Pod kojim pritiskom treba uzimati Telmisartan i kako mogu zamijeniti lijek?

Arterijska hipertenzija je patološko stanje koje karakterizira redovito povećanje krvnog tlaka, čija vrijednost prelazi brojke od 140/90 mm RT. Čl. Takva dijagnoza postavlja se pacijentu, pod uvjetom da se primijeti visoki krvni tlak u tri njegova mjerenja, koja su rađena u različito vrijeme i na pozadini mirnog okruženja. U ovom je slučaju izuzetno važno da prije takvih manipulacija osoba ne uzima lijekove koji povećavaju ili, obrnuto, snižavaju krvni tlak.

Opće informacije o bolesti

Kome se najčešće dijagnosticira arterijska hipertenzija? Prema stručnjacima, takva se bolest primjećuje kod oko 30% starijih i sredovječnih ljudi, mada razvoj slične patologije nije isključen kod adolescenata. Također treba napomenuti da prosječna stopa obolijevanja od žena i muškaraca ima gotovo jednak omjer.

Među svim oblicima arterijske hipertenzije, blagi do umjereni stupanj čine oko 80%.

Komplikacije, terapija bolesti

Arterijska hipertenzija je prilično ozbiljan medicinski i socijalni problem. Nedostatak pravilnog i pravovremenog lečenja takve bolesti može doprineti razvoju ozbiljnih i opasnih komplikacija. Tu spadaju moždani udar i infarkt miokarda, koji mogu uzrokovati da osoba izgubi radnu sposobnost, kao i smrt.

Ne može se reći da maligni ili produljeni tok arterijske hipertenzije dovodi do značajnog oštećenja arteriola nekih organa (na primjer, očiju, mozga, bubrega i srca) i do kršenja njihove opskrbe krvlju.

Može li se arterijska hipertenzija izliječiti? Terapija takve bolesti prvenstveno bi trebala biti usmjerena na normalizaciju visokog krvnog tlaka. Međutim, lečenjem se tu ne završava. Zajedno s uzimanjem lijekova koji snižavaju krvni pritisak potrebna je obavezna korekcija svih postojećih poremećaja koji su se razvili u unutrašnjim organima.

Stručnjaci kažu da je dotična bolest često hronična. Beskorisno je nadati se potpunom oporavku u takvim slučajevima, ali pravilno odabran tretman može spriječiti kasniji razvoj patologije, kao i značajno smanjiti rizik od ozbiljnih komplikacija, uključujući hipertenzivne krize.

Koji lijek se najčešće propisuje hipertenziji? Najpopularniji lijek za ovu bolest je Telmisartan. Upute za upotrebu, recenzije o ovom lijeku, njegovom sastavu, nuspojave, kontraindikacije i druge informacije predstavljene su u nastavku.

Opis lijeka, pakiranje, sastav i oblik oslobađanja

U kom obliku se pušta lijek "Telmisartan"? Recenzije pacijenata navode da se u trgovinama lancima droga takav lijek može naći u obliku okruglih i ravnih cilindričnih tableta bijele boje ili sa žućkastim nijansama, s rizikom i pregibom.

Aktivni aktivni sastojak ovog lijeka je telmisartan. Što se tiče pomoćnih sastojaka, kao deo tableta uključuju:

  • meglumin
  • laktoza monohidrat (ili mliječni šećer),
  • natrijum hidroksid
  • kroskarmeloza natrijum
  • povidone K25,
  • magnezijum stearat.

Prema recenzijama, „Telmisartan” u tabletama se prodaje u ljekarnama u konturnim ćelijama, a nalaze se u pakovanjima od kartona.

Farmakologija

Što je lijek "Telmisartan" (40 mg)? Pregledi stručnjaka tvrde da je riječ o antihipertenzivnom lijeku, koji je antagonist receptora tipa AT1, odnosno angiotenzin II. Predmetni pripravak ima visoki afinitet za podtip receptora. Selektivno se i dugo vremena veže za angiotenzin II, nakon čega ga aktivna supstanca izbacuje iz veze sa AT1 receptorima.

Ostale karakteristike

Koja su druga svojstva svojstvena Telmisartanu? Recenzije navode da aktivna komponenta ovog lijeka ni na koji način ne utječe na ACE i renin, niti blokira kanale koji su odgovorni za provođenje jona.

Spomenuti lijek smanjuje količinu aldosterona u krvi. Doza od 80 mg u potpunosti eliminira visoki krvni pritisak koji je uzrokovao angiotenzinom II.

Terapeutski učinak nakon uzimanja tablete traje oko jedan dan, a potom se postepeno smanjuje. Također treba napomenuti da se značajan učinak lijeka osjeća barem dva dana nakon početka liječenja.

Prema recenzijama, Telmisartan je u stanju da smanji i sistolički i dijastolički pritisak. Međutim, lijek ni na koji način ne utječe na srčani rad srca. Također, tijekom liječenja, nije primijećen učinak ovisnosti i značajno nagomilavanje aktivne tvari lijeka u tijelu.

Farmakokinetička svojstva lijeka

Koje su farmakokinetičke osobine lijeka Telmisartan? Upute i pregledi stručnjaka navode da se prilikom uzimanja lijeka iznutra njegova aktivna tvar prilično brzo apsorbira iz probavnog trakta. Njegova bioraspoloživost je oko 50%.

Kada se lijek koristi istodobno s hranom, smanjenje AUC varira između 6-9% (u dozi od 40-160 mg, respektivno).

Tri sata nakon uzimanja lijeka, koncentracija njegove aktivne komponente u krvnoj plazmi postupno se izjednačava (bez obzira na to je li lijek uziman s hranom ili na prazan stomak).

Odnos telmisartana sa proteinima u plazmi iznosi oko 99,5%. Ta se supstanca metabolizira putem konjugacije s glukuronskom kiselinom. U tom slučaju nastaju farmakološki neaktivni metaboliti.

Poluvrijeme dotičnog lijeka je više od 20 sati. Njegova aktivna supstanca se izlučuje nepromenjeno kroz creva. Kumulativno izlučivanje putem bubrežnog sistema je oko 1%.

Indikacije za imenovanje lijeka

U kojim je slučajevima propisan lijek poput Telmisartana? Pregledi ljekara navode da se predmetni lijek aktivno koristi tokom liječenja hipertenzije. Može se propisati i za prevenciju smrtnosti od patologija kardiovaskularnog sistema, uključujući poslije srčanog udara, moždanog udara, oboljenja perifernog krvožilnog sustava i hipertrofijom lijeve komore.

Zabrane oralne primjene

Kada ne biste trebali koristiti tablete Telmisartan? Pregledi stručnjaka, kao i upute za upotrebu ovog lijeka, ukazuju na sljedeće kontraindikacije za upotrebu:

  • opstruktivna bolest žučnih puteva,
  • primarni aldosteronizam,
  • ozbiljno zatajenje jetre,
  • ozbiljno oštećenje bubrega,
  • intolerancija na fruktozu,
  • prekomjerna osjetljivost pacijenta na glavnu supstancu ili druge komponente lijeka,
  • period trudnoće
  • maloljetna godina
  • period dojenja.

Uputa za upotrebu

Kako trebam koristiti Telmisartan (40 mg)? Pregledi ljekara ukazuju na to da je potrebno spomenute tablete uzimati oralno (oralno), bez obzira na unos hrane.

Kod dijagnosticiranja arterijske hipertenzije dotični lijek se obično propisuje u dozi od 40 mg jednom dnevno. Međutim, u nekim slučajevima se navedena doza može prepoloviti (pod uslovom da je lijek bio efikasan u količini od 20 mg).

Ako tijekom uzimanja 40 mg lijeka nije postignut željeni učinak, tada se doza povećava na maksimalno 80 mg. U ovom se slučaju primjena cjelokupne doze odvija odjednom.

Pri ispravljanju liječenja treba imati na umu da se maksimalni terapeutski učinak ne postiže odmah, već nakon 1-2 mjeseca (pod uvjetom redovitog unosa tableta).

Da bi se smanjio krvni pritisak, Telmisartan (80 mg), čiji su pregledi navedeni niže, često se propisuje zajedno sa tiazidnim diureticima.

Uzimanje lijeka za kardiovaskularne bolesti

Učinkovitost Telmisartan tableta koje se koriste za sprečavanje smrtnosti kod pacijenata sa kardiovaskularnim problemima primećuje se u dozi od 80 mg dnevno. Da li se primjećuje sličan rezultat kod nižih doza, trenutno nije poznato.

Kod bolesti jetre i bubrega neophodno je voditi računa da navedena količina lijeka ne izazove razvoj nuspojava iz spomenutih organa. Stoga se u takvim slučajevima preporučuje započeto liječenje s dozom od 20 mg dnevno. Treba imati na umu i da je za većinu ljudi sa oštećenom funkcijom jetre doza iznad 40 mg dnevno opasna.

Nuspojave

Koje nuspojave mogu izazvati lijekovi Telmisartan 80? Pregledi stručnjaka navode da su negativne pojave na pozadini uzimanja predmetnog lijeka izuzetno rijetke. Međutim, u nekim slučajevima se pacijenti još uvijek žale na sljedeća stanja:

  1. Bradikardija, anemija, nedostatak daha, povraćanje, visoka razina kreatinina u krvi, poremećaji spavanja, proliv, bolovi u leđima.
  2. Depresivna stanja, dispneja, vrtoglavica, grčevi teladi, nesvjestica, svrbež kože, oštar pad krvnog pritiska, bol u trbuhu, slabost.
  3. Dispepsija, osipi, akutno zatajenje bubrega, hiperkalemija, bol u grudima, oslabljena funkcija bubrega, pojačano znojenje.
  4. Bol u mišićima, infekcije dišnih i mokraćnih putova (npr. Cistitis, sinusitis ili faringitis), tahikardija, sepsa, poremećaji vida, trombocitopenija i suha usta.
  5. Smanjeni hemoglobin, nelagoda u stomaku, anksioznost, bol u zglobovima, sniženi krvni pritisak prilikom promjene položaja tijela, oslabljena funkcija jetre, eritem, povećana aktivnost jetrenih enzima, ekzematozni osip, povećana razina mokraćne kiseline u krvi.
  6. Bol u tetivama, angioedem, tendonitis, toksični osipi, povećani nivo eozinofila.

Važno je znati!

S posebnom pažnjom, preparat Telmisartan propisuje se kod oslabljene funkcije jetre, stenoze aorte, peptičnog čira i čira na dvanaesniku (za vrijeme egzacerbacije), koronarne srčane bolesti, bolesti probave, stenoze mitralne zaklopke, zatajenja srca i hipertrofične opstruktivne kardiomiopatije.

Osobe sa smanjenim BCC-om, kao i s hiponatremijom, mogu razviti simptomatsku arterijsku hipotenziju (uključujući i nakon uzimanja prve tablete lijeka). S tim u vezi, prije liječenja je potrebna korekcija ovih stanja.

Strogo je zabranjena upotreba telmisartana kod pacijenata s primarnim aldosteronizmom.

Upotreba lijeka moguća je u kombinaciji sa tiazidnim diureticima, jer takva kombinacija doprinosi dodatnom smanjenju krvnog pritiska.

Lijek iz visokog krvnog pritiska "Telmisartan": recenzije i analozi

Analozi predmetnih lijekova su takva sredstva kao što su:

Prije upotrebe ovih lijekova u cilju uklanjanja arterijske hipertenzije treba imati na umu da oni imaju vlastite farmakološke karakteristike, nuspojave i kontraindikacije.

Koliko je efikasan Telmisartan? Recenzije pacijenata o ovom lijeku izuzetno su rijetke. Od ovih izvještaja koji su danas dostupni oko 80% je pozitivno. Osobe koje pate od redovitog povećanja tlaka tvrde da uzimanje spomenutih tableta omogućava brzo i prilično nježno normaliziranje. Takođe su pacijenti zadovoljni činjenicom da ovaj lek retko izaziva nuspojave.

Farmakološka svojstva Telmisartana


Telmisartan (telmisartan) ima dobre antihipertenzivne sposobnosti, pomaže pacijentima s problematičnim pritiskom da stabilno normaliziraju arterijsku razinu. Lijek je predstavnik grupe lijekova povezanih s antagonistima receptora angiotenzina 2.

Ima specifičan efekat:

  1. Imajući mogućnost selektivnog i kontinuiranog vezanja na specifične receptore, snažno uklanja rabovi angiotenzin 2, sprečavajući na taj način njegovu vezu s ATC 1 receptorom, a nema svojstva agonista u smjeru ovog receptora.
  2. Ima mogućnost stvaranja kontinuirane veze isključivo s ATP 1 angiotenzin 2 receptorima.
  3. Nema efekta na druge angiotenzinske receptore.
  4. Smanjuje stopu aldetorena u životu krvi.
  5. Ne suzbija bradikinin.
  6. Ne inhibira aktivnost renina, ionskih kanala i ACE.

Vrijedno je napomenuti sljedeće kvalitete proizvoda:

  • Telmisartan u dozi od 80 mg dobro suzbija hipertenzivne sposobnosti angiotenzina 2.
  • Terapeutski učinak lijeka traje 24 sata i traje dva dana.
  • Značajan antihipertenzivni učinak zabilježen je 3 sata nakon uzimanja tablete, a maksimalni terapeutski rezultat se opaža mjesec dana nakon početka kursa.
  • S naglim prestankom uzimanja Telmisartana, krvni pritisak religiozno raste do početnih pokazatelja, bez manifestacija simptoma povlačenja.
  • Pod utjecajem lijeka dolazi do smanjenja težine lijeve komore kod osoba sa povećanom lijevom klijetkom i hipertenzijom.

Sastav lijeka

Glavna aktivna komponenta lijeka je telmisartan, koji je prisutan u 1 tableti u različitim verzijama:

Kao dodatne komponente u sastavu tableta su prisutne:

  • meglumin
  • sorbitol
  • povidone
  • privlači
  • magnezijum stearat,
  • hipromeloza,
  • natrijum hidroksid.

Trošak i oblik izdavanja


Lijek pod tlakom Telmisartan dostupan je u jedinom obliku lijeka - tableti. Pilule imaju duguljastu konfiguraciju sa urezom za lomljenje i potpuno su bijele ili bjelkaste.

Potrebno je usredotočiti se na važne nijanse:

  1. Telmisartan je dostupan samo na recept.
  2. Rok upotrebe tableta je 3 godine od datuma proizvodnje.
  3. Karakteristike skladištenja - na temperaturi ne većoj od 25 stepeni na mestu nedostupnom detetu.
  4. Prilikom skladištenja tableta isključite mogućnost izravnog sunčevog svjetla.

Trošak lijeka u ljekarnama ovisi o državi proizvođača. Prosječna cijena Telmisartana od različitih proizvođača je:

  • Ukrajina - 220 rubalja.
  • Slovenija - 900 rubalja.
  • Turska - 350 rubalja.

Za koje se bolesti lijek propisuje?


Telmisartan se propisuje u prisustvu sledećih bolnih stanja:

  • Za liječenje esencijalne hipertenzije kod odraslih.
  • U preventivne svrhe srčanih i krvožilnih bolesti kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.
  • Pacijenti s teškom aterotrombotskom kardiovaskularnom patologijom (moždani udar, patologija perifernih arterijskih žila, koronarna bolest srca).

Kontraindikacije i ograničenja pri prijemu


Bilješka na Telmisartanu ukazuje na to da lijek ima niz kontraindikacija, pa morate biti oprezni prilikom uzimanja kako biste isključili neželjene posljedice. Posebno se ne propisuje pacijentima koji imaju:

  • Trudnoća
  • Dojenje.
  • Opstrukcija bilijarnog trakta.
  • Alergija na telmisartan.
  • Netolerancija na fruktozu ili druge komponente lijeka.

Osim toga, pažljivo ga treba uzimati oni pacijenti koji imaju povijest sljedećih patologija ili stanja tijela:

  • Disfunkcija jetre
  • Koronarna arterijska bolest.
  • Gastrointestinalne bolesti.
  • Djeca mlađa od 18 godina.
  • Stenoza i aorta mitralnog ventila.
  • Srčani poremećaji.
  • Opstruktivna hipertrofična kardiomiopatija.
  • Akutni čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Uzima u obzir sljedeće nijanse:

  1. Pacijente s bubrežnom disfunkcijom tokom uzimanja lijeka treba redovno pratiti zbog kreatinina i kalijuma.
  2. Uz prisustvo bilateralne stenoze jetrenih arterija ili sužavanja bubrežnih arterija jednim radnim bubregom, upotreba ovog lijeka povećava rizik od ozbiljne hipotenzije i disfunkcije bubrega.
  3. Žene koje planiraju trudnoću trebale bi se suzdržati od uzimanja Telmisartana, zamijenivši ga s lijekovima sličnih terapijskih svojstava.
  4. Zbog nedovoljnih podataka o mogućnosti da aktivna supstanca prodre u majčino mlijeko, dojilje bi trebale suzdržavati od upotrebe lijeka.

Pored toga, ako osoba ima neke nepravilnosti u tijelu, o tome morate obavijestiti svog liječnika:

  • Dijabetes melitus.
  • Bolest jetre.
  • Patologija bubrega.
  • Gastrointestinalne bolesti.
  • Uzimanje drugih lijekova.
  • Upotreba biljnih lijekova.
  • Alergija na lijekove.

Ako se tijekom razdoblja upotrebe tableta planira kirurška operacija, obavezno obavijestite anesteziologa o njegovom unosu.

Predoziranje i nuspojave


Uputa za upotrebu Telmisartana sadrži podatke o mogućem negativnom učinku na pojedine organe i strukture ljudskog tijela. Međutim, takva se simptomatologija očituje u izoliranim epizodama, obično je njena manifestacija povezana s pojedinačnim karakteristikama tijela.

Na koje organe i sisteme može uticatiPriroda negativnih simptoma
CNSIzraženi umor.
Napadi migrene.
Grčevi.
Loš san.
Vizualne halucinacije.
Depresivno stanje.
Pojačana anksioznost.
Vrtoglavica
Respiratorni organiFaringitis.
Bronhitis
Jak kašalj.
Osećaj nedostatka vazduha.
Zarazne bolesti gornjih disajnih puteva.
Digestivni organiProliv
Mučnina
Bol u trbuhu.
Povraćanje
Probava probava.
Povećana energija jetrenih transaminaza.
Kružna strukturaSnižavanje hemoglobina.
Eozinofilija.
Pojačano krvarenje.
Urinarni organiPovećana mokraćna kiselina.
Periferna natečenost.
Akutna bubrežna disfunkcija
Nagli porast kreatinina.
Manifestacija infekcija mokraćnog sustava.
Alergijske manifestacijeKožni osip.
Ekcem
Eritema.
Pojačano znojenje.
Angioneurotski edem (rijetko).
Srce i krvni sudoviHipotenzija.
Bol u predelu grudi.
Srčana palpitacija.
Smanjeni broj otkucaja srca.
Stanje u nesvijesti (u izolovanim slučajevima).
Laboratorijska ispitivanjaAnemija
Povećana razina kalijuma
Hiperuricemija
Grčevi.
Mišićno-koštani sistemMyalgia.
Bol u donjem dijelu leđa.
Artralgija.
Ostali štetni događajiRazvoj sindroma nalik gripu.

Kako Telmisartan utiče na arterijske performanse


Medicinski efekat Telmisartana na srčane i vaskularne aktivnosti je sljedeći:

  • Blokira aktivnost receptora za angiotenzin, koji provocira skokove krvnog pritiska.
  • Nakon blokiranja ovih receptora, vaskularni lumen se širi, poboljšavajući na taj način protok krvi, što pomaže snižavanju krvnog pritiska.
  • U hipertenzivnih bolesnika Telmisartan snižava gornje i donje vrijednosti krvnog tlaka bez utjecaja na rad srca i rad srca.
  • Efikasno normalizira intrakranijalni pritisak bez ometanja srčanog ritma.
  • Kao što su pokazala ispitivanja, lijek usporava tok kardiovaskularnih oštećenja, smanjujući na taj način vjerovatnost smrti.
  • Smanjuje rizik od šloga i srčanog udara.
  • Sprečava razvoj ateroskleroze i ishemije, poboljšava cirkulaciju krvi u perifernim žilama.
  • Lijek ima dobar ljekovit učinak na bubrežnu funkciju.

Shema uzimanja lijekova za problematičan pritisak

Kako uzimati telmisartan? Prema uputama, lijek treba piti 1 put dnevno u količini od 20-40 mg, dok:

  1. Za postizanje hipotenzivnog učinka za neke odrasle pacijente dovoljno je 20 mg.
  2. Ako je potrebno, dnevna doza se povisi na 80 mg.
  3. Pacijenti starije dobi i ljudi s bubrežnim odstupanjima ne trebaju regulaciju doze.
  4. Hipertenzivnim pacijentima sa problematičnom jetrom početne faze, propisana je dnevna količina lijeka u iznosu od 40 mg.
  5. Uz napredni stadij hipertenzije, dnevna doza je 160 mg, a u kombinaciji sa hidroklorotiazidom - 12,5-25 mg dnevno.

Trajanje tečaja liječenja ovisi o težini hipertenzije, dakle, on može biti nekoliko mjeseci ili pacijent uzimati za život. Maksimalni terapeutski rezultat se primjećuje nakon 4-8 tjedana od početka uzimanja lijekova.

Zabranjeno je samostalno mijenjati dozu lijeka i prekinuti liječenje bez odobrenja liječnika.

Značajke interakcije s hranom i alkoholom

Terapijska učinkovitost Telmisartana nije ovisna o unosu hrane. Prema riječima stručnjaka, dok uzimate tabletu hranom, dolazi do neznatnog smanjenja antihipertenzivnih svojstava lijeka, što ne pogoršava njegove ljekovite kvalitete:

  • Doza 40 mg - od 6%.
  • Doza 160 mg - do 19%

Međutim, 3 sata nakon uzimanja lijeka, razina glavne tvari lijeka raste, bez obzira na njegovu upotrebu - istovremeno s hranom ili na prazan stomak.

Što se tiče interakcije lijeka s pićima koji sadrže alkohol, Telmisartan i alkohol apsolutno su nespojivi. Etanol pojačava učinak telmisartana, koji može uzrokovati nagli pad krvnog tlaka na kritične razine. Pored toga, manifestacija teške hipotenzije može izazvati druge patološke komplikacije.

Kombinacija s pojedinim lijekovima


Prilikom liječenja Telmisartanom hipertenzivni pacijenti trebaju voditi računa o njegovoj interakciji s određenim lijekovima, što će pomoći u izbjegavanju manifestacije negativne klinike.

Grupe lijekovaPriroda neželjenih reakcija
Hipertenzivni lijekoviSnižavanje krvnog pritiska na vrlo niske nivoe.
Diuretici koji čuvaju kalijum
Zamjenice soli
Heparin
Dodaci prehrani sa kalijem
Manifestacija hiperkalemije.
Digoksin
Paracetamol
Amlodipin
Ibuprofen
Warfarin
Simvastatin
Hidroklorotiazid
Povećani nivo digoksina u plazmi (za 20%).
Alati sa litijumom
ACE inhibitori
Povećanje litijuma u krvnoj tečnosti.
Nesteroidna protuupalna (acetilsalicilna kiselina na njihovoj listi)Akutna bubrežna disfunkcija

Telmisartan je dopušteno uzimati s tiazidnim diureticima, što doprinosi dodatnom snižavanju krvnog pritiska na potrebnu razinu.

Postojeći analozi


Među analogima lijeka Telmisartan, koji imaju visoke antihipertenzivne kvalitete, stručnjaci primjećuju:

  1. Tanidol.
  2. Telpres.
  3. Telmisartan-C3.
  4. Presartan.
  5. Losartan.
  6. Losartan Canon.
  7. Losartan teva.
  8. Cozaar.
  9. Mikardis.
  10. Prirator
  11. Valsartan.
  12. Tezeo.

Uporedna karakteristika sa sličnim lijekovima

Usporedba najpopularnijih analoga Telmisartana - Valsartana i Losartana:

KarakteristikeNaziv lijekova
TelmisartanValsartanLosartan
Značajke lijekovaU početku aktivni lijekNeciklički spojTo je prolijek koji zahtijeva prethodnu biološku transformaciju da bi se dobila aktivnost.
Aktivna supstancatelmisartanvalsartanlosartan
Medicinske mogućnostiStabilizira visoku arterijsku stopu.
Sprječava razvoj kardiovaskularnih bolesti na pozadini dijabetesa tipa 2.
Normalizira krvni pritisak.
Smanjuje veličinu srčanog mišića.
Otklanja se oticanje tkiva.
Ne menja nivo lipidnog alkohola.
Smanjuje vaskularni otpor.
Stabilizira visoki krvni pritisak.
Smanjuje rizik od dijabetesa.
Smanjuje koncentraciju norepinefrina i adrenalina.
Ima diuretski efekat.
Ne utiče na srčanu frekvenciju.
Ima produžen efekat.
Značajke eliminacije iz organizmaCrevaBubregaBubrega
Trajanje povlačenja24 sata6-10 sati6-9 sati
Doza za antihipertenzivni učinak40-80 g80-160 mg50-100 mg
Sindrom povlačenjaNije provociranoNije primećenoNedostaje
Vrhunski antihipertenzivni efekatNakon 30-60 minuta2-4 sata kasnijeNakon 1-4 sata
Maksimalni antihipertenzivni efekatPosle 4-8 nedelja2-4 nedelje kasnijeNakon 3-6 nedelja
Prilagođavanje doze za patologije jetreDaDaDa
Jesti hranuNe zavisiZavisiZavisi

Teško je reći koji se od tih lijekova smatra najboljim s obzirom na njihove terapijske kvalitete, jer svaka klinička situacija zahtijeva individualni pristup lijekovima.

Svaki od ovih lijekova propisuje samo kardiolog nakon detaljne studije tijeka hipertenzije i rezultata tjelesne dijagnostike.

Zaključak


Telmisartan pripada medicinskoj grupi sartana. Zahvaljujući svojim visokim terapijskim mogućnostima, pomaže pacijentima s hipertenzijom da učinkovito normaliziraju visoki krvni pritisak.

Uz pravilan prijem i poštivanje medicinskih preporuka, lijek praktično ne uzrokuje nuspojave. Lijek ima određenih ograničenja za njegov unos, stoga morate pažljivo proučiti priložena uputstva .-

Farmakološka grupa

Jednostavni preparati antagonista angiotenzina II. PBX kod C09C A07.

Liječenje esencijalne hipertenzije kod odraslih.

Prevencija kardiovaskularnih bolesti.

Smanjenje incidencije kardiovaskularnih bolesti kod pacijenata sa:

    teške manifestacije aterotrombotske kardiovaskularne bolesti (koronarna bolest srca, moždani udar ili istorija perifernih arterija),

šećerna bolest tipa II s dijagnosticiranim oštećenjem ciljnih organa.

Doziranje i primjena

Telmisartan-Teva treba koristiti jednom dnevno u usta s dovoljnom količinom tekućine, bez obzira na unos hrane.

Liječenje hipertenzije.

Preporučena doza je 40 mg dnevno. Za neke će pacijente biti dovoljna doza od 20 mg dnevno. Ako se razina krvnog tlaka ne smanji na željene brojke, tada možete povećati dozu na najviše 80 mg jednom dnevno. Telmisartan-Teva može se propisati u kombinaciji sa tiazidnim diureticima hidroklorotiazidom, koji imaju dodatni učinak na snižavanje krvnog pritiska ako se propisuju zajedno sa telmisartanom. Kad odlučujete hoće li povećati dozu, treba imati na umu da se maksimalni antihipertenzivni učinak javlja nakon 4-8 tjedana od početka liječenja.

Prevencija kardiovaskularnih bolesti.

Preporučena doza je 80 mg 1 puta dnevno. Nije poznato da je doza Telmisartana manja od 80 mg efikasna u smanjenju kardiovaskularne obolijevanja.

Na početku liječenja telmisartanom, kako bi se smanjio rizik od kardiovaskularnih bolesti, preporučuje se pažljivo nadziranje krvnog pritiska. Možda će biti potrebno pravilno prilagoditi obrasce upotrebe lijekova koji snižavaju krvni pritisak.

Poremećena bubrežna funkcija.

U bolesnika s blagim ili umjerenim zatajivanjem bubrega, nije potrebno prilagođavanje doze. Ograničena su iskustva s primjenom kod pacijenata s bubrežnim zatajenjem ili na hemodijalizi. Za ove bolesnike preporučuje se niska početna doza od 20 mg.

Poremećena funkcija jetre.

Za pacijente sa oštećenom funkcijom jetre blagog do umjerenog stupnja, doza ne smije biti veća od 40 mg dnevno. U bolesnika s teško oštećenom funkcijom jetre lijek je kontraindiciran.

Pacijenti starije dobi.

Prilagođavanje doze nije potrebno.

Oslobađanje oblika i sastava

Dostupno u obliku tableta. Aktivna komponenta lijeka je telmisartan. Jedna tableta sadrži 80 mg aktivne supstance, bijele je boje i ima kapsule. Tablete nisu obložene, na svakoj od njih je ugravirana grava s brojem 80 na jednoj strani.

Kao pomoćne supstance deluju natrijum hidroksid, voda, povidon, meglumin, magnezijum stearat i manitol.

Telsartan 80 je lijek koji se koristi za liječenje hipertenzije i drugih patologija.

Farmakološko djelovanje

Antihipertenzivni učinak aktivne tvari osigurava se antagonističkim blokiranjem receptora žila osjetljivih na angiotenzin 2. Molekul telmisartana ima sličnu kemijsku strukturu, zbog toga se umjesto hormona vezuje za receptore, blokirajući njegovo djelovanje. Vaskularni ton se ne povećava, što zaustavlja porast krvnog pritiska.

Aktivna komponenta lijeka duže vrijeme veže receptore. Karakteristično su da su receptori AT1 podtipa blokirani. Ostale podvrste angiotenzinskih receptora ostaju slobodne. Njihova tačna uloga u tijelu nije do kraja ispitana, pa ih ne moraju deaktivirati radi kontrole krvnog pritiska.

Pod utjecajem lijeka, proizvodnja slobodnog aldosterona također je inhibirana. U isto vrijeme količina renina ostaje ista. Membranski kanali ćelija odgovorni za transport jona nisu pogođeni.

Telsartan nije inhibitor enzima koji pretvara angiotenzin. To onemogućava pojavu nekih neželjenih simptoma, jer je ovaj enzim odgovoran i za raspad bradikinina.

Farmakokinetika

Uz oralnu primjenu lijeka, aktivna komponenta brzo prolazi kroz sluznicu tankog crijeva. Gotovo se u potpunosti veže za transport peptida. Većina se transportuje zajedno sa albuminom.

Ukupna bioraspoloživost lijeka je oko 50%. Može se smanjiti uzimanje lekova uz obroke.

Glavni mehanizam metaboličke transformacije lijeka u tijelu je konjugacija s glukuronidom. Nastala supstanca nema farmakološku aktivnost.

Telsartan InstructionTelsartan H Instruction

Većina aktivne tvari izlučuje se u svom izvornom obliku. Poluvrijeme eliminacije je 5-10 sati. Potpuno aktivna komponenta napušta tijelo za 24 sata.

Indikacije za upotrebu

Alat se koristi za:

  • terapija hipertenzije
  • prevenciju smrti od patologija kod CVD kod osoba starih 55 godina koji imaju visok rizik od razvoja zbog poremećaja kardiovaskularnog sistema,
  • prevencija komplikacija kod pacijenata sa šećernom bolešću koja nije ovisna o insulinu i kojoj je dijagnosticirano oštećenje unutrašnjih organa povezanih s osnovnom bolešću.

Kako uzimati Telsartan 80

Tablete se uzimaju svaki dan. Možete ga uzimati bez obzira na vrijeme obroka, uz potrebnu količinu vode.

Početna doza je 40 mg. Ako takva količina lijeka ne omogućava potpunu kontrolu nivoa krvnog pritiska, doza se povećava.

Maksimalna dnevna doza je 80 mg. Daljnje povećanje je nepraktično, jer ne povećava učinkovitost alata.

Treba imati na umu da se učinak lijeka ne pojavljuje odmah. Optimalan učinak postiže se nakon 1-2 mjeseca kontinuirane upotrebe.

Telsartan se ponekad kombinira sa tiazidnim diureticima. Ova kombinacija omogućava dodatno smanjenje pritiska.

U težim slučajevima hipertenzije moguće je propisati 160 mg telmisartana u kombinaciji sa 12,5-25 mg hidroklorotiazida.

Sa dijabetesom

Kod šećerne bolesti tipa 2, Telsartan se može uzimati radi sprečavanja vaskularnih komplikacija iz bubrega, srca i mrežnice. Lijek je propisan u dozi od 40 ili 80 mg, ovisno o težini manifestacija hipertenzije.

Lijek se uzima u dužem vremenskom periodu. Klinička ispitivanja pokazuju da se sistolni i dijastolički krvni tlak smanjuju za 15 i 11 mm Hg kada se uzimaju od 8 do 12 tjedana. Čl. prema tome.

Pacijenti s dijabetesom i hipertenzijom mogu se kombinirati s amlodipinom. Ova kombinacija omogućava vam da održavate nivo krvnog pritiska u granicama normale.

Prije uzimanja lijeka, uvijek se morate posavjetovati s liječnikom. Doziranje i trajanje terapije treba odabrati pojedinačno.

Potrebno je konsultovati ljekara. Doziranje i trajanje terapije treba odabrati pojedinačno.

Hematopoetski organi

Iz hemopoetskih organa mogu se pojaviti:

  • anemija
  • trombocitopenija
  • eozinofilija
  • pad nivoa hemoglobina.


Jedna od nuspojava Telsartana je smanjenje nivoa hemoglobina.
Centralni nervni sistem može reagirati na upotrebu lijeka pojavom nesanice.
Depresivni poremećaji nastaju pod uticajem uzimanja Telsartana.
Proliv može biti uzrokovan uzimanjem telsartana.
Mučnina, povraćanje nuspojave su Telsartana.
Nakon uzimanja Telsartana, pospanost nije neuobičajena.
Nadimanje se javlja kao posljedica uzimanja Telsartina.





Na dijelu kože

Na dijelu dišnog sustava telsartan može izazvati kašalj.
Mišićno-koštani sistem može reagirati na liječenje Telsartanom pojavom napadaja.Na dijelu kože Telsartan uzrokuje svrab i osip.
Telsartan može izazvati respiratorne infekcije.
Pri korištenju telsartana može doći do ekcema.
Dermatitis nastaje kao rezultat terapije Telsartanom.
Pojačano znojenje nastaje zbog uzimanja Telsartana.



Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

Studije utjecaja lijeka na sposobnost kontrole mehanizama nisu provedene. Preporučuje se ograničiti vrijeme provedeno u vožnji kada se pojave bočni simptomi centralnog nervnog sistema.

Za vrijeme terapije Telsartanom, preporučuje se ograničenje vremena provedenog u vožnji.

Posebna uputstva

Hipotenzija može da prati prvu dozu leka kod pacijenata sa nedovoljnom količinom krvi u cirkulaciji ili niskom razinom natrijuma u plazmi.

Akutna arterijska hipotenzija može se pojaviti ako pacijent ima bubrežnu vaskularnu stenozu ili kongestivno zatajenje srca.

Telmisartan nije efikasan u liječenju pacijenata s primarnim hiperaldosteronizmom.

Uz oprez, lijek se propisuje osobama sa stenozom aortnog ili mitralnog zaliska.

Upotreba lijeka može uzrokovati porast razine kalija u krvotoku. Nekim grupama bolesnika može biti potreban periodični nadzor elektrolita iz plazme.

Postoji rizik od hipoglikemije kod ljudi koji primaju insulin ili druge antidijabetičke lekove. To vrijedi uzeti u obzir pri odabiru doze ovih lijekova. Potrebno je stalno pratiti koncentraciju glukoze u krvotoku.

Neželjene reakcije

Ozbiljne nuspojave, uključujući anafilaktičke reakcije i angioedem, moguće su u nekim slučajevima, opaženo je i akutno zatajenje bubrega.

Zarazne bolesti i infestacije: zarazne bolesti gornjih disajnih puteva (uključujući faringitis i sinusitis), zarazne bolesti mokraćovoda (uključujući cistitis), sepsa, uključujući smrtnu 1.

Na dijelu krvnog i limfnog sistema: anemija, trombocitopenija, eozinofilija.

Iz imunog sistema: preosjetljivost, anafilaktičke reakcije.

Metabolički, metabolički poremećaji: hiperkalemija, hipoglikemija (u bolesnika sa šećernom bolešću).

Mentalni poremećaji: depresija, nesanica, anksioznost.

Neurološki poremećaji: nesvjestica, pospanost.

Sa strane organa vida: oštećenje vida.

Na dijelu organa sluha i vestibularnog aparata: vrtoglavica.

Iz kardiovaskularnog sistema: bradikardija, tahikardija, arterijska hipotenzija 2, ortostatska hipotenzija.

Od respiratornog sistema, grudnog koša i medijastinalnih organa: kratkoća daha, kašalj, intersticijska bolest pluća.

Slučajevi intersticijske bolesti pluća primijećeni su privremeno s telmisartanom tijekom postmarketinških promatranja. Međutim, uzročno-posljedična veza nije uspostavljena.

Iz gastrointestinalnog trakta: bolovi u trbuhu, proliv, dispepsija, nadutost, povraćanje, nelagodnost u stomaku, suha usta, disgeuzija.

Probavni poremećaji: oslabljena funkcija jetre / oslabljena funkcija jetre. Objavljeno je da su pacijenti japanske nacionalnosti skloniji tim neželjenim reakcijama.

Na dijelu kože i potkožnog tkiva: hiperhidroza, svrbež, osip, eritem, angioedem (uključujući smrtni ishod), dermatitis lijekova, toksični dermatitis, ekcem, urtikarija.

Iz mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva: mijalgija, bolovi u leđima (npr. Išijas), mišićni grčevi, artralgija, bol u ekstremitetima, bol u tetivama (simptomi tendonitisa).

Iz mokraćnog sistema: oslabljena funkcija bubrega, uključujući akutno zatajenje bubrega.

Uobičajeni poremećaji: bol u grudima, astenija (slabost), simptomi nalik gripu.

Laboratorijski pokazatelji: povećani kreatinin u krvi, povećana razina mokraćne kiseline u krvi, povišen nivo jetrenih enzima, povećana razina CPK u krvi, smanjena razina hemoglobina.

Opis pojedinačnih nuspojava

Sepsa. Objavljeno je da su pacijenti koji uzimaju telmisartan imali veću učestalost sepse nego među onima koji su primali placebo. To može biti ili nesreća ili znak procesa, čija je suština još uvijek nepoznata.

Hipotenzija. Ova je neželjena reakcija često primijećena kod pacijenata s kontroliranim krvnim tlakom koji su liječeni telmisartanom radi smanjenja kardiovaskularnih bolesti pored standardne terapije.

Poremećena funkcija jetre / oštećenje jetre. Prema podacima nakon stavljanja lijeka u promet, većina slučajeva oslabljene funkcije jetre / poremećaja u jetri uočena je kod pacijenata japanske nacionalnosti. Pacijenti japanske nacionalnosti skloniji su ovim nuspojavama.

Intersticijska bolest pluća. Slučajevi intersticijske bolesti pluća primijećeni su privremeno s telmisartanom tijekom postmarketinških promatranja. Međutim, uzročno-posljedična veza nije uspostavljena.

1 Zabilježeno je povećanje incidencije sepse u liječenju telmisartanom u usporedbi s placebom. Ovaj fenomen može biti slučajna manifestacija ili povezan s mehanizmom čije je djelovanje trenutno nepoznato.

2 Prijavljeni su kao česti kod pacijenata sa kontroliranim krvnim pritiskom liječenim telmisartanom kako bi se smanjila kardiovaskularna morbiditet pored standardne terapije.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Trudnoća

Lijek je kontraindiciran za trudnice ili žene koje planiraju trudnoću. Ako se tijekom liječenja lijekom potvrdi trudnoća, njegovu upotrebu treba odmah prekinuti i, ako je potrebno, zamijeniti drugim lijekom odobrenim za upotrebu u trudnicama.

Nema dovoljno podataka o upotrebi telmisartana za trudnice.

Epidemiološka osnova rizika od teratogenosti kao rezultat upotrebe ACE inhibitora tijekom prvog tromjesečja trudnoće nije bila uvjerljiva, ali ne može se isključiti neznatan porast rizika. Iako ne postoje kontrolirani epidemiološki dokazi o riziku od teratogenosti antagonista receptora angiotenzina II, slični rizici mogu postojati i za ovu klasu lijekova. Pri planiranju trudnoće, lijek treba unaprijed zamijeniti drugim antihipertenzivnim lijekom koji ima utvrđen profil sigurnosti za uporabu u trudnoći. Kad se uspostavi trudnoća, liječenje antagonistima receptora angiotenzina II mora se odmah prekinuti i po potrebi započeti alternativno liječenje.

Poznato je da upotreba antagonista receptora angiotenzina II tokom II i III tromesečja trudnoće izaziva fetotoksičnost kod ljudi (oštećenje bubrežne funkcije, oligohidramnio, odloženo stvaranje kranijalnih kostiju) i neonatalnu toksičnost (zatajenje bubrega, hipotenzija, hiperkalemija). Ako je upotreba antagonista receptora angiotenzina II započela u drugom tromjesečju trudnoće, preporučuje se provesti ultrazvučni pregled bubrega i kostiju fetalne lubanje. Stanje novorođenčadi čije su majke uzimale antagoniste receptora angiotenzina II mora se pažljivo nadgledati zbog arterijske hipotenzije.

Dojenje.

Kako nema podataka o primjeni telmisartana tijekom dojenja, njegova primjena se ne preporučuje, a alternativne metode liječenja sa utvrđenim profilima sigurnosti trebaju se koristiti tijekom dojenja, posebno tijekom hranjenja novorođenčadi ili prevremeno rođene djece.

Tokom pretkliničkih studija nije otkriven utjecaj telmisartana na plodnost muškaraca i žena.

Učinkovitost i sigurnost lijeka kod djece mlađe od 18 godina nisu istraženi.

Značajke aplikacije

Trudnoća

Tokom trudnoće, lečenje antagonistima receptora angiotenzina II ne može se započeti. Ako se nastavak terapije ne može smatrati apsolutno neophodnim za pacijenticu koja planira trudnoću, trebala bi se prebaciti na alternativnu antihipertenzivnu terapiju koja ima utvrđeni profil sigurnosti za upotrebu tijekom trudnoće. Kad se uspostavi trudnoća, liječenje antagonistima receptora angiotenzina II treba odmah prekinuti i, ako je potrebno, započeti alternativno liječenje (vidjeti odjeljke „Kontraindikacije“ i „Upotreba tijekom trudnoće ili dojenja“).

Telmisartan-Teva se ne smije primjenjivati ​​kod bolesnika sa kolestazom, opstruktivnim bolestima žučnog sistema i teškim zatajenjem jetre, jer se telmisartan uglavnom izlučuje u žuči. Kod pacijenata s ovim bolestima je jetreni klirens telmisartana smanjen. Budite oprezni pri upotrebi Telmisartan-Teva kod pacijenata sa blagom do umerenom insuficijencijom jetre.

Postoji rizik od teške arterijske hipotenzije i zatajenja bubrega kod pacijenata s bilateralnom stenozom bubrežne arterije ili stenoze bubrežnih arterija jednog bubrega kada se liječe lijekovima koji utječu na sistem renin-angiotenzin-aldosteron.

Bubrežni zatajenje i transplantacija bubrega.

Prilikom upotrebe lijeka za bolesnike s oštećenom funkcijom bubrega preporučuje se periodično praćenje nivoa kalijuma i kreatinina u krvnom serumu. Nema iskustva s primjenom lijeka kod pacijenata nakon transplantacije bubrega.

Simptomatska arterijska hipotenzija, posebno nakon prve doze lijeka, može se javiti kod pacijenata sa smanjenim volumenom cirkulirajuće krvi ili hiponatremije, koji su nastali kao rezultat intenzivne diuretičke terapije, dijeta s ograničenom količinom soli ili proljeva i povraćanja. Takve uslove treba prilagoditi prije upotrebe lijeka. Prije početka liječenja potrebno je normalizirati nivo natrijuma i volumen intravaskularne tečnosti.

Dvostruka blokada renin-angiotenzina.

Postoje dokazi da istovremena primjena ACE inhibitora, blokatora receptora angiotenzina II ili aliskirena povećava rizik od hipotenzije, hiperkalemije i smanjuje rad bubrega (uključujući akutno zatajenje bubrega).

Stoga se ne preporučuje dvostruka blokada renin-angiotenzina prilikom dodavanja ACE inhibitora antagonisti receptora angiotenzina II). Ako se dvostruka blokada smatra apsolutno potrebnom, trebala bi se odvijati samo pod nadzorom stručnjaka i podložna stalnom pažljivom nadzoru rada bubrega, elektrolita i krvnog pritiska.

ACE inhibitori i blokatori receptora angiotenzina II ne smiju se istovremeno koristiti kod pacijenata sa dijabetičkom nefropatijom.

Ostala stanja praćena stimulacijom renin-angiotenzin-.

U bolesnika čiji vaskularni tonus i bubrežna funkcija uvelike ovise o aktivnosti renin-angiotenzina (na primjer, u bolesnika s ozbiljnim kongestivnim zatajenjem srca ili teškim bubrežnim bolestima, uključujući stenozu bubrežne arterije), liječenje lijekovima koji također utječu na ovaj sistem može izazvati akutnu arterijsku hipotenziju, hiperazotemiju, oliguriju ili ređe, akutno zatajenje bubrega.

Obično pacijenti s primarnim aldosteronizmom ne reagiraju na antihipertenzivne lijekove koji suzbijaju renin-angiotenzinski sustav, stoga se ne preporučuje propisivanje telmisartana pacijentima u ovom stanju.

Mitralna i aortna valna stenoza, opstruktivna hipertrofična kardiomiopatija.

Kao i kod ostalih vazodilatatora, treba paziti da se lijek propiše pacijentima s mitralnom i aortnom stenozom ili opstruktivnom hipertrofičnom kardiomiopatijom.

Upotreba lijekova koji utječu na renin-angiotenzin-aldosteron može uzrokovati hiperkalemiju.

U starijih bolesnika, u bolesnika sa zatajenjem bubrega, bolesnika sa dijabetesom, u pacijenata koji istodobno primaju druge lijekove koji mogu povećati razinu kalija i / ili u bolesnika s interkurentnim bolestima, hiperkalemija može biti kobna.

Prije istodobne upotrebe lijekova koji suzbijaju renin-angiotenzin-aldosteronski sustav, treba procijeniti omjer koristi i rizika.

Glavni faktori rizika za hiperkalemiju koje treba uzeti u obzir:

    dijabetes melitus, zatajenje bubrega, starost (> 70 godina),

kombinacija s jednim ili više lijekova koji utječu na sistem renin-angiotenzin-aldosteron i / ili s prehrambenim aditivima koji sadrže kalij. Lijekovi ili terapijska klasa lijekova koji mogu izazvati hiperkalemiju uključuju nadomjestke soli koji sadrže kalij, diuretike koji čuvaju kalijum, ACE inhibitore, antagoniste receptora angiotenzina II, nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID, uključujući selektivne inhibitore COX-2), heparin i takrolimus immunodiamin, trimetoprim,

interkurentne manifestacije, posebno dehidracija, akutna srčana dekompenzacija, metabolička acidoza, oslabljena bubrežna funkcija, neočekivano pogoršanje bubrega (zarazne bolesti), liza stanica (npr. akutna ishemija udova, rabdomioliza, teška trauma).

Preporučuje se pažljivo praćenje serumskog kalijuma u rizičnih bolesnika.

Lijek sadrži sorbitol (E 420), pa ga ne treba prepisivati ​​bolesnicima sa nasljednom intolerancijom na fruktozu.

Kao što je otkriveno prilikom propisivanja inhibitora ACE, telmisartan i drugi blokatori receptora angiotenzina manje su efikasni u snižavanju krvnog pritiska u bolesnika negroidne rase nego u ostalih rasa, možda zato što je nivo renina u bolesnika negroidne rase s arterijskom hipertenzijom niži nego kod predstavnika ostale rase.

Kao i kod drugih antihipertenzivnih lijekova, prekomjerno sniženje krvnog tlaka kod bolesnika s koronarnom srčanom bolešću i koronarnom kardiopatijom može dovesti do razvoja infarkta miokarda ili moždanog udara.

Pacijenti sa dijabetikom liječeni insulinom ili hipoglikemijskim lijekovima.

Pacijenti koji primaju insulin ili antidijabetičke lekove mogu imati hipoglikemiju. Kod ovih pacijenata neophodna je kontrola razine glukoze u krvi, a to treba uzeti u obzir i u prilagođavanju doze inzulina ili antidijabetičkih sredstava.

U bolesnika sa šećernom bolešću kardiovaskularni rizici (bolesnici sa šećernom bolešću, sa pratećim bolestima koronarnih arterija) rizik od razvoja infarkta miokarda sa smrtnim ishodom i iznenadnim kardiovaskularnim fatalnim ishodom može biti veći ako se liječi antihipertenzivnim lijekovima, kao što su antagonisti angiotenzinskih IIP receptora i inhibitori. U bolesnika sa šećernom bolešću tok istodobnih bolesti koronarnih arterija može biti asimptomatski i stoga mogu biti nedijagnosticirani. Pacijente s dijabetesom treba pažljivo pregledati, na primjer, testiranjem otpornosti na stres kako bi se utvrdilo i liječilo pridružene bolesti koronarnih arterija prije propisivanja lijeka.

Mogućnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom vožnje vozila ili drugih mehanizama

Kada se koristi antihipertenzivna terapija, može se ponekad pojaviti vrtoglavica ili pospanost. Stoga, ako je potrebno, treba razmotriti upravljanje vozilima ili raditi s drugim mehanizmima.

Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcija

Uz istodobnu upotrebu telmisartana i digoksina, uočeno je prosječno povećanje maksimalnih koncentracija digoksina u plazmi (za 49%) i minimalnih koncentracija (za 20%). Na početku primjene, u slučaju prilagodbe doze i prekida liječenja telmisartana, treba nadzirati nivo digoksina kako bi se održao u terapijskom rasponu.

Kao i drugi lijekovi koji utječu na sistem renin-angiotenzin-aldosteron, telmisartan može uzrokovati hiperkalemiju. Ovaj se rizik može povećati u kombinaciji s drugim lijekovima koji također mogu izazvati hiperkalemiju (nadomjesci soli koji sadrže kalij, diuretici koji čuvaju kalijum, ACE inhibitori, antagonisti receptora angiotenzina II, NSAID (uključujući selektivne inhibitore COX-2), heparin, imunosupresivi taklosporin (ciklosporin) i trimetoprim).

Incidencija hiperkalemije ovisi o povezanim faktorima rizika. Rizik se povećava kada se koriste gornje terapijske kombinacije. Ovaj rizik je posebno visok u kombinaciji sa diureticima koji čuvaju kalijum i supstituentima soli koji sadrže kalijum. Kombinacije, na primjer, sa ACE inhibitorima ili NSAID-om, predstavljaju manji rizik uz strogu opreznost kada se koriste.

Istodobna upotreba se ne preporučuje.

Sa diureticima koji štede kalijum ili dodacima prehrani koji sadrže kalijum.

Antagonisti angiotenzinskih receptora, poput telmisartana, smanjuju gubitak kalijuma zbog diuretika. Diuretici koji čuvaju kalijum, kao što su spironolakton, eplerenon, triamteren ili amilorid, dodaci ishrani koji sadrže kalijume ili zamene soli koji sadrže kalijum mogu dovesti do značajnog povećanja nivoa kalija u serumu. Ako je istodobna primjena indicirana zbog dijagnosticirane hipokalemije, ove lijekove treba primjenjivati ​​s oprezom uz često praćenje serumskog kalija.

Uz istodobnu upotrebu litija sa ACE inhibitorima i s antagonistima receptora angiotenzina II, uključujući telmisartan, uočeno je reverzibilno povećanje koncentracije i toksičnosti litijuma u plazmi. Ako je upotreba takve kombinacije potrebna, preporučuje se pažljivo praćenje nivoa litijuma u serumu.

Istovremena upotreba, što zahtijeva oprez.

Nesteroidni protuupalni lijekovi.

NSAID (npr. Acetilsalicilna kiselina u dozi namijenjenoj za liječenje upalnih procesa, inhibitori COX-2 i neselektivni NSAID) mogu smanjiti antihipertenzivni učinak antagonista receptora angiotenzina II.

U nekih bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega (u bolesnika s dehidracijom ili u starijih bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega), istodobna primjena antagonista receptora angiotenzina II i sredstava koja inhibiraju COX mogu dovesti do daljnjeg pogoršanja bubrežne funkcije, uključujući moguće akutno zatajenje bubrega, što je obično je reverzibilan. Stoga se takva kombinacija treba oprezno koristiti, posebno kod starijih pacijenata. Pacijenti moraju primati adekvatnu količinu tekućine i mogućnost praćenja rada bubrega treba se odmjeriti nakon početka istodobnog liječenja i periodično nakon njega.

Zabilježeno je gotovo 2,5 puta povećanje AUC 0-24 i C max uz istodobnu upotrebu s ramiprilom i ramiprilatom. Klinički značaj ove poruke nije poznat.

Diuretici (tiazidi ili petlje).

Preliminarni tretman visokim dozama diuretika, poput furosemida (petlji diuretik) i hidroklorotiazida (tiazidni diuretik), može na početku liječenja telmisartanom dovesti do dehidracije i rizika od hipotenzije.

Treba ga uzeti u obzir uz istodobnu upotrebu.

Ostali antihipertenzivi.

Učinak telmisartana - smanjenje krvnog pritiska - može se pojačati dok se koristi s drugim antihipertenzivnim lijekovima.

S obzirom na farmakološka svojstva, može se očekivati ​​da lijekovi poput baklofena, amifostina mogu izazvati hipotenzivne učinke svih antihipertenzivnih lijekova, uključujući telmisartan. Ortostatska hipotenzija može se pogoršati zbog upotrebe alkohola, upotrebe barbiturata, lijekova ili antidepresiva.

Kortikosteroidi (sistemska upotreba).

Smanjenje antihipertenzivnog efekta.

Dvostruka blokada renin-angiotenzina.

Pokazano je da dvostruka blokada renin-angiotenzin- (RAAS) uz istodobnu upotrebu ACE inhibitora, antagonista receptora angiotenzina II ili aliskirena karakterizira veća učestalost nuspojava poput arterijske hipotenzije, hiperglikemije, smanjene funkcije bubrega (uključujući akutnu zatajenje bubrega) u usporedbi s upotreba monoterapije.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Liječenje Telmisartanom ne može se dati tokom trudnoće. Ako je hitno potrebna nastavak antihipertenzivne terapije, potrebno je konsultirati liječnika. Odabrati će odgovarajuće zamjenske lijekove.

Ako je potrebno, preporučuje se upotreba sredstava za liječenje žena tijekom laktacije kako bi se dijete prebacilo na umjetno hranjenje. Ova mjera opreza nastaje zbog nedostatka podataka o učinku telmisartana, koji se može naći u mlijeku, na tijelo novorođenčadi.

Upotreba u starosti

Upotreba Telsartana u starosti nema karakteristika u nedostatku kontraindikacija kod pacijenata.

Upotreba Telsartana u starosti nema karakteristika u nedostatku kontraindikacija kod pacijenata.

Predoziranje Telsartana 80

Podaci o predoziranju su ograničeni. Moguća je hipotenzija, ubrzanje ili usporavanje otkucaja srca.

Ako sumnjate na predoziranje telmisartana, trebalo bi se obratiti liječniku. U tom se slučaju preporučuje simptomatska terapija. Hemodijaliza nije efikasna.

Interakcija s drugim lijekovima

Alat potencira djelovanje drugih antihipertenzivnih lijekova.

Kombinacija Telsartana sa statinima, paracetamolom ne dovodi do pojave nuspojava.

Alat može povećati maksimalnu efikasnu koncentraciju digoksina u krvotoku. Ovo zahtijeva praćenje sadržaja.

Ne preporučuje se upotreba Telsartana s diureticima i lijekovima koji čuvaju kalijum, a čija je glavna aktivna komponenta kalij. Takva kombinacija može dovesti do hiperkalemije.

Kombinacija s preparatima koji sadrže litijumove soli povećava njihovu toksičnost. Upotreba takve kombinacije potrebna je samo pod uvjetom pažljivog praćenja sadržaja litija u krvotoku.

Acetilsalicilna kiselina i ostali nesteroidni protuupalni lijekovi mogu smanjiti efikasnost lijeka. NSAID-ovi koji inhibiraju aktivnost ciklooksigenaze u kombinaciji s telmisartanom mogu dovesti do pojave oštećene funkcije bubrega kod nekih skupina bolesnika.

Acetilsalicilna kiselina i ostali nesteroidni protuupalni lijekovi mogu smanjiti efikasnost lijeka.

Sistemski glukokortikosteroidi smanjuju antihipertenzivni učinak lijeka.

Kompatibilnost s alkoholom

Ne preporučuje se konzumiranje bilo koje vrste alkohola za vrijeme liječenja Telsartanom.

Analozi ovog alata su:

  • Mikardis,
  • Prirator
  • Telmisartan-Ratiopharm,
  • Telpres
  • Telmista
  • Tsart,
  • Hipotel.


Hipotel je analogni Telsartinu.
Telpres je analogni Telsartinu.Među analogima Telsartina predstavljen je lijek Telmisartan-Ratiopharm.
Zamjena lijeka Telsartin Prior.
Lijek Mikardis sličan je Telsartanu.
Telmista je analogni Telsarpanu.



Pogledajte video: Evo Kako da Snizite Visok Krvni Pritisak za 5 Minuta Bez Lekova! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar