Recepti za dijabetičare koji snižavaju šećer u krvi: jela i pravilna prehrana

Dijabetes melitus je bolest povezana s apsolutnom ili relativnom insuficijencijom inzulina u tijelu i karakterizirana poremećajem metabolizma ugljikohidrata i drugim metaboličkim poremećajima. Jednostavno rečeno, dijabetes nije bolest u punom smislu, već nepravilan način života i prehrane. Zbog toga, prehrana kod dijabetesa ima važnu ulogu u dobrobiti pacijenta.

Danas ćemo razmotriti:

Hrana koja uključuje i isključuje dijabetes tipa 2

Prehrana za dijabetes treba biti pravilna i uključuju Hrana sa niskim glikemijskim indeksom (10 do 40) u ishrani:

  • povrće: rajčica, patlidžan, kupus, krastavci, tikvice, zeleni grah i drugo zeleno povrće
  • jaja
  • gljive i razni orasi
  • voće i bobice: trešnje, brusnice, kvržice, šljive, kruške, jabuke, krumpir, jagode, jagode i njihovi sokovi
  • agrumi: limun, pomorandža, mandarina i grejpfrut
  • proizvodi od žitarica i mekinja: ječmeni hljeb, rižine mekinje, zobena kaša, heljda, špageti i tjestenina od durum brašna.
  • Dijetalno meso: perad, kunić, ćuretina, teletina
  • riba i riblji proizvodi s niskom masnoćom
  • tamna čokolada
  • hladno prešano laneno ulje
  • mineralna voda: Borjomi, Essentuki, Polyana Kvasova

Limit konzumiranje hrane sa prosječnim glikemijskim indeksom (od 40 do 70)

  • mliječni proizvodi: kefir, mlijeko, jogurt s malo masti ili s niskim udjelom masti
  • povrće: repa (kuhana i pirjana), mrkva, mahunarke
  • integralni kruh, raženi hljeb, crni kvasac
  • svježi i konzervirani ananas
  • sokovi od jabuka i grožđa, bez šećera
  • instant zobena kaša
  • marmelada
  • grožđice, dinje, kivi
  • industrijski majonez
  • konzervirani kukuruz
  • Palačinke od pšeničnog brašna
  • smeđa riža

Isključite hrana sa visokim glikemijskim indeksom (70 do 100)

  • lubenica
  • pšenične žitarice i hljeb
  • kukuruzne pahuljice
  • pomfrit i pečen
  • karamela i med, džem, slatkiši, šećer
  • bijeli hljeb
  • alkohol i slatka gazirana i negazirana pića
  • kafa, čaj, zamenjujući ih cikorijom, zelenim čajem i čajem od borovnica
  • slatko voće: grožđe, banane
  • kaša
  • prerađeni mesni proizvodi: kobasice, kobasice, kobasice, pochereva, dimljeno meso.

Uz uzimanje lijekova koje je propisao liječnik, trebate koristiti i ljekovite biljke: cikoriju, lišće borovnice, korijen maslačka, manšolu, lišće pasulja i prikupljanje biljaka koje smanjuju šećer.

Osim toga, dijabetičarima je prikazan aktivni stil života, kretanje više je hodanje do 2 km dnevno, hodanje stepenicama, fizički rad, osim ako naravno nije pretrpljen srčani udar ili moždani udar. Prilagodite obrasce spavanja, spavajte najmanje 7 sati dnevno, idite u krevet najkasnije do 1 ujutro.

Osnovni koraci i pravila ishrane za dijabetes tipa 2

Nije tajna da je dijabetes uglavnom za gojazne ljude.

Prvi korak dijete -2 sedmice, riješite se viška kilograma. U tom periodu hrana je samo hrana sa niskim glikemijskim indeksom.

Uz povišen šećer u krvi, preporučuje se ishrana strogo 3 puta dnevno, bez zalogaja, tada će inzulin imati vremena da se iskoristi. Umjesto grickalica, pijte vodu ili jedite voće.

Konzumiranje treba da bude malo, kako kažu nutricionisti, porcija bi trebala da stoji na dlanu.

Drugi korak dijeta - 15 dana, popravljajući rezultate. U tom periodu jedemo hranu sa niskim i srednjim glikemijskim indeksom. Ograničavamo unos šećera, meda, muffina, krompira, banana, bijelog pirinča i kukuruza.

Treći korak dijeta - do kraja života, održavajući kondiciju i slijedeći pravila. Jelovnik bi trebao biti nisko do srednje glikemičan.

Prema mom iskustvu, bio sam dijabetičar sa 11 godina iskustva, znam da 70% dobrobiti ovisi o tome šta ste jeli za doručak, ručak i večeru, i 20% aktivnosti tokom dana i samo 10% lijekova. Barem je ovo za mene, ali ipak))))

Prehrana za dijabetes na BREAKFAST listi jela

Za doručak možete kuhati takva jela:

1. Zobena kaša od kaše - na prirodnim žitaricama i nemasnom mlijeku, s dodatkom male količine divljih bobica, grožđica, suhih marelica.

2. Musli ili mekinje - sa mlijekom ili jogurtom niskog sadržaja masti.

3. Kaša od heljde s mlijekom ili kuhana: jezik, zec, meso ili mesna okruglica, mesne sufle.

4. Svježe tostirani kriški s kriškom integralnog sira.

5. Skuta bez masnoće ili s malo masti, kiselo vrhnje bez masnoće, jogurt ili kefir.

6. Cheesecakes sa pavlakom.

7. Kupusne ili krompirove pite sa pavlakom.

8. Zeleni čaj na bazi prirodnog bilja. Čaj sa mlijekom.

9. Voće: kruške, jabuke, pomorandže, grejpfrut.

10. Kuvana jaja sa domaćim majonezom.

11. Omlet sa lignjama

12. Kaša od kupusa u rerni

13. Tikvica tikvica

14. Mesni puding

Prehrana za dijabetes za LUNCH listu jela

Uobičajeni ručak sastoji se od salata, prvog, drugog jela, deserta i pića. Za ručak se nude sljedeća jela:

1. Osnova salate može biti zelena salata, svježi kupus, uključujući i Peking, cvjetača, svježe povrće (rotkvica, rotkvica, krastavac, paradajz), celer, brokoli, gljive, sirevi i voće.

Glavna jela:

1. Kuhano meso ili pirjajte se od njega sa pirjanim kupusom.

2. Goveđi stroganoff s pire krumpirom.

3. Gulaš s kuhanim krompirom.

4. Kuhana piletina s kašom od prosa.

5. Meksička pita sa feta sirom i gljivama.

6. Sendviči po vašem ukusu na bazi hleba od celog zrna.

1. Limunska žele bez šećera.

2. Torta od mrkve

3. Sufle od sira

4. Čokoladni kolač Stevia

5. Bundeva sireva bez šećera i kaše

6. Dijetalni kolač Napoleon

7. Pečene jabuke

2. Kefir ili kefir s cimetom

3. Dekocija ili čaj borovice ruža

4. Čaj od mlijeka čička (za mršavljenje)

5. Voćni kompot sa zaslađivačem

1 sat prije spavanja

Gornja lista jela je preporuka, morate razviti svoj jelovnik i usredotočiti se na svoje blagostanje.

Zdravo. Hvala Nisam baš razumio: pišete da je voće bez ograničenja (osim banana i grožđa) ... I citiram: ... hrana se preporučuje strogo 3 puta dnevno, bez zalogaja, tada inzulin ima vremena da se iskoristi. Umjesto grickalica, pijte vodu ili jedite voće ... Pa, jasno je o vodi, ali što je s voćem? Kada će se zbrinuti? Točnije, moji plodovi značajno povećavaju razinu ... On nema vremena pasti, ali želim stalno jesti ... I drugo važno (za mene) pitanje je da imam naporan večernji rad na PC-u (editor) ... ipak mogu nekako uspjeti leći najkasnije za sat vremena spavati noću, ali zaspati bez hrane - nikako ... Mozak je umoran i želi jesti i smiriti se. Čaša kefira ne štedi ... Slučajno se "zadržavam" gotovo do jutra ... ali ne mogu zaspati od gladi, a zatim, shvativši da sutra moram biti barem u nekoj formi, ustajem i jedem. Pa, čisto životinjski nagoni ... Nisam ni slutio da glad može biti toliko iscrpljujuća ... Šta mi preporučujete?

Dobar dan, Irina. Hvala na komentaru. Ono što vam želim reći, ali šta, svaka osoba ima drugačije tijelo i stil života, mislim da ćete se složiti sa mnom. Imao sam dijabetes melitus tipa 2 već 12 godina (otkriven je, ali bilo je valjda ranije, kad sam otišao kod doktora bilo je 16 jedinica), sada ga drži 8-10, ako dopustim sebi da jedem previše, može biti 15 ili više. Oprosti za detalje, ali hvala Bogu, u osnovi nivo šećera ne skače toliko često, u osnovi se drži na istoj razini.
Podijelit ću, ako mi dopustite, svoja zapažanja, iznad sebe. Zaključila je da ne mogu jesti poslije 18 sati, iako odlazim u krevet, uglavnom u 23 sata. Imam voće, jako volim jabuke, nakon 15 sati ne mogu, ako kasnije jedem, šećer će ujutro porasti. Naravno, znam i osjećaj gladi, pogotovo kada je kasno, baš kao što radite za računarom, onda mogu pojesti sendvič sa hljebom od mekinja i sirom ili popiti cikoriju sa kriškom limuna. Limun mi daje osjećaj sitosti, možda nije pravilno izražen, ali tada se ne osjećam kao jesti i piti.
Ne možete se mučiti glađu, uzimajte hranu sa niskim indeksom glukoze (pogledajte tablicu na mojoj web stranici) i jedite. Pregledao sam mnoštvo materijala o ovoj temi i neki od autora, nutricionisti savjetuju posljednji obrok 2-3 sata prije odlaska u krevet.
Ne znam da li vam je moje priznanje pomoglo, ali iskreno vam želim da pronađete svoj vlastiti metod, a također želim da vam savjetujem da pregledate video zapise Vitalija Ostrovskog na YouTubeu, možda će vam tamo biti i nešto korisno.
Želim vam dobro zdravlje i hvala još jednom. S poštovanjem, Elena.

Grupe proizvoda, njihove jedinice za hljeb i glikemijski indeks

Za pacijente sa šećernom bolešću prema količini ugljikohidrata koji sadrže svi su proizvodi podijeljeni u 3 kategorije. Prva grupa je hrana koja praktično ne sadrži šećere (špinat, meso, kupus, jaja, krastavci, riba).

U drugu kategoriju spadaju hrana sa malo ugljenih hidrata. Tu se ubrajaju voće (jabuke), mahunarke, povrće (mrkva, repa) i mliječni proizvodi. Treća grupa - hrana, s visokim sadržajem ugljikohidrata (od 69%) - šećer, slatko voće (grožđe, datulje, banane), krompir, tjestenine, žitarice, proizvodi od bijelog brašna.

Osim količine ugljikohidrata, recept za dijabetes uključuje uporabu u procesu kuhanja s niskim GI i XE. Ali kako uzeti u obzir ove pokazatelje i koji su oni?

GI je jedna od karakteristika ugljikohidrata, koja odražava njihovu sposobnost podizanja koncentracije glukoze u krvi. Što je GI proizvoda veći, to će brži i veći biti sadržaj šećera nakon što ga pojedete. Međutim, na ovaj pokazatelj utječe ne samo sadržaj ugljikohidrata u hrani, već i prisutnost drugih sastojaka u njoj i njegova količina.

Kako s fotografijom izračunati glikemijski indeks proizvoda ili jela za dijabetičare? Za to se koristi posebna tablica koja pokazuje pokazatelje hrane s niskim, srednjim i visokim GI. A kad se izračunava GI gotovog jela za dijabetes, važno je uzeti u obzir način i vrijeme pripreme proizvoda.

A kako računati jedinice kruha pri pripremi jela za sve dijabetičare i koja je to vrijednost? XE je pokazatelj koji se koristi za procjenu sadržaja ugljikohidrata u hrani.

Jedan XE ekvivalent je 25 g hljeba ili 12 g šećera, a u SAD-u 1 XE odgovara 15 g ugljikohidrata. Stoga tablica ovih pokazatelja može biti drugačija.

Da biste izračunali količinu XE, prikladno je koristiti kalkulator jedinice za hljeb. Posebno je važno izračunati ovaj pokazatelj ako pripremate jela za dijabetičare tipa 1. Dakle, što je veći XE proizvoda, veća će količina inzulina nakon toga morati ući ili uzimati lijekove koji smanjuju šećer u krvi.

Pravila o hrani, dozvoljeni i zabranjeni proizvodi

Posebni jelovnik za dijabetičare razviju endokrinolozi i nutricionisti. U slučaju poremećaja metabolizma ugljikohidrata, takav sustav prehrane morat će se pridržavati cijeli život, što će omogućiti kontrolu tijeka bolesti i sprečavanje pojave dijabetičkih komplikacija.

Postoje određene preporuke kojih se svakodnevno morate pridržavati kako biste smanjili koncentraciju glukoze u krvi. Dakle, morate jesti nakon 3-4 sata, uzimajući hranu u malim količinama.

Večera je najbolja 2 sata prije spavanja. Doručak se ne može preskočiti kako bi se spriječile promjene u nivou šećera u krvi.

Prehrana za dijabetes treba da se sastoji od:

  1. ugljikohidrati (do 350 g dnevno),
  2. masti (do 80 g), uključujući biljne,
  3. proteini biljnog i životinjskog porijekla (svaki po 45 g).

Dijabetičarima je dozvoljeno jesti 12 g soli dnevno. U idealnom slučaju je da će pacijent piti 1,5 litara vode dnevno.

Koju hranu i jela je nepoželjno uključiti u dnevni meni za dijabetes. Takva hrana uključuje masno meso, ribu, juhe na bazi njih, dimljeno meso, konzerviranu robu, kobasice, šećer, slatkiše, masti životinjske kuharice.

Takođe, dijabetička jela ne bi trebalo da sadrže slano i kiselo povrće, peciva (lisnato maslo), tjestenina, zdrob i riža. Masni, začinjeni, slani sos, te sirevi, slatka pića i voće (datumi, banane, grožđe, smokve) i dalje su zabranjeni.

I šta možete jesti sa dijabetesom? Recepti za osobe s kroničnom glikemijom smatraju se korisnim ako uključuju:

  • skoro svo povrće (krompir je ograničen) i zelje,
  • žitarice (zobena kaša, proso, ječam, ječmena kaša, heljda),
  • jestivi proizvodi od cjelovitog zrna, raženo brašno sa mekinjama,
  • meso i iznutrice (file govedine, zec, ćuretina, piletina, jezik, jetra),
  • mliječni proizvodi (nemasni, nemasni sir, sir, pavlaka, jogurt, kefir),
  • jaja (do 1,5 komada dnevno),
  • riba s niskom masnoćom (tuna, oslić, smuđ),
  • svježe bobice i voće, isključujući navedene banane, datulje, grožđe,
  • masti (biljna ulja, topljeni maslac),
  • začini (klinčići, mažuran, cimet, peršun).

Kako mogu pripremiti obroke osobama koje pate od kronične glikemije? Hrana se može preraditi na različite načine - kuhati, peći, pirjati u dvostrukom kotlu, ali ne pržiti.

Prilikom stvaranja dnevnog menija za dijabetičare važno je uzeti u obzir da sadržaj kalorija u hrani ne prelazi 2400 kalorija. Približna prehrana za osobu koja pati od visokog šećera u krvi izgleda ovako. Odmah nakon buđenja možete jesti skuti sir sa malo masnoće, heljde ili koristiti bilo koje mršave recepte. Dozvoljeno je piti čaj, kafu ili mlijeko.

Za drugi doručak, narodni recepti preporučuju decokciju pšeničnih mekinja nakon čije će se upotrebe desiti smanjenje razine šećera. Kao ručak možete koristiti vruća niskokalorična jela (heljdina supa, zeleni borsch, nemasni juha s mesnim okruglicama). Alternativa su mesne, povrtne salate ili kasike.

Za užinu od ponoći korisno je konzumirati voće, na primjer jabuke, šljive ili kruške.

Za večeru možete kuhati ribu na pari, salatu od špinata s kupusom i piti slab čaj, a prije spavanja kefir ili obrano mlijeko.

Dijabetički recepti često uključuju salate. Ovo je lagana i zdrava hrana, praktično bez ugljikohidrata.

Kako biste tijelo zasitili vitaminima i mineralima, možete pripremiti salatu od svježeg povrća, uključujući takve sastojke - salatu, briselski klice, špinat, mrkvu, pasulj, sol i kiselo vrhnje (10-15% masnoće).

Kako kuhati jelo? Povrće se temeljito ispere, gornji listovi se odstrane od kupusa i sitno seckaju.

Grah se nareže na kolutove, a mrkva se drobi na rerni. Tanjur je obložen lišćem špinata, na koje se povrće postavlja s toboganom i zalijeva kiselom pavlakom i posipa se biljem.

Također, recepti za dijabetes mogu nadopuniti neobične sastojke. Jedno od takvih jela je proljetna salata s češnjakom (3 češnja), maslačkom (60 g), primrogom (40 g), jednim jajetom, maslinovim uljem (2 kašike), primrogom (50 g).

Maslačak namočite u slanoj vodi, nasjeckajte i pomiješajte sa sjeckanom primenom, koprivom, češnjakom. Sve začinite uljem, solju i pospite jajetom.

Recepti za dijabetes mogu biti ne samo korisni, već i ukusni. Jedna od njih su i salata od škampa i celera. Prije nego što ga pripremite, trebate nabaviti sljedeće sastojke:

  1. plodovi mora (150 g),
  2. celer (150 g),
  3. svježi grašak (4 kašike),
  4. jedan krastavac
  5. krompir (150 g),
  6. malo kopra i soli
  7. majoneza s niskom masnoćom (2 kašike).

Kozice, krompir i celer prvo moraju biti prokuhani. Smrznute su i pomiješane sa sjeckanim krastavcem, zelenim graškom. Zatim sve začinite majonezom, posolite i pospite nasjeckanim koprom.

Jela s dijabetesom nisu samo niskokalorična i zdrava, već su i raznovrsna. Dakle, dnevni meni može se raznovrsiti predjelom patlidžana s orasima i šipakima.

Patlidžan (1 kg) se pere, repovi se odrezuju i peku u pećnici. Kada su sintrani i malo očvrsli, iz njih se oguli i pire.

Sjeckani orasi (200 g) i zrnca jedne velike šipka pomiješaju se sa patlidžanom, dva sjeckana češnja češnjaka. Kavijar začinite uljem (po mogućnosti maslinovim) i posolite.

Takvi obroci mogu se jesti za ručak i doručak.

Glavni i prvi tečajevi

Ako kuhate poznata jela koja se smatraju bezvrijednom hranom, čak se možete riješiti i visokog šećera u krvi. Dakle, srdačni recepti za dijabetičare s fotografijom mogu biti korisni. Ova hrana uključuje kotlete.

Da biste ih pripremili trebat će vam pileći ili pureći file (500 g) i jedno pileće jaje. Meso se usitni, pomiješa sa jajetom, biberom i solje.

Punjenje se miješa, od njega se oblikuju male kuglice, raspoređuju ih na lim za pečenje, koji stavljaju u rernu, zagrijanu na 200 stepeni. Kotlete su gotove ako ih lako probijete.

Uz dijabetes, čak i kod dijabetesa koji zahtijeva inzulin, recepti takođe mogu biti izvrsni. Ova jela uključuju jelied jezik. Da biste ga pripremili, trebat će vam želatina od krastavca, jezik (300 g), pileće jaje, limun i peršun.

Jezik se kuha dok ne postane mekan. Vrući proizvod se umoči u ohlađenu vodu i iz nje se skine koža. Nakon što ga prokuha 20 minuta, i od dobivenog juhe se pravi žele.

Da biste to učinili, želatina se izlije u posudu s juhom, sve se pomiješa, filtrira i ohladi. Po vrhu stavite isečenim jezikom, koji je ukrašen krastavcem, limunom, začinskim biljem, jajetom, pa ponovo prelijte čorbom sa želatinom.

Oblozi od korijenja koristan su kod dijabetesa i mogu biti ne samo lagani, već i srdačni. Kod kronične glikemije, nije potrebno odreći se uobičajene hrane, na primjer, punjene paprike.

Recept za dijabetičare ovog jela je vrlo jednostavan. Za ovo vam je potrebno:

  • pirinča
  • mrkva
  • luk
  • sok od paradajza
  • bela paprika
  • biljno ulje
  • začini, sol i bilje.

Pirinač se malo zavari. Papriku operite, odrežite vrh i očistite od sjemenki. Mrkvu i luk nasjeckajte, popržite u tavi sa malo ulja i pomiješajte sa soljenom rižom sa začinima.

Paprike započinju s mješavinom riže i povrća i stavite u tavu napunjenu sokom od rajčice i vodom. Paprike pirjaju se na jakoj vatri oko 40-50 minuta.

Mesna juha sa špinatom i jajima prvo je jelo koje se može hraniti pacijentima s bilo kojom vrstom dijabetesa, bez obzira na njegovu ozbiljnost. Da biste ga skuhali trebat će vam jaja (4 komada), juha od mršavog mesa (pola litre), peršinov korijen, puter (50 g), luk (jedna glava), špinat (80 g), mrkva (1 komad), papar i sol .

Peršun, jedna šargarepa i luk dodaju se u juhu. Špinat začinite uljem i vodom, a potom samljeti sito.

Žumanjke, začine, sol i ulje usitnite špinatom i pirjajte na vodenoj kupelji 15 minuta. Potom se smjesa dodaje mesnom juhu u koju se stavljaju, prethodno kuhana, pire mrkva.

Standardni recepti za dijabetes mogu se takođe tumačiti. Stoga je s takvom bolešću dopušteno jesti takva topla jela kao što je dijetalni borš. Da biste ga pripremili, trebate pripremiti sljedeće proizvode:

  1. pasulj (1 šolja),
  2. pileći file (2 prsa),
  3. repe, mrkva, limun, luk (po 1),
  4. paradajz pasta (3 kašike),
  5. kupus (200 g),
  6. beli luk, lovorov list, biber, sol, kopar.

Mahunarke se natapaju 8 sati. Zatim se kuhaju zajedno sa filetom, režu na kriške dok ne skuhaju.

U kipuću juhu dodaju se naribana repa, nakon drugog ključanja u nju ubaci pola limuna. Kad repa postane prozirna, u borš se doda sjeckana mrkva i sjeckani kupus.

Zatim u tavu stavite luk, 2 režnja češnjaka i paradajz pastu. Na kraju kuhanja dodaju se začinima i soli, koji se dodaju borsch-u.

Tako da dijabetička jela imaju bogatiji ukus, mogu ih začiniti raznim umacima. Dopušteni recepti za dijabetičare su kremasti sos od hrena (pavlaka, senf, zeleni luk, sol, korijen hrena), senf s kuhanim žumanjkom, paradajz s začinima i sjeckanim začinskim biljem.

Mnogi dijabetičari ne mogu u potpunosti odustati od slatkiša. Stoga ih zanima pitanje što se može napraviti od deserta.

Oni koji imaju dijabetes ne bi trebali koristiti recepte za jela koja sadrže šećer. Ali postoje određene vrste slatkiša bez šećera koji su dostupni čak i sa ovom bolešću. Na primjer, kafe sladoled s avokadom, narančama i medom.

Gornji deo citrusa protrlja se na rešetki, a sok se iscedi iz pulpe. Kakao prah, med, avokado i sok pomiješajte u blenderu.

Masa se položi u posudu, kojoj dodaju naranču i kriške kakao zrna. Potom se jelo s desertom stavlja u zamrzivač na 30 minuta.

Najneobičniji recepti za dijabetičare nalaze se u videu u ovom članku.

Pogledajte video: Šta oboleli od dijabetesa mogu, a šta ne bi trebalo da jedu savetuje prof. dr Katarina Lalić. (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar