Prevencija dijabetesa kod djece

Dijabetes melitus je ozbiljna bolest, koja nažalost pogađa i odrasle i djecu. U potonjem, problemi s proizvodnjom inzulina i apsorpcijom šećera najčešće su urođeni, pa je važno naučiti dijete koje je predisponirano za ovu bolest da iz djetinjstva vodi određeni stil života. Prevencija dijabetesa kod djece smanjuje rizik od razvoja ove bolesti i pratećih komplikacija u budućnosti.

Dijabetičari moraju znati! Šećer je normalan za sve. Dovoljno je uzimati dvije kapsule svaki dan prije jela ... Više detalja >>

Kako sprečiti "šećernu bolest"

U obitelji u kojoj postoje pacijenti s dijabetesom vjerovatnoća su da imaju djecu s ovom patologijom je prilično velika, kao i razvoj dijabetesa kod njih tokom odrasle dobi. Nažalost, trenutno ne postoje jasno razvijene preventivne mere za sprečavanje pojave ove podmukle bolesti.

Ako porodica ima rođake koji pate od ove bolesti, sve što roditelji mogu učiniti za svoju bebu je da minimizira rizik od razvoja dijabetesa:

  • u dojenačkoj dobi dojenje će biti najbolja prevencija bolesti, jer prirodno mlijeko sadrži vrijedne elemente koji jačaju bebin imunitet i štite ga od mogućih zaraznih bolesti koje izazivaju dijabetes,
  • tijekom odrasle dobi, pravilna prehrana takođe ostaje ključni faktor održavanja ravnoteže šećera u krvi. Već u predškolskoj dobi djeca bi trebala razumjeti da morate jesti puno povrća i voća, ribe i žitarica. Neki roditelji zbog prevencije cijele porodice prebačeni su na dijetu s malo ugljikohidrata, koja ne dozvoljava imunološkom sistemu da uništi beta stanice.
  • trebate naučiti dijete da pije. Roditelji bi trebali svojim primjerom pokazati da je važno piti vodu 15 minuta prije jela. Riječ je o dvije čaše čiste mirne vode dnevno. Prirodno, potencijalni dijabetičar bi trebao zaboraviti na gazirane napitke
  • ako postoje rizici od razvoja dijabetesa, dijete registrira endokrinolog. Posetite stručnjaka najmanje dva puta godišnje,
  • Važno je kontrolirati težinu djece. Nerazumno debljanje i povećan apetit treba ozbiljno upozoriti odrasle,
  • roditelji bi trebali pratiti i način spavanja kod beba i budite sigurni da posvećuju dovoljno vremena igrama na otvorenom, posebno imajući u vidu da danas djeca gotovo iz kolijevke posežu za računarom, koji može sjediti neprihvatljivo dugo.
  • možete provjeriti krv na prisustvo antitijela (ako ih ima, tada je već nemoguće spriječiti bolest),
  • potrebno je iskoristiti priliku za otkrivanje predijabetesa. Za to postoje imunološki testovi tj.
  • rizici od dijabetesa smanjit će se ako ne dopustimo nakupljanje virusa i infekcija u djetetovom tijelu koje mogu postati snažan podsticaj za kršenje metabolizma ugljikohidrata i pokretanje autoimunih procesa,
  • uzimajte bilo koje lekove s oprezom, jer mogu izazvati poremećaje u bebinoj jetri i gušterači,
  • u prevenciji dijabetesa kod djece važno je obratiti pažnju na njihov psihološki komfor, komunikaciju s vršnjacima i atmosferu u obitelji. Jaki stresovi, strahovi i šokovi mogu uzrokovati ne samo nemirno ponašanje, već mogu postati poticaj za razvoj ozbiljne bolesti, poput dijabetesa.

Babyother

  • Opis bolesti
  • Znakovi i simptomi dijabetesa kod djece
  • Uzroci dijabetesa u djece
  • Liječenje dijabetesa kod djece
  • Prevencija dijabetesa kod djece

Bolest se manifestuje u različitim dobima. Kod novorođenčadi postoji dijabetes. Prirođene je prirode, ali je učestalost njegove pojave mala. Bolest je češća kod djece 6-12 godina. Metabolizam u tijelu djeteta, uključujući ugljikohidrate, odvija se mnogo puta brže nego kod odrasle osobe. Stanje neformiranog nervnog sistema na toj pozadini utiče na koncentraciju šećera u krvi. Što je dijete mlađe, to je teža bolest.

Dijabetes se dijagnosticira kod 1-3% odraslih. Djeca su bolesna u 0,1-0,3% slučajeva.

Razvoj dijabetesa kod djece sličan je bolesti kod odraslih. Značajke bolesti u djetinjstvu povezane su sa stanjem gušterače. Dimenzije su mu malene: do 12 godina, dužina je 12 centimetara, težina oko 50 grama. Mehanizam proizvodnje inzulina prilagođava se na 5 godina, tako da je razdoblje od 5-6 do 11-12 godina kritično za manifestaciju dijabetesa.

U medicini je uobičajeno da se dijabetes dijeli na dvije vrste: dijabetes ovisan o insulinu i dijabetes koji nije ovisan o inzulinu (1 i 2). Prema statistici, djeci se češće dijagnosticira dijabetes tipa 1. Za njega je karakterističan nizak nivo proizvodnje inzulina.

Roditelji bi trebali obratiti pažnju na neke karakteristike u ponašanju djeteta kako bi što prije vidjeli ljekara. Dijabetes melitus se brzo razvija ako se na vrijeme pojavi dijabetička koma za potrebne manipulacije.

suva usta i stalna želja za pićem,

učestalo mokrenje, dok je urin ljepljiv,

mučnina i povraćanje

nagli pad vida,

preplanulost hrane zbog gubitka kilograma,

slabost, umor i razdražljivost.

Manifestacija jednog ili više simptoma istovremeno je osnova za odlazak liječniku. Propisat će potrebne testove, na temelju kojih je moguće postaviti točnu dijagnozu.

Simptomi bolesti uključuju tipične i atipične manifestacije. Neobične simptome mogu primijetiti roditelji. Riječ je o pritužbama djeteta zbog upornih glavobolja, lošeg rada i umora.

poliurija ili urinarna inkontinencija. Roditelji male djece pogrešno uzimaju ovaj simptom za ranu noćnu urinarnu inkontinenciju, što je uobičajeno u ranoj dobi. Zbog toga je važno znati prve znakove dijabetesa,

polidipsija, praćena mučnim osjećajem žeđi. Dijete može piti do 10 litara tečnosti dnevno, a suha usta će ostati,

oštar gubitak težine na pozadini pojačanog apetita ili polifagije,

pojava svrbeža na koži, pustularnih formacija. Koža postaje suva,

nakon mokrenja, svrab se pojavljuje u genitalnom području,

povećava se količina urina (više od 2 litre dnevno). Njena boja je lagana. Analiza mokraće pokazuje visoku specifičnu težinu i sadržaj acetona. Možda pojava šećera u urinu, ne bi trebala biti normalna,

test krvi na glavi otkriva porast šećera u krvi veći od 5,5 mmol / L.

Ako se sumnja da dijete ima dijabetes, izuzetno su važne pravovremena dijagnoza i pravilno liječenje.

Postoje mnogi uzroci dijabetesa kod djece. Glavni su:

nasljednost. Bolest je veoma česta kod rodbine. Roditelji s dijabetesom imaju 100% vjerojatnost da će imati djecu koja će prije ili kasnije dobiti istu dijagnozu. Bolest se može javiti tokom neonatalnog perioda, i kod 25, i kod 50. Potrebno je kontrolirati razinu šećera u krvi kod trudnica, jer posteljica ga dobro apsorbira i pospješuje nakupljanje u organima i tkivima fetusa,

virusne infekcije. Savremena medicinska nauka dokazala je da rubeola, kokoši, zaušnjaci (virusni zaušnjaci) i virusni hepatitisi remete gušteraču. U takvoj situaciji mehanizam razvoja bolesti predstavljen je na takav način da ćelije ljudskog imunološkog sistema jednostavno uništavaju stanice inzulina. Ali prethodna infekcija dovest će do razvoja dijabetesa samo u slučajevima opterećene nasljednosti,

prejedanje. Pojačani apetit može prouzrokovati gojaznost. To se posebno odnosi na lako probavljive ugljikohidratne proizvode: šećer, čokoladu, proizvode od slatkog brašna. Kao rezultat učestalog unosa takve hrane, povećava se opterećenje na gušterači. Postepeno iscrpljivanje ćelija inzulina dovodi do toga da se on prestaje proizvoditi,

nizak nivo motoričke aktivnosti. Neaktivnost vodi do prekomjerne težine. A stalna fizička aktivnost pojačava rad ćelija koje su odgovorne za proizvodnju inzulina. Prema tome, šećer u krvi je u granicama normale,

uporne prehlade. Imuni sistem, suočen s infekcijom, počinje aktivno proizvoditi antitijela za borbu protiv njega. Ako se takve situacije često ponavljaju, tada se sistem istroši, a imunitet se potiskuje. Kao rezultat toga, antitela, čak i ako nema ciljanog virusa, i dalje se proizvode, uništavajući vlastite stanice. Dolazi do kvara u gušterači, zbog čega se proizvodnja inzulina smanjuje.

Lista najboljih proizvoda za jačanje imuniteta!

Trenutno medicina nije pronašla metodu koja može u potpunosti izliječiti dijete od dijabetesa. Tretman je usmjeren na normalizaciju metaboličkih procesa u tijelu duže vrijeme. Praćenje pacijentovog stanja roditelja (ili nezavisno, u zavisnosti od starosti deteta) vrši se stalno.

Pravilno liječenje, odsutnost komplikacija i dugo normalno stanje djeteta omogućava nam predviđanje povoljnih uvjeta za život i daljnji rad.

Moderna medicinska nauka djeluje na polju dijabetesa u nekoliko područja:

razvijaju se univerzalne i bezbolne metode davanja inzulinskih preparata u detetovom telu,

ispituje se transplantacija ćelija pankreasa odgovorna za lučenje inzulina

testiraju se metode i lijekovi čiji su zadaci normalizacija djeteta izmijenjenog imunološkog aparata.

U liječenje dijabetesa uključen je endokrinolog.

Početni stadij bolesti može se popraviti u bolnici.

Kod djece liječenje započinje odabirom optimalne prehrane, dogovorenim s liječnikom i prilagođavanjem ovisno o težini bolesti. Poštivanje ishrane je potrebno, kao dijete prima nekoliko lijekova tokom dana. Njihov unos ovisi o vremenu unosa hrane. Morate se strogo pridržavati režima liječenja, u suprotnom će se učinkovitost lijekova značajno smanjiti.

Kalorični sadržaj hrane izračunava se u sljedećem omjeru: - doručak - 30%, - ručak - 40%, popodnevni čaj - 10%, večera - 20%. Posebna pažnja potrebna je za izračunavanje namirnica s ugljikohidratima. Ukupna količina dnevno ne smije prelaziti 400 grama.

Potpuni popis onoga što možete i ne možete jesti s dijabetesom, kao i važnost glikemijskog indeksa!

Liječenje lijekovima uključuje upotrebu inzulinskih pripravaka i tečajeve angioprotektora. Pomoćna sredstva su vitaminska terapija, hepatotropni i choleretic lijekovi.

Insulin, koji se koristi u liječenju djece dijabetičara, djeluje kratko. Protofanski i aktropidni preparati imaju ovo svojstvo. Sastav se daje supkutano upotrebom posebne olovke za olovke. Ovo je pogodno i omogućava djetetu da nauči davati lijek u određeno vrijeme bez vanjske pomoći.

U posebno teškim slučajevima koristi se transplantacija gušterače. Obavlja se potpuna zamjena organa ili njegovog dijela. Ali postoji opasnost od odbacivanja, manifestacije imunih reakcija na strani organ i razvoja komplikacija u obliku pankreatitisa. Liječnici vide transplantaciju pomoću embrionalnog gušterače kao obećavajuću, njegova struktura smanjuje rizik od negativnih reakcija.

Eksperimenti s transplantacijom b-stanica otočića Langerhansa, utemeljeni na upotrebi b-stanica zečeva i svinja, bili su od kratkoročne pomoći. Suspenzije ubrizgane u portalnu venu omogućile su pacijentima koji imaju dijabetes da prođu bez inzulina manje od godinu dana.

Djeca, od prvih dana života, koja su na umjetnom hranjenju, veća su opasnost da obole od dijabetesa. Smjesa sadrži protein kravljeg mlijeka koji inhibira gušteraču. Majčino mlijeko je prva preventivna mjera koja će smanjiti vjerojatnost dobivanja bolesti. Hranjenjem do godinu dana ili više osnažit će se bebin imunitet i zaštititi od zaraznih bolesti koje mogu potaknuti razvoj dijabetesa.

Kod starije djece potrebno je pratiti ishranu, njen sastav i režim rada. Ishrana mora biti uravnotežena i raznolika, kako bi se isključila velika količina masti i ugljikohidrata. Obavezno jedite voće i povrće.

Spisak najboljih namirnica protiv šećerne bolesti

Preventivne mjere se svode na utvrđivanje rizične skupine: prisutnost dijabetesa u obitelji, metabolički poremećaji kod djeteta i pretilost. Deca sa sličnim simptomima registruju se kod endokrinologa i pregledavaju se dva puta godišnje. Ako se dijagnoza utvrdi, propisuju se naknadno praćenje i mjesečni pregled s liječnikom koji prolazi kako bi se ispravio program liječenja, pravovremeno identificirala razdoblja pogoršanja i sprečile ozbiljne komplikacije tokom bolesti.

Učestalost i metode ispitivanja određuju se ovisno o stadijumu bolesti.

Pacijenti sa dijabetes melitusom podvrgavaju se jednom godišnjem pregledu kod uskih specijalista: oftalmologa, kardiologa, neuropatologa, nefrologa, hirurga i drugih. Obavezna ispitivanja za njih su elektrokardiogram, analiza mokraće i one mjere koje će u ranoj fazi pomoći u prepoznavanju kršenja organa i sustava

Potpuno izliječenje dijabetesa nije moguće. Kompetentnim i pravovremenim liječenjem postići će se remisija i dijete će moći voditi normalan način života, razvijajući se u skladu s godinama.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, svako 500. dijete oboljelo je od dijabetesa. Ovo je jedna od najopasnijih neizlječivih bolesti koja pogađa djecu bilo koje dobi - od novorođenčadi do adolescenata. Nalazi se na drugom mjestu među svim kroničnim dječjim bolestima. Primarni zadatak medicinskih naučnika iz cijelog svijeta je otkriće i razvoj efikasnih metoda u borbi protiv ove neugodne bolesti.

Dijabetes kod djece je opasna bolest, roditelji su dužni smisliti kako kontrolirati šećer i po potrebi ubrizgati inzulin

Gušterača ima određenu ulogu u tijelu: odgovoran je za proizvodnju posebnog hormona - inzulina, čija je glavna funkcija smanjenje razine glukoze koja s hranom prodire u krvotok. Ako gušterača počne proizvoditi nedovoljne količine inzulina ili se njegove kvalitativne karakteristike promijene, a on prestane promovirati izlučivanje glukoze, dijagnosticira se endokrinološka bolest - dijabetes.

Mehanizam gušterače uklanja se pogrešno već oko 5 godina, zbog čega je dijabetes rijetka kod novorođenčadi, vrhunac simptoma bolesti među djecom pada u dobi između 5 i 11 godina. Uzroci šećerne bolesti još uvijek nisu u potpunosti definirani i izazivaju kontroverzu među endokrinolozima širom svijeta.

Glavni faktori razvoja ove endokrine bolesti kod djece su:

  • Nasljedna predispozicija.Rizik od znakova dijabetesa značajno se povećava ako dijete ima barem jednog od roditelja ili udaljenije krvne srodnike s ovom dijagnozom. Bolest se može javiti i u djetinjstvu i u zrelijoj dobi.
  • Dosadašnje virusne infekcije, poput rubeole, hepatitisa, zaušnjaka, kozice.
  • Stalno prejedanje ugljenih hidrata, doprinoseći pretilosti. Dolazi do povećanja opterećenja na gušterači, postepenog obaranja funkcije proizvodnje inzulina.
  • Sjedilački način života. S dobrom motoričkom aktivnošću metabolizam se pojačava, sva tkiva i organi u tijelu, uključujući i gušteraču, rade s povećanom efikasnošću.
  • Česte prehlade ili pretjerana revnost roditelja kod otvrdnjavanja, što rezultira poremećajima u radu imunološkog sustava, zbog čega antitijela počinju uništavati vlastite stanice tijela.
  • Alergijska reakcija, trovanje toksinima, uzimanje antibiotika, stres, genetski oštećenja pankreasa.

Dijabetes se manifestira u dvije glavne vrste:

  • dijabetes tipa 1 ovisan o inzulinu karakterizira akutni nedostatak samoproizvajanja sekrecije inzulina,
  • dijabetes tipa 2 koji nije ovisan o insulinu određuje se imunitetom tjelesnih tkiva ovisnih o insulinu na hormon koji proizvodi gušterača.

Među djecom je najčešći dijabetes tipa 1, koji se pojavljuje zbog oštećenja gušterače. Dijabetes koji nije ovisan o insulinu mnogo je rjeđi u dječjoj endokrinologiji; u većini slučajeva ova se bolest dijagnosticira kod odraslih nakon 40 godina.

Dijabetes se kod djece razvija brzinom munje. Da bi prepoznali bolest u početnim fazama, roditelji bi trebali pomno sagledati sve netipične manifestacije u stanju i ponašanju djeteta.

Klinički znakovi dijabetesa kod djece:

  • povećana potreba za pićem, koja se očituje i danju i noću, količina konzumirane tečnosti dostiže 10 litara dnevno, dok dijete ima konstantna suha usta
  • brz izlučivanje urina, enureza, kod koje urin postaje vrlo lagan, ljepljiv, kada sušeni ostavlja škrobni trag na platnu,
  • depresivno raspoloženje kod djece starije od 7 godina, umor, letargija, nemotivirano raspoloženje,
  • gubitak kilograma na pozadini normalnog ili povećanog apetita,
  • oštećenje vida
  • popuštanje mišića
  • pojava gnojnih i gljivičnih formacija na koži, dugotrajni posjekotine i ogrebotine, jaki pelenski osip kod novorođenčadi,
  • nelagoda nakon mokrenja, vulvitis kod djevojčica,
  • pritužbe na bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje i pojavu oštrog mirisa acetona ili kiselih jabuka iz usta (zašto dijete miriše kiselo iz usta?).

Jedan od simptoma bolesti je stalna suha usta, roditelji bi trebali biti oprezni zbog velike količine tekućine koju dijete pojede

Dijagnoza dijabetesa kod djeteta provodi se u fazama: prvo je potrebno potvrditi dijagnozu, zatim utvrditi vrstu dijabetesa i njegovu težinu, zatim se mora ispitati tijelo na prisutnost mogućih komplikacija. Prva faza počinje utvrđivanjem vizuelnih znakova dijabetesa kod djece: pregled, procjena ukupnog fizičkog razvoja, stanja djetetove kože, istraživanje roditelja.

Da bi se razjasnila konačna slika, propisani su brojni laboratorijski testovi:

  • opšta analiza krvi i urina,
  • na brzinu test šećera u krvi
  • praćenje nivoa glukoze u toku dana,
  • test tolerancije na glukozu radi utvrđivanja prisutnosti šećera na prazan stomak i nakon uzimanja otopine glukoze.

Osim toga, obavezno je djetetu dati ultrazvuk trbušne regije, vaskularni pregled kardiologa, konsultaciju s urologom, oftalmologom. Konačnu dijagnozu postavlja liječnik samo na temelju rezultata svih navedenih studija.

Težina bolesti određuje se dešifrovanjem niza laboratorijskih ispitivanja

Nažalost, moderna medicina je nemoćna u pitanju potpunog lijeka za dijabetes. Smatra se uspješnim liječenjem kod kojeg dječije tijelo duže vrijeme zadržava svoje funkcije i metaboličke procese nepromijenjene.

Uz pravovremeno otkrivanje znakova bolesti i kompetentno, kvalificirano praćenje stanja djeteta, odsutnost komplikacija, može se dati pozitivna prognoza i za bližu i za daleku budućnost. Uz dijabetes, možete živjeti dug i zanimljiv život.

Liječenje dijabetesa ovisnog o inzulinu temelji se na principu umjetne zamjene inzulina, koji gušterača ne luči dovoljno. Treba imati na umu da proizvodnja hormona u tijelu odvija se različitog intenziteta, ovisno o vremenu jedenja.

Supstitucijska terapija kod djece provodi se primjenom lijekova koji sadrže inzulin pretežno kratkog djelovanja (od 4 do 8 sati), s mogućom jednokratnom zamjenom lijekovima srednjeg trajanja (od 9 do 14 sati). Sastav se ubrizgava supkutano, pomoću šprice prilagođene dijabetes pacijentima - olovke sa vrlo tankom iglom. Upotrebljava se lako, a djeca, od 12 do 13 godina, mogu samostalno injektirati sebe.

Uvođenje lijeka izravno ovisi o vremenu unosa hrane, čija se dnevna norma preporučuje podijeliti 6 puta. Razina šećera u krvi prati se svakodnevno pomoću individualnog mjerača glukoze u krvi.

Obvezni element samokontrole za vrijeme terapije insulinom je vođenje dnevnika, u kojem se odražavaju sva mjerenja, kao i podaci o porcijama pojedenih.

U slučaju nenamjernog viška doze uzete inzulina, djetetu treba povećati razinu šećera uz pomoć čokoladnih bombona, ali to se može učiniti u izoliranim slučajevima. Pravila uravnotežene prehrane određena su značajkama restriktivne prehrane, čija su osnovna načela predstavljena u tablici.

Upotreba hrane u ishrani djece sa dijabetesom tipa 1:

Kategorija proizvodaNema ograničenjaSa ograničenjimaZabranjeno
Žitarice, proizvodi od brašnaBrankin hljebBijeli i sivi hljeb, žitarice, tjesteninaSlatki i slani muffini, kolači, kolačići, bijeli pirinač
Povrće, zeljeZelenilo, kislica, rajčica, krastavci, tikvice, mrkva, patlidžan, ljuta paprika, rotkvica, kupus, luk, gljive, repaMahunarke, krompir, kukuruzPrženo povrće
Voće, bobiceDunje, brusnice, limunLubenica, borovnice, trešnje, maline, ribizla, banane, jabuke, pomorandže, smokve, breskve, šljive
Mliječni proizvodi, mliječni proizvodiKefir bez masti, sirKiselo-mliječni proizvodi, nemasno mlijeko, prirodni jogurti, feta sirMaslac, kondenzovano mleko, pavlaka, pavlaka
Plodovi mora, ribeNiske masne ribeDagnje, ostrige, škampi, rakovi, lignjeKavijar, haringa, jegulja, masna ili konzervirana riba
Životinjsko meso, peradTeletina, piletina, govedina bez masti, zec, ćuretinaSvinjska, guska, janjetina, patka, gulaš, soljena svinjska mast
BuleS malo povrća, ribeSa žitaricamaMasna
MastiBilo biljno uljeSalo Margarine
ZačinRazličite vrste paprike, cimeta, senfa, začinaPrirodna domaća majonezaKečap majonez

U slučaju bolesti, djetetu se pokazuje posebna prehrana i stalno praćenje šećera u krvi glukometrom

Pored terapijskih metoda, postoji i hirurška metoda za liječenje dijabetesa tipa 1 - operacija za presađivanje donora gušterače. Ovu metodu ne možemo nazvati panaceom, jer samo privremeno oslobađa bolesno dijete od teških simptoma i potrebe da se naprave hormonske injekcije, a rizik od odbacivanja drugog organa tijekom transplantacije je prevelik.

Osnova za liječenje dijabetesa tipa 2 je posebna prehrana koju je endokrinolog razvio pojedinačno za svako dijete, uzimajući u obzir različite faktore. Morat ćete potpuno napustiti hranu koja sadrži lako probavljive ugljikohidrate, poput čokolade i proizvoda od brašna. Mogu se konzumirati i druge vrste ugljikohidrata, ali s ograničenjima.

Za kontrolu sastojaka hrane koja se konzumira u endokrinologiji koristi se koncept „jedinica hljeba“ (XE) koja određuje koliko proizvoda sadrži 12 grama ugljikohidrata. Kada dijete konzumira zapreminu hrane koja je jednaka 1 XE, šećer u krvi raste za 2,2 mmol / L.

Zajedno s dijetom, liječnik propisuje lijekove dizajnirane za snižavanje glukoze u krvi, kao i koji sadrže hrom, koji pojačava osjetljivost tkiva na proizvedeni inzulin.

Liječenje dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu biće efikasniji uz istodobne fizičke napore srednjeg intenziteta, dodatnu upotrebu biljnih dekocija pod nadzorom liječnika, podvrgnut fizioterapiji.

Učinkoviti narodni lijekovi

Biljna medicina nadopunjuje glavni tretman dijabetesa kod djeteta, počevši od 3 godine. Međutim, ne treba stavljati značajan naglasak na uzimanje dekocija na štetu liječenja lijekovima - takva pogreška može dovesti do nepovratnih komplikacija.

Sledeći lijekovi su se dokazali u prevenciji komplikacija:

  • infuzija listova borovnice,
  • dekocija korijena repice,
  • infuzija graha mahuna,
  • kolekcija iz korijena lomova, mahuna graha, lišća borovnice,
  • kolekcija lišća borovnice, jagode, mente, mahune graha,
  • kolekcija iz korijena lomova, lišća breze, hrenovke, smreke, mahuna,
  • kolekcija od korijena aralije, ruža borovice, kamilice, poljskog hrenovke, mahuna graha, izdanka borovnice, šargarepe (za detalje, pogledajte: mogu li jesti grah s grahom dojenjem?),
  • kolekcija borovnica, koprive, matičnjaka, repinca, maslačaka, lišća konjskog bilja.

Redovna upotreba posebnih biljnih dekocija pomoći će snižavanju glukoze u krvi

Dječji dijabetes melitus razvija se nepredvidivo i u zanemarenom stanju često dovodi do nepovratnih posljedica koje zahtijevaju dugotrajno liječenje. Nastale komplikacije dijele se na akutne i hronične. Akutne komplikacije mogu se pojaviti u bilo koje vrijeme i zahtijevaju hitne medicinske postupke. Tu spadaju:

  • hiperglikemijska koma - javlja se s naglim povećanjem glukoze u krvi zbog nedostatka inzulina,
  • hipoglikemijska koma - može se razviti na pozadini unosa prevelike doze inzulina u krv,
  • ketoacidotska koma - može se pojaviti zbog poremećenog metabolizma ugljikohidrata s hormonskim nedostatkom inzulina.

Hronične promjene u dječijem tijelu događaju se postepeno. Njihov izgled direktno ovisi o dugogodišnjoj dijagnozi dijabetesa. Tu spadaju:

  • kardiovaskularne patologije, oštećenja centralnog nervnog sistema,
  • oštećenje vida
  • bolesti bubrega različite etiologije,
  • oštećenje jetre
  • bolesti zglobova
  • usporavanje rasta i fizički razvoj.

Dijabetes melitus kod djeteta opasan je prije svega zbog komplikacija koje nastaju zbog neadekvatnog liječenja bolesti. Zadatak roditelja je da se u potpunosti pridržavaju svih recepata ljekara, jedini način da se kod djeteta održi stabilan blagi tijek dijabetesa.

Prevencija dijabetesa kod djece bit će efikasna ako se roditelji od prvih dana mrvice pridržavaju sljedećih pravila:

  • Dojenje je potrebno barem tokom prve godine života. Ova mjera pomaže jačanju imuniteta djece. Osim toga, protein kravljeg mleka sadržan u hrani za bebe nesiguran je za gušteraču novorođenčeta.
  • Vakcinaciju treba provoditi u vrijeme koje odobre pedijatri u razvijenom kalendaru cijepljenja. To će spriječiti pojavu ozbiljne bolesti, čija komplikacija može biti dijabetes.
  • Održavanje zdravog načina života od rane dobi. Uporedo sa poštovanjem dnevnog režima, dijete treba provoditi fizičku aktivnost i postajati temperirano.
  • Prehrana bi trebala biti uravnotežena, cjelovita i redovita. Iz dječje prehrane potrebno je isključiti proizvode koji sadrže nitrate, boje, konzervanse. Svježe povrće i voće trebaju biti slobodno dostupni.
  • Potrebno je djetetu pružiti ugodno psiho-emocionalno okruženje, zaštititi se od stresa i dugoročnih iskustava.
  • Tjelesna težina uvijek treba biti pod roditeljskim nadzorom, potrebno je izbjegavati očiglednu pretilost djeteta.
  • Redovno dovodite dete na lekarski pregled, proveravajte nivo glukoze u krvi, upotrebljavajte lekove s oprezom i sprečavate samo lečenje.

Dijabetes melitus je hronična bolest koja se javlja kada postoji nedostatak inzulina hormona pankreasa. Dijabetes je jedna od najčešćih endokrinih bolesti kod djece. Prevalencija dijabetesa među djecom (uključujući malu djecu) sada se povećala. Novorođena djeca rijetko imaju dijabetes, češće se manifestuje tokom puberteta.

Da bi se osigurale sve funkcije, tijelu je potrebna energija. U osnovi, on dobija tu energiju preradom glukoze (ili šećera) kad ona uđe u ćeliju. Inzulin je uključen u proces pretvaranja šećera u energiju.

On je taj koji osigurava protok šećera u ćeliju za dalju pretvorbu u energiju. Količina inzulina u tijelu varira: unos hrane doprinosi sintezi i izlučivanju hormona, a u snu i pod utjecajem određenih lijekova proizvodi se manje.

Nakon konzumiranja ugljenih hidrata, šećer u krvi raste. No, pod djelovanjem inzulina, glukoza se apsorbira u stanicama cijelog tijela, i stoga se njegova razina postupno (u roku od oko 2 sata) smanjuje na normalne vrijednosti (3,3-5,5 mmol / l). Nakon toga, gušterača prestaje lučiti inzulin.

Kada inzulin nije dovoljan, nivo glukoze u krvi se povećava, jer ga stanice ne apsorbiraju, a razvija se dijabetes. Razlikovati između tipa 1 i tipa 2 ove bolesti (inzulinski ovisan i inzulinski neovisan). Kod tipa 1 bolest je posljedica oštećenja gušterače.

U gvožđu tipa 2 inzulin se sintetiše u dovoljnim količinama, ali stanice tijela (njihovi receptori) na njega ne reagiraju i ne koriste šećer iz krvi, njegov nivo ostaje visok.

Djeca često razvijaju bolest ovisnu o inzulinu tipa 1.

Dijabetes kod djeteta - Škola dr. Komarovskog

Postoji mnogo razloga za pojavu ove bolesti kod dece:

  • Značajnu ulogu igra predispozicija za bolest, odnosno nasljedni faktor. Ako oba roditelja pate od ove bolesti, tada će 80% njihove djece imati nerazvijenost ili oštećenje stanica pankreasa. Imat će visok rizik od razvoja bolesti koja se može dogoditi ubrzo nakon rođenja ili nekoliko godina ili decenija kasnije. Prisutnost dijabetesa može predisponirati bolest ne samo kod roditelja djeteta, već i kod drugih, manje bliskih srodnika.
  • Povišena razina glukoze kod žene tokom trudnoće takođe je nepovoljan faktor za bebu: glukoza slobodno prolazi kroz placentarnu barijeru. Njeni viškovi (dijete ima male potrebe za tim) talože se u sloju potkožnog masnog tkiva, a bebe se rađaju ne samo s velikom tjelesnom težinom (5 kg, a ponekad i većom), već i s rizikom za razvoj dijabetesa u budućnosti. Stoga se trudnica treba pridržavati preporučene prehrane, a roditelji ne bi trebali biti zadovoljni (kao i obično) kad rađaju dijete velike težine.
  • Hranjenje djece velikom količinom lako probavljivih ugljikohidrata (čokolada, slatkiši, šećer, konditorski proizvodi i proizvodi od brašna) dovodi do prekomjernog opterećenja gušterače i njenog iscrpljivanja: proizvodnja inzulina je smanjena.
  • Prekomjerna tjelesna težina dovodi do taloženja masti u tijelu. Molekule masti doprinose promjenama ćelijskih receptora, a prestaju reagirati na inzulin, šećer se ne koristi čak i ako postoji dovoljan sadržaj inzulina.
  • Sedeći način života djeteta doprinosi pojavi prekomjerne tjelesne težine. Pored toga, sama fizička aktivnost izaziva pojačan rad svih tkiva u tijelu, uključujući ćelije gušterače. Tako se aktivnim pokretima smanjuje razina šećera u krvi.
  • Roditelji koji vole nerazumnu stimulaciju imuniteta kod djece trebaju imati na umu da time čineći uzrokuju kršenje interakcije dva sustava: aktiviranje i suzbijanje imunoloških reakcija. Tijelo istovremeno počinje neprestano stvarati antitijela. Ako antitela ne „otkriju“ mikroorganizme, onda uništavaju ćelije samog tela, uključujući ćelije pankreasa. Pojava takvog patološkog imunološkog odgovora može biti povezana i sa prehladom ili virusnim infekcijama koje se često javljaju kod djeteta. Posebno su nepovoljni u tom pogledu virusi zaušnjaka, rubeole, kozice, hepatitisa.
  • Mehanizam pokretanja razvoja dijabetesa u djetinjstvu može biti alergijska reakcija (uključujući kravlje mlijeko), izloženost štetnim hemijskim faktorima, cistična fibroza, upotreba određenih lijekova (hormonalni lijekovi itd.), Stres ili pretjerani fizički napor.

Dijabetes kod djece ima nekoliko faza:

  1. Postoji predispozicija za bolest.
  2. Tkivo gušterače je već zahvaćeno, ali nema nikakvih manifestacija bolesti, dijagnosticirati se može samo uz pomoć posebnih pregleda.
  3. Dijabetes ima kliničke manifestacije, a dijagnoza u ovoj fazi nije teška.

Specifičnosti tijeka dijabetesa kod djece:

  • pravilni tretman u početnom, latentnom obliku daje dobar rezultat,
  • ako se ne leči, bolest brzo napreduje,
  • teže u odnosu na odrasle.

U početnom stadijumu bolesti nivo šećera u krvi može se povećati samo pod bilo kojim okolnostima ili naprezanjem, a u kasnijim i to ujutro, na prazan stomak. Motivi se ne samo metabolizam ugljikohidrata, već i drugi metabolički procesi, sinteza proteina itd.

Kako izaći iz SHOCK-a. Dijabetes tipa 1 kod djece

U tijelu djeteta nakuplja se aceton, podoksidirani metabolički proizvodi koji štetno djeluju na nervni i kardiovaskularni sistem. Dijabetes dovodi do kršenja u imunološkom sistemu, jetri.

Moguće je posumnjati na ovu podmukle bolesti u djece na temelju takvih znakova:

  • pojačana žeđ: djeca mogu piti nekoliko litara vode dnevno, budi se i noću kako bi pili vodu.
  • Brzo mokrenje (ponekad čak i do 20 r. Dnevno), normalno mokrenje kod djece javlja se oko 6 r. dnevno može se pojaviti enureza ili smetnje u krevetu, urin je gotovo bezbojan, bez mirisa, ali na pelenama ili donjem rublju može ostaviti ljepljive tragove ili mrlje koje podsjećaju na (nakon sušenja) škroba.
  • Mogu se pojaviti suve sluzokože i kože zbog izlučivanja tekućine urinom, pelenski osip, svrbež i upale vanjskih spolnih organa u djevojčica.
  • Gubitak kilograma s dobrim (a ponekad čak i povećanim) apetitom, tek u kasnijim fazama bolesti i kod novorođenčadi s dijabetesom dolazi do nedostatka ili oštrog pogoršanja apetita.
  • Smanjenje oštrine vida povezano je sa zamagljivanjem sočiva zbog taloženja šećera u njemu, a krvne žile retine zahvaćene su zbog toksičnog učinka glukoze.
  • Nerazuman umor i opća slabost kod djeteta javljaju se zbog nedovoljne opskrbe energijom tijela, djeca počinju lošije proučavati, neaktivna su, mogu zaostajati u fizičkom razvoju, žaliti se na glavobolju na kraju dana, karakteristična je djetetova apatija i pospanost.
  • S padom imunoloških reakcija mogu se pojaviti pustularne i gljivične lezije na koži koje ne liječe ogrebotine duže vrijeme.
  • Sloj mišića postaje mrljav.
  • Kosti su lomljive, slabo spojene tokom prijeloma zbog osteoporoze.

Dječija pospanost, jaka glavobolja, bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje, miris acetona ili natopljene jabuke iz usta: ovo stanje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć i pregled djeteta.

Stopa incidencije za moskovsku regiju u 2008

U nekim slučajevima djeca se primaju u bolnicu u stanju koji zahtijevaju oživljavanje. Uz teški oblik dijabetesa pati i kardiovaskularni sistem: snižen je krvni pritisak, ritam srčane aktivnosti je poremećen, bol u srcu može poremetiti.

Dijabetes melitus dovodi do kršenja strukture i funkcije bubrega, često se u njima dešavaju upalni procesi. Digestijski sistem je takođe pogođen: moguć je razvoj bolesti bilo kojeg od njegovih organa.

Jetra je povećana, može doći do razvoja masne hepatoze jetre i čak ciroze.

Kliničke manifestacije bolesti mogu se potvrditi krvnim testom na šećer. Normalni šećer u krvi je od 3,3 do 5,5 mmol / L. Povećanje glukoze do 7,5 mmol / l može se pojaviti kod latentnog dijabetesa melitusa. Razina šećera u krvi iznad ove ukazuje na potvrdu dijabetesa.

Postoji i dijagnostički test tolerancije na glukozu. Prvo određuju razinu šećera u krvi na glasu, zatim daju 75 g glukoze da piju (otopivši je u vodi), djeci mlađoj od 12 godina daje se 35 g. Nakon 2 sata ponavljaju test prsta na glukozu. Ako je pokazatelj 7,5-10,9 mmol / l, tada postoji latentni oblik bolesti, indikator od 11 mmol / l i više služi kao potvrda dijagnoze šećerne bolesti.

Pored toga, radi se ultrazvuk abdomena kako bi se isključio upalni proces u gušterači.

Liječenje djetetu bira pedijatrijski endokrinolog, ovisno o vrsti dijabetesa.

Sa dijabetesom tipa 1 (čini 98% slučajeva dijabetesa u djetinjstvu), provodi se zamjenska terapija, odnosno primjenjuje se inzulin koji ne luči ili ne luči gušterača.

U tom slučaju dijete mora biti dobiveno pravilnom hranom, izbjegavajući izgladnjivanje. Osim glavnih obroka, uvrstite i intermedijarne (uglavnom konzumiranje voća i povrća).

Ovo je potrebno kako bi se izbjegao razvoj komplikacija dijabetesa u obliku hipoglikemijske kome, koja se razvija ako se daje veća doza inzulina nego što je potrebno za preradu hrane. U tom se slučaju troši cjelokupna opskrba šećerom u tijelu i prvo se razvija energetska gladovanje mozga. Ovo stanje ponekad zahtijeva čak i oživljavanje.

Hipoglikemijska koma razvija se vrlo brzo, za 20-30 minuta. Odjednom se pojavi oštra slabost, snažno znojenje, drhtanje u tijelu, osjećaj gladi. Mogu se javiti glavobolja, dvostruki vid, palpitacije, mučnina, povraćanje, utrnulost jezika i usana. Raspoloženje se mijenja: od depresivnog do uzbuđenog, pa čak i agresivnog. Ako pomoć nije pružena, pojavljuju se vidne i slušne halucinacije, nemotivirani akti, tada nastaju konvulzije i gubitak svijesti.

Dijete bi uvijek trebalo imati sa sobom komad čokolade, koju bi mogao pojesti ako unese injekciju veće doze inzulina nego što je tada bilo potrebno, te spriječiti razvoj kome. Ali ugljeni hidrati trebaju biti ograničeni u dnevnom meniju djeteta.

Za djecu se koriste inzulini kratkog djelovanja, najčešće Actrapid i Protofan. Ubrizgavaju se supkutano olovkom štrcaljke. Takva šprica vam omogućava da jasno odredite dozu koju je propisao endokrinolog. Često ih djeca mogu napuniti gorivom i ubrizgati drogu.

Svakodnevno se prati nivo šećera u krvi pomoću glukometra. Njegove indikacije, kao i hrana koju jede, bilježe u dnevniku što pomaže ljekaru da odabere pravu dozu inzulina.

Kod dijabetesa tipa 1 moguća je i transplantacija gušterače, kao jedna od metoda njenog liječenja.

U liječenju dijabetesa tipa 2 strogo pridržavanje prehrane od velikog je značaja. Endokrinolog će se fokusirati na ishranu djeteta, ovisno o dobi. Princip prehrane jeste da bi dijete trebalo u potpunosti eliminirati upotrebu lako probavljivih ugljikohidrata (čokolada, šećer, proizvodi od brašna) i značajno ograničiti ostale ugljikohidrate u prehrani. Te se preporuke moraju pridržavati kako bi se spriječilo naglo povećanje glukoze u krvi.

Da biste se nosili s tim zadatkom, potrebno je izračunati takozvane "jedinice za hljeb". Pod jedinicom za hljeb podrazumijeva se količina proizvoda koji sadrži 12 g ugljikohidrata, a koji povećava razinu glukoze u krvi za 2,2 mmol / L.

U evropskim zemljama svaki proizvod trenutno sadrži jedinice kruha u njemu. To pomaže pacijentima koji imaju dijabetes da pronađu pravu hranu za svoju prehranu. U Rusiji ne postoje takve informacije, ali jedinice za hljeb roditelji mogu samostalno izračunati.

Da biste to učinili, morate podijeliti količinu ugljikohidrata u 100 g proizvoda (ovaj podatak nalazi se na svakom proizvodu) sa 12. Dobiveni broj jedinica za hljeb treba pretvoriti u težinu proizvoda koji će dijete potrošiti.

Dijabetes može dovesti do oštećenja žila mnogih organa s razvojem nepovratnih posljedica:

  • oštećenje žila mrežnice dovest će do smanjenja (ili čak potpunog gubitka) vida,
  • zatajenje bubrega može nastati kao rezultat oštećenja bubrežnih žila,
  • encefalopatija se razvija uslijed oštećenja žila na mozgu.

Da bi se izbjegle tako ozbiljne komplikacije, potrebno je osigurati redovito praćenje razine šećera u krvi, pažljivu i stalnu dijetu (tablica br. 9), jasno slijediti sve preporuke endokrinologa za liječenje bolesti.

Prevenciju dijabetesa kod djece treba provoditi od rođenja. Evo nekoliko točaka:

  1. Jedna od važnih preventivnih mjera je dojenje najmanje jednu godinu. Ovo je posebno važno za djecu koja imaju nasljednu predispoziciju za bolest. Umjetne mješavine u kravljem mlijeku mogu štetno djelovati na rad gušterače.
  2. Pravovremeno cijepljenje djeteta pomoći će u izbjegavanju onih bolesti koje mogu postati polazna točka razvoja bolesti.
  3. Od rane dobi djecu je potrebno naviknuti na zdrav način života: pridržavati se svakodnevne rutine (uz dobar san), vježbati, eliminirati loše navike (što je istina u adolescenciji), provoditi otvrdnjavanje tijela, itd.
  4. Osigurajte detetu uravnoteženu ishranu u skladu sa godinama. Izuzeti upotrebu boja i štetnih aditiva, ograničiti upotrebu konzervirane hrane. Obavezno uključite voće i povrće u prehranu.
  5. Jednako je važno uklanjanje stresnih situacija, pružajući pozitivnu psiho-emocionalnu pozadinu.
  6. Redovni ljekarski pregledi i periodično (1 r. Godišnje) praćenje glukoze u krvi (za djecu sa genetskom predispozicijom).
  7. Kontrola tjelesne težine i sprečavanje pretilosti.

Temeljit pregled i redovan medicinski nadzor žene tokom trudnoće pomoći će u prepoznavanju faktora rizika za dijabetes i spriječiti rođenje djeteta s prekomjernom težinom.

Strogo pridržavanje preventivnih mjera pomoći će u sprečavanju razvoja dijabetesa kod djeteta. Pri najmanjoj sumnji na pojavu bolesti, potrebno je obaviti pregled kako bi se bolest otkrila u ranoj fazi i na vrijeme počelo pravilno liječiti dijete.

Ako roditelji sumnjaju da njihovo dijete ima dijabetes, trebaju posjetiti pedijatra. Liječnik će provesti potrebne studije, a ako je dijagnoza vjerojatna, malog pacijenta uputiti endokrinologu. Uz razvoj komplikacija, kada su pogođeni unutarnji organi, bit će potrebno savjetovanje nefrologa, oftalmologa i neurologa. U težim slučajevima, s razvojem ketoacidoze, dijete završava na odjelu intenzivne njege, gdje se liječi od anesteziologa i reanimatora. Uz kompenzirani dijabetes, bit će korisno posjetiti nutricionista koji će vam reći kako održavati normalnu težinu dijabetesa.

Dijabetes melitus kod djece je metabolički poremećaj, uključujući i ugljikohidrate, zasnovan na disfunkciji gušterače. Ovaj unutarnji organ odgovoran je za proizvodnju inzulina, što kod dijabetesa može biti pretjerano mali ili se može primjetiti potpuni imunitet. Stopa incidencije je 1 dijete na 500 djece, a među novorođenčadi - 1 novorođenčad na 400 tisuća.

Glavni faktori koji utječu na razvoj bolesti su genetska predispozicija i prethodne teške infekcije. Kliničari su utvrdili druge patološke kao i fiziološke izvore bolesti.

Simptomi i znakovi dijabetes melitusa nisu nespecifični - umor, smanjena ili povećana tjelesna težina, stalna žeđ i jak svrbež kože.

Samo rezultati laboratorijskog ispitivanja krvi i drugih bioloških tečnosti mogu sa tačnošću potvrditi dijagnozu. Sekundarnu ulogu igraju instrumentalni postupci i manipulacije primarne dijagnostike.

Liječenje dijabetesa kod djece uključuje konzervativne metode - uzimanje lijekova. Taktika terapije malo će se razlikovati ovisno o obliku tijeka bolesti.

Suština dijabetesa u djece od 5 godina, kao i u bilo koje druge dobi, je kršenje rada gušterače, koja izlučuje inzulin. Uz bolest, dolazi do poremećaja proizvodnje hormona ili mu se razvija potpuni imunitet tijela. U drugom slučaju, inzulin je u granicama normale ili malo prelazi prihvatljive vrijednosti.

U svakom slučaju, šećer se ne može pretvoriti u glukozu, kao što je slučaj s normom, zbog čega je u velikim količinama koncentriran u krvi. Normalne vrijednosti šećera u djece mlađe od 2 godine variraju od 2,78 do 4,4 mmol / l, u djece od 2 do 6 godina - 3,3-5 mmol / l, u djece koja su dostigla školsku dob - ne više od 5,5 mmol / l

Glavni faktor u razvoju dijabetesa je genetska predispozicija. Ako je nekom od bliskih rođaka dijagnosticiran problem, od rane dobi roditelji bi trebali pratiti djetetov redovni protok krvi radi odgovarajućih testova.

Ostali uzroci dijabetesa kod djece:

  • patološki učinak patogena - virus Epstein-Barr, citomegalovirus, rotavirus, enterovirus, virus Coxsackie, zaušnjaci, ospice, rubeola, kozica, herpes, grimizni kašalj,
  • tijek autoimunih bolesti, kada imunološki sistem uništava gušteraču, oslobađajući agresivna antitijela koja napadaju organ,
  • stvaranje malignih novotvorina,
  • virusno oštećenje jetre,
  • infekcija mokraćnih puteva,
  • trauma ili upala pankreasa,
  • prisutnost u historiji bolesti maligne hipertenzije.

Uzroci dijabetesa mogu biti i prisutnost drugih bolesti kod djeteta:

  • Itsenko-Cushingov sindrom,
  • difuzni otrovni gušter,
  • akromegalija
  • feokromocitom,
  • pankreatitis
  • sistemski eritematozni lupus,
  • reumatoidni artritis,
  • skleroderma,
  • Downov sindrom, Klinefelter i volfram,
  • Huntington Chorea
  • ataksija Friedreicha.

Među predisponirajućim faktorima koji nemaju patološku osnovu, postoje:

  • gojaznost
  • učestalo prejedanje
  • nedostatak fizičke aktivnosti,
  • nekontroliranog unosa lijekova - bez propisivanja liječniku, u slučaju nepoštivanja dnevne doze ili trajanja primjene,
  • loša prehrana,
  • hronični stres.

Dodatni uzroci dijabetesa kod novorođenčadi:

  • umjetno ili mješovito hranjenje,
  • monotona dijeta bazirana na ugljikohidratima,
  • Kravlje mlijeko
  • hirurške intervencije.

Važno je napomenuti da je daleko od svih situacija moguće uspostaviti etiologiju. U takvim slučajevima postavlja se dijagnoza idiopatskog dijabetesa kod djece.

Ovisno o izvoru, patologija se događa:

  • istinito ili primarno
  • simptomatska ili sekundarna - dijabetes se razvija kao rezultat endokrinih ili drugih bolesti.

Za primarni oblik su karakteristične sljedeće vrste:

  1. Dijabetes tipa 1 kod djece. Naziva se inzulinski ovisnim, jer taj gušterača uopće ne proizvodi gušterača, ili se luči u nedovoljnim količinama.
  2. Šećerna bolest tipa 2 kod djece - poznata kao otporna na inzulin. To je zbog činjenice da je koncentracija inzulina u granicama normale ili ga prelazi, međutim, tijelo i dalje ostaje imun na njega.

Po stupnju kompenzacije poremećaja metabolizma ugljikohidrata primjećuju se sljedeći oblici bolesti:

  • kompenzirano - liječenje omogućava normalizaciju vrijednosti glukoze,
  • subkompenzirano - sadržaj šećera u krvi i urinu s pravilnom terapijom vrlo se malo razlikuje od norme,
  • dekompenzirana - izuzetno je opasna, jer čak i složen tretman ne može obnoviti metabolizam ugljikohidrata.

Dijabetes melitus kod djeteta ima nekoliko stepena težine:

  • blag - klinički znakovi mogu biti potpuno odsutni, a nivo glukoze u krvi na glavi ne prelazi 8 mmol / l,
  • umjereno - dolazi do pogoršanja općeg stanja, koncentracija šećera je manja od 12 mmol / l,
  • ozbiljna - vjerojatnost komplikacija je velika jer razina glukoze prelazi 14 mmol / l,
  • komplicirano - djeca pate od posljedica dijabetesa koja nije podložna terapiji, koncentracija šećera raste na 25 mmol / l.

Dijabetes melitus u novorođenčadi je:

  • prolazno ili prolazno - dijagnosticira se češće, simptomatologija postepeno nestaje do 3 mjeseca života, a potpuna remisija događa se u 1 godini, ali vjerojatnost ponovnog pojavljivanja u starijoj dobi nije isključena,
  • trajno ili trajno - djeci je potrebna cjeloživotna inzulinska terapija.

Kako dijabetes

Znakovi dijabetesa kod djece ovise o obliku tijeka bolesti. Bolest počinje pojavom takvih simptoma:

  • fluktuacija indeksa tjelesne mase u manjem ili većem smjeru,
  • stalna glad
  • potreba da se konzumira velika količina tečnosti,
  • često pražnjenje mokraćnog mjehura, posebno noću,
  • poremećaj spavanja
  • umor, letargija,
  • slabost i opšte slabost,
  • svrbež kože različite težine,
  • pojačano znojenje
  • smanjena oštrina vida.

Prvi znakovi dijabetesa kod djeteta primijetit će se i u ovisnosti o inzulinu i u obliku otpornom na inzulin.

Klinička slika dijabetesa tipa 1 uključuje takve vanjske manifestacije:

  • povećanje količine tekućine dnevno
  • pojačano mokrenje,
  • suha usta
  • smanjena fizička aktivnost
  • oscilacije temperature i krvnog pritiska,
  • brzi fizički umor,
  • metalik ukus u ustima
  • bifurkacija slike pred očima,
  • povećana krhkost kostiju
  • smanjen imunitet - djeca su često izložena prehladama, upalnim i gljivičnim bolestima,
  • dugotrajno zarastanje i najmanjih rana ili ogrebotina,
  • trajni svrbež kože, koji se najjasnije lokalizira u preponama i anusu,
  • debljanje
  • bolovi mučnine i povraćanja,
  • teški pelenski osip na genitalnom području,
  • miris natopljenih jabuka iz usta,
  • smanjen apetit ili potpuna averzija prema hrani.

Simptomi dijabetesa kod djeteta sa bolešću tipa 2:

  • suvoća, blijeda i ljuštenja kože,
  • intenzivna stalna žeđ
  • puno znoja
  • povećan apetit
  • umor i slabost,
  • gubitak kilograma
  • miris acetona iz usta,
  • česti nagon za pražnjenjem mjehura,
  • smanjena otpornost imunološkog sistema,
  • pojava "goosebumps" pred očima,
  • migrene i bolovi u trbuhu,
  • česte promjene raspoloženja
  • svrbež kože,
  • naizmenična nesanica i pospanost,
  • popuštanje mišića.

Izuzetno je opasno ako se dijabetes primijeti kod novorođenčadi, jer novorođenče ne može verbalno izraziti pritužbe. Roditelji bi trebali obratiti pažnju na ponašanje djeteta, učestalost mokrenja i količinu tekućine koju pije.

Simptomi dijabetesa

Znakovi dijabetesa kod djece nisu nespecifični, ali su prilično izraženi, pa iskusni pedijatrijski endokrinolog ili pedijatar nema problema s postavljanjem ispravne dijagnoze.

Bolest zahtijeva provođenje niza dijagnostičkih mjera. Kliničar lično mora:

  • da se upoznaju sa medicinskom istorijom i djeteta i njegove bliže rodbine - da bi se tražio etiološki faktor,
  • prikupiti i analizirati istoriju života - radi moguće identifikacije fizioloških izvora bolesti,
  • vršiti temeljit fizički pregled,
  • izmerite temperaturu i krvni ton,
  • detaljno intervjuišite roditelje prvi put kod simptoma dijabetesa kod djece u dobi od 3 godine (ili starije) i intenziteta njihove težine.

  • opšti klinički test krvi,
  • hormonski testovi
  • imunološka ispitivanja
  • biohemija krvi
  • opća analiza urina.

Instrumentalna dijagnoza dijabetesa kod djece usmjerena je ka pronalaženju mogućih komplikacija i predstavljena je takvim postupcima:

  • ultrazvuk jetre i bubrega,
  • reoencefalografija,
  • dupleksno skeniranje posuda donjih ekstremiteta,
  • reovasografija
  • oftalmometrija,
  • EEG mozga,
  • CT i MRI.

Dječji dijabetes melitus mora se razlikovati od sljedećih patologija:

  • acetonemski sindrom,
  • dijabetes insipidus
  • dijabetes nefrogene prirode.

Terapija je ograničena na upotrebu konzervativnih metoda, zasnovanih na oralnoj primjeni lijekova i poštivanju pravila štedljive prehrane.

  • doživotna nadomjesna terapija inzulinom pomoću inzulinske pumpe - glavni tretman dijabetesa tipa 1 kod djece,
  • Lijekovi za snižavanje šećera - sulfonilureje, biguanidi, meglitinidi, tiazolidindioni i inhibitori alfa-glukozidaze navedeni su u obliku otpornom na inzulin.

Prisutnost simptoma dijabetesa kod djece može se eliminirati dijetalnom terapijom:

  • potpuno odbacivanje rafiniranih ugljikohidrata,
  • učestala konzumacija hrane, ali uvijek u malim obrocima,
  • dnevni izračun potrošnje hljebnih jedinica, žitarica, tekućih mliječnih proizvoda, povrća, voća i bobica,
  • isključenje iz menija bilo kakvih slatkiša i masti organske prirode.

Prehrana dijabetesa

Jedna od efikasnih metoda lečenja smatra se redovnim vežbanjem. Deci se preporučuje da se tri puta nedeljno bave sportom, a treningi treba da traju najmanje 1 sat.

Najčešće komplikacije dijabetesa kod djece:

  • rana ateroskleroza,
  • moždani udar
  • laktacidoza,
  • koronarna bolest srca
  • ulcerozne lezije donjih ekstremiteta,
  • hiperglikemijska ili hipoglikemijska koma,
  • dijabetička nefropatija, retinopatija, neuropatija, polineuropatija, encefalopatija, angiopatija, stopalo,
  • hroničnog zatajenja bubrega
  • pad školskog učinka,
  • usporavanje rasta.

Do danas nije razvijena posebno ciljana prevencija dijabetesa kod dece. Da bi umanjili rizik od problema, roditelji bi trebali nadgledati pridržavanje djeteta tako jednostavnim preventivnim pravilima:

  • aktivan stil života
  • pravilna i pravilna ishrana,
  • uzimanje lijekova strogo onako kako je propisao lekar,
  • održavanje tjelesne težine u granicama normale,
  • kontinuirano jačanje imuniteta,
  • rano otkrivanje i potpuno uklanjanje patologija koje dovode do pojave simptomatskog dijabetesa kod djeteta starog 5 i više godina,
  • redovan pregled od strane pedijatra - omogućit će da se prepoznaju simptomi dijabetesa u djece u početnim fazama i započne terapija što je prije moguće.

Dijabetes melitus kod djece ima povoljnu prognozu, ali samo ako se složena terapija započne na vrijeme i preventivne preporuke slijede u dobroj namjeri.

Značajke napajanja

Kao što je već spomenuto, uz rizik od razvoja dijabetesa posebnu pažnju treba posvetiti načinu prehrane. Važno je razumjeti da samo beba neće moći preći na dijetu bez ugljikohidrata. U pravilu, cijela obitelj prihvaća novu dijetu.

Dijete zauzvrat treba zapamtiti sljedeće:

  • sva biljna hrana na bazi biljaka je izvor zdravlja i najbolja pomoć osobe u borbi protiv bilo koje bolesti. Možete povezati svoje dijete s postupkom kuhanja: pustite mu da na tanjuru položi jestivo remek-djelo svježeg povrća, voća i orašastih plodova,
  • jesti sve na tanjuru nije potrebno. Prejedanje još nikoga nije zdravo, tako da ako beba kaže da je puna, ne biste ga morali naterati da sve pojede do zadnjeg,
  • doručak, ručak i večera trebaju biti istovremeno, a između glavnih obroka možete jesti lagane zdrave grickalice ili zelenu jabuku. Tako će gušterača dobiti jasan način rada i proizvest će inzulin i enzime kada je to potrebno,
  • ukusni i slatki nisu samo slatkiši i kolačići, već i zdrav domaći sladoled (od jogurta), sušeno voće i bobice. Kao i kod glavnih jela, možete uključiti dijete u kreiranje bezopasnih slastica.

Vlakna treba da bude prisutna u ishrani bilo koje osobe koja je u riziku od razvoja dijabetesa. Neće sva djeca jesti mekinje sa zadovoljstvom, ali mogu se dodavati jelima (na primjer, kaši).

Sport kao prevencija

Djeca izložena riziku od razvoja dijabetesa trebaju se upisati u sportski dio ili na ples. Ovo će biti izvrsna preventivna mjera protiv dijabetesa. U tom procesu mišići "sagorijevaju" ugljikohidrate, koji su opasni za potencijalnog dijabetičara. Tijelo nema šta staviti u rezervu. Ali vrijedi shvatiti da će dijete nakon treninga trebati da dobije snagu i da zagrize. Neka ima sa sobom orahe ili suho voće.

Kao što praksa pokazuje, djeca se navikavaju na određenu prehranu, posebno ako cijela obitelj jede na ovaj način. Razvijajući određeno ponašanje u prehrani u djetinjstvu, lakše će se adolescent, a potom i odrasla osoba, odnositi prema ograničenjima nužnim za zdravlje i zdrav život.

Prevencija dijabetesa kod djece jest negovanje brižnog odnosa prema svom tijelu i razvijanje zdravog ponašanja u prehrani. Veliku ulogu u prevenciji ove bolesti igra održavanje mirne psihološke situacije u porodici i motoričke aktivnosti djeteta.

Pogledajte video: prevencija dijabetesa kod dece (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar