Glikemijski indeks žitarica i žitarica: tabela nivoa GI

Dijeta od žitarica važna je komponenta cjelovite prehrane. Ovaj prirodni proizvod vrlo je bogat vlaknima i raznim elementima u tragovima, bez kojih je nemoguće održavati svoje tijelo u izvrsnoj formi.

Kao i svaki drugi prehrambeni proizvod, prehrana žitarica ima specifičan glikemijski indeks (GI) i varirat će ovisno o sorti žitarica.

Pod pojmom glikemijskog indeksa treba shvatiti koliko brzo će se ta ili ona hrana pretvoriti u šećer u krvi.

U žitaricama će taj indikator po pravilu biti prilično nizak. Ovo je izuzetno važno za one ljude koji se drže zdravog načina života ili pate od ozbiljnih bolesti, a posebno dijabetesa. Postoji pravilo o grupi, koja kaže da što je veći proizvod od žitarica, niži je njegov glikemijski indeks.

Heljda i riža

Glikemijski indeks ove žitarice je od 50 do 60 jedinica, što se smatra prosječnim pokazateljem. Takva se kaša preporučuje u ishrani zbog svoje sposobnosti kontrole glukoze i holesterola. Kaša od heljde nije manje vrijedna, a sam proizvod zbog prisutnosti takvih tvari u njoj:

  • aminokiseline
  • vitamini
  • prehrambeni proteini
  • antioksidanti.

Heljda je dio neke popularne prehrane sa žitaricama i to ne samo zbog niskog glikemijskog indeksa.

Okrenimo se sada riži, ne znaju svi da riža može biti ne samo bijela, već i smeđa. Obje vrste ove žitarice se prilično uspješno koriste u kuvanju. Glikemijski indeks riže je od 45 do 65 jedinica, a smeđu rižu je tijelo puno bolje apsorbira od svog bijelog kongenera. U takvom proizvodu se čuva ljuska, koja ima veliki broj korisnih tvari, pa je kaša od riže svojevrsno skladište.

Mljevena kaša

Proizvod od prosoja od 40 do 60 jedinica. Sve ovisi o intenzitetu kuhanja. Što je kaša tanja, to je glikemija niža. Proso je savršeno za one koji pate od problema sa srcem i krvnim žilama, a također želi kvalitativno smanjiti svoju težinu.

Ova žuta kaša od prosenog mesa biće odlična namirnica za decu. U prosojnoj žitarici nalaze se važne tvari koje su neophodne za rast i razvoj mladog organizma.

Ječam i kukuruzno zrno

Biserni ječam je pravi lider na ljestvici zdravih žitarica. Njegov GI iznosi samo 20-30 jedinica, ali pod uslovom da se biserni ječam kuha u vodi bez dodatka putera. Takav proizvod nije u stanju da vam potakne apetit, što vam omogućava da ga jedete tokom dijeta. Ljekari cijene ječam zbog prisustva lizina u njemu koji je sposoban:

  • glatke bore
  • za održavanje tonusa kože.

Kukuruzna kaša veoma je bogata fosforom, elementima u tragovima i vitaminima A, B, C, D

Sa ovom žitom treba postupati maksimalno pažljivo. Njegov glikemijski indeks je 70 bodova, što se smatra prilično visokim pokazateljem.

Upravo iz tog razloga takva hrana neće biti posve sigurna za sve. Stoga će članak - Kukuruz za dijabetes tipa 2, naša web stranica biti koristan čitateljima.

Važno je zapamtiti da se pri termičkoj ili hemijskoj obradi znatno povećava GI kukuruznih mrvica. Govorimo o kukuruznim pahuljicama, štapićima i kokicama.

Međutim, kukuruznu kašu ne smijete otpisati, jer sadrži dosta:

Proizvodi na bazi kukuruza vrlo su korisni za starije ljude, ali ne i za dijabetičare.

Hercules i granola

Njegova GI iznosi 55 bodova, što se ne smatra tako lošim pokazateljem. Herkules je dio mnogih dijetalnih programa. Kaša je izuzetno korisna zbog prisustva vitamina, aminokiselina i drugih supstanci.

Zahvaljujući upotrebi Hercules pahuljica povećava se proizvodnja serotonina (glavnog hormona užitka). Proizvod sadrži složeni ugljikohidrat koji može regulirati nivo glukoze u krvi.

Što se tiče muslija, ovaj ukusni proizvod se ne može nazvati ni kašom u doslovnom smislu te riječi, jer uključuje:

Ako uzmemo u obzir glikemijski indeks muslija (80), tada će on biti značajno veći od herkula zbog prisustva šećera u sušenom voću. Uz to, pahuljice se mogu dodatno glazirati, što dodatno povećava kalorijski sadržaj takvog proizvoda, uprkos činjenici da je kaša vrlo ukusna.

Pogledajte video: Glikemijski indeks - glupost ili budalaština (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar