Šta je nekroza pankreasa

Tkiva u ljudskom tijelu obavljaju mnoge funkcije (regulatorne, potporne, zaštitne itd.), Stoga, svako kršenje staničnog metabolizma može izazvati destruktivne reakcije. Ako se dijagnosticira težak pankreatitis, vjerovatno je da se sumnja na nekrozu tkiva gušterače. Ova bolest pogađa oko 10–20% svetske populacije.

Uzroci i sorte

Nekroza se naziva smrt tkiva uzrokovana različitim bolestima gušterače, koje se zasnivaju na njenoj upali. Nastaje prerana aktivacija enzima, što rezultira kršenjem integriteta vezivnog tkiva i vaskularnih zidova.

Da bi se osigurao maksimalan učinak liječenja, potrebno je utvrditi tačan uzrok bolesti. Prema statističkim podacima, u 70% slučajeva pankreasna nekroza dijagnosticira se kod ljudi koji zloupotrebljavaju alkohol. U preostalih 30% pacijenata patologija se razvija protiv bolesti gušterače.

Takođe, uzroci nekroze mogu biti sledeći:

  1. prejedanje
  2. kalkulozni holecistitis,
  3. ulcerozna lezija
  4. patologije zarazne prirode,
  5. zloupotreba masne hrane,
  6. povrede u trbuhu i trbušne operacije.

Upotreba neprikladnih lijekova, kao i njihova dugotrajna primjena, mogu izazvati razvoj bolesti. Brzina napredovanja bolesti i simptomi takođe mogu varirati. U nekima bolest ima izražene znakove i brzo se razvija, dok drugi praktički ne primjećuju prisutnost patološkog procesa.

Razlikuju se sledeće vrste nekroze pankreasa:

  1. destruktivne
  2. edematous
  3. hemoragičan
  4. hemostatski.

Edematozni tip bolesti ima najpovoljniju prognozu, jer se odvija u blagom obliku. S pravodobnom dijagnozom i liječenjem započetim na vrijeme, vjerovatnoća da će se potpuno oporaviti prilično je velika.

Znakovi i simptomi

Nekroza pankreasa karakterizira pojava sindroma boli u području lijevog hipohondrija, dok se bol može dati u područje grudnog koša ili ramena.

Manifestacije pankreasne nekroze od srčanog udara možete razlikovati na sledeći način:

  1. U sjedećem položaju povucite koljena prema stomaku,
  2. Ako sindrom boli značajno oslabi ili potpuno nestane, onda je to nekroza pankreasa.

Jedan od glavnih znakova bolesti je bol u lijevom hipohondrijumu, koji može odavati regiju ramena ili grudni koš. Pacijentu je ponekad teško precizno odrediti lokaciju bola, a to je herpes zoster.

Glavni simptomi pankreasne nekroze su sljedeći:

  1. Nadimanje. Procesi fermentacije koji se događaju u crijevima uzrokuju pojačano stvaranje plinova. Kao rezultat toga, zadržava se plin što dovodi do nadimanja i opstipacije.
  2. Mučnina ili povraćanje koji ne olakšavaju stanje i nisu povezani sa jedenjem hrane. Povraćanje može sadržati krvne ugruške sa nešto žuči. To je zbog činjenice da s nekrozom tkiva dolazi do uništavanja krvnih žila. Snažno povraćanje uzrokuje dehidraciju, smanjenje količine proizvedenog urina i, kao rezultat toga, nedostatak mokrenja.
  3. Bol, čiji intenzitet određuje priroda toka bolesti i njegova težina. Stoga bol nije uvek izražena. U nekih bolesnika bol je umjeren, dok drugi (oko 90%) trpe oslabljujuće nepodnošljive bolove, koji mogu biti praćeni ozbiljnim kardiovaskularnim zatajenjem pa sve do smrti.
  4. Trovanje. Kako se patologija razvija, broj patogena se značajno povećava, a njihovi metabolički produkti uzrokuju intoksikaciju. Osoba osjeća jaku slabost, pada mu krvni pritisak, javlja se tahikardija i javlja se kratkoća daha. Toksični učinci patogenih mikroorganizama mogu izazvati razvoj encefalopatije i čak izazvati komu.
  5. Hiperemija. Uz napredni oblik bolesti, kao posljedica jake intoksikacije tijela, koža postaje žućkasta sa zemljanim nijansama. Kao rezultat unutarnjih krvarenja, plave mrlje pojavljuju se na obje strane leđa i na trbuhu, ponekad i u pupku.
  6. Purulentne lezije. To je prilično napredna faza bolesti. Kao rezultat teške intoksikacije i razvoja upalnih procesa, veličina gušterače se uvelike povećava, što doprinosi stvaranju gnoja i razvoju toksičnih hepatitisa. Prognoza u ovakvim slučajevima je razočaravajuća.

Komplikacije i posljedice

Uz brzi razvoj pankreasne nekroze može prouzrokovati smrt pacijenta u roku od jedan dan nakon početka bolesti. Prognoza života s masnom nekrozom ovisi ne samo o stupnju oštećenja i području distribucije, već i o području edema gušterače. Patologija takođe može uzrokovati sljedeće posljedice:

  1. cerebralni edem,
  2. ruptura bilijarnog trakta
  3. akutno oštećenje plućnog tkiva
  4. raspadanje pankreasa i samog želuca kao rezultat otvorenog krvarenja,
  5. intoksikacija gastrointestinalnog trakta.

Komplikacije mogu biti sljedeće:

  1. krvarenje u gastrointestinalnom traktu,
  2. cista pankreasa, suppuracija u pankreasu (pankreas),
  3. fistula pankreasa
  4. peptički čir
  5. peritonitis
  6. nedostatak enzima
  7. tromboza venske arterije,
  8. apsces retroperitonealnog tkiva i trbušne šupljine,
  9. stanje šoka (bolno ili toksikološko).

Nekroza pankreasa može izazvati razvoj dijabetes melitusa, raka rektuma ili gušterače, pa čak i dovesti do smrti. Kako bi se otklonili uzrok i simptomi akutnog pankreatitisa, kao i sprečili dalje komplikacije, pacijentima je prikazano kirurško liječenje.

Pleurisi mogu biti lijevi i desni. Oba oblika daju komplikacije plućima. Pacijent razvije zatajenje disanja, praćeno simptomima kao što su bol iza sternuma, plava koža i plitko disanje.

Bubrežno-jetreni zastoj ima sledeće simptome:

  1. palpitacije srca
  2. požutelje kože,
  3. mentalna retardacija
  4. uvećana jetra
  5. suve sluzokože i kože,
  6. porast krvnog pritiska na 200 mmHg i više,
  7. nedostatak urina ili pojačano lučenje.

10-15% pacijenata sa akutnim pankreatitisom ima gnojne komplikacije. U ovom je slučaju pacijentovo stanje ozbiljno, a rizik od smrti mnogostruko se povećava. Patologija se razvija kao trenutna fermentopatska reakcija na pojavu različitih faktora (poremećaj neurovaskularnog sistema, trovanje hranom itd.).

Dijagnoza i liječenje

U početnim fazama razvoja bolesti uspješno se primjenjuje terapija lijekovima, bez potrebne hirurške intervencije. Zbog toga je vrlo važno dijagnosticirati bolest na vrijeme i pristupiti njenom liječenju. Dijagnoza uključuje proučavanje anamneze, pritužbi pacijenta, kao i potrebnih mjera. Za to su propisane dvije vrste pregleda: instrumentalni i laboratorijski.

Laboratorijski testovi sugeriraju produženi test krvi od nekrozu karakterišu sljedeća stanja:

  1. povećana razina šećera, kao i granularnost leukocita i neutrofila,
  2. povećanje broja ESR-a,
  3. zbog dehidracije primjećuje se porast tripsina, elastaze i hematokrita,
  4. rast jetrenih enzima takođe je znak razvoja upalnog procesa.

Instrumentalna dijagnostika uključuje sljedeće aktivnosti:

  1. angiografija posuda gušterače,
  2. Ultrazvuk koji omogućava utvrđivanje neravnomjerne strukture žlijezde, prisustvo / odsustvo cista, apscesa, kamenja u bilijarnom traktu i tekućine u trbušnoj šupljini,
  3. snimanje magnetnom rezonancom,
  4. dijagnostička laparoskopija,
  5. probijanje
  6. računalna tomografija, koja pomaže u prepoznavanju žarišta bolesti, kao i u određivanju veličine samog organa i prisustva upalnih procesa vlakana.

Ako sumnjate na razvoj nekroze pankreasa, pacijenta treba odmah hospitalizirati. Prognoza bolesti će biti povoljna samo ako se liječenje započne na vrijeme. Prva pomoć u slučaju gnojno-septičnih komplikacija uključuje upotrebu medicinskog ili hirurškog načina liječenja, kao i obavezno pridržavanje posebne prehrane.

Dijeta

Dijeta pacijenta sastavlja se i uz konsultaciju s liječnikom. Za preljev je preporučljivo koristiti maslinovo ili suncokretovo ulje i to samo u malim količinama. Stručnjaci savjetuju jesti sljedeću hranu:

  1. ustajali hljeb
  2. obrano mlijeko i niskokalorični sir,
  3. krekeri
  4. nemasno voće
  5. omlet od jaja.

Od pića savršeni su sokovi bez šećera, kompoti, juha od divlje ruže i slab čaj.

Pacijent treba osigurati potpuno odbacivanje sljedećih vrsta proizvoda:

  1. kobasica i dimljeno meso,
  2. bijeli kupus, biber, luk,
  3. začinjeni dodaci
  4. hrana sa visokim šećerom
  5. alkoholna pića
  6. kukuruz i grah
  7. sok od grožđa.

Uz to, ne morate jesti muffine, konzerviranu hranu, masnu hranu (mlijeko, ribu, meso), juhe od gljiva.

Terapija lijekovima

Nekroza pankreasa razvija se na pozadini bakterijske infekcije. Liječenje treba biti brzo i pravovremeno, jer svako kašnjenje može biti kobno. Nema vremena za dijagnosticiranje akutnog oblika pankreatitisa, pa liječnik propisuje antibakterijske lijekove. U suprotnom, moguć je razvoj sepse i trenutne smrti.

Terapija lijekovima uključuje upotrebu sljedećih antibiotika širokog spektra:

  1. Gatifloksacin i levofloksacin,
  2. Cefepim
  3. Meropenem i Imipenem.

Najnoviji lijekovi spadaju u rezervnu grupu i koriste se samo u ekstremnim slučajevima.

Operacija se izvodi laparotomijom ili laparoskopijom. Glavni nedostaci ovog tretmana su nedostatak garancija i moguće komplikacije do ponovnog razvoja nekroze tkiva nakon operacije. Stoga se najčešće rehabilitacija pacijenata odvija u bolnici pod nadzorom specijalista non-stop.

Period rehabilitacije kod pankreasne nekroze traje prilično dugo - oko godinu dana. Kod pacijenta koji je prisiljen dugo posmatrati odmor u krevetu, može se primijetiti kontrakcija fleksije / ekstenzije donjih udova. Kao rezultat toga, osoba gubi sposobnost da stoji sama. Stručnjaci savjetuju svim pacijentima u periodu rehabilitacije da izvode set posebnih vježbi za povećanje mišićnog tonusa. Postepeno dodaju sporo hodanje. Po završetku rehabilitacijskog tečaja možete započeti sa treninzima snage.

S takvom bolešću vrlo je teško dati bilo kakva predviđanja. Činjenica je da ova dijagnoza pretpostavlja prilično visoku stopu smrtnosti (oko 70%), uprkos korištenju visokotehnoloških metoda liječenja koje nudi moderna medicina. Međutim, šanse za potpuno izliječenje su i dalje dobre.

Povoljna prognoza određuje se pre svega brzim obraćanjem lekaru, starosti pacijenta, kao i formom patologije i stepenom oštećenja organa. Pacijenti kojima je dijagnosticirana mikronekroza imaju veće šanse za oporavak. Ako je glavni dio organa zahvaćen pankreasnom nekrozom gušterače, smrtni ishod, nažalost, neizbježan je.

Vrste pankreasne nekroze

Ovisno o raspodjeli i lokalizaciji destruktivnih procesa, postoje:

  • ograničena nekroza pankreasa,
  • široko rasprostranjena (zbog pankreasne nekroze pankreasa zahvaćena je gotovo cijela površina organa),
  • ukupno (potpun poraz čitavog volumena organa).

Ovisno o tome prati li tijek bolesti infektivni proces:

  • sa infekcijom, tj. zaraženom osobom,
  • sterilna - nema infekcije.

Sterilni oblik pankreasne nekroze može se javiti u jednom od 3 klinička anatomska oblika:

  1. Masna. Napredovanje nekrotičnog procesa odvija se polako, tokom 4-5 dana, prognoza je u ovom slučaju najpovoljnija.
  2. Hemoragični. Razvoj bolesti je brz, često sa unutrašnjim krvarenjem.
  3. Mešovita. Postoje znakovi masne i hemoragične forme, ovaj je oblik najčešće.

Glavni razlozi

Najčešći uzrok nekroze pankreasa je konzumiranje alkohola i jedenje loše. Štoviše, u većini slučajeva nekroza pankreasa otkriva se upravo nakon jednokratne upotrebe alkohola i masne hrane u velikim količinama. To se najčešće događa za vrijeme praznika, nakon dugih gozbi sa obiljem masnih jela i alkoholnih pića. Simptomi razvoja bolesti mogu se otkriti već prvog dana nakon izlaganja provocirajućem faktoru.

Sljedeći razlog zbog kojeg se može razviti nekroza pankreasa je prisutnost kolelitijaze u pacijenta. U ovom slučaju se kanali pankreasa začepljuju, uslijed čega se intraduktalni pritisak diže i tkivo organa se topi.

Uzroci nekroze pankreasa mogu biti i komplikacije koje su nastale nakon operacije, povrede u trbuhu i uznemireni gastrointestinalni trakt. Kao rezultat jednog od gore navedenih faktora, dolazi do refluksa - žuč se baca u gušteraču i aktiviranje proenzima, što uzrokuje razvoj enzimskih reakcija.

Patogeneza pankreasnog pankreatitisa temelji se na kršenju lokalnog zaštitnog mehanizma organa. Unošenje hrane i alkohola u obilnim količinama značajno pospješuje proizvodnju vanjske sekrecije, zbog čega se poremeti odljev pankreasnog soka i naprežu se kanali organa. Zbog povećanog pritiska u kanalima, nastaje edem parenhima, uništavaju se akini organa. Sve to zajedno izaziva masivne nekroze organskih tkiva (samo-varenje masnih ćelija i vaskularnih zidova). Daljnjim ulaskom enzima i produkata raspada tkiva u cirkulacijski sustav, toksični učinak djeluje na cijeli organizam. Lezije se javljaju u jetri, bubrezima, srcu, mozgu.

I iako niko od njih nije siguran od razvoja pankreasne nekroze, možete odrediti grupu rizika za pojavu ove bolesti. To bi trebalo da uključuje hronične alkoholičare, kao i pacijente koji pate od žučne kamenac, jetrene patologije i poremećaja gastrointestinalnog trakta. Ovdje pripadaju i osobe s urođenom anomalijom u strukturi gušterače ili probavnih organa.

Mehanizam razvoja

O početku razvoja bolesti možete razgovarati i prije otkrivanja prvih simptoma. Mehanizam razvoja pankreasne nekroze zasnovan je na kvaru lokalnih zaštitnih mehanizama gušterače.

Daljnje napredovanje bolesti odvija se u 3 stadija:

  1. Stadij toksemije.Nakon što je provocirajući faktor utjecao na gušteraču, dolazi do povećanja vanjske sekrecije organa i prekomjernog istezanja žlijezda žljezda, uslijed čega dolazi do povećanja tlaka i otpočinjanja procesa nekroze tkiva organa. Odnosno, telo probavlja samo. U slučaju aktivacije lipaze dolazi do nekroze masnih ćelija; ovaj klinički i anatomski oblik nekroze pankreasa naziva se mast. A ako dođe do aktiviranja elastaze, započinje uništavanje krvnih žila, a u tom slučaju je uobičajeno govoriti o hemoragičnom obliku. U oba slučaja pojava zatajenja više organa se ne može izbjeći, odnosno lezije svih vitalnih organa - srca, jetre, bubrega i mozga.
  2. Nakon što je bolest započela svoj razvoj, počinje faza apscesa. U ovoj fazi se u žlijezdi formira upalni proces, koji se nakon toga širi na druge organe s naknadnim stvaranjem gnojnih šupljina.
  3. Da biste povećali šanse za povoljan ishod, potrebno je izbjeći razvoj treće faze razvoja pankreasne nekroze - stvaranje gnojnih žarišta. Ako je bolest dostigla ovu fazu, čak i najmoderniji i profesionalni tretman ne daje nikakve garancije.

Karakteristični simptomi

Klinička slika nekroze pankreasa prilično je neobična, lako je razlikovati je od bilo koje druge patologije. Simptomi razvoja bolesti uključuju prvenstveno bol koja je lokalizirana u lijevom trbuhu i zrači u leđa, ramena ili prepone. Često je pacijentu teško odrediti tačnu lokaciju boli, pa tvrdi da je u pitanju herpes zoster. Ovisno o stupnju razvoja nekrotičnog procesa, bol može biti različitog intenziteta: što je veći stupanj oštećenja tkiva, bol postaje manje uočljiv zbog nekroze tkiva i živčanih završetaka.

Zato je poboljšanje dobrobiti pacijenta s otkrivenom nekrozom pankreasa izuzetno loš signal, koji bi trebao biti praćen neposrednim medicinskim manipulacijama. Međutim, uklanjanje boli u početnoj fazi razvoja bolesti moguće je nakon što je pacijent zauzeo pozu koja leži na boku sa nogama savijenim u koljenima.

Sljedeći simptom nakon početka boli je mučnina i povraćanje. Bez obzira na unos hrane i druge faktore, pacijent se žali na neosporno povraćanje. Kada se analizira povraćanje, mogu se otkriti nečistoće žuči i krvi. Čak i nakon što u želucu ne ostane hrane, povraćanje će se nastaviti, ali već u obliku krvnih ugrušaka i žuči. Ovo sugerira da postoji proces uništavanja krvnih žila elastazom. Nakon dužeg perioda povraćanja dolazi do dehidracije - dehidratacije. Koža pacijenta postaje suha, na jeziku se pojavljuje plak, osjeća se suvoća na sluznici, količina izlučenog urina smanjuje se do potpune odsutnosti, pojavljuje se stalna žeđ, koja se ne može ugasiti zbog stalnog povraćanja.

Poremećaj gastrointestinalnog trakta je još jedan znak početka razvoja bolesti. Zbog "gašenja" gušterače iz probavnog procesa dolazi do kvara u ovom sistemu, pojavljuju se nadimanje i nadutost, uz zatvor i zadržavanje gasova. Dalji tok bolesti dovodi do intoksikacije tijela, čiji su znakovi:

  • porast telesne temperature na 38 stepeni i više,
  • otkucaji srca i disanje,
  • pojava kratkoće daha,
  • snižavanje krvnog pritiska
  • opća slabost i bolovi u tijelu.

Sa širenjem razornih toksina u mozgu, razvija se encefalopatija koja se očituje zbunjenošću, povećanom ekscitabilnošću ili, obrnuto, inhibicijom, dezorijentacijom u prostoru. Najgora posljedica opijenosti je koma.

Simptomi progresije bolesti izražavaju se u promjeni kože. Prvo, uslijed oslobađanja od gušterače vazoaktivnih tvari koje razgrađuju krvne žile, pojavljuju se područja crvenila, zatim s pojavom intoksikacije koža postaje blijeda, kasnije boja kože može postati ikolična, zemljana, mramorna. U nekim slučajevima mogu se pojaviti potkožne krvavice, koje se pojavljuju u obliku plavo-ljubičastih mrlja, prvo na trbuhu, a potom i na ostalim dijelovima tijela. Bez obzira na intenzitet medicinskih manipulacija koje su u toku, proces toksemije traje oko 4–5 dana, uz svakodnevni porast izraza simptoma.

Sljedeća faza kliničke slike bolesti je stvaranje gnojnih infiltrata - komplikacija uslijed nekrotičnih procesa u organima. Počinje se razvijati multi-organski zastoj - poremećaj u radu svih vitalnih organa. Pored općih simptoma, u nekim se slučajevima mogu pojaviti i razne vrste komplikacija. Najopasnije su:

  • peritonitis
  • unutrašnje krvarenje
  • opsežni apsces trbuha,
  • nedostatak enzima
  • krvnih ugrušaka,
  • bol ili zarazni šok.

Ako se dogodi barem jedna od komplikacija, posljedice bolesti vjerojatno će biti tragične.

Primenjeni tretman

Kako će biti postavljena konačna dijagnoza, potrebno je pribeći obavljanju medicinskih manipulacija. Pacijent se odmah hospitalizira u odjelu intenzivne njege hirurškog odjeljenja. Kompleks terapijskih mjera treba provoditi isključivo u bolnici. Prije svega, terapija je usmjerena na suzbijanje destruktivnih procesa u tijelu: sprječavanje samo probave gušterače, uklanjanje posljedica intoksikacije i ako se nađu znakovi komplikacija, odmah ih suzbijajući. Najpovoljnija prognoza može biti ako se bolest otkrije u ranoj fazi i započne pravovremeno adekvatno liječenje.

Za liječenje nekroze pankreasa koriste se konzervativne i hirurške metode. Nekoliko konzervativnih metoda uključuje sljedeće:

  • osiguranje apsolutnog odmora pacijenta, odnosno potpuno ograničenje njegove fizičke aktivnosti,
  • isključivanje unosa hrane (tijelo se hrani posebnim otopinama kroz kapalice),
  • unošenje lijekova koji suzbijaju bol (to se mora učiniti kako bi se izbjegao razvoj komplikacija kao što je bolni šok),
  • blokira lučenje sekreta želuca, gušterače i dvanaestopalačnog creva (intravenskim davanjem antifermentnih sredstava i ispiranjem želuca hladnom vodom),
  • u nedostatku prateće kolelitijaze, unošenje koleretskih lijekova moguće je,
  • pružanje lokalne hipotermije (primjena hladnoće na stomak),
  • unošenje antibakterijskih lijekova kako bi se spriječio i zaustavio upalni proces u žlijezdi (mogu se koristiti antibiotici poput Cepepim, Ciprofloxacin i Metronidazol),
  • intramuskularna primjena cerukala za suzbijanje povraćanja,
  • s jakim manifestacijama intoksikacije, krv se pročišćava pomoću plazmafereze, hemosorpcije, peritonealne dijalize, hemofiltracije,
  • Kako bi se spriječila pojava unutarnjeg krvarenja, primjenjuje se somatostatin.

Ako uzmemo u obzir metode hirurškog liječenja, tada u dijagnostici nekroze pankreasa u većini slučajeva pacijent treba podvrgnuti se operaciji, jer je postotak bijega od njega zanemariv. Hirurška intervencija je neophodna za obnavljanje odliva soka žlijezde, uklanjanje post-nekrotičnih područja i gnojnih formacija, zaustavljanje unutarnjeg krvarenja. Hirurško liječenje nekroze pankreasa trebalo bi obaviti nakon akutne faze bolesti koja može trajati oko 4-5 dana. Hitna hirurška intervencija može se izvršiti ako se primete subtotalna i totalna nekroza tkiva pankreasa, gnojni peritonitis i pankreatogeni apsces. U većini slučajeva pacijentima se pokaže ponovna operacija kako bi se uklonili ostaci infekcije i nekrotična žarišta.

Oporavak nakon tretmana

Nakon operacije i drugih medicinskih postupaka, lekari mogu formulisati dalju prognozu za pacijenta i njegovu rodbinu. Kod nekroze gušterače gušterača može doći do smrtnog ishoda čak i nakon pravovremene adekvatne medicinske njege. Čak i nakon uspješne terapije, pacijentu će trebati niz složenih mjera rehabilitacije. U roku od 3-4 mjeseca ili više, osoba će se smatrati invalidom.

Kako bi se spriječio razvoj nekroze pankreasa, potrebno je izbjegavati provokativne faktore poznate po svom negativnom utjecaju na organizam. Ovo je nepravilna prehrana, sjedeći način života i unos alkohola.

Opće informacije

Nekroza pankreasa najteža je komplikacija pankreatitisa, pogađa uglavnom mlade radno sposobne ljude, a čini 1% svih slučajeva akutnog trbuha. Patogeneza pankreasne nekroze zasniva se na neuspjehu mehanizama unutarnje zaštite gušterače od štetnog djelovanja enzima pankreasa.

U posljednje vrijeme u Rusiji raste broj akutnih pankreatitisa - ova patologija dolazi na drugo mjesto nakon akutnog upala slijepog crijeva u hirurškim bolnicama. Raste i broj destruktivnih oblika pankreatitisa, posebno nekroze pankreasa - do 20-25%. U različitim klinikama smrtnost od razaranja gušterače dostiže 30-80%. Vodeći način za smanjenje smrtnosti od pankreasne nekroze je pravovremena dijagnoza, hospitalizacija i rano započinjanje patogenetskog liječenja.

Uzroci nekroze pankreasa

Razlozi razvoja i pankreatitisa i nekroze pankreasa obično su poremećaji prehrane i povremeni unos alkohola. Studije iz oblasti gastroenterologije pokazale su da nekroza pankreasa obično pogađa ljude koji nisu skloni stalnom konzumiranju alkohola. Međutim, u ogromnoj većini slučajeva nastanku nekroze pankreasa prethodi epizoda pijenja u velikim količinama. Pacijenti s kroničnim alkoholizmom gotovo uvijek razvijaju hronični pankreatitis, rijetko kompliciran pankreasnom nekrozom. Prvi znakovi bolesti mogu se pojaviti satima ili danima nakon djelovanja provocirajućih faktora.

Patogeneza pankreasne nekroze temelji se na kršenju lokalnih zaštitnih mehanizama gušterače. Obilan unos hrane i alkohola dovodi do značajnog povećanja vanjske sekrecije, prekomjernog istezanja kanala gušterače, do oštećenog izljeva pankreasnih sokova. Povećani intraduktalni pritisak izaziva edem parenhima, uništavanje acini pankreasa, prerano aktiviranje proteolitičkih enzima, što dovodi do masovne nekroze tkiva žlijezde (samo probavu).

Aktivacija lipaze izaziva nekrozu masnih ćelija, elastazu - uništavanje vaskularnog zida. Aktivirani enzimi i produkti raspada tkiva, uslijed djelovanja elastaze, ulaze u krvotok, a imaju toksični učinak na sve organe i tkiva. Prije svega, trpe jetra, bubrezi, srce, mozak.

Klasifikacija

Ovisno o tome koji štetni mehanizmi vode u patogenezi izlučuju se masni, hemoragični i miješani oblici pankreasne nekroze.

  1. Masna forma. Ako prednjači porast aktivnosti lipaze, masno tkivo gušterače se uništava. Lipaza pada izvan kapsule pankreasa, uzrokujući pojavu žarišta nekroze u velikom i malom omentumu, peritoneumu, mezenteriji i unutrašnjim organima. Masni oblik pankreasne nekroze obično završava razvojem teškog hemijskog aseptičnog peritonitisa, zatajenja više organa.
  2. Hemoragični oblik. U slučaju prevladavanja poremećaja mikrocirkulacije, dolazi do spazma žila gušterače, što dovodi do brzog porasta edema parenhima. Tijekom nekoliko sati ili dana toksemija postepeno dovodi do pareza vaskularnog zida, vazodilatacije i usporavanja protoka krvi u tkivima žlijezde. Sve to doprinosi povećanju tromboze, a u budućnosti - razvoju ishemijske nekroze. Aktivacija elastaze uzrokuje razaranje vaskularnog zida, najprije u debljini gušterače, a potom u drugim organima. U konačnici, to dovodi do hemoragične impregnacije gušterače, do krvarenja u unutrašnjim organima i retroperitonealnih vlakana. Znak hemoragične nekroze pankreasa je ispupčenje u trbušnoj šupljini s dodatkom krvi.
  3. Mješoviti oblik. Ako su aktivnost elastaze i lipaze približno na istom nivou, razvija se miješani oblik nekroze pankreasa. U ovom su slučaju fenomeni masne nekroze i hemoragične imbibicije izraženi isto. Sa pankreasnom nekrozom nivo alfa-amilaze takođe se značajno povećava, ali ta činjenica ne igra nikakvu ulogu u patogenezi. Merenje amilaze ima samo klinički značaj.

Simptomi nekroze pankreasa

Razvoj klinike za pankreasnu nekrozu odvija se u tri stadija. Ovom stanju mogu prethoditi gnojni pankreatitis, akutni alkoholni pankreatitis, bilijarni pankreatitis, hemoragični pankreatitis. U prvoj fazi aktivna reprodukcija bakterija u gušterači uzrokuje tešku toksinemiju i pojačanu enzimsku aktivnost pankreasa. Pacijenta brinu groznica, povraćanje i nestabilnost stolice. U drugom stadijumu bolesti dolazi do gnojnog i enzimskog spajanja žlijezdovog tkiva s formiranjem jedne ili više kaverni. U posljednjoj fazi, upalni proces se širi na okolna tkiva, što dovodi do zatajenja više organa i smrti pacijenta.

Bolest ima akutni početak, obično pacijenti pojavu prvih simptoma jasno povezuju s pogreškama u prehrani i unosu alkohola. Oko 70% pacijenata primljeno je u bolnicu u stanju izrazite opijenosti, što ukazuje na vrlo brz razvoj patoloških promjena u gušterači.

Prvi simptom je obično akutni bol u pojasu koji zrači u lijevu polovinu trbuha i donji dio leđa, lijevo rame. Nema bezbolnih oblika nekroze pankreasa. Postoji direktna veza između jačine boli i težine nekroze pankreasa. Širenje destruktivnih promjena na živčanim završecima dovodi do postepenog smanjenja sindroma boli, u kombinaciji s upornom intoksikacijom, ovo je loš prognostički znak.

Izvjesno vrijeme nakon pojave bola razvija se bešumno povraćanje koje nije povezano s prehranom i ne donosi olakšanje. Povratak sadrži žuč, krvne ugruške. Zbog povraćanja, razvija se dehidracija koja se očituje suhom kožom i sluznicom, jezik se prekriva, stopa diureze se postepeno smanjuje. Razvija se nadimanje creva, oslabljena je peristaltika, dolazi do kašnjenja gasa i stolice. Intoksikacije i dehidracija su praćeni groznicom.

Toksemija, fluktuacije glukoze u krvi, hiperfermentemija dovode do oštećenja mozga i razvoja encefalopatije koja se izražava konfuzijom, agitacijom, dezorijentacijom, sve do razvoja kome (kod otprilike trećine bolesnika).

Napredovanje upalnog procesa dovodi do značajnog povećanja veličine gušterače, stvaranja infiltrata u trbušnoj šupljini.Već do petog dana od početka bolesti infiltrata se ne može samo palpirati, već i vidjeti golim okom. Hipestezija kože pojavljuje se u projekciji gušterače.

Konzervativna terapija

Liječenje pankreasne nekroze započinje osiguravanjem potpunog odmora upaljenog gušterače. Fizička aktivnost, enteralna prehrana su isključeni, može se propisati ispiranje želuca hladnim otopinama. Glavna područja liječenja su anestezija, neutralizacija proteolitičkih enzima, detoksikacijska terapija.

  • Analgesia. Adekvatna analgezija uključuje uvođenje analgetika (ako je potrebno, opojnih), antispazmodike, disekciju kapsule gušterače, blokadu novokaina. Smanjenje edema žlijezde pod utjecajem diuretika dovodi do istrebljenja sindroma boli (jer dovodi do slabljenja napetosti kapsule pankreasa).
  • Infuzijska terapija. Detoksikacija se vrši velikim brojem infuzijskih rastvora pod kontrolom diureze. U infuzijsku rastvor dodaje se Aprotinin. Potrebni su antihistaminici.
  • Antibiotska terapija. Kako bi se spriječile gnojne komplikacije, provodi se antibakterijska terapija antibioticima širokog spektra. Simptomatski tretman uključuje anti-šok mere, obnavljanje funkcije drugih organa i sistema.

Hirurško liječenje

U gotovo svim slučajevima nekroze pankreasa potrebno je kirurško liječenje za obnavljanje odljeva pankreasnih sokova i uklanjanje nekrotičnih masa (pankreasna nekrektomija). U prvih pet dana od početka patološkog procesa operacija se ne preporučuje, jer je još nemoguće procijeniti nivo nekroze u tim razdobljima, ali raste rizik od sekundarne infekcije i postoperativnih komplikacija.

U fazi gnojne upale trbušne šupljine mogu se primijeniti razne tehnike (punkcija, laparoskopska, laparotomija) za obnavljanje odljeva iz pankreasnih kanala, uklanjanje nekrotičnih masa, upalni i hemoragični eksudat, te zaustavljanje krvarenja u trbuhu. Trbušna drenaža može biti potrebna za poboljšanje unutarnjih organa.

Prognoza i prevencija

Izrada prognoze za pacijente s pankreasnom nekrozom vrlo je težak zadatak, jer ovisi o mnogim okolnostima. Prognoza se značajno pogoršava ako je prisutan jedan ili više sljedećih faktora: dob iznad pedeset pet, leukocitoza iznad 16x10 9 / L, hiperglikemija, hipokalcemija, metabolička acidoza, hipotenzija, povećana urea, LDH i AST, značajan gubitak tekućine iz krvotoka tkiva. Prisutnost sedam ovih kriterija osigurava 100% smrtnost pacijenta. Prevencija nekroze pankreasa je pravovremeni pristup medicinskoj njezi, rano liječenje, uključujući i operativne zahvate.

Pogledajte video: Bolesti pankreasa (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar