Amoksicilin antibiotik za djecu

Lijek se uzima oralno. Odraslim i djecom starijom od 10 godina (s tjelesnom težinom većom od 40 kg) propisuje se 0,5 g (2 kapsule) 3 puta dnevno, kod težih infekcija doza se povećava na 1,0 g (4 kapsule) 3 puta dnevno. Maksimalna dnevna doza je 6 g (24 kapsule).

Za liječenje akutnog otitnog medija propisano je 0,5 g (2 kapsule) 3 puta dnevno.

Djeci u dobi od 5 do 10 godina (s tjelesnom težinom od 20 do 40) propisano je 0,25 g (1 kapsula) 3 puta dnevno.

Tijek liječenja je 5-12 dana (za streptokokne infekcije - najmanje 10 dana).

Za pacijente s klirensom kreatinina ispod 10 ml u minuti, doza lijeka se smanjuje za 15-50%, anirija, doza ne smije prelaziti 2 g dnevno.

Za liječenje nekomplicirane gonoreje propisano je 3,0 g jednom (poželjno u kombinaciji s 1,0 g probenecida).

Za prevenciju endokarditisa propisuje se 3,0 g jednom tokom 1 sata prije operacije, a 1,5 g nakon 6-8 sati.

Za liječenje i sprečavanje antraksa, odraslima i djeci težini većoj od 20 kg propisano je 0,5 g (2 kapsule) svakih 8 sati tokom 2 mjeseca.

Nuspojava

Alergijske reakcije: moguća urtikarija, crvenilo kože, eritematski osip, angioedem, rinitis, konjuktivitis, rijetko - groznica, artralgija, eozinofilija, eksfolijativni dermatitis, multiformni eksudativ eritema (uključujući Stevens-Johnsonov sindrom), uobičajene reakcije slične slučajevi - anafilaktički šok.

Iz probavnog sistema: promjena ukusa, mučnina, povraćanje, stomatitis, glositis, disbioza, proliv, bol u anusu, rijetko - pseudomembranski enterokolitis.

Na dijelu jetre i žučnih puteva: umjereno povećanje aktivnosti jetrene transaminaze, rijetko hepatitisi i holestatska žutica.

Iz nervnog sistema (uz produženu upotrebu u velikim dozama): uznemirenost, tjeskoba, nesanica, ataksija, zbunjenost, promjena ponašanja, depresija, periferna neuropatija, glavobolja, vrtoglavica, konvulzije.

Promjene u laboratoriji: leukopenija, neutropenija, trombocitopenična purpura, prolazna anemija.

Ostali efekti: nedostatak daha, tahikardija, intersticijski nefritis, bolovi u zglobovima, kandidijaza usne šupljine i vagine, superinfekcija (posebno kod pacijenata sa kroničnim bolestima ili smanjenom otpornošću tijela).

Interakcija s drugim lijekovima

Smanjuje učinkovitost oralnih kontraceptiva koji sadrže estrogen, lijekova, u procesu metabolizma kojih se formira para-aminobenzojeva kiselina, etinil estradiol - rizik od krvarenja "proboj". Smanjuje klirens i povećava toksičnost metotreksata. Pojačava apsorpciju digoksina. Povećava učinkovitost indirektnih antikoagulansa (suzbijanje crevne mikroflore, smanjuje sintezu vitamina K i protrombinski indeks). Praćenje vremena protrombina treba obaviti uz istodobnu primenu antikoagulansa.

Antacidi, glukozamin, laksativi usporavaju i smanjuju, a askorbinska kiselina povećava apsorpciju. Izlučivanje se usporava od probenecida, alopurinola, sulfinpirazona, acetilsalicilne kiseline, indometacina, oksifenbutazona, fenilbutazona i drugih lekova koji suzbijaju tubularnu sekreciju.

Antibakterijska aktivnost opada uz istodobnu upotrebu s bakteriostatskim hemoterapijskim sredstvima, povećava se kod kombinacije s aminoglikozidima i metronidazolom. Primećena je potpuna unakrsna rezistencija ampicilina i amoksicilina.

Značajke aplikacije

Liječenje treba nastaviti još 48-72 sata nakon nestanka kliničkih znakova bolesti.

Uz istodobnu upotrebu oralnih kontraceptiva koji sadrže estrogen i amoksicilina, trebalo bi koristiti dodatne metode kontracepcije ako je moguće.

U bolesnika s ozbiljnim oštećenjem bubrega možda će biti potrebno smanjenje doze.

Značajke upotrebe lijeka u pedijatrijskoj praksi:

Kontraindiciran kod dece mlađe od 6 godina (za ovaj oblik doziranja)

Značajke upotrebe lijeka u gerijatrijskoj praksi:

Prilagođavanje doze kod starijih pacijenata nije potrebno. Međutim, u starijih bolesnika smanjenje je bubrežne funkcije vjerovatnije, stoga treba biti oprezan pri odabiru doze i praćenju bubrežne funkcije zbog potencijalnog rizika od toksičnih reakcija.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja. Podaci o mogućim embriotoksičnim, teratogenim ili mutagenim učincima amoksicilina koji se uzima tijekom trudnoće trenutno nisu dostupni. Za vrijeme trudnoće koristi se iz zdravstvenih razloga uzimajući u obzir očekivani učinak za majku i potencijalni rizik za plod. Primjena amoksicilina je kontraindicirana tokom dojenja (potrebno je prekinuti dojenje za vrijeme liječenja). Amoksicilin prelazi u majčino mlijeko što može dovesti do razvoja pojava senzibilizacije kod bebe.

Mjere sigurnosti

U procesu dugotrajne terapije potrebno je pratiti stanje funkcije hematopoetskih organa, jetre i bubrega.

Moguće je razviti superinfekciju uslijed rasta mikroflore koja je na njega neosjetljiva, što zahtijeva odgovarajuću promjenu u terapiji antibioticima.

Kada se propisuje pacijentima sa sepsom, moguć je razvoj bakteriolize (Yarish-Herxheimer-ova reakcija) (rijetko).

Pacijenti s gonorejom u trenutku postavljanja dijagnoze trebaju proći serološke pretrage na sifilis. U bolesnika koji su primali amoksicilin, naknadno serološko praćenje sifilisa treba obaviti nakon 3 mjeseca.

S pažnjom koristi se kod pacijenata sklonih alergijskim reakcijama.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i ostalo potencijalno

opasne mašine. Koristite lijek s oprezom osobama koje već duže vrijeme uzimaju amoksicilin u velikim dozama.

Indikacije za upotrebu

Antibiotik Amoksicilin je indiciran za upotrebu i odraslima i djeci. Oblici oslobađanja lijeka su različiti. Za odrasle su pogodne tablete, kapsule, prah, a antibiotik u obliku rastvora, suspenzija, rastvorljivih tableta, sirupa pogodan je za decu do godinu dana. Doziranje za sve oblike oslobađanja može varirati.

Na primjer, tablete i kapsule mogu biti 1,0 g, 0,5 g, 0,25 g. Otopine i suvi prahovi komercijalno su dostupni u količinama od 125 mg, 375 mg, 250 mg, 400 mg, 500 mg, 1000 mg Pogodno ih je uzgajati neposredno prije upotrebe.

Antibiotik u pakovanju prati upute za upotrebu. Suspenzije i tablete za otapanje prodaju se mjerenom kašikom, s kojom je lako izračunati dozu. Ovi oblici oslobađanja antibiotika obično su dobrog ukusa, stoga su prikladniji za djecu do godine dana.

Amoksicilin je indiciran za upotrebu ako dete ima:

  • Otolaringološke bolesti
  • Infekcije i upale bubrega, mokraćnih puteva,
  • Razne infekcije, čiji uzročnici su mikroorganizmi osjetljivi na penicilin,
  • Upala trbuha,
  • Infekcije i upale kože i mekog integriteta.

Antibiotik se koristi i ako je djetetu propisana složena terapija za ozbiljne bolesti želuca (dvanaestopalačni čir)

Upute za upotrebu

Uputa za upotrebu uključuje uzimanje lijeka u određenom obliku i doziranju, što ovisi o starosti djeteta. Na primjer, za djecu uzrasta od pet godina prikladan je sirup ili suspenzija. Ovaj oblik otpuštanja lijeka pogodan je čak i za novorođenčad. Pri korištenju suspenzije moraju se uzeti u obzir njegova svojstva. Ako beba nema alergijske reakcije na slatkiše, možete mu dati sirup.

Suspenziju razblažite onako kako je preporučeno u uputstvu za upotrebu. Za uzgoj praha ili granula potrebna je samo prokuhana voda, ohlađena do sobne temperature. U bočicu s prahom ulijte malu količinu vode. Snažno protresite posudu. Imajte na umu da rok za pripremljeno rješenje nije veći od 14 dana. Prohladno, tamno mjesto idealno je za čuvanje lijekova. Protresanje lijeka je potrebno prije svake doze.

Uputa preporučuje da dijete mlađe od tri godine daje ne više od 250 mg lijeka dva puta dnevno. Dnevna doza iznosiće oko 500 mg. Za djecu do godinu dana dozu lijeka će odrediti liječnik. Tijek liječenja antibioticima varira od pet do deset dana i ovisi o težini bolesti i stanju pacijenta.

Ponekad biste trebali izračunati udio, koji je 20 mg antibiotika na 1 kg ljudske težine. Takav izračun će provesti ljekar ako je beba novorođena. Tako je, na primjer, doza od 250 pogodna za bebu težinu oko 10 kg. Dijete do godine dana, na primjer, u dobi od 9 mjeseci, težine oko 20 kg, trebat će Amoksicilin, doza od 400-500 mg . Češće se djeci propisuju niže doze, na primjer 125 mg. Lijek je potrebno uzgajati uzimajući u obzir propisanu dozu!

  • Za djecu stariju od pet godina doza od 500 mg je prihvatljiva. Treba ga podijeliti na cijele dane i dati dva puta dnevno, 250 mg ujutro i navečer.
  • Djeca starija od deset godina i odrasli mogu uzimati od 500 do 2000 mg lijeka dnevno. Doza ovisi o težini bolesti, stanju pacijenta, ponekad liječnici dozu smanjuju na 125 mg.

Uputa za upotrebu ne zabranjuju upotrebu lijeka dojiljama i trudnicama. Međutim, upozorava na moguće neželjene posljedice. Dozu lijeka treba strogo odrediti ljekar. Lijek se prodaje u ljekarnama samo nakon što se izda recept.

Kontraindikacije

Antibiotik Amoksicilin je najprikladnije sredstvo protiv djelovanja niza bakterija. Lijek aktivno djeluje na aerobne i gram-pozitivne baktericide. Ali nije uvijek ovaj lijek moguće uzimati prema uputama. Postoje patologije ili bolesti kod kojih je uopšte potrebna drugačija doza ili antibiotik, bolje je otkazati. Uputa za upotrebu sugerira postojanje kontraindikacija za uzimanje lijeka.

Amoksiklav je nemoćan ako dijete:

Amoksicilin nije pogodan za upotrebu ako dete:

  1. Virusna bolest
  2. Patološko stanje jetre ili bubrega,
  3. Crijevna infekcija u akutnom stadiju,
  4. Obilno povraćanje ili jaka dijareja.

Također, tablete čija doza iznosi 125, 250, 375, 400, 500 mg. Neće pomoći kod otkrivene gripe ili SARS-a ako je dijete osjetljivo na antibiotik ili dijete ima dijatezu ili ulcerozni kolitis.

Nuspojave

Ako se lijek nije uzimao pravilno, mogu se pojaviti nuspojave. Najčešće nuspojave antibiotika su različite alergijske reakcije. Mogu se pojaviti kao kožni osip, u obliku rinitisa, Quinckeovog edema, čak može doći do anafilaktičkog šoka. Manje česte reakcije su vrtoglavica i grčevi u mišićima. Isti efekti mogu se pojaviti u slučaju duže upotrebe lijeka. Antibiotik se djetetu ne smije davati duže nego što je propisao ljekar.

Pored alergijskih reakcija, dijete može imati problema s probavnim sistemom. Česte manifestacije uključuju stanja kao što su mučnina i pojava refleksa povraćanja. Postoji kršenje ukusa. Može se pojaviti dijareja. Takođe nuspojave od nepravilne upotrebe antibiotika uključuju manifestaciju nesanice, stanje uznemirenosti, tjeskobu, depresiju i glavobolju.

Postoje mnogi lijekovi čija je aktivna tvar amoksicilin. Na primjer, ruski proizvođač Norton proizvodi tablete Solutab. U prodaji je ruski antibiotik Amoksicilin trihidrat. Njemački proizvođač kupcima nudi analoge Rathiopharm i Amoxillat. Postoji dobar analog Sumamedu. Sumamed je u kapsulama, prahu ili kao sirovina za suspenziju, u obliku zrnatog praha. Suspenzija je vrlo pogodna za djecu. Susamidna suspenzija dostupna je u kompletu s mjernom kašikom ili dozirnom špricom.

Izraelska farmaceutska kompanija nudi analoge pod nazivom Teva. Austrijski antibiotik proizvodi kompanija Sandoz. Kanadski je kolega dostupan pod imenom Apo-Amoxi. Postoje pripravci francuskog butoksa, austrijskog gonoforma, ospamoksa, njemačkog grunamoksa, indijskog danemoksa, egipatskog Emoxa. U prodaji možete pronaći analoge proizvedene u Bangladešu, Sloveniji i drugim. Cijena analoga je različita.

Jedan od najjeftinijih analoga je ruski lijek Amosin. Jedan od popularnih antibiotika koji se često kupuje za djecu je Flemosin. Antibiotik ugodnog ukusa može se žvakati, rastopiti u vodi ili čaju, samo progutati.

Tečne suspenzije amoksicilina su skuplje. Skuplji je lijek Amoksicilin, koji sadrži klavuansku kiselinu. To se naziva Amoxicillin Amoxiclav - ovo je opsežniji lijek. Propisan je za iste bolesti koje liječi amoksicilin. Djeca trebaju uzimati amoksiklav s oprezom ukoliko dođe do kršenja funkcije bubrega, jetre, gastrointestinalnog trakta. Amoksiklav utiče na aktivnost kontraceptiva, koji se uzimaju u obliku tableta. Amoksiklav je nespojiv sa aminoglikozidnim antibioticima. Drugi popularni analog je Augmentin. Sastav lijeka uključuje i amoksicilin i klavulansku kiselinu. Augmentin se često propisuje djeci, uključuje se u popis vitalnih lijekova.

Cijena analoga amoksicilinske skupine antibiotika ovisi o proizvođaču lijeka i doziranju. Amoksicilin se prodaje u dozi od 250, 500, 1000 mg. Trošak lijeka kreće se od 36 do 320 rubalja. Analozi pod komercijalnim nazivom Forte prodaju se u kapsulama, u dozi od 500 mg, po cijeni od 250 rubalja.

Ruski amoksicilin Amofast pogodan je za decu, jer ima prijatan ukus kajsije. Lijek se prodaje u tabletama u dozi od 375 mg do 750 mg. Cijena lijeka je od 75 rubalja.

Lijek Gramox je isti Amoksicilin u dozi od 500 mg, njegova cijena je od 90 rubalja. Ospamox je u prodaji u obliku kapsula u dozi od 250 mg, njegova cijena iznosi oko 300 rubalja. Pressmox je u prodaji u tabletama u dozi od 125 mg. Tablete mogu imati aromu narandže ili ananasa, pogodne za djecu. Prosječna cijena lijeka je od 120 rubalja.

Dozni oblik

250 mg tablete

Jedna tableta sadrži

aktivna supstanca - amoksicilin trihidrat 287 mg

(ekvivalentno 250 mg amoksicilina)

pomoćne tvari: krompirjev škrob, kalcijum ili magnezijum stearat, laktoza monohidrat

Bijele ili bijele tablete sa žućkastim nijansama, okrugle, s blago konveksnom površinom, na jednoj strani rizika

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Ako se uzima oralno, brzo se i skoro potpuno (do 93%) apsorbuje, stvarajući maksimalnu koncentraciju (1,5–3 µg / ml i 3,5–5 µg / ml, respektivno) nakon 1-2 sata. Stabilno u kiselom okruženju, unos hrane ne utiče na apsorpciju. Vezanje za proteine ​​u plazmi iznosi oko 17%. Lako prolazi histohematološke barijere, izuzev nepromijenjene krvno-moždane barijere, i prodire u većinu tkiva i organa, akumulira se u terapijskim koncentracijama u peritonealnoj tekućini, urinu, u njemu se nalaze mjehurići kože, pleuralni izljev, pluća (ali ne u gnojni bronhijalni sekret), crijevna sluznica, ženska osoba genitalije, tečnost srednjeg uha, žučni mehur i žuč (sa normalnom funkcijom jetre), tkiva fetusa. Poluživot je 1–1,5 sati. U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, poluživot se produžava na 4–12,6 sati, ovisno o klirensu kreatinina.Djelomično se metabolizira kako bi tvorio neaktivne metabolite. 50–70% se izlučuje bubrezima nepromenjenim izlučivanjem kanalcijuma (80%) i glomerularnom filtracijom (20%), 10–20% jetrom. Mala količina izlučuje se u majčino mlijeko. Akcija se razvija 15-30 minuta nakon primjene i traje 8 sati.

Farmakodinamika

Amoksicilin je antibiotik širokog spektra iz grupe polusintetskih penicilina, baktericidan je. Inhibira transpeptidazu, ometa sintezu peptidoglikana u periodu podele i rasta i prouzrokuje lizu mikroorganizama. Aktivno protiv gram-pozitivnih koka - Staphylococcus spp. (isključujući sojeve koji proizvode penicilinazu), Streptococcus spp. Aktivan je i protiv gram negativnih aerobnih mikroorganizama: Neisseriagonorrhoeae,Neisseriameningitidis,Esherichiacoli,Shigellaspp.,Salmonelaspp.,Klebsiellaspp.

Amoksicilin nema terapijski efekat kod gotovo svih indolitičnih vrsta. Strroteus,Klebsiellaspp.,Enterobacterspp.,Serratiaspp.,Pseudomonasspp.,Stenotrophomonasmaltofilija,Citrobacterspp. i bakterije koje proizvode penicilinazu.

Amoksicilin nije rezistentan na penicilinazu.

Potpuna unakrsna rezistencija s ampicilinom postoji.

Nuspojave

- hiperemija kože, osip na koži, svrbež, urtikarija, multiformni eritem, Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza, Quinckeov edem

- vrućica, nedostatak daha, rinitis, konjuktivitis

- bolovi u zglobovima

- promjena ukusa, povraćanje, mučnina, proliv, stomatitis, glositis, disbioza, pseudomembranski enterokolitis

- oslabljena funkcija jetre, umjereno povećanje „jetrenih“ transaminaza, hepatitisi i holestatska žutica

- glavobolja, vrtoglavica, uznemirenost, anksioznost, nesanica,

ataksija, konfuzija, promjena ponašanja, depresija, periferna neuropatija, konvulzivne reakcije

- reverzibilna leukopenija, uključujući neutropeniju i agranulocitozu, eozinofiliju

- reverzibilna trombocitopenija, trombocitopenična purpura, hemolitička anemija

- produženje vremena krvarenja i protrombinsko vrijeme

- bulozni i eksfolijativni dermatitis, angioedem, anafilaktičke reakcije, serumska bolest, alergijski vaskulitis, anafilaktički šok

Interakcije lijekova

Probenecid, Allopurinol, oksifenbutazon, fenilbutazon, NSAID i dr. Lijekovi koji blokiraju izlučivanje kanakalina povećavaju koncentraciju amoksicilina u krvnoj plazmi. Istodobnom primjenom alopurinola moguće je povećanje učestalosti alergijskih reakcija na koži.

Diuretici ubrzavaju oslobađanje amoksicilina što dovodi do smanjenja koncentracije aktivne supstance u krvi.

Amoksicilin smanjuje učinak oralnih kontraceptiva koji sadrže estrogen i postoji mogućnost krvarenja uz istodobnu upotrebu. Preporučuju se drugi nehormonski kontraceptivi.

Amoksicilin smanjuje klirens i povećava toksičnost metotreksata, pojačava apsorpciju digoksina.

Farmaceutski nespojiva s aminoglikozidima.

Baktericidni antibiotici (cefalosporin, vankomicin, rifampicin, metranidozol) imaju sinergistički efekat.

Lijekovi s bakteriostatičkim učinkom (tetraciklini, eritromicin, makrolidi, kloramfenikol, linkozamidi, sulfonamidi) imaju antagonističko djelovanje i mogu neutralizirati baktericidni učinak amoksicilina.

Antacidi, glukozamin, laksativi, hrana, aminoglikozidi usporavaju i smanjuju apsorpciju amoksicilina.

Askorbinska kiselina povećava apsorpciju amoksicilina.

Istodobnom primjenom antikoagulanata potrebna je kontrola vremena protrombina jer se vjerovatnoća krvarenja povećava.

Apsorpcija amoksicilina smanjuje se ako se uzima u roku od dva sata nakon uzimanja sredstava za apsorpciju, kao što je kaolin. Zbog toga se preporučuje promatrati interval od najmanje 2 sata između uzimanja ovih lijekova.

Posebna uputstva

S pažnjom koristi se kod pacijenata sklonih alergijskim reakcijama.

S pažnjom treba biti propisan za zatajenje bubrega, anamnezu krvarenja.

Uz kursno liječenje, potrebno je pratiti stanje funkcije krvi, jetre i bubrega.

Možda je razvoj superinfekcije zbog rasta mikroflore neosjetljive na nju, što zahtijeva odgovarajuću korekciju antibiotske terapije.

U liječenju bolesnika s bakteremijom moguć je razvoj bakteriolize (Jarisch-Herxheimer-ova reakcija).

U bolesnika s preosjetljivošću na peniciline moguće su unakrsne alergijske reakcije na antibiotike cefalosporina.

U liječenju blage dijareje liječenjem tijekom liječenja treba izbjegavati uporabu lijekova protiv dijareje koji smanjuju crijevnu pokretljivost. Ne koristiti za bolesti gastrointestinalnog trakta sa dugotrajnom prolivom ili povraćanjem, kao i za bolesti jetre.

U kombinaciji s metronidazolom ne preporučuje se primjena kod pacijenata mlađih od 18 godina.

Karakteristike aplikacije prilikom upravljanja vozilom i drugih potencijalno opasnih mašina

S obzirom na mogućnost nuspojava, treba biti oprezan pri upravljanju vozilom i drugim potencijalno opasnim mehanizmima.

Sastav i dozni oblici

Postoje 3 glavna oblika oslobađanja lijeka - tablete, kapsule i granule. U svim tim slučajevima, aktivna supstanca je amoksicilin u obliku trihidrata. Istovremeno se proizvode kapsule u različitim dozama - 250 mg i 500 mg.

Postoje 3 glavna oblika oslobađanja Amoksicilina - tablete, kapsule i granule.

Granule su namijenjene suspenziji. Iako injekcije u ampulama ne daje nijedan proizvođač, Invesa proizvodi suspenziju za injekcije u bočicama od 10 ml.

Farmakološko djelovanje

Amoksicilin je lek širokog spektra. Njegova glavna prednost je visoka efikasnost i brzo djelovanje.

Amoksicilin ima baktericidni efekat protiv:

  • gram-pozitivne koke, koje uključuju streptokoke, pneumokoke, enterokoke, stafilokoke osjetljive na penicilin,
  • gram-pozitivne šipke (korinebakterije i listerije),
  • gram negativne koke, koje uključuju neisserije,
  • gram negativni štapići (Helicobacter pylori, izaziva gastritis, kao i hemofilni bacil, neke vrste enterobakterija).

Amoksicilin se koristi protiv Escherichia coli, anaerobnih bakterija, aktinomiceta i spiroheta, koji izazivaju boreliozu. Za neke mikrobe lijek ima bakteriostatski učinak.

Lijek je aktivan protiv tipičnih uzročnika većine vrsta respiratornih infekcija. I iako je lijek derivat ampicilina, smatra se efikasnijim jer ima poboljšanu farmakokinetiku - počinje djelovati brže, uz njegovu primjenu dolazi do konstantno visoke koncentracije u krvnoj plazmi i tkivima aktivne tvari.

Protiv E. coli koristi se amoksicilin.

Amoksicilin se dobro apsorbuje nakon oralne primjene. Bioraspoloživost aktivne tvari je 95%. Amoksicilin dobro prodire u gotovo sva tkiva u tijelu, uključujući pluća, jetru, mišiće, žučni mehur, sve sinovijalne tečnosti (dakle može se koristiti za upalne bolesti zglobova), pleuralnu, pljuvačku i izlučivanje sinusa. U cerebrospinalnoj tečnosti njegova koncentracija je mala, što otežava lečenje meningitisa.

Amoksicilin je polusintetički antibiotik koji tokom trudnoće može prodrijeti kroz placentnu barijeru. Međutim, studije su pokazale da tvar praktično ne ulazi u majčino mlijeko.

Amoksicilin karakteriše slabo vezanje za proteine ​​u plazmi - samo 20%. Izlučuje se putem bubrega gotovo nepromenjeno. Poluvrijeme eliminacije iznosi 60-90 minuta.

Pogledajte video: Vranilova trava biljni antibiotik (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar