Krivulja šećera - šta je to? Koji pokazatelji krivulje šećera odgovaraju normi?

Dijabetes melitus je bolest uzrokovana nepravilnim radom gušterače, koja ne proizvodi ili postoji jasan nedostatak inzulina. To uzrokuje visoki šećer u krvi. Kod dijabetesa nastaju metabolički poremećaji, koji dovode do ozbiljnih komplikacija.

Broj dijabetičara svakim danom raste. Ako ste se lično susreli sa ovom bolešću ili neko od vaše porodice pati od nje, vitalne informacije možete pronaći na stranicama naše web stranice. U zasebnim odjeljcima naći ćete informacije:

  • o vrstama dijabetesa i simptomima bolesti,
  • o komplikacijama
  • o karakteristikama tečaja u trudnica, djece, životinja,
  • o pravilnoj ishrani i dijetama,
  • o lijekovima
  • o narodnim lijekovima
  • o upotrebi insulina,
  • O glukometrima i još mnogo toga.

Moći ćete se upoznati s preporukama o načinu života. Naučit ćete kako normalizirati šećer u krvi i kako spriječiti nagle skokove pokazatelja. Na našem portalu pronaći ćete najnovije informacije o problemima u vezi s dijabetesom.

Kome i kada je propisana studija

Potreba da otkrijete kako se tijelo odnosi na opterećenje šećerom, kod trudnica nastaje u slučajevima kada testovi urina nisu idealni, kod buduće majke težina se prebrzo povećava ili pritisak raste. Šećerna krivulja tokom trudnoće čija se norma može malo izmijeniti gradi nekoliko puta kako bi se tačno utvrdila reakcija tijela. Međutim, preporučuje se da se ova studija provede i za one koji imaju sumnju na dijabetes melitus ili je ova dijagnoza već potvrđena. Propisuje se i ženama s dijagnozom policističnih jajnika.

Kako je analiza

Studija se ne može nazvati jednostavnom, jer zahtijeva posebnu pripremu i provodi se u nekoliko faza - jedini način da se postigne pouzdana krivulja šećera. Rezultate analize treba tumačiti samo liječnik ili medicinski savjetnik uzimajući u obzir vaše zdravstveno stanje, težinu, način života, starost i s tim povezane probleme.

Priprema studije

Imajte na umu da test krvi "krivulja šećera" možda nije pouzdan ako ga žena uzima tokom kritičnih dana. Pored toga, ponašanje pacijenta takođe utiče na rezultate studije. Dakle, u provođenju ove složene analize neophodno je biti u mirnom stanju, fizičke aktivnosti, pušenje, stres su zabranjeni.

Tumačenje rezultata

Prilikom procjene dobivenih pokazatelja važno je uzeti u obzir niz faktora koji utječu na količinu glukoze u krvi. Dakle, dijagnosticirati dijabetes samo sa rezultatima ovog testa je nemoguće. Zapravo, prisilni odmor u krevetu prije studije, razne zarazne bolesti, problemi s gastrointestinalnim traktom, za koje je karakteristična oštećena apsorpcija šećera ili maligni tumori, mogu utjecati na pokazatelje. Također, rezultati studije mogu narušiti nepridržavanje utvrđenih pravila za uzorkovanje krvi ili uzimanje ilegalnih lijekova. Kada koristite kofein, adrenalin, morfij, diuretike povezane sa serijom tiazida, „difeninom“, psihotropnim lijekovima ili antidepresivima, krivulja šećera neće biti nepouzdana.

Uspostavljeni standardi

Ako prođete test, razina glukoze ne smije prelaziti 5,5 mmol / L za kapilarnu krv i 6,1 za vensku. Pokazatelji za materijal uzet s prsta, u rasponu 5,5-6 (i u skladu s tim 6,1-7 iz vene), ukazuju na stanje predijabetesa, istovremeno govoreći o mogućoj poremećenoj toleranciji na glukozu.

Osoblje laboratorija treba biti svjesno da ako rezultat analize koja je izvršena na prazan želudac premašuje 7,8 za kapilarnu i 11,1 za vensku krv, tada je zabranjen test osjetljivosti na glukozu. U tom slučaju može izazvati hiperglikemijsku komu. Ako indikatori u početku premaše normu, tada nema smisla otkrivati ​​koja će biti krivulja šećera. Rezultati će ionako biti jasni.

Moguća odstupanja

Ako ste tokom studije primili pokazatelje koji ukazuju na probleme, onda je bolje da ponovo vratite krv. U ovom je slučaju vrijedno pažljivo promatrati sva stanja: izbjegavati stres i fizičke napore na dan uzimanja krvi, isključiti alkohol i droge dan prije analize. Liječenje se može propisati samo pod uvjetom da obje analize nisu pokazale vrlo dobre rezultate.

Usput, ako je žena u zanimljivom položaju, rezultate je bolje protumačiti kod ginekologa-endokrinologa, samo ovaj specijalista može procijeniti je li vaša krivulja šećera normalna tokom trudnoće. Norma za žene u zanimljivom položaju može biti malo drugačija. Međutim, to neće biti rečeno u laboratoriji. Samo specijalista koji zna sve karakteristike tijela buduće majke može utvrditi postoje li problemi.

Treba napomenuti da dijabetes melitus nije jedini problem koji se može utvrditi pomoću testa tolerancije na glukozu. Drugo odstupanje od norme je smanjenje količine šećera u testnoj krvi nakon vježbanja. Ova bolest se naziva hipoglikemija, nužno je potrebno liječenje. Uostalom, prati ga niz problema poput stalne slabosti, povećanog umora, razdražljivosti.

Koncept "šećerne krivulje"

U zdrave osobe, nakon uzimanja velike količine šećera, postepeno dolazi do povećanja koncentracije glukoze u krvi koja doseže svoju maksimalnu vrijednost nakon 60 minuta. Kao odgovor na porast glukoze u krvi u ćelijama gušterače pankreasa, inzulin se izlučuje, što dovodi do smanjenja koncentracije šećera u tijelu. 120 minuta nakon uvođenja opterećenja šećerom, razina glukoze u krvi ne prelazi normalnu vrijednost. To je osnova testa tolerancije na glukozu („šećerna krivulja“, GTT), laboratorijske metode istraživanja koja se koristi u endokrinologiji za dijagnosticiranje oslabljene tolerancije na glukozu (predijabetes) i dijabetes melitus. Suština testa je mjerenje pacijentovog šećera u krvi na post, uzimanje opterećenja šećerom i provođenje drugog testa šećera u krvi nakon 2 sata.

Indikacije za analizu "šećerne krivulje"

Indikacije za analizu „šećerne krivulje“ su pacijentove anamneze rizičnih faktora koji doprinose razvoju dijabetesa: rođenje velikog djeteta, gojaznost, hipertenzija. Uz prisustvo dijabetesa u bliskih rođaka, povećava se predispozicija za razvoj ove bolesti, pa biste često trebali kontrolirati šećer u krvi. Kada je glukoza na glasu u granicama od 5,7-6,9 mmol / L, treba obaviti test tolerancije na glukozu.

Pravila analize krivulje šećera

Analiza "šećerne krivulje" daje se samo u pravcu ljekara u kliničkoj dijagnostičkoj laboratoriji. Krv se donira ujutro na prazan stomak iz prsta. Prije provođenja testa tolerancije na glukozu morate slijediti dijetu koja isključuje konzumiranje masne hrane, pržene hrane, alkoholnih pića. 12-14 sati prije testa ne bi trebalo jesti nikakvu hranu. Na dan uzimanja krvi, zabranjena je upotreba bilo kojeg slatkog pića, pušenje. Dozvoljeno je popiti čašu vode. Treba isključiti fizičku aktivnost, emocionalno uzbuđenje, jer to može dovesti do fiziološkog povećanja šećera u krvi. Neposredno prije analize je sjediti, opustiti se, opustiti se.

Pogledajte video: Dekorativno staklo (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar