Posledice i opasnost od pankreasnog pankreatitisa

Pankreatitis je upalna bolest pankreasa. Glavni razlog je kršenje odliva probavnog soka i drugih enzima koje proizvodi gušterača u tanko crijevo (dvanaestopalačno crijevo). Učestalost pankreatitisa i drugih bolesti pankreasa u svetu raste. To se prije svega događa zbog loše prehrane, zloupotrebe alkohola, propadanja okoliša.

U članku ćemo detaljno razmotriti: što je to, koji su glavni uzroci pojave, prvi znakovi i simptomi, kao i koji je tretman propisan za pankreatitis kod odraslih i šta trebate znati ako se napad dogodi.

Šta je pankreatitis?

Pankreatitis je upalni i degenerativni proces u gušterači. Ako se takav postupak očituje, onda enzimi koje proizvodi gušterača ne ulaze u dvanaesnik. Zbog toga počinju aktivno djelovati već u gušterači, postepeno ga uništavajući.

Taj se proces naziva autoliza, što se na latinskom jeziku naziva "samo-probava". Sada znate, najopćenitije, o akutnom pankreatitisu, šta je to. To je samo hemijski napad i transformacija žlijezde "sama" u polu-probavljenu masu.

Gušterača je jedan od najkompleksnijih organa ljudskog tijela koji se gotovo nemoguće oporaviti. Učinkovitost ove žlijezde regulira metabolizam, normalnu probavu.

Njegove glavne funkcije su:

  • Izolacija enzima za razgradnju korisnih tvari dobivenih hranom u tankom crijevu.
  • Fermentacija inzulina i glukagona u krvi - hormoni koji regulišu skladištenje i potrošnju energije dobivene iz hrane.

Pankreatitis kod odraslih prilično je čest problem sa kojim se svi mogu suočiti. Poremećaji povezani s odljevom žuči, kao i prehrambene karakteristike (na primjer, konzumiranje masne i obilne mesne hrane, stres, nasljedna predispozicija, alkohol i dr.) Mogu dovesti do razvoja.

Posljedično, oni koji stalno zlostavljaju alkohol imaju veći rizik od razvoja pankreatitisa. Prema statistici, često se razvija i u trudnica i kod mladih majki u postporođajnom periodu. Ključ za sprečavanje razvoja pankreatitisa jeste pravilan pristup formiranju prehrane.

Sledeći faktori mogu izazvati pankreatitis:

  • operacija bilijarnog trakta i općenito na stomaku,
  • trbušne povrede, povrede,
  • parazitske infestacije, infekcije, posebno virusni hepatitis,
  • zaušnjaka (zauška),
  • genetska predispozicija.

Statistika pankreatitisa po uzrocima

  • 40% svih pacijenata sa upalom gušterače su alkoholičari. Najčešće otkrivaju ili nekrozu organa ili njegove destruktivne poremećaje.
  • 30% pacijenata je bolesno sa kolelitijazom u anamnezi.
  • 20% pacijenata je pretilo.
  • 5% pacijenata su pacijenti koji su pretrpjeli povredu organa ili intoksikaciju tijela, uzimajući lijekove.
  • Manje od 5% oboljelih su bolesnici sa nasljednom predispozicijom za nastanak upale ili pate od urođenih oštećenja u razvoju organa.

Značajke bolesti

Pankreatitis je upala gušterače, praćena oslabljenom egzokrinom funkcijom. Lobule žlijezde bubre, Wirsung kanal se proširuje, što stimulira proizvodnju enzima za probavu.

Ako se bolest ne liječi, na određenim upalnim područjima organa započet će nekrotični procesi i postepeno se šireći prekrivaju cijelu gušteraču.

Učinak lijekova propisanih u liječenju pankreatitisa prvenstveno je usmjeren na zaustavljanje lučenja enzima. To je jedini način da se osigura potpuni mir tijela, ozdravi i vrati mu funkcionalnost.

Teški slučajevi pankreatitisa, praćeni destruktivnim procesima, najčešće zahtijevaju hiruršku intervenciju i djelomičnu ili potpunu resekciju organa.

Komplikacije pankreatitisa

Akutni oblici pankreatitisa, naime: purulentni, alkoholni, bilijarni i hemoragični, često su popraćeni takvom teškom posljedicom da je nekroza pankreasa - smrt ćelija pankreasa. Ova dijagnoza se smatra putomorfološkom, odnosno postavlja se tako što se otvori tijelo umrlog pacijenta s pankreatitisom.

Kod nekroze žlijezde, primjećuje se postupna djelomična ili potpuna smrt organskih stanica. Tkiva se otapaju pod utjecajem enzima koje proizvodi žlijezda. Taj se proces može pogoršati infekcijom i peritonitisom.

Životna ilustracija šta je nekrotični pankreatitis i kako je to opasno po život je statistika smrtnosti: čak i ako su pacijenti na vreme hospitalizovani, oko 50–70% svih slučajeva je smrtonosno.

Opasnost od destruktivnih komplikacija pankreatitisa sastoji se i u tome da nisu uništeni samo gušterača, već i drugi probavni organi. Prvo, tkiva nabubre, razvija se toksemija (toksini ulaze u pacijentovu krv, otrovajući organizam), nakon toga počinje apsces u samom organu i u obližnjim tkivima, te na kraju, tkiva žlijezde i retroperitonealno tkivo počinju da trunu.

Povoljan ishod bolesti moguć je samo kada se dijagnosticira u ranoj fazi. U tom su slučaju pacijentu propisani lijekovi koji zaustavljaju aktivnost gušterače, a liječnici u međuvremenu pokušavaju utvrditi za koje je područje organa došlo do destruktivnih promjena.

Koja je opasnost od bolesti?

I akutni i hronični pankreatitis su izuzetno opasni. Enzimi, proizvedeni u višku od oboljele žlijezde, postepeno probavljaju svoje tkivo. U procesu ovog "samo-probave", zidovi žlezde postepeno se nagrizaju, što rezultira tim enzimima koji nadilaze tijelo i kruže tijelom.

Ulazeći u šupljinu želuca, enzimi provociraju krvarenje, mogu izazvati fistule.

Bolest koja potiče iz jednog malog organa probavnog trakta može zahvatiti sve vitalne sisteme tijela. Otrovne tvari nastale raspadanjem žarišta nekroze ulaze u krvotok i nose se cijelim tijelom, otrovajući sve oko sebe: bubrege, pluća, jetru, pa čak i mozak.

Pankreatitis s destruktivnim komplikacijama (u suprotnom, pankreasna nekroza) može biti preduvjet za razvoj cerebralne encefalopatije. Teški stadij pankreasne nekroze popraćen je općom intoksikacijom tijela, oslabljenom respiratornom funkcijom i zatajenjem više organa: kako se stanje pogoršava i toksemija napreduje, mozak je pogođen i razvija se encefalopatija. U više od trećine slučajeva ona ulazi u komu.

Ostavljajući bolest bez pravih lijekova, a ponekad i kirurške intervencije, pacijent je u velikoj opasnosti. Među vjerovatnim posljedicama:

  • peritonitis i gnojni apsces,
  • gnojni kolangitis,
  • kolestaza
  • unutrašnje krvarenje
  • tromboza mezenterije, slezine, portalnih i portalnih vena,
  • dijabetes melitus. Kao što je već spomenuto, enzimi proizvedeni u višku postepeno nagrizaju zidove gušterače. Jednom kada dođe do ćelija odgovornih za proizvodnju hormona glukagona i inzulina (otočići Langerhansa), osoba se može oprostiti od svog uobičajenog života i naviknuti se na
  • novostečena dijagnoza "ovisnost o inzulinu" ili na drugi način dijabetes
  • onkološke komplikacije. U takvim se slučajevima najčešće vrši djelomična ili potpuna resekcija žlijezde, ovisno o tome koliko je veliko područje zahvaćeno rakom. Nakon takve operacije pacijent bi trebao uzimati inzulin i lipotropke za život.

Pacijent koji je podvrgnut pankreatitisu ima prilično slabu imunološku odbranu, što ga automatski čini metom za sve vrste bolesti zarazne i virusne prirode.

Bolest sveobuhvatno narušava funkcionalnost tijela:

  • Cijeli rad gastrointestinalnog trakta uznemiren je. Upala se proteže na sluzokožnim zidovima jednjaka i želuca, uslijed čega se na njima pojavljuju ulcerozni erozivni nedostaci. Pacijent stalno doživljava nelagodu u želucu i peritoneumu.
  • Pogoršanje respiratornog sistema. Zbog pritiska gušterače na susjedne organe, pacijent ima otežano disanje. Tkiva organa dišnog sistema zadebljavaju se zbog nakupljanja tečnosti u njima.
  • Poremećaj kardiovaskularnog sistema. Pacijenti s upalom gušterače skloni su tahikardiji, imaju nizak krvni pritisak i lošu propusnost arterija. Kako bolest napreduje, kod pacijenata se primjećuje vazospazam, razvija se hipoksija organa i otežava zgrušavanje krvi.

Popis posljedica bolesti nije ograničen na sve gore navedeno. Ova je bolest izuzetno podmukla, ljekari stalno bilježe nove varijacije u njenom toku. Pri najmanjoj sumnji na pankreatitis, morate ići u bolnicu. To je jedini način da se pravodobno zaustavi njegov razvoj i spriječe opasne posljedice.

Opći opis bolesti i rizične grupe

Pankreatitis je upalni proces u kojem su pogođena tkiva gušterače koja se nalaze iza stomaka u retroperitonealnoj regiji i u susjedstvu dvanaesnika. Glavna funkcija tijela je proizvodnja fermentirane tekućine koja sudjeluje u procesu probave. Mehanizam gušterače je transport enzima i bikarbonata preko vezivnog kanala u tanko crijevo. Taj je proces potreban za fermentaciju organskih tvari, pravilan metabolizam i apsorpciju hranjivih sastojaka kroz zid tankog crijeva. Fermentirani sok neutralizira kiselo okruženje želudačne sekrecije u crijevima, sudjeluje u procesu cijepanja i prerade dolazne hrane.

Pankreatitis nastaje na pozadini odliva tekućine pankreasa u duodenalnu šupljinu što dovodi do zadržavanja enzima koji počinju razgrađivati ​​okolno tkivo, obližnje organe i krvne žile. Uz dugo odlaganje fermentiranog soka u tkivima, proces počinje biti progresivne prirode, što dovodi do nekroze pankreasa. U pravilu, uznapredovali slučajevi pankreatitisa praktički su neizliječivi i često završavaju smrću. Glavni razlog razvoja bolesti je prekomjerno konzumiranje masne hrane i zloupotreba alkohola.

Grupa rizika prije svega uključuje ljude koji zloupotrebljavaju alkohol. Pacijenti sa kolelitijazom podložni su bolesti zbog začepljenja odljeva sekreta iz gušterače. To izaziva upalu. Boravak u stalnom stresu može izazvati i pankreatitis zbog disfunkcije žučnih kanala.

Klasifikacija

Pankreatitis je klasifikovan kako slijedi:

  1. oštar
  2. akutna recidiva, sa sposobnošću da se vrati funkcionalnost organa,
  3. hronična upala s djelomičnom funkcijom pankreasa, koja nije opstruktivna,
  4. hronična, zbog opstrukcije žučnih kanala,
  5. akutni sekundarni bez vraćanja funkcionalnosti organa,
  6. hronični sa kalcifikacijom, odnosno sa prisustvom soli u gušterači.

Akutni i hronični procesi klasifikuju se prema različitim kriterijima. Na primjer, postoje tri stupnja ozbiljnosti:

  1. Blagi stupanj ne uzrokuje značajna oštećenja tkiva i ne utječe na funkcionalnost.
  2. Srednja - karakterizirana povredom gušterače i dodatkom sistemskih komplikacija.
  3. Teški stupanj karakteriziraju teške komplikacije i mogućnost smrti.

Postoji klasifikacija iz razloga:

  1. Hrana. Nastaje upotrebom masne, slane, dimljene hrane, kao i alkohola. Može se očitovati kako stalnom upotrebom tih proizvoda, tako i sa jednim.
  2. Bilijar. Razvija se u pozadini bolesti jetre, žučnog mjehura, poput kolelitijaze i holecistitisa.
  3. Ishemični pankreatitis. Nastaje na pozadini kršenja opskrbe krvlju gušterače.
  4. Gastrogeni. Pojavljuje se kod bolesti želuca, kao što su čir ili gastritis.
  5. Toksično-alergičan. Naziva se kada uzimate lijekove ili kada reagirate na alergen.
  6. Zarazno. Javlja se sa virusnim i bakterijskim bolestima.
  7. Traumatična kao posljedica traume trbušne šupljine.
  8. Kongenitalne, proizlaze iz patologija tokom trudnoće ili povezane s genetskim abnormalnostima.

Akutni pankreatitis dijeli se u tri potkategorije: hemoragični, masni i mješoviti.

Hronični pankreatitis možemo podijeliti u sljedeće oblike:

  1. Hronična upala uz prisustvo male kalcifikacije željeza. Ovaj oblik je najčešći. Simptomi se manifestuju ovisno o veličini lezije.
  2. Opstruktivni hronični pankreatitis povezan s oštećenim odlivom enzimskog soka u dvanaestopalačno crijevo. Nastaje zbog prisustva kamenja u žučnim kanalima ili stvaranja tumora u gušterači.
  3. Fibroza gušterače - javlja se zbog zamjene tkiva vezivnim tkivom njihovim naknadnim fuzijama.
  4. Fibro-endurativa - javlja se kod promjena u tkivima koje imaju poteškoće u odljevu soka pankreasa.

Simptomi pankreatitisa

Prvi i prilično ozbiljan simptom je pojava sindroma boli. Vrste bolova mogu biti različite, to je zbog uzroka pojave. Na primjer, s edemskim oblikom, u kojem dolazi do kompresije nervnih završetaka, istezanja kapsule gušterače i kršenja kanala pankreasnog soka, javlja se jaka bol u gornjem dijelu trbuha. Uz nekrotični oblik lezije, bol je toliko jaka da može dovesti do razvoja bolovog šoka. Često je potrebna kardiodijagnostika, jer se bolovi povezani s pankreatitisom lako mešaju sa znakovima kardiovaskularne bolesti.

Važno! U pravilu je bol sličan pojasu i zrači od trbušne šupljine do kralježnice.

Pankreatitis ima i dispeptičke simptome, izražene kao mučnina, povraćanje i disbioza (proliv se menja u zatvor i obrnuto). U pravilu, poremećaj nastaje zbog kršenja prehrane i početka nekih lijekova.

Dehidracija je jedan od simptoma bolesti. Manifestira se progresivnim gubitkom tjelesne težine, žeđi, suvom kožom, rijetkim mokrenjem i promjenom boje mokraće. U kasnijim fazama - konfuzija, nizak krvni pritisak, tahikardija, oštećenje govora, teške degenerativne promjene i rizik od smrti.

Drugi simptom pankreatitisa je blijedost i žutost kože. To je zbog pritiskanja gušterače edemom zbog kojeg se ne vrši odljev žuči. U slučaju zatajenja disanja mogu se pojaviti cijanotičke mrlje u području nasolabijalnog trougla, kao i na abdomenu.

Dijagnostika

Rane faze pankreatitisa teško su dijagnosticirati.Stoga, za određivanje bolesti pomoću različitih laboratorijskih i instrumentalnih metoda.

  1. Opšti test krvi - kako bi se utvrdilo prisustvo upalnog procesa, odnosno nivo belih krvnih zrnaca, crvenih krvnih zrnaca, ESR itd.
  2. Biohemija krvi za prisustvo povišenog nivoa enzima.
  3. Krvni test za šećer.
  4. Analiza mokraće na prisustvo amilaze.
  5. Ultrazvučni pregled trbušne šupljine.
  6. Gastroskopija kojom se utvrđuju lezije dvanaestopalačnog creva.
  7. Panoramski rendgenski snimak - za otkrivanje kamenca u kanalima i kalcifikacija gušterače.
  8. Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP). Kolecistoholangiografija.
  9. CT
  10. Koprogram (analiza izmeta na prisustvo žuči).
  11. Secretin-cholecystokinin test, Lundov test i druge funkcionalne studije.

Lečenje pankreatitisa

Odabir lijekova temelji se na stupnju, obliku, etiologiji i pridruženim bolestima pacijenta. Terapija akutnog oblika se provodi samo u stacionarnim uvjetima. Kod akutnog pankreatitisa po pravilu je propisano sledeće lečenje:

  1. Analgetici, antispazmodici, antikolinergici - za ublažavanje bolova. Za nepodnošljive bolove mogu se propisati lijekovi.
  2. Citostatici - za smanjenje upalnog procesa.
  3. Enzimi i blokatori sekreta - za sprečavanje nekrotizacije tkiva.
  4. Antibiotici - u prisustvu infekcije.
  5. Otopine elektrolita i aminokiselina - za smanjenje razine intoksikacije.

Sledeća sredstva se koriste za lečenje hroničnog oblika:

  1. S bolom su propisani analgetski lijekovi.
  2. Inhibitori protonske pumpe koriste se za suzbijanje izlučivanja.
  3. Enzimski pripravci.
  4. Protivupalni lekovi.
  5. Hirurška intervencija.
  6. Dijeta

Liječenje djece

Liječenje pankreatitisa kod djece odvija se u bolnici. U ranim danima je propisano post za istovar gušterače. Nakon prilagodbe hrani propisati dijetu koja ne potiče lučenje. Dodijelite alkalni napitak, uvođenje otopine glukoze, inhibitore proteolitičkih enzima, ako je potrebno - hemododezu i plazmu. Terapija lijekovima uključuje upotrebu analgetika, antispazmodika, lijekova koji smanjuju nivo sekrecije, kao i enzimskih pripravaka. Kao dodatna terapija propisani su antibiotici, antihistaminici, kortikosteroidi, kao i lijekovi koji poboljšavaju mikrocirkulaciju.

Važno! Hirurška intervencija je indicirana samo s razvojem razaranja gušterače ili sa neučinkovitošću konzervativne terapije.

Tretman za odrasle

U liječenju pankreatitisa kod odraslih propisuju se protuupalni, antispazmodični lijekovi i lijekovi za smanjenje nivoa enzima pankreasa. Osim toga, uvode se rješenja koja otklanjaju znakove opijenosti. Ljudima sa hroničnim oblikom bolesti propisuje se štedljiva prehrana i uzimanje lijekova koji sadrže enzime, jer je u ovoj fazi pankreatitisa nivo proizvodnje enzima značajno smanjen. Ako je potrebno, uzimaju se lijekovi za normalizaciju probavnog trakta.

Prognoza i prevencija

Uz pravovremeni tretman, prognoza lečenja je prilično povoljna. Moguće su komplikacije s ovisnošću o alkoholu, pušenju duhana i neadekvatnim liječenjem što zahtijeva hiruršku intervenciju.

Postoje dvije vrste prevencije: primarna (kako bi se spriječio početak bolesti) i sekundarna (kako bi se spriječio povratak). Za primarnu prevenciju je potrebno:

  1. Potpuni prestanak pušenja i konzumiranja alkohola.
  2. Smanjeni emocionalni stres na tijelu.
  3. Ograničenje upotrebe masne hrane i začina.
  4. Pravovremeno nadgledanje gušterače i susjednih organa.
  5. Ako je potrebno, uzmite pripravke koji sadrže enzime.

Za sekundarnu prevenciju moraju se poštovati sljedeća pravila:

  1. Potpuno odbacivanje alkohola.
  2. Minimalan unos masti.
  3. Nježna obrada hrane.
  4. Zaštitite tijelo od virusnih infekcija.
  5. Na vrijeme liječiti organe koji su u blizini gušterače.
  6. Uzimanje posebnih lijekova za sprečavanje recidiva.

Prehrana za pankreatitis nema posebna ograničenja. Glavno pravilo je jesti kuhano, pire i kuhano na pari.

U prva 2 dana dozvoljena je samo voda ili dekocija od šipak. Trećeg dana isključuju se visokokalorična hrana i sol. U skladu s tim, isključeno je sve začinjeno, kiselo i začinjeno. Hranu treba usitniti. Nakon smanjenja upale dopušteno je nemasno meso, skuta, žitarice i povrće (osim kupusa). Dozvoljeno je piti voćne sokove i pića od kiselog mlijeka. Prirodno, alkohol i masnoće morat će se napustiti duže vrijeme. Preporučljivo je obrok podijeliti 5-6 puta.

Pankreatitis je bolest koju je lako liječiti pod uslovom da slijedite dijetu i dobijete adekvatne recepte ljekara. Ali nemojte zaboraviti da kronični oblik može dovesti do ozbiljnih komplikacija ili smrti. Važno je započeti zdrav način života na vrijeme, pridržavati se pravilne prehrane i odustati od loših navika.

Zadržite link do članka, kako ne biste izgubili!

Akutni pankreatitis

Akutni pankreatitis sam po sebi znači, akutni oblik manifestacije aseptičke upale kojoj je izložena gušterača. Najčešće se razvija u sledećim slučajevima:

  • kod uzimanja alkohola - do 70% svih slučajeva bolesti (uglavnom kod muškaraca mlade i zrele dobi),
  • u prisutnosti kolelitijaze - do 25% ili 30% (češće kod žena),
  • operacija na stomaku ili drugim organima trbušne šupljine - oko 4% ili malo više.

Postoje određene faze pankreatitisa koje se razmatraju u okviru njegovog akutnog oblika:

  • enzimska faza (u roku od tri do pet dana),
  • reaktivna faza (u rasponu od 6 do 14 dana),
  • faza sekvestracije (od 15 dana),
  • faza ishoda (od šest mjeseci ili više od trenutka kada pojava počne).

Hronični oblik pankreatitisa

Šta je ovo Hronični pankreatitis je oblik bolesti kod koje upala sporo napreduje, dok se funkcije gušterače postepeno narušavaju. Kao rezultat toga, može se pojaviti fibroza tkiva gušterače ili njena kalcifikacija. Najčešće se nalaze u ženama u starosti.

Za pretežni uzrok razvoja upale razlikuju se hronični pankreatitis:

  • toksično-metabolički (uključujući alkohol),
  • idiopatski
  • nasljedna
  • autoimune
  • ponavljajući
  • opstruktivni.

Možete razlikovati primarni hronični oblik pankreatitisa, sekundarni, koji se razvija zbog bolesti probavnog sistema - holecistitisa, hroničnog gastritisa, enteritisa.

Prvi znakovi napada

Ako pacijent ima znakove akutnog pankreatitisa, njegovo stanje će se brzo pogoršati. Zbog toga je tako važno odmah potražiti medicinsku pomoć.

  • U akutnom obliku bolesti bolovi su lokalizovani ispod žlice u gornjem dijelu, levoj i desnoj hipohondriji, ako su pogođene sve žlezde, tada su bolovi šindre.
  • Također, pacijent razvije povraćanje s dodatkom žuči, što mu ne donosi olakšanje, suha usta, štucanje, mučninu i belching.

Isti znakovi, koji se manifestuju kako u akutnom, tako i u hroničnom (za vrijeme egzacerbacija) oblika pankreatitisa, jesu akutni, jaki bolovi u trbuhu. Lokalizacija ovisi o tome koji dio gušterače je uključen u upalni proces.

Prva pomoć

Ako sumnjate na napad pankreatitisa kao prve pomoći - odmarajte se, sjedeći položaj s koljenima pritisnutim na prsa, snažno gladovanje sa četvrtinom šalice vode svakih 30 minuta - sat vremena, stavite mjehurić leda na gušteraču sa leđa. Površno disanje pomoći će ublažavanju napada.

Lijekove protiv bolova i protuupalne lijekove ne treba uzimati, to će u velikoj mjeri komplicirati dijagnozu.

Ako je bol intenzivna, liječnik može propisati antispazmodike (No-shpa, Drotaverinum). Uz njihovu pomoć upala u gušterači se smanjuje i, kao rezultat, bol umire.

U bolnici se konzervativne metode liječenja koriste za liječenje akutnog pankreatitisa. Konkretno, u krvotok ubrizgavaju se razne otopine - fiziološke otopine, proteinski pripravci, glukoza, putem kojih se prevladavaju intoksikacija i bol. Normalizirana je i acidobazna ravnoteža.

Lijekovi protiv pankreatitisa

  • Uz učestalo povraćanje, lijekovi se koriste za obnavljanje ravnoteže vode i soli, na primjer, „otopina natrijum-hlorida“.
  • Za obnavljanje rada probavnog trakta uzimaju se enzimski pripravci koji zamjenjuju enzime gušterače koji nisu prisutni tokom bolesti: „Creon“, „Pancreatin“, „Festal“.
  • Vitaminska terapija. U lečenju hroničnog pankreatitisa propisan je dodatni unos vitamina - A, E, C, D, K i vitamina B. Pored toga, propisan je prijem - lipoična kiselina, kokarboksilaza.
  • Parenteralna ishrana Kod težih probavnih smetnji i slabe apsorpcije hrane kroz crijeva propisana je parenteralna prehrana.

Kao parenteralna prehrana, intravenskim kapanjem, obično se primenjuju sledeće:

  • Mešavine esencijalnih aminokiselina (svaka od 250 do 400 ml): Alveein, Alvezin, Aminosol,
  • Otopine elektrolita: 10% rastvora kalijum hlorida (10-15 ml) i 10% rastvora kalcijumovog glukonata (10 ml).

Liječenje hroničnog pankreatitisa uključuje: dijetu, lijekove protiv bolova, vitamine, nadomjesnu enzimu terapiju, liječenje dijabetesa i drugih endokrinih poremećaja, pravovremeno liječenje žučnih kamenaca.

Hirurško liječenje

Hirurško liječenje je indicirano u slučaju razvoja difuzne upale peritoneuma, gnojnih komplikacija, povećanja opstruktivne žutice i uništavanja žučnog mjehura i kanala.

Mogu se dodijeliti sljedeće operacije:

  • Hitno. Oni se provode na samom početku razvoja bolesti. Mogu biti prvi sati i dani. Bolesnici s peritonitisom uzrokovanim enzimima i akutnim pankreatitisom, koji su započeli zbog začepljenja dvanaestopalačnog crijeva, hitno su operirani.
  • Planirano. Hirurg počinje da operiše pacijenta tek kada je prestala akutna upala u pankreasu. Prije operacije pacijent se pažljivo pregleda tako da ponovni napad ne započne.

Osnova uspješne terapijske korekcije ove bolesti je dijeta. Dnevna ishrana se prilagođava na ovaj način: smanjuje se nivo masti i ugljenih hidrata u prehrani i povećava se unos proteina. Propisani su vitaminski pripravci. Broj obroka treba biti 5-6 u jednom danu.

Kod akutnog pankreatitisa, u prva 2-3 dana potrebno je potpuno odbiti unos hrane, dozvoljeno je samo teško pijenje - mineralna voda, bujonov raj ili u ekstremnim slučajevima obična voda.

Kada je egzacerbacija pankreatitisa prošla, morate se pridržavati pravila ishrane kao:

  1. Lipidi, proteini i ugljikohidrati moraju biti prisutni u ishrani.
  2. Koristite vitaminske komplekse rastvorljive u vodi i masnoće rastvorljive.
  3. Odbijte hranu koja sadrži hemikalije jer mogu jako iritirati crijevnu sluznicu.
  4. Ne možete jesti začine, dimljeno meso, začinjeno.
  5. Najbolje je kuhati hranu za par, prethodno je samljeti, možda ćete je trebati samljeti.
  6. Hranu treba jesti toplu, ali ne vruću.

Nakon što su simptomi akutnog pankreatitisa potpuno nestali, trebate jesti supu, nemasno meso, ribu, nemasni sir, različite vrste žitarica, povrće, možete piti voćni sok, od slatkiša, davati prednost medu, džemu i pudingu.

Prvi kursevi
  • razne juhe od povrća ili žitarica, na mesnim juhama sa niskim sadržajem masti.
Drugi kursevi
  • kuhana govedina, riba ili ptica, omlete.
Jela od žitarica
  • tjestenina, žitarice, hljeb.
Mliječni proizvodi
  • nemasno mleko, kefir, jogurt, puter
Voće, bobice i povrće
  • može se peći ili sirovo, povrće se može kuhati.
Deserti
  • smanjena potrošnja lako probavljivih ugljikohidratnih proizvoda (ispod fiziološke norme). Možete jesti med, džem.
Piće
  • sokovi, čaj s mlijekom.

Narodni lijekovi

U nastavku smo prikupili efikasne narodne lijekove za pankreatitis, ali prije upotrebe obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom.

  1. Zlatni brkovi 1 veliki list (duljine 25 cm) ili dva mala lista se drobe i napune sa 700 ml vode. Kuhajte na srednje jakoj vatri 15-20 minuta, a potom nekoliko minuta ukuhajte na čvrstom mestu (možete ga ostaviti preko noći). Infuziju morate koristiti u toplom obliku od 25 ml (prije jela).
  2. Sok od krumpira i šargarepe. Preko sokovnika preskočite 2 krompira i 1 šargarepu. Koristite 2 puta dnevno 30 minuta prije jela, tijek liječenja odraslih je 7 dana, metoda pomaže u normalizaciji probave, uklanjanju simptoma boli.
  3. Biljke gušterače koriste se u kolekcijama, a jedno od njih trebalo bi da se sastoji od travnate trave, cvjetova nevena i kamilice. Sve komponente se uzimaju na kašiku i piju se u posudi sa kipućom vodom. Nakon pola sata možete piti prvu porciju (100 ml), a 40 minuta nakon toga jesti. Lijek je potrebno piti barem 4 puta dnevno, isključivo prije jela.
  4. Za recept za pankreatitis potrebni su vam cvjetovi besmrtnice, matičnjaka, matičnjaka, sve prelijte 200 ml kipuće vode, inzistirajte 30 minuta, pijte do tri puta dnevno prije jela.
  5. Umjesto običnog čaja, koristite čaj od mente i meda. Senta ima choleretic efekat i pospešuje oslobađanje enzima iz gušterače.
  6. Propolis. Mali komadići pažljivo se žvaču između obroka, metoda je sjajan primjer učinkovite moderne homeopatije i eliminira napade boli, normalizirajući probavu.
  7. Planinski pepeo. Odlično je choleretic sredstvo koje se koristi kako u liječenju, tako i u prevenciji pankreatitisa. Plodovi vrbe mogu se konzumirati svježi ili osušeni za buduću upotrebu.
  8. Za 10 dana trebate uzeti 1 žličicu ulja šipka. Odmarajte se dva mjeseca i ponovo krenite na tečaj. Preporučuje se kod hronične patologije.
  9. Čašu ovsa prelijte litrom vode, inzistirajte 12 sati. Donesite juhu da prokuha i kuhajte pod poklopcem pola sata. Posudu zamotajte juhom, inzistirajte 12 sati, a zatim procijedite i dodajte vodu do zapremine jedne litre. Odrasli uzimaju dekociju tri puta dnevno, 100-150 ml, pola sata prije obroka. Kurs lečenja je mesec dana.
  10. Rosehip. U hroničnom toku pankreatitisa, dogroza se može piti u neprestanom stanju - do 400 ml dnevno. Bobice šipka prelije se vrućom vodom (broj bobica je jednak količini tekućine). U termosici se ostavi infuzija nekoliko sati, nakon čega se piće može konzumirati.

Prevencija

  • Na prvom mjestu je korekcija faktora rizika: alkoholizam, različiti metabolički poremećaji.
  • Uvijek se morate pridržavati dijeta. Pokušajte uvijek biti parcijalni u odnosu na ono što jedete, jer se to ubuduće neće igrati na vaše ruke. Što je češće moguće, jedite povrće i voće koje će obogatiti vaše tijelo vitaminima. Takva prevencija će vas zaštititi ne samo od pankreatitisa, nego i od drugih bolesti.
  • Također je potrebna stalna korekcija liječenja. Da biste to učinili, preporučuje se posjetiti gastroenterologa 2 puta godišnje u nedostatku recidiva. Za recidive morate odmah konsultovati lekara.

E sad, znate što je ova bolest i kako prelazi u odraslih. Imajte na umu da je liječenje započeto na vrijeme omogućava vam da izbjegnete hronični oblik pankreatitisa i smanjite rizik od komplikacija. Budite zdravi i pazite na svoje zdravlje!

Šta je pankreatitis i kako se liječi?

Odmaknimo se od onoga što je pankreatitis i reći ćemo vam kako ga liječiti.

Liječenje se može podijeliti na službeni i narodni.

Zvanična medicina spremna je da ponudi:

  1. Uzimanje lijekova protiv bolova koji zaustavljaju sindrom boli. U tu svrhu se mogu staviti i drobilice.
  2. Imenovanje enzima kao lijeka koji obnavlja probavni sistem.
  3. Prihvatanje antibiotika širokog spektra koji sprječavaju prodiranje infekcije i ublažavaju upalu.
  4. Usklađenost s dijetom. Dijeta mora biti značajno sužena nakon napadaja. Masna, pržena, začinjena, začinjena, slana, dimljena i kisela jela nisu uključena. Naglasak je na povrću, voću, juhama, mliječnim proizvodima, žitaricama, mahunarkama, nemasnim sortama peradi, ribi i mesu itd.
  5. Odbijanje loših navika. Pušenje i alkohol nisu dozvoljeni.

Tradicionalna medicina puna je recepata poznatih još od davnina. Sve vrste dekocija, žele, tinkture - to je, što prema pacijentima, pa čak i ljekarima, pomaže poboljšati zdravlje gušterače. Imajte na umu da bakrene tajne ne isključuju medicinske metode, već djeluju kao dodatna terapija, što se mora složiti s liječnikom.

  • Proizvodi pčelarstva: propolis i pčelinje mlijeko.
  • Biljni pripravci: sofora, maslačak, komorač, ljubičica, divokoza, valerijana, jagoda, paprena metvica, kalendula, kantarion, immortelle, kamilica, tansy itd.
  • Sok od briselske klice, šargarepe, krompira itd.
  • Zobeni juha.
  • Žitarice od heljde natapane u kefiru.

Sada znate šta je pankreatitis i kako ga liječiti.

Važna komponenta vraćanja funkcionalnosti žlijezde su preventivne mjere, koje uključuju održavanje zdravog načina života. Prikazani odmor, dobar san, šetnje na svježem zraku. Prehrana bi trebala biti uravnotežena, obogaćena i raznolika. Preporučuje se jesti pet ili šest puta tokom dana. Posluživanja bi trebala biti mala.

Morate vidjeti liječnika najmanje tri puta godišnje ili kada se pojave štetni simptomi. Pregled obavlja terapeut, gastroenterolog i hirurg, ako pankreatitis postane ozbiljan.

Uzroci problema

Pankreatitis se naziva upala pankreasa. Ova se bolest javlja na pozadini jedenja masne ili začinjene hrane, stalnog prejedanja i zlouporabe alkohola.

Uzroci razvoja bolesti uključuju:

  • oštećenja žila gušterače,
  • povrede
  • upalni procesi u trbušnoj šupljini,
  • zarazne bolesti.

Pankreatitis može započeti:

  • sa stvaranjem peska ili kamenja u kanalima žlezde,
  • sa problemima sa žučnom kesicom,
  • uslijed upale papile u kojoj se nalazi kanal koji povezuje gušteraču i dvanaestopalačno crijevo.

Često, na pozadini akutnog holecistitisa, počinje pankreatitis. Što je ta bolest i kako se manifestira, svi bi trebali znati, jer pravovremeno liječenje pomaže ne samo da se brzo oporavi, već i da se spriječi mogući smrtni ishod.

Klinička slika

Možete samostalno posumnjati na bolest u razvoju ako znate koji simptomi prate akutni i hronični pankreatitis. Važno je razumjeti kako treba izvesti liječenje.

Akutni pankreatitis je opasna po život bolest. Njegov glavni simptom je akutna bol, lokalizirana u gornjem dijelu trbuha. Može se vratiti. Pored toga, bolest prate i drugi znakovi - mučnina, povraćanje, groznica. Jedan broj pacijenata razvije žuticu.

Bol može biti ili rezna ili prigušena, a ne nestaje i sama. Kako bolest napreduje, nelagoda se pojačava i može čak izazvati šok boli. Ako su zahvaćene sve žlezde, senzacije su vezane. Takođe se mogu lokalizirati i u desnom i u lijevom hipohondriju.

Povraćanje pacijentima ne donosi olakšanje, uprkos činjenici da može biti prilično često. Žutica može biti prisutna u sadržaju. Karakteristični znakovi pankreatitisa su suha usta, štucanje, belching. Stanje pacijenta sa akutnim pankreatitisom brzo se pogoršava. Pacijent može povećati tjelesnu temperaturu, niži pritisak i hladan znoj. Na jeziku se može videti obilan napad. U tom slučaju koža postaje blijeda, do zemljano sive boje, crte lica su naoštrene.

Drugi oblici bolesti

Unatoč činjenici da je akutni pankreatitis smrtonosna bolest, oporavak često počinje spontano. Ako osoba ne zloupotrebljava alkohol, tada se tkiva žlijezde ne propadaju i ne dolazi do nepovratnih promjena.

Ponekad bol može ukazivati ​​na to da se razvija malo drugačija bolest. Hronični pankreatitis prati i osjećaj nelagode, poremećaja u radu probavnog sistema. U tom slučaju stolica postaje masna s izraženim grozničavim mirisom. Uz bolest, gubitak kilograma postaje uočljiv, pojavljuju se znakovi nedostatka vitamina.

Hronični oblik pankreatitisa može uzrokovati dijabetes. Napokon, s njom ćelije koje proizvode inzulin počinju da se razgrađuju. Ovaj oblik često počinje nakon što akutni stadij bolesti ostane bez liječenja.

Ljekari su odvojeno izolirali reaktivni pankreatitis. Kakva je to bolest, ne može svako shvatiti bez savjetovanja sa stručnjakom. Na kraju, započinje na pozadini akutne bolesti drugog organa probavnog sistema. Zbog toga se simptomi mogu podmazati, pomiješati sa znakovima drugih bolesti.

Utvrđivanje hroničnog oblika pankreatitisa

Kada pacijent posjeti gastroenterologa sa pritužbama na bolove, mučninu, masnu stolicu, liječnik će propisati niz pregleda. Provjerite nivo elastaze u izmetu, prisustvo neprobavljene masnoće. U prisustvu steatorreje, oni govore o nepravilnim funkcijama gušterače.

Takođe se propisuje ultrazvučna dijagnostika da bi se postavila tačna dijagnoza. Potvrditi ili odbiti zaključak u sumnjivim slučajevima pomoći će tomografija. Također, po potrebi, provodi se test pomoću posebnih pripravaka čija je akcija usmjerena na stimulaciju gušterače. S obzirom da kronični oblik bolesti dovodi do razvoja dijabetesa važno je provjeriti nivo glukoze u serumu u krvi. Potrebno je pregledati pacijenta, jer mogu nastati komplikacije pankreatitisa.

Prva pomoć

Nakon što je prvi put osjetio bol, teško je i sam sebi postaviti dijagnozu pankreatitisa. Kakva je to bolest, u pravilu liječnik već govori pacijentima. Ali, znajući znakove bolesti, lakše je odrediti taktiku djelovanja.

Prije svega, trebate se odreći hrane i vode. Sve to samo dodatno iritira gušteraču. Morate znati da je uzimanje uobičajenih antispazmodika ili analgetika u ovom slučaju beskorisno. Nelagodu možete malo smanjiti ako se pokušate opustiti i leći. Možete primijeniti i hladnoću na upaljeno mjesto.

Imajte na umu da uzimanje bilo kojeg lijeka može samo zamagliti kliničku sliku i komplicirati dijagnozu.

Kod hroničnog oblika pankreatitisa koji je popraćen redovitim napadima važno je zapamtiti potrebu praćenja prehrane, izbjegavati stres i potpuno eliminirati alkohol.

Akutno lečenje

Postoje osnovna pravila po kojima se bolest leči. Prvo, gušterača se mora oporaviti. Simptome i liječenje određuje iskusni gastroenterolog.

U akutnom obliku je važno potpuno odbiti hranu tokom 3 dana. Tokom ovog perioda dozvoljena je samo voda, nezaslađeni slabi čaj i dekocija od šipak. Možete ublažiti upale i otekline hladnim grijaćim jastučićem pričvršćenim na gušteraču. Važno je i posmatrati potpuni mir. To može smanjiti intenzitet protoka krvi u unutrašnjim organima, uključujući u gušterači.

Bol možete ublažiti uz pomoć opojnih analgetika. Fiziološke otopine, plazma, albumin, Reopoliglyukin se takođe primenjuju intravenski. U akutnom periodu preporučuju se inhibitori enzima Gordoks i Kontrikal.

Propisani su i takvi lijekovi za pankreatitis kao Omeprazol, Kvamatel. S gnojnim ili teškim oblikom bolesti odabiru se antibiotici. Koriste se cefalosporini ili fluorokinoloni.

U nekim slučajevima je indicirana hirurška intervencija. Ovo je potrebno za destruktivni pankreatitis, znakove upalnog procesa u peritoneumu i u nedostatku rezultata konzervativnog liječenja.

Hronični pankreatitis: mogućnosti liječenja

Bez obzira na vrstu i oblik bolesti, potrebno ga je liječiti pod vodstvom gastroenterologa. Jedna od glavnih preporuka je odustati od alkohola i pušenja. Propisana je i posebna nadomjesna terapija enzimima. U početnoj fazi, kada se bol tek pojavila, možete koristiti antispazmodike „Drotaverin“, „No-shpa“, „Sparex“, „Duspatalin“. Prikazana je upotreba lijekova usmjerenih na suzbijanje stvaranja enzima od gušterače, na primjer, "Octreotide". U kratkom tečaju mogu se koristiti antisekretorni lijekovi "Diacarb", "Omeprazol".

Važno je pratiti cjeloživotnu dijetu s nedostatkom masne, začinjene, pržene hrane. Takođe je indicirano ako se razvio hronični bilijarni pankreatitis. Ovu bolest karakterizira činjenica da počinje protiv začepljenja bilijarnog trakta. Liječenje se u ovom slučaju može izvesti operativno. Možda takvi pacijenti trebaju ukloniti žučni mjehur.

Šta je pankreatitis i šta je to?

Naziv bolesti "pankreatitis" dolazi od grčke riječi pankreatitis, koji se pak sastoji od dva dijela: gušterača - gušterače i itis - upala. Upala pankreasa može prouzrokovati čitavu grupu bolesti, dok u kliničkoj praksi postoje dva oblika pankreatitisa - akutni i hronični. Kod muškaraca se pankreatitis dijagnosticira rjeđe nego kod žena. Uz to, starije osobe i ljudi s prekomjernom težinom češće se razbole.

Akutni pankreatitis - Ovo je upalna lezija gušterače uzrokovana enzimskom autolizom, odnosno samo-probavom. Zbog upale enzimi koje proizvodi žlijezda ne mogu ući u dvanaestopalačno crijevo i početi aktivno djelovati u samom gušterači, uništavajući ga. Češće se akutni pankreatitis manifestuje samo u obliku upalnog procesa i edema jednog ili drugog dijela gušterače, ali ponekad se upala zamjenjuje fibrozom ili atrofijom, nekrozom, suppuracijom, višestrukim krvarenjima i apscesima.

Napomena

Akutni pankreatitis je izoliran kao posebna bolest 1870. godine E. Klebs, a 1889. američki lekar R. Fitz prvi je dijagnosticirao akutni pankreatitis tokom života pacijenta.

Hronični pankreatitis češći od akutnih: u Evropi je broj slučajeva 25 ljudi na 1000 godišnje. U našoj zemlji se godišnje registruje oko 60 hiljada slučajeva. Tipično, hronični pankreatitis se otkriva kod pacijenata srednje dobi ili starije životne dobi. Liječnici razlikuju dvije vrste kroničnog pankreatitisa - primarni i sekundarni. At primarna vrsta upalnog procesa u početku se lokalizira upravo u gušterači. Sekundarni ili prateći, pankreatitis se uvijek pojavljuje na pozadini druge bolesti - gastritisa, peptičnog čira, žučne kamenac, holecistitisa, gastritisa i drugih.

Kod akutnog pankreatitisa funkcioniranje gušterače može se gotovo u potpunosti obnoviti. U kroničnom tipu bolesti razdoblja pogoršanja izmjenjuju se remisiju, ali općenito, funkcija pankreasa se stalno smanjuje.

Šta je deficit enzima pankreasa?

To je vrsta intolerancije na hranu na određene vrste hrane. Nastaje zbog nedostatka enzima koji su odgovorni za razgradnju proteina, masti i ugljikohidrata. Kao rezultat toga, probavna funkcija tijela je poremećena: pojavljuju se brojni određeni simptomi. U ljudi se ova bolest dijagnosticira češće od kroničnog pankreatitisa, ali s vremenom može biti gotovo asimptomatska.

Manjak enzima može biti urođen i stečen. Kongenital insuficijencija nastaje zbog pozadine bilo kojeg genetskog oštećenja koje ometa normalno funkcioniranje gušterače. Stečeno Manjak enzima često je rezultat razvoja bolesti, dok je u ogromnoj većini slučajeva uzrok poremećaja pankreatitis, zbog kojeg se u pankreasu razvijaju patološki procesi, što dovodi do njegove atrofije i fibroze. Pankreas kao rezultat ili prestaje proizvoditi enzime u potrebnoj količini (primarni ili egzokrini neuspjeh) ili se iz nekog razloga ne aktiviraju, jednom u tankom crijevu (sekundarni neuspjeh).

Simptomi nedostatka egzokrinih enzima su labava, obilna stolica, prisustvo neprobavljenih grudica hrane u stolici, što je posljedica nedovoljnog broja enzima pankreasa. Pored toga, usled razvoja proteinsko-energetskog deficita nastaje nedostatak vitamina, anemija i dehidracija. Možda nagli pad tjelesne težine, pojava žgaravice, mučnina, natečenost i povraćanje.

Manjak enzima bez adekvatnog lečenja može dovesti do iscrpljivanja organizma, a u retkim slučajevima čak i smrti.

Koji su simptomi pankreatitisa?

Različiti oblici pankreatitisa karakteriziraju i različiti simptomi.

U akutnom obliku vodeći i stalan simptom smatra se jakim bol u gornjem dijelu trbuhaali. Ako su zahvaćene sve žlijezde, tada bol može biti zoster prirode. Ponekad se primijeti iradijacija boli u predjelu srca ili iza sternuma. Intenzitet bola ovisi o stupnju porasta tlaka u kanalima gušterače i u zajedničkom žučnom kanalu, o stupnju iritacije receptora. Zbog jakih bolova, pacijent doživljava anksioznost i pokušava promijeniti položaj tijela, a da ne dobije olakšanje.

Iako je bol glavni simptom, intenzitet lezije pankreasa ne može se procijeniti njegovim intenzitetom, jer bol može oslabiti kada se dogodi nekroza živčanih završetaka.

Drugi simptom akutnog pankreatitisa je mučnina i povraćanjene dajući pacijentu darovnicu. U njegovim prvim obrocima opažaju ostatke hrane, a u sljedećim obrocima samo mukozni sadržaj želuca i žuči.

Koža pacijenta često postaje blijeda, hladna, prekrivena ljepljivim znojem. Često je akutni pankreatitis praćen pojavom opstruktivna žutica zbog oštećenja zajedničkog žučnog kanala žučnim kamenjem. Telesna temperatura raste s razvojem bolesti. Možda je ubrzani rad srca, povišen pritisak.

Kod hroničnog pankreatitisa postoji bol u epigastričnoj regiji ili lijevom hipohondrijumu, ponekad zrači u leđa ili poprima zoster.Intenzitet boli povećava se u leđima leđa, a u nekim slučajevima pada u sjedećem položaju uz lagani zavoj prema naprijed. Često bol isijava u regiju srca, levu ramenu ili rame, kao i u ilijalnu regiju. Priroda boli i njen intenzitet mogu biti različiti: stalna bol, bol nakon jela ili paroksizmalni bol.

Često se pored bolova javljaju i dispeptični poremećaji, posebno oni koji su karakteristični za pogoršanje ili težak tok bolesti. Primjećuju se belenje, pojačano lučenje sline, mučnina, povraćanje, natečenost. Zbog razvoja nedostatka enzima dolazi do smanjenja tjelesne težine pacijenta, a kod težih oblika mogu se pojaviti depresija, hipohondrija i drugi simptomi.

Mogući uzroci pankreatitisa

Akutni pankreatitis nastaje zbog oštećenja acinusa (odgovornih za sintezu i izlučivanje probavnih enzima) ćelija gušterače, pojačanog izlučivanja soka pankreasa i teškoća njegovog odljeva. Kao rezultat toga, enzimi se aktiviraju u samoj žlijezdi i javlja se akutni pankreatitis. Oštećenja acinusnih ćelija mogu biti uzrokovana otvorenom ili zatvorenom traumom trbuha, hirurškim intervencijama na trbušnim organima, trovanjem, teškim alergijskim reakcijama, akutnim poremećajima cirkulacije gušterače zbog tromba, embolije ili vaskularne kompresije.

Uz to, akutni pankreatitis može biti potaknut bolestima žučnog protoka, posebno ubrizgavanjem žuči u pankreasni kanal. Prekomjerni unos hrane s visokom količinom masti i ugljikohidrata također može uzrokovati bolest. Istovremeno, nedostatak proteinske hrane dovodi do uništavanja acinoznih ćelija, čak i uz nesmetan odljev soka pankreasa.

U pojavi akutnog pankreatitisa mogu igrati i endokrini poremećaji (trudnoća, produženo liječenje kortikosteroidima), poremećen metabolizam masti i neke zarazne i alergijske bolesti.

Nesporni lider na listi uzroka hronični pankreatitisprekomjerno pijenje. U Rusiji pankreatitis izazvan alkoholizmom otkriva se kod otprilike 30% pacijenata. Takođe može dovesti do razvoja hroničnog oblika pankreatitisa:

  • novotvorine pankreasa,
  • duodenitis
  • pseudociste pankreasa,
  • stenoza papile velikog dvanaestopalačnog creva,
  • povrede i hirurške intervencije na pankreasu.

Kako se dijagnosticira upala pankreasa?

Dijagnoza pankreatitisa obično nije teška, jer su njeni simptomi uvijek prilično izraženi. Ipak, za tačnu dijagnozu ljekar bez posljedica provodi niz studija.

Dijagnoza pankreatitisa uključuje:

  1. Fizička istraživanja: pregled pacijentovog jezika, palpacija prednjeg zida trbušne šupljine.
  2. Laboratorijska dijagnostika:
    • Opći klinički test krvi za otkrivanje znakova upale povećanjem ESR-a, broja bijelih krvnih zrnaca itd.
    • Opća klinička analiza urina da bi se utvrdilo prisustvo amilaze u njemu,
    • koprogram - analiza izmeta na prisustvo neprobavljenih ostataka hrane,
    • biohemijski opšti terapeutski test krvi za utvrđivanje nivoa enzima pankreasa,
    • bakteriološki pregled eksudata trbušne šupljine (provodi se tijekom operacije).
  3. Instrumentalna istraživanja: Ultrazvučni pregled trbušnih organa (složen), snimanje magnetnom rezonancom, računarska tomografija, radiografija, celijakografija, ezofagogastroduodenoskopija, duodenoskopija, dijagnostička laparoskopija - prema indikacijama.

U pravilu je kronični pankreatitis teže dijagnosticirati nego akutni, pa liječnici pridaju veliku važnost razgovoru s pacijentom, iz čega se mogu izvući zaključci o prirodi i vrsti boli, o prehrani i prisutnosti loših navika.

Šta učiniti sa nedostatkom enzima pankreasa?

U akutnom pankreatitisu i pogoršanju hroničnog oblika bolesti, liječenje treba provoditi u bolnici pod nadzorom liječnika. U početnoj fazi liječenja pacijentu je potpuno zabranjeno jesti hranu, lijekovi protiv bolova i antispazmodičari propisani su za zaustavljanje boli. Uz to, preporučuje se potpuni odmor, hladnoća na stomaku za usporavanje proizvodnje probavnih enzima od strane gušterače. U nekim slučajevima se preporučuje ispumpavanje želudačnog sadržaja da bi se smanjilo opterećenje žlezde. U teškim situacijama do operativnog uklanjanja pogođenog organa izvodi se hirurška operacija. Uz poteškoće u odljevu sekreta pankreasa moguća je endoskopska intervencija - uklanjanje kamenja iz pankreasnih kanala, širenje kanala na različite načine.

Pažnja!

Prihvatanje enzimskih pripravaka u akutnom periodu pankreatitisa je kontraindicirano!

Kod hroničnog pankreatitisa bez pogoršanja i rezultirajući nedostatak enzima, liječenje prvenstveno treba biti usmjereno na podršku tjelesnoj sposobnosti da u potpunosti probavi hranu. Za to su pacijentu propisani enzimski pripravci na bazi pankreatina koji sadrže proteazu, lipazu, alfa-amilazu, tripsin, kimotripsin. Zamjenska terapija ne može sam obnoviti gušteraču, ali sasvim je sposobna za posao koji se žlijezda ne može nositi. Uz pomoć nadomjesne enzima, pacijentovo tijelo može apsorbirati hranjive tvari iz hrane dugi niz godina.

Uz to, djelovanje ovih lijekova je u stanju postepeno zaustaviti sindrom boli zbog mehanizma obrnute inhibicije proizvodnje enzima: pankreatin u doznom obliku ulazi u lumen dvanaestopalačnog crijeva, a proteaza inaktivira faktor oslobađanja kolecistokinina, što dovodi do smanjenja lučenja holesterokinova u krvi i gušterače (pomoću principa "povratne informacije"). Ako je nadomjesna terapija na bazi pankreatina nedovoljna, tada se nastavlja stimulacija proizvodnje enzima iz žlijezde, ubrzava se autoliza, raste intraduktalni pritisak i pojačava se bol.

Enzimska terapija ne samo da nadomješta nedostatak potrebnih enzima, već i minimizira sekretornu funkciju gušterače, pružajući tijelu funkcionalni odmor.

Vrlo je važno da se oslobodite navika koje izazivaju bolest - od zloupotrebe alkohola, pušenja i nezdrave ishrane.

Do sada je liječenje nedostatka enzima pankreasa i dalje prilično težak zadatak, zahtijevajući integrirani pristup. Stručnjaci preporučuju odabir režima liječenja pojedinačno - uzimajući u obzir stupanj insuficijencije i težinu endokrinih poremećaja i boli kod pacijenta. Samo poznavanje principa nadomjesne enzimske terapije od strane liječnika može razviti adekvatnu taktiku liječenja i odrediti prognozu za pacijenta.

Microbeads za nadoknadu nedostatka enzima

Jedan od lijekova za kompenzaciju nedostatka enzima je Mikrazim®, koji uključuje pankreatin životinjskog porijekla u obliku mikrogranula (kuglice topivih u enterizaciji) veličine manje od 2 mm. Dostupno u kapsulama s dozom od 10 000 do 25 000 jedinica.

Aktivna supstanca odgovara aktivnosti probavnih enzima prirodnog porijekla - lipazama, amilazama i proteazama, koji doprinose razgradnji i razgradnji masti, proteina i ugljikohidrata koji ulaze u gastrointestinalni trakt.

Tvrde želatinske kapsule u kojima se nalaze mikrogranule sposobne su proći kroz probavni trakt brže od tableta i lijek donijeti na mjesto djelovanja. Školjka kapsule lako se rastvara u stomaku, oslobađajući mikrokrane sa pankreatinom.

Zbog male veličine, granule se brzo i ravnomjerno miješaju s hranom i s njom ulaze u dvanaesnik, a potom u tanko crijevo - to jest tamo gdje djeluju prirodni enzimi. Enzimi gušterače sadržani u granulama uključuju se u proces probave, dok je maksimalna aktivnost lijeka fiksirana pola sata nakon ulaska u tanko crijevo. Nakon interakcije s hranom, enzimi gube aktivnost i eliminiraju se iz tijela bez prodora u krvotok.

Prijem Mikrasim® preporučuje se za nadomjesnu enzimsku terapiju u slučaju enzimske gušterače, izazvane hroničnim pankreatitisom ili uklanjanjem pankreasa, s komplikacijama nakon ozračenja, nadimanjem, proljevom. Također se preporučuje uzimanje lijeka u slučaju kršenja procesa odvajanja i apsorpcije hranjivih sastojaka nakon resekcije želuca, radi normalizacije probave s pogreškama u prehrani kod ljudi koji nemaju problema sa gastrointestinalnim traktom, na primjer, prejedanje, nedostatak prehrane.

Što se tiče kontraindikacija, upotrebu Mikrasim®-a treba isključiti:

  • u slučaju individualne netolerancije na komponente koje čine njegov sastav,
  • u akutnom obliku pankreatitisa,
  • s pogoršanjem hroničnog pankreatitisa.

Dozu lijeka uvijek pojedinačno bira liječnik, ovisno o dobi pacijenta, težini simptoma bolesti i sastavu prehrane. Micrazim® je potrebno uzimati oralno sa dovoljnom zapreminom tečnosti. Nemoguće je drobiti ili žvakati mikrogranule - tako da možete narušiti njihovu zaštitu od djelovanja želučanog soka i umanjiti terapijski učinak.

* Registracijski broj lijeka Mikrazim® u Državnom registru lijekova je LS-000995 od 18. listopada 2011., obnavlja se u nedogled 16. siječnja 2018. godine.Lijek je uključen u popis vitalnih i esencijalnih lijekova.

Ostavite Svoj Komentar