Yanumet 1000 50: cijena, recenzije lijekova, analozi tableta

Dijabetes melitus je hronična bolest, koja često prelazi s komplikacijama.

Nažalost, lijekovi koji bi mogli zauvijek spasiti pacijenta od njega još nisu sintetizovani.

Suvremena farmakologija ne miruje, stvaraju se lijekovi nove generacije koji mogu poboljšati kvalitetu života oboljelih od dijabetesa. Među najnovijim dostignućima je i lek „Yanumet“.

Pisma naših čitalaca

Moja baka duže vrijeme je bolesna od dijabetesa (tip 2), ali nedavno su komplikacije prešle na njene noge i unutrašnje organe.

Slučajno sam na internetu pronašao članak koji mi je bukvalno spasio život. Telefoni su me besplatno kontaktirali i odgovarali na sva pitanja, rekli kako liječiti dijabetes.

2 sedmice nakon kursa, baka joj je čak promijenila raspoloženje. Rekla je da joj noge više ne bole, a čirevi ne napreduju; sljedeći tjedan idemo u liječničku ordinaciju. Širite vezu na članak

Indikacije za upotrebu

Yanumet je lijek na strogi recept. Ograničavanje njegove besplatne prodaje nužno je kako bi se pacijenti koji se samo liječe zaštitili od mogućih komplikacija i neželjenih efekata.

Prikazuje se samo za dijabetes melitus tipa 2 kao deo mono - ili mešovite terapije u sledećim situacijama:

  • kada dijeta i vežbanje ne proizvode hipoglikemijski efekat,
  • nakon tretmana jednokomponentnim lekovima: derivatima metformina ili sulfoniluree nema rezultata.

Obrazac za puštanje

"Yanument" je tableta presvučena filmskim enteričkim premazom. Za svako doziranje boja ljuske je individualna. 50/500 tableta je blijedo ružičasto, 50/850 ružičasto, a 50/1000 crvenkasto smeđe boje.

Lijek je upakovan u blistere za 14 tableta. U jednom pakovanju može biti 1, 2, 4, 6 i 7 blistera.

Yanument je relativno skup lijek. Pakovanje od 28 tableta sa dozom 50/1000 koštat će više od 1700 rubalja. Što je veći broj tableta, to je i skuplje. Na primjer, pakovanje od 56 tableta 500/50 košta više od 3000 rubalja.

Terapeutska efikasnost lijeka Yanument rezultat je njegovog jedinstvenog sastava: kombinacije metformina i sitagliptina.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Metformin pripada klasi biguanida. Smanjuje proizvodnju glukoze u jetri i njenu probavljivost u crijevima. Istodobno se pojačava osjetljivost na inzulin i njegova sekrecija ostaje nepromijenjena.

Sitagliptin inhibira sintezu glukoze u jetri i smanjuje proizvodnju glukagona.

Za razliku od drugih lijekova protiv dijabetesa, posebno derivata sulfoniluree, ni metformin, ni sitagliptin ne izazivaju hipoglikemiju.

Yanumet se proizvodi u nekoliko doza: 500/50, 850/50, 1000/50. Prvi broj označava količinu metformina, drugi - sitagliptin.

Uputa za upotrebu

Pravila uzimanja lijeka ovise o propisanoj dozi. Da bi se izbjegao razvoj komplikacija, nuspojava, pacijent treba pažljivo proučiti upute i slijediti upute u njemu. Dnevna doza sitagliptina ne može prelaziti 100 mg dnevno. Imajući to u vidu, sastavlja se režim liječenja pacijenata.

Yanumet 50/500

Početna doza je 1 tableta dnevno. Ako nakon nekog vremena pacijent ne otkrije nepoželjne nuspojave, tada se doza može povećati.

Lijek se uzima uz obroke i ispire se dovoljnom količinom tekućine. Vrijedno je napomenuti da povećanje doze, u slučaju ovog lijeka, znači odabir više metformina u sastavu, a ne broja tableta.

„Janumet 50/850 i 50/1000“

Način primjene isti je kao i kod manjih doza: s hranom i s puno vode. Morate obratiti pažnju ako pacijent uzima paralelno i druga hipoglikemijska sredstva, ima smisla smanjiti količinu drugog lijeka kako bi se spriječila pojava hipoglikemije. Slicna interakcija sa inzulinom.

Bez obzira na to, maksimalna količina Yanumet-a dnevno je dvije tablete. Sadrže maksimalnu dnevnu dozu sitagliptina. Količinu metformina liječnik odabire pojedinačno za svakog pacijenta. Zavidjeti će pacijentovo zdravstveno stanje, njegovu tjelesnu težinu, fizičku kondiciju, prehranu, prisustvo drugih bolesti, posebno hroničnih u akutnom stadiju.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Značajke aplikacije

Terapija "Yanumet" u nekim slučajevima može dovesti do razvoja pankreatitisa. Iz tog razloga pacijentima treba objasniti glavne simptome. Najočitije su akutni, dugotrajni bolovi u trbuhu. Uz mogući pankreatitis, prijem „Yanumet-a“ se prekida.

S oprezom, lijek treba uzimati osobe sa oštećenom funkcijom bubrega. To je zbog činjenice da se metformin i stagliptin izlučuju iz tijela upravo filtracijom u bubrezima. Prije propisivanja lijeka "Yanumet", liječnik se mora uvjeriti da pacijent nema patologije. U suprotnom, lijek se ne može koristiti. Za liječenje starijih osoba koristi se najniža moguća doza. Takođe je povezana s oštećenjem bubrežne funkcije zbog starosti.

Ako pacijent koji se liječi Yanumetom iz nekog razloga nije u mogućnosti redovito nadzirati razinu šećera u krvi, na primjer, s ozljedama, mora ga se zaustaviti. Važeća zamjena je inzulin dok se pacijent u potpunosti ne oporavi.

Paralelna primjena lijeka Yanumet i drugih lijekova moguća je samo uz dogovor s liječnikom kako bi se izbjegla nespojivost i negativan utjecaj na nefrotski sustav.

Prijem sitagliptina prati letargija, pospanost, smanjena koncentracija. To treba uzeti u obzir kod pacijenata čiji je rad povezan s povećanom pažnjom, naročito vozača vozila.

Terapija "Yanumetom" tokom trudnoće, laktacije kao i priprema za začeće je nemoguća.

Nuspojave

Lijek kombinuje djelotvornost metformina i sitagliptina i njihove nuspojave. Najčešće negativno utiču gastrointestinalni trakt, kardiovaskularni sistem, metabolizam i koža. U rijetkim slučajevima - imunitet, respiratorni, nervni, mišićni i mokraćni.

  • iz gastrointestinalnog trakta: mučnina, povraćanje, metalni ukus,
  • sa strane metabolizma: hipoglikemija, laktacidoza,
  • sa strane imuniteta: anafilaktički šok, angioedem,
  • iz probavnog sistema: hronični zatvor, akutni pacreatitis (moguće fatalan).

Da bi se negativni efekti sveli na najmanju moguću mjeru, pacijenti trebaju slijediti upute za uzimanje lijeka.

Kontraindikacije

Yanumet ima prilično veliku listu ograničenja aplikacije. Svi su oni apsolutni, ako postoje (ili sumnjaju), lijek se ne može propisati.

  • dijabetes tipa 1
  • bolesti bubrega i srca
  • infekcije
  • bolesti respiratornog sistema, praćene hipoksijom,
  • hirurške intervencije i priprema za njih,
  • trovanje etilnim alkoholom, alkoholizam,
  • djeca mlađa od 18 godina,
  • alergija ili preosjetljivost na bilo koju od komponenti lijeka.

Vrijedno je napomenuti da starost nije kontraindikacija za terapiju Yanumetom. Ovu kategoriju pacijenata samo češće treba promatrati ljekar.

Predoziranje

U slučaju predoziranja lijekom, pacijent iskusi ranije opisane sporedne efekte samo u izraženom obliku. Eliminacija posljedica je ispiranje želuca, kao i hemodijaliza. U nekim slučajevima može biti potrebna suportivna terapija lijekovima.

Ljekarnička mreža predstavlja niz lijekova koji su po sastavu i djelovanju slični Yanumetu.

Najpopularniji od njih:

Vrijedi napomenuti da se tranzicija treba provoditi prema određenim pravilima i pod nadzorom liječnika. Uprkos sličnom terapijskom učinku, nuspojave i kontraindikacije su različite.

Ja bolujem od dijabetesa već nekoliko godina. U početku sam se prestravio da se život drastično promijenio: dijeta, lijekovi. Srećom, ljekar mi je savjetovao da probam Janumet. Da, dosta košta. Međutim, s njim sam se počeo osjećati kao punopravna osoba. I nijedan lijek ne može zamijeniti dijetu.

Katerina, 56 godina:

Naš savez s dijabetesom je dug. Koristi se za dijetu i fizički odgoj. Sada, zbog starosti, potrebni su dodatni lijekovi. Pokušao sam mnogo i Yanumet. Lijek nije loš, ali cijena mu je jednostavno nevjerojatna. Ne mogu si to priuštiti.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Šta je hipoglikemijsko sredstvo?

Lijek Yanumet uvršten je u skupinu lijekova s ​​hipoglikemijskim učinkom. Zbog toga se često propisuje kod dijabetesa melitusa neovisnog oblika.

Njegova djelotvornost pojačana je s nekoliko aktivnih sastojaka koji su dio lijeka.

Zemlja porijekla Yanumet je Sjedinjene Države, što objašnjava prilično visoku cijenu lijeka (do tri hiljade rubalja, ovisno o doziranju).

Janumet tablete koriste se u sljedećim slučajevima:

  • smanjiti glukozu u krvi, posebno ako je prehrambeni unos zajedno s umjerenom fizičkom aktivnošću pokazao negativan rezultat,
  • ako monoterapija korištenjem samo jednog aktivnog sastojka nije donijela željeni efekt,
  • Može se koristiti kao kompleksna terapija zajedno sa derivatima sulfrniluree, terapijom inzulinom ili PPAR-gama antagonistima.

Lijek u svom sastavu odjednom sadrži dvije aktivne komponente koje imaju hipoglikemijski učinak:

  1. Sitaglipin je predstavnik grupe inhibitora enzima DPP-4, koji povećanjem šećera u krvi potiče sintezu i izlučivanje inzulina beta-ćelijama gušterače. Kao rezultat ovog procesa, dolazi do smanjenja sinteze šećera u jetri.
  2. Metformin hidrohlorid predstavnik je grupe treće generacije biguanida, koja doprinosi inhibiciji glukoneogeneze. Upotreba lijekova koji se temelje na njemu potiče glikolizu što dovodi do boljeg poboljšanja glukoze u stanicama i tkivima tijela. Pored toga, dolazi do smanjenja apsorpcije glukoze od strane crevnih ćelija. Glavna prednost metformina je ta što ne izaziva nagli pad nivoa glukoze (ispod standardnih nivoa) i ne dovodi do razvoja hipoglikemije.

Doziranje lijeka može varirati od petsto do hiljadu miligrama jedne od aktivnih sastojaka - metformin hidroklorida. Zbog toga, moderna farmakologija nudi pacijentima sljedeće vrste tableta:

Prva slika u sastavu lijeka pokazuje količinu sitaglipina s aktivnom komponentom, druga prikazuje kapacitet metformina. Kao pomoćne supstance koriste se:

  1. Mikrokristalna celuloza.
  2. Povidone.
  3. Natrijum-stearil fumarat.
  4. Natrijum-lauril sulfat.
  5. Polivinil alkohol, titanov dioksid, makrogol, talk, željezni oksid (ljuska preparata tablete se sastoji od njih).

Zahvaljujući medicinskom sredstvu Yanumet (Yanomed) moguće je postići inhibiciju viška glukagona, što s povećanjem razine inzulina dovodi do normalizacije glukoze u krvi.

Ostavite Svoj Komentar