Kome je bolje raditi s dijabetesom

Koliko je kompliciran svakodnevni život dijabetičara?

Naporni rad za pacijente kojima je dijagnosticiran dijabetes kategorički nije prihvatljiv. Prilikom odabira zanimanja, vrijedno je razmotriti da kontakt sa stresom također treba smanjiti, a teški radni uvjeti nisu prikladni. Međutim, ne postoje stroga ograničenja i ne reguliram nikakva ograničenja izbora profesije.

Koju bih specijalnost odabrao za dijabetes i na šta treba paziti pri određivanju posla? Glavni su aspekti i jasni odgovori na važna pitanja predstavljeni čitatelju.

Šta tražiti

Prije svega, osoba s dijagnozom dijabetesa trebala bi na odgovarajući način procijeniti vlastite snage. Važno je uzeti u obzir da vam nije svaka profesija normalizaciju načina rada na način da pronađete vrijeme za punu pauzu za ručak i mjerenje šećera.

Mogu li raditi s dijabetesom?

Važno! Ne bojte se vlastite dijagnoze i slobodno je prijavite potencijalnom poslodavcu. Ovakva dijagnoza je prilično česta, ali bez obzira na to, mnogi dijabetičari grade uspješnu karijeru i postižu visine u struci.

Prilikom odabira zanimanja treba obratiti pažnju na vrstu dijabetesa:

  1. Dijabetes tipa 1 zahtijeva stroga ograničenja. Pacijent bi trebao dati prednost radu sa normaliziranim rasporedom, uključujući puni odmor. Potencijalnog vođu treba upozoriti na nemogućnost rada u noćnoj smjeni, raditi iznad normi i poslovnog putovanja. Dijabetičar bi trebao imati vremena tokom radnog dana za kraće pauze. zato je rad koji uključuje stres, proizvodnju transportnih traka zabranjen.
  2. Uz dijabetes melitus tipa 2, izbor zanimanja nije ograničen strogim ograničenjima. Osnovni zahtjevi: odmor, normalni uvjeti, nedostatak velikih fizičkih napora.

Trenutno dijabetes spada u kategoriju neizlječivih patologija, stoga je važno naučiti živjeti s njim. Rad je sastavni dio života moderne osobe, stoga prilikom odabira profesije vrijedi dati prednost zanimanjima koja su u kombinaciji s dijagnozom.

Kako kontrolirati dijabetes na radnom mjestu.

Video u ovom članku upoznat će čitatelje sa specifičnostima definiranja zanimanja za šećernu bolest.

Koje su profesije zabranjene?

Koja vrsta posla je dozvoljena za dijabetes?

Dijabetičari su kontraindicirani u aktivnostima koje se nalaze u prostorijama s ekstremnim temperaturama.

Popis zanimanja koje ne bi trebalo uzeti u obzir uključuje:

  • rad, koji podrazumeva dug boravak na ulici: domar, trgovac u uličnoj staji,
  • zemljani radovi i aktivnosti u vrućim trgovinama,
  • metalurška industrija
  • rudarska proizvodnja, rudarstvo,
  • gradnja, brodogradnja,
  • rad s električnim mrežama,
  • gasna industrija
  • raditi na visini
  • pilot ili stjuardesa
  • planinarenje (na slici),
  • krovni radovi
  • proizvodnja ulja i ostali složeni proizvodni procesi.

Rad u teškim uslovima može izazvati dekompenzaciju kod dijabetičara. Pacijenti sa sličnom dijagnozom nisu u stanju da izdrže dugotrajni fizički stres.

Zabranjen je rad na visinama koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje.

U slučaju dijabetesa ovisnog o inzulinu, ne preporučuje se uključivanje u prijevoz, zabranjeno je voziti javnim prevozom. Uprkos takvom ograničenju, nije zabranjeno privatno sticati vozačka prava uz prilično stabilnu naknadu.

Uputa pretpostavlja da pacijent slijedi pravilo - ako se ne osjećate dobro, ne možete voziti. Zabranjeni rad povezan s kretanjem složenih mehanizama. Ne bi trebali odabrati profesiju koja podrazumijeva bilo kakav rizik za vlastiti život ili život drugih.

Psihološki aspekt

Dijabetičar može postati ljekar, zabranjena je profesija medicinskog osoblja i hirurga.

Zabrana uključuje i zanimanja koja podrazumijevaju stalan stres. Specijalnosti koje podrazumijevaju psihološki stres uključuju:

  • popravne kolonije
  • internata za osobe s invaliditetom,
  • hospiciji i onkološki centri,
  • psihijatrijsko odjeljenje
  • rehabilitacioni centri
  • centri za liječenje droga
  • vojne jedinice
  • policijske stanice.

Pažnja! Popis opasnih aktivnosti uključuje zanimanja koja uključuju neposredan kontakt pacijenta s otrovnim tvarima. Odbijanje od takvih vrsta zaposlenja spriječit će rizik od teških i po život opasnih komplikacija.

Gdje dobiti obrazovanje i gdje otići na posao?

Na koje profesije vrijedi obratiti pažnju?

Posao i dijabetes međusobno su povezani pojmovi za pacijenta, pa biste u fazi odabira profesije i sticanja obrazovanja trebali pažljivo razmisliti o svom putu. Prava odluka omogućit će vam da izgradite uspješnu karijeru, te postignete određene visine u svom omiljenom i prikladnom rastu.

Učiteljice

Popis odgovarajućih zanimanja uključuje sljedeće:

  • rad vezan za popravku malih kućanskih aparata,
  • u nekim oblastima medicine rad s hirurgom je kontraindiciran za dijabetičare,
  • Sekretara
  • urednik
  • učitelj ili učitelj.

Ovaj popis ne sadrži sve dozvoljene specijalnosti. Prije nego što se odluči za izbor zanimanja, pacijent mora sam odlučiti hoće li se nositi s takvim radom.

Osim toga, odabir zanimanja kod dijabetesa često zahtijeva konsultacije s endokrinologom. Doktor, upoznajući se sa tijekom patologije, pomoći će pacijentu da utvrdi listu specijaliteta među kojima možete napraviti dobar izbor.

Pridržavanje radnog mjesta

Zabranjeni su stalni stres i teški mentalni i fizički stres.

Ovakva ograničenja u odabiru zanimanja povezana su prije svega s nemogućnošću da se jasno poštuje određeni režim. Osnovni zahtjevi svode se na mogućnost periodične promjene položaja (stajanja ili sjedenja), pravovremenog uzimanja lijeka ili stavljanja injekcije inzulina. Takođe, bolesni pacijent bi trebao biti u mogućnosti da u potpunosti ruča.

Rad u smjeni nije preporučljiv. To je zbog komplikovanosti režima lijeka, a u nekim slučajevima je potrebna korekcija primljenih doza. Prekovremeni rad je takođe opasan i može negativno uticati na zdravstveno stanje pacijenta.

Ostale odredbe

Ne preporučuju se česti letovi koji uključuju kretanje po vremenskim zonama.

Rad izvan norme radnog vremena i poslovna putovanja - takve uvjete pacijent treba izbjegavati. Bilo koji endokrinolog će potvrditi da prekomerni rad može negativno uticati na dobrobit neke osobe.

Komercijalna aktivnost se ne preporučuje pacijentu, jer je takav rad usko povezan s stalnim stresom i živčanim slomima. Pacijent treba izbjegavati takve komplikacije. U takvim industrijama pacijent kojem je dijagnosticiran dijabetes može djelovati samo kao savjetnik.

Na koje faktore vrijedi obratiti pažnju kada odaberete vrstu aktivnosti:

  • Radni dan pacijenta treba normalizovati.
  • Poslovna putovanja se ne preporučuju, posebno ona koja zahtijevaju letove s promjenom vremenske zone.
  • Radni ritam treba biti smiren, odmjeren.
  • Važno je isključiti razne opasnosti na radnom mjestu, uključujući kontakt sa isparenjima, prašinom ili otrovnim spojevima.
  • Noćne smjene trebaju biti isključene.
  • Posao ne sme zahtevati da osoba bude odgovorna za tuđi život.
  • Oštre fluktuacije temperature su zabranjene.
  • Rad bi trebao isključiti mogućnost jakog fizičkog ili emocionalnog stresa.
  • Tijekom radnog dana pacijent bi trebao imati punu pauzu koja vam omogućava ručak, uzimanje lijekova i mjerenje glukoze u krvi.

Profesija kuhara takođe se ne preporučuje dijabetičarima.

Ove preporuke pomoći će utvrđivanju optimalne profesije za dijabetičare. Cijena nepoštivanja takvih savjeta je umor i pogoršanje kvalitete života. Popis dopuštenih specijaliteta opsežan je, pa odabir pravog nije težak.

Pitanja stručnjaku

Nikolaev Aleksey Semenovich, 63, Abakan

Dobar dan Moja supruga ima dijabetes tipa 1. Prije godinu dana pojavili su se čirevi na nogama, provedeno je liječenje koje do sada ne daje rezultate, ljekari insistiraju na amputaciji. Reci mi, mogu li da zadržim nogu?

Dobar dan, Aleksej Semenovič. Nemoguće je odgovoriti na vaše pitanje bez redovnog ispitivanja. Pouzdajte se u specijaliste ako tretman nije dao pozitivnu dinamiku tokom godine, mislim da je opcija koju je specijalista predložio jedina ispravna.

Alena, 19 godina, Apatija

Dobar dan Moja baka je dijagnosticirala dijabetes već duže vrijeme. Prije dva mjeseca došlo je do vrlo snažnog skoka šećera na 20 i prebačen je u inzulin. Nakon takvog prilagođavanja, pokazatelji su se vratili u normalu i baka mi je prestala ubrizgavati svaki dan, podešavajući samo ako je šećer veći od 10. Prije nekoliko dana dobila je prehlađen, curenje iz nosa i kašalj. Uzeli su antibiotik, moja baka je vidljivo dobila na težini i sada se žali da joj je vid izgubljen. Recite mi da li je ovo simptom prehlade i da li će se oporaviti nakon bolesti?

Dobar dan Nemoguće je dati garanciju da će se vid obnoviti, preciznije će oftalmolog nakon pregleda. Mislim da je to komplikacija dijabetesa. Ne zaboravite da bolest ima svoje ciljne organe i da pogađa prvenstveno žile. Ne možete ubrizgati inzulin na zahtjev, injekcije se preporučuju raditi više obroka. Ne ustručavajte se riješiti to pitanje, pokažite baki endokrinologu i oftalmologu i nadgledajte tijek dijabetesa.

Alina, 32 godina, Batajsk

Dobar dan Molim vas, recite mi, moj muž je jeo 6, 6 mmol / L nakon jela 8, 4 mmol / L. Određeno glukometrom kod kuće. Reci mi da je dijabetes? Koje još testove treba uzeti prije odlaska endokrinologu?

Dobar dan Predaj biohemiju. Ispitivanje praznog stomaka može govoriti o dijabetesu. Obavezno posjetite endokrinologa nakon primanja rezultata.

Šta pacijent treba uzeti u obzir?

Kod dijabetes melitusa moraju se uzeti u obzir dva glavna faktora. Prvo od njih je izučavanje karakteristika bolesti, rizika povezanih s njom. Na primjer, razumjeti razloge moguće dekompenzacije metabolizma ugljikohidrata, nego što može čovjeku prijetiti. Drugi faktor je izbor zanimanja koji ne predstavlja stvarnu prijetnju, prije svega, samom pacijentu i ljudima koji će ga eventualno okružiti u vrijeme obavljanja profesionalnih manipulacija.

Raditi kao vozač javnog gradskog prevoza za dijabetes je neprihvatljivo. Postoji niz drugih zanimanja koja se takođe smatraju zabranjenim:

  • pilot
  • vozač
  • industrijski penjač s velike visine,
  • bilo koji drugi posao koji uključuje povećanu koncentraciju pažnje, poteškoće u kontroli profesionalne opreme ili veliki i težak mehanizam (na primjer, zavarivač ili električni zavarivač plina).

Na temelju toga lako je odgovoriti na pitanje je li moguće raditi kao pokretač za osobe s dijabetesom. Međutim, odluka se temelji na težini patologije, prisutnosti komplikacija procesa. Pri dijagnosticiranju bolesti u djetinjstvu tu činjenicu treba uzeti u obzir pri odabiru obrazovne ustanove. Tako ćete izbjeći moguće odbijanje zaposlenja.

Kako spasiti posao kao vozač

Liječnik treba obavijestiti pacijente da se prisutnost dijabetesa ne smatra kontraindikacijom za vožnju. Ali to je moguće uz adekvatnu kontrolu patologije, a uz najmanju destabilizaciju države trebalo bi poduzeti mjere. Važan aspekt je prepoznavanje dijabetičara, koji će brzo orijentirati druge kad izgube svijest.

Pacijenti se trebaju pridržavati svih preporuka liječnika u vezi sa načinom života, prehranom, liječenjem. To će spriječiti brzo napredovanje bolesti.

Osoba koja radi kao vozač treba biti svjesna da su moguće poteškoće zbog prehrane, ubrizgavanja inzulina. Ponekad ove nijanse onemogućavaju takav rad.

Druga vrsta patologije u tom je pogledu nešto jednostavnija, no ipak biste trebali smanjiti broj stresnih situacija, normalizirati način rada i odmora. U teškim dijabetesima pacijentima se savjetuje da rade kod kuće.

Najbolje profesije za takve pacijente su:

  • bibliotekar
  • učitelj
  • ekonomista
  • menadžer
  • Terapeut,
  • laborator
  • dizajner
  • Bolnička medicinska sestra.

Sa blagom ozbiljnošću

Blagi oblik dijabetesa podrazumijeva lagano kolebanje metabolizma ugljikohidrata, dok ga je lako regulirati. Simptomi ne smetaju pacijentu stalno. Laganim oblikom nije zabranjeno voziti automobil ili bilo kakve složene mehanizme. Međutim, takav razvoj događaja moguć je u početnim fazama bolesti, kada je pravovremeno otkriven, propisano je liječenje. To podrazumijeva izostanak komplikacija procesa. Najčešće se ova situacija događa kod dijabetesa tipa 2. Posebnu pažnju treba posvetiti rutinskom pregledu ovih pacijenata.

Postoje određene vrste aktivnosti koje su zabranjene svim pacijentima sa šećernom bolešću:

  • fizički rad povećane težine,
  • kontakt tokom rada s otrovnim, otrovnim tvarima,
  • obrada
  • službena putovanja za pacijente dopuštena su uz njihovu pismenu saglasnost.

Pacijenti s dijabetesom trebaju odabrati nježniji režim rada od zdravih. Treba uzeti u obzir svoje dobrobit, stanje metabolizma ugljikohidrata i poduzeti korake za sprečavanje komplikacija.

S umjerenom ozbiljnošću

Umjerena ozbiljnost uzrokuje zabranu rada koja se odnosi na redovne više sile ili nesreće. Njoj su, prije svega, vozači i vozačice. To je zbog vjerovatno oštre promjene zdravstvenog stanja zaposlenika, što će dovesti u fatalne posljedice stranaca u najgorem scenariju. Uvijek biste trebali obratiti pažnju na razinu šećera u krvi, jer umjerena ozbiljnost dijabetesa podrazumijeva njegove drastične promjene.

Osobe s ovim oblikom bolesti kontraindicirane su u takvom radu:

  • povećani fizički ili jaki mentalni stres,
  • stresne situacije u radnom okruženju,
  • vožnje bilo kojim vozilima
  • s naprezanjem očiju ili vidom,
  • stojeći rad.

Osobe sa šećernom bolešću imaju invaliditet. Nastaje zbog oštećenja drugih organa, vaskularnih oštećenja, uključujući ishemijske oštećenja donjih ekstremiteta. To znači smanjenu profesionalnu podobnost i neželjeni rad kao vozača ili upravljanje drugim složenijim mehanizmima. Kršenje ovog načela vodi tragičnim posljedicama za pacijenta i njegovu okolinu.

Koga treba raditi

Pogrešno mišljenje je da je rad s dijabetesom kontraindiciran. Postoje vrste aktivnosti koje takvim pacijentima ne zabranjuju rad:

  • učitelj
  • medicinska aktivnost
  • bibliotekar
  • programer
  • Sekretara
  • copywriter
  • menadžer
  • psiholog.

Pacijenti bi trebali uzeti u obzir prisutnost patologije prilikom odabira zanimanja, jer svaki posao zahtijeva određeni način rada ili raspored. I nije svaki od njih pogodan za dijabetičare. Važno je da se noću odreknete rada.Da biste poboljšali pokazatelje kvaliteta života, preporučuje se pridržavati se takvih saveta lekara:

  1. Nosite proizvode koji mogu brzo utjecati na metabolizam ugljikohidrata - inzulin, lijekove koji smanjuju šećer, slatkiše ili šećer,
  2. Kolege bi trebale znati da imate takvu patologiju. Ovo je neophodno kako bi brzo mogli da pruže hitnu pomoć i pozovu hitnu pomoć,
  3. Pacijenti s dijabetesom imaju određena socijalna davanja - povećava se dužina godišnjeg odmora, smanjuje se radni dan.

Ponekad pacijenti mogu tvrditi da nastavljaju raditi kao vozač vlaka ili vozač javnog prijevoza. U takvoj situaciji potrebno je razjasniti ozbiljnost postupka jer je s teškim tokom bolesti to suprotno zdravom razumu.

Savjeti za dijabetičare

Za neke pacijente dijabetes je samo stil života. Ne predstavlja specifičan nerešiv problem. Takvi ljudi žive punim životom, veoma su aktivni. Takva je situacija moguća. Ali za nju postoje neki uvjeti koji zahtijevaju obaveznu provedbu.

  • pažljivo slušanje signala sopstvenog tela,
  • sledeći uputstva lekara,
  • slijedeći pravilnu dijetu
  • časovi fizičkog vaspitanja.

Postoje sportovi koji su dozvoljeni dijabetičarima - lagana kondicija, plivanje, srednja kardio opterećenja (jogging, orbitreck), gimnastičke vježbe. A od teških vježbi, kao što su čučnjevi sa mregom, treba napustiti mrtvu dizanje. Nekim pacijentima je dozvoljeno skijanje na trčanju, boks, planinarenje.

Da biste bili sigurni da je odabrani sport adekvatan, potrebno je posavjetovati se s liječnikom endokrinologom. Lekar će vam reći tačno koje kontraindikacije imate za fizičku aktivnost, na šta je bolje obratiti pažnju.

Uprkos svim iznesenim argumentima, neki dijabetičari i dalje rade u uvjetima koji im nisu naznačeni. Oni uključuju rad u položaju vozača ili vozača. Takav korak je moguć samo kada je dijabetes u najranijoj fazi, snažni skokovi šećera nisu započeli, a komplikacije još nisu formirane. Ostali slučajevi zahtijevaju napuštanje tih zanimanja.

S druge strane, osoba s dijabetesom može sigurno nastaviti voziti svoja vozila. Međutim, ako govorimo o nekim dugim putovanjima, bolje je povesti sa sobom osobu koja također zna voziti automobil, tako da postoji prilika da se redovno zamjenjuju. Neželjeno kretanje noću. Smanjen vid takvih pacijenata podrazumijeva odbijanje vožnje motociklima. Važno je zapamtiti da nagli porasti šećera tokom vožnje mogu uzrokovati hitne slučajeve ili katastrofu. Zbog toga se vožnji automobilom mora pristupiti s posebnom odgovornošću i pažnjom.

Pogledajte video: POSLE RUCKA - KRADJA BEBA U REGIONU - Potresna ispovest majke iz Hrvatske - . (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar