Espa Lipon (600 mg)

Prema uputama za Espa-Lipon, lijek ima detoksikacijsku, hipoglikemijsku, hipoholesterolemijsku i hepatoprotektivnu aktivnost, sudjelujući u regulaciji metabolizma. Tioktična kiselina koja je dio Espa-Lipona učestvuje u oksidativnim reakcijama alfa-keto kiselina i piruične kiseline, poboljšava rad jetre i potiče metabolizam holesterola.

Po prirodi djelovanja tioktična kiselina slična je vitaminima B. Espa-Lipon potiče povećanje glikogena u jetri, smanjenje koncentracije glukoze u krvi i prevladavanje kršenja osjetljivosti stanica na djelovanje inzulina. Lijek pomaže eliminaciji toksina iz tijela, štiti stanice jetre od izloženosti otrovnim tvarima, štiti organizam u slučaju trovanja solima teških metala.

Neuroprotektivni učinak Espa-Lipona je da inhibira peroksidaciju lipida u nervnom tkivu, aktivira endoneuralni protok krvi i olakšava proces provođenja živčanih impulsa kroz stanice.

Uzimanje lijeka kod pacijenata s motoričkom neuropatijom, prema pregledima Espa-Lipona, izaziva pojavu velikog broja makroergičnih spojeva u mišićima.

Kada se uzima oralno, Espa-Lipon se dobro i brzo apsorbira iz probavnog trakta, a istodobna upotreba lijeka s hranom smanjuje brzinu i kvalitetu apsorpcije lijeka.

Metabolizacija tioktične kiseline provodi se konjugacijom i oksidacijom bočnih lanaca. Djelatna tvar Espa-Lipon izlučuje se u urinu u obliku metabolita. Poluvrijeme lijeka iz krvne plazme je 10-20 minuta.

Espa-Lipon ima efekat "prvog prolaska" kroz jetru - to jest, aktivna svojstva lijeka djelomično se smanjuju pod utjecajem prirodnog branitelja od stranih tvari koje ulaze u tijelo.

Dozni oblik

Koncentrirano za otopinu za infuziju 600 mg / 24 ml

24 ml i 1 ml lijeka sadrži

aktivna supstanca: tioktična kiselina u 24 ml-600,0 mg i 1 ml-25,0 mg

upomagačse supstancea: etilendiamin, voda za injekcije.

Prozirna tekućina od svijetložute do zelenkasto žute boje.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Usisavanje. S intravenskom primjenom, vrijeme postizanja maksimalne koncentracije u plazmi je 10-11 minuta, maksimalna koncentracija je 25-38 µg / ml, površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme je oko 5 µg h / ml. Bioraspoloživost je 100%.

Metabolizam: Tioktična kiselina ima efekat "prvog prolaska" kroz jetru.

Distribucija: zapremina raspodjele je oko 450 ml / kg.

Povlačenje: tioktična kiselina i njeni metaboliti izlučuju se bubrezima (80-90%). Poluvrijeme eliminacije je 20-50 minuta. Ukupni plazma klirens je 10-15 minuta.

Farmakodinamika

Espa-lipon - endogeni antioksidans (veže slobodne radikale), stvara se u tijelu oksidacijskom dekarboksilacijom alfa-keto kiselina. Kao koenzim mitohondrijskih multienzimskih kompleksa učestvuje u oksidativnoj dekarboksilaciji piruične kiseline i alfa-keto kiseline. Pomaže u smanjenju koncentracije glukoze u krvi i povećanju glikogena u jetri kao i kod prevladavanja inzulinske rezistencije. Po prirodi biohemijskog djelovanja blizu je vitaminima B. Sudjeluje u regulaciji metabolizma lipida i ugljikohidrata, potiče metabolizam kolesterola, poboljšava rad jetre, smanjuje štetno djelovanje endogenih i egzogenih toksina na njega. Poboljšava trofične neurone.

Farmakodinamika

Tioktična kiselinaantioksidans, koji nastaje u tijelu dekarboksilacijom alfa-keto kiselina. Ima efekat sličan onome B vitamini. On igra ulogu u energetskom metabolizmu, reguliše metabolizam lipida (kolesterola) i metabolizam ugljikohidrata. Renderi lipotropnii efekat detoksikacije. Uticaj na metabolizam ugljikohidrata uzrokuje porast glikogenu jetri i opadanje glukozau krvi.

Poboljšava trofizam neurona, jer se u njima akumulira i smanjuje sadržaj slobodnih radikala i funkcije jetre (uz to liječenje).

Renderi snižavanje lipida, hipoglikemija, hepatoprotektivnii hipoholesterolemički efekat.

Doziranje i primjena

Na početku liječenja lijek se daje parenteralno. Kasnije, kada provode terapiju za održavanje, prelaze na uzimanje lijeka iznutra.

Koncentrirajte za otopinu za infuziju:

Lijek se daje intravenski u obliku infuzija nakon prethodnog razrjeđivanja u 200-250 ml izotonične otopine natrijum-hlorida.

At teški oblici dijabetičke polineuropatije lijek se primjenjuje jednom dnevno intravenski, u kapi od 24 ml lijeka u izotoničnoj otopini natrijevog klorida (što odgovara 600 mg tioktične kiseline dnevno). Infuzija traje 30 minuta. Trajanje infuzione terapije je 5-28 dana.

Pripremljene otopine za infuziju moraju se čuvati na tamnom mjestu i koristiti u roku od 6 sati nakon pripreme. Tijekom infuzije bočicu treba omotati tamnim papirom. Zatim biste trebali preći na terapiju za održavanje u obliku tableta u dozi od 400-600 mg dnevno. Minimalno trajanje terapije tabletama je 3 mjeseca.

U nekim slučajevima uzimanje lijeka uključuje duže korištenje, čije vrijeme određuje lekar.

Nuspojave

- osip na koži, urtikarija, svrbež

- sistemske alergijske reakcije (anafilaktički šok)

mučnina, povraćanje, promjena ukusa

-pokazno krvarenje, sklonost krvarenju

disfunkcija trombocita

-snižavanje nivoa šećera (zbog poboljšanog unosa glukoze), može biti praćeno vrtoglavicom, raznim oštećenjima vida, pojačanim znojenjem

- glavobolja (prolazi spontano), povišen intrakranijalni pritisak, respiratorna depresija (nakon brzog intravenskog davanja)

Interakcije lijekova

Istodobnom primjenom Espa-Lipona s inzulinom i oralnim antidijabetičkim lijekovima povećava se hipoglikemijski učinak potonjeg.

Tioktična kiselina formira teško topljive komplekse sa molekulama šećera (na primjer, otopina levuloze).

Infuzijska otopina nekompatibilna je sa otopinom glukoze, Ringerovom rastvorom, kao i sa rastvorima koji mogu komunicirati sa SH-grupama ili disulfidnim mostovima.

Tioktična kiselina (kao otopina za infuziju) smanjuje učinak cisplatina.

Ne preporučuje se istodobna primjena mliječnih proizvoda koji sadrže željezo, magnezijum, kalcijum (unos ne 6-8 sati nakon primjene lijeka).

Posebna uputstva

Prilikom provođenja terapije Espa-Liponom kod pacijenata sa šećernom bolešću, posebno na početku liječenja, potrebno je redovito (prema preporuci liječnika) praćenja koncentracije glukoze u krvi. U nekim je slučajevima potrebno smanjiti dozu hipoglikemijskih sredstava.

Tokom liječenja potrebno je strogo suzdržati od pijenja alkohola, jer je terapeutski učinak tioktične kiseline oslabljen.

Infuzijski rastvor daje se intravenski, odnosno u roku od 2-4 tjedna u početnoj fazi liječenja.

Za intravensku primjenu, sadržaj ampule Espa-Lipon od 600 mg razrjeđuje se sa 250 ml 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida, u obliku kratkotrajne infuzije najmanje 30 minuta.

Zbog visoke fotoosjetljivosti aktivne tvari, otopinu za infuziju treba pripremiti neposredno prije primjene, ampule treba izvaditi iz ambalaže neposredno prije upotrebe, bocu treba umotati u tamni papir tokom infuzije. Rok trajanja otopine pripremljene za upotrebu nakon razblaživanja izotoničnom rastvorom natrijum-hlorida je najviše 6 sati kada se čuva na tamnom mjestu.

Trudnoća i dojenje

Zbog nedovoljnog iskustva s primjenom lijeka, Espa-Lipon nije propisan trudnicama.

Ne preporučuje se upotreba lijeka tijekom dojenja, jer nema podataka o mogućnosti izlučivanja lijeka majčinim mlijekom.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima ili potencijalno opasnim mašinama

S obzirom na moguće nuspojave (konvulzije, diplopija, vrtoglavica) morate biti oprezni prilikom upravljanja vozilom ili rada sa pokretnim mašinama

Predoziranje

Simptomi glavobolja, mučnina, povraćanje.

Predoziranje može izazvati kliničke manifestacije teške intoksikacije promjenama u središnjem živčanom sustavu (psihomotorna agitacija i generalizirane konvulzije), laktacidozu, hipoglikemiju i razvoj DIC-a.

Liječenje: simptomatska terapija, ako je potrebno - antikonvulzivna terapija, mjere za održavanje funkcija vitalnih organa. Ne postoji specifičan protuotrov.

Vlasnik potvrde o registraciji

Esparma GmbH, Seepark 7, 39116 Magdeburg, Njemačka

Adresa organizacije koja prihvata tvrdnje potrošača na kvalitetu proizvoda u Republici Kazahstan

Predstavništvo Pharma Garant GmbH

Zhibek Zholy 64, off.305 Almaty, Kazahstan, 050002

Indikacije za uporabu Espa-Lipona

Prema uputama, Espa-Lipon je propisan za sljedeća stanja pacijenata:

  • Polineuropatije (uključujući dijabetičku i alkoholnu etiologiju),
  • Bolesti jetre (uključujući cirozu i hronični hepatitis),
  • Hronične ili akutne intoksikacije povezane s trovanjem solima teških metala, gljivama itd.

Takođe, lek je efikasan protiv ateroskleroze, koristi se za lečenje i prevenciju arterijskih bolesti.

Kontraindikacije

Espa-Lipon nije propisan pacijentima koji pate od hronične ovisnosti o alkoholu, sindromu malapsorpcije glukoze i galaktoze, kao ni osobama s nedostatkom laktaze u tijelu.

Uz oprez, upotreba Espa-Lipona preporučuje se bolesnicima sa šećernom bolešću - uz obavezno prilagođavanje doze hipoglikemijskih agenasa. Djeca ne bi trebala biti podvrgnuta liječenju Espa-Lipon za djecu mlađu od 18 godina - zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe lijeka za ovu kategoriju pacijenata. Ako postoje važne indikacije, lijek mogu uzimati osobe ove starosne grupe strogo prema preporuci liječnika, uzimajući u obzir pojedinačnu dozu.

Potpuna sigurnost Espa-Lipona za zdravlje fetusa prilikom uzimanja lijeka tokom trudnoće takođe nije dokazana. Ako je potrebno liječiti ženu Espa-Liponom tokom laktacije, potrebno je riješiti pitanje privremenog odvikavanja bebe od dojke.

Interakcija lijekova

Istodobna primjena Espa-Lipona sa oralnim hipoglikemijskim lijekovima i inzulinom može izazvati porast hipoglikemijskog učinka - povećanje osjetljivosti perifernih tkiva tijela na inzulin.

Upotreba Espa-Lipona prema uputama zajedno s etilnim alkoholom smanjuje aktivnost tioktične kiseline. Tijekom razdoblja liječenja lijekom preporučuje se suzdržavanje od uzimanja proizvoda koji sadrže etanol i alkoholna pića.

Uz to, identificirana je aktivnost tioktične kiseline u vezi s vezanjem metala, pa je upotreba Espa-Lipona istovremeno s lijekovima koji sadrže ione željeza, kalcija, magnezijuma moguća s dvosatnim razmakom između doza lijekova.

Uzimanje Espa-Lipona s cisplatinom smanjuje efikasnost lijeka.

Espa-Lipon, upute za uporabu (Metoda i doziranje)

Često liječenje započinje iv infuzijama, nakon čega slijedi prelazak na tablete Espa-Lipon. Tablete se uzimaju oralno, bez žvakanja, 30 minuta prije jela 1 put dnevno. Dnevna doza od 600 mg. Kurs od 3 meseca Prema propisu liječnika, lijek se može uzimati duže vrijeme.

At dijabetes potrebna je kontrola glukozau krvi. Tokom lečenja upotreba je isključena alkoholašto ublažava efekat leka.

Interakcija

Primjećuje se porast hipoglikemijskog učinka kada se koristi sa insulin ili oralni hipoglikemijski lekovi.

Smanjena efikasnost Cisplatin na sastanak sa tioktična kiselina.

Etanolslabi učinak lijeka.

Pojačava protivupalni učinak GKS.

Stoga veže metale preparati gvožđa ne mogu se istovremeno dodijeliti. Prijem ovih lijekova raspodijeljen je u vremenu (2 sata).

Ocene Espa Lipon

O korištenju ovog lijeka nema puno recenzija, jer se Espa-Lipon rijetko koristio kao monoterapija. Najčešće postoje recenzije o njegovoj upotrebi u dijabetička polineuropatija. Pacijenti primjećuju da je dugi prijem pomogao da se riješite bolova u nogama i stopalima, peckanja, „gnojnih udaraca“, grčeva u mišićima i da vratite izgubljenu osjetljivost.

At masna bolest jetre kod dijabetesa lijek je doprinio normalnoj izlučivanju žuči i otklonio dispeptičke simptome. Poboljšanje pacijenata potvrđeno je analizama (normalizacija aktivnosti transaminaza) i pozitivna dinamika ultrazvučnih znakova.

Postoje dokazi kada se Espa-Lipon uspješno koristio u složenoj terapiji ateroskleroza.

U svim slučajevima liječenje je počelo primjenom kapaljki (10-20 kapi) u bolničkom okruženju, a zatim su bolesnici uzimali oblik tablete, te je ponekad dnevna doza bila 1800 mg (3 tablete).

Od nuspojava primjećuje se mučnina i žgaravica kada se uzimaju tablete i tromboflebitis s intravenskom primjenom.

Ime:

Espa-Lipon (otopina za injekcije) (Espa-Lipon)

1 ampula Espa-Lipona 300 sadrži:
Etilen bisatsan-soli alfa lipoinske kiseline (u smislu alfa lipoične kiseline) - 300 mg,
Pomoćne tvari: voda za injekcije.

1 ampula Espa-Lipona 600 sadrži:
Etilen bisatsan-soli alfa lipoinske kiseline (u smislu alfa lipoične kiseline) - 600 mg,
Pomoćne tvari: voda za injekcije.

Trudnoća

Trenutno nema pouzdanih podataka o sigurnosti upotrebe lijeka Espa-Lipon tokom trudnoće. Lijek može propisati liječnik tijekom trudnoće ako očekivana korist za majku značajno premaši potencijalni rizik za plod.
Ako je potrebno da se lijek koristi tokom dojenja, potrebno je konsultovati se sa lekarom i odlučiti o mogućem prekidu dojenja.

Uslovi skladištenja

Lijek se preporučuje čuvati na suhom mjestu daleko od direktne sunčeve svjetlosti, na temperaturi od 15 do 25 stepeni Celzijusa. Alfa-lipoinska kiselina ima visoku fotosenzibilnost, pa je ampulu potrebno izvaditi iz kutije neposredno pre upotrebe.
Rok trajanja lijeka je 3 godine.
Spremna otopina za infuziju može se čuvati na tamnom mjestu ne više od 6 sati.

Ostavite Svoj Komentar