Posljedice nedijagnosticirane dijabetičke fetepatije kod novorođenčadi

Znakovi dijabetičke fetoppatije novorođenčadi i njegovo liječenje - Liječenje

Stanje majčinog zdravlja pre i tokom trudnoće utiče na razvoj bebe, pa se briga za lečenje hroničnih oboljenja mora obaviti unapred, na planirani način. Nažalost, ne mogu se sve bolesti izlečiti ili postići dugoročnu remisiju. Takve tegobe uključuju dijabetes.

Trudnica s dijabetesom trebala bi izbjegavati prekomjerni stres, stres, više hodati svježim zrakom, pravilno jesti i, naravno, nadzirati svoj šećer u krvi. Posljednja tačka je posebno važna - ako se šećer valja preko vrha, može prouzrokovati strašne posljedice, sve do nerazvijenosti ploda.

Nekompenzirano stanje, nedostatak terapije često uzrokuje dijabetičku fetopatu kod novorođenčadi. Kako se manifestuje i što je najvažnije, kako to tretirati - više o tome u nastavku.

Kako se liječi steroidni dijabetes?

Šta je fetopatija?

Dijabetička fitopatija je sindrom koji se javlja kod dojenčadi, prati ga dijabetes majke ili njeno stanje predijabetesa. Ovisno o težini bolesti, dijete može formirati neispravne organe, to se odnosi na bubrege, gušteraču, vaskularni sistem.

Zadatak doktora je da trudnici pruži efikasnu nadoknadu za dijabetes melitus i, ako je moguće, da izbegne komplikacije u obliku gestoze, polihidramnija. Ako tijekom glikemije nije bilo oštrih skokova, buduća majka možda neće brinuti o zdravlju ploda.

Nepažljiv odnos prema hiperglikemiji tokom trudnoće smanjuje razdoblje gestacije, postoji rizik od preranog porođaja. I sve zato što na prvom mjestu od fetoppatije pati posteljica koja nije u stanju osigurati mrvicama potrebnu prehranu.

Znakovi dijabetičke fetopatije

Intrauterusne abnormalnosti uzrokuju pojavu kod novorođenčadi takve simptome dijabetičke fetepatije:

  • rođena je beba velike težine - više od 4 kg,
  • trup, glava i udovi nisu proporcionalni jedni drugima,
  • natečeno lice
  • veliki napuhani trbuščić,
  • prate se masni nabori
  • malformacije različitih organa i sistema,
  • respiratorno zatajenje
  • retardacija
  • povećana jetra, bubrezi ili nadbubrežne žlijezde, nerazvijenost.

Koje su vrste dijabetesa

Dijabetička fetepatija u većini slučajeva uzrokuje prerano rođenje. Beba slobodno šeta kroz porođajni kanal, samo velika ramena ne dozvoljavaju lak izlaz iz maternice. U skladu s tim, akušeri moraju pustiti ručicu jednog djeteta, namjerno ga ozlijedivši. Zbog toga je važno dijagnosticirati dijabetičku fetepatiju tokom trudnoće. Sindrom je indikacija za operativni zahvat - carski rez.

Neželjeni efekti abnormalnog razvoja fetusa uzrokovani su brojnim faktorima koji su komplikacija dijabetičke fetoppatije:

  • manjak kisika od majke do bebe kroz posteljicu,
  • vaskularni problemi
  • poremećaji povezani sa metabolizmom lipida.

Moderni tretmani

Liječenje i prevencija dijabetičke fetoppatije ovise o fazi otkrivanja sindroma. Ako je liječnik tijekom trudnoće žene otkrio abnormalnosti, što je najbolja moguća opcija, trudnici je propisana sljedeća terapija:

  1. Praćenje šećera u krvi kod kuće pomoću mjerača glukoze u krvi.
  2. Uvođenje insulina (ako je potrebno).
  3. Merenje krvnog pritiska.
  4. Prijem vitaminskog kompleksa.
  5. Ishrana bogata hranjivim sastojcima, kalorijskim sadržajem ne smije prelaziti 3200 kcal dnevno.
  6. Preporučljivo je da dijeta sadrži što manje masne hrane, bolje je nasloniti se na lako probavljive ugljikohidrate.

Dešava se da se dijabetes otkriva kod trudnica samo tokom gestacije djeteta. Ovaj oblik dijabetesa naziva se gestacijski dijabetes - gušterača se ne može nositi s dvostrukim opterećenjem i ne može osigurati inzulin za dvije osobe odjednom - plod do 12. tjedna razvoja i majka. Zbog toga je važno da se blagovremeno podvrgne potpunom pregledu i polože testovi koje propisuje lekar.

Ako se dijabetička fetepatija dijagnosticira malo prije rođenja, ginekolog mora pravilno utvrditi gestacijsku dob. Željeno vrijeme isporuke za dijabetičku fetepatiju je 37. sedmica. Ako se žena ili beba osjeća jako bolesno, tada se rađaju u 36. sedmici. Ne možete roditi još ranije, takva odluka može dovesti do smrti ploda, ali istovremeno spasiti život trudnice.

Kad nema drugog izlaza:

  1. Ako je ženi dijagnosticirana gestoza.
  2. Postoji polihidramnija.
  3. Otkrivena disfunkcija bubrega.
  4. Fetus doživljava dugotrajno gladovanje kisikom.

Tokom trudnoće, također je važno pratiti dovoljnu razinu šećera u krvi, jer će u protivnom samo rođenje biti teško. Tijelo je dizajnirano na takav način da je potrebna velika količina glukoze da bi se smanjio maternica, pa ako mu nedostaje, žena može doživjeti takve neugodne posljedice:

  • gubitak svijesti
  • hipoglikemijska koma.

Da bi poboljšali stanje žene u porođaju sa hipoglikemijom, lekari sprovode sledeću terapiju:

  1. U 100 grama pročišćene kuhane vode uzgaja se 1 kašika granuliranog šećera i pacijentu se daje piće.
  2. Ako to ne pomogne, tada se 5% -tna otopina glukoze daje intravenski, jedna doza je 0,5 l.
  3. Kada se pojave napadaji, koriste se 100-200 mg hidrokartizona i do 1 ml 0,1% adrenalina.

Kako biste ubrzali metaboličke procese tokom porođaja, poželjno je i unošenje vitaminskih kompleksa u tečnom obliku.

Da li je moguće grašak za dijabetes tipa 2

Posledice dijabetičke fetoppatije kod novorođenčadi

Dijabetes melitus je rijedak u novorođenčadi, ali bez obzira na to, medicinska praksa poznaje slučajeve gdje je kasnije djeci dijagnosticiran dijabetes tipa 2. Na pozadini dijabetičke fetepatije, prvu sedmicu nakon rođenja novorođenčeta muče hiper ekscitabilnost, konvulzije, drhtanje ruku, prodorni vrisak, ovo stanje prati ubrzan rad srca.

Gotovo uvijek, uz nedostatak kalcijuma, postoji i nedostatak magnezijuma. S tim u vezi, prva 3 dana kod novorođenčadi koja boluje od dijabetičke fetoppatije dolazi do povećanog respiratornog ritma i smanjenja koncentracije kisika u krvi - ovaj sindrom naziva se vlažna pluća.

Općenito, ako tijekom podnošenja fetusa nisu pronađeni nedostaci u stvaranju organa i sustava kod djeteta, ljekari daju dobru prognozu. Već u dobi od 2-3 mjeseca, mrvica se potpuno obnavlja. Jedino što roditelji trebaju slijediti je da beba ne dobije višak kilograma, čemu su djeca koja su imala sindrom dijabetičke fetopatije vrlo sklona.

Rana dijagnoza

Rana dijagnoza se provodi u fazi trudnoće. Preduvjet su odgovarajući unosi u medicinsku istoriju žene. To se odnosi na prisutnost dijabetesa, kao i na prediabetičko stanje. Osim toga, ultrazvučna dijagnostika propisana je za 10-14 tjedana trudnoće. Pomoću ove metode možete utvrditi postoje li odstupanja u razvoju ploda, što ukazuje na razvoj bolesti:

  • velike veličine ploda, koje se razlikuju od norme,
  • poremećena proporcionalnost tela,
  • hipertrofija slezine i jetre,
  • višak amnionske tečnosti.

Važno! Prema rezultatima ultrazvuka, liječnik postavlja tačnu dijagnozu i određuje daljnje radnje koje će ublažiti stanje majke i osigurati povoljan tijek trudnoće.

Antenatalni tretman

Svaka žena tokom trudnoće podvrgava se rutinskim pregledima i testovima. Ako postoji sumnja na odstupanja, liječnik propisuje dodatnu sveobuhvatnu dijagnozu. Rezultati se uspoređuju. Ako je dijagnoza potvrđena, tada je potrebno odmah započeti liječenje. To će spriječiti štetan učinak na embrion.

Ovom dijagnozom neprestano se prati nivo šećera i očitavanje krvnog pritiska. Po potrebi se propisuje dodatna terapija upotrebom inzulina. Veoma je važno da ishrana bude uravnotežena. Trebao bi sadržavati dovoljnu količinu vitamina potrebnog za normalan razvoj fetusa. U ostalim slučajevima ljekar propisuje vitaminski kompleks. U položaju se ženi preporučuje pridržavati se dijeta i isključiti masnu hranu. Dnevna prehrana ne smije prelaziti 3000 kcal. Prije rođenja u prehranu se dodaju hrani koja sadrži veliku količinu lako probavljivih ugljikohidrata.

Na osnovu rezultata ultrazvučnog pregleda i kontinuiranog praćenja, liječnik određuje odgovarajuće vrijeme za porođaj. Ako trudnoća prođe bez odstupanja, tada će najbolja opcija biti 37-38 tjedana. Kada se prijeti, datumi se odgađaju. To se radi kako bi se umanjio rizik za dijete.

Generička aktivnost

Često za vrijeme trudnoće trudnica ima urođenu hipoglikemiju. Nizak šećer dovodi do smanjenja radne snage. Za smanjenje maternice je potrebno puno glukoze. Uz nedostatak energije, porođaj će biti vrlo težak, moguće su komplikacije. Gubitak svijesti nije neuobičajeno. U teškim slučajevima moguća je koma.

Hipoglikemija se zaustavlja različitim metodama:

  • pijte slatku vodu, za čiju pripremu morate da dodate 2 kašike u čašu vode,
  • 500 ml glukoze 5% daje se intravenski
  • daje se do 200 mg hidrokortizona,
  • ne više od 1 ml adrenalina.

Izvođenje takvih postupaka može značajno olakšati porođaj, a samim tim umanjiti rizik za život djeteta.

Postpartum

Odmah nakon rođenja bebe za koju se sumnja da razvija fetopatu daje se otopina glukoze. To omogućava sprečavanje razvoja hipoglikemije. U vezi s tim, potrebno je pripremiti se za porođaj temeljito i unaprijed. U suprotnom, moguće su komplikacije koje nepovoljno utiču na zdravlje bebe.

Posebnu pažnju treba posvetiti ishrani deteta. Majčino mlijeko treba davati svaka 2 sata. Ovo je potrebno kako bi se nadomjestila ravnoteža između nedostatka glukoze i inzulina koji proizvodi gušterača.

U nekim slučajevima bebi može nedostajati disanja. U tom se slučaju povezuje s mehaničkom ventilacijom, a također se daje surfaktant. Uz manifestaciju žutice, liječnik propisuje ultraljubičasto zračenje. Tijek terapije propisuje liječnik na osnovu izvršenih testova.

Jednako je važna i korekcija dnevne doze inzulina kod porođaja. Glavni razlog je smanjenje glukoze u krvi. Ako nema opasnosti od prelaska gestacijskog oblika u hronični, tada se primjena inzulina otkazuje. Nakon 10 dana situacija se normalizira i glikemija poprima vrijednost prije trudnoće.

Posledice neotkrivene patologije

Ako fetoppatija nije određena pravodobno, to u budućnosti to vodi njenom razvoju. Kao rezultat toga, dijete može doživjeti nepovratne komplikacije koje nepovoljno utječu na njegovo zdravlje. U nekim su slučajevima takva odstupanja fatalna. Zbog toga je vrlo važno dijagnosticirati bolest u fazi trudnoće i izvršiti potrebne manipulacije.

Što se tiče komplikacija, ovdje je vrijedno napomenuti:

  • velika vjerovatnost prijelaza bolesti u dijabetes, koja se također naziva neonatalna,
  • gladovanje kisikom
  • mogućnost razvoja sindroma respiratornog distresa,
  • pojava zatajenja srca,
  • brzo debljanje (pretilost),
  • predispozicija za razvoj dijabetesa tipa 2.

Kad se pupčana vrpca preseče, glukoza prestaje teći u bebinu krv protiv čega se razvija hipoglikemija. Nakon toga, gušterača i dalje proizvodi prekomjerne količine inzulina. Ovaj je fenomen vrlo opasan za bebu i može biti fatalan.

Ništa manje opasno nije kršenje volumena minerala, koje nastaje na pozadini niskog sadržaja kalcijuma i magnezijuma. Kao rezultat toga, to nepovoljno utječe na funkcionalnost nervnog sistema. Beba razvija mentalne i psihološke poremećaje, a takođe postoji i zaostajanje u razvoju.

Mora se razumjeti da je fetopatija prilično opasna bolest koja može uzrokovati smrt novorođenčeta. Da bi se povećale šanse za povoljnu trudnoću i porođaj, žene s dijabetesom moraju stalno pratiti specijaliste. Bolje je roditi se u specijaliziranoj medicinskoj ustanovi.

Ako se beba rodila bez nedostataka, prognoza je vrlo dobra. Do kraja 3. mjeseca starosti u potpunosti se obnavlja. Što se tiče dijabetesa, rizik od njih je minimalan. Ali, istovremeno postoji velika vjerovatnost pretilosti ili oštećenja živčanog sistema.

Da biste sve rizike sveli na najmanju moguću mjeru, potrebno je slijediti sve preporuke i recepte doktora tijekom trudnoće i nakon porođaja.

Ostavite Svoj Komentar