Što odabrati: Fraxiparin ili Clexane?

Sa povećanom viskoznošću krvi koriste se antikoagulansi koji sprečavaju stvaranje ugrušaka u krvi. Ovi lijekovi imaju različite sastave i mehanizme djelovanja. Pacijenti se često pitaju što odabrati, Fraxiparin ili Clexane. Analiza karakteristika dva antikoagulansa pomoći će shvatiti koji je lijek prikladan u određenoj situaciji.

Clexane Karakteristično

Lijek ima sljedeće karakteristike:

  1. Oblik i sastav izdavanja Clexane je dostupan u obliku injekcija, što je bezbojna, bistra tečnost. Lijek se pakuje u staklene špriceve od 0,2 ml. Svaka šprica sadrži 20,40, 60, 80 ili 100 mg enoksaparin natrijuma i vodu za injekcije. Ampule se isporučuju u plastičnim ćelijama od 2 kom.
  2. Farmakološko djelovanje. Enoxaparin natrijum djeluje na faktor XA, inhibirajući konverziju protrombina u trombin. Identificirana su i druga djelovanja aktivne tvari - suzbijanje upalnih medijatora i poboljšanje stanja vaskularnih zidova. Lijek aktivira proizvodnju inhibitora faktora tkiva i smanjuje brzinu oslobađanja von Willebrandovog faktora iz vaskularne obloge. Ove akcije osiguravaju visoku antikoagulansku aktivnost Clexane-a. Upotreba lijeka pomaže u smanjenju protrombinskog vremena i stope nakupljanja trombocita.
  3. Usisavanje, distribucija i izlučivanje. Antikoagulantni efekat leka razvija se 3-5 sati nakon primene. U jetri se natrijev enoksaparin pretvara u metabolite male molekularne težine sa malim farmakološkim aktivnostima. Poluživot aktivnog sastojka traje 5 sati. Enoksaparin i njegovi metaboliti napuštaju organizam urinom.
  4. Indikacije za upotrebu. Clexane se koristi u prevenciji i liječenju duboke venske tromboze kod pacijenata sa srednjim i visokim rizikom. Indikacije za primjenu lijeka su: oporavak od ortopedskih i općih hirurških intervencija, tromboza kod pacijenata s krevetom u mirovanju, tromboembolija plućnih arterija. Clexane se može koristiti za sprečavanje krvnih ugrušaka u kardiopulmonalnom bajpasu tokom hemodijalize. Lijek smanjuje rizik od smrti od infarkta miokarda i nestabilne angine.
  5. Kontraindikacije Clexane se ne može davati u slučaju alergijskih reakcija na enoxaparin, unutrašnjeg krvarenja, hemoragičnog udara, pogoršanja čira na želucu, prethodnih hirurških intervencija na kičmenoj moždini, varikoznih vena jednjaka. S oprezom se lijek primjenjuje kod poremećaja krvarenja, erozivnih i ulceroznih lezija gastrointestinalnog trakta u remisiji, moždanog udara, oporavka nakon porođaja, dijabetesa tipa 2. Sigurnost lijeka za djecu nije potvrđena, pa nije propisana za pacijente mlađe od 18 godina.
  6. Način primjene. Lijek se daje supkutano. Doziranje se određuje prema vrsti bolesti i općem stanju organizma. Uz trombofiliju daje se 20 mg enoxaparina dnevno. Kako bi se spriječilo postoperativne tromboze, prva injekcija Clexane daje se 2 sata prije intervencije. Tijek liječenja traje 10 dana, ako je potrebno, nastavite dok se koagulacija krvi ne normalizira.
  7. Interakcija lijekova. Clexane se ne može koristiti u kombinaciji sa nesteroidnim protuupalnim lijekovima, tromboliticima, acetilsalicilnom kiselinom. Sa oprezom se koristi antikoagulant u kombinaciji s klopidogrelom, tiklopidinom i dekstranom. Kada se koristi Clexane u kombinaciji sa preparatima kalcijuma, potrebni su redovni testovi krvi i urina.
  8. Nuspojave. Upotreba velikih doza lijeka može doprinijeti razvoju unutrašnjeg krvarenja, praćenom padom krvnog pritiska, blijedošću kože, mišićnom slabošću. Tokom liječenja mogu se pojaviti alergijske reakcije u obliku svrbeža na koži, urtikarije, oticanja lica i grkljana. Uz subkutanu primjenu lijeka Clexane, mogu se formirati hematomi i infiltrati.

Karakteristično za Fraxiparin

Slijedeće kvalitete su karakteristične za fraxiparin:

  1. Oblik i sastav izdavanja Antikoagulant je dostupan u obliku otopine za potkožno davanje. To je bistra, svijetložuta tekućina bez mirisa. Lijek se isporučuje u staklenim štrcaljkama za jednokratnu upotrebu od 0,4 ml. Svaka šprica sadrži 3800, 5700 ili 7600 IU anti-Xa natroparin kalcijuma, kalcijum hidroksida, razblažene hlorovodonične kiseline.
  2. Farmakološko djelovanje. Nadreparin kalcijuma vezuje se za antitrombin komponente plazme, pomažući u smanjenju aktivnosti faktora Xa. To objašnjava visoku antitrombotsku aktivnost aktivne supstance. U odnosu na heparin, nadroparin ima manje izražen učinak na agregaciju trombocita i primarnu hemostazu. Kada se koristi u srednjim dozama, Fraxiparin ne smanjuje protrombinsko vrijeme. Uz kursnu upotrebu, lek stiče produženi efekat.
  3. Farmakokinetika Sa supkutanom primjenom, maksimalna antitrombotska aktivnost razvija se nakon 3-4 sata. Nadroparin se apsorbuje gotovo u potpunosti. S intravenskom primjenom, djelovanje Fraxiparina se javlja nakon 10 minuta. U jetri se nadroparin pretvara u neaktivne metabolite koji se izlučuju bubrezima. Poluvrijeme eliminacije traje 3,5 sata.
  4. Indikacije za upotrebu. Lijek se koristi za sprečavanje tromboembolije u hirurškim intervencijama, zatajenje srca i disanja. Uvođenje Fraxiparina tijekom hemodijalize sprječava koagulaciju krvi. Antikoagulant je dio složenih režima liječenja infarkta miokarda i nestabilne angine. Lijek se može koristiti prilikom planiranja trudnoće kod žena koje pate od trombofilije.
  5. Kontraindikacije Lijek se ne upotrebljava za trombocitopeniju uzrokovanu primjenom antikoagulanata na bazi heparina, unutarnjeg krvarenja, hemoragičnog sindroma, intrakranijalnog krvarenja, teškog zatajenja bubrega, akutnog bakterijskog endokarditisa. Lijek nije propisan djeci i adolescentima mlađim od 18 godina. Fraxiparin se s oprezom primjenjuje kod oboljenja jetre, hipertenzije, peptičnih čireva i iscrpljenosti organizma. U liječenju dijabetesa treba pratiti stanje posuda fundusa.
  6. Način primjene. Lijek se primjenjuje u ležećem položaju u potkožnom tkivu prednjeg trbušnog zida. Prije upotrebe Fraxiparina, ne morate uklanjati mjehuriće zraka sa špriceva. Igla se pod pravim uglom ubacuje u stegnuti pregib kože. Mjesto ubrizgavanja ne treba trljati.
  7. Interakcija lijekova. Kada se koristi u kombinaciji sa ACE inhibitorima, diureticima i kalijevim solima, može se razviti hiperkalemija. Zajednička upotreba sa sredstvima protiv trombocita povećava rizik od krvarenja. Fraxiparin se s oprezom propisuje pacijentima koji uzimaju glukokortikosteroide.
  8. Nuspojave. Najčešće posljedice liječenja su krvarenje različite lokalizacije, smanjenje broja trombocita i alergijske reakcije. Rijetka nuspojava je nekroza tkiva na mjestu uboda, kojoj prethodi stvaranje infiltrata.

Poređenje lijekova

Antikoagulansi imaju i opće i karakteristične karakteristike.

Sličnost između Clexana i Fraxiparin nalazi se u slijedećim karakteristikama:

  • vrsta aktivne supstance (i enoksaparin i nadroparin su heparini male molekulske mase),
  • opće indikacije za upotrebu,
  • mogućnost upotrebe tokom planiranja i upravljanja trudnoćom,
  • oblik oslobađanja (oba lijeka su dostupna kao rješenje za potkožno davanje),
  • opće kontraindikacije i nuspojave.

Razlika između lijekova je u količini i aktivnosti aktivne tvari.

Mišljenje ljekara

Sergej, 44 godine, Moskva, Hematolog: "Clexane i Fraxiparin koriste se za smanjenje koagulacije krvi. To pomaže u sprečavanju razvoja duboke venske tromboze i opstrukcije plućnih arterija kod pacijenata koji se moraju pridržavati kreveta u krevetu. Fraxiparin je sigurniji lijek, odobren je za upotrebu tokom trudnoće i dojenja. Clexane može uzrokovati niz negativnih posljedica, tako da ga treba koristiti pod stalnim nadzorom ljekara. "

Tatyana, 55 godina, Tolyatti, ginekolog: "Clexane i Fraxiparin se često propisuju tokom planiranja trudnoće. Lijekovi su vrlo efikasni i jednostavni za upotrebu. Smatram da su nedostatak oba lijeka ubačeni u prednji trbušni zid, što izaziva jake bolove. T. "Fraxiparin se bolje podnosi u tijelu i propisuje se nakon trudnoće."

Jedna štrcaljka sadrži, ovisno o doziranju: 10000 anti-Ha ME, 2000 anti-Ha ME, 8000 anti-Ha ME, 4000 anti-Ha ME ili 6000 anti-Ha ME enoksaparin natrijum.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Clexane INN (međunarodno vlasničko ime) enoxaparin. Lijek je niske molekulske mase s molekularnom masom od oko 4500 daltona. Dobiva se alkalnom hidrolizom heparin benzilni eterekstrahiran iz svinjske crijevne sluznice.

Kada se koristi u profilaktičke doze, lijek se lagano mijenja APTTV, gotovo da i nema efekta na agregaciju trombocita i vezanje fibrinogena. U terapijskim dozama enoxaparin povećava APTTV 1,5-2,2 puta.

Nakon sistematske potkožne injekcije enoksaparin natrijum 1,5 mg po kilogramu tjelesne mase jednom dnevno, ravnotežna koncentracija javlja se nakon 2 dana. Bioraspoloživost sa supkutanom primjenom doseže 100%.

Enoxaparin Sodium metaboliše u jetri od desulfacija i depolimerizacija. Nastali metaboliti imaju vrlo nisku aktivnost.

Poluvrijeme eliminacije je 4 sata (jednokratno davanje) ili 7 sati (višestruka primjena). 40% lijeka izlučuje se putem bubrega. Uzgoj enoxaparin kod starijih pacijenata koji kasne s oštećenjem bubrežne funkcije.

Kod osoba sa oštećenjem bubrega, očistenje enoxaparin umanjen.

Indikacije za upotrebu

Ovaj lijek ima sljedeće kontraindikacije:

  • prevencija i embolija vene nakon operacije,
  • komplikovana ili nekomplikovana terapija,
  • prevencija tromboza i embolija vena kod ljudi koji su dugo vremena bili u krevetu zbog akutne terapijske patologije (hronične i akutne zatajenje srcateška infekcija, respiratorno zatajenjeoštar reumatske bolesti),
  • prevencija tromboza u sistemu ekstrakorporaalnog protoka krvi,
  • terapija i bez Q talasa,
  • akutna terapija srčani udar s porastom segmenta ST kod pojedinaca kojima je potrebno liječenje lijekovima.

Kontraindikacije

  • na sastojke lijeka i druge niske molekularne težine.
  • Bolesti sa povećanim rizikom od krvarenja, poput prijetnji pobačaja, krvarenja, hemoragičan.
  • Upotreba lijeka Clexane tijekom trudnoće kod žena sa umjetnim srčanim zaliscima je zabranjena.
  • Starost manja od 18 godina (sigurnost i efikasnost nisu utvrđeni).

Koristite s oprezom u sljedećim slučajevima:

  • bolesti praćene hemostatskim poremećajima (hemofilija, hipokoagulacija, trombocitopenija, Vilebrandova bolest) izraženo vaskulitis,
  • čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, erozivne i ulcerativne lezije probavnog trakta,
  • nedavno ishemijska,
  • teška
  • hemoragični ili dijabetični retinopatija,
  • u teškim oblicima
  • nedavno rođenje
  • nedavna neurološka ili oftalmička intervencija,
  • ispunjenje epiduralna ili spinalna anestezijacn cerebralna punkcija,
  • bakterijska
  • intrauterine kontracepcije,
  • perikarditis,
  • oštećenja bubrega ili jetre
  • teška trauma, opsežne otvorene rane,
  • zajednička primena sa lekovima koji utiču na hemostatski sistem.

Nuspojave

Kao i kod drugih antikoagulansa, postoji rizik od krvarenja, posebno kod invazivnih postupaka ili upotrebe lijekova koji utječu na hemostazu. Ako se otkrije krvarenje, prestanite sa primjenom lijeka, pronađite uzrok komplikacije i započnite odgovarajuće liječenje.

Pri upotrebi lijeka u pozadini epiduralna bilo spinalna anestezija slučajevi postoperativnih prodornih katetera neuroaksijalni hematomišto dovodi do neuroloških bolesti različite težine, uključujući i nepovratne.

Trombocitopenija sa profilaksom vena kod pacijenata sa hirurškim profilom, lečenjem i povećanjem segmenta ST, javljalo se u 1–10% slučajeva i u 0,1–1% slučajeva sa profilaksom tromboza vene kod pacijenata koji su podvrgnuti mirovanju i koji su podvrgnuti terapiji infarkt miokarda i.

Nakon unošenja Clexane u kožu, pojava hematomi na mestu ubrizgavanja. U 0,001% slučajeva lokalno nekroza koža.

Rijetko kožne i sistemske reakcije, uključujući.

Također je opisano asimptomatsko prolazno povećanje koncentracije jetrenih enzima.

Upute za upotrebu Clexane-a

Upute za upotrebu Clexane izvještava da se lijek primjenjuje duboko potkožno u ležećem položaju pacijenta.

Kako uboditi Clexane?

Lijek treba davati na lijevu i desnu bočnu regiju trbuha naizmjenično. Da biste izvršili injekciju, potrebno je izvesti takve manipulacije, kao što su otvaranje špriceva, izlaganje iglice i stavljanje okomito na cijelu dužinu, u pregib kože prethodno sakupljen palcem i kažiprstom. Nabora se oslobađa nakon injekcije. Ne preporučuje se masaža mesta ubrizgavanja.

Video kako uboditi Clexane:

Lijek se ne smije davati intramuskularno.

Šema uvođenja. 2 injekcije dnevno uz izloženost u trajanju od 12 sati. Doza za jedno davanje trebala bi biti 100 anti-XA IU po kilogramu tjelesne težine.

Bolesnicima s prosječnim rizikom pojave potrebna je doza od 20 mg jednom dnevno. Prva injekcija je 2 sata prije operacije.

Pacijenti s velikim rizikom pojave tromboza preporučuje se primjena 40 mg lijeka Clexane jednom dnevno (prva primjena 12 sati prije operacije) ili 30 mg lijeka dva puta dnevno (prva primjena 13-24 sata nakon operacije). Prosječno trajanje terapije je sedmicu ili 10 dana. Ako je potrebno, liječenje se može nastaviti dok postoji rizik tromboza.

Lečenje. Lijek se primjenjuje u količini od 1,5 mg na kilogram tjelesne težine jednom dnevno. Kurs terapije obično traje 10 dana.

Prevencija tromboza i embolija vene kod pacijenata na mirovanju uzrokovanih akutnim terapijskim bolestima. Potrebna doza lijeka je 40 mg 1 puta dnevno (trajanje 6-14 dana).

Predoziranje

Slučajno predoziranje može dovesti do ozbiljne hemoragičan komplikacija. Uz oralnu primjenu, apsorpcija lijeka u sistemsku cirkulaciju nije vjerojatna.

Spora primjena naznačena je kao sredstvo za neutralizaciju. protamin sulfat intravenski. Jedan mg protamina neutralizira jedan mg enoksaparina. Ako je od početka predoziranja prošlo više od 12 sati, tada uvod protamin sulfat nije potrebno.

Posebna uputstva

Prilikom upotrebe lijeka kako bi se spriječila tendencija povećanja rizika od krvarenja nije otkrivena. Kada koristite Clexane u terapeutske svrhe, postoji rizik od krvarenja u starijih osoba. U tim je slučajevima potrebno pažljivo praćenje pacijenta.

Clexane ne utječe na sposobnost vožnje.

Kleksanov analog

Odgovara za ATX nivo 4 koda:

Kleksanovi analozi sa identičnom aktivnom supstancom: Clexane 300, Novoparin, Enoksarin.

Koje je bolje: Clexane ili Fraxiparin?

Često postavljenim pacijentima postavljano pitanje o komparativnoj efikasnosti lijekova. i Clexane pripadaju istoj grupi i njihovi su analozi. Nijedna studija nije pouzdano potvrdila prednost jednog lijeka u odnosu na drugi. Prema tome, izbor između lijekova trebao bi provesti liječnik na osnovi kliničke slike bolesti, stanja pacijenta i vlastitog iskustva.

Kontraindiciran za osobe mlađe od 18 godina.

Indikacije i kontraindikacije

U većini slučajeva ljekari propisuju Flexan ili Fraxiparin. Lijekovi su u osnovi ekvivalentni, razlika između Fraxiparin i Clexane u količini aktivne tvari u jednoj dozi. Clexane je upola jači kao Fraxiparin.

Na kraju krajeva, kao što znate, krv trudne žene se vrlo zgusne, upozoravajući tijelo protiv obilnog gubitka krvi tokom porođaja. Ali s IVF-om, pokazatelji iznad norme općenito su neprihvatljivi, zbog toga su ćelije mutacije moguće.

Clexane i Fraxiparin propisuju se mnogim trudnicama, ali ne znaju svi zašto im se daju injekcije. Oba lijeka pomažu u sprečavanju ugrušaka u krvi.

Zašto se propisuje IVF Kleksanpri:

  1. za prorjeđivanje krvi,
  2. profilaksa tromboze,
  3. kako bi se izbjegle mutacije ćelija usljed stalnih hirurških intervencija u tijelu,
  4. obnavljaju normalan protok krvi plodu.

Clexane u IVF pomoći će da se riješi problema s krvlju. Važno je prije početka upotrebe lijeka konzultirati hematologa, jer žensko tijelo ne može samo oporaviti, već i patiti od njega.

  • alergičan na heparin i njegove derivate,
  • postoji rizik od spontanog pobačaja,
  • postoji istorija bolesti praćenih krvarenjem.

Vrijedi napomenuti da se lijek ne može koristiti zajedno s acetilsalicilnom kiselinom i lijekovima u kojima se sastoji.

Da biste postigli najbolji rezultat od injekcija, trebate slijediti preporuke za njihovu upotrebu.

Šta je bolje od hemapaksana ili fraksiparina? Iako pripadaju antikoagulansima, aktivna supstanca se kod njih razlikuje te ih nije potrebno uspoređivati.

Da biste postigli maksimalan učinak, injekciju trebate obaviti pravilno.

  • leći na leđa
  • ne ispuštaju vazduh iz njihove šprice,
  • dezinficirati mjesto navodne trbušne injekcije,
  • saviti kožu trbuha,
  • lekove treba davati subkutano,
  • preporučite oslobađanje kože nakon injekcije,
  • ne gnječiti mjesto ubrizgavanja,
  • ulaze naizmjenično u različite dijelove trbuha.

Lijek je u jednokratnim štrcaljkama koje su već obrađene, sterilne su.

Elena Volkova, muškarac, 42 godine

Već imam 14 godina bolest tromboflebitisa donjih ekstremiteta, s oštećenjem dubokih vena. Komplikacija u obliku trofičnih čira na potkoljenici i teletu. Uzimam varfarin 2 tablete 2 puta dnevno. otprilike tjedan dana, prije toga, još 2 tjedna, uzimao sam 1 tabletu 2 puta dnevno.Navne analize MNO1.14, IPT 84. Ranije je heparin s niskom molekularnom težinom propisan u drugom gradu, ali doktori u njihovom gradu nisu ni čuli da se koriste takvi lijekovi. Volio bih znati kako izračunati dozu i koji je lijek efikasniji. Moja težina je 105-110 kg. Pripravci kleksana ili fraksiparina. Možda je moguće još nešto. Upravo sam ih našao. Umjesto toga, možete naručiti u ljekarni poput takve. KLEKSAN INJECTION SOLUTION 8000 ANTI-HA ME / 0,8 ML. 10 PROIZVODI FRAXIPARINA PK K 9500 ANTI-HA ME / ML 0.8 ML. ŠIRUKE br. 10

Dobar dan Uzeli ste je prazno, jer biste trebali imati INR pokazatelje 2-3, inače nije efikasna i besmislena. Možete ga zamijeniti s Pradaxom ili (! Uzimaju se u standardnim dozama i ne zahtijevaju laboratorijski nadzor) Što se tiče kleksana i fraksiparina, oni nisu prikladni za način primjene. Ne zaboravite na kvalitetni kompresijski dres za vaš problem. Vaskularni ljekar Evgenij A. Gončarov s poštovanjem

Savet flebologa o temi „Imam tromboflebitis koji želim da ubrizgavam kleksan ili fraksiparin“ dat je samo u referentne svrhe. Nakon konsultacija obratite se liječniku, uključujući i otkrivanje mogućih kontraindikacija.

Lekar, kardiovaskularni hirurg (flebolog), opšti hirurg, lekar ultrazvučne dijagnostike.

Član Ruskog društva angiologa i vaskularnih hirurga, član Evropskog društva vaskularnih hirurga, član Međunarodnog društva limfologa (ISL)

  • VGMA ih. N.N. Burdenko specijalizirano za medicinski posao
  • Klinička rezidencija na VMA po imenu I.M.Sechenov, specijalnost "hirurgija"
  • Klinička rezidencija u NMHTS-u. N.I. Pirogov, smer kardiovaskularna hirurgija,
  • Profesionalna prekvalifikacija u specijalnosti "Ultrazvučna dijagnostika"

Sfera profesionalnih interesa: sve vrste hirurškog i konzervativnog liječenja bolesti arterija i vena: ateroskleroza obliterane arterija donjih udova s ​​kritičnom ishemijom i dijabetes melitusom, vaskularnim malformacijama i kongenitalnim angiodisplazijama, stenozirajući ateroskleroza brahiocefalnih arterija, aneuteritis arterije, arterijski aneteritis i arterijski artritis , Raynaudova bolest i sindrom, varikozne vene donjih ekstremiteta, tromboza i tromboflebitis gornjih i donji udovi, limfedem (elefantijaza), trofični ulkusi, varikozne vene male karlice (sindrom zdjelične venske zagušenja) itd., endolimfatske metode liječenja bolesti.

Nije svaka žena tokom trudnoće dužna uzimati lijekove koji smanjuju koagulaciju krvi. Ako se pojavi takva potreba, liječnici često preferiraju Clexane. Međutim, lijek ima neke kontraindikacije i može izazvati nuspojave.

Pregledi pacijenata za Fraxiparin i Clexane

Natalija, 56 godina, Kursk: "Fraxiparin je propisan prije operacije za protetiku zglobova koljena. Kao što je objasnio ljekar, ovo pomaže da se izbjegne začepljenje dubokih vena nakon operacije. U odnosu na jači lijek Clexan, Fraxiparin ima manje nuspojava, tako da ljudima dobro odgovara. "Uvođenje antikoagulansa nije utjecalo na tok operacije. Lijek nije uzrokovao nikakve nuspojave."

Fraxiparin ili Clexane: koje je bolje odabrati tokom trudnoće

Fraxiparin se odnosi na lijekove koji su dio antikoagulansa skupine direktnog djelovanja i pokazuje antitrombotičko djelovanje. Lijek poboljšava cirkulaciju krvi, normalizuje holesterol. Aktivna supstanca lijeka je nadroparin Ca, to je heparin male molekulske mase, dobijen depolimerizacijom heparina.

Antitrombotski efekat očituje se aktiviranjem fibrinolize uklanjanjem aktivatora plazminogena direktno iz endotelnih ćelija i specifičnom stimulacijom samog inhibitora puta tkivnog faktora. PM karakteriše dugačak antitrombotski efekat.

Mnogi se zanimaju koja je razlika između Clexanea i Fraxiparina, jer lijekovi imaju sličan učinak. Fraxiparin, za razliku od Clexane, sadrži enoxaparin Na. Pored antitrombotskog djelovanja tvari, nema utjecaja na vezu fibrinogena izravno s receptorima trombocita, kao ni na proces agregacije trombocitnih stanica.

Kada su imenovani

Potrebno je ubosti Fraksiparin i Kleksan u onim slučajevima kada žena ima tendenciju tromboze ili buduća majka ima srčani zalistak. Preporučuje se i terapija ovim lijekovima za trombofiliju, uz stvaranje krvnih ugrušaka u dubokim venama, sa ishemijom, te u slučaju kada je dijagnosticirana srčana ili respiratorna insuficijencija.

Obično ljekari preporučuju da se Clexane koristi za prevenciju, indiciran je za upotrebu u 2. tromjesečju trudnoće. Ako ovaj lijek nije prikladan za ženu, može se koristiti Fraxiparin.

Također, ovi lijekovi mogu se propisati s prvim protokolom IVF, upotreba lijekova treba biti izvedena pod strogim nadzorom stručnjaka.

Značajke aplikacije

Oba lijeka su namijenjena za sc davanje, intramuskularne injekcije nisu dozvoljene.

Kako se rade injekcije

Preporučuje se primjena injekcija nakon što je žena zauzela ležeći položaj. Mjesto ubrizgavanja treba naizmjenično izmjenjivati ​​(lijevi i desni dio anterolateralnog ili posterolateralnog dijela trbuha). Nakon hvatanja nabora kože između kažiprsta i palca, igla se umetne okomito. Masirati područje davanja lijekova ne bi trebalo biti. Trajanje liječenja je obično 7-10 dana. Nakon toga, preporučuje se davanje krvi za analizu kako bi se osiguralo da su sve vrijednosti trombocita normalne. Važno je voditi kalendar evidencija o primjeni lijekova prema sedmicama trudnoće.

Doziranje lijeka Clexane ili Fraxiparin određuje se pojedinačno. Za sprečavanje tromboze propisano je 40 mg Clexane-a jednom dnevno tokom 1-2 tjedna. Uz trombozu dubokih vena, 1,5 mg lijeka na 1 kg težine od 1 p. tokom dana ili 1 mg dva puta dnevno. Ako su ampule s lijekom ostale i nakon trudnoće, ubuduće se mogu koristiti.

Tipično, pakovanja Fraxiparin dovoljna su za tijek liječenja, minimalna doza lijekova je 0,3 ml, unošenje lijekova vrši se jednom dnevno. Ako je hematolog propisao upotrebu lijeka u skladu s određenom shemom, uzimaju se u obzir tjelesna težina i gestacijska starost pacijenta.

Fraxiparin ili: koje je bolje odabrati tokom trudnoće

Fraxiparin se odnosi na lijekove koji su dio antikoagulansa skupine direktnog djelovanja i pokazuje antitrombotičko djelovanje. Lijek poboljšava cirkulaciju krvi, normalizuje holesterol. Aktivna supstanca lijeka je nadroparin Ca, to je heparin male molekulske mase, dobijen depolimerizacijom heparina.

Antitrombotski efekat očituje se aktiviranjem fibrinolize uklanjanjem aktivatora plazminogena direktno iz endotelnih ćelija i specifičnom stimulacijom samog inhibitora puta tkivnog faktora. PM karakteriše dugačak antitrombotski efekat.

Mnogi se zanimaju koja je razlika između Clexanea i Fraxiparina, jer lijekovi imaju sličan učinak. Fraxiparin, za razliku od Clexane, sadrži enoxaparin Na. Pored antitrombotskog djelovanja tvari, nema utjecaja na vezu fibrinogena izravno s receptorima trombocita, kao ni na proces agregacije trombocitnih stanica.

Sličnost kompozicija Fraxiparin i Clexane

Fraxiparin je antikoagulant koji ima antitrombotička svojstva. Uspostavlja mikrocirkulaciju i normalizuje holesterol u krvi. Aktivni sastojak lijeka je nadroparin kalcijum.

Antitrombotska aktivnost aktivne supstance ima umjeren učinak na hemostazu. Brzo ima trajan efekat.

Clexane je heparin male molekulske mase, kao i antikoagulant koji ima direktno dejstvo. Djelatna tvar je natrijev enoksaparin, srodan heparinima. Učinak lijeka izražava se manifestacijom antitrombina III, kao rezultat sprječavanja inhibicije faktora IIa i Xa.

Lijek ima produženo antitrombotsko djelovanje, što nema negativan uticaj na interakciju fibrinogena i trombocita.

  • za prevenciju tromboembolije nakon operacije,
  • u liječenju tromboembolije, angine pektoris, varikoznih vena, srčanog udara.

  • za prevenciju venske tromboze,
  • u liječenju angine pektoris, tromboze, srčanog udara.

Fraxiparin se ubrizgava u venu i potkožno. Tretman traje nedelju dana, dnevna doza je 0,3 ml. Početna doza daje se 2-4 sata pre operacije. U ortopedskoj hirurgiji početna doza lijeka se daje 12 sati prije operacije i 12 sati nakon zahvata. Kurs liječenja je 10 dana.

Clexane se koristi kao potkožna injekcija. Lijek se ne može primijeniti intramuskularno. Kod abdominalnih operacija lijek je propisan u dozi od 20-40 ml dnevno. Prva injekcija se radi 2 sata prije postupka. Za ortopedske intervencije koristi se doza od 40 mg dnevno. Prva doza daje se 12 sati prije operacije. Kurs terapije traje 7-10 dana.

Fraxiparin se ne može mešati ni sa jednim sredstvom. Kontraindikacije za upotrebu Fraxiparina:

  • preosjetljivost na lijek,
  • krvarenje
  • čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu,
  • endokarditis.

Lijek izaziva trombocitopeniju.

Kontraindikacije za upotrebu Clexanea:

  • preosjetljivost na lijek,
  • krvarenje
  • trudnoća
  • prisutnost umjetnog srčanog zalistaka,
  • mlađi od 18 godina
  • čir
  • ishemijski moždani udar
  • nedavno rođenje
  • endokarditis
  • dijabetes melitus
  • perikarditis
  • oslabljena funkcija jetre i bubrega.

Fraxiparin može izazvati ove neželjene efekte:

  • alergijske reakcije
  • krvarenje
  • oslabljena funkcija jetre,
  • hematomi na mestu ubrizgavanja,
  • trombocitopenija
  • hiperkalemija

Tijekom liječenja lijekom Clexane mogu se pojaviti negativne nuspojave:

  • krvarenje
  • abdominalna krvarenja,
  • kranijalna krvarenja,
  • hematomi kičmenog prostora,
  • neurološki poremećaji
  • paraliza
  • pareza
  • trombocitopenija
  • alergijske reakcije na mjestu ubrizgavanja

S razvojem krvarenja potrebno je prekinuti terapiju farmaceutskim sredstvom.

Koja je razlika između Fraxiparina i Clexanea

Lijekovi su gotovo isti, razlika između Fraxiparina i Clexana-a je samo u količini aktivne tvari u jednoj dozi. Clexane je upola jači kao Fraxiparin.

Clexane se koristi za umjetnu oplodnju:

  • za prorjeđivanje krvi,
  • profilaksa tromboze,
  • kako bi se izbjegle mutacije ćelija,
  • obnavljaju normalan protok krvi plodu.

Trošak lijeka Clexane u ljekarnama:

  1. Špricevi 40 mg, 0,4 ml, 10 kom. (Francuska), cijena - 2760 rubalja.
  2. Špricevi 60 mg, 0,6 ml, 2 kom. (Francuska), cijena - 713 rubalja.
  3. Špricevi 20 mg, 0,2 ml, 10 kom. (Francuska), cijena - 1785 rubalja.

Trošak lijeka Fraxiparin u ljekarnama:

  1. Špricevi 2850 IU 0,3 ml 10 kom. (Irska), cijena - 1950 rubalja.
  2. Špricevi 5700 IU 0,6 ml 10 kom. (Irska), cijena - 3409 rubalja.
  3. Špricevi 7600 IU 0,8 ml 10 kom. (Irska), cijena - 4640 rubalja.
  4. Špricevi 3800 IU 0,4 ml 10 kom. (Irska), cijena - 2934 rubalja.

Ljekari vjeruju da je teško odgovoriti na pitanje koje je bolje. Za svaku osobu liječnik odabire lijek pojedinačno. Fraxiparin ima malo kontraindikacija i izaziva manje komplikacija. Clexane može izazvati veliki broj negativnih reakcija s ozbiljnim posljedicama.

Po cijeni Fraxiparin je jeftiniji. Po efikasnosti, oba leka imaju visoku stopu.

Kada liječnik propiše jedan od ovih lijekova, prvo mora pregledati pacijenta i otkriti ima li pacijent patologije u kojima je taj lijek kontraindiciran.

Mom.life Aplikacija za moderne mame

Preuzmite za iOS ili Android

Djevojkama je potreban savjet, a koji je bolji Kleksan ili Fraksiparin?
Doktor mi je propisao Fraxiparin, ali čuo sam da ima više nuspojava od njega nego od Clexanea.

Otvorite u aplikaciji

Moći ćete vidjeti sve fotografije, komentirati i pročitati ostale postove u aplikaciji Mom.life

Otvori ovaj post
u aplikaciji Mom.life

Kleksan Och bolno gricka! A Fraxiparin nije

I tako su oboje dobri

Doktor Kleksan mi je propisao. Šivanje apsolutno nije bolno (mada imam povišen prag boli i bojim se bola). Uopšte se ne oseća

Ako uzmem heparin za razrjeđivanje krvi

Propisao mi je Clexane

- @ marika7051 heparin tokom trudnoće? ne može biti samo kleksan ili fraks

Sad izbodem Kleksana, boli!

Obe trudnoće su trgnule frakove

Nije bilo nuspojava, je li vam pomogao? @ 1978koty

Ne znam kako da ga izbodem. Njegove djevojke, recite mi molim vas😢

Propisao mi je heparin analog fraseparina u obliku monaže

I trombociti su normalni

- @ marika7051 Uzimam prvu. ležao u prvom gradu, na flibologiji, tamo su mi rekli da heparin ima strašnu nuspojavu, uopšte mu nije ubrizgan. a koliko ih nije ležalo u bolnicama samo frake ili kleksane provaljene

- @ elena51577 ttt, ne, obje djevojke idu dobro. Gledao sam na YouTubeu kako se pravilno zabija. u početku je bilo zastrašujuće, a onda kao što se očekivalo bez straha

Liječnik nam je rekao da je Kleksan najsigurniji

Ispijte u pupčanu regiju potkožno. Sviđa mi se paluba pacijenata: na stomaku su u skladištu uzeli bod i vrbu. Rekli su da to ne boli, to je samo neprijatno. a oko pupka mogu biti modrice.

Doktor je rekao da možete i Kleksan.

Ja sam u početku fraxiparin 0,3 proveo prilično dugo, zatim se pojavila alergija u analizi, ne znam za to ili nešto drugo, prebacili su me na kleksan 0,4, ali nemam ništa, sada sam porasla na 0,6 , pogledaćemo. Mislim, morate probati i odabrati šta vam uspijeva. I nisam imao nuspojava na frakove)

Kolya fraksiparin svu trudnoću, bez nuspojava! Doktor kaže da su isti! Ali kloksan nema dozu 0,3, a treba mi upravo takav 😊 i zato su ga propisali!

U 1b je ubrizgan frakseeparin. nije bilo nuspojava. O Kleksanu tada nisam čuo.

Oni imaju drugačiju formulu. Na primjer, Clexane mi ne pomaže, d-dimer je samo rastao. nije bilo nuspojava na fraksiparin

- @polimishik, isti iz nekog razloga, d-dimer samo raste. Već se doza udvostručuje. 0,6 + 0,6 dnevno

Promjena na fraksiparin, možda ni kleksan nije prikladan za vas. 0,6 + 0,6 je puno!

Pokupite čekove od Kleksana, a zatim možete vratiti 13% uplaćenog iznosa. Probio sam celu trudnoću i vratio 8.000 rubalja. Više možete pročitati u PM-u ili u mojoj grupi https://m.vk.com/vernindfl2015

- @ persefona-85, ali kako si prešao s jednog lijeka na drugi? Sutradan su ubodli još jednog? Ili su uzeli pauzu za dan ili dva?

- @marmelade je odmah sljedećeg dana izbodeo drugog.

- @ persefona-85, hvala puno! ☺️ Moram ići sutra) i niko ne odgovara na moje pitanje u toku. zabrinut

- @marmelade, rado pomažem))

Sa povećanom viskoznošću krvi koriste se antikoagulansi koji sprečavaju stvaranje ugrušaka u krvi. Ovi lijekovi imaju različite sastave i mehanizme djelovanja. Pacijenti se često pitaju što odabrati, Fraxiparin ili Clexane. Analiza karakteristika dva antikoagulansa pomoći će shvatiti koji je lijek prikladan u određenoj situaciji.

Način primjene

Lijek je isključivo potkožni i intravenski:

  1. opšta hirurgija . Preporučuje se upotreba ovog lijeka najmanje sedam dana u dozi od 0,3 mililitara. Prva doza se daje pacijentima dva do četiri sata prije,
  2. ortopedska hirurgija . Već prva doza Fraxiparina daje se pacijentima dvanaest sati prije operacije, a također nakon istog razdoblja nakon nje. Ovaj lijek se preporučuje za upotrebu u roku od deset dana.

Lijek Clexane koristi se isključivo za potkožno davanje, a vrijedno je znati da je zabranjeno davati ovaj lijek intramuskularno:

  • kod trbušnih operacija . Koristi se u dozi od 20-40 mililitara jednom dnevno. Početna doza pre operacije primenjena je za dva sata,
  • tokom ortopedskih operacija . Doza od 40 miligrama koristi se jednom dnevno. U početku se lek daje dvanaest sati prije operacije. Međutim, postoji i alternativni režim primjene, a on iznosi 30 mililitara dva puta dnevno, a početna doza daje se 12-24 sata nakon operacije.

Tijek liječenja ovim alatom je od sedmice do 10 dana, dok se može produžiti do određenog vremena, dok postoji rizik od tromboze. Obično se produžava ne više od pet tjedana.

Vrijedno je znati da se Fraxiparin ne koristi intramuskularno, te ga ni u kojem slučaju ne smije miješati sa drugim lijekovima.

Nuspojave

Tokom terapije Fraxiparinom mogu se pojaviti sljedeće nuspojave:

  • alergijske reakcije
  • krvarenje
  • povećani nivo jetrenih enzima,
  • mali hematomi na mestu ubrizgavanja,
  • gusti bolni čvorovi na mestu ubrizgavanja,
  • trombocitopenija
  • eozinofilija
  • hiperkalemija

Tokom terapije lijekom Clexane mogu se pojaviti sljedeće nuspojave:

  • krvarenje
  • hemoragični sindrom
  • razvoj krvarenja u retroperitonealnom prostoru,
  • razvoj krvarenja u kranijalnoj šupljini,
  • smrtni ishod
  • razvoj hematoma kičmenog prostora,
  • razvoj neuroloških poremećaja,
  • paraliza
  • pareza
  • trombocitopenija
  • alergijske reakcije na mjestu ubrizgavanja,
  • povećani nivo transaminaza.

Uz krvarenje, potrebno je prekinuti primjenu lijeka Clexane.

U slučaju da se na mjestu ubrizgavanja stvori bolno zatezanje i crvenilo kože, potrebno je odmah prekinuti upotrebu i konzultirati svog liječnika.

Koliko dugo liječnik može propisati lijek Clexane?

Odluku o mogućnosti uključivanja u režim liječenja lijekom Clexane donosi samo liječnik. U prva tri mjeseca trudnoće ljekari pokušavaju ne davati injekcije trudnicama. To je zbog činjenice da nema podataka o učinku aktivne tvari na embrion. U ranim fazama izuzetno je važno minimizirati rizike od razvoja patologija kod beba, jer se upravo u ovom periodu formiraju svi organi i sistemi djeteta.

Prema uputama lijek je nepoželjan za trudnice. Međutim, u praksi ga liječnici često propisuju počevši od drugog tromjesečja. No, tretman je pod nadzorom liječnika koji pažljivo prati zdravstveno stanje majke, proučava promjene u krvnoj slici.

Rastuća maternica ne samo da komprimira unutrašnje organe žene, već i povećava pritisak na vene. Kao rezultat toga, dolazi do upale zidova krvnih žila i stvaranja krvnih ugrušaka. Clexane je dizajniran za sprečavanje tromboze u karličnom i donjim ekstremitetima.

Kako dati injekcije

Način primjene lijeka Clexane razlikuje se od uobičajenog. Činjenica je da je lijek zabranjen ubrizgati intramuskularno ili intravenski. Prema uputama, injekcija se pravi duboko ispod kože u lijevom i desnom trbuhu zauzvrat. Doziranje određuje samo liječnik, ovisno o dijagnozi trudnice i individualnim karakteristikama tijeka trudnoće. Najčešće se ženama koje čekaju dijete propisuje dnevna doza koja iznosi 0,2-0,4 ml rastvora.

Uputstvo za unošenje ispod kože na stomaku

Da biste pravilno unijeli lijek u tijelo, morate se pridržavati sljedećih preporuka.

Radi praktičnosti, ljekari savjetuju da postupak izvodite u sklonom položaju. Tijek liječenja također određuje lekar. U prosjeku je 7-14 dana.

Kako prekinuti lijek: naglo ili postupno prestanite

Ukidanje Clexanea prije porođaja ima svoje karakteristike. U nekim situacijama snažno ga gurnu (na primjer, uz prijetnju pobačaja i krvarenja). Ali u većini slučajeva to se mora raditi postepeno i pod nadzorom lekara, polako smanjujući dozu i sprovodeći redovne pretrage krvi. Prije planiranog carskog reza, upotreba lijeka se obično zaustavlja dan prije operacije, a nakon toga se vrši još nekoliko injekcija kako bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka.

O svim sitnicama otkazivanja Kleksana reći će stručnjaku.

Clexane tokom trudnoće i dojenja

Zabranjeno je (osim kada je korist za majku veća od rizika za plod) koristiti Clexane tokom trudnoće. Posljedice mogu biti nepredvidive, jer ne postoje točne informacije o učinku upotrebe Clexane-a tijekom trudnoće na njegov tijek.

Ako trebate koristiti Clexane, tijekom liječenja trebate prekinuti dojenje.

Mom.life Aplikacija za moderne mame

Preuzmite za iOS ili Android

Djevojkama je potreban savjet, a koji je bolji Kleksan ili Fraksiparin?
Doktor mi je propisao Fraxiparin, ali čuo sam da ima više nuspojava od njega nego od Clexanea.

Otvorite u aplikaciji

Moći ćete vidjeti sve fotografije, komentirati i pročitati ostale postove u aplikaciji Mom.life

Otvori ovaj post
u aplikaciji Mom.life

Kleksan Och bolno gricka! A Fraxiparin nije

I tako su oboje dobri

Doktor Kleksan mi je propisao. Šivanje apsolutno nije bolno (mada imam povišen prag boli i bojim se bola). Uopšte se ne oseća

Ako uzmem heparin za razrjeđivanje krvi

Propisao mi je Clexane

- @ marika7051 heparin tokom trudnoće? ne može biti samo kleksan ili fraks

Sad izbodem Kleksana, boli!

Obe trudnoće su trgnule frakove

Nije bilo nuspojava, je li vam pomogao? @ 1978koty

Ne znam kako da ga izbodem. Njegove djevojke, recite mi molim vas😢

Propisao mi je heparin analog fraseparina u obliku monaže

I trombociti su normalni

- @ marika7051 Uzimam prvu. ležao u prvom gradu, na flibologiji, tamo su mi rekli da heparin ima strašnu nuspojavu, uopšte mu nije ubrizgan. a koliko ih nije ležalo u bolnicama samo frake ili kleksane provaljene

- @ elena51577 ttt, ne, obje djevojke idu dobro. Gledao sam na YouTubeu kako se pravilno zabija. u početku je bilo zastrašujuće, a onda kao što se očekivalo bez straha

Liječnik nam je rekao da je Kleksan najsigurniji

Ispijte u pupčanu regiju potkožno. Sviđa mi se paluba pacijenata: na stomaku su u skladištu uzeli bod i vrbu. Rekli su da to ne boli, to je samo neprijatno. a oko pupka mogu biti modrice.

Doktor je rekao da možete i Kleksan.

Ja sam u početku fraxiparin 0,3 proveo prilično dugo, zatim se pojavila alergija u analizi, ne znam za to ili nešto drugo, prebacili su me na kleksan 0,4, ali nemam ništa, sada sam porasla na 0,6 , pogledaćemo. Mislim, morate probati i odabrati šta vam uspijeva. I nisam imao nuspojava na frakove)

Kolya fraksiparin svu trudnoću, bez nuspojava! Doktor kaže da su isti! Ali kloksan nema dozu 0,3, a treba mi upravo takav 😊 i zato su ga propisali!

U 1b je ubrizgan frakseeparin. nije bilo nuspojava. O Kleksanu tada nisam čuo.

Oni imaju drugačiju formulu. Na primjer, Clexane mi ne pomaže, d-dimer je samo rastao. nije bilo nuspojava na fraksiparin

- @polimishik, isti iz nekog razloga, d-dimer samo raste. Već se doza udvostručuje. 0,6 + 0,6 dnevno

Promjena na fraksiparin, možda ni kleksan nije prikladan za vas. 0,6 + 0,6 je puno!

Pokupite čekove od Kleksana, a zatim možete vratiti 13% uplaćenog iznosa. Probio sam celu trudnoću i vratio 8.000 rubalja. Više možete pročitati u PM-u ili u mojoj grupi https://m.vk.com/vernindfl2015

- @ persefona-85, ali kako si prešao s jednog lijeka na drugi? Sutradan su ubodli još jednog? Ili su uzeli pauzu za dan ili dva?

- @marmelade je odmah sljedećeg dana izbodeo drugog.

- @ persefona-85, hvala puno! ☺️ Moram ići sutra) i niko ne odgovara na moje pitanje u toku. zabrinut

- @marmelade, rado pomažem))

Ponekad se desi da je za bračni par vrlo teško dobiti dijete. Iz tog razloga su primorani da koriste alternativne metode začeća. Ali u tom će slučaju biti potrebno majčino tijelo podržati lijekovima, jer prije IVF-a ona uzima hormonski tretman. Budući da se krv trudnice zgušnjava, to je prepuno posljedica ne samo po nju, nego i zbog cirkulacije krvi ploda. Zbog toga su joj propisani antikoagulansi. Ali što je bolje Kleksan ili Fraksiparin - sljedeće informacije pomoći će vam da shvatimo.

Učinak i sigurnost lijeka Clexane

Clexane spada u grupu antikoagulansa koji imaju direktno dejstvo, a koristi se za poboljšanje reoloških parametara (promena viskoznosti) krvi. Farmaceutska industrija proizvodi terapijsko sredstvo u obliku staklenih šprica za jednokratnu upotrebu s tekućinom blijedožute ili prozirne boje raznih doza.

Glavni aktivni sastojak Clexane-a je natrijev enoksaparin, a voda djeluje kao pomoćna komponenta. Bioraspoloživost lijeka sa supkutanom primjenom je 100%. To znači da se lijek apsorbuje u potpunosti.

Clexane je antikoagulans izravnog djelovanja koji utječe na zgrušavanje krvi

Alat aktivira antitrombin III (specifični protein tijela), a time inhibira stvaranje krvnih ugrušaka. Zbog antitrombotskog djelovanja lijeka, koagulacija krvi opada, njegova viskoznost se normalizira.

Upute ne sadrže podatke da je Kleksan zabranjeno koristiti tokom trudnoće. No, naznačeno je da se lijek propisuje samo ako za to postoje odgovarajuće indikacije koje je utvrdio hematolog ili ginekolog.

Clexane je dobro utvrđen u kliničkoj praksi, mišljenja ljekara o lijeku su prilično pozitivna. Ipak, postoje i drugi pogledi. Činjenica je da je tokom trudnoće norma hiperkogulacije (zadebljanje krvi, koja je povezana s pripremom za porođaj) norma. Zbog toga, u većini slučajeva, buduća majka ne mora koristiti trombolitička sredstva.

Za žene s velikom sklonošću trombozi, Clexane se preporučuje kao profilaksa zajedno s drugim metodama, jer imaju 50% šanse za stvaranje krvnih ugrušaka (štoviše, u 90% slučajeva, tromboemboličke komplikacije nastaju nakon porođaja). Kada se lijek koristi u profilaktičke svrhe, nije postojala tendencija povećanja pojave krvarenja.

Glavne indikacije za imenovanje lijeka Clexane tijekom trudnoće su:

  • tromboza dubokih vena,
  • razvoj sindroma hiperkoagulacije (povećana koagulacija krvi),
  • nestabilna angina,
  • zatajenje srca
  • predispozicija za trombozu.

Trudnici se lijek propisuje samo u II i III trimestru. Još nije proučeno kako lijek utječe na razvoj embrija, stoga u prvih 12 tjedana, kada su položeni organi i sistemi bebe, nije propisan.

Američka Uprava za hranu i lijekove klasificirala je Clexane kao kategoriju B. To znači da pokusi na životinjama nisu otkrili negativan utjecaj na fetus. Međutim, odgovarajuća i cjelovita ispitivanja na trudnicama nisu provedena. Stoga liječnik može propisati lijek samo ako postoji stvarna potreba za njegovom primjenom.

Pravila upotrebe lijeka

Doziranje i trajanje terapije određuje se ovisno o složenosti bolesti, starosti trudnice i njenoj težini. Lijek se uzima samo prema propisu liječnika i pod njegovim strogim nadzorom. Tijek liječenja može biti 2-10 dana, ako je potrebno, nastaviti.

Lijek Kleksan pušta se zajedno s ampulama-špricevima za jednokratnu upotrebu

Uvodna tehnika

Injekcije se daju samo supkutano u abdomenu.

  1. Prije obavljanja postupka, žena leži na kauču.
  2. Injekcija se vrši lijevo ili desno od pupka.
  3. Na odabranom mjestu koža se sakuplja u naboru i u nju se ubacuje štrcaljka strogo okomito na cijelu dubinu.
  4. Nakon što se sredstvo u potpunosti uvede, nabora kože se oslobađa.

Treba imati na umu da je zabranjeno masirati i ogrebati mjesto ubrizgavanja.

Trudnice primaju injekcije Clexane od iskusnih medicinskih sestara u bolničkom okruženju

Injekcijama je strogo zabranjeno unošenje intramuskularno. Zajedno s lijekom Kleksan, liječnik u pravilu propisuje dražeje Curantil ili Dipyridamole (kako bi se poboljšao placentalni protok krvi, normalizirao venski odljev i također uklonila hipoksija fetusa).

Ne preporučuje se naglo zaustavljanje manipulacija. Ljekari savjetuju postepeno smanjivanje doze lijeka i prestaju davati injekcije 2-3 dana prije rođenja (prije carskog reza - dnevno). To se radi tako da nema problema sa krvarenjem. Nakon isporuke injekcije se ponovo nastavljaju u minimalnoj dozi kako bi se spriječili stvaranje ugrušaka u krvi.

Analozi lijeka

Clexane spada u skupinu heparina niske molekularne težine, tako da ne postoji potpuni analog lijeka. Svi lijekovi se razlikuju u molekularnoj težini, sastavu i efektima na tijelo trudnice.

Zamjena lijeka Clexane drugim lijekom moguća je u slučaju nuspojava ili drugih nepoželjnih manifestacija.

Tabela - Lijekovi za prevenciju tromboze odobreni od trudnica

NaslovAktivna supstancaObrazac za puštanjeIndikacijeKontraindikacijeTrudnoća
FraxiparinNadroparin kalcijumRastvor za ubrizgavanje
  • Prevencija i lečenje tromboze,
  • nestabilna angina,
  • Infarkt miokarda bez Q talasa.
  • Alergija na komponente lijeka,
  • krvarenje i rizik od njihove pojave,
  • čir na želucu
  • ozbiljno zatajenje bubrega
  • endokarditis u akutnoj fazi.
Eksperimenti na životinjama nisu pokazali negativan utjecaj nadroparina kalcija na plod, međutim, trenutno postoje samo ograničeni podaci o prodiranju tvari kroz placentu u čovjeka. Stoga se ne preporučuje imenovanje lijeka Fraxiparin tijekom trudnoće, osim ako potencijalna korist za majku ne nadmaši rizik za dijete.
Heparin natrijumHeparin natrijumRastvor za potkožno i intravenozno davanje
  • Prevencija i lečenje tromboze,
  • infarkt miokarda, angina pektoris, aritmija,
  • kršenje mikrocirkulacije krvi.
  • Preosjetljivost na komponente,
  • krvarenje
  • bolesti srca, jetre, gastrointestinalnog trakta,
  • prijeteći pobačaj.
Korištenje tijekom trudnoće moguće je samo pod strogim indikacijama i pod strogim liječničkim nadzorom.
NovoparinEnoxoparin sodiumRastvor za ubrizgavanje
  • Tromboza
  • tromboembolija (začepljenje krvnih žila trombom),
  • infarkt miokarda
  • nestabilna angina pektoris.
  • Rizik od krvarenja
  • različita krvarenja, uključujući čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu,
  • preosjetljivost na komponente.
Nema dokaza da enoksaparin natrijum prelazi placentarnu barijeru. Međutim, treba ga koristiti tijekom rađanja djeteta samo u hitnim slučajevima, kada očekivana korist za majku značajno premašuje potencijalni rizik za plod. Supstanca se ne preporučuje za upotrebu trudnicama sa umjetnim srčanim zalistacima.
Gemapaxan
FragminNatrijum DalteparinRastvor za ubrizgavanje
  • Upala zidova krvnih žila
  • začepljenje plućnih arterija,
  • prevencija pojačane zgrušavanja krvi.
  • Krvarenja, poremećaji krvarenja,
  • trombocitopenija
  • septički endokarditis,
  • nedavne operacije centralnog nervnog sistema, sluha ili vida,
  • preosjetljivost na komponente lijeka.
Kada se koristi kod žena u položaju, nije bilo štetnog utjecaja na tok trudnoće, kao ni na zdravlje djeteta, pa je rizik od negativnih učinaka na plod ocijenjen kao nizak. No budući da se opasnost ne može u potpunosti isključiti, Fragmin se propisuje samo prema strogim indikacijama, kada namjeravana korist za majku premašuje potencijalni rizik.
Heparin mast
  • Heparin natrijum,
  • benzokain
  • benzil nikotinat.
Mast
  • Tromboflebitis udova
  • hemoroidi
  • vaskularna tromboza,
  • hematomi
  • flebitis (crvenilo venskih zidova) nakon injekcije.
  • Preosjetljivost
  • čirevi na zahvaćenom području,
  • povreda integriteta kože.
Upotreba heparinske masti tokom trudnoće moguća je samo prema strogim indikacijama. Nemojte koristiti Clexane.

Jedna štrcaljka sadrži, ovisno o doziranju: 10000 anti-Ha ME, 2000 anti-Ha ME, 8000 anti-Ha ME, 4000 anti-Ha ME ili 6000 anti-Ha ME enoksaparin natrijum.

Istodobna upotreba s drugim lijekovima

Zabranjeno je koristiti Clexane zajedno s drugim lijekovima koji utječu na procese zgrušavanja krvi, na primjer, s Curantil ili Dipyridamole. S nekim skupinama lijekova, na primjer, nesteroidni protuupalni lijekovi, antikoagulansi (inhibiraju koagulaciju krvi) i trombolitičari (rastvaraju krvne ugruške), Clexane se ne koristi kako ne bi izazvao krvarenje.

Koji su analozi i druge mogućnosti za zamjenu Clexanea

Na farmakološkom tržištu postoje i drugi lijekovi na bazi natrijevog enoksaparina, pa farmaceut može ponuditi zamjenu. Potpuni analozi Xexana su:

Ako kao rezultat liječenja lijekom Clexane, žena osjeti neugodne simptome ili ima kontraindikacije za njegovu upotrebu, liječnik će odabrati drugi lijek. Slični terapeutski efekti imaju:

  • Fraxiparin je aktivna supstanca efikasna u liječenju i sprečavanju krvnih ugrušaka,
  • Warfarin - dostupan je u obliku plavih tableta i koristi se za vrijeme iščekivanja djeteta samo u drugom i trećem tromjesečju,
  • Fragmin - rastvor za injekcije ima antitrombotski efekat.

Galerija: Fraxiparin, Warfarin, Gemapaxan i drugi lijekovi koji se koriste za liječenje tromboze

Fragmin je propisan trudnicama za liječenje tromboze
Varfarin je zabranjen u prvom tromjesečju trudnoće. Fraxiparin je dostupan u obliku injekcija.

Anfibra je dostupna u nekoliko doza.Gemapaxan se koristi za razrjeđivanje krvi i borbu protiv krvnih ugrušaka.

Tabela: karakteristike lijekova koji se trudnicama mogu propisati kao zamjena za Clexane

NaslovObrazac za puštanjeAktivna supstancaKontraindikacijeUpotreba tokom trudnoće
rastvor ampuladalteparin natrijum
  • imuna trombocitopenija
  • traume ili operacije centralnog nervnog sistema, očiju ili ušiju,
  • obilno krvarenje
  • alergična na komponente lijeka,
  • arterijska hipertenzija
  • bolesti bubrega i jetre.
Lijek se može koristiti tokom trudnoće, rizik od komplikacija za plod je minimalan. Međutim, i dalje traje, pa se lijek treba ubrizgati samo po preporuci liječnika.
tabletevarfarin natrijum
  • prvo tromesečje trudnoće i poslednje 4 nedelje gestacije,
  • manifestacija velike osetljivosti na komponente leka ili sumnje na povećanu osetljivost,
  • akutno krvarenje
  • teške bolesti jetre i bubrega,
  • akutni DIC
  • trombocitopenija
  • nedostatak proteina C i S,
  • varikozne vene probavnog trakta,
  • arterijska aneurizma,
  • povećani rizik od krvarenja, uključujući hemoragične poremećaje,
  • dvanaestopalačni čir,
  • teške rane, uključujući i postoperativne,
  • lumbalna punkcija
  • bakterijski endokarditis,
  • maligna hipertenzija,
  • intrakranijalno krvarenje,
  • hemoragični moždani udar.
Supstanca brzo prelazi kroz placentu i uzrokuje urođene mane u dobi od 6–12 gestacije.
Tokom perioda nošenja bebe i tokom porođaja može izazvati krvarenje.
Warfarin se ne propisuje u prvom tromjesečju, kao ni u posljednja 4 tjedna prije rođenja djeteta. U drugim slučajevima, koristite samo kada je to apsolutno neophodno.
ubrizgavanje štrcaljkenadroparin kalcijum
  • krvarenje ili njegov povećani rizik povezan sa pogoršanjem hemostaze,
  • trombocitopenija s prošlom upotrebom nadroparina,
  • oštećenje organa s rizikom od krvarenja,
  • ozbiljno zatajenje bubrega
  • intrakranijalno krvarenje,
  • povrede ili operacije kičmene moždine i mozga ili očne jabučice,
  • akutni infektivni endokarditis,
  • preosjetljivost na komponente lijeka.
Eksperimenti na životinjama nisu pokazali negativan utjecaj nadroparina kalcija na plod, međutim, u prvih 12 tjedana trudnoće poželjno je izbjegavati primjenu Fraxiparina kako u profilaktičkoj dozi, tako i u obliku liječenja.
Tijekom II i III tromjesečja može se upotrebljavati samo u skladu s preporukama liječnika za prevenciju venske tromboze (kada se uporede prednosti za majku s rizikom za plod). Kursno lečenje u ovom periodu se ne koristi.

Mumlife - aplikacija za savremene majke

Preuzmite za iPhone, Android

Djevojkama je potreban savjet, a koji je bolji Kleksan ili Fraksiparin?
Doktor mi je propisao Fraxiparin, ali čuo sam da ima više nuspojava od njega nego od Clexanea.

Otvoreno u aplikaciji

U aplikaciji možete pregledati sve fotografije ovog posta, kao i komentarisati i čitati druge postove autora

U aplikaciji Mumlife -
brže i povoljnije

Komentari

Kleksan Och bolno gricka! A Fraxiparin nije

I tako su oboje dobri

Doktor Kleksan mi je propisao. Šivanje apsolutno nije bolno (mada imam povišen prag boli i bojim se bola). Uopšte se ne oseća

Ako uzmem heparin za razrjeđivanje krvi

Propisao mi je Clexane

- @ marika7051 heparin tokom trudnoće? ne može biti samo kleksan ili fraks

Sad izbodem Kleksana, boli!

Obe trudnoće su trgnule frakove

Nije bilo nuspojava, je li vam pomogao? @ 1978koty

Ne znam kako da ga izbodem. Njegove djevojke, recite mi molim vas😢

Propisao mi je heparin analog fraseparina u obliku monaže

I trombociti su normalni

- @ marika7051 Uzimam prvu. ležao u prvom gradu, na flibologiji, tamo su mi rekli da heparin ima strašnu nuspojavu, uopšte mu nije ubrizgan. a koliko ih nije ležalo u bolnicama samo frake ili kleksane provaljene

- @ elena51577 ttt, ne, obje djevojke idu dobro. Gledao sam na YouTubeu kako se pravilno zabija. u početku je bilo zastrašujuće, a onda kao što se očekivalo bez straha

Liječnik nam je rekao da je Kleksan najsigurniji

Ispijte u pupčanu regiju potkožno. Sviđa mi se paluba pacijenata: na stomaku su u skladištu uzeli bod i vrbu. Rekli su da to ne boli, to je samo neprijatno. a oko pupka mogu biti modrice.

Doktor je rekao da možete i Kleksan.

Ja sam u početku fraxiparin 0,3 proveo prilično dugo, zatim se pojavila alergija u analizi, ne znam za to ili nešto drugo, prebacili su me na kleksan 0,4, ali nemam ništa, sada sam porasla na 0,6 , pogledaćemo. Mislim, morate probati i odabrati šta vam uspijeva. I nisam imao nuspojava na frakove)

Kolya fraksiparin svu trudnoću, bez nuspojava! Doktor kaže da su isti! Ali kloksan nema dozu 0,3, a treba mi upravo takav 😊 i zato su ga propisali!

U 1b je ubrizgan frakseeparin. nije bilo nuspojava. O Kleksanu tada nisam čuo.

Oni imaju drugačiju formulu. Na primjer, Clexane mi ne pomaže, d-dimer je samo rastao. nije bilo nuspojava na fraksiparin

- @polimishik, isti iz nekog razloga, d-dimer samo raste. Već se doza udvostručuje. 0,6 + 0,6 dnevno

Promjena na fraksiparin, možda ni kleksan nije prikladan za vas. 0,6 + 0,6 je puno!

Pokupite čekove od Kleksana, a zatim možete vratiti 13% uplaćenog iznosa. Probio sam celu trudnoću i vratio 8.000 rubalja. Više možete pročitati u PM-u ili u mojoj grupi https://m.vk.com/vernindfl2015

- @ persefona-85, ali kako si prešao s jednog lijeka na drugi? Sutradan su ubodli još jednog? Ili su uzeli pauzu za dan ili dva?

- @marmelade je odmah sljedećeg dana izbodeo drugog.

- @ persefona-85, hvala puno! ☺️ Moram ići sutra) i niko ne odgovara na moje pitanje u toku. zabrinut

Jedna štrcaljka sadrži, ovisno o doziranju: 10000 anti-Ha ME, 2000 anti-Ha ME, 8000 anti-Ha ME, 4000 anti-Ha ME ili 6000 anti-Ha ME enoksaparin natrijum.

Pogledajte video: 'Z bregov Protein vs Dukat Fit - Što odabrati? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar