Intervalno gladovanje sa inzulinskom rezistencijom i dijabetes melitusom tipa 2: 16: 8

Ako niste imali vremena pripremiti svoju figuru za sezonu na plaži tokom proleća, još uvek imate šansu da to učinite u vrlo skoroj budućnosti. Danas ćemo razgovarati o intervalnom postu - prilično novom modnom trendu industrije mršavljenja i ozdravljenja tijela.

Intervalno post ima i druga imena: povremeni post, vremenski ograničena ishrana, periodično postenje, ciklična ishrana, intermitentno post - ako je čitati kao isprekidano post. Prema ovoj šemi hrane možete jesti samo u određene sate - može biti samo 4 sata tokom dana, ili 8 sati, ili 5 dana u sedmici. Ostalo vrijeme je potpuni nedostatak hrane. Osim ako možete piti običnu vodu ili sokove od voća i povrća, kao i vodu sa limunom.

Moda na povremene poste pojavila se 2016. godine, kada je zapadna štampa započela razgovor o „ludilu“ na ovom modelu ishrane najboljih, najnaprednijih top menadžera Silicijske doline. Specijalisti iz oblasti visoke tehnologije, biotehnologije, softvera, računara i drugih stvari ozbiljno su se zainteresovali za redovne grupne i pojedinačne štrajkove glađu.

Ali, krivica je bila otkriće mehanizma "Samo-jedenje" (autofigija)koju je napravio biolog, sada nobelovac Yoshinori Osumi. Otkriće ovoga upućuje na to da tokom gladovanja ćelije u telu imaju manjak energije. U potrazi za izvorom energije, aktivno recikliraju „smeće“ nakupljeno u njima i odlažu ga. Ovo otkriće omogućilo nam je da zaključimo da ćelije koje imaju nedostatak energije tokom gladi stvaraju sve preduvjete za suočavanje sa bolestima. Zaključeno je i da mehanizam autofije inhibira starenje organizma.

Veoma zanimljivo u vezi s ovim postupkom opisano je u ovom videu:

Iz ovog otkrića "pokrenut je" interval gladovanja, koji danas ima nekoliko prehrambenih shema.

Općenito govoreći: osoba se ne može u potpunosti ograničiti na jelo 4 sata ili 8 sati dnevno (ovisno o prehrani), ali ne možete jesti ostatak vremena! Postoje sheme kada osoba gladuje točno 24 sata, a postoje i šeme kada je potrebno 60 sati da pojede bez hrane. Ali pogledajmo bliže ove sheme intervalnog (pražnjenja) posta. A onda ćemo razgovarati o njegovim zaslugama, kao i o kontraindikacijama.

Koji su dani intervalnog posta?

Ovisno o vrsti prehrane koju se čovjek pridržava, dan ili tjedan dijele se na dva razdoblja:

  1. period kada možete jesti sve što duša želi i bez ograničenja,
  2. period kad možete samo piti, ne možete više jesti.

Istina, ovdje vrijedi pojasniti: "bez ograničenja" - to ne znači da trebate pojesti cijeli kolač. Bit će dovoljno pojesti komad torte i dobiti puno užitka.

Intervalne šeme posta

Svakodnevno16/8 (za muškarce) i 14/10 (za žene). Tokom prvog perioda (16, odnosno 14 sati), osoba ništa ne jede. Razdoblje posta počinje u 20.00 i završava se u 12.00 sati sljedećeg dana za muškarce i 10.00 sati sljedećeg dana za žene. Kroz dan do 20.00, osoba jede bez ograničenja, a u 20.00 započinje sljedeći ciklus posta.

Ispada da muškarci mogu jesti 8 sati, a žene 10 sati. Kao rezultat toga, osoba preskače samo doručak, a nitko ne zabranjuje ručak, podne i večeru. Jednostavnost ove sheme čini je najpopularnijom.

Za ratnika - ova šema napajanja već je nešto čvršća od prethodne - 20/4od kojih možete jesti samo 4 sata dnevno, a 20 sati - potpuni nedostatak hrane.

To, naravno, ne znači da svih 4 sata zaredom trebate apsorbirati hranu. To može biti, na primjer, snažan doručak u 8.00 i jedna užina do 12.00. Ili dva mala obroka od 8,00 do 12,00. Do 12.00 - zadnji obrok, sljedeći obrok - sutradan u 8.00. Isto tako to možete učiniti i tokom ručka, na primjer, prvi obrok - u 12.00, drugi - do 16.00, sljedeći obrok - sljedeći dan u 12.00. Mislim da je ideja jasna.

Vremenski interval od 4 sata, kada jedete hranu, možete odabrati bilo koju.

Svakodnevno šema - ovdje je gladovanje još duže. Primjerice, osoba jede hranu samo 1 put u 24 sata - doručkovala je u 10,00, a sljedeći dan pije samo malo vode ili sokova do 10 sati. Ova šema može se praktikovati ne više od 1-2 puta nedeljno.

Monah na vodi - jesti 1 put u danu i pol (postiti 36 sati). Na primjer, večerali smo u nedjelju, a doručkovali već u utorak ujutro. Tokom posta morate piti puno obične vode, dozvoljeni su čaj i kafa bez mlijeka i šećera, kao i voda sa limunom.

Himalajska plan moći - "apstinencija" od hrane tokom 60 sati. Ako ste večerali u nedjelju, sljedeći obrok je u srijedu ujutro. Ali takva je intervalna shema posta prikladna samo za pametne ljude, početnici ne bi smjeli odmah započeti s njom, a da nisu savladali barem monaški (36-satni) plan.

5/2 - Ova shema hrane razbija se tjedan dana na dva perioda: 5 dana zaredom možete jesti bilo što, a 2 dana nakon toga - potpuno ograničenje u hrani. Mada, postoji i nježnija opcija: na dan posta možete jesti malo hrane, koja dnevno daje ne više od 500 kcal za žene i 600 kcal za muškarce.

U ovom videu možete vidjeti mišljenje dijetetičara o cikličkoj prehrani, kao i kako započeti ga uvoditi u svoj život, korak po korak:

Prednosti intervalnog posta

Prema različitim studijama i pregledima, intervalno post pomaže da se riješite nekoliko kilograma viška kilograma u prilično kratkom vremenu. Izračunati postotak: minus 3-8% početne težine u periodu od 21 dana do šest mjeseci. Neki pregledi čak navode određene brojeve: minus 3kg mjesečno i čak minus 5kg u dvije sedmice ...

S obzirom da takvo ograničenje u hrani daje smanjenje kalorija, gubitak suvišnih kilograma sasvim je prirodna pojava.

Poznata činjenica: kada čovjek jede hranu, njegovo tijelo provodi nekoliko sati kako bi je preradilo. Izgaranjem kalorija dobivenih iz hrane, tijelo prima potrebnu energiju, a masne rezerve ne utječu.

Kada dođe do gladi (to je period kada osoba ne konzumira hranu i tijelo nije zauzet probavljanjem), energija za vitalnu aktivnost počinje se "izvlačiti" iz depoa masti, jer će oni trenutno biti jedini i lako dostupni izvori energije.

Iz ovog videa ćete saznati koji nevjerovatni procesi se događaju u tijelu tijekom povremenog posta:

Još jedna prednost prevremenog posta je u smanjenju rizika od razvoja ove bolesti. U procesu intervalnog gladovanja, tijelo postaje osjetljivije na inzulin, što pomaže smanjenju njegove razine u krvi. Sa smanjenom razinom inzulina, tijelo intenzivnije prerađuje masne naslage kako bi dobilo energiju. I, naravno, snižavanje nivoa hormona smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa II.

Uticaj na srčani mišić

Prema studijama, isprekidano post snižava holesterol u krvi, normalizuje otkucaje srca, snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od infarkta miokarda.

Do danas, istraživanja o rješavanju ovog problema na ljudima nisu provedena. Ali pokusi na životinjama sugeriraju da intervalno gladovanje može zaustaviti rast stanica raka i hemoterapiju čini efikasnijom.

Jedno malo istraživanje zaključilo je da ciklična prehrana može pomoći pacijentima oboljelim od raka da smanje nuspojave hemoterapije (uključujući mučninu, umor, proliv i povraćanje).

Sve to povećava šanse za pobjedu u borbi protiv raka.

Nažalost, u stvarnosti je nemoguće reći kako povremeni post može produžiti život čoveka. Iako sljedbenici ove prehrambene sheme tvrde da zahvaljujući njoj možete živjeti i 40 godina duže, ali ovo mišljenje nije znanstveno potvrđeno. Studije na ljudima nisu sprovedene. Provedena su samo istraživanja na životinjama (majmunima, muhama, nematodama i glodavcima) - oni pojedinci kojima je kalorija ograničena (primali su ne više od 60-70%) zaista su uspjeli živjeti više od svojih kolega koji su imali uobičajenu prehranu ...

Uticaj na mozak

Pregledi intervalnog posta omogućuju nam da zaključimo da ova vrsta prehrane pomaže u pogoršanju mentalnih aktivnosti, poboljšava pamćenje i povećava ukupne performanse, daje energiju cijelom tijelu i poboljšava raspoloženje.

Istina, takve emocije ne dolaze odmah. U početku se, naravno, razdoblje gladovanja od navikanih mnogih osjeća teško. Ipak, vrijedi izdržati teško razdoblje jer svi pozitivni trenuci i osjećaji ispunjavaju mozak i tijelo.

Prema studijama, takođe se može zaključiti da takav povremeni post pomaže smanjenju manifestacija Alzheimerove bolesti.

Kontraindikacije intervalnog posta

Takva aktivna prehrambena šema ne može biti pogodna za apsolutno sve. Uz značajne zdravstvene koristi, povremeni post može napraviti puno štete.

  • S nedostatkom tjelesne težine, intervalno post nije vaša mogućnost.
  • Dijabetes tipa I - gladovanje je zabranjeno ovom bolešću!
  • Kod dijabetesa tipa II, ako se osoba nalazi na medicinskom tretmanu, ovu vrstu dijeta takođe treba odbaciti.
  • Uz bolest štitne žlijezde poput tirotoksikoze, također se vrijedi suzdržati od internog posta.
  • Pomoću atrijske fibrilacije možete gladovati, ali samo stalnim nadgledanjem nivoa magnezijuma i kalijuma u krvi tokom "gladnog" perioda.
  • Tokom perioda bolesti i groznice, takav se post ne preporučuje.
  • Ozbiljni problemi kardiovaskularnog sistema (ishemija, miokarditis, tromboflebitis, kardiovaskularna insuficijencija II i III stepena).
  • Problemi s mentalnim zdravljem.
  • Starost - do 18 godina.
  • Trudnoća i dojenje
  • Nedavno prenesena operacija.
  • Gihti i stomačni problemi -

sve je ovo razlog za odbijanje intervalnog posta. Ako imate bilo kakvih nedoumica, bolje je konzultirati se sa stručnjakom.

Pozvani su nedostaci posta

  • loše raspoloženje tokom gladi,
  • umor, umor,
  • glavobolja i vrtoglavica,
  • osjećaj velike gladi
  • pojava opsesivnih misli o hrani,
  • prejedanje nakon posta.

Međutim, ako se sve obavi pravilno, s vremenom te neprijatne senzacije nestaju. Da biste prelazak na intervalno post učinili najnebolnijim, trebate slijediti nekoliko pravila.

Koliko je lako postiti na intervalnom postu?

  1. Počnite postepeno i bez fanatizma - tek tada će vam povremeni post donijeti zadovoljstvo, postati vaša navika i stil života.
  2. Pijte puno obične vode. Ovlaženo stanje tijela u velikoj će mjeri olakšati period nedostatka hrane.
  3. Spavaj dovoljno. Dosta - to znači najmanje 8 sati dnevno.
  4. Tretirajte gladovanje pozitivno, razmišljajući o tome, ne kao o periodu nedostatka, već o odmoru, odmaranju od hrane.
  5. Budite zauzeti. Najlakši način da izdržite post je kada ste izuzetno zauzeti rješavanjem različitih pitanja, a ne kad sjedite kod kuće u praznom stanju i razmišljate o hrani.
  6. Ako kombinirate intervalno post s kompleksom fizičkih vježbi, postići ćete najbolje rezultate (naravno, prije svega, to se odnosi na one koji žele smršaviti). Lagana vježba nekoliko puta tjedno je dovoljna.
  7. Izlaz iz internog posta je lagana hrana (to može biti neka vrsta salate, svježe voće, povrće, bilo koji pire od juhe). Neprihvatljivo je izlaziti iz posta, napadati masna i teška jela.
  8. I zapamtite da je sve dobro umjereno. Malo je ljudi na svijetu koji imaju koristi od dugotrajnog posta. Upravo epizodno i kratkotrajno post može donijeti najveću korist tijelu.

Iz ovog videa saznaćete koje su greške oni koji prelaze na intervalno post. Izvucite svoje zaključke:

Zaključno, želio bih reći da vam istinski intervalni post može pomoći u rješavanju puno problema sa vašom figurom i zdravljem. Međutim, i ova shema napajanja, kao i svaka druga, nije jedina istinska opcija. Nekome je ugodno jesti jednom dnevno, a nekome - 5-6 puta dnevno u malim porcijama. Probajte ovdje opisani sustav napajanja, moguće je da će s vremenom postati vaš životni stil. Međutim, silovanje sebe nije potrebno. Štaviše, postoji puno mogućnosti ishrane. Nešto vam odgovara.

Uzroci inzulinske rezistencije.

Kad nešto pojedete, vaš želudac razgrađuje hranu na najmanje sastojke: razgrađuje ugljikohidrate na jednostavne šećere, bjelančevine na aminokiseline. Nakon toga, sve korisne hranjive tvari iz hrane apsorbiraju se u crijevne stjenke i ulaze u krvotok. U roku od pola sata nakon jela hranu, razina šećera u krvi nekoliko puta raste, a kao odgovor na to, gušterača odmah proizvodi inzulin, čime signalizira stanicama: "uzmi hranjive tvari". Štaviše, količina inzulina koju će pankreas izbaciti u krvotok bit će otprilike proporcionalna količini šećera u krvotoku + „0,5 puta većem broju aminokiselina (proteina) u krvotoku“. Nakon toga, inzulin "raspodjeljuje" ove šećere, aminokiseline i masti u ćelije, kao i tada njihov nivo u krvotoku opada, a razina inzulina opada iza njih. Šećer aminokiseline u krvi se odvajaju -> odlazi inzulin -> inzulin raspodjeljuje šećer aminokiseline u stanicama -> šećer u krvi smanjuje se aminokiselina -> inzulin smanjuje. Cijeli ciklus traje 2,5-3 sata, ovisno o broju ugljikohidrata i proteina u unosu hrane.

Sve dok se homosapiens hrani hranom, na koju se prilagodio kao biološka mašina tijekom milijuna godina evolucije, ovaj sistem funkcionira pravilno poput sata. Iako jede voće umjereno (u kojoj ima svega oko 8-12 grama ugljikohidrata (čitaj: šećer) na 100 grama), koji također dolaze s puno vlakana, usporavajući apsorpciju u probavnom traktu, nema problema. Problemi počinju kada počnemo redovito konzumirati proizvode punjene ugljikohidratima (šećerima): rižu (80 grama ugljikohidrata na 100 grama), pšenicu (76 grama ugljikohidrata na 100 grama) i sve njene derivate, zobene pahuljice (66 grama ugljikohidrata na 100 grama) slatka pića sokovi (napunjeni do kapaciteta sa šećerom), umaci kečapi, sladoled, itd. Pored visokog sadržaja ugljikohidrata (šećera) u ovim proizvodima, njihov se glikemijski indeks malo razlikuje od glikemijskog indeksa stolnog šećera. Upotreba ovih proizvoda dovodi do ogromnog porasta šećera u krvi i, shodno tome, do ogromnog oslobađanja inzulina.

Drugi problem je što danas ljudi previše slušaju nesposobne nutricioniste i teže "frakcijskoj ishrani", čija je suština ono što trebate jesti "u malim porcijama, ali često", navodno da biste povećali brzinu metabolizma. Na maloj udaljenosti, naravno, ne dolazi do povećanja brzine metabolizma. Bez obzira da li podijelite dnevnu količinu hrane na 2 obroka ili 12. Ovo je pitanje dobro istraženo u istraživanjima, a čak postoji i video Borisa Tsatsulina na tu temu.Da, i nije sasvim jasno zašto na zemlji organizam treba ubrzati metabolizam samo zato što smo celokupnu dnevnu količinu hrane podijelili u veći broj obroka ?? Dugoročno, frakcijska prehrana će stvoriti hronično visoke razine inzulina i leptina i krenuti prema inzulinskoj rezistenciji i rezistenciji na leptin (što zauzvrat dovodi do pretilosti i niza drugih problema) i zapravo usporiti brzinu metabolizma. Čak i na maloj udaljenosti, istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu frakcijski (3 velika obroka + 2 zalogaja) prejedu prilično neprimjetno u usporedbi s onima koji jedu 3 puta dnevno. Mnogo je lakše neprimjereno jesti ako jedete 5-6 puta dnevno, nego ako jedete samo 3 puta dnevno, čak i u većim porcijama. Osoba koja jede 3 puta dnevno ima povišene razine inzulina oko 8 sati dnevno, a preostalih 16 sati su minimalne. Osoba koja jede 6 puta dnevno ima povišenu razinu inzulina čitav dan budan (16-17 sati dnevno), jer jede svakih 2,5-3 sata.

U prvim mjesecima i godinama takva šećera i frakcijska prehrana neće stvarati probleme, ali prije ili kasnije, kao odgovor na hronično superfiziološke razine inzulina, receptori će početi razvijati otpornost na njega. Kao rezultat toga, ćelija prestaje da efikasno čuje signal inzulina. Hronična superfiziološka razina gotovo bilo kojeg hormona dovest će do razvoja otpornosti receptora na ovaj hormon. Zašto se to ne događa jednostavno niko ne zna, ali postoje različite hipoteze. Za nas oni nisu važni, važno je samo da razvoj otpornosti na inzulin ima pet glavnih razloga:

1) Visoki nivo inzulina.

2) Konzistentnost visokih nivoa insulina.

3) Visok procenat visceralne masti.

4) Nedostatci: hormon vitamin D, magnezijum, cink, hrom ili vanadijum. Ovi nedostaci ometaju pravilno funkcioniranje receptora za inzulin.

5) Manjak testosterona kod muškaraca. Osjetljivost ćelija na inzulin izravno ovisi o razini testosterona i njegov nedostatak (ispod 600 ng / dl) automatski stvara otpornost na inzulin.

Prvi nastaje ishranom bogatom ugljikohidratima (tj. Šećerima, jer je ugljikohidrat samo lanac jednostavnih šećera koji se uništavaju djelovanjem klorovodične kiseline). Drugi nastaje frakcijskom ishranom.

Kad osoba razvije blagu inzulinsku rezistenciju i stanica prestane učinkovito čuti inzulinski signal, gušterača pokušava samostalno riješiti situaciju, proizvodeći malo više inzulina. Da bismo signal donijeli u ćeliju, gušterača radi potpuno isto kao i mi kada nas sugovornik nije prvi put čuo - samo izgovaramo riječi ponovo. Ako se nije čuo od drugog, ponovimo treći put. Ozbiljnija rezistencija na inzulin, više gušterače se mora razviti na prazan stomak čak i nakon jela. Što su osjetljiviji inzulinski receptori, potrebno je proizvesti manje inzulina gušterače kako bi se signal prenio u stanicu. Stoga su razine inzulina na post direktan pokazatelj stupnja inzulinske rezistencije receptora. Što je viši inzulin na post, otporniji su njegovi receptori, gori signal prolazi u stanicu, a sporije i gore je ćelija opskrbljena hranjivim tvarima: šećerom, proteinima, mastima i mikronutrijentima. S razvojem inzulinske rezistencije, deiodinaze počinju pretvarati manje od T4 u T3, a više prema T3. Sumnjam da je to adaptivni mehanizam, ali lako bih mogao pogriješiti. To nam nije bitno. Otpornost na inzulin stvara simptome samostalno: niska razina energije, endogena depresija, oslabljeni libido, oslabljeni imunitet, moždana magla, loša memorija, loša tolerancija na vježbanje, učestalo mokrenje, noćna buđenja s željom za piškanjem, odlaganje masnih trbuha (oko struka) i tako dalje.

Stoga bismo uvijek trebali nastojati osigurati da receptori budu osjetljivi na inzulin.

U prvim se godinama prehrana s ugljikohidratima kreće u smjeru otpornosti na inzulin, ali usput se i pankreas pridružuje ovom procesu (stvarajući više inzulina kao odgovor na rezistenciju). To stvara začarani ciklus kada je, zbog otpornosti na inzulin, pankreas prisiljen da stvara više inzulin da dođe do stanica, što će zauzvrat dovesti do veće otpornosti na inzulin s vremenom. Nakon čega će proizvesti još više inzulina i tada će to dovesti do još veći otpornost na inzulin. Jedina osoba koju sam čuo o toj ideji je kanadski doktor Jason Fang, autor kôda za gojaznost. Prvih godina će prehrana ugljikohidratima kretati čovjeka u smjeru otpornosti na inzulin, a u ovoj fazi promjena dijeta bit će djelotvorna kao liječenje: snažno smanjenje ugljikohidrata u prehrani i dodavanje masnoća (bilo kojeg drugog osim masti). Slijedi druga faza, kada će sam gušterača pogoršati inzulinsku rezistenciju, a u ovoj fazi jednostavna promjena prehrane bit će neučinkovita ili apsolutno neefikasna, jer sada, u situaciji duboke inzulinske rezistencije, čak i hrana s niskim indeksom inzulina tjera gušteraču na proizvodnju superfiziološke razine inzulina iz ovoga usisavanje trema tako lako da se ne izlazi van.

Liječnici dijele svu masnoću na potkožne i visceralne (obavija unutrašnje organe i tkiva). Manipulacija potkožnog masnog tkiva nije proizvela promjenu inzulinske rezistencije. U jednom istraživanju uzeto je 7 dijabetičara tipa 2 i 8 kontrolnih grupa bez dijabetičara i liposukcijom je ispušteno prosječno 10 kg masti po osobi (što u prosjeku iznosi 28% njihove ukupne masti). Inzulin natašte i glukoza natasto su mjereni PRIJE i 10-12 tjedana NAKON liposukcije, a nije došlo do promjena u tim pokazateljima. Ali smanjenje visceralne masnoće u studijama očigledno poboljšava osjetljivost ćelija na inzulin i smanjuje inzulin na post. Za nas nema nikakvog praktičnog značaja koja vrsta masti pogoršava otpornost na inzulin: i dalje je nemoguće prisiliti tijelo da sagorijeva direktno visceralne masnoće, sagorit će i uglavnom i uglavnom potkožne masnoće (jer je mnogo puta više).

4) Postoji i četvrti razlog pogoršanja inzulinske rezistencije - nedostatak magnezijuma, vitamina D, hroma i vanadijuma. Unatoč činjenici da je najmanje značajna od svih, svima preporučujem da otklone nedostatke ovih elemenata u tragovima, ako ih ima. I poanta ovdje nije čak ni otpornost na inzulin, već činjenica da nećete moći optimalno funkcionirati kao biološka mašina, imajući nedostatak nekih elemenata u tragovima, posebno vitamina D i magnezijuma.

Inzulinska rezistencija i dijabetes tipa 2.

Postoje dvije vrste dijabetesa: prva i druga. Dijabetes tipa 1 čini samo 5% ukupnog broja dijabetesa i razvija se kao rezultat autoimunog napada beta-ćelija gušterače, nakon čega gubi sposobnost proizvodnje dovoljnih količina inzulina. Takav dijabetes se obično razvija do 20 godina i zato ga zovu maloljetnički (juvenile). Ostala često korištena imena su autoimuna ili inzulinska ovisna.
Dijabetes tipa 2 (95% svih dijabetesa) je posljednja faza progresije tokom godina i desetljeća otpornosti na inzulin i zbog toga ga nazivamo "rezistentnim na inzulin". Dijagnosticira se kada otpornost vaših ćelijskih receptora postane ne samo odvratno užasna, već toliko patološki strašna da čak i mokraćom izlučuje svu višak glukoze (koja se ne distribuira po stanicama) kroz bubrege, a tijelo i dalje ne uspije stabilizirati glukozu u krvi. A onda vidite visoku glukozu u krvi ili glicirani hemoglobin i jave vam da ste sada dijabetes tipa 2. Naravno, vaša inzulinska rezistencija i simptomi razvili su se decenijama prije ove dijagnoze, a ne samo kada je „šećer izmakao kontroli“. Pad razine energije, pad libida, rast obrnutog T3, pretjerano spavanje, endogena depresija, magla u mozgu stvaraju se upravo otporom inzulinskih receptora i padom razine šećera unutar ćelije, a ne povećanjem šećera u krvi. Kada vam je dijagnosticiran dijabetes tipa 2, to se na ruski prevodi prevodi na sljedeći način: “Zajebali smo se kao ljekari i zdravstveno, budući da su se vaši problemi i simptomi polako razvijali decenijama do danas i nismo imali dovoljno mozga da izmjerimo inzulin na prazan stomak prije 20 godina i objasnite koji prehrana ugljikohidrata vas pokreće. Žao mi je. "

Često mokrenje i otpornost na inzulin.

Višak šećera (glukoze) u krvotoku duže je vrijeme toksičan za stanice pa naše tijelo pokušava zadržati razinu u krvi u vrlo uskom rasponu. Kad se ujutro probudite, samo 4-5 grama šećera (glukoze) cirkuliše krvlju, gdje je 6 grama već dijabetes tipa 2. 5 grama je samo čajna kašika.
Šta se događa kada receptori razviju inzulinsku rezistenciju, a šećer se ne može brzo i efikasno rasporediti u ćelijama? Počinju li stanice biti toksične za visoki šećer u krvi? Činjenica je da, za razliku od mnogih endokrinologa, ljudsko tijelo nije tako dosadno i kada sustav distribucije inzulina ne radi dobro, tijelo brzo mokraćom uklanja sav višak šećera iz krvotoka kroz bubrege. Ima dva glavna izlučujuća sistema (kroz stolicu i kroz mokraću), a kada treba „brzo“ izvući nešto iz sebe, to „nešto“ izbacuje kroz bubrege u mjehur, nakon čega se pojavljuje mokraćno mokrenje, čak i ako mjehur još nije dovoljno pun. Što je jača otpornost na inzulin, češće će čovjek trčati da piški => gubi vodu zbog toga => nakon čega će ga žeđ prisiliti da pije više i obnoviti količinu vode u tijelu. Nažalost, ljudi takvu situaciju tumače upravo suprotno, okrećući uzroku i posledici: "Mnogo pijem i zato puno pišem!" Realnost je takva: "Moje tijelo ne može stabilizirati šećer u krvi zbog otpornosti na inzulinske receptore, pa to pokušava postići brzim uklanjanjem nerazdijeljenog šećera putem urina i zato osjećam učestalo mokrenje svakih 2,5-3 sata. Kao rezultat o kojem često pišem, gubim puno tekućine i tada se aktivira žeđ da bi me natjerao da nadoknadim gubitak vode u tijelu. "Ako često pišete, a posebno ako se probudite barem jednom sedmično iz poriva da piškam, onda, u nedostatku urološkog simptoma (bol u mjehuru, peckanje i dr.), imate 90% vjerovatnoće + duboku otpornost na inzulin.

Izraz "dijabetes" uveo je drevni grčki ljekar Demetrios iz Apamanije i doslovno se taj izraz prevodi kao "prolazi«, «proći„Imajući u vidu da pacijenti propuštaju vodu kroz sebe poput sifona: povećani su žeđ i pojačano mokrenje (poliurija). Nakon toga, Areteus iz Kapadokije prvi je put potpuno opisao kliničke manifestacije dijabetesa tipa 1 u kojem osoba neprestano gubi na težini, bez obzira koliko hrane uzima i na kraju umre. Dijabetičari prvog tipa imaju manjak proizvodnje inzulina (zbog napada imuniteta na vlastiti gušterača), a bez dovoljno inzulina, hranjive tvari ne mogu se efikasno distribuirati u ćelijama, bez obzira koliko jeli. Dakle, inzulin je anabolički hormon broj jedan u tijelu, a ne testosteron kao što većina sportaša misli. A primjer prve vrste dijabetičara to savršeno pokazuje - bez nedostatka inzulina njihova mišićna i masna masa se tope pred našim očima, bez obzira na količinu hrane koja se konzumira ili vježba. Dijabetičari tipa 2 imaju bitno drugačiji problem, neki od njih zadržavaju odgovarajuću težinu, ali mnogi stiču višak masnoće tijekom godina. Američki ljekari su sada skovali riječ "dijabezitet", a to su lijepljene riječi "dijabetes" i "gojaznost". Gojazna osoba uvijek ima inzulinsku rezistenciju. Ali osoba s inzulinskom rezistencijom neće uvijek biti pretila a ovo je važno zapamtiti !! Osobno poznajem ljude sa adekvatnim procentom tjelesne masti, ali istovremeno visokim nivoom inzulina na posta.

Duboko sam uvjeren da bi dijagnoza poput „dijabetesa tipa 2“ trebala biti uklonjena iz lijeka, jer je to smeće i pacijentu ništa ne govori o uzrocima bolesti, ljudi čak ni ne znaju šta znači riječ „dijabetes“. Prve asocijacije koje imaju u glavi prilikom izricanja ovog termina su: „neka vrsta problema sa šećerom“, „dijabetičari ubrizgavaju inzulin“ i to je sve. Umjesto „dijabetesa tipa 2“ treba uvesti termin „inzulinska rezistencija“ različitih faza: prvi, drugi, treći i četvrti, gdje će drugi odgovarati trenutnoj vrijednosti dijabetesa tipa 2. A ne "hiperinzulinemija", naime, "otpornost na inzulin". Hiperinsulinemija samo prevodi kao "višak inzulina" i ne govori pacijentu apsolutno ništa o porijeklu, uzrocima i suštini same bolesti. Uvjeren sam da sva imena bolesti trebaju biti prevedena na jezik koji je jednostavan i razumljiv svim ne-liječnicima, a naziv bi trebao odražavati suštinu (i u idealnom slučaju uzrok) problema. 80% napora medicine trebalo bi biti usmjereno na regulaciju tržišta hrane i edukaciju stanovništva o zdravoj prehrani i načinu životai samo preostalih 20% napora treba usmjeriti u borbu protiv bolesti. Bolesti se ne bi trebalo liječiti, već sprečavati prosvjetljenjem ljudi i potpunom zabranom smeća na tržištu hrane. Ako zdravstvena zaštita dovede situaciju do te mjere da se mnogi moraju liječiti, ta se zdravstvena zaštita već usitnila u najvećoj mjeri. Da, u društvu postoji mali procenat ljudi koji će narušiti svoje zdravlje raznim „ukusnim“ proizvodima, čak i shvaćajući svoju ozbiljnu štetu. Ali ogromna većina ljudi koji imaju problema s kroničnim bolestima ne potiču iz slabe snage volje, nego iz banalnog nepoznavanja zdrave prehrane.

Dijagnostika

Ako shvatite da tijelo može brzo i lako stabilizirati šećer u krvi putem izlučivanja mokraćom čak i u slučaju duboke inzulinske rezistencije, tada ćete i razumjeti zašto je analiza šećera u postu ili glikoliranog hemoglobina (odražava prosječnu koncentraciju šećera u krvi u posljednjih 60-90 dana ) - beskorisno je i zbunjujuće smeće. Ova analiza će vam dati lažni osjećaj sigurnosti ukoliko će ujutro šećer biti normalan. I upravo to mi se dogodilo prije 4 godine - doktori su mi odmjerili šećer na post i glikolirani hemoglobin i uvjerili me da nema problema. Konkretno sam pitao treba li davati inzulin, na šta sam dobio negativan odgovor. Tada nisam imao pojma ni o šećeru ni o inzulinu, ali znao sam da je inzulin jedan od najvažnijih hormona u tijelu.

Ne zaboravite da će nakon večere oko 10 sati ili više proći test za šećer na post. Za to vrijeme, grickate se 2-3 puta i tijelo ima puno vremena za stabilizaciju šećera. Ali većina endokrinologa iskreno vjeruje da ako je šećer na glasu normalan ili test tolerancije na glukozu pokazuje normu, tada sustav raspodjele inzulina funkcionira pravilno !! I oni će vas oštro uvjeriti u ovo! To zapravo ne znači apsolutno ništa a jedini dijagnostički test koji bi se trebao koristiti je inzulin na gladovanjejer samo će odraziti stepen stvarne otpornosti receptora. Glukoza na testu, šećer, glikozilirani hemoglobin i test tolerancije na glukozu tri su smeća s negativnom korisnošću, jerpokazaće SAMO prisustvo problema kada je sve gore nego ikad i slepcu će biti jasno da ste duboko bolesni. U svim ostalim slučajevima dat će vam lažni osjećaj sigurnosti. Zapamtite, sama otpornost na inzulin stvara simptome, a ne povećanje šećera u krvi!

Zamislite ljestvicu otpornosti na inzulin od nula do deset bodova, gdje je nula idealna osjetljivost receptora na inzulin, a 10 je dijabetes melitus tipa 2. Kada pomaknete sa nule na 1-2 boda = vi već funkcionirate ne-optimalno kao biološka mašina i vaš nivo energije će već biti niži nego što je zamislio evolucijom. Ali u ovoj fazi nećete ni sumnjati u to. Čak i kada imate inzulinsku rezistenciju od 4-6 bodova, i dalje ćete se smatrati zdravim. Kad se otpornost na inzulin poveća na 8 bodova, shvatit ćete: "Očito je da nešto nije u redu s vama", ali šećer na glasu i glicirani hemoglobin i dalje će biti normalni! I oni će biti normalni čak i kada se približite 9 bodova! Tek oko 10 bodova otkrit će problem s kojim zapravo desetljećima živite u naručju! Zbog toga smatram da su šećer na glasu i glikovani hemoglobin testovi s negativnom korisnošću u dijagnostici inzulinske rezistencije / dijabetesa tipa 2. Problem će odraziti samo kada vam se približi otpornost na inzulin za 10 bodova, a u svim ostalim slučajevima samo će vas zbuniti, dajući vam lažni osjećaj sigurnosti da je "uzrok vaših simptoma nešto drugo!".
Kao dijagnozu koristimo samo inzulin na gladovanje. Analiza se jednostavno naziva „inzulin“ i daje se ujutro na prazan stomak (ne možete piti ništa osim pitke vode). Post zdravog inzulina, prema dobrim doktorima, kreće se u rasponu 2-4 IU / ml.

Oslobađamo se inzulinske rezistencije.

Podsjetit ću vas ponovo na glavne razloge otpornosti na inzulin:
1) Visoki nivoi inzulina - stvoreni ishranom bogatom ugljikohidratima i životinjskim proteinima (oni su također insulinogeni i posebno bjelančevine iz surutke). Prelazimo na dijetu koja se temelji na mastima + umjereno bjelančevinama i umjereno ugljikohidratima.
2) Konzistencija visokog nivoa inzulina - stvorena je frakcijskom ishranom 5-6 puta dnevno. A trebaju vam 3 maksimuma.
3) Višak visceralne masti
4) Nedostaci magnezijuma, vitamina D, hroma i vanadijuma.
Ugljikohidrati i proteini (posebno životinjski) pristojno podižu razinu inzulina. Masnoće ga teško podižu.
Pažljivo proučite i zapamtite ovaj raspored. Prehrana na bazi ugljikohidrata vodi ljude u smjeru otpornosti na inzulin. Optimalan izvor energije za homosapienciju su MASTI !! Oni bi trebali osigurati 60% dnevnih kalorija, oko 20% proteina i oko 20% ugljikohidrata (u idealnom slučaju, ugljikohidrate treba uzimati iz voća i povrća ili orašastih plodova). Biološke mašine koje su nama najsličnije, čimpanze i bonobi, u divljini troše oko 55-60% dnevnih kalorija iz masti !!

Vlakna i masnoće usporavaju apsorpciju ugljikohidrata u probavnom traktu i stoga pomažu u sprečavanju inzulina. Prema Jason Fang-u, u prirodi otrov dolazi u jednom setu s protuotrovom - ugljikohidrati u mnogo voća i povrća dolaze s dovoljno vlakana.
Gore navedene preporuke pomoći će vam da izbjegnete otpornost na inzulin, ali šta ako ga već imate? Da li bi jednostavno prebacivanje na masti kao glavni izvor energije i smanjenje broja obroka do 3 puta dnevno bilo učinkovito? Nažalost, ovo je neučinkovito za oslobađanje od već postojeće pristojne otpornosti na inzulin. Mnogo je efikasniji način da se receptorima jednostavno odmore od inzulina NA SVE. Vaše tijelo neprekidno teži da bude što zdraviji, a sami receptori će vratiti osjetljivost na inzulin bez ikakvih pilula ili dodataka, ako ih samo prestanete bombardirati inzulinom i pružiti im "odmor" od toga. Najbolji način je da se postignete, kada vam nivo šećera i inzulina padnu na minimum, a sve to vrijeme osjetljivost će se polako oporavljati. Osim toga, kada se prazne zalihe glikogena (rezerve šećera u jetri), to prisiljava stanice da uđu u režim povećane osjetljivosti na inzulin i polako uklanja otpornost.

Postoji mnogo načina da se periodično posti: od potpunog posta nekoliko dana zaredom do svakodnevnog posta samo do ručka, tj. potpuno preskoči doručak i ostavi ručak i večeru.

1) Najefikasnija i najbrža shema za koju smatram da je „dva dana gladi - jedan (ili dva) dobro nahranjena“ i ciklus se ponavlja. Gladnog dana jedemo samo 600-800 grama zelene salate (14 kcal 100 grama) ili 600-800 grama kineskog kupusa (13 kcal 100 grama) neposredno prije spavanja, samo da napunimo stomak niskokaloričnom hranom, ugasimo glad i mirno zaspimo. Na dobro hranjen dan ne pokušavamo jesti i nadoknaditi, već jednostavno jedemo normalno kao u uobičajeni dan i ne jedemo hranu s visokim udjelom ugljenih hidrata poput riže, pšenice, zobenih pahuljica, krompira, slatkih napitaka, sladoleda itd. Bez mleka, jer krajnje je inzulinogena, uprkos malom sadržaju ugljenih hidrata. Dok obnavljamo osjetljivost receptora na inzulin, bolje je uopće ne konzumirati ove proizvode. Možete jesti povrće, orašaste plodove, meso, ribu, perad, nešto voća (po mogućnosti s niskim glikemijskim indeksom, na primjer, jabuke)
Prema pacijentima, samo prva dva dana gladovanja su teško psihološka. Što duže osoba gladuje, bolje se tijelo obnavlja kako bi razgradilo masti, manje gladi ostaje i više energije se pojavljuje. Ovaj pristup je najefikasniji i za samo nekoliko tjedana primijetit ćete veliku razliku u razinama energije. Može proći mjesec ili dva da se normalizira osjetljivost na inzulin, a za osobe s posebno dubokom rezistencijom može potrajati oko 3-4. Kao što rekoh, primijetićete razliku u nivou energije i raspoloženja za nekoliko nedelja i od sada ćete to motivirati da ne prestajete. Insulin morate uzimati samo nakon dobro nahranjenih dana i ni u kojem slučaju nakon dana gladi, u suprotnom ćete videti sliku iskrivljenu na bolje. Razina i glikemijski indeks jučerašnje večere utječe na nivo jutarnjeg inzulina na prazan stomak.
Zapamtite, što duže gladite, više se inzulinskih receptora obnavlja. A posebno se aktivno oporavlja drugog dana zaredom od gladi, jer Zalihe glikogena se iscrpljuju tek krajem prvog dana.
2) Možete zamijeniti jedan gladan dan - jedan dobro nahranjen i ovo će također uspjeti, iako ne tako dobro kao prva metoda.
3) Neki se odluče jesti samo 1 put dnevno - obilnu večeru, ali bez inzulinogene hrane poput pšenice, riže, zobenih pahuljica, mlijeka, slatkih napitaka, itd. Sve vrijeme do večere, gladuju i u ovo se vrijeme vraća osjetljivost receptora.
4) Druga šema je takozvana „dijeta ratnika“ - kada svakog dana gladan prolazite 18-20 sati i jedete samo poslednjih 4-6 sati prije odlaska u krevet.
5) Doručak možete preskočiti samo, otprilike 8 sati nakon buđenja slijedi obilan ručak, a zatim i obilna večera, ali takva je shema mnogo manje efikasna.
Kao što vidite, periodično post ima ogroman broj varijacija i morate odabrati shemu koja najbolje odgovara vašoj motivaciji i volji. Jasno je da ćete najbrže obnoviti osjetljivost na inzulin i sagorjeti više masti u prvoj shemi, no ako vam se čini preteško, bolje je držati se petog sheme nego uopće ne raditi ništa. Osobno savjetujem svima da isprobaju prvu šemu ili „gladan dan-cijeli dan“ i izdržate ovaj dan 4-5, iznenadit ćete se koliko će vam biti lako nastaviti s postom. Što duže osoba gladuje, lakše postaje.
Hoće li glad usporiti metabolizam i izazvati bilo kakve poremećaje metabolizma ?? Prvih 75-80 sati potpune gladi, tijelo uopće ne smatra da je to razlog za zabrinutost i uopće ne počinje usporavati metabolizam. On će početi to raditi četvrtog dana, odmotavajući razvoj obrnutog T3 i dovršiće ovo usporavanje 7.. I ne brine ga je li to potpuna glad ili samo smanjenje kalorijskog unosa od 500 kcal. Četvrtog dana počet će se prilagođavati nedostatku unesenih kalorija s hranom i obnavljati se tako da se potrošnja kalorija sada podudara s njihovim primanjem iz obroka. Stoga nikome ne preporučujem da gladuje više od dva dana zaredom. Značenje dobro nahranjenog dana je spriječiti tijelo da uspori metabolizam i prijeđe u hitni režim ekonomičnosti. A onda se ciklus ponavlja.
Možete čuti puno toga od raznih nerazvijenih nutricionista i ljekara svih vrsta zastrašujućih priča o periodičnom postu. U stvarnosti, povremeni post će poboljšati vašu brzinu metabolizma samo uklanjanjem inzulinske rezistencije. Zapamtite da je potpuni nedostatak hrane na nekoliko dana apsolutno normalna situacija za homosapienciju, a upravo je za takve scenarije da naše tijelo pohranjuje masnoću. Zapravo, tijelo čak i ne ide bez hrane, samo ako prestanete bacati vanjsku hranu u njega, ono će početi trošiti onih mnogo kilograma "hrane" koju uvijek nosi sa sobom kišnog dana u području struka, bokova, stražnjice itd. .
I uvijek zapamtite da se posavjetujete sa svojim liječnikom! Postoji mali sloj ljudi koji zbog prisustva određenih problema u tijelu ne bi trebali da gladuju. Ali takva beznačajna manjina.

Dijabetes tipa I i II

Karakterizira ga činjenica da pankreas nije sposoban proizvesti inzulin. Upravo on transportira glukozu u ćelije radi pretvaranja u korisnu energiju. Zbog činjenice da tijelo ne proizvodi taj hormon, nakon svakog obroka razina šećera nakupljenog u krvi raste i može doseći kritičnu razinu u nekoliko minuta. Stoga dijabetičari s ovim oblikom bolesti moraju neprestano ubrizgavati injekcije inzulina.

p, blok citati 11,0,1,0,0 ->

Terapijska gladovanja kod dijabetesa tipa 1 strogo su zabranjena. Ova vrsta bolesti uvrštena je na popis apsolutnih kontraindikacija u svim autorovim metodama. Takvi bi ljudi trebali stalno dobivati ​​hranu u malim obrocima, tako da ova metoda terapije nije tačno za njih.

p, blok citati 12,0,0,0,0 ->

Tip II karakteriše poremećen metabolizam. Ćelije nisu u stanju apsorbirati glukozu iako se inzulin proizvodi dovoljno. Šećera nema kamo otići, a ostaje mu u krvi. Što više osoba apsorbira junk food, veći je njezin nivo i rizik da dođe do kritične točke. Zbog toga se oni stalno moraju ograničiti u jednostavnim ugljikohidratima.

p, blok citati 13,0,0,0,0 ->

Mišljenja da li je moguće gladovati od dijabetesa tipa 2 različita su. Postoje primjeri ljudi koji se s ovom dijagnozom pokušavaju suzdržati od jedenja nekoliko dana, pa čak i sedmica. U nekima se stanje značajno poboljšalo: nestala je hronična slabost, stalna želja za jelom, dobili su osloboditi od viška kilograma i hipertenzije. Bilo je i onih koji su tvrdili da su potpuno izliječeni. No sve ove činjenice ostaju na razini filistinskih narativa, a ne fiksirane i nisu znanstveno dokazane.

p, blok citati 14,0,0,0,0 -> Vrste dijabetesa

Prema svom stavu prema ovom pitanju, autori terapeutskih metoda posta su podeljeni u 3 tabora:

p, blok citati 15,0,0,0,0 ->

  1. Dijabetes tipa II uključen je u popis indikacija za njegov režim (Malahov, Filonov).
  2. Uključite u listu kontraindikacija (Lavrov).
  3. Ne uključuju ga ni u jedan popis, uzdržavajući se da se direktno izrazi na ovu temu (Yakuba, Bragg, Voitovich, Voroshilov, Nikolaev, Stoleshnikov, Suvorin).

Većina ljekara skeptična je da postenje s dijabetesom tipa 2 pomaže. Na Internetu možete pronaći savjete ove vrste: u prisustvu ove dijagnoze prvo morate dobiti dozvolu liječnika. Potpuno prazna preporuka. Nijedan endokrinolog neće dati prednost za provođenje takvog eksperimenta, jer njegove koristi nisu naučno dokazane. Za njega je to puno gubitka liječničke dozvole i suspenzije s rada, jer gladovanje ne postoji na službenom spisku terapijskih metoda dijabetesa bilo koje vrste.

p, blok citata 16,0,0,0,0 ->

Stoga bi oni dijabetičari koji su se odlučili na tako ekstremnu metodu liječenja za sebe trebali razumjeti potpunu odgovornost za moguće posljedice. Jedini savjet koji u takvoj situaciji zaista djeluje je pažljivo odmjeravanje prednosti i nedostataka prije nego što počnete gladovati.

p, blok citati 17,0,0,0,0,0 ->

Čisto teoretski, koristi od posta kod dijabetesa moguće su, jer u nedostatku vanjske hrane, u tijelu se događaju procesi koji bi trebali poboljšati pacijentovo stanje:

p, blok citati 18,0,0,0,0 ->

  • nizak šećer u krvi
  • primjetno gubitak težine (gojaznost je čest pratitelj dijabetesa),
  • volumen želuca se smanjuje, što vam kasnije omogućava da prilagodite svoje prehrambene navike,
  • nizak krvni pritisak (hipertenzija je još jedna bolest koja ide ruku pod ruku sa dijabetesom),
  • prigušuje neprestana glad
  • u procesu autofagije ćelije se ažuriraju i, što je moguće (čisto teoretski), to će dovesti do činjenice da će normalno početi da doživljavaju glukozu, kao kod zdravih ljudi
  • autofagija eliminira i mnoge popratne bolesti, jer su bolesna i mrtva tkiva, uključujući tumore, uništena i idu kao hranjivi materijal.

Ipak, teško je izliječiti dijabetes postom. Sve je to još uvijek u teorijskom obliku i nije naučno dokazano.

p, blok citati 19,0,0,0,0 ->

Odlučujući se na takav očajnički korak, ljudi bi trebali razumjeti opasnost gladovanja od dijabetesa:

p, blok citati 20,0,0,0,0 ->

  • razvoj hipoglikemije, kome i smrti,
  • stres za tijelo, što može rezultirati ozbiljnim oštećenjem mnogih organa,
  • kritična razina ketona može dovesti do acetonske krize, kome i smrti,
  • čoveka će neprestano pratiti miris acetona, koji će dolaziti iz usta, iz tela a posebno iz urina.

Prije nego što donesu odluku o gladovanju, dijabetičari moraju stvarno procijeniti šta je u njemu više: pozitivno ili negativno? Ljekari upozoravaju da je razina opasnosti od takve alternativne metode liječenja mnogo puta veća od koeficijenta korisnosti.

p, blok citati 21,0,0,0,0 ->

Šta poste odabrati

Ako vas, ipak, dijagnoza nije zaustavila i odlučni ste u sebi da izgladnite glavom, barem umanjite štetu koju može nanijeti. To možete postići odabirom vrste i vremena ispravno.

p, blok citat 22,1,0,0,0 ->

Suva ili na vodi?

p, blok citati 23,0,0,0,0 ->

Samo na vodi i nema druge. Štaviše, treba piti što više vode. Ako za zdrave ljude dnevna norma varira, prema različitim metodama, od 2 do 4 litre, onda kod dijabetesa - definitivno ne manje od 4.

p, blok citat 24,0,0,0,0 ->

p, blok citati 25,0,0,0,0 ->

Kratkoročni ili dugoročni?

p, blok citati 26,0,0,0,0 ->

Čudno kako se čini, većina stručnjaka post-terapije inzistira na tome da je dijabetičarima bolje da poduzmu tečaj od 10-14 dana tako da se ketoacidoza u potpunosti prevlada i prevlada. Smatra se da bi ovaj proces trebao doprinijeti oporavku. Međutim, takva produžena apstinencija od hrane izuzetno je opasna. Stoga je bolje započeti s jednodnevnim praksama, postupno ih produžujući za 1-2 dana. To ne jamči potpuno oporavak, ali blagostanje se može poboljšati. U tom je slučaju potrebno osjetljivo saslušati svoje osjećaje i pri malom pogoršanju stanja konzultirati liječnika.

p, blok citati 27,0,0,0,0 ->

Kaskadno ili intervalno?

p, blok citata 28,0,0,0,0 ->

Ako se odabere dugoročno, neka to bude kaskadno.Tako će se tijelo postepeno naviknuti na stresne uvjete postojanja, a vi možete pratiti svoje stanje i razumjeti možete li i trebate li dodatno vježbati.

p, blok citati 29,0,0,0,0 ->

Međutim, mnogo je preporučljivije odabrati intervalno post kod dijabetesa. Tokom prozora hrane možete se pridržavati dijeta bez ugljikohidrata, a tokom razdoblja apstinencije od hrane u tijelu pokrenut će se svi oni procesi koji teoretski ne samo da mogu ublažiti stanje, već i dovesti do potpunog oporavka. Istina, do sada nije zabilježen nijedan takav slučaj.

p, blok citata 30,0,0,0,0 ->

Čak i službena medicina priznaje da povremeni posta, post i dijabetes međusobno se ne isključuju.

p, blok citata 31,0,0,0,0 ->

Preporuke

Prije svega, potrebno je pronaći wellness centar koji će provoditi terapeutski post, koji pristaje prihvatiti osobu koja boluje od dijabetesa melitusa i provoditi je tokom cijelog kursa. Kod kuće gladovati duže od 3 dana s ovom dijagnozom strogo je zabranjeno. Važno je osigurati stalni nadzor liječnika kako bi se u slučaju pogoršanja odmah pružila kvalificirana medicinska skrb.

p, blok citati 32,0,0,0,0 ->

Preporuke onima koji ga nisu u mogućnosti provesti u wellness centru i planiraju to raditi kod kuće ne garantuju da će sve nestati bez neželjenih posljedica i komplikacija.

p, blok citati 33,0,0,1,0 ->

Posebna dijeta dijabetičarima olakšava njihov ulazak u post. Ipak, vrijedi još jednom revidirati svoju prehranu, izuzevši sve štetne proizvode iz prehrane. Mentalno se prilagodite testu, pronađite istomišljenike i podršku. Normalizirajte svoju svakodnevnu rutinu, maksimalno povećajte svoj životni stil na pravi.

p, blok citata 34,0,0,0,0 ->

p, blok citata 35,0,0,0,0 ->

Opasni simptomi koji ukazuju na to da treba post prekinuti:

p, blok citata 36,0,0,0,0 ->

  • jake mučnine, povraćanja,
  • slabost, pospanost,
  • pretjerano znojenje
  • problemi sa očima: muhe, obojeni krugovi, bifurkacija,
  • nemoćna agresija, razdražljivost, histerija,
  • dezorijentacija, sumračna zbrka,
  • problemi s govorom: neusklađenost fraza, nejasan izgovor zvukova.

Ovaj simptomski kompleks (dovoljno je 2-3 znaka sa liste) ukazuje na hipoglikemiju. Ako se otkrije, preporučuje se uzimanje tablete glukoze i nazovite liječnika.

p, blok citati 37,0,0,0,0 ->

Ako je post protekao bez incidenata, pravilno organizirajte izlaz iz toga. U prva 2-3 dana pijte samo razblažene sokove, pa je dijabetičarima poželjno da se fokusiraju na povrće, a ne na voće: paradajz, kupus, mrkva. Glavna stvar nije koncentrirana, bez soli i šećera, svježe cijeđena i u malim količinama.

p, blok citati 38,0,0,0,0 ->

Potom od istog povrća (kupus, rajčica, mrkva) možete započeti s pire juhama uz dodatak svježeg bilja i salate s malom količinom maslinovog ulja, limunovog soka ili jabukovog sirćeta. Nakon 5 dana, možete probati tekuću žitaricu za doručak, a dijabetičari ga mogu kuhati u razrijeđenom mlijeku s niskim udjelom masti.

p, blok citata 39,0,0,0,0 ->

Nakon tjedan dana, postepeno unosite u ishranu namirnice koje je dijetom dozvoljena, odnosno one koje ste u osnovi pojeli prije posta. Istovremeno, ne zaboravite piti što više vode i nadgledati razinu šećera u krvi.

p, blok citati 40,0,0,0,0 ->

U prosjeku, izlaz bi trebao trajati koliko i post. Na kraju je potrebno proći pregled radi utvrđivanja zdravstvenog stanja.

p, blok citata 41,0,0,0,0 ->

Više informacija o pravilima za prevladavanje gladi nalazi se u članku ovdje.

p, blok citata 42,0,0,0,0 ->

Pitanje može li se dijabetes izliječiti postom i danas ostaje otvoreno pitanje. Veliki broj sumnji u pozadini nedostatka znanstvene baze zasnovane na dokazima ne dopušta prihvaćanje njegove službene medicine kao efikasne terapijske metode, čak i uz prisustvo pozitivnih i uspješnih primjera. Na kraju krajeva, svi su sami, a ne sistematski.

p, blok citata 43,0,0,0,0 -> p, blok-citata 44,0,0,0,1 ->

Terapijska gladovanje kod šećerne bolesti tip 2: liječenje dijabetesa gladovanjem

Ljekari se slažu da je glavni razlog razvoja bolesti pretilost i nezdrava prehrana. Post rješava dva problema odjednom: pomaže pri smanjivanju težine i, zbog odbijanja slatkiša, dovodi u normalu razinu šećera u krvi.

Opterećenje unutrašnjih organa poput jetre i gušterače smanjuje se kad prestanete jesti. Sistemi i organi počinju bolje raditi, a to često dovodi do potpunog nestanka simptoma dijabetesa, omogućavajući bolesnoj osobi da živi pun život i osjeća se sretno.

Ako se trajanje posta postigne na dvije sedmice, tada se za to vrijeme u tijelu događaju značajne promjene za bolje upravljanje:

  • probavni organi prestaju doživljavati ogromno opterećenje zbog neprestanog grickanja i štetnih proizvoda koji uđu u njih,
  • poboljšava metabolizam, pomažući u borbi protiv pretilosti,
  • obnavlja se funkcija pankreasa,
  • tijelo lakše podnosi manifestacije hipoglikemije,
  • vjerovatnoća za razvoj komplikacija kod dijabetesa tipa 2 je smanjena,
  • svi organi i njihovi sistemi počinju raditi zajedno,
  • dijabetes prestaje napredovati.

S obzirom da je vrijeme posta dugo, tokom njega je potrebno redovno piti vodu, ali neki vježbači kažu da će rezultati terapije biti bolji ako uđete u nekoliko "suhih" dana kada ništa izvana, čak ni voda, ne uđe u tijelo.

Učinkovitost posta kod dijabetesa

O efikasnosti terapije se još uvijek govori, jedina alternativa koju liječnici nude dijabetičarima su tablete koje uklanjaju visoki šećer u krvi. Ako pacijent ne pati od patologija vaskularnog sistema i drugih bolesti u akutnom obliku, post će pomoći da se izbori sa bolešću na "zdraviji" način.

Glad je efikasna zbog činjenice da tijelo počinje koristiti svoje rezerve za preradu masti i drugih hranjivih sastojaka kada prestanu unositi izvana. Inzulin - hormon koji se luči unosom hrane - tijelo proizvodi tokom posta zbog unutarnjih „depoa“. Istovremeno, dolazi do oslobađanja toksina i drugih štetnih materija koje se nakupljaju tokom pothranjenosti. Da biste ubrzali postupak čišćenja, odbijanje hrane trebali biste pratiti ispijanjem barem 2-3 litre vode dnevno.

Terapija pomaže vraćanje metaboličkih procesa na njihovu normalnu brzinu, što je važno za dijabetičare. Njihov metabolizam se pogoršava zbog loše dizajnirane prehrane i bolesti. Pravilno funkcionirajući metabolizam omogućava vam da izgubite suvišne kilograme bez radikalne promjene prehrane. Razina glikogena sadržanog u tkivima jetre opada, a nakon primanja masnih kiselina, te se pretvaraju u ugljikohidrate.

Neki izgladnjeli ljudi prestaju da se pridržavaju ove metode, počevši da doživljavaju nove, čudne senzacije. Mnogi ljudi imaju miris acetona iz usta. Ali razlog za to je u ketonskim tijelima koja se formiraju tokom njega. Ovo sugeriše da se razvija hipoglikemijsko stanje koje predstavlja opasnost za život dijabetičara, naročito kad je riječ o dijabetesu tipa 1. Dijabetičari tipa 2 lakše podnose ograničenje hrane.

Pravila posta s dijabetesom

Da bi post imao koristi, treba se pridržavati strogih pravila. Kao i svaki drugi tretman, zahtijeva od pacijenta da bude dosljedan, osjetljiv na njegovo stanje i strpljenje.

U prvoj fazi trebate posjetiti liječnika i uzeti testove. Dijabetičar pokazuje produženo gladovanje, što je moguće samo uz dobro opće zdravlje. Prosječno trajanje posta je dvije sedmice. Nisu svi u mogućnosti brzo dostići taj rok - u početku je potrebno započeti s nekoliko dana kako biste tijelu dali vremena da se navikne na novo stanje. Čak i 3-4 dana bez hrane poboljšati će zdravlje i normalizovati nivo šećera u plazmi.

Ako je dijabetičar prekomjeran kilogram i postoje mnoge popratne bolesti, tada je bolje početi se pridržavati ove metode pod liječničkim nadzorom. U idealnom slučaju terapeut, endokrinolog i nutricionista treba istovremeno voditi takvog pacijenta. Tada je moguća kontrola nad svim pokazateljima. Sam pacijent može redovito mjeriti nivo glukoze u kući.

Važne pripremne mjere koje su tijelo postavile štrajk glađu. Priprema uključuje:

  • konzumiranje hrane na bazi biljnih proizvoda tokom posljednja tri dana prije posta,
  • dodavanje 30 grama maslinovog ulja u hranu,
  • navikavanje na svakodnevnu upotrebu tri litre pročišćene vode,
  • klistir posljednjeg dana prije štrajka glađu za uklanjanje ostataka hrane i suvišnih tvari koje onečišćuju jednjak.

Podjednako je važna i psihološka priprema. Ako pacijent dobro razumije šta će mu se dogoditi za vrijeme terapije, nivo stresa biće manji. Ako je psiho-emocionalno stanje napeto, osoba će se stalno privlačiti da uguši tjeskobu i strahove hranom - kao najjednostavnijim i najpristupačnijim načinom uživanja i radosti. Smetnje su neizbježne kod onih koji se nisu postavili da se pridržavaju pravila i dobiju pozitivan rezultat.

Izlazak iz gladi

Ova se tehnika razlikuje po tome što je trebate ne samo pravilno unijeti, već i pravilno izaći. Ako se to ne učini, tada će se svi znakovi dijabetesa brzo opet vratiti, a rezultat će se izgubiti.

Pravila izlaska iz štrajka glađu su jednostavna:

  • najmanje tri dana zabranjeno je jesti masnu, dimljenu, prženu hranu,
  • jelovnik prve nedelje trebao bi se sastojati uglavnom od supa, tečnih pirea, prirodnih sokova, mlečnih proizvoda i surutke, dekocija povrća i druge hrane koja se lako probavlja,
  • tada možete ući u jelovnik kaše, kuvano meso i supe na mesnom juhu,
  • ne možete naglo povećati obroke - u početku će biti dovoljno uvesti dva obroka dnevno, postupno povećavajući količinu na pet ili šest u malim obrocima,
  • veći dio prehrane trebalo bi da se sastoji od povrća salata i supa, orašastih plodova i voća, tako da učinak štrajka glađu traje što duže.

Morate izaći iz posta onoliko dana koliko je trajalo. Tako možete povećati njegovu efikasnost i smanjiti ozbiljnost bolesti.

Vjeruje se da je za održavanje rezultata potrebno redovito pribjegavati takvoj terapiji, no nije je potrebno svaki put dugo ograničavati u hrani i hranjivim tvarima. Dovoljno je da dijabetičari štrajkuju glađu dva do tri dana.

Kada se odlučujete za dugi štrajk glađu, morate razumjeti da će njegova učinkovitost biti veća od one za 2-3 dana. To je zbog činjenice da se terapeutski učinak pojavljuje tek trećeg ili četvrtog dana čišćenja organizma. U ovom trenutku dolazi do acidotske krize. Ljudsko tijelo počinje koristiti unutrašnje rezerve za održavanje života, prestajući čekati da hrana dođe izvana.

Prekomjernu težinu pacijenta najbolje je ukloniti u prvim danima, ali padovi nastaju zbog oslobađanja vode, soli i glikogena. Težina koja slijedi sljedećih dana je potkožna masnoća koja je jedan od najgorih neprijatelja oboljelih od tegobe.

Oprez

Uprkos prividnim prednostima tehnike, postoje situacije u kojima je početak ili nastavak posta nemoguć.

Govorimo o napadima hipoglikemije. Za ljude koji imaju povijest dijabetesa ovo je stanje kobno. Stoga morate znati njegove simptome kako biste na vrijeme poduzeli akciju i zaštitili se.

Hipoglikemiju karakterizira činjenica da tijelu nedostaje glukoza. Daje znakove, čineći pacijenta mučninu, slabost, vrtoglavicu, pospanost, osjećaj bifurkacije onoga što vidi, promjene raspoloženja, nekoherentnost govora i zamagljenu svijest. Simptomi se mogu brzo izgraditi i završiti u komi i smrti. Da biste se izvukli iz hipoglikemijske krize, trebate jesti slatkiše, žlicu meda ili tabletu glukoze. Kako biste spriječili razvoj napada, možete u svoj svakodnevni napitak dodati malo šećera ili meda.

Ovoj tehnici čišćenja ne možete pribjeći uz prisustvo sljedećih odstupanja:

  • kardiovaskularne bolesti
  • mentalni poremećaji
  • neurološke patologije,
  • urogenitalne bolesti.

Zabrana se odnosi i na trudnice i dojeće žene, kao i na osobe mlađe od 18 godina.

Moderan način života i neograničena količina hrane koja se može kupiti dovode do porasta broja dijabetičara širom svijeta. Svako od njih može ublažiti stanje, jedan od efikasnih načina je vježbanje posta.

Pogledajte video: 8-16: Валерий Карпин, Максим Калиниченко, Александр Шмурнов. Выпуск от (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar