Koje žitarice mogu jesti sa dijabetesom?

Žitarice su uključene u dnevni meni bolesnika sa dijabetesom. Ali ne mogu se sve njihove sorte konzumirati s ovom bolešću. Tipično, endokrinolozi pacijentima detaljno govore koje će se žitarice jesti kod dijabetesa melitusa tipa 2 ili izdaju belešku s tim podacima za proučavanje.

Dijabetičari moraju znati! Šećer je normalan za sve. Dovoljno je uzimati dvije kapsule svaki dan prije jela ... Više detalja >>

Ali ako je iz nekog razloga taj trenutak propušten, pacijent mora pažljivo ispitati količinu ugljikohidrata u njemu prije uvođenja bilo koje žitarice u jelovnik. Pravilna prehrana za dijabetes tipa 2 ključ je dobrog zdravlja i održavanja šećera u krvi na normalnom nivou.

Korist ili šteta?

Jedan od glavnih pokazatelja koji mjeri prednosti žitarica za bolesnika s dijabetesom je glikemijski indeks. Ovaj pokazatelj odražava koliko će brzo primljeni proizvod u ljudskom tijelu prouzrokovati porast šećera u krvi. Čista glukoza ima GI vrijednost od 100 jedinica. Kod dijabetesa tipa 2 mogu se jesti samo žitarice koje imaju nizak - do 39 jedinica i prosječan GI - od 40 do 69 jedinica. Što je niži indikator, duže će se proizvod apsorbirati i probaviti, pa će, prema tome, gušterača biti manje „opterećena“.

Kaša, kuhana na njihovoj bazi, zasićuje tijelo hranjivim tvarima, vitaminima, mikro i makro elementima, zahvaljujući kojima čovjek osjeća energiju i nalet snage. Žitarice i povrće predstavljaju veliki dio pacijentove prehrane iz koje možete pripremiti doista ukusna jela, čija upotreba prati pozitivne emocije potrebne za uspješno liječenje.

Čimbenici koje treba uzeti u obzir pri odabiru žitarica za pravljenje žitarica i čorbi za pacijente sa šećernom bolešću:

  • glikemijski indeks
  • kalorični sadržaj
  • hemijski sastav.

Ista žitarica s različitim načinom kuhanja može imati različit glikemijski indeks i hranjivu vrijednost. Najbolji način pripreme žitarica za dijabetičare je kuhanje na vodi. Gotovo jelo možete začiniti sa malom količinom maslaca ili maslinovog ulja. Žitarice u mlijeku možete kuhati samo povremeno kao izuzetak, pod uvjetom da se dugo vremena održava nivo normalnog šećera u krvi. A ako pacijent nema slabost prema mliječnim kašama, tada je bolje da ih potpuno isključite iz prehrane.

Mogu li žitarice sa dijabetesom naštetiti? Da, ako se ne kuhaju pravilno i biraju pogrešne kalorične varijante ovih proizvoda s velikim opterećenjem ugljikohidrata. Oni izazivaju debljanje, mogu prouzrokovati hiperglikemiju i pogoršati stanje jetre, uzrokujući takozvanu masnu hepatozu. Ovo je opasno stanje kod kojeg se više od 5% jetrene mase zamjenjuje masnim tkivom. Zbog toga dijabetičar ima oslabljenu probavu i povećan rizik od ciroze (nepovratne promjene).

Šta odabrati?

Naravno, pri odabiru žitarica morate se fokusirati ne samo na sastav i glikemijski indeks, već i na sklonosti ukusa. Na svu sreću, ima puno toga za izabrati, jer je raspon dozvoljenih proizvoda vrlo opsežan. Evo popisa žitarica koje se smatraju najkorisnijim za osobe sa dijabetesom:

Heljda sadrži puno željeza, vitamine različitih grupa i hranjive sastojke proteinske prirode. U njemu je malo ugljikohidrata, pa se tradicionalno smatra jednom od najkorisnijih žitarica za dijabetes.

Zobena kaša je dijabetičarima dozvoljena samo u integralnim žitaricama, ali ne i u žitaricama i opcijama za trenutno kuhanje. Zrno sa ljuskom ima niži glikemijski indeks od poliranih analoga i sadrži veliki broj enzima, vitamina i minerala.

Pšenična kaša je izvor pektina koji uklanja štetne materije iz organizma. Takođe sadrži puno vlakana, neophodnih za normalnu crevnu pokretljivost. Ugljikohidrati u žitaricama se polako razgrađuju u ljudskoj krvi i ne izazivaju skup viška tjelesne težine. Kukuruzne žitarice su skladište vitamina E i prethodnika vitamina A (karotena). Kašica na vodi od kukuruza čisti tijelo od toksina, toksina i nakupljenih metaboličkih proizvoda. Unatoč prehrani, ovo jelo ne povećava rizik od pretilosti i ne pogoršava metabolizam.

Biserni ječam sadrži vitamine svih grupa, enzime, elemente u tragovima i aminokiseline. Esencijalna aminokiselina lizin, koja je njen dio, normalizira stanje kože. Kod šećerne bolesti ovo je posebno važno jer pukotine, ogrebotine i ogrebotine zarastaju dugo i teško i mogu dovesti do razvoja zaraženih patoloških procesa. Redovna konzumacija bisernog ječma takođe pomaže u gubitku kilograma i normalizaciji ravnoteže vode i soli.

Jela od graška korisna su kod dijabetesa tipa 2, jer sadrže najmanje ugljikohidrata. Oni zasićuju tijelo hranjivim tvarima, bez rizika da dobiju višak kilograma zbog srednjeg ili niskog kalorijskog sadržaja (ovisno o načinu pripreme). Grašak sadrži vitamine, minerale i zdrave proteine, koji su neophodni za potpuno funkcioniranje mišićnog i koštanog sistema.

Šta je bolje odbiti?

Neke žitarice ne koriste dijabetičarima, već mogu pogoršati njihovo zdravlje. To je zbog visokog sadržaja ugljikohidrata u takvim proizvodima i značajnog sadržaja kalorija. Tu spadaju:

  • polirana riža
  • instant zobena kaša,
  • kaša.

Jelo gore navedenih žitarica dovodi do činjenice da nivo glukoze u krvi naglo raste. Kao rezultat toga, povećava se rizik od razvoja komplikacija dijabetesa. Najteži od njih uključuju retinopatiju, sindrom dijabetičkog stopala, poremećaje osjetljivosti tkiva itd. Stanje pacijenta s dijabetesom tipa 2 ovisi o dva faktora: prehrani i redovitim lijekovima. Ako zanemarite prvu i jedete hranu bogatu ugljikohidratima, neće biti smisla koristiti drogu.

U kaši od kaša, bijelog pirinča i zobene kaše gotovo da i nema vrijedne tvari, ti proizvodi jednostavno izazivaju osjećaj sitosti. Ako je pacijent morao jesti takvo jelo jednom ili dva puta, tada se vjerovatno neće dogoditi ništa strašno. Ali sistematska upotreba takvih žitarica kao hrana, završit će u pretilosti i komplikacijama dijabetesa.

Korisne žitarice s niskim i srednjim glikemijskim indeksom - to je osnova jelovnika pacijenata s dijabetesom. Zbog upotrebe takvih proizvoda tijelo je zasićeno ugljikohidratima, koji su potrebni za stvaranje energije i cjelovitog funkcioniranja mozga. Prilikom odabira sorte žitarica potrebno je voditi računa o njenom sastavu i sadržaju šećera u njoj. Ovakav pristup jelima će donijeti ne samo radost ugodnog ukusa, već i korist.

Kakva je upotreba žitarica?

Kaša je složen ugljeni hidrat, odnosno glavni izvor energije već duže vrijeme. Postoji ogroman broj sorti žitarica, ali glavne su: heljda, riža, biserni ječam, kukuruz, zob, zdrob, proso i ječam. Iako ih jednom kolektivnom riječju nazivaju "žitarice", njihov utjecaj i dobrobiti za ljudsko tijelo vrlo su različiti.

Tabela - Navođenje sadržaja proteina, masti i ugljenih hidrata u različitim žitaricama, kao i njihove hranjive vrednosti u 100 grama neobrađenog proizvoda

Iz tablice se vidi da upravo ugljikohidrati čine osnovu pa kod dijabetesa treba biti oprezan s upotrebom tih proizvoda, ali o tome više kasnije.

Tabela - Omjer vitamina i minerala u različitim žitaricama

Kao što se vidi iz tablice, najkorisnije tvari u heljdinoj i zobene pahuljice su najsiromašnije u odnosu na sastav kaše.

Takođe, sve su žitarice bogate vlaknima, što blagotvorno utiču na creva i služe kao odlična prevencija malignih tumora probavnog trakta.

Sada više o svakoj žitarici.

Hljeb od heljde

Ova žitarica se nalazi u svakom domu, a od detinjstva su svi čuli za njena korisna svojstva i nije jednostavan. Od svih žitarica je organizmu najvrednija.

Heljda je bogata holinom. Ovo je supstanca koja poboljšava rad centralnog nervnog sistema.

Ova žitarica takođe pomaže u borbi protiv anemije zbog velikog sadržaja željeza.

Najvažnije kvalitete za dijabetičare su:

  • Poboljšanje imuniteta i jačanje žila zahvaljujući rutini iz ove žitarice.
  • Pozitivan uticaj na rad srca koji se postiže selenom, folnom kiselinom, kalijumom i magnezijumom.
  • Niski kalorični sadržaj (308 kcal u 100 grama žitarica i 132 kcal u heljdinoj kaši na vodi). Iako heljda ima puno ugljikohidrata, ona ne pridonosi povećanju kilograma jer se polako probavlja.
  • Redovna konzumacija kaše od heljde pomaže pri snižavanju holesterola i na taj način smanjuje rizik od ateroskleroze.

Ograničite ovu žitaricu samo za ljude sklone ugrušcima krvi, nema drugih očiglednih kontraindikacija.

Mnogo koristi ima i zobena kaša. Ima ujednačenu i cjelovitu kompoziciju. Ima puno antioksidanata koji potiču pomlađivanje i inhibiraju razvoj raka.

Zobena kaša je lider u proizvodnji cinka, ona igra ogromnu ulogu u održavanju imuniteta, a korisna je i za reproduktivnu funkciju muškaraca, poboljšavajući potenciju i spermatogenezu.

Ova žitarica ima ogromnu količinu vlakana, koja izvanredno čisti crijeva, a zbog svoje sluzave konzistencije, jušni kašalj koristi se za liječenje mnogih bolesti stomaka.

Prednosti dijabetesa:

  • Snižavanje holesterola zahvaljujući beta-glukanu koji ova žitarica sadrži. Jedna ploča zobene kaše može sniziti nivo holesterola i do 20%.
  • Niski kalorični sadržaj, 305 kcal u sirovim žitaricama i 88 kcal u kaši na vodi.
  • Prevencija srčanih i krvožilnih bolesti.
  • Rizik od stvaranja ugrušaka u krvi, a kao rezultat toga, srčani i moždani udari su smanjeni.
  • Najvažnija stvar za dijabetičare je sposobnost zobene kaše za snižavanje nivoa šećera.

Ne jedite ovu žitaricu sa celijakijom (intolerancija na gluten) i zatajenjem bubrega.

Takođe, ne morate često jesti zobene kaše, jer pomaže u smanjenju kalcijuma i osteoporoze u krvi. To se događa zbog fitinske kiseline, koju zobena kaša sadrži u višku. Fitinska kiselina veže mnoge minerale i ometa njihovu apsorpciju.

Rižine žitarice

Riža također ima korisnih tvari u svom sastavu, ali u usporedbi s drugim žitaricama znatno manje. Cenjen je zbog visokog sadržaja tiamina (vitamina B1), koji je neophodan za zdravlje nervnog sistema.

Riža ima i prilično visok glikemijski indeks, posebno bijeli, pa morate biti oprezni, bolje je dati prednost smeđoj, divljoj ili crvenoj riži. Na primjer, glikemijski indeks divljeg riže je 35 IU, a bijelog 70 IU, sadržaj kalorija razlikuje se tri puta, u divljini je, naravno, manji.

Bijeli riža iz prehrane bolje je isključiti, jer zbog visokog sadržaja škroba i brze apsorpcije prouzrokuje skok glukoze. Ali dopušteno je koristiti, u ograničenim količinama, rižu na pari.

Ali to je divlja, crvena i smeđa riža koja sadrži veliki broj hranjivih sastojaka i ne uzrokuju nagli porast šećera, jer nisu lišeni školjke.

Kukuruzno brašno

Unatoč velikom broju korisnih svojstava, ova žitarica ima značajan minus - visok glikemijski indeks (75 PIECES). Stoga se kukuruzna kaša za dijabetes tipa 2 treba konzumirati u ograničenim količinama i kombinirati je samo s onim proizvodima koji ne uzrokuju porast glukoze.

Ali to ne bi trebalo potpuno isključiti iz prehrane, ova žitarica ima dobru sposobnost poboljšanja metabolizma lipida.

Biserni ječam

Ova je žitarica takođe veoma korisna, a ima nizak glikemijski indeks, pa je ne samo da je moguće, nego je i neophodno, koristiti je kod dijabetesa.

Prema nekim izveštajima, ova žitarica ima antibakterijski efekat, a neophodna je i za osobe koje pate od alergije tokom pogoršanja bolesti.

Zahvaljujući dobrom vitaminskom i mineralnom sastavu, ova je žitarica dobra za kožu i vid.

Da bi se postigle maksimalne koristi, ovu žitaricu možete konzumirati oko tri puta sedmično.

Ječam je kontraindiciran kod hroničnog opstipacije i povećane kiselosti želučanog soka.

Kaša s zdrobom

Uprkos činjenici da ova kaša nije potpuno beskoristan proizvod, kako mnogi tvrde, ne vrijedi ga konzumirati s dijabetesom.

Ova žitarica je gotovo u potpunosti lišena vlakana, momentalno se probavlja i uvelike povećava nivo glukoze. A ako kašu napravite s mlijekom, pa čak i dodate šećer, glikemijski indeks će sići s skale. Uz to, česta upotreba kaše pomaže povećanju tjelesne težine.

Ovu kašu dopušteno je koristiti samo tijekom rehabilitacijskog razdoblja nakon crijevne operacije (obzirom da je kaša prilično mekan proizvod) u vrlo maloj količini, kroz ograničeno vrijeme i pod nadzorom endokrinologa. Naravno, u ovom slučaju priprema se na vodi i bez šećera.

Proso je žitarica koja se preporučuje i kod dijabetesa, ne samo da će zasititi organizam korisnim mineralima i vitaminima, nego će pomoći u borbi protiv manifestacija bolesti.

Istraženo je da redovnom upotrebom kaše od prososa osoba gubi višak kilograma. Također je zabilježeno smanjenje holesterola. A kao što znate, s dijabetesom, posebno tipa 2, pacijenti često pate od pretilosti i ateroskleroze.

Ova žitarica je korisna i za kardiovaskularni sistem, jer sadrži kalijum i magnezijum u velikim količinama.

Proso pomaže i u smanjenju razine šećera, jer ima sposobnost poboljšanja proizvodnje inzulina. Postoje čak i narodne metode liječenja dijabetesa prosotom. Da bi se to postiglo, oprana i osušena žitarica mlevena je u brašno. Koristite prašak za 1 kašiku ujutro na prazan stomak, isprani mlijekom. Tečaj lečenja je 1 mesec.

Stoga, na pitanje je li moguće jesti kašu s prosojnom dijabetesom odgovor je nedvosmislen, trebate!

Uprkos velikim blagodatima, bolje je ograničiti proso na neke ljude. Ovo se odnosi na osobe sa konstipacijom i niskom kiselošću želučanog soka. Takođe, supstance sadržane u njemu ometaju apsorpciju joda, pa nije preporučljivo koristiti proso za hipotireozu.

Ječmenova kaša

Ova žitarica srodnica je bisernog ječma, samo ječam je poliran ječam, a ječam brašna dobije se drobljenjem nepoliranog zrna. Iz tog razloga, ječam sadrži više vlakana - to je njegov veliki plus. Kaša se polako apsorbuje i dugo stvara osjećaj sitosti.

Ječam kaša ima istu veliku prednost kao i biserni ječam, snižava šećer i holesterol.

Krup je kontraindiciran kod pogoršanja kolitisa, hroničnog opstipacije, hiperantocidnog gastritisa.

Opće preporuke za upotrebu

Budući da su žitarice još uvijek ugljikohidrati, treba pridržavati određene umjerenosti i opreza.

Reakcija na određeni proizvod može se značajno razlikovati kod različitih ljudi, zato je važno mjeriti glukozu pomoću glukometra i voditi dnevnik hrane. Ono odražava šta su se jele žitarice, njegovu količinu, broj hlebnih jedinica i nivo šećera nakon jela.

Tabela - Glikemijski indeks i jedinice hljeba svake žitarice.

Tabela prikazuje koje će se žitarice jesti s dijabetesom tipa 1 i tipa 2, a koje ne.

Bolje je davati prednost žitaricama sa niskim glikemijskim indeksom.Važno je i zapamtiti da šećer, mlijeko i ostali aditivi značajno povećavaju glikemijski indeks, pa je stoga dobro kuhati žitarice u vodi, možete zasladiti sa nadomjescima šećera (na primjer stevijom).

Porcije treba da budu umjerene, ne veće od 200 grama, a kukuruznu kašu treba konzumirati u obrocima od 100-150 grama.

Pored toga, od žitarica se mogu pripremati ne samo žitarice, već se dodaju i mesnim jelima, salatama, pecivima, palačinkama i dezertima, što je puno korisnije od kuhanja s običnim brašnom.

Dakle, žitarice su sastavni dio prehrane za dijabetes. Neke od njih zasićit će tijelo korisnim tvarima, a neke će čak pomoći u borbi protiv dijabetesa. Treba isključiti samo kašu, a kukuruz ograničiti.

Pogledajte video: Koje je voće najbolje za dijabetičare (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar