Glikemijski indeks voća: stol, preporuke za dijabetičare

Glikemijski indeks voća: sto, preporuke za dijabetičare - Prehrana i ishrana

Za one ljude koji stalno prate razinu glukoze u krvi, važno je znati koji su glikemijski indeks (GI) hrana koja konzumiraju. Naročito kada je došlo vrijeme svježih ljetnih plodova (iako je ova tema relevantna ne samo u ovo doba godine, jer se danas voće može kupiti u gotovo svakoj specijaliziranoj trgovini). Koji je glikemijski indeks? I zašto je to potrebno? Kakvo je ljetno voće? O ovom članku.

GI funkcije

Glikemijski indeks digitalni je pokazatelj učinka hrane na glukozu u krvi (nakon što ih pojedete). U čistoj glukozi jednaka je 100, a u bilo kojem prehrambenom proizvodu odgovarat će reakciji ljudskog tijela na upotrebu ovog proizvoda. Odnosno, GI proizvoda uspoređuje se sa indeksom glukoze, ovisno o brzini apsorpcije. Šta ovo znači? A evo šta:

  • sa niskim pokazateljem - nivo glukoze će se polako menjati (povećavati),
  • s visokim pokazateljem - šećer u krvi nakon jela proizvod se brže podiže.

Lista najslađih plodova

Ovaj pokazatelj indeksa prvi put je uveo kanadski naučnik Jenkins 1981. godine. Pokušao je na ovaj način uspostaviti posebnu prehranu za ljude koji imaju dijabetes. Do ovog trenutka njihova prehrana je formirana na osnovu izračuna unosa ugljikohidrata (to jest, svi proizvodi koji sadrže šećer imaju isti učinak na razinu glukoze).

GI, odnosno glikemijski indeks, izračunato je na sljedeći način: nakon jela proizvoda tijekom tri sata, svakih petnaestak minuta uzimali su se ispitivanja krvi, čime je provjerena razina glukoze. Nakon toga, prema sastavljenom rasporedu, rezultati unosa glukoze u čistom obliku upoređeni su s istim mjerenjima. Razina glukoze u krvi izravno je povezana s oslobađanjem inzulina u ljudskom tijelu. Zbog toga je vrlo važno da svi dijabetičari znaju glikemijski indeks one hrane koju konzumiraju.

Glikemijski indeks proizvoda ovisi o nekoliko faktora:

  1. Vrsta ugljikohidrata u proizvodu.
  2. Količina vlakana.
  3. Metoda termičke obrade.
  4. Procent masti i proteina.

Za dijabetičare koji stalno prate razinu šećera, preferiraju se namirnice niskog indeksa. Što je sporiji proces asimilacije, to je prikladnija kontrola koncentracije glukoze.

Podjela je glikemijskog indeksa u nekoliko grupa:

  • niska - od 10 do 40,
  • srednja - od 40 do 70,
  • visoka - od 70 do 100.

Pakovanje mnogih modernih proizvoda sadrži podatke o ovim pokazateljima. No, ako takve informacije nisu dostupne, mogu se pronaći u tablicama posebno dizajniranim za tu svrhu.

Voće i njihov glikemijski indeks

Kao što je već spomenuto, glikemijski indeks zavisi od niza faktora. To se odnosi i na voće. Na primjer, svježa marelica će imati pokazatelj 20, a konzervirana - 91, dok sušena - 30. Činjenica je da svježe voće koje se na neki način obrađuje može ili usporiti proces apsorpcije ili ga ubrzati. Osim toga, ova vrsta proizvoda u svom sastavu sadrži veliku količinu vlakana, što dovodi do smanjenja performansi. Ali za dijabetičare voće je i dalje dopušteno samo umjereno.

Pogledajte video: DOŽIVETI STOTU: Dijabetes i predijabetes (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar