Finlepsin® retard (Finlepsin® retard)

Zbog ovoga antiepileptikizvedena dibenzazepinje takođe karakteristično antidepresiv, antipsihotik, antidiuretik i analgetskiefekat. Djelovanje lijeka povezano je sa blokadom. natrijski kanali sa naponom, doprinoseći stabilizaciji membrana prekomornih neurona, smanjujući sinaptičku provodljivost impulsa i inhibirajući serijske praznjenje neurona. Oslobođenje aminokiseline neurotransmitera je smanjeno - glutamatposjedujući uzbudljiv učinak, koji pomaže u smanjenju konvulzivnog praga nervnog sistema, a samim tim i vjerojatnosti epileptičnog napada.

Učinkovitost lijeka očituje se u jednostavnim ili složenim epileptičkim napadima koji mogu biti praćeni sekundarnim generalizacija i tako dalje. Istovremeno je zabilježeno smanjenje simptoma. anksioznost, depresija, razdražljivostiagresivnost.

Ovaj lijek odlikuje spor, ali pun apsorpcijanezavisno od unosa hrane. Koncentracija tvari u tijelu postiže se u roku od 12 sati uz jednu primjenu Finlepsin Retard 400 mg, uz održavanje terapijske efikasnosti 4–5 sati, a istovremeno se postižu ravnotežne koncentracije aktivne supstance u plazmi nakon terapijskog kursa od 1-2 nedelje. Međutim, to može ovisiti o karakteristikama pacijentovog metabolizma: autoindukciji enzimskih sistema u jetri, hetero-indukciji drugim lijekovima koji se uzimaju istovremeno, pacijentovom stanju, dozi i trajanju liječenja. Utvrđeno je da karbamazepin prolazi u majčino mlijeko i kroz placentarnu barijeru.

Metabolizam lijekova se događa u jetri uz stvaranje glavnih metabolita: karbamazepin-10,11-epoksid - aktivni i neaktivni konjugat s glukuronska kiselina. Kao rezultat metaboličkog procesa, nastaje manje aktivni metabolit 9-hidroksimetil-10-karbamoilalakridana, sposoban da inducira vlastiti metabolizam. Izlučivanje lijeka uglavnom se izvodi u sastavu urina, dijelom sa izmetom.

Indikacije Finlepsin

Glavne indikacije za upotrebu Finlepsina:

  • razne forme epilepsija
  • neuralgija
  • bol kod nervnih poremećaja kod pacijenata sa dijabetes
  • različite vrste konvulzivnih stanja - grčevi, napadaji i slično,
  • sindrom povlačenja alkohola,
  • psihotični poremećaji.

Kontraindikacije

Finlepsin nije propisan za:

  • preosjetljivost na njegove komponente ili triciklički antidepresivi,
  • poremećaji hematopoeze koštane srži,
  • akutni isprekidani porfirija,
  • AV blokada,
  • istodobna upotreba litijumskih preparata ili MAO inhibitora.

Savjetuje se oprez u liječenju bolesnika s dekompenziranom hroničnom srčanom insuficijencijom, hiponatremijom razrjeđenja, poremećajima jetre i bubrega, starijim osobama, aktivnim alkoholizmom, suzbijanjem hematopoeze koštane srži, uzimanjem određenih lijekova, hiperplazijom prostate, povišenim intraokularnim pritiskom i tako dalje.

Nuspojave finlepsina

U pravilu se nuspojave tijekom liječenja ovim lijekom mogu razviti zbog prevelikih doza ili značajnih fluktuacija koncentracije aktivne tvari u tijelu. U većini slučajeva primećuje se pojava odstupanja u funkcionisanju nervnog sistema: vrtoglavica,ataksija, pospanost, opća slabost, glavobolja i tako dalje. Moguća je i manifestacija. alergijske reakcijena primjer urtikarija, eritrodermaosip na koži i drugi simptomi.

Hematopoetski i krvni sistem mogu reagirati: leukopenija, trombocitopenija, eozinofilija, leukocitoza, limfadenopatija. Vjerojatnost odstupanja probavnog trakta i dalje ostaje: mučnina, povraćanje, suha usta, povećati aktivnost gama-glutamil transferaze, aktivnost i jetrenih transaminaza, proliv ili zatvor.

Pored toga, mogu se pojaviti poremećaji povezani s endokrinim sistemom i metabolizmom: oticanje, zadržavanje tekućine, debljanje, povraćanje, hiponatremija i tako dalje. Ne treba isključiti razvoj odstupanja u funkcijama kardiovaskularnog i urogenitalnog sistema, mišićno-koštanog sistema i senzornih organa.

Tablete Finlepsin, upute za upotrebu (metoda i doziranje)

Ovaj lijek je namijenjen oralnoj primjeni, bez obzira na upotrebu hrane.

U tretmanu epilepsija tablete su propisane kao monoterapija. Ako je Finlepsin priključen antiepileptičkoj terapiji, tada se to radi postepeno, strogo kontrolirajući doziranje. U slučajevima kad se pilula preskoči, mora se uzeti odmah, jer postoji propust, ali pass ne treba nadopunjavati dvostrukom dozom.

Prema uputstvu za upotrebu Finlepsin Retard, odraslim pacijentima na početku liječenja propisuje se dnevna doza od 200-400 mg. Tada je moguće postepeno povećavanje doze, što omogućava postizanje optimalne učinkovitosti. Dnevna doza održavanja iznosi - 800-1200 mg, dok je ova količina podijeljena u 1-3 doze. Maksimalna dozvoljena dnevna doza ne smije prelaziti 1,6–2 g.

Za djecu doza lijeka ovisi o dobi. Uz to, kad je djetetu teško uzeti čitavu tabletu, može se žvakati, drobiti i otopiti u maloj količini tečnosti.

Djeci u dobi od 1-5 godina propisano je 100-200 mg, postepeno se povećava dnevna doza radi postizanja optimalnog djelovanja.

Djeci u dobi od 6-10 godina preporučuje se započinjati s dnevnom doziranjem Finlepsin Retard 200 mg, zatim se doza takođe postepeno povećava.

Početna dnevna doza za djecu od 11 do 15 godina je 100-300 mg. Nakon toga se postepeno povećava za 100 mg dok se ne očituje optimalan učinak.

Prosečne dnevne doze održavanja: za male pacijente od 1–5 godina, 200–400 mg, 6–10 godina u opsegu od 400–600 mg, 11–15 godina, 600–1000 mg, koji su podeljeni u nekoliko doza.

Trajanje liječenja izravno ovisi o indikacijama i individualnim karakteristikama pacijenta. U svakom slučaju, sve odluke povezane s terapijom ostaju u nadležnosti liječnika. Obično se raspravlja o pitanju smanjenja doze ili ukidanja lijeka kada pacijent nema napadaje 2-3 godine.

Prekid liječenja uključuje postepeno smanjivanje doza, koje traje 1-2 godine, pod redovnim nadzorom EEG-a. U ovom slučaju djeca moraju voditi računa o povećanju težine i starosti.

Tijekom liječenja drugih poremećaja prema indikacijama, doziranje i trajanje prijema određuje liječnik, uzimajući u obzir složenost bolesti i konkretnog pacijenta.

Predoziranje

Uz predoziranje Finlepsina mogu se razviti različiti simptomi koji ukazuju na kršenje nervnog, kardiovaskularnog i respiratornog sistema, osjetilnih organa i opća odstupanja.

To se manifestuje: ugnjetavanje centralnog nervnog sistema, dezorijentacija, pospanost, uznemirenost, halucinacije, koma, zamagljen vid, tahikardijaneuspjeh krvnog pritiska, nesvjestica, respiratorni zastoj, plućni edem, mučnina, povraćanje, zadržavanje mokraće i tako dalje.

Utvrđeno je da ne postoji antidot za liječenje predoziranja, stoga se suportivno liječenje provodi ovisno o simptomima koji se manifestiraju, u teškim slučajevima - u bolničkom okruženju.

Interakcija

Kombinacija ovog lijeka sa CYP3A4 inhibitori izaziva porast koncentracije karbamazepin u sastavu krvne plazme i razvijanju nuspojava. Kombinacija sa induktorima CYP3A4 često ubrzava metabolizamkarbamazepin, smanjujući njegovu koncentraciju i terapijski efekat.

Istovremena upotreba verapamil, diltiazem, felodipin, dekstropropoksifen, viloksazin, fluoksetin, fluvoksamin, cimetidin, acetazolamid,danazol, desipramin, nikotinamid, takođe makrolidi - eritromicin, josamicin, klaritromicin, troleandomicin, neki azoli - itrakonazol, ketokonazol i flukonazol mogu značajno povećati koncentraciju karbamazepinali. Ista radnja je karakteristična za terfenadin, loratadin, izoniazid, propoksifensok od grejpa, inhibitori virusne proteaze. U tom su slučaju potrebne prilagodbe doze i kontrola koncentracije tvari u plazmi.

Kombinacija može rezultirati uzajamnim smanjenjem ili povećanjem koncentracije. felbamate i karbamazepin.

Niža koncentracija karbamazepin može takođe: fenobarbital, primidon, metsuksimid, fenitoin, fensuksimid, teofilin, cisplatin, doksorubicin,rifampicin, klonazepam, valproična kiselina, valpromid, okskarbazepin i niz biljnih pripravaka koji sadrže Hypericum perforatum.

Karbamazepin smanjuje koncentraciju lijekova u plazmi kao što su:klobazam, klonazepam, etosuksimid, primidon, digoksin, valproična kiselina, alprazolam, ciklosporin, tetraciklin, haloperidol,oralni preparati koji sadrže estrogena i progesteron i tako dalje.

Utvrđeno je da tetraciklini oslabiti ljekovito djelovanje karbamazepin. Upotreba sa paracetamol povećava rizik od toksičnih učinaka na jetru, smanjujući terapijsku efikasnost. Kombinacija sa fenotiazini, pimozid, molindon, klozapin, haloperidol, tioksantheni, maprotilini triciklički antidepresivi pojačava inhibitorni učinak na nervni sistem, slabeći antikonvulzivni efekat lijeka.

Zbog toga, kada je Finlepsin propisan pacijentima, potrebno je odmah obavijestiti liječnika o tome koje lijekove još uzimaju.

Finlepsin analozi

Glavni analozi Finlepsina predstavljeni su lijekovima: Actinval, Apo-Carbamazepin, Zagretol, Zeptol, Carbalepsin retard, Carbamazepin, Mazepin, Stazepin, Storilat, Tegretoli drugi.

Utvrđeno je da karbamazepinsmanjuje toleranciju na etanol. Ali isto tako i uzimanje alkohola za vrijeme bolesti kod kojih je ovaj lijek indiciran, možemo očekivati ​​razvoj nuspojava i razne komplikacije.

Komentari za Finlepsin

U većini slučajeva korisnici ostavljaju povratne informacije o Finlepsin Retardkoje oni ili njihovi najmiliji uzimaju nekoliko godina. Neki pacijenti pate epilepsijaimajte na umu da uzimanje ovog lijeka nepoželjno utječe na njihovu intelektualnu aktivnost, što dovodi do razvoja apatije i narušene društvene komunikacije. Ipak, uprkos ovim simptomima, pacijenti potvrđuju visoku efikasnost lijeka, omogućujući vam da zaboravite na napade.

Postoje pregledi kada se Finlepsin koristio u liječenju napadaja panike koji su povezani sa strahom od otvorenih ili, obrnuto, zatvorenih prostora. Kao rezultat liječenja, u većini slučajeva panika nestaje, međutim, određena nestabilnost u hodu i dalje brine.

Stoga je Finlepsin jedan od najčešćih antikonvulzivnih i antiepileptičkih lijekova koji se uspješno primjenjuje u kliničkoj praksi. Prema stručnjacima, liječenje ovim određenim alatom omogućava vam postizanje nevjerovatnih rezultata. Glavna stvar je strogo pridržavati se svih recepata liječnika, što se tiče doziranja lijeka i promjena načina života, znati tačno zašto Finlepsin tablete i uzimati ih samo prema indikacijama.

Oblik ispuštanja i ljekoviti sastav

Finlepsin Retard je dostupan u obliku tableta za oralnu primjenu. Tablete su bijele, okrugle, s rizikom s jedne strane, pakirane u blistere od 10 komada (5) u kartonskoj kutiji. Napomena s detaljnim opisom u prilogu lijeka.

Svaka tableta sadrži aktivni sastojak karbamazepina 200 mg ili 400 mg, kao i brojne pomoćne komponente: mikrokristalnu celulozu, magnezijum stearat, želatinu.

Doziranje i primjena

Dozu lijeka pojedinačno postavlja liječnik, ovisno o karakteristikama pacijentovog tijela i dijagnozi.

Početna doza lijeka za odrasle i adolescente starije od 14 godina iznosi 100-400 mg dnevno. U nedostatku terapijskog učinka ili nedovoljnog učinka pod nadzorom liječnika, doza se povećava za 200 mg dnevno u razmaku od 1 tjedna. Ovisno o dnevnoj dozi, lijek se dijeli na 1-4 doze, preporučuje se tableta odmah progutati sa dovoljnom količinom vode.

Za djecu mlađu od 6 godina doza lijeka izračunava se na temelju pokazatelja tjelesne težine - 10 mg / kg dnevno, primljena doza se dijeli na 2-3 doze. Deci od 6 do 14 godina propisano je 200 mg leka na dan, doza je podeljena u 2 doze. Ako je učinak nedovoljan, nakon 1 tjedna doza lijeka može se povećati za 100 mg. Maksimalna dnevna doza za djecu je 1 g, za odrasle - 1200 mg.

Trudnoća i dojenje

Nema iskustva s primjenom lijeka za liječenje trudnica u prvom tromjesečju, a sigurnost karbamazepina za plod nije dokazana.

Primjena tableta Finlepsin Retard u 2. i 3. tromjesečju trudnoće moguća je samo ako postoje ozbiljne indikacije, u slučaju kada koristi za majku daleko prelaze potencijalni rizik za nerođeno dijete. Lijek se može koristiti u minimalno efikasnoj dozi u obliku monoterapije.

Žene koje se liječe tabletama Finlepsin Retard treba koristiti visokokvalitetne kontraceptive kako bi se spriječila trudnoća. Ako dođe do trudnoće, žena bi odmah trebala potražiti liječnika i prestati uzimati lijek.

Karbamazepin se može izlučiti u majčino mlijeko, pa je nepoželjno primjeniti tablete Finlepsin Retard kod žena tijekom laktacije. Ako je terapija potrebna, preporučuje se prekid dojenja da ne našteti bebi.

Nuspojave

Tijekom uzimanja Finlepsin retard tableta kod pacijenata s povećanom individualnom osjetljivošću na komponente lijeka, mogu se razviti nuspojave:

  • od nervnog sistema - pospanost, apatija prema onome što se događa, ataksija, vrtoglavica, dvostruki vid, glavobolja, nehotično trzanje udova, poremećaj smještaja, pareza, halucinacije, neuritis, slabost mišića, depresija, razdražljivost, poremećaj ukusa na nivou receptora, buka i zveckanje u ušima
  • iz probavnog trakta - glositis, stomatitis, smanjeni apetit, žgaravica, mučnina, povraćanje, hepatitis, bol u trbuhu, pojačana aktivnost jetrenih transaminaza, poremećaji stolice i dr.
  • iz kardiovaskularnog sistema - poremećaj srčanog ritma, atrioventrikularni blok, akutna vaskularna insuficijencija, tromboflebitis, tromboembolija, razvoj zatajenja srca,
  • iz hemopoetskih organa - smanjenje broja leukocita, trombocita, agranulocitoza, anemija, hemolitička anemija,
  • iz endokrinog sistema i metabolizma - hiponatremija, poremećen metabolizam kalcijuma, ginekomastija, galaktoreja, oslabljena funkcija štitnjače, povišen holesterol, edemi, zadržavanje tečnosti,
  • iz mokraćnih organa - oštećena funkcija bubrega, zatajenje bubrega, intersticijski nefritis,
  • alergijske reakcije - osip na koži, svrbež, otečeni limfni čvorovi, crvenilo kože.

Ako se pojave jedna ili više nuspojava, pacijent bi trebao potražiti savjet liječnika.

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Tablete sa produženim oslobađanjem1 tab.
aktivna supstanca:
karbamazepin200 mg
400 mg
pomoćne tvari:Eudragit ® RS30D (etil-akrilat, metil-metakrilat i trimetilamomonioetil-metakrilat kopolimer (1: 2: 0,1) - 11/22 mg, triacetin - 2,2 / 4,4 mg, talk - 15,6 / 31,2 mg, Eudragit ® L30D-55 (kopolimer metakrilne kiseline i etil-akrilat) - 35/70 mg, MCC - 21,8 / 43,6 mg, krospovidon - 12,4 / 24,8 mg, koloidni silicijum dioksid - 1,33 / 2,66 mg, magnezijum stearat - 0,67 / 1,34 mg

Farmakokinetika

Apsorpcija je spora, ali potpuna (jedenje ne utječe značajno na brzinu i opseg apsorpcije). Nakon jedne doze tablete Cmaks dostignut nakon 32 satamaks nepromijenjena aktivna tvar nakon jednostruke doze od 400 mg karbamazepina iznosi oko 2,5 µg / ml. Css lijek u plazmi postiže se nakon 1-2 tjedna, brzina postignuća ovisi o individualnim karakteristikama metabolizma (autoindukcija jetrenih enzimskih sistema, hetero-indukcija drugim lijekovima koji se koriste istovremeno), kao i o pacijentovom stanju, dozi lijeka i trajanju liječenja. Primjećene su značajne razlike u vrijednostima C.ss u terapijskom rasponu: kod većine bolesnika ove se vrijednosti kreću od 4 do 12 µg / ml (17-50 µmol / l). Koncentracije karbamazepina-10,11-epoksida (farmakološki aktivni metabolit) su oko 30% koncentracije karbamazepina.

Komunikacija sa proteinima plazme kod djece - 55–59%, kod odraslih - 70–80%.

Seeming Vd - 0,8-1,9 l / kg. Koncentracije se stvaraju u cerebrospinalnoj tečnosti i slini, koje su proporcionalne količini aktivne supstance koja nije povezana sa proteinima (20–30%). Prodire kroz placentnu barijeru. Koncentracija u majčinom mlijeku je 25-60% od one u plazmi.

Metabolizira se u jetri, uglavnom duž epoksidnog puta sa stvaranjem glavnih metabolita: aktivnog karbamazepin-10,11-epoksida i neaktivnog konjugata s glukuronskom kiselinom. Glavni izoenzim koji osigurava biotransformaciju karbamazepina u karbamazepin-10,11-epoksid je citokrom P450 (CYP3A 4). Kao rezultat ovih metaboličkih reakcija, nastaje i metabolit 9-hidroksimetil-10-karbamoilalakridana, koji ima slabo farmakološko djelovanje.

Karbamazepin može inducirati vlastiti metabolizam. T1/2 nakon oralne primjene pojedinačne doze je 60–100 sati (u prosjeku oko 70 sati), s produženom primjenom T1/2 smanjuje se zbog autoindukcije jetrenih enzimskih sistema. Nakon pojedinačne oralne primjene karbamazepina, 72% preuzete doze izluči se mokraćom i 28% izmetom, pri čemu se oko 2% doze izluči u urinu kao nepromijenjeni karbamazepin, oko 1% u obliku 10,11-epoksi metabolita.

Nema dokaza da se farmakokinetika karbamazepina mijenja u starijih bolesnika.

Indikacije Finlepsin ® retard

epilepsija (primarni generalizovani napadi (osim izostanaka), parcijalni oblici epilepsije (jednostavni i složeni napadaji, sekundarno generalizovani napadi),

trigeminalna neuralgija,

idiopatska glosofaringealna neuralgija,

bol sa lezijama perifernih nerava kod dijabetesa, bol kod dijabetičke neuropatije,

epileptiformne konvulzije kod multiple skleroze,

grčevi lica s trigeminalnom neuralgijom,

tonične konvulzije, paroksizmalni poremećaji govora i pokreta (paroksizmalna disartrija i ataksija),

paroksizmalne parestezije i bolovi,

sindrom odvikavanja od alkohola (anksioznost, konvulzije, hiperpobudljivost, poremećaji spavanja),

psihotični poremećaji (afektivni i šizofaktivni poremećaji, psihoze, poremećaji limbičkog sistema).

Oblik i sastav

Finlepsin retard dostupan je u obliku tableta s produljenim oslobađanjem: od bijele sa žutom nijansom do bijele, ravne, zaobljene, rubovi tableta su izobličeni, rizik od dijeljenja u obliku križa na svakoj je strani, 4 ureza na bočnoj površini (10 komada u blisterima, u kartonu pakovanje sa 3, 4 ili 5 blistera).

1 tableta sadrži:

  • aktivna tvar: karbamazepin - 200 ili 400 mg,
  • pomoćne komponente: triacetin, kopolimer Eudragit RS30D metil-metakrilat, etil-akrilat i trimetilamomonioetil-metakrilat (1: 2: 0,1), kopolimer Eudragit L30D-55 (etil-akrilat, metakrilna kiselina), krospovidon, silikon dioksid koloidna, celuloza, celuloza, celuloza, celuloza

Uputa za upotrebu Finlepsin retard: metoda i doziranje

Tablete Finlepsin retard 200 mg ili 400 mg uzimaju se oralno tokom ili nakon jela i ispiraju s dovoljnom količinom vode, soka ili druge tekućine.

Ako je potrebno, dozvoljeno je prethodno otapanje doze lijeka u tekućini, njegovo farmakološko svojstvo nije narušeno.

Dnevna doza je podijeljena u 1-2 doze. Maksimalna dnevna doza je 1,6 g.

Preporučena dnevna doza:

  • lečenje epilepsije. Odrasli: početna doza (jednom, uveče) iznosi 0,2-0,4 g, dozu treba postepeno povećavati sve dok se ne postigne doza koja pruža optimalan terapijski efekat za pacijenta. Raspon doze održavanja je 0,8–1,2 g. Podeljen je u 2 doze: 0,2–0,6 g ujutro i 0,4–0,6 g uveče. Deca: početna doza za decu 6–15. godina (jednom, uveče) - 0,2 g, doza se postepeno (0,1 g dnevno) povećava za postizanje optimalnog efekta. Doza održavanja za djecu od 6-10 godina iznosi 0,4-0,6 g, dijeli se na 2 doze u sljedećem omjeru: ujutro - 0,2 g i navečer - 0,2-0,4 g. Doza održavanja za djeca u dobi od 11-15 godina iznosi 0,6-1 g: ujutro - 0,2-0,4 g, uveče - 0,4-0,6 g. Trajanje terapije ovisi o kliničkom stanju pacijenta i individualnoj toleranciji lijeka . Poželjno je propisivanje Finlepsin retarda kao monoterapije. Uvođenje lijeka u već provedenu antiepileptičku terapiju potrebno je provoditi postupno, po potrebi prilagođavajući dozu istodobnih lijekova. Ako propustite sljedeću dozu, možete ga uzeti ako ne odgovara istodobnoj primjeni dvostruke doze lijeka. Liječnik donosi odluku o prebacivanju pacijenta na liječenje retard Finlepsin, trajanje upotrebe ili pojedinačno prekinuti terapiju lijekovima. Moguće je smanjiti dozu ili otkazati lijek samo uz potpuno odsutnost napadaja u roku od 2-3 godine. Lečenje se zaustavlja na 1-2 godine, postepeno smanjujući dozu pod kontrolom elektroencefalografije. Kod djece, uz smanjenje dnevne doze, potrebno je uzeti u obzir povećanje tjelesne težine vezane uz dob,
  • epileptiformne konvulzije sa multiplom sklerozom: 0,2-0,4 g,
  • trigeminalna neuralgija i idiopatska glosofaringealna neuralgija: početna doza je 0,2-0,4 g, njeno povećanje je prikazano dok bol u potpunosti ne nestane. Maksimalna dnevna doza je 0,8 g. Doza održavanja obično je 0,4 g. Početna doza kod starijih bolesnika ili s individualnom osjetljivošću na djelovanje karbamazepina treba biti 0,2 g jednom dnevno,
  • sindrom boli kod dijabetičke neuropatije: 0,2 g ujutro i 0,4 g uveče. U izuzetnim slučajevima, da bi se postigao terapeutski efekat, Finlepsin retard je indiciran ujutro i uveče u dozi od 0,6 g,
  • tretman sindroma povlačenja alkohola u bolničkom okruženju: obično 0,6 g (0,2 g ujutro i 0,4 g uveče), u težim slučajevima 1,2 g u prvih nekoliko dana. Lijek se može kombinovati sa drugim lijekovima koji se koriste za liječenje odvikavanja od alkohola. Ne možete kombinirati Finlepsin retard sa sedativima i hipnoticima. Treba osigurati pažljivo praćenje psihičkog stanja pacijenta. Liječenje treba pratiti redovnim nadzorom nivoa karbamazepina u krvnoj plazmi,
  • psihoze (liječenje i prevencija): početna i doza održavanja je 0,2-0,4 g. Maksimalna dnevna doza je 0,8 g.

Posebna uputstva

Stupanj utjecaja karbamazepina na razvoj malignog antipsihotičkog sindroma, posebno u kombinaciji s antipsihoticima, nije utvrđen.

Razvoj nuspojava iz središnjeg živčanog sustava može biti uzrokovan relativnim predoziranjem lijeka ili značajnim fluktuacijama u razini koncentracije karbamazepina u krvnoj plazmi.

Imenovanje Finlepsin retarda može se izvršiti samo ako se lekar redovno prati zbog pacijentovog stanja.

Uzevši u obzir uporabu lijeka, postoji rizik od pokušaja ili namjere samoubistava, čiji mehanizam nastanka nije poznat. O tome trebaju biti obaviješteni pacijenti, njihove porodice i osoblje te da bi odmah trebali potražiti medicinsku pomoć ako se pojave simptomi suicidnog ponašanja.

Za odabir pojedinačne početne i održavajuće doze koja daje optimalan učinak, prikladno je odrediti razinu karbamazepina u krvnoj plazmi, posebno kada je Finlepsin propisan kao dio kombinirane terapije, jer s ubrzanim metabolizmom uzrokovanim indukcijom mikrosomalnih enzima jetre ili interakcijom istodobno korištenih lijekova, pacijent može potrebna je doza značajno različita od preporučene doze.

Nagli otkaz Finlepsin retarda može prouzrokovati epileptični napadaj, pa ako trebate naglo prekinuti terapiju pacijenta, trebali biste prebaciti na drugi antiepileptički lijek pod pokrovom intravenske (iv) ili rektalne primjene diazepama, fenitoina (iv) ili drugih sredstava navedenih u takvim slučajevima.

Upotreba alkohola je kontraindicirana na pozadini upotrebe lijeka.

Prelaz na liječenje karbamazepinom vrši se postupnim smanjivanjem doze prethodno uzimanih antiepileptičkih lijekova.

Žene reproduktivne dobi ne smiju koristiti hormonske oralne kontraceptive, jer ne pružaju pouzdanu kontracepciju i mogu uzrokovati intermenstrualno krvarenje.

Uzimanje pilula treba da bude praćeno redovitim nadgledanjem pokazatelja jetrene funkcije, naročito kod starijih pacijenata i bolesnika sa istorijom oboljenja jetre. S razvojem teške bolesti jetre, Finlepsin retard mora se odmah otkazati.

Prilikom propisivanja lijeka tokom prve 4 sedmice liječenja, svake sedmice, a zatim jednom u 4 tjedna, potrebno je izvršiti krvni test kako bi se utvrdio broj trombocita, retikulociti, razina željeza, urea i koncentracija elektrolita u serumu. Osim toga, potrebna je opća analiza mokraće, elektroencefalografija.

Liječenje treba prekinuti zbog leukopenije s kliničkim simptomima infektivne patologije ili progresivne leukopenije.

Pojava blagih kožnih reakcija u obliku izoliranog makularnog ili makulopapularnog osipa obično ne zahtijeva povlačenje Finlepsin retarda, simptomi nestaju sami, uključujući nakon smanjenja doze lijeka. U tom periodu pacijentu je potreban nadzor ljekara. Ako osjetite reakciju preosjetljivosti, simptome Stevens-Johnsonovog sindroma ili Lyell-ovog sindroma, prestanite uzimati tablete.

Liječnik treba obavijestiti pacijenta o mogućem razvoju toksičnih reakcija, čija manifestacija može biti rana, vrućica, osip, grlobolja, ulceracija oralne sluznice, pojava hematoma, krvarenja ili purpura. Za pravovremenu dijagnozu ovih simptoma morate se obratiti liječniku.

Prije početka liječenja, pacijentu se preporučuje da se podvrgne oftalmološkom pregledu, uključujući mjerenje intraokularnog pritiska i pregled fundusa. Uz povećani intraokularni tlak mora se stalno pratiti dok uzimate karbamazepin.

Kod težih bolesti kardiovaskularnog sustava, oštećenja jetre i (ili) bubrega, kao i ljudima u starosti, preporučuje se korištenje Finlepsin retarda u malim dozama.

Redovito određivanje razine karbamazepina u plazmi preporučuje se ako postoji sumnja na kršenje njegove apsorpcije, radi kontrole pravilnosti unosa lijeka od strane pacijenta, s naglim porastom napadaja, u toku trudnoće, u liječenju djece, s znakovima toksičnih reakcija.

Interakcija lijekova

Uz istovremeno korištenje Finlepsin retarda:

  • inhibitori izoenzima CYP3A4: mogu doprinijeti povećanju razine karbamazepina u krvnoj plazmi i razvoju neželjenih reakcija,
  • induktori izoenzima CYP3A4: mogu izazvati ubrzanje metabolizma karbamazepina i smanjenje njegove koncentracije u plazmi i terapijski učinak. Međutim, kada se otkažu, dolazi do povećanja koncentracije karbamazepina, jer njegova brzina biotransformacije opada,
  • MAO inhibitori: mogu izazvati razvoj hipertermičkih i hipertenzivnih kriza, napadaja, mogu biti fatalni, stoga interval između njihovog unosa treba biti najmanje dvije sedmice,
  • litijumski preparati: uzrokuju porast neurotoksičnog efekta svakog od lekova,
  • verapamil, nikotinamid, diltiazem, desipramin, felodipin, danazol, dekstropropoksifen, acetazolamid, viloksazin, cimetidin, fluoksetin, fluvoksamin, makrolidi - klaritromicin, josamicin, troleandomicin, eritizocucina , propoksifen, ritonavir i ostali inhibitori proteaze za liječenje infekcije virusom humane imunodeficijencije: povećati koncentraciju karbamazepina u krvnoj plazmi, dakle, nadzirati razinu karbamazepina u plazmi ili ispravka njegovog režima doziranja,
  • valproična kiselina, primidon: istiskivanje karbamazepina iz veze s proteinima plazme može povećati koncentraciju farmakološki aktivnog metabolita (karbamazepin-10,11-epoksid) i razvoj teških nuspojava,
  • fenobarbital, primidon, fenitoin, metsuksimid, fensuksimid, rifampicin, teofilin, cisplatin, doksorubicin, klonazepam, valpromid, okskarbazepin, valproična kiselina, pripravci koji sadrže perforaciju šankovog luka: mogu pomoći smanjenju koncentracije lijeka,
  • felbamata: uzrokuje smanjenje nivoa karbamazepina i povećanje sadržaja karbamazepina-10,11-epoksida u krvnoj plazmi, moguće je istovremeno smanjenje koncentracije u serumu u krvi i učinak felbamata,
  • izotretinoin: mijenja bioraspoloživost i (ili) klirens karbamazepina, karbamazepina-10,11-epoksida,
  • fenotiazin, pimozid, tioksantheni (hlorprotixen), molindon, haloperidol, maprotilin, klozapin, triciklički antidepresivi: oslabljuju antikonvulzivni efekat leka, povećavajući inhibitorni efekat na centralni nervni sistem,
  • klobazam, klonazepam, prednizon, digoksin, etosuksimid, prednizolon, valproična kiselina, prednizolon, alprazolam, deksametazon, ciklosporin, metadon, doksiciklin, haloperidol, teofilin, oralni kontraceptivi sa estrorochenorikom, orarrofererijom, orarrofererijom, otarroferima, orarrofererima, orarrofererima, orarrofererima, orarroererima, orarromericom ), topiramat, lamotrigin, triciklički antidepresivi (amitriptilin, imipramin, klomipramin, nortiptilin), klozapin, okskarbazepin, tiagabin, inhibitori proteaze - indinavir, ritonavir i sakvinavir, levotiroksin, b lokatori kalcijevih kanala, dihidropiridinski derivati ​​(felodipin), midazolam, olanzapin, tramadol, prazikvantel, risperidon, ziprasidon, itrakonazol: snižavaju razinu u plazmi i njihov terapeutski učinak,
  • tetraciklini: mogu oslabiti terapijski efekat karbamazepina,
  • mijelotoksični lijekovi: uzrokuju pojačane hematotoksične manifestacije karbamazepina,
  • indirektni antikoagulansi, hormonski kontraceptivi, folna kiselina, prazikvantel: ubrzati metabolizam,
  • paracetamol: ubrzava njegov metabolizam što dovodi do povećanja rizika od toksičnih efekata na jetru i smanjenja terapijske efikasnosti paracetamola,
  • hidroklorotiazid, furosemid (diuretici): doprinose razvoju hiponatremije s kliničkim manifestacijama,
  • pankuronijum i drugi depolarizacijski mišićni relaksanti: oslabiti njegov učinak, potrebno je prilagođavanje doze,
  • hormoni štitnjače: mogu poboljšati eliminaciju,
  • enfluran, halotan, fluorotan (anestetici): ubrzati metabolizam, povećavajući rizik od hepatotoksičnih efekata,
  • metoksifluran: povećava stvaranje njegovih nefrotoksičnih metabolita,
  • izoniazid: pojačava hepatotoksični efekat,
  • etanol: pogoršava njegov učinak.

Analozi Finlepsin retarda su Finlepsin, Karbamazepin, Apo-Karbamazepin, Karbalepsin retard, Zagretol, Zeptol, Mazepin, Tegretol, Stazepin, Storilat.

Šta je Finlepsin Retard

Finlepsin, koji je na radaru napisan kao Finlepsin retard, spada u farmakološku grupu antiepileptičkih lijekova koji regulišu promjene raspoloženja, ublažavaju napadaje, bolove i druge manifestacije neuralgije. Lijek nakon početka primjene ima antikonvulzivno, antidepresivno, analgetsko djelovanje.

Osobe s neuralgičnim bolestima primjećuju da se bol smanjuje, anksioznost smanjuje. Aktivna komponenta Finlepsina pomaže u blokiranju natrijevih kanala ovisnih o potencijalima, stabilizira membrane neurona prekomjernog uzimanja, smanjuje sinoptičku provođenje impulsa i smanjuje vjerojatnost nastanka i ponavljanja epileptičnih napada.

Međunarodno nelastničko ime lijeka, ili INN - karbamazepin, aktivni je sastojak Finlepsina. Kao pomoćne komponente se koriste:

  • talk u prahu
  • amonijum metakrilat,
  • magnezijum stearat,
  • crospovidone
  • silicijum oksid
  • želatina.

Nakon 1-2 dana primjene, karbamazepin se postepeno apsorbira u tijelu, a nakon tjedan dana pacijentova koncentracija u krvi dovoljna je za terapeutski učinak. Ima sposobnost prodiranja kroz placentarnu barijeru pa je Finlepsin potrebno uzimati s oprezom tokom trudnoće, obavezno se posavjetujte s liječnicima.

Obrasci za izdavanje

Finlepsin je dostupan u obliku žutih ili bijelih tableta sa produženim učinkom, s dozama od 200 do 400 mg aktivne tvari. Svaki blister sadrži 10 komada. Oni koji imaju manju dozu obično se propisuju djeci i osobama s manjim neurološkim komplikacijama na početku liječenja kako ne bi došlo do ozbiljnih komplikacija.

Nakon što se tijelo u potpunosti prilagodilo, doza se povećava prema nahođenju liječnika koji nadzire pacijenta dok se ne postigne željeni rezultat. Prijem Finlepsin-400 također se preporučuje započeti s 0,5 tableta, nakon što ste pažljivo proučili upute i saznali kombiniraju li se s njim i drugi lijekovi i metode terapije. U ljekarnama se Finlepsin tablete prodaju u kartonskim kutijama od 3, 4, 5 blistera.

Doziranje i primjena

Bez posebnih uputa vašeg liječnika, sljedeći režimi doze vrijede za finlepsin 200 retard. Pridržavajte se doza koje je propisao vaš ljekar, jer u protivnom finlepsin 200 retard neće imati terapeutski efekat!

Koliko i koliko često trebate uzimati finlepsin 200 retard

Liječenje finlepsinom 200 retard započinje pažljivo, propisivanjem lijeka u malim dozama pojedinačno za svakog pacijenta, ovisno o prirodi i težini bolesti. Zatim se doza polako povećava sve dok se ne postigne najefikasnija doza održavanja. Optimalna doza lijeka za pacijenta, posebno kod kombinirane terapije, određuje se njegovom razinom u plazmi. Prema akumuliranom iskustvu, terapijska koncentracija finlepsina 200 retarda u plazmi iznosi 4–12 µg / ml.

Zamijenite jedan antiepileptik s finlepsinom 200 retard treba postupno, smanjujući dozu prethodno korištenog lijeka. Ako je moguće, antiepileptičko sredstvo koristi se samo za monoterapiju. Tijek liječenja prati liječnik specijalista.

Opšteprihvaćeni raspon doza je 400–1200 mg finlepsina 200 retarda dnevno, koji su podijeljeni u 1-2 pojedinačne doze dnevno. Prekoračenje ukupne dnevne doze od 1200 mg nema smisla. Maksimalna dnevna doza ne smije prelaziti 1600 mg, jer veće doze mogu povećati broj nuspojava.

U nekim slučajevima, doza potrebna za liječenje može značajno odstupati od preporučene početne i održavajuće doze, na primjer, zbog ubrzanog metabolizma uslijed indukcije mikrosomalnih jetrenih enzima ili zbog interakcije lijekova u kombiniranoj terapiji.

Bez posebnih uputstava liječnika, oni se vode prema sljedećem indikativnom obrascu upotrebe droga:

Antikonvulzivni tretman

Općenito, kod odraslih se početna doza 1-2 tableta retarda (što odgovara 200–400 mg karbamazepina) polako povećava do održavajuće doze od 4 do 6 retardiranih tableta (što odgovara 800–1200 mg karbamazepina).

Općenito, održavajuća doza karbamazepina za djecu u prosjeku dnevno iznosi 10-20 mg / kg tjelesne težine.

Sljedeći raspored doziranja preporučuje se.

Odraslim osobama propisuju se ujutro / navečer200-300 mg uveče 200-600 mg 400-600 mg Djeca su propisanavidi bilješku od 6 do 10 godina uveče150-200 mg uveče200 mg ujutro 200-400 mg 11 do 15 godina staro jutro / večer150-200 mg uveče200-400 mg 400-600 mg

Za djecu mlađu od 6 godina za početni i suportivni tretman dostupne su tablete bez produljenog djelovanja. Zbog nedovoljnog iskustva stečenog sa retard tabletama, ne preporučuju se djeci u ovoj dobi.

Prevencija razvoja konvulzivnih napada sa sindromom povlačenja alkohola u bolnici

Prosječna dnevna doza je 1 tableta retarda ujutro, uveče su propisane 2 tablete retarda (što odgovara 600 mg karbamazepina). U težim slučajevima, prvih dana doza se može povećati na 3 tablete retarda 2 puta dnevno (što odgovara 1200 mg karbamazepina).

Finlepsin 200 retard se ne smije kombinirati sa sedativno-hipnotičkim lijekovima. U skladu s kliničkim zahtjevima, međutim, ako je potrebno, finlepsin 200 retard može se kombinirati sa drugim tvarima koje se koriste za liječenje odvikavanja od alkohola.

Tokom liječenja potrebno je redovito nadzirati sadržaj finlepsina 200 retarda u krvnoj plazmi.

U vezi s razvojem nuspojava iz centralnog i autonomnog nervnog sistema (vidjeti pojave odvikavanja od alkohola u odjeljku „Nuspojave“), pacijentima se uspostavlja pažljivo kliničko promatranje.

Trigeminalna neuralgija, glosofaringealna neuralgija genuina

Početna doza je 1-2 tableta retarda (što odgovara 200–400 mg karbamazepina), dok se bol potpuno ne nestane, povećava se u proseku za 2–4 ​​tablete retarda (što odgovara 400–800 mg karbamazepina), a raspoređuju se u 1-2 pojedinačne doze u dan. Nakon toga, kod određenog dijela pacijenata liječenje se može nastaviti s nižom dozom održavanja, što još uvijek može spriječiti napade boli od 1 tablete retarda 2 puta dnevno (što odgovara 400 mg karbamazepina).

Starijem i osjetljivom pacijentu propisan je finlepsin 200 retard u početnoj dozi od 1 tablete retarda jednom dnevno (što odgovara 200 mg karbamazepina).

Bol kod dijabetičke neuropatije

Prosječna dnevna doza je 1 tableta zadržana ujutro, a 2 tablete kasno uvečer (što odgovara 600 mg karbamazepina). U izuzetnim slučajevima, finlepsin 200 retard može se propisati u dozi od 3 tablete retarda 2 puta dnevno (što odgovara 1200 mg karbamazepina).

Epileptiformne konvulzije kod multiple skleroze

Prosječna dnevna doza je 1-2 tableta retarda 2 puta dnevno (što odgovara 400–800 mg karbamazepina).

Lečenje i prevencija psihoze

Početna doza, koja je obično dovoljna i kao doza održavanja, je 1-2 tablete retarda dnevno (što odgovara 200–400 mg karbamazepina). Ako je potrebno, ova se doza može povećati na 2 tablete retarda 2 puta dnevno (što odgovara 800 mg karbamazepina).

Pacijentima s teškim kardiovaskularnim bolestima, oštećenjem jetre i bubrega, kao i starijim osobama propisane su niže doze lijeka.

Kako i kada treba uzimati finlepsin 200 retard

Retard tablete opremljene su razdvajajućim utora, uzimaju se za vrijeme ili nakon obroka, ispiraju s dovoljnom količinom tekućine (na primjer, čašom vode).

Retard tablete mogu se uzimati nakon njihovog prethodnog raspada u vodi (u obliku suspenzije). Produljeno djelovanje traje i nakon što se tableta razgradi u vodi.

U nekim se slučajevima distribucija dnevne doze u 4–5 pojedinačnih doza dnevno pokazala posebno efikasnom. Za to su najprikladniji oblici doziranja dugotrajnog djelovanja.

Koliko dugo trebate uzimati finlepsin 200 retard

Trajanje upotrebe ovisi o indikacijama i individualnom odgovoru pacijenta na lijek.

Epilepsija se liječi duže vrijeme. Liječnik specijalista trebao bi odlučiti o prelasku pacijenta na releps finlepsin 200, trajanje upotrebe i njegovo otkazivanje u svakom pojedinom slučaju. Općenito, možete pokušati smanjiti dozu lijeka ili potpuno prekinuti liječenje ranije nakon 2-3 godine odsustva napadaja.

Liječenje se zaustavlja postepenim smanjivanjem doze lijeka u trajanju od 1-2 godine. U ovom slučaju djeca bi trebala voditi računa o povećanju tjelesne težine. EEG indikatori se ne bi trebali pogoršavati.

U liječenju neuralgije bilo je korisno propisati finlepsin 200 retard u dozi za održavanje, upravo dovoljno za ublažavanje bolova, nekoliko tjedana. Pažljivim smanjivanjem doze potrebno je utvrditi da li je došlo do spontane remisije simptoma bolesti. Uz nastavak napada boli, liječenje se nastavlja s prethodnom dozom održavanja.

Trajanje liječenja boli kod dijabetičke neuropatije i epileptiformnih napada u multiple skleroze jednako je kao i kod neuralgije.

Liječenje sindroma povlačenja alkohola s finlepsinom 200 retard zaustavlja se postepenim smanjivanjem doza u periodu od 7–10 dana.

Prevencija manične-depresivne faze provodi se duže vrijeme.

Pogreške u upotrebi lijeka i predoziranje

Ako ste zaboravili uzeti jednu jedinu dozu lijeka, čim je primijetite, odmah je uzmite. Ako ubrzo nakon toga trebate uzeti sljedeću propisanu dozu, preskočit ćete je i nakon toga pokušajte ponovo unijeti svoj ispravni režim doziranja. Ni u kojem slučaju nakon jedne zaboravljene doze ne uzimajte dvostruku dozu finlepsina 200 retard. U slučaju dvojbe obratite se svom liječniku za pomoć!

Ono što morate uzeti u obzir ako želite prekinuti ili prerano prekinuti liječenje

Opasno je mijenjati dozu ili čak prekinuti lijek bez medicinskog nadzora! U tom slučaju se simptomi vaše bolesti mogu ponovo pogoršati. Prije nego što sami prestanete uzimati finlepsin 200 retard, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom o ovome.

Što učiniti ako se finlepsin 200 retard uzima u veoma velikim količinama

Predoziranje lijeka zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Slika predoziranja finlepsina 200 retard karakterizira porast nuspojava, poput drhtanja (drhtavica), napadaja koji se javljaju kada je mozak uzbuđen (tonično-klonične konvulzije), uznemirenosti, kao i respiratorne i kardiovaskularne funkcije s često smanjenim (ponekad i povišen) krvni pritisak, povećani rad srca (tahikardija) i poremećaji u ekscitaciji u srcu (atrioventrikularni blok, promene EKG-a), oslabljena svest do respiratorni zastoj i srčani zastoj. U izoliranim slučajevima uočene su leukocitoza, leukopenija, neutropenija, glukozurija ili acetonurija, što je utvrđeno izmenjenim pokazateljima laboratorijskih ispitivanja.

Ne postoji specifičan protuotrov za liječenje akutnog trovanja finlepsinom 200 retard. Tretman predoziranja finlepsinom 200 retardiranja u pravilu se obavlja u zavisnosti od bolnih manifestacija u bolnici.

Primijećene nuspojave češće su se javljale kod kombiniranog liječenja nego kod monoterapije. Ovisno o dozi i uglavnom na početku liječenja, mogu se pojaviti sljedeće nuspojave:

Centralni nervni sistem / um

Često se mogu javiti tromost svijesti, oslabljena svijest (pospanost), vrtoglavica, umor, oslabljeni hod i kretanje (cerebelarna ataksija) i glavobolje. Kod starijih pacijenata može se razviti zbunjenost i anksioznost.

U izoliranim slučajevima, primjećuju se depresivno loše raspoloženje, agresivno ponašanje, letargija razmišljanja, osiromašenje motiva, kao i poremećaji u percepciji (halucinacije) i zujanje u ušima. Kod liječenja finlepsinom 200 retard mogu se aktivirati latentne psihoze.

Retko se javljaju spontani pokreti, kao što su grubi tremor, kontrakcija mišića ili trzanje očne jabučice (nistagmus). Osim toga, kod starijih bolesnika i s oštećenjima mozga mogu se pojaviti poremećaji koordiniranih motoričkih činova, poput nenamjenskog pokreta u rotolitnoj regiji u obliku grimate (rotolitne diskinezije), rotacijskih pokreta (koreoatetoza). Prijavljeni su neki slučajevi govornih poremećaja, lažnih senzacija, slabosti mišića, upale živaca (periferni neuritis), kao i manifestacije paralize donjih udova (pareza) i poremećaja percepcije ukusa.

Većina ovih pojava nestaje sama nakon 8-14 dana ili nakon privremenog smanjenja doze. Stoga se, ako je moguće, finlepsin 200 retard pažljivo dozira, započinjući s liječenjem malim dozama, a zatim ih postupno povećavajući.

Oči

U nekim slučajevima bilo je upala vezivne membrane oka (konjuktivitis), ponekad prolaznih poremećaja vida (poremećaji u smještaju oka, dvostruki vid, zamagljen vid). Zabilježeni su slučajevi zamućivanja sočiva.

Kod pacijenata sa glaukomom potrebno je redovno mjeriti intraokularni tlak.

Pogonski sistem

U izolovanim slučajevima, primećena je bol u zglobovima i mišićima (artralgija, mijalgija), kao i mišićni grč. Te pojave su nestale nakon ukidanja lijekova.

Koža i sluzokože

Zabilježeni su slučajevi alergijskih kožnih reakcija sa ili bez groznice, poput rijetke ili često pojave urtikarije (urtikarija), svrbeža, ponekad upala velikih ploča ili ljuskavih kože (eksfoliativni dermatitis, eritroderma), nekroze površine kože sa stvaranje plikova (sindrom Lyell), fotoosjetljivost (fotosenzibilnost), crvenilo kože s polimorfnim osipima u obliku mrlja i stvaranja čvorova, s krvarenjima (eksudativni multiformni eritem, nodosum eritema, Stevensov sindrom) Johnson), petehijalna krvarenja u koži, i sistemski eritemski lupus (eritemski lupus šire).

U izoliranim ili rijetkim slučajevima zabilježeni su gubitak kose (alopecija) i znojenje (dijaforeza).

Krvožilni i limfni sistem

U vezi s reakcijama preosjetljivosti pri liječenju finlepsinom 200 retard, osim toga, mogu se pojaviti sljedeće poremećaje krvne slike: rijetko ili često povećati (leukocitoza, eozinofilija) ili smanjiti (leukopenija) u broju leukocita ili trombocita (trombocitopenija) u perifernoj krvi. Prema literaturi najčešće se pojavljuje benigni oblik leukopenije (prolazan u oko 10% slučajeva, a trajan u 2% slučajeva).

Prijavljeni su o izoliranim slučajevima krvnih bolesti, ponekad čak i opasnih po život, poput agranulocitoze, aplastične anemije, zajedno s drugim oblicima anemije (hemolitična, megaloblastična), kao i povećanje slezene i limfnih čvorova.

Pojavom leukopenije (najčešće neutropenije) otkazuje se trombocitopenija, alergijski kožni osipi (egzantem) i groznica finlepsin 200 retarda.

Gastrointestinalni trakt

Ponekad dolazi do gubitka apetita, suvih usta, mučnine i povraćanja, rijetko se javlja dijareja ili zatvor. Zabilježeni su izolirani slučajevi bolova u trbuhu i upale sluznice šupljine orofarinksa (stomatitis, gingivitis, glositis). Ove pojave prolaze same od sebe nakon 8-14 dana liječenja ili nakon privremenog smanjenja doze lijeka. Mogu se izbjeći početnim imenovanjem niskih doza lijeka, njihovim postepenim porastom.

U literaturi postoje indikacije da karbamazepin ponekad može izazvati upalu gušterače (pankreatitis).

Jetra i žuč

Ponekad se otkriju promjene u pokazateljima funkcionalnog testa jetre, u rijetkim se slučajevima javlja žutica, a u rijetkim se slučajevima javljaju različiti oblici hepatitisa (kolestatski, hepatocelularni, granulomatozni, miješani).

Opisana su dva slučaja akutne intermitentne porfirije.

Hormonski metabolizam, voda i sol

Zabilježeni su izolirani slučajevi povećanja dojke kod muškaraca (ginekomastija) i spontani odljev mlijeka iz mliječnih žlijezda kod žena (galaktoreja).

Finlepsin 200 retard može uticati na parametre funkcije štitnjače (trijodtironin, tiroksin, hormon koji stimuliše štitnjaču i slobodni tiroksin), posebno u kombinaciji sa drugim antiepileptičkim lijekovima.

Zbog djelovanja retard finlepsina 200, koji smanjuje izlučivanje urina iz tijela (antidiuretski učinak), u rijetkim slučajevima može se primjetiti smanjenje natrija u serumu (hiponatremija), praćeno povraćanjem, glavoboljom i konfuzijom.

Zapaženi su zasebni slučajevi pojave edema i povećanja tjelesne težine. Finlepsin 200 Retard može sniziti nivo kalcijuma u serumu. U izoliranim slučajevima, to dovodi do omekšavanja kostiju (osteomalacija).

Respiratorni organi

Opisani su zasebni slučajevi reakcija povećane osjetljivosti pluća na lijek, praćene vrućicom, nedostatkom daha (dispnejom), upalom pluća i plućnom fibrozom.

Genitourinarni trakt

Rijetko postoje oštećene funkcije bubrega, izražene povećanim sadržajem proteina u urinu (proteinurija), pojavom krvi u urinu (hematurija), smanjenim izlučivanjem mokraće (oligurija), u rijetkim se slučajevima razvijaju do zatajenja bubrega. Možda su ovi poremećaji nastali zbog svojstvenog antidiuretskog učinka lijeka. Ponekad se javljaju disurija, pollakiurija i zadržavanje mokraće.

Pored toga, poznati su slučajevi seksualnih disfunkcija, poput impotencije i smanjene seksualne želje.

Kardiovaskularni sistem

U rijetkim ili izoliranim slučajevima, uglavnom u starijih osoba ili kod bolesnika s poznatim srčanim disfunkcijama, može doći do smanjenog broja otkucaja srca (bradikardija), poremećaja srčanog ritma i pogoršanja koronarne srčane bolesti.

Rijetko postoje kršenja pobuđenja u srcu (atrioventrikularni blok), u izolovanim slučajevima praćenim nesvjesticom. Osim toga, u nekim se slučajevima krvni tlak smanjuje ili raste. Pad krvnog pritiska nastaje uglavnom uz upotrebu lijeka u velikim dozama.

Osim toga, uočeni su vaskulitis, tromboflebitis i tromboembolija.

Reakcije preosjetljivosti

Odložene reakcije preosjetljivosti na lijek rijetko se javljaju, javljaju se sa groznicom, kožnim osipom, vaskularnim upalama, natečenim limfnim čvorovima, bolovima u zglobovima, promijenjenim brojem bijelih krvnih zrnaca u perifernoj krvi, uvećanom jetrom i slezini i promjenom parametara ispitivanja jetre koji se mogu javiti u različitim kombinacije, a takođe uključuju druge organe u proces, poput pluća, bubrega, pankreasa i miokarda.

U izoliranim slučajevima uočena je akutna generalizovana reakcija i aseptična upala meninga sa mioklonom i eozinofilijom.

Ako primijetite nuspojave koje nisu spomenute u ovoj napomeni, o tome obavijestite svog liječnika ili ljekarnika.

Koje mjere treba poduzeti kod nuspojava

Ako primijetite gore navedene nuspojave, tada odmah obavijestite svog liječnika koji će odrediti njihovu ozbiljnost i poduzeti mjere za borbu protiv njih (vidi također odjeljak "Predostrožnosti za uporabu"). Naročito kada postoji vrućica, grlobolja, alergijske kožne reakcije u obliku osipa sa povećanim limfnim čvorovima i / ili bolnih simptoma nalik gripu tijekom liječenja finlepsinom 200 retard, odmah trebate konzultirati liječnika i analizirati krvnu sliku.

S razvojem teških alergijskih reakcija, finlepsin 200 retard se odmah poništava.

Kada se pojave određene promjene u krvnoj slici (leukopenija, češće neutropenija, trombocitopenija), alergijski kožni osipi (egzantem) i groznica finlepsin 200 retarda se otkazuju.

Ako postoje znakovi oštećenja jetre ili oštećenje funkcije, kao što su letargija, nedostatak apetita, mučnina, žuta boja kože ili povećanje jetre, odmah se obratite liječniku.

Datum isteka lijeka

3 godine
Rok trajanja retardnih tableta naveden je na foliji pakiranja sa blister trakom i na kartonskoj kutiji.
Nakon navedenog razdoblja, ne koristite više retardirane tablete ovog paketa.

Lijekovi se čuvaju izvan dohvata djece!

Finlepsin 200 retard dolazi u pakovanju za djecu sa debljom folijom za premazivanje. U slučaju da vam je teško stisnuti tabletu za retard, onda prije nego što to učinite, savjetujemo vam da malo istrpite foliju da prekrijete.

Uslovi skladištenja

Lijek se čuva u normalnim uslovima.

Obrasci za izdavanje

Finlepsin 200 retard dostupan je u pakovanjima od 50, 100 i 200 retard tableta.

Trudnoća i dojenje

Kad god je to moguće, Finlepsin ® retard propisuje se ženama reproduktivne dobi kao monoterapija, u minimalno efikasnoj dozi, kao učestalost urođenih malformacija novorođenčadi od majki koje su uzimale kombinirani antiepileptički tretman veća je nego kod monoterapije.

Kada dođe do trudnoće, potrebno je uporediti očekivanu korist terapije i moguće komplikacije, naročito u prvom tromjesečju trudnoće.

Poznato je da su djeca majki koje pate od epilepsije predisponirana za intrauterine poremećaje u razvoju, uključujući malformacije. Finlepsin ® retard može povećati rizik od ovih poremećaja. Postoje izolirani izvještaji o slučajevima prirođenih bolesti i malformacija, uključujući ne-zatvaranje lukova kralježaka. (spina bifida). Antiepileptički lijekovi povećavaju nedostatak folne kiseline, koji se često primjećuje tokom trudnoće, što može povećati učestalost urođenih mana kod djece, pa se folna kiselina preporučuje prije planirane trudnoće i u trudnoći. Kako bi se spriječile hemoragične komplikacije kod novorođenčadi, preporučuje se ženama u posljednjim tjednima trudnoće, kao i novorođenčadi, propisati vitamin K.

Karbamazepin prelazi u majčino mlijeko, tako da koristi i mogući neželjeni efekti dojenja treba uporediti sa tekućom terapijom. Uz kontinuirano dojenje tijekom uzimanja lijeka, trebali biste uspostaviti nadzor djeteta u vezi s mogućnošću razvoja nuspojava (na primjer, jaka pospanost, alergijske kožne reakcije).

Proizvođač

Teva Operations Poland Sp. z oo, st. Mogilska 80, 31-564 Krakov, Poljska.

Naziv pravnog lica na čije se ime izdaje registracijsko rješenje. Teva Pharmaceutical Enterprises Ltd., Izrael.

Zahteve potrošača treba poslati na adresu: 115054, Moskva, ul. Bruto, 35.

Telefon: (495) 644-22-34, faks: (495) 644-22-35 / 36.

Upute za upotrebu Finlepsin retard

Prema uputama, efikasnost lijeka ni na koji način nije povezana sa konzumiranjem hrane, tako da ga možete piti u bilo kojem trenutku. Za liječenje epilepsije Finlepsin se koristi kao monoterapija, bez povezivanja s drugim lijekovima. Doziranje se pažljivo izračunava za različite dobi, počevši od minimalnog i postepeno povećavajući. Prema uputama za odrasle, koriste se sljedeće dnevne doze:

  • početna - 200-400 mg,
  • terapijski ili potporni - 800-1200 mg,
  • maksimalno je 1600-2000 mg.

Ova količina karbamazepina je individualna za svaku osobu, podijeljena je u 3-4 doze. Ako je pacijent slučajno propustio jednu tabletu iz bilo kojeg razloga, tada ne biste trebali piti dvije odjednom da biste izbjegli predoziranje. U liječenju djece dnevna doza ovisi o dobi, postepeno se povećava za 100 mg dok se ne postigne željeni rezultat:

  • 1-5 godina - 100-200 do 400 mg,
  • 6-10 godina - 200-300 do 600 mg,
  • 11-15 godina - 300-400 do 1000 mg.

Trajanje uzimanja Finlepsina treba regulirati ljekar, usredotočujući se na dobrobit pacijenta. U nekim slučajevima je potrebno nekoliko godina da se napadi zaustave. Doziranje se smanjuje nakon uspješnog liječenja i odsustva napadaja u trajanju od 2-3 godine. Najbolji način za testiranje efikasnosti terapije Finlepsinom je elektroencefalogram mozga.

Finlepsin Retard Price

Nakon imenovanja liječnika, trebali biste kupiti prikladan oblik lijeka i početi ga uzimati. Razlika u cijeni Finlepsina u Sankt Peterburgu i Moskvi ovisi o broju tableta, ambalaži, doziranju.

Finlepsin-200, 50 kom.

Finlepsin-400, 30 kom.

Finlepsin-400, 50 kom.

U Rusiji prodaju Finlepsin retarda obavlja poljski proizvođač TEVA. Kada lijek nije prikladan za pacijenta, liječnik može odabrati jedan od Finlepsinovih analoga. Lijekovi imaju slične komponente, imaju ista svojstva. Analozi su za razliku od originala jeftini, ali imaju i druge nuspojave, pa se ne preporučuje vlastitu zamjenu Finlepsina.

Lista efikasnih antiepileptičkih lekova uključuje:

Regina, 53 godine, pila sam Finlepsin 2 mjeseca, kad mi ga je ljekar propisao nakon upale trigeminalnog živca. Upozorili su me da lijek ima mnogo nuspojava, pa sam u početku počeo uzimati pola tablete. Nije bilo moguće izbjeći potpuno negativnu akciju - ujutro sam se malo omalovažila, ali inače mi je Finlepsin pomogao.

Julia, 35 godina Uz pomoć ovog Finlepsina izliječila sam epilepsiju kod djeteta. Tableta je razblažena u sirupu. Morala sam se suočiti sa napadima pospanosti i lagane mučnine, ali za godinu dana prijema pod nadzorom specijaliste, uspeli smo da izbegnemo epileptične napade. Pokušali smo preći na sličan lijek koji se razlikuje u troškovima, ali nije odgovaralo.

Eugene, 47 godina Koristi Finlepsin za depresiju po savjetu psihijatra. Naručio sam kupovinu u internetskoj trgovini uz dostavu poštom. Na popustu se pokazalo da nije toliko skupo. Doktor me upozorio da ne kombiniram Finlepsin i alkohol, inače bi nuspojave bile gore nego što je opisano u sažetku lijeka. Ne preporučujem piti lijek bez recepta.

Ostavite Svoj Komentar