Levemir - inzulin dugog djelovanja

Liječenje dijabetesa je u obliku zamjenske terapije. Budući da vlastiti inzulin ne može pomoći apsorpciji glukoze iz krvi, uvodi se njezin umjetni analog. Sa dijabetesom tipa 1, to je jedini način održavanja zdravlja pacijenata.

Trenutno su indikacije za liječenje inzulinskim pripravcima proširene, jer je uz njihovu pomoć moguće sniziti razinu šećera kod teškog dijabetesa tipa 2, uz pridružene bolesti, trudnoću i hirurške intervencije.

Provođenje inzulinske terapije trebalo bi biti slično prirodnoj proizvodnji i oslobađanju inzulina iz gušterače. U tu se svrhu upotrebljavaju ne samo kratkotrajni inzulini, već i oni koji imaju dugotrajni učinak, kao i inzulin dugog djelovanja.

Pravila terapije insulinom

Uz normalnu sekreciju inzulina, on je prisutan u krvi stalno u obliku bazalnog (pozadinskog) nivoa. Dizajniran je da smanji učinak glukagona, koji takođe proizvode alfa ćelije bez prekida. Pozadinska sekrecija je mala - otprilike 0,5 ili 1 jedinica svaki sat.

Da bi pacijenti s dijabetesom stvorili takvu bazalnu razinu inzulina, koriste se lijekovi dugog djelovanja. Tu spadaju inzulin Levemir, Lantus, Protafan, Tresiba i drugi. Davanje inzulina s produženim djelovanjem vrši se jednom do dva puta dnevno. Kada se primjenjuju dva puta, interval je 12 sati.

Doza lijeka bira se pojedinačno, jer može biti veća potreba za inzulinom noću, tada se povećava večernja doza, ako postoji potreba za boljim smanjenjem dnevnog, tada se velika doza prenosi u jutarnje sate. Ukupna doza primjene lijeka ovisi o težini, prehrani, fizičkoj aktivnosti.

Osim pozadinske sekrecije, reproducira se i proizvodnja inzulina za unos hrane. Kada nivo glukoze u krvi poraste, aktivna sinteza i sekrecija inzulina počinju apsorbirati ugljikohidrate. Normalno je da za 12 g ugljikohidrata treba 1-2 jedinice inzulina.

Kao zamjena za "prehrambeni" inzulin koji smanjuje hiperglikemiju nakon jela koriste se kratkodjelujući lijekovi (Actrapid) i ultrašokrat (Novorapid). Takvi se inzulini daju 3-4 puta dnevno prije svakog glavnog obroka.

Kratkom insulinu potrebna je užina nakon 2 sata za vršno razdoblje djelovanja. Odnosno, s 3-kratnim uvodom trebate jesti još 3 puta. Ultra kratki preparati ne zahtijevaju takav intermedijerni obrok. Njihovo vršno djelovanje omogućava vam da apsorbirate ugljene hidrate primljene glavnim obrokom, nakon čega njihovo djelovanje prestaje.

Glavni režimi primjene inzulina uključuju:

  1. Tradicionalno - prvo se izračunava doza inzulina, a potom se hrane, ugljikohidrati u njemu, tjelesna aktivnost prilagođavaju kako bi mu odgovarali. Dan je u potpunosti zakazao po satu. Ne možete ništa u njemu promijeniti (količinu hrane, vrstu hrane, vrijeme prijema).
  2. Intenzivirani - inzulin se prilagođava režimu dana i daje slobodu da se napravi raspored za uzimanje inzulina i unos hrane.

Režim intenzivnog inzulinskog liječenja koristi obje pozadine - produženi inzulin jedan ili dva puta dnevno, i kratak (ultraširok) prije svakog obroka.

Levemir Flexpen - svojstva i značajke primjene

Levemir Flexpen proizvodi farmaceutska kompanija Novo Nordisk. Oblik za oslobađanje je bezbojna tekućina, koja je namijenjena isključivo za potkožno ubrizgavanje.

Sastav inzulina Levemir Flexpen (analog ljudskog insulina) uključuje aktivnu tvar - detemir.Lijek je proizveden genetskim inženjeringom, što omogućava njegovo propisivanje pacijentima koji imaju alergiju na inzulin životinjskog porijekla.

U 1 ml Levemir inzulina sadrži 100 PIECES, otopina se stavi u olovku za špriceve, koja sadrži 3 ml, odnosno 300 PIECES. U pakovanju od 5 plastičnih olovki za jednokratnu upotrebu. Cijena Levemira FlekPen je nešto viša nego za lijekove koji se prodaju u spremnicima ili bocama.

Uputa za upotrebu Levemira upućuje na to da ovaj inzulin mogu koristiti pacijenti s prvom i drugom vrstom šećerne bolesti, a također da je dobar i za zamjensku terapiju dijabetesa kod trudnica.

Obavljene su studije utjecaja lijeka na stepen povećanja tjelesne težine pacijenata. Uvođenjem jednom dnevno nakon 20 tjedana, težina pacijenata povećala se za 700 g, a uporedna skupina koja je primala inzulin-izofan (Protafan, Insulim) odgovarajuće povećanje bila je 1600 g.

Svi insulini su podeljeni u grupe prema trajanju akcije:

  • Sa efektom snižavanja šećera u kratkim količinama - početak akcije u roku od 10-15 minuta. Aspart, Lizpro, Khmumulin R.
  • Kratka akcija - početak nakon 30 minuta, vrhunac nakon 2 sata, ukupno vrijeme - 4-6 sati. Actrapid, Farmasulin N.
  • Prosječno trajanje djelovanja - nakon 1,5 sata počinje snižavati šećer u krvi, dostiže vrhunac nakon 4-11 sati, učinak traje od 12 do 18 sati. Insuman Rapid, Protafan, Vozulim.
  • Kombinovano djelovanje - aktivnost se manifestuje nakon 30 minuta, a vršna koncentracija od 2 do 8 sati od trenutka primjene traje 20 sati. Mikstard, Novomiks, Farmasulin 30/70.
  • Produljena akcija počela je nakon 4-6 sati, a vrhunac - 10-18 sati, ukupno trajanje akcije do jednog dana. Ova grupa uključuje Levemir, Protamine.
  • Ultra dugi inzulin djeluje 36-42 sata - Tresiba inzulin.

Levemir je inzulin dugog djelovanja s ravnim profilom. Profil djelovanja lijeka je manje promjenjiv od izofan-inzulina ili glargina. Produljeno djelovanje Levemira je posljedica činjenice da njegovi molekuli na mjestu ubrizgavanja tvore komplekse, a također se vežu i za albumin. Stoga se ovaj inzulin sporije dostavlja ciljanim tkivima.

Kao primjer za usporedbu odabran je izofan-inzulin, a dokazano je da Levemir ima ravnomjerniji ulazak u krv, što osigurava stalno djelovanje tokom dana. Mehanizam snižavanja glukoze povezan je s stvaranjem kompleksa receptora inzulina na staničnoj membrani.

Levemir ima takav uticaj na metaboličke procese:

  1. Ubrzava sintezu enzima unutar ćelije, uključujući stvaranje glikogena - glikogen sintetaze.
  2. Aktivira kretanje glukoze u ćeliju.
  3. Ubrzava unošenje tkiva molekula glukoze iz cirkulirajuće krvi.
  4. Stimulira stvaranje masti i glikogena.
  5. Inhibira sintezu glukoze u jetri.

Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe Levemira, ne preporučuje se djeci mlađoj od 2 godine. Kada se koristi trudnicama, nije bilo negativnog utjecaja na tok trudnoće, zdravlje novorođenčadi i pojavu malformacija.

Nema podataka o učinku na novorođenčad tokom dojenja, ali s obzirom da pripada grupi proteina koji se lako uništavaju u probavnom traktu i apsorbiraju kroz crijeva, može se pretpostaviti da ne prodire u majčino mlijeko.

Kako primijeniti Levemir Flexpen?

Prednost Levemira je stalnost koncentracije lijeka u krvi tokom čitavog razdoblja djelovanja. Ako se daju doze od 0,2-0,4 IU na 1 kg težine pacijenta, tada se maksimalan učinak javlja nakon 3-4 sata, dostigne visoravnu i traje do 14 sati nakon primjene. Ukupno trajanje boravka u krvi je 24 sata.

Prednost Levemira je da nema izražen vrhunac djelovanja, pa kad se uvede nema rizika od pretjerano niskog šećera u krvi.Utvrđeno je da se rizik od hipoglikemije tijekom dana javlja ispod 70%, a noćnih napada 47%. Ispitivanja su vršena 2 godine na pacijentima.

Unatoč činjenici da je Levemir efikasan tokom dana, preporučuje se njegova primjena dva puta kako bi se smanjila i održala stabilna razina šećera u krvi. Ako se insulin koristi za kombinaciju s kratkim inzulinama, on se daje ujutro i navečer (ili prije spavanja) u razmaku od 12 sati.

Za liječenje dijabetesa tipa 2, Levemir se može primijeniti jednom i istovremeno uzimati tablete s hipoglikemijskim učinkom. Početna doza za takve bolesnike je 0,1-0,2 jedinica na 1 kg tjelesne težine. Doze za svakog pacijenta biraju se pojedinačno, na osnovu razine glikemije.

Levemir se daje pod kožu prednje površine bedara, ramena ili abdomena. Mjesto ubrizgavanja mora se mijenjati svaki put. Za primjenu lijeka potrebno je:

  • Sa selektorom doze odaberite željeni broj jedinica.
  • Umetnite iglu u nabor kože.
  • Kliknite na dugme Start.
  • Pričekajte 6 - 8 sekundi
  • Izvadite iglu.

Prilagodba doze može biti potrebna starijim pacijentima sa smanjenom funkcijom bubrega ili jetre, uz dodatak istodobnih infekcija, promjene prehrane ili povećana fizička aktivnost. Ako je pacijent prebačen u Levemir iz drugih inzulina, tada je potrebno novo biranje doze i redovita kontrola glikemije.

Davanje inzulina s produženim djelovanjem, koji uključuju Levemir, ne provodi se intravenski zbog rizika od teških oblika hipoglikemije. Uvođenjem intramuskularno, početak Levemira pojavljuje se ranije nego kod potkožne injekcije.

Lijek nije namijenjen upotrebi u inzulinskim pumpama.

Neželjene reakcije kod upotrebe Levemira Flexpena

Nuspojave kod pacijenata koji koriste Levemir Flexpen uglavnom ovise o dozi i razvijaju se zbog farmakološkog djelovanja inzulina. Hipoglikemija među njima se javlja najčešće. Obično je povezan s nepravilnim odabirom doze ili neuhranjenošću.

Dakle, mehanizam hipoglikemijskog djelovanja inzulina u Levemiru je niži nego kod sličnih lijekova. Ukoliko se ipak dogodi niska koncentracija glukoze u krvi, tada to prati vrtoglavica, povećana glad, neobična slabost. Porast simptoma može se očitovati oslabljenom sviješću i razvojem hipoglikemijske kome.

Lokalne reakcije nastaju u području ubrizgavanja i privremene su. Češće su crvenilo i otekline, svrab na koži. Ako se na istom mjestu ne poštuju pravila primjene lijeka i česte injekcije, može se razviti lipodistrofija.

Opće reakcije na upotrebu Levemira javljaju se rjeđe i manifestacija su pojedinačne preosjetljivosti. Tu spadaju:

  1. Oticanje prvih dana droge.
  2. Urtikarija, osip na koži.
  3. Gastrointestinalni poremećaji.
  4. Poteškoće sa disanjem.
  5. Čest svrbež kože.
  6. Angioneurotski edem.

Ako je doza manja od potrebe za inzulinom, tada porast šećera u krvi može dovesti do razvoja dijabetičke ketoacidoze.

Simptomi se postepeno pojačavaju tokom nekoliko sati ili dana: žeđ, mučnina, pojačano lučenje urina, pospanost, crvenilo kože i miris acetona iz usta.

Kombinovana upotreba levemira s drugim lijekovima

Lijekovi koji pojačavaju snižavajuća svojstva Levemira na šećer u krvi uključuju antidijabetičke tablete, tetraciklin, ketokonazol, piridoksin, klofibrate, ciklofosfamid.

Hipoglikemijski učinak pojačan je zajedničkom primjenom određenih antihipertenzivnih lijekova, anaboličkih steroida i lijekova koji sadrže etilni alkohol. Također, alkohol kod dijabetesa može uzrokovati nekontrolirano dugoročno povećanje snižavanja šećera u krvi.

Kortikosteroidi, oralni kontraceptivi, lijekovi koji sadrže heparin, antidepresivi, diuretici, posebno tiazidni diuretici, morfij, nikotin, klonidin, hormon rasta, blokatori kalcijuma, mogu oslabiti učinak Levemira.

Ako se rezerpin ili salicilati, kao i oktreotid, upotrebljavaju zajedno s Levemirom, tada oni imaju višesmjerni učinak i mogu oslabiti ili pojačati farmakološka svojstva Levemira.

Video u ovom članku daje pregled inzulina Levemir Flexpen.

Značajke

Levemir je obdaren svim osobinama inzulina dugog djelovanja, ima ujednačen učinak bez vršnih intenziteta 24 sata, noćna hipoglikemija je smanjena, debljanje se ne opaža kod dijabetičara tipa 2. Lijek ima hipoglikemijski učinak, što ovisi o pojedinačnim karakteristikama tijela. Ovo pojednostavljuje izbor doze.

Obrazac za puštanje

Flexspen i Penfil su dva različita oblika Levemira. Penfil se proizvodi u spremnicima, koji se mogu zamijeniti u olovkama špriceva ili običnom špricom izvlačiti iz njih lijek.

Flekspen je injekcijska olovka za jednokratnu upotrebu koja se može koristiti dok lijek ne bude gotov; u takvim proizvodima nije predviđena zamjena uložaka. Doziranje se podešava u koracima od jedne jedinice. Novofine igle se kupuju odvojeno za olovke. Prečnik proizvoda je 0,25 i 0,3 mm. Cijena pakiranja od 100 iglica je 700 p.

Olovka je pogodna za pacijente s aktivnim načinom života i užurbanim rasporedom. Ako je potreba za lijekom beznačajna, nije uvijek moguće birati potrebnu dozu. Za takve bolesnike liječnici propisuju Levemir Penfill u kombinaciji s preciznijim uređajem za pravilno doziranje.

Upute za upotrebu

Doziranje određuje trajanje lijeka. Na početku tečaja terapije, injekcije se rade jednom dnevno prije jela ili prije odmora. Za pacijente koji ranije nisu ubrizgali inzulin, doza je 10 jedinica ili 0,1-0,2 jedinica po kg.

Za pacijente koji koriste lijekove za snižavanje šećera, ljekari određuju dozu od 0,2-0,4 jedinice po 1 kg težine. Akcija se aktivira nakon 3-4 sata, traje do 14 sati, a bazna se doza ubrizgava 1-2 puta u toku dana. Možete odmah unijeti punu glasnoću ili je podijeliti na 2 dijela. U ovom slučaju injekcije se rade ujutro i uveče s intervalom od 12 sati.

Prilikom prelaska sa druge vrste inzulina na Levemir, doziranje se ne prilagođava.

Volumen lijeka određuje endokrinolog, uzimajući u obzir sljedeće podatke:

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

  • stepen aktivnosti pacijenta
  • režim napajanja
  • šećer u krvi
  • poteškoće u razvoju dijabetesa,
  • raspored rada
  • pridružene patologije.

Terapija se ispravlja ako postoji potreba za hirurškom intervencijom.

Nuspojave

10% pacijenata žali se na nuspojave tokom upotrebe lijeka. Polovinu primjera karakterizira hipoglikemija. Ostali efekti nakon injekcije manifestuju se kao edemi, promjene boje kože, bol i druge vrste upale. Ponekad se pojave modrice, nuspojave se uklanjaju nakon nekoliko tjedana.

Često se stanje pacijenata pogoršava s pogoršanjem dijabetes melitusa, pojavljuje se akutna bol ili se pojačavaju drugi simptomi. Ovo se stanje javlja usled loše kontrole glukoze i glikemije. Ljudski imunitet se obnavlja, navikne se na lijekove, simptomi nestaju bez liječenja.

Uobičajene nuspojave:

  • problemi sa centralnim nervnim sistemom,
  • povećava se osjetljivost na bol
  • ruke i noge umrtvljuju
  • postoje problemi sa vidom, osetljivost očiju na svetlo se povećava,
  • trnce i peckanje na prstima
  • problemi s metabolizmom ugljikohidrata,
  • oticanje
  • bolesti u masnom tkivu koje deformišu organizam.

Simptomi se ispravljaju lijekovima, ako ih se nije moguće riješiti, endokrinolog bira drugu vrstu umjetnih hormona. Lijekovi se primjenjuju supkutano, intramuskularne injekcije uzrokuju složen oblik hipoglikemije.

Količinu lijeka koja bi izazvala predoziranje, doktori ne mogu tačno utvrditi. Povećavanje doze postepeno uzrokuje hipoglikemiju, napad počinje za vrijeme spavanja ili u stanju jake nervne napetosti. Blagi oblik poremećaja dijabetičar zaustavlja sam, jer za to možete pojesti nešto slatko. Sa složenim oblikom, osoba gubi svijest, intravenski mu je ubrizgan 1 mg glukagona. Ovakvim injekcijama vjeruju samo stručnjaci, ako pacijent ne povrati svijest, u njega se ubrizgava glukoza.

Inzulin je potrebno davati u skladu s rasporedom; doziranje se ne može samostalno prilagoditi, jer se povećava vjerojatnost glikemijske kome ili pogoršanje neuropatije.

Posebna uputstva

Ne koristite Insulin Levemir za djecu mlađu od 6 godina. Intenzivna terapija takvim lijekom ne izaziva pretilost. Vjerojatnost razvoja noćne hipoglikemije je smanjena, tako da doktori mogu sa sigurnošću odabrati optimalnu dozu za kontrolu količine glukoze u tijelu.

Levemir inzulin omogućava vam bolju kontrolu glikemije na osnovu pretvaranja glukoze u prazan stomak. Ovo razlikuje lijek od Isofan inzulina.

Hiperglikemija ili ketoacidoza razvijaju se kod nedovoljnog inzulina kod dijabetičara tipa 1. Prvi znakovi hiperglikemije javljaju se postepeno tokom nekoliko sati ili dana.

  • žeđ
  • česti nagon za pražnjenjem mjehura,
  • gagging
  • mučnina
  • stalno želite spavati,
  • koža se suši, pocrveni
  • suha usta
  • loš apetit
  • miriše na aceton.

Kod dijabetesa tipa 1, bez odgovarajuće terapije, hiperglikemija izaziva ketozu s fatalnom kiselinom. Hipoglikemija se javlja kada je količina inzulina prevelika, tijelu treba manje. Ako preskočite obrok ili naglo povećate fizičko opterećenje na tijelu, pojavljuje se hipoglikemija.

Istodobne patologije infekcije, groznice i drugih poremećaja povećavaju pacijentovu potrebu za inzulinom. Prijenos dijabetičara na novu vrstu lijekova od drugih proizvođača zahtijeva specijalistički nadzor i prilagođavanje doze. Svaku promjenu treba nadgledati endokrinolog.

Da se ne bi razvila složena hipoglikemija, zabranjeno je intravensko davanje lijeka. Kombinacija s analognim sredstvima velike brzine smanjuje maksimalan učinak, u odnosu na jednokratnu upotrebu.

Inzulin utječe na funkcioniranje živčanog sustava, pa tako liječnici preporučuju da odbijete vožnju vozilima ili sofisticiranu opremu koja zahtijeva visoku koncentraciju pažnje i brzinu reakcije. Endokrinolozi se upoznaju s dnevnim rasporedom dijabetičara, pomažu mu u prilagođavanju životnog stila kako bi se postigao potreban učinak iz tijeka terapije i smanjio rizik od opasnih situacija.

Hipoglikemija i hiperglikemija otežavaju koncentraciju i reagiranje na brze promjene u radnom okruženju, u nekim su situacijama preopasne za život pacijenta, a druge. Pacijentima se savjetuje da poduzmu mjere kako bi se spriječilo ovo stanje u procesu upravljanja vozilima ili složenim mehanizmima. Kod nekih ljudi ovo stanje nije praćeno prethodnim simptomima, razvija se brzo i neočekivano.

Doziranje i primjena

Za Levemir Flexpen koristi se potkožni put primjene. Doza i broj injekcija određuju se pojedinačno za svaku pojedinu osobu.

U slučaju propisivanja lijeka zajedno sa sredstvima za snižavanje šećera za oralnu primjenu, preporučuje se njegova upotreba jednom dnevno u dozi od 0,1-0,2 U / kg ili 10 U.

Ako se ovaj lijek koristi kao komponenta osnovnog-bolus režima, tada se propisuje ovisno o potrebama pacijenta 1 ili 2 puta dnevno. Ako je osobi potrebna dvostruka upotreba inzulina radi održavanja optimalne razine glukoze, tada se večernja doza može primijeniti za vrijeme večere ili prije spavanja ili nakon 12 sati nakon jutarnje primjene.

Injekcije Levemir Penfill ubrizgavaju se supkutano u rame, prednji trbušni zid ili područje bedara, više detalja možete pronaći na našoj web stranici. Čak i ako se injekcija radi u istom dijelu tijela, mjesto ubrizgavanja treba promijeniti.

Indikacije za upotrebu

Lijek se preporučuje za dijabetičare sa različitim oblicima bolesti. Kada se prekorači šećer u krvi kod odraslih i djece 2 godine i starije, liječnici propisuju inzulin Levemir Flekspen. Da biste pravilno regulirali glikemiju, prvo ubrizgajte lijek jednom.

Flexspen i Penfil su dva različita oblika Levemira. Penfil se proizvodi u spremnicima, koji se mogu zamijeniti u olovkama špriceva ili običnom špricom izvlačiti iz njih lijek.

Kontraindikacije

Inzulin je zabranjen za uporabu s individualnom netolerancijom na sastavne komponente lijeka. Levemir nije propisan djeci mlađoj od 6 godina.

Za efikasno liječenje dijabetesa kod kuće, savjetuju stručnjaci DiaLife . Ovo je jedinstven alat:

  • Normalizuje glukozu u krvi
  • Reguliše funkciju pankreasa
  • Ukloni nadutost, regulira metabolizam vode
  • Poboljšava vid
  • Pogodno za odrasle i djecu.
  • Nema kontraindikacija
Proizvođači su dobili sve potrebne dozvole i certifikate kvalitete i u Rusiji i u susjednim zemljama.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Kupite na službenoj web stranici

Ne koristite Insulin Levemir za djecu mlađu od 6 godina. Intenzivna terapija takvim lijekom ne izaziva pretilost. Vjerojatnost razvoja noćne hipoglikemije je smanjena, tako da doktori mogu sa sigurnošću odabrati optimalnu dozu za kontrolu količine glukoze u tijelu.

Levemir inzulin omogućava vam bolju kontrolu glikemije na osnovu pretvaranja glukoze u prazan stomak. Ovo razlikuje lijek od Isofan inzulina.

Hiperglikemija ili ketoacidoza razvijaju se kod nedovoljnog inzulina kod dijabetičara tipa 1. Prvi znakovi hiperglikemije javljaju se postepeno tokom nekoliko sati ili dana.

  • žeđ
  • gagging
  • mučnina
  • stalno želite spavati,
  • koža se suši, pocrveni
  • suha usta
  • loš apetit
  • miriše na aceton.

Bez odgovarajuće terapije hiperglikemija postaje fatalna. Hipoglikemija se javlja kada je količina inzulina prevelika, tijelu treba manje. Ako preskočite obrok ili naglo povećate fizičko opterećenje na tijelu, pojavljuje se hipoglikemija.

Istodobne patologije infekcije, groznice i drugih poremećaja povećavaju pacijentovu potrebu za inzulinom. Prijenos dijabetičara na novu vrstu lijekova od drugih proizvođača zahtijeva specijalistički nadzor i prilagođavanje doze. Svaku promjenu treba nadgledati endokrinolog.

Da se ne bi razvila složena hipoglikemija, zabranjeno je intravensko davanje lijeka. Kombinacija s analognim sredstvima velike brzine smanjuje maksimalan učinak, u odnosu na jednokratnu upotrebu.

Inzulin utječe na funkcioniranje živčanog sustava, pa tako liječnici preporučuju da odbijete vožnju vozilima ili sofisticiranu opremu koja zahtijeva visoku koncentraciju pažnje i brzinu reakcije. Endokrinolozi se upoznaju s dnevnim rasporedom dijabetičara, pomažu mu u prilagođavanju životnog stila kako bi se postigao potreban učinak iz tijeka terapije i smanjio rizik od opasnih situacija.

Hipoglikemija i hiperglikemija otežavaju koncentraciju i reagiranje na brze promjene u radnom okruženju, u nekim su situacijama preopasne za život pacijenta, a druge. Pacijentima se savjetuje da poduzmu mjere kako bi se spriječilo ovo stanje u procesu upravljanja vozilima ili složenim mehanizmima. Kod nekih ljudi ovo stanje nije praćeno prethodnim simptomima, razvija se brzo i neočekivano.

Takve mjere se poduzimaju u sljedećim situacijama:

  • promjena šećera na prazan stomak,
  • hipoglikemija se razvija u snu ili kasnije uveče,
  • problemi sa prekomjernom težinom kod djece.

Maksimalni učinak je vrlo izražen u svim vrstama inzulina, osim Levemira. Verovatnoća da se razvije hipoglikemija povećava se, tokom dana postoje kapi šećera.

  • predvidljiv rezultat akcije,
  • smanjena verovatnoća za razvoj hipoglikemije,
  • dijabetičari druge kategorije dobivaju manju težinu, za mjesec dana postaju teži za 1,2 kg, prilikom upotrebe NPH-inzulina težina se povećava za 2,8 kg,
  • pomaže u regulisanju gladi, smanjuje apetit kod pretilih bolesnika, dijabetičari jedu 160 kcal dnevno,
  • stimulirano je oslobađanje GLP-1, a dijabetes kategorije 2 uzrokuje pojačanu proizvodnju prirodnog inzulina,
  • moguće je dobiti povoljan utjecaj na omjer vode i soli u tijelu, vjerojatnost razvoja hipertenzije smanjuje se.

Levemir je puno skuplji od ostalih sličnih lijekova.

Levemir je napravljen nedavno, stoga nema jeftinih zamjena za njega. imaju slična svojstva i trajanje djelovanja. Promjena lijeka zahtijeva preračun doze, dok se naknada za dijabetes privremeno pogoršava, a promjena lijeka vrši se samo u skladu s medicinskim indikacijama.

(Još nema ocjene)


Ako i dalje imate pitanja ili želite podijeliti svoje mišljenje, iskustvo - napišite komentar ispod.

Povećanje glukoze kod dijabetesa uvijek je posljedica nedostatka inzulina. Zato više od 10 godina u trenutnim klasifikacijama bolesti nedostaju termini „inzulinski ovisni“ i „neinzulinski ovisni“ dijabetes melitus. Uprkos nastanku sve više novih klasa lijekova za liječenje šećerne bolesti, terapija inzulinom i dalje zauzima značajno mjesto u liječenju dijabetesa tipa 2 i ostaje osnova za liječenje dijabetesa tipa 1.

OSNOVNI TAJNI INSULIN
Svi „klasični“ pristupi terapiji inzulinom zasnivaju se na nadoknadi nedostatka bazalne sekrecije ovog hormona lekovima dugog delovanja, kako za snižavanje glukoze, tako i za apsorpciju inzulina bržeg delovanja koji se jede sa ugljenim hidratima.
Ulogu bazalnog odsječka inzulina teško je precijeniti. Omogućava optimalnu razinu glikemije u intervalima između obroka i za vrijeme spavanja. U proseku, izlučivanje inzulina u ovom trenutku iznosi oko 1 jedinice na sat, a kod dužeg posta ili fizičke aktivnosti 0,5 jedinica na sat. Otprilike polovina potrebe tijela za inzulinom pada na njegov udio dnevno.
Bazalno lučenje inzulina podložno je dnevnim fluktuacijama, najveća potreba za inzulinom uočena je u ranim jutarnjim satima, a najmanja u poslijepodnevnim satima i na početku noći. I za dijabetes tipa 1 i 2, za produženje učinaka "bazalnog" izlučivanja inzulina, koriste se pripravci inzulina koji su po produženju aktivnosti. Do početka ove decenije to su bile takozvane srednje djelujuće inzuline. Glavni predstavnici ove klase bili su takozvani Hagedorn-ov neutralni protaminski inzulin (NPH).
Protaminskom proteinu sa alkalnim svojstvima dodan je preparat insulina, koji usporava apsorpciju inzulina iz potkožnog tkiva. Kada se ovaj protein kombinira sa inzulinom u izofanskim (ravnotežnim) koncentracijama, trajanje inzulinskog djelovanja produljeno je na 14-16 sati.NPH inzulini stekli su ogromnu popularnost među endokrinolozima i pacijentima s dijabetesom, jer su omogućili optimizaciju liječenja bolesti, poboljšanje glikemije noću i ujutro bez dodatnih injekcija svaka 3-4 sata.
Međutim, NPH preparati imali su nekoliko problematičnih područja:
- visoka bio-varijabilnost, koja je spriječila brzi odabir pojedinačne dnevne doze koja zamjenjuje "bazalnu" sekreciju inzulina,
- neujednačena aktivnost inzulina tokom perioda lijeka, što je zahtijevalo dodatne obroke noću, tokom dana,
- jer se pripravak inzulina sastojao od kompleksa bjelančevina, bilo je potrebno pravilno i ravnomjerno miješati lijek, što pacijenti često nisu izvodili i značajno je povećao bio-varijabilnost inzulina.
Sve ove značajne točke omogućile su samo relativno simuliranje bazalne sekrecije inzulina kod pacijenata s dijabetesom. Na dnevnom redu bio je zahtjev za optimiziranjem postojećih pristupa terapiji.
ANALOGUE BREAKTHROUGH
To je postalo moguće otkrićem strukture DNK i uvođenjem rekombinantnih tehnologija od 1977. Naučnici imaju priliku odrediti pojedinačne sekvence aminokiselina u proteinima, promijeniti ih i procijeniti biološke učinke dobivenih proizvoda.
U farmakologiji se pojavio potpuno novi smjer - sinteza novih molekula s poboljšanim svojstvima ranije proučavanih tvari, lijekova. Dakle, sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća inzulinski analozi bili su uključeni u terapiju lijekovima dijabetesa.
Pojava analoga inzulina značajno je poboljšala kvalitetu života pacijenata sa šećernom bolesti, umanjila glavne prepreke imenovanju inzulina, kao što su:
- u „pre-analognom“ razdoblju liječenja dijabetesa, povećanje doze kratko djelujućih inzulina pomaknulo je vrhunac aktivnosti lijeka i zahtijevalo korekciju omjera inzulin / ugljikohidrati, kada se koriste analozi brzog djelovanja, taj udio je stabilniji,
- apsorpcija inzulina kratkog djelovanja s mjesta ubrizgavanja znatno je zaostala za onom brzo djelujućih analoga, za koje je bilo potrebno davanje lijeka 30-40 minuta prije jela; uvođenje analoga omogućilo je injekciju za 5-10 minuta,
- visok rizik od hipoglikemije, posebno noću, kada se uzima NPH inzulin, značajno je smanjen imenovanjem "bazalnih" analoga.
Stoga je ulazak analoga inzulina u kliničku praksu omogućilo liječnicima i pacijentima da pravovremeno propisuju insulinsku terapiju, pravilno titriraju doze lijekova i manje se plaše hipoglikemije i drugih nuspojava. Među insulinama koji su stigli u novom milenijumu posebno mesto zauzima insulin detemir (Levemir).
ŠTA JE LEVEMIR DOŠAO
Analog genetskog inženjerstva inzulin Levemir® je referentni lijek novog smjera - analozi inzulina u liječenju dijabetesa. Ovaj se lijek polako apsorbira iz depoa za injekcije i ima dugotrajno djelovanje zbog samo-povezivanja u deponiju potkožne masti i vezivanja na ljudski albumin. Cirkulirajući u krvotoku, lijek periodično ravnomjerno disocira s albuminom, pokazuje svoje djelovanje nalik insulinu.
Kod doze Levinemir inzulina 0,4 U / kg tjelesne težine ili više, opravdano je jedno davanje lijeka dnevno, trajanje lijeka je 18-20 sati. Ako bi dnevna doza trebala biti veća, preporučuje se dvostruki režim primjene, trajanje lijeka u ovom slučaju je 24 sata.
U protekle 3 godine Insulin Levemir® se široko koristi u Ruskoj Federaciji. Među njenim prednostima treba napomenuti značajno veću intraindividualnu predvidljivost djelovanja kod pacijenata u odnosu na "klasični" NPH inzulin. To je zbog slijedećih faktora:
- rastvoreno stanje detemira u svim fazama - od njegovog oblika doziranja do vezivanja za receptor za insulin,
- puferski efekt vezivanja na albumin u serumu.
Ova svojstva lijeka dovode u konačnici do bolje kontrole šećera u krvi u usporedbi s inzulinom NPH - titracijom lijeka radi postizanja sličnih glikemijskih ciljeva. Na pozadini liječenja inzulinom Levemir®, uz bolju ili sličnu kontrolu smanjenja glukoze, primjećuje se manji broj hipoglikemijskih stanja (naročito noću). Na temelju vlastitog iskustva, iskustva kolega, mogu reći da je liječenje inzulinom Levemir® stabilno praćeno kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 i tipa 2 s manjom dinamikom debljanja (a u nekim je studijama čak i gubitak kilograma dobiven). I kod pacijenata s pretilošću primjećuje se smanjenje tjelesne težine.
U 18-nedeljnoj studiji provedenoj na ESC-u radi proučavanja djelotvornosti inzulina Levemir® kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 u kombinaciji s inzulinom aspart (NovoRapid), smanjenje glikoliziranog hemoglobina dobiveno je dvostruko više nego u skupini inzulina NPH i humanog inženjerskog inzulina. U isto vrijeme, broj hipoglikemija bio je 21% manji u skupini sa Levemir® insulinom. Kao i u mnogim sličnim studijama u inostranstvu, u prvoj grupi nije zabilježen debljanje.
Uz dijabetes tipa 2, Levemir® je takođe pokazao svoju visoku kliničku efikasnost, otvarajući obećavajuće mogućnosti za pacijente da započnu i intenziviraju terapiju inzulinom. Prema brojnim istraživanjima, primjena inzulina Levemir® 1 put dnevno optimalna je za većinu pacijenata sa dijabetesom tipa 2.
U početku su dobiveni podaci da je pojedinačna primjena ovog lijeka za godinu dana kod pacijenata koji prethodno nisu koristili inzulin jednako efikasna kao i upotreba inzulina glargin (Lantus).
Međutim, ustanovljeno je da se prilikom upotrebe lijeka Levemir® s dijabetesom tipa 2 primjećuje manje izraženo povećanje tjelesne težine. Nadalje, postigavši ​​prosjek istih parametara glukoze u plazmi, primijećeno je da terapija lijekom inzulinom Levemir® ima nižu učestalost hipoglikemije u bolesnika u usporedbi s Lantusom - 5,8, odnosno 6,2, respektivno.
Slični podaci dobiveni su u drugom velikom istraživanju - PREDICTIVE ™ 303 u kojem je sudjelovalo više od 5 tisuća pacijenata. Prema njegovim podacima, kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2, prebačenih iz NPH inzulina ili inzulina glargin na Levemir®, primijećeno je značajno smanjenje tjelesne težine (više od 0,6 kg u 3 mjeseca) tokom 26 tjedana na pozadini poboljšane glikemije i smanjene učestalost hipoglikemije.
Na temelju dobivenih podataka treba prepoznati da:
- za većinu bolesnika sa dijabetesom tipa 2 upotreba inzulina Levemir® 1 puta dnevno je optimalna,
- na Levemir® insulinu smanjenje glikemije nije praćeno povećanjem tjelesne težine u usporedbi s inzulinom NPH ili glarginom,
- nizak rizik od pojave hipoglikemije na pozadini inzulina Levemir® u usporedbi s inzulinom NPH s normalizacijom glikemije u bolesnika s dijabetesom tipa 2.
POBOLJŠENA KVALITETA ŽIVOTA ...
Doktor pojedinačno određuje dozu Levemir® inzulina pojedinačno. Lijek treba davati 1 ili 2 puta dnevno, kao što je gore spomenuto, na osnovu potreba pacijenta. Štoviše, klinička studija lijeka omogućila je propisivanje inzulina Levemir ne samo odraslima, već i djeci, počevši od šeste godine.
Oni pacijenti s dijabetesom koji zahtijevaju upotrebu lijeka dva puta dnevno za optimalnu kontrolu razine glukoze u krvi mogu unijeti večernju dozu bilo za vrijeme večere, ili prije spavanja, ili 12 sati nakon jutarnje doze.
Levemir® se daje supkutano na bedrima, prednjem trbušnom zidu ili ramenu. Pacijenti ne bi trebali zaboraviti da je potrebno promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije.
Optimalna je upotreba olovke za injekciju Levemir® Flekspen®, napunjene inzulinom. Praktičnost, preciznost ovih olovki za šprice omogućava jednostavno davanje leka, pomaže u sprečavanju grešaka u upravljanju insulinom, generalno garantujući najbolju glikemiju kod pacijenata sa šećernom bolešću.
U 1 ml lijeka se nalazi 100 PIECES inzulina Levemir®, olovka štrcaljke je napunjena s 3 ml lijeka, u pakovanju se nalazi 5 Flex-Pen uređaja.Nema sumnje da nova tehnologija davanja lijekova - pojedinačna, gotova olovka za injekciju Levemir® Flexspen® poboljšava kvalitetu života pacijenata sa šećernom bolešću uz održavanje bioloških učinaka svojstvenih lijeku.
Dugogodišnje iskustvo u korištenju lijeka Levemir® u Ruskoj Federaciji posljednjih godina omogućava nam da ovaj lijek pripišemo standardima bazalnog inzulina, a visoka sigurnost lijeka u nedostatku povećanja tjelesne težine omogućava njegovu širu primjenu u složenim skupinama bolesnika, posebno u starijih i starijih osoba.

Dr. Vanredni profesor na katedri
endokrinologija MMA
njih. I.M.Sechenova Aleksej Žilov

Originalni članak može se naći na službenom web mjestu novina DiaNews.

Priprema: LEVEMIR ® Flexpen ®
Aktivna supstanca: insulin detemir
ATX kôd: A10AE05
KFG: analog ljudskog insulina dugog djelovanja
Reg. broj: LS-000596
Datum registracije: 29.07.05
Reg. Vlasnika prema: NOVO NORDISK A / S

OBLIK DOZIRANJA, SASTAV I PAKOVANJE

Rješenje za ispitivanje sc providan, bezbojan

Pomoćni sastojci: manitol, fenol, metakrezol, cink acetat, natrijum-hlorid, dinatrijum-fosfat dihidrat, natrijum hidroksid, hlorovodonična kiselina, voda d / i.

* 1 jedinica sadrži 142 μg intemina bez soli, koji odgovara 1 jedinici. humani inzulin (IU).

3 ml - olovke za višestruke doze sa raspršivačem (5) - pakovanja od kartona.

Opis lijeka temelji se na službeno odobrenim uputama za upotrebu.

Hipoglikemijski lek. To je topivi bazni analog ljudskog inzulina s ravnim i predvidljivim profilom aktivnosti s produženim učinkom. Proizvodi se rekombinantnom DNK biotehnologijom koristeći soj Saccharomyces cerevisiae.

Profil djelovanja lijeka Levemir Flexpen značajno je promjenjiviji u usporedbi s izofan-inzulinom i inzulinom glargin.

Produljeno djelovanje lijeka Levemir Flexpen nastaje zbog izraženog samo-povezivanja molekula inzulina detemir na mjestu ubrizgavanja i vezanja molekula lijeka na albumin vezom sa bočnim lancem. U usporedbi s izofan-inzulinom, detemir inzulin se sporije prenosi u periferna ciljna tkiva. Ovi kombinirani mehanizmi odgođene distribucije pružaju ponovljivi profil apsorpcije i djelovanja lijeka Levemir Flexpen u usporedbi s izofan-inzulinom.

Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući sinteza niza ključnih enzima (hekokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza).

Za doze od 0,2-0,4 U / kg 50%, maksimalan učinak lijeka se javlja u rasponu od 3-4 sata do 14 sati nakon primjene. Trajanje djelovanja je do 24 sata, ovisno o dozi, što pruža mogućnost pojedinačne i dvostruke dnevne primjene.

Nakon sc primjene, farmakodinamički odgovor bio je proporcionalan primijenjenoj dozi (maksimalni učinak, trajanje djelovanja, opći učinak).

U dugoročnim studijama (> 6 mjeseci), glukoza u plazmi na glavi kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 bila je bolja u usporedbi s izofan-inzulinom koji je propisan za početnu / bolus terapiju. Glikemijska kontrola (glikovani hemoglobin - HbA 1C) tijekom liječenja lijekom Levemir FlexPen bila je uporediva s onom s izofan-inzulinom, s manjim rizikom noćne hipoglikemije i bez povećanja tjelesne težine s Levemirom FlexPen.

Profil noćne kontrole glukoze je ravniji i ravnomjerniji za Levemir Flexpen u usporedbi s izofan-inzulinom, što se odražava na niži rizik od razvoja noćne hipoglikemije.

Sa sc primjenom, koncentracije u serumu bile su proporcionalne primijenjenoj dozi.

C max se postiže 6-8 sati nakon primjene. Sa dvodnevnom dnevnom primjenom, Cs se postiže nakon 2-3 primjene.

Varijabilnost interindividualne apsorpcije manja je u lijeku Levemir Flexpen u usporedbi s drugim bazalnim inzulinskim pripravcima.

Apsorpcija s i / m davanjem je brža i u većoj mjeri u odnosu na s / c primjenu.

Prosječni Vd Levemir FlexPen-a (otprilike 0,1 L / kg) ukazuje da visoki udio detemir inzulina cirkuliše u krvi.

Biotransformacija lijeka Levemir Flexpen slična je onoj u pripravcima humanog inzulina, svi nastali metaboliti su neaktivni.

Terminal T 1/2 nakon sc ubrizgavanja određuje se stepenom apsorpcije iz potkožnog tkiva i traje 5-7 sati, ovisno o dozi.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

Nije bilo klinički značajnih međupolnih razlika u farmakokinetikama Levemira Flexpena.

Farmakokinetička svojstva Levemira Flexpena proučavana su u djece (6-12 godina) i adolescenata (13-17 godina) i uspoređivana. Nije bilo razlike u farmakokinetičkim svojstvima u usporedbi s odraslim pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1.

Nema klinički značajnih razlika u farmakokinetikama Levemira Flexpena između starijih i mladih pacijenata ili između bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega i jetre i zdravih bolesnika.

Doza lijeka određuje se pojedinačno. Lijek Levemir Flexpen treba propisati 1 ili 2 puta dnevno na osnovu potreba pacijenta. Pacijenti koji trebaju koristiti lijek 2 puta / dan za optimalnu kontrolu razine glukoze u krvi mogu unositi večernju dozu bilo za vrijeme večere, ili prije spavanja, ili 12 sati nakon jutarnje doze.

Levemir Flexpen ubrizgava se u bedro, prednji trbušni zid ili rame. Potrebno je promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije. Inzulin će djelovati brže ako se unese u prednji trbušni zid.

Ako je potrebno, lijek se može koristiti iv pod strogim nadzorom liječnika.

At pacijenatastarost kao i oslabljena funkcija jetre i bubrega treba pažljivije nadzirati razinu glukoze u krvi i provoditi prilagodbu doze.

Prilagođavanje doze može se zahtijevati i kod pojačavanja pacijentove fizičke aktivnosti, promjene njegove uobičajene prehrane ili kod pridružene bolesti.

At prelazak sa inzulina srednjeg djelovanja i produženog inzulina na inzulin Levemir Flexpen može biti potrebno prilagođavanje doze i vremena. Preporučuje se pažljivo praćenje razine glukoze u krvi tijekom prevođenja i prvih tjedana novog lijeka. Možda će biti potrebna korekcija istodobne hipoglikemijske terapije (doza i vrijeme primjene kratko djelujućih inzulinskih pripravaka ili doze oralnih hipoglikemijskih lijekova).

Upute za pacijente o upotrebi FlexPen ® insulinske olovke s dozatorom

Olovka za injekcije FlexPen dizajnirana je za upotrebu sa Novo Nordisk sistemima za ubrizgavanje inzulina i NovoFine iglama.

Primijenjena doza inzulina je u rasponu od 1 do 60 jedinica. može se mijenjati u koracima od 1 jedinice NovoFine S igle dužine do 8 mm ili kraće dizajnirane su za upotrebu sa FlexPen olovkom za štrcaljke. S oznakom su igle sa kratkim vrhom. Iz sigurnosnih mjera opreza uvijek nosite zamjenski inzulinski uređaj ako se FlexPen izgubi ili ošteti.

Ako koristite Levemir Flexpen i drugi inzulin u olovci Flexpen, za primjenu inzulina morate koristiti dva odvojena sistema ubrizgavanja, jedan za svaku vrstu inzulina.

Levemir Flexpen je samo za ličnu upotrebu.

Prije upotrebe Levemir FlexPen trebali biste provjeriti ambalažu kako biste bili sigurni da je odabrana ispravna vrsta inzulina.

Pacijent uvijek treba provjeriti uložak, uključujući gumeni klip (daljnja uputstva trebaju se dobiti u uputama za korištenje sustava za primjenu inzulina), gumenu membranu treba dezinficirati pamučnim tamponom namočenim u medicinski alkohol.

Levemir Flexpen se ne može koristiti ako je kertridž ili sistem ubrizgavanja insulina ispušten, kertridž je oštećen ili zgnječen jer postoji rizik od istjecanja inzulina, širina vidljivog dijela gumenog klipa veća je od širine bijele trake kodova, uvjeti skladištenja inzulina nisu odgovarali navedenim ili je lijek zamrznut, ili je inzulin prestao biti transparentan i bezbojan.

Da biste napravili injekciju, trebali biste umetnuti iglu ispod kože i pritisnuti dugme za pokretanje do kraja. Nakon ubrizgavanja, igla treba ostati ispod kože najmanje 6 sekundi. Gumb za olovku štrcaljke mora biti pritisnut dok igla u potpunosti ne bude izvađena ispod kože.

Nakon svake injekcije, iglu treba ukloniti (jer ako ne izvadite iglu, tada zbog temperaturnih kolebanja može doći do istjecanja tekućine iz uloška i koncentracija inzulina može varirati).

Ne punite uložak insulinom.

Nuspojave opažene kod pacijenata koji koriste Levemir Flexpen uglavnom zavise od doze i razvijaju se zbog farmakološkog učinka inzulina. Najčešća nuspojava je hipoglikemija, koja se razvija kada se daje previsoka doza lijeka u odnosu na potrebe tijela za inzulinom. Iz kliničkih studija poznato je da se teška hipoglikemija, definirana kao potreba za intervencijom treće strane, razvija kod otprilike 6% pacijenata koji su primali Levemir Flexpen.

Udio pacijenata koji primaju lijek Levemir Flexpen, za koje se očekuje da će razviti nuspojave, procjenjuje se na 12%. Učestalost nuspojava za koje se obično procjenjuje da su povezana sa Levemir Flexpenom tokom kliničkih ispitivanja, prikazana je u nastavku.

Neželjene reakcije povezane s učinkom na metabolizam ugljikohidrata: često (> 1%, 0,1%, 0,1%, 0,1%, 0,01%, 0,1%, KONTRAINDIKACIJE

Povećana individualna osjetljivost na inzulin detemir ili neku od komponenti lijeka.

NAČIN I LAKACIJA

Trenutno nema podataka o kliničkoj upotrebi inzulina detemir tokom trudnoće i dojenja.

Tijekom razdoblja mogućeg početka i tijekom cijelog trajanja trudnoće potrebno je pažljivo praćenje stanja pacijenata s šećernom bolešću i praćenje razine glukoze u krvnoj plazmi. Potreba za inzulinom u pravilu opada u prvom tromjesečju i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Ubrzo nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je bio prije trudnoće.

Tijekom razdoblja dojenja možda će biti potrebno prilagoditi dozu lijeka i prehrane.

In eksperimentalne studije kod životinja nije ustanovljena razlika između embriotoksičnih i teratogenih učinaka detemira i humanog inzulina.

Za razliku od drugih inzulina, intenzivna terapija lijekom Levemir Flexpen ne dovodi do povećanja tjelesne težine.

Niži rizik od noćne hipoglikemije u usporedbi s drugim insulinama omogućava intenzivniju odabir doze kako bi se postigla ciljna razina glukoze u krvi.

Levemir Flexpen pruža najbolju kontrolu glikemije (na osnovu merenja glukoze u plazmi na testu) u poređenju s izofan-insulinom.Nedovoljna doza lijeka ili prekid liječenja, posebno s dijabetesom melitusom tipa 1, mogu dovesti do razvoja hiperglikemije ili dijabetičke ketoacidoze. U pravilu se prvi simptomi hiperglikemije pojavljuju postepeno, tijekom nekoliko sati ili dana. Ovi simptomi uključuju žeđ, ubrzano mokrenje, mučninu, povraćanje, pospanost, crvenilo i suvoću kože, suha usta, gubitak apetita, miris acetona na izdisaju. Kod šećerne bolesti tipa 1, bez odgovarajućeg liječenja, hiperglikemija dovodi do razvoja dijabetičke ketoacidoze i može dovesti do smrti.

Hipoglikemija se može razviti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na potrebu za inzulinom.

Preskakanje obroka ili neplanirana intenzivna fizička aktivnost mogu dovesti do hipoglikemije.

Nakon kompenzacije metabolizma ugljikohidrata, na primjer, intenziviranom terapijom inzulinom, pacijenti mogu osjetiti tipične simptome prekursora hipoglikemije, o čemu bi bolesnike trebalo obavijestiti. Uobičajeni znakovi upozorenja mogu nestati s dugim tijekom dijabetesa.

Istovremene bolesti, posebno zarazne i praćene groznicom, obično povećavaju potrebu tijela za inzulinom.

Prelazak pacijenta na novi tip ili preparat inzulina drugog proizvođača mora se dogoditi pod strogim medicinskim nadzorom. Ako promijenite koncentraciju, proizvođača, vrstu, vrste (životinjski, ljudski, analozi ljudskog inzulina) i / ili način njegove proizvodnje (genetski modificirani ili inzulin životinjskog porijekla), možda će biti potrebno prilagođavanje doze. Pacijentima koji prelaze na liječenje lijekom Levemir Flexpen možda će trebati promijeniti dozu u odnosu na doze prethodno korištenih inzulinskih pripravaka. Potreba za prilagođavanjem doze može se pojaviti nakon uvođenja prve doze ili unutar prvih nekoliko sedmica ili mjeseci.

Levemir Flexpen se ne smije davati iv, jer to može dovesti do teške hipoglikemije.

Ako se Levemir Flexpen pomeša sa drugim insulinskim preparatima, profil jedne ili obe komponente će se promeniti. Miješanje Levemira Flexpena s brzo djelujućim analogom inzulina, poput inzulina aspart, dovodi do profila djelovanja sa smanjenim i odloženim maksimalnim učinkom u odnosu na njihovu zasebnu primjenu.

Levemir Flexpen nije namenjen upotrebi na inzulinskim pumpama.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Sposobnost pacijenata da se koncentrišu i brzina reakcije može biti smanjena tijekom hipoglikemije i hiperglikemije, što može biti opasno u situacijama kada su te sposobnosti posebno potrebne (na primjer, tijekom vožnje automobila ili rada sa mašinama i mehanizmima). Pacijente treba savjetovati da poduzimaju mjere kako bi spriječili razvoj hipoglikemije i hiperglikemije prilikom vožnje automobila i rada sa mehanizmima. To je posebno važno kod pacijenata bez ili smanjenih simptoma prekursora u razvoju hipoglikemije ili pate od učestalih epizoda hipoglikemije. U tim slučajevima treba razmotriti izvedivost takvog rada.

Specifična doza potrebna za predoziranje inzulina nije utvrđena, ali hipoglikemija se može postepeno razviti ako je za određeni pacijent uvedena previsoka doza.

Liječenje: pacijent može eliminirati blagu hipoglikemiju ako unosi hranu glukozu, šećer ili hranu bogatu ugljikohidratima. Zbog toga se bolesnicima sa šećernom bolešću preporučuje da sa sobom nose sa sobom šećer, slatkiše, kolačiće ili slatki voćni sok.

U slučaju teške hipoglikemije, kada je pacijent u nesvijesti, treba davati 0,5 do 1 mg glukagona i / m ili s / c (može ga primiti obučena osoba) ili iv otopinu dekstroze (glukoze) (samo medicinski stručnjak). Također je potrebno davati dekstrozu iv u slučaju da pacijent ne povrati svijest 10-15 minuta nakon primjene glukagona. Nakon povratka svijesti, pacijentu se savjetuje da jede hranu bogatu ugljikohidratima kako bi se spriječio ponovni nastanak hipoglikemije.

Rezultati ispitivanja in vitro i in vivo vezivanja proteina pokazuju odsutnost klinički značajne interakcije između intemulina detemira i masnih kiselina ili drugih lijekova koji vezuju protein.

Hipoglikemijski učinak inzulina poboljšanje oralne hipoglikemika, MAO inhibitori, ACE inhibitori, karbonski inhibitori anhidraze, selektivni beta-blokatori, bromokriptin, sulfonamida, anabolički steroidi, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, Mebendazol, piridoksin, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, litijum, droge, koji sadrže etanol. Oralni kontraceptivi, GCS, hormoni štitnjače, tiazidni diuretici, heparin, triciklički antidepresivi, simpatomimetičari, danazol, klonidin, spori blokatori kalcijevih kanala, diazoksid, morfin, fenitoin, nikotin slabe hipoglikemijski učinak inzulina.

Pod utjecajem rezerpina i salicilata moguće je i slabljenje i povećanje djelovanja lijeka.

Okreotid / lanreotid može i povećati i umanjiti potrebu tijela za inzulinom.

Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije i odgoditi oporavak nakon hipoglikemije.

Etanol može pojačati i produžiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Neki lijekovi, na primjer, koji sadrže tiol ili sulfit, kada se dodaju lijeku Levemir Flexpen, mogu uzrokovati uništavanje inzulina detemir. Levemir Flexpen ne treba dodati otopinama za infuziju.

UVJETI FARMACIJE HOLIDAY

Lijek se izdaje na recept.

USLOVI I USLOVI SKLADIŠTENJA

Lista B. Neiskorištenu olovku za šprice s lijekom Levemir Flexpen čuvajte u hladnjaku na temperaturi od 2 ° do 8 ° C (ali ne preblizu zamrzivaču). Ne smrzavajte se. Rok trajanja je 2 godine.

Za zaštitu od svetlosti, olovku za štrcaljku treba čuvati sa poklopcem.

Ako se koristi ili nosi kao rezervna olovka za štrcaljke s Levemir Flexpenom, treba čuvati na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C do 6 tjedana.

U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka Levemir . Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovog lijeka, kao i mišljenja medicinskih stručnjaka o korištenju Levemira u njihovoj praksi. Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje kritike o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Analozi Levemira u prisustvu dostupnih strukturnih analoga. Primjena za liječenje dijabetesa kod odraslih, djece kao i u trudnoći i dojenju. Sastav lijeka.

Levemir - inzulin dugog djelovanja, rastvorljiv analog ljudskog inzulina. Levemir Penfill i Levemir FlexPen proizvode se rekombinantnom DNA biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae.

Produljeno djelovanje lijekova Levemir Penfill i Levemir FlexPen nastaje zbog izraženog samo-povezivanja molekula intemina detemir na mjestu ubrizgavanja i vezanja molekula lijeka na albumin pomoću spoja s bočnim lancem masnih kiselina. U usporedbi s izofan-inzulinom, detemir inzulin se sporije prenosi u periferna ciljna tkiva.Ovi kombinirani mehanizmi odgođene distribucije pružaju reproduktivniji profil apsorpcije i djelovanja Levemira Penfilla i Levemira FlexPen u usporedbi s izofan-inzulinom.

Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući sinteza niza ključnih enzima (hekokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza).

Nakon supkutane primjene, farmakodinamički odgovor proporcionalan je primijenjenoj dozi (maksimalni učinak, trajanje djelovanja, opći učinak).

Profil noćne kontrole glukoze je ravniji i ravnomjerniji za detemir inzulin u odnosu na izofan inzulin, što se ogleda u nižem riziku od noćne hipoglikemije.

Detemir inzulin + pomoćne tvari.

Cmax u plazmi postiže se nakon 6-8 sati nakon primjene. Dvostrukim dnevnim režimom primjene Css lijeka u krvnu plazmu postiže se nakon 2-3 injekcije.

Intraindividualna varijabilnost apsorpcije manja je za Levemir Penfill i Levemir FlexPen u odnosu na druge bazne inzulinske pripravke.

Nije bilo klinički značajnih međupolnih razlika u farmakokinetikama lijeka Levemir Penfill / Levemir Flexpen.

Inaktivacija lijeka Levemir Penfill i Levemir FlexPen slična je onoj kod pripravaka humanog inzulina, svi nastali metaboliti su neaktivni.

Studije vezivanja proteina pokazuju odsutnost klinički značajne interakcije između detemir inzulina i masnih kiselina ili drugih lekova koji vezuju protein.

Terminalni poluživot nakon potkožne injekcije određuje se stupnjem apsorpcije iz potkožnog tkiva i iznosi 5-7 sati, ovisno o dozi.

  • dijabetes melitus ovisan o insulinu (šećerna bolest tipa 1),
  • neinzulinski ovisan dijabetes melitus (šećerna bolest tipa 2).

Otopina za potkožno davanje Levemir Penfill u staklenim patronama od 300 jedinica (3 ml) (injekcije u ampulama za injekcije).

Otopina za potkožno davanje Levemir Flexpen staklenih uložaka od 300 PIECES (3 ml) u višestrukim injekcijskim olovkama za jednokratnu upotrebu za višestruku injekciju od 100 PIECES u 1 ml.

Upute za upotrebu, doziranje i tehnika ubrizgavanja

Unesite potkožno u bedro, prednji trbušni zid ili rame. Neophodno je promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije. Inzulin će djelovati brže ako se unese u prednji trbušni zid.

Unesite 1 ili 2 puta dnevno na osnovu potreba pacijenta. Pacijenti kojima je potrebna upotreba lijeka 2 puta dnevno za optimalnu kontrolu glikemije, mogu unijeti večernju dozu bilo za vrijeme večere, ili prije spavanja, ili 12 sati nakon jutarnje doze.

U starijih bolesnika, kao i s oštećenom funkcijom jetre i bubrega, treba pažljivije nadzirati nivo glukoze u krvi i prilagoditi doze inzulina.

Prilagođavanje doze može se zahtijevati i kod pojačavanja pacijentove fizičke aktivnosti, promjene njegove uobičajene prehrane ili kod pridružene bolesti.

Pri prelasku iz inzulina srednjeg djelovanja i produženog inzulina na inzulin, detemir može zahtijevati prilagođavanje doze i vremena. Preporučuje se pažljivo praćenje nivoa glukoze u krvi tijekom prevođenja i prvih tjedana liječenja detemirom inzulinom. Možda će biti potrebna korekcija istodobne hipoglikemijske terapije (doza i vrijeme primjene kratko djelujućih inzulinskih pripravaka ili doze oralnih hipoglikemijskih lijekova).

  • hipoglikemija, čiji se simptomi obično razvijaju iznenada i mogu uključivati ​​blijedu kožu, hladan znoj, pojačani umor, nervozu, tremor, tjeskobu, neobičan umor ili slabost, oslabljena orijentacija, oslabljena koncentracija, pospanost, jak glad, oštećenje vida, glavobolja bol, mučnina, palpitacije. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i / ili konvulzija, privremeno ili nepovratno narušavanje moždane funkcije sve do smrti,
  • reakcije lokalne preosjetljivosti (crvenilo, oticanje i svrbež na mjestu ubrizgavanja) su obično privremene, tj. nestati sa kontinuiranim liječenjem,
  • lipodistrofija (kao rezultat nepoštivanja pravila promjene mjesta ubrizgavanja unutar istog područja),
  • urtikarija
  • osip na koži
  • svrbež kože
  • pojačano znojenje,
  • gastrointestinalni poremećaji,
  • angioedem,
  • otežano disanje
  • tahikardija
  • pad krvnog pritiska,
  • kršenje refrakcije (obično privremeno i uočeno na početku liječenja inzulinom),
  • dijabetička retinopatija (dugoročno poboljšanje kontrole glikemije smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije, međutim intenziviranje inzulinske terapije s oštrim poboljšanjem kontrole metabolizma ugljikohidrata može dovesti do privremenog pogoršanja stanja dijabetičke retinopatije),
  • periferna neuropatija, koja je obično reverzibilna,
  • oticanje.

  • povećana individualna osjetljivost na inzulin detemir.

Trudnoća i dojenje

Trenutno nema podataka o kliničkoj upotrebi Levemir Penfill i Levemir FlexPen tokom trudnoće i dojenja.

Tijekom razdoblja mogućeg početka i tijekom cijelog trajanja trudnoće potrebno je pažljivo praćenje stanja pacijenata s šećernom bolešću i praćenje razine glukoze u krvnoj plazmi. Potreba za inzulinom u pravilu opada u prvom tromjesečju i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Ubrzo nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je bio prije trudnoće.

Tijekom razdoblja dojenja možda će biti potrebno prilagoditi dozu lijeka i prehrane.

U eksperimentalnim studijama na životinjama nisu utvrđene razlike između embriotoksičnih i teratogenih učinaka detemira i humanog inzulina.

Primjena kod starijih pacijenata

U starijih bolesnika treba pažljivije nadzirati nivo glukoze u krvi i prilagoditi doze inzulina.

Smatra se da intenzivna nega s inzulinom Detemir ne povećava tjelesnu težinu.

Niži rizik od noćne hipoglikemije u usporedbi s drugim insulinama omogućava intenzivniju odabir doze kako bi se postigla ciljna razina glukoze u krvi.

Detemir inzulin omogućava bolju kontrolu glikemije (na osnovu mjerenja glukoze u plazmi na testu) u usporedbi s izoofanskim inzulinom. Nedovoljna doza lijeka ili prekid liječenja, posebno s dijabetesom melitusom tipa 1, mogu dovesti do razvoja hiperglikemije ili dijabetičke ketoacidoze. U pravilu se prvi simptomi hiperglikemije pojavljuju postepeno, tijekom nekoliko sati ili dana. Ovi simptomi uključuju žeđ, ubrzano mokrenje, mučninu, povraćanje, pospanost, crvenilo i suvoću kože, suha usta, gubitak apetita, miris acetona na izdisaju. Kod šećerne bolesti tipa 1, bez odgovarajućeg liječenja, hiperglikemija dovodi do razvoja dijabetičke ketoacidoze i može biti fatalna.

Hipoglikemija se može razviti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na potrebu za inzulinom.

Preskakanje obroka ili neplanirana intenzivna fizička aktivnost mogu dovesti do hipoglikemije.

Nakon kompenzacije metabolizma ugljikohidrata, na primjer, intenziviranom terapijom inzulinom, pacijenti mogu osjetiti tipične simptome prekursora hipoglikemije, o čemu bi bolesnike trebalo obavijestiti. Uobičajeni znakovi upozorenja mogu nestati s dugim tijekom dijabetesa.

Istovremene bolesti, posebno zarazne i praćene groznicom, obično povećavaju potrebu tijela za inzulinom.

Prelazak pacijenta na novi tip ili preparat inzulina drugog proizvođača mora se dogoditi pod strogim medicinskim nadzorom.Ako promijenite koncentraciju, proizvođača, vrstu, vrste (životinjski, ljudski, analozi ljudskog inzulina) i / ili način njegove proizvodnje (genetski modificirani ili inzulin životinjskog porijekla), možda će biti potrebno prilagođavanje doze.

Detemir inzulin se ne smije davati intravenski, jer može dovesti do teške hipoglikemije.

Miješajući Levemir Penfill i Levemir FlexPen inzulin s brzo djelujućim analogom inzulina, poput inzulina aspart, dovodi do profila djelovanja sa smanjenim i odloženim maksimalnim učinkom u usporedbi s njihovim zasebnim davanjem.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Sposobnost pacijenata da se koncentrišu i brzina reakcije može biti smanjena tijekom hipoglikemije i hiperglikemije, što može biti opasno u situacijama kada su te sposobnosti posebno potrebne (na primjer, tijekom vožnje automobila ili rada sa mašinama i mehanizmima). Pacijente treba savjetovati da poduzimaju mjere kako bi spriječili razvoj hipoglikemije i hiperglikemije prilikom vožnje automobila i rada sa mehanizmima. To je posebno važno kod pacijenata bez ili smanjenih simptoma prekursora u razvoju hipoglikemije ili pate od učestalih epizoda hipoglikemije. U tim slučajevima treba razmotriti izvedivost takvog rada.

Hipoglikemijski učinak inzulina poboljšanje oralne hipoglikemika, MAO inhibitori, ACE inhibitori, karbonski inhibitori anhidraze, selektivni beta-blokatori, bromokriptin, sulfonamida, anabolički steroidi, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, Mebendazol, piridoksin, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, litijum, droge, koji sadrže etanol. Oralni kontraceptivi, GCS, hormoni štitnjače, tiazidni diuretici, heparin, triciklički antidepresivi, simpatomimetičari, danazol, klonidin, spori blokatori kalcijevih kanala, diazoksid, morfin, fenitoin, nikotin slabe hipoglikemijski učinak inzulina.

Pod utjecajem rezerpina i salicilata moguće je i slabljenje i pojačavanje djelovanja inzulina detemir.

Okreotid / lanreotid može i povećati i umanjiti potrebu tijela za inzulinom.

Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije i odgoditi oporavak nakon hipoglikemije.

Etanol (alkohol) može pojačati i produžiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Neki lijekovi, poput onih koji sadrže tiol ili sulfit, kada se detemir dodaje inzulinu, mogu uzrokovati uništavanje detemira inzulina.

Analozi lijeka Levemir

Strukturni analozi aktivne tvari:

  • Insulin detemir,
  • Levemir Penfill,
  • Levemir FlexPen.

Analozi u farmakološkoj grupi (insulini):

  • Actrapid
  • Apidra
  • Apidra SoloStar,
  • Berlinsulin,
  • Berlinsulin N Basal,
  • Berlinsulin N Normal,
  • Biosulin
  • Brinsulmidi
  • Brinsulrapi
  • Pravilo 30/70,
  • Gensulin
  • Odložite insulin C,
  • Isofan Insulin Svjetski kup,
  • Iletin 2,
  • Insulin aspart,
  • Insulin glargin,
  • Insulin glulisin,
  • Insulin detemir,
  • Insulin Isofanicum,
  • Inzulinska traka,
  • Lyspro inzulin
  • Insulin maxirapid,
  • Inutralan rastvorljiv u insulinu
  • Insulin c
  • Svinjski inzulin visoko pročišćeni MK,
  • Inzulinski polulent,
  • Insulin Ultralente,
  • Ljudski inzulin
  • Humani genetski inzulin,
  • Polusintetički humani inzulin
  • Ljudski rekombinantni inzulin
  • Insulin Long QMS,
  • Insulin Ultralong SMK,
  • Insulong SPP,
  • Insulrap SPP,
  • Insuman Bazal,
  • Insuman Comb,
  • Insuman Rapid,
  • Insuran
  • Intralno
  • Combinsulin C
  • Lantus
  • Lantus SoloStar,
  • Levemir Penfill,
  • Levemir Flexpen,
  • Mikstard
  • Monoinsulin
  • Monotar
  • NovoMiks,
  • NovoRapid,
  • Pensulin,
  • Protamin inzulina
  • Protafan
  • Rysodeg Penfill,
  • Rysodeg FlexTouch,
  • Rekombinantni humani inzulin,
  • Rinsulin
  • Rosinsulin,
  • Sultofay,
  • Tresiba,
  • Tujeo SoloStar,
  • Ultratard NM,
  • Homolong 40,
  • Homorap 40,
  • Humalog,
  • Humalog Mix,
  • Humodar
  • Humulin
  • Humulin Regular.

U nedostatku analoga lijeka za aktivnu tvar, možete kliknuti na donje veze na bolesti kod kojih odgovarajući lijek pomaže i vidjeti dostupne analoge za terapijski učinak.

Inzulin dugog djelovanja Levemir Flexpen neophodan je kako bi se mogao održati normalni nivo glukoze u krvi u stanju gladovanja u istoj količini koju proizvodi zdrav pankreas. To je potrebno, jer u nedostatku hormona, tijelo počinje probavljati vlastite proteine ​​i masti, provocirajući pojavu dijabetičke ketoacidoze (poremećen metabolizam ugljikohidrata, što rezultira smrću).

Glavna razlika između lijeka koji dugo djeluje i lijeka koji brzo djeluje je da nagli porast šećera u krvi, koji se uvijek javlja nakon jela, nije namijenjen smanjenju: previše je spor za ovo. Stoga se Levemir Flexpen obično kombinira s lijekovima kratkog djelovanja (inzulin lispro, aspart) ili drugim lijekovima za snižavanje šećera.

Levemir Flexpen proizvodi danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk A / S (mnogi su uvjereni da je to ruski inzulin, budući da kompanija ima pogon u regiji Kaluga gdje proizvodi lijekove za snižavanje šećera). Oblik za oslobađanje je bijela, bezbojna tečnost namijenjena samo supkutanoj injekciji. Prema uputama, lijek je razvijen za pacijente i prvog i drugog tipa dijabetesa, dokazao se u liječenju gestacijskog dijabetesa.

Aktivni sastojak Levemir Flexpen je Detemir - analog ljudskog hormona koji je dobiven genetskim inženjeringom, tako da alergije, za razliku od lijekova životinjskog porijekla, ne uzrokuju. Druga važna prednost lijeka, prema pregledu, je ta što on gotovo nema utjecaja na debljanje.

Studije su pokazale da ako uporedite ovaj lijek i izofan, možete vidjeti da se nakon dvadeset tjedana uz upotrebu detemira (jednom) težina ispitanika povećala za 0,7 kg, dok su lijekovi iz skupine inzulin-izofan povećali njihovu težinu za 1,6 kg . S dvije injekcije, nakon dvadeset šest tjedana, tjelesna masa porasla je za 1,2, odnosno 2,8 kg.

Trajanje akcije

Postoje dvije glavne vrste lijekova: topljivi hormon odnosi se na lijek kratkog djelovanja, proizveden u obliku suspenzije - produžen. Oni su istovremeno podijeljeni u tri, a u novije vrijeme i to u četiri ili čak pet grupa:

  • ultra-kratko djelovanje - dok lijek kratkog djelovanja počne djelovati u pola sata, a ti lijekovi - mnogo brže, za deset do petnaest minuta (insulin Aspart, insulin Lizpro, regulator humulina),
  • kratko djelovanje - pola sata nakon injekcije, vrhunac počinje za jedan i pol do tri sata, trajanje djelovanja je od četiri do šest sati. Među tim lijekovima može se razlikovati insulin Actrapid ChS (Danska), Farmasulin N (Rusija),
  • srednje trajanje - počinje djelovati sat i pol nakon injekcije, vrhunac se javlja nakon 4-12 sati, trajanje - od 12 do 18 sati (Insuman Rapid GT),
  • kombinirano djelovanje - aktivno već trideset minuta nakon injekcije, dostiže vrhunac nakon 2-8 sati, učinak traje do dvadeset sati (NovoMiks 30, Mikstard 30 NM, Humodar, dvofazna faza inzulina Aspart, Farmasulin 30/70),
  • dugotrajna akcija: početak rada nakon 4-6 sati, vrhunac - između 10 i 18 sati, trajanje do 24 sata (insulin Levemir, hitna pomoć protamin inzulina),
  • supertrajno djelovanje - učinak lijeka na tijelo traje od 36 do 42 sata (Degludek).


Unatoč činjenici da je Levemir Flexpen u uputama naveden kao dugo djelujući lijek, prema pregledima, nije dovoljan dan: koliko će trajati učinak lijeka, u velikoj mjeri ovisi o vrsti bolesti. Za dijabetičare tipa 2, efekti lijeka mogu trajati dvadeset i četiri sata. Što se tiče prve vrste dijabetičara, preparat inzulina omogućava injekcije ne više od dva puta dnevno.

Dijabetičarima prve i druge vrste, kako bi se izbjegle fluktuacije šećera i postigla njegova stalna ravnoteža u krvi, mnogi preporučuju Levemir Flexpen dva puta dnevno: u tom slučaju, nakon prve dvije do tri doze, možete postići potrebnu količinu glukoze u tijelu.

Lijek je najefikasniji od tri do četrnaest sati, što je slično liječenju lijekovima sa prosječnim trajanjem djelovanja, na primjer, iz grupe inzulin-izofan. Aktivna supstanca u krvi dostiže svoju maksimalnu koncentraciju šest do osam sati nakon injekcije. Mnogi pacijenti primjećuju da u sredini postoji vrh, ali on nije toliko izražen kao kod lijekova dugog djelovanja koji su razvijeni prije njega. Naročito je slabo izražen kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Poluvrijeme ovisi o dozi, stupnju apsorpcije iz potkožnog tkiva i kreće se od pet do sedam sati nakon injekcije. Dugotrajni učinak lijeka nastaje iz činjenice da se aktivna tvar vrlo sporo oslobađa iz sloja potkožnog masnog tkiva, zbog čega njegova količina u krvi ostaje gotovo nepromijenjena u čitavom razdoblju djelovanja.

Podešavanje doze

U starijih bolesnika ili u slučaju bubrežne ili jetrene insuficijencije potrebno je provesti prilagođavanje doze ovog lijeka, kao i kod drugih inzulina. Cijena se od toga ne mijenja.

Dozu detemir inzulina treba odabrati pojedinačno uz pažljivo praćenje glukoze u krvi.

Također je potreban pregled doze kod povećane fizičke aktivnosti pacijenta, prisustva pratećih bolesti ili promjene njegove normalne prehrane.

Prelaz iz drugih inzulinskih pripravaka

Ako postoji potreba za prebacivanjem pacijenta s produženog inzulina ili lijekova srednjeg trajanja djelovanja na Levemir Flexpen, tada može biti potrebna promjena privremenog režima davanja kao i prilagođavanje doze.

Kao i kod upotrebe drugih sličnih lijekova, potrebno je pažljivo nadzirati sadržaj glukoze u krvi tijekom samog prijelaza i tokom prvih nekoliko tjedana upotrebe novog lijeka.

U nekim slučajevima se također mora pregledati i istodobna hipoglikemijska terapija, na primjer, doza lijeka za oralnu primjenu ili doza i vrijeme primjene kratko djelujućih inzulinskih pripravaka.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Nema mnogo kliničkog iskustva s primjenom Levemira Flexpena tokom razdoblja rađanja djeteta i dojenja. U istraživanju reproduktivne funkcije kod životinja, nisu otkrivene razlike u embriotoksičnosti i teratogenosti između humanog inzulina i detemir inzulina.

Ako je ženi dijagnosticiran dijabetes melitus, potrebno je pažljivo praćenje, kako u fazi planiranja, tako i tijekom razdoblja gestacije.

U prvom tromjesečju obično se potreba za inzulinom smanjuje, a u sljedećim razdobljima povećava. Nakon porođaja, obično potreba za ovim hormonom brzo dolazi do početnog nivoa koji je bio prije trudnoće.

Tijekom dojenja, ženi će možda trebati da prilagodi svoju prehranu i dozu inzulina.

Nuspojava

U pravilu, nuspojave kod pojedinaca koji koriste Levemir Flexpen izravno ovise o dozi i posljedica su farmakološkog djelovanja inzulina.

Najčešći neželjeni efekat je hipoglikemija.Nastaje kada se daju prevelike doze lijeka koji premašuju prirodnu potrebu tijela za inzulinom.

Kliničke studije su pokazale da otprilike 6% pacijenata koji su podvrgnuti liječenju Levemir Flexpenom razvijaju tešku hipoglikemiju za koju je potrebna pomoć drugih ljudi.

Reakcije na primjenu lijeka na mjestu ubrizgavanja tijekom primjene Levemira Flexpena mnogo su češće nego kada se liječi ljudskim inzulinom. To se očituje crvenilom, upalom, oticanjem i svrbežom, modricama na mjestu ubrizgavanja.

Tipične reakcije obično nisu izražene i prisutne su privremeno (nestaju s nastavkom terapije nekoliko dana ili tjedana).

Razvoj nuspojava kod pacijenata koji su podvrgnuti liječenju ovim lijekom javlja se u otprilike 12% slučajeva. Sve neželjene reakcije izazvane lijekom Levemir Flexpen podijeljene su u sljedeće skupine:

  1. Poremećaji metabolizma i prehrane.

Najčešće se javlja hipoglikemija koja ima sledeće simptome:

  • hladan znoj
  • umor, umor, slabost,
  • blijedost kože
  • osećaj anksioznosti
  • nervoza ili tremor,
  • smanjena koncentracija i dezorijentacija,
  • snažan osjećaj gladi
  • glavobolje
  • oštećenje vida
  • povećani otkucaji srca.

U teškoj hipoglikemiji pacijent može izgubiti svijest, osjetit će grčeve, mogu se pojaviti privremene ili nepovratne smetnje u mozgu i može doći do smrtnog ishoda.

  1. Reakcije na mjestu ubrizgavanja:
  • na mjestu ubrizgavanja često se javljaju crvenilo, svrbež i oteklina. Obično su privremeni i prolaze s nastavljenom terapijom.
  • lipodistrofija - rijetko se javlja, može započeti zbog činjenice da se ne poštuje pravilo promjene mjesta ubrizgavanja unutar istog područja
  • edemi se mogu pojaviti u ranim fazama liječenja inzulinom.

Sve ove reakcije su obično privremene.

  1. Ponekad se mogu javiti promjene u imunološkom sistemu - osipi na koži, osip i druge alergijske reakcije.

To je posljedica generalizirane preosjetljivosti. Ostali znakovi mogu uključivati ​​znojenje, angioedem, svrab, poremećaje u radu gastrointestinalnog trakta, otežano disanje, pad krvnog pritiska i ubrzan rad srca.

Manifestacije generalizirane preosjetljivosti (anafilaktičke reakcije) mogu biti opasne za život pacijenta.

  1. Oštećenje vida - u retkim slučajevima može se javiti dijabetička retinopatija ili oslabljena refrakcija.

Predoziranje

Nije utvrđeno koja konkretna doza može izazvati predoziranje inzulina, ali ako se prevelikoj dozi daje određenoj osobi, hipoglikemija može postepeno početi.

S blagim stupnjem ovog stanja, pacijent se može samostalno izboriti jedući hranu s visokim udjelom ugljikohidrata, kao i uzimajući glukozu ili šećer. Zbog toga bolesnici sa dijabetesom uvijek trebaju nositi kolačiće, slatkiše, šećer ili voćni sok.

Inzulin dugog djelovanja Levemir Flexpen neophodan je kako bi se mogao održati normalni nivo glukoze u krvi u stanju gladovanja u istoj količini koju proizvodi zdrav pankreas. To je potrebno, jer u nedostatku hormona, tijelo počinje probavljati vlastite proteine ​​i masti, provocirajući pojavu dijabetičke ketoacidoze (poremećen metabolizam ugljikohidrata, što rezultira smrću).

Glavna razlika između lijeka koji dugo djeluje i lijeka koji brzo djeluje je da nagli porast šećera u krvi, koji se uvijek javlja nakon jela, nije namijenjen smanjenju: previše je spor za ovo. Stoga se Levemir Flexpen obično kombinira s lijekovima kratkog djelovanja (inzulin lispro, aspart) ili drugim lijekovima za snižavanje šećera.

Levemir Flexpen proizvodi danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk A / S (mnogi su uvjereni da je to ruski inzulin, budući da kompanija ima pogon u regiji Kaluga gdje proizvodi lijekove za snižavanje šećera). Oblik za oslobađanje je bijela, bezbojna tečnost namijenjena samo supkutanoj injekciji. Prema uputama, lijek je razvijen za pacijente i prvog i drugog tipa dijabetesa, dokazao se u liječenju gestacijskog dijabetesa.

Aktivni sastojak Levemir Flexpen je Detemir - analog ljudskog hormona koji je dobiven genetskim inženjeringom, tako da alergije, za razliku od lijekova životinjskog porijekla, ne uzrokuju. Druga važna prednost lijeka, prema pregledu, je ta što on gotovo nema utjecaja na debljanje.

Studije su pokazale da ako uporedite ovaj lijek i izofan, možete vidjeti da se nakon dvadeset tjedana uz upotrebu detemira (jednom) težina ispitanika povećala za 0,7 kg, dok su lijekovi iz skupine inzulin-izofan povećali njihovu težinu za 1,6 kg . S dvije injekcije, nakon dvadeset šest tjedana, tjelesna masa porasla je za 1,2, odnosno 2,8 kg.

Trudnoća i djeca

Žene s dijabetesom moraju se nadzirati tijekom trudnoće, a doza se treba prilagoditi njegovom stanju u različitim fazama dojenja djeteta. Obično se u prvom tromjesečju tjelesna potreba za inzulinom znatno smanjuje, u sljedeća dva tromjesečja povećava se, nakon što se dijete rodi, vraća na nivo koji je bio prije trudnoće.

Tokom istraživanja odlučeno je promatrati tristo trudnica koje su liječene ljudskim insulinom (takozvani analozi zdravog ljudskog inzulina, dobiveni genetskim inženjeringom). Polovina žena liječena je Levemir Flexpenom, a ostale lijekovima izofan.

Ovo je naziv inzulina NPH, čija je jedna od aktivnih tvari protaminski inzulin dobiven iz pastrvenog mlijeka (na primjer, dvofazni inzulin Aspart, Mikstard 30 NM), čiji je zadatak da uspori apsorpciju hormona. Obično inzulin NPH sadrži protamin i inzulin u jednakim omjerima. No, nedavno se pojavio inzulin NPH, genetski modificirani ljudski hormon bez tragova životinjskog porijekla (Insuman Rapid GT, hitna pomoć protamin inzulina).

Utvrđeno je da je količina glukoze natašte kod žena koje su uzimale Levemir Flexpen u 24. i 36. tjednu trudnoće mnogo manja od onih kojima je propisano liječenje inzulinskim lijekovima, čija je aktivna supstanca također gensko modificirani proizvod (inzulin Insuman, protaminski hitni inzulin, inzulin Humulin, Humodar). U pogledu pojave hipoglikemije, nije bilo posebnih razlika između aktivnih tvari detemir i izofanskog inzulina.

Također je primijećeno da su nepoželjne posljedice liječenja Levemir Flexpenom i inzulinom sa izofanom za tijelo slične i malo se razlikuju. No, rezultati su pokazali da postoje manje ozbiljnih neželjenih posljedica kod trudnica i djece nakon njihovog rođenja, kojima je propisan isofan inzulin: 39% protiv 40% kod žena, 20% protiv 24% kod djece. Ali broj djece koja su rođena s urođenim malformacijama bio je 5% prema 7%, u korist Levemira Flexpena, dok je broj ozbiljnih urođenih malformacija bio isti.

Kako tačno lijek djeluje na djecu tijekom dojenja, za sada nije poznato, ali pretpostavlja se da ne utječe na metabolizam dojenčadi. Da bi se izbjegle komplikacije, potrebno je prilagoditi dozu lijeka i prehrane dojećim ženama. Što se tiče liječenja djece starije od dvije godine, istraživanja su pokazala da je kod primjene Levemira Flexpena liječenje detemirom bolje u smislu slabijeg razvoja noćne hipoglikemije i manjeg utjecaja na težinu.

Kompleksna terapija

Budući da je Levimir Flexpen lijek dugog djelovanja, preporučljivo je kombinirati ga s kratkim djelovanjem "ljudskih" inzulina. Uz kompleksnu terapiju, lijek se propisuje jednom ili dva puta dnevno, ovisno o bolesti. Odlično se slaže s lijekovima kratkog djelovanja (insulin Actrapid za hitne slučajeve) i ultrasjetkom (insulin Aspart, inzulin Lizpro), koji su također proizvodi genetskog inženjeringa.

Insulin Novorapid Penfill i inzulin Lizpro omogućavaju maksimalno približavanje stanja metabolizma ugljikohidrata kod dijabetičara stanju zdrave osobe i smanjuju hiperglikemiju koja nastaje nakon jela:

  • Novorapid (insulin aspart) - uvezen inzulin švedskog proizvođača, smanjuje rizik od razvoja bilo kojeg oblika glikemije, uključujući i teške,
  • Insulin Humalog je francuski lijek, koji uključuje inzulin lispro, jedan od prvih ultrazvučnih lijekova koji je dozvoljen u pedijatrijskoj terapiji inzulinom. Značajke preparata Humalog Mix 25 su da se, za razliku od mnogih inzulinskih pripravaka, injekcija može obaviti neposredno prije obroka: od 0 do 15 minuta,
  • Humulin inzulina običan (70% izofana, 30% rastvorljivih inzulina),

Treba napomenuti da su inzulin Aspart, inzulin Lizpro, regulator humulinskog inzulina - modificirani analozi inzulina "pravog" čovjeka koji im omogućuje da brže snižavaju razinu šećera. Ali bolje je odbiti mešanje Levemira s inzulinom Apidra, koji takođe ima ultra-kratko djelovanje: inzulinski glulisin, aktivnu supstancu lijeka, ne preporučuje se miješati sa pripravcima inzulina, s izuzetkom izofan (insulin PX).

Ponekad je potrebno zamijeniti Levimir Flexpen drugim lijekom. To može biti uslijed nedostatka prodaje, ili prema rezultatima testova, kada liječnik odluči otkazati ovaj lijek. Obično ih zamjenjuju analogima dugotrajnog ili srednjovjekovnog inzulina: iako su klasificirani na različite načine, vrijeme izloženosti organizmu gotovo je isto.

Glavni analog lijeka je Lantus (aktivna supstanca je glargin). Također je moguće zamijeniti dvofaznim Khumudar ili inzulin Aspart (lijekovi kombiniranog djelovanja), Insumam Rapid GT, ponekad se odluka donosi u korist lijekova dokazanog djelovanja. Na primjer, vrijeme djelovanja deglueta je od 24 do 42 sata: deglu se vrlo sporo apsorbira u krv, pružajući stabilan učinak snižavanja šećera oko dva dana.

Često se u liječenju koriste dvofazni lijekovi kombiniranog djelovanja. Na primjer, dvofazni NovoMix 30 s inzulinom počinje djelovati trideset minuta nakon supkutane primjene, maksimalna koncentracija aktivne tvari primijećena je u razdoblju od dva do osam sati, trajanje lijeka - do dvadeset sati.

Efikasna je i dvofazna Ryzodeg Penfill koja se sastoji od degludec i inzulina aspart: deglyudec daje lijeku dugo razdoblje djelovanja, dok je aspart brzo djelovanje. Ova kombinacija brzog i sporog djelovanja omogućava stalnu kontrolu glukoze i izbjegavanje hipoglikemije.

Da li je levemir inzulin čijeg dejstva? Da li je dugačak ili kratak?

Levemir je inzulin dugog djelovanja. Svaka primijenjena doza snižava šećer u krvi u roku od 18-24 sata. Međutim, pacijenti s dijabetičarima koji prate zahtijevaju vrlo male doze, 2-8 puta niže od standardnih doza. Kada se koriste takve doze, efekat lijeka završava se brže, u roku od 10-16 sati. Za razliku od srednjeg inzulina, Levemir nema izražen vrhunac delovanja. Obratite pažnju na novi lijek koji traje još duže, do 42 sata, i mirnije.

Koliko vam je potrebno da ubrizgate ovaj lijek trogodišnjem djetetu?

Ovisi o tome kakvu dijetu slijedi dijete s dijabetesom.Ako bi se prebacili na njega, tada će biti potrebne vrlo male doze, kao homeopatske. Vjerovatno trebate unijeti Levemir ujutro i navečer u dozama ne većim od 1 jedinice. Možete početi sa 0,25 jedinica. Za točno ubrizgavanje tako malih doza potrebno je razrijediti tvorničku otopinu za injekciju. Pročitajte više o tome.

Tokom prehlade, trovanja hranom i drugih zaraznih bolesti, doze inzulina treba povećati otprilike 1,5 puta. Imajte na umu da se preparati Lantus, Tujeo i Tresiba ne mogu razrijediti. Stoga za malu djecu dugih vrsta inzulina ostaje samo Levemir. Pročitajte članak „”. Naučite kako produžiti razdoblje medenog mjeseca i uspostavite dobru dnevnu kontrolu glukoze.

Liječenje dijabetesa protiv inzulina - gdje započeti:

Koje je bolje: Levemir ili Humulin NPH?

Humulin NPH je inzulin srednjeg djelovanja, poput Protafana. NPH je neutralni protamin Hagedorn, istog proteina koji često izaziva alergije. reakcije. Humulin NPH se ne smije koristiti iz istih razloga kao Protafan.


Levemir Penfill i Flekspen: Kakva je razlika?

Flekspen su olovke sa špricama marke u koje su ugrađene Levemir patrone za insulin. Penfill je lijek Levemir koji se prodaje bez olovki za špriceve, tako da možete koristiti redovne inzulinske šprice. Olovke Flexspen imaju dozirnu jedinicu od 1 jedinice. To može biti nezgodno u liječenju dijabetesa kod djece kojoj su potrebne male doze. U takvim je slučajevima preporučljivo pronaći i koristiti Penfill.

Levemir nema jeftine analoge. Jer je njegova formula zaštićena patentom čija valjanost još nije istekla. Postoji nekoliko sličnih vrsta dugog inzulina drugih proizvođača. To su lijekovi, i. Možete proučiti detaljne članke o svakom od njih. Međutim, svi ti lijekovi nisu jeftini. Na primjer, inzulin srednje životne dobi je povoljniji. Međutim, on ima značajne nedostatke, zbog kojih stranica web mjesta ne preporučuje upotrebu.

Levemir ili Lantus: koji je inzulin bolji?

Detaljan odgovor na ovo pitanje dat je u. Ako vam odgovara Levemir ili Lantus, nastavite s upotrebom. Ne mijenjajte jedan lijek na drugi, osim ako je to apsolutno neophodno. Ako samo planirate započeti ubrizgavanje dugog inzulina, prvo pokušajte Levemir. Novi inzulin je bolji od Levemira i Lantusa, jer traje duže i mirnije. Međutim, to košta skoro 3 puta skuplje.

Levemir tokom trudnoće

Provedena su opsežna klinička ispitivanja koja su potvrdila sigurnost i efikasnost primene Levemira tokom trudnoće. Konkurentne vrste inzulina Lantus, Tujeo i Tresiba ne mogu se pohvaliti tako čvrstim dokazima o svojoj sigurnosti. Preporučljivo je da trudnica koja ima visok šećer u krvi razumije kako izračunati odgovarajuće doze.

Inzulin nije opasan ni za majku ni za plod pod uslovom da je doza pravilno odabrana. Trudni dijabetes, ako se ne liječi, može uzrokovati velike probleme. Zato hrabro injicirajte Levemir ako vam je liječnik propisao da to učinite. Pokušajte bez liječenja inzulinom, nakon zdrave prehrane. Pročitajte članke „” i „” za detalje.

Ostavite Svoj Komentar