Analozi ampula Berlition 300

Trgovački naziv preparata: Berlithion

Međunarodno vlasničko ime: Tioktična kiselina

Oblik doziranja: Tablete, kapsule, apmule.

Aktivna supstanca: Tioktična kiselina

Farmakoterapijska grupa: Metabolički agens.

Farmakološka svojstva: Berlition uključuje aktivni sastojak tioktičnu kiselinu (alfa-lipoičnu kiselinu) u obliku etilen-diaminske soli, koja je endogeni antioksidans koji veže slobodne radikale s koenzimom procesa dekarboksilacije alfa-keto kiseline.

Tretman Berlitionom pomaže u smanjenju sadržaja glukoze u plazmi i povećanju nivoa jetrenog glikogena, slabi otpornost na inzulin, potiče kolesterol, regulira metabolizam lipida i ugljikohidrata. Tioktična kiselina zbog svojstvenog antioksidacijskog djelovanja štiti stanice ljudskog tijela od oštećenja uzrokovanih njihovim produktima raspada.

U bolesnika sa šećernom bolešću, tioktična kiselina smanjuje oslobađanje krajnjih produkata glikovanja proteina u živčanim ćelijama, povećava mikrocirkulaciju i poboljšava endoneuralni protok krvi, te povećava fiziološku koncentraciju antioksidanata glutation. Zbog svoje sposobnosti smanjenja sadržaja glukoze u plazmi utječe na alternativni put njegovog metabolizma.

Tioktična kiselina smanjuje nakupljanje patoloških metabola poliola, pomažući u smanjenju oticanja nervnog tkiva. Normalizira provođenje nervnih impulsa i metabolizam energije. Sudjelujući u metabolizmu masti, povećava biosintezu fosfolipida, uslijed čega se oštećuje struktura staničnih membrana. Eliminira toksične učinke produkata metabolizma alkohola (piruična kiselina, acetaldehid), smanjuje prekomjerno oslobađanje molekula slobodnih radikala bez kisika, smanjuje ishemiju i endoneuralnu hipoksiju, ublažavajući simptome polineuropatije, koja se očituje u obliku parestezija, peckanja, otupljenosti i bolova u ekstremitetima.

Na temelju prethodnog, tioktična kiselina se odlikuje hipoglikemijskim, neurotrofičnim i antioksidacijskim djelovanjem, kao i djelovanjem koje poboljšava metabolizam lipida. Upotreba aktivnog sastojka u obliku etilendiaminske soli u pripravku smanjuje ozbiljnost mogućih negativnih nuspojava tioktične kiseline.

Kada se uzima oralno, tioktična kiselina se brzo i potpuno apsorbira iz probavnog trakta (hrana koja se uzima paralelno, donekle smanjuje apsorpciju). TCmax u plazmi varira između 25-60 minuta (s iv primjenom 10-11 minuta). Cmax u plazmi je 25-38 mcg / ml. Bioraspoloživost od oko 30%, Vd od oko 450 ml / kg, AUC od približno 5 μg / h / ml.

Tioktična kiselina je osjetljiva na efekat „prvog prolaska“ kroz jetru. Izolacija produkata metabolizma postaje moguća zbog procesa konjugacije i oksidacije bočnog lanca. Izlučivanje u obliku metabolita je 80-90% koje provode bubrezi. T1 / 2 traje otprilike 25 minuta. Ukupni plazma klirensa je 10-15 ml / min / kg.

Indikacije za upotrebu:

Lijek Berlition koristi se uglavnom za liječenje bolesnika s dijabetesom i alkoholnom polineuropatijom, što je praćeno parestezijom. Lijek se može propisati i pacijentima koji pate od jetre različitih težina.

Kontraindikacije:

Berlition se ne propisuje pacijentima koji imaju individualnu preosjetljivost na alfa-lipoičnu kiselinu i druge komponente lijeka.

Djeci mlađoj od 18 godina, kao i trudnicama i dojiljama, ne preporučuje se propisivanje lijeka Berlition.

Oralne tablete Berlition 300 ne koriste se za liječenje pacijenata koji imaju oslabljenu apsorpciju glukoze i galaktoze, nedostatak laktaze i galaktozemije.

Berlition kapsule se ne preporučuju pacijentima sa intolerancijom na fruktozu.

Lijek se propisuje s oprezom bolesnicima sa šećernom bolešću (potrebno je redovito nadzirati glikemiju).

Interakcija s drugim lijekovima:

Zabranjena je upotreba etilnog alkohola u periodu terapije Berlitionom.

Alfa-lipoinska kiselina smanjuje efikasnost cisplatina ako se koristi zajedno.

Lijek može pojačati učinak hipoglikemijskih sredstava. Prilikom propisivanja lijeka, pacijenti s dijabetesom trebali bi nadzirati razinu glukoze u krvi i, ako je potrebno, prilagoditi dozu antidijabetičkih lijekova.

Tioktična kiselina formira složena jedinjenja sa kalcijumom, kao i sa metalima, uključujući magnezijum i gvožđe. Prihvatanje lijekova koji sadrže ove elemente, kao i upotreba mliječnih proizvoda dopušteno je najkasnije 6-8 sati nakon uzimanja lijeka Berlition.

Doziranje i primjena:

Obložene kapsule i tablete:

Predviđeno za oralnu upotrebu. Zabranjeno je mljeti ili žvakati kapsule i tablete. Dnevna doza tioktične kiseline propisana je odjednom, preporučuje se uzimanje lijeka 30 minuta prije jutarnjeg obroka. Da biste postigli potreban terapeutski učinak, treba se pridržavati preporuka za uzimanje lijeka. Lijek se obično uzima duže vrijeme, tijek liječenja određuje lekar.

Odraslim koji imaju dijabetičku polineuropatiju obično se preporučuje dnevno uzimati 600 mg tioktične kiseline (2 tablete lijeka Berlition Orral ili 2 kapsule lijeka Berlition 300 ili 1 kapsula lijeka Berlition 600).

Odraslim oboljenjima jetre obično se preporučuje propisivanje 600-1200 mg tioktične kiseline dnevno.

Kod težih bolesti preporučuje se započinjanje terapije lijekovima, uz upotrebu parenteralnih oblika.

Koncentrat za rastvor za infuziju:

Sadržaj ampule namijenjen je za pripremu infuzijske otopine. Kao otapalo dozvoljeno je samo 0,9% rastvora natrijum-hlorida. Gotova otopina daje se intravenski, zatvarajući bočicu aluminijskom folijom kako bi se spriječilo izlaganje suncu. 250 ml gotove otopine treba davati najmanje 30 minuta.

Odraslim osobama s teškim oblikom dijabetičke polineuropatije obično se preporučuje imenovanje 300-600 mg tioktične kiseline (1-2 ampule lijeka Berlition 300 ili 1 ampula lijeka Berlition 600) dnevno.

Odraslim sa teškim oblicima bolesti jetre obično se preporučuje propisivanje 600-1200 mg tioktične kiseline dnevno.

Terapija parenteralnim oblicima lijeka provodi se ne duže od 2-4 tjedna, nakon čega prelaze na oralno davanje tioktične kiseline.

Infuzijom lijeka postoji opasnost od anafilaktičkog šoka, s razvojem svraba, slabosti ili mučnine, lijek treba odmah prekinuti. Za vrijeme infuzije, pacijenta treba stalno nadgledati medicinsko osoblje.

Pacijenti s dijabetičkom polineuropatijom trebaju održavati optimalnu razinu glukoze u krvi (uključujući, ako je potrebno, prilagoditi dozu hipoglikemijskih lijekova).

Posebna uputstva: Pacijenti s dijabetesom koji uzimaju oralne hipoglikemijske lijekove ili inzulin tijekom liječenja Berlitionom zahtijevaju stalno praćenje sadržaja glukoze u plazmi (posebno na početku liječenja) te, ako je potrebno, prilagođavaju (smanjuju) režim doziranja hipoglikemijskih lijekova.

Kada koristite injekcijske oblike lijeka Berlition, moguća je pojava pojava preosjetljivosti. U slučaju negativnih simptoma, koji su karakterizirani svrabom, slabošću, mučninom, primjenu Berlitiona treba odmah prekinuti.

Svježe pripremljena otopina za infuziju Berlition mora biti zaštićena od izloženosti svjetlosti.

Liječnik prilikom propisivanja Berlition tableta trebao bi razmotriti sadržaj laktoznog pripravka u ovom obliku doziranja koji može biti važan za bolesnike koji imaju intoleranciju na šećer.

Nuspojave:

Iz alimentarnog kanala: mučnina, povraćanje, poremećaji stolice, dispeptični simptomi, promjena osjetljivosti ukusa.

Na dijelu centralnog i perifernog nervnog sustava: nakon brze intravenske primjene zabilježen je razvoj težine u glavi, konvulzije i diplopija.

Iz kardiovaskularnog sistema: nakon brze intravenske primjene primijećen je razvoj tahikardije, crvenilo lica i gornjeg dijela tijela, kao i bol i osjećaj stezanja u grudima.

Alergijske reakcije: osip na koži, svrab, urtikarija, ekcem. U nekim slučajevima, uglavnom uvođenjem velikih doza lijeka, moguć je anafilaktički šok.

Ostalo: Mogu se pojaviti simptomi hipoglikemije, uključujući prekomjerno znojenje, glavobolja, slabljenje vida i vrtoglavica. U nekim slučajevima, primjenom tioktične kiseline, zabilježeni su nedostatak daha, trombocitopenija i purpura.

Na početku terapije lijekovima kod pacijenata sa polineuropatijom može doći do određenog porasta parestezije s osjećajem "goosebumpsa".

Predoziranje

Uzimanje visokih doza Berlitiona može dovesti do glavobolje, mučnine i povraćanja. Daljnjim povećanjem doze razvija se konfuzija i psihomotorna agitacija. Prihvatanje više od 10 g alfa-lipoinske kiseline može dovesti do teške intoksikacije, uključujući smrt. Jačina trovanja alfa-lipoičnom kiselinom može se povećati kombiniranom primjenom lijeka Berlition s etilnim alkoholom. S ozbiljnom intoksikacijom tioktičnom kiselinom, pacijenti su primijetili razvoj generaliziranih napadaja, laktičnu acidozu, smanjenu glukozu u krvi, hemolizu, rabdomiolizu, smanjenje funkcije koštane srži, kao i diseminiranu intravaskularnu koagulaciju, zatajenje više organa i šok.

Ne postoji specifičan protuotrov. Kada se uzimaju visoke doze lijeka, indicirana je hospitalizacija. U slučaju trovanja oralnim oblicima lijeka, propisana je ispiranje želuca i primjena enterosorbenata. U slučaju ozbiljnog predoziranja lijekom Berlition, preporučuje se intenzivna terapija, a ako postoje indikacije, provodi se i simptomatska terapija.

Učinkovitost hemodijalize i hemofiltracije u slučaju trovanja alfa-lipoičnom kiselinom nije proučena.

Datum isteka:

Koncentrat za rastvor za infuziju pogodan je 3 godine. Spremna otopina za infuziju je pogodna 6 sati.

Obložene tablete, Berlition 300 Oral pogodne su 2 godine.

Berlition 300 kapsule pogodne su 3 godine, Berlition 600 kapsule pogodne su 2,5 godine.

Uslovi izdavanja iz apoteka: Po receptu.

Proizvođač: Jenahexal Pharma, EVER Pharma Jena GmbH, Haupt Pharma Wolfratshausen (Njemačka)

Analozi lijeka Berlition 300

Analog je jeftiniji od 162 rubalja.

Oktolipen je pripravak u obliku tableta na bazi tioktične kiseline. Indiciran je za dijabetičku polineuropatiju i alkoholnu polineuropatiju. Oktolipen se ne propisuje prije navršene 18 godine života, u toku trudnoće i dojenja.

Analog je jeftiniji od 448 rubalja.

Lipoična kiselina - pristupačni analog lijeka Berlition 300, koji sadrži lipoičnu ili tioktičnu kiselinu, u dozi od 25 mg po tableti. Pripada vitaminima sa lekovitim dejstvom, ima antioksidativno delovanje uopšte na organizam, poboljšava rad jetre, ima inzulinski efekat. Ne preporučuje se upotreba sa alkoholom.

Analog je jeftiniji od 187 rubalja.

Proizvođač: Biosinteza (Rusija)
Oblici izdanja:

  • Conc. amp. 30 mg / ml, 10 ml, 10 kom., Cijena od 308 rubalja
Cijene za tiolipon u internetskim ljekarnama
Uputa za upotrebu

Marbiopharm (Rusija) Lipoična kiselina - pristupačni analog lijeka Berlition 300, koji sadrži lipoičnu ili tioktičnu kiselinu, u dozi od 25 mg po tableti. Pripada vitaminima sa lekovitim dejstvom, ima antioksidativno delovanje uopšte na organizam, poboljšava rad jetre, ima inzulinski efekat. Ne preporučuje se upotreba sa alkoholom.

Analog je jeftiniji od 124 rubalja.

Marbiopharm (Rusija) Lipoična kiselina - pristupačni analog lijeka Berlition 300, koji sadrži lipoičnu ili tioktičnu kiselinu, u dozi od 25 mg po tableti. Pripada vitaminima sa lekovitim dejstvom, ima antioksidativno delovanje uopšte na organizam, poboljšava rad jetre, ima inzulinski efekat. Ne preporučuje se upotreba sa alkoholom.

Berlition Nuspojave

Rastvor za ubrizgavanje: ponekad osjećaj težine u glavi i kratkoća daha (uz brzo uključenje / uzimanje). Alergijske reakcije moguće su na mjestu uboda uz pojavu urtikarije ili peckanja. U nekim slučajevima konvulzije, diplopija, precizno krvare na koži i sluznici.

Obložene tablete: u nekim slučajevima kožne alergijske reakcije.

Moguće je smanjenje šećera u krvi.

Puni naziv: Berlition 300, ampule

Naziv marke:
Berlin-Chemie

Zemlja porijekla:
Nemačke

Cijena: 448 rub

Opis:

Berlition 300, ampule 12 ml N5

Farmakološko djelovanje:

Hepatoprotektivni, hipolipidemični, hipoholesterolemični, hipoglikemijski. Kao koenzim mitohondrijskih multienzimskih kompleksa učestvuje u oksidativnoj dekarboksilaciji piruične kiseline i alfa-keto kiseline. Pomaže u smanjenju glukoze u krvi i povećanju glikogena u jetri kao i prevladavanju inzulinske rezistencije.
Po prirodi biohemijskog djelovanja blizu je vitaminima B. Sudjeluje u regulaciji metabolizma lipida i ugljikohidrata, potiče metabolizam kolesterola i poboljšava rad jetre. Upotreba tiotamolove soli tioktične kiseline (koja ima neutralnu reakciju) u otopinama za intravenozno davanje može umanjiti ozbiljnost nuspojava.

Farmakokinetika:

Ako se uzima oralno, brzo se i potpuno apsorbira iz gastrointestinalnog trakta (unos hranom smanjuje apsorpciju). Vrijeme dolaska do Cmaxa je 4060 minuta. Bioraspoloživost je 30%. Ima efekat "prvog prolaska" kroz jetru. Nastajanje metabolita nastaje kao rezultat oksidacije i konjugacije bočnih lanaca. Zapremina distribucije je oko 450 ml / kg. Glavni metabolički putevi su oksidacija i konjugacija. Tioktična kiselina i njeni metaboliti izlučuju se bubrezima (8090%). T1 / 2 - 2050 min Ukupni Cl u plazmi - 1015 ml / min.

Indikacije:

Dijabetička i alkoholna polineuropatija, steatohepatitis različite etiologije, masna jetra, hronična intoksikacija.

Kontraindikacije

:
Preosjetljivost, trudnoća, dojenje. Ne smije se propisati djeci i adolescentima (zbog nedostatka kliničkog iskustva s njihovom primjenom ovog lijeka).

Upotreba tokom trudnoće i dojenja:

Kontraindicirano u trudnoći. U vrijeme liječenja dojenje treba prekinuti (nema dovoljno iskustva s tim slučajevima).

Nuspojave:

Obložene tablete: u nekim slučajevima kožne alergijske reakcije.
Moguće je smanjenje šećera u krvi.

Interakcija:

Slabi učinak cisplatina, pojačava hipoglikemijske lijekove.

Predoziranje

Simptomi: glavobolja, mučnina, povraćanje.

Liječenje:

simptomatska terapija. Ne postoji specifičan protuotrov.

Doziranje i primjena:

Liječenje treba započeti onom / uvođenjem otopine Berlition 300 IU u trajanju od 2-4 tjedna. Za to se 1-2 ampule pripravka (12-2 ml rastvora), što odgovara 300-600 mg alfa lipoične kiseline) razblaže u 250 ml fiziološke 0,9% -tne rastvore natrijum-hlorida i ukapa se približno 30 minuta u kapima. U budućnosti prelaze na podržavanje dugotrajne terapije lijekom Berlition 300 oralno u obliku tableta u dozi od 300-600 mg / dan.

Predostrožnosti:

Za vrijeme liječenja treba se suzdržati od uzimanja alkoholnih pića (alkohol i njegovi proizvodi oslabljuju terapeutski učinak).
Prilikom uzimanja lijeka trebali biste redovno nadzirati nivo šećera u krvi (posebno u početnoj fazi terapije). U nekim slučajevima, da bi se spriječili simptomi hipoglikemije, možda će biti potrebno smanjiti dozu inzulina ili oralno antidijabetičko sredstvo.

Doziranje Berlition

In / in, in U teškim oblicima intravenske polineuropatije, 12-24 ml (300-600 mg alfa-lipoične kiseline) dnevno tokom 2-4 nedelje. Za to se 1-2 ampule lijeka razblažuju u 250 ml fiziološke 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida i ukapaju se približno 30 minuta u kapima. Ubuduće prelaze na terapiju održavanja Berlition 300 u obliku tableta u dozi od 300 mg dnevno.

Za liječenje polineuropatije - 1 tablica. 1-2 puta dnevno (300-600 mg alfa-lipoične kiseline).

  1. Državni registar lijekova
  2. Anatomska terapijska hemijska klasifikacija (ATX),
  3. Nozološka klasifikacija (ICD-10),
  4. Zvanična uputstva proizvođača.

Koliko je kardiomagnil

Yarina cijena u ljekarnama

Cijena citoteka u ljekarni

Berlition je kupio kako bi poboljšao opće stanje. Neugodne senzacije bile su u jetri. Zapravo lijek kompetentno čisti tijelo, primijetio sam kako jetra počela uzimati nov način nakon uzimanja. Nisam našao nikakve nuspojave. Imam dijabetes i prije patila od punoće, ali nakon lijeka primjetila sam poboljšanje, težina se takođe smanjila. Dobra cijena za kurs tableta.

Berlition je uzimao često, šećer djeluje prilično brzo. Zatim dolazi neznatno smanjenje. Uticao je na holesterol koji me je i godinama mučio i glukoza je počela da opada. Naravno, nakon takvog tretmana postalo je lakše. Ne bih rekao da je cijena skupa, zasad mi sve odgovara. Kupio sam ga nekoliko puta, nastavit ću ga uzimati prema uputama liječnika.

Tokom sledećeg lekarskog pregleda našao sam u svojim pretragama krvi visok nivo glukoze u krvi. Reći da me je to uznemirilo bilo je da ne kažem ništa. Dežurni ljekar propisao mi je posebnu dijetu i lijek „Berlition 300“. Unatoč činjenici da pilula ne uzimam toliko vremena, ali već osjećam znatna poboljšanja, glava mi se prestala vrtjeti, pao mi je šećer u krvi. Planiram završiti cijeli kurs i smanjiti nivo glukoze u krvi na prihvatljive standarde. Uzgred, cijena je prosječna, postoje lijekovi za dijabetes i skuplji, ali nije činjenica da će biti jednako efikasni kao “Berlition 300”

Ne tako davno otkrio sam da imam dijabetes, da bih smanjio simptome i vratio tijelo u normalu, liječnik mi je propisao različita sredstva. Počeo sam pratiti šećer. Berlition mi je otpušten na tečaj. Lijek po povoljnoj cijeni. Laktozu, koja je dio sastava, izdržavam lako. Nije otkrivena alergijska reakcija. Ali stanje nakon uzimanja lijeka vratilo se u normalu.

Berlition je otpuštena svom suprugu kako bi izliječila opijenost alkoholom. Cijena nije mala, ali kurs je prilično pogodan. U sastavu nije bilo ničeg suvišnog, lijek je djelovao brzo. Ubrzo nakon tjednog unosa, suprug se počeo oporavljati i osjećao se vrlo dobro. Budući da lijek smanjuje glukozu, pili smo ga u dodatnom kursu kako bismo se poslije obnovili.

Ostavite Svoj Komentar