Glukoza u krvi: normalno, vrste studija, kako se pripremiti za analizu

Stopa glukoze u krvi kod žena i muškaraca je 3,3–6,1 mmol / l. Značajna i / ili dugoročna odstupanja prema gore ili prema dolje mogu ukazivati ​​na razvoj patologija, prvenstveno hipoglikemije i hiperglikemije.

Glukoza je glavni energetski supstrat tijela. Utrošeni ugljikohidrati razgrađuju se na jednostavne šećere, koji apsorbiraju tanko crijevo i ulaze u krvotok. Krv se glukoza širi po cijelom tijelu, opskrbljujući energiju tkiva. Pod njegovim utjecajem, proizvodnja inzulina, hormona gušterače, potiče prijenos glukoze u ćeliju, održavajući određeni nivo glukoze u krvi i njezinu iskorištavanje. Jetra, vanhepatička tkiva, neki hormoni učestvuju u održavanju koncentracije glukoze u unutrašnjem okruženju organizma.

Razina glukoze od 7,8–11 tipična je za predijabetes, porast indikatora iznad 11 mmol / l ukazuje na dijabetes melitus.

Zašto znati glukozu

Relativno gledano, glukoza je izvor energije za mnoge ćelije u tijelu. Zbog prisustva glukoze u ćelijama u ljudskom tijelu događaju se mnogi vitalni procesi. Glukoza ulazi u naše tijelo s hranom koja se konzumira, zatim se zahvaljujući inzulinu (aktivnoj tvari koju luče stanice gušterače) razgrađuje na jednostavna kemijska spoja i ulazi u krvotok. Normalno da osoba ima ovisnost: primila je glukozu = proizveden inzulin. Sa dijabetesom je ova šema prekršena. Ako osoba ima sljedeće simptome, tada je potrebno uzeti besplatan test za utvrđivanje nivoa glukoze u krvi. Simptomi

  1. Velika žeđ za suhim ustima.
  2. Brzo mokrenje.
  3. Opća slabost, sa čestim vrtoglavicama.
  4. "Aroma" acetona iz usta.
  5. Srčana palpitacija.
  6. Prisutnost gojaznosti.

Kršenje organa vida. Utvrđivanjem nivoa glukoze u krvi omogućuje se pravodobno posumnjati na razvoj dijabetesa, odabrati pravi režim liječenja i prilagoditi postupak tijekom liječenja. Omogućuje pacijentu s graničnom vrijednošću (donja granica normalne) razine glukoze da promijeni jedan od faktora rizika za dijabetes za zdravu budućnost. Najčešće, faktori rizika za dijabetes melitus jesu genetska predispozicija, način života i promjene vezane uz starost.

Priprema pacijenta

Za istraživanje je prikladna krv iz vene i s prsta. Analiza se vrši na prazan stomak u mirnim uslovima. Prije davanja krvi morate prestati uzimati lijek. Stoga je preporučljivo uoči isključenja upotrebe ugljikohidrata, brašna i „slatkih“ namirnica (bijeli hljeb, tjestenine, gazirana pića, razni sokovi, konditorski proizvodi itd.).

Analiza

Analizu provode paramedicinski - laboratorijski asistenti pomoću različitih tehnika. Jedna od najčešćih metoda je glukozida oksidaza i kinetika. Jednostavno rečeno, princip metode temelji se na određivanju apsorpcijske točke smjese (glukoze i reagensa), koja postavlja biohemijski analizator. Vrijedno je napomenuti da se za određivanje glukoze u biohemijskim analizatorima daje prednost venskoj krvi (pretvorena krv). Kapilarna krv se najčešće ispituje na posebnim uređajima („glukoza“). Prenosni su glukometri posebno popularni u kojima je potreban test - traka i kap pacijentove krvi sa prsta. Potom se nakon nekoliko sekundi na displeju uređaja prikazuje koncentracija glukoze u kapilarnoj krvi.

Povećanje i smanjenje glukoze

Povećanje glukoze:

  1. Sa bolestima štitne žlijezde i gušterače.
  2. Sa dijabetesom.
  3. Uz onkološku patologiju gušterače.
  4. Sa bolestima bubrega, jetre.

Smanjenje glukoze:

  1. Patologija gušterače, pri kojoj postoji povreda proizvodnje inzulina.
  2. S kršenjima proizvodnje hormona hipofize (dio mozga).
  3. Poremećaj gušterače.
  4. Uzimanje lijekova.
  5. Predoziranje inzulina.

Prevencija

„Bolest je lakše spriječiti nego je liječiti“ - ovaj izraz, usput rečeno, odgovara za prevenciju dijabetesa. A prevencija dijabetesa povezana je s pravodobnim određivanjem koncentracije glukoze i glikoziranog hemoglobina. Srećom, mnogi ljudi u svijetu naširoko koriste mjerače glukoze u krvi koji pomažu ljudima, posebno onima koji imaju dijabetes, da sasvim precizno odrede razinu šećera.

Glukoza u krvi

Određivanje nivoa glukoze u krvi, poput opšteg testa krvi, jedno je od najčešće propisanih laboratorijskih ispitivanja. Nivo glukoze može se testirati odvojeno ili tokom biohemijskog krvnog testa. Krv za glukozu može se uzimati ili iz prsta ili iz vene. Norma šećera u kapilarnoj krvi kod odraslih je 3,3–5,5 mmol / l, u venskoj - 3,7–6,1 mmol / l, bez obzira na spol. Razina glukoze od 7,8–11 tipična je za predijabetes, porast indikatora iznad 11 mmol / l ukazuje na dijabetes melitus.

Test tolerancije na glukozu

Test tolerancije na glukozu s opterećenjem - trostruko mjerenje koncentracije glukoze s intervalom nakon opterećenja ugljikohidratima. Tokom studije pacijent uzima prvi uzorak venske krvi čime se utvrđuje početna razina šećera. Tada nude da popiju otopinu glukoze. Nakon dva sata ponovno se uzima uzorak krvi iz vene. Takva analiza otkriva oslabljenu toleranciju na glukozu i latentne poremećaje metabolizma ugljikohidrata.

Smatra se normalnim ako se ne utvrdi više od 5,5 mmol / L glukoze u dijelu krvi koji glasi, a nakon dva sata - manje od 7,8 mmol / L. Pokazatelj 7,8–11,00 mmol / L nakon punjenja šećerom ukazuje na oslabljenu toleranciju na glukozu i predijabetes. Dijabetes se dijagnosticira ako količina šećera u prvom dijelu krvi premašuje 6,7 mmol / L, a u drugom - 11,1 mmol / L.

Test tolerancije na glukozu tokom trudnoće

Provodi se studija s ciljem otkrivanja gestacijskog dijabetesa. Fiziološke promjene tokom trudnoće mogu dovesti do kršenja metabolizma ugljikohidrata, kako posteljica sazrijeva, povećava se inzulinska rezistencija. Normalna prosječna razina glikemije varira tokom dana tokom trudnoće u rasponu od 3,3-6,6 mmol / l.

Hipoglikemija podrazumijeva energetsko gladovanje ćelija, oslabljeno normalno funkcioniranje tijela.

Test tolerancije na glukozu tokom trudnoće provodi se u dvije faze. Prvo obavezno istraživanje su sve trudnice do 24 tjedna. Drugo istraživanje sprovodi se u 24. do 28. sedmici trudnoće. U slučaju ultrazvučnih znakova abnormalnosti u plodu, u prisustvu faktora poput glukozurije, pretilosti, nasljedne predispozicije za dijabetes, anamneze gestacijskog dijabetesa, test se provodi ranije - u 16-18 tjedana. Po potrebi se imenuje ponovo, ali najkasnije u 32. sedmici.

Kako razrijediti glukozu i koliko otopine trebate popiti? Glukoza u obliku praha razrjeđuje se u 250-300 ml vode. Ako je test tri sata, tada se za dvosatno ispitivanje uzme 100 g glukoze, njegova količina iznosi 75 g, za ispitivanje u trajanju od sat vremena - 50 g.

Za trudnice je karakteristično blago povećanje koncentracije glukoze u krvi nakon obroka, dok ono ostaje normalno na prazan stomak. Povećanje glukoze u krvi kod trudnice koja ne boluje od dijabetesa, 1 sat nakon uzimanja opterećenja, ne smije prelaziti 7,7 mmol / L. Gestacijski dijabetes dijagnosticira se ako je razina glukoze u prvom uzorku premašila 5,3 mmol / L, nakon sat vremena bila je viša od 10 mmol / L, nakon 2 sata - više od 8,6 mmol / L, nakon 3 sata premašuje 7,7 mmol / L.

Analiza glikoziranog hemoglobina

Određivanje glikiranog hemoglobina (naznačeno u obrascu za analizu - HbA1c) - određivanje prosečne glukoze u krvi tokom dužeg perioda (2-3 meseca). Test vam omogućava da prepoznate dijabetes u ranoj fazi, pratite efikasnost terapije, odredite stepen kompenzacije bolesti.

Hiperglikemija je znak poremećenog metabolizma ugljikohidrata, ukazuje na razvoj dijabetes melitusa ili drugih bolesti endokrinog sustava.

Stopa gliciranog hemoglobina je od 4 do 6%. Stopa glikacije hemoglobina veća je, što je veća koncentracija glukoze u krvi. Ako je šećer u krvi u rasponu od 6 do 6,5%, tada govorimo o predijabetesu. Pokazatelj iznad 6,5% ukazuje na dijabetes, porast do 8% ili više kod potvrđenog dijabetesa ukazuje na nedovoljnu efikasnost liječenja. Povećana razina glikacije moguća je i kod hroničnog zatajenja bubrega, anemije nedostatka željeza, bolesti gušterače, nakon splenektomije. Smanjenje glikoziranog hemoglobina ispod 4% može ukazivati ​​na insulomu, nadbubrežnu insuficijenciju, stanje nakon gubitka krvi, preveliku dozu hipoglikemijskih agenasa.

Određivanje C peptida

Krvni test s definicijom C-peptida diferencijalna je dijagnoza šećerne bolesti tipa 1 i 2, procjena funkcije beta ćelija koje proizvode vlastiti inzulin. Norma C-peptida je 0,9–7,1 ng / ml. Njegov porast u krvi primjećen je kod dijabetes melitusa tipa 2, koji nije ovisan o inzulinu, inzulinoma, zatajenja bubrega, raka glave gušterače, nakon transplantacije β-stanica gušterače. Smanjenje C-peptida u krvi može ukazivati ​​na dijabetes melitus tipa 1, hipoglikemiju uslijed primjene inzulina, alkoholnu hipoglikemiju i prisustvo antitijela na inzulinske receptore.

Određivanje nivoa laktata

Određivanje nivoa koncentracije mliječne kiseline (laktata) u krvi vrši se kako bi se procijenio rizik od laktične acidoze, komplikacija šećerne bolesti. Norma laktata u krvi odrasle osobe varira od 0,5–2 mmol / l, u djece je taj pokazatelj veći. Od kliničkog značaja je samo povećanje koncentracije laktata. Stanje u kojem koncentracija laktata u krvi prelazi 3 mmol / L naziva se hiperlaktatemija.

Fiziološke promjene tokom trudnoće mogu dovesti do kršenja metabolizma ugljikohidrata, kako posteljica sazrijeva, povećava se inzulinska rezistencija.

Razina laktata može biti povećana kod dijabetesa, srčanog udara, raka, ozljeda, bolesti koje karakteriziraju jake mišićne kontrakcije, s oštećenim funkcijama bubrega i jetre. Alkohol i određeni lijekovi mogu takođe dovesti do laktacidoze.

Test antitijela na inzulin

Ispitivanje krvi na antitijela na inzulin - identifikacija specifičnih antitijela koja stupaju u interakciju s antigenima vašeg vlastitog tijela, procjena stupnja autoimunog oštećenja beta ćelija gušterače koristi se u dijagnostici dijabetesa melitusa ovisnog o inzulinu. Norma sadržaja autoimunih antitijela na inzulin je 0-10 U / ml. Povećanje može ukazivati ​​na dijabetes tipa 1, Hirat-ovu bolest, alergijsku reakciju na egzogeni inzulin i poliendokrini autoimuni sindrom. Negativni rezultat je norma.

Analiza nivoa fruktozamina

Određivanje koncentracije fruktozamina (jedinjenja glukoze i albumina) - određivanje nivoa šećera u trajanju od 14-20 dana. Referentne vrijednosti norme u analizi za fruktozamin su 205–285 µmol / L. U kompenziranoj dijabetes melitusi, fluktuacije vrijednosti mogu biti u rasponu od 286–320 µmol / L, a u dekompenziranoj fazi fruktozamin raste do 370 µmol / L i više. Povećanje pokazatelja može ukazivati ​​na neuspjeh bubrežne funkcije, hipotireozu. Povišena razina fruktozamina može ukazivati ​​na razvoj dijabetes melitusa, bubrežne insuficijencije, cirozu jetre, povrede i tumore mozga, smanjenu funkciju štitnjače, oslabljenu toleranciju na glukozu. Smanjenje ukazuje na gubitak proteina u tijelu kao rezultat razvoja dijabetičke nefropatije, nefrotskog sindroma, hipertireoze. Procjenjujući rezultat analize kako bi se utvrdila efikasnost liječenja, uzmite u obzir trend prema promjeni pokazatelja.

Gestacijski dijabetes dijagnosticira se ako je razina glukoze u prvom uzorku premašila 5,3 mmol / L, nakon sat vremena bila je viša od 10 mmol / L, nakon 2 sata - više od 8,6 mmol / L, nakon 3 sata premašuje 7,7 mmol / L.

Brzi test glukoze u krvi

Izričita studija za određivanje koncentracije glukoze u krvi kod kuće koristi se za kontrolu glikemije kod dijabetesa ovisnih o insulinu. Za postupak se koriste kućni glukometri i posebne test trake na koje se nanosi kap krvi s prsta. Dijabetičari moraju da drže šećer u rasponu od 5,5–6 mmol / L.

Kako se pripremiti i kako uzeti analizu

Većina laboratorijskih pretraga krvi sugerira isporuku materijala ujutro, nakon naleta 8-14 sati. Uoči studije, ne biste trebali jesti masnu, prženu hranu, izbjegavati fizički i emocionalni stres. Prije postupka dopuštena je samo čista voda. Potrebno je dva dana prije analize isključiti alkohol, u nekoliko sati - prestati pušiti. Prije studije, uz znanje doktora, prestanite uzimati lijekove koji utječu na rezultat.

Analiza za glikirani hemoglobin je lakša za uzimanje, rezultat ne ovisi o doba dana kad se daje krv, ne treba je uzimati na prazan stomak.

Ne preporučuje se provođenje testa glukoze u krvi nakon terapijskih postupaka, operacija, s akutnim zaraznim bolestima, pogoršanjem hroničnog pankreatitisa, tokom menstruacije.

Zašto se propisuje test na glukozu?

Nivo glikemije (glukoza u krvi) može biti normalan, nizak ili visok. Sa povećanom količinom glukoze dijagnosticira se hipoglikemija, a s nižom - hiperglikemija.

Hiperglikemija je znak poremećenog metabolizma ugljikohidrata, ukazuje na razvoj dijabetes melitusa ili drugih bolesti endokrinog sustava. U tom se slučaju formira kompleks simptoma, koji se naziva hiperglikemijski sindrom:

  • glavobolje, slabost, umor,
  • polidipsija (pojačana žeđ),
  • poliurija (pojačano mokrenje)
  • arterijska hipotenzija,
  • oštećenje vida
  • gubitak kilograma
  • sklonost zaraznim bolestima,
  • sporo zarastanje rana i ogrebotina,
  • palpitacije srca,
  • suva i svrbežna koža
  • smanjena osetljivost nogu.

Produljena hiperglikemija dovodi do oštećenja gotovo svih organa i tkiva i smanjenja imuniteta.

Stopa gliciranog hemoglobina je od 4 do 6%. Stopa glikacije hemoglobina veća je, što je veća koncentracija glukoze u krvi.

Hipoglikemija podrazumijeva energetsko gladovanje ćelija, oslabljeno normalno funkcioniranje tijela. Hipoglikemijski sindrom ima sledeće manifestacije:

  • glavobolja
  • slabost
  • tahikardija
  • drhtavica
  • diplopija (dvostruki vid),
  • pojačano znojenje
  • grčevi
  • zapanjenost
  • gubitak svijesti.

Analizirajući gore navedene simptome, liječnik propisuje test krvi za glukozu. Pored toga, ispitivanje glukoze je indicirano u sledećim slučajevima:

  • dijagnoza i praćenje šećerne bolesti ili predijabetičkog stanja,
  • pretežak
  • oštećenje vida
  • vaskularna ateroskleroza,
  • patologija srca,
  • bolesti štitne žlijezde, nadbubrežne žlijezde, hipofize,
  • bolest jetre
  • starije dobi
  • trudnički dijabetes
  • opterećena porodična anamneza.

Takođe, analiza glukoze vrši se u sklopu lekarskog pregleda.

Pogledajte video: Sugar: The Bitter Truth (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar