Holetar: upute za uporabu, analozi, cijena, recenzije

Povećani sadržaj lipida u tijelu može izazvati pogoršanje rada krvožilnog sustava, srca, bubrega i jetre. Puno je uputstva s narodnim i lijekovima za borbu protiv visokog kolesterola. Jedan od takvih lijekova je Holetar. Danas ćemo razmotriti učinkovitost Holetarda, upute za njegovu uporabu i vrijednost za novac.

Indikacije za upotrebu

Holetar tablete propisuju se prema uputstvima u sledećim uslovima:

  • Hiperholesterolemija primarne klase IIa i IIb s povećanjem koncentracije lipida klase LDL u krvi (niska gustina je vrsta holesterola koji negativno utječe na organizam i može uzrokovati koronarnu aterosklerozu). U ovom stanju je Holetar propisan s neefikasnošću, ili sa nedovoljnim rezultatom terapije dijetom.
  • Povišeni trigliceridi sa mešovitom hiperholesterolemijom
  • Ispravljanje ravnoteže lipida kod pacijenata sa šećernom bolešću bez kompliciranog tijeka obje vrste
  • Uz hiperlipoproteinemiju koja se ne ispravlja fizičkom aktivnošću i uravnoteženom zdravom prehranom.
  • Za lečenje ateroskleroze

Sastav i oblik doziranja

Farmakološka skupina Holetara su statini. Odnosi se na lijekove za snižavanje lipida, naime na inhibitore HMG-koenzim reduktaze. Djelatna tvar Holetara je lovastatin. Oblik njegovog puštanja je u obliku tableta, 20 komada po pakovanju. Svaka tableta sadrži 20 mg aktivne glavne supstance (lovastatin), kao i dodatne sastojke - butil hidroksianizol, preželatinizirani škrob, laktozu monohidrat, magnezijum stearat, bojilo E131 i mikrokristalnu celulozu.

Kontraindikacije

U uputama lijeka se navodi da je u mnogim uvjetima Holetar kontraindiciran za liječenje holesterola.

Od imenovanja bi se trebao suzdržati u sljedećim slučajevima:

  • Akutne bolesti gastrointestinalnog trakta i jetre - porast jetrenih enzima (transaminaza) bez utvrđenog uzroka, zatajenje jetre, druga oboljenja jetre i probavnog sistema.
  • Oštećenje vida. Holetar može imati kolateralnu nuspojavu i pogoršati postojeću očnu patologiju.
  • Istorija transplantacije organa.
  • Alkoholna ovisnost hroničnog tipa.
  • Hronično zatajenje bubrega.
  • Opšte nepovoljno stanje osobe.
  • Period trudnoće i dojenja
  • Hirurška hitna operacija.

Sastav, obrazac za puštanje

Holetar su okrugle tablete, blago konveksne, imaju zarez za lako odvajanje. Jedna tableta sadrži 20 ili 40 miligrama aktivne tvari. Lako ih je razlikovati: doza 20 mg je svijetloplava, 40 mg svijetlo zelena. Jedno pakovanje sadrži 20 tableta.

Aktivna supstanca Holetara - lovastatin. Preostale komponente sastava obavljaju pomoćnu funkciju. To su laktoza monohidrat, butihidroksianizol, skrob, celuloza, magnezijum stearat. Sastav Holetara 20 mg od Holetara 40 mg razlikuje se u boji. 20 mg tableta sadrži plavu E131, a 40 mg žutu E104.

Farmakološko djelovanje

Princip djelovanja lovastatina je jednostavan. U svom obliku podseća na enzim HMG-CoA reduktazu potrebnu za sintezu holesterola. Lovastatin zauzima svoje mjesto u kemijskoj reakciji sinteze sterola, zaustavljajući ga. Kršenje stvaranja holesterola dovodi do smanjenja njegove razine.

Tijelo pokušava nadoknaditi nedostatak tvari razgradnjom lipoproteina koji sadrže holesterol niske gustine. Njihov broj se smanjuje. Sekundarni efekt uzimanja Holetara je porast nivoa „dobrih“ lipoproteina visoke gustine (HDL).

Rezultat promjene koncentracije kolesterola, lipoproteina - smanjuje rizik od razvoja ateroskleroze. Ova se bolest razvija kršenjem normalne razine navedenih proizvoda metabolizma masti.

Antiaterosklerotski efekat lovastatina povećava njegove sposobnosti:

  • poboljšati funkcionisanje unutrašnjeg sloja krvnih sudova - endotela,
  • sprečiti razvoj krvnih ugrušaka,
  • smanjuju upalu.

Korekcija nivoa holesterola je primetna već nakon 2 nedelje. Konačni zaključci donose se nakon 4-6 tjedana od trenutka uzimanja tableta lovastatina (maksimalna aktivnost). S ukidanjem Holetara, nivo kolesterola i lipoproteina počinje rasti, vraćajući se izvornom. Ova karakteristika lijeka karakteristična je za sve statine.

U usporedbi s drugim inhibitorima HMG-CoA reduktaze, lovastatin se apsorbira polako. Najviša koncentracija Holetara zabilježena je za 2-4 sata. Smanjenje nivoa na 10% događa se u danu. Nažalost, to nije jedini problem droge. Takođe se loše apsorbuje u tijelu. Prema uputama, koeficijent apsorpcije iznosi samo 30%.

Lijek se iz tijela izlučuje izmetom, urinom. Holetar je u stanju da prodre kroz placentnu barijeru. S poremećenom funkcijom jetre / bubrega, akumulira se u tijelu.

Holetar: indikacije za upotrebu

Lovastatin je propisan pacijentima koji imaju poremećaj metabolizma holesterola, a nisu im pomogli dijeta, redovna fizička aktivnost i gubitak kilograma. Bit će potrebno razočarati one koji žele uzeti Holetar tablete kako bi se riješio problem razvoja ateroskleroze, ali nisu spremni promijeniti način života. Učinak lijeka moguć je samo ako pratite dijetu tokom čitavog tretmana.

Prema uputama, Holetar se uzima za ispravljanje holesterola, LDL-a, triglicerida za:

  • heterorozna porodična hiperholesterolemija,
  • hiperholesterolemija III, III vrste prema Fredricksonu,
  • mješovita hipertrigliceridemija s visokim rizikom za razvoj koronarne ateroskleroze.

Lovastatin se preporučuje za sprečavanje / usporavanje napredovanja sledećih poremećaja:

  • ateroskleroza,
  • Ishemijska bolest srca,
  • srčani udar
  • moždani udar
  • pojava napada angine.

Način primjene, doziranje

Da biste ispravili kršenje metabolizma holesterola, dovoljno je da uzmete jednu tabletu Holetara uveče s hranom. Kod visokih doza, liječnik može preporučiti razbijanje dnevne doze u dvije doze.

Uz umjerenu hiperholesterolemiju, početna doza je 10-20 mg. Međutim, ako holesterol prelazi 7,8 mmol / L, liječenje započinje s 40 mg. Nakon 4-6 tjedana analizira se korekcija kršenja zakona. Ako je holesterol i dalje visok, povećajte dozu. Standardna doza održavanja je 20-40 mg, maksimalna 80 mg. Kod najveće doze broj doza se povećava na dvije.

Uputa za upotrebu Holetar preporučuje smanjenje doze ako nivo holesterola padne ispod oznake od 3,6 mmol / L, a LDL - 1,94 mmol / L.

Liječenje ateroskleroze započinje s 20-40 mg. Dozvoljeno je povećati dozu Holetara na 80 mg. Ako se ne postigne željeni učinak, lijek se zamjenjuje snažnijim analogom.

Prije nego što počnete uzimati tablete lovastatina, morate uzeti test krvi na ukupni holesterol, LDL, VLDL, HDL. Ponavljane provjere redovito se provode tijekom cijelog liječenja radi praćenja njegove učinkovitosti.

Ako pacijent uzima ciklosporin, fibrate, vitamin PP (više od 1 g / dan), maksimalna doza Holetara ne smije prelaziti 20 mg.

Kod težih kršenja jetre (klirens CPK manji od 30 ml / min), Holetar se uzima u dozi do 20 mg / dan.

Upute za upotrebu Holetara, opis, analozi, cijena, recenzije

  1. Sastav i oblik doziranja
  2. Indikacije
  3. Kontraindikacije
  4. Nuspojave
  5. Predoziranje
  6. Interakcija s drugim lijekovima
  7. Holetar - upute za upotrebu
  8. Holetar - cijena
  9. Holetar - analozi
  10. Holetar - recenzije

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

S povećanjem koncentracije lipida u tijelu pogoršava se rad srca i krvožilnog sustava, trpe jetra i bubrezi. Da biste smanjili koncentraciju ovih štetnih tvari u tijelu, morate piti različite lijekove. Jedan od najefikasnijih lekova je koletar.

Nuspojave

Mogu biti glavobolje, vrtoglavica, bolovi u trbuhu

  • iz gastrointestinalnog trakta: bol u trbuhu, proliv ili zatvor, mučnina, anoreksija,
  • živčani sistem: glavobolja, vrtoglavica, bolovi u mišićima i grčevi, slabost, nesanica, oslabljen vid i ukus,
  • iz jetre: moguće je povećanje bilirubina, nivo transaminaza, alkalna fascataza. Pored nabrojanih nuspojava mogu se uočiti i alergijske reakcije. Razvoj miopatije s naknadnom rabdomiolizom vrlo je rijedak.
  • mišićno-koštani sistem takođe može postati predmet nuspojava. Možda pojava mijalgije, grčeva u mišićima, miopatije, miozitisa, dermatomiozitisa. Vrlo rijetko se može razviti rabdomioliza,
  • alergije se mogu javiti sindromom preosjetljivosti, toksičnom epidermalnom nekrolizom, svrbežom kože, osipom.

Potencija se ponekad smanjuje, razvija se akutno zatajenje bubrega, palpitacije, bol u grudima.

Predoziranje

U slučaju predoziranja, lijek se odmah poništava. Preduzimaju se akcije za održavanje vitalnih funkcija pacijentovog tijela i zaustavljanje apsorpcije lijeka. Da biste to učinili, koristite aktivni ugalj ili laksativ, izvršite ispiranje želuca.

Ako postoji rizik od razvoja miopatije sa rabdomiolizom, kao i zatajivanjem bubrega, propisuju se intravenski natrijum bikarbonat i diuretik. Kada se pojavi hiperkalemija, kalcijum hlorid ili kalcijum glukonat daju se intravenski. Glukoza se infuzira inzulinom, a u posebno teškim slučajevima je hemodijaliza.

Interakcija s drugim lijekovima

Istodobna upotreba lijeka s antikoagulansima povećava protrombinsko vrijeme, odnosno povećava se rizik od krvarenja.

Istodobna primjena niacina, makrolidnih antibiotika, kao i ketokonazola, klofibrata, gemfibrozila i ciklosporina povećava rizik od miopatije.

Velika količina soka od grejpa povećava koncentraciju lovastatina u krvi, što može dovesti do razvoja miopatije.

Cijena i analozi

Analozi su sledeći lekovi:

  • Kardiostatin
  • Lipoford
  • Atorvastatin - Teva,
  • Lovastatin
  • Apextatin.

Kardiostatin proizvodi ruska kompanija Nizhpharm. Aktivna supstanca je lovastatin.

Apextatin proizvodi Canonfarm Production (Rusija). Lijek se sastoji od više statina. To uvelike povećava njegovu efikasnost.

Lovastatin proizvodi bjeloruska kompanija Lekpharm. Glavni aktivni sastojak je lovastatin.

Cijena statina u različitim ljekarnama može varirati. To se događa zbog koncentracije aktivne tvari, broja tableta u pakiranju i trgovačke marže.

Zahvaljujući Holetar poboljšava zdravlje

Prema riječima pacijenata, Holetar zaista pomaže sniziti koncentraciju holesterola u krvi. Zahvaljujući efektima lijeka, poboljšava se nečije blagostanje i povećava radna učinkovitost.

Nuspojave

Upotreba Holetara, kao i bilo koji drugi lijek, može uzrokovati neke neželjene nuspojave u tijelu. Prema uputama, različiti organski sustavi imaju svoje najčešće simptome i procese koje ovaj statin može izazvati.

  • Na dijelu probavnog sustava: mučnina, poremećaji stolice, žgaravica, suha usta, perverzija ili smanjen apetit i okus, osjećaj napetosti i boli u trbuhu (obično u stomaku), pojačana aktivnost jetrenih enzima - transaminaza, pankreatitisa, hepatitisa.
  • Neurološki i psihički poremećaji.
  • Mišićno-koštani organi: kod pacijenata koji su istovremeno liječeni ciklosporinom ili vitaminom PP (nikotinska kiselina) i Holetarom, može se razviti rabdomioliza. Ovo je stanje teški stupanj miopatije, u kojem su stanice mišićnog tkiva uništene. Simptomi uključuju povraćanje, mučninu i poremećaje srčanog ritma, uključujući komu.
  • Sa strane vizualnog analizatora: pred očima se oseća magla, katarakta, degeneracija i atrofija optičkih nervnih vlakana, degenerativne promene sočiva sa njegovom daljom opacifikacijom.
  • Hematopoetski poremećaji: Koletar može uzrokovati anemiju i trombocitopeniju.
  • Alergijske reakcije: osip na koži, urtikarija, alergijski edem, Lyellov sindrom.
  • Laboratorijske promjene u analizama: povećana koncentracija lipida, alkalna fosfataza, kreatin fosfokinaza, bilirubin, jetreni enzimi,
  • Ostalo: razvoj zatajenja bubrega nakon rabdomiolize, tahikardije, bolova u grudima.

Upotreba tokom trudnoće

Kao što je naznačeno u uputama u dijelu o kontraindikacijama, tijekom trudnoće nakon, dok dojite, Holetar se ne koristi.

Sigurnost i izvedivost lijeka za djecu nije utvrđena. Stoga Holetar nije dodijeljen djeci.

Interakcija s drugim lijekovima

U interakciji s drugim lijekovima, Holetar pokazuje neke značajke. Uputa opisuje da, kada se sinhronizira sa antibioticima makrolidne grupe nikotinska kiselina, povećava se rizik od rabdomiolize. Ciklosporin ima učinak na povećanje broja metabolita statina u krvotoku, povećavajući njihovu toksičnost. U kombinaciji s antikoagulansima postoji rizik od krvarenja i krvarenja, jer Holetar povećava protrombinsko vrijeme zgrušavanja krvi.

Cijena lijeka

Uprkos raširenoj upotrebi i čestoj prisutnosti u medicinskim uputstvima za pacijente iz Holetara, cijena ovog lijeka nije najniža. U usporedbi sa statinskim kolegama, njegov trošak je u srednjem cjenovnom segmentu. Ovisno o regiji, Kholetar se može kupiti u rasponu od 290 do 350 rubalja po pakovanju, s dozom od 20 mg i od 350 do 400 rubalja po pakovanju s 40 mg. Za stanovnike Ukrajine, cijena se mijenja u brojkama od 250, odnosno 350 UAH, za doze pakiranja od 20 mg i 40 mg. Vrijedno je napomenuti da učinkovitost ovog lijeka u potpunosti opravdava takvu politiku cijena.

Analozi Holetara

U ljekarnama možete pronaći lijekove koji su, po svojim svojstvima, analogi Choletharu s minimalnim razlikama u indikacijama i farmakološkim mehanizmom djelovanja u uputama. Ovi lijekovi uključuju kardiostatin, lovastatin, atorvastatin-teva. Odabir lijekova za snižavanje lipida provodi strogo pojedinačno, nadležni liječnik, na temelju anamneze, analiza i drugih pregleda.

Upotreba recenzija

Gotovo svi pacijenti koji uzimaju Holetar prema uputama liječnika za regulaciju ravnoteže koncentracije lipida, ukupnog kolesterola i drugih kolesteroloških bolesti bilježe pozitivan terapeutski učinak i izostanak izraženih nuspojava. Prema njihovim pregledima, neki su pomogli lijek gotovo odmah, a već u ranim danima liječenja testovi su se počeli vraćati u normalu i simptomi hiperholesterolemije počeli su opadati. Drugi kažu da je efekat nastao nakon određenog vremenskog perioda, ponekad tek u drugoj ili trećoj sedmici liječenja.

Međutim, u oba slučaja Holetar snižava ukupni holesterol te poboljšava kvalitetu života i zdravlja pacijenata uz pravilno poštivanje svih preporuka i uputa lekara.

Najbolje tablete za snižavanje holesterola: lista i cijene

Prekomjerna koncentracija holesterola u krvi osobe ozbiljna je prijetnja njegovom zdravlju.

Tvar se slobodno kreće duž krvotoka, i može se nastaniti na vaskularnim zidovima, formirajući takozvane holesterolove plakove. Oni, zauzvrat, prijete sužavanjem lumena krvnih žila i razvojem opasnih bolesti poput srčanog i moždanog udara.

U starijih osoba, bolesnika sa vaskularnom aneurizmom, kao i kod ljudi koji su prethodno pretrpjeli srčani udar ili moždani udar, sužavanje žila može nanijeti ozbiljniju štetu zdravlju i uzrokovati razvoj drugih patologija kardiovaskularnog sustava. Da biste smanjili ovaj rizik, potrebno je pribjeći lijekovima koji snižavaju holesterol u krvi.

Međutim, tablete za holesterol treba propisati isključivo stručni stručnjak. Njihova nekontrolirana upotreba i zanemarivanje kontraindikacija mogu dovesti do nepredvidivih posljedica i značajno komplicirati pacijentovo stanje. Ali nemojte zaboraviti da uz konzervativnu terapiju ili u nedostatku potrebe za takvom, pacijent treba pregledati svoj jelovnik i izvršiti određena prilagođavanja u svom načinu života.

Kako sniziti visoki holesterol?

Kako bi smanjili holesterol u krvi, prije svega, pacijent mora napustiti većinu štetne hrane. Održavanje normalnog tonusa krvnih žila je također vrlo važno, tako da ne bismo trebali zaboraviti na prednosti sporta i šetnje na otvorenom.

Tijek konzervativne terapije s visokim kolesterolom je prilično dug i pacijent bi na to trebao biti spreman. U ovom je slučaju važno da pacijent bude pridržavao svih imenovanja i upute liječnika kako bi se stanje stabiliziralo, a da pritom ne naškodi svom zdravlju.

Dakle, da biste snizili holesterol u krvi, morate:

  • odreći se loših navika,
  • smanjite unos soli,
  • eliminirati ili smanjiti količinu konzumirane masne hrane,
  • dajte prednost biljnim mastima umesto životinjskim,
  • jelovnik obogatiti proizvodima obogaćenim biljnim vlaknima,
  • konzumirati dovoljno ugljenih hidrata,
  • Obavezno uključite hranu bogatu polinezasićenim kiselinama u svoju prehranu.

Lista zabranjenih proizvoda uključuje:

  • različite vrste kobasica (uključujući kobasice i kobasice),
  • kolačiće
  • pečenje,
  • kolači
  • rolne.

Klasifikacija

  1. Anionske smole i lijekovi koji smanjuju apsorpciju (apsorpciju) holesterola u crijevima.
  2. Nikotinska kiselina
  3. Probukol.
  4. Fibrates.
  5. Statini (inhibitori 3-hidroksimetil-glutaril-koenzima-A-reduktaze).

Ovisno o mehanizmu djelovanja, lijekovi za snižavanje holesterola u krvi mogu se podijeliti u nekoliko skupina.

Lijekovi koji inhibiraju sintezu aterogenih lipoproteina ("loš kolesterol"):

  • statini
  • fibrati
  • nikotinska kiselina
  • probukol
  • benzaflavin.

Sredstva koja usporavaju apsorpciju holesterola iz hrane u crevima:

  • sekvestrans žučnih kiselina,
  • guarem.

Korektori metabolizma lipida koji povećavaju nivo „dobrog holesterola“:

Sekvestracije žučnih kiselina

Lijekovi za vezanje žučne kiseline (kolestiramin, kolestipol) su anionske smole. Jednom u crijevima "usvajaju" žučne kiseline i uklanjaju ih iz tijela. Tijelu počinje nedostajati žučnih kiselina, koje su neophodne za normalno funkcioniranje. Stoga u jetri započinje proces njihove sinteze iz kolesterola. Holesterol se "uzima" iz krvi, kao rezultat toga, njegova koncentracija tamo se smanjuje.

Kolestiramin i kolestipol dostupni su u obliku pudera. Dnevnu dozu treba podijeliti na 2 do 4 doze, konzumirati razrjeđivanjem lijeka u tekućini (voda, sok).

Anionske smole ne apsorbuju se u krv, delujući samo u crevnom lumenu. Zbog toga su prilično sigurne i nemaju ozbiljnih neželjenih efekata. Mnogi stručnjaci smatraju da je nužno započeti liječenje hiperlipidemije ovim lijekovima.

Nuspojave uključuju nadimanje, mučninu i zatvor, rjeđe labave stolice. Za sprečavanje takvih simptoma potrebno je povećati unos tečnosti i dijetalnih vlakana (vlakana, mekinja). Uz produženu upotrebu ovih lijekova u velikim dozama, može doći do kršenja apsorpcije folne kiseline u crijevima i nekih vitamina, uglavnom topljivih u mastima.

Lijekovi koji suzbijaju crijevnu apsorpciju holesterola

Usporavanjem apsorpcije holesterola iz hrane u crevima, ovi lijekovi smanjuju njegovu koncentraciju u krvi. Najefikasnija u ovoj grupi sredstava je guar. Radi se o biljnom dodatku koji potječe iz sjemenki zrnca hijacinta. Sadrži u vodi rastvorljivi polisaharid koji nakon dodira s tekućinom u crijevnom lumenu formira mliječ.

Guarem mehanički uklanja molekule holesterola iz crijevne stijenke. Ubrzava eliminaciju žučnih kiselina, što dovodi do povećanog zauzimanja holesterola iz krvi u jetru za njihovu sintezu. Lijek suzbija apetit i smanjuje količinu pojedene hrane što dovodi do gubitka težine i nivoa lipida u krvi. Guarem se proizvodi u granulama, kojima bi trebalo dodati tečnost (voda, sok, mlijeko). Uzimanje lijeka treba kombinirati sa drugim antiaterosklerotičkim lijekovima.

Nuspojave uključuju nadimanje, mučninu, bol u crijevima i ponekad labavu stolicu. Međutim, oni su lagano izraženi, rijetko se javljaju, a kontinuirana terapija prolazi neovisno.

Holetar - upute za upotrebu

Holetar uzmi tako:

  • Tablete se uzimaju oralno i ispiraju s puno vode.
  • Doziranje i trajanje liječenja određuje lekar. Obično doktor propisuje 1 tabletu tokom večere, ako je potrebno, liječnik može povećati dozu (ali ne više od 80 mg lovastatina dnevno).
  • Uz trajno smanjenje kolesterola (do 1400 mg po litri) ili lipoproteine ​​niske gustine (do 750 mg po 1 litri), potrebno je smanjiti doziranje koletara.
  • Da bi se postigao maksimalan terapeutski efekat, pacijent mora slediti posebnu dijetu s malo holesterola.
  • Prilikom uzimanja koletara dolazi do promjene aktivnosti jetrenih enzima, međutim ove promjene su obično klinički neznatne. Međutim, mnogi ljekari ipak savjetuju da prate aktivnost enzima za vrijeme liječenja uz pomoć koletara kako bi se izbjegao razvoj nuspojava.
  • Ako se pojave nuspojave, moguće je smanjenje doze ili potpuni prestanak uzimanja koletara.
  • Holetar ne utječe na brzinu reakcije, pa ga mogu uzeti vozači, piloti i drugi ljudi čija profesija zahtijeva brzu reakciju.

Holetar - cijena

Holetar se prodaje u malom pakovanju koje sadrži 2 tanjura od 10 tableta. Cijena ovisi o regiji i vrsti tableta:

  • Moskovljani će morati platiti 290 (20 mg lovastatina) i 350 rubalja (40 mg lovastatina) za 1 paket,
  • Stanovnici Sankt Peterburga za 1 paket morati će platiti 330 (20 mg lovastatina) i 360 rubalja (40 mg lovastatina),
  • Stanovnici Novosibirska morat će platiti 350 (20 mg lovastatina) i 400 rubalja (40 mg lovastatina) za 1 paket,
  • Stanovnici Ukrajine za 1 paket morati će dati 250 (20 mg lovastatina) i 350 grivna (40 mg lovastatina).

Holetar - analozi

Na raspolaganju su sljedeći lijekovi slični holitaru:

  • Apextatin. Proizvodnju obavlja ruska kompanija Canonfarm Production. Sastav leka uključuje veliki broj statina koji efikasno smanjuju količinu holesterola u krvi. Za 20 tableta morat ćete dati 230-280 rubalja.
  • Kardiostatin. Proizvodnju obavlja ruska kompanija Nizhpharm. Glavni aktivni sastojak je lovastatin. Za 20 tableta morat ćete platiti 250-300 rubalja.
  • Lovastatin. Bjeloruska kompanija Lekpharm bavi se proizvodnjom. Glavni aktivni sastojak je lovastatin. Za 20 tableta morat ćete platiti 150-300 rubalja.

Tulipan - upute za upotrebu

Tulip je lijek koji pripada kategoriji lijekova za snižavanje lipida: statini (inhibitori reduktaze) četvrte generacije. Unatoč odbacivanju dijeljenja statina na generacije najnovijim klasifikatorima lijekova zbog identičnih učinaka na ljudsko tijelo, tulipan u većini laboratorijskih parametara nadmašuje djelotvornost niza inhibitora reduktaze. Primjeri: 20 mg tulipana odgovara 35 mg lovastatina ili 40 mg fluvastatina. Ovo svojstvo je važno uzeti u obzir pri propisivanju doze.

Ispod će biti upute za uporabu za lijek Tulip, koji omogućava utvrđivanje izvodljivosti upotrebe tableta za različite bolesti i patološka stanja povezana i / ili postupanje u pozadini visokog nivoa lošeg kolesterola.

Sastav i oblik oslobađanja

Tulip je lijek za oralnu upotrebu u obliku tableta različitih doza, filmom obloženih. Doziranje tableta: 10 mg, 20 mg, 40 mg. Broj tableta u pakiranju: 30 kom., 60 kom., 90 kom. Doziranje i količina su optimizirani za propisivanje kurseva.

Aktivni sastojak: atorvastatin u obliku kalcijeve soli. Pomoćne tvari u sastavu obloga tablete i filma: laktoza monohidrat, celuloza u više molekularnih oblika, polisorbat, titanijev dioksid (mogu se koristiti različite boje ili sastavi hrane, ovisno o proizvođaču lijeka).

Farmakodinamičko i farmakostatsko djelovanje

Apsorpcija u usnoj šupljini i jednjaku je minimalna (ne veća od 2%) zbog prisustva membrane zaštitnog filma. Apsorpcija od najmanje 98% događa se u gastrointestinalnom traktu. Spada u kategoriju lekova sa visokim stepenom apsorpcije. Primjećuje se usporavanje procesa apsorpcije tijekom uzimanja lijeka s hranom ili u narednih 30 minuta nakon jela.

Prehrana nema značajan značaj jer ne utiče na maksimalnu koncentraciju aktivne supstance u organizmu. Maksimalna koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi uočena je otprilike 1,5 sati nakon uzimanja lijeka.

To je zbog činjenice da je koncentracija aktivne aktivne tvari u krvnoj plazmi kod uzimanja tableta u večernjim satima u prosjeku manja od istog pokazatelja prilikom uzimanja lijeka ujutro, za 25-35%. Ako pacijent ima cirozu jetre (prvenstveno alkoholnu ili lijek etiologiju), maksimalna koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi može premašiti normu za 16 puta, što je opasno za život i zdravlje. Ipak, ciroza jetre nije apsolutna kontraindikacija uzimanju tulipana, već je važno propisati večernje sate poslije jela i u što nižoj dozi.

Optimizacija apsorpcije postiže se prisutnošću polako upijajućeg filmskog premaza na tabletama. Ne preporučuje se razbijanje tableta, jer to može ubrzati proces apsorpcije i dovesti do neravnomjerne raspodjele aktivne tvari u krvnoj plazmi, što može izazvati neželjene vršne koncentracije. Doziranje ima direktan utjecaj na brzinu apsorpcije: što je veća doza, veća je brzina.

Kako se atorvastatin apsorbira sluznicom gastrointestinalnog trakta, aktivna supstanca ulazi u krvnu plazmu gdje stvara tesne veze s proteinima. Tada slijedi transport kroz tijelo putem krvotoka i distribucija u periferna tkiva. Tulipan ima visoki stepen vezivanja za proteine ​​u plazmi - do 99%.

Na pozadini inhibicijskog učinka na reduktazu (HMG-CoA) i suzbijanja sinteze kolesterola dolazi do povećanja broja jetrenih receptora osjetljivih na lipoproteine ​​niske gustine (LDL). Receptori, pak, doprinose unosu LDL-a što dodatno smanjuje koncentraciju lošeg holesterola u ljudskom tijelu. Shematski, produktivnost biohemijskih procesa koji nastaju pod djelovanjem atorvastatina može se prikazati na sljedeći način:

  • Prosečni procenat ukupnog pada holesterola u organizmu: 28 - 45%.
  • Prosečan procenat ukupnog smanjenja koncentracije LDL u organizmu: 40 - 65%.
  • Prosečni procenat ukupnog pada koncentracije apoliproteina B u organizmu: 30 - 50%.
  • Prosečan procenat ukupnog pada koncentracije TG u organizmu: 12 - 35%.
  • Prosečni procenat ukupnog povećanja lipoproteina visoke gustoće (HDL) u telu: 10 - 35%.
  • Prosečan procenat ukupnog povećanja koncentracije apiloproteina A u organizmu: 12 - 35%.

Velika većina aktivne tvari lijeka prolazi metaboličke procese u jetri. Ekstrahepatični metabolizam obično ne prelazi 10%. Poluvrijeme života je 14 sati. Međutim, cirkulacija metabolita, omogućavajući održavanje terapijskog učinka povezanog sa inhibicijom reduktaze, traje 20 do 30 sati. Izlučivanje se vrši izmetom (preko 96%) i mokraćom (do 4%). Kumulacija je minimalna i promatra se uglavnom kod terapija koje prelaze 6 mjeseci. To je ne više od 1%.

Doziranje i primjena

Tečajni tretman je pretpostavljen, jer jedna doza ne daje značajan terapeutski efekat. Trajanje tečaja se odabire ovisno o vrsti bolesti / patologije, predviđenoj svrsi (terapija i prevencija) i individualnim karakteristikama pacijenta. Trajanje tečaja, ovisno o vrsti bolesti i namjeravanoj svrsi, može se predstaviti na sljedeći način:

  • Kardiovaskularna terapija: 12 do 48 meseci
  • Prevencija kardiovaskularnih bolesti: od 3 do 36 meseci.
  • Terapija dijabetesa: od 12 do 26 mjeseci.
  • Prevencija dijabetesa: od 6 do 18 meseci.
  • Terapija hipertenzije: od 3 do 18 meseci.
  • Prevencija hipertenzije: od 2 do 12 meseci.
  • Terapija lipida raznih vrsta, što nisu komplicirane drugim bolestima ili patologijama: od 6 do 36 mjeseci.
  • Prevencija različitih vrsta lipida, nekompliciranih drugim bolestima ili patologijama: od 2 tjedna do 3 mjeseca.
  • Terapija za gojaznost: ovisno o stadijumu od 6 mjeseci do 48 mjeseci.
  • Prevencija pretilosti u prisustvu preduvjeta uslijed narušenih metaboličkih procesa ili vode-elektrolitne ravnoteže u tijelu: od 3 do 24 mjeseca.

Propisajte upotrebu lijeka jednom ili dva puta dnevno. Imenovanje "Tulipana" nije pokazatelj ukidanja terapije bez lijekova. "Tulip" je namijenjen povećanju efikasnosti terapijske dijete za smanjenje lipida i seta fizičkih vježbi. Dugim tečajem terapije preporučuje se započeti s dozom od 10 mg, a zatim povećati na 80 mg s periodičnim nadzorom holesterola u plazmi i jetrenim transaminazama. Uz dugi profilaktički kurs, također se preporučuje započeti uzimanje lijeka s 10 mg, ali povećanje doze preko 80 mg je nepoželjno. Doziranje tulipana ovisno o bolesti može se prikazati na sljedeći način:

  • Hiperlipidemija različitih vrsta (osim homozigotne nasljedne hiperholesterolemije), nekomplicirana drugim bolestima ili patologijama: prva dva tjedna, jedna doza Tulipana u dozi od 10 mg. Zatim bi trebalo provesti dijagnostičke testove za procjenu terapijskog učinka. Uz adekvatne pokazatelje, doziranje se povećava na 20 mg, a dijagnoza se postavlja nakon dodatne dvije sedmice.Na temelju podataka: uštedite dozu od 20 mg (s dovoljnim terapeutskim učinkom), povećajte dozu na 40 mg (s nedovoljnim terapijskim učinkom), smanjite dozu na 10 mg (u slučaju nuspojava). U najvećoj dozi od 80 mg jednom dnevno, Tulip se propisuje najranije tri mjeseca nakon početka liječenja.
  • Homozigotna hiperholesterolemija nasljednog tipa. Propisujte i održavajte dozu tokom čitavog tretmana - 80 mg. Manja doza ne daje adekvatan terapeutski efekat. Pojedinačna doza tulipana preporučuje se uveče neposredno prije odlaska u krevet. U slučaju nuspojava i njihovog očuvanja duže od dvije sedmice, potrebno je otkazati lijek i zamijeniti ga analogima.
  • Bolesti ljudskog kardiovaskularnog sistema. Početna doza je 10 mg jednom dnevno ujutro nakon buđenja. Nakon mjesec dana dopušteno je povećanje doze do 20 mg - dva puta uzimati lijek dnevno po 10 mg ujutro i navečer. Kolesterol i jetrene transaminaze trebaju se pratiti jednom mjesečno. Na osnovu dobivenih pokazatelja, doza se prilagođava. Maksimalno doziranje: 80 mg u dvije podijeljene doze na dan ujutro i navečer.
  • Prevencija različitih bolesti i patoloških stanja: početna doza - 10 mg. Maksimalna doza je tulipan 20 mg. Lijek u dozi od 20 mg dopušteno je koristiti ne prije mjesec dana od početka kursa.

Interakcija s drugim lijekovima

  • Antibiotski lijekovi "eritromicin" i "klaritromicin". Istodobno uzimanje ovih lijekova zajedno s Tulipom dovodi do povećanja koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi čovjeka za oko 50%. Ako je potrebno propisati antibiotike ove serije, doziranje Tulipana treba smanjiti.
  • Hipolipidemični lijekovi koji pripadaju grupi lijekova osim statina. Povećava se rizik od razvoja miopatije i rabdomiolize.
  • Oralni kontraceptivi koji sadrže etinil estradiol ili noretisteron. Dolazi do povećanja koncentracije aktivnih sastojaka kontraceptiva u tijelu za 20 - 40%, što može izazvati hormonsku neravnotežu. Međutim, smanjenje doze kontraceptiva može izazvati nedovoljnu razinu zaštite od začeća. S tim u vezi, preporučuje se odabir drugih kontracepcijskih sredstava za vrijeme liječenja tulipanom.
  • Antimikotički lijekovi koji pripadaju grupi azola. Dolazi do povećanja koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi za oko 35%.
  • Lijekovi koji pripadaju grupi antacida. Primećeno je smanjenje koncentracije atorvastatina u krvi čoveka za 30-40%.
  • Ciklosporin. Ako se koristi istovremeno s Tulipom, može izazvati povećanje koncentracije atorvastatina u ljudskom tijelu za 6 do 10 puta, ovisno o doziranju lijekova. Kombinacija ovih lijekova nije dozvoljena.
  • Inhibitori proteaze HIV-a, pripravci nikotinske kiseline, fibrati - značajno povećavaju rizik od miopatije.
  • Sok od grejpa. Upotreba soka od grejpfruta u dozi od jedne litre dnevno tokom 5 dana ili 0,5 litara dnevno tokom nedelje, može povećati koncentraciju aktivne aktivne supstance „Tulipa“. U vezi s tim, preporučuje se za vrijeme liječenja "Tulipanom" da odustane od korištenja soka od grejpa.

Nuspojave i predoziranje

Vjerojatnost nuspojava je 10%: alergijske reakcije različitih vrsta (osip, svrbež, umjerena depresija respiratornog centra itd.), Umjerena glavobolja, vrtoglavica, dispeptični simptomi, mučnina, zatvor ili proljev, bolovi u leđima, bolovi u zglobovima (ponekad s neznatno oticanje), hiperglikemija.

Vjerojatnost nuspojava od 1% do 10%: nesanica, astenska stanja, opća slabost, privremeni gubitak osjetljivosti na okus, hepatitis, anoreksija i slična stanja, zagušenje i zujanje u ušima, privremeni pad vida, hipoglikemija, groznica, sekundarno zatajenje bubrega .

Vjerovatnoća nuspojava do 1%: anafilaktički šok, gubitak pamćenja, dijabetes, oštećenje mišića (obično s lokalizacijom u leđima), oštećenje jetre.

Rijedak je. Zbog visokog vezanja aktivne tvari lijeka na proteine ​​plazme, primjena hemodijalize ne daje potrebnu efikasnost. Izvodi se simptomatsko liječenje.

Anastasia, 34 godina, domaćica

Dobar dan Želim ostaviti svoju recenziju o tabletama Tulip. Obratio sam se nutricionisti sa problemom viška kilograma. Propisana dijeta nije donijela odgovarajući rezultat - u početku je smršala nekoliko kilograma, ali nakon nekog vremena kilogrami su se vratili. Zbog toga su me poslali na sveobuhvatni dijagnostički pregled, koji je dao cjelovitiju sliku - imao sam koncentraciju holesterola nekoliko puta veću od normalne. Propisala mi je drugačija dijeta - sa naglaskom na hranu koja ima nizak nivo holesterola i hranu koja pomaže snižavanju holesterola. Krajnji rezultat se također pokazao beznačajnim. Gostujući specijalista propisao je šestomesečni kurs terapije tulipanima. Uzimala sam 10 mg dva puta dnevno. Nisam odbio propisanu dijetu. Tri mjeseca kasnije, bilo je moguće prijeći točku u kojoj se kilogram vratio. Nakon višemjesečne pauze, imenovan je godišnji kurs terapije "Tulip", nastavak prehrane i set fizioterapijskih vježbi. Do danas je problem viška kilograma riješen, ali nastavljam tijek liječenja po savjetu ljekara, s obzirom da je ostalo još oko tri mjeseca.

Dmitrij Ivanovič Krasnov, 67 godina, u penziji

Tulipan mi je propisao ljekar, nakon što blaži Lovastatin nije donio odgovarajući rezultat. Tulip je pomogao značajno sniziti holesterol, rekao je ljekar. Osjetio sam olakšanje smjera ISHB-a. Napadi su postali rjeđi u četvrtom mjesecu upotrebe droge. Zajedno sam uzeo metaprolol u slučaju osjećaja preduzetničke države. Dodatna prednost je u tome što je cijena bila prihvatljiva.

Pogledajte video: কভব খসখস ব শকন কশ ঘরয় উপয় দর কর যয়Kasi Dur Korar Upaiকশ ঘরয় উপয় দরকর যয় (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar