Insulin Mikstard 30 nm upute za upotrebu

Suspenzija za potkožno davanje, 100 IU / ml

Sadrži 1 ml lijeka

aktivna supstanca - genetski modificirani humani inzulin 3,50 mg (100 IU) 1,

pomoćne tvari: cinkov klorid, glicerin, fenol, metakrezol, natrijum hidrogenfosfat dihidrat, protamin sulfat, 2M rastvora hlorovodonične kiseline, 2M rastvor natrijum hidroksida, voda za injekcije.

1 Lijek sadrži 30% topljivog ljudskog inzulina i 70% izofan-inzulina

Bijela suspenzija, kada stoji, slojevita je u prozirni, bezbojni ili gotovo bezbojni supernatant i bijeli talog. Talog se lako resuspendira laganim mućkanjem.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Poluživot inzulina u krvotoku je nekoliko minuta, stoga je profil djelovanja lijeka koji sadrži inzulin određen isključivo njegovim apsorpcijskim karakteristikama. Trajanje djelovanja inzulinskih pripravaka uglavnom se odnosi na brzinu apsorpcije koja ovisi o nekoliko faktora (na primjer, o dozi inzulina, načinu i mjestu primjene, debljini potkožnog masnog sloja i vrsti dijabetes melitusa). Stoga su farmakokinetički parametri inzulina podložni značajnim fluktuacijama među i unutar pojedinca.

Maksimalna koncentracija (Cmax) inzulina u plazmi postiže se u roku od 1,5 do 2,5 sati nakon supkutane primjene.

Nije primijećeno izrazito vezanje na proteine ​​u plazmi, osim antitijela na inzulin (ako ih ima).

Ljudski inzulin se cijepa djelovanjem inzulinske proteaze ili enzima koji cijepaju inzulin, a moguće i djelovanjem protein-disulfid izomeraze. Pretpostavlja se da u molekuli humanog inzulina postoji više mjesta cijepanja (hidrolize), međutim, niti jedan metabolizam nastao kao rezultat cijepanja nije aktivan.

Poluživot (T½) određuje se brzinom apsorpcije iz potkožnog tkiva. Dakle, T½ je više mjera apsorpcije, nego stvarna mjera uklanjanja inzulina iz plazme (T½ inzulina iz krvotoka je samo nekoliko minuta). Studije su pokazale da je T½ oko 5-10 sati.

Farmakodinamika

Mikstard® 30 NM je inzulin dvostrukog djelovanja proizveden rekombinantnom DNK biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae. Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina. Aktivacijom biosinteze cAMP (u masnim stanicama i ćelijama jetre) ili, direktno prodirajući u stanicu (mišiće), kompleks receptora inzulina stimulira unutarćelijske procese, uključujući sinteza niza ključnih enzima (hekokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza itd.). Smanjenje glukoze u krvi uzrokovano je povećanjem njezinog unutarćelijskog transporta, povećanjem apsorpcije i asimilacije tkiva, stimulacijom lipogeneze, glikogenogeneze, sinteze proteina, smanjenjem brzine stvaranja glukoze u jetri itd.

Učinak lijeka Mikstard® 30 NM počinje u roku od pola sata nakon primjene, a maksimalan učinak očituje se u roku od 2-8 sati, dok je ukupno trajanje djelovanja oko 24 sata.

Doziranje i primjena

Kombinirani pripravci inzulina daju se obično jednom ili dva puta dnevno ako je potrebna kombinacija brzih početnih i dužih učinaka.

Doza lijeka odabire se pojedinačno, uzimajući u obzir potrebe pacijenta. Obično su potrebe za inzulinom između 0,3 i 1 IU / kg / dan. Dnevna potreba za inzulinom može biti veća kod pacijenata s inzulinskom rezistencijom (na primjer, tijekom puberteta, kao i kod bolesnika s pretilošću) i manja u bolesnika s rezidualnom endogenom proizvodnjom inzulina.

Ako pacijenti s dijabetesom postignu optimalnu kontrolu glikemije, onda se komplikacije dijabetesa kod njih u pravilu pojave kasnije. S tim u vezi, treba težiti optimizaciji metaboličke kontrole, posebno pažljivo nadzirati nivo glukoze u krvi.

Lijek se daje 30 minuta prije obroka ili užine koja sadrži ugljene hidrate.

Za potkožno davanje. Ni pod kojim uslovima suspenzije insulina ne treba davati intravenski. Mikstard® 30 NM se obično daje subkutano u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida. Ako je to prikladno, tada se mogu raditi i injekcije u bedro, glutealnu regiju ili u predelu deltoidnog mišića ramena (potkožno). Uvođenjem lijeka u područje prednjeg trbušnog zida postiže se brža apsorpcija nego unošenjem u druga područja. Ako se injekcija ubrizga u kožu, smanjuje se rizik od ulaska u mišić. Potrebno je stalno mijenjati mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije.

Uputa za upotrebu Mikstard® 30 NM, koja se mora dati pacijentu.

Ne koristite Mikstard® 30 NM:

U inzulinskim pumpama.

Ako postoji alergija (preosjetljivost) na ljudski inzulin ili na bilo koji sastojak koji čini Mikstard® 30 NM preparat.

Ako započne hipoglikemija (nizak šećer u krvi).

Ako se inzulin nije skladištio pravilno, ili ako je bio zamrznut

Ako zaštitni poklopac nedostaje ili je otpušten. Svaka bočica ima zaštitnu plastičnu kapicu.

Ako inzulin nakon miješanja ne postane ravnomjerno bijel i zamućen.

Prije upotrebe Mikstard® 30 Nm:

Provjerite naljepnicu kako biste bili sigurni da koristite pravu vrstu inzulina.

Skinite zaštitni poklopac.

Kako koristiti lijek Mikstard® 30 NM

Lijek Mikstard® 30 NM namijenjen je supkutanoj primjeni. Nikada ne dajejte inzulin intravenski ili intramuskularno. Uvijek mijenjajte mjesta ubrizgavanja unutar anatomske regije da biste smanjili rizik od pečata i ulceracija na mjestu ubrizgavanja. Najbolja mjesta za injekcije su: stražnjica, prednja strana bedara ili ramena.

Obavezno upotrijebite inzulinsku špricu na koju se primjenjuje vaga za mjerenje doze u jedinicama djelovanja.

U špricu uvucite zrak u količini koja odgovara željenoj dozi inzulina.

Neposredno prije uzimanja doze, razvijte bočicu između dlanova sve dok inzulin nije ravnomjerno bijel i zamagljen. Resuspenzija se olakšava ako lijek ima sobnu temperaturu.

Unesite insulin pod kožu.

Držite iglu ispod kože najmanje 6 sekundi kako biste osigurali da se doza inzulina u potpunosti primijeni.

Istovremene bolesti, posebno zarazne i praćene groznicom, obično povećavaju potrebu tijela za inzulinom. Prilagođavanje doze može biti potrebno i ako pacijent ima pridružene bolesti bubrega, jetre, oštećenu funkciju nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde.

Potreba za prilagođavanjem doze može se pojaviti i kod promjene fizičke aktivnosti ili pacijentove uobičajene prehrane. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze prilikom prebacivanja pacijenta s jedne vrste inzulina na drugu.

Nuspojave

Nuspojave opažene kod pacijenata tijekom terapije Mikstard® 30 NM pretežno su ovisne o dozi i rezultat su farmakološkog djelovanja inzulina.

Slijede vrijednosti učestalosti nuspojava identificiranih tijekom kliničkih ispitivanja, za koje se smatralo da su povezane s primjenom lijeka Mikstard® 30 NM. Učestalost je određena na sljedeći način: rijetko (≥1 / 1.000 do

Uvjeti skladištenja lijeka Mikstard ® 30 NM Penfill ®

Čuvati van dohvata dece.

suspenzija za potkožno davanje 100 IU / ml - 2,5 godine.

Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Ostavite komentar

Indeks potražnje trenutnih informacija, ‰

Registracijski certifikati Mikstard ® 30 NM Penfill ®

  • Komplet za prvu pomoć
  • Internet prodavnica
  • O kompaniji
  • Kontakt podaci
  • Kontaktirajte izdavača:
  • +7 (495) 258-97-03
  • +7 (495) 258-97-06
  • E-pošta: zaštićena e-pošta
  • Adresa: Rusija, 123007, Moskva, ul. 5. prtljažnik, d.12.

Službena web stranica Radar Group of Companies ®. Glavna enciklopedija lijekova i roba farmaceutskog asortimana ruskog Interneta. Katalog lijekova Rlsnet.ru pruža korisnicima pristup uputama, cijenama i opisima lijekova, dodataka prehrani, medicinskih sredstava, medicinskih proizvoda i drugih proizvoda. Farmakološki vodič uključuje informacije o sastavu i obliku otpuštanja, farmakološkom djelovanju, indikacijama za upotrebu, kontraindikacijama, nuspojavama, interakcijama lijekova, načinu upotrebe lijekova, farmaceutskim kompanijama. Katalog lijekova sadrži cijene lijekova i farmaceutskih proizvoda u Moskvi i drugim ruskim gradovima.

Zabranjeno je prenošenje, kopiranje, širenje informacija bez odobrenja tvrtke RLS-Patent LLC.
Prilikom citiranja informativnog materijala objavljenog na stranicama web stranice www.rlsnet.ru potrebna je veza do izvora informacija.

Nalazimo se na društvenim mrežama:

Sva prava zadržana.

Komercijalna upotreba materijala nije dozvoljena.

Podaci su namijenjeni zdravstvenim radnicima.

Mikstard 30 NM je inzulin dvostrukog djelovanja. Lijek se dobija upotrebom rekombinantne DNA biotehnologije upotrebom soja Saccharomycescerevisiae. Interakcija je s receptorima ćelijske membrane, zbog čega se pojavljuje kompleks inzulinskog receptora.

Lijek utječe na procese koji se odvijaju unutar stanica, kroz aktivaciju biosinteze u ćelijama jetre i masti. Uz to, sredstvo pospješuje izlučivanje važnih enzima, kao što su glikogen sintetaza, heksokinaza, piruvat kinaza.

Smanjenje šećera u krvi postiže se unutarćelijskim kretanjem, pojačanom apsorpcijom i efikasnom apsorpcijom glukoze u tkivima. Djelovanje inzulina se već osjeća nakon pola sata nakon injekcije. A najveća koncentracija postiže se nakon 2-8 sati, a trajanje efekta je jedan dan.

Farmakološke karakteristike, indikacije i kontraindikacije

Mikstard je dvofazni inzulin koji sadrži suspenziju dugo djelujućeg izofan-inzulina (70%) i brzo djelujući inzulin (30%). Poluvrijeme lijeka iz krvi traje nekoliko minuta, stoga se profil lijeka određuje karakteristikama njegove apsorpcije.

Proces apsorpcije ovisi o različitim faktorima. Dakle, na to utječu vrsta bolesti, doziranje, područje i put primjene, pa čak i debljina potkožnog tkiva.

S obzirom da je lijek dvofazan, njegova apsorpcija je i produžena i brza. Najveća koncentracija u krvi postiže se nakon 1,5-2 sata nakon primjene sc.

Raspodjela inzulina događa se kada se veže na proteine ​​u plazmi. Izuzetak su proteini koji kruže prije njega i koji nisu identificirani.

Ljudski inzulin se cijepa enzimima koji razgrađuju inzulin ili inzulinskom proteazom, kao i, vjerovatno, protein disulfid izomerazom. Pored toga, otkrivena su područja na kojima dolazi do hidrolize molekula inzulina. Međutim, metaboliti nastali nakon hidrolize nisu biološki aktivni.

Poluživot aktivne tvari ovisi o njegovoj apsorpciji iz potkožnog tkiva. Prosječno vrijeme je 5-10 sati. Istovremeno, farmakokinetika nije uzrokovana karakteristikama koje se odnose na starost.

Indikacije za upotrebu Mikstard inzulina su dijabetes tipa 1 i 2, kada pacijent razvije rezistenciju na tablete za snižavanje šećera.

Kontraindikacije su hipoglikemija i preosjetljivost.

Prvo što vrijedi napomenuti jeste da doziranje mora liječnik pojedinačno propisati. Prosječna količina inzulina za odraslog dijabetičara je 0,5-1 IU / kg težine za dijete - 0,7-1 IU / kg.

Ali u kompenzaciji bolesti potrebno je dozirati kako bi se smanjila doza, a u slučaju pretilosti i puberteta možda će biti potrebno povećanje volumena. Štoviše, potreba za hormonom smanjuje se kod jetrenih i bubrežnih bolesti.

Injekcije treba davati pola sata prije konzumiranja hrane koja sadrži ugljene hidrate. Međutim, vrijedno je zapamtiti da u slučaju preskakanja obroka, stresa i povećanih fizičkih aktivnosti, doziranje mora biti prilagođeno.

Prije provođenja inzulinske terapije, potrebno je naučiti brojna pravila:

  1. Suspenzija se ne može davati intravenski.
  2. Subkutane injekcije rade se u prednjem trbušnom zidu, bedru, a ponekad i u deltoidne mišiće ramena ili stražnjice.
  3. Prije uvođenja, poželjno je odgoditi nabora kože što će smanjiti vjerojatnost da smjesa uđe u mišiće.
  4. Trebali biste znati da se s / c ubrizgavanjem inzulina u trbušni zid njegova apsorpcija događa mnogo brže nego kad se lijek ubrizgava u druga područja tijela.
  5. Kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije, mjesto ubrizgavanja mora se redovito mijenjati.

Insulin Mikstard u bocama koristi se s posebnim sredstvima koja imaju posebnu maturu. Međutim, prije upotrebe lijeka, gumeni čep se mora dezinficirati. Zatim bočicu treba trljati između dlanova sve dok tečnost u njoj ne postane jednolika i bijela.

Zatim se u špricu uvlači količina zraka, slična doziranju primijenjenog inzulina. Zrak se unosi u bočicu, nakon čega se igla izvadi iz nje, a zrak se izbaci iz špriceva. Zatim provjerite je li doza pravilno uneta.

Injekcija inzulina se radi ovako: držeći kožu s dva prsta, morate je probušiti i polako uvesti otopinu. Nakon toga, iglu treba držati ispod kože oko 6 sekundi i izvaditi je. U slučaju krvi, mjesto ubrizgavanja mora se pritisnuti prstom.

Vrijedi napomenuti da bočice imaju plastične zaštitne kapice koje se skidaju prije nego što se nanosi inzulinski kit.

Međutim, najprije vrijedi provjeriti koliko se čvrsto poklopac uklapa u staklenku, a ako nedostaje, lijek se mora vratiti u ljekarnu.

Recenzije ljekara i većine dijabetičara svode se na činjenicu da je najpovoljnije koristiti Mixtard 30 FlexPen.

Ovo je olovka za injekciju insulina sa selektorom doze, pomoću koje možete podesiti dozu od 1 do 60 jedinica u koracima od jedne jedinice.

Flexpen se koristi s NovoFayn S iglama, čija dužina treba biti do 8 mm. Prije upotrebe izvadite poklopac sa šprice i uvjerite se da uložak sadrži najmanje 12 PIECES hormona. Dalje, olovku za štrcaljku morate pažljivo okrenuti oko 20 puta dok suspenzija ne postane mutna i bijela.

Nakon toga morate izvršiti sljedeće korake:

  • Gumena membrana se tretira alkoholom.
  • Sigurnosna naljepnica skida se sa igle.
  • Igla je namotana na Flexpen.
  • Zrak se uklanja iz uložaka.

Da bi se osiguralo unošenje određene doze i spriječilo ulazak zraka, potrebno je niz akcija. Na olovci štrcaljke moraju biti postavljene dvije jedinice. Zatim, držeći Mikstard 30 FlexPen iglom prema gore, trebate nekoliko puta prstom nježno tapkati uložak tako da se u njegovom gornjem dijelu nakuplja zrak.

Zatim držite olovku štrcaljke u uspravnom položaju, pritisnite dugme za pokretanje. U ovom trenutku, selektor doze trebao bi se okrenuti na nulu, a na kraju igle će se pojaviti kap otopine. Ako se to ne dogodi, tada trebate promijeniti iglu ili sam uređaj.

Najprije se selektor doze postavlja na nulu, a zatim se postavlja željena doza.Ako se izbornik rotira kako bi se smanjila doza, potrebno je pratiti tipku za pokretanje, jer ako se dodirne, to može dovesti do curenja inzulina.

Vrijedi napomenuti da za uspostavljanje doze ne možete koristiti ljestvicu količine suspenzije koja ostaje. Štaviše, doza koja prelazi broj preostalih jedinica u ulošku ne može se podesiti.

Mikstard 30 FlexPen daje se pod kožu na isti način kao i Mikstard u bočicama. Međutim, nakon toga se olovka štrcaljke ne odlaže, već se uklanja samo igla. Da biste to učinili, zatvara se s velikim vanjskim poklopcem i odvije se, a zatim pažljivo odbacuje.

Dakle, za svaku injekciju morate koristiti novu iglu. Uostalom, kad se temperatura promijeni, inzulin ne može procuriti.

Pri uklanjanju i odlaganju igala neophodno je da se pridržavate sigurnosnih mjera opreza kako ih zdravstveni radnici ili osobe koje pružaju njegu dijabetičara ne mogu slučajno probiti. I već korištenu Spitz-ručicu valja izbaciti bez igle.

Za dugu i sigurnu upotrebu lijeka Mikstard 30 Flexpen potrebno je pravilno paziti na njega, poštujući pravila skladištenja. Uostalom, ako je uređaj deformiran ili oštećen, tada inzulin može iscuriti iz njega.

Znakovito je da se FdeksPen ne može ponovo napuniti. Periodično se moraju očistiti površine olovke za štrcaljke. U tu svrhu se obriše vatom namočenom u alkoholu.

Međutim, nemojte podmazivati, periti ili uranjavati u etanol. Uostalom, to može dovesti do oštećenja špriceva.

Predoziranje, interakcije lijekova, neželjene reakcije

Unatoč činjenici da koncept predoziranja nije formuliran za inzulin, u nekim se slučajevima hipoglikemija može razviti nakon injekcije s dijabetes melitusom, tada uz lagani pad razine šećera trebate piti slatki čaj ili jesti proizvod koji sadrži ugljikohidrate. Zbog toga se preporučuje dijabetičarima da sa sobom uvijek ponesu slatkiš ili komad šećera.

U teškoj hipoglikemiji, ako dijabetičar nije u svijesti, pacijentu se ubrizgava glukagon u količini od 0,5-1 mg. U medicinskoj ustanovi, otopina glukoze se daje intravenskim pacijentima, posebno ako osoba nema reakciju na glukagon u roku od 10-15 minuta. Da bi se spriječio povratak, pacijent koji ponovno dobiva svijest treba da uzima ugljene hidrate.

Neki lekovi utiču na metabolizam glukoze. Zbog toga se pri određivanju doze inzulina mora to uzeti u obzir.

Dakle, na učinak inzulina utiču:

  1. Alkohol, hipoglikemijski lijekovi, salicilati, ACE inhibitori, MAO neselektivni B-blokatori - smanjuju potrebu za hormonom.
  2. B-blokatori - maskiraju znakove hipoglikemije.
  3. Danazol, tiazidi, hormon rasta, glukokortikoidi, b-simpatomimetici i hormoni štitnjače - povećavaju potrebu za hormonom.
  4. Alkohol - produžuje ili pojačava djelovanje inzulinskih pripravaka.
  5. Lancreotid ili Octreotid - mogu i povećati i umanjiti učinak insulina.

Često, nuspojave nakon primjene Mikstarda nastaju u slučaju pogrešnih doza, što dovodi do hipoglikemije i imunoloških problema. Nagli pad razine šećera događa se predoziranjem, što je praćeno konvulzijama, gubitkom svijesti i oslabljenom funkcijom mozga.

Rijetke nuspojave uključuju oticanje, retinopatiju, perifernu neuropatiju, lipodistrofiju i osip na koži (urtikarija, osip).

Mogu se javiti i poremećaji na koži i potkožnom tkivu, a na mjestima ubrizgavanja razvijaju se lokalne reakcije.

Tako se lipodistrofija kod dijabetesa pojavljuje samo ako pacijent ne promijeni mjesto ubrizgavanja. Lokalne reakcije uključuju hematome, crvenilo, oticanje, oticanje i svrbež koji se pojavljuju na području ubrizgavanja. Međutim, pregledi dijabetičara kažu da ti fenomeni prolaze sami od sebe uz kontinuiranu terapiju.

Vrijedno je napomenuti da uz brzo poboljšanje kontrole glikemije pacijent može razviti akutnu reverzibilnu neuropatiju. Najčešće rijetke nuspojave uključuju anafilaktički šok i oslabljenu refrakciju koji se javljaju na početku liječenja. Međutim, pregledi pacijenata i ljekara tvrde da su ta stanja prolazna i privremena.

Znakovi generalizirane preosjetljivosti mogu biti praćeni poremećajima u radu probavnog sustava, osipima na koži, nedostatkom daha, svrbežom, palpitacijama, angioedemom, niskim krvnim tlakom i nesvjesticom. Ako se pojave takvi simptomi, potrebno je odmah konzultirati liječnika jer neblagovremeno liječenje može dovesti do smrti.

Cijena lijeka Mikstard 30 NM iznosi oko 660 rubalja. Cijena Mikstard Flexpena je različita. Dakle, olovke za špriceve koštaju od 351 rubalja, a uložak od 1735 rubalja.

Popularni analozi dvofaznog inzulina su: Bioinsulin, Humodar, Gansulin i Insuman. Mikstard treba čuvati na tamnom mjestu najviše 2,5 godine.

Video u ovom članku prikazuje tehniku ​​primjene inzulina.

  • ATX klasifikacija: A10AD01 Inzulin (ljudski)
  • Mnn ili naziv grupe: Human Insulin
  • Farmakološka grupa:
  • Proizvođač: Nepoznat
  • Vlasnik licence: Nepoznat
  • Država: nepoznato

Medicinsko uputstvo

lijek

Mikstard® 30 NM

Trgovački naziv

Međunarodno vlasničko ime

Dozni oblik

Suspenzija za potkožno davanje, 100 IU / ml

Sastav

Sadrži 1 ml lijeka

aktivna supstanca - genetski modificirani humani inzulin 3,50 mg (100 IU) 1,

pomoćne tvari: cinkov klorid, glicerin, fenol, metakrezol, natrijum hidrogenfosfat dihidrat, protamin sulfat, 2M rastvora hlorovodonične kiseline, 2M rastvor natrijum hidroksida, voda za injekcije.

1 Lijek sadrži 30% topljivog ljudskog inzulina i 70% izofan-inzulina

Opis

Bijela suspenzija, kada stoji, slojevita je u prozirni, bezbojni ili gotovo bezbojni supernatant i bijeli talog. Talog se lako resuspendira laganim mućkanjem.

Farmakoterapijska grupa

Inzulin i analozi, srednjeg djelovanja u kombinaciji sa brzo djelujućim inzulinom.

PBX kod A10AD01

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Poluživot inzulina u krvotoku je nekoliko minuta, stoga je profil djelovanja lijeka koji sadrži inzulin određen isključivo njegovim apsorpcijskim karakteristikama. Trajanje djelovanja inzulinskih pripravaka uglavnom se odnosi na brzinu apsorpcije koja ovisi o nekoliko faktora (na primjer, o dozi inzulina, načinu i mjestu primjene, debljini potkožnog masnog sloja i vrsti dijabetes melitusa). Stoga su farmakokinetički parametri inzulina podložni značajnim fluktuacijama među i unutar pojedinca.

Maksimalna koncentracija (C)maks) inzulin u plazmi dostiže se u roku od 1,5 do 2,5 sati nakon supkutane primjene.

Nije primijećeno izrazito vezanje na proteine ​​u plazmi, osim antitijela na inzulin (ako ih ima).

Ljudski inzulin se cijepa djelovanjem inzulinske proteaze ili enzima koji cijepaju inzulin, a moguće i djelovanjem protein-disulfid izomeraze. Pretpostavlja se da u molekuli humanog inzulina postoji više mjesta cijepanja (hidrolize), međutim, niti jedan metabolizam nastao kao rezultat cijepanja nije aktivan.

Poluživot (T½) određuje se brzinom apsorpcije iz potkožnog tkiva. Dakle T½ to je mjera apsorpcije, a zapravo nije mjera uklanjanja inzulina iz plazme (T½ inzulina iz krvotoka je samo nekoliko minuta). Studije su pokazale da je T½ je oko 5-10 sati.

Farmakodinamika

Mikstard® 30 NM je inzulin dvostrukog djelovanja proizveden rekombinantnom DNK biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae. Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina. Aktivacijom biosinteze cAMP (u masnim stanicama i ćelijama jetre) ili, direktno prodirajući u stanicu (mišiće), kompleks receptora inzulina stimulira unutarćelijske procese, uključujući sinteza niza ključnih enzima (hekokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza itd.). Smanjenje glukoze u krvi uzrokovano je povećanjem njezinog unutarćelijskog transporta, povećanjem apsorpcije i asimilacije tkiva, stimulacijom lipogeneze, glikogenogeneze, sinteze proteina, smanjenjem brzine stvaranja glukoze u jetri itd.

Učinak lijeka Mikstard® 30 NM počinje u roku od pola sata nakon primjene, a maksimalan učinak očituje se u roku od 2-8 sati, dok je ukupno trajanje djelovanja oko 24 sata.

Indikacije za upotrebu

- lečenje dijabetesa

Doziranje i primjena

Kombinirani pripravci inzulina daju se obično jednom ili dva puta dnevno ako je potrebna kombinacija brzih početnih i dužih učinaka.

Doza lijeka odabire se pojedinačno, uzimajući u obzir potrebe pacijenta. Obično su potrebe za inzulinom između 0,3 i 1 IU / kg / dan. Dnevna potreba za inzulinom može biti veća kod pacijenata s inzulinskom rezistencijom (na primjer, tijekom puberteta, kao i kod bolesnika s pretilošću) i manja u bolesnika s rezidualnom endogenom proizvodnjom inzulina.

Ako pacijenti s dijabetesom postignu optimalnu kontrolu glikemije, onda se komplikacije dijabetesa kod njih u pravilu pojave kasnije. S tim u vezi, treba težiti optimizaciji metaboličke kontrole, posebno pažljivo nadzirati nivo glukoze u krvi.

Lijek se daje 30 minuta prije obroka ili užine koja sadrži ugljene hidrate.

Za potkožno davanje. Ni pod kojim uslovima suspenzije insulina ne treba davati intravenski. Mikstard ® 30 NM se obično daje subkutano u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida. Ako je to prikladno, tada se mogu raditi i injekcije u bedro, glutealnu regiju ili u predelu deltoidnog mišića ramena (potkožno). Uvođenjem lijeka u područje prednjeg trbušnog zida postiže se brža apsorpcija nego unošenjem u druga područja. Ako se injekcija ubrizga u kožu, smanjuje se rizik od ulaska u mišić. Potrebno je stalno mijenjati mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije.

Uputa za upotrebu Mikstard® 30 NM, koja se mora dati pacijentu.

Ne koristite Mikstard® 30 NM:

  • U inzulinskim pumpama.
  • Ako postoji alergija (preosjetljivost) na ljudski inzulin ili na bilo koji sastojak koji čini Mikstard® 30 NM preparat.
  • Ako započne hipoglikemija (nizak šećer u krvi).
  • Ako se inzulin nije skladištio pravilno, ili ako je bio zamrznut
  • Ako zaštitni poklopac nedostaje ili je otpušten. Svaka bočica ima zaštitnu plastičnu kapicu.
  • Ako inzulin nakon miješanja ne postane ravnomjerno bijel i zamućen.

Prije upotrebe Mikstard® 30 Nm:

  • Provjerite naljepnicu kako biste bili sigurni da koristite pravu vrstu inzulina.
  • Skinite zaštitni poklopac.

Kako koristiti lijek Mikstard® 30 NM

Lijek Mikstard® 30 NM namijenjen je supkutanoj primjeni. Nikada ne dajejte inzulin intravenski ili intramuskularno. Uvijek mijenjajte mjesta ubrizgavanja unutar anatomske regije da biste smanjili rizik od pečata i ulceracija na mjestu ubrizgavanja. Najbolja mjesta za injekcije su: stražnjica, prednja strana bedara ili ramena.

  • Obavezno upotrijebite inzulinsku špricu na koju se primjenjuje vaga za mjerenje doze u jedinicama djelovanja.
  • U špricu uvucite zrak u količini koja odgovara željenoj dozi inzulina.
  • Neposredno prije uzimanja doze, razvijte bočicu između dlanova sve dok inzulin nije ravnomjerno bijel i zamagljen. Resuspenzija se olakšava ako lijek ima sobnu temperaturu.
  • Unesite insulin pod kožu.
  • Držite iglu ispod kože najmanje 6 sekundi kako biste osigurali da se doza inzulina u potpunosti primijeni.

Istovremene bolesti, posebno zarazne i praćene groznicom, obično povećavaju potrebu tijela za inzulinom. Prilagođavanje doze može biti potrebno i ako pacijent ima pridružene bolesti bubrega, jetre, oštećenu funkciju nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde.

Potreba za prilagođavanjem doze može se pojaviti i kod promjene fizičke aktivnosti ili pacijentove uobičajene prehrane. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze prilikom prebacivanja pacijenta s jedne vrste inzulina na drugu.

Nuspojave opažene kod pacijenata tijekom terapije Mikstard® 30 NM pretežno su ovisne o dozi i rezultat su farmakološkog djelovanja inzulina.

Ime: Penfill Mikstard 30 NM (Mixtard 30 HM Penfill)

Otpustite obrazac, sastav i pakovanje

Suspenzija za sc davanje 1 ml smjese topljivog ljudskog inzulina i suspenzije izofan inzulina 100 IU inzulina humanog rastvorljivog 30% suspenzije izofanskog inzulina od 70%.

Klinička i farmakološka grupa: humani inzulin srednjeg trajanja.

Mikstard 30 NM Penfill je biosintetska suspenzija izofana humanog inzulina bisfaza. Početak delovanja je nakon 30 minuta nakon potkožnog davanja. Maksimalni učinak razvija se između 2 i 8 sati. Trajanje djelovanja je do 24 sata. Profil djelovanja inzulina je približan: ovisi o dozi proizvoda i odražava pojedinačne karakteristike.

Apsorpcija inzulina i, kao posljedica toga, pojava hipoglikemijskog efekta, ovisi o mjestu ubrizgavanja (abdomen, bedro, stražnjica), volumenu ubrizgavanja, koncentraciji inzulina i nekim drugim faktorima. U krvi je T1 / 2 inzulina nekoliko minuta.

Dakle, profil djelovanja inzulina uglavnom ovisi o brzini njegove apsorpcije. Na ovaj proces utječu mnogi faktori, kao rezultat toga što su moguće značajne individualne razlike. Pri prelasku s koncentracije inzulina od 40 PIECES / ml na 100 PIECES / ml, male promjene u apsorpciji inzulina uslijed manjeg volumena nadoknađuju se njegovom većom koncentracijom.

Preporučljivo je koristiti dvofazne insuline sa stabilnim tokom dijabetesa.

Uvjeti korištenja Cartridge-a

Upoznavanje s penfilima i proizvodima

Prije upotrebe provjerite da nema oštećenja na Penfill kertridžu. Penfill se ne koristi ako postoje vidljiva oštećenja ili ako je širina vidljivog dijela gumenog klipa veća od širine bijele trake.

Prije nego što ubacite uložak Penfill u olovku štrcaljke, morate ga protresti gore i dolje. Pokret treba izvesti tako da se staklena kugla u ulošku pomiče s jednog na drugi kraj. Ovu manipulaciju treba ponoviti najmanje 10 puta - dok tekućina ne postane mutno-bijela i ujednačena.

Ako je uložak Penfill već umetnut u olovku štrcaljke, ponovite postupak mešanja pre svake sledeće injekcije. Nakon ubrizgavanja, igla mora ostati ispod kože najmanje 6 sekundi. Gumb za olovku štrcaljke mora biti pritisnut dok igla u potpunosti ne bude izvađena ispod kože. Nakon svake injekcije, iglu treba odmah ukloniti. Penfill je samo za ličnu upotrebu. Uložak Penfill možete koristiti u olovci za injekcije NovoPen 3, Innovo ili ga nositi sa sobom 1 mesec. Kada se uložak umetne u olovku za injekciju NovoPen 3, traka u boji mora biti vidljiva kroz prozor držača kertridža.

Neželjeni efekti povezani s utjecajem na metabolizam ugljikohidrata: hipoglikemijska stanja (blijedica, pojačano znojenje, palpitacije, poremećaji spavanja, drhtavica).

Alergijske reakcije: nisu često - osip na koži, vrlo rijetko - angioedem. Lokalne reakcije: nisu česte - hiperemija i svrbež na mjestu ubrizgavanja proizvoda, a dugotrajna upotreba nije često - lipodistrofija na mjestu ubrizgavanja.

Trudnoća i dojenje

Tokom trudnoće i dojenja, pacijentove potrebe za inzulinom se mijenjaju, što mora biti uzeto u obzir za održavanje odgovarajuće metaboličke kontrole. Inzulin ne prelazi placentarnu barijeru. Kada koristite proizvod Mikstard 30 NM Penfill tokom laktacije, nema rizika za bebu.

Pacijente koji primaju više od 100 IU inzulina dnevno treba hospitalizirati prilikom promjene proizvoda. Prijelaz s jedne vrste inzulina na drugu treba obaviti pod kontrolom razine glukoze u krvi. Pod utjecajem inzulina smanjuje se tolerancija na alkohol.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Nakon što pacijent bude prebačen na biosintetski ljudski inzulin, sposobnost upravljanja automobilom i obavljanje drugih potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju i brzinu psihomotornih reakcija može se privremeno pogoršati.

Simptomi: početni simptomi hipoglikemije - nagli porast znojenja, palpitacije, drhtavica, glad, uznemirenost, parestezija u ustima, bledica, glavobolja, poremećaji spavanja. U težim slučajevima predoziranja - koma.

Liječenje: pacijent može eliminirati blagu hipoglikemiju uzimanjem šećera ili hrane bogate šećerom. U težim slučajevima, subkutano ili intramuskularno se daje 1 mg glukagona. Ako je potrebno, terapija se nastavlja iv uvođenjem koncentriranih otopina dekstroze.

Hipoglikemijski učinak inzulina pojačan je inhibitorima MAO, neselektivnim beta blokatorima, sulfonamidima, anaboličkim steroidima, tetraciklinima, klofibratom, ciklofosfamidom, fenfluraminom i proizvodima koji sadrže etanol.

Oralni kontraceptivi, glukokortikoidi, hormoni štitnjače, tiazidni diuretici, heparin, litijumski proizvodi, triciklički antidepresivi smanjuju hipoglikemijski učinak inzulina. Pod utjecajem rezerpina i salicilata moguće je i slabljenje i pojačanje djelovanja inzulina.

Etanol, razna dezinfekcijska sredstva mogu smanjiti biološku aktivnost inzulina.

Uslovi skladištenja i periodi

Uložak za Penfill treba čuvati u pakovanju na mestu zaštićenom od sunčeve svetlosti na temperaturi od 2 ° do 8 ° C, ne smrzavati.

Korišteni uložak Penfill nije preporučljivo čuvati u hladnjaku.

Pažnja!
Prije primjene lijeka „Mixtard 30 NM Penfill“ potrebno je konsultovati ljekara.
Uputa je data samo da biste se upoznali Penfill Mikstard 30 NM (Mixtard 30 HM Penfill)».

Priprema: MIXTARD ® 30 Nm PENFILL ® (MIXTARD ® 30 HM PENFILL ®)

Aktivna supstanca: dvofazna injekcija izofana inzulina
ATX kôd: A10AD01
KFG: Ljudski inzulin srednjeg trajanja
ICD-10 kodovi (indikacije): E10, E11
Reg. broj: P br. 014312 / 02-2003
Datum registracije: 06.16.03
Reg. Vlasnika doc .: NOVO NORDISK (Danska)

OBLIK DOZIRANJA, SASTAV I PAKOVANJE

3 ml - kertridži (5) za olovke NovoPen šprice - pakovanje konturnih ćelija (1) - pakovanja od kartona.

UPUTE ZA UPOTREBU ZA SPECIJALISTE.
Opis lijeka koji je proizvođač odobrio 2004. godine

FARMAKOLOŠKA AKCIJA

Mikstard 30 NM Penfill je biosintetska suspenzija izofana humanog inzulina bisfaza. Početak delovanja je 30 minuta nakon potkožnog davanja. Maksimalni učinak razvija se između 2 i 8 sati, a trajanje djelovanja je do 24 sata.

Profil djelovanja inzulina je približan: ovisi o dozi lijeka i odražava pojedinačne karakteristike.

FARMAKOKINETIKA

Apsorpcija inzulina i, kao posljedica toga, pojava hipoglikemijskog efekta, ovisi o mjestu ubrizgavanja (abdomen, bedro, stražnjica), volumenu ubrizgavanja, koncentraciji inzulina i nekim drugim faktorima.

U krvi T1/2 insulin je nekoliko minuta. Dakle, profil djelovanja inzulina uglavnom ovisi o brzini njegove apsorpcije. Na ovaj proces utječu mnogi faktori, kao rezultat toga što su moguće značajne individualne razlike.

Pri prelasku s koncentracije inzulina od 40 PIECES / ml na 100 PIECES / ml, male promjene u apsorpciji inzulina uslijed manjeg volumena nadoknađuju se njegovom većom koncentracijom.

INDIKACIJE

- dijabetes melitus ovisan o insulinu (tip I),

- dijabetes melitus neovisan o insulinu (tip II): stadijum rezistencije na oralne hipoglikemijske agense, djelomična rezistencija na ove lijekove (tijekom kombinirane terapije), interkurentne bolesti, operacije, trudnoća.

NAČIN DOZE

Preporučljivo je koristiti dvofazne insuline sa stabilnim tokom dijabetesa. Uz dijabetes melitus koji nije ovisan o inzulinu, u pravilu koristite Mikstard 30 NM Penfill.

Dozu lijeka Mikstard 30 NM Penfill liječnik određuje pojedinačno u svakom pojedinom slučaju. Lijek se daje supkutano. Nakon ubrizgavanja, igla treba ostati ispod kože šest sekundi, što osigurava punu dozu.

Prilikom prebacivanja pacijenta iz visoko pročišćenog svinjskog ili humanog inzulina u Mikstard 30 NM Penfill, doza lijeka ostaje ista.

Prilikom prebacivanja pacijenta iz goveđeg ili miješanog inzulina u Mikstard 30 NM Penfill, doza inzulina se obično smanjuje za 10%, osim u slučaju kada je početna doza manja od 0,6 U / kg tjelesne težine.

Kod dnevne doze veće od 0,6 PIECES / kg tjelesne težine, inzulin se mora primijeniti u dvije injekcije na različita mjesta.

Pravila upotrebe Penfill kertridža i davanja lekova

Prije upotrebe provjerite da nema oštećenja na Penfill kertridžu. Penfill se ne koristi ako postoje vidljiva oštećenja ili ako je širina vidljivog dijela gumenog klipa veća od širine bijele trake. Prije nego što ubacite uložak Penfill u olovku štrcaljke, potrebno ga je protresti nagore i nadole. Kretanje treba obaviti tako da se staklena kugla u ulošku pomiče s jednog na drugi kraj. Ovu manipulaciju treba ponoviti najmanje 10 puta - dok tekućina ne postane mutno-bijela i ujednačena. Ako je uložak Penfill već umetnut u olovku štrcaljke, ponovite postupak mešanja pre svake sledeće injekcije. Nakon ubrizgavanja, igla treba ostati ispod kože najmanje 6 sekundi. Gumb za olovku štrcaljke mora biti pritisnut dok igla u potpunosti ne bude izvađena ispod kože. Nakon svake injekcije, iglu treba odmah ukloniti.

Penfill je samo za ličnu upotrebu.

Uložak Penfill možete koristiti u olovci za injekcije NovoPen 3, Innovo ili ga nositi sa sobom mesec dana.

Kada se uložak umetne u olovku za štrcaljku NovoPen 3, kroz prozor držača kertridža treba biti vidljiva obojena traka.

NEDELJNI UČINCI

Neželjeni efekti povezani s učinkom na metabolizam ugljikohidrata: hipoglikemijska stanja (blijedica, pojačano znojenje, palpitacije, poremećaji spavanja, drhtanje).

Alergijske reakcije: retko - kožni osip, izuzetno retko - angioedem.

Lokalne reakcije: rijetko - hiperemija i svrbež na mjestu ubrizgavanja lijeka, uz produljenu upotrebu rijetko - lipodistrofija na mjestu ubrizgavanja.

KONTRAINDIKACIJE

NAČIN I LAKACIJA

Tokom trudnoće i dojenja, pacijentova potreba za inzulinom se mijenja, što bi trebalo uzeti u obzir za održavanje odgovarajuće metaboličke kontrole.

Inzulin ne prelazi placentarnu barijeru.

Kada koristi lijek Mikstard 30 NM Penfill tokom laktacije, ne postoji rizik za dijete.

POSEBNA UPUTSTVA

Pacijente koji primaju više od 100 IU inzulina dnevno treba hospitalizirati prilikom izmjene lijeka.

Prijelaz s jedne vrste inzulina na drugu treba obaviti pod kontrolom razine glukoze u krvi.

Pod utjecajem inzulina smanjuje se tolerancija na alkohol.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Nakon što pacijent bude prebačen na biosintetski ljudski inzulin, sposobnost upravljanja automobilom i obavljanje drugih potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju i brzinu psihomotornih reakcija može se privremeno pogoršati.

OVERDOSE

Simptomi početni simptomi hipoglikemije - nagli porast znojenja, palpitacije, drhtanje, glad, uznemirenost, parestezija u ustima, bledica, glavobolja, poremećaji spavanja. U težim slučajevima predoziranja - koma.

Liječenje: pacijent može eliminirati blagu hipoglikemiju jedenjem šećera ili hrane bogate šećerom. U težim slučajevima, subkutano ili intramuskularno se daje 1 mg glukagona. Ako je potrebno, terapija se nastavlja iv. Uvođenjem koncentrirane otopine dekstroze.

INTERAKCIJA LIJEKA

Hipoglikemijski učinak inzulina pojačan je inhibitorima MAO, neselektivnim beta blokatorima, sulfonamidima, anaboličkim steroidima, tetraciklinima, klofibratom, ciklofosfamidom, fenfluraminom i preparatima koji sadrže etanol.

Oralni kontraceptivi, glukokortikoidi, hormoni štitnjače, tiazidni diuretici, heparin, litijumski preparati, triciklički antidepresivi smanjuju hipoglikemijski učinak inzulina.

Pod utjecajem rezerpina i salicilata moguće je i slabljenje i pojačanje djelovanja inzulina.

Etanol, razna dezinfekcijska sredstva mogu smanjiti biološku aktivnost inzulina.

UVJETI FARMACIJE ODMORA

Lijek se izdaje na recept.

USLOVI I USLOVI SKLADIŠTENJA

Uložak sa Penfill-om treba čuvati u pakovanju, na mestu zaštićenom od sunčeve svetlosti na temperaturi od 2 ° do 8 ° C, ne smrzavajte. Korišteni uložak Penfill nije preporučljivo čuvati u hladnjaku.


  1. Mazovetsky A.G., Velikov V. K. Diabetes mellitus, Medicina -, 1987. - 288 str.

  2. Tsonchev Laboratorijska dijagnostika reumatskih bolesti / Tsonchev, ostali V. i. - M .: Sofija, 1989. - 292 str.

  3. Daeidenkoea E.F., Liberman I.S. Genetika dijabetesa. Lenjingrad, izdavačka kuća „Medicina“, 1988., 159 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Upute za upotrebu lijeka

Prvo što vrijedi napomenuti jeste da doziranje mora liječnik pojedinačno propisati. Prosječna količina inzulina za odraslog dijabetičara je 0,5-1 IU / kg težine za dijete - 0,7-1 IU / kg.

Ali u kompenzaciji bolesti potrebno je dozirati kako bi se smanjila doza, a u slučaju pretilosti i puberteta možda će biti potrebno povećanje volumena. Štoviše, potreba za hormonom smanjuje se kod jetrenih i bubrežnih bolesti.

Injekcije treba davati pola sata prije konzumiranja hrane koja sadrži ugljene hidrate. Međutim, vrijedno je zapamtiti da u slučaju preskakanja obroka, stresa i povećanih fizičkih aktivnosti, doziranje mora biti prilagođeno.

Prije provođenja inzulinske terapije, potrebno je naučiti brojna pravila:

  1. Suspenzija se ne može davati intravenski.
  2. Subkutane injekcije rade se u prednjem trbušnom zidu, bedru, a ponekad i u deltoidne mišiće ramena ili stražnjice.
  3. Prije uvođenja, poželjno je odgoditi nabora kože što će smanjiti vjerojatnost da smjesa uđe u mišiće.
  4. Trebali biste znati da se s / c ubrizgavanjem inzulina u trbušni zid njegova apsorpcija događa mnogo brže nego kad se lijek ubrizgava u druga područja tijela.
  5. Kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije, mjesto ubrizgavanja mora se redovito mijenjati.

Insulin Mikstard u bocama koristi se s posebnim sredstvima koja imaju posebnu maturu. Međutim, prije upotrebe lijeka, gumeni čep se mora dezinficirati. Zatim bočicu treba trljati između dlanova sve dok tečnost u njoj ne postane jednolika i bijela.

Zatim se u špricu uvlači količina zraka, slična doziranju primijenjenog inzulina. Zrak se unosi u bočicu, nakon čega se igla izvadi iz nje, a zrak se izbaci iz špriceva. Zatim provjerite je li doza pravilno uneta.

Injekcija inzulina se radi ovako: držeći kožu s dva prsta, morate je probušiti i polako uvesti otopinu. Nakon toga, iglu treba držati ispod kože oko 6 sekundi i izvaditi je. U slučaju krvi, mjesto ubrizgavanja mora se pritisnuti prstom.

Vrijedi napomenuti da bočice imaju plastične zaštitne kapice koje se skidaju prije nego što se nanosi inzulinski kit.

Međutim, najprije vrijedi provjeriti koliko se čvrsto poklopac uklapa u staklenku, a ako nedostaje, lijek se mora vratiti u ljekarnu.

Mikstard 30 Flexpen: upute za upotrebu

Recenzije ljekara i većine dijabetičara svode se na činjenicu da je najpovoljnije koristiti Mixtard 30 FlexPen.

Ovo je olovka za injekciju insulina sa selektorom doze, pomoću koje možete podesiti dozu od 1 do 60 jedinica u koracima od jedne jedinice.

Flexpen se koristi s NovoFayn S iglama, čija dužina treba biti do 8 mm. Prije upotrebe izvadite poklopac sa šprice i uvjerite se da uložak sadrži najmanje 12 PIECES hormona. Dalje, olovku za štrcaljku morate pažljivo okrenuti oko 20 puta dok suspenzija ne postane mutna i bijela.

Nakon toga morate izvršiti sljedeće korake:

  • Gumena membrana se tretira alkoholom.
  • Sigurnosna naljepnica skida se sa igle.
  • Igla je namotana na Flexpen.
  • Zrak se uklanja iz uložaka.

Da bi se osiguralo unošenje određene doze i spriječilo ulazak zraka, potrebno je niz akcija. Na olovci štrcaljke moraju biti postavljene dvije jedinice. Zatim, držeći Mikstard 30 FlexPen iglom prema gore, trebate nekoliko puta prstom nježno tapkati uložak tako da se u njegovom gornjem dijelu nakuplja zrak.

Zatim držite olovku štrcaljke u uspravnom položaju, pritisnite dugme za pokretanje. U ovom trenutku, selektor doze trebao bi se okrenuti na nulu, a na kraju igle će se pojaviti kap otopine. Ako se to ne dogodi, tada trebate promijeniti iglu ili sam uređaj.

Najprije se selektor doze postavlja na nulu, a zatim se postavlja željena doza. Ako se izbornik rotira kako bi se smanjila doza, potrebno je pratiti tipku za pokretanje, jer ako se dodirne, to može dovesti do curenja inzulina.

Vrijedi napomenuti da za uspostavljanje doze ne možete koristiti ljestvicu količine suspenzije koja ostaje. Štaviše, doza koja prelazi broj preostalih jedinica u ulošku ne može se podesiti.

Mikstard 30 FlexPen daje se pod kožu na isti način kao i Mikstard u bočicama. Međutim, nakon toga se olovka štrcaljke ne odlaže, već se uklanja samo igla. Da biste to učinili, zatvara se s velikim vanjskim poklopcem i odvije se, a zatim pažljivo odbacuje.

Dakle, za svaku injekciju morate koristiti novu iglu. Uostalom, kad se temperatura promijeni, inzulin ne može procuriti.

Pri uklanjanju i odlaganju igala neophodno je da se pridržavate sigurnosnih mjera opreza kako ih zdravstveni radnici ili osobe koje pružaju njegu dijabetičara ne mogu slučajno probiti. I već korištenu Spitz-ručicu valja izbaciti bez igle.

Za dugu i sigurnu upotrebu lijeka Mikstard 30 Flexpen potrebno je pravilno paziti na njega, poštujući pravila skladištenja. Uostalom, ako je uređaj deformiran ili oštećen, tada inzulin može iscuriti iz njega.

Znakovito je da se FdeksPen ne može ponovo napuniti. Periodično se moraju očistiti površine olovke za štrcaljke.U tu svrhu se obriše vatom namočenom u alkoholu.

Međutim, nemojte podmazivati, periti ili uranjavati u etanol. Uostalom, to može dovesti do oštećenja špriceva.

Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcija

Kao što znate, određeni broj lijekova utječe na metabolizam glukoze.

Lijekovi koji mogu smanjiti potrebu za inzulinom

Oralni hipoglikemijski agensi (PSS), inhibitori monoamin oksidaze (MAO), neselektivni b-blokatori, ACE inhibitori (ACE), salicilati, anabolički steroidi i sulfonamidi.

Lijekovi koji mogu povećati potražnju za inzulinom

Oralni kontraceptivi, tiazidi, glukokortikoidi, hormoni štitnjače, simpatomimetici, hormon rasta i danazol.

  • blokatori adrenergike mogu maskirati simptome hipoglikemije i usporiti oporavak nakon hipoglikemije.

Okreotid / lanreotid može i smanjiti i povećati potrebu za insulinom.

Alkohol može pojačati ili smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Značajke aplikacije

Neadekvatno doziranje ili prekid liječenja (posebno s dijabetesom tipa I) može dovesti do hiperglikemija dijabetička ketoacidoza. Obično se prvi simptomi hiperglikemije razvijaju postepeno tokom nekoliko sati ili dana. To uključuje žeđ, učestalo mokrenje, mučninu, povraćanje, pospanost, crvenilo i suvoću kože, suha usta, gubitak apetita i miris acetona na izdisaju.

Kod dijabetesa tipa I, hiperglikemija koja se ne liječi dovodi do dijabetičke ketoacidoze koja je potencijalno smrtonosna.

Hipoglikemija može se pojaviti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na potrebu za inzulinom. U slučaju hipoglikemije ili sumnje na hipoglikemiju, nemojte davati lijek.

Preskakanje obroka ili nepredviđena povećana fizička aktivnost mogu dovesti do hipoglikemije.

Pacijenti koji su značajno poboljšali kontrolu razine glukoze u krvi zbog intenzivne inzulinske terapije mogu primijetiti promjene u svojim uobičajenim simptomima, prekursorima hipoglikemije, na što bi trebalo unaprijed upozoriti.

Uobičajeni znakovi upozorenja mogu nestati kod pacijenata s dugogodišnjim dijabetesom.

Komorbidnosti, posebno infekcije i groznice, povećavaju potrebu za inzulinom. Istodobne bolesti bubrega, jetre, nadbubrežne žlijezde, hipofize, štitne žlijezde mogu uzrokovati potrebu za promjenom doze inzulina. Kada pacijent bude prebačen na drugu vrstu inzulina, simptomi hipoglikemije mogu se promijeniti ili postati manje izraženi.

Prelazak pacijenta na drugu vrstu ili vrstu inzulina događa se pod strogim medicinskim nadzorom. Promjena koncentracije, tipa (proizvođača), vrste, porijekla inzulina (ljudskog ili analoga ljudskog inzulina) i / ili načina proizvodnje može zahtijevati prilagođavanje doze inzulina. Pacijentima koji su prebačeni na Mikstard ® 30 NM s drugom vrstom inzulina može biti potrebno povećanje broja dnevnih injekcija ili promjena doze u odnosu na inzulin koji obično koriste. Potreba za odabirom doze može se pojaviti kako tijekom prve primjene novog lijeka, tako i tijekom prvih nekoliko tjedana ili mjeseci njegove primjene.

Kada koristite bilo koju terapiju inzulinom, na mjestu ubrizgavanja mogu se pojaviti reakcije, koje mogu uključivati ​​bol, crvenilo, svrbež, osip, otekline, modrice i upale.

Insulinske suspenzije se ne smiju koristiti u inzulinskim pumpama za dugotrajno supkutano davanje inzulina.

Kombinacija tiazolidindiona i inzulinskih proizvoda

Kada se tiazolidindioni upotrebljavaju u kombinaciji s inzulinom, prijavljeni su slučajevi kongestivne srčane insuficijencije, posebno kod pacijenata sa faktorima rizika za zastoj srca. To treba uzeti u obzir prilikom propisivanja liječenja kombinacijom tiazolidindiona sa inzulinom. Uz kombiniranu upotrebu ovih lijekova, pacijenti bi trebali biti pod nadzorom liječnika zbog razvoja znakova i simptoma kongestivnog zatajenja srca, debljanja i pojave edema. U slučaju bilo kakvog pogoršanja srčane funkcije, liječenje tiazolidindionima treba prekinuti.

Stariji pacijenti (> 65 godina).

Lijek Mikstard® 30 NM može se primjenjivati ​​u starijih bolesnika.

U starijih bolesnika potrebno je pojačati nadzor glukoze i individualno prilagoditi dozu inzulina.

Zatajenje bubrega i jetre.

Bubrežna i jetrena insuficijencija mogu smanjiti potrebu za inzulinom. U bolesnika s bubrežnom i jetrenom insuficijencijom potrebno je pojačati praćenje glukoze i individualno prilagoditi dozu inzulina.

Upotreba tokom trudnoće ili dojenja .

Budući da inzulin ne prelazi placentarnu barijeru, ne postoji ograničenje u liječenju dijabetesa inzulinom tokom trudnoće.

Potreba za inzulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i značajno se povećava u drugom i drugom

Nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se vraća na početnu vrijednost.

Također ne postoje ograničenja u liječenju dijabetesa inzulinom tokom dojenja, jer liječenje majke ne predstavlja nikakav rizik za bebu. Međutim, možda će biti potrebno prilagoditi dozu i / ili prehranu za majku.

Studije reproduktivne toksičnosti za životinje pomoću humanog inzulina

nije otkrio negativan efekat na plodnost.

Mogućnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom vožnje vozila ili drugih mehanizama.

Reakcija pacijenta i njegova sposobnost koncentracije mogu biti umanjeni hipoglikemijom.

To može postati faktor rizika u situacijama kada je ta sposobnost od posebnog značaja (na primjer, za vrijeme vožnje automobila ili mašina).

Pacijente treba savjetovati da poduzmu mjere za sprečavanje hipoglikemije prije vožnje. Ovo je posebno važno za pacijente koji imaju oslabljene ili odsutne simptome prekursora hipoglikemije ili epizoda hipoglikemije. U takvim okolnostima potrebno je izmjeriti primjerenost vožnje.

Sastav i oblik oslobađanja

1 ml suspenzije za injekciju sadrži humani biosintetski inzulin 100 IU (rastvorljivi inzulin 30% i suspenzija izofan-inzulina 70%), u 3 ml uložaka Penfill za upotrebu sa NovoFen 3 olovkom za injekcijske šprice i NovoFine iglama i u 1,5 ml Penfill patrone. za upotrebu u NovoPen ili NovoPen II olovkama za injekcije, u blister pakovanju od 5 kom. ili u bocama od 10 ml.

Neželjene reakcije

Česta nuspojava terapije je hipoglikemija. Prema kliničkim studijama, kao i podacima o uporabi lijeka nakon njegovog puštanja na tržište, učestalost hipoglikemije varira u različitim skupinama bolesnika, s različitim režimima doziranja i razinama kontrole glikemije (vidjeti dolje informacije).

Na početku terapije insulinom mogu se primijetiti refrakcijske pogreške, edemi i reakcije na mjestu ubrizgavanja (bol, crvenilo, urtikarija, upala, modrice, otekline i svrbež na mjestu uboda). Te su reakcije obično prolazne. Brzo poboljšanje kontrole glukoze u krvi može dovesti do obično reverzibilnog stanja akutne bolne neuropatije.

Naglo poboljšanje kontrole glikemije uslijed intenziviranja terapije inzulinom može biti popraćeno privremenim pogoršanjem dijabetičke retinopatije, dok produljena dobro uspostavljena kontrola glikemije smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije.

Prema kliničkim studijama, slijede se nuspojave klasificirane po učestalosti i klasnim sistemima prema MedDRA.

Prema učestalosti pojavljivanja, ove reakcije podijeljene su u one koje se javljaju vrlo često (≥1 / 10), često (≥1 / 100 do 1/1000 do 1/10000 do 30 NM treba čuvati u hladnjaku na temperaturi 2 - 8 ° C (ne preblizu zamrzivaču). Ne smrzavajte se.

Čuvati u originalnom pakovanju van dohvata dece.

Držite podalje od vrućine ili direktne sunčeve svetlosti.

Svaka bočica ima zaštitnu plastičnu kapicu obojenu u boji. Ako zaštitni plastični poklopac ne prilegne čvrsto ili nedostaje, bočicu treba vratiti u ljekarnu.

Bočice Mikstard ® 30 NM koje se koriste ne smiju se čuvati u hladnjaku. Mogu se čuvati na sobnoj temperaturi (ne višoj od 25 ° C) 6 tjedana nakon otvaranja ili 5 tjedana na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C.

Ne smiju se koristiti pripravci inzulina koji su bili zamrznuti.

Ne upotrebljavajte inzulin nakon isteka roka trajanja navedenog na pakovanju.

Mikstard® 30 NM ne treba koristiti ako nakon miješanja sadržaja iz bočice tekućina ne postane bijela i jednoliko zamućena.

Farmakološko djelovanje

Interakcija je sa specifičnim receptorima plazma membrane i prodire u ćeliju, gdje aktivira fosforilaciju ćelijskih proteina, stimulira glikogen sintetazu, piruvat dehidrogenazu, hekokinazu, inhibira lipazu masne tkiva i lipoprotein lipazu. U kombinaciji sa specifičnim receptorom on omogućava prodor glukoze u ćelije, pojačava njegov unos tkivima i pospješuje konverziju u glikogen. Povećava opskrbu glikogenom u mišićima, potiče sintezu peptida.

Mjere sigurnosti

Uložak Penfill služi samo za ličnu upotrebu. Nakon ubrizgavanja najmanje 6 s, igla treba ostati ispod kože za punu dozu. Treba imati na umu da sposobnost upravljanja automobilom nakon prebacivanja pacijenata na ljudski inzulin može privremeno smanjiti. Ne smijete koristiti lijek ako uz miješanje suspenzija ne postane homogena.

Ostavite Svoj Komentar