Thiogammacene, pronađi, kupi

Trgovački naziv leka: Thiogamma

Međunarodno vlasničko ime: Tioktična kiselina

Oblik doziranja: tablete, rastvor za davanje infuzije, koncentrat za pripremu infuzionog rastvora

Aktivna supstanca: tioktična kiselina

Farmakoterapijska grupa:

metabolizam lipida i ugljikohidrata

Farmakološka svojstva:

Djelatna tvar Thiogamma (Thiogamma-Turbo) je tioktična (alfa-lipoinska) kiselina. Tioktična kiselina nastaje u tijelu i služi kao koenzim za energetski metabolizam alfa-keto kiselina oksidativnom dekarboksilacijom. Tioktična kiselina dovodi do smanjenja glukoze u serumu u krvi, doprinosi nakupljanju glikogena u hepatocitima. Metabolički poremećaji ili nedostatak tioktične kiseline primjećuju se kod prekomjernog nakupljanja određenih metabolita u tijelu (na primjer, ketonskih tijela), kao i u slučaju intoksikacije. To dovodi do poremećaja u lancu aerobne glikolize. Tioktična kiselina je prisutna u tijelu u obliku 2 oblika: reducirana i oksidirana. Oba su oblika fiziološki aktivna, pružajući antioksidacijske i antoksične učinke.

Tioktična kiselina reguliše metabolizam ugljikohidrata i masti, pozitivno djeluje na metabolizam holesterola, ima hepatoprotektivni učinak, poboljšavajući rad jetre. Blagotvorno deluje na reparativne procese u tkivima i organima. Farmakološka svojstva tioktične kiseline slična su djelovanju vitamina B. Prilikom početnog prolaska kroz jetru tioktična kiselina prolazi kroz značajne transformacije. U sistemskoj dostupnosti lijeka primjećuju se značajne individualne fluktuacije.

Ako se koristi interno, brzo se i gotovo potpuno apsorbira iz probavnog sistema. Metabolizam se nastavlja oksidacijom bočnog lanca tioktične kiseline i njenom konjugacijom. Poluvrijeme eliminacije Tiogamma (Tiogamma-Turbo) je od 10 do 20 minuta. Eliminisan u urinu, a pretežni su metaboliti tioktične kiseline.

Indikacije za upotrebu:

Dijabetička polineuropatija, alkoholna polineuropatija.

Kontraindikacije:

Trudnoća, dojenje (dojenje), djeca mlađa od 18 godina, preosjetljivost na tioktičnu kiselinu ili druge komponente lijeka.

Doziranje i primjena:

Thiogamma za parenteralno davanje.

Thiogamma je namijenjena za parenteralnu primjenu intravenskim kapanjem. Za odrasle se koristi doza od 600 mg (sadržaj 1 bočice ili 1 ampula) jednom dnevno. Infuzija se izvodi polako, 20-30 minuta. Tijek terapije je otprilike 2 do 4 tjedna. U budućnosti se preporučuje interna upotreba Tiogamme u tabletama. Parenteralna primjena Thiogamma za infuziju propisan je za teške poremećaje osjetljivosti koji su povezani s dijabetičkom polineuropatijom.

Sadržaj 1 boce Thiogamma-Turbo ili 1 ampule Thiogamma (600 mg lijeka) otopi se u 50-250 ml 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida. Brzina intravenske infuzije - ne veća od 50 mg tioktične kiseline u 1 minuti - to približno odgovara 1,7 ml otopine Tiogamma. Razređeni preparat treba koristiti odmah nakon miješanja s otapalom. Tijekom infuzije, otopinu treba zaštititi od svjetlosti posebnim svjetlosno-zaštitnim materijalom.

Tablete su predviđene za unutrašnju upotrebu. Preporučuje se propisivanje 600 mg lijeka 1 put dnevno. Tabletu treba progutati cijelu, uzeti je bez obzira na hranu, i oprati s dovoljnom količinom vode. Trajanje terapije tabletama je od 1 do 4 mjeseca.

Nuspojava:

Središnji živčani sustav: u rijetkim slučajevima, odmah nakon upotrebe lijeka u obliku infuzije, mogući su konvulzivni trzaji mišića.

Organi čula: povreda čula ukusa, diplopija.

Hematopoetski sistem: purpura (hemoragični osip), tromboflebitis.

Reakcije preosjetljivosti: sistemske reakcije mogu uzrokovati anafilaktički šok, ekcem ili urtikariju na mjestu ubrizgavanja.

Digestivni sistem (za Tiogamma tablete): dispeptične manifestacije.

Ostalo: ako se Tiogamma-Turbo (ili Tiogamma za parenteralnu primjenu) primijeni brzo, moguća je respiratorna depresija i osjećaj stezanja u području glave - ove reakcije prestaju nakon smanjenja brzine infuzije. Moguće su i: hipoglikemija, vrućica, vrtoglavica, znojenje, bol u srcu, snižena glukoza u krvi, mučnina, zamagljen vid, glavobolja, povraćanje, tahikardija.

Interakcija s drugim lijekovima:

Tioktična kiselina smanjuje efikasnost cisplatina dok ga uzima, a takođe reagira i s lijekovima koji sadrže metal, poput željeza i magnezijuma.

Tioktična kiselina reagira s molekulama šećera, pri čemu nastaju teško topljivi kompleksi, na primjer, s otopinom levuloze (fruktoze).

Tioktična kiselina pojačava protuupalni učinak GCS-a.

Istodobnom primjenom tioktične kiseline i inzulina ili oralnih hipoglikemijskih lijekova njihov učinak može biti pojačan.

Etanol i njegovi metaboliti slabe učinak tioktične kiseline.

Infuzijska otopina tioktične kiseline nespojiva je sa otopinom dekstroze, Ringerovim rastvorom i rastvorama koje reagiraju sa disulfidnim i SH grupama.

Datum isteka: 5 godina

Uvjeti za ljekarne u ljekarni: po receptu

Proizvođač:

Werwag Pharma GmbH & Co. KG (Worwag Pharma GmbH & Co. KG), Beblingen, Njemačka.

Ostavite Svoj Komentar