Liječenje dijabetesa Bolotov - liječenje dijabetesa

U slučaju začepljenih bubrega koji su izgubili dio svog staničnog tkiva, moraju se provesti sljedeći postupci. Sat vremena prije nego što posjetite parnu sobu ili finsko kupatilo, pojedite 50-100 g kuhanog bubrega životinje, a 10-15 minuta prije ulaska u parnu sobu popijte 0,5-1 čašu kvasca ili čaja od znoja. U slučaju nedovoljnog znojenja, kožu treba oprati infuzijom leduma. Kvas od znojenja. Za 3 litre vode uzmite 1-2 šolje maline (možete džem), dodajte čašu šećera i 1 kašiku žlice. pavlaka. Sadržaj limenke fermentira u toplini s pristupom kisika 10-15 dana. Ovaj kvass takođe potiče eliminaciju radionuklida (sadrži sumpor, a radionuklidi se obično kombiniraju sa sumporom kako bi formirali sulfide) .Kvass se preporučuje piti prije kupanja. Učinkovitije je posjetiti saunu. Čaj za slastice. 1 kašika Ružmarin izmutite sa čašom vode i kuhajte 1-3 minute. Takođe možete uzgajati i brezove lišće, cvjetove lipe, crne bazge. Sjetite se da se uz dobro znojenje kože bubrezi odmaraju i brzo nadoknađuju svoj ćelijski volumen, jer krv sadrži dovoljno hranjivih sastojaka za to.

U parnoj sobi ne možete koristiti tuš ili hladni bazen, jer se tako prestaje znojiti. Tuš se može koristiti samo na kraju kupaonica. Tokom znojenja korisno je koristiti brezovu metlu, ali ne možete je brzo ohladiti, jer je moguće apsorbirati prljavštinu na koži.

Bolotov recepti za liječenje ciroze

Kod ciroze jetre postoji velika potreba za povećanjem stanične mase jetre. Možete izvesti takve postupke. U kupaonici ili parnoj sobi, kao i uz pomoć znojare, postiže se intenzivno znojenje kože. Na kraju znojenja koža kao da upija sve što je na njenoj površini. Ako se u ovom trenutku obriše mliječnim serumom sa medom ili ribljem uljem (jednostavno možete oguliti haringu), tada će se sva ova koža odmah upiti. U tom slučaju jetra djelimično počiva, tijelo jede kroz kožu. Sličan postupak omogućava vam povećanje ćelijske mase jetre, međutim, liječenje ciroze je prilično komplikovano i mora se provesti pod nadzorom liječnika. Postupci se provode uz obveznu upotrebu male količine kuhane životinjske jetre kako bi se jetri osigurali potrebni elementi u tragovima. Nakon „hranjenja“ tela kroz kožu, treba ga oprati i obrisati sirćetom.

Bolotov recepti za liječenje srčanih bolesti

U slučaju srčanih bolesti (kratkoća daha i druge pojave), kao i poteškoće u bavljenju sportom, za jačanje srca mogu se preporučiti sljedeći postupci. Sat vremena prije nego što posjetite parnu sobu ili finsko kupatilo, pojedite 50-100 g kuhanog životinjskog srca. 15 minuta prije ulaska u parnu sobu pijte "srdačnu" kvasu. Da biste ga pripremili, napunite trolitarsku teglu hladnom hladnom vodom iz slavine, dodajte čašu zdrobljene sive žutice (ili adonisa), đurđevak, digitalis, strofant, žalfiju, čašu šećera i žličicu kisele pavlake. Smjesa treba da fermentira najmanje 2 tjedna. Jedna doza kvasa je 0,5 šalica. Nakon kupke treba napraviti masažu tijela kako bi se poboljšala cirkulacija krvi do organa i udova. Tijekom masaže srce se djelomično odmara, jer masažni terapeut preuzima veliko opterećenje za povećanje cirkulacije krvi. Prisutnost mikroelemenata dobijenih sa pojedenim dijelom srca životinje pomaže brzoj obnovi srčanog tkiva. Deset do dvadeset takvih postupaka značajno poboljšavaju srčanu aktivnost. U praksi je moguće postići potpuno obnavljanje rada srca, bez obzira na starosnu dob.Treba imati na umu da je u ovom slučaju svakodnevno potrebno koristiti 0,1 g praška trave žuto-sive boje. Gorčina ove biljke potiče proizvodnju inzulina pomoću gušterače, koja razgradnjom složenih masti i šećera omogućava prehranu srčanom mišiću. Izbjegavati ga prilikom prženja biljnih masti jer se one, lako oksidiraju, pretvaraju u ulje za sušenje. Ulje za sušenje otrov je za bubrege, jetru i za kardiovaskularni sistem. Ulje za sušenje je dobro za otapanje boja, ali ne i za prehranu. Trebate pržiti u rastopljenom, dobro zasoljenom maslacu ili u luku.

Bolotov recepti za liječenje plućnih bolesti

Da biste obnovili rad tkiva i pluća, morate pojesti 50-100 g prokuhanog pluća sat vremena prije postupka. Zatim uzmite kiseoničnu kupku u kombinaciji s podvodnom masažom. Nakon kupke pijte kvas pripremljen prema sljedećem receptu. Čaši korijena divljaka (trobojnica ljubičaste trave, listovi eukaliptusa ili borove iglice) prelijte 3 litre vode, dodajući čašu šećera i 1 kašiku žlice. pavlaka. Sve bi trebalo lutati s pristupom kisikom najmanje 2 tjedna. Popijte čašu dnevno.

Bolotovski recepti za lečenje bolesti stomaka i creva

Kada se koriste bolesti želuca i creva, kolač od povrća i voća dobijen u pripremi sokova. Torta ima negativan potencijal nekoliko tjedana dok se ne uvuče u jonizirane elemente iz zraka. Svježi kolač zbog elektropotencijalnosti na nivou od 10-30 elektron-volti može izvući metale sa zidova želuca i žarulje dvanaesnika (uključujući radionuklide i teške metale). Uljni kolač može i apsorbirati kancerogene tvari i slobodne radikale, osim toga, ostatke tekućine u želucu, što sprečava obnavljanje želudačne sluznice i lukovice dvanaestopalačnog crijeva. Postupci s tortama elementarno su jednostavni. Dakle, ako vam se noge prehlade, trebali biste gutati kolač uglavnom od kupusa (do 3 kašike prije jela jednom dnevno) dok ove pojave ne nestanu. Uz žgaravicu je bolje progutati mrkvu, kod visokog krvnog pritiska - repe, kod plućnih bolesti i holecistitisa - crni rotkvin kolač. Sokove za bolesti želuca i dvanaestopalačnog creva bolje je ne piti, u ekstremnim slučajevima piti u slanom obliku samo prije spavanja. Ako je kolač teško progutati, možete gaćiti male loptice i progutati, nakon što ste ga navlažili u pavlaci. Torta od cvekle često smanjuje apetit: pomaže u brzoj mršavljenju. U nedostatku apetita, nemojte jesti ništa dok se ne pojavi.

Bolotovski recepti za uklanjanje radionuklida Kod upalnih bolesti probavnog kanala, kao i za uklanjanje radionuklida, efikasni su enzimi celandina koji su produkti fermentacije bakterija mliječne kiseline. Metoda pripreme kvase je sljedeća. Na 3 l sirutke (bolje dobiti bez grijanja), čašu šećera i čašu suhe ili sjeckane svježe trave celandina (bez korijena). Stavite travu u kesu gaze i spustite je na dno limenke pomoću sudopera (šljunak). Ako se whey tijekom prekuhavanja pregrijava (mliječni štapići su uginuli), na to morate dodati žličicu kisele pavlake (pavlaka sadrži zdrave mliječne bakterije). Smjesu treba čuvati na toplom, tamnom mjestu. Staklenku pokrijte s nekoliko slojeva gaze da biste zaštitili od vinskih magaraca. Za 2-3 tjedna formiraće se jaki pojedinci bakterije mliječne kiseline. Proizvodi svog sredstva za život imaju mogućnost obnavljanja i čišćenja svih površina na koje padaju. Naziv "celandin" stoji, "biljka koja pomaže očistiti organizam", ne samo površine kože, nego i svih sluznica u tijelu.

Enzimi celandina imaju tako snažno stimulativno svojstvo da su dugo korišteni u narodnoj medicini.Ako popijete pola šalice dobijene kvasine 30 minuta prije jela tokom 1-2 tjedna, tada se epitelne površine i želuca i crijeva gotovo u potpunosti obnavljaju. Nerastvorljivi hloridi teških metala koji su zaglavljeni u epitelnim dlačicama probavnog kanala lako se izlučuju pomoću enzima celandina. Laganiji radionuklidi (na primjer cezij, stroncij), zbog želučanih enzima, također se ne apsorbiraju u organizam (stvaraju se nerastvorni kompleksi soli radionuklida i želučanih enzima - pepsin). Ova značajka je vrlo važna za žrtve nesreća u nuklearnim elektranama, posebno nakon katastrofe u Černobilu. Dovoljno je održavati koncentraciju želučanih enzima u normi, a tijelo će biti zaštićeno od gutanja radionuklida, jer će se netopljivi kompleksi radionuklida u najgorem slučaju zaglaviti u dlačicama epitela probavnog kanala. A odavde se mogu ukloniti pomoću celandina. Čelandin koji raste u zoni zagađenoj radionuklidima može se koristiti u medicinske svrhe. Zašto? Sama bakterija mliječne kiseline vrlo je osjetljiva na radionuklide. Kad radionuklid uđe u svoju protoplazmu, brzo se umire i taloži na dnu. Sredstvo za fermentaciju nije radioaktivno, i po pravilu nakon sušenja, stupanj njegove kontaminacije radionuklidima je veličine veće od komponenata iz kojih se stvara mliječna surutka. Naravno, celandin, koji raste na zagađenom području, ima određenu razinu zračenja. Ali taj nivo nije viši od nivoa kontaminacije hrane, posebno hljeba. Najbolje je koristiti stabljiku i lišće celandina (bez korijena, jer imaju viši nivo zračenja).

Ostali enzimi, na primjer, formirani su u rezultat mliječne fermentacije plodova kestena . Prije toga se plodovi kestena koristili za pravljenje ljekovitih piva (u receptima kraljevskog piva). Treba reći da su plodovi kestena koji rastu u Ukrajini povećali zračenje. Ipak, njegova pozadina niža je nego kod mnogih prehrambenih proizvoda. Štoviše, proizvod fermentacije nastaje s vrlo niskom pozadinom (ista kao u slučaju upotrebe celandina). Proizvod fermentacije plodova kestena mnogo je lakši od enzima celandina, jer je kesten manje toksičan. Dakle, surutku u ovom slučaju nije potrebno koristiti, proizvod fermentacije možete kuhati u običnoj vodi. Da biste to učinili, 10-30 oguljenih i prepolovljenih plodova treba sipati 3 litre vode, dodati čašu šećera i za fermentaciju 0,5 šalica surutke. Umjesto seruma, možete koristiti kiselo vrhnje ili kvas, koji su formirani na bazi bakterija crijeva odrasle divlje svinje. Snažno nasjeckajte kestene ne bi trebalo jer će piće ispasti vrlo gorko.

Proces fermentacije trebao bi trajati najmanje 2 tjedna. Rezultat je vrlo ukusno piće. Uklanja telesne radionuklide iz tijela, opskrbljuje ga kalcijumom, bakrom, kobaltom, koji pojačanim zračenjem organizam brzo gubi. Promoviše povećanje joda u organizmu. Ima ukus poput piva, pa čak i pjene. Pijte ga trebalo biti 0,5 šalica dnevno 15-20 minuta prije jela tokom mjeseca, iako je moguće i bez ograničenja. Svakodnevno u staklenku možete dodati vodu s odgovarajućom količinom šećera (1 šalica u 3 litre vode). Sljedećeg dana enzim ima ista ljekovita svojstva. Tri litarska limenka takvog „piva“ može izdržati nekoliko mjeseci (povremeno dodajte plodove kestena). Tako se možete riješiti mnogih tegoba i što je još važnije, održavati mehanizam samočišćenja tijela od radionuklida. Enzim iz kestena mogu piti ne samo odrasli, već i djeca starija od godinu dana.Djeci do godinu dana koja su, nažalost, također izložena zračenju, moguće je davati mliječni serum bez upotrebe ljekovitih biljaka za uklanjanje radionuklida. Iako se u svakom slučaju treba obratiti liječniku. Čak su i djeca u dobi od mjesec dana B.V. Bolotov preporučuje zalijevanje majčinim mlijekom. Kako ga dobiti?

Majčino mlijeko fermentira i filtrira. Dobiveni serum može se koristiti za navodnjavanje djeteta, zakopanje njegovih očiju i nosa, jer majčino mlijeko ima nevjerojatno baktericidno svojstvo. Majka koja doji ne bi trebalo da samo jede dobro, već jede hranu koja stimuliše stvaranje velikih količina mleka. U tu svrhu se od davnina koristi stočarka (drobilica mlijeka, drveće). Također ga treba pripremiti u obliku kvasine: 1-2 čaše cvijeća u gazijskoj vrećici s malom težinom (šljunak) stavite na dno trolitarske posude sa vodom, dodajte starter u obliku surutke ili kisele pavlake i čašu šećera. Fermentacija traje 10-14 dana. Kvass treba piti trudno ili nakon porođaja. Proces stvaranja mlijeka stimulira ne samo kvas, već i čaj od jagoda.

Pluća iz radionuklida najbolje se čiste enzimom celandin. Čestice prašine iz pluća uklanjaju se udisanjem sa enzimom celandin. Koristeći dobar inhalator nebulizatora. Duboko udahnite 5-10 minuta. Ako koristite običan raspršivač, tada morate da napravite 10-15 dubokih udisaja. Nakon takvih postupaka čestice prašine koje sadrže radionuklide će izaći iz pluća sa ispljuvakom za nekoliko dana. Nakon nesreće u Černobilu u Ukrajini i drugim područjima radijacijskog zagađenja stotine hiljada ljudi žale se na glavobolju, zatajenje srca, poremećaj sna, apetit, neku vrstu frustracije cijelog tjelesnog sistema. Nije moguće dijagnosticirati određenu bolest. Ali razlog za to je povećana pozadina zračenja. I takve ljude treba liječiti. Ali nivo radijacije, prema zvaničnim podacima, prilično je nizak. Nema potrebe žuriti sa zaključcima. Nizak nivo zračenja ne znači ništa. To je isto što i odrediti kako je najbolje da sipate cisternu s vodom na osobu ili da kapnete kapi na glavu. Reći ćete da kapi osobe mogu biti ubijene mnogo ranije. I bićeš u pravu. Dakle, naše zračenje ima "karakter kapiranja". Stoga je ljudsko tijelo neprestano u stresnom stanju i podvrgnuto je sporim, kapljičavim, teškim ozračenjima.

B.V. Bolotov je predložio vlastiti metod liječenja takvih ljudi. Sastoji se u klasičnoj formuli "poput poslastica poput". Homeopatija je započela u davnim vremenima. Čak je i Avicenna jednom koristio ljekovite biljke koje uzrokuju jedan ili drugi simptom bolesti. Na primjer, cvjetovi planinskog pepela uzrokuju curenje iz nosa. Suprotno tome, ako sok cvjetova planinskog pepela kaplje u nos, nestaje i curenje iz nosa. Paracelsus je predložio korištenje otrova za trovanje. Naučno utemeljena interpretacija načela „kao da se tretira kao“ dobila je od njemačkog naučnika Hahnemanna. Nauka o liječenju sličnog nazvala se homeopatija. Danas se mnoge bolesti mogu eliminisati malim dozama lijekova. Na primjer, sindrom mamurluka može se ukloniti s malom količinom alkohola. Ako odmah nanesete topli predmet na opečeno mesto, tada će se u početku bol pojačati, a zatim brzo proći uklanjanjem toplog predmeta. Radnici koji rade u bučnim radionicama osjećaju se loše kao kod kuće, jer su snažne slušne iritacije toliko utjecale na njihov centralni nervni sistem da ne mogu naći mjesto dok ne slušaju jazz glazbu. Doista, jazz glazba je zvučni poticaj, ali već slaba u poređenju sa smetnjom od buke na tvorničkim podovima. Stoga, zvukovi slabih udaraljki po principu „kao da se tako tretira“ ublažavaju napetost jakih udaraljki iz fabričkog poda.Melodična i lijepa jazz glazba čak je terapijsko sredstvo koje ublažava stres. Iscjelitelj Čehoveca, koji je liječio pacijente zvukom trube, nije bio tako daleko od istine.

Da li je moguće ukloniti sindrom izloženosti zračenju na ovaj način? B.V. Bolotov je razvio tehniku ​​koja eliminira simptome bolesti izazvanih uticajem zračenja, izloženosti slaboj gama pozadini. Kijevsko more obrastalo je plavozelene alge koje emituju male doze gama zraka. Ali njihov nivo kontaminacije je niži od prirodne pozadine. Ako će bolesna osoba plivati ​​u Kijevskom moru 20 minuta 3-4 puta dnevno i odraditi 10-15 takvih postupaka, tada će se riješiti opisanih tegoba. U isto vrijeme, cijeli organizam ozdravlja, jer alge imaju malo pozadinsko zračenje. To jest, u ovom slučaju se terapeutski učinak postiže unošenjem u tijelo homeopatske doze gama pozadine. Jasno je da su danas takve metode izuzetno važne za masovni oporavak stanovništva izloženog tvrdom gama zračenju.

Bolotov recept: Kako smršati?

Koristite obrok od repe, uklonite želučane sokove iz stomaka (apsorpcija uslijed sorpcije njihovog obroka). Ako obrok pomaže prigušivanju apetita, pokušajte ne jesti sve dok se ne pojavi. Ali s pojavom apetita, bolje je ponoviti postupak, pokušavajući opet smanjiti apetit. Ako apetit opet ne nestane, onda možete jesti. Iako ti postupci pomažu u gubitku kilograma, ipak je potrebno shvatiti da je pitanje gubitka kilograma problematično i zahtijeva nadzor liječnika. Treba također imati na umu da je ovo predijabetično stanje.

Bolotov recept: Varikozne vene, tromboflebitis

Pripremite infuziju octa od korijena ruzmarina. Za 0,5 l 9% sirćeta uzmite 0,5 šalica zdrobljenih korijena ruzmarina, insistirajte 3-4 dana. Infuzijom trljati dijelove tijela preko varikoznih vena. Kako je za bakterije naša koža poput ribarske mreže za vodu, vanjska je zaštita octa od presudnog značaja. Takođe je potrebno konzumirati unutar zasoljenih biljaka poput morske kelj, Dječjeg vrha, nevena. Ako uzmete morske alge 1-3 puta dnevno jedan sat nakon jela tokom 3 mjeseca, tada će se stanje posuda poboljšati. Kod varikoznih vena koristi se i sok od crnog rotkvica. Tijekom postupaka potrebno je na noge nanijeti podlogu za grijanje (kada koristite klorovodičnu (solnu) kiselinu - 0,3 tbsp. 2-5% otopina sat vremena prije postupka, ne možete koristiti podlogu za grijanje). Hlorovodoničnu kiselinu možete zameniti želučanim sokom.

Bolotov recept: zubna bolest

Nanesite tinkturu od kalama i propolisa (na votki). Da biste pripremili prvu u 0,5 l votke, insistirajte na 0,5 šalica korijena calama u trajanju od 2 tjedna. Tinktura propolisa: dodajte 10-20 g sitno naribanog propolisa u 0,5 l votke, insistirajte nedelju dana. 1 kašika tinktura kalama i ista količina tinkture propolisa uzimaju se u ustima i šljagaju se 1-3 minute. Postupke je potrebno izvoditi ili za vrijeme bola ili prije spavanja. Trajanje liječenja je oko mjesec dana, mada sva bol nestaje prvog ili trećeg dana. Tinkture omogućuju prodiranje alkaloida propolisa i kalama u duboke točke zahvaćenih zuba. Zrak anestezira korijenje zuba, a propolis pečati sve mikropukotine. Zubobolja potpuno prestaje. Čak se i preostali korijen fiksira u desni i kada se pritisne na njih tijekom jela, osjećaj svake boli nestaje, a ravnomjerno odlomljeni korijeni prestaju se propadati i u roku od nekoliko godina vidljivo rastu i postaju zdravi zubi. Istovremeno, za ubrzavanje rasta zuba koristi se prašak iz zuba, na primjer svinjama (0,1 g s hranom jednom dnevno).

Bolotov recept: dojka, maternična bolest

Ako doktor tvrdi da „liječi bolest“, onda ništa ne liječi. Drugim riječima, potrebno je liječiti ili cijeli organizam ili ga uopšte ne tretirati.Što se tiče liječenja bolesti mliječne žlijezde i maternice, ono treba započeti razvojem predložene kvintesencije. Eliminirajte postojeće simptome (na primjer, hladnoća stopala, mučnina i dr.), Oksidirajte tijelo u cjelini, poput krvavice, a zatim nanesite komprese na mliječne žlijezde. Opće preporuke za maternicu su iste. Ali profilaktički, uvijek trebate koristiti sredstva za tuširanje (infuzije na vodi biljaka poput matične ploče - origano, jagod, hemofilus, kalendula). Pripremite kao čaj (1 kašika. Sirovine u čaši kipuće vode, ostavite oko sat vremena). Infuzija se slani (1 kašika soli na čašu infuzije). Trajanje udubljenja 5-10 minuta.

Bolotov recept: hernija

Hernija. Trebali biste kupiti zavoj i upotrijebiti ga. Zatim pokušajte ukloniti soli iz tijela i oksidirati ga. Pravite komprese od pečenog luka ili zapečene kile. Da biste to učinili, glavicu luka ispecite u pijesku, prerežite ga na pola u vrućem obliku i pričvrstite ga ravnim dijelom na puknuće vezivnih tetiva (tj. Hernije). Na vrh luka stavite bojler. Električna grijaća ploča nije prikladna zbog različitog spektralnog sastava. Na isti se način primjenjuju u slučaju upotrebe močvarne kile.

Bolotov recept: Psorijaza, ekcem, dermatitis, dermatoza

Promatrajte kvintesenciju. Čovjek je, kao i sva živa bića, izašao iz mora, stoga bi njegova koža trebala periodično da dođe u kontakt sa morskom vodom i primiti niz potrebnih tvari koje se nalaze samo u njoj. Kod kuće kožu mogu hraniti supstancama koje se nalaze u koži i ljuskama ribe. Kod psorijaze se ljuske morske ribe isperu, osuše, zgnječe u brašno i zajedno s ribljeg ulja nanose na zahvaćena područja. Sat vremena prije kupke potrebno je podmazati riblje ulje ribom. Jednostavno možete obrisati tijelo slanom haringom i očistiti je od kože. Nakon pranja sapunom obrišite kožu stolnim (alkoholnim) sirćetom (CH3COOH). Pogođenu kožu treba tretirati alkoholnom tinkturom suve trave celandina (bolje od njenih korijena). Da biste to učinili, čašu usitnjenog korijena celandina prelijte sa 0,5 l alkohola i inzistirajte oko 10 dana. Nakon alkoholnog tretmana zahvaćena koža se podmazuje ribljim uljem ili svinjskom masnoćom, uzima se direktno pod kožu. Glavni element lijeka je sol. Zato nakon večernjeg tuširanja ili kupke, pokušajte obrisati cijelo tijelo solju, a ne ispirati je. Nakon što se tijelo osuši, sol će se posipati. Ne bojte se obrisati lice i kosu solju. Malo pinče, ali kakvo će blaženstvo tijelo osjetiti.

Bolotov recept: Alergija

Alergije se po pravilu pojave zbog nedostatka hlorida u organizmu. Zbog toga biste trebali unositi više soli u organizam. Za alergijsko oštećenje pluća dobro je udisanje jake fiziološke otopine. U slučaju alergijskih oštećenja kože, nakon kupanja obrišite je solju i ne ispirajte. Pokušajte primjenjivati ​​sol 3-4 puta dnevno nakon obroka, pa čak i između obroka. Također je potrebno stimulirati funkciju bubrega i nadbubrežne žlijezde. Ako se u kore nadbubrežne žlijezde stvara nedovoljna količina hormona, tada se alergijske reakcije mogu pogoršati i dovesti do razvoja bronhijalne astme, sistemskog eritematoznog lupusa, obliterana endarteritisa itd.

Bolotov recept: paraliza

Sa paralizom morate prvo uvesti prirodni želudačni sok u tijelo da biste poboljšali otapanje organskih krvnih ugrušaka, a zatim otapala poput pileće žuči kako biste rastvarali soli koje bi mogle uzrokovati vaskularnu blokadu. Dalje, trebate se baviti otapanjem soli sokovima lišća preslice, crne rotkvice, hrena. Nakon ovoga, stimulacija izlučivanja pepsina želucem bi trebala početi ažurirati staničnu masu krvnih žila, tj. u skladu sa zahtjevima kvintesencije.

Bolotov recept: Visoki krvni pritisak (hipertenzija)

Prije svega, trebali biste otkriti uzrok povećanja krvnog pritiska (krvožilna bolest, bubrežne bolesti itd.), A zatim, ako je moguće, nastaviti s liječenjem.Prije svega, trebate prouzrokovati pojačano znojenje kože trljajući je s dijafonejskim čajevima. U tu svrhu uzmite čašu kipuće vode, prelijte ih kašikom zdrobljenog korijena ruzmarina, insistirajte 10-15 minuta i protrljajte cijelo tijelo. Pojačano znojenje kože pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Možete prouzrokovati znojenje i upotrebu dijafarskih čajeva ili kvase, diuretika (B. V. Bolotov u takvim slučajevima preporučuje upotrebu vazodilatacijskih tvari, na primjer, hemiton, adelfan itd.). Krvni pritisak se smanjuje konzumiranjem kaše od repe ili, na primjer, čaja od mljevenog mlijeka.

Bolotov recept: dijabetes

Ako primijetite da počnete da bolujete od jakog dijabetesa, oštro osjećate gorčinu u grlu, dlanovi i potplati "goriju", znojenje vam je smanjeno, vid se pogoršava, u pravilu se razvija hiperopija, potrebno je kontaktirati endokrinologa i napraviti testove glukoze. Ako postoji glukoza u krvi (ponekad se nalazi u urinu), hitno je početi ispunjavati recepte kvintesencije i tek nakon toga - pet glavnih pravila: glad, hladnoća, gorčina, fizička aktivnost, kiselo okruženje. Drugim riječima, glukoza se smanjuje tokom posta, hlađenjem tijela, na primjer, u bazenu (ali nakon toga potrebno je ponovo zagrijati u parnoj sobi). Gorčina pojačava funkciju gušterače (proizvodnja inzulina). Tokom fizičke aktivnosti razina glukoze u krvi opada zbog "sagorijevanja" njegovih mišića. Kiseli medij povoljno utječe na razgradnju glukoze i masti pomoću inzulina.

Bolotov recept: giht

Pacijenti su prethodno liječeni trstičnom travom (jarbol). Na starom ruskom jeziku „kamchuga“ znači „kamen, kaldrma“. Nanesite sok ili mljeveno lišće trave sa solju. Dovoljno je uzeti 1 žlicu. mljevenu slanu travu sat vremena prije jela jednom dnevno tokom 2-3 mjeseca. U isto vrijeme, treba napraviti komprese na gihtaste čvorove iz zemlje trave jarka sa solju, zagrijavajući ovo mjesto vodenim jastučićem za grijanje.

Bolotov recept: Kako liječiti zglobove?

Liječenje treba započeti kvintesencijom. Međutim, bol se često ublažava trljanjem sirćetom (9%), infuzijom korijena ruzmarina. Nakon oksidacije, telo se može zagrejati u kadi, sauni. Preporučljivo je konzumirati više morskih algi, slanih riba i svih vrsta drugih morskih plodova. Ne bojte se koristiti sol s bilo kojom hranom, čak dodajte lubenicu, jabuke itd.

Bolotov recept: kratkovidnost

Postoji veliki broj biljaka koje stimulišu oštrinu vida. Tu se ubraja sokol (čini vid „sokolov“), sjenila, ogrtač, kaustika, kopriva, celandin, cikorija, galangal, biljke arapske porodice - Aralia Manchurian, Eleutherococcus, Zamanha, Schisandra, Leuzea, zlatni korijen, ginseng i borovnica ( lišće), korijen marala, korijen adama itd. Čaj se priprema od ovih biljaka. Propisi se upotrebljavaju pojedinačno i uvijek nakon savjetovanja s liječnikom.

Bolotov recept: hemoroidi

Hemoroidi nestaju bez traga, ako pijete 0,5 šoljica vode prije jela, u koju se dodaje 1-2 kašike. 3-5% rastvor solne (hlorovodonične) kiseline. U sluznicu anusa možete utrljati 20 g stare slane svinjske masti pomiješane sa 0,5 kašike žlice. prah od trava celandina. Nakon stola treba oprati dekocijom mente. Takođe se preporučuje piti čaj od slane peline, a takođe jesti i travnata trava sa solju (1: 1).

Bolotov recept: gojaznost

Kod pretilosti se obično propisuje dijeta. Prema B.V. Bolotova, dijeta je način da se sačuva bolest do starosti. Vježbanje previše lakše je fizičkim radnicima, za razliku od mentalnih: poznato je da jutarnje gimnastičke vježbe s povećanim opterećenjem dovode do zamora tijela, povećavaju razinu toksičnih metaboličkih produkata u krvi i slabe mentalne aktivnosti. Pored toga, ni dijeta ni gimnastičke vežbe, smanjujući gojaznost, ne uklanjaju sam uzrok bolesti.Šta treba učiniti sa pretilošću i postoji li neki efikasan lijek? Ako pretilost smatra bolešću organizma u cjelini, možemo reći da počinje poremećajem funkcioniranja probavnog kanala. Potrebno je prije svega vratiti normalnu funkciju probavnog kanala. Ako se ošteti pilorični sfinkter (ili dvanaestožalica), enzimi želuca počinju dolaziti u kontakt sa enzimima dvanaestopalačnog crijeva, tvoreći soli: alkalne, kisele, mineralne, masne, topive i netopljive u vodi. Drugim riječima, kada se ošteti pilorični sfinkter (ili dvanaesnik), mnogo soli počinje unositi u krv umjesto hranjivih sastojaka - proizvoda raspada hrane, uslijed čega je tijelo prepuno svih vrsta soli - otrovnih šljaka. Dio soli se izlučuje, dio se taloži u žilama, zglobovima itd. Tako je s jedne strane tijelo preopterećeno solima - toksinima, a s druge strane ono slabi zbog nedovoljnog unosa hranjivih sastojaka - proizvoda raspada hrane.

Pri ovom načinu rada probavnog kanala masnoća se nakuplja u tijelu. Zapravo promatrana postepena pretilost ukazuje na nezadovoljavajuće funkcioniranje piloričnog sfinktera želuca i dvanaesnika. Vraćanje normalnog funkcioniranja žarulje dvanaesnika glavni je uvjet u borbi protiv pretilosti. Kamo idu masti s ovom tvorbom soli? B.V. Bolotov to objašnjava na sledeći način. Masnoća koja se nakuplja u ćelijama može se formalno pripisati i složenim alkoholima i složenim šećerima, točnije, mast je ester spoja glicerola i kiselina. Ako je gore navedeno istina, tada možete eliminirati masti iz tijela povećanjem sadržaja inzulina u krvi - enzima gušterače koji razgrađuje masti i složene šećere na molekularne strukture koje se lako apsorbiraju u tijelu.

Ali, ubrizgati inzulin u tijelo nije lako. Pacijenti sa dijabetesom su to itekako svjesni. Pa, šta da radim? Odgovor može biti sljedeće zapažanje B.V. Bolotov, koji se, nažalost, ne koristi u medicinskoj praksi. B.V. Bolotov je skrenuo pažnju na činjenicu da se lučenje inzulina pomoću gušterače povećava kada gorčina uđe u dvanaestopalačno crevo. Ako gorčina biljaka uđe u dvanaesnik uz hranu i čaj (vidi gore), tada nivo glukoze u krvi značajno opada i stepen pretilosti prema tome opada. Kao rezultat dugogodišnjeg iskustva, ustanovio je da upotreba čak i u malim dozama sirove žute žutice u fazi cvatnje (0,1 g 3 puta dnevno u toku mjeseca) smanjuje tjelesnu težinu za 2-3 kg. Istovremeno se značajno poboljšava rad kardiovaskularnog sustava, jer se poboljšava elastičnost krvnih žila, jača srčani mišić, srčani ritam se normalizira, a aritmija i učinci infarkta miokarda gotovo potpuno nestaju. Ne zaboravite da unesete u dvanaesnik gorčinu sive žutice najmanje u hiljadu grama. Takođe je pogodna suha žutica. Koristite ga (prvo se obratite svom zdravstvenom radniku). Posebno je vrijedna gorčina stomaka. Ovaj čaj je vrlo koristan za žene nakon porođaja.

U većini slučajeva gojaznost se uklanja i kod muškaraca. Obratite pažnju na tako divnu biljku kao što je senf. Začin od senfa napravljenog od sjemenki ove biljke treba uvesti u vašu svakodnevnu prehranu. B.V. Bolotov je uvjeren da nas senf, papar, hren, sol, sirće na stolu štite od bolesti do starosti. Međutim, treba naglasiti da upotreba ljekovitih biljaka bez uzimanja u obzir individualnih karakteristika vašeg tijela može dovesti do negativnih posljedica.Na primjer, produljena upotreba čaja sa lukom luka negativno je utjecala na seksualnu moć muškaraca i pozitivno djelovala na frigidnost žena. Konzumiranje celandina u velikim dozama može dovesti do trovanja i disbioze. Preterani entuzijazam za medvjediće (medvjeđe uši) u travi je štetan - slabi rad bubrega. Razni octi doprinose smanjenju gojaznosti. Čak 1 žlica obični stolni 9% ocat, dodan u tečnu hranu, ima pozitivan učinak. Međutim, treba ponoviti o potrebi upotrebe gorčine. Na primjer, gorčina elekamena ima blagotvoran učinak na smanjenje stupnja pretilosti, pojačavajući pored toga zdravi potencijal gotovo svih tjelesnih sistema. Nije uzalud da ova biljka narod naziva „biljkom devet sila“, tj. to je biljka koja liječi svih devet tjelesnih sistema, tačnije osam tjelesnih sistema i duše (deveti sistem). Čaj sa elekampanom treba piti obično prije spavanja, jer ima slab dijaforetski učinak.

Ista divna biljka je calamus (tatarnik). Njeno korijenje, poput korijena elekampana, sadrži gorčinu, uspješno smanjujući stupanj pretilosti, stimulišući lučenje inzulina pomoću gušterače. U čaj se dodaje zrak ne veći od 1 g po čaši kipuće vode. Možete žvakati komade kalama (jako je gorak), koristite njegove tinkture na votki i sirćetu. Imajte na umu da „slatku bolest“ (dijabetes) sprečava gorčina. Zaključno, B.V. Bolotov uvek želi: „Pokušajte biti dobri, zlo pustoši dušu, podriva telo. Ne razboli se i ne ostari - ovaj život je i dalje zanimljiv, moramo ga moći produžiti. “

Infuzije se koriste za liječenje dijabetesa, pankreatitisa, bolesti jetre, bolesti gastrointestinalnog trakta i čišćenja organizma. U nekim se slučajevima preporučuje upotreba koncentriranijeg ekstrakta zlatnog brka - naparpa, za njegovu pripremu možete koristiti cijeli zemaljski dio biljke.

Da biste pripremili naparu, biljne sirovine prvo treba usitniti. U tom se slučaju stabljike moraju drobiti pažljivije od lišća ili zglobova brkova. Dobivene sirovine stavljaju se u emajlirano ili keramičko posuđe i prelivaju kipućom vodom brzinom od 10 dijelova vode na 1 dio biljnog materijala.

Zatim infuziju stavite u vodenu kupelj (u loncu s kipućom vodom) i držite je 20 do 30 minuta, neprestano miješajući. Nakon ovog perioda maknite pare sa vatre i ohladite na sobnoj temperaturi. Gotovu paru procijedite, usjev procijedite kroz gazu, a zatim gotov proizvod sipajte u posude za skladištenje.

Imajte na umu da će dio vode ispariti tijekom ključanja i grijanja, tako da se para može dodati željenom volumenu nakon njegove pripreme.

Kod hroničnog pankreatitisa pomaže sljedeća mješavina biljaka (uzimaju se u 1 dijelu):

bjelogorica krupna (korijenje), pelin (trava), divljak visoka (kora), kamilica (cvijeće), neven calendula officinalis (cvjetovi) perforirana šargarepa (trava), borova močvara (trava), poljski hren (trava), trodijelna sukcesija ( biljka), ljekovita kadulja (biljka).

Ukupna masa usitnjenih biljaka je 100 g smjese. Infuzija se priprema na sljedeći način.

10 g (1-2 kašike žličice) sirovina stavi se u emajlirano posudu, prelije se 200 ml vruće kuhane vode (u vodenoj kupelji) 15 minuta, hladi se 45 minuta na sobnoj temperaturi, a preostale sirovine se iscijede. Volumen rezultirajuće infuzije prilagođava se ključalom vodom na 200 ml.

Uzmite 1 / 3–1 / 2 šoljice infuzije 30 minuta prije jela 3 puta dnevno za hronični pankreatitis.

Dijabetes insipidus

Ponekad dijabetes nastaje kao posljedica infekcije potpuno zdravim gušteračom.

Mnogo je bakterija koje koloniziraju tanko crijevo i procesiraju šećere konzumiranjem inzulina.Budući da tečna frakcija krvi tri puta prolazi kroz gastrointestinalni trakt, većina inzulina, u kontaktu s bakterijama, troši se na preradbu šećera u crijevima. Ovdje se glikoliza uočava bez pristupa kisiku, ali uz povećanu potrošnju inzulina, što opažamo u stanicama okruglih glista.

Takva glikoliza nalazi se u crijevima samo kada je kolonizirana bakterijama aceton kvasca. Oni se razlikuju od normalnih bakterija u crijevima zdrave osobe po tome što preradom šećera podstiču povećanu potrošnju inzulina i stvaraju puno acetona. Kao rezultat toga, osoba zaražena bakterijama acetona pati od dijabetesa s potpuno zdravom gušteračom.

Takvi se pacijenti liječe izbacivanjem acetonskih bakterija iz crijeva i zamjenjujući ih konvencionalnim bakterijama uzetim iz mliječnog seruma majčinog mlijeka. Bakterije aceton uklanjaju se, na primjer, običnim pelinom ili gorčinom poput hmelja, kalama, leduma, muškatnog oraščića, japanske sofore, soka crvene repe, akacije.

Dijeta za dijabetes

Dijeta protiv dijabetesa jedna je od najvažnijih karika u liječenju ove bolesti. Odabir je strogo pojedinačno u skladu s težinom i oblikom bolesti. Uz dijabetes, od velikog značaja su luk, češnjak, leća, riba, ječam, sadnice, mekinje i druga hrana bogata vlaknima koja smanjuju šećer u krvi i time sprečavaju ovu bolest ili olakšavaju njen tijek. Uz blagi oblik dijabetesa, uključivanje dijetalnih vlakana u prehranu ponekad vam omogućava da odbijete uzimanje lijekova za snižavanje šećera.

Dnevna doza dijetalnih vlakana trebala bi biti oko 25 g. Za bolesnika koji boluje od dijabetesa preporučuje se konzumiranje 40% vlakana u obliku žitarica (to uključuje mekinje, sadnice, žitarice), 50% vlakana unosi u obliku povrća i 10% u obliku voća i bobica. Posebna vrijednost je raženi hljeb s mekinjama.

Ako primijetite da počinjete da bolujete od jakog dijabetesa, oštro se osjeća gorčina u grlu, dlan na rukama i nogama gori, znojenje se pogoršava, vid se pogoršava, u pravilu, u smjeru hiperopije, to ukazuje na prisustvo šećera u krvi.

Ako postoji sumnja na prisustvo šećera u krvi, to prvo možete provjeriti pomoću reaktivnog papira poput "Glukotest", koji se koristi za polukvalitetno određivanje glukoze u urinu. Poznato je da je Glukotest reaktivni papir, koji se koristi za ekspresivnu analizu glukoze u urinu, traka papira dužine oko 50 mm, koja ima poprečnu traku svijetložute boje i zasićena je otopinom enzima i boja. Uz pomoć takvog papira moguće je odrediti sadržaj glukoze u urinu i kvalitativno i polukvanitativno u rasponu od 0,1 do 2% i više. Metoda mjerenja glukoze temelji se na specifičnoj oksidaciji glukoze primjenom enzima glukoza oksidaza. Rezultirajući vodikov peroksid razgrađuje se drugim enzimom, peroksidazom i oksidira dodanu boju. Promjena boje boje tokom oksidacije ukazivat će na prisutnost glukoze u urinu.

Stoga, da bi se dobili bilo kakvi podaci o prisutnosti šećera u urinu, papir Glkhotest-a treba uroniti u testni urin tako da žuta traka bude potpuno navlažena. Odmah izvadite papir iz urina i dobivenu boju uporedite sa standardom boje koji je priložen u uputama. Ako je boja papira ista, svijetložuta, onda u mokraći nema šećera. Ako se boja papira promijenila u svijetlo zelenu, onda je šećer u mokraći veći od 2%. Pomoću "Glukotesta" možete odrediti šećer u granicama od 0,1, 0,5, 1 i 2%.

Pristupačni i efikasni prirodni lijekovi za dijabetes melitus Bolotov dijabetes je hronična bolest koju karakterizira poremećaj svih vrsta metabolizma zbog nedostatka inzulina u tijelu. Inzulin je hormon pankreasa. Razlozi su nasljedni faktor, povrede, upalni procesi, vaskularna skleroza pankreasa, infekcije, intoksikacije, mentalne traume, prekomjerna potrošnja ugljikohidrata.Zbog nedostatka inzulina jetra i mišići gube sposobnost pretvaranja šećera u glikogen, a sva tkiva gube sposobnost oksidacije šećera i koriste ga kao energent. Kao rezultat toga, šećer se nakuplja u krvi. Kad količina šećera u krvi premaši normu, dio šećera u bubrežnim tubulima ne reapsorbira se i izlučuje se mokraćom (glukozurija). U težim slučajevima funkcija jetre slabi, glikogen se u njoj više ne sintetizira i ne akumulira, a proizvodi raspada proteina i masti se neutraliziraju. Kao rezultat toga, značajna količina acetonskih tijela se pojavljuje u krvi (prema Bolotovu), a potom i u urinu, čije nakupljanje dovodi do kršenja acidobazne ravnoteže u tijelu i razvoja acidoze. Acidoza može dovesti do dijabetičke kome. U bolesnika sa šećernom bolešću primjećuju se pojačani apetit i žeđ, bogat izdah mokraće visoke specifične težine, svrbež kože, svrbež vanjskih genitalija, upala sluznice usne šupljine, bol duž živčanih kanala (polineuritis), mišićna i seksualna slabost. Liječenje dijabetesa započinje obnavljanjem probavnog trakta. Prije jela, potrebno je progutati kuglice iz kolača povrća, ne morate ih žvakati. Zapremina uljanog kolača je najmanje 2-4 žlice po prijemu. Uljni kolači pripremaju se od biljaka koje su najpovoljnije za liječenje gastrointestinalnog trakta i organizma u cjelini. Nakon obnove gastrointestinalnog trakta, gušterača se obnavlja. U satima kada u urinu ima puno šećera, morate uzimati kontrastne kupke. Kupanje u hladnoj vodi s naknadnim zagrijavanjem smanjuje količinu šećera u krvi do te mjere da inzulin praktički nije potreban. Nakon takvih postupaka morate kontrolirati sadržaj šećera u urinu i postaviti njegovu prosječnu vrijednost za 24 sata. Veoma efikasni postupci za snižavanje nivoa šećera saunom. Prvo se morate ugrijati u sauni, a potom se 12-15 minuta uroniti u hladnu vodu, a zatim ponovo ugrijati. Tokom odmora popijte slatko zakiseljeni čaj u pelinu (na mahune od zrna graha) i konzumirajte voće malo, ali tako da nakon saune sadržaj šećera u mokraći ne bude veći od 1-2%.

Sličnost proteina ćelija raka sa proteinima biljnih ćelija u sastavu aminokiselina takođe objašnjava alkalnu prirodu tumora. Zaista, uprkos oslobađanju velike količine mliječne kiseline od strane stanica raka, tumor ostaje alkalan u svom sastavu.

Studija ugljikohidratnog metabolizma tumora po Warburgu otkrila je visoku glukolizu u njima. Glukoliza ili razgradnja glukoze nastavlja se, kako to dokazuju Meyerhof i Embden, u dvije faze. U početku se molekuli šećera iz grožđa razgrađuju na supstancu sa tri atoma ugljenika (poput piruične kiseline, glicerinske kiseline, mlečne kiseline). Tada dolazi do djelomične resinteze istih.

Tumori se razvijaju dobro ako nema glukoze. Anaerobna glukoliza u tumorima posebno je izražena. U tom se pogledu glikogen (životinjski škrob) tumora veoma razlikuje od glikogena jetre. Tumorsko tkivo u određenoj mjeri nalikuje tkivu askarisa. Anaerobni proces je svojstven i embrionalnom tkivu. Ova okolnost omogućila je Warburgu da izrazi svoje čuveno stajalište: „Bez glukolize nema rasta tumora.

Glukoliza tumora je osam puta jača od glukolize radnog mišića i stotinu puta jača nego u mirovanju tkiva. Trenutno postoje svi dokazi da anaerobna, odnosno alkoholna glukoliza nije ništa drugo do jedan od dokaza njegove pripadnosti slabo diferenciranim ćelijama visokog stupnja rasta, koje opažamo u embrionalnim tkivima.

Anaerobna glukoliza kanceroznog tumora, s druge strane, ima mnogo toga zajedničkog s glukolizom u biljnoj ćeliji, odnosno u alkalnom okruženju.Na temelju toga, prikladno je razmotriti svojstvo limfe kao medija sa alkalnim svojstvima, u kojem može doći do glukolize bez kisika.

Limfni kratak

Limfa uzeta od izgladnjele osobe je bistra tekućina ili blago opalescentna tekućina bujnog mirisa i slanog ukusa. Limfa sadrži fibrinogen i protrombin. Limfa koagulira sporije od krvi, formiraći labavi ugrušak, koji se sastoji od fibrinskih vlakana i bjelkastih krvnih zrnaca.

Reakcija limfe je alkalna (njen pH = 9), specifična težina limfe je oko 1,016 g / cm. Osmotski pritisak limfe je veći od krvnog. Ima malo više električne provodljivosti od krvne plazme (125,6 ґ 10 4 obrnuto Ohma). Limfa sadrži manje proteina nego krv. Tako u torakalnom kanalu obično sadrži 2,9–7,3% proteina.

Hemijski sastav limfnih proteina karakteriše prevladavanje albumina (proteina sa manjim molekulom, koji brže ostavlja krvne kapilare) nad globulinom (1,5–2,7% albumina i 1,5–4,8% globulina).

Nakon jela, količina masti u limfi dramatično se povećava. I nakon jela masne hrane, sadržaj lipoida se povećava više puta, dostižući maksimalno oko 6 sati nakon jela.

Uz redovite masti, u limfi se nalaze i tvari slične sapunu. Limfa sadrži razne soli. Dakle, NaCl je 67%, a Na2CO 3 je 25% ukupnog pepela. Osim NaCl i alkalnog pepela, limfa sadrži puno H 3 PO 4, Ca, Mg, Fe. Slijedeći enzimi pronađeni su u limfi: dijastaza, lipaza i glikolitički enzim.

Otrov, toksini, a posebno bakterijski, lako ulaze u limfu. Velika količina alkalnih supstanci ulazi u limfu iz jetre.

Alkaloidi, alkalne aminokiseline, alkalne masti (naročito biljne masti) prodiru u limfu naročito lako. Masnoće ulaze u limfu i direktno iz creva.

U limfi se mogu nagomilati hormoni, a ulazak u limfu različitih toksina uzrokuje stvaranje antitijela u njemu.

Uz upalu limfe značajno se obogaćuje leukocitima i fibrinogenom. Ionizirajućim zračenjem limfa postaje crvena. Uz leukemiju, limfa značajno mijenja ćelijski sastav. I s tumorima se u njemu pojavljuju tumorske ćelije.

Kiselo-bazna ravnoteža u ljudskom tijelu osigurana je zahvaljujući plazmi krvožilnog sustava i plazmi limfnog sustava.

U odnosu na krv, količina limfe je mnogo manja. To iznosi oko 2 litre kod odrasle osobe. Ali uloga limfe u borbi protiv bolesti je ogromna.

S jedne strane, alkalni sastav limfe pogoduje bolestima tijela, a s druge strane, pristup limfi alkalnih supstanci, uključujući lijekove, omogućava vam efikasnu borbu protiv bolesti. Zapravo, čovjeku je poznato više od 1000 alkaloida. I ovaj set alkaloida sadrži sve što je potrebno za ozdravljenje tijela, uključujući i njegovo izliječenje.

Sada razumijemo ulogu ekstrakata iz ljekovitih biljaka. Ali to ne znači da je korisno sve ljekovito. Nekontrolisana upotreba svih vrsta čajeva od biljnog materijala može dovesti do novih poremećaja u organizmu. Sjetite se rečenice: "Za lijek ne postoji bolest, ali postoje bolesti za lijek." Stoga upotreba alkaloida kao ljekovite tvari ne mora uvijek biti zakonita. Pogotovo ako se alkaloidi koriste za liječenje tumora, tada je u ovom slučaju izuzetno važno znati kombinaciju tvari slične alkaliji u obliku alkaloida s alkalnim supstancama limfe.

Proteini, kao što znate, izgrađeni su od aminokiselina i još nečega što nauci još nije poznato. Aminokiselina u osnovi predstavlja i kiselinu i lužinu. Kiselost aminokiseline je određena karboksilnom skupinom COOH, a alkalnost je određena aminskom skupinom NH2. Aminokiselina je, figurativno rečeno, amino-karboksilna „hermafrodita“ (od starogrčkog Hermafroditi - organizam sa znakovima muškog i ženskog). Peptidna veza označena sa A.I. Danilevski, nije ništa drugo nego kombinacija kiseline i lužine, u kojoj dolazi do reakcije neutralizacije sa stvaranjem soli i vode. Spajajući se zajedno, dve aminokiseline ponovo tvore jednu aminokiselinu, koja takođe ima kiselu karboksilnu grupu i grupu alkalnih amina. Tako su aminokiseline sposobne da se kombinuju sa velikim brojem drugih aminokiselina, formirajući složene supstance, uključujući proteine.

Proteini, dakle, postaju slični aminokiselinama, jer su i alkalni i kiselinski. Mogu se predstaviti u obliku kuglice, namotane od dugačkih niti. Proučavajući strukturu proteina, može se primijetiti da su proteini u prosjeku neutralni, kiseli i alkalni.

Kraj informativnog lista.

Tekst osigurao litra LLC.

Sigurno je platiti knjigu s kreditnom karticom Visa, MasterCard, Maestro, s računa mobilnog telefona, sa terminala za plaćanje, u salonu MTS ili Svyaznoy, putem PayPal-a, WebMoney-a, Yandex.Money-a, QIWI novčanika, bonus kartica ili na bilo koji drugi način koji je prikladan vama.

Početna stranica »Život» Liječenje dijabetesa prema Bolotovu: informacije o bolesti. Biljni i životinjski šećer

Metode terapije po Bolotovu

Bolotov je razvio individualnu metodologiju za liječenje različitih bolesti, uključujući dijabetes tipa 1 i 2. Profesorove metode lečenja značajno se razlikuju od tradicionalnih metoda; njegova teorija zasniva se na stavovima gde se čini da je osoba prirodni fenomen.

Čovjek je složen biološki sistem, sastavni dio Prirode i jedinstvena cjelina s njim. Bolotov analizira odnos pojava koje se događaju u ljudskom tijelu, u Prirodi i među društvom, naznačujući način za njihovo objedinjavanje u jedinstvenu cjelinu. Ova tehnika pruža sklad, vraća zdravlje, pomaže u pronalaženju životne radosti i dugog života, što je prirodno za svaku osobu.

Bolotov tretman dijabetesa može se činiti kontradiktornim, pošto profesor zaobilazi mnoge poznate ideje. Trenutno je Bolotov napisao više od 400 naučnih radova, od kojih je 20 proglašeno naučnim otkrićima. U svojoj enciklopediji „Besmrtnost je stvarna“, lekar čitaocima pruža 6000 starih recepata koje lekari vekovima koriste.

Individualna tehnika dijabetesa

Kada su u ljudskoj krvi prekoračene razine glukoze, šećer se nakuplja u unutrašnjim organima i izlučuje zajedno s urinom. U težem slučaju primjećuje se slabljenje jetre, uslijed čega glikogen prestaje stvarati i akumulirati se u njoj, a proizvodi propadanja masti i proteina ne neutraliziraju se.

U ovom slučaju, testovi pokazuju povišen nivo acetonskih tijela u mokraći, poremećaj acidobazne ravnoteže osobe je poremećen i razvija se acidoza. Ako potreban tretman ne započne na vrijeme, osoba razvija dijabetičku komu.

Uz dijabetes, značajno se povećava apetit i žeđ, pojačano je mokrenje, često se uočava svrbež na koži i vanjskim genitalijama, sluznica usne šupljine se upali, razvija se polineuritis, mišići slabe. U žena se narušava menstrualni ciklus, tijekom trudnoće postoji opasnost od pobačaja ili rođenja mrtvog ploda.

Povećanje holesterola u krvi izaziva ranu aterosklerozu. Takođe, bolest može dovesti do svih vrsta ozbiljnih komplikacija u vidu poremećaja jetre, bubrega, kardiovaskularnog sistema i organa vida.

Liječenje dijabetesa prema Bolotovu sastoji se u smanjenju opterećenja na gušterači kako bi se proizveo hormon inzulin i razgradnja glukoze koja ulazi u krvotok različitim metodama. Prije svega, potrebno je vratiti funkcionalnost gastrointestinalnog trakta.

  1. Da bi se normalizirao rad gastrointestinalnog trakta, kuglice sa obrokom od jela gutaju se bez žvakanja prije jela.Kolač se uzima u količini od dvije do četiri kašike odjednom. Ova konzistencija priprema se od određenih biljaka koje blagotvorno deluju na želudac i druge unutrašnje organe.
  2. Nakon postupka normalizacije stanja gastrointestinalnog trakta, gušterača se obnavlja. Pri prekoračenju glukoze u mokraći Bolotov preporučuje kupanje kontrastnih kupki.
  3. Također, radi smanjenja šećera u krvi, dijabetičar bi se trebao svakodnevno kupati u hladnoj vodi, a nakon toga slijedi grijanje. Za praćenje vlastitog stanja važno je tijekom dana provoditi test krvi na šećer i pratiti dinamiku promjena.
  4. Znojnica sa posjetom sauni vrlo je efikasna za snižavanje razine glukoze u krvi. Dijabetičar se prvo zagrijava, a zatim uranja u hladnu vodu na 15 minuta, nakon čega se ponovo zagrijava u sauni. Tokom postupka preporučuje se korištenje posebnog slatko-kiselog voćnog i wellness čaja pripremljenog s dodatkom pelina i graha.
  5. Takođe možete sniziti glukozu vježbanjem. 30 minuta nakon obroka preporučuje se lagana vježba ili neki umjereni fizički rad. Smanjuje koncentraciju šećera redovitim postom ili jednokratnom upotrebom 10 puta smanjene doze hrane.

Kako bi se stimulirao gušterača, uzimaju se enzimi na bazi biljke senfa, to stimulira funkcioniranje unutarnjeg organa. Kao lijek koristi se enzim gorčine ili gorki čaj.

Za pripremu gorkog čaja pitka se voda zagrijava na 75 posto, dok je ne treba kuhati. U dve čaše tečnosti dodajte jednu kašiku biljke gorčice. Mešavina se ubrizgava dva sata. Lijek se uzima 30 minuta nakon obroka u jednoj čaši.

Enzimi i kvas prema Bolotovu napravljeni su na osnovu zajedničke tehnike. Korištena sirovina su senf, grah u mahunama, celandin, cikorija, muškatni oraščić, mullein, euonymus, glog glog, divlji čičak, japanska sofora. Za kvas koriste se borovnice, sjenila, Eleutherococcus, Aralia Manchurian, zlatni korijen, arnika, zečji kupus, ginseng, morska kale, limunska trava, ljiljan, bordo gospićka ptičja trešnja, jabuke, kruške i šljiva.

Nakon jela, dijabetičar pije „kraljevsku votku“ u količini jedne žličice razblažene s pola čaše bilo koje tekućine. Alternativno, dodajte je u kafu ili čaj. Sličan alat potiče razgradnju saharoze i omogućava kvalitetnu asimilaciju proizvoda propadanja. Prema Bolotovu, u ovom slučaju dozvoljeno je konzumiranje šećera u povećanim količinama.

  • Za pripremu "kraljevske vode" koristite solnu i sumpornu kiselinu u količini od jedne žličice, četiri tablete nitroglicerina, vinove loze ili crnog vina s volumenom pola čaše.
  • Po potrebi se dodaju acetilsalicilna kiselina, jantarna kiselina, metilalanin ili tirozin, metionin, triptofan, adrenalin.
  • Jedna litra ljute paprike baca se u litru smjese, što daje potrebnu gorčinu piću.

Pored medicinskih postupaka, metodologija uključuje pravilno izgrađenu ishranu bez šećera. Dijeta bi trebala biti odabrana pojedinačno za svakog dijabetičara, na temelju težine bolesti i simptoma.

Bolotov preporučuje da u svoju ishranu uvrstite luk, ribu s malo masnoće, ječam, češnjak, leću, sadnice, mekinje i drugu hranu s visokim sadržajem vlakana, koja pomaže snižavanju glukoze u krvi.

Ako osoba ima blagi oblik dijabetesa, nije potrebno uzimati lijekove za snižavanje šećera uz redovnu upotrebu hrane s dijetnim vlaknima.

Dijabetes mršavljenje

Profesor Bolotov smatra da pankreas počinje pravilno sintetizovati inzulin ako gorčina uđe u dvanaestopalačno crevo.Da biste to učinili, u hranu ili čaj dodaje se bilje ili gorušica - pelin, senf, senf, maslačak, jastreb, japanska sofora, kalamus, žutica, divljač, celandin i lovac. S padom razine šećera u krvi, tjelesne masti opadaju i smanjuje se težina.

Da biste se riješili pretilosti i dijabetesa, svaki dan koristite sirovu ili suhu travu žute žutice s cvijećem. Treba uzimati 0,1 g narodnog lijeka tri puta dnevno tokom 30 dana. To će vam omogućiti da izgubite višak kilograma za dva do tri kilograma, poboljšaćete stanje krvnih žila, ojačate tkiva srčanih mišića, normalizirate ritam srca, riješite se aritmije i posljedica srčanog udara.

Biljni čaj od matičnjaka posebno je koristan ženama nakon porođaja, uklanja pretilost i normalizira krvni pritisak. Senf, koji se priprema neovisno od svježih sjemenki, treba koristiti i kao svakodnevnu začin.

Dodajući gorčinu prehrani, dijabetičar ne samo da se oslobodi viška kilograma, nego i poboljšava rad kardiovaskularnog sistema, normalizuje opće stanje pacijenta koji boluje od dijabetesa. Unatoč svojim korisnim svojstvima, senf treba koristiti u malim količinama, bez zlouporabe.

Važno je zapamtiti da se mnogo gorkih biljaka može predozirati organizmom i uzrokovati druge posljedice ako se predozira. Bilo koji čaj od ljekovitih biljaka treba piti samo određeno vrijeme, kao sredstvo za terapiju. U drugim terminima možete piti čaj s dodatkom origana, listova crnog ribiza, cvijeta lipe, maline, fireweed-a.

Upotreba otrovnih biljaka dozvoljena je samo kao enzimi; za to se priprema biljna tinktura od bilja.

  • Da biste pripremili lijek od leduma, pola litre octa 9% pomiješa se sa granama ili korijenjem biljke u količini od 0,5 šalica.
  • Smjesa se ubrizgava dva do tri dana.
  • Spremna tinktura sirćeta dodaje se čaju u količini od jedne žličice po čaši tečnosti. Takav lijek pomaže neutralizirati štetne alkaloide, riješiti se viška kilograma, sačuvati sva aromatična i korisna svojstva čaja. Uključujući tinkturu, dodaje se borsch ili supa.

Za pripremu terapijskog kvasa koristi se kora aspene. Biljne sirovine se stavljaju u trolitarsku teglu, ulije se pitka voda, dodaje se jedna čaša šećera i jedna kašika kisele pavlake. Dobijena smeša je stavljena na toplo mesto i držana dve nedelje. Gotov napitak je dozvoljeno konzumirati u neograničenim količinama.

Prema Bolotovu, stručnjak će vam reći o principima liječenja dijabetesa u videu u ovom članku.

Aritmija srca. Uzroci i liječenje aritmije narodnim lijekovima kod kuće prema Bolotovu

Prvo morate obnoviti probavni trakt uz pomoć obroka povrća, nadjev i enzima. Tortu ćemo pripremiti od mrkve, crnog rotkvica, kupusa.

Biljni uljni kolači: iscijedite sok iz gornjeg povrća. Stavite sok u frižider, a tortu razvaljajte u male kuglice i čuvajte u frižideru ne više od 14 dana. Torta se guta 3 puta dnevno, 2 kašike pola sata prije jela, a da ih ne žvače.

Predoziranje šećerom na soku od povrća (kupus, mrkva, rotkvice): Uzmite 3 litre soka, 1 šalicu šećera. Postavite da lutate nekoliko tjedana ili malo više. Pijte 3 kašike predoziranja šećerom 15 minuta nakon jela.

Enzim celandin: U tri litarsku teglu s mliječnim serumom dodajte jednu čašu šećera, jednu čašu trave celandina bez korijena (travu morate staviti u gazu, stavite malo hrpe šljunka u gazu i stavite sve na dno limenke).

Da biste normalizirali ravnotežu soli u tijelu, potrebno je nakon jela staviti 1 gram soli na jezik, držati u ustima 2 minute i progutati slanu pljuvačku, ponoviti istu nakon još 60 minuta. Dalje, umesto soli, trebate uzeti slane morske trave, zatim enzime i kvas.

Sredstvo koje stimulira pepsin: Uzmite jednu od navedenih biljaka u količini od 3 kg, tri čaše meda, pomiješajte sve u staklenki od tri litre. Preostali prostor u banci napuni se surutkom. Stavite kiselo 1 mesec ili malo više. Jedite dvije kašike s hranom.

Imam problema sa srcem, dok Bolotov serum dosta pomaže. Ja ga pravim na osnovu proljetnog adonisa, sive žutice, digitalisa, đurđevka, grožđa i drugog bilja srca.

Za pripremu lijeka koristim tri litre seruma, 1 kašika. šećera, 1 kašika kašike kisele pavlake i 0,5 kašika žlice. suva trava (zaspim u vrećici s gazom i s teretom je spustim na dno limenke). Staklenku vežem s gazom u nekoliko slojeva i stavljam na tamno toplo mjesto na dvije sedmice.

Ja pijem gotov kvass za 0,5 kašika. 2 puta dnevno po 10 minuta prije obroka 30 dana. Svakog dana dodajte serum nekadašnjem volumenu u prethodni volumen i obavezno dodajte kašiku šećera. Nakon jednog dana, kvass za liječenje može se piti.

Posebno vrijedna ne samo za liječenje kardiovaskularnih bolesti, već i za podmlađivanje organizma je kvasa na travi adonis. Može se piti bez ograničenja umjesto vode u bilo koje doba dana ili noći.

Za poticanje gušterače koristim ljekovito bilje koje sadrži gorčinu - senf, vodenu papriku, radič, japansku soforu, elekampan, calamus. Kuham s njima kvass, pravim čajeve. Kvass se može pripremiti bez seruma, ali za početak kulture uvijek uzimam kiselo vrhnje (po mogućnosti jaje).

Takođe sam čuo da kvasac belog luka pomaže kod štetnih ovisnosti.

2-3 kašike. pire češnjak u gazi vrećicu sa šljunak-šalicom za spuštanje na dno staklenke od tri litre. Dodajte 1 kašiku. šećera, 1 kašika kašike kisele pavlake, na vrh sipajte serum, staklenku povežite gazom u nekoliko slojeva i držite na toplom tamnom mjestu 1-2 mjeseca.

Da se pije takav kvas prema ¼ čl. za 20 minuta 1-2 puta dnevno prije jela. Izaziva ozbiljnu intoksikaciju, koja pomaže da se riješite ovisnosti o pušenju, kao i ovisnost o alkoholu i drogama.

Korišteni izvori: kraszdrav.su

Kod dijabetesa tipa 2 proizvodi se dovoljno inzulina, ali tjelesna tkiva na njega ostaju neosjetljiva zbog nepravilnog metabolizma. Sve to dovodi do povećanja nivoa glukoze u krvi.

  • Liječenje dijabetesa kod žena alternativnim metodama
  • Narodni recepti za liječenje dijabetesa kod djece
  • Učinkovite narodne metode liječenja muškaraca
  • Narodni lijekovi za starije osobe

Prije započinjanja tečaja liječenja, potrebno je proći cjelovit pregled od strane liječnika i koordinirati prijem određenog lijeka.

1. JULIJA Medicina Bolotov. Liječenje dijabetesa. Prehrana

Svi koji pate od dijabetesa moraju znati da su šećere podijeljeni u dvije vrste: biljni šećer - vlakno, skrob, glikozidi, životinjski šećer - med, glikogen, surutka. Prva vrsta šećera nastaje u ljudskom tijelu kada jedu biljnu hranu (žitarice, povrće, voće i dr.). Druga vrsta šećera nastaje jedenjem hrane životinjskog porijekla. Treba imati na umu da glukotesti daju gotovo identičnu reakciju na obje vrste šećera. Međutim, šećer životinjskog porijekla nije opasan za tijelo te ga nije potrebno uništavati. Stoga, ako se upotreba voća za dijabetes mora ograničiti, onda se med, naprotiv, može unositi u tijelo malo po malo.

2. JULIJA Medicina Bolotov. Liječenje dijabetesa

Liječenje dijabetesa započinje obnavljanjem gastrointestinalnog trakta opisanim ranije u kalendaru. Nakon provođenja ovih terapijskih mjera prelaze na provedbu postupaka smjene gušterače (povećanje ćelijske mase pankreasa). Da biste to učinili, tokom sati kada postoji puno šećera u urinu, potrebno je uzimati kontrastne kupke: grijanje tijela, hlađenje i ponovno zagrijavanje.

Primjećuje se kako kupanje u hladnoj vodi dramatično smanjuje količinu šećera u krvi.U pravilu, svi kupači (morževi, ronioci) imaju hipoglikemiju (nizak šećer u krvi). Stoga hlađenje tijela u hladnom bazenu sa naknadnim zagrijavanjem oslobađa šećere do te mjere da praktički ne treba unositi inzulin u organizam.

Nakon takvih postupaka morate izmjeriti sadržaj šećera u urinu i postaviti njegovu prosječnu vrijednost.

3. JULI Medicina Bolotov. Dijabetes melitus. Saune i gorki čaj

Posebno su efikasni postupci za smanjenje šećera saunom. Prvo se morate u njima zagrejati, a zatim uroniti u hladan bazen na 10-15 sekundi, zatim se ponovo zagrejati, itd.

Za vreme odmora trebate piti slatki čaj, zakiseljen čajem „kraljevske votke“, uzgajanim u pelinu ili grahu mahuna, i jesti malo voća, tako da nakon saune količina šećera u mokraći ne prelazi 1-2%.

Također je potrebno u organizam unositi enzime koji stimulišu gušteraču. Takvi enzimi potječu iz biljaka gorčice. Istovremeno se pripremaju dva ljekovita pripravka: enzim gorkog čaja i gorčine.

Čaj se obično priprema zagrijavanjem vode na 70–80 ° C (voda ne može prokuhati) i dodavanjem biljke u količini od 1 kašike. kašika u 2 šolje vode. Sve inzistirajte 1-2 sata u termosici.

Čaj pijte u 1 šoljici 30 minuta nakon jela. Trajanje kursa određuje se analizom količine šećera u urinu.

4. JULIJA Medicina Bolotov. Dijabetes melitus. Enzimi

Enzimi se pripremaju i potom piju prema općoj proceduri.

Za 3 l vode uzima se 1 žličica kisele pavlake, a zatim se doda 1/2 šalice ljekovite biljke, umotane u vreću s gazom sa sudoperom, tako da nema kontakta sa zrakom. Insistirajte 2 nedelje.

Sledeće biljke se koriste kao sirovina za enzime:

muškatni oraščić, mahunarke od graha, japanska sofora, radič, celandin, jastreb euforbija, čičak, senf, mullein, euonymus.

Na ovom popisu je odabrano 1-2 biljaka, od kojih se enzimi pripremaju i piju odvojeno prema shemi: 2 tjedna - prvi enzim, 2 tjedna - drugi enzim. Kvass za liječenje dijabetesa može se pripremiti i od borovnica, galangala, sjenila, zlatnog korijena, eleutherococcus-a, limunske trave, manchurian aralia, ginseng-a.

Dobri rezultati dobivaju se od kvasa proizvedenog od genetski regenerišućih biljaka, poput arnike, mladica, zečjeg kupusa, morskog kelja, repice, ljiljana, kao i cinkova kvasa (kruška, šljiva, jabuka, trešnja, borovnica).

5. JULIJA Medicina Bolotov. Još jednom o snižavanju šećera u krvi

U prethodnim člancima iz kalendara rekli smo da se šećer intenzivno konzumira kada se tijelo hladi. Ali treba imati na umu da je hipotermija opasna i možete se prehladiti. Stoga se hlađenje obično vrši u saunama.

Prvo se greju u parnoj sobi, a potom hlade u bazenu sa hladnom vodom. Brzim hlađenjem, ćelije kože brzo sagorijevaju međućelijski šećer, glikogen, kako bi se održala stalna temperatura. Šećer se brzo sagori, a kako biste uklonili alkalije nastale tokom hlađenja iz tijela kroz kožu, morate ponovo otići u parnu sobu i dobro se ugrijati. U tom je slučaju potrebno češće piti čaj sa „kraljevskom votkom“. Nekoliko tretmana će sniziti šećer u krvi.

Uz to, aktivnost gušterače se pojačava i gorčinom, jer se dijeli na 2 važna enzima: inzulin i tripsin. Trippsin, uparivanje sa žuči, ulazi u dvanaesnik kako bi razgradio biljne bjelančevine, a inzulin uparen sa aminokiselinama jetre sudjeluje u razgradnji šećera.

6. JULIJA Dr. Kirienko o metodi liječenja dijabetesa prema Bolotovu

Doktor Kirijenko upoznao je Borisa Bolotova 1979. godine. Čitavog života radio je kao endokrinolog. Prema D. Kiriyenku, postoji nekoliko metoda koje definitivno djeluju na poboljšanju stanja pacijenta s dijabetesom.

Do prve tehnike odnosi se na upotrebu fizioloških otopina.Kliničko iskustvo pokazuje da čak i jednostavna fiziološka otopina (0,09%) stvara optimalno okruženje u tijelu koje može značajno smanjiti dozu inzulina, a u nekim slučajevima se opaža i hipoglikemija - nizak šećer u krvi. Može se reći nedvosmisleno: s dijabetesom je sol dobra za vaše tijelo. Pogotovo kada je vlastiti inzulin dovoljan i samo trebate stvoriti okruženje da on djeluje, što se uglavnom događa s dijabetesom tipa 2.

Drugi lijek poboljšanje stanja bolesnika s dijabetesom je gorčina: senf, hren, luk itd. Postoji aksiom: gorko, kiselo, slano - neutralizatori slatkiša.

7. 7. 7. Dr. Kirienko o metodi liječenja dijabetesa prema Bolotovu

Treće - To su elementi u tragovima, od kojih je prvi cink. Odnosno, Bolotov kvas na biljkama koje sadrže cink, poput kruške, šljiva, jabuke, trešanja, borovnica. Drugi važan element u tragovima kod dijabetesa je hrom.

Moram reći da sve gore navedeno vrijedi i za dijabetes tipa 2 i za dijabetes tipa 1. Da biste odabrali prehrambene proizvode koji sadrže potrebne mikroelemente za vašu prehranu, prvo morate dobro utvrditi koji mikronutrijenti su višak, a koji malo.

Sada postoje lijekovi, na primjer, "Biomanganese", "Biomagnesium", "Biotsink", "Biokali", "Biomed" - to su razvoj istog centra.

Ali postavlja se pitanje, što je bolje - pojedinačni lijekovi ili proizvodi koji sadrže elemente u tragovima u vezanom obliku?

Ispada da sam taj isti cink loše apsorbira u tijelu. Za njegovu asimilaciju potrebni su drugi elementi koji su u proizvodima i biljkama uvijek u prirodnoj ravnoteži (voljom Prirode).

8. JULI Dr. Kirienko o metodi liječenja dijabetesa prema Bolotovu

Doktor Kirienko smatra da su Bolotov enzimi i kvas na odgovarajućim biljkama, a ne infuzije, neophodan dodatak liječenju dijabetesa. Enzimi sadrže esencijalne aminokiseline, a proizvodi fermentacije aktivniji su u tijelu.

Četvrta tehnika, rad na poboljšanju stanja pacijenta sa dijabetesom odnosi se na provođenje dućana u sauni. Prema Bolotovu, najveća endokrina žlijezda je koža. Kroz kožu ne možete samo ukloniti toksine iz tijela, nego i hraniti tijelo bilo čime, samo trebate promatrati dva uvjeta: da ga zagrijete i skinete zaštitni sloj masti s ocatom. Vrlo je korisno pacijentima sa šećernom bolešću u sauni da se trljaju infuzijom sirćeta od ruzmarina, što izaziva jako znojenje.

Recept sirćeta je sljedeći:

1/2 šalice bilja infuzirati u 0,5 litara 9-postotnog stolnog sirćeta u čvrsto zatvorenoj posudi dva dana.

9. JULI Dr. Kirienko o metodi liječenja dijabetesa prema Bolotovu

U slučaju čišćenja, o kojem smo govorili u prethodnom članku kalendara, može doći do 2 kg znoja.

Kakvo čišćenje za organizam! Samo u slučaju šećerne bolesti potrebno je kontrolirati količinu šećera kako bi se spriječila hipoglikemija. To se može učiniti upotrebom glukotesta. Sauna smanjuje šećer za 2-3 milimola.

Iako je lijek za dijabetes vrlo problematičan (do sada, kao što biste se nadali), sasvim je moguće živjeti s tim predmetom prema određenim pravilima i propisima. Ima puno primjera.

10. JULIJA Medicina Bolotov. Dijabetes melitus

Budući da je dijabetes bolest gušterače, za liječenje je potrebno smanjiti opterećenje proizvodnje inzulina na gušterači i naučiti kako razgraditi šećer u krvi na indirektni način.

Eksperimentalno je utvrđeno da se sadržaj šećera u krvi (i u urinu kao rezultat) naglo smanjuje glađu, hladnoćom, poslom i konzumiranjem enzima kiseline-cinka.

Biljna hrana proizvodi daleko više šećera od životinjske hrane. Moraju se jasno razlikovati dvije vrste šećera: a) biljni šećeri - glikozidi, skrob, b) životinjski šećeri - glikogeni, mukopolisaharidi.

Povrće šećera nastaje upotrebom biljne hrane (jabuke, grožđe, kruške, trešnje, šljive).

Životinjski šećeri nastaju jedenjem hrane životinjskog porijekla. Primjer takvog šećera je međućelijski glikogen.

11. JULI Medicina Bolotov. Dijabetes melitus

Testovi na glukozu daju istu reakciju na obje vrste šećera. Međutim, šećer životinjskog porijekla nije opasan za tijelo te ga nije potrebno uništavati. Ako je konzumiranje voća kod dijabetesa ograničeno, tada se med, naprotiv, mora postepeno unositi u organizam.

Liječenje dijabetesa započinje obnavljanjem gastrointestinalnog trakta. Zatim idite na provedbu postupaka za promjenu gušterače. Da biste to učinili, tokom sati kada postoji puno šećera u urinu, potrebno je uzimati kontrastne kupke, odnosno grijanje tijela, hlađenje i ponovno zagrijavanje.

Primjećuje se kako kupanje u hladnoj vodi dramatično smanjuje količinu šećera u krvi. Stoga hlađenje tijela u hladnom bazenu sa naknadnim zagrijavanjem oslobađa šećere do te mjere da praktički ne treba unositi inzulin u organizam. Nakon takvih postupaka potrebno je izmjeriti sadržaj šećera u urinu i utvrditi njegovu prosječnu vrijednost po danu.

12. JULI Medicina Bolotov. Dijabetes melitus

Posebno su efikasni postupci za smanjenje šećera saunom. Prvo ih je potrebno ugrijati, pa potopiti u hladan bazen na 10-15 minuta, a zatim ponovo ugrijati. Tijekom odmora morate piti slatko zakiseljeni čaj koji se spravlja u pelinu ili mahunama, te pojesti malo voća, tako da nakon saune količina šećera u mokraći ne prelazi 1-2%.

Šećer u krvi se može sniziti i kroz fizički rad. Da biste to učinili, nakon 30–35 minuta nakon jela, potrebno je malo raditi do prosečnog umora mišića.

Šećer u krvi može se normalizovati redovnim postom ili jedenjem oko 10 puta manje nego inače.

Potrebno je u organizam uvesti enzime koji stimulišu gušteraču. Takvi enzimi potječu iz biljaka gorčice.

U ovom slučaju pripremaju se dva sredstva: a) gorki čaj, b) enzim u gorčini.

Čaj se obično priprema zagrijavanjem vode na 70–80 ° C (voda ne može prokuhati) i dodavanju biljke gorčice, po stopi od 1 kašika. kašika u 2 šolje vode. Sve inzistirajte 1-2 sata u termosici. Popijte 1 čašu 30 minuta nakon obroka.

13. JULI Medicina Bolotov. Dijabetes melitus

Enzimi se pripremaju i piju po općoj metodi. Za njihovu pripremu koristite muškatni oraščić, mahunarke od graha, japansku soforu, cikoriju, celandin, sokol euforbiju, poljski šipak, senf, mullein, euonymus. Kvass za liječenje dijabetesa može se pripremiti i od borovnica, galangala, sjenila, zlatnog korijena, eleutherococcus-a, limunske trave, manchurian aralia, ginseng-a. Dobri rezultati dobivaju se od kvasa proizvedenog od arnike, mladica, zečjeg kupusa, morskog kelja, burdoka, ljiljana, kao i kvasa od proizvoda koji sadrže cink (kruške, maline, jabuke, trešnja, borovnica).

Nakon jela, trebate popiti 1 žličicu "kraljevske votke" u čistom obliku ili uz čaj, kafu. Samo se u tom slučaju šećer potpuno razgrađuje u oblike korisne za tijelo. "Carska votka" potiče razgradnju saharoze i kvalitativnu asimilaciju proizvoda propadanja. Istovremeno se ne možete bojati konzumiranja viška šećera: ni glukoza ni fruktoza ne mogu izazvati dijabetes.

14. JULI Dijabetes i "Kraljevska vodka"

S teškim oblikom dijabetesa ovisnog o insulinu, dijeta postaje neučinkovita. Ipak, primijećeno je da oksidacija tijela, unošenje povećane količine soli i zakiseljene hrane u prehranu uz istovremeno uvođenje „aqua regia“ značajno snižava razinu šećera u krvi i urinu. Korekcija sastava „kraljevske votke“ značajno pojačava efekat snižavanja šećera u krvi.

Zapravo, "aqua regia" ne samo da poboljšava probavne procese, već pokreće sve mehanizme za preradu teških šećera.

"Carska votka" nije zamena za inzulin. Njegov učinak na smanjenje šećera još uvijek nije sasvim jasan, ali otvorena pojava se učinkovito koristi za liječenje dijabetesa i za liječenje od mnogih drugih bolesti.

16. JULIJA Pogozhevy o dijabetesu

Dijabetes melitus je metabolička bolest u kojoj je metabolizam ugljikohidrata u tijelu poremećen, jer zbog poremećaja u pankreasu tijelo nije u mogućnosti pravilno apsorbirati ugljikohidrate koji dolaze s hranom.

Oslabljena, oboljena gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina, tako da dijetalne ugljikohidrate, koje tijelo prerađuje u jednostavan šećer (glukozu), tijelo ne apsorbira, već se nakupi u prekomjernim količinama u krvi i bubrezima izlučuje u mokraći. A budući da to narušava metabolizam vode, tjelesna tkiva nisu u stanju zadržati vodu, već je u velikim količinama izlučuju putem bubrega.

Simptomima dijabetesa može se dodati poremećaj bubrega i krvožilnog sistema. Oštećena žila počinju loše prolaziti krv, a time i dijabetes pogađa cijelo tijelo, uključujući srce i oči. Nervni slom može prouzrokovati omamljenost nogu, perutanje i peckanje u rukama i nogama.

Klinička ishrana za dijabetes jedna je od najvažnijih karika u liječenju ove bolesti. Odabira se strogo pojedinačno u skladu sa stupnjem i formom dijabetesa. Kod dijabetesa mnogo se pažnje posvećuje luku, češnjaku, leći, ribi, ječmu, sadnicama, mekinjama i drugoj hrani s visokim vlaknima koja smanjuje šećer u krvi i na taj način sprečava ovu bolest ili olakšava njen tijek. Uz blagi oblik dijabetesa, uključivanje dijetalnih vlakana u prehranu ponekad vam omogućava da odbijete uzimanje lijekova za snižavanje šećera.

Dnevna doza dijetalnih vlakana trebala bi biti oko 25 g. Za pacijenta koji boluje od dijabetesa preporučuje se uzimanje 40% vlakana u obliku proizvoda od žitarica (mekinje, sadnice, žitarice), 50% u obliku povrća i 10% u obliku voća i bobica. Posebna vrijednost je raženi hljeb s mekinjama.

Bez sumnje, kuglice od kolača i enzim kvass na bazi ljekovitih biljaka donose velike koristi kod dijabetesa.

U liječenju dijabetesa dobri su efekti biljnih sokova s ​​malim dodatkom jabučnog (voćnog) octa (1/2 čajne žličice na 1/3 šalice). Svi sokovi trebaju biti svježe pripremljeni.

Iz listova bijelog kupusa, gomolja krumpira (ako je moguće, mladog) i luka iscijedite 1/3 šalice soka. Sve dobro promiješajte. Prvo uzimajte 1/4 šalice soka 30-40 minuta prije obroka, postepeno povećavajte dozu na čašu. Ako vam se okus pića ne sviđa, razrijedite ga vodom u omjeru 1: 1.

Kako bi se olakšala probava masti potrebno je u posuđe staviti više začina i raznih biljaka koje sadrže gorčinu. Češnjak, luk, kupus, celer, špinat - to su proizvodi koji bi svakodnevno trebali biti prisutni na vašem trpezarijskom stolu. Ali trešnje, šljive, grožđe, marelice, banane, mnogi nutricionisti preporučuju isključenje iz prehrane.

Luk je obdaren jedinstvenim svojstvom snižavanja šećera u krvi i na taj način smanjuje ovisnost o inzulinu. Učinak luka nije tako brz, ali je duži i od djelovanja inzulina. Luk je bogat kalijem i selenom, zbog čega su naše posude manje podložne raznim bolestima. Adenosin sadržan u luku pomaže da se razrijedi krv, što je apsolutno neophodno za prevenciju kardiovaskularnih bolesti kod pacijenata s dijabetesom. Jedite luk što je više moguće i u bilo kojem obliku.

Infuzija luka. Oljuštite 4-5 lukova srednje veličine, sitno ih nasjeckajte, stavite u staklenku od 2 litre i prelijte hladnom prokuhanom vodom do kraja. Uzimajte 1/3 šalice 3 puta dnevno 20 minuta prije jela, dnevno dodavajući u šalicu 1 šolju ključale vode. Kurs liječenja je 17 dana.

U slučaju blažih oblika dijabetesa preporučljivo je piti juhu od luka.

3 žlice. žlice nasjeckanih svježih graha od graha (ako nisu svježe, možete koristiti suve, bez sjemenki), 3 kašike. žlice nasjeckanog lišća borovnice, 3 kašike. žlice svježeg soka od luka prelijte s 1 litrom vode i kuhajte 20 minuta. Ohladite, ocijedite i uzmite dekociju od 3 kašike. kašike 3 puta na dan pre jela.

Višak kilograma igra važnu ulogu u razvoju dijabetesa. Jasno je da je nedostatak pokreta direktan put do pojave viška kilograma. Ali dobro je razumjeti da pretjerani entuzijazam za kretanje može dovesti i do katastrofalnih rezultata.

Nakon prvih energičnih vježbi vaš krvni tlak može skočiti, zglobovi mogu ozbiljno boljeti. Vrlo često se razina šećera u krvi opasno smanjuje kao rezultat pretjeranog fizičkog napora. Sami morate naučiti procijeniti svoje sposobnosti, pamteći da fizički rad zahtijeva energiju od tijela, što povlači za sobom i prekomjernu potrošnju šećera. Možemo preporučiti šetnje na otvorenom i odbijanje dnevnog sna.

Octeni ocat. Za 1/2 litre jabukovog sirćeta uzmite 3-4 kašike. kašike nasjeckanog lišća graha i ostaviti 10 sati. Pijte 2 kafene kašike razrijeđene u 50 ml vode 3 puta dnevno 20 minuta prije jela. Može se dodati u hranu.

Obrada gline. Pripremite glinenu vodu od 2 kašike glinenog praha, oživite 1 kašičicu Bolotovog lekovitog sirćeta i zatim pijte u malim gutljajima 5-6 puta dnevno.

Čaj za čišćenje. Koristite infuziju brezovih pupoljaka. Dnevna norma je 2-3 žlice. kašike bubrega za 3 šolje ključale vode, insistirati 6 sati.

Kupka od rizoma elecampane visoko. Zalijte 50-60 g zdrobljenih rizoma elekampaste s 3 litre hladne vode, inzistirajte 3-4 sata, kuhajte 20 minuta, procijedite. Pomiješajte sa 100 ml medicinskog octa Bolotov, sipajte u napunjenu kupku.

Kupatilo sa livade travnate djeteline. Uzmite 50 g suhe trave na 1 litru ključale vode. Inzistirajte na 2 sata, procijedite. Pomiješati sa 100 ml medicinskog octa Bolotov i sipati u pripremljenu kupku. Kupati se (temperatura vode - 36–37 ° C) noću. Tečaj - 12-14 kupatila.

Kupka od rizoma od pšenične trave puze. Zalijte 50 g sjeckanog rizoma pšenične trave sa 1 litrom ključale vode. Potom kuhajte 15 minuta. Pomiješati sa 100 ml medicinskog octa Bolotov i sipati u napunjenu kupku. Kupati se noću. Tečaj - 12-14 kupatila.

Cale Balls. Ako osoba boluje od dijabetesa, preporučuje se uzimanje obroka lišća vodene paprike (gorke paprike), maslačka i borovnice. Jasno je da veliki dio pogače neće uspjeti iz ovih biljaka. Zbog toga morate odabrati biljku iz koje ćete pripremati kuglice, i dozu sami. Dovoljno je nekoliko žličica kuglica, a mješavina maslačaka i borovnica u omjeru 1: 1 dobro se slaže s biljem.

Enzim kvass. Kvass se priprema od mješavine lišća aspene (možete uzeti listove topole), lišća borovnice, uspravnog lišća šikare (ili listova limunske trave). Sve su uzete u jednakim delovima. Ako je za vas priprema takvog enzimatskog kvasa težak, preporučujemo da ga pripremite na suvoj travi dioičke koprive. Kvar od koprive možete piti 100 ml 3 puta dnevno.

24. JULI Zelena ljekarna Pogozhevs. Dijabetes melitus

Kopriva od bodljikavog. Zalijte 50 g koprive 1/2 litre kipuće vode, nakon 2 sata procijedite infuziju. Pijte po 1 čajnu žličicu infuzije 3 puta dnevno prije jela. Vjerujemo da za ovaj recept najbolje odgovaraju svježi listovi koprive.

Burdock. Uzmite 10 g suhog sjeckanog korijena u 1 čaši vode, kuhajte 15-20 minuta, ostavite 30 minuta, procijedite i uzmite 1 kašiku. kašičica 3-4 puta dnevno.

Maslačak. U čašu kipuće vode stavite 1 žličicu sitno sjeckanog korijena maslačka, ostavite 20 minuta, procijedite i uzimajte 1/2 šalice 30 minuta prije jela 3 puta dnevno tokom 3 mjeseca.

25. JULIJA Zelena ljekarna Pogozhevs.Dijabetes melitus

Aspen Bark. 1 kašika. kuhajte kašiku suhe smrvljene kore aspena pola sata na laganoj vatri u 1/2 litre vode. Inzistirajte juhu 2 sata pod jastukom za grijanje, nakon čega se mora filtrirati. Potrebno je uzimati u početnim fazama dijabetesa, 1/4 šalice 3 puta dnevno prije jela. Pijte 3 meseca.

Borovnice Infuzija se pije s blagim oblicima dijabetesa. 1 žličicu lišća prelijte čašu kipuće vode, ostavite da stoji 30 minuta, procijedite. Pijte po 1/3 šolje 3 puta dnevno.

Borovnice Sipati 1 kašika. žličicu nasjeckanih mladih izdanaka i lišća borovnice prelijte čašom kipuće vode, kuhajte 10 minuta na laganoj vatri, ohladite, procijedite. Juha se pije 1 kašika. kašika 3 puta dnevno prije jela.

26. JULIJA Zelena ljekarna Pogozhevs. Dijabetes melitus

Kantarion. Sipati 3 kašike. kašike suvog usitnjenog bilja sa čašom kipuće vode, ostaviti 2 sata, procijediti. Pijete infuziju po 1/3 šalice 3 puta dnevno prije jela.

Čvorovi. 20 g suhog usitnjenog bilja prelijte čašom kipuće vode, ostavite 10-15 minuta, procijedite. Uzmite infuziju od 1 kašike. kašika 3-4 puta dnevno prije jela.

Plantain. 10 g suhog usitnjenog lišća prelijte čašom kipuće vode, ostavite 15 minuta, procijedite. Uzmite 2 kašike. kašike 3 puta na dan pre jela.

27. JULI Enzim koji stimulira inzulin

Stimulacija inzulina nastaje prilikom uzimanja enzima na jastreb, jagodicu, košnicu, kupus, borovnicu i neke biljke koje se nazivaju noćna sljepoća. Štaviše, inzulin koji proizvodi gušterača ima različitu hemijsku strukturu. Insulin proizveden na ovim biljkama može razgraditi jetreni glikogen do takvih oblika u kojima saharidi koji ulaze u elemente oka ne oštećuju ih. Općenito, uporaba takvih enzima ne samo da smanjuje šećer u krvi, već i poboljšava vid.

28. JULI Savjeti Pogozhovyh. Liječenje dijabetesa tipa 2 hidrogen peroksidom

Režim liječenja dijabetesnog peroksida tipa 2 uključuje masovnu oralnu primjenu H2O2 (više o unosu vodikovog peroksida bit će opisano kasnije), vitaminima, mineralima i nekim drugim medicinskim postupcima.

Kod dijabetesa je u pravilu poremećena apsorpcija vitamina i minerala u crijevima, pa svakako trebaju obogatiti prehranu pacijenata. Uz to, bez obzira na inzulin, vitamin kompleks koji prezentiramo na stranicama ovog kalendara sadrži tvari koje pojačavaju metabolizam glukoze. Tu spadaju cink, mangan, magnezijum, selen, živa, kadmijum, hrom. Za pacijente sa dijabetesom važno je povećati sadržaj ovih minerala u tijelu, posebno hroma i cinka.

29. JULI Tipovi Pogozhovyh. Liječenje dijabetesa tipa 2 hidrogen peroksidom

Uzimanje hidrogen peroksida u kombinaciji sa vitaminskim kompleksom i pridržavanje preporuka nutricioniste dovodi do pozitivnih promjena u toku bolesti.

1. Vodikov peroksid poboljšava unos glukoze jer povećava metaboličke učinke inzulina.

2. Uz prisustvo vodikovog peroksida, tjelesna tolerancija (osjetljivost) na ugljikohidrate povećava se, što dovodi do obnove gušterače.

3. Vodikov peroksid normalizira razinu glikogena.

4. Vodikov peroksid sprječava razvoj dijabetičkih komplikacija povezanih s oštećenjem kardiovaskularnog sistema.

Glukoza ulazi u ćeliju uz pomoć inzulina koji proizvodi gušterača. Kada se molekula inzulina veže za receptor (mjesto na površini ćelije na koje se može vezati inzulin u krvi ili neku drugu krvnu supstancu) mišićne, masne ili jetrene ćelije, šećer može prodrijeti kroz staničnu stijenku. Tako glukoza može prelaziti iz krvi u ćeliju samo kada se inzulin nalazi na površini ćelije.

Unutar ćelije glukoza se odmah sagoreva uz pomoć kiseonika, pretvarajući se u energiju ili prelazi u rezervne energetske proizvode koji se čuvaju u ćeliji.Na poboljšanju ishrane kisikom temelji se terapeutski učinak hidrogen peroksida kod dijabetesa.

31. JULI Tipovi Pogozhovyh. Obnova funkcije pankreasa

U prisustvu hidrogen peroksida, iz glukoze se stvara više glikogena. Glikogen, odnosno životinjski škrob, glavni je skladišteni ljudski ugljikohidrat koji ima strukturu sličnu škrobu. Raspad glikogena koji dolazi s hranom započinje u usnoj šupljini i završava se u tankom crijevu stvaranjem maltoze i glukoze. Glukoza ulazi u krvotok, a njen višak sintetizira se u glikogenu i taloži se u tkivima i organima.

Vodikov peroksid povećava tjelesnu toleranciju (osjetljivost) na ugljikohidrate, ima potencijalni učinak na hipoklemični učinak inzulina (smanjenje šećera u krvi događa se u nižim dozama inzulina), što zauzvrat ubrzava proces kompenzacije dijabetesa.

Vodikov peroksid normalizira razinu glikogena (rezerve ugljikohidrata) u jetri i mišićima, istovremeno pružajući zaštitni učinak na otočni aparat gušterače.

Nakon nekog vremena (od 2 mjeseca do godinu dana) otočni dio gušterače se regenerira (obnavlja), što dovodi do povećanja područja otočnog tkiva i povećava stvaranje endogenog inzulina, odnosno normalno funkcioniranje gušterače.

Pretraživanje knjiga ← + Ctrl + →
Srčani reumatizamSrce Regeneracija

Gastrointestinalni oporavak

Liječenje dijabetesa započinje obnavljanjem gastrointestinalnog trakta. Prije jela, kad se pojavi apetit, potrebno je progutati (bez žvakanja!) Loptice od kolača povrća. Zapremina kolača trebala bi biti najmanje 2-4 žlice. kašike po prijemu. Kao materijal za obrok, treba odabrati biljke koje su najpovoljnije za liječenje gastrointestinalnog trakta i organizma u cjelini.

Oporavak gušterače

Nakon obnove gastrointestinalnog trakta, provode se postupci obnove gušterače. Za to je vrijeme, kada postoji puno šećera u urinu, potrebno uzimati kontrastne kupke. Primjećuje se kako kupanje u hladnoj vodi dramatično smanjuje količinu šećera u krvi. Stoga hlađenje tijela u hladnom bazenu sa naknadnim zagrijavanjem oslobađa šećer do te mjere da praktički nije potrebno unositi inzulin u organizam. Nakon takvih postupaka potrebno je izmjeriti sadržaj šećera u urinu i utvrditi njegovu prosječnu vrijednost po danu.

Znojnice

Posebno su efikasni postupci za smanjenje šećera saunom. Prvo ih treba ugrijati, a potom 10-15 minuta uroniti u hladan bazen, a potom ponovo ugrijati. Tokom odmora morate piti slatko zakiseljeni čaj koji se uzgaja u pelinu ili grahu, te pojesti malo voća tako da nakon saune količina šećera u mokraći ne pređe 1-2%.

Stimulacija enzima pankreasa

Potrebno je u organizam uvesti enzime koji stimulišu gušteraču. Takvi enzimi potječu iz biljaka gorčice. U ovom slučaju pripremaju se dva sredstva: a) gorki čaj, b) enzim u gorčini.

Čaj se obično priprema zagrijavanjem vode na 70-80 ° C (ne možete prokuhati vodu) i dodavanjem u nju biljke gorčice brzinom od 1 žlice. kašika u 2 šolje vode. Sve inzistirajte 1-2 sata u termosici. Popijte 1 čašu 30 minuta nakon obroka.

Enzimi se pripremaju i piju po općoj metodi. Za njihovu pripremu koristite muškatni oraščić, mahunarke od graha, japansku soforu, cikoriju, celandin, sokol euforbiju, poljski šipak, senf, mullein, euonymus.

Kvass za liječenje dijabetesa može se pripremiti i od borovnica, galangala, sjenila, zlatnog korijena, eleutherococcus-a, limunske trave, manchurian aralia, ginseng-a.

Dobri rezultati postignuti su upotrebom kvas od arnike, mladica, zečjeg kupusa, morskih algi, burdoka, ljiljana, proizvoda koji sadrže cink (uključujući kruške, maline, jabuke, ptičje trešnje).

Nakon jela, trebate popiti 1 žličicu "kraljevske votke" u čistom obliku ili uz čaj, kafu. Samo se u tom slučaju šećer potpuno razgrađuje u oblike korisne za tijelo. "Carska votka" potiče razgradnju saharoze i kvalitativnu asimilaciju proizvoda propadanja. Istovremeno se ne možete bojati konzumiranja viška šećera: ni glukoza ni fruktoza ne mogu izazvati dijabetes.

Etiologija i patogeneza prema Bolotovu

Prema Bolotovu, uzrok dijabetesa je pretjerana konzumacija ugljikohidrata, poremećaj žila pankreasa, genetika, stres. Navedeni razlozi dovode do jedne posljedice - smanjenja sinteze inzulina. Zbog toga mišićno tkivo i jetra nisu u mogućnosti modificirati šećer u glikogen što dovodi do povećanja razine šećera do visokih koncentracija. Poslednji je uzrok oštećenja bubrežnih tubula i izlučivanje šećera u urinu. Ti faktori dovode do povećanja kiselosti.

Acidoza je uzrok glavnih manifestacija dijabetesa: suha usta, učestalo mokrenje, upale sluznice, jak svrbež kože.

Uputstva za lečenje dijabetesa prema Bolotov

Liječenje tehnikom Bolotov temelji se na činjenici da se gušterača ne iscrpljuje u radu, već razgrađuje šećer na druge načine. Tehnika je usmjerena i na smanjenje kiselosti na druge načine, odnosno ako se uklanja acidoza, sav metabolizam će raditi u normalnom ritmu i u normalnom okruženju. Napokon, povećana kiselost narušava normalan proces razgradnje supstanci.

Pankreas

Za normalizaciju gušterače i obnavljanje njenih ćelija koriste se hladne kupke ili bazeni nakon čega slijedi grijanje. Dokazano je da hladna voda ima tendenciju snižavanja koncentracije glukoze. Prije nego što uzmete takve kontrastne vode, potrebno je izmjeriti nivo šećera u mokraći i to će biti pokazatelj vremena provedenog u vodi. Nakon toga treba utvrditi za koliko je šećera smanjeno.

Drugi način obnove gušterače je enzimska aktivacija. U tu svrhu koriste se 2 sredstva: gorki čaj i spoj na gorčinu. Da biste pripremili čašu čaja, vodu treba zagrejati na 75 stepeni i dodati 0,5 kašike. l senf, inzistirati 2 sata i piti nakon 30 minuta. nakon obroka. Enzimska stimulacija gušterače nema nuspojave, već samo povećava njen rad. Moguće komponente za pripremu kvasa i enzima prikazane su u tablici. Potpuno razgraditi šećer i smanjiti potrebnu dozu inzulina pomoći će uzimanje 1 žličice poslije jela. "Kraljevska votka" sa čajem ili u izvornom obliku.

Sastojci
Kompozicija 1Kompozicija 2
CelandineRhodiola rosea
Muškatni oraščićBorovnica, Arnica
GorchakSchisandra
SophoraKopriva je uspravna
Bean PodsNorično oko
MulleinLily ginseng
GlogUporno
CikorijeEleutherococcus
Euforbija seje čičakAralia visoka
EuonymusZec i morska kelj
Burdock
Voće i bobice s cinkomKruška
Apple
Trešnja
Mulberry

Trenutna stranica: 8 (ukupno knjiga ima 14 stranica) dostupan prolaz za čitanje: 10 stranica

Šta je dijabetes

Šta je danas dijabetes, svi znaju. Ovo je bolest uzrokovana kršenjem složenih metaboličkih procesa, naime, ugljikohidrata. Bolest prati nekontrolisano povećanje glukoze u krvi. Prekomjerna glukoza otkrivena je i u urinu (normalna - nema je). Napredovanje bolesti povlači za sobom manje ili više opasnosti po život. Svi organi i organski sustavi su oštećeni, uvijek postoji visoki rizik od razvoja kome (hipoglikemijska, hiperglikemijska). Koma često izaziva smrt.

Uz dijabetes, nastaju ozbiljni metabolički poremećaji u tijelu. Dijagnoza se temelji na karakterističnim simptomima i visoko preciznim laboratorijskim testovima.

Istorijska pozadina

Nema pouzdanih podataka o tome kada su se tačno ljudi prvi put susreli s opasnom bolešću. Može se reći da najranije reference na bolest sličnu u opisu kao dijabetes melitus potječu iz trećeg stoljeća prije Krista. Sa njim su bili dobro poznati drevni egipatski iscjelitelji i starogrčki, rimski i istočni Aeskulapius. U srednjovekovnoj Evropi je bilo i pokušaja da se objasni "šta je dijabetes", da se opiše priroda bolesti, koja je zahvatila ljude različitih klasa. U tim danima nije bilo moguće utvrditi prave uzroke dijabetesa, pa je većina bolesnih ljudi bila osuđena na smrt.

Izraz "dijabetes" izvorno je koristio Arethius (2. stoljeće poslije Krista), rimski liječnik. Okarakterisao je bolest kao „nepodnošljivu patnju, koja se proširila uglavnom na muški pol, koji telo rastvara u urinu. Neprijatelji uriniraju non-stop, doživljavaju nezamislivu žeđ, život im je mučan, kratak. " U stara vremena dijagnostika se temeljila na spoljnim znacima.

Ako se dijete ili mlada osoba razboleli (dijabetes tipa 1), ubrzo je umro od kome. Kada se bolest razvila u odraslog pacijenta (prema modernoj klasifikaciji - dijabetes tipa 2), uz pomoć posebne prehrane, ljekovitog bilja pružena mu je primitivna pomoć.

Daljnje studije približile su medicinu do otkrivanja pravih uzroka bolesti i njenih metoda liječenja:

  • 1776. - Engleski. Doktor Dobson utvrdio je da je šećerni okus urina bolesne osobe posljedica povećanja šećera u njemu. Stoga su dijabetes počeli zvati "šećer"
  • 1796. - opravdana je važnost održavanja prehrane dijabetičara, pravilnog vježbanja,
  • 1841 - ljekari su naučili kako utvrđivati ​​laboratorijsku glukozu u mokraći, a potom i u krvi,

  • 1921. - prvi put je sintetizovan inzulin koji je 1922. godine korišten za lečenje bolesnika sa šećernom bolešću,
  • 1956. - istraživala je svojstva posebne grupe lijekova zbog kojih tijelo može proizvoditi inzulin,
  • 1960. - opisuje strukturu humanog inzulina,
  • 1979. - punokrvni ljudski inzulin sintetizira se zahvaljujući genetskom inženjeringu.

Sadašnja medicina omogućava vam maksimiziranje života i optimizaciju aktivnosti dijabetičara.

Klasifikacija

Dijabetes melitus obično se klasificira u dvije glavne vrste - inzulinski ovisan (IDDM) i neinzulinski ovisan (IDDM). Postoje i gestacijski dijabetes i patološka stanja povezana sa neispravnim metabolizmom ugljikohidrata.

Ovisno o sposobnosti tijela da proizvodi inzulin, izdvojite:

  • 1. tip - IDDM. Ova vrsta dijabetesa neraskidivo je povezana s akutnim nedostatkom inzulina u tijelu. Oštećeni gušterača (gušterača) nije u stanju da obavlja svoje funkcije. Ne proizvodi inzulin u potpunosti niti ga izlučuje u kritično malim količinama. Kao rezultat toga, visokokvalitetna obrada i asimilacija glukoze postaju nemogući. Razbolite se u djetinjstvu ili mlađoj od 30 godina. Pacijenti obično nemaju višak kilograma. Prinuđeni su da uzimaju insulin za injekcije.

  • 2. tip - NIDDM. Kod ove vrste dijabetesa, inzulin se proizvodi odgovarajućim ćelijama gušterače u dovoljnom ili čak prekomjernom volumenu, međutim, osjetljivost tkiva na to je izgubljena, ona je "beskorisna". Odredite NIDDM, u pravilu, kod odraslih nakon 30-40 godina. Pacijenti obično pate od različitih stepena gojaznosti. Subkutane injekcije inzulina ovim pacijentima obično nisu hitno potrebne. Za liječenje takvog dijabetesa koriste se tabletni oblici lijekova za snižavanje šećera. Učinak lijekova je smanjenje otpornosti ćelija na inzulin ili stimuliranje gušterače na proizvodnju inzulina.

Ponekad postoji sekundarna priroda oslabljene tolerancije na glukozu koja nastaje zbog pozadine cistične fibroze, hemokromatoze, pankreatktomije, hroničnog pankreatitisa.Razlozi gena, endokrine bolesti, neki lijekovi i toksini mogu djelovati kao uzroci.

Simptomatska slika

Dijabetes melitus u mnogim slučajevima se određuje slučajno tijekom laboratorijskih preventivnih studija. Prvi znakovi dijabetesa mogu se pojaviti kasnije.

Znakovi dijabetesa:

  • učestalo mokrenje, prekomerno izlučivanje mokraćne tečnosti, uključujući tokom noći,
  • stalni osećaj žeđi, osoba je ne može zadovoljiti,
  • vrtoglavica, jaka slabost, hronični umor, brzo nastaje umor (razvija se zbog neadekvatne apsorpcije glavnog izvora energije - glukoze),
  • suva koža (znak progresivne dehidracije), isušivanje u ustima,
  • svrbež kože i sluzokože - posebno u perineumu,
  • gubitak tjelesne težine ili njegovo povećanje izvan mjere,
  • oslabljen apetit
  • emocionalna nestabilnost
  • problemi sa vidnom sposobnošću - magla, blatni veo se pojavljuje pred očima, oštrina vida se smanjuje,
  • ukočenost ekstremiteta, napad mišićnih grčeva, peckanje, težina u nogama zbog poremećaja mikrocirkulacije krvi,
  • seksualna disfunkcija
  • sporo "zatezanje" (zarastanje) rana, posjekotina, gnojnih lezija kože (furunculosis).

Postoje i dodatni simptomi dijabetesa. Primjećuju se disfunkcije različitih sistema. Često se može dogoditi srčani udar, pate jetra i bubrezi.

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Ako se ne sprovede adekvatan tretman za dijabetes, ćelije jetre postepeno se zamenjuju vezivnim tkivom (razvija se ciroza) ili „postaju gojazne“ (hepatoza).

Gornji znakovi dijabetesa prijavljuju ogromne kvarove u tijelu, čine da se osoba mora obratiti liječniku.

Čimbenici uzročne bolesti

Dijabetesom se ne može zaraziti, ali dokazana je uloga nasljednosti u mehanizmu nastanka bolesti.

Ako jedan od roditelja ima dijabetes, vjerovatnoća da će dijete razviti dijabetes je oko 30%. Ako su i majka i otac bolesni, rizici da će njihovo potomstvo imati simptome dijabetesa povećavaju se na 60%.

Koji su uzroci dijabetesa? Uzrok dijabetesa tipa 1 je smrt ćelija koje proizvode pankreas gušterače zbog autoimune patologije, kada se u tijelu proizvode antitijela na njihove vlastite stanice i uništavaju ih. Gušterača dijabetesa tipa 2 proizvodi gušteraču, ali u nedovoljnoj količini, stoga je osjetljivost tkivnih receptora na inzulin smanjena.

Faktori koji negativno utiču, pored genetske predispozicije, su:

  • pretežak
  • akutne ili hronične bolesti gušterače (pankreatitis, virusne, infektivne lezije), njene povrede, tumori,
  • emotivni šok
  • dob - s godinama se povećava rizik od obolijevanja
  • trudnoća
  • uzimanje određenih lijekova.

Grube mane u ishrani negativno djeluju (prekomjerna konzumacija slatkiša, hrane s kancerogenim, toksičnim tvarima), zloupotreba alkohola. Nikotin također pridonosi nastanku dijabetesa neprestano trovanjem tijela, a posebno gušterače. Da biste se zaštitili od dijabetesa, trebalo bi izbjegavati loše navike.

Dijagnostika

Pri postavljanju dijagnoze liječnik uzima u obzir pacijentove pritužbe, znakove dijabetesa i laboratorijske podatke. U početku se pregleda krv uzeta pacijentu ujutro na prazan stomak. Prekoračenje razine šećera u krvi obvezuje liječnika da provede dodatna ispitivanja (na primjer za toleranciju glukoze).

Indeksi kod odraslih:

Stanje telaKoncentracija šećera u krvi, mmol / l
Na „prazan“ stomakNakon 2 sata, polje opterećenja ugljikohidrata
Norma3,3 – 5,5do 7.8
Poremećena tolerancija na glukozu5,5 – 6,77,8 – 11,1
Dijabetes melitusviše od 6,7više od 11.1

Liječnik će moći pouzdano protumačiti podatke testa, nema smisla prerano paničariti. Za razjašnjenje dijagnoze određuje se i nivo glikoziranog hemoglobina, inzulina u krvi, C-peptida, antitijela na inzulin itd. Takve analize mogu razlikovati dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2.

Da bi se utvrdio stepen komplikacija, radi identificiranja pratećih bolesti, koriste se različite dodatne metode istraživanja (ultrazvuk, rendgenski snimak, EKG, reovasografija, MRI) koji se periodično propisuju svim osobama obolelim od dijabetesa. Obavezna konsultacija oftalmologa, neuropatologa, hirurga.

Komplikacije dijabetesa

Neliječen dijabetes, stalno kršenje medicinskih preporuka, prehrambene pogreške i drugi faktori dovode do razvoja životno opasnih komplikacija dijabetesa.

Nagli skokovi šećera u krvi izazivaju akutne (hipoglikemija, hiperglikemija) i hronične komplikacije (oštećenje jetre, CC sistem).

Akutne komplikacije, čije kašnjenje u uklanjanju može dovesti do smrti osobe:

  1. Hipoglikemija - pad šećera ispod 3,3 mmol / L. Njeni početni i glavni znakovi: osjećaj gladi, pospanost, napad tahikardije, glavobolja, napad jake slabosti, drhtanje u tijelu i znojenje. Dalje, oslabljen vid, blijeda koža, napad agresije. Ako se u ovoj fazi ne poduzmu odgovarajuće mjere, pojavljuje se inhibicija, gubitak svijesti, koma. Hipoglikemija može izazvati: predoziranje hipoglikemije, gladovanje, neuobičajenu fizičku aktivnost, unos alkohola. Ako je pacijent ubrizgao inzulin, ali nije jeo nakon toga, razina šećera kritično će pasti.
  2. Hiperglikemija je višak koncentracije šećera u krvi iznad 5,5-6,7 mmol / L. Javlja se u slučajevima kada osoba sa šećernom bolešću propusti propisani antipiretik, ako propisana doza nije dovoljna, liječnik je dugo nije prilagodio, ako je pacijent pretrpio jak stres itd. Manifestira se žeđom, suhim ustima, oslabljenim vidom i gubitkom svijesti. Ovo je napad opasan po život.
  3. Ketoacidoza se razvija usled nakupljanja „ketonskih“ tela u krvi. Simptomi: miris "acetona", koji se osjeća iz pacijentovih usta, slabost, glavobolja i bolovi u trbuhu. Priroda disanja se mijenja.

Produljeni tijek bolesti, njegovi teški oblici dovode do razvoja komplikacija živčanog, vaskularnog sistema, izazivaju oštećenja stopala. Nefropatija je lezija najmanjih bubrežnih žila. Pacijent osjeća bol i težinu u lumbalnoj kralježnici, žeđ, slabost, gubitak apetita, mučninu, oticanje, neugodan okus. Protein se pojavljuje u pacijentovom urinu.

„Dijabetičko stopalo“ - promjena u strukturi tkiva na stopalima, koja se javlja kod dugotrajnog dijabetesa melitusa. Rezovi, pukotine ili korneti mogu izazvati razvoj trofičnih čira na nogama s dijabetesom. Liječenje dijabetičkog stopala često je prerano zbog kasnog otkrivanja lezija.

Principi liječenja dijabetesa

Liječenje dijabetesa treba biti sveobuhvatno. Izbor terapijske strategije ovisi o vrsti bolesti, ozbiljnosti njezina tijeka, prisutnosti komplikacija i drugim faktorima. Kako liječiti dijabetes?

Glavna područja su:

  • Normalizacija razine glukoze u krvi lijekovima i održavanje željene razine. Kod dijabetesa tipa 1 potrebno je redovito subkutano davanje inzulinskih pripravaka. Inzulin je kratkog trajanja i različitog stepena produženja. Samo ga endokrinolog može propisati, počevši od pokazatelja glukoze u krvi pacijenta, težine simptoma. Prije svake primjene lijeka, pacijent bi trebao izmjeriti šećer, bilježeći rezultat, koristeći poseban prijenosni uređaj - glukometar.Potrebno je strogo slijediti preporuke liječnika u vezi s liječenjem inzulinom. Kako liječiti dijabetes tipa 2? Doktor obično propisuje lijekove u tabletama za dijabetes. Postoji mnogo njihovih vrsta, u svakom konkretnom kliničkom slučaju endokrinolog bira odgovarajuće lijekove za dijabetes.

  • Prava dijeta. Prehrana u liječenju šećerne bolesti tipa 1 ima pomoćnu funkciju, dok je kod dijabetesa tipa 2 ključna. Dijeta može kvalitativno prilagoditi razinu šećera u krvi. Ako se preporuke nutricionista redovno krše, to vodi do neželjenih posljedica. Ishrana dijabetičara prirodno se razlikuje od zdrave osobe. Postoje kvantitativna i kvalitativna prehrambena ograničenja. U prehrani ne bi trebalo biti namirnica koje mogu pretjerano povećati razinu šećera (slatkiši, hidrogenizirane masti, alkohol, brza hrana i slično). Zadatak prehrane za pacijenta s viškom tjelesne težine nije samo kontrolirati unos ugljikohidrata, nego i stabilizirati težinu. Dijabetičarima s gubitkom kilograma propisana je dijeta za povećanje tjelesne težine.
  • Umjerena fizička aktivnost. Adekvatna fizička aktivnost doprinosi smanjenju šećera u krvi. Njegov tip i volumen dijabetesa treba dogovoriti s liječnikom. Posebno oprezni trebaju biti pacijenti ovisni o insulinu, hipoglikemija ne smije biti dozvoljena.
  • Biljna medicina (o liječenju šećerne bolesti ljekovitim biljem treba razgovarati s liječnikom).
  • Adekvatno liječenje pratećih bolesti i komplikacija (liječenje dijabetičke patologije stopala, bubrega, jetre, krvnih žila itd.), Uključujući kirurško liječenje progresivnog dijabetičkog stopala koje je zahvatilo duboke slojeve tkiva.

Potrebno je konstantno nadzirati šećer u krvi kod dijabetesa. Osim mjerenja glukometrom, šećer morate provjeriti u kliničkoj laboratoriji. U klinici su prijavljeni ljudi koji imaju dijabetes. Liječenje propisuje i ispravlja samo liječnik.

Može li se dijabetes izliječiti? Ovo pitanje postavlja svaka osoba koja je dobila razočaravajuću dijagnozu. Nažalost, ne postoji način da se potpuno izliječi dijabetes.

Pažljivim odnosom prema vlastitom zdravlju, poštivanju liječničkih recepata, fizičkim vježbama, travama i dijeti, jedino možete održavati razinu šećera u krvi na odgovarajućoj razini i izbjeći razvoj opasnih komplikacija kod dijabetesa.

Pokušavajući se oporaviti od bolesti, pacijenti pribjegavaju različitim netradicionalnim metodama. Treba imati na umu da se često takvi pokušaji kobno završavaju.

Može li se dijabetes izliječiti ako se izvodi operacija - implantacija umjetne žlijezde koja će proizvesti pravu količinu inzulina? Savremena medicina u ovom slučaju ne može garantovati potpunu stabilizaciju pacijentovog stanja, jer metoda ima svojih nedostataka.

Narodni lijekovi za dijabetes tipa 2

Kod dijabetesa tipa 2 proizvodi se dovoljno inzulina, ali tjelesna tkiva na njega ostaju neosjetljiva zbog nepravilnog metabolizma. Sve to dovodi do povećanja nivoa glukoze u krvi. Da bi se normalizirala koncentracija šećera i održala optimalna norma, preporučuju se narodni lijekovi koji blago djeluju na organizam.

  • Liječenje dijabetesa kod žena alternativnim metodama
  • Narodni recepti za liječenje dijabetesa kod djece
  • Učinkovite narodne metode liječenja muškaraca
  • Narodni lijekovi za starije osobe

Tinktura češnjaka

  1. Uzme se 100 g belog luka, oguljen i pažljivo seckan.
  2. Dobivenu kašu od belog luka prelijemo suhim prirodnim crvenim vinom (1 l).
  3. Sastav se stavlja na toplo mjesto i ostavlja se 14 dana, jer lijek treba dobro infuzirati.
  4. Proizvod se mora protresti jednom dnevno.
  5. Nakon određenog razdoblja, smjesa se mora filtrirati pomoću čiste gaze, prethodno presavijene u nekoliko slojeva.

Gotov lijek se uzima neposredno prije jela, tačno 10 tsp. tri puta dnevno. O koristi češnjaka kod dijabetesa možete saznati ovdje.

Limun s celerom i jabukom

  1. Trebat ćete uzeti korijen celera (500 g), oguliti i nasjeckati.
  2. Zajedno s oguliti, u blenderu protresti 6-7 limuna.
  3. Operite jabuke, oguliti i jezgro. Samljeti u blenderu.
  4. Sve komponente se kombiniraju, sastav se stavi u vodenu kupelj i ostavi se 2 sata.

Gotov lijek uzimajte ujutro na prazan stomak, 15 g svaki (otprilike 30 minuta prije obroka).

U sljedećem ćemo članku govoriti više o prednostima limuna kod dijabetesa.

Za gastrointestinalne bolesti ne treba koristiti ovaj recept za snižavanje visokog šećera u krvi.

Infuzija jorgovana

  1. Da biste pripremili ovaj lijek, morate uzeti pupoljke jorgovana (15 g) i sipati vodu (1 l).
  2. Sastav se ostavlja pola sata, jer lijek treba dobro infuzirati.

Gotov lijek uzima se otprilike 30 minuta prije obroka sa 15 g infuzije jorgana. Ovaj lijek treba piti svaki dan.

Luk sirup

  1. Luk treba uzeti ne prevelik (5 glava), oguliti i sitno nasjeckati.
  2. Dobiveni luk od luka pomešan je s prokuhanom vodom (2 l), ali samo na sobnoj temperaturi.
  3. Sastav se 24 sata stavi u tamno mjesto i infuzija.
  4. Nakon navedenog vremena, potrebno je procijediti sastav.

Gotov lijek prije obroka morate uzimati tri puta dnevno, po 30 g svaki (oko 20-25 minuta). Kompletan tok terapije traje 14 dana.

Aspenova kora

  1. Korpa aspena (1 kašika L.) uzima se i napuni kipućom vodom (200 ml).
  2. Sastav se ostavi neko vrijeme, tako da se dobro infuzija.

Ovaj ljekoviti dekokt preporučuje se uzimati u početnoj fazi razvoja bolesti. Pročitajte više o kora aspena za dijabetes - pročitajte ovdje.

  1. Prvo se šargarepa sitno sjecka, a zatim se napuni vodom.
  2. Proizvod se ostavi neko vrijeme dok se ne infundira (2-3 sata).
  3. Lijek se mora filtrirati kroz gazu, prethodno savijenu u nekoliko slojeva.

Gotov lijek uzima se 1/3 šalice prije obroka.

Liječenje hrena

  1. Oguljeni hren se drobi (20 g), a mora se koristiti samo svježi proizvod.
  2. Hren se prelije s kiselim mlijekom (1 kašika) i ostavi na tamnom i hladnom mjestu 8 sati, da se lijek dobro ukuha.
  3. Nakon određenog vremena, sastav se uzima neposredno prije jela (oko pola sata) po 1 kašika. l

Važno je proći cjelovit tečaj terapije, čije se trajanje određuje pojedinačno, uzimajući u obzir težinu tijeka bolesti - sve dok se ne dogodi pozitivan pomak u blagostanju.

Sok od luka

  1. Luk se oguli i sitno secka.
  2. Nastala kaša od luka prebacuje se u gazu, presavijenu u nekoliko slojeva i sok pažljivo iscijedi.
  3. Zatim se sok pomiješa s alkoholom - sve komponente se uzimaju u jednakim omjerima.

Uzimajte sastav 40 dana po 20 g dnevno. Nakon završetka kursa pravi se pauza od 20 dana i obavlja se drugi.

Grah za dijabetes

  1. Trebate uzeti bijeli grah (15 kom.).
  2. Zatim se prokuha, ali prohlađena voda (1 kašika).

Otprilike 50-60 minuta prije doručka, na prazan stomak, morate jesti grah (7 kom.) I popiti pola tekućine. Potpuni kurs liječenja traje tačno 40 dana.

Oat Cure

  1. Da biste pripremili ovaj lijek, trebate uzeti prethodno očišćene zobne žitarice (1 kg) i samljeti ga u mlincu za kafu.
  2. Zatim se uzme mljeveni proizvod (4 kašike) i prelije vodom (500 g).
  3. Sastav ključa 5 minuta.
  4. Gotovo piće pije se pola sata prije doručka, uvijek na prazan stomak.

Ovaj lijek je potrebno uzimati jednom u dva dana, dok se ne pokaže poboljšanje pokazatelja glukoze.

Ovdje su izložene i druge informacije o koristima zobi za dijabetes.

Ostale metode liječenja dijabetesa tipa 2 možete naći u našem sljedećem članku: http://diabet.biz/lechenie/vylechit-diabet-2-tipa.html.

Listovi ribizle

  1. Listovi ribizle moraju se dobro oprati, potom temeljito osušiti i usitniti sirovinama.
  2. Trebat ćete uzeti točno 1 kašiku. l sjeckani listovi ribizle i prelijte kipućom vodom (1 kašika).
  3. Sastav je potrebno ostaviti pola sata, nakon čega je potrebno procijediti.

Gotov lijek se uzima 100 g 3-5 puta dnevno.

Djeca koja pate od dijabetesa tipa 2 mogu jesti i svježe bobice ribizle.

Upotreba pelina

  1. Morat ćete uzeti prethodno osušeni i sjeckani pelin (1 kašika) i sipati kipuću vodu (1 kašika).
  2. Sastav se izlije u termos, čvrsto zatvori poklopcem i ostavi se 10-13 sati, jer lijek treba dobro infuzirati.
  3. Nakon određenog vremena, juha se filtrira kroz sitno sito ili gazu, presavijenu u nekoliko slojeva.

Lijek se uzima svako jutro, neposredno prije jela po 1/3 kašike. Potpuni tijek terapije traje 9-14 dana, ovisno o težini bolesti i individualnim karakteristikama tijela.

Za liječenje dijabetesa može se koristiti i posebna biljna kolekcija koja uključuje pelin. Za pripremu proizvoda morate se pridržavati sljedeće sheme:

  1. Najprije morate prikupiti posebnu kolekciju biljaka - angelika, timijan, korijenje peperminta, korijen leuzee, ribizla, šargarepa, irođa, pelin i bobice borovnice.
  2. Sve su komponente dobro drobljene - uzima se točno 20 g svakog sastojka.
  3. Biljna smjesa se prelije votkom (500 g).
  4. Infuzija se ostavlja tačno 5 dana, ali ne manje.
  5. Za to vrijeme formira se balzam, koji prvo mora isušiti, a potom filtrirati.
  6. Preostali kolač ponovo se prelije kipućom vodom (500 g) i smjesa se ostavi jedan dan.
  7. Nakon određenog vremena lijek se filtrira i pomiješa sa glavnom infuzijom.

Redovno uzimajte sastav tačno na 1 kašiku.

  1. Uzmite pola glave češnjaka, oguljeno i izgnječeno.
  2. Češnjak se prelije vrućom vodom (500 g).
  3. Spremnik s otopinom zatvori se poklopcem i zamota u topli ručnik, ostavi 30 minuta.
  4. Nakon pola sata, čaj od belog luka obavezno se filtrira.

Piće se pije tokom dana u malim porcijama.

Elecampane korijen

  1. Korijen elecampana se drobi (za to je najbolje koristiti mlin za kafu).
  2. Potrebno je 2 žlice. l sirovine i sipaju u termos, zatim ulivaju kipuću vodu (500 g).

Lijek morate uzimati 30 minuta prije jela po 100 g tri puta dnevno.

Borovnica od borovnice

  1. Da biste pripremili ovaj lijek, trebate uzeti dobro osušene listove borovnice (1 dio), korijen repe, 1 dio ili 25 g).
  2. Smjesa se prelije kipućom vodom (1 l).
  3. Sastav se kuha na minimalnoj toploti 5-6 minuta.
  4. Lijek se ostavlja 15 minuta.

Đumbir je veoma koristan za dijabetes (više o ovome ovdje).

  1. Čaj od svježeg đumbira priprema se s đumbirom prema sljedećoj šemi - uzima se 1 kašika kašike. čajevca i 2 g đumbira u prahu.
  2. Sastav se prelije kipućom vodom (500 g) i kuha 3-5 minuta.

Tokom 14 dana, ovaj se čaj treba piti 200 g dva puta dnevno.

Pročitajte više o dijabetesu tipa 2 u djece - pročitajte ovdje.

Učinkovite narodne metode liječenja muškaraca

Kad se povećavaju razine šećera u krvi, sljedeći se lijekovi posebno preporučuju muškarcima:

  1. Mumiju je potrebno svako jutro piti po 0,2 g.
  2. Ovaj prirodni lijek uzima se neposredno prije jela ujutro (oko 60 minuta) i uveče prije spavanja.
  3. Potpuni kurs liječenja traje točno 10 dana, a zatim se pravi pauza od 5 dana.

Pojedinačno, doza lijeka može varirati, dostižući 12 g, u nekim slučajevima i više. To direktno ovisi o težini bolesti i njenom toku.

  1. Za pripremu lijeka s cimetom uzima se 1 kašika. lzačina i prelijte kipućom vodom.
  2. Smjesa se ostavi 30 minuta, jer treba dobro infuzirati.
  3. Zatim se u dobijenu otopinu ulože 2 žlice. l prirodni tečni med i sve komponente se dobro izmiješaju.
  4. Proizvod se ostavlja preko noći u hladnjaku ili na hladnom mjestu.

Ujutro, terapeutski čaj treba podijeliti na dva približno jednaka dijela - jedan se pije ujutro na prazan stomak prije doručka, a drugi pred spavanje, uveče.

Cimet nije samo vrlo ukusan i mirisan začin, već je i neprocjenjivi pomoćnik u liječenju dijabetesa tipa 2 kod muškaraca. Činjenica je da ova začina doprinosi brzom smanjenju glikemije, dok se stepen osjetljivosti na ćelijski inzulin povećava, postojeći upalni procesi se eliminiraju. Više o koristima cimeta za dijabetes saznajte ovdje.

Soda

Soda je djelotvorno sredstvo za liječenje dijabetesa tipa 2, jer pomaže smanjiti kiselost tijela, što također uzrokuje povećanje razine glukoze.

  1. Soda se uzima dva puta dnevno po 0,5 kašike kašike. Zahvaljujući ovakvom pristupu, otrovi se eliminiraju iz tijela puno brže.
  2. Za liječenje dijabetesa možete kombinirati soda s mlijekom.

Listovi borovnice

Za borbu protiv hiperglikemije kod blagog oblika dijabetesa preporučuje se upotreba lišća borovnice.

  1. Da biste napravili ljekovitu infuziju, uzima se 1 tsp. prethodno sjeckani listovi borovnice i preliju kipućom vodom (250 g).
  2. Sastav treba ostaviti 30 minuta da dobro inzistira, a zatim procijedite.

Gotov lijek morate uzimati tri puta tokom dana u 1/3 ili ½ šalice (liječnik će odrediti tačnu dozu na individualnoj osnovi). Gotova ljekovita infuzija može se neko vrijeme čuvati u hladnjaku.

Krimska stevija

Ovaj alat pomaže pri snižavanju šećera u krvi, uključujući holesterol, istovremeno povećavajući efikasnost gušterače i jetre, te poboljšava sastav krvi.

  1. Za pripremu ljekovite tinkture uzima se 1 kašika. l stevije i prelijte kipućom vodom (1 kašika).
  2. Sastav se ostavlja 10 minuta, tako da se lijek dobro infuzija.
  3. Tinktura se filtrira i prihvati.

Korijen maslačka

Upotreba korijena maslačka za liječenje dijabetesa tipa 2 ima pozitivan učinak na imunitet i restorativni učinak.

  1. Uzimamo korijenski dio maslačka, ogulimo ga i sitno sjeckamo.
  2. Maslačak se prelije kipućom vodom (250 g).
  3. Sastav se ostavlja 20 minuta, nakon čega se obavezno filtrira.
  4. Lijek je potrebno uzimati tokom dana prije obroka prema ¼ čl.

Alternativne metode liječenja šećerne bolesti tipa 2 imaće pozitivan učinak samo u kombinaciji s primjenom terapije lijekovima, koje treba odabrati liječnik. Ali u slučajevima kada se opazi predijabetičko stanje, takva sredstva postaju efikasnija.

Gastrointestinalni oporavak

Liječenje dijabetesa započinje obnavljanjem probavnog trakta. Prije jela, potrebno je progutati kuglice iz kolača povrća, ne morate ih žvakati. Zapremina uljanog kolača je najmanje 2-4 žlice po prijemu. Uljni kolači pripremaju se od biljaka koje su najpovoljnije za liječenje gastrointestinalnog trakta i organizma u cjelini.

Ostavite Svoj Komentar