Suzbijači dijabetesa tipa 2: lista

Prema preporukama WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) u liječenju šećerne bolesti tipa 2 organizacija najvažnije prehrane i upotreba tjelesne aktivnosti su od najveće važnosti. Naročito je važno maksimizirati upotrebu ovih tretmana bez lijekova u prvim godinama nakon otkrivanja dijabetesa, jer ovo značajno poboljšava prognozu bolesti, a takođe stvara i povoljnu osnovu za upotrebu lijekova, ako je potrebno.

Naravno, nije svaki pacijent kombinacija prehrane i fizičke aktivnosti dovoljan za održavanje normalne razine šećera u krvi, posebno kod dugotrajne dijabetesa. U tim slučajevima su propisane tablete za snižavanje šećera.

Kod nekih bolesnika propisivanje lijekova za snižavanje šećera potrebno je od trenutka otkrivanja dijabetesa; razina šećera u krvi je tako visoka. Često je to posljedica kasnog otkrivanja bolesti. Uostalom, znamo da dijabetes melitus tipa 2 može proći dugo vremena gotovo neprimetno za pacijenta.

Imajući u vidu da je glavni cilj u liječenju dijabetesa održavanje razine šećera u krvi što je bliže normalnoj, potrebno ga je postići svim sredstvima koja su dostupna u arsenalu medicine. Dijeta, tjelesna aktivnost i lijekovi za snižavanje šećera trebaju se koristiti za njegovu primjenu na najracionalniji način.

Moderne tablete za snižavanje šećera

Zadnjih godina izbor lijekova za snižavanje šećera znatno se proširio.

Među njima se može razlikovati nekoliko grupa prema principu djelovanja:

1. Lijekovi koji pojačavaju lučenje inzulina pomoću gušterače.
2. Pripravci koji poboljšavaju djelovanje inzulina na staničnoj razini (povećava osjetljivost na inzulin).
3. Lijekovi koji smanjuju apsorpciju ugljikohidrata u crijevima.

Naravno, izbor lijeka ili njihova kombinacija u svakom pojedinačnom slučaju, kao i odabir doze, u potpunosti je u nadležnosti liječnika. Stoga se karakteristike lijekova, koje dajemo u nastavku, ni na koji način ne mogu smatrati vodičem za njihovu upotrebu!

Bilo koja droga ima dva imena: međunarodna, koja označava stvarnu aktivnu supstancu, i komercijalna (trgovina). Ista supstanca može imati više njih, budući da različiti proizvođači svojim proizvodima daju različita imena, uključujući i isporuke u različite zemlje. Pacijent mora znati međunarodno ime svog lijeka. Uvijek će biti naveden na ambalaži pored reklame (obično malim slovima)!

Ispod ćemo navesti međunarodna imena lijekova, kao i komercijalne u zagradama.

Lijekovi za jačanje gušterače

U ovu grupu spadaju dobro poznati lijekovi iz grupe sulfoniluree (mnogo ih je, navest ćemo ih dalje) i novi lijekovi repaglinid (Novonorm) i nateglinid (Starlix).

Najčešće korištene sulfonilureje su: glibenklamid (Maninil), gliklazid (Diabeton MV), glicidon (Glurenorm), glimepirid (Amaril).

Mehanizam djelovanja svih ovih lijekova uglavnom je stimuliranje oslobađanja inzulina pomoću gušterače, što dovodi do smanjenja šećera u krvi.

Odgovor na učinak istog lijeka može u mnogome varirati od različitih pacijenata (do potpunog nedostatka efekta).

Svaki od ovih lijekova ima svoje karakteristike, koje liječnik uzima u obzir prilikom imenovanja za određenog pacijenta. Najznačajnije razlike odnose se na trajanje akcije.

Glibenklamid i gliklazid smanjuju učinak na nivo šećera oko 12 sati, pa se prepisuju dva puta dnevno, ujutro i uveče.

Glikvidon ima nešto kraće razdoblje djelovanja, može se uzimati 3 puta dnevno (prije glavnih obroka).

Naročito kratak period djelovanja repaglinida i nateglinida. Kod ovih lijekova akcija brzo započinje i nastavlja se samo tijekom porasta razine šećera u krvi nakon hrane. Zbog toga ih nazivaju regulatorima hrane za šećer u krvi.

Najduži učinak ima glimepirid, ovaj lijek kod mnogih pacijenata može se upotrebljavati jednom dnevno. Sada je na raspolaganju i dugotrajna verzija gliklazida - Diabeton MV.

Glavna nepoželjna nuspojava upotrebe lijekova koji pojačavaju lučenje inzulina je hipoglikemija.

Svi su ovi lijekovi kontraindicirani za dijabetes tipa 1, trudnoću i dojenje, akutna stanja (uključujući dijabetičku komu, infarkt miokarda, moždani udar itd.), Kao i za individualnu netoleranciju.

Lijekove ove grupe nema smisla kombinovati jedan sa drugim. Kombinacija s metforminom (vidi dolje), za razliku od toga, može biti vrlo efikasna. Neki od ovih lijekova mogu se uspješno koristiti u kombinaciji sa inzulinom.

Lijekovi za osjetljivost na inzulin

U ovu grupu spadaju nadaleko poznati lijek metformin (Siofor, Glucofage) i novi - pioglitazon (Actos), rosiglitazon (Avandia).

Metformin poboljšava apsorpciju šećera u ćelijama tijela bez povećanja oslobađanja inzulina od strane gušterače. Posebno se uspješno primjenjuje kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 koji imaju prekomjernu težinu. Metformin ne povećava apetit (ovaj efekat se ponekad primećuje u preparatima sulfoniluree). Kada uzimate metformin, praktički nema hipoglikemije.

Metformin se ne koristi kod oslabljene funkcije jetre ili bubrega, zatajenja srca kao i bilo koje tablete za snižavanje šećera - u trudnoći i akutnim stanjima (dijabetička koma, srčani udar, moždani udar, itd.), Individualnoj netoleranciji.

Metformin se može koristiti u kombinaciji sa lijekovima koji pojačavaju oslobađanje inzulina iz gušterače, kao i sa inzulinom.

Kada vam može biti potreban inzulin?

Uprkos činjenici da se kod šećerne bolesti tipa 2, velika količina njegovog inzulina oslobađa, s vremenom, neki pacijenti će i dalje trebati liječenje inzulinom.

Ovo je obično povezano sa smanjenjem rada pankreasa, što u uvjetima smanjene osjetljivosti na inzulin dovodi do ozbiljne dekompenzacije dijabetesa.

Insulin se propisuje za dijabetes melitus tipa 2 sa visokim vrijednostima šećera u krvi, ako su sva ostala sredstva za njegovo smanjivanje neučinkovita (dijeta, vježbanje, tablete za snižavanje šećera i njihove kombinacije).

Imenovanje inzulina često plaši pacijenta, ponekad toliko da odbije liječenje. Ovo je vrlo pogrešan stav, jer je glavni cilj liječenja dijabetesa održavanje razine šećera u krvi što je moguće bliže normalnoj.

Šteta koju tijelu nanosi visoki šećer nije usporediva s privremenim neprijatnostima u početnom razdoblju terapije inzulinom!

Najnepovoljnija (i prilično česta!) Situacija je sljedeća. Inzulin se propisuje pacijentu koji ima dijabetes tipa 2, ali su mu razine šećera u krvi i dalje visoke. Činjenica je da sama činjenica propisivanja inzulina ne garantira normalizaciju razine šećera u krvi.

Nakon propisivanja inzulina, liječniku i pacijentu ostaje mukotrpan i često dugotrajan rad. Potrebno je povećati kontrolu nad pokazateljima šećera u krvi, savladati nova znanja (koncept „jedinica hljeba“ kao kvantitativne mjere ugljikohidrata i sl.) I vještine (tehnika ubrizgavanja itd.).

Također je važno shvatiti da doza inzulina za postizanje kompenzacije kod pacijenta s dijabetesom tipa 2, s obzirom na smanjenu osjetljivost, može biti prilično velika. Pacijenti se ponekad plaše "velikih" doza inzulina, mada ta supstanca sama po sebi nije štetna, jer je ona u tijelu svake osobe.

Neželjena posledica inzulinske terapije može biti debljanje. To se mora uzeti u obzir, a ako se dogodi ovaj trend, pokušajte dodatno smanjiti unos kalorija.

Ponekad se može zahtevati inzulin kao privremena mera. To je moguće kod teških bolesti, kao što su upala pluća, suppurativni procesi, srčani udar, moždani udar itd.

Činjenica je da bilo koji ozbiljni kršenja u tijelu dovode do pogoršanja šećera u krvi. Situacija može čak ugroziti razvoj dijabetičke kome. Period inzulinske terapije u slučajevima teškog dijabetesa koji se pridružio dijabetesu traje različito vrijeme, obično do stabilnog poboljšanja. Tada se, pod nadzorom šećera u krvi, inzulin može otkazati. Osim toga, inzulin se privremeno propisuje za vrijeme velike operacije.

I.I. Dedov, E.V. Surkova, A.Yu. Majori

Opći pravci u medicinskom tretmanu dijabetesa tipa 2

Jedan od glavnih uvjeta uspješnog liječenja bolesti je najranije otkrivanje patologija. Moderna dijagnostika može otkriti odstupanja u fazi kršenja pravilnog odgovora ćelije na povećanje glukoze u krvi.

Nakon dijagnoze koristi se agresivna terapija koja omogućava postizanje ciljanih vrijednosti glikemije u najkraćem mogućem roku. Može se koristiti i mono- i kombinirana terapija, posebnu odluku donosi liječnik u ovisnosti o stadiju i karakteristikama tijeka bolesti.

Nakon redovnih lekarskih pregleda na osnovu dobijenih analiza tehnika se može prilagoditi. Pored toga, po potrebi se provodi inzulinska terapija, zbog koje se nadoknađuju poremećaji metabolizma ugljikohidrata.

Indikacije za imenovanje terapije lijekovima, skupina lijekova

Nakon početka uzimanja lijekova vjerovatnoća za samoobnavljanje sekreta inzulina u normaliziranim vrijednostima značajno se minimizira, u većini slučajeva žlijezda se potpuno atrofira. Nakon što se postavi dijagnoza u ranim fazama, pokušavaju se prehrambene mjere, povećanje motoričke aktivnosti i promjena životnog stila. Samo ako pokušaji izliječenja bolesti ovim metodama nisu djelotvorni, propisana je terapija lijekovima.

Oralni lijekovi dijele se u tri vrste.

LijekoviOpis
SekretogeniOni mogu značajno povećati lučenje inzulina, optimalna koncentracija u krvi je odabrana zbog promjene doze. Prema vremenu efekta mogu biti kratkog ili dugotrajnog djelovanja. Klinizi pripadaju prvoj grupi, derivati ​​sulfoniluree pripadaju drugoj grupi.
Aktivne tvari koje smanjuju otpornost na inzulin vraćaju stanicama sposobnost da adekvatno reagiraju na inzulin u krviDjelatna tvar su tiazolidindioni i bigvanidi.
Crijevna apsorpcija glukoze u crijevimaNe ulazi u krvotok i prirodnim se izlučuje iz tijela. Ova grupa lijekova uključuje inhibitore α-glukozidaze.

Vrste lijekova za snižavanje šećera

Vrste lijekova za snižavanje šećera

Propisivanje specifičnih lijekova može se izvršiti samo nakon ispravne dijagnoze. Djelovanje aktivnih tvari treba odgovarati uzroku šećerne bolesti drugog tipa i usmjereno je na njegovo uklanjanje. Predlaže se popis najčešće korištenih lijekova.

Sekretogeni (stimulanse insulina)

Vrlo popularni lijekovi, proizvedeni na bazi sulfonilureje, odlikuju se različitom efikasnošću i brzinom apsorpcije. Potrebno je strogo doziranje, predoziranje može izazvati hipoglikemiju. Ovo je patološko stanje uzrokovano naglim padom koncentracije glukoze u krvi, a stadijuma pluća karakteriziraju blijeda koža, znojenje i palpitacije. U teškim oblicima pojavljuju se konfuzija svijesti, oštećenje govora, gubitak pokreta i orijentacije. Pacijent može pasti u komu.

Beta ćelije gušterače se stimulišu aktivnom supstancom, što dovodi do povećanja izlučivanja inzulina. Trajanje je ograničeno vitalnošću ćelije.

  1. Prednosti. Imaju izražen terapeutski efekat, smanjuju HbA1C za 2% i podstiču rani vrhunac izlučivanja. Blokirani su samo kalijumski kanali. Pacijenti koji uzimaju takve lijekove ne mogu se prebaciti na inzulin u fazi koronarnog sindroma.
  2. Nedostaci. Tokom prijema pojavljuje se akutni osjećaj gladi, pacijentova težina povećava se ubrzanim tempom.

Kontraindikacije uključuju trudnoću i dojenje, očigledan nedostatak beta ćelija, atrofiju štitne žlijezde.

Maninil

Moderni lijek, koji pripada drugoj generaciji, ima izražen učinak snižavanja šećera. Metabolizira ga jetrena stanica, ne štetno djeluje na bubrege. Maksimalna dnevna doza ne može biti veća od 20 mg, za starije osobe doza se smanjuje na 10 mg. Tablete se uzimaju dva puta dnevno, doza se prilagođava uzimajući u obzir težinu bolesti. Učinak se procjenjuje nakon 4 tjedna kontinuirane upotrebe, ako pozitivne promjene nisu dovoljne, tada biste trebali prijeći na kombinirani tretman.

Diabeton

Na drugom je mjestu po učestalosti primjene, simulira rani maksimum izlučivanja inzulina, ne samo da može sniziti šećer u krvi, već također poboljšati njegove reološke parametre. Pozitivno djeluje na opskrbu krvlju, ne dozvoljava razvoj patologija mrežnice, te pokazuje antioksidacijska svojstva. Ovisno o stadijumu bolesti, može se upotrebljavati jednom ili dva puta dnevno. Prvi učinak utvrđuje se tjedan dana nakon početka primjene, povećanje dnevne doze dopušteno je tek nakon analize urina i krvi. Maksimalni unos ne može biti veći od 320 mg / dan.

Glimepirid

Odnosi se na lijekove treće generacije, otpušta inzulin 24 sata, može se propisati za infarkt miokarda. Nakon primjene tijela se ne nakuplja, izlučuje urinom i izmetom. Uzima se jednom dnevno, stupanj stepeni i početna doza je 1 mg. Procjena efikasnosti akcije vrši se nakon tjedan dana liječenja, promjene količine propisanog lijeka dopuštene su tek nakon analize urina i krvi. Pri prelasku na drugi lijek ne može se utvrditi tačan omjer između doza različitih lijekova.

Inhibitori alfa glukozidaze

Lijekovi za snižavanje šećera: inhibitori alfa glukozidaze

U našoj zemlji iz velike porodice ovih efikasnih lijekova samo je jedan agent prošao državnu registraciju - akarbozu. Akarboza deluje kao filter, sprečavajući da se složeni ugljeni hidrati apsorbuju u krv. Veže se za enzim tankog crijeva i ne dopušta mu da razgradi složene polisaharide. Tako se sprečava razvoj hiperglikemije.

  1. Prednosti. Ne utiče na nivo glukoze, ne stimuliše njegovu proizvodnju. Pozitivno djeluje na tjelesnu težinu, pacijent počinje umjereno gubiti kilograme. Efekat se postiže zahvaljujući tome što u organizam ulazi mnogo manja količina visokokalorične glukoze. U praksi je dokazano da se kao rezultat duže upotrebe akarboze napreduje vaskularna ateroskleroza, značajno usporava, povećava se njihova propusnost i poboljšava se funkcija glatkih mišića zidova kapilara. Lijek se ne apsorbira u krv, što eliminira pojavu patologija unutrašnjih organa.
  2. Nedostaci. U crijevima, zbog velike količine ugljikohidrata neobrađenih enzimima, započinje fermentacija što može uzrokovati nadimanje i proljev. Učinkovitost lijeka je mnogo manja od derivata metformina i sulfoniluree.

Zabranjen je za pacijente sa cirozom jetre, različitim upalama crijeva, bubrežnim zatajenjem, trudnicama i dojiljama. Nuspojave se gotovo nikada ne javljaju.

Uzima se prije jela, početna doza je tri puta po 50 mg. Nakon 4 tjedna uzimanja lijeka, trebali biste napraviti pauzu.

Glucobay

Pseudotetrasaharid mikrobnog porijekla, ima utjecaj na količinu apsorbirane glukoze, stabilizira njen rad u krvi tokom dana. Maksimalna koncentracija nastaje 2 sata nakon primjene, izlučuju ga crijeva (50%) i bubrezi (50%). Učinkovitost se provjerava nakon 4 tjedna terapije lijekovima, a prema pokazateljima, dnevna doza se može povećati na 200 mg tri puta dnevno. Kombinovana upotreba sa adsorbentima se ne preporučuje.

Miglitol

To je inhibitor alfa glukozije, hipoglikemijskog lijeka. Početna doza do 25 mg tri puta na dan, test efikasnosti vrši se nakon otprilike 4-8 nedelja. Na osnovu laboratorijskih ispitivanja, doza se prilagođava i može povećati do 100 mg odjednom. Kao nuspojave mogu se javiti natečenost, proliv, nadutost i rijetko osip na koži. Ne preporučuje se uzimanje kod bolesti crijeva, opstrukcije tankog crijeva i ulceroznih patologija. Smanjuje dostupnost propranolola i ranitidina.

Oksid

Konkurentni inhibitor alfa-glukoze koji razgrađuje polisaharide. Inhibira stvaranje i apsorpciju glukoze, snižava koncentraciju u krvi. Ne utječe nepovoljno na aktivnost β-glukozidaze. Lijek se polako apsorbira u krvotok, što minimizira rizik od negativnih reakcija i brzo se izlučuje iz tijela izmetom. Zabranjeno je propisivanje dijabetičke kome pacijentima nakon složenih hirurških intervencija i patoloških stanja crijeva.

Pripravci Glitazone

Medicina danas koristi dva terapijska sredstva iz ove grupe: pioglitazon i rosiglitazon.

Aktivne tvari stimulišu receptore stanica mišića i masnog tkiva, što dovodi do povećanja količine proizvedenog inzulina. Periferna tkiva počinju bolje reagirati na prisutnost endogenog inzulina.

  1. Prednosti. Smatra se najefikasnijim lijekom među oralnim lijekovima. Zbog blokiranja lipolize u krvi smanjuje se količina slobodnih masnih kiselina, a tkivo se redistribuira na potkožno. Aktivne tvari povećavaju postotak lipoproteina visoke gustoće, snižavaju razinu triglicerida.
  2. Nedostaci. Negativno utječe na funkcioniranje kardiovaskularnog sustava, monoterapija snižava fiziološki nivo HbA1C. Dugotrajna upotreba može uzrokovati porast tjelesne težine.

Koristi se kao monopriprema ili u kombinaciji s drugim medicinskim proizvodima. Ponekad uzrokuju zadržavanje tekućine u tijelu, anemiju i odstupanje jetrenih enzima od norme.

Norma diab

Učinkovito uspostavljen tijekom monoterapije prekomjerne težine, stimulira gama receptore. Povećava brzinu korišćenja glukoze, poboljšava kontrolu koncentracije u plazmi. Dugotrajno konzumiranje u maksimalnim dozama može uzrokovati oštećenje vida i nesanicu. Ponekad doprinosi zaraznim bolestima respiratornog sistema.

Pioglar

Stimulira γ-receptore koji sudjeluju u procesu smanjenja koncentracije glukoze u krvi, smanjuje količinu triglicerida. Ima veliku apsorpciju, izlučuje se iz pacijentovog tijela žuči, maksimalna koncentracija u krvi postiže se nakon 24 sata. Za ravnotežnu koncentraciju potrebno je sedam dana. Ne preporučuje se primjena trudnicama i dojiljama.

Avandia

Povećava osjetljivost receptora masnog tkiva na inzulin, čuva i obnavlja fiziološku funkciju beta ćelija. Značajno smanjuje nivo masnih kiselina, poboljšava kontrolu glikemije. Zabranjeno je prihvatanje pacijenata s preosjetljivošću na rosiglitazon, majki koje doje i trudnica.

Kombinovana terapija

Ako se monoterapija pokazala neefikasnom čak i pri najvećoj dozi, tada treba propisati liječenje nekoliko lijekova. Specifičan izbor donosi se uzimajući u obzir karakteristike tijeka bolesti i mogućnosti pacijentovog tijela. Najčešće se biraju lekovi koji utiču na povećanje lučenja inzulina i osetljivost perifernog tkiva. Drugi lijek se dodaje tek nakon pregleda, dok doza prvog nije smanjena.

Pogledajte video: Sugar: The Bitter Truth (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar