali objasnili su mi da sve ovo radim zbog bebe. Uređajte „Novo-brzo“ u jedinice za hleb 3 puta dnevno 5 minuta pre obroka, a „Levemir“ 2 jedinice noću. Brzo sam naučio koristiti olovke od filca, to je zaista zgodno. Treba samo izložiti dodijeljeni broj jedinica, ubrizgati u mišić. Praktično ne boli, rješenje se ne steže, ali ponekad sam imao modrice, vjerovatno nisam stigao tamo. Igle za kemijske olovke nisu jeftine, ali nisam se mijenjao nakon svake upotrebe, jer je to moj osobni inzulin. Šećer se odmah odbio. Nakon 35 tjedana, dijete je imalo gušteraču i počelo je pomagati sa šećerom, a Levemiru je otkazana noć.Rodila sam zdravu kćer, ali zbog dugog rođenja i mog gestacijskog dijabetesa, beba je pri rođenju imala nizak šećer.

Kratak opis

Levemir Flexpen je inzulin s produljenim djelovanjem. Za dobivanje lijeka koristi se biotehnološka metoda koja uključuje uključivanje živih organizama i biološke procese u proizvodnju lijekova. U ovom se slučaju koristi pekarski kvasac - vrsta jednoćelijskih mikroskopskih gljivica iz klase saharomiceta. Dugotrajno djelovanje povezano je sa karakteristikama molekula lijeka, uključujući njihovu sposobnost samo-povezivanja i interakcije sa albuminom u serumu. Lijek karakterizira usporena distribucija u perifernim tkivima, što apsorpcijski i farmakološki profil djelovanja čini izvodljivijim. Smanjenje nivoa glukoze u plazmi povezano je s povećanim transportom unutar stanica, intenzivnijom upotrebom u tkivima, stimulacijom konverzije acetil-CoA u masne kiseline, sintezom glikogena iz glukoze i usporavanjem stvaranja glukoze u jetri. Trajanje hipoglikemijskog učinka lijeka određuje se prema primijenjenoj dozi i može biti do 24 sata. Lijek se odlikuje ravnomjernim, bez oštrih vršnih profila noćne kontrole i, shodno tome, manjom vjerovatnoćom pojave hipoglikemije noću. Poluživot lijeka nakon supkutane primjene varira od 5 do 7 sati. Uvod može biti izrađen na različitim dijelovima tijela (dio noge od karlice do koljena, nadlaktica do lakatnog zgloba, prednji trbušni zid). Preporučljivo je promijeniti lokaciju radi sprečavanja lokalne degeneracije masti. Kada izvodite injekciju u prednji trbušni zid, hipoglikemijski efekat će se brže razvijati. Učestalost primjene lijeka određuje se prema individualnoj potrebi pacijenta i iznosi 1-2 puta dnevno. Ako vam je potrebna dvostruka primjena lijeka, druga se doza daje prije večere ili prije spavanja. Optimalni interval između jutarnje i večernje doze je 12 sati. U starijih ljudi, kao i u bolesnika koji pate od bubrežne i jetrene insuficijencije, potrebno je organizirati strožiji medicinski nadzor radi pravovremenog prilagođavanja doze ako je potrebno.

Potreba za promjenom primijenjene doze može nastati i s povećanjem intenziteta fizičke aktivnosti, promjenom uobičajene prehrane i prisutnošću popratne patologije. Glavna neželjena nuspojava koja se može pojaviti prilikom upotrebe lijeka je hipoglikemija. Njeni su znakovi: blanširanje kože, pojava znojenja, pretjerani umor, pojačana nervoza, drhtanje prstiju, dezorijentacija, distrakcija, hipersomnija, oštar porast apetita, poremećaji vida, cefalgija, nagon za povraćanjem, izrazit otkucaj srca. Kod teške hipoglikemije moguć je gubitak svijesti. Ekstremna glikemija može biti fatalna. Moguće je razviti lokalne reakcije na mjestu ubrizgavanja: hiperemiju, oticanje, osjećaj bolno škakljanja iritacije kože što izaziva potrebu ogrebati iritirano mjesto. Lokalne reakcije u većini slučajeva su prolazne prirode i spontano nestaju bez ikakve terapijske intervencije. Nisu isključeni slučajevi alergijskih reakcija: urtikarija, osip na koži. U pedijatrijskoj praksi lek koristim kod pacijenata koji su navršili 6 godina. Intenzivni lekovi sa Levemirom ne utiču značajno na telesnu težinu pacijenta. Prekid farmakoterapije ili nedovoljna doza mogu uzrokovati hiperglikemiju. Karakteristični su mu znakovi: izražen nagon za pićem, učestalo mokrenje, nagon za povraćanjem (uključujući i djelotvorno), pospanost, crvenilo kože, hiposalivacija, nedostatak apetita, miris acetona iz usta. Uz neadekvatno visoku dozu, može se razviti hipoglikemija. Njen razvoj je moguć i uz produženo odsustvo unosa hrane u organizam, prekomjerne fizičke napore. Prisutnost istodobnih patologija (prvenstveno infekcija koje se javljaju s izraženim porastom tjelesne temperature) može zahtijevati povećanje doze lijeka.

Farmakologija

Proizvedeno je rekombinantnom DNA biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae. To je topivi bazni analog ljudskog inzulina dugog djelovanja s ravnim profilom aktivnosti.

Profil djelovanja lijeka Levemir ® FlexPen ® je značajno manje promjenjiv u odnosu na izofan-inzulin i inzulin glargin.

Produljeno djelovanje lijeka Levemir ® FlexPen ® nastaje zbog izraženog samo-povezivanja molekula intemina detemir na mjestu ubrizgavanja i vezanja molekula lijeka na albumin pomoću spoja s bočnim lancem masnih kiselina. U usporedbi s izofan-inzulinom, detemir inzulin se sporije prenosi u periferna ciljna tkiva. Ovi kombinirani mehanizmi zakašnjele raspodjele omogućavaju reproduktivniji profil apsorpcije i djelovanja Levemir® FlexPen ® u usporedbi s izofan-inzulinom.

Za doze od 0,2-0,4 U / kg 50%, maksimalan učinak lijeka se javlja u rasponu od 3-4 sata do 14 sati nakon primjene. Trajanje djelovanja je do 24 sata, ovisno o dozi, što omogućava primjenu 1 put / dan ili 2 puta / dan. Sa dva puta dnevno režimom primjene Css postignuta nakon davanja 2-3 doze lijeka.

Nakon sc primjene, farmakodinamički odgovor bio je proporcionalan primijenjenoj dozi (maksimalni učinak, trajanje djelovanja, opći učinak).

Dugoročne studije pokazale su niska dnevna kolebanja koncentracije.
glukoza u plazmi natašte u liječenju bolesnika lijekom Levemir ® FlexPen ® za razliku od izofan-inzulina.

U dugotrajnim istraživanjima kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 koji su primali bazalnu terapiju inzulinom u kombinaciji sa oralnim hipoglikemijskim lijekovima, pokazano je da je kontrola glikemije (u smislu glikoziliranog hemoglobina - NbA1s) na pozadini terapije lijekom Levemir ® FlexPen ®, bio je uporediv s onim u liječenju izofan-inzulinom i inzulinom glarginom s malim povećanjem tjelesne težine.

Tabela 1. Promjena tjelesne težine tijekom terapije insulinom

Trajanje studijeInsulin detemir jednomInzulin detemir dva putaIzofan inzulinInsulinski glargin
20 sedmica+ 0,7 kg+ 1.6 kg
26 sedmica+ 1,2 kg+ 2,8 kg
52 sedmice+ 2,3 kg+ 3,7 kg+ 4 kg

U studijama je primjena kombinirane terapije Levemirom ® FlexPen® i oralnim hipoglikemijskim lijekovima smanjila rizik od razvoja blage noćne hipoglikemije za 61-65%, za razliku od izofan-inzulina.

Otvoreno, randomizirano kliničko ispitivanje provedeno je s pacijentima oboljelima od dijabetesa tipa 2 koji oralnom hipoglikemijskom terapijom nisu postigli ciljni nivo glikemije.

Studija je započela s pripremnim razdobljem u trajanju od 12 tjedana, tijekom kojeg su pacijenti primali kombiniranu terapiju liraglutidom u kombinaciji s metforminom, a protiv koje je 61% bolesnika postiglo HbA1s ® FlexPen ® u jednoj dnevnoj dozi, drugi pacijent je nastavio primati liraglutid u kombinaciji sa metforminom narednih 52 sedmice. U tom periodu je terapijska grupa, koja je uz liraglutid sa metforminom primala i jednu dnevnu injekciju Levemira ® FlexPen ®, pokazala daljnje smanjenje HbA indeksa1s od početnih 7,6% do razine 7,1% na kraju perioda u 52 sedmici, u nedostatku epizoda teške hipoglikemije. Dodavanjem doze Levemir ® FlexPen ® terapiji liraglutidom, ovaj je zadržao prednost u odnosu na statistički značajno smanjenje tjelesne težine kod pacijenata (vidjeti Tablicu 2).

Tabela 2. Podaci o kliničkim ispitivanjima - terapija levemirom ®, propisana uz kombinovani režim liječenja liraglutidom i metforminom

Nedelje lečenjaPacijenti randomizirani da primaju terapiju Levemir ® FlexPen ® pored terapije liraglutidom + metforminom
n = 160
Pacijenti su nasumično primali terapiju liraglutidom + metforminom
n = 149
Promijenite omjer pouzdanosti
P-vrijednost
Prosječna promjena vrijednosti HbA1s u odnosu na početnu točku ispitivanja (%)0-26-0.51+0.02® FlexPen ® u usporedbi s izofanom inzulinom propisanom u bazi / bolus terapiji. Glikemijska kontrola (HbA)1s) tijekom terapije lijekom Levemir ® FlexPen ® bio je usporediv s onim s izofan-inzulinom, ali s nižim rizikom od noćne hipoglikemije i bez povećanja tjelesne težine s Levemirom ® FlexPen ®.

Rezultati kliničkih studija kojima se procjenjuje početni / bolus režim terapije inzulinom pokazuju uporedivu učestalost hipoglikemije općenito tijekom terapije Levemirom ® FlexPen ® i izofan-inzulinom. Analiza razvoja noćne hipoglikemije u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 pokazala je značajno nižu učestalost blage noćne hipoglikemije primjenom Levemira ® FlexPen ® (kada pacijent može samostalno eliminirati stanje hipoglikemije i kad se hipoglikemija potvrdi mjerenjem koncentracije glukoze u kapilarnoj krvi manjoj od 2,8 mmol / l ili rezultat mjerenja koncentracije glukoze u plazmi nižoj od 3,1 mmol / l), u usporedbi s onom kada se koristi izofan-inzulin, dok između ta dva studija lijek nije otkrila razlike u učestalosti pojavljivanja epizoda noćne hipoglikemije pluća kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Profil noćne glikemije je ravniji i ravnomjerniji s Levemirom ® FlexPen ® u usporedbi s izofan-inzulinom, što se odražava na niži rizik od razvoja noćne hipoglikemije.

Kada se koristi Levemir ® FlexPen ®, primećena je proizvodnja antitela. Međutim, ta činjenica ne utječe na kontrolu glikemije.

U randomiziranom kontroliranom kliničkom ispitivanju, koje je uključivalo 310 trudnica sa dijabetesom tipa 1, efikasnost i sigurnost Levemir ® FlexPen ® u osnovnom / bolus režimu (152 pacijenta) uspoređeni su s izofan-insulinom (158 bolesnika) u kombinacija aspart inzulina, koja se koristi kao prandial inzulin.

Rezultati studije pokazali su da je kod pacijenata koji su primali lijek Levemir ® FlexPen ® primijećen sličan pad u usporedbi s skupinom koja je primala izofan-inzulin HbA1s u 36. tjedna gestacije. Grupa pacijenata koja su primala terapiju Levemir ® FlexPen ®, i grupa koja je primala terapiju izofan-insulinom, tokom gestacijskog perioda, pokazala su sličnosti u ukupnom HbA profilu1s.

Ciljana razina HbA1s ≤6% u 24. i 36. tjednu trudnoće postignuto je kod 41% pacijenata u terapijskoj skupini Levemir ® FlexPen ® i u 32% pacijenata u skupini za terapiju izofan-inzulinom.

Koncentracija glukoze na gladovanje nakon 24. i 36. tjedna trudnoće bila je statistički značajno niža u skupini žena koje su uzimale Levemir ® FlexPen ® u usporedbi s skupinom koja je liječila izofan-inzulinom.

Tokom čitavog razdoblja trudnoće nije bilo statistički značajnih razlika između pacijenata koje su primale Levemir ® FlexPen ® i izofan-inzulin u učestalosti hipoglikemije.

Obje skupine trudnica liječenih Levemir ® FlexPen ® i izofan-inzulinom pokazale su slične rezultate u učestalosti nuspojava tijekom cijele trudnoće, ali otkriveno je da je u kvantitativnom smislu učestalost ozbiljnih nuspojava kod pacijenata tijekom gestacijska dob (61 (40%) naspram 49 (31%)), kod djece tijekom razdoblja intrauterinog razvoja i nakon rođenja (36 (24%) naspram 32 (20%)) bila je veća u skupini liječenja lijekom Levemir ® Flexpen ® u usporedbi sa skupinom terapije izofanom inzulinom.

Broj živorođenih majki koje su zatrudnile nakon što su nasumično raspoređene u terapijske grupe kako bi primile jedan od testiranih lijekova bio je 50 (83%) u grupi liječenja Levemir ® FlexPen ® i 55 (89%) u skupini za liječenje izofanom insulin.

Broj djece rođene s urođenim malformacijama bio je 4 (5%) u skupini liječenja Levemir ® FlexPen ® i 11 (7%) u grupi za liječenje izofan-inzulinom. Od ovih, ozbiljne urođene malformacije zabilježene su kod 3 (4%) djece u skupini liječenja lijekom Levemir ® FlexPen ® i 3 (2%) u grupi liječenja izofan-inzulinom.

Djeca i tinejdžeri

Učinkovitost i sigurnost primjene Levemir ® FlexPen ® kod djece proučavane su u dva kontrolirana klinička ispitivanja koja su trajala 12 mjeseci s adolescentima i djecom starijom od 2 godine oboljelima od dijabetesa tipa 1 (ukupno 694 pacijenta), a jedno od tih ispitivanja je uključivalo ukupno 82 djece sa dijabetesom tipa 1 u starosnoj grupi od 2 do 5 godina. Rezultati ovih studija pokazali su da je kontrola glikemije (HbA)1s) na pozadini terapije lijekom Levemir ® FlexPen ® bio je uporediv s onim u liječenju izofan-inzulinom, s njihovim imenovanjem kao osnova / bolus terapija. Pored toga, postojao je manji rizik od noćne hipoglikemije (zasnovane na vrijednostima glukoze u plazmi koju su sami izmjerili pacijenti) i nije došlo do povećanja tjelesne težine (standardno odstupanje za tjelesnu težinu prilagođenu s obzirom na spol i dob pacijenta) tijekom liječenja lijekom Levemir ® Flexpen®, u poređenju s izofan-insulinom.

Jedno je kliničko istraživanje produljeno za još 12 mjeseci (dobiveno je ukupno 24 mjeseca kliničkih podataka) kako bi se dobila cjelovitija baza podataka za procjenu stvaranja antitijela kod pacijenata protiv dugotrajnog liječenja Levemir ® FlexPen ®.

Rezultati dobiveni tijekom studije pokazuju da se tijekom prve godine liječenja dok je uzimao Levemir ® FlexPen ® titar antiinzulinskog detemira porastao, međutim, do kraja druge godine liječenja, titar antitijela na Levemir ® FlexPen ® smanjio se za pacijente na razinu , malo prelazeći početni u vrijeme početka terapije lijekom Levemir ® FlexPen ®. Tako je dokazano da stvaranje antitijela kod pacijenata sa šećernom bolešću tijekom liječenja Levemirom ® FlexPen ® ne utječe negativno na razinu kontrole glikemije i dozu intemina detemir.

Farmakokinetika

Cmaks postignuto 6-8 sati nakon primjene. Sa dva puta dnevno režimom primjene Css postignute nakon 2-3 injekcije. Intraindividualna varijabilnost apsorpcije manja je za Levemir ® FlexPen ® u odnosu na druge bazne inzulinske pripravke.

Srednja Vd detemir inzulin (otprilike 0,1 l / kg) ukazuje na to da većina inzulina detemir cirkuliše u krvi.

Studije vezivanja in vitro i in vivo za proteine ​​pokazuju nedostatak klinički značajne interakcije između detemir inzulina i masnih kiselina ili drugih lijekova koji vezuju protein.

Nije bilo farmakokinetičke ili farmakodinamičke interakcije između liraglutida i lijeka Levemir ® FlexPen ®, u ravnoteži, uz istodobnu primjenu bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 2 lijeka Levemir ® FlexPen ® u jednoj dozi od 0,5 U / kg i liraglutida 1,8 mg.

Inaktivacija detemir inzulina je slična onoj u pripravcima humanog inzulina, svi nastali metaboliti su neaktivni.

Terminal T1/2 nakon sc injekcije određuje se stepenom apsorpcije iz potkožnog tkiva i iznosi 5-7 sati, ovisno o dozi.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

Nije bilo klinički značajnih međupolnih razlika u farmakokinetici lijeka Levemir ® FlexPen ®.

Farmakokinetička svojstva Levemir® FlexPen ® proučavana su u djece (6-12 godina) i adolescenata (13-17 godina) i uspoređena sa farmakokinetičkim svojstvima u odraslih bolesnika sa dijabetesom tipa 1. Nisu pronađene razlike.

Nema klinički značajnih razlika u farmakokinetikama Levemira ® FlexPen ® između starijih i mladih pacijenata ili između bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega i jetre i zdravih bolesnika.

Predkliničke studije sigurnosti

Studije in vitro na ljudskoj staničnoj liniji, uključujući studije vezanja na receptore inzulina i IGF-1 (inzulinu sličan faktor rasta), pokazale su da detemir inzulin ima nizak afinitet za oba receptora i ima malo utjecaja na rast ćelije u odnosu na ljudski inzulin.

Predklinički podaci utemeljeni na rutinskim studijama farmakološke sigurnosti, toksičnost na ponovljene doze, genotoksičnost, kancerogeni potencijal, toksični učinci na reproduktivnu funkciju nisu otkrili opasnost za ljude.

Obrazac za puštanje

Rješenje za davanje sc je prozirno, bezbojno.

1 ml
insulin detemir100 PIECES *

Pomoćne tvari: glicerol - 16 mg, fenol - 1,8 mg, metakrezol - 2,06 mg, cink acetat - 65,4 µg, natrijum hidrogen fosfat dihidrat - 0,89 mg, natrijum hlorid - 1,17 mg, hlorovodonična kiselina ili natrijum hidroksid - qs, voda d / i - do 1 ml.

3 ml (300 komada) - stakleni ulošci (1) - olovke za jednokratnu upotrebu u višestrukim injekcijskim olovkama za višestruke injekcije (5) - pakovanja od kartona.

* 1 jedinica sadrži 142 µg inzulina detemira bez soli, što odgovara 1 jedinici. humani inzulin (IU).

Dozu Levemira ® FlexPen ® treba odabrati pojedinačno, za svaki slučaj, na osnovu potreba pacijenta.

Na osnovu rezultata ispitivanja, slijede preporuke za titranje doza:

Prosjek glukoze u plazmi mjeri se samostalno prije doručkaPrilagođavanje doze lijeka Levemir ® FlexPen ® (ED)
> 10 mmol / L (180 mg / dl)+8
9,1-10 mmol / L (163-180 mg / dl)+6
8,1-9 mmol / L (145-162 mg / dl)+4
7,1-8 mmol / L (127-144 mg / dl)+2
6,1-7 mmol / L (109-126 mg / dl)+2
4,1-6,0 mmol / lNema promjene (ciljna vrijednost)
Ako bilo koja pojedinačna vrijednost glukoze u plazmi:
3,1-4 mmol / L (56-72 mg / dl)-2
® FlexPen ® se koristi kao dio osnovnog / bolus režima, treba ga propisati 1 ili 2 puta dnevno, u skladu s potrebama pacijenta.

Pacijenti kojima je potrebna upotreba lijeka 2 puta / dan za optimalnu kontrolu glikemije, mogu unositi večernju dozu bilo za vrijeme večere ili prije spavanja. Prilagođavanje doze može biti potrebno s povećanjem tjelesne aktivnosti pacijenta, promjenom njegove uobičajene prehrane ili sa pratećom bolešću.

Lijek Levemir ® FlexPen ® može se koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s bolus inzulinom. Može se koristiti i u kombinaciji sa oralnim hipoglikemijskim lijekovima, kao i kao dodatak postojećoj terapiji liraglutidom.

U kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim lijekovima ili pored liraglutida, preporučuje se upotreba Levemir ® FlexPen ® 1 put / dan, počevši od doze od 10 PIECES ili 0,1-0,2 PIECES / kg. Lijek Levemir ® FlexPen ® može se davati u bilo koje vrijeme za pacijenta u toku dana, međutim, prilikom određivanja vremena dnevne injekcije morate se pridržavati utvrđenog režima ubrizgavanja.

Levemir ® FlexPen ® namenjen je samo za ispitivanje. Levemir ® FlexPen ® se ne smije davati iv. to može dovesti do teške hipoglikemije. Također je potrebno izbjegavati IM ubrizgavanje lijeka. Levemir ® FlexPen ® nije namenjen upotrebi u insulinskim pumpama.

Levemir ® FlexPen ® daje se potkožno na bedru, prednjem trbušnom zidu, ramenu, deltoidnoj ili glutealnoj regiji. Mjesta ubrizgavanja treba redovito mijenjati čak i kada se primjenjuju na istom području kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije. Kao i kod ostalih inzulinskih pripravaka, trajanje djelovanja ovisi o dozi, mjestu primjene, intenzitetu protoka krvi, temperaturi i razini fizičke aktivnosti.

Posebne grupe pacijenata

Kao i kod ostalih inzulinskih pripravaka, kod starijih bolesnika i bolesnika s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom koncentraciju glukoze u krvi treba pažljivije kontrolirati i dozu detemira individualno prilagoditi.

Djeca i tinejdžeri

Učinkovitost i sigurnost primjene Levemir ® FlexPen ® u adolescenata i djece starije od 2 godine potvrđena je u kliničkim ispitivanjima koja su trajala do 12 mjeseci.

Prenos sa drugih inzulinskih preparata

Prijelaz s preparata inzulina srednjeg djelovanja i s produženih inzulinskih pripravaka na Levemir ® FlexPen ® može zahtijevati prilagođavanje doze i vremena.

Kao i kod ostalih inzulinskih pripravaka, preporučuje se pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi tijekom prijenosa i prvih tjedana propisivanja novog lijeka.

Možda će biti potrebna korekcija istodobne hipoglikemijske terapije (doza i vrijeme primjene kratko djelujućih inzulinskih pripravaka ili doze oralnih hipoglikemijskih lijekova).

Uvjeti upotrebe lijeka Levemir ® FlexPen ®

Olovka za injekciju Levemir ® FlexPen ® sa dozirnikom. Primijenjena doza inzulina u rasponu od 1 do 60 jedinica može se mijenjati u koracima od 1 jedinice. Igle NovoFine ® i NovoTvist ® dužine do 8 mm dizajnirane su za upotrebu sa Levemir ® FlexPen ®. Da biste ispunili sigurnosne mjere opreza, uvijek trebate nositi zamjenski uređaj za primjenu inzulina u slučaju gubitka ili oštećenja FlexPen ®.

Prije upotrebe Levemir ® FlexPen ®, provjerite je li odabrana ispravna vrsta inzulina.

Priprema za injekciju: uklonite poklopac, uklonite zaštitnu naljepnicu s igle za jednokratnu upotrebu, pažljivo i čvrsto zavijte iglu na Levemir ® FlexPen ®, izvadite velike vanjske (ne bacajte ih) i unutrašnje (odbacite) kapke iz igle. Za svaku injekciju uvek treba koristiti novu iglu. Ne savijajte i ne oštećujte igle. Da biste izbjegli slučajne injekcije, ne stavljajte unutrašnji poklopac na iglu.

Preliminarno uklanjanje vazduha iz patrone. Pri normalnoj upotrebi, olovka za štrcaljku može nakupljati vazduh u igli i ulošku pre svake injekcije. Da ne biste dobili mjehurić zraka i uveli propisanu dozu lijeka, morate se pridržavati sljedećih uputa:

  • birajte 2 jedinice lijeka,
  • Levemir ® FlexPen ® postavite okomito iglom prema gore i nekoliko puta lagano dodirnite uložak vrhom prsta tako da se mjehurići zraka pomaknu na vrh kertridža,
  • držeći Levemir ® FlexPen ® s iglom prema gore, pritisnite dugme za pokretanje do kraja, izbornik doze će se vratiti na nulu,
  • na kraju igle treba da se pojavi kap inzulina, ako se to nije dogodilo, onda trebate iglu zamijeniti i ponoviti postupak, ali ne više od 6 puta. Ako inzulin ne dolazi iz igle, to ukazuje da je olovka štrcaljke oštećena i ne biste je trebali koristiti ponovo.

Podešavanje doze Provjerite je li selektor doze postavljen na "0". Dobijte količinu JEDINICE potrebne za injekciju. Doza se može prilagoditi okretanjem selektora doze u bilo kojem smjeru. Prilikom rotiranja selektora doze mora se paziti da slučajno ne pritisnete tipku za pokretanje kako bi se spriječilo oslobađanje doze inzulina. Nije moguće utvrditi dozu koja prelazi količinu jedinica koja ostaje u ulošku. Ne koristite ljestvicu ostataka za mjerenje doza inzulina.

Uvođenje lijeka. Umetnite iglu supkutano. Da biste napravili injekciju, pritisnite dugme za pokretanje skroz, sve dok se ispred indikatora doziranja ne pojavi "0". Prilikom davanja lijeka potrebno je pritisnuti samo tipku za pokretanje. Kada se selektor doze rotira, primjena doze se neće dogoditi. Nakon ubrizgavanja, iglu treba ostaviti ispod kože 6 sekundi (to će osigurati unošenje pune doze inzulina). Prilikom uklanjanja igle držite pritisnutim dugme za početak, to će osigurati unošenje pune doze lijeka.

Vađenje igala. Zatvorite iglu vanjskim poklopcem i odvijte je iz olovke štrcaljke. Odbacite iglu, poštujući sigurnosne mjere opreza. Nakon svake injekcije iglu treba izvaditi. U protivnom, tekućina može iscuriti iz olovke, što može rezultirati pogrešnom doziranjem.

Medicinsko osoblje, rođaci i ostali njegovatelji trebaju se pridržavati općih mjera opreza prilikom uklanjanja i bacanja igala kako bi se izbjegao rizik od slučajnih uboda igala.

Korišteni Levemir ® FlexPen ® treba odbaciti ako je igla isključena.

Skladištenje i njega. Površinu olovke za štrcaljku možete očistiti pamučnim tamponom umočenim u medicinski alkohol. Ne uranjajte olovku za špricu u alkohol, ne perite je ili podmazujte. može oštetiti uređaj. Nije dopunjeno ponovno punjenje olovke za štrcaljku.

Predoziranje

Specifična doza potrebna za predoziranje inzulina nije utvrđena, ali hipoglikemija se može postepeno razviti ako je za određeni pacijent uvedena previsoka doza.

Liječenje: pacijent može eliminirati blagu hipoglikemiju gutanjem namirnicama bogatim glukozom, šećerom ili ugljikohidratima. Zbog toga se bolesnicima sa šećernom bolešću preporučuje da sa sobom nose sa sobom šećer, slatkiše, kolačiće ili slatki voćni sok.

U slučaju teške hipoglikemije, kada je pacijent u nesvijesti, treba davati 0,5 do 1 mg glukagona i / m ili s / c (može ga primiti obučena osoba) ili iv otopinu dekstroze (glukoze) (samo medicinski stručnjak). Također je potrebno davati dekstrozu iv u slučaju da pacijent ne povrati svijest 10-15 minuta nakon primjene glukagona. Nakon povratka svijesti, pacijentu se savjetuje da jede hranu bogatu ugljikohidratima kako bi se spriječio ponovni nastanak hipoglikemije.

Liječenje trudnica i dojilja

Nema potvrđenih informacija o štetnom utjecaju inzulina na plod koji nosi, stoga se, ako je potrebno, može koristiti lijek za kontrolu šećera u krvi, ali samo uz pažljivi nadzor stručnjaka.

Inzulin je proteinska smjesa koja aktivno prodire u mlijeko, ali nije opasna za novorođenče. Za vrijeme laktacije lijek se može i dalje primjenjivati, ali potrebno je strogo pridržavati doze koje je propisao liječnik i slijediti dijetu.

Oprez u primjeni inzulina pomoći će u sprečavanju pojave nuspojava i neželjenih reakcija tokom lečenja.

Levemir Penfill i Flexpen: Razlika

"Penfill" je lijek koji u svom sastavu nema posebne špriceve. Za injekcije je potrebno koristiti uobičajene inzulinske šprice za pacijenta.

Sastav je identičan Levemiru Penfillu i Flekspenu. Razlika je u tome što ona sadrži brandirane šprice u koje su ugrađene posebne patrone koje sadrže inzulin. Posebne olovke imaju prikladno doziranje u koracima od 1 jedinice. Međutim, ova je inovacija nezgodna u liječenju djece kojoj je propisana manja doza aktivne tvari. U ovom slučaju je Penfill onaj koji je odgovarajući lijek, iako Flexspen ima isti sastav i indikacije.

Moguće nuspojave

Za vrijeme terapije, uvijek biste trebali obratiti pažnju na stanje zdravlja i bilo kakve promjene. Naravno da je pozitivna dinamika važna, ali negativni simptomi su takođe značajan faktor, jer ukazuju na probleme. Ponekad su neugodne manifestacije uzrokovane netolerancijom ili individualnom osjetljivošću na ovu vrstu inzulina.

Nakon proučavanja recenzija o lijekovima, možete istaknuti najčešće nuspojave:

  • Hipoglikemija. Kada se koristi prekomjerno velika doza inzulina, može se razviti hipoglikemija, stanje uzrokovano akutnim nedostatkom glukoze u tijelu. Simptomi koji ukazuju na ovo stanje: mučnina, drhtanje ekstremiteta, tahikardija, gubitak svijesti. Ako pacijent ne dobije medicinsku pomoć na vreme, rezultat može biti tužan.
  • Alergijska reakcija. Važno je provesti test za osjetljivost na ovaj inzulin prije prve upotrebe, međutim, u svakom slučaju pacijenta mogu ponekad poremetiti osip, kratkoća daha, manifestacije urtikarije i čak anafilaktički šok.
  • Lokalni simptomi. Najbezopasnija nuspojava uzrokovana privremenom nesposobnošću tijela na učinke inzulina. Važno je sačekati dok se tijelo ne prilagodi. U ovom trenutku su na mjestu ubrizgavanja mogući otekline, osipi i crvenilo kože.
  • Vizuelne smetnje uzrokovane fluktuacijama glukoze u krvi. Nakon što se glikemijski profil stabilizira, takvi prekršaji obično nestaju sami.

U svakom slučaju, stručnjak treba procijeniti ozbiljnost nuspojava. Ponekad je potrebna simptomatska terapija, u težim slučajevima se propisani lijek otkazuje. Važno je pratiti dijetu dok uzimate inzulin. Da biste uklonili hipoglikemijsko stanje, potrebno je jesti hranu koja sadrži veliku količinu ugljikohidrata.

Slični lijekovi

Cijena Levemir Penfill je prilično visoka. I mnogi pacijenti traže kako zamijeniti ovaj lijek. Postoje lijekovi koji su po djelovanju nešto slični, ali strogo se ne preporučuje samostalno propisati lijek ili izvršiti zamjenu. Da biste to učinili, morate imati posebno znanje.

Među najpovoljnije analoge „Levemir Penfill“ uključuju:

  • Humulin. Lijek se isporučuje u obliku injekcije. Izrađen je na osnovu inzulina proizvedenog u ljudskom tijelu.
  • "Protafan." Alat je također predstavljen u obliku otopine za injekcije. Aktivni sastojak je inzulin izofan. Često se lijek propisuje svim pacijentima koji su prepoznati kao preosjetljivi ili alergični na detemir.

Samo je liječnik u mogućnosti procijeniti bolesnikovo stanje i propisati potrebne lijekove koji imaju sličan princip djelovanja, ali koji se razlikuju u načinu uporabe.

Recenzije o upotrebi lijeka

Recenzije „Levemir Penfill“ su vrlo pozitivne. Lijek se koristi relativno dugo vremena i može se zaključiti da aktivna komponenta efikasno snižava šećer u krvi. Međutim, pacijenti rijetko imaju komplikacije u obliku teške hipoglikemije.

Postoji mnogo recenzija trudnica koje su prisiljene koristiti ovaj lijek. Većina pacijenata bila je zadovoljna imenovanjem svog ljekara. Alat ne izaziva ovisnost, a po potrebi nakon porođaja injekcije su otkazane bez problema. Međutim, važno je ne pogriješiti s dozom koju preporuči ljekar.

Glavni nedostatak lijeka je taj da patrona, koja se već počela koristiti, treba biti gotova u roku od mjesec dana. Nekima je period prekratak, pa se neiskorišteni ostaci bacaju, a troškovi lijeka su prilično opipljivi.

Vrijedi napomenuti da svi postojeći analozi imaju sličan problem. Proučavajući preglede dijabetičara, može se tvrditi da je Levemir Penfill taj koji nadmašuje djelovanje inzulina drugih proizvođača po svim važnim vitalnim pokazateljima. Naravno, ponekad ovaj lijek možda neće djelovati. Ali u svakom slučaju, ekvivalentnu zamjenu može odabrati samo liječnik koji liječi određenog pacijenta.

Pogledajte video: Levemir FlexpenPenfill (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar