Kako uzimati Metformin za dijabetes?

Oblik dijabetesa koji nije ovisan o insulinu karakterizira djelomičan prekid proizvodnje hormona za snižavanje šećera. Lijek Metformin za dijabetes tipa 2 koristi se ako nije moguće održati vrijednost glukoze u granicama normale (3,3-5,5 mmol / litra) primjenom posebne prehrane i vježbanja.

Zbog svjetske slave, Metformin se proizvodi pod različitim trgovačkim imenima. Da li ovaj hipoglikemijski agent zaista snižava šećer u krvi, i kako uzimati Metformin s dijabetesom, reći će ovaj članak.

Opće informacije o lijeku

Jedini predstavnik klase biguanida je metformin hidroklorid. Aktivna komponenta lijeka Metformin ima pozitivna svojstva i dio je mnogih drugih lijekova za snižavanje šećera, koji se značajno razlikuju u troškovima.

Kod dijabetesa tipa 1, injekcije inzulina moraju se redovno obavljati kako bi se spriječila hiperglikemija. Kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, metformin pomaže brzoj smanjenju razine glukoze bez vođenja hipoglikemijskog stanja kod zdravih ljudi.

Lijek protiv dijabetesa djeluje na staničnoj razini, povećavajući osjetljivost ciljnih stanica na inzulin. U ljudskom tijelu se prilikom uzimanja tableta događaju sljedeće promjene:

  • smanjenje proizvodnje glukoze u jetri,
  • poboljšati osjetljivost ćelija na hormon,
  • smanjenje apsorpcije glukoze u tankom crevu,
  • aktiviranje procesa oksidacije masnih kiselina,
  • niži holesterol.

Redovno lečenje Metforminom pomaže ne samo da obuzda porast šećera u krvi, već i da se bori protiv pretilosti. Sve zahvaljujući svojstvu lijeka za smanjenje apetita.

Metformin smanjuje i krvni pritisak i stvaranje aterosklerotskih plakova, smanjujući rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava s napredovanjem dijabetesa tipa 2.

Upute za upotrebu tableta

Glavni pokazatelj da trebate piti Metformin je dijabetes tipa 2, kompliciran prekomjernom težinom, kada prehrana i fizička aktivnost ne pomažu u smanjenju glikemije.

Prije uzimanja Metformina za dijabetes tipa 2, svakako biste trebali konzultirati endokrinologa. Liječnik, uzimajući u obzir sadržaj glukoze i opće dobrobit pacijenta, propisuje lijek i određuje dozu. Nakon kupovine lijeka, treba pažljivo proučiti uloženi list.

Ovisno o sadržaju aktivne tvari hipoglikemijskog sredstva moguća su različita doziranja:

  1. Tablete od 500 mg: dnevna doza se kreće od 500 do 1000 mg. Na početku terapije moguća je pojava nuspojava povezanih s probavom. Takvi procesi nastaju zbog navikavanja tijela na aktivnu komponentu lijeka. Nakon 2 tjedna, negativne reakcije prestaju pa se doza može povećati na 1500-2000 mg dnevno. Dozvoljeno je uzimati maksimalno 3000 mg dnevno.
  2. Tablete od 850 mg: u početku je doza 850 mg. Čim se pacijentovo tijelo prilagodi djelovanju lijeka, možete povećati njegov unos konzumirajući 1700 mg dnevno. Maksimalna potrošnja lijeka Metformin za dijabetičare doseže 2550 mg. Pacijentima starije životne dobi ne preporučuje se prekoračenje doze od 850 mg.
  3. Tablete od 1000 mg: u početku je doza 1000 mg, ali nakon 2 tjedna može se povećati na 2000 mg. Maksimalno dozvoljeno konzumiranje 3000 mg.
  4. Kompleksna primjena s inzulinskom terapijom: početna doza Metformina je 500 ili 850 mg. Koliko inzulina je potrebno za injekcije, bira lekar.

Tablete metformina ne mogu se žvakati, gutaju se cele, ispiraju vodom. Lijek se mora piti tokom ili nakon obroka.

Kada kupujete lijek, trebalo bi obratiti pažnju na datum isteka označen na pakovanju. Njeguje se na hladnom, tamnom mjestu daleko od male djece.

Kontraindikacije i neželjene reakcije

Uputa za upotrebu sadrži znatan popis kontraindikacija i nuspojava.

Stoga pacijenta treba upozoriti na sve bolesti povezane sa dijabetes melitusom na recept liječnika. Možda će pacijent morati podvrći ponovnoj dijagnozi.

Uputa jasno nalaže da je upotreba tableta za dijabetes Metformin zabranjena ako pacijentova starost ne dosegne 10 godina.

Takođe, ne možete uzimati tablete sa:

  • zatajenje bubrega (kreatinin u žena - više od 1,4 ml / dl, kod muškaraca - više od 1,5 ml / dl, klirens kreatinina - manje od 60 ml / min),
  • individualna osjetljivost na metformin hidrohlorid i druge komponente lijeka,
  • stanja koja izazivaju pojavu laktacidoze (dehidracija, zatajenje srca, respiratorno zatajenje, akutni infarkt miokarda, akutni cerebrovaskularni udes),
  • oslabljena funkcija jetre (drugi stepen ili više insuficijencije funkcije jetre prema Child-Pughu),
  • provođenje 2 dana prije i nakon rendgenskih zraka, radioizotopska ispitivanja s uvođenjem kontrastnog medija,
  • teške povrede i hirurške intervencije,
  • laktacidoza, posebno u istoriji,
  • niskokalorična dijeta koja vam omogućuje da uzmete 1000 kcal dnevno,
  • dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma i koma,
  • nošenje djeteta i dojenje,
  • intoksikacija alkoholom.

Dijabetičar koji nije uzimao Metformin kao što je preporučio ljekar može uzrokovati niz nuspojava:

  1. Poremećaj CNS-a: kršenje osjetljivosti ukusa.
  2. Gastrointestinalni poremećaji: bolovi u trbuhu, pojačano stvaranje plinova, proliv, mučnina, povraćanje, nedostatak apetita. Da biste smanjili ozbiljnost simptoma, trebate podijeliti dozu za nekoliko puta.
  3. Metabolički poremećaj: razvoj laktacidoze kod dijabetesa.
  4. Disfunkcija hematopoetskog sistema: pojava megaloblastične anemije.
  5. Alergijske reakcije: osip na koži, eritem, pruritus.
  6. Disfunkcija jetre: kršenje glavnih pokazatelja i hepatitis.
  7. Oslabljena apsorpcija vitamina B12.

Ako su gornji simptomi primijećeni tokom terapije, odmah trebate prestati koristiti tablete i potražiti medicinsku pomoć što je prije moguće.

Trošak, recenzije, analozi

Pripravci koji sadrže metformin hidroklorid često su dostupni srednjoj klasi. Možete uštedjeti novac kupnjom tableta za dijabetes putem interneta. Cijena lijeka Metformin ovisi o dozi:

  • 500 mg (60 tableta) - od 90 do 250 rubalja,
  • 850 mg (60 tableta) - od 142 do 248 rubalja,
  • 1000 mg (60 tableta) - od 188 do 305 rubalja.

Kao što vidite, cijena hipoglikemijskog sredstva Metformin nije baš visoka, što je veliki plus.

Recenzije pacijenata o lijeku uglavnom su pozitivne. Metformin glatko smanjuje nivo šećera i ne dovodi do hipoglikemije. Liječnici također odobravaju upotrebu antidijabetičkih sredstava. Stalna upotreba Metformina za prevenciju kardiovaskularnih bolesti isplatila se.

Neki ljudi koji nemaju dijabetes uzimaju lijekove kako bi smanjili svoju težinu. Stručnjaci snažno ne preporučuju korištenje ovog lijeka za mršavljenje zdravim ljudima.

Glavne pritužbe povezane su s probavnim smetnjama koje nastaju zbog navikavanja tijela s aktivnom tvari. Kod nekih kategorija pacijenata simptomi su toliko izraženi da prestaju uzimati Metfomin da bi smanjili koncentraciju glukoze.

Ponekad je potrebno odabrati analog - alat koji ima slična terapijska svojstva. Ali kako zamijeniti Metformin? Postoje mnogi lijekovi koji imaju sličan terapeutski učinak:

  • Metformin Richter,
  • Metformin teva
  • Novo-Metformin,
  • Langerine
  • Dianormet
  • Formin Pliva,
  • Siofor
  • Metfogamma,
  • Novoformin,
  • Diaphore
  • Orabet
  • Diaformin,
  • Glukofag,
  • Bagomet,
  • Gliformin
  • Glucovans.

Ovo nije potpuni popis proizvoda koji se koriste za snižavanje šećera. Liječnik koji će vas potaknuti pomoći će vam odabrati najučinkovitiji lijek za dijabetes tipa 2.

Metformin je efikasan lijek koji poboljšava odgovor ciljnih stanica na inzulin. Primjena Metformina normalizuje glikemiju, sprečava razvoj komplikacija i stabilizira pacijentovu težinu. Da biste dijabetes držali pod kontrolom, treba se pridržavati svih preporuka stručnjaka, a ako je potrebno, odabrati učinkovit analog.

Stručnjak u videu u ovom članku reći će o lijeku koji smanjuje šećer Metformin.

Oblik izdavanja, sastav

Metformin je dostupan u obliku tableta, obloženih bijelom školjkom, duguljastim i bikonveksnim. U standardnom blisteru je 10 komada. Glavni aktivni sastojak je Metformin hidroklorid, koji je bijeli ili bezbojni prah kristalnog tipa. Brzo se rastvara u vodi i podnosi gotovo nikakve promjene u acetonu, etru i kloroformu. Molekularna težina tvari je 165,63.

Govoreći o tabletama Metformin, morate obratiti pažnju na to da:

  • na prazan stomak i nakon jela hranu, ona je u stanju da snizi nivo glukoze. Isto vrijedi i za glikozilirani hemoglobin,
  • zbog upotrebe lijeka povećana je tolerancija na glukozu,
  • smanjuje se apsorpcija creva (probavni trakt, gušterača),
  • osjetljivost na hormonalnu komponentu struktura perifernog tkiva se povećava.

Metformin ne doprinosi promjeni izlučivanja inzulina beta ćelijama otočića pankreasa. Uz to, upravo je predstavljeni lijek koji stabilizira lipidni profil krvne plazme u bolesnika sa bolešću tipa 1. Tablete snižavaju omjer triglicerida kao i kolesterola. Sistematska primjena lijeka ima pozitivan učinak na stabilizaciju ili smanjenje tjelesne težine.

Lijek se brzo apsorbira iz probavnog sistema. Apsolutna bioraspoloživost na prazan stomak kreće se od 50 do 60%. Maksimalna koncentracija u plazmi utvrdiće se nakon 120 minuta. Jedenje hrane može smanjiti koncentraciju za 40% i usporiti njeno postizanje za ne više od 35 minuta. Akumulacija glavne komponente u krvi biće postignuta za 24–48 sati i ne prelazi 1 µg / ml.

Važno je uzeti u obzir da se lijek kao rezultat toga veže na proteine ​​plazme. Takođe se može koncentrirati u pljuvačnim žlijezdama, jetri i, naravno, bubrezima. Metformin se izlučuje bubrezima (uglavnom zbog specifične tubularne sekrecije) nepromijenjen (90% u roku od 24 sata).

Indikacije za upotrebu lijeka

Lijek se koristi isključivo za snižavanje šećera u krvi. Uz dijabetes tipa 1, nema potrebe za tabletama. Govoreći detaljnije o indikacijama, oni obraćaju pažnju na dijabetes melitus tipa 2 u odrasle osobe (posebno u bolesnika s pretilošću). To se provodi s niskim stupnjem efikasnosti dijetalne terapije i fizičke aktivnosti. Metformin se može koristiti kod dijabetesa kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim imenima, kao i nekim vrstama hormonskih komponenti.

Druga indikacija je dijabetes tipa 2 kod djeteta starijeg od 10 godina. U ovom će se slučaju također moći riješiti kao dijela monoterapije i u kombinaciji s hormonskom komponentom. Stručnjaci obraćaju pažnju na to da:

  • Metformin se može koristiti nakon normalizacije šećera u krvi,
  • da bi se spriječilo i spriječilo patološko stanje, preporučuje se glavni tijek liječenja, koji treba da se raspravlja sa specijalistom
  • tijek oporavka će biti učinkovit samo ako dijabetičar uzme u obzir norme sastava, glavne kontraindikacije i druge karakteristike.

Kako uzimati Metformin za dijabetes?

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Tablete se moraju uzimati oralno, gutati ih potpuno, a ne žvakati. To se može učiniti i tokom obroka i odmah nakon njega. Važno je piti puno vode sa tabletama. Za odrasle osobe Metformin se može koristiti u početnoj dozi ne većoj od 1000-1500 mg za 24 sata. Za smanjivanje nuspojava iz probavnih organa, doziranje će trebati biti podijeljeno u dvije do tri doze.

Nakon 10-15 dana, ako nema nuspojava iz gastrointestinalnog trakta, naknadno sistematsko povećanje doza bit će prihvatljivo. Međutim, to ne bi trebalo biti nerazumno i ovisi o omjeru šećera koji se nalazi u krvi. Treba shvatiti da je umjereno povećanje broja koje može imati pozitivan učinak na poboljšanje želučane i crijevne tolerancije tableta.

Doza održavanja tokom dana trebala bi biti oko 1500-2000 mg. Maksimalna dopuštena količina nije veća od 3000 mg, pa se preporučuje njihova podjela u tri uzastopne doze. U procesu planiranja prelaska sa upotrebe alternativnog oralnog hipoglikemijskog sastava na Metformin, toplo se preporučuje da prestanete s primjenom drugog i započnete uzimati Metformin Canon u minimalnom omjeru ranije navedenom.

Lijek Metformin protiv dijabetesa tipa 2 može se koristiti u kombiniranoj terapiji inzulinom. Toplo se preporučuje da:

  • preporučena početna doza od 500 mg i 850 mg je 1 tableta dva ili tri puta dnevno,
  • Metformin 1000 mg je 1 tableta jednom u 24 sata,
  • doza hormonalne komponente u ovom slučaju bira se na osnovu sadržaja šećera.

Za djecu stariju od 10 godina prihvatljivo rješenje je upotreba Metformin Canon-a. Može se koristiti kao dio monoterapije, kao i kao dio kombinirane terapije s hormonskom komponentom. Prijem metformina u ovom slučaju trebao bi početi takvom minimalnom dozom kao 500 mg jednom tokom 24 sata u procesu konzumiranja hrane. Nakon 10-15 dana, preporučuje se prilagođavanje količine isključivo na osnovu koncentracije glukoze u krvi. Dozirajuća doza bit će od 1000 do 1500 mg dnevno za dvije do tri doze. Maksimalna doza ne smije biti veća od 2000 mg za cijeli dnevni unos.

Zbog sasvim mogućeg pogoršanja bubrežne funkcije, količinu lijeka Metformin preporučuje se starijim osobama koje se odabiru uz stalno nadgledanje rada bubrega. Obvezna mjera u tom pogledu će biti kontrola odnosa kreatinina u krvnom serumu najmanje dva do četiri puta godišnje. Trajanje liječenja treba odrediti specijalista.

Zaustavljanje upotrebe Metformina bez savjeta liječnika specijaliste za dijabetes tipa 2 se ne preporučuje.

Lijek se može dugo uzimati i to biste trebali zapamtiti:

  • kad planirate ili činjenicu o postojanju trudnoće, Metformin Canon mora biti otkazan i pribjeći terapiji inzulinom,
  • za pacijenta je vrlo važno upozoriti da je u slučaju trudnoće dužna o tome obavijestiti svog ginekologa i dijabetologa,
  • buduća majka i njeno dijete trebat će uspostaviti nadzor.

Nema pouzdanih informacija o tome da li se metformin izlučuje zajedno sa majčinim mlekom. Ako trebate odlučiti kako piti Metformin tijekom dojenja, dojenje će najvjerovatnije biti zaustavljeno.

Kontraindikacije i nuspojave

Popis kontraindikacija uključuje prvenstveno preosjetljivost, kao i razne patologije bubrega ili prisustvo zatajenja bubrega. Posebnu pažnju treba obratiti na očigledne nepravilnosti u jetri, stanja praćena hipoksijom (zatajenje srca i disanja, akutni stadij usled infarkta miokarda, prokrvljenost mozga i slabokrvnost).

Kontraindikacije uključuju dehidraciju, zarazne bolesti, opsežne operacije i slične povrede. Ne zaboravite na hronični alkoholizam, akutnu metaboličku acidozu (uključujući dijabetičku ketoacidozu sa ili bez kome). Kontraindikacije su takođe:

  • laktacidoza u istoriji bolesti,
  • potreba da se pridržava niskokalorične prehrane (manje od 1000 kcal dnevno),
  • istraživanje pomoću radioaktivnih izotopa joda,
  • bilo koje od tromesečja trudnoće,
  • dojenje.

Postoje određena ograničenja upotrebe. Govorimo o djeci mlađoj od 10 godina, a to je zbog činjenice da djelotvornost i sigurnost upotrebe kod djeteta nisu pouzdano utvrđene. Takođe, treba obratiti pažnju na starost (preko 65 godina) zbog pogoršanog metabolizma. Osim toga, ne preporučuje se lijek propisivati ​​osobama koje izvode naporan fizički posao (povećava se vjerovatnost stvaranja laktične acidoze).

Nuspojave metformina iz probavnog sustava na početku tečaja oporavka treba smatrati anoreksijom, prolivom, mučninom i povraćanjem. Osim toga, oni obraćaju pažnju na nadutost i bolove u trbuhu (smanjuje se kada se koristi s hranom). Druga nuspojava može biti metalni ukus u ustima (nalazi se u oko 3% slučajeva).

Na dijelu srčanog i krvožilnog sistema, kao i na formiranju krvi i hemostazi, u rijetkim slučajevima može se formirati megaloblastična anemija. Kao što znate, rezultat je destabilizacije apsorpcije vitamina B12 i folne kiseline. Neželjeni efekti mogu se pojaviti u vezi s metabolizmom. Prije svega, to je hipoglikemija. U rijetkim slučajevima govorimo o laktacidozi, na primjer, slabosti, pospanosti, hipotenziji i drugim specifičnim manifestacijama.

Vjerojatna je pojava nuspojava povezanih s kožom. Riječ je o razvoju osipa i dermatitisa. Da biste otklonili takve nuspojave, toplo se preporučuje prvo da se posavjetujete sa stručnjakom.

Pravila i uslovi skladištenja

Preporučuje se skladištenje lijeka na temperaturi ne većoj od 25 stepeni. Važno je da je ovo mjesto nedostupno djeci. Dozvoljeno čuvanje Metformina je 24 meseca. Ne preporučuje se upotreba nakon isteka roka valjanosti koji je naveden na pakovanju. Lijek se izdaje na recept.

Interakcije lijekova s ​​drugim lijekovima

Obratite pažnju na kontraindicirane i ne preporučene kombinacije. Dakle, u prvom slučaju govorimo o radiološkoj studiji koristeći radioprozirne lijekove koji sadrže jod. To može izazvati stvaranje laktacidoze kod dijabetičara zbog zatajenja bubrega.

Preporučene kombinacije za dijabetes su:

  • istodobna upotreba Metformina sa alkoholnim pićima i imenima koja sadrže etanol,
  • akutna alkoholna intoksikacija,
  • gladovati ili slijediti niskokaloričnu dijetu,
  • zatajenje jetre, pri čemu, kao i u drugim slučajevima, povećava se vjerojatnost nastanka laktične acidoze.

Postoje i kombinacije koje zahtijevaju posebnu njegu. Govorimo o istodobnoj primjeni metformina s Danazolom zbog vjerovatnog hiperglikemijskog efekta. Takođe, treba biti veoma oprezan kada su u pitanju lijekovi poput klorpromazina, raznih glukokortikosteroida (GCS). Uz istovremenu upotrebu diuretika "petlje" i Metformina, postoji verovatnoća da će se formirati laktacidoza zbog funkcionalnog zatajenja bubrega.

Metformin najvjerovatnije neće pomoći riješiti se dijabetesa primjenom injekcija beta2-adrenergičkih agonista, inhibitora enzima koji pretvara angiotenzin. Osim toga, toplo se preporučuje liječenje derivatima sulfonilureje, Nifedipin.

Sastav i oblik oslobađanja

Količina metformina u istoimenom lijeku značajno se razlikuje: jedna tableta sadrži 500 ili 850 mg aktivne komponente. Hipoglikemijsko sredstvo sa produženim djelovanjem sadrži 1000 mg metformina po jedinici.

Tablete su filmom obložene, oblik je dvostruko izbočen. Preparat sadrži boje indigo karmin, titan dioksid, i žuti kinolin. Pakovanje sadrži 30 ili 60 tableta. Proizvođači - kompanije iz Mađarske, Rusije, Izraela.

Analozi metformina

Diabetes mellitus koji preporučuje DIABETOLOG s iskustvom Aleksey Grigorievich Korotkevich! ". pročitajte više >>>

Siofor, Bagomet, Glycomet i Glikovin - ovo je samo nepotpuna lista analoga predstavljenih tabletiranih sredstava. Lista se dopunjuje takvim imenima kao što su Glyunet, Dianormet, Diaformin, Insufor i drugi. Odlučiti koji je bolji, Siofor ili Metformin, pomoći će samo dijabetesu. Toplo se ne preporučuje propisivanje jednog ili drugog analoga sebi.

Delovanje na telo

Sintetički lijek ima pozitivan učinak na metabolizam ugljikohidrata i lipida, normalizira razinu glukoze u krvi, sprječava hiperglikemiju u pozadini dijabetesa prvog i drugog tipa. Metforminske tablete su efikasne za prvi dijabetes melitus i na pozadini dugog tijeka endokrine patologije.

Prednost je periferna izloženost (nema efekta na ćelije gušterače). Nije slučajno da dok uzimate Metformin, prilikom izračuna optimalne doze, šećer u krvi rijetko pada na kritične razine. Minimalna vjerojatnost hipoglikemije uspoređuje antidijabetičko sredstvo s drugim lijekovima kako bi se nadoknadila endokrina patologija.

Tijekom terapije smanjuje se stupanj otpornosti na inzulin, glukoza iz probavnog trakta se apsorbira manje aktivno. Pozitivna točka je inhibicija oslobađanja glikogena iz hepatocita, ubrzavanje razgradnje i eliminacija "lošeg" holesterola. Tokom terapije pojačan je unos glukoze u mišiće.

Saznajte o simptomima adrenalne insuficijencije kod žena, kao i o pravilima liječenja patologije.

Na ovoj adresi pročitajte o normi hormona koji potiče štitnjaču kod žena i muškaraca, kao i o njegovim funkcijama u tijelu.

Indikacije za upotrebu

Propisan je lijek na bazi metformina:

  • sa dijabetesom tipa II koji nije ovisan o insulinu kao lijekom prve linije. Glavno hipoglikemijsko sredstvo treba uzimati svakodnevno. Kako se nivo glukoze u krvi stabilizira, metabolizam lipida i ugljikohidrata normalizira, doziranje se smanjuje,
  • sa endokrinom bolešću ovisnom o insulinu (I) kao dodatak injekcijama inzulina. Smanjenje koncentracije glukoze u kombinaciji s optimalnim unosom inzulina poboljšava kompenzaciju dijabetesa. Kada se hormon akumulator kombinira s Metforminom, rizik od opasnih komplikacija smanjuje se: dijabetička rinopatija, neuropatija i nefropatija, vaskularne, kožne lezije, a rjeđe manifestacije arterijske hipertenzije.

Princip rada Metformina

Aktivna supstanca je metformin hidroklorid. Iz klase biguanida jedini je koji ima pozitivan terapeutski učinak. Pregledi pacijenata sugeriraju da ovaj lijek djeluje bolje nego mnogi drugi u svojoj klasi. To je zbog činjenice da djeluje na staničnoj razini, povećavajući njihovu osjetljivost na inzulin. Zahvaljujući lečenju Metforminom, primećuju se sledeći efekti:

  • jetra sintetiše manje glukoze,
  • više masnih kiselina počinje da oksidira,
  • ćelije postaju podložnije inzulinu,
  • manje glukoze se apsorbuje u tankom crijevu,
  • mišići počinju trošiti više glukoze,
  • dio glukoze tokom probave pretvara se u laktat (mliječna kiselina).

Tako lijek indirektno smanjuje šećer u krvi, jer je njegov glavni učinak povećati osjetljivost tijela na inzulin.

Zbog činjenice da proizvod potiče oksidaciju masnih kiselina, pojavljuju se dodatni terapeutski efekti koji proširuju grupu onih kojima se preporučuje piti Metformin. Oni su kako slijedi:

  • prestaje stvaranje aterosklerotskih vaskularnih plakova
  • smanjuje se tjelesna težina, što pozitivno utječe na liječenje metaboličkog sindroma,
  • krvni pritisak se normalizuje.

Treba napomenuti da se proces oksidacije masnih kiselina sastoji u njihovom uništavanju i pretvaranju u energiju. Tako se smanjuju rezerve masnoće, tijelo postaje vitkije. Zbog toga se droga često koristi za mršavljenje jer podstiče direktno sagorijevanje masti.

Sa dijabetesom tipa 1

Količinu aktivne supstance individualno reguliše endokrinolog, ovisno o ubrizgavanju inzulina. Obavezno vodite računa o nivou glikemije. Trajanje upotrebe Metformina određuje lekar koji uzima lekove uzimajući u obzir terapijski učinak kombinacije hormonskog akumulatora sa sastavom za snižavanje šećera.

Sa patologijom tipa 2

Prosječna dnevna stopa je 1 tableta, količina aktivne tvari je 850 ili 500 mg. Da biste smanjili nelagodu u probavnom traktu, dozvoljeno je uzimati lijekove za vrijeme obroka. Uz dobru toleranciju metformina, odsutnost mučnine i nadimanje, preporučljivo je primati tablete 30 minuta nakon obroka.

Ako nivo šećera nije dovoljno nizak, endokrinolog može povećati dnevnu stopu na 2000 mg. Kombinacija s derivatima sulfaniluree poboljšava metabolizam, pokazatelji šećera smanjuju se za trećinu ili više.

Negativne strane uzimanja Metformina

Medicinska praksa i pregledi pacijenata pokazuju da ova hipoglikemija ima negativne efekte. To je posljedica iste povećane aktivnosti oksidacije lipida. Tijekom ovog biohemijskog procesa nastaje puno ne samo energije, nego i laktata (mliječne kiseline), koji često dovodi do acidoze, odnosno premještanja vodikovog indeksa na kiselinsku stranu. To znači da ima više kiseline u krvi nego što je potrebno, što komplicira rad svih organa i sistema do smrti.

Laktacidoza se može javiti i postepeno i prilično neočekivano. Obično su njegovi simptomi blagi i beznačajni, ali ponekad se javljaju komplikacije kada je potrebna čak i dijaliza (odnosno spajanje umjetnog bubrega na uređaj). Simptomi laktacidoze su sljedeći:

U nekih bolesnika metformin može izazvati bol u mišićima i trbuhu.

  • pojava slabosti
  • pospanost
  • vrtoglavica
  • plitko disanje
  • kratkoća daha
  • nizak krvni pritisak
  • niska tjelesna temperatura
  • bolovi u mišićima itd.

Liječenje laktacidoze je obično simptomatsko, u rijetkim slučajevima je propisana hemodijaliza (specijalizovani postupak pročišćavanja krvi).

Izvodljiva nuspojava

Negativne reakcije tokom upotrebe lijeka Metformin rijetko se razvijaju. Uz individualnu osjetljivost, moguća je alergija, poremećaj stolice, nelagoda u probavnom traktu, promjena ukusa, nadimanje. Na pozadini megaloblastične anemije, uz dugotrajno primanje hipoglikemijskog sredstva, apsorpcija vitamina B12 može biti smanjena.

Ostale nuspojave hipoglikemijskog sastava (eritem, urtikarija, svrab na koži, oslabljena koncentracija jetrenih enzima) su rijetki. Nakon prekida lijeka ili smanjenja dnevne doze, negativne manifestacije nestaju.

Laktacidoza: šta je to

Rijetka, ali najopasnija komplikacija upotrebom Metformina. Metabolički poremećaj se razvija sa nakupljanjem aktivne supstance u tkivima. Najčešće se laktacidoza pojavljuje u nedostatku pažnje takvoj kontraindikaciji kao zatajenje bubrega. U slučaju neblagovremenog otkrivanja akutnog zatajenja bubrega i hroničnog zatajenja bubrega, početak tijeka liječenja, moguć je brzi pad pokazatelja glukoze s pojavom kompleksa negativnih znakova.

Manifestacije i rođaci trebaju biti poznati manifestacije laktacidoze. Neblagovremeno smještanje pacijenta u medicinsku ustanovu na intenzivnoj terapiji završava se ketoacidotskom komom i smrću.

  • nagli pad temperature,
  • akutni bol u trbuhu
  • pad šećera,
  • slabost
  • drhtanje ruku
  • brzo disanje (kisela kratkoća daha),
  • proliv
  • konvulzivni sindrom
  • gubitak svijesti.

  • neravnoteža elektrolita,
  • serum laktat je 5 mmol / l ili više,
  • smanjenje kiselosti krvi,
  • povreda odnosa laktata i piruvata.

Simptomi razvoja laktacidoze zahtevaju hitnu pomoć hitnoj pomoći. Prije dolaska liječničkog tima pacijentu ne smijete davati metformin i imena koja smanjuju razinu glikemije.

Pogledajte primjerni meni za 9. sedmicu tabele broj 2 za dijabetes tipa 2.

Pravila i značajke primjene Trijodotironinskih tableta u liječenju bolesti štitnjače opisane su na ovoj stranici.

Posjetite http://vse-o-gormonah.com/vnutrennaja-sekretsija/nadpochechniki/giperplaziya.html i saznajte o karakterističnim simptomima i efikasnim tretmanima hiperplazije nadbubrežne žlijezde.

Kako djeluje lijek?

Metformin kod dijabetesa ima vrlo snažan učinak na organizam. Njegov glavni zadatak je snižavanje šećera u krvi. Međutim, istovremeno, drugi tjelesni sustavi praktički nisu uključeni.

Ove tablete za dijabetes melitus tipa 2 poboljšavaju apsorpciju glukoze u tkivima, posebno u mišićima, što nije dovoljno za dijabetičare. Upamtite da vam je za mišićni rad potrebna stabilna fizička aktivnost.

Tablete od bolesti pomažu u smanjenju koncentracije ugljikohidrata u jetri i takođe normaliziraju metabolizam lipida u tijelu. Kod dijabetesa tipa 2 važan je umjereni metabolizam.

Uz dijabetes tipa 2, važno je održavati kondiciju, izbjegavajući prejedanje i debljanje. Pilule protiv gojaznosti zamijenit će ovaj lijek, ali to ne znači da trebate odustati od pravilne prehrane i vježbanja.

Uz to, lek za ovu bolest ima blagotvoran uticaj na kardiovaskularni i probavni sistem organizma.

Kontraindikacije za upotrebu lijeka

Neki pacijenti su uvjereni da je ova vrsta lijeka bezopasna. To nije slučaj, jer zloupotreba bilo kojeg lijeka može izazvati zdravstvene probleme. Ne možete piti metformin u slučajevima:

  • Trudnoća ili dojenje,
  • Ako nema dijabetesa,
  • Bolesti 1. oblika,
  • Ako je bolest poprimila dekompenzirani oblik,
  • Problemi s bubrezima
  • Problemi sa srcem i plućima
  • Prvi put nakon infarkta miokarda,
  • Period rehabilitacije nakon velike operacije,
  • Ako je hronična bolest prešla u akutni stadij,
  • Ako infekcija prodre u organizam,
  • Manjak gvožđa
  • Alergijske reakcije na komponente lijeka,
  • Ovisnost o alkoholu,
  • Ako ste ljubitelj dijeta s malo kalorija (što je štetno i za zdravu osobu).

Lijek za dijabetes tipa 2 nikada ne smijete uzimati ako vam je barem jedan artikal relevantan.

Nuspojave

U slučaju predoziranja, samoliječenja, zanemarivanja uputstva i preporuka liječnika mogu se pojaviti nuspojave. Liječenje metforminom može dovesti do takvih nuspojava:

  • Mučnina
  • Potpuni ili djelomični gubitak apetita,
  • Povraćanje
  • Proliv
  • Nagli pad telesne temperature,
  • Akutna bol u mišićima
  • Glavobolja i vrtoglavica,
  • Brzo disanje
  • Dijabetička koma
  • Problemi s percepcijom svijeta,
  • Ako uzimate metformin protiv dijabetesa s drugim lijekovima, ova kombinacija može izazvati hipoglikemiju.

Može li se metformin uzimati nakon pojave ovih simptoma? Naravno da ne. Štoviše, na prve znakove neadekvatne reakcije tijela na lijek, potrebno je konzultirati se s liječnikom koji će propisati liječenje. Lijek za dijabetes tipa 2 daleko je od održavanja zdravlja. Ako se koristi nepravilno, može čak dovesti i do smrti.

Kontraindikacije za upotrebu Metformina

Sredstvo za liječenje dijabetesa ne smije se upotrebljavati u sljedećim slučajevima:

  • tokom trudnoće i dojenja,
  • djeca mlađa od 10 godina
  • niskokalorična dijeta
  • nakon operacija i povreda
  • s patologijama jetre,
  • s prethodnom laktacidozom,
  • ako postoji sklonost laktacidozi,
  • u prisustvu bubrežnog zatajenja u anamnezi.

Kako uzimati metformin?

Važno je da pacijenti koji se žele izliječiti od viška glukoze u krvi znaju kako uzimati metformin s dijabetesom. Treba napomenuti da tržište nudi sredstva s različitim dozama, u rasponu od 500 mg do 1000 mg. Postoje i lijekovi koji imaju dugotrajno djelovanje. Početna doza propisana je u minimalnoj dozi, nakon čega liječnik može preporučiti povećanje u njoj. Broj primjena dnevno može liječiti korelaciju, ali maksimalna dozvoljena dnevna doza nije veća od 2 g.

Što učiniti sa predoziranjem lijekom

Ne povećavajte dozu lijeka kako biste pojačali učinak lijeka ili ubrzali vrijeme zarastanja. Obično se predoziranje završi u suzama - nanosi ogromnu štetu organizmu, smrtni slučajevi nisu rijetkost.

Opasnost od predoziranja Metforminom je razvoj laktacidoze. Karakteristični znakovi bolesti su trbuh (to jest u trbuhu) i bolovi u mišićima, probavni problemi, ubrzano disanje, niska tjelesna temperatura, vrtoglavica i gubitak svijesti do kome.

Ako imate barem jedan od ovih znakova, morate odmah prestati uzimati lijek i odmah se obratiti liječniku. Bolnica će poduzeti sve mjere kako bi uklonila laktat iz tijela. U najtežim slučajevima propisana je hemodijaliza. Najefikasniji je i daje brze rezultate.

Interakcija s drugim lijekovima

Ovaj derivat biguanida ima karakteristično svojstvo - gotovo sva se supstanca izlučuje kroz bubrege nepromijenjena, a ostatak (oko 10%) se nakuplja u tijelu. A ako bubrezi počnu djelovati isprekidano, Metformin se nakuplja još više u tkivima, što dovodi do negativnih posljedica do kome.

Zabranjena je upotreba metformina s alkoholom

Takođe je vrlo važno pravilno uskladiti upotrebu hipoglikemijskih sredstava sa inzulinom. Uostalom, ako se čini da Metformin u krvi ima više nego što se očekivalo, pacijent koji unosi inzulin može pasti u hipoglikemijsku komu zbog oštrog smanjenja razine glukoze.

Nagli pad glukoze u krvi primećen je i kod kombinovane upotrebe sledećih lekova sa Metforminom:

  • derivati ​​sulfoniluree,
  • NSAID
  • oksitetraciklin
  • MAO inhibitori (klasični antidepresivi),
  • akarboza,
  • ACE inhibitori
  • ciklofosfamid,
  • β-blokatori

A ti fondovi, iako se koriste s lijekom za smanjenje šećera, naprotiv, smanjuju njegovu aktivnost:

  • kortikosteroidi
  • hormoni štitnjače,
  • diuretici
  • estrogeni
  • oralni kontraceptivi
  • nikotinska kiselina
  • blokatori receptora kalcijuma
  • adrenomimetici
  • izoniazidi itd.

Dakle, Metformin je odličan lijek za snižavanje šećera koji ima visoku efikasnost, ali istovremeno nije univerzalni lijek. Ima svoje negativne efekte i kontraindikacije. Većina ih je manja i prolaze u roku od 1-2 tjedna, ali drugi mogu prisiliti da prestanu uzimati.

Da bi lijek bio učinkovit, potrebno je koordinirati doziranje s liječnikom, slijediti sve njegove preporuke, strogo se pridržavati propisane prehrane i pažljivo pratiti kontraindikacije i nuspojave. Također morate zapamtiti da je alkohol glavni neprijatelj Metformina, pa bi pića koja sadrže alkohol trebalo isključiti tokom liječenja. To je povezano s činjenicom da alkohol blokira rad brojnih jetrenih enzima. Dakle, više metformina ulazi u krvotok, što dovodi do naglog pada razine glukoze sve do hipoglikemije. Osim toga, alkohol u interakciji s lijekom formira mliječnu kiselinu. Stoga je njegova upotreba tijekom liječenja ovim lijekom kontraindicirana.

Doziranje i način primjene lijeka

Lijek za dijabetes melitus "metformin" može se uzimati samo prema uputu liječnika. Liječnik i odredi potrebnu dozu. Uz to, morate odrediti sve detalje uzimanja lijeka. Opća uputstva o tome kako uzimati metformin kod šećerne bolesti:

  • Početna doza je obično 1 ili 2 tablete lijeka,
  • Ako se nakon 2 tjedna ne pojave nuspojave, doza se može povećati. Koliko se ovo povisivanje događa je odluka lekara. Ovisi o nivou glukoze u krvi,
  • Uobičajena doza, koja pomaže u kontroli šećera u krvi i sprečavanju komplikacija, je 3 ili 4 tablete dnevno,
  • Ako je dijabetičar stariji, ne treba piti lijek u količini većoj od 2 tablete dnevno,
  • Maksimalna doza koja se može piti samo prema propisu liječnika je 6 tableta dnevno,
  • Mogu li piti cjelokupnu dnevnu dozu odjednom? Ljekari savjetuju da se doza podijeli na 3 doze,
  • Lijek treba piti odmah nakon jela. U tom slučaju obavezno pijte tablete s mnogo tekućine.

Uz predoziranje, sve nuspojave se primjećuju odmah. Budite oprezni, jer zloupotreba ovog lijeka može dovesti do smrtnih posljedica. Lijek metformin protiv dijabetesa tipa 2 djelotvoran je samo uz strogo pridržavanje uputa.

Ne zaboravite istovremeno uzimati dijetu kao i uzimati lijek i izvoditi jednostavne fizičke vježbe. Bez ovih mjera bilo koji lijek neće biti koristan, a nećete moći spriječiti ozbiljne posljedice.

Oblik i sastav izdavanja

Enterično obložene tablete, Metformin imaju okrugli oblik, dvokonsku površinu i bijelu boju. Glavni aktivni sastojak lijeka je metformin hidroklorid, njegov sadržaj u jednoj tableti je 500 mg. Takođe, njegov sastav uključuje i pomoćne komponente, koje uključuju:

  • Crospovidone.
  • Talc.
  • Magnezijum stearat.
  • Kukuruzni škrob.
  • Metakrilna kiselina i kopolimer metilmetakrilata.
  • Povidone K90.
  • Titan dioksid
  • Macrogol 6000.

Metformin tablete su upakovane u blister pakovanje od 10 komada. Kartonsko pakovanje sadrži 3 blistera (30 tableta) i napomenu za upotrebu lijeka.

Farmakološko djelovanje

Aktivna supstanca Metformin tableta smanjuje koncentraciju glukoze u krvi zbog nekoliko bioloških učinaka:

  • Smanjena apsorpcija glukoze iz crevnog lumena u krv.
  • Povećanje osjetljivosti tkivnih receptora na inzulin (hormon gušterače koji povećava iskorištenje glukoze iz krvi u tkivima tijela).
  • Pojačava perifernu iskorištavanje ugljikohidrata u tkivima tijela.

Metformin ne utječe na stanice gušterače odgovorne za sintezu inzulina, ne utječe na njegovu razinu u krvi, a također ne dovodi do hipoglikemijskih stanja (izrazito smanjenje koncentracije glukoze u krvi). Smanjuje nivo triglicerida (masti u krvi), pomaže poboljšanju metabolizma u tijelu, dovodi do gubitka kilograma, ima fibrinolitički učinak (pomaže u rastvaranju fibrina).

Nakon uzimanja Metformin tableta unutar, aktivna tvar se ne apsorbuje u potpunosti (bioraspoloživost je oko 60%). Gotovo se ravnomerno raspoređuje u tkivima u telu, malo više se nakuplja u pljuvačnim žlezdama, jetri, bubrezima i mišićima. Aktivna supstanca lijeka se ne metabolizira i izlučuje nepromijenjena u urinu. Poluvrijeme života (vremensko razdoblje za koje se pola tijela izluči iz tijela) je 9-12 sati.

Doziranje i primjena

Tablete metformina uzimaju se oralno uz hranu ili odmah nakon uzimanja. Nemojte žvakati tabletu i piti puno vode. Da biste smanjili vjerojatnost pojave neželjenih reakcija iz probavnog sustava uzima se dnevna doza, podijelivši se na 2-3 doze. Liječnik pojedinačno određuje dozu i režim lijeka, ovisno o početnoj koncentraciji šećera u krvi, kao i o terapijskoj efikasnosti. Obično je početna doza 500-1000 mg dnevno (1-2 tablete). Nakon 10-15 dana, ovisno o razini koncentracije glukoze u krvi, moguće je povećati doziranje Metformin tableta na 1500-2000 mg dnevno. Maksimalna dnevna doza ne smije prelaziti 3000 mg. U starijih ljudi maksimalna dnevna terapijska doza ne smije prelaziti 1000 mg.

Nuspojave

Uzimanje tableta Metformina može dovesti do razvoja nuspojava iz različitih organa i sistema:

  • Digestivni sistem - „metalni“ ukus u ustima, mučnina, povremeno povraćanje, bol u trbuhu, proliv, gubitak apetita do potpunog odsustva (anoreksija), nadimanje (pojačano stvaranje plinova u crevnoj šupljini). Takve nuspojave obično se razvijaju na početku liječenja lijekom i nestaju samostalno. Da bi se smanjio ozbiljnost ovih simptoma što je pre moguće, lekar će propisati antacide, antispazmodike i lekove slične atropinu.
  • Endokrini sistem je hipoglikemija (smanjenje koncentracije šećera u krvi ispod normalne).
  • Metabolizam - laktacidoza (povećana koncentracija mliječne kiseline u krvi), oslabljena apsorpcija vitamina B12 iz crijeva.
  • Krv i crvena koštana srž - rijetko se mogu razviti megaloblastična anemija (anemija povezana s kršenjem formiranja i sazrijevanja crvenih krvnih zrnaca u crvenoj koštanoj srži zbog nedovoljnog unosa vitamina B12).
  • Alergijske reakcije - osip na koži i svrab.

S razvojem nuspojava nakon uzimanja Metformin tableta, liječnik odlučuje o povlačenju lijeka pojedinačno, ovisno o njihovoj vrsti i težini.

Posebna uputstva

Prije uzimanja tableta Metformin morate pažljivo pročitati upute za lijek. Postoji nekoliko posebnih uputstava o njegovoj upotrebi, koja uključuju:

  • Pojavom boli u mišićima (mijalgija) nakon početka lijeka provodi se laboratorijsko utvrđivanje nivoa mliječne kiseline u krvi.
  • Dugotrajna upotreba lijeka zahtijeva periodično praćenje laboratorijskih pokazatelja funkcionalne aktivnosti bubrega.
  • Uz kombiniranu upotrebu Metformin tableta s lijekovima koji potječu od sulfonilureje potrebno je pažljivo periodično praćenje razine glukoze u krvi.
  • Tijekom liječenja treba se suzdržati od uzimanja alkohola i lijekova koji sadrže etanol.
  • Tablete metformina mogu komunicirati s lijekovima drugih farmakoloških grupa, pa je pri njihovom uzimanju potrebno upozoriti na to liječnika.
  • Ako se simptomi bronhopulmonalne i genitourinarne patologije pojave na pozadini uzimanja lijeka, njegovu upotrebu treba prekinuti i konzultirati liječnika.
  • Lijek ne utječe izravno na funkcionalnu aktivnost moždane kore, međutim, kada se koristi s drugim hipoglikemijskim lijekovima, rizik od hipoglikemije se povećava, stoga prilikom izvođenja poslova koji uključuju potrebu za povećanom koncentracijom pažnje i brzinom psihomotornih reakcija treba biti oprezan.

U ljekarničkoj mreži Metformin tablete dostupne su na recept. Ne preporučuje se samostalna primjena bez odgovarajućeg recepta.

Predoziranje

Sa znatnim viškom preporučene terapijske doze Metformin tableta raste koncentracija mliječne kiseline u krvi (laktacidoza). To je praćeno mučninom, povraćanjem, prolivom, padom tjelesne temperature, bolovima u mišićima i trbuhu i ubrzanim disanjem. U ovom slučaju lijek treba prekinuti. Liječenje predoziranja provodi se u bolnici uz pomoć hemodijalize (hardversko pročišćavanje krvi).

Metformin cijena

Prosječna cijena Metformin tableta u ljekarnama u Moskvi varira od 117-123 rubalja.

Ocijenite Metformin na skali od 5 bodova: (glasova133, prosječna ocjena2.6316of5)

Pripravci iz iste farmakološke grupe: Amaril Arfazetin Viktoza Diabeton MV Glucofage Galvus Met Siofor Maninil Forsiga

Pogledajte video: DIJABETES (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar