Je li moguća trudnoća kod dijabetesa tipa 1?

Trudnoća je uzbudljivo i anksiozno stanje u životu žene, ali zahtijeva značajno naprezanje svih snaga tijela. Tokom trudnoće aktiviraju se sve vrste metabolizma, a ako postoji bilo koja metabolička bolest, tada se njen tok može nepredvidivo promijeniti. Metabolizam ugljikohidrata tokom gestacije danas je tema našeg članka. Reći ćemo vam kako trudnoća prolazi u pozadini dijabetesa tipa 1 i tipa 2, kako prijeti majci i plodu i kako se nositi s njom.

U Rusiji je prevalenca dijabetesa tipa 1 i 2 među trudnicama 0,9–2%. Među poremećajima metabolizma ugljikohidrata u trudnica razlikuju se sljedeći oblici:

1. Dijabetes, koji je postojao kod žene prije trudnoće (gestacijski dijabetes):

- dijabetes tipa 1
- dijabetes tipa 2
- druge vrste dijabetes melitusa: pankreatogeni - nakon pretrpljenog pankreatitisa, nekroze pankreasa, oštećenja gušterače lijekovima, dijabetesa izazvanih infekcijama: citomegalovirus, rubeola, virus gripe, virusni hepatitisi B i C, opisthorhijaza, ehinokokoza, kriptosporodioza, la.

2. Gestacijski dijabetes melitus (GDM). GDM je kršenje metabolizma ugljikohidrata koji se razvio u ovoj trudnoći, njegova težina varira, prognoze i liječenje također.

Kada je trudnoća s dijabetesom kontraindicirana:

1) Prisutnost progresivnih komplikacija šećerne bolesti (proliferativna retinopatija, nefropatija sa smanjenjem klirensa kreatinina, to jest, s kršenjem filtrirajuće funkcije bubrega), to stvara opasnost za majčin život.

2) Inzulinski otporni i labilni oblici dijabetesa (dijabetes, koji inzulin slabo korigira, često dolazi do skokova razine šećera u krvi, acetona u urinu i hipoglikemijskih stanja).

3) Prisutnost dijabetesa kod oba supružnika.

4) Kombinacija dijabetes melitusa i Rh senzibilizacije majke (Rhesus - negativna majka i Rhesus - pozitivni plod).

5) Kombinacija dijabetesa i aktivne plućne tuberkuloze.

6) Antenatalna smrt ploda (posebno ponovljena) i / ili rađanje djece s oštećenjima u razvoju protiv kompenziranog dijabetesa. U tom slučaju je neophodna konsultacija s genetikom oba supružnika.

Trudnoća i dijabetes tipa 1

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest endokrinog sustava, koja se očituje povećanjem šećera u krvi zbog apsolutnog nedostatka inzulina.

Nasljedstvo dijabetesa tipa 1 iznosi oko 2% ako je majka bolesna, oko 7% ako je otac bolestan i oko 30% ako su oba roditelja bolesna.

Simptomi dijabetesa tipa 1:

Simptomi dijabetesa tipa 1 u trudnica isti su kao i van trudnoće. Ali u trudnica fluktuacije metabolizma ugljikohidrata mogu biti izraženije, u prvom tromjesečju povećava se rizik od hiperglikemije (visokog šećera u krvi), u II, naprotiv, hipoglikemije (smanjenja šećera u krvi ispod normalnih vrijednosti).

Dijagnostika

1. Nivo glukoze u krvi. U trudnica je norma do 5,1 mmol / l. Priprema i dostava analize ne razlikuje se od trudnica koje nisu trudnice. Šećer u krvi mjeri se ujutro na prazan stomak u venskoj krvi. Da bi se kontrolirala glikemija, krv se uzorkuje nekoliko puta dnevno, to se naziva glikemijski profil.

2. Šećer i aceton u urinu. Ovi pokazatelji određuju se pri svakom pojavljivanju u predporodnoj klinici, zajedno s općim brojem urina.

3. Glikolirani hemoglobin (Hb1Ac). Norma 5,6 - 7,0%.

4. Dijagnoza komplikacija. Komplikacije dijabetesa su polineuropatije (oštećenje živaca) i angiopatija (oštećenje krvnih žila). Od angiopatija nas zanimaju mikroangiopatije (oštećenja malih žila).

Dijabetička nefropatija je lezija malih žila bubrega, što postepeno dovodi do smanjenja njihove funkcije filtracije i razvoja zatajenja bubrega. Tokom trudnoće opterećenje na bubrezima povećava se, osim toga, povećava se rizik od infekcije. Zbog toga se i kontrola urina obavlja svako pojavljivanje u predporodničkoj klinici.

Pogoršanje stanja bubrega može poslužiti kao kontraindikacija za gestaciju, indikacija za hemodijalizu (aparat za umjetni bubreg) i prerano porođaj (rizik za majčin život).

Dijabetička retinopatija je lezija malih žila mrežnice. Trudnoća kod pacijentice s dijabetesom treba planirati, uključujući i to što je ponekad potrebna laserska koagulacija mrežnice prije trudnoće da bi se smanjio rizik od odvajanja mrežnice. Kasne faze retinopatije kontraindikacija su neovisnom porođaju (ne možete se gurati, jer postoji visoki rizik od odvajanja mrežnice), a ponekad i do porođaja.

5. Takođe, sve žene sa šećernom bolešću prolaze opšti pregled kojim se zaključuje zdravstveno stanje.

- Opšti test krvi.
- Analiza mokraće (protein urina).
- Biohemijski test krvi (ukupni protein, albumin, urea, kreatinin, direktan i indirektni bilirubin, alanin aminotransferaza, aspartat aminotransferaza, alkalna fosfataza).
- koagulogram (pokazatelji koagulabilnosti krvi).
- Analiza dnevnog urina na protein.

6. Dijagnoza fetusa:

- Ultrazvuk + dopplerometrija (za procenu ispravnog razvoja ploda, težina, usklađenost s terminom, prisustvo oštećenja, količina vode i aktivnost protoka krvi)

- Kardiotokografija (CTG) za procenu srčane aktivnosti, pokreta i kontraktilnosti materice

Komplikacije dijabetesa tipa 1 za majku:

1) Nestabilan tijek šećerne bolesti, porast hipoglikemijskih stanja (nagli pad šećera u krvi do hipoglikemijske kome), epizode ketoacidoze (porast acetona u krvi i urinu, ekstremna manifestacija je ketoacidotska koma).

2) Pogoršanje tijeka dijabetesa i napredovanje vaskularnih komplikacija, sve do prijetnje gubitka vida ili naglog pada funkcije bubrega uz potrebu hemodijalize (umjetni bubreg).

3) Komplikacije u trudnoći: karakteristične su opasnost od preeklampsije, prijetnja prekida trudnoće, prerano ispuštanje vode, polihidramnija, fetoplacentalna insuficijencija, česte infekcije mokraćnih putova, rekurentne vulvovaginalne infekcije (kandidijaza i druge).

4) Anomalije porođaja (slabost porođaja, distocija ramena, odnosno zaglavljena ramena ploda u porođajnom kanalu, što dovodi do ozljeda majke i ploda, akutne hipoksije ploda tokom porođaja).

5) Povreda rađanja (tkiva su manje elastična, često su zahvaćena gljivičnom infekcijom, u kombinaciji s velikim plodom to dovodi do puknuća perineuma).

6) Povećava se rizik od hirurškog porođaja. Zbog velike veličine ploda, porođaj se često obavlja carskim rezom. Žene sa šećernom bolešću često se operiraju rutinski i ranije nego u 39-40 tjedana. Ako beba do 37 tjedana već teži više od 4000 grama, tada će daljnje produženje trudnoće dovesti do povećanja broja komplikacija. Takvim se pacijentima mora dostaviti planirano, nakon prilagođavanja doze inzulina (zajedno s endokrinologom).

7) Učestalost postporođajnih gnojnih - septičnih komplikacija (postporođajni endometritis) se povećava.

Komplikacije šećerne bolesti tipa 1 za fetus:

1) Dijabetička fitopatija ili embriofetopatija (100% vjerovatnoća). Dijabetička fitopatija je karakterističan kompleks poremećaja koji je uzrokovan kombinacijom više faktora (perzistentna hiperglikemija, hronična fetalna hipoksija i drugi metabolički poremećaji svojstveni šećernoj bolesti).

Na gornjoj slici nalaze se dvije bebe jedna pored druge, s desne strane normalne težine, a sa lijeve strane dijabetička fetepatija.

Koncept dijabetičke fepatije uključuje skup kliničkih kriterijuma:

- Velika masa i dužina tijela pri rođenju (makrosomija).
- Natečenost i plavkasto-ljubičasta boja kože, uglavnom lica nakon rođenja (lice vrste Cushingoid, slično se javlja i kod odraslih i djece koja primaju liječenje prednizonom i drugim glukokortikoidnim hormonima). Moguća je intrauterina pothranjenost ploda, međutim, čak i u ovom slučaju, dolazi do promjene na licu prema kushingoidnom tipu.

- Morfofunkcionalna nezrelost.
- Sindrom respiratornih poremećaja usled poremećene sinteze surfaktanata.
- Kongenitalne srčane greške, kardiomegalija u čak 30% slučajeva.
- ostale urođene malformacije.
- hepatomegalija i splenomegalija (povećanje veličine jetre i slezine).
- Kršenje postnatalne adaptacije kod 80% novorođenčadi: klinički simptomi hipoglikemije, hipokalcemije i hipomagnezimije (prema laboratorijskim podacima mogu se pojaviti grčevi mišića, oslabljeno gutanje)

Makroomija se doslovno prevodi s latinskog jezika kao "veliko tijelo". Pretjerani unos šećera u krvi majke, pa otuda i plod, dovodi do toga da beba prikupi višak tjelesne težine i teži više od 4000 grama, duljina tijela je veća od 54 cm.

Krupno voće - voće težine 4000 g. do 5000 gr.
Plod - džinovski - je plod težak više od 5000 g.

Makrosomija fetusa nije uvijek uzrokovana šećernom bolešću, razlog može biti visoki rast i velika konstitucija oba roditelja, Beckwith-Wiedemannov sindrom (urođena bolest koju karakterizira vrlo brz rast, asimetrični razvoj tijela, povećan rizik od raka i neke urođene anomalije), pretilost u majke (čak i u nedostatku dijabetesa tipa 2).

Kongenitalne malformacije.

Najčešće su pogođeni centralni živčani sustav (mozak i leđna moždina), srce (srčane mane, kardiomegalija, tj. Značajno povećanje srca sa padom njegove kontraktilne funkcije), koštani sistem, gastrointestinalni trakt (sindrom pada malog creva, atrezija anusa) i genitourinarni trakt (aplazija). bubrezi, udvostručivanje uretera i dr.). Također među djecom žena koje imaju dijabetes melitus fenomen obrnutog ("zrcalnog") rasporeda organa znatno je češći.

Postoji sindrom kaudalne regresije ili kaudalne diskinezije (odsutnost ili nerazvijenost križnice, potkoljenice, rjeđe lumbalnih kralježaka, nepotpun razvoj femura).

Defekti se razvijaju zbog oštećenja žumančane vreće u ranoj trudnoći (4-6 tjedana), koja se razvija protiv hipoksije uzrokovane hiperglikemijom. Ako žena pristupi pripremljenoj trudnoći s normaliziranom razinom glukoze u krvi i glikoliranim hemoglobinom, tada se taj rizik može svesti na najmanju moguću mjeru.

Uprkos velikoj težini, djeca s dijabetesom mogu se rađati nezrela, prije svega pluća. Uz pretjeranu glikemiju, poremećena je sinteza surfaktanata u tijelu.

Surfaktant je supstanca nalik masnoći koja se nalazi unutar plućnih vezikula (koju dijete još nije ispravljalo i ne izgleda poput vezikula) i, prema tome, podmazuje ih. Zahvaljujući surfaktantu, plućne vezikule (alveoli) ne odumiru. Kada je u pitanju novorođenče, to je posebno važno. Alveoli bi se trebali ispraviti i ne padati već od prvih udisaja. Inače, respiratorno zatajenje i stanje koje se naziva „respiratorni distres sindrom novorođenčeta“ ili „respiratorni distres sindrom“ (SDR) ubrzano se razvijaju. Da bi se spriječilo ovo hitno i ozbiljno stanje, SDR se često sprječava intramuskularnom injekcijom deksametazona, a sinteza surfaktanata je ubrzana hormonom.

Hipoglikemija kod novorođenčadi.

Smanjeni šećer u krvi u prva 72 sata kod novorođenčadi niži od 1,7 mmol / l, u nedonoščadi i bebe sa zastojem u razvoju nižim od 1,4 mmol / l, blijedošću, vlažnošću kože, tjeskobom, razdraženim vriskom, napadima apneje (epizode dugotrajnog kašnjenja disanje), a zatim oštra letargija, slabljenje sisanja, nistagmus ("praćenje" ritmičkih pokreta očiju koji nisu kontrolirani i usmjereni u jednom smjeru), letargija do hipoglikemijske kome.

Nakon 72 sata smatra se hipoglikemijskim stanjem smanjenje šećera u krvi manjoj od 2,2 mmol / L. Ovo stanje je podložno intenzivnom liječenju u bolnici.

2) Fetalna hipoksija (stanje stalne gladovanja kisikom u plodu, što povlači za sobom razne komplikacije, pročitajte više u našem članku "Fetalna hipoksija"). Hipoksija fetusa uzrokuje i stanje policitemije, odnosno zadebljanje krvi, porast broja svih krvnih zrnaca. To dovodi do stvaranja mikrotromba u malim posudama, a može također dovesti do produžene žutice novorođenčeta.

3) Povreda rađanja. Klinički uska karlica neusklađena je između veličine ploda i veličine zdjelice majke. Zbog osobitosti tijela fetusa kod dijabetes melitusa, rameni pojas „ne odgovara“ najčešće dolazi do komplikacija poroda, nazvane „distocija ramena“. Ramena fetusa zaglave se u rodnom kanalu duže od 1 minute i ne mogu dovršiti rotaciju. Drugo razdoblje porođaja kasni i to je prepuno ozljeđivanju majke i ploda.

Prijetnja distocija za fetus:

- prelome ramena i / ili ključne kosti,
- oštećenje pleksusa brahijalnog živca,
- oštećenja žila kičmene moždine u cervikalnom području,
- povreda glave
- asfiksija (gušenja) fetusa,
- Intranatalna smrt fetusa.

Lečenje dijabetesa tipa 1 u trudnoći

Tokom trudnoće nastojimo što više ograničiti upotrebu lijekova, ali to se ne odnosi na inzulin. Odsustvo ili nedovoljna doza inzulina predstavlja rizik za život i zdravlje majke i bebe.

U toku trudnoće koriste se svi isti pripravci inzulina kao u uobičajenom liječenju pacijenata s dijabetesom tipa 1. Čak i ako već imate jasno odabran režim primjene inzulina, onda ga tokom trudnoće treba ispraviti. Metabolizam ugljikohidrata tokom trudnoće je nestabilan, ovisi o promjenjivim potrebama fetusa, kao i o vremenu kada gušterača fetusa počinje funkcionirati.

I tromjesečje - sklonost hipoglikemijskim stanjima.

- smanjenje potreba za insulinom za 10 - 20%
- povećani rizik od ketoacidoze (rana toksikoza, povraćanje trudnice)

II tromjesečje - sinteza hormona pomoću placente (progesterona, placentnog laktogena).

- povećava se otpornost na inzulin
- povećana potražnja za insulinom (2 do 3 puta)

III tromjesečje - do 36. tjedna funkcija placentalnog kompleksa postepeno umire

- smanjena potreba za inzulinom
- povećani rizik od hipoglikemije

Porođaj - veliki rizik od hipoglikemije zbog visoke psihofizičke aktivnosti.

Odabir lijekova, doza i režima trebao bi provesti ljekar - endokrinolog i nitko više! U optimalno odabranom režimu liječenja u mogućnosti ste izdržati zdravu bebu i održavati zdravlje.

Posmatranje

Sve žene s pre gestacijskim dijabetesom koje planiraju dobiti dijete trebalo bi pregledati endokrinolog 5 do 6 mjeseci prije predloženog začeća. Razjašnjava se stupanj kompenzacije dijabetesa, prisutnost i težina komplikacija, provode se tečajevi za samokontrolu glikemije (Škola dijabetesa).

Zajedno s endokrinologom, pacijentica se savjetuje s porodjarom-ginekologom kako bi odlučila o mogućnosti prenošenja trudnoće.

Trudnica s dijabetesom treba biti hospitalizirana u endokrinološkom odjeljenju u određeno vrijeme, ako se stanje neplanirano pogorša.

- Prva hospitalizacija u periodu od 4-6 nedelja.Izvodi se ako žena nije pregledana prije trudnoće ili ako je trudnoća spontana i neplanirana, rješavaju se ista pitanja kao i s pregravidom pripreme (kompenzacija, komplikacija i mogućnost porođaja) ili ako su komplikacije u trudnoći nastale u ranim fazama.

- Druga hospitalizacija u 12-14 tjedana, kada se smanjuje potreba za inzulinom i povećava rizik od hipoglikemije.

- Treća hospitalizacija u 23-24 tjedna trudnoće: korekcija doza inzulina, kontrola tijeka angiopatije (protein urina, mikroalbuminurija, pregled fundusa i dr.), Identifikacija i liječenje komplikacija trudnoće (prijetnja preranog rođenja, polihidramnija, ponavljajuće infekcije mokraćnih putova) praćenje fetusa (ultrazvuk, dopleplemetrija)

- Četvrta hospitalizacija u 30. i 32. tjednu: prilagođavanje doze inzulina, praćenje tijeka dijabetičkih komplikacija, praćenje stanja fetusa (III ultrazvučni skrining, dopleplemetrija, CTG), opći pregled (opći testovi krvi i urina, biohemijski testovi krvi, zgrušavanje krvi) , prema indikacijama, provodi se profilaksa respiratornog distres sindroma fetusa s deksametazonom (uz prisustvo prijetnje preranog rođenja) izbor načina porođaja i priprema za porođaj

Dijeta trudnoće, u ovom slučaju, ista je kao i za sve pacijente s dijabetesom. Neophodno je pratiti dovoljnu količinu unosa proteina i kalorija.

Što je kompenziraniji ugljikohidratni metabolizam majke u vrijeme trudnoće i tijekom nje, to je manji rizik od svih ovih komplikacija ili manje značajan i opasan po njihovoj težini.

Trudnoća sa dijabetesom tipa 2

Dijabetes tipa 2 je bolest kod koje su stanice tijela neosjetljive na inzulin. Gušterača kod ove bolesti nije oštećena, proizvodnja inzulina može biti potpuno normalna, ali neke stanice tijela (u prvom redu masne stanice) oštećuju receptore za inzulin (osjetljive točke na staničnoj stijenci). Tako se formira inzulinska rezistencija, odnosno neosjetljivost ćelija na inzulin.

Proizvodi se inzulin, ali on ne može kontaktirati stanice i pomoći im da apsorbiraju glukozu. Patofiziološki mehanizam oštećenja krvnih žila i živaca zbog hiperglikemije ovdje će biti isti kao kod dijabetesa tipa 1.

Najčešće, dijabetes tipa 2 prati višak kilograma, pa sve do morbidne (bolne) gojaznosti. Višak kilograma, osim narušenog metabolizma ugljikohidrata, izaziva i povećano opterećenje na kardiovaskularni sistem i zglobove. Također, sa viškom kilograma ili povećanim povećanjem tjelesne težine tokom trudnoće, povećava se rizik od tromboflebita i varikoznih vena.

Žalbe su vrlo slične simptomima dijabetesa tipa 1. Ali za razliku od dijabetesa tipa 1, ne primjećuje se gubitak kilograma, čak, naprotiv, zbog učestalih napada gladi, pacijent jede mnogo veću količinu hrane nego što je potrebno. A napadi gladi mogu se dogoditi zbog skokova razine inzulina. Tijelo proizvodi pravu količinu, ćelije ga ne opažaju, razina inzulina raste još više. Neke ćelije i dalje ostaju osjetljive na inzulin, njegove povećane doze mogu im se „doprijeti“, glukoza u krvi naglo pada i postoji osjećaj „vučje“ gladi. Tijekom napada gladi, žena pojede veliku količinu hrane i u pravilu lako probavljivu (jednostavni ugljikohidrati u obliku hljeba, slatkiša i drugih poslastica, jer je glad zaista nekontrolirana i nema vremena za kuhanje zdrave hrane) i tada se mehanizam zatvara u obliku "začaranog kruga" "

Šećerna bolest tipa 2, kao što je već spomenuto, ide zajedno s pretilošću i u početku se inzulin proizvodi u dovoljnim količinama. Ali tada stalna stimulacija gušterače na proizvodnju velikih količina inzulina iscrpljuje beta ćelije (specijalizovane ćelije gušterače koje proizvode inzulin). Kada se beta ćelije istroše, nastaje sekundarni nedostatak inzulina. Razlika između ovih stanja u liječenju. U drugom slučaju inzulin je od vitalne važnosti.

Dijagnostičke mjere su iste kao kod dijabetesa tipa 1. Također je potrebno utvrditi razinu glukoze u krvi, glikoliranog hemoglobina, proći opći plan pregleda (vidi gore), kao i konsultacije s ljekarima specijalistima (prvenstveno okulistom).

Posljedice za majku i plod za dijabetes tipa 2 iste su kao i za dijabetes tipa 1, jer su sve posljedice dugoročno visokog šećera u krvi, a u ovom slučaju nije toliko važno iz kojeg razloga.

Lečenje dijabetesa tipa 2 u trudnoći

Ali način lečenja dijabetesa tipa 2 može se razlikovati od tipa 1. Prije trudnoće pacijentica je primala lijekove koji snižavaju šećer u krvi i utječu na težinu (doprinose gubljenju kilograma) i / ili se pridržavala posebne prehrane.

Nema smisla nabrajati lijekove koji se koriste za liječenje dijabetesa tipa 2 PRIJE trudnoće, jer su svi trudovi kontraindicirani tokom trudnoće.

Kada dođe do trudnoće, odlučuje se o pitanju prebacivanja pacijentice na inzulin ili (na samom početku dijabetesa i gojaznosti ne više od I - II stepena) na dijetu. Prijevod provodi endokrinolog pod budnim nadzorom šećera i općim stanjem žena.

Dijeta za dijabetes tipa 2 ista je kao i za dijabetes tipa 1.

Sprečavanje komplikacija

Prevencija se sastoji od redovnog praćenja od strane specijalista (zajedničko upravljanje pacijentom od strane akušera-ginekologa i endokrinologa) i pridržavanja specijalizovane ishrane.

Posmatranje

Sve žene s pre gestacijskim dijabetesom koje planiraju dobiti dijete trebalo bi pregledati endokrinolog 5 do 6 mjeseci prije predloženog začeća. Razjašnjava se stupanj kompenzacije dijabetesa, prisutnost i težina komplikacija, provode se tečajevi za samokontrolu glikemije (Škola dijabetesa).

Zajedno s endokrinologom, pacijentica se savjetuje s porodjarom-ginekologom kako bi odlučila o mogućnosti prenošenja trudnoće.

Trudnica s dijabetesom treba biti hospitalizirana u endokrinološkom odjeljenju u određeno vrijeme, ako se stanje neplanirano pogorša.

- Prva hospitalizacija u periodu od 4-6 nedelja. Izvodi se ako žena nije pregledana prije trudnoće ili ako je trudnoća spontana i neplanirana, rješavaju se ista pitanja kao i s pregravidom pripreme (kompenzacija, komplikacija i mogućnost porođaja) ili ako su komplikacije u trudnoći nastale u ranim fazama.

- Druga hospitalizacija u 12-14 tjedana, kada se smanjuje potreba za inzulinom i povećava rizik od hipoglikemije.

- Treća hospitalizacija u 23-24 tjedna trudnoće: korekcija doza inzulina, kontrola tijeka angiopatije (protein urina, mikroalbuminurija, pregled fundusa i dr.), Identifikacija i liječenje komplikacija trudnoće (prijetnja preranog rođenja, polihidramnija, ponavljajuće infekcije mokraćnih putova) praćenje fetusa (ultrazvuk, dopleplemetrija)

- Četvrta hospitalizacija u 30. i 32. tjednu: prilagođavanje doze inzulina, praćenje tijeka dijabetičkih komplikacija, praćenje stanja fetusa (III ultrazvučni skrining, dopleplemetrija, CTG), opći pregled (opći testovi krvi i urina, biohemijski testovi krvi, zgrušavanje krvi) , prema indikacijama, provodi se profilaksa respiratornog distres sindroma fetusa s deksametazonom (uz prisustvo prijetnje preranog rođenja) izbor načina porođaja i priprema za porođaj

Dijeta trudnoće, u ovom slučaju, ista je kao i za sve pacijente s dijabetesom. Neophodno je pratiti dovoljnu količinu unosa proteina i kalorija.

Što je kompenziraniji ugljikohidratni metabolizam majke u vrijeme trudnoće i tijekom nje, to je manji rizik od svih ovih komplikacija ili manje značajan i opasan po njihovoj težini.

Trudnoća sa dijabetesom tipa 2

Dijabetes tipa 2 je bolest kod koje su stanice tijela neosjetljive na inzulin. Gušterača kod ove bolesti nije oštećena, proizvodnja inzulina može biti potpuno normalna, ali neke stanice tijela (u prvom redu masne stanice) oštećuju receptore za inzulin (osjetljive točke na staničnoj stijenci). Tako se formira inzulinska rezistencija, odnosno neosjetljivost ćelija na inzulin.

Proizvodi se inzulin, ali on ne može kontaktirati stanice i pomoći im da apsorbiraju glukozu. Patofiziološki mehanizam oštećenja krvnih žila i živaca zbog hiperglikemije ovdje će biti isti kao kod dijabetesa tipa 1.

Najčešće, dijabetes tipa 2 prati višak kilograma, pa sve do morbidne (bolne) gojaznosti. Višak kilograma, osim narušenog metabolizma ugljikohidrata, izaziva i povećano opterećenje na kardiovaskularni sistem i zglobove. Također, sa viškom kilograma ili povećanim povećanjem tjelesne težine tokom trudnoće, povećava se rizik od tromboflebita i varikoznih vena.

Žalbe su vrlo slične simptomima dijabetesa tipa 1. Ali za razliku od dijabetesa tipa 1, ne primjećuje se gubitak kilograma, čak, naprotiv, zbog učestalih napada gladi, pacijent jede mnogo veću količinu hrane nego što je potrebno. A napadi gladi mogu se dogoditi zbog skokova razine inzulina. Tijelo proizvodi pravu količinu, ćelije ga ne opažaju, razina inzulina raste još više. Neke ćelije i dalje ostaju osjetljive na inzulin, njegove povećane doze mogu im se „doprijeti“, glukoza u krvi naglo pada i postoji osjećaj „vučje“ gladi. Tijekom napada gladi, žena pojede veliku količinu hrane i u pravilu lako probavljivu (jednostavni ugljikohidrati u obliku hljeba, slatkiša i drugih poslastica, jer je glad zaista nekontrolirana i nema vremena za kuhanje zdrave hrane) i tada se mehanizam zatvara u obliku "začaranog kruga" "

Šećerna bolest tipa 2, kao što je već spomenuto, ide zajedno s pretilošću i u početku se inzulin proizvodi u dovoljnim količinama. Ali tada stalna stimulacija gušterače na proizvodnju velikih količina inzulina iscrpljuje beta ćelije (specijalizovane ćelije gušterače koje proizvode inzulin). Kada se beta ćelije istroše, nastaje sekundarni nedostatak inzulina. Razlika između ovih stanja u liječenju. U drugom slučaju inzulin je od vitalne važnosti.

Dijagnostičke mjere su iste kao kod dijabetesa tipa 1. Također je potrebno utvrditi razinu glukoze u krvi, glikoliranog hemoglobina, proći opći plan pregleda (vidi gore), kao i konsultacije s ljekarima specijalistima (prvenstveno okulistom).

Posljedice za majku i plod za dijabetes tipa 2 iste su kao i za dijabetes tipa 1, jer su sve posljedice dugoročno visokog šećera u krvi, a u ovom slučaju nije toliko važno iz kojeg razloga.

Lečenje dijabetesa tipa 2 u trudnoći

Ali način lečenja dijabetesa tipa 2 može se razlikovati od tipa 1. Prije trudnoće pacijentica je primala lijekove koji snižavaju šećer u krvi i utječu na težinu (doprinose gubljenju kilograma) i / ili se pridržavala posebne prehrane.

Nema smisla nabrajati lijekove koji se koriste za liječenje dijabetesa tipa 2 PRIJE trudnoće, jer su svi trudovi kontraindicirani tokom trudnoće.

Kada dođe do trudnoće, odlučuje se o pitanju prebacivanja pacijentice na inzulin ili (na samom početku dijabetesa i gojaznosti ne više od I - II stepena) na dijetu. Prijevod provodi endokrinolog pod budnim nadzorom šećera i općim stanjem žena.

Dijeta za dijabetes tipa 2 ista je kao i za dijabetes tipa 1.

Sprečavanje komplikacija

Samokontrola šećera u krvi garancija je da ćete uvijek biti svjesni onoga što se događa u tijelu i o tome možete na vrijeme obavijestiti svog liječnika. Ne štedite novac za kupovinu glukometra. Ovo je razumno dvostruko ulaganje u zdravlje bebe i vaše zdravlje. Ponekad je tijek dijabetesa tipa 2 tokom trudnoće nepredvidiv i može zahtijevati privremeni prijelaz na inzulin u bilo kojem trenutku. Ne propustite ovaj trenutak. Izmjerite šećer u krvi barem ujutro na prazan stomak i jednom dnevno 1 sat nakon jela.

Kao što je dijabetes melitus tipa 1, što je više kompenzirana razmjena šećera, to će biti povoljniji ishod trudnoće i vaše će zdravlje manje patiti.

Trudnoća na pozadini drugih oblika dijabetesa (puno rjeđa) slijedi ista pravila. Potrebu za inzulinom utvrđuje ljekar - endokrinolog.

Naknadna trudnoća za ženu sa bilo kojom vrstom dijabetesa preporučuje se najranije nakon 1,5 godine.

Bilo koja vrsta dijabetesa je bolest koja postaje način života. Vrlo je teško podnijeti se u svakodnevnu rutinu od 1 do 5 - 6 ubrizgavanja inzulina dnevno, posebno ako se ova trudnoća pojavila iznenada. Ali to morate prihvatiti kako biste održali svoje zdravlje i sposobnost rađanja i rađanja djeteta. Što ste više disciplinirani u načinu ishrane, davanju lijekova i samokontroli, veće su vam šanse za uspjeh. I vaš akušer-ginekolog zajedno sa endokrinologom će vam pomoći u tome. Pazite na sebe i budite zdravi!

Značajke bolesti

Dijabetes tipa 1 ili dijabetes ovisan o insulinu složeno je autoimuno oboljenje kod kojeg beta ćelije gušterače ne rade. To dovodi do poremećaja iskorištavanja glukoze i hronično povišenog nivoa glukoze u krvi (hiperglikemije).

Hiperglikemija dovodi do razvoja komplikacija, dolazi do oštećenja vaskula, bubrezi, mrežnica, periferni nervi.

Redovna primjena izračunatih doza inzulina omogućava vam podešavanje razine glukoze, normalizaciju njegovog sadržaja u krvi i smanjenje rizika od komplikacija. Ali pacijent je stalno ovisan o lijeku, liječenje se ne smije prekinuti čak i tijekom trudnoće.

Planiranje trudnoće

Planiranje je jedan od najvažnijih koraka, ako buduća majka ima dijabetes.

Ako se dijagnosticiraju komplikacije povezane s dijabetesom ili druge popratne bolesti, potreban je tečaj liječenja i savjetovanje o prilagođavanju terapije trudnoći

Posebna pažnja mora se posvetiti stabilizaciji nivoa glukoze u krvi.

Začeće se može planirati samo u slučaju pouzdanog nadzora glukoze u trajanju od tri mjeseca.

Ako nije moguće kontrolirati tok bolesti, pregledajte dijetu, dostupnu fizičku aktivnost, zajedno s endokrinologom odaberite vrstu inzulina i raspored injekcija.

Ne ovisi sve o stanju majke.

Budući otac također mora proći medicinski pregled i postići stabilizaciju šećera u krvi u roku od nekoliko mjeseci.

Ako nemate dijagnozu šećerne bolesti, ali postoje simptomi karakteristični za ovu dijagnozu kao što su žeđ, svrbež na koži, učestalo mokrenje ili je u prethodnoj trudnoći rođeno veliko dijete, napravite test iskorištenja glukoze.

Kako napreduje trudnoća kod dijabetesa tipa 1?

Upravljanje trudnoćom za dijabetes u majke ima niz značajki. Uspješna trudnoća i zdravlje ploda ovise o usklađenosti trudnice sa svim preporukama liječnika, redovnim posjetama konzultacijama.

Čak i ako se osjećate odlično, ne patite od komplikacija povezanih s dijabetesom i održavate normalan šećer u krvi, svakodnevno praćenje glukoze u urinu i keton pomoću test traka potrebno je. Unesite rezultate u tablicu.

Konzultacija endokrinologa ne bi trebala biti
manje od 1 puta mesečno. Ako je potrebno, liječnik će propisati dodatni opći test urina i test na kreatinin, a glikovani hemoglobin bit će određen istovremeno sa biohemijom.

Prehrana: koliko je važna prehrana?

Važna za uspješnu trudnoću je dijeta. Dijabetičar nema suštinsku razliku od uobičajene prehrane, ali glavna stvar je kontrola težine. Ne možemo dopustiti da njegove oštre fluktuacije i veliki ukupni volumen prate rezultate cijele trudnoće.

Broj kojih se treba voditi je 2-3 kg u prvom tromjesečju, 250-300 g tjedno u drugom i malo više - od 370 do 400 g tjedno - u posljednjem tromjesečju. Ako dobijete više, trebali biste pregledati unos kalorija hrane.

Potreba za inzulinom

Za razliku od dijeta, potreba za inzulinom kod trudnica nije ista kao prije začeća. Mijenja se u skladu s gestacijskom dobi. Štoviše, u prvom tromjesečju može biti još niža nego prije trudnoće.

Zbog toga morate biti veoma oprezni u kontroli šećera u krvi i dozi inzulina kako biste spriječili hipoglikemiju.

Ovo stanje će biti opasno za ženu i plod. Negativni učinak na dobrobit i kompenzacijski posthipoglikemijski skok glukoze.

Ali zapamtite da razdoblje smanjenja potrebe za inzulinom ne traje dugo, već ga zamjenjuje drugo tromjesečje, kada se potreba za lijekom, naprotiv, može znatno povećati.

Redovno nadgledajući vrijednosti šećera u krvi, ovog trenutka nećete propustiti. Prosječna dnevna doza inzulina u ovom periodu može biti i do 100 jedinica. O raspodjeli dugog i „kratkog“ oblika lijeka morate razgovarati sa svojim liječnikom.

Do trećeg tromjesečja doza inzulina ponovno se može malo smanjiti.

Na fluktuacije šećera u krvi može utjecati žensko emocionalno stanje. Njeni osjećaji za zdravlje fetusa su jasni, posebno u prvim mjesecima trudnoće.

Ali zapamtite da se sa stresom povećava i razina glukoze, a to može komplicirati tok trudnoće. Emocionalna udobnost za trudnicu s dijabetesom je od posebnog značaja. Ali ako se buduća majka ne može sama nositi s uzbuđenjem, mogu joj se propisati lagani sedativi.

Planirana hospitalizacija

Za praćenje stanja žene i tijeka trudnoće s dijabetesom tipa 1, kalendar predviđa 3 planirane hospitalizacije.

Oni su potrebni čak i kada žena dobro radi, a testovi pokazuju jaku kontrolu glukoze.

  • Prva hospitalizacija događa se kada je trudnoća dijagnosticirana samo.

Pregled majke pokazat će kako tijelo reagira na hormonske promjene koje su započele, postoji li prijetnja njenom zdravlju ili se trudnoća može nastaviti. Specijalizirane klinike obično organiziraju časove "dijabetesne škole", koje žena može pohađati tijekom hospitalizacije, kako bi razgovarali o problemima koji se odnose na njenu novu situaciju.

  • Druga planirana hospitalizacija bit će u 22-24 sedmice.

Obično je u tom periodu potrebno pregledati dozu inzulina i, moguće, uvesti izmjene u prehrani. Ultrazvukom će se već moći utvrditi razvija li se dijete pravilno, postoje li indikacije za pobačaj.

  • Treća hospitalizacija zakazana je za sredinu trećeg tromjesečja, 32-34 sedmice.

Potrebno je odrediti način porođaja i vrijeme porođaja. Mnogi ljekari smatraju da je za majku obolelu od dijabetesa i njezinu bebu bolje ako se trudnoća završi malo ranije, u roku od 36-37 nedelja. Ali ako stanje žene ne izazove zabrinutost, porođaj je moguć u 38-40 tjedana.

Ako se ženi dijagnosticiraju komplikacije povezane sa dijabetes melitusom, postoje lezije mrežnice ili je oštećena funkcija bubrega, postoje krvne vaskularne promjene, tada se propisuje carski rez.

Ako ženino stanje ne izaziva zabrinutost i trudnoća je prošla bez komplikacija, porođaj se može riješiti na prirodan način (moguće je stimulirati porođaj u određeno vrijeme).

Na dan zakazanog rođenja žena neće ujutro jesti, a neće biti potrebna ni injekcija insulina. Ali tačnije, o ponašanju na dan rođenja potrebno je unaprijed razgovarati s endokrinologom. Nemir žene u vezi s predstojećim rođenjem može uzrokovati nagli porast pokazatelja glukoze. Stoga je kontrola šećera na ovaj dan obavezna, bez obzira na sposobnost jesti i napraviti injekciju.

Mogući rizici za mamu i bebu

Dijabetes je povezan s metaboličkim poremećajima u majčinom tijelu i, naravno, ne može a da ne utječe na tijek trudnoće i razvoj fetusa.

  • U prvom tromjesečju, kada placentarna barijera još ne djeluje, polažu se svi organi bebe.

Stoga je posebno važno stabilizirati vrijednosti glukoze u ovom periodu. Poremećaji u razvoju mogu se izraziti u rascjepu nepca, kralješnim hernijama, nedostatku organa ili promjeni njihovog položaja.

  • Vaskularne bolesti žene povezane sa dijabetesom mogu utjecati na razvoj ploda u drugom i trećem tromjesečju.

Oni mogu biti uzrok kronične hipoksije, kašnjenja u razvoju ili čak smrti fetusa.

  • Tijekom neonatalnog razdoblja dijete također može biti u riziku od metaboličkih poremećaja povezanih sa sastavom majčine krvi.

To mogu biti hipoglikemija, povećana potreba za kalcijem ili magnezijom, žutica novorođenčeta. Postoji prijetnja smrću novorođenčeta u postnatalnom razdoblju. Kompetentni neonatolog pomoći će da se izbjegnu nepotrebne komplikacije. Stoga bi se porođaj žena s dijabetesom trebao odvijati u specijaliziranoj bolnici.

Promjene koje se događaju tokom trudnoće su stres i stres za svaku ženu. To još više vrijedi za pacijente sa dijabetesom tipa 1.

  • Toksikoza prvih mjeseci trudnoće, posebno s čestim povraćanjem, može uzrokovati ketoacidozu.
  • Uz nedovoljnu kontrolu šećera u krvi, promjene u potrebama za inzulinom mogu dovesti do hipoglikemije.
  • Česti kolpitis i kandidijaza koji se susreću kod dijabetesa mogu ometati začeće, izazvati ektopičnu trudnoću ili previjanje placente.
  • Dijabetes utječe na reološka svojstva krvi. Porođaj (ili pobačaj) može biti kompliciran teškim krvarenjima.
  • Tokom trudnoće povećava se rizik od razvoja nefropatije i neuropatije, a prirodni porođaj često je kontraindiciran zbog retinopatije i rizika od gubitka vida.

Ozbiljna metabolička bolest - dijabetes melitus tipa 1 više nije kontraindikacija trudnoći. Ali ako želite roditi zdravu bebu, trebali biste se unaprijed pripremiti na začeće, a tijekom trudnoće morat ćete posjetiti liječnike prilično često.

Novorođeno dijete će također trebati povećanu pažnju specijalista. Pravilnim nadzorom krvne slike i pravovremenom korekcijom doza inzulina dijete neće patiti od dijabetesa (iako će ostati nasljedna predispozicija za bolest).

Mehanizmi razvoja bolesti

Šećerna bolest tipa 1 (ovisna o insulinu) razvija se kod mladih žena mnogo prije trudnoće. Ova se patologija u većini slučajeva manifestuje u djetinjstvu, a do začeća djeteta žena je registrirana kod endokrinologa više godina. Manifestacija šećerne bolesti tijekom razdoblja očekivanja djeteta praktično ne nastaje.

Dijabetes ovisan o insulinu je autoimuna bolest. Pomoću ove patologije uništava se većina? Ćelija gušterače. Te posebne strukture odgovorne su za proizvodnju inzulina, važnog hormona koji sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata. S nedostatkom krvi nivo glukoze znatno raste, što neminovno utječe na rad cijelog tijela trudnice.

Autoimuno oštećenje stanica pankreasa prvenstveno je povezano sa genetskom predispozicijom. Primećen je i efekat različitih virusnih infekcija koje se prenose u djetinjstvu. Uzrok razvoja šećerne bolesti prvog tipa mogu biti teške bolesti gušterače. Svi ovi faktori u konačnici dovode do oštećenja ćelija koje proizvode inzulin i do potpunog odsustva ovog hormona u tijelu.

Višak šećera u krvi dovodi do mnogih zdravstvenih problema. Prije svega, dijabetes i krvni sudovi i živci pate, što neminovno utječe na njihovo funkcioniranje. Hiperglikemija takođe doprinosi poremećenom radu bubrega, srca i nervnog sistema. Sve to u kompleksu znatno usložnjava život žene i dovodi do razvoja različitih komplikacija tokom trudnoće.

Značajke tijeka trudnoće

Trudnoća koja proizlazi iz dijabetesa ovisnog o insulinu ima svoje karakteristike. U prvom tromjesečju osjetljivost tkiva na hormon inzulin blago se povećava, što dovodi do smanjenja potrebe za njim. Ako trudnica i dalje uzima istu količinu inzulina, riskira da dobije hipoglikemiju (pad šećera u krvi). Ovo stanje prijeti gubitkom svijesti, pa čak i komom, što je krajnje nepoželjno za žene koje očekuju bebu.

U drugom tromjesečju Tijekom trudnoće, posteljica počinje funkcionirati, a potreba za inzulinom ponovo se povećava. U tom periodu žena ponovo treba prilagoditi dozu uzetog hormona. Inače, višak glukoze može dovesti do razvoja ketoacidoze. Uz ovo stanje broj ketonskih tijela u krvi značajno se povećava, što na kraju može dovesti do razvoja kome.

U trećem tromjesečju opet dolazi do neznatnog smanjenja potrebe tijela za inzulinom trudnice. Također u ovoj fazi bubrezi često zatajevaju, što dovodi do razvoja ozbiljnih komplikacija sve do prijevremenog porođaja. U tom se razdoblju ponovo vraća rizik od hipoglikemije (nagli pad šećera u krvi) i razvoja onesviještenih stanja.

Komplikacije u trudnoći

Sve neželjene posljedice dijabetesa kod trudnica povezane su s oštećenom cirkulacijom krvi u malim i velikim žilama. Razvijanje angiopatije dovodi do pojave takvih stanja:

  • prekid trudnoće u bilo koje vrijeme,
  • preeklampsija (nakon 22 nedelje),
  • eklampsija
  • polyhidramnios
  • insuficijencija posteljice,
  • abrupcija placente i krvarenje.

Posledice dijabetesa tipa 1 za fetus

Bolesti majke ne prođu nezapaženo za dijete koje se nalazi u maternici. Žene sa šećernom bolesti ovisnom o inzulinu razvijaju se u većini slučajeva hronična hipoksija fetusa. Ovo stanje je povezano sa neadekvatnim radom posteljice, koja nije u stanju opskrbiti bebu potrebnom količinom kisika tijekom trudnoće. Neizostavni nedostatak hranjivih sastojaka i vitamina dovodi do značajnog kašnjenja u razvoju ploda.

Jedna od najopasnijih komplikacija za dete je formiranje dijabetičke fetepatije. Ovom patologijom se u pravo vrijeme rađa vrlo velika djeca (od 4 do 6 kg). Često se takav porođaj završi carskim rezom, jer prevelika beba jednostavno ne može proći rodni kanal majke bez ozljeda. Takva novorođenčad zahtijeva posebnu njegu, jer se uprkos velikoj težini, rađaju prilično slabašno.

Kod mnoge djece odmah nakon rođenja, šećer u krvi naglo pada. Ovo stanje nastaje zbog činjenice da se pri stezanju pupčane vrpce zaustavlja opskrba glukoze u majčinom tijelu. Istovremeno, proizvodnja inzulina ostaje visoka, što izaziva značajno smanjenje šećera u krvi kod beba. Hipoglikemija prijeti ozbiljnim posljedicama do razvoja kome.

Mnoge žene su zabrinute zbog pitanja hoće li se bolest prenijeti na novorođeno dijete. Smatra se da ako jedan od roditelja pati od patologije, tada rizik od prenošenja bolesti na bebu je od 5 do 10%. Ako se dijabetes pojavi kod mame i tate, vjerovatnost oboljenja djeteta je oko 20-30%.

Upravljanje trudnoćom kod žena sa dijabetesom tipa 1

Dijabetes ovisan o insulinu nije kontraindikacija za rađanje djeteta. Liječnici ne preporučuju rađanje samo pacijentima s ozbiljnim oštećenjem rada bubrega, jetre i srca. U drugim slučajevima žene uspijevaju roditi i roditi relativno zdravu bebu pod nadzorom specijalista.

S početkom trudnoće, svim ženama oboljelim od dijabetesa tipa 1 preporučuje se da se što prije registriraju. Pri prvom izlazu nužno se određuje razina šećera u perifernoj krvi, a sve dalje radnje liječnika ovise o rezultatu.

Svaka buduća majka je pod nadzorom sledećih stručnjaka:

  • akušer-ginekolog,
  • endokrinolog (izlaznost jednom svake dve nedelje),
  • terapeut (izlaznost jednom tromjesečju).

Dijabetes tipa 1 je stanje koje zahtijeva stalnu upotrebu inzulina. U iščekivanju djeteta, potreba za ovim hormonom neprestano se mijenja, a žena treba s vremena na vrijeme korigirati njegovu dozu. Odabir optimalne doze lijeka provodi endokrinolog. Pri svakom nastupu procjenjuje stanje buduće majke i po potrebi mijenja režim liječenja.

Svim ženama sa dijabetesom ovisnim o insulinu savjetuje se da nose sa sobom prijenosni mjerač glukoze u krvi. Konstantno nadgledanje nivoa šećera u krvi omogućit će vam da na vrijeme primijetite odstupanja i poduzmete pravovremene mjere za njihovo ispravljanje. Ovaj pristup omogućava sigurno dijete i rođenje djeteta na vrijeme.

Trebali biste znati da s rastom fetusa, potreba za inzulinom povećava se nekoliko puta. Ne treba se bojati velikih doza hormona, jer je to jedini način da sačuvate zdravlje fetusa. Nakon što se dijete rodi, potreba za inzulinom ponovo se smanjuje i žena će moći da se vrati svojim uobičajenim dozama hormona.

Je li moguća trudnoća kod dijabetesa tipa 1?

Trudnoća na pozadini hroničnih bolesti majke uvijek je veliki rizik za samu ženu i zdravlje nerođenog djeteta.

Ali mnoge dijagnoze, čak i teške poput dijabetesa tipa 1, više nisu apsolutna prepreka majčinstvu.

Potrebno je samo pravilno se ponašati u fazi planiranja i slijediti preporuke specijalista tokom cijelog razdoblja trudnoće.

Značajke trudnoće s dijabetesom tipa 1

Kroz gestacijski period primjećuju se fluktuacije u potražnji za inzulinom, ponekad su te fluktuacije vrlo značajne, potreba za inzulinom u različitim fazama trudnoće varira značajno i dramatično. Ako je prije trudnoće postignut dugi period normoglikemije, tada će se lakše nositi s takvim fluktuacijama tijekom trudnoće nego ako nema naknade.

Sve promjene u inzulinskim potrebama vrlo su individualne, možda ih uopće i neće biti. Ali u osnovi, potreba varira od tromjesečja.
U prvom tromjesečju potreba se obično smanjuje. Smanjena potreba može dovesti do hipoglikemije i, kao posljedica toga, do visokih šećera - postglikemijske hiperglikemije. Potreba za inzulinom smanjuje se za oko 25-30 posto.
(više ...)

Hospitalizacija tokom trudnoće sa dijabetesom tipa 1

Tokom trudnoće postoje tri perioda zbog kojih se vrši hospitalizacija.
Prvi put se hospitaliziraju zbog novootkrivene trudnoće. U tom periodu čine pregled i odlučuju o nastavku trudnoće.
Drugi put su hospitalizirani u razdoblju od 22 do 24 tjedna, kada raste potreba za inzulinom.
Treća hospitalizacija preporučuje se u periodu od 32-34 sedmice, kada se već rješava pitanje načina porođaja.

Ako je potrebno, moguće su dodatne hospitalizacije u slučaju lošeg zdravlja ili slabe naknade.

Dijeta tokom trudnoće

Tijekom trudnoće trebali biste pažljivo nadzirati svoju prehranu kako biste izbjegli visoke vrhove nakon jela i hipoglikemiju kao rezultat prevelike doze inzulina.

Tijekom trudnoće, učinak inzulina može se promijeniti - kratki i ultrazvučni inzulin počinju djelovati sporije nego prije trudnoće. Zato morate jesti duže stanke prije jela. To je posebno izraženo ujutro, pauza između injekcija i hrane može doseći i do 1 sat.

Preporučuje se suzdržavanje od konzumiranja brzih ugljikohidrata (osim slučajeva hipoglikemije): od sokova, slatkiša, kolačića itd.
Ali sve je sasvim individualno - neko mirno jede voće, dok neko drugi to ne nadoknađuje.

Odnos masti: proteina i ugljikohidrata treba biti 1: 1: 2.

Jedite treba u malim porcijama, ali 6-8 puta dnevno.
Hrana treba biti cjelovita, bogata vitaminima i mineralima.

Učinak trudnoće na komplikacije dijabetesa

Čak je i za zdravu ženu trudnoća stresna za tijelo. Uz dijabetes, opterećenje na tijelu se povećava, što nepovoljno utječe na postojeće komplikacije i može provocirati njihovu napredovanje.
Oči (retinopatija napreduje) i bubrezi (protein u urinu, nefropatija napreduje) doživljavaju posebno opterećenje.

Porođaj s dijabetesom tipa 1

Uz dobru kompenzaciju za dijabetes i normalnu trudnoću, tada se prirodno rođenje izvodi na vrijeme.
Uz lošu nadoknadu ili oslabljenu trudnoću (na primjer, kod polihidramnija), porođaj se može obaviti unaprijed - za 36-38 tjedana.

Često postoji potreba za carskim rezom. Propisan je za postojeće komplikacije - retinopatiju, nefropatiju u stanjima u kojima je jak pritisak na žile kontraindiciran.
Često kod žena sa dijabetesom razvije se vrlo velik plod, što je ujedno i indikacija za carski rez.

Fetalni razvoj u majke s dijabetesom

Od velike važnosti je razdoblje začeća i prvo tromjesečje trudnoće. U ovom trenutku dijete još nema gušteraču, a majčin povećan šećer prolazi kroz posteljicu i uzrokuje razvoj hiperglikemije kod djeteta.
U tom se razdoblju odvija polaganje različitih organa i organskih sustava, a povećani šećer negativno utječe na taj proces, što izaziva razvoj urođenih oštećenja organa u djeteta (malformacije donjih i gornjih ekstremiteta, živčani sustav, srce itd.).

Počevši od 12. tjedna, pankreas počinje funkcionirati u plodu. Uz povećani šećer majke, gušterača fetusa je prisiljena raditi za dvoje, to dovodi do hiperinsulinemije, što dovodi do razvoja edema u plodu i debljanja.
Pri rođenju, dijete s hiperinzulinemijom često doživljava hipoglikemiju. Potrebna je stalna kontrola njegovih šećera, a po potrebi djetetu se ubrizgava glukoza.

Debljanje tokom trudnoće

Uz normalnu trudnoću, debljanje ne bi smjelo prelaziti 12-13 kg.

  • U prvom tromjesečju porast norme je 2-3 kg,
  • U drugom - 250-300g / nedeljno,
  • U trećem - 370-400g / nedeljno.

Značajke trudnoće s dijabetesom tipa 1

Kroz gestacijski period primjećuju se fluktuacije u potražnji za inzulinom, ponekad su te fluktuacije vrlo značajne, potreba za inzulinom u različitim fazama trudnoće varira značajno i dramatično. Ako je prije trudnoće postignut dugi period normoglikemije, tada će se lakše nositi s takvim fluktuacijama tijekom trudnoće nego ako nema naknade.

Sve promjene u inzulinskim potrebama vrlo su individualne, možda ih uopće i neće biti. Ali u osnovi, potreba varira od tromjesečja.
U prvom tromjesečju potreba se obično smanjuje. Smanjena potreba može dovesti do hipoglikemije i, kao posljedica toga, do visokih šećera - postglikemijske hiperglikemije. Potreba za inzulinom smanjuje se za oko 25-30 posto.
(više ...)

Hospitalizacija tokom trudnoće sa dijabetesom tipa 1

Tokom trudnoće postoje tri perioda zbog kojih se vrši hospitalizacija.
Prvi put se hospitaliziraju zbog novootkrivene trudnoće. U tom periodu čine pregled i odlučuju o nastavku trudnoće.
Drugi put su hospitalizirani u razdoblju od 22 do 24 tjedna, kada raste potreba za inzulinom.
Treća hospitalizacija preporučuje se u periodu od 32-34 sedmice, kada se već rješava pitanje načina porođaja.

Ako je potrebno, moguće su dodatne hospitalizacije u slučaju lošeg zdravlja ili slabe naknade.

Dijeta tokom trudnoće

Tijekom trudnoće trebali biste pažljivo nadzirati svoju prehranu kako biste izbjegli visoke vrhove nakon jela i hipoglikemiju kao rezultat prevelike doze inzulina.

Tijekom trudnoće, učinak inzulina može se promijeniti - kratki i ultrazvučni inzulin počinju djelovati sporije nego prije trudnoće. Zato morate jesti duže stanke prije jela. To je posebno izraženo ujutro, pauza između injekcija i hrane može doseći i do 1 sat.

Preporučuje se suzdržavanje od konzumiranja brzih ugljikohidrata (osim slučajeva hipoglikemije): od sokova, slatkiša, kolačića itd.
Ali sve je sasvim individualno - neko mirno jede voće, dok neko drugi to ne nadoknađuje.

Odnos masti: proteina i ugljikohidrata treba biti 1: 1: 2.

Jedite treba u malim porcijama, ali 6-8 puta dnevno.
Hrana treba biti cjelovita, bogata vitaminima i mineralima.

Učinak trudnoće na komplikacije dijabetesa

Čak je i za zdravu ženu trudnoća stresna za tijelo. Uz dijabetes, opterećenje na tijelu se povećava, što nepovoljno utječe na postojeće komplikacije i može provocirati njihovu napredovanje.
Oči (retinopatija napreduje) i bubrezi (protein u urinu, nefropatija napreduje) doživljavaju posebno opterećenje.

Komplikacije trudnoće s dijabetesom

Žene s nekompenziranim šećernom bolešću imaju nekoliko puta veću vjerojatnost za pobačaj u ranoj fazi trudnoće, razvoj gestoze i 6 puta veću vjerojatnost za toksikozu u kasnijim fazama trudnoće.
Manifestacije gestoze: povišen krvni pritisak, pojava edema, izlučivanje proteina bubrezima. Kombinacija gestoze i nefropatije može dovesti do razvoja zatajenja bubrega, odnosno zatajenja bubrega.
Gestoza je također jedan od razloga mrtvorodjenosti.

Loša kompenzacija dijabetesa dovodi do stvaranja polihidramnija (kod žena bez dijabetesa polihidramioni su rijetki, no kod žena koje imaju dijabetes, od toga pati gotovo polovina trudnica).
Polihidramnij dovodi do neuhranjenosti ploda, povećava pritisak na plod, može dovesti do malformacija fetusa i mrtvorodjenosti te može izazvati prerani porod.

Porođaj s dijabetesom tipa 1

Uz dobru kompenzaciju za dijabetes i normalnu trudnoću, tada se prirodno rođenje izvodi na vrijeme.
Uz lošu nadoknadu ili oslabljenu trudnoću (na primjer, kod polihidramnija), porođaj se može obaviti unaprijed planirano - za 36-38 tjedana.

Često postoji potreba za carskim rezom. Propisan je za postojeće komplikacije - retinopatiju, nefropatiju u stanjima u kojima je jak pritisak na žile kontraindiciran.
Često kod žena sa dijabetesom razvije se vrlo velik plod, što je ujedno i indikacija za carski rez.

Fetalni razvoj u majke s dijabetesom

Od velike važnosti je razdoblje začeća i prvo tromjesečje trudnoće. U ovom trenutku dijete još nema gušteraču, a majčin povećan šećer prolazi kroz posteljicu i uzrokuje razvoj hiperglikemije kod djeteta.
U tom se razdoblju odvija polaganje različitih organa i organskih sustava, a povećani šećer negativno utječe na taj proces, što izaziva razvoj urođenih oštećenja organa u djeteta (malformacije donjih i gornjih ekstremiteta, živčani sustav, srce itd.).

Počevši od 12. tjedna, pankreas počinje funkcionirati u plodu. Uz povećani šećer majke, gušterača fetusa je prisiljena raditi za dvoje, to dovodi do hiperinsulinemije, što dovodi do razvoja edema u plodu i debljanja.
Pri rođenju, dijete s hiperinzulinemijom često doživljava hipoglikemiju. Potrebna je stalna kontrola njegovih šećera, a po potrebi djetetu se ubrizgava glukoza.

Rizik od razvoja dijabetesa u djece

Ako je samo majka ili otac bolestan od dijabetesa, onda je rizik da ga prenose djeci mali - oko 2-4 posto.
Ako su oba roditelja bolesna od dijabetesa, tada se rizik značajno povećava i iznosi 18-20 posto.

Debljanje tokom trudnoće

Uz normalnu trudnoću, debljanje ne bi smjelo prelaziti 12-13 kg.

U prvom tromjesečju porast norme je 2-3 kg,
U drugom - 250-300g / nedeljno,
U trećem - 370-400g / nedeljno.

Porođaj kod žena sa dijabetesom ovisnim o insulinu

Rođenje djeteta kroz prirodni porođajni kanal moguće je pod sljedećim uvjetima:

  • težina ploda manja od 4 kg
  • zadovoljavajuće stanje djeteta (nema izražene hipoksije),
  • odsutnost ozbiljnih akušerskih komplikacija (teška gestoza, eklampsija),
  • dobra kontrola glukoze u krvi.

Uz loše zdravlje žene i ploda, kao i s razvojem komplikacija, izvodi se carski rez.

Prevencija komplikacija dijabetesa kod trudnica je pravovremeno otkrivanje bolesti. Stalno praćenje šećera u krvi i pridržavanje svih preporuka ljekara značajno povećavaju šanse žene da rodi zdravu bebu u dogledno vrijeme.

Dijabetes tipa 1 i moguća trudnoća

Trudnoća kod dijabetesa tipa 1 može biti vrlo rizična. Ali dijagnoza dijabetesa ne uskraćuje u potpunosti ženu mogućnosti da postane majka.

Da bi se proces odvijao nesmetano i bez posljedica, potrebno je sve unaprijed isplanirati.

Žena treba znati koje su komplikacije moguće u periodu rađanja djeteta i kako se ponašati kako bi zaštitile i sebe i dijete.

Najbolje je započeti pripreme za nošenje bebe godinu dana prije planirane trudnoće. Buduća majka trebala bi biti dobrog zdravlja, pa je potrebno pridržavati se svih uputa liječnika da bi se ojačao sam imunitet i stabiliziralo zdravstveno stanje. Ovo je nužan uvjet za normalan tijek trudnoće. U suprotnom su moguće komplikacije.

Kada se trudnoća možda ne preporučuje?

Kod dijabetesa tipa 1, ženi se ponekad može savjetovati da prekine trudnoću. To je zbog činjenice da su u nekim slučajevima moguće komplikacije tokom i nakon trudnoće. Najčešće se u takvim situacijama ne nanosi šteta djetetu, već direktno zdravlju radne žene. Vaš ljekar može predložiti prekid trudnoće ako:

  1. Trudnica ima nestabilno zdravstveno stanje.
  2. Veliki rizik od pogoršanja šećerne bolesti što može dovesti do negativnih posljedica.
  3. Postoji mogućnost negativnog utjecaja na plod.
  4. Mala vjerovatnost da će žena moći roditi dijete.

Ako krv trudne žene sadrži visok udio toksičnih tvari, to onda može nepovoljno utjecati na stanje fetusa.

U vrlo rijetkim slučajevima, uz oštro pogoršanje bolesti, trudnoća može završiti tragično i za majku i za bebu.

Ako postoji visok rizik od takve pojave, tada liječnik može preporučiti prekid trudnoće ili ne rođenje djece prirodnim putem.

Često pacijenti s dijabetesom tipa 1 mogu imati komplikacije koje nepovoljno utječu na funkcioniranje bubrega. Ako ova lezija napreduje, bubrezi mogu potpuno prestati funkcionirati. Ako doktor primijeti faktore koji prijete životu žene ili ploda, tada je dužan ponuditi opciju prekida trudnoće.

Značajke trudnoće s dijabetesom

Obično je u periodu gestacije ženi kontraindicirano uzimanje bilo kakvih lijekova. U slučaju pacijenata koji pate od dijabetesa, situacija je nešto drugačija.

Kod dijabetesa tipa 1, i trudnoća i porod u potpunosti ovise o zdravlju pacijenta. A da biste je održali, trebate dobiti dovoljno inzulina.

Njegova potrebna doza varira tokom cijelog razdoblja gestacije.

Obično se potreba za insulinom razlikuje u trimestrama, ali svaki organizam je individualan, a pacijentima je potreban drugačiji pristup. U 1 tromjesečju potreba za unosom inzulina obično opada.

Ali ovo pravilo se ne odnosi na sve žene. Redovno treba raditi krvnu provjeru radi praćenja šećera u krvi.

Ponekad manjak inzulina u prvom tromjesečju trudnoće može dovesti do sekundarnih bolesti i razvoja posljedica.

U tom periodu treba biti pažljiv na injekcije. Kao što znate, tijekom prvog tromjesečja kod žena obično dolazi do toksikoze. I kroz povraćanje, dovoljan broj elemenata izlazi iz tijela. Ako je injekcija već napravljena, a žena ima emetički napad, tada se ugljikohidrati možda neće isporučivati ​​u potrebnoj količini, jer će oni napustiti tijelo.

Tokom 2 tromjesečja, potreba za inzulinom može se povećati. Ovaj period može trajati dugo ili dugo. Povećana potražnja za inzulinom može biti vrlo dramatična. Stoga ne smijete zaboraviti redovno mjeriti šećer u krvi i pratiti svoje dobro stanje.

Tijekom 3. tromjesečja, potreba za inzulinom polako počinje nestajati. Potrebno je pažljivo nadgledati stanje pacijenta i ne dovoditi ga do hipoglikemije. Postoji mogućnost da se preskoči trenutak smanjenja šećera zbog činjenice da simptomi hipoglikemije možda nisu vrlo izraženi u 3. tromjesečju.

Ako liječnici uspijevaju stabilizirati pacijentovo stanje na samom početku trudnoće, tada je vjerojatnost bilo kakvih komplikacija izuzetno mala.

U većini slučajeva, s normalnom razinom šećera u krvi, trudnoća je prilično laka.

Ako je samo majka bolesna od dijabetesa, vjerovatnoća da će se bolest naslijediti izuzetno je mala i ne prelazi 4%. Ali u slučaju da su oba roditelja bolesna, rizik se povećava na 20%.

Majčinska dijeta

Da biste održali razinu šećera u krvi, morate započeti liječenje dijabetesa znatno prije planirane trudnoće. Tijek liječenja uključuje ne samo uzimanje posebnih lijekova. Žena bi trebala voditi zdrav način života, baviti se barem beznačajnim tjelesnim aktivnostima i, naravno, pridržavati se pravilne prehrane.

Neophodno je pratiti vašu prehranu kako biste mogli regulirati razinu šećera i znati kako izbjeći hipoglikemiju.

Ako je prije trudnoće djelovanje inzulina bilo dovoljno brzo, tada se od trenutka začeća taj proces počinje znatno usporavati.

Zato bi pauze između injekcija i obroka trebale biti mnogo duže. Ovo je posebno tačno u jutarnjim satima. Preporučljivo je davati inzulin sat vremena prije jela.

Ako pacijentica započne napade hipoglikemije, tada je poželjno da jede brze ugljikohidrate. Ako nema takvog kršenja, onda je najbolje da odbijete potrošnju takvih proizvoda. Potrebno je odbiti bilo kakve slatkiše: slatkiše, peciva, čokoladu.

Bilo koja druga ograničenja trebalo bi razgovarati s liječnikom, jer tijelo svake žene drugačije reagira na trudnoću i reakcija na proizvode može biti netipična.

Trudnoća i dijabetes tipa 1

Ako je ženi dijagnosticiran dijabetes tipa 1, to ne znači da se trudnoća može zaboraviti. Savremena medicina omogućava mladim ženama da izdrže zdravu bebu čak i sa tako ozbiljnom bolešću.

Buduća trudnoća treba pažljivo planirati, jer se treba pripremiti za tako važan događaj.

Buduća majka mora poštovati trajnu nadoknadu tako da se fetus razvija u granicama normale i ništa ne ugrožava ženino zdravlje.

Značajke trudnoće žena sa dijabetesom tipa 1

Šest mjeseci prije začeća, žena bi trebala učiniti sljedeće:

  • Potrebno je proći kompletnu dijagnozu tijela i proći potrebne testove,
  • Posjetite nefrologa, provjerite funkciju bubrega. U vrijeme rođenja djeteta na ovaj organ pada dvostruko opterećenje, stoga je tako važno pratiti njihovo stanje,
  • Provjerite fundus oka kod oftalmologa, ako je potrebno, liječite
  • Pratite pritisak, uz velike navale potrebno je posjetiti ljekara.

Prije desetak godina, dijabetes tipa 1 i trudnoća bili su nespojivi pojmovi. Ipak, medicina ne miruje, pa čak i sa takvom dijagnozom možete računati na rođenje zdrave bebe. S pravom inzulinskom terapijom, stopa smrti tokom porođaja gotovo je nula, ali opasnost po život djeteta i dalje ostaje velika - oko 6%.

Mogući rizici tokom trudnoće

Djevojke koje očekuju bebu i istovremeno pate od dijabetesa ovisnog o insulinu rizikuju iz sljedećih razloga:

  • Velika vjerovatnost pobačaja,
  • Veliki procenat urođenih malformacija deteta,
  • Tokom trudnoće moguće su komplikacije dijabetesa tipa 1,
  • Pojava bolesti genitourinarnog sistema,
  • Dostava može početi nekoliko tjedana prije planiranog roka,
  • Carski rez je najpovoljnija vrsta porođaja.

Žene u položaju treba se pripremiti da većinu trudnoće provedu u bolnici pod nadzorom specijalista. Ovo je neophodan uslov za uspješnu trudnoću. Hospitalizacija se sastoji iz tri dela:

  • Prva hospitalizacija provodi se u prvim tjednima termina. Žena prolazi temeljit pregled svih organa, uzimaju se njeni testovi. Prema rezultatima dijagnoze, ljekari odlučuju je li moguće rađati zdravo dijete i postoji li rizik za zdravlje majke. Zatim se provode potrebne preventivne akcije za daljnji tijek trudnoće.
  • Druga faza hospitalizacije provodi se nakon 20 tjedana. Nagli skokovi potrebe tijela za inzulinom u ovo doba trebali bi se odvijati pod nadzorom ljekara.
  • Završna faza. Trudnoća s dijabetesom tipa 1 zahtijeva hospitalizaciju žene u posljednjim tjednima trudnoće, liječnici prate razvoj ploda, u slučaju komplikacija donosi se odluka o ranom rođenju.

Bez obzira kako se nauka razvijala, postoji kategorija žena sa dijabetesom ovisnim o insulinu, kojima je trudnoća kontraindicirana:

  • Sa potpunim oštećenjem žila različitih organa (mikroangiopatija),
  • U obliku bolesti, kada liječenje inzulinom nema željeni učinak,
  • Ako oba supružnika imaju dijabetes,
  • Ako postoji rezus - sukob,
  • Sa tuberkulozom i dijabetesom istovremeno
  • Ako su prethodne trudnoće završile rađanjem mrtve bebe ili djeteta s urođenim oštećenjima.

Tok porođaja

Da bi liječnik donio odluku o prirodnom rođenju, moraju biti ispunjeni sljedeći faktori:

  • Priroda tijeka dijabetesa tokom cijele trudnoće,
  • Postoje li komplikacije
  • Stanje fetusa. Njegova masa ne smije prelaziti 4 kg.

Upotreba hormona moguća je za poticanje porođaja. Tokom procesa porođaja, stanje buduće majke je pod strogim nadzorom - konstantno se meri nivo glukoze u krvi i otkucaji srca bebe uz pomoć CTG-a.

Ako se otkrije nagli porast šećera u krvi, trudnica se daje injekciji inzulina. S lošim otkrivanjem grlića maternice i slabim porođajima, obavlja se carski rez.

Tako ćete izbjeći komplikacije i za mamu i za bebu.

Najčešće se u žena ovisnih o insulinu rađaju velika djeca. To je zato što novorođenčad ima više masnog tkiva od ostale djece. Takođe, dijete može imati plavnost kože, oticanje. U ranim danima života beba se ne prilagođava dobro okruženju, mogući su pojava žutice i nagli pad kilograma.

Vjerojatnost pojave malformacija u djeteta udvostručena je u usporedbi s uspješnom trudnoćom. Srčane bolesti, nenormalno stvaranje gastrointestinalnog trakta, oštećenje bubrega - to su glavne bolesti koje se javljaju u djece žena koje ovise o insulinu.

U postporođajnom razdoblju potreba za inzulinom se mijenja. Kako bi se spriječila hipoglikemija, doze inzulina se smanjuju. Možete odabrati optimalnu dozu uz stalno mjerenje šećera u krvi.

Uz hipoglikemiju može doći do smanjenog protoka krvi u mliječnim žlijezdama i kao rezultat ovog smanjenja količine proizvedenog mlijeka. Kako bi spriječila takvu situaciju, žena mora stalno pratiti svoje zdravlje.

Po svom sastavu, mleko žene ovisne o insulinu razlikuje se od mleka zdrave majke koja dojilje samo visokom glukozom. Ali čak i uz ovaj faktor, dojenje je povoljnije za bebu.

Danas su dijabetes tipa 1 i trudnoća prilično uporedivi pojmovi. Dijabetes ovisan o insulinu jedna je od ozbiljnih hroničnih bolesti koja pogađa sva područja ljudske aktivnosti.

Ali medicina ne miruje, pa sada dijabetes tipa 1 nije prepreka trudnoći.

Glavna preporuka ljekara ženama oboljelim od ove bolesti je da unaprijed planiraju rođenje djeteta, prođu kompletan pregled tijela i pažljivo prate svoje zdravlje tokom čitavog perioda. Ako sledite sve upute liječnika, možete roditi zdravu bebu.

Trudnoća dijabetes tipa 1

Dijabetes melitus je ozbiljna endokrina bolest u kojoj se stvara prekomjerna količina glukoze u krvi. Tokom trudnoće ovo stanje može prouzrokovati ozbiljne probleme i za samu ženu i za bebu. Kako traje 9 mjeseci za buduću majku koja boluje od dijabetesa tipa 1?

Prvo tromjesečje

Potreba za inzulinom je smanjena. U prosjeku pada za 27%. Ovo je stanje opasno po tome što je nemoguće unaprijed predvidjeti količinu hormona, što znači da se uvodi uobičajeni broj jedinica. To dovodi do hipoglikemijskog stanja. Posljedica će biti hiperglikemija. Ovaj skup simptoma naziva se postglikemijska hiperglikemija.

Pored fluktuacija u koncentraciji šećera, opaža se toksikoza, povraćanje u kojoj se smatra normalnim pratećim simptomom. Ovo je stanje opasno po tome što gagen refleks oslobađa sav sadržaj želuca i svi proizvodi izlaze napolje, a da nemaju vremena za apsorpciju.

Nakon povraćanja, potrebno je uzimati potrebnu količinu ugljikohidrata, jer nakon ubrizgavanja inzulina hormon počinje djelovati, a pošto se ništa ne pretvara u glikogen, pojavljuje se hipoglikemijsko stanje što može rezultirati nesvjesticom i konvulzijama.

Treće tromjesečje

Treće tromjesečje slično je prvom, jer je potreba za inzulinom ponovno manja. Ovo je stanje opasno čestim razvojem hipoglikemije. Značajka trećeg tromjesečja je da je osjetljivost na niske šećere smanjena, pa je važno stalno pratiti koncentraciju glukoze u krvi kako bi se izbjegli nesvjestice i druge negativne posljedice.

Porod i poslije

Na sam djetetov rođendan, fluktuacije glukoze su prejake, tako da bi trebalo da napustite injekcije hormona ili da doziranje bude minimalno. Do povećanja koncentracije šećera dolazi zbog iskustava, a do smanjenja zbog jakog fizičkog napora, posebno za vrijeme prirodnog porođaja. Ali svaka promjena broja jedinica inzulina trebala bi se dogoditi tek nakon savjetovanja sa stručnjakom.

Za vrijeme dijabetesa tipa 1 možda ne postoji konstantna koncentracija glukoze. Često dolazi do smanjenja koncentracije. Zato se prije hranjenja savjetuje jesti neki ugljeni hidrat, bolji od brzih ugljikohidrata.

Pogledajte video: Dijabetes i srcani problemi (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar