Šećer u krvi naglo je pao - zašto dijabetičari imaju hipoglikemiju i kako se nositi s tim?

Hipoglikemija, odnosno pad šećera u krvi, nije ništa manje opasan od podizanja. Ova bolest je jedna od komplikacija dijabetesa tipa 2. Nagli porast glukoze pacijent ima naglo pogoršanje, može doći do kome ili, u rijetkim slučajevima, smrti.

Uzroci pada šećera kod dijabetesa tipa 2

Prema statističkim podacima, od ukupnog broja oboljelih od dijabetesa otprilike 80% pati od bolesti drugog tipa. Kod dijabetesa koji nije ovisan o insulinu, gušterača proizvodi dovoljno inzulina, ali tijelo na to ne reagira u potpunosti. Kao rezultat toga, glukoza se nakuplja u krvi, ali ne ulazi u ćelije organizma. Dijabetičari tipa 2 imaju niži šećer u krvi, za razliku od dijabetesa ovisnog o insulinu. Dodatni oštar pad glukoze može nastati kao rezultat sljedećih razloga:

  • Jedenje hrane s puno jednostavnih ugljikohidrata. Bolesnike s dijabetesom treba pripremiti na činjenicu da će se cijeli život morati pridržavati određene prehrane. Odabir će ga liječnik i ovisi o pojedinačnim pokazateljima pacijenta. Jednostavni ugljikohidrati nalaze se u mlijeku, pecivima, nešto voća i povrća. U tijelu se brzo probavljaju, a nakon nekoliko sati se pojavljuje osjećaj gladi. Neiskorišteni ugljikohidrati prelaze u masno tkivo.
  • Istodobna upotreba lijekova protiv dijabetesa i alkoholnih pića. Jaki alkoholičari snižavaju glukozu u krvi, a simptomi hipoglikemije slični su znakovima intoksikacije. Alkohol blokira djelovanje lijeka i to prijeti dijabetičarima s ozbiljnim posljedicama.
  • Zloupotreba alkohola. Svaki dijabetičar zna da konzumiranje alkohola može imati ozbiljne posljedice. Ako osoba pije kod kuće, nije bavila nikakve fizičke vježbe, sve je pojela slatkim kolačem s čajem, tada, u principu, ne bi trebalo biti komplikacija. Međutim, situacija se temeljno mijenja ako je pacijent s dijabetesom popio, a zatim prošetao nekoliko kilometara pješice, uopće nije jeo slatkiše, vjerojatnost nastanka hipoglikemije vrlo je velika.
  • Veliki vremenski interval za sljedeći obrok. Dijeta za dijabetičkog pacijenta trebala bi se sastojati od malih porcija, otprilike pet do šest puta dnevno. Ako se osoba pridržava sastavljenog jelovnika i neprestanog vremena obroka, ne bi trebalo da dođe do naglih porasta glukoze u krvi. Međutim, ako preskočite jedan obrok, nivo šećera može znatno pasti. Na primjer, u kazalištu ili na ulici nije prihvaćeno, ali imati slatki bombon u džepu za takvu priliku jednostavno je potrebno.
  • Predoziranje jedne doze inzulina. Program terapije inzulinom izrađuje se zajedno s liječnikom i svako odstupanje od pojedine norme može nepovoljno utjecati na pacijentovo zdravlje, na primjer, može doći do hipoglikemije.
  • Veliki fizički napor. Terapija inzulina i dijeta s ugljikohidratima biraju se pojedinačno za svakog pacijenta. Ali u svakom slučaju, sve se to izračunava na osnovu činjenice da osoba doživljava stabilne fizičke aktivnosti - sporo trčanje, plivanje, brzo hodanje. Ali pretjerana opterećenja mogu u potpunosti precrtati cijeli odabrani tijek liječenja. Stoga ne zloupotrebljavajte fizički odgoj, neka opterećenje bude konstantno i u malim količinama.

Opasnost od pada šećera u krvi

S naglim padom glukoze u krvi dolazi do hipoglikemije. Mozak je prvi koji pati od toga.Ovaj je ljudski organ vrlo složene strukture, a i najmanji kvar u radu može nanijeti nepopravljivu štetu cijelom tijelu. Uz pomoć krvi, sva potrebna hranjiva sastojka dostavljaju se u moždane stanice, neurone. Priroda je dizajnirana tako da glukoza ulazi u moždane stanice bez pomoći inzulina. Dakle, bez obzira na količinu inzulina u tijelu, neuroni su osigurani od gladovanja glukozom. Uz hipoglikemiju, mozak ne prima količinu šećera koja mu je potrebna, a započinje energetsko gladovanje neurona. Zbog toga je tako ozbiljan upravo nagli pad šećera u krvi. Proces gladovanja ćelija događa se za nekoliko minuta, a već taj vremenski period dovoljan je da čovjek osjeti zamućenje svijesti i padne u hipoglikemijsku komu. Od procesa koji se odvijaju u mozgu tokom kome koja će posljedica nadvladati pacijenta.

Kod dijabetes melitusa drugog tipa svaki pacijent ima vlastiti individualni pokazatelj donje granice razine glukoze u krvi. Ljekari se odbijaju s prosječno 3 mmol / L.

Simptomi pada šećera u krvi

Pad glukoze ne može proći pacijentu nezapaženo, postoji nekoliko simptoma karakterističnih za ovo stanje:

  • Nulta faza. Osjeća se glad, a toliko je lagan da pacijent ne može razumjeti - je li istinit ili lažan. U tom slučaju glukometri će postati nezamjenjivi pomoćnik, što će vam pomoći da utvrdite da li je razina šećera u krvi smanjena ili ne. Ako indikator počne padati i približava se razini od 4 mmol / l, onda je to prvi znak hipoglikemije. Da biste normalizirali stanje, dovoljno je pojesti komad šećera i popiti ga sa sokom od jabuke.

  • Prva faza. Jasan osjećaj gladi. Da biste na vrijeme zaustavili pristup hipoglikemiji, morate jesti puno voća, mliječnih proizvoda, hljeba. Ako nema mogućnosti da jede, pacijent se počinje znojiti, javlja se slabost u nogama, drhtanje u koljenima, glavobolja, integritet kože postaje blijed. Simptomi koji se pojave su toliko izraženi da se hipoglikemija ne može propustiti. U prvoj fazi to još možete popraviti - svijest je lagano oblačno, ali čovjek je prilično sposoban žvakati komad šećera ili piti slatku soda.
  • Druga faza. S početkom druge faze stanje dijabetičara brzo se pogoršava. Pacijent ima otečen jezik, govor postaje gadan, dvostruk u očima. Ako je osoba još uvijek pri svijesti, jednostavno treba popiti bilo koji slatki napitak. Morat ćete zaboraviti na komad šećera - postoji velika vjerovatnoća da se može gušiti. Ako se proces ne zaustavi na vrijeme, započet će treća faza u kojoj komad šećera ili soda više neće pomoći.
  • Treća faza. Početkom faze 3 čovjek gubi svijest i pada u komu. Koliko će ozbiljne biti posljedice nesvjesnog stanja, ovisi o onima koji su oko vas i njihovoj sposobnosti da pruže prvu pomoć. S početkom 3. faze događaji se obično razvijaju u dva smjera:
    • Pored dijabetičara je osoba koja zna šta učiniti u ovoj situaciji. Prije svega, morate očistiti usta žrtve od komada hrane, a ne pokušavati da ga silom napijete pićem. Zatim se zove ekipa hitne pomoći, a dok ona putuje, možete staviti mali komad šećera ispod pacijentovog jezika. Obično hitna pomoć stiže brzo za dijabetičara koji je izgubio svijest. Liječnici daju injekciju glukoze intravenski, a onda ostaje nade za uspješan ishod.
    • Da je dijabetičar bio nesretan i potukao se pored stranaca koji nisu svjesni njegove bolesti. Dok putuje vozilo hitne pomoći, dok oni pokušavaju otkriti uzrok nesvjesnog stanja, dragocjene minute ostaju. Sve ovo vrijeme mozak doživljava gladovanje kisikom i posljedice mogu biti najstrašnije.

Liječenje hipoglikemije

Hipoglikemijsko stanje je opasno jer moždane ćelije umiru u roku od nekoliko minuta. Što se prije poduzmu mjere za normalizaciju pacijentovog stanja, veće su šanse da se izvuče iz trenutne situacije s najmanje gubitaka. Trenutno postoje lijekovi koji mogu ublažiti simptome akutnog pada šećera. Riječ je o lijekovima iz serije beta blokatora.

Da biste zaustavili približavanje napada smanjenja šećera na vrijeme, možete koristiti sljedeće metode:

  • Koristite šećer "brzog" djelovanja - labavi šećer ili grudica. Takođe možete piti slatki čaj s medom ili džemom,
  • Pojedi šećer, a nakon par minuta zagrizi ga jabukom i lezi. U nultoj i prvoj fazi, to će biti dovoljno za zaustavljanje napada,
  • Uz pomoć "instant" šećera, može se spriječiti samo akutni napad, ali tada će uslijediti drugi val hipoglikemije. Da biste to izbjegli, morate jesti bilo koji "spor" šećer, poput valjka putera.

Ako se sinkopa ne može izbjeći, injekcija glukoze koju intravenozno izvodi samo liječnik može pomoći.

Dijabetes neovisan o insulinu opasan je smanjenjem glukoze u krvi. Dijabetičari s iskustvom već osjećaju napad predstojećeg napada hipoglikemije i u početnoj su fazi prilično sposobni da ga zaustave. Zašto šećer u krvi pada kod dijabetičara tipa 2? Razloga može biti mnogo: konzumiranje alkohola, odstupanje od prehrane, nagli porast fizičke aktivnosti. Da biste isključili pad nivoa glukoze, morate strogo slijediti preporuke liječnika i držati šećer pod stalnom kontrolom. Ne treba se bojati napada koji se približava - u početnoj fazi je mnogo lakše nositi se s njim.

Zašto dijabetičari imaju nagli pad šećera u krvi?

Da biste pojasnili ovo pitanje, trebate razumjeti mehanizam koji reguliše nivo šećera. On je takav.

Kada konzumirate hranu koja sadrži ugljene hidrate, određena količina glukoze ulazi u organizam. Ulazi u krvotok i cirkulira u tijelu, hranići sve ćelije. Gušterača reagira na novu seriju glukoze proizvodnjom inzulina.

Njegov je zadatak pretvoriti šećer u energiju i prenijeti ga na sve organe. Ako je osoba zdrava, količina inzulina tačno odgovara glukozi koja je ušla u krvotok. U slučaju dijabetesa, gušterača ne može proizvesti potrebnu količinu hormona, tako da se njegov nedostatak kompenzira injekcijama.

A glavni zadatak ovdje je ispravna doza inzulina koju pacijent daje. Ako se ispostavi da je previsok, a višak hormona uđe u tijelo, doći će do neravnoteže - nedostatka šećera. U tom slučaju dolazi do pomoći jetra koja, razbijajući glikogen prisutan u njoj, krv nadoknađuje glukozom.

Ali kod dijabetičara, nažalost, jetra ima malu opskrbu glikogenom (u usporedbi sa zdravom osobom), stoga je rizik od hipoglikemije kod dijabetesa mnogo veći. Kod dijabetesa tipa 1 ova se bolest javlja češće. U slučaju inzulinsko neovisnog tipa, hipoglikemija se obično razvija kada pacijent prođe terapiju injekcijama inzulina.

Ponekad pacijent ne može prepoznati nadolazeću bolest (ovo će doći sa iskustvom), a samo njegova rodbina može primijetiti određene neobičnosti u ponašanju dijabetičara:

  • biti svjestan, osoba ne opaža stvarnost i ne odgovara na pitanja,
  • njegovi pokreti su nesigurni, a koordinacija prekinuta,
  • pacijent pokazuje iznenadnu i nerazumnu agresiju ili je, naprotiv, previše veseo,
  • ponašanje pacijenta nalikuje opijenosti.

Ako se takvoj osobi odmah ne pomogne, onda bi oštar pad šećera izazvao hipoglikemiju, koja može dovesti do kome. Štoviše, česti napadi bolesti destruktivno utječu na mozak i živčani sistem, što prijeti doživotnim invaliditetom.

Prve manifestacije hipoglikemije karakteriše blagi osjećaj gladi, kada pacijent ne može shvatiti da li je istina ili ne. Merač će mu pomoći.Ako uređaj pokazuje vrijednosti blizu 4,0, tada se pojavljuju prvi znakovi bolesti. Da zaustavite to, samo pojesti jedan komad šećera i popijte ga sa slatkom vodom ili sokom.

Koji faktori doprinose smanjenju glukoze?

Zašto šećer u krvi naglo pada?

Razloga pada šećera može biti veliki broj.

Hipoglikemija može biti uzrokovana izlaganjem različitim lijekovima i lijekovima koji nisu lijekovi.

Najčešći uzroci njegovog razvoja uključuju:

  • povećanu proizvodnju hormona inzulina u ljudskom tijelu,
  • neispravnost korteksa hipofize ili nadbubrežne žlijezde,
  • tijek nepravilnog metabolizma ugljikohidrata u jetri,
  • razvoj dijabetesa koji je često praćen oštrim šiljacima šećera u krvi,
  • produljena apstinencija od hrane ili gladovanja postaje hipoglikemijska reakcija tijela na naknadni obrok.

Treba napomenuti da je često uzrok razvoja različitih poremećaja kod osobe (uključujući hipoglikemiju) mentalno stanje osobe. Razni emocionalni poremećaji i stresne situacije negativno utječu na pokazatelj glukoze u krvi, smanjujući ga na kritične razine. Uz to, jedan od faktora koji može dovesti do značajnog pada glukoze je pretjerana konzumacija alkoholnih pića. Kod ljudi sa ovisnošću o alkoholu stanje hipoglikemije prilično je česta pojava.

Prekomjerna tjelovježba je među faktorima koji nisu lijekovi koji dovode do naglog smanjenja razine šećera u krvi. Skupina s povećanim rizikom od hipoglikemije uključuje one koji se bave vježbama snage u teretanama (u povećanim količinama) i ljude čija je radna aktivnost povezana s prekomjernim fizičkim radom. Da biste izbjegli pad šećera, morate pažljivo nadzirati svoju prehranu i pravovremeno napuniti rezerve energije za normalno funkcioniranje cijelog organizma.

Treba napomenuti da ako se poremeti patologija hipofize i jetre, smanjuje se dostava ugljikohidrata u tijelu, što izravno utječe na razinu glukoze i dovodi do oštrog smanjenja istog. Ako postoje ozbiljne bolesti organa jetre, morate pažljivo nadzirati svoju prehranu, izbjegavati preskakanje obroka i post. U suprotnom je hipoglikemijsko stanje gotovo nemoguće izbjeći.

Među razlozima koji doprinose razvoju hipoglikemije spadaju i hirurške intervencije na stomaku. Najčešće, smanjenje količine glukoze očituje se već tokom perioda rehabilitacije, posebno kada se ne slijedi propisana dijetalna terapija. Šećer koji ulazi u tijelo počinje se apsorbirati povećanom brzinom, što uzrokuje pojačanu proizvodnju hormona inzulina, rezultirajući stanjem hipoglikemije.

Prilično rijetka pojava kod odraslih je manifestacija reaktivne hipoglikemije. Ovakvu situaciju karakteriše prilično oštar i značajan pad nivoa glukoze u ljudskoj krvi. Treba napomenuti da uglavnom mala djeca (do godinu dana) pate od ove vrste bolesti. Hrana koja sadrži fruktozu i laktozu ne omogućuje jetri da slobodno proizvodi glukozu. Zauzvrat, unos leucina izaziva gušteraču na proizvodnju više inzulina, što rezultira manjkom glukoze u djetetovom tijelu.

Povezano sa terapijom lijekovima

Glavni razlog za razvoj hipoglikemije kod dijabetesa specifičan je učinak na tijelo većine lijekova sa učinkom za smanjenje šećera.

Ovi lijekovi stimulišu pojačanu funkciju beta stanica pankreasa, uzrokujući to da proizvode više inzulina.

Kod dijabetesa tipa 2 takva je terapija prilično efikasna: šećer je gotovo normalan.Ali ako su kršena pacijentova pravila uzimanja droga, a on uzima prekomjernu dozu lijeka, nagli će pad šećera u krvi.

Ovo je puno sa ozbiljnim organskim poremećajima, na primjer, uništenjem moždanih stanica. Ovom patologijom svi organi doživljavaju akutni nedostatak ugljikohidrata, odnosno energije. A ako ne postoji pravovremena pomoć pacijentu, može doći do smrti.

Postoje i drugi razlozi za razvoj hipoglikemije:

  • uz inzulinsku terapiju, koristi se neispravna olovka za špriceve,
  • pacijent uzima lijekove sulfoniluree koji mogu izazvati različite komplikacije. Mnogi ljekari savjetuju da odbiju takve lijekove jer provociraju gušteraču na dodatnu proizvodnju inzulina,
  • uzimanje novog lijeka, nepoznatog pacijentu,
  • masaža na mestu ubrizgavanja Kao rezultat toga, tjelesna temperatura raste u ovom području, a hormon se apsorbira brže nego što je potrebno,
  • patologija bubrega. Zamjena produženog inzulina kratkim (u istoj zapremini),
  • Neispravan mjerač pokazuje netačne podatke (napuhane). Kao rezultat toga, pacijent ubrizgava višak inzulina,
  • nespojivost lijekova koji se koriste u liječenju bolesti,
  • Netačni izračun doze inzulina od strane ljekara.

Vezano za hranu

Kad dijabetičar pojede puno jednostavnih ugljikohidrata, pije alkohol ili preskoči neki drugi obrok, može doći do hipoglikemije. Zbog toga je vrlo važno kod dijabetesa pravilno jesti, pogotovo kada se dijeta kombinira sa antidijabetičkim lijekovima.

Sledeći poremećaji mogu doprineti razvoju bolesti:

  • spora sinteza probavnih enzima. U tom slučaju dolazi do slabe apsorpcije hrane, a količina šećera u krvnoj plazmi smanjuje se,
  • preskakanje obroka: kada količina pojedenih ugljikohidrata nije dovoljna da nadoknadi dozu inzulina,
  • nepravilna ishrana
  • pretjerano stroga dijeta (gladovanje) uz upotrebu proizvoda za mršavljenje. U tom se slučaju preporučuje doza inzulina uzimati bez smanjenja,
  • neuravnotežena prehrana, s malom količinom proizvoda koji sadrže šećer,
  • dijabetička neuropatija s razvijenom gastoparezom (loše pražnjenje želuca) No.
  • trudnoća u 1. tromjesečju.

Šećer u krvi naglo je pao - zašto dijabetičari imaju hipoglikemiju i kako se nositi s tim?

Uzroci pada šećera u krvi kod dijabetičara su različite prirode. Dakle, bolest se može pojaviti nepravilnom terapijom lijekovima ili kao posljedica kršenja prehrane.

Ova komplikacija se naziva „hipoglikemija“ i određuje se smanjenjem glukoze u krvi na vrijednost od 2,8 mmol / L ili nižu.

Da biste pojasnili ovo pitanje, trebate razumjeti mehanizam koji reguliše nivo šećera. On je takav.

Kada konzumirate hranu koja sadrži ugljene hidrate, određena količina glukoze ulazi u organizam. Ulazi u krvotok i cirkulira u tijelu, hranići sve ćelije. Gušterača reagira na novu seriju glukoze proizvodnjom inzulina.

Njegov je zadatak pretvoriti šećer u energiju i prenijeti ga na sve organe. Ako je osoba zdrava, količina inzulina tačno odgovara glukozi koja je ušla u krvotok. U slučaju dijabetesa, gušterača ne može proizvesti potrebnu količinu hormona, tako da se njegov nedostatak kompenzira injekcijama.

A glavni zadatak ovdje je ispravna doza inzulina koju pacijent daje. Ako se ispostavi da je previsok, a višak hormona uđe u tijelo, doći će do neravnoteže - nedostatka šećera. U tom slučaju dolazi do pomoći jetra koja, razbijajući glikogen prisutan u njoj, krv nadoknađuje glukozom.

Ali kod dijabetičara, nažalost, jetra ima malu opskrbu glikogenom (u usporedbi sa zdravom osobom), stoga je rizik od hipoglikemije kod dijabetesa mnogo veći. Kod dijabetesa tipa 1 ova se bolest javlja češće. U slučaju inzulinsko neovisnog tipa, hipoglikemija se obično razvija kada pacijent prođe terapiju injekcijama inzulina.

Ponekad pacijent ne može prepoznati nadolazeću bolest (ovo će doći sa iskustvom), a samo njegova rodbina može primijetiti određene neobičnosti u ponašanju dijabetičara:

  • biti svjestan, osoba ne opaža stvarnost i ne odgovara na pitanja,
  • njegovi pokreti su nesigurni, a koordinacija prekinuta,
  • pacijent pokazuje iznenadnu i nerazumnu agresiju ili je, naprotiv, previše veseo,
  • ponašanje pacijenta nalikuje opijenosti.

Ako se takvoj osobi odmah ne pomogne, onda bi oštar pad šećera izazvao hipoglikemiju, koja može dovesti do kome. Štoviše, česti napadi bolesti destruktivno utječu na mozak i živčani sistem, što prijeti doživotnim invaliditetom.

Od početka hipoglikemije stanje dijabetičara bi trebalo biti pod stalnim nadzorom liječnika.

Prve manifestacije hipoglikemije karakteriše blagi osjećaj gladi, kada pacijent ne može shvatiti da li je istina ili ne. Merač će mu pomoći. Ako uređaj pokazuje vrijednosti blizu 4,0, tada se pojavljuju prvi znakovi bolesti. Da zaustavite to, samo pojesti jedan komad šećera i popijte ga sa slatkom vodom ili sokom.

Glavni razlozi

Glavni razlog za razvoj hipoglikemije kod dijabetesa specifičan je učinak na tijelo većine lijekova sa učinkom za smanjenje šećera.

Ovi lijekovi stimulišu pojačanu funkciju beta stanica pankreasa, uzrokujući to da proizvode više inzulina.

Kod dijabetesa tipa 2 takva je terapija prilično efikasna: šećer je gotovo normalan. Ali ako su kršena pacijentova pravila uzimanja droga, a on uzima prekomjernu dozu lijeka, nagli će pad šećera u krvi.

Ovo je puno sa ozbiljnim organskim poremećajima, na primjer, uništenjem moždanih stanica. Ovom patologijom svi organi doživljavaju akutni nedostatak ugljikohidrata, odnosno energije. A ako ne postoji pravovremena pomoć pacijentu, može doći do smrti.

Postoje i drugi razlozi za razvoj hipoglikemije:

  • uz inzulinsku terapiju, koristi se neispravna olovka za špriceve,
  • pacijent uzima lijekove sulfoniluree koji mogu izazvati različite komplikacije. Mnogi ljekari savjetuju da odbiju takve lijekove jer provociraju gušteraču na dodatnu proizvodnju inzulina,
  • uzimanje novog lijeka, nepoznatog pacijentu,
  • masaža na mestu ubrizgavanja Kao rezultat toga, tjelesna temperatura raste u ovom području, a hormon se apsorbira brže nego što je potrebno,
  • patologija bubrega. Zamjena produženog inzulina kratkim (u istoj zapremini),
  • Neispravan mjerač pokazuje netačne podatke (napuhane). Kao rezultat toga, pacijent ubrizgava višak inzulina,
  • nespojivost lijekova koji se koriste u liječenju bolesti,
  • Netačni izračun doze inzulina od strane ljekara.

Zloupotreba alkohola

Unos alkohola takođe izaziva razvoj hipoglikemije. Ova je situacija vrlo podmukla, jer su simptomi bolesti u teškom obliku vrlo slični ponašanju pijane osobe, a drugi mogu pogrešiti pacijenta zbog alkoholičara. A s njima se ne smatramo posebno.

Alkoholna hipoglikemija jedna je od najopasnijih.

Šta se događa? Činjenica je da molekuli etanola usporavaju proizvodnju potrebne glukoze u jetri, narušavajući njezinu normalnu razinu. Istovremeno se lijek koji snižava šećer nalazi u krvi pacijenta.

Postoji samo jedan izlaz - morate jesti hranu s sporim ugljikohidratima i budite sigurni da provjerite šećer u krvi prije spavanja. Možete pitati svoje najmilije o tome.

Vrlo opasan faktor je zajednička upotreba antidijabetičkih lijekova i jakog alkohola. Alkohol s visokim stupnjem smanjuje šećer, a simptomi hipoglikemije u tom slučaju postaju slični znakovima intoksikacije.

Alkohol usporava ili čak potpuno blokira učinak lijeka, a to je prepuno ozbiljnih posljedica za dijabetičare.

Odlična fizička aktivnost

Može se dogoditi neplanirana kratkotrajna, ali vrlo intenzivna fizička aktivnost: trčanje iza vozila koja se povlače ili igranje nogometa sa voljenim unukom.

U isto vrijeme, pacijent neće ni pomisliti da se šećer može srušiti.

Uz produženi fizički stres (više od sat vremena), na primjer, polaganje asfalta ili istovar paleta ciglama, rizik od razvoja bolesti je vrlo velik. Čak i ako je osoba pojela dovoljno hrane koja sadrži ugljikohidrate, napad hipoglikemije može se pojaviti nekoliko sati nakon napornog rada.

Često se komplikacije javljaju noću, jer se u tom periodu mišićne stanice počinju oporavljati zbog apsorpcije glukoze. Iako se to svima ne događa, ipak vrijedi znati za to.

Uvijek morate imati lijekove za hipoglikemiju kod sebe.

Za dijabetičare se i dijeta ugljikohidrata i terapija inzulinom izračunavaju strogo pojedinačno. To uzima u obzir prosječno i stabilno opterećenje: slobodno plivanje i tiho trčanje ili žurno hodanje.

A fizički stres može negirati sve napore na terapiji. Stoga pokušajte održavati opterećenja malim, ali stabilnim.

Srodni videozapisi

Glavni razlozi zašto šećer u krvi naglo pada:

Hipoglikemija se može dogoditi kod kuće, na poslu ili na ulici. Zbog toga je važno da ljudi koje poznajete poznaju problem i da znaju šta ne bi trebalo učiniti u slučaju napada. Danas često možete vidjeti ljude s tetovažom "Ja sam dijabetičar" ili narukvicom, gdje je napisana dijagnoza i potrebne mjere u slučaju da njihov vlasnik iznenada ostane bez svijesti.

Dobro je nositi bilješku (zajedno sa dokumentima), koja će sadržavati podatke i o vama i o postojećoj bolesti s potrebnim preporukama.

Zašto šećer u krvi može pasti kod zdrave osobe

Glukoza u tijelu mora se održavati unutar dozvoljene koncentracije, u protivnom se mogu javiti zdravstveni problemi.

Vrijedi napomenuti da razina šećera u krvi (hipoglikemija) iz različitih razloga pada kod zdrave osobe i kod dijabetičara tipa 1-2 i trebate shvatiti zašto je tako naglo pao i koje simptome ima ovaj proces.

Potrebno je to učiniti, da na vrijeme započnete tečaj liječenja i izbjegnete nepovratne posljedice.

Uz to su moguće i teške komplikacije kod hipoglikemije, do duboke kome i smrti. Ovaj problem nastaje zbog nedostatka glukoze u tijelu, kojom se živčane ćelije hrane, što rezultira neželjenim patološkim procesima.

Uzroci bolesti

Dijabetičare često muči pitanje zašto šećer u krvi ne pada, jer je to glavni uzrok bolesti, no kad padne, najvažnije je saznati od čega dolazi, posebno kod zdrave osobe. Čimbenici koji utječu na ovaj proces kod dijabetes melitusa (DM) mogu biti sljedeći:

  • Kada jedete hranu s brzim (jednostavnim) ugljikohidratima,
  • Ako doza lijekova za snižavanje šećera nije pravilno odabrana,
  • Nakon konzumiranja alkohola bez hrane. Taj razlog može dovesti do hipoglikemije, jer alkoholna pića blokiraju sintezu glukoze u jetri,
  • Ako koristite posebne lijekove za liječenje dijabetesa alkoholom,
  • S nepravilno odabranim obrocima ili ako se hrana ne konzumira u isto vrijeme i istovremeno,
  • Ako ubrizgate pogrešnu dozu inzulina,
  • U slučaju da je dijabetičar podvrgnut stalnim tjelesnim aktivnostima. Zaista, u tom slučaju trebate konzultirati liječnika o promjeni doze lijekova.

Razlozi naglog pada šećera u krvi kod dijabetičara su razumljivi, ali kod zdravih ljudi drugi krivci stoje iza toga i njihovo smanjenje glukoze je zbog takvih faktora:

  • Ako bi se bez znanja liječnika koristili određeni lijekovi, na primjer, lijekovi za snižavanje šećera,
  • S bolestima unutrašnjih organa,
  • Nakon konzumiranja prevelikih količina alkohola,
  • Kada osobu progoni stalni stres i teški fizički napor,
  • Podložna strogim dijetama u kojima je niska koncentracija ugljikohidrata,
  • Kada postoje veliki intervali između obroka (više od 8-9 sati),
  • Nakon buđenja, jer duže vreme nije bilo unosa hrane,
  • Ako dijeta sadrži ogromnu količinu hrane sa brzim ugljikohidratima.

Na temelju ovog popisa lako je razumjeti zašto šećer u krvi može naglo padati, no važno je znati simptome hipoglikemije koji su prema tijeku bolesti podijeljeni u 3 vrste.

Šta uzrokuje hipoglikemiju kod dijabetičara?

Kod šećerne bolesti razvoj hipoglikemije može se dogoditi kao rezultat neuhranjenosti ili neusklađenosti s propisanim propisima terapije za snižavanje šećera.

Hipoglikemijsko stanje koje se događa u tijelu doprinosi pojavi poremećaja u radu tjelesnih sistema.

U nedostatku odgovarajuće terapije, hipoglikemijsko stanje može dovesti do kome i smrti.

Najčešće se javljaju oštri pad nivoa glukoze kod dijabetičara:

  1. Previše doze inzulina. Ovaj faktor se manifestuje kao rezultat nepravilno odabranih doza lijeka, nepravilnog rada kućnog mjerača glukoze u krvi ili neiskorišćenja postojeće olovke za špriceve.
  2. Postoje i medicinske greške u kojima ljekar neispravno odabire lijek za svog pacijenta ili preporučuje uzimanje lijekova za snižavanje šećera u velikim dozama.
  3. U nekim slučajevima, zamjena jednog lijeka drugim hipoglikemijskim lijekom može također uzrokovati nagli pad razine glukoze.
  4. U bolesnika sa šećernom bolešću koji imaju pridružene bolesti (posebno zatajenje jetre ili bubrega) može se primijetiti sporije izlučivanje hormona inzulina. Zbog toga, standardne doze lijekova postaju kritične za ovu kategoriju pacijenata i često dovode do razvoja hipoglikemije.
  5. Upotreba dugog ili velikog broja lijekova iz skupine derivata sulfoniluree. Prilikom provođenja takve terapijske terapije treba imati na umu da ti lijekovi mogu uzrokovati nagli pad glukoze.
  6. Za pacijente kojima je propisana inzulinska terapija, potrebno je pažljivo proučiti sva pravila i preporuke u vezi s pravilnom primjenom lijeka. Jedna od glavnih grešaka koja dovodi do hipoglikemije je primjena inzulina intramuskularno. U ovom se slučaju hormon mora davati isključivo pod kožom. Osim toga, masiranje mjesta ubrizgavanja također može negativno utjecati na razinu šećera i sniziti ih ispod potrebnog praga.
  7. Pretjerano vježbanje dijabetesa (posebno na prazan stomak) može dovesti do stanja hipoglikemije kod dijabetičara. Aktivni način života potreban je svakoj osobi, uključujući dijabetes melitus, samo nivo i trajanje takvih opterećenja treba pravilno odabrati.
  8. Nepoštivanje ishrane i propusti osnovnih obroka.
  9. Pacijenti ovisni o insulinu trebaju pažljivo odabrati dozu lijeka kratkog djelovanja, ovisno o energetskoj vrijednosti jela koja će se konzumirati. Često pogrešan odabir doze inzulina i mala količina ugljikohidrata dobivenih tijekom obroka dovode do prekomjernog pada šećera u krvi.
  10. Alkoholna pića mogu uzrokovati nagli pad glukoze u tijelu.
  11. Stanje malapsorpcije.
  12. U toploj sezoni (posebno u vrućini) može doći do povećanog broja razvoja hipoglikemije.

Postoje lijekovi koji mogu povećati učinak uzimanja lijekova za snižavanje šećera, što često izaziva razvoj hipoglikemije.Glavni lijekovi koji mogu izazvati pad glukoze (a nisu uključeni u skupinu hipoglikemijskih lijekova) su:

  • antibakterijski lijekovi iz klase sulfonamida,
  • etilni alkohol
  • amfetamin (opojna supstanca),
  • neki lekovi protiv holesterola (fibrati),
  • Pentoksifilin koji se koristi za liječenje vaskularnih bolesti,

Uz to, citostatski lijekovi koji se koriste u liječenju raka ili reume mogu izazvati pad glukoze u tijelu.

Blaga hipoglikemija

Kad šećer u krvi padne ispod 3,5-3,8 mmol / l, morate početi nešto učiniti kako biste ga normalizirali, jer ako ništa ne učinite, problem se može pogoršati, ali hipoglikemiju možete lako prepoznati po sljedećim simptomima:

  • Opća slabost, osjećaj hladnoće (zimica),
  • Znojenje, posebno oko glave i vrata,
  • Dizzy
  • Progonio glad
  • Mučnina, do povraćanja,
  • Razdražljivost ili depresija
  • Neuspjesi srčanog ritma
  • Oboljenje i peckanje prstiju na rukama i nogama, kao i na usnama,
  • Gubitak oštrine vida. Osim toga, može se pojaviti osjećaj magle pred očima.

U takvoj situaciji dovoljno je pojesti nešto sa velikom koncentracijom saharoze ili napraviti slatki čaj. Nakon toga postaje lakše, ali ako kod dijabetesa tipa 1-2 šećer padne na 3,5 mmol / L i niži, pacijent obično odmah ne sazna za to i problem možete spriječiti kontroliranjem glukoze u krvi, na primjer, pomoću glukometra.

Simptomi hipoglikemije

Simptomi hipoglikemije ispoljavaju se jasnije, brže dolazi do smanjenja glukoze u krvi.

Rani simptomi hipoglikemije (hitna potreba jesti „brze“ ugljene hidrate, posebno tablete glukoze):

  • blijedost kože
  • znojenje
  • drhtanje, palpitacije
  • jaka glad
  • nemogućnost koncentracije
  • mučnina
  • anksioznost, agresivnost.

Simptomi hipoglikemije, kada je šećer u krvi kritično nizak, a hipoglikemijska koma već vrlo blizu:

  • slabost
  • vrtoglavica, glavobolja,
  • osjećaj straha
  • poremećaji govora i vida u ponašanju,
  • zbunjenost,
  • poremećena koordinacija pokreta,
  • gubitak orijentacije u prostoru,
  • drhtanje udova, grčevi.

Ne pojavljuju se istovremeno svi glikemijski simptomi. Kod istog dijabetičara znakovi hipoglikemije mogu se svaki put promijeniti. Kod mnogih pacijenata osećaj simptoma hipoglikemije je "prigušen". Takvi dijabetičari iznenada svaki put izgube svijest zbog razvoja hipoglikemijske kome. Imaju visok rizik od invaliditeta ili smrti zbog teške hipoglikemije. Zbog onoga što se događa:

  • stalno vrlo nizak šećer u krvi
  • osoba već duže vrijeme boluje od dijabetesa,
  • starije dobi
  • ako se hipoglikemija često pojavi, onda simptomi nisu tako izraženi.

Takvi ljudi ne smiju predstavljati opasnost za druge u vrijeme nagle teške hipoglikemije. To znači da je za njih kontraindicirano obavljanje poslova o kojima ovise životi drugih ljudi. Konkretno, takvim dijabetičarima nije dopušteno voziti automobil i javni prijevoz.

Neki pacijenti s dijabetesom prepoznaju kako imaju hipoglikemiju. Održavaju dovoljnu jasnoću misli kako bi dobili glukometri, izmjerili šećer i zaustavili napad hipoglikemije. Nažalost, mnogi dijabetičari s subjektivnim prepoznavanjem vlastite hipoglikemije imaju velikih problema. Kad mozgu nedostaje glukoza, čovjek se može početi ponašati neprimjereno. Takvi pacijenti ostaju sigurni da imaju normalan šećer u krvi, i to sve do trenutka dok ne izgube svijest. Ako je dijabetičar doživio nekoliko akutnih epizoda hipoglikemije, tada može imati problema s pravodobnim prepoznavanjem narednih epizoda. To je zbog poremećaja regulacije adrenergičkih receptora.Takođe, neki lijekovi ometaju prepoznavanje hipoglikemije na vrijeme. Ovo su beta blokatori koji snižavaju krvni pritisak i rad srca.

Evo još jedne liste tipičnih simptoma hipoglikemije koji se razvijaju kako se njegova težina povećava:

  • Spora reakcija na okolne događaje - na primjer, u stanju hipoglikemije, osoba ne može kočiti na vrijeme tokom vožnje.
  • Dosadno, agresivno ponašanje. U ovom trenutku dijabetičar je uvjeren da ima normalan šećer, pa se agresivno odupire naporima drugih da ga prisili da mjeri šećer ili jede brze ugljikohidrate.
  • Zamagljivanje svijesti, poteškoće sa govorom, slabost, nespretnost. Ti se simptomi mogu nastaviti nakon što se šećer vrati u normalu, čak i do 45-60 minuta.
  • Pospanost, letargija.
  • Gubitak svijesti (vrlo rijedak ako ne injicirate inzulin).
  • Konvulzije.
  • Smrt.

Noćna hipoglikemija u snu

Znakovi noćne hipoglikemije u snu:

  • pacijent ima hladnu, ljepljivu kožu od znoja, posebno na vratu,
  • zbunjeno disanje
  • nemirni san.

Ako vaše dijete ima dijabetes tipa 1, morate ga gledati ponekad noću, provjeravajući vrat dodirom, možete ga i probuditi i za svaki slučaj izmjerite šećer u krvi glukometrom usred noći. Da biste smanjili dozu inzulina, a samim tim i rizik od hipoglikemije, slijedite program liječenja dijabetesa tipa 1. Prebacite dijete sa dijabetesom tipa 1 na dijetu koja sadrži niske ugljikohidrate čim završite dojenje.

Umjerena hipoglikemija

Ako postoji oštar pad šećera u krvi na 3 i ispod mmol / l, tada ovaj proces može biti popraćen takvim simptomima:

  • Ljutnja zbog bilo kakvih sitnica
  • Gubitak koncentracije
  • Oslabljena svijest. U tom slučaju osoba djelomično prestaje navigirati u prostoru,
  • Grčevi po cijelom tijelu
  • Sa ovom patologijom govor postaje nerazumljiv i spor,
  • Problemi sa hodanjem, jer je poremećena koordinacija pokreta,
  • Opća slabost
  • Nekontrolisane emocije, uključujući plač.

Što se tiče takvih simptoma kod dijabetičara, oni moraju da privremeno napuštaju inzulin ili druge lijekove (prije posjete endokrinologu) i pažljivo prate koncentracije glukoze.

Teška hipoglikemija

U teškom stadijumu bolesti, nagli pad nivoa šećera do 1,9 mmol / L ili niži u krvi ima sljedeće simptome:

  • Jaki grčevi
  • Pad u komu i smrt,
  • Ekstenzivni moždani udar,
  • Tjelesna temperatura pada ispod normalne.

Vrijedi napomenuti da nagli pad razine šećera u krvi ima strašne posljedice, no ako ovaj fenomen ostane dugo vremena, mozak i kardiovaskularni sustav su oštećeni. Pored toga, ponekad se ne osjećaju znakovi patologije ako osoba uzima beta blokatore.

Smanjena koncentracija glukoze u snu

Takav patološki proces može se pojaviti čak i u snu, a sljedećeg jutra pacijent ima glavobolju. U takvoj situaciji hipoglikemija se manifestuje ovako:

  • Pojačano znojenje,
  • Noćne more
  • Anksioznost
  • Čudni zvukovi ispisani tokom spavanja,
  • Spavanje sa snom (hodanje u snu), uključujući pad iz kreveta.

Takvi simptomi zahtijevaju trenutnu intervenciju, jer ako ništa ne poduzmete, bolest se može pogoršati i okarakterizirat će je znakovi teškog tijeka. Endokrinolog koji može obaviti pregled i zakazati pregled može pomoći u ovom problemu.

Opisani simptomi su tipični za zdrave i bolesne tipove 1-2 osobe, ali se razlikuju po manifestu i postoje sljedeći razlozi:

  • Kod šećerne bolesti prve i druge vrste pacijenti često imaju simptome hipoglikemije nakon jela, jer se razina šećera u krvi smanjuje zbog posebnih lijekova ili inzulina. U tom slučaju koncentracija glukoze ne smije biti niža od normalne, pa čak ni na razini 5-7 mmol / l,
  • Ako je dijabetes već više od 10-15 godina, onda znakovi niske koncentracije glukoze postaju manje uočljivi,
  • Djeca reagiraju lošije na niske koncentracije glukoze i nemaju znakove do 3,3-3,5 mmol / L. U ovom slučaju prve manifestacije počinju bliže 2,44-2,7 mmol / L. Zauzvrat, kod odraslih je problem vidljiv već pri 3,7 mmol / L.

Kurs terapije

Ako je hipoglikemija u blagoj do umjerenoj fazi, tada je često dovoljan komad šećera, 1-2 kašike meda ili dovoljno bombona poput karamele. Od pića možete piti slatki čaj ili sok. Vrijedno je napomenuti da ne morate jesti sve sa velikom koncentracijom saharoze, na primjer, ako u proizvodu ima masti, tada to neće dozvoliti da se glukoza apsorbuje brzo, zbog čega problem neće biti riješen.

Osim toga, kada je tijek bolesti težak, hitno je pozvati hitnu pomoć. Dolazeći ljekari odmah će izvršiti injekciju glukoze radi poboljšanja stanja i nakon 20-30 minuta provjeriti njegovu koncentraciju u krvi.

Ako se stanje ne poboljša, pacijent će biti odvezen na dužnost u bolnicu. Općenito, liječenje će ovisiti o uzroku tako niske razine glukoze jer trebate znati što je dovelo osobu u takvo stanje što naknadno sprječava ponavljanje situacije. Uz to, trajanje pacijentovog boravka pod kapalicom s glukozom ovisit će o faktoru koji je izazvao hipoglikemiju.

Kako se glukoza može normalizovati?

Sa smanjenim šećerom u krvi, liječnik prije svega mora propisati određenu dijetnu hranu.

Posebna dijeta pomaže vraćanju ravnoteže hranjivih sastojaka u tijelu i zasituje organizam esencijalnim vitaminima i mineralnim elementima.

Dijetalna terapija za dijabetes trebala bi se temeljiti na individualnim karakteristikama pacijentovog tijela, uzimajući u obzir identificirane popratne komplikacije i bolesti, stupanj napredovanja hipoglikemije i opće stanje pacijenta.

Glavne točke koje se uzimaju u obzir prilikom sastavljanja dnevnog menija:

  1. Potrebno je povećati unos složenih ugljenih hidrata. Takva hrana bi trebala prevladati u vašoj dnevnoj prehrani. Ove namirnice su svježe povrće, tvrde tjestenine i hljeb od punog zrna.
  2. Među zabranjene proizvode treba obuhvatiti obične tjestenine, slatke konditorije i pekarske proizvode, kašu, alkoholna pića, masnu hranu, bogate juhe, masno meso, začinjenu i dimljenu hranu.
  3. Sokove od meda i voća potrebno je konzumirati u minimalnoj količini.
  4. Broj obroka treba biti najmanje pet, obroci se uzimaju u malim obrocima.
  5. Obavezna konzumacija mahunarki, kukuruza i krumpira u njihovim kožama, jer pomažu usporiti rast razine šećera u krvi, koje ljudsko tijelo izvlači iz složenih ugljikohidrata.
  6. Nezaslađeno voće mora biti stalno prisutno u ishrani. U isto vrijeme, i svježi i osušeni su savršeni.
  7. Proteine ​​je bolje jesti u obliku sira s niskim udjelom masnoće i piletine, ribe ili morskih plodova.
  8. U idealnom slučaju kavu treba odbaciti ili barem smanjiti na minimum. Činjenica je da kofein potiče razvoj hipoglikemije i može izazvati još veći pad glukoze.

Jelovnik treba biti osmišljen na način da barem nekoliko puta tjedno postoje supe ili mrze mesne juhe. Dolazi do poboljšanja metaboličkih procesa u tijelu.

Možete ukloniti simptome i vratiti šećer u normalu pomoću sljedećih skupina lijekova:

  • potrebna razina glukoze daje se intravenski ili se koriste oralni lijekovi koji odmah povećavaju razinu glukoze, jer oni prolaze probavni trakt i odmah se apsorbiraju u krv, u pravilu se koristi monosaharid dekstroze,
  • kombinovana upotreba lakih i teških ugljenih hidrata u propisanim količinama,
  • u nekim težim slučajevima može biti potrebna injekcija glukagona kao jedan od snažnijih lijekova.

U kritičnim situacijama potreban je trenutni porast šećera u krvi. U takvoj se situaciji pretpostavlja primjena frakcijskih injekcija medicinskih sredstava iz skupine kortikosteroida. Najčešće ti lijekovi uključuju hidrokortizon ili adrenalin.

Razlozi za snižavanje šećera u krvi opisani su u videu u ovom članku.

Tretmani za hipoglikemiju kod dijabetesa

Dijabetičari mogu spriječiti ili ispraviti situaciju koristeći sljedeće savjete:

  • Uz smanjenje glukoze nakon jela sa puno jednostavnih ugljikohidrata, trebali biste prilagoditi prehranu i dodati hranu koja se dugo apsorbira,
  • Posluživanja bi trebala biti mala
  • Obroci dnevno bi trebali biti najmanje 5-6,
  • U znaku hipoglikemije u snu, dobro je jesti hranu koja se sastoji od složenih ugljikohidrata i koja se dugo apsorbuje,
  • Uz inzulinsku terapiju, pad šećera može se zaustaviti smanjenjem doze lijeka.

Metode liječenja kod zdrave osobe

Ljudi bez patologija trebaju razmišljati o tome što bi moglo uzrokovati bolest u njihovom slučaju. Možda je bilo promjena u prehrani ili načinu života, jer je svaki detalj važan.

Ako nije moguće sami utvrditi uzrok, tada se morate konzultirati s liječnikom koji će obaviti razgovor s pacijentom, a zatim ga poslati na testiranje.

Štaviše, ako se utvrdi faktor koji je izazvao hipoglikemiju, onda je dovoljno pojesti slatkiše ili kolačiće i sve će proći i ne praviti greške u budućnosti koje su dovele do ovog problema.

Razloga pada šećera ima puno, ali zdravim načinom života i pravilnom prehranom može se izbjeći. Pored toga, takav se problem javlja čak i kod dijabetesa ako je dijeta bila nepravilno odabrana ili se koristi pogrešna doza lijeka.

Ljudski šećer u krvi

Nivo šećera u plazmi zdrave osobe podložan je fluktuacijama tokom dana. Ujutro je koncentracija glukoze obično niža. Raspon normalnih vrijednosti šećera u krvi i pokazatelja koji ukazuju na moguće prisustvo predijabetesa ili dijabetes melitusa dat je u nastavku u „tablici normi šećera u krvi“.

Glavni je naglasak na potencijalnom povećanju koncentracije glukoze u krvi (hiperglikemija) - s druge strane, treba napomenuti da snižavanje razine šećera na manje od 2,8 mmol / l može dovesti do pogoršanja blagostanja i pojave opasnih simptoma kod mnogih ljudi.

Ako se razina šećera smanji na još niže razine, možemo govoriti o razvoju hipoglikemije. Ovo stanje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć čak i ako nema nepovoljnih simptoma, jer u bilo kojem trenutku može doći do naglog pogoršanja pacijentovog stanja.

Tabela o stopi šećera u krvi

PokazateljNormaPrediabetesDijabetes melitus
Šećer (glukoza) u krvi na post, mmol / l3,9-5,05,5-7,0više od 7,0
Šećer (glukoza) 1-2 sata nakon obroka, mmol / lne viši od 5,57,0-11,0više od 11.0

Normalni šećer u krvi

Pokazatelji norme šećera u krvi ovise o tome da li se mjerenje vrši na prazan stomak ili nakon jela. U prvom slučaju, kod zdrave osobe, koncentracija glukoze u krvnoj plazmi ne smije prelaziti 5,0 mmol / litra, a u drugom - ne smije biti veća od 5,5 mmol / litra.

Za osobe s dijabetesom postoji nekoliko drugih pokazatelja relativne norme koji se razlikuju u širem rasponu. Dakle, ako pacijent koji boluje od dijabetesa tipa 1 uspije dugo zadržati razinu šećera u krvi u rasponu od 4 mmol / litre do 10 mmol / litre, onda se to može smatrati uspjehom.

Kako izmjeriti šećer u krvi glukometrom

Razvoj medicine uvelike je olakšao život pacijentima koji boluju od dijabetesa tipa 1 - stvaranje prvih inzulinskih preparata prije otprilike 100 godina bilo je proboj u endokrinologiji. Sada se velika većina pacijenata s ovim oblikom dijabetesa ubrizgavaju subkutanim injekcijama nekoliko puta dnevno.

Međutim, inzulin se treba davati ne „po satu“, već ovisno o razini glukoze u pacijentovoj krvi ... Stoga su prije nekoliko decenija inženjeri koji su bili uključeni u razvoj medicinske opreme imali težak zadatak - konstruirati prijenosni uređaj koji je jednostavan za korištenje, a koji će dijabetičarima omogućiti da izmjere razinu šećer u krvi sam kod kuće.

Tako su se pojavili prvi glukometri

Postoje različiti modeli glukometra, ali rad gotovo svih modela zasniva se na jednom principu: određivanju stepena promjene primarne boje posebne test trake nakon nanošenja uzorka krvi pacijenta.

Osoba samostalno prima uzorak svoje krvi pomoću sićušne lancete (scarifier). Kap krvi nanosi se na jednokratnu testnu traku, koja se zatim postavlja u merač, a nakon nekoliko sekundi rezultat će se pojaviti na njegovom zaslonu.

Pod utjecajem glukoze sadržane u krvi, traka mijenja svoju boju - na normalnoj razini šećera takva će promjena biti beznačajna i uređaj će je ignorirati.

Glukometar napaja skup baterija, postoje i modeli koji se mogu povezati na 220 V mrežu putem mrežnog adaptera, što smanjuje napon i pretvara izmjeničnu struju u istosmjernu struju.

Šećer u krvi smanjuje simptome

Glavni simptomi koji ukazuju na smanjenje šećera u krvi mogu se podijeliti u 2 uvjetne grupe: somatsku i mentalnu.

Prvo bi trebalo uključivati:

  • pojačano znojenje
  • neodoljiv osjećaj gladi
  • palpitacije srca
  • opća slabost
  • vrtoglavica
  • težina u nogama i drhtanje u udovima.

Uslovna grupa "mentalnih" simptoma hipoglikemije uključuje takve poremećaje kao što su:

  • povećana anksioznost
  • osećaj straha
  • razdražljivost
  • agresivnost ili obrnuto retardacija
  • zbrka

Simptomi pada šećera u krvi

Pad šećera u krvi vrlo je podmukao fenomen, jer hipoglikemija (kako liječnici nazivaju nagli pad koncentracije glukoze u krvi) može dovesti do kome, moždanog udara, moždanog edema i smrti.

Istovremeno, do određenog trenutka, osoba koja razvije hipoglikemiju može se osjećati sasvim normalno, ali daljnje smanjenje razine šećera može dovesti do munjevitih i krajnje opasnih promjena u njegovom stanju.

Jedan od najčešćih simptoma pada šećera u krvi je pretjerano znojenje, koje se može javiti i pri nižim temperaturama zraka. Vlažna posteljina, mokra jastučnica ili pidžame mogu ukazivati ​​na pojačano znojenje tokom sna, kada dolazi do značajnog smanjenja šećera u krvi.

Tijekom budnosti tokom dana, lako je utvrditi prisustvo prekomjernog znojenja ako prstom povučete kožu na stražnjoj strani glave u području kose.
Ostali uobičajeni simptomi pada šećera u krvi uključuju:

  • jaka glad
  • jaka slabost
  • vrtoglavica
  • drhtavi udovi
  • tamnjenje u očima
  • razdražljivost, anksioznost
  • agresivnost

Nizak šećer u krvi što učiniti

Gotovo bliski razvoj hipoglikemije ili nagli pad šećera u krvi tipičan je za osobe koje pate od dijabetesa tipa 1. U ovom slučaju, slučajno predoziranje inzulina ili kršenje rasporeda ubrizgavanja može dovesti do pada šećera u krvi.

Kada se pojave prvi simptomi hipoglikemije, pacijentu treba dati hranu s visokim sadržajem šećera i visokim glikemijskim indeksom - odnosno onu iz koje glukoza apsorbira u krvotok što je brže moguće. Ovo je šećer u obliku pijeska ili rafiniranog šećera, meda, džema, slatkiša, svježeg voća s visokim udjelom šećera (marelice, dinje, lubenice).

Pacijenti s dijabetesom tipa 1, koji su svjesni opasnosti od naglog pada šećera u krvi, često nose glukozu u tabletama, što će pružiti brzo olakšanje simptoma hipoglikemije.

U najtežim slučajevima liječenje hipoglikemije provodi se intravenskom otopinom glukoze.

Rizik od razvoja hipoglikemije značajno se smanjuje kada se promatra dijeta - tako da vremenski intervali između obroka ne budu veći od 3-4 sata.

Kako brzo povećati šećer u krvi

Kod nekih osoba sa dijabetesom tipa 1 može se dogoditi razvoj hipoglikemije, odnosno katastrofalno smanjenje šećera u krvi u roku od nekoliko minuta. Kada se pojave prvi simptomi (pojačano znojenje, slabost, jak osjećaj gladi), takvi bi bolesnici trebali bez odlaganja uzimati posebne tablete glukoze.

Ako nemate takve tablete sa sobom, možete ih uspješno zamijeniti s nekoliko kriški rafiniranog šećera, slatkišima, 2-3 žlice meda, džemom, u ekstremnim slučajevima kolačima ili slatkim pecivima.

U ovom slučaju slatka soda može imati koristi - upravo najnepopularnija sorta među doktorima: ona koja sadrži prirodni šećer, a ne njegove supstitute.

Kada izmjeriti šećer u krvi glukometrom

Izum prijenosnih glukometra koji vam omogućavaju mjerenje šećera u krvi kod kuće napravio je pravu revoluciju u endokrinologiji.

U posljednje vrijeme oni pacijenti koji imaju dijabetes tipa 2, koji u pravilu dobro reagira na liječenje, sve češće koriste kućne brojilo glukoze u krvi.

Ljekari preporučuju mjerenje šećera u krvi glukometrom za dijabetes melitus tipa 1 najmanje 2 puta dnevno - nakon obroka i prije spavanja.

A za one koji imaju dijabetes tipa 2, preporučljivo je vršiti mjerenja najmanje 1 puta tjedno.

U svakom slučaju, ljekar je najbolje dobiti posebne preporuke o tome kada izmjeriti šećer u krvi glukometrom.

Koja hrana povećava šećer u krvi

Većina najčešćih namirnica sposobna je podići šećer u krvi - razlika između njih nalazi se samo u brzini kojom dolazi do takvog povećanja.

Med, džem, svježe kruške, zrele marelice, dinja i lubenica vrlo će brzo povećati nivo glukoze. Komad torte sa kolačem ili pecivom učinit će to malo sporije, a jela od tjestenine i žitarica autsajderi su na ovoj listi.

S druge strane, lagano povećanje razine šećera u krvi s hranom karakterizira i njegovo jednako sporo smanjenje tokom probave.

Tako ljudi sa dijabetesom mogu isplanirati strategiju i taktike za prevenciju hipoglikemije - na primjer, redovito uključuju žitarice u svoju prehranu i istovremeno uvijek drže staklenku meda ili džem "za svaki slučaj" u švedskom stolu.

Kafa povećava šećer u krvi

Medicinska literatura sadrži oprečne podatke o tome kako prirodna kava utiče na nivo glukoze u krvi. Međutim, najopsežnija istraživanja posljednjih godina pokazala su da kava uz redovito konzumiranje u količini od oko 4 šalice espressa dnevno značajno povećava osjetljivost tjelesnih stanica na inzulin.

Prema tome, ovaj aromatični napitak ne doprinosi povećanju šećera u krvi, već se može upotrebljavati kao učinkovito sredstvo za prevenciju dijabetesa tipa 2. (Osim ako u svaku šalicu kafe ne stavite 10 komada šećera ...).

Heljda povećava šećer u krvi

Jela od heljde imaju reputaciju dobrog zdravlja. Heljda je vrlo bogata vitaminima B skupine i mikroelementima. Istovremeno, ideja heljde kao jedine žitarice korisne dijabetičarima je mit - heljdina kaša doprinosi povećanju razine šećera u krvi niže od riže.

Razlika je samo u brzini porasta koncentracije glukoze nakon konzumiranja takve hrane. Zbog većeg sadržaja vlakana, koji usporava apsorpciju glukoze u crijevima, razina šećera u krvi nakon tanjira heljdine kaše porast će znatno sporije nego nakon kaše s rižom.

Dakle, možemo se potpuno složiti sa tvrdnjom da "heljda povećava šećer u krvi" - iako to čini vrlo sporo ...

Zašto šećer u krvi naglo pada?

Jako smanjenje šećera u krvi je stanje zvano hipoglikemija. To je ozbiljna bolest koja se pokreće niskom koncentracijom glukoze u tijelu. Svi ljudski organi ne dobijaju dovoljno ishrane, a metabolizam je poremećen.

To može dovesti do ozbiljnog narušavanja rada ljudskog tijela. Ako pacijenta dovedete u kritično stanje, tada može pasti u komu. Simptomi bolesti mogu biti različiti i pojačavati se kako bolest napreduje.

Postoji veliki broj razloga koji provociraju takvo kršenje u ljudskom tijelu.

Česti uzroci kršenja

Hipoglikemija obično nastaje iz više razloga, kao što su:

  1. Povećani sadržaj inzulina u gušterači.
  2. Upotreba velikog broja lijekova s ​​velikom dozom inzulina.
  3. Nepravilno funkcionisanje hipofize i nadbubrežne žlezde.
  4. Dijabetes
  5. Pogrešan metabolizam ugljikohidrata u jetri.

Uzroci hipoglikemije dijele se na lijekove koji nisu lijekovi. Najčešće su osobe sa šećernom bolešću sklone pojavi hipoglikemije lijekova.

Ako se doza inzulina koja se daje pacijentu nepravilno izračunava i prelazi normu, onda to može izazvati različite poremećaje u organizmu. Iz razloga koji nisu povezani s nepravilnom upotrebom lijekova uključuje i gladovanje.

Često nakon dužeg apstinencije od hrane, ljudsko tijelo može reagirati na unos ugljikohidrata snižavanjem šećera u krvi.

Često dijabetičari pate od hipoglikemije zbog neuhranjenosti. Ako se ne poštuju norme konzumiranja proizvoda, inzulin je u ljudskom tijelu višak. Kao rezultat toga, lijek počinje pomagati smanjenje količine šećera u krvi.

Pacijenti koji duže vrijeme pate od dijabetesa posebno su skloni razvoju hipoglikemije. To se pokreće nepravilnim funkcioniranjem gušterače i nadbubrežne žlijezde. Razlozi leže u činjenici da se glukagon i adrenalin proizvode u nedovoljnim količinama. To znači da tijelo ima lošu zaštitu od hipoglikemije.

Ne samo lekovi za dijabetičare, već i mnogi drugi lekovi mogu postati uzrok razvoja bolesti.

Razlozi razvoja bolesti ponekad se kriju u mentalnom stanju pacijenta. Ako je osoba vrlo podložna raznim mentalnim poremećajima, onda to može izazvati pojavu hipoglikemije. Nezdravi ljudi mentalno mogu specifično ubrizgati inzulin ako imaju pristup njemu. Liječenje takvih bolesnika provodi se u posebnim klinikama.

Razlog smanjenja razine šećera često je pretjerano konzumiranje alkohola od strane osobe. Ako osoba dugo pati od alkoholizma i ujedno zanemaruje pravilnu prehranu, tada tijelo počinje postepeno da se iscrpljuje. Nakon toga, napad (stupor) se ponekad dogodi čak i sa niskim sadržajem alkohola u krvi.

Rijetki uzroci smanjenja šećera

Zašto pada šećer u krvi? Razlog može biti jaka fizička aktivnost.Takva lezija može se pojaviti čak i kod najzdravije osobe.

Ponekad razlog snažnog smanjenja količine šećera postaje kršenje hipofize. Kada je jetra oštećena, opskrba ugljikohidrata u njoj značajno smanjuje.

To znači da ljudsko tijelo ne može održavati potrebnu količinu šećera.

Ponekad se hipoglikemija može javiti kod pacijenata sa oboljenjem jetre nakon više sati posta. Takvi ljudi moraju se pridržavati stroge prehrane i jesti hranu u skladu s rasporedom. Ako pacijent ne ispuni ovaj uvjet, tada količina šećera u njegovoj krvi može naglo pasti. Deca mlađa od jedne godine takođe su podložna razvoju hipoglikemije.

Hirurška intervencija može izazvati hipoglikemiju. Ako je pacijent podvrgnut operaciji na stomaku, to može izazvati smanjenje šećera u krvi.

U većini slučajeva takvo odstupanje izaziva nepridržavanje prehrane tokom rehabilitacijskog razdoblja nakon operacije. Šećer se vrlo brzo počinje apsorbirati, a to izaziva prekomjernu proizvodnju inzulina.

Vrlo rijetko, uz oštećenje želuca, može se javiti hipoglikemija bez posebnog razloga.

Postoji zasebna vrsta bolesti koja se naziva reaktivna hipoglikemija. To je bolest koja se javlja kod ljudi i praćena je oštrim padom količine šećera u krvi.

Do danas je ovaj fenomen prilično rijedak kod odraslih. Pad šećera u krvi zabilježen je tijekom kratkog odbijanja hrane, ali rezultati studije mijenjaju se čim pacijent uzme hranu.

Ovo nije istinska hipoglikemija.

Najčešći reaktivni oblik bolesti kod djece do godine dana. U tom su razdoblju posebno podložni konzumaciji fruktoze ili laktoze. Ta hrana može spriječiti jetru da slobodno proizvodi glukozu.

A konzumiranje leucina izaziva snažnu proizvodnju inzulina od strane gušterače. Ako dijete jede puno hrane koja sadrži ove tvari, tada ima oštar pad šećera u krvi neposredno nakon jela.

U odraslih se slična reakcija može javiti i kada se pije alkoholna pića s visokim sadržajem šećera.

Dodatni uzroci hipoglikemije

U vrlo rijetkim slučajevima, smanjenje količine šećera izaziva razvoj tumora stanica koje proizvode inzulin koje se nalaze u gušterači.

Kao rezultat, broj ovih ćelija raste i povećava se količina proizvedenog inzulina.

Također, svaka neoplazma koja nastaje izvan gušterače, ali doprinosi povećanju inzulina, izaziva pad šećera.

Rijetko se snižava šećer ako je osoba bolesna od autoimune bolesti. U tom slučaju dolazi do neuspjeha u tjelesnom sistemu i počinje stvarati antitijela na inzulin.

U tom se slučaju nivo elementa u tijelu počinje naglo povećavati ili smanjivati. To dovodi do promjene šećera u krvi i doprinosi napredovanju hipoglikemije.

Takvo napredovanje bolesti je izuzetno rijetko.

Nizak šećer u krvi ponekad se nalazi kod pacijenata sa bubrežnom ili srčanom insuficijencijom. Hipoglikemija se može razviti zbog druge bolesti (na primjer, ciroze jetre, virusnog hepatitisa, teške virusne ili upalne infekcije). U riziku su ljudi s neuravnoteženom prehranom i pacijenti koji imaju maligni tumor.

Ako su simptomi hipoglikemije prigušeni

Kod nekih bolesnika s dijabetesom rani simptomi hipoglikemije su prigušeni. Uz hipoglikemiju, drhtanje ruku, blijedu kožu, ubrzan rad srca i druge znakove uzrokuje hormon epinefrin (adrenalin). Kod mnogih dijabetičara njegova proizvodnja je oslabljena ili su receptori na njega manje osjetljivi.Ovaj se problem vremenom razvija kod pacijenata koji imaju hronično nizak šećer u krvi ili česte skokove iz visokog šećera u hipoglikemiju. Nažalost, to su upravo kategorije pacijenata koji najčešće ispoljavaju hipoglikemiju i kojima bi bila potrebna normalna osjetljivost na adrenalin više od ostalih.

Postoji 5 razloga i okolnosti koje mogu dovesti do prigušenja simptoma hipoglikemije:

  • Teška autonomna dijabetička neuropatija je komplikacija dijabetesa koja uzrokuje poremećenu živčanu provodljivost.
  • Fibroza nadbubrežnog tkiva. Ovo je smrt tkiva nadbubrežne žlezde - žlezde koje proizvode adrenalin. Razvija se ako pacijent ima dugu povijest dijabetesa i lijeno je ili nepravilno liječen.
  • Šećer u krvi je hronično ispod normalnog.
  • Dijabetičar uzima lijekove - beta blokatore - za povišen krvni pritisak, nakon srčanog udara ili za njegovu prevenciju.
  • Kod dijabetičara koji jedu uravnoteženu dijetu, preopterećenu ugljikohidratima i zbog toga su primorani da ubrizgavaju velike doze inzulina.

Neki pacijenti s dijabetesom odbijaju uzimati tablete glukoze čak i kad su im izmjerili šećer i ustanovili da je ona ispod normalne. Kažu da se osjećaju dobro čak i bez pilula. Takvi dijabetičari su glavni „klijenti“ za hitne ljekare, tako da mogu vježbati uklanjanje osobe iz hipoglikemijske kome. Takođe imaju posebno veliku vjerovatnost za prometne nesreće. Kada vozite, mjerite šećer u krvi svakim satom, bez obzira da li imate hipoglikemiju ili ne.

Ljudi koji imaju česte epizode hipoglikemije ili šećera u krvi, hronično su ispod normalnog, razvijaju "ovisnost" o ovom stanju. Adrenalin u njihovoj krvi često se pojavljuje u velikim količinama. To dovodi do činjenice da je osetljivost receptora na adrenalin oslabljena. Na isti način, prekomjerne doze inzulina u krvi smanjuju osjetljivost inzulinskih receptora na staničnoj površini.

Rani simptomi hipoglikemije - drhtanje ruku, blijeda koža, ubrzan rad srca i drugi - signali su tijela da dijabetičar mora odmah intervenirati da mu spasi život. Ako signalni sistem ne radi, veliki tada iznenada gubi svijest zbog razvoja hipoglikemijske kome. Takvi dijabetičari imaju visoki rizik od invaliditeta ili smrti zbog teške hipoglikemije. Jedini način da se izborite sa ovim problemom, ako se razvio, jeste da vrlo često izmerite šećer u krvi, a zatim ga ispravite. Ponovo pročitajte koja je ukupna kontrola šećera u krvi i kako provjeriti je li mjerač tačan.

Uzroci hipoglikemije kod dijabetesa

Hipoglikemija se razvija u situacijama kada previše inzulina cirkuliše u krvi, u odnosu na unos glukoze iz hrane i iz zaliha u jetri.

Uzroci hipoglikemije

A. Direktno povezana sa terapijom lekovima za snižavanje šećera u krvi
Predoziranje inzulina, sulfoniluree ili glinida
  • Pacijentova greška (greška u dozi, prevelike doze, nedostatak samokontrole, dijabetičar je slabo obučen)
  • Neispravna olovka za injekciju insulina
  • Brojilo nije tačno, pokazuje previsoke brojeve
  • Ljekova greška - pacijentu je propisao preniski ciljni šećer u krvi, previsoke doze inzulina ili tablete za snižavanje šećera
  • Namjerno predoziranje da izvrši samoubistvo ili da se pretvara
Promjena farmakokinetike (snage i brzine djelovanja) tableta za snižavanje šećera
  • Promjena preparata inzulina
  • Usporavanje uklanjanja inzulina iz organizma - zbog zatajenja bubrega ili jetre
  • Pogrešna dubina ubrizgavanja inzulina - hteli su da uđu subkutano, ali ispalo je intramuskularno
  • Promjena mjesta ubrizgavanja
  • Masaža mesta ubrizgavanja ili izloženost visokoj temperaturi - inzulin se apsorbuje ubrzanom brzinom
  • Interakcije lijekova Sulfoniluree
Povećana osjetljivost tkiva na inzulin
  • Duga fizička aktivnost
  • Rani postporođajni period
  • Istodobna disfunkcija nadbubrežne ili hipofize
  1. Preskoči obrok
  2. Pojede se nedovoljno ugljikohidrata kako bi se pokrio inzulin
  3. Kratkoročna neplanirana fizička aktivnost, bez uzimanja ugljikohidrata prije i nakon vježbanja
  4. Pijenje alkohola
  5. Pokušaji gubitka kilograma ograničavanjem unosa kalorija ili gladovanja, bez odgovarajućeg smanjenja doze inzulina ili tableta za snižavanje šećera
  6. Usporavanje pražnjenja želuca (gastropareza) zbog dijabetičke autonomne neuropatije
  7. Sindrom malabsorpcije - hrana se slabo apsorbuje. Na primjer, zbog činjenice da nema dovoljno enzima pankreasa koji sudjeluju u probavi hrane.
  8. Trudnoća (1 tromjesečje) i dojenje

Službena medicina tvrdi da ako se pacijent s dijabetesom efikasno liječi tabletama za snižavanje šećera inzulinom, tada će morati doživjeti simptome hipoglikemije 1-2 puta tjedno i u tome nema ništa loše. Izjašnjavamo da ako slijedite program liječenja dijabetesa tipa 1 ili program liječenja dijabetesa tipa 2, tada će se hipoglikemija događati mnogo rjeđe. Zbog dijabetesa tipa 2 odbili smo štetne pilule (sulfonilureje i glineide) koje mogu izazvati. Što se tiče injekcija inzulina, metoda malih opterećenja za dijabetes tipa 1 i 2 može smanjiti doziranje inzulina za nekoliko puta i na taj način smanjiti rizik od hipoglikemije.

Tipični uzroci hipoglikemije kod onih koji se leče u skladu s metodama veb stranice Diabet-Med.Com:

  • Nisu čekali 5 sati dok je prethodna doza brzog inzulina završila djelovanje, a ubrizgali su sljedeću dozu kako bi umanjili povećani šećer u krvi. Ovo je posebno opasno noću.
  • Ubrizgavali su mu brzi inzulin prije jela, a zatim su prekasno počeli jesti. Ista stvar ako ste uzimali tablete prije jela, uzrokujući da gušterača proizvodi više inzulina. Dovoljno je početi jesti 10-15 minuta kasnije nego što bi trebalo da doživite simptome hipoglikemije.
  • Dijabetička gastropareza - odloženo pražnjenje želuca nakon jela.
  • Nakon prestanka zarazne bolesti, otpornost na inzulin naglo slabi, a dijabetičar se zaboravlja vratiti iz velikih doza inzulina ili tableta za snižavanje šećera u svoje uobičajene doze.
  • Dijabetičar je dugo ublazio „oslabljeni“ inzulin iz boce ili spremnika, koji je bio pogrešno uskladišten ili je istekao, a zatim je počeo ubrizgavati „svježi“ normalan inzulin bez smanjenja doze.
  • Prelazak sa inzulinske pumpe na injekcije sa inzulinskim špricevima i obrnuto ako se dogodi bez pažljivog samokontrole šećera u krvi.
  • Dijabetičar si je ubrizgao ultrazvučni inzulin povećane snage u istoj dozi koja obično injicira kratko.
  • Doza inzulina ne odgovara količini pojedene hrane. Jeli manje ugljikohidrata i / ili proteina nego što je planirano za doručak, ručak ili večeru. Ili su jeli onoliko koliko su namjeravali, ali iz nekog razloga su ti ubrizgali više inzulina.
  • Dijabetičar se uključuje u neplaniranu fizičku aktivnost ili zaboravlja da kontroliše šećer u krvi svakog sata tokom fizičke aktivnosti.
  • Zlouporaba alkohola, posebno prije i za vrijeme obroka.
  • Pacijent dijabetičar koji ubrizga prosječni NPH-inzulin protafan ubrizgava se bočicom, zaboravio je dobro protresti bočicu prije nego što je uzeo dozu inzulina u špric.
  • Intramuskularno ubrizgan inzulin umjesto potkožnog.
  • Napravili su pravu potkožnu injekciju inzulina, ali u onom dijelu tijela koji je podvrgnut intenzivnim fizičkim naporima.
  • Dugotrajno liječenje intravenskim gama globulinom. On izaziva slučajni i nepredvidiv oporavak dijela beta ćelija kod pacijenata s dijabetesom tipa 1, što smanjuje potrebu za inzulinom.
  • Uzimanje sljedećih lijekova: aspirin u velikim dozama, antikoagulansi, barbiturati, antihistaminici i neki drugi. Ti lijekovi snižavaju šećer u krvi ili inhibiraju proizvodnju glukoze u jetri.
  • Naglo zagrijavanje U ovom trenutku mnogim pacijentima koji imaju dijabetes potrebno je manje inzulina.

Glad je najčešći simptom hipoglikemije u ranoj fazi. Ako pratite program liječenja dijabetesa tipa 1 ili program liječenja dijabetesa tipa 2 i dobro kontrolirate svoju bolest, tada nikad ne biste trebali osjetiti jaku glad. Prije planiranog obroka trebali biste biti samo gladni. S druge strane, glad je često samo znak umora ili emocionalnog stresa, ali ne i hipoglikemija. Takođe, kada je šećer u krvi previsok, naprotiv, ćelijama nedostaje glukoza i intenzivno šalju signale gladi. Zaključak: ako osjetite glad - odmah izmjerite šećer u krvi glukometrom.

Čimbenici rizika za tešku hipoglikemiju:

  • pacijent je ranije imao slučajeve teške hipoglikemije,
  • dijabetičar ne osjeća simptome hipoglikemije na vrijeme i zbog toga ima iznenadnu komu
  • izlučivanje inzulina pankreasa potpuno je izostalo,
  • nizak socijalni status pacijenta.

Kako shvatiti što je uzrokovalo hipoglikemiju

Morate ponovo stvoriti cijeli niz događaja koji dovode do epizoda kada vam je šećer u krvi prenizak. To se mora učiniti svaki put, čak i ako nije bilo vidljivih simptoma da biste pronašli ono u čemu ste pogriješili. Da bi se događaji oporavili, bolesnici s dijabetesom ovisni o inzulinu moraju kontinuirano živjeti u režimu potpune kontrole šećera u krvi, tj. Često ga mjeriti, bilježiti rezultate mjerenja i povezane okolnosti.

Teška hipoglikemija može dovesti do činjenice da se događaji nekoliko sati prije nego što se potpuno izbrišu iz sjećanja pacijenta s dijabetesom. Ako pažljivo vodi svoj dnevnik samokontrole, tada će u takvoj situaciji snimke biti neprocjenjive. Nije dovoljno zabilježiti samo rezultate mjerenja šećera u krvi, već je potrebno zabilježiti i prateće okolnosti. Ako imate nekoliko epizoda hipoglikemije, ali ne možete razumjeti razlog, pokažite bilješke ljekaru. Možda će vam postaviti pojašnjenja i shvatiti.

Liječenje (zaustavljanje) hipoglikemije

Ako osjetite bilo koji od simptoma hipoglikemije koje smo naveli gore - posebno jaku glad - odmah izmjerite šećer u krvi glukometrom. Ako je 0,6 mmol / L ispod vašeg ciljanog nivoa ili čak niži, poduzmite korake za zaustavljanje hipoglikemije. Jedite dovoljno ugljikohidrata, posebno tablete glukoze da biste šećer podigli na ciljanu razinu. Ako nema simptoma, ali ste izmjerili šećer u krvi i primijetili da je nizak, potrebno je jesti tablete glukoze u tačno izračunatoj dozi. Ako je šećer nizak, ali nema simptoma, onda treba jesti brze ugljikohidrate. Jer je hipoglikemija bez simptoma opasnija od one koja izaziva očigledne simptome.

Čim vam je brojilo na raspolaganju - izmjerite šećer. Vjerovatno će se podići ili spustiti. Vratite ga u normalu i više ne griješite, to jest, uvijek držite brojilo kod sebe.

Najteže je ako vam je šećer u krvi pao zbog ubrizgavanja previše inzulina ili uzimanja prekomjerne doze štetnih tableta za dijabetes. U takvoj situaciji šećer može ponovo pasti nakon uzimanja tableta glukoze. Stoga ponovno izmjerite svoj šećer glukometrom 45 minuta nakon uzimanja hipoglikemijskog sredstva. Provjerite je li sve normalno. Ako je šećer ponovno nizak, uzmite drugu dozu tableta, a zatim ponovite mjerenje nakon dodatnih 45 minuta. I tako dalje, sve dok se konačno ne vrati u normalu.

Kako izliječiti hipoglikemiju bez podizanja šećera iznad normalnog

Tradicionalno bolesnici sa dijabetesom koji zaustavlja hipoglikemiju jedu brašno, voće i slatkiše, piju voćne sokove ili slatku soda. Ova metoda liječenja ne djeluje dobro iz dva razloga. S jedne strane, djeluje sporije nego što je potrebno. Zbog ugljikohidrata koji se nalaze u hrani, tijelo i dalje mora probaviti prije nego što počne podizati šećer u krvi. S druge strane, takav "tretman" pretjerano povećava šećer u krvi, jer je nemoguće precizno izračunati dozu ugljikohidrata, a strahom bolesnik sa dijabetesom jede previše njih.

Hipoglikemija može učiniti strašnu štetu kod dijabetesa. Teški napad može dovesti do smrti pacijenta s dijabetesom ili do invaliditeta zbog nepovratnog oštećenja mozga, a nije lako otkriti koji je od tih ishoda gori. Stoga se trudimo podići šećer u krvi što je brže moguće. Složeni ugljikohidrati, fruktoza, mliječni šećer, laktoza - svi oni moraju proći proces probave u tijelu prije nego što počnu povećavati šećer u krvi. Isto se odnosi i na škrob i stolni šećer, iako je proces asimilacije kod njih vrlo brz.

Proizvodi koje smo gore naveli sadrže mješavinu brzih i sporih ugljikohidrata, koji djeluju sa zakašnjenjem, a zatim nepredvidljivo povećavaju šećer u krvi. Uvek se završava činjenicom da se nakon zaustavljanja napada hipoglikemije šećer kod pacijenta s dijabetesom „prevrće“. Ignorirani doktori i dalje su uvjereni da je nakon epizode hipoglikemije nemoguće izbjeći rikoširano povećanje šećera u krvi. Smatraju normalnim ako nakon nekoliko sati šećer u krvi kod pacijenta s dijabetesom bude 15-16 mmol / L. Ali to nije tačno ako se ponašate mudro. Koji lijek najbrže podiže šećer u krvi i može li se predvidjeti? Odgovor: glukoza u svom čistom obliku.

Tablete glukoze

Glukoza je sama supstanca koja cirkuliše u krvi i koju nazivamo “šećerom u krvi”. Glikoza iz hrane se odmah apsorbira u krvotok i počinje djelovati. Tijelo ga ne treba probaviti, ono ne prolazi nikakve procese transformacije u jetri. Ako žvačete tabletu glukoze u ustima i pijete je vodom, onda će se najveći dio apsorbirati u krv sa sluznice usta, čak ni gutanje nije potrebno. Još neki će ući u želudac i creva i odatle će se apsorbirati odmah.

Pored brzine, druga prednost tableta s glukozom je predvidljivost. Tijekom hipoglikemije kod pacijenta s dijabetesom tipa 1 ili 2, težine 64 kg, 1 gram glukoze povisit će šećer u krvi za oko 0,28 mmol / L. U ovom stanju, kod pacijenta s dijabetesom tipa 2, proizvodnja inzulina od strane gušterače se automatski isključuje, dok kod pacijenta s dijabetesom tipa 1 uopće ne postoji. Ako šećer u krvi nije niži od normalnog, tada će pacijent s dijabetesom tipa 2 imati slabiji učinak na glukozu, jer ga gušterača "guši" svojim inzulinom. Bolesniku s dijabetesom tipa 1 i dalje će 1 gram glukoze povećati šećer u krvi za 0,28 mmol / L, jer on nema svoju proizvodnju inzulina.

Što više osoba teži, slabiji je učinak glukoze na njega i što je manja tjelesna težina, to je jači. Da biste izračunali koliko će 1 gram glukoze povećati šećer u krvi na vašoj težini, morate napraviti proporciju. Na primjer, za osobu s tjelesnom težinom od 80 kg, iznosit će 0,28 mmol / L * 64 kg / 80 kg = 0,22 mmol / L, a za dijete s težinom od 48 kg, dobit će se 0,28 mmol / L * 64 kg / 48 kg = 0,37 mmol / l.

Dakle, za zaustavljanje hipoglikemije najbolji su izbor glukozne tablete. Prodaju se u većini ljekarni i vrlo su jeftini. Takođe, u trgovinama prehrambenim proizvodima na odjavnim mjestima često se prodaju tablete askorbinske kiseline (vitamin C) sa glukozom. Mogu se koristiti i protiv hipoglikemije. Doze vitamina C u njima su obično vrlo male. Ako ste potpuno lijeni da zalihate tablete glukoze - nosite rafinirane kriške šećera sa sobom.Samo 2-3 komada, ne više. Slatkiši, voće, sokovi, brašno - nisu pogodni za pacijente koji provode program liječenja dijabetesa tipa 1 ili program liječenja dijabetesa tipa 2 ..

Ako ste dodirnuli tablete glukoze, prije umivanja šećera u krvi glukometrom operite ruke. Ako nema vode, koristite vlažnu krpu. Kao krajnje sredstvo, ližite prst koji ćete uboditi, a zatim obrišite čistom krpom ili maramicom. Ako na koži prsta postoje tragovi glukoze, rezultati mjerenja šećera u krvi bit će narušeni. Držite tablete glukoze dalje od brojila i test trake.

Najvažnije pitanje je koliko tableta glukoze treba jesti? Ugrižite ih tek toliko da povisite šećer u krvi na normalu, ali ne više. Uzmimo jedan praktičan primjer. Recimo da težite 80 kg. Gore smo izračunali da će 1 gram glukoze povećati nivo šećera u krvi za 0,22 mmol / L. Sada imate šećer u krvi od 3,3 mmol / L, a ciljni nivo je 4,6 mmol / L, tj. Šećer morate povećati za 4,6 mmol / L - 3,3 mmol / L = 1,3 mmol / l. Da biste to učinili, uzmite 1,3 mmol / L / 0,22 mmol / L = 6 grama glukoze. Ako koristite tablete glukoze težine po 1 gram, ispostaviće se 6 tableta, ne više i manje.

Šta učiniti ako je šećer u krvi nizak prije obroka

Može se dogoditi da vam padne količina šećera neposredno prije nego što počnete jesti. Ako slijedite dijetu s malo ugljikohidrata za kontrolu dijabetesa tipa 1 ili 2, u tom slučaju odmah pojesti tablete glukoze, a zatim „pravu“ hranu. Zato što se hrana sa malo ugljenih hidrata polako apsorbuje. Ako ne prestanete sa hipoglikemijom, to može rezultirati prejedanjem i skokom šećera u nekoliko sati, što će se tada teško normalizovati.

Kako se nositi s napadom gluposti s hipoglikemijom

Blaga i „umjerena“ hipoglikemija može izazvati jaku, nepodnošljivu glad i paniku. Želja za jedenjem hrane preopterećene ugljikohidratima može biti gotovo nekontrolirana. U takvoj situaciji dijabetičar može odmah pojesti čitav kilogram sladoleda ili proizvoda od brašna ili popiti litru voćnog soka. Kao rezultat toga, šećer u krvi za nekoliko sati bit će monstruozno visok. U nastavku ćete saznati što učiniti s hipoglikemijom kako biste umanjili štetu svom zdravlju od panike i prejedanja.

Prvo eksperimentirajte i pobrinite se da su tablete glukoze vrlo predvidljive, posebno kod dijabetesa tipa 1. Koliko grama glukoze ste pojeli - upravo tako će vam porast šećera u krvi biti ni veći ni manji. Provjerite sami, uvjerite se sami. Ovo je neophodno kako u situaciji hipoglikemije ne biste paničarili. Nakon uzimanja tableta glukoze bit ćete sigurni da gubitak svijesti i smrt definitivno nisu ugroženi.

Dakle, preuzeli smo kontrolu nad panikom, jer smo se unaprijed pripremili za situaciju moguće hipoglikemije. To omogućava pacijentu dijabetičaru da ostane miran, drži svoj um i manja je vjerojatnost da će želja za glukošću izmaknuti kontroli. Ali što ako, nakon uzimanja tableta glukoze, i dalje ne možete kontrolirati divlju glad? To može biti posljedica činjenice da je poluživot adrenalina u krvi vrlo dug, kao što je opisano u prethodnom odjeljku. U ovom slučaju žvakajte i jedite hranu s malo ugljikohidrata s dopuštene liste.

Štoviše, preporučljivo je koristiti proizvode koji uopće ne sadrže ugljikohidrate. Na primjer, rezanje mesa. U ovoj situaciji ne možete jesti orahe jer ne možete odoljeti i pojesti ih previše. Orasi sadrže određenu količinu ugljikohidrata, a u velikim količinama i povećavaju šećer u krvi što uzrokuje efekat kineskog restorana. Dakle, ako je glad nepodnošljiva, tada je utopite životinjskim proizvodima s malo ugljikohidrata.

Šećer je povišen na normalu, a simptomi hipoglikemije i dalje traju

U situaciji hipoglikemije dolazi do naglog oslobađanja hormona epinefrina (adrenalina) u krvi. Upravo on izaziva većinu neugodnih simptoma. Kada šećer u krvi padne prekomjerno, nadbubrežne žlijezde proizvode adrenalin kao odgovor na to i povećavaju njegovu koncentraciju u krvi. Ovo se događa kod svih bolesnika s dijabetesom, osim onih koji imaju oslabljeno prepoznavanje hipoglikemije. Poput glukagona, adrenalin daje jetri signal da glikogen mora biti pretvoren u glukozu. Takođe povećava brzinu pulsa, uzrokuje bledicu, drhtanje ruku i druge simptome.

Poluživot adrenalina iznosi otprilike 30 minuta. To znači da čak i sat vremena nakon što je napad hipoglikemije završio, ¼ adrenalin je i dalje u krvi i nastavlja da deluje. Iz tog razloga, simptomi se mogu nastaviti neko vrijeme. Potrebno je patiti 1 sat nakon uzimanja tableta glukoze. Tokom ovog sata najvažnije je odoljeti iskušenju da jedete previše. Ako nakon sat vremena simptomi hipoglikemije ne nestanu, izmjerite šećer ponovo glukometrom i poduzmite dodatne mjere.

Agresivno ponašanje dijabetičara u stanju hipoglikemije

Ako pacijent s dijabetesom ima hipoglikemiju, to onda uvelike otežava život članova njegove porodice, prijatelja i kolega. Postoje dva razloga za to:

  • u stanju hipoglikemije dijabetičari se često ponašaju bezobrazno i ​​agresivno,
  • pacijent može iznenada izgubiti svijest i bit će potrebna hitna medicinska pomoć.

Kako postupiti ako pacijent s dijabetesom ima stvarno tešku hipoglikemiju ili izgubi svijest, raspravljat ćemo u sljedećem odjeljku. Sada razgovarajmo o tome što uzrokuje agresivno ponašanje i kako živjeti sa dijabetesom bez nepotrebnih sukoba.

U stanju hipoglikemije dijabetičar se može ponašati čudno, bezobrazno i ​​agresivno iz dva glavna razloga:

  • izgubio je kontrolu nad sobom
  • pokušaji drugih da ga hrane slatkišima doista mogu naštetiti.

Pogledajmo šta se događa u mozgu pacijenta koji imaju dijabetes tokom napada hipoglikemije. Mozak nedostaje glukoze radi normalnog funkcionisanja i zbog toga se osoba ponaša kao da je pijan. Umna aktivnost je oslabljena. To se može očitovati različitim simptomima - letargijom ili, naprotiv, razdražljivošću, pretjeranom ljubaznošću ili obratnom agresivnošću prema njoj. U svakom slučaju, simptomi hipoglikemije nalikuju alkoholskoj intoksikaciji. Dijabetičar je siguran da sada ima normalan šećer u krvi, baš kao što je i pijani čovjek siguran da je apsolutno trijezan. Intoksikacija alkoholom i hipoglikemija narušavaju aktivnost istih centara veće živčane aktivnosti u mozgu.

Pacijent s dijabetesom saznao je da je visoki šećer u krvi opasan, uništava zdravlje, pa ga zato treba izbjegavati. Čak se i u stanju hipoglikemije toga čvrsto sjeća. I upravo je sada siguran da mu je šećer normalan i uopće gleda na koljena. A onda ga netko pokušava nahraniti štetnim ugljikohidratima ... Očito je da će u takvoj situaciji dijabetičar zamisliti da je drugi sudionik u situaciji, koji se loše ponaša i pokušava mu naštetiti. To je posebno vjerovatno ako su supružnik, roditelj ili kolega prethodno pokušali učiniti isto, a onda se pokazalo da je dijabetesna osoba stvarno imala normalan šećer.

Najveća vjerovatnoća da isprovocira agresiju od dijabetesnog pacijenta je ako pokušate progurati slatkiše u njegova usta. Iako je, po pravilu, verbalno ubjeđivanje dovoljno za to. Mozak, iznerviran nedostatkom glukoze, govori svom vlasniku paranoične ideje da mu supružnik, roditelj ili kolega želi naštetiti i čak ga pokušava ubiti, iskušavajući ga štetnom slatkom hranom.U takvoj situaciji samo se svetac mogao oduprijeti agresiji zauzvrat ... Ljudi širom svijeta obično su uznemireni i šokirani negativnom situacijom dijabetesnog pacijenta zbog njihovih pokušaja da mu pomognu.

Supružnik ili roditelji dijabetičkog pacijenta mogu razviti strah od jakih napada hipoglikemije, posebno ako je dijabetičar ranije izgubio svijest u takvim situacijama. Obično se slatkiši spremaju na različitim mjestima u kući, tako da su im pri ruci, a dijabetičari ih brzo pojedu kada je potrebno. Problem je u tome što u polovini slučajeva ljudi oko njih sumnjaju na hipoglikemiju kod šećerne bolesti, kad je njegov šećer zapravo normalan. To se često događa za vrijeme porodičnih skandala zbog nekih drugih razloga. Protivnici smatraju da je naš pacijent s dijabetesom toliko skandalozan jer sada ima hipoglikemiju, pa na taj način pokušavaju izbjeći prave, složenije uzroke skandala. No u drugoj polovini slučajeva neobičnog ponašanja hipoglikemija je zaista prisutna, a ako je bolesnik s dijabetesom siguran da ima normalan šećer, tada se uzalud dovodi u opasnost.

Dakle, u polovini slučajeva kada ljudi okolo pokušavaju nahraniti dijabetesa slatkišima, nisu u pravu, jer on u stvari nema hipoglikemiju. Jedenje ugljenih hidrata uzrokuje skok šećera u krvi, a to je vrlo štetno za zdravlje dijabetičara. No u drugoj polovini slučajeva kada je prisutna hipoglikemija, a osoba to negira, stvara nepotrebne probleme drugima, izlažući se velikom riziku. Kako se ponašati prema svim učesnicima? Ako se pacijent s dijabetesom ponaša neuobičajeno, tada ga trebate nagovoriti da ne jede slatkiše, već da mu izmjeri šećer u krvi. Nakon toga, u polovini slučajeva se ispostavilo da nema hipoglikemije. A ako bude, onda se na put odmah jave tablete glukoze, koje smo već naborali i naučili smo pravilno izračunati njihove doze. Također, provjerite je li brojilo tačno (kako to učiniti). Ako se ispostavi da vaš metar leži, zamenite ga tačnim.

Tradicionalni pristup, kada dijabetičara nagovaraju da jede slatkiše, čini najmanje koliko i štete. Alternativa koju smo naveli u prethodnom stavku trebala bi donijeti mir obiteljima i osigurati normalan život svima koji su u pitanju. Naravno, ako ne uštedite na test trakama za glukometrom i lancetama. Živjeti sa dijabetesom ima gotovo isto toliko problema koliko i sam dijabetičar. Odmjeravanje šećera odmah na zahtjev članova porodice ili kolega izravna je odgovornost dijabetičara. Tada će se već vidjeti treba li hipoglikemiju zaustaviti uzimanjem tableta glukoze. Ako odjednom nema glukometra pri ruci ili su vam istekle testne trake, onda pojedi dovoljno tableta glukoze da ti šećer u krvi povisi za 2,2 mmol / L. Ovo je zagarantovano da štiti od teške hipoglikemije. A s povećanim šećerom, shvatit ćete kada se pojavi mjerač.

Što učiniti ako je dijabetičar već na ivici gubitka svijesti

Ako je dijabetičar već na rubu gubitka svijesti, onda je to umjerena hipoglikemija, koja pretvara u tešku. U ovom stanju pacijent s dijabetesom izgleda vrlo umoran, inhibiran. Na žalbe ne odgovara, jer nije u mogućnosti odgovarati na pitanja. Pacijent je i dalje svjestan, ali više nije u mogućnosti pomoći sebi. Sada sve ovisi o onima oko vas - znaju li oni pomoći u slučaju hipoglikemije? Štoviše, ako hipoglikemija više nije laka, ali teška.

U takvoj situaciji, kasno je pokušati izmjeriti šećer glukometrom, izgubit ćete samo dragocjeno vrijeme. Ako pacijentima s dijabetesom date tablete glukoze ili slatkiše, vjerovatno je da ih neće žvakati. Najvjerovatnije će ispljunuti čvrstu hranu ili se još gušiti. U ovoj fazi hipoglikemije tačno je zalijevati dijabetičara bolesnim tečnim rastvorom glukoze. Ako ne, onda barem otopina šećera.Američke smjernice za dijabetes u tim situacijama preporučuju upotrebu gel glukoze, koja maže desni ili obraze iznutra, jer je manji rizik da će pacijent s dijabetesom udahnuti tekućinu i ugušiti se. U rusko govorećim zemljama na raspolaganju imamo samo otopinu glukoze u ljekarni ili domaću instant otopinu šećera.

Otopina glukoze prodaje se u ljekarnama, a najpouzdaniji dijabetičari imaju je kod kuće. Pušta se kako bi se u medicinskim ustanovama proveo dvosatni oralni test tolerancije na glukozu. Kada pijete dijabetičara s otopinom glukoze ili šećera, vrlo je važno osigurati da se pacijent ne uguši, već zapravo proguta tekućinu. Ako uspijete u tome, brzi simptomi hipoglikemije brzo će proći. Nakon 5 minuta, dijabetičar će već moći odgovarati na pitanja. Nakon toga, šećer mu treba izmjeriti glukometrom i sniziti ga na normalno pomoću injekcije inzulina.

Hitna pomoć ako bolesnik sa dijabetesom propadne

Treba biti svjestan da pacijent s dijabetesom može izgubiti svijest ne samo zbog hipoglikemije. Uzrok može biti i srčani udar, moždani udar, nagli pad krvnog pritiska. Ponekad dijabetičari izgube svijest ako imaju povišen šećer u krvi (22 mmol / L ili više) nekoliko dana zaredom, a to je praćeno dehidracijom. To se naziva hiperglikemijska koma, dešava se kod starijih bolesnika s dijabetesom. Ako disciplinirate program liječenja dijabetesa tipa 1 ili program liječenja dijabetesa tipa 2, vrlo je malo vjerojatno da će vam se šećer dići toliko visoko.

U pravilu, ako vidite da je dijabetičar izgubio svijest, tada nema vremena za otkrivanje razloga za to, ali liječenje treba započeti odmah. Ako pacijent dijabetičar onesvijesti, tada prvo mora da primi injekciju glukagona, a onda treba shvatiti razloge. Glukagon je hormon koji brzo podiže šećer u krvi, zbog čega jetra i mišići pretvaraju svoje zalihe glikogena u glukozu i zasićuju krv tim glukozom. Ljudi koji okružuju dijabetičare trebaju znati:

  • gde se sprema komplet za hitne slučajeve sa glukagonom,
  • kako napraviti injekciju

Hitni pribor za injekciju glukagona prodaje se u ljekarnama. To je slučaj u kojem se čuvaju štrcaljka sa tečnošću, kao i boca sa belim prahom. Na slikama je takođe jasno uputstvo kako napraviti injekciju. Potrebno je ubrizgati tekućinu iz štrcaljke u bočicu kroz poklopac, zatim iglu izvaditi iz poklopca, dobro protresti bočicu tako da se otopina miješa, vratiti je u špricu. Odrasla osoba mora ubrizgati cijeli volumen sadržaja šprice, subkutano ili intramuskularno. Injekcija se može učiniti u svim istim područjima u koja se obično ubrizgava insulin. Ako pacijent s dijabetesom prima injekcije inzulina, tada članovi porodice mogu vježbati unaprijed, čineći mu te injekcije, kako bi se kasnije lakše nosili s njima ako im treba injekcija glukagona.

Ako u ruci nema komplet hitne pomoći s glukagonom, potrebno je nazvati hitnu pomoć ili nespremnog bolesnika s dijabetesom prebaciti u bolnicu. Ako je osoba izgubila svijest, onda ni u kojem slučaju ne treba pokušavati nešto unijeti kroz njegova usta. Ne stavljajte tablete glukoze ili čvrstu hranu u usta i ne pokušavajte ulijevati bilo koju tečnost. Sve to može doći u respiratorni trakt, a čovjek se uguši. U nesvjesnom stanju dijabetičar ne može ni žvakati ni gutati pa mu na taj način ne možete pomoći.

Ako pacijent s dijabetesom onesvijesti zbog hipoglikemije, može doći do konvulzija. U ovom se slučaju slina obilno oslobađa, a zubi brbljaju i stežu se. Možete pokušati ubaciti drveni štap u zube nesvjesnog pacijenta da ne bi mogao da zagrize za jezik. Važno je spriječiti ga da vas ugrize za prste.Stavite ga na bok tako da slina istječe iz usta, a na njemu se ne guši.

Glukagon može izazvati mučninu i povraćanje kod dijabetičara. Stoga pacijent treba ležati na boku, tako da povraćanje ne ulazi u respiratorni trakt. Nakon injekcije glukagona, pacijent s dijabetesom trebao bi doći u proizvodnju u roku od 5 minuta. Najkasnije 20 minuta kasnije, već bi trebao moći odgovarati na pitanja. Ako u roku od 10 minuta nema znakova jasnog poboljšanja, pacijentu bez dijabetesa bez svijesti potrebna je hitna medicinska pomoć. Doktor hitne pomoći dat će mu glukozu intravenski.

Jedna ubrizgavanje glukagona može povećati šećer u krvi na 22 mmol / L, ovisno o tome koliko je glikogena pohranjeno u jetri. Kada se svijest u potpunosti vratila, bolesniku s dijabetesom treba izmjeriti šećer u krvi glukometrom. Ako je prošlo 5 sati ili više od zadnje injekcije brzog inzulina, tada ćete trebati ubrizgati inzulin kako biste šećer vratili u normalu. Ovo je važno jer je to jedini način na koji jetra počne obnavljati svoje zalihe glikogena. Oni će se oporaviti u roku od 24 sata. Ako pacijent s dijabetesom izgubi svijest 2 puta zaredom nekoliko sati, tada druga injekcija glukagona možda neće pomoći jer jetra još uvijek nije obnovila zalihe glikogena.

Nakon što je pacijent obolio od dijabetesa oživio sa injekcijom glukagona, tokom sljedećeg dana mu je potrebno šećer izmjeriti glukometrom svakih 2,5 sati, uključujući i noću. Pazite da se hipoglikemija ne ponovi. Ako šećer u krvi padne, odmah koristite tablete glukoze da biste ga povećali na normalu. Pažljivo praćenje je vrlo važno, jer ako se dijabetes bolesnik ponovno onesvijesti, tada mu druga injekcija glukagona možda neće pomoći da se probudi. Zašto - gore smo objasnili. U isto vrijeme, povišeni šećer u krvi potrebno je rjeđe prilagođavati. Druga injekcija brzog inzulina može se obaviti najranije 5 sati nakon prethodne.

Ako je hipoglikemija toliko ozbiljna da gubite svijest, morate pažljivo pregledati režim liječenja dijabetesa da biste shvatili u čemu griješite. Ponovo pročitajte popis tipičnih uzroka hipoglikemije koji su dani gore u članku.

Unaprijed se zalihajte hipoglikemijom

Zalihe za hipoglikemiju su tablete glukoze, hitne pomoći s glukagonom i još uvijek poželjno otopina tekuće glukoze. Kupnja svega toga u ljekarni je jednostavno, nije skupo, a može spasiti život oboljelom od dijabetesa. Istovremeno, zalihe u slučaju hipoglikemije neće pomoći ako ljudi oko vas ne znaju gdje su pohranjeni ili ne znaju kako pružiti hitnu pomoć.

Istovremeno pohranite zalihe hipoglikemije na nekoliko pogodnih mjesta kod kuće i na poslu, a članove porodice i kolege obavijestite gdje su pohranjeni. Tablete glukoze držite u automobilu, novčaniku, aktovci i torbi. Kada putujete avionom, u prtljagu držite hipoglikemijski pribor, kao i duplikat u prtljazi. Ovo je neophodno u slučaju da bilo koji prtljag bude izgubljen ili ukraden od vas.

Kad istekne datum isteka, zamenite kit za hitne slučajeve glukagonom. Ali u situaciji hipoglikemije možete sigurno napraviti injekciju, čak i ako joj istekne rok trajanja. Glukagon je prašak u bočici. S obzirom da je suv, ostaje učinkovit još nekoliko godina nakon isteka roka trajanja. Naravno, to je samo ako nije bio izložen vrlo visokim temperaturama, kao što se ljeti događa u autu zaključanom na suncu. Preporučljivo je pohraniti komplet za hitne slučajeve s glukagonom u hladnjaku na temperaturi od + 2-8 stepeni Celzijusa. Gotova otopina glukagona može se koristiti samo u roku od 24 sata.

Ako ste koristili nešto iz svojih zaliha, nadopunite ih što je prije moguće.Čuvajte višak tableta glukoze i test trake za merenje glukoze. Istovremeno, bakterije jako vole glukozu. Ako tablete glukoze ne koristite 6-12 mjeseci, tada mogu postati prekrivene crnim mrljama. To znači da su se na njima formirale kolonije bakterija. Bolje je odmah zamijeniti takve tablete novim.

Narukvice za identifikaciju pacijenata sa šećernom bolešću

ID narukvice, kaiševi i medaljoni za dijabetičare popularni su u zemljama engleskog jezika. Vrlo su korisni ako se dijabetičar onesvijesti jer medicinskim radnicima pružaju vrijedne informacije. Pacijent s dijabetesom koji govori ruski jezik teško je naručiti takvo nešto iz inostranstva. Jer je malo vjerovatno da će liječnica hitne pomoći shvatiti šta piše na engleskom.

Narukvicu za identifikaciju možete napraviti sami naručivanjem pojedinačne gravure. Narukvica je bolja od kašike, jer je vjerovatnije da će je primijetiti medicinski radnici.

Hipoglikemija kod dijabetesa: zaključci

Vjerovatno ste čuli mnogo strašnih priča da se kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 često javlja hipoglikemija i vrlo je akutna. Dobra vest je da ovaj problem pogađa samo ljude sa dijabetesom koji slijede „uravnoteženu“ dijetu, jedu puno ugljenih hidrata i zato moraju unositi puno inzulina. Ako pratite naš program liječenja dijabetesa tipa 1, rizik od teške hipoglikemije izuzetno je nizak. Višestruko smanjenje rizika od hipoglikemije značajan je, ali ni najvažniji razlog prelaska na naš režim kontrole dijabetesa tipa 1.

Ako krenete na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, potrebe za inzulinom znatno će pasti. Takođe, naši pacijenti ne uzimaju štetne tablete za dijabetes koje uzrokuju hipoglikemiju. Nakon ovoga, hipoglikemija se može pojaviti samo u jednom od dva slučaja: slučajno ste sebi unijeli više inzulina nego što je potrebno, ili ste ubrizgali dozu brzog inzulina, ne čekajući 5 sati, dok prethodna doza ne prestane. Slobodno pitajte članove svoje porodice i radne kolege da prouče ovaj članak. Iako je rizik smanjen, i dalje možete biti u situaciji teške hipoglikemije, kada sebi ne možete pomoći, a samo ljudi oko vas mogu vas spasiti od gubitka svijesti, smrti ili invaliditeta.

Pogledajte video: Flashback Friday: If Fructose Is Bad, What About Fruit? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar