Hipolipidemični lijek Tricor - upute za upotrebu

Hipolipidemični agens iz grupe derivata fibrojske kiseline.
Priprema: TRICOR
Aktivna supstanca lijeka: fenofibrat
ATX kodiranje: C10AB05
KFG: Hipolipidemski lijek
Registracijski broj: LSR-002450/08
Datum registracije: 04/03/08
Reg. Vlasnika doc .: Laboratoires FOURNIER S.A.

Oslobađanje oblika Tricor, pakiranje lijeka i sastav.

Tablete su obložene bijelim filmskim premazom, s natpisom „145“ na jednoj strani i logotipom firme na drugoj. Filmsko obložene tablete 1 tab. fenofibrat (mikronizovan) 145 mg
Pomoćne tvari: saharoza, natrijum-lauril sulfat, laktoza monohidrat, krospovidon, mikrokristalna celuloza, koloidni silicijev dioksid, hipromeloza, natrijum-dokkusat, magnezijum stearat.
Sastav školjke: Opadry OY-B-28920 (polivinil alkohol, titanov dioksid, talk, sojin lecitin, ksantanska guma).
10 kom - blisteri (1) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (2) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (3) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (5) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (9) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (10) - pakovanja od kartona.
14 kom. - blisteri (2) - pakovanja od kartona.
14 kom. - blisteri (6) - pakovanja od kartona.
14 kom. - blisteri (7) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (28) - kartonske kutije (ambalaža za bolnice).
10 kom - blisteri (30) - kartonske kutije (ambalaža za bolnice).
Opis lijeka temelji se na službeno odobrenim uputama za upotrebu.

Farmakološko djelovanje Tricor

Hipolipidemični agens iz grupe derivata fibrojske kiseline. Fenofibrat ima sposobnost promene sadržaja lipida u ljudskom telu aktivacijom PPAR-receptora (alfa receptora aktiviranih proliferatorom peroksisoma).
Fenofibrat pojačava lipolizu u plazmi i izlučivanje aterogenih lipoproteina sa visokim sadržajem triglicerida aktiviranjem PPAR-α receptora, lipoprotein lipaze i smanjenjem sinteze apoproteina C-III. Opisani efekti dovode do smanjenja sadržaja LDL i VLDL frakcija, koje uključuju apoprotein B (apo B), i porast sadržaja HDL frakcije, koja uključuje apo A-I i apo A-II. Uz to, zbog korekcije kršenja sinteze i katabolizma VLDL, fenofibrat povećava klirens LDL i smanjuje sadržaj malih i gustih čestica LDL-a (porast tih LDL-a primjećuje se kod bolesnika s aterogenim lipidnim fenotipom i povezan je s visokim rizikom od obolijevanja od CHD).
Tijekom kliničkih studija primijećeno je da upotreba fenofibrata smanjuje razinu ukupnog kolesterola za 20-25%, a triglicerida za 40-55% s povećanjem razine HDL-C za 10-30%. U bolesnika s hiperholesterolemijom, kod kojih je nivo Chs-LDL smanjena za 20-35%, primjena fenofibrata dovela je do smanjenja omjera: ukupni Chs / Chs-HDL, Chs-LDL / Chs-HDL i apo B / apo A-I, koji su markeri aterogena rizik.
Uzimajući u obzir učinak fenofibrata na nivo LDL-C i triglicerida, upotreba lijeka je efikasna kod pacijenata s hiperholesterolemijom, koja su praćena ili ne prate hipertrigliceridemiju, uključujući sekundarnu hiperlipoproteinemiju, na primjer, kod dijabetesa melitusa tipa 2. ekstravaskularne naslage Xc (ksantomi tetiva i gomolja). U bolesnika s povišenom razinom fibrinogena liječenih fenofibratom primijećeno je značajno smanjenje ovog pokazatelja, kao i u bolesnika s povišenom razinom lipoproteina. U liječenju fenofibrata uočeno je smanjenje koncentracije C-reaktivnog proteina i drugih markera upale.
Za bolesnike sa dislipidemijom i hiperuricemijom, dodatna prednost je ta što fenofibrat ima uricosuric efekat, što dovodi do smanjenja koncentracije mokraćne kiseline za oko 25%.
U kliničkim studijama i na eksperimentima na životinjama dokazano je da fenofibrat smanjuje agregaciju trombocita uzrokovanu adenozin difosfatom, arahidonskom kiselinom i epinefrinom.

Farmakokinetika lijeka.

Usisavanje
Nakon oralne primjene Tricor-a, 145 mg Cmax postiže se nakon 2-4 sata. Cmax u plazmi i ukupni učinak mikroniziranog fenofibrata u obliku nanočestica (Tricor 145 mg) neovisan je o unosu hrane (dakle, lijek se može uzimati u bilo koje vrijeme, bez obzira na unos hrane )
Distribucija
Fenofibrojska kiselina je čvrsto i više od 99% vezana za albumin u plazmi. T1 / 2 - oko 20 sati Lijek se ne nakuplja nakon jedne doze i uz dužu upotrebu.
Metabolizam
Nakon oralne primjene fenofibrat se brzo hidrolizira esterazama. U plazmi se nalazi samo glavni aktivni metabolit fenofibrata, fenofibrojska kiselina. Uz duže korištenje, koncentracija fenofibrojske kiseline u plazmi ostaje stabilna, bez obzira na individualne karakteristike pacijenta. Fenofibrat nije supstrat za CYP3A4, nije uključen u mikrosomalni metabolizam.
Uzgoj
Izlučuje se uglavnom mokraćom u obliku fenofibrojske kiseline i glukuronidnog konjugata. U roku od 6 dana fenofibrat se izlučuje gotovo u potpunosti.

Opće informacije, sastav i oblik objavljivanja

Prema radaru, Tricor je lijek za snižavanje lipida - iz holesterola u krvi. Njegova upotreba pomaže smanjiti količinu masti u tijelu i sprečava nastanak ateroskleroze.

Ispuštanje mu je napravljeno u Francuskoj, gdje se ovaj lijek prodaje u obliku tableta. Učinak lijeka nastaje zbog glavne komponente, a to je fenofibrata.

Možete ga koristiti samo onako kako je propisao ljekar, jer ima snažan uticaj na organizam. Moguće su ozbiljne nepravilnosti ako se konzumiraju nepotrebno. Stoga ga je moguće kupiti samo na recept.

Proizvodnja sredstava vrši se u tabletama. Glavni aktivni sastojak lijeka je fenofibrat. Uključen je u tablete u količini od 145 mg.

Pored njega, postoje takve komponente kao što su:

  • saharoze
  • hipromeloza,
  • natrijum dokukat,
  • magnezijum sterea,
  • mikrokristalna celuloza,
  • laktoza monohidrat,
  • natrijum laurisulfat,
  • silicijum dioksid koloidni.

Ove tvari omogućavaju vam da lijeku date željeni oblik. Tablete su obložene filmom (bp).

Postoje i tablete sa sadržajem aktivnih sastojaka od 160 mg. Sadrže iste dodatne komponente kao i druga sorta lijeka.

Pakovanja lijekova imaju različite konfiguracije. Oni mogu uključivati ​​od 10 do 300 tableta (doza od 145 mg) ili od 10 do 100 komada (doza od 160 mg).

Farmakološko djelovanje i farmakokinetika

Da biste razumjeli čemu je ovaj lijek namijenjen, morate saznati karakteristike njegovog djelovanja.

Fenofibrat deluje na trigliceride, smanjujući njihovu količinu. Takođe pomaže u smanjenju holesterola u krvi. To je zbog kršenja sinteze masnih kiselina.

Upotreba lijeka može smanjiti broj fibrinogena. Nešto slabija aktivna komponenta djeluje na glukozu pomažući joj smanjiti razinu. Ova svojstva čine Tricor efikasnim za liječenje bolesnika sa aterosklerozom koji imaju tendenciju razvoja dijabetesa.

Fenofibrat postiže svoj maksimalan učinak 5 sati nakon primjene (na to utječu pojedinačne karakteristike tijela).

Značajna količina njega se veže za albumin, protein plazme, stvarajući fenofibrojsku kiselinu. Njegov metabolizam se vrši u jetri. Supstanca ima dugotrajan učinak - potrebno je oko 20 sati da biste je uklonili. Napušta telo kroz creva i bubrege.

Indikacije i kontraindikacije

Ako ovaj alat pomaže u tome možete saznati proučavanjem uputstava i naznaka za njegovu svrhu.

Preporučuje se upotreba za takva kršenja kao:

Sa takvim bolestima koristi se Tricorr ako metode koje nisu lijekovi ne donose rezultate.

Također, liječnik može propisati ovaj lijek za prevladavanje drugih bolesti kao dio složene terapije, ako su takve akcije prikladne.

Morate imati na umu da postojanje indikacija na recept ne znači obaveznu upotrebu ovog lijeka. Otkrivanje kontraindikacija prisiljava vas da napustite njegovu upotrebu.

Tu spadaju:

  • teške bolesti jetre
  • ozbiljni problemi sa bubrezima
  • netolerancija na sastav,
  • dojenje
  • žučna kesica
  • uzrasta dece.

Postoje i slučajevi gdje je upotreba Tricor-a dopuštena, ali zahtijeva povećani oprez:

  • alkoholizam
  • hipotireoza
  • starije dobi
  • kršenja jetre i bubrega.

To znači da ovaj lijek možete uzimati samo prema uputu stručnjaka. Samo-lijek može dovesti do komplikacija.

Indikacije za upotrebu:

- izolirana ili pomiješana hiperholesterolemija i hipertrigliceridemija (dislipidemija tip IIa, IIb, IV) s neučinkovitošću terapija koje nisu lijekovi (hipolipidemijska dijeta, gubitak tjelesne težine, povećana tjelesna aktivnost), posebno u prisustvu faktora rizika koji uključuju dislipidemiju, poput arterijske hipertenzije i pušenja,
- Sekundarna hiperlipoproteinemija, u slučajevima kada hiperlipoproteinemija traje, uprkos efikasnom lečenju osnovne bolesti (na primer, dislipidemija kod dijabetes melitusa).

Doziranje i način primjene lijeka.

Odraslim je propisano 1 tab. 1 put / dan
Pacijenti koji uzimaju 1 kap. fenofibrat 200 mg može ići na 1 tab. Tricorra 145 mg bez dodatnog prilagođavanja doze. Pacijenti koji uzimaju jednu karticu. fenofibrat 160 mg / dan, može ići na 1 tab. Tricorra 145 mg bez dodatnog prilagođavanja doze.
Stariji pacijenti savjetuju se propisivanje standardne doze za odrasle.
Upotreba lijeka kod pacijenata sa oboljenjima jetre nije proučavana.
Lijek Tricor 145 mg uzima se u bilo koje doba dana, bez obzira na unos hrane, tabletu treba progutati cijelu, bez žvakanja, čašom vode.
Lijek treba uzimati duže vrijeme, istodobno nastavljajući slijediti dijetu koju je pacijent slijedio prije početka liječenja Trikorom.

Uputa za upotrebu

Sredstvo Tricor koristi se isključivo iznutra. Kada lijek koristite u dozi od 145 mg, možete ga piti bez obzira na obrok. Ako je propisana doza od 160 mg, lijek treba uzimati s hranom. Nije potrebno mljeti i žvakati tablete, preporučljivo je samo oprati s dovoljno vode.

Doziranje i raspored primjene obično propisuje specijalista nakon proučavanja slike bolesti i pridruženih patologija. Ako okolnosti koje zahtijevaju njegovu korekciju izostaju, pacijentu se preporučuje uzimati 145 ili 160 mg (1 tableta) dnevno.

Trajanje tečaja takođe se određuje pojedinačno. U većini slučajeva to traje dugo. Pored njega preporučuje se i prehrana. Učinkovitost terapije utvrđuje se rezultatima testova za utvrđivanje količine holesterola i triglicerida.

Čak i ako lijek propisuje specijalista, pacijent treba pažljivo pratiti promjene u svom stanju. Pojava neželjenih reakcija ili nedostatak efekta znači da Tricor nije prikladan za ovu situaciju. To takođe može ukazivati ​​na potrebu prilagođavanja doze ili na postojanje skrivenih kontraindikacija.

Video o holesterolu i njegovim funkcijama u tijelu:

Posebni pacijenti i upute

Broj pacijenata kojima se preporučuje poseban oprez prilikom upotrebe Tricor-a sastoji se od sljedećih skupina ljudi:

  1. Žene tokom trudnoće. Aktivna tvar lijeka je kontraindicirana, stoga je njegova uporaba zabranjena u ovom periodu.
  2. Negovane majke. Uticaji fenofibrata na kvalitet majčinog mleka i na bebu nisu utvrđeni. S tim u vezi, ljekari ne koriste Trikor za takve pacijente.
  3. Deca. Ovaj lek mlađi od 18 godina se ne koristi jer nije poznato kako njegov sastav može uticati na dečje telo.
  4. Stariji ljudi. Za ovu kategoriju pacijenata upotreba lijeka smatra se prihvatljivom. Ali prije njegovog imenovanja, pacijentima je potreban pregled kako bi se izbjegle moguće komplikacije. Takođe se praktikuje smanjenje doze.

Ostali ljudi (u nedostatku kontraindikacija) mogu koristiti lijek koji je propisao ljekar.

Morate biti oprezni kada koristite Traicor u prisustvu sledećih poremećaja u organizmu:

  1. Bolest bubrega. Kod težih bolesti ovog organa upotreba lijeka je zabranjena. Manja odstupanja u radu bubrega trebaju stalno praćenje tijeka liječenja njegovom primjenom.
  2. Bolest jetre. Kod manjih problema sa jetrom, lekar može propisati Tricor nakon pregleda. Značajne povrede su razlog za odbijanje lijeka.

Fenofibrat može utjecati na funkcioniranje jetre, pa čak i ako nema poremećaja na ovom području, morate povremeno provjeravati njegovo stanje. Također, pod utjecajem lijeka, parametri koagulacije krvi mogu se mijenjati - to se također mora kontrolirati.

Nuspojave i predoziranje

Kada koristite Tricorr, mogu se javiti neželjene pojave. Značajnim intenzitetom morate odbiti liječenje ovim lijekom.

Glavne nuspojave lijeka uključuju:

  • mučnina
  • glavobolja
  • mišićni grčevi
  • povećana količina belih krvnih zrnaca,
  • povećano stvaranje plina,
  • proliv
  • bolovi u stomaku
  • miozitis
  • urtikarija
  • pankreatitis
  • svrbež
  • osipi na koži,
  • žučni kamenci
  • alopecija
  • smanjena seksualna aktivnost.

Ako je potrebno, liječnik se mora pozabaviti njima. Nema specifičnog antidota, pa se zato pacijentima daje simptomatska terapija.

Slučajevi predoziranja još nisu zabilježeni. Predlaže se da simptomatsko liječenje treba pomoći u njegovom otkrivanju.

Interakcije lijekova i analozi

Kompetentna terapija uključuje pravu kombinaciju lijekova koji se koriste. Ako jedan lijek izobliči učinak drugog, rezultati mogu biti neočekivani. Stoga trebate razmotriti kako Tricor može utjecati na one lijekove koji se paralelno koriste s njim.

Mjere opreza zahtijevaju kombinaciju ovog lijeka sa:

  • antikoagulansi (fenofibrat ima tendenciju da pojača njihov efekat, što izaziva rizik od krvarenja),
  • Ciklosporin (aktivnost bubrega može biti oslabljena),
  • statini (postoji opasnost od toksičnog djelovanja na mišiće).

Kod ostalih lijekova ne primjećuju se značajnije promjene. Ipak, pacijent mora obavijestiti liječnika o svim lijekovima koje koristi tako da specijalista može propisati adekvatan tretman.

Razlozi upotrebe analognih alata mogu biti različiti. Vrlo često pacijenti traže jeftinije analoge, jer je svakodnevno uzimanje skupog lijeka vrlo skup.

Drugi su zabrinuti zbog nuspojava koje im otežavaju potpunu funkciju. S tim u vezi, stručnjaci često moraju odabrati lijekove sličnog učinka.

Tu spadaju:

Neki od nabrojanih fondova imaju sastav sličan sastavu Traicor. Za ostale je karakterističan sličan učinak, uprkos razlikama u komponentama.

Da biste koristili analog, morate se posavjetovati sa svojim liječnikom. Samo-lijek je uvijek rizičan, tako da morate biti sigurni da je odabrani lijek prikladan za određenog pacijenta.

Mišljenje pacijenta

Recenzije o lijeku Tricor uglavnom su pozitivne - mnogi primjećuju njegov blagotvoran učinak na tijelo i snižavanje holesterola u krvi.

Prije tri mjeseca vidio sam Tricor kako je propisao ljekar. Zahvaljujući njemu, riješila se bolova u nogama i koljenima. Krvni pritisak mi se takođe smanjio, i trigliceridi smanjeni. Dobro se osjećala dok nije prestala uzimati. Svi simptomi su se vratili, pa razmišljam pitati doktora za drugi kurs.

Lijek mi je pomogao da se riješim problema visokog kolesterola. Ali zbog njega sam razvio bronhitis - naizgled, neku vrstu nuspojave. Trebalo je odbiti upotrebu.

Proizvod koristim već 3 mjeseca. U početku nije bilo pozitivnog efekta, samo slabost i glavobolje. Zatim se sve vratilo u normalu, testovi su se poboljšali. Prestali su i bolovi u nogama i rukama, a grčevi su nestali. Nekada sam se budio noću zbog njih, ali sada se to ne događa. Osjećam se energičnije - kao da sam se pomladila.

Cijena lijeka ovisi o doziranju aktivnog sastojka koji se sadrži u njemu i broju tableta u pakovanju. Za pakovanje sa 30 tableta (145 mg) trebate dati od 750 do 900 rubalja. Kod doze od 160 mg i sličnog pakovanja cijena za Tricor bit će od 850 do 1100 rubalja.

Ostavite Svoj Komentar