10 činjenica o dijabetesu

  • 1 Šta je dijabetes?
  • 2 Glavni simptomi i uzroci
  • 3 stepena patologije
  • 4 Vrste i oblici dijabetesa
    • 4.1 prvi tip
    • 4.2 Drugi tip
    • 4.3 Subkompenzirano
    • 4.4 gestacijski
    • 4.5 Mučni dijabetes
    • 4.6 Pokrivena LED
    • 4.7 Latentni
    • 4.8 Bez šećera i labilan
  • 5 Ostali prikazi

Savremena medicina razlikuje različite specifične vrste dijabetes melitusa, čije su glavne razlike u uzroku i mehanizmu manifestacije, kao i u shemi terapije lijekovima. Sve su patologije nešto slično i istovremeno se razlikuju po simptomima koji se javljaju, ali u svakom slučaju, ako se stanje neke osobe pogorša, važno je utvrditi nivo šećera u krvi i, ako postoje značajni kršenja, započeti liječenje.

Šta je dijabetes?

Dijabetes melitus, u skraćenom obliku, dijabetes je opasna, hronična endokrina patologija pri kojoj nedostaje hormona rasta, inzulina, u krvi. Ovaj specifični hormon proizvodi gušterača. Kod dijabetičke bolesti metabolizam glukoze je poremećen, ćelije i tkiva u tijelu ne primaju element energije, zbog čega tijelo "gladuje", narušava se njegovo normalno funkcioniranje. U tom je stanju važno održavati ciljanu razinu šećera u krvi, za svaku pojedinu.

Prema WHO - Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, broj oboljelih od dijabetesa stalno se povećava, važno je da bolest postaje sve mlađa.

Postoji klasifikacija šećerne bolesti koja definira sve vrste patologije, kao i njihove karakteristike. Sve vrste dijabetesa imaju karakteristične simptome i znakove, a da biste saznali i shvatili kakva patologija napreduje kod osobe, važno je na vrijeme uzeti testove, prema kojima se dijabetes utvrđuje i postavlja konačna dijagnoza.

Vratite se na sadržaj

Aktivnosti WHO

  • Zajedno s lokalnim zdravstvenim službama, djeluje na sprečavanju dijabetesa,
  • Razvija standarde i norme za efikasnu negu dijabetesa,
  • Pruža svijest javnosti o globalnoj epidemiološkoj opasnosti od dijabetesa, uključujući partnerstvo s MFD-om, Međunarodnom federacijom za dijabetes,
  • Svjetski dan borbe protiv dijabetesa (14. novembar),
  • Nadzor dijabetesa i faktori rizika od bolesti.

Globalna strategija SZO-a za fizičku aktivnost, ishranu i zdravlje dopunjava rad organizacije u borbi protiv dijabetesa. Posebna se pozornost posvećuje univerzalnim pristupima usmjerenima na promicanje zdravog načina života i uravnotežene prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i borbu protiv prekomjerne težine.

Srodni članci

Prilično zastrašujuće činjenice, moram reći. Kao dijete smatrao sam dijabetes nekom vrstom bezopasne bolesti, zbog koje bolesna osoba jednostavno mora jesti manje slatkog. Ali prije godinu dana mojoj je baki amputirana noga zbog dijabetesa. Štaviše, rekli su joj da zbog starosti neće moći hodati na protezama, a baka se kretala uz pomoć stolica. Nije obeshrabrena. Slaba utjeha, ali izgubiti samo nogu je bolje nego izgubiti život.

Glavni simptomi i uzroci

Glavni razlog za nastanak dijabetesa je kršenje metaboličkih procesa u tijelu, odnosno patološka promjena metabolizma ugljikohidrata, zbog čega je primjenjen stalan i stalan porast glukoze u plazmi. Iako postoje različite vrste dijabetesa, glavni tipovi, čiji je mehanizam razvoja i liječenja temeljno različit, su dijabetes tipa 1 i 2. Nedijagnosticirani i neliječeni dijabetes melitus tipa 2 razvija se u dijabetes tipa 1, koji je mnogo opasniji i teži za liječenje. Ako osoba ima takve simptome, ne ustručavajte se posjetiti ljekara:

  • snažan osjećaj žeđi, koji se ne može eliminirati čak i nakon pijenja puno vode,
  • patološki povećan broj dnevnih mokrenja,
  • pogoršanje općeg blagostanja, pospanost, stalan umor,
  • nagli pad tjelesne težine, uprkos dobrom i ponekad nekontroliranom apetitu,
  • razvoj dermatitisa, koji je teško lečiti,
  • oštećenje vida.

Kako patologija napreduje, pored gore navedenih simptoma razvijaju se i drugi. To se uglavnom odnosi na opšti poremećaj celokupnog organizma. Ako nivo HbA1C dostigne kritične razine, pacijent pada u dijabetičku komu, što može imati nepredvidive posljedice. Na prve sumnjive znakove ispravna će odluka biti posjeta endokrinologu.

Vratite se na sadržaj

Stupnjevi patologije

Osobe s predijabetesom izložene su riziku za razvoj dijabetesa tipa 2 u starijoj dobi.

Postoje 4 stepena dijabetesa:

  • Na početku se opaža blagi tok koji se ispravlja ishranom.
  • Komplikacije se već razvijaju za 2 stepena, šećer se dijelom nadoknađuje.
  • Stupanj 3 je slabo izlečiv, nivo glukoze raste do 15 mmol / L.
  • Na 4 stepena nivo glukoze raste do 30 mmol / L, moguć je smrtonosni ishod.

Vratite se na sadržaj

Vrste i oblici dijabetesa

Glavne vrste dijabetesa su dijabetes tipa 1 i 2. Obje patologije imaju zajedničku vezu - nedostatak inzulina. Međutim, kod dijabetesa tipa 1, deficit je apsolutni, a kod dijabetesa tipa 2 relativan. Pri dijagnosticiranju oba oblika važno je razlikovati jedan od drugog jer su principi liječenja potpuno različiti. Atipični dijabetes se takođe smatra zasebno. Atipični dijabetes ima karakteristike tipa 1 i 2, naziva se i mešovitim. Razmotrimo najčešće vrste dijabetesa. Prema novoj klasifikaciji postoje 2 glavne klase šećerne bolesti - I i II.

Vratite se na sadržaj

Prvi tip

Ova vrsta se također naziva i ovisna o insulinu. Razvija se kao rezultat autoimune ili virusne patologije koja ometa normalno funkcioniranje gušterače. Bolest se često dijagnosticira u djetinjstvu, najčešće su uzroci razvoja patologije:

  • nasljedna predispozicija
  • teške zarazne patologije,
  • stres
  • pogrešan stil života.

Vratite se na sadržaj

Drugi tip

Druga glavna sorta je dijabetes tipa 2. Pomoću njega željezo stvara hormon u dovoljnim količinama, međutim tijelo to ne opaža adekvatno, uslijed čega se glukoza akumulira u krvi, uzrokujući hiperglikemiju, a stanice i tkiva doživljavaju energetsko gladovanje. Dijabetes tipa 2 nije urođena bolest, često se razvija kod ljudi koji vode nezdrav i sjedeći način života, imaju komplikacije s viškom masnoća, jedu hranu koja obiluje kancerogenima, mastima i jednostavnim ugljikohidratima.

Napredovanje giardijaze takođe može izazvati patologiju.

Vratite se na sadržaj

Subkompenzirano

Dijabetes je hronična bolest

Uz dijabetes, metabolizam ugljikohidrata je poremećen, pa je glavna terapija usmjerena na normalizaciju cirkulacije glukoze u tijelu. Uz dijagnosticirani dijabetes melitus, gotovo je nemoguće postići stabilnost pokazatelja glukoze. Postoje ove vrste dijabetesa koje pomažu u nadoknadi šećera u plazmi:

  • dekompenzirano
  • subkompenzirano
  • nadoknađeni.

Kad se dekompenzira, stanični metabolizam glukoze je gotovo potpuno narušen, dok je ugljikohidrat koncentriran u krvnoj plazmi, analizom urina pokazuje se prisustvo acetona i šećera. Kod subkompenziranog oblika, pacijentovo je stanje relativno stabilno, test krvi pokazuje neznatno povećanje glukoze, a ne primjećuje se aceton u mokraći. Za kompenziranu sortu je karakteristična normalna vrijednost glukoze, aceton i šećer u urinu nisu otkriveni.

Vratite se na sadržaj

Gestacijski

Ova vrsta dijabetesa razvija se češće kod žena u posljednjim fazama trudnoće. Bolest je uzrokovana povećanom proizvodnjom glukoze koja je potrebna za normalan razvoj i formiranje fetusa. Ako se patologija dijagnosticira samo u periodu rađanja djeteta, često nakon porođaja problem nestaje bez posebnog liječenja.

Vratite se na sadržaj

Mudi dijabetes

Nasljedna patologija, koja se dijagnosticira u djetinjstvu. Simptomi su blagi, ne opaža se pogoršanje dobrobiti. Bolest je uzrokovana nasljednom defektu specifičnih gena koji upravljaju gušteračom. Dijagnosticirati bolest nije lako jer se češće odvija u latentnom obliku.

Vratite se na sadržaj

Skriveni SD

Nema izražene simptome, razina šećera u plazmi je normalna, samo je tolerancija na glukozu narušena. Ako problem ne identificirate u početnoj fazi i ne otklonite predisponirajuće faktore, s vremenom će se ovaj oblik razviti u punopravni dijabetes melitus, koji se može javiti nakon stresa, nervnog naprezanja ili virusne bolesti.

Vratite se na sadržaj

Osobe s ovom bolešću osjećaju se potpuno zdravo, možete se identificirati pomoću posebnog testa za toleranciju na ugljikohidrate.

Uobičajene vrste latentnog dijabetesa melitusa su tipa 1 i 2. Razvija se kao rezultat imunoloških poremećaja u kojima se uništavaju specifične ćelije gušterače odgovorne za proizvodnju inzulina. Tretman je sličan liječenju dijabetesa tipa 2, bolest je važna za kontrolu kako bi se izbjegle opasne posljedice. Moderna medicina predlaže liječenje bolesti uz pomoć ćelijske terapije, kada se oboljela tkiva gušterače zamijene donorima.

Vratite se na sadržaj

Bez šećera i labilan

Ova se patologija razvija na pozadini nedovoljne proizvodnje hormona koji kontrolira stvaranje mokraće. Osobu brine žeđ i povećan broj mokrenja, a povećava se i rizik od dehidracije. Pacijent slabo jede i spava, brzo gubi na težini. Labilu karakteriše nestabilnost pokazatelja glukoze tokom dana. Ujutro, osoba razvije hiperglikemiju, a znaci hipoglikemije javljaju se bliže večeri. Ako situacija nije kontrolirana, može se razviti dijabetička koma. Labilni oblik se često razvija u teškoj fazi dijabetesa.

Vratite se na sadržaj

Ostale vrste

Ostale vrste dijabetesa, koje su rijetke, mogu uzrokovati vanjske faktore, čiji primjeri su navedeni u tabeli:

Virus
Citomegalovirus coxsackie
Paramyxovirus
Genetski sindromiDole
Lawrence Moon Biddle
Volfram
OtrovanjeTiazidi
Adrenergički agonisti
Hormoni štitnjače

Vrste dijabetesa

Klasifikacija WHO razlikuje 2 vrste bolesti: dijabetes ovisan o insulinu (tip I) i dijabetes koji nije ovisan o insulinu (tip II). Prvi tip je u onim slučajevima kada inzulin ne proizvode stanice pankreasa ili je količina proizvedenog hormona premala. Oko 15-20% dijabetičara pati od ove vrste bolesti.

U većini bolesnika inzulin se proizvodi u tijelu, ali stanice ga ne opažaju. Ovo je dijabetes tipa II, u kojem tjelesna tkiva ne mogu koristiti glukozu koja ulazi u krvotok. Ne pretvara se u energiju.

Načini razvoja bolesti

Tačan mehanizam nastanka bolesti nije poznat. Ali ljekari identifikuju grupu faktora, u prisustvu kojih se povećava rizik od ove endokrine bolesti:

  • oštećenja određenih struktura gušterače,
  • gojaznost
  • metabolički poremećaji
  • stres
  • zarazne bolesti
  • niska aktivnost
  • genetska predispozicija.

Djeca čiji su roditelji patili od dijabetesa imaju povećanu predispoziciju za njega. Ali ova nasljedna bolest se ne manifestuje kod svih. Vjerovatnoća da se on pojavi povećava se kombinacijom nekoliko faktora rizika.

Dijabetes ovisan o insulinu

Bolest tipa I razvija se kod mladih: djece i adolescenata. Bebe sa predispozicijom za dijabetes mogu se roditi zdravim roditeljima. To je zbog činjenice da se genetska predispozicija često prenosi generacijom. Istovremeno je rizik da se bolest dobije od oca veći nego od majke.

Što više rodbina pati od inzulinsko ovisne vrste bolesti, to je vjerovatnije da će ga dijete razviti. Ako jedan roditelj ima dijabetes, onda je šansa da ga ima kod djeteta u prosjeku 4-5%: kod bolesnog oca - 9%, majke - 3%. Ako se bolest dijagnosticira kod oba roditelja, tada je vjerovatnost njegovog razvoja kod djeteta prema prvom tipu 21%. To znači da će samo 1 od 5 djece razviti dijabetes ovisan o inzulinu.

Ova vrsta bolesti prenosi se čak i u slučajevima kad nema faktora rizika. Ako je genetski utvrđeno da je broj beta ćelija odgovornih za proizvodnju inzulina neznatan ili ih nema, čak i ako slijedite dijetu i vodite aktivan životni stil, nasljednost se ne može prevariti.

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Verovatnoća oboljenja kod jednog identičnog blizanca, pod uslovom da je drugom dijagnosticiran dijabetes ovisan o insulinu, iznosi 50%. Ova bolest se dijagnosticira kod mladih ljudi. Ako ga prije 30 godina neće biti, onda se možete smiriti. U kasnijoj dobi ne javlja se dijabetes tipa 1.

Stres, zarazne bolesti, oštećenje dijelova gušterače mogu izazvati početak bolesti. Uzrok dijabetesa 1 mogu čak postati zarazne bolesti za djecu: rubeola, zaušnjaci, vjetricu, ospice.

S progresijom ove vrste bolesti virusi stvaraju proteine ​​koji su strukturno slični beta ćelijama koje proizvode inzulin. Tijelo proizvodi antitijela koja se mogu riješiti virusnih proteina. Ali oni uništavaju stanice koje proizvode inzulin.

Važno je razumjeti da neće svaka beba imati dijabetes nakon bolesti. Ali ako su roditelji majke ili oca bili inzulinski ovisni dijabetičari, tada se vjerovatnoća dijabetesa kod djeteta povećava.

Dijabetes koji nije ovisan o insulinu

Najčešće endokrinolozi dijagnosticiraju bolest tipa II. Neosjetljivost ćelija na proizvedeni inzulin se nasljeđuje. Ali istovremeno treba zapamtiti negativan utjecaj provocirajućih čimbenika.

Verovatnoća dijabetesa dostiže 40% ako je jedan od roditelja bolestan. Ako su oba roditelja upoznata s dijabetesom iz prve ruke, tada će dijete imati bolest sa vjerovatnoćom od 70%. Kod identičnih blizanaca bolest se istovremeno pojavljuje u 60% slučajeva, kod identičnih blizanaca - u 30%.

Otkrivajući vjerojatnost prenošenja bolesti s osobe na osobu, morate razumjeti da je čak i s genetskom predispozicijom moguće spriječiti vjerojatnost razvoja bolesti. Situaciju zaoštrava činjenica da je to bolest ljudi prije penzije i umirovljenja. Odnosno, počinje se razvijati postepeno, prve manifestacije prolaze neopaženo. Ljudi se okreću simptomima čak i kad se stanje vidljivo pogoršalo.

U isto vrijeme ljudi postaju pacijenti endokrinologa nakon starosti 45 godina. Stoga se među primarnim uzrocima razvoja bolesti naziva ne njezin prijenos putem krvi, već učinak negativnih provocirajućih čimbenika. Ako slijedite pravila, tada se vjerovatnoća za dijabetes može značajno smanjiti.

Prevencija bolesti

Shvativši kako se prenosi dijabetes, pacijenti razumiju da imaju šansu da izbjegnu njegovu pojavu. Istina, ovo se odnosi samo na dijabetes tipa 2. Uz negativnu nasljednost, ljudi bi trebali pratiti svoje zdravlje i težinu.Način fizičke aktivnosti vrlo je važan. Napokon, pravilno odabrana opterećenja mogu djelomično nadoknaditi imunitet na inzulin.

Preventivne mjere za razvoj bolesti uključuju:

  • odbacivanje brzo probavljivih ugljikohidrata,
  • smanjenje količine masti koja ulazi u organizam,
  • pojačana aktivnost
  • kontroliše nivo potrošnje soli,
  • redovni preventivni pregledi, uključujući provjeru krvnog pritiska, provođenje testa tolerancije na glukozu, analizu na glikozilirani hemoglobin.

Treba odbiti samo brze ugljikohidrate: slatkiše, peciva, rafinirani šećer. Konzumirati složene ugljikohidrate, tokom razbijanja kojih tijelo prolazi proces fermentacije, neophodno je ujutro. Njihov unos potiče povećanje koncentracije glukoze. Istodobno, tijelo ne doživljava pretjerana opterećenja, jednostavno se potiče normalno funkcioniranje gušterače.

Unatoč činjenici da se dijabetes smatra nasljednom bolešću, sasvim je realno spriječiti njegov razvoj ili odgoditi vrijeme nastanka.

Pogledajte video: ZANIMLJIVE ČINJENICE O BALKANU (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar