Korisni recepti za supe za dijabetičare tipa 2

Kod dijabetesa tipa 2 dijeta treba biti stroga i uravnotežena. Jelovnik je sastavljen od zdravih i zdravih jela. Tu spadaju juhe za dijabetes tipa 2. Zahvaljujući korisnim receptima za dijabetičke supe, 2 vrste jelovnika mogu biti raznovrsna i ukusna.

Kakve su supe dopuštene dijabetičarima

Prve tečajeve za dijabetičare tipa 2 važno je stalno uključiti u prehranu. Ne treba se prisiljavati da jedete svježe i slične supe. Postoji puno ukusnih i zdravih variva supa za dijabetičare tipa 2. Za pripremu prvih jela koristite meso, ribu, povrće i gljive. Popis najkorisnijih i hranjivih supa za osobe s dijabetesom uključuje one opisane u nastavku.

  • Pileća supa Utječe na normalizaciju metaboličkih procesa u tijelu dijabetičara. Kuhanje takve juhe za dijabetičare je iz sekundarne juhe.
  • Juhe od povrća. Možete kombinirati povrće kako želite, ako je samo krajnji glikemijski indeks (GI) supe u granicama normale. Od povrća je dozvoljeno pravljenje boršeta, cikle, kupusa, kiselih krastavaca, supe od kupusa i drugih sorti supa.
  • Juha od graška. Prednosti ove supe neprocjenjive su za dijabetičare. Grahova supa ima blagotvorno djelovanje na metaboličke procese, rad srčanog mišića i krvnih sudova. Ova je supa i srdačna i lako probavljiva. Bogata je proteinima i vlaknima. Kuhačka juha za dijabetičare priprema se od svježeg ili smrznutog graška.
  • Gljiva supa. Možete brzo dobiti dovoljno ove supe bez povišenja šećera u krvi. Vitaminski kompleks šampinjona, koji se najčešće koriste za pravljenje supe, povoljno će utjecati na funkcioniranje živčanog i krvožilnog sustava.
  • Riblja čorba Riblja čorba neophodno je jelo u jelovniku dijabetičara. Ovo je čitav kompleks korisnih komponenti, uključujući fosfor, jod, gvožđe, fluor, vitamine B, PP, C, E. Riblje juha ima blagotvoran učinak na gastrointestinalni trakt (GIT), štitnjaču i srce.

Savjeti za kuhanje supa

Priprema prvih jela zahtijeva posebnu pažnju i pažljivost, kako bi se dijabetička supa ili juha pokazala što zdravijima. Da biste to učinili, potrebno je uzeti u obzir nekoliko važnih pravila prilikom izbora proizvoda i u postupku kuhanja (opisano u nastavku).

  • Morate obratiti pažnju na GI budućih sastojaka supa. O ovom pokazatelju u proizvodima ovisi hoće li razina glukoze u krvi rasti nakon obroka ili ne.
  • Za veće prednosti supe odaberite svježu hranu koja sadrži više hranjivih sastojaka od smrznute i konzervirane hrane.
  • Kuhanje supe je na sekundarnom juhu od mršavog mesa ili ribe, jer će se ispostaviti da je mršavija.
  • Ako uzmete goveđe meso, onda odaberite šta vam je na kosti. Sadrži manje masti.
  • Tokom kraćeg luka pirjajte, koristite maslac. Ovo će juhi dati poseban ukus.
  • Juha od borsch-a, okroshke, kiselih krastavaca i graha dozvoljena je dijabetičarima, ali ne više od 1 puta sedmično.

Korisni recepti

Pire od juhe od graha Sastojci: 300 grama bijelog pasulja, 0,5 kg cvjetače, 1 šargarepa, 2 krompira, 1 luk, 1-2 režnja češnjaka.

Namočite grah nekoliko sati. Prokuhajte povrtni kašu od pasulja, krompira, šargarepe, pola luka i karfiola. Lagano pržite drugu polovinu luka i belog luka. U bujonu s povrćem dodajte pasivirano povrće, kuhajte 5 minuta. Zatim je sameljite u blenderu. Po želji dodajte sol, biber i začinsko bilje.

Juha od bundeve Pripremamo 1 litru juhe od bilo kojeg povrća. U isto vrijeme samljemo 1 kilogram bundeve u pire krumpir. Pomiješajte povrtne zalihe s pireom od bundeve. Dodajte luk, sol, biber. Dobivenu smjesu kuhajte 30 minuta na laganoj vatri. Kad se poslužuju u juhi od bundeve dodajte nemasnu pavlaku i zelje.

Juha s mesnim okruglicama od ribe. Za pripremu riblje juhe trebat će vam 1 kg ribe s niskim udjelom masti, četvrtina šalice bisernog ječma umjesto krompira, 1 šargarepa, 2 luka, prstohvat soli i začinsko bilje.

Biserni ječam isperite dva do tri puta i ostavite 3 sata u čistoj vodi. Izrežite ribu i kuhajte juhu koristeći kožu, kosti i rep. Riblje filete i luk usitnite u mlincu za meso. Dodajte raženo brašno za oblikovanje mesnih okruglica srednje veličine. Kuhanu juhu podelite na dva dela. Prvo stavite ječam i kuhajte 25 minuta. Zatim dodajte mrkvu i luk. Paralelno, koristeći drugi dio juhe, kuhajte mesne okruglice. Nakon što su riblje kuglice kuhane, obje juhe kombinirajte u jedan.

Juha sa gljivama. Za kuhanje juhe od dijabetičara od gljiva, potrebno vam je 250 grama svježih gljiva od kamenica, 2 kom. poriluk, 3 češnja belog luka, 50 grama vrhnja s malo masnoće.

Na maslinovom ulju narežite luk, češnjak i gljive. Potom dodajte pasivu u kipuću vodu i kuhajte 15 minuta. Izvadite nekoliko gljiva, samljeti u blenderu i zajedno sa vrhnjem vratite u supu. Ostavite da kuha još 5 minuta. Juha je ukusna za jelo sa raženim krušnim kruhom.

Juha s piletinom i povrćem. Trebat će vam 300 grama piletine, 150 grama brokule, 150 grama karfiola, 1 luk, 1 šargarepa, pola tikvica, pola čaše bisernog ječma, 1 paradajz, 1 jeruzalemski artičoka, zelje.

Ječam je potrebno oprati 2-3 puta i ostaviti da se natapa 3 sata. Od pilećeg fileta kuvajte juhu (u „drugoj“ vodi). Nakon što izvadite meso, stavite ječam u čorbu i kuhajte 20 minuta. Istovremeno u tavi pržite luk, mrkvu, paradajz. S pauzom od pet minuta šaljemo tikvice u juhu, pa jeruzalemske artičoke, cvjetače cvjetače, zatim pasivirano povrće, brokoli i sjeckano pileće meso. Donesite juhu da prokuha, posolite i poslužite sa koprom.

Prva topla jela su temeljitog obroka u ishrani dijabetičara. Važno je jesti takvu hranu svaki dan. To će poboljšati aktivnost probavnog trakta, smanjiti rizik od konstipacije. Uz pomoć različitih dijabetičkih recepata i jela napravljenih uz njihovu pomoć možete raznoliko upotrijebiti dnevni meni. O dobrobiti juha i njihovih sorti u ishrani dijabetičara pogledajte u videu ispod.

Pogledajte video: Korisne primene ŠEĆERA - Nijedna nema veze sa hranom (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar