Alfa lipoična kiselina za dijabetes

-1 '£ pi ® Liječnik-endokrinolog

1-1 / Za vježbanje endokrinologa /

Međunarodni časopis za endokrinologiju

Ukrajinski naučno-praktični centar za endokrinu hirurgiju, transplantaciju endokrinih organa i tkiva Ministarstva zdravlja Ukrajine, Kijev

ALFA-LIPOJNA KISELINA U DIJABETSKOJ NEUROPATIJI

Dijagnoza i patogeneza dijabetičke neuropatije

Dijabetička neuropatija (DN) je kompleks kliničkih i subkliničkih sindroma, od kojih je svaki karakteriziran difuznom ili žarišnom lezijom perifernih i / ili autonomnih živčanih vlakana uslijed dijabetesa melitusa.

Rano otkrivanje i adekvatno liječenje dijabetičke neuropatije izuzetno je važno zbog niza faktora. Neuropatija je jedan od najvažnijih faktora rizika za nastanak sindroma dijabetičkog stopala (SDS), koji sa svoje strane može dovesti do potrebe za amputacijom donjih ekstremiteta. DN je često asimptomatski, ali predisponira mikrotraumatizaciju i naknadno stvaranje čira na donjim udovima. Pokazano je da je 80% pacijenata s dijabetesom koji su bili podvrgnuti amputaciji donjih ekstremiteta imalo povrede ili čireve na nogama.

U bolesnika s dijabetesom moguć je razvoj neuropatija nedijabetičkog porijekla, što određuje važnost ispravne dijagnoze.

Najčešći oblici DN su hronična senzorno-motorička distalna simetrična polineuropatija i autonomna (visceralna, autonomna) neuropatija. Sljedeća definicija dijabetičke polineuropatije (DPN) je općepriznata: prisutnost simptoma i / ili objektivnih znakova oštećenja perifernih živaca kod osoba koje imaju dijabetes u nedostatku drugih uzroka. Dakle, nemaju svi pacijenti oštećenja perifernog živčanog sustava zbog dijabetesa. Odnosno, dijagnoza dijabetičke neuropatije je dijagnoza isključenosti. S druge strane, DN se može dijagnosticirati kod pacijenata bez ikakvih kliničkih manifestacija. U ovom slučaju dijagnoza je obavezna radi utvrđivanja objektivnih znakova oštećenja perifernog nervnog sistema.

Kliničke manifestacije hroničnog senzorno-motornog DPN-a su: bol (najčešće goruće prirode, gori noću),

stesia, hiperestezija, smanjena osjetljivost - vibracije, temperatura, bol, taktilni, smanjeni ili gubitak refleksa, suha koža, povišena ili snižena temperatura, prisutnost smetnji u područjima visokog pritiska. Treba naglasiti da su pritužbe karakteristične za neuropatiju uočene samo kod polovice bolesnika, a kod preostalih je neuropatija asimptomatska.

Dijagnoza DPN postavlja se na temelju kliničkih znakova uz isključenje drugih uzroka oštećenja živčanog sustava (u prvom redu nedostatka vitamina B12, hipotireoze, zatajenja bubrega). DN je najčešća komplikacija dijabetesa tipa 1 i 2.

Učestalost neuropatije kod pacijenata s dijabetesom iznosi, prema različitim istraživačima, od 5 do 90%, ovisno o dobi, trajanju bolesti, težini dijabetesa i dijagnostičkim metodama. Stoga, kada se elektromiografija koristi za dijagnozu perifernih senzorimotora DN, stopa detekcije DN raste i dostiže 70–90%. Međutim, u literaturi se često nalaze sukobljeni podaci o stopi incidencije MD-a, čija je nejasnoća posljedica raznolike i neadekvatne dijagnostike s izraženom raznovrsnošću kliničkih simptoma, nepostojanja jedinstvenih metoda za otkrivanje periferne neuropatije, kao i pregleda raznih pacijenata.

Među etiološkim faktorima DN-a, primarna je važnost hronična hiperglikemija. Vodeća uloga hiperglikemije potvrđuje činjenica da je učestalost neuropatije kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 i 2 gotovo ista. Iako je patogeneza ovih oblika dijabetesa različita, njihova zajednička karakteristika je hiperglikemija i smanjena

Adresa za dopisivanje sa autorom:

Pankiv Vladimir Ivanovich e-mail: [email protected]

efekt inzulina. Dugotrajna kompenzacija dijabetesa poboljšava tijek DM-a i pridonosi naglom smanjenju učestalosti ove komplikacije. O tome uvjerljivo svjedoče rezultati prospektivne multicentrične studije DCCT-a (The Diabetes Control and Complications Trial) u kojoj su pacijenti s dugoročnom kompenzacijom dijabetesa tipa 1 uspjeli postići značajno smanjenje incidencije DN-a (za 70%) u usporedbi s pacijentima koji su bili u stanju dekompenzacija dijabetesa.

Danas bi s patogenetskog stajališta DN trebalo promatrati kao kompleks multifaktorskih događaja u čijem razvoju toksičnost glukoze igra središnju ulogu. Hronična ishemija živčanih vlakana uslijed mikroangiopatije, oksidativnog stresa, nedostatka mioinozitola, aktiviranja puta iskorištavanja glukoze u poliolu s stvaranjem sorbitola, visoko toksičnog alkohola koji oštećuje nervna vlakna, kao i kroničnih upala i genetskih faktora (Mollo R. et al., 2012) uključeni su u patogenezu DN. .

Uz to, uzroci razvoja DNK su i dekompenzacija metabolizma ugljikohidrata i trajanje bolesti, starost, istorija kome, pretilost, arterijska hipertenzija, hiperholesterolemija, proteinurija. Hronično zatajenje bubrega i uremija kao i druge popratne bolesti (hepatitis, hipotireoza, anemija, tumori, nedostatak vitamina B, bolesti vezivnog tkiva i neke nasljedne bolesti) i intoksikacije (alkoholizam) mogu dovesti do progresije oštećenja živčanog sustava kod dijabetesa.

Općenito, može se smatrati da je DN patološko stanje uporedo s dijabetesom, što dovodi do pogoršanja kvalitete života i povećanja smrtnosti pacijenata. Visoki troškovi liječenja osoba s takvim lezijama prvenstveno su posljedica nepravovremene dijagnoze, jer se obično DN-i već otkrivaju u fazi nepovratnih promjena i klinički izraženih simptoma. Stoga DN terapiju treba započeti mnogo prije pojave prvih simptoma.

Postoji tradicionalno gledište da dijabetes dovodi do stvaranja DN-a tek nakon više godina uporne hiperglikemije. Međutim, prema literaturi, gotovo svakom petom pacijentu s novodijagnosticiranim dijabetesom dijagnosticira DN prema rezultatima elektrofiziološkog ispitivanja, dok dijabetička retinopatija i nefropatija praktično izostaju.

Liječenje dijabetičke neuropatije

Američki farmakološki odbor (FDA - Uprava za hranu i lijekove) razvio je određene kriterije za lijekove koji se mogu registrirati kao lijekovi za liječenje DN-a: učinci na patogenetske mehanizme, smanjenje simptoma neuropatije, poboljšanje živčane funkcije, odsustvo značajnih nuspojava, smanjenje rizika od smrti živčanih vlakana .

Do danas je u mnogim zemljama lek prve linije u lečenju DN-a, prema kliničkim protokolima, tioktična, odnosno alfa-Li-poična kiselina (ALA).

Ovo je jedna od supstanci koja se uspješno koristi u borbi protiv gore opisanih problema. Budući da je svojstveno prirodni metabolit (metabolički produkt), ALA je uključen u mnoge fiziološke procese povezane sa metabolizmom i predstavlja efikasnu farmakoterapiju za metabolizam. ALA ima širok spektar bioloških i farmakoloških učinaka. To je rezultat njegovog sudjelovanja kao sastavnog dijela enzima u kemijskim reakcijama pretvorbe organskih kiselina, što pomaže smanjenju razine kiselosti u stanicama. Promovišući stvaranje koenzima A (CoA), on se uključuje u metabolizam masnih kiselina.To je popraćeno smanjenjem ozbiljnosti masne degeneracije ćelija jetre, aktiviranjem metaboličke funkcije jetre i žuči izlučivanjem, što daje hepatoprotektivni učinak. Uz to, ALA ubrzava oksidaciju masnih kiselina, smanjujući razinu lipida u krvi, ima antioksidacijska svojstva, odnosno neutralizira slobodne radikale koji oštećuju stanicu. Također smanjuje inzulinsku rezistenciju tjelesnih stanica, što je od posebnog značaja za dijabetes.

Prošlo je više od pola vijeka od prvog izvještaja 1955. o terapijskoj upotrebi ALA-e u Tokiju. Svjetsko i domaće iskustvo upotrebe ALA lijekova u vodećim klinikama dovelo je do zaključka da su oni vrlo efikasni u brojnim široko rasprostranjenim bolestima u endokrinologiji, urologiji, toksikologiji, seksopatologiji, gastroenterologiji, hirurgiji i hepatologiji. Brojna klinička istraživanja dokazala su visoku efikasnost ALA u liječenju dijabetičkih lezija nervnog sustava - dijabetička distalna polineuropatija, encefalopatija, CDS, dijabetička autonomna neuropatija srca i gastrointestinalnog trakta, kao i erektilna disfunkcija. Terapeutski uspjeh lijekova ALA kod dijabetičkih lezija živčanog sustava prvenstveno je posljedica usredotočenosti na njihov mehanizam razvoja bolesti i sposobnosti aktivnog nakupljanja u perifernom živčanom tkivu. Pored metaboličke neuropatije, izražen efekat ALA primijećen je kod različitih toksičnih (alkoholnih, egzogenih, endogenih) i traumatičnih polineuropatija, kao i u nizu drugih bolesti.

Osnova neuroprotektivnog (zaštitnog živčanog tkiva) djelovanja je činjenica da ALA "pomaže u normalizaciji oštećenog metabolizma u nervnim ćelijama i ima pozitivan učinak na aksonski transport.

ALA je prirodni efikasni antioksidans i ko-antioksidans koji djeluje i na membranu i u staničnoj citoplazmi. Uz učešće

ALA obnavlja i obnavlja ostale antioksidante u tijelu izlaganjem glutationu i ubikinonu u tkivu. Jedinstvenost kemijske strukture ALA omogućava mu da neovisno stimulira obnavljanje staničnih struktura, bez sudjelovanja drugih spojeva.

ALA može delovati i kao koenzim multienzimskih kompleksa oksidativne dekarboksilacije piruične i alfa-keto kiseline (alfa-ketoglutarata i razgranate alfa-keto kiseline). ALA aktivira piruvat dehidrogenazu i inhibira piruvat karboksilazu, ima važnu ulogu u stvaranju energije (adenosin trifosfat), smanjujući na taj način energetski deficit u tkivima.

Smanjenje ozbiljnosti DN simptoma tijekom liječenja lijekovima ALA može biti posljedica poboljšanja endoneuralnog protoka krvi tijekom liječenja.

Protivupalni efekti ALA trenutno su dokazani. Dakle, ALA inhibira aktivnost i citotoksičnost NK ćelija, tretman ALA smanjuje nivo interleukin-6 i -17 (IL-6, IL-17), proliferaciju T-ćelija (za 90%).

Neobično svojstvo ALA bila je sposobnost poboljšanja iskorištavanja glukoze u tkivu. Taj je učinak povezan s fosforilacijom tirozinskih ostataka inzulinskih receptora, aktiviranjem transportera glukoze GLUT-1 i GLUT-4 i nizom drugih učinaka na tkiva ovisna o insulinu. U placebo-kontroliranom istraživanju, S. Jacob i sur. (1999.) pokazali su porast osjetljivosti na inzulin kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 nakon 4 tjedna oralne primjene ALA (600 mg) 1, 2 ili 3 puta dnevno. H. Ansar i dr. (2011) pokazalo je značajno smanjenje glikemije na testu i postprandijalnu, poboljšanje inzulinske rezistencije u skupini bolesnika sa dijabetesom tipa 2 koji su primali ALA tokom 2 mjeseca u dozi od 300 mg dnevno.

Poboljšanje glikemijskog profila i smanjenje pokazatelja oksidativnog stresa zabilježeno je u randomiziranom, dvostruko slijepom, placebo-kontroliranom istraživanju kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 liječenih različitim dozama ALA (300, 600, 900 i 1200 mg / dan).Nakon 6 mjeseci, grupa liječenja pokazala je smanjenje glikemije i glikoliranog hemoglobina (HbA1c), stupanj smanjenja ovisio je o dozi ALA. Izlučivanje mokraće PGF2 IsoP (prostaglandin F2-alfa-izoprostan) bio je niži u grupi za liječenje nego u placebo skupini. Autori zaključuju da je upotreba ALA povezana s poboljšanom glikemijom i manje jakim oksidativnim stresom (Porasuphatana S. i sur., 2012).

Terapijska efikasnost ALA u lečenju DN-a dokazana je u studijama ALADIN-a (alfa-lipoična kiselina kod dijabetičke neuropatije - alfa-lipoična kiselina za dijabetičku neuropatiju) i DECAN-a (Deutsche Kardiale Autonome Neuropathie - nemačka studija srčane autonomne neuropatije).

Studija ALADIN I utvrdila je optimalnu terapijsku dozu alfa-lipoične kiseline - 600 mg intravenski (učinak niže doze (100 mg) uporediv je sa placebo efektom) i utvrđeno je smanjenje bola, peckanja, ukočenosti. Drugo istraživanje (ALADIN II) dokazalo je da oralna primjena ALA u dozi od 600 ili 1200 mg tokom dvije godine (nakon petodnevnog zasićenja intravenskim davanjem) poboljšava rad živaca, povećavajući brzinu živčanog impulsa. Istovremeno, 89% pacijenata u skupini koja je primala 600 mg i 94% u skupini koja je primala 1200 mg ALA tokom dvije godine ocijenilo je toleranciju lijeka kao dobru i vrlo dobru. Autori su zaključili da je tolerancija na lijekove tijekom dugotrajne upotrebe usporediva s placebom. Studija ALADIN pokazala je da intravenska primjena ALA tipa 2 pacijentima s dijabetesom (600 i 1200 mg tijekom tri tjedna) ublažava kliničke simptome DN-a: bol, peckanje, ukočenost, parestezija. DECAN studija dokazala je sposobnost ALA (800 mg / dnevno oralno tokom četiri mjeseca) da smanji manifestacije srčane autonomne DN, naročito da poveća varijabilnost srčanog ritma.

Kasnije su objavljeni rezultati drugih kliničkih i postmarketinških studija koje su potvrdile učinkovitost ALA. Važni podaci su dobiveni tokom studije ALADIN II. U sklopu ovog projekta pokazano je da dugotrajna oralna terapija ALA-om (600 ili 1200 mg tokom dvije godine) omogućava ne samo kontrolu simptoma perifernog DN-a, već i poboljšanje elektrofizioloških parametara nervne funkcije. U studiji je uočen visok sigurnosni profil ALA: učestalost nuspojava kod osoba koje su uzimale lijek i u skupini koja je primala placebo bila je ista.

Interesantni su rezultati studije ALADIN III. Učinkovitost lijeka proučavana je kod 509 pacijenata s dijabetesom tipa 2 s perifernom DN. Nakon kursa intravenske injekcije (600 mg / dan tokom tri tjedna), liječenje je nastavljeno do 6 mjeseci - uzimanje ALA oralno u 1800 mg / danu, što je pomoglo konsolidaciji postignutog pozitivnog učinka i daljnjem poboljšanju neuroloških parametara.

Prema studiji ORPIL (ORal PILot Study), oralna primjena visokih doza ALA (1800 mg / dan tokom tri tjedna) efikasno kontrolira simptome periferne DN bez prethodne intravenske primjene lijeka.

Da bi se procijenio učinak dugoročne, tijekom četiri godine provedena je oralna ALA terapija na progresiju DN-a, multicentrična, dvostruko slijepa, placebo kontrolirana studija NATHAN I (Neurološka procjena tioktične kiseline kod dijabetičke neuropatije - Neurološka procjena utjecaja tiitske kiseline na dijabetičku neuropatiju). U studiju su bili uključeni pacijenti s dijabetesom tipa 1 i dijabetesom tipa 2. Dinamika (primarni ishod) se procenjuje

da li je došlo do promjene kombiniranog pokazatelja, uključujući dinamiku na ljestvici NIS (Neuropathy Impairment Score LL (Donji udovi - donji udovi), kao i 7 dodatnih testova provođenja živaca (Dyck PJ i dr., 1997.). Sekundarne krajnje točke uključuju ocjene na ljestvici NIS, NIS -LL, NSC (neuropatija i simptomi promjene), TSS (ukupna ocjena simptoma), procjena osjetljivosti na temperaturu i elektrofiziološki pokazatelji. Rezultati su procijenjeni nakon 2 i 4 godine terapije. Značajne razlike između grupa opažene su nakon 4 godine u pogledu NIS-a i NSC-a: u grupi liječenje je označilo poboljšanje u placebo grupi - još gore set. U grupi ALA također značajno smanjena mišićna slabost. Sve veći postotak pacijenata reaguje na poboljšanje tretmana u aktivnoj grupi tretman u odnosu na placebo.Studija je pokazala da produženo liječenje ALA poboljšava tok DN, posebno stanje malih nervnih vlakana i funkciju mišića.

Klinička meta-analiza ALADIN-a, SYDNEY-a (simptomatsko dijabetičko neuropatsko ispitivanje), ORPIL-a, SYDNEY2 i ALADIN III (2011) otkrila je poboljšanje neuroloških simptoma intravenskim ALA-om u usporedbi s placebom. Primijećeno je značajno poboljšanje kombinacije parenteralne terapije (600 mg dnevno tokom 3 tjedna) i oralne terapije (600 mg 1-3 puta dnevno tokom 6 mjeseci). Doze od 600 i 1200 mg dnevno pokazale su istu efikasnost, ali doza od 1200 mg povezana je s većom učestalošću nuspojava. U svim studijama dokazano je značajno smanjenje ozbiljnosti DN simptoma. Zapaženo je da je studija NATHAN I pokazala određeno napredovanje DN-a u placebo grupi i poboljšanje njegovog toka u grupi za dugoročno liječenje ALA-om.

Zanimljivo je da kod pacijenata sa DN nakon intravenske primjene ALA u dozi od 600 mg tijekom tri tjedna, poboljšanje neuroloških pokazatelja traje dugo, najviše do dva mjeseca (McIlduff C.E. et al., 2011).

Pregled objavljen u Europskom časopisu za endokrinologiju (2012) daje metaanalizu kliničkih studija kojima se procjenjuje učinak ALA na periferni DN. Trajanje liječenja ALA kretalo se u rasponu od 14 do 28 dana. Intravenska primjena ALA u periodu od 2-4 tjedna dovodi do značajnog povećanja brzine ekscitacije duž senzornih i motornih nervnih vlakana kod pacijenata sa perifernom DN-om. Liječenje ALA-om nije povezano s rizikom ozbiljnih neželjenih događaja.

Trenutno je efikasnost ALA u liječenju DN-a prikazana ne samo kod odraslih pacijenata s dijabetesom, već i kod djece i adolescenata. Dakle, primjena ALA u dozi od 1800 mg dnevno oralno nakon 3 tjedna uzrokovala je značajno poboljšanje osjetljivosti (prema TSS, NDS skali) i pozitivno utjecala na elektroneuromiografske parametre,

600 mg tokom dva meseca dovelo je do stabilizacije DN-a.

Poslednjih godina navedeni su pristupi prevenciji i liječenju drugih komplikacija dijabetesa s ALA. Opisano je poboljšanje toka mikroangiopatija uz upotrebu ALA. Zaštitni učinak ovog antioksidansa kod dijabetičke nefropatije povezan je sa sposobnošću lijeka da poboljšava funkciju anionskih kanala ovisnih o naponu mitohondrijske membrane u bubrezima (Wang L. i sur., 2013). U 32 bolesnika sa dijabetesom tipa 2 s dijabetičkom retinopatijom otkrivena je pouzdana efikasnost dugotrajne primjene ALA (2 godine) u dozi od 600 mg dnevno za liječenje retinopatije (prema obrascu fundusa) (Trakhtenberg Yu.A. et al., 2006). U studiji B.B. Heinisch i dr. (2010) liječenje ALA u dozi od 600 mg intravenski tijekom tri tjedna poboljšalo je endoteliju ovisnu vazodilataciju kod dijabetesa tipa 2.

Uključivanje ALA preparata u kompleksni tretman dijabetičke neuropatije omogućava izražen neuroprotektivni efekat i dovoljan energetski metabolizam živčanog tkiva, čime se obnavlja normalan aksonski transport u živčanim vlaknima i smanjuje ozbiljnost neuropatskih poremećaja. Imenovanje ALA, pod uvjetom trajanja liječenja na pozadini kompenzacije dijabetesa tipa 2, omogućuje dobivanje značajnog kliničkog učinka kod različitih oblika dijabetičke polineuropatije i njegovih posljedica u obliku SDS-a (Begma A.N., Begma I.V., 2009). Razvoj većine slučajeva SDS zasnovan je na dijabetičkoj polineuropatiji - kliničkom stanju koji se odlikuje određenim simptomima (bol, parestezija) ili se očituje znakovima oštećenja perifernih živaca (gubitak osjetljivosti stopala).

Metodologija liječenja pacijenata oboljelih od dijabetesa polineuropatijom preparatima ALA prilično je dobro razvijena, a o njegovoj uporabi postoji mnogo kliničkog materijala.

Izvrstan klinički materijal o korištenju ALA potvrđuju brojne postmarketinške studije koje su u Ukrajini posebno široko provedene na pripremi za Espa-li-pon (Esparma GmbH, Njemačka). Espa-lipon, kao jedan od prvih ALA preparata registrovanih u Ukrajini, proučavan je i za endokrinološku patologiju i bolesti jetre, nedijabetičku patologiju perifernog nervnog sistema i bolesti centralnog nervnog sistema.

Liječenje započinje intravenskom primjenom ALA-a u jednoj dozi od 600 mg tijekom 14-21 dana. S obzirom na mogućnost davanja ALA-e u bolnici ili ambulantno (neradnim danima), ALA se obično primjenjuje 5 dana zaredom, nakon čega slijedi 2-dnevna pauza, a takvi se ciklusi ponavljaju 3 puta. Moguće je uzimati ALA tablete (ili kapsule) danima kada se lijek ne infuzira. Koristite kraće

tečajevi intravenske ALA (do 10 infuzija) ne omogućavaju u velikoj većini slučajeva postizanje značajnog poboljšanja stanja pacijenata. Kada se popije infuzija ALA pripravaka, ne treba zaboraviti potrebu potamnjenja boce otopinom, jer ALA se lako oksidira na svetlosti i gubi svoju efikasnost. Da biste to učinili, koristite standardno omotavanje boce sa otopinom ALA folije.

Studije učinkovitosti ALA kod dijabetičke polineuropatije sugeriraju da je razumno koristiti tablete ALA nakon infuzije tokom 2-3 mjeseca. Prikladna doza ALA za produljenu terapiju dijabetičke polineuropatije nakon završetka infuzionog tijeka može se smatrati 600 mg.

Važna prednost ALA je niska učestalost nuspojava. Dakle, u svim kontroliranim ispitivanjima zabilježeno je da se učestalost neželjenih efekata u grupi bolesnika koji su primali ALA i placebo nije statistički razlikovala. Nuspojave ALA nisu teške, a njihova učestalost ovisi o dozi. Kada su ALA intravenski davani u studiji ALADIN, nuspojave (glavobolja, mučnina, povraćanje) češće su primećene u dozi od 1200 mg (32,6%) nego u dozi od 600 mg (18,8%) i placebu (20,7%) . Pored toga, kod brzine infuzije veće od 50 mg / min, uočeno je povećanje krvnog pritiska, tahikardija i respiratorne poteškoće. U umjerenim terapijskim dozama (ovisno o obliku otpuštanja i doziranju određenog lijeka), ALA je sigurna. Kliničko ispitivanje upotrebe ALA kod trudnica nije provedeno.

Zbog nerastvorljivosti ALA u vodi, otopina sa 0,5-1% natrijske soli koristi se za parenteralnu primjenu. ALA formira slabo topive komplekse sa molekulama šećera, pa je zbog toga nespojiva s otopinom glukoze, Ringerovom otopinom itd. Istodobnom primjenom ALA i antidijabetičkih lijekova (oralni lijekovi ili inzulin) mogu se pojaviti hipoglikemijska stanja zbog povećane osjetljivosti na inzulin, što zahtijeva smanjenje doze hipoglikemijskih sredstava. Alkohol se ne preporučuje tokom liječenja ALA-om. pod njegovim uticajem smanjuje se njegova terapijska efikasnost. Tioktična kiselina formira složena jedinjenja sa kalcijumom, kao i sa metalima, uključujući magnezijum i gvožđe. Prihvatanje pripravaka koji sadrže ove elemente, kao i upotreba mliječnih proizvoda dopušteno je najkasnije 6-8 sati nakon uzimanja ALA.

Određena ograničenja za intravensku primjenu ALA su starija od 75 godina, svježa krvarenja u fundusu i prisutnost trenutno nepravilnih srčanih ritmova.

Najočitiji i najzapaženiji zaključak o izvodljivosti upotrebe ALA kod dijabetičke polineuropatije bila je izjava profesora N.P. Lyupke: „Alfa-lipoinska kiselina kao lek

za liječenje pacijenata sa simptomima dijabetičke polineuropatije, danas je terapijsko sredstvo za specifičnu terapiju, uspješno prošao klinička ispitivanja, s dobrom tolerancijom i minimalnim rizikom. "

Glavna metoda prevencije DN-a kod dijabetesa je održavanje stabilne (ciljne) razine glikemije, koja sprječava aktiviranje oksidativnih stresnih procesa. Postizanje stabilne nadoknade za bolest i uporaba patogenetskih uzročnika s dokazanim terapeutskim učinkom (ALA) važni su i potrebni načini za ispravljanje oksidativnog stresa kod pacijenata s dijabetesom i oštećenjem živčanog sustava.

Treba imati na umu da se upotreba doze od 600 mg ALA smatra standardnom. Istovremeno, u nekim slučajevima potvrđena je potreba za primjenom viših doza ALA, prvenstveno u liječenju sindroma dijabetičkog stopala. Terapijska efikasnost primene visokih doza ALA (900–1200 mg / dan) za lečenje bolesnika sa šećernom bolešću, uključujući prisustvo nekrotičnog ulceroznog oštećenja, procenjena je u otvorenom komparativnom istraživanju na 116 pacijenata sa dijabetesom tipa 1 i 2. Pacijenti su uzimali ALA (Espa-lipon) u / u kapi od 600, 900 ili 1200 mg / dan u trajanju od 10 dana, zatim 600 mg oralno 2 mjeseca. Učinkovitost liječenja ocijenjena je dinamikom sindroma boli, promjenama osjetljivosti na vibracije prije tretmana i nakon završetka. Najizraženiji klinički učinak, koji se statistički značajno razlikovao od početnog, primijećen je u grupi pacijenata koji su primali ALA u dozi od 1200 mg / dan. U slučaju ulceroznog nekrotičnog oštećenja, dinamika je procijenjena nestankom celulita, edemom i brzinom zarastanja čira. Smanjen je statistički značajan period zarastanja čira u skupini koja je primala 1200 mg ALA dnevno (Larin A.S. i dr., 2002-2003).

Rezultati upotrebe viših doza ALA od 1200 mg / dan u liječenju sindroma dijabetičkog stopala omogućuju značajno smanjenje dužine boravka u bolnici i smanjenje stupnja invalidnosti pacijenta.

ALA u liječenju drugih bolesti

Nedavno je utemeljena potreba za primjenom antioksidanata (ALA) za prevenciju i liječenje stanja koja su praćena razvojem oksidativnog stresa, uključujući erektilnu disfunkciju (Kalinchenko S.Yu., Vorslov L.O., 2012).

Osim toga, u kliničkoj se praksi liječnici više bave identificiranjem i liječenjem isključivo DN-ova, dok prevalenca dishormonalne (povezane s dobi) i alkoholne neuropatije nije manja (Salinthone S. i sur.,

2008). Bez obzira na patogenezu neuropatije, patofiziološki mehanizmi njegovog razvoja su isti i svode se na kršenje energetskog metabolizma i aktiviranje oksidativnog stresa u ćelijama živčanog tkiva.

Stoga treba napomenuti još jedan vrlo važan učinak redovnog unosa preparata ALA, a to je normalizacija funkcije jetre (nivo transamaza) i njegove histološke strukture. Prema brojnim kliničkim istraživanjima, upotreba ALA pomaže u normalizaciji aktivnosti transaminaza i markera holestaze (bilirubin, alkalna fosfataza, gamaglutamil transpeptidaza), usporava progresiju fibroze, smanjuje ozbiljnost simptoma dispepsije i ultrazvučnih znakova oštećenja jetre kod bolesnika s aktivnim virusnim C i hepatitisom B (Esaulenko E.V. i dr. 2005., Shushlyapin O.I. i dr., 2003).

Tako je studija o primjeni ALA (Espa-lipon 600 mg iv tokom 10 dana, zatim oralno 6 mjeseci) u bolesnika s kroničnim virusnim hepatitisom B i C pokazala značajno smanjenje aktivnosti markera citolize, brže ublažavanje dispeptičkih i asteničnih sindroma u usporedbi s kontrolnom skupinom, normalizacija aktivnosti transaminaza i smanjenje ultrazvučnih znakova oštećenja jetre (Sizov D.N. et al., 2003).

Nije slučajno što je ALA terapija uvrštena u standard za liječenje virusnog hepatitisa različite etiologije, ciroze, bezalkoholne steatohepatoze.

Pozitivan učinak ALA na aktivnost jetre potvrđen je i u istraživanju na pacijentima sa dijabetesom tipa 1. Dakle, uzimanje ALA (Espa-lipon 600 mg iv, 20 dana) s masnom jetrom kod ove skupine bolesnika omogućilo je ne samo poboljšanje općeg stanja pacijenata, uklanjanje boli i dispeptičkih sindroma, nego i postizanje potpune korekcije metabolizma masnih kiselina , normaliziraju razinu kolesterola i LDL-a, povećavaju aktivnost antioksidacijskih enzima - katalaze, ceruloplazmina (Hvorostinka V.N. i sur., 2003).Dakle, uključivanje ALA u terapiju značajno povećava efikasnost tretmana dijabetesa tipa 1 i masne jetre.

Takođe je bilo nekoliko studija ALA za hipotireozu kod pacijenata različitih starosnih grupa.

Dakle, istraživanje odraslih bolesnika sa autoimunim tiroiditisom i hipotireoidizmom pokazalo je pozitivan učinak ALA (Espa-lipon 600 mg / dnevno oralno 4 mjeseca) na tijek hipotireoze, smanjenje doze nadomjesne terapije tiroksinom i normalizaciju autonomnog živčanog sustava. Uz to, u bolesnika s dismetaboličkom encefalopatijom ALA značajno pojačava psihomotornu aktivnost mozga (D. Kirienko i sur., 2002).

Primjena ALA (Espa-lipon 600 mg oralno tokom 3 mjeseca) kod djece s urođenom hipo

štitnjača je pokazala značajno poboljšanje metabolizma lipida (holesterol, LDL, TG) i ubrzanje obrnutog razvoja aterogenih promjena (Bolshova E.V. et al., 2011). Primjena ALA (Espa-lipon 600 mg iv tijekom 10 dana, zatim 600 mg oralno, 30 dana) u odraslih bolesnika s hipotireozom potvrdila je značajno poboljšanje metabolizma lipida pod utjecajem ALA-e. Osim toga, nakon završetka liječenja, poboljšanje općeg stanja potvrdila je velika većina pacijenata - 95% (Pankiv V.I. i dr., 2003).

E.I. Chukanova i dr. Provedeno je više studija za procjenu učinkovitosti tioktične kiseline u liječenju bolesnika s discirkulacijskom encefalopatijom (DE) i u imenovanju vaskularnih kognitivnih oštećenja u složenoj patogenetskoj terapiji. Na primjeru studije na 49 bolesnika s DE-om, pokazano je da primjena tiaktične kiseline u režimu doziranja od 600 mg 2 puta dnevno tokom sedam dana, uz prijelaz na 600 mg jednom dnevno, 53 dana oralno, 30 minuta prije obroka omogućava da bi se postigao pozitivan učinak do sedmog dana liječenja (u dozi od 1200 mg / dan), smanjenjem doze na 600 mg / dan (od osmog dana liječenja), pozitivan učinak lijeka na dinamiku neurološkog statusa ostaje i najviše je izražen do 60. dana. Pozitivna dinamika zabilježena je u neurološkom i neuropsihološkom statusu pacijenata sa DE. Prema rezultatima istraživanja zaključeno je da je tioktična kiselina efikasna ne samo u liječenju bolesnika s DE koji imaju povišen nivo glukoze, već i u bolesnika sa cerebrovaskularnom insuficijencijom bez šećerne bolesti. U istraživanju grupe od 128 pacijenata s DE-om, provedena je farmakoekonomska analiza učinkovitosti liječenja tioktičnom kiselinom lijeka u bolesnika s različitim stadijima kronične moždane vaskularne insuficijencije. Lijek tioktična kiselina primjenjivan je oralno u dnevnoj dozi od 600 mg 2 puta dnevno tokom sedam dana, s prijelazom na 600 mg 1 puta dnevno, 23 dana 30 minuta prije jela. Autori studije zaključili su da liječenje tioktičnom kiselinom u bolesnika sa DE dovodi do značajnog kliničkog poboljšanja, smanjuje rizik od moždanih udara tijekom bolesti i smanjuje postotak napredovanja bolesti u bolesnika s DE I i II čl. Terapija tioktičnom kiselinom je poželjnija s ekonomskog stanovišta u usporedbi s troškovima liječenja pacijenata u kontrolnoj skupini koji su primali antihipertenzivnu i antitrombotsku terapiju, što je povezano sa njegovim značajnim učinkom na rizik od prolaznog ishemijskog napada, moždanog udara i napredovanja DE.

Upotreba ALA doprinosi značajnom smanjenju kliničkih simptoma povezanih sa DN, poboljšava stanje perifernog nervnog sistema i omogućava podizanje kvaliteta života pacijenta na viši nivo.

Uspjeh u medicini prvenstveno ovisi o modernoj tehnološkoj opremi i visokoj kompetenciji medicinskog osoblja. Uz to, naše iskustvo pokazuje da dugoročni uspjeh u medicini ovisi i o tome koliko se ozbiljno uzimaju individualne potrebe pacijenta.

Zaključujući, treba napomenuti da je glavna metoda prevencije DN-a kod dijabetesa održavanje stabilne normoglikemije, koja sprječava aktiviranje oksidativnih stresnih procesa. Postizanje stabilne nadoknade bolesti i uporaba patogenetskih uzročnika (ALA) s dokazanim terapeutskim učinkom važni su i potrebni načini ispravljanja oksidativnog stresa kod pacijenata s dijabetesom i oštećenjem živčanog sustava. Alfa-lipoinska (tioktična) kiselina je snažan lipofilni antioksidans i smatra se zlatnim standardom u patogenetskom liječenju dijabetičke neuropatije.

1. Balabolkin M.I., Klebanova E.M., Kreminskaya V.M. Liječenje dijabetesa i njegovih komplikacija: Vodič za liječnike. - M .: Medicina, 2005. - 512 str.

2. Ansar H, Mazloom Z., Kazemi E, Hejazi N. Effectofalpha-lipoična kiselina na glukozu u krvi, otpornost na inzulin i glutation-peroksidazu bolesnika sa dijabetesom tipa 2 // Saudi. Med. J. - 2011. - Vol. 32, br. 6. - P. 584-588.

3. Bertolotto E, Massone A. Kombinacija alfa lipoične kiseline i superoksid dismutaze dovodi do fizioloških i simptomatskih poboljšanja dijabetičke neuropatije // Lijekovi. - 2012. - Vol. 12, br. 1. - P. 29-34.

4. Han T., Bai J., Liu W, Ni Y. Sistematski pregled i metaanaliza a-lipoične kiseline u liječenju dijabetičke periferne neuropatije // Eur. J. Endokrinol. - 2012. - Vol. 167, br. 4. - P. 465-471.

5. Haritoglou C, Gerss J., Hammes H. P. etal. Alfa-lipoinska kiselina za prevenciju dijabetičkog edema makule // Ophthalmologica. - 2011. - Vol. 226, br. 3. - P. 127-137.

6. Heinisch BV, Francesconi M., Mittermayer E. et al. Alfa-lipoinska kiselina poboljšava endotelnu funkciju vaskula kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2: randomizirano ispitivanje placebom kontrolirano // Eur. J. Clin. Investirajte. - 2010. - Vol. 40, br. 2. - P. 148-154.

7. Mcllduff C.E., Rutkove S.B. Kritička ocjena upotrebe alfa lipoične kiseline (tioktične kiseline) u liječenju simptomatske dijabetičke polineuropatije // Ther. Clin. Rizik. Manag. - 2011. - Vol. 7. - P. 377-385.

8. Mollo R., Zaccardi E., Scalone G. et al. Uticaj a-lipoinske kiseline na reaktivnost trombocita kod dijabetesa tipa 1 // Dijabetes skrb. - 2012. - Vol. 35, br. 2. - P. 196-197.

9. Papanas N., Vinik A., Ziegler D. Neuropatija kod predijabetesa: počinje li sat otkucavati rano? // Nat. Rev. Endokrinol. - 2011. - Vol. 7. - P. 682-690.

10. Porasuphatana S., Suddee S., Nartnampong A. et al. Glikemijski i oksidativni status pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 nakon oralne primjene alfa-lipoične kiseline: randomizirana dvostruko zaslijepljena placebo-kontrolirana studija // Asia Ras. J. Clin. Nutr. - 2012. - Vol. 21, br. 1. - P. 12-21.

U kojim dozama uzimaju ovaj lijek?

Za prevenciju i liječenje komplikacija dijabetesa tipa 1 ili 2, ponekad se alfa-lipoična kiselina propisuje u tabletama ili kapsulama u dozi od 100-200 mg tri puta dnevno. Doze od 600 mg su češće, a takve lijekove treba uzimati samo jednom dnevno, što je mnogo prikladnije. Ako odaberete moderne suplemente R-lipoične kiseline, onda ih je potrebno uzimati u manjim dozama - 100 mg 1-2 puta dnevno. Ovo se posebno odnosi na pripravke koji sadrže Bio-Enhanced® R-lipoičnu kiselinu GeroNova. Više o njima pročitajte u nastavku.

Za prehranu se navodi da smanjuje bioraspoloživost alfa lipoične kiseline. Tako se ovaj dodatak najbolje uzimati na prazan stomak, 1 sat prije ili 2 sata nakon obroka.

Ako za liječenje dijabetičke neuropatije želite primiti tioktičnu kiselinu intravenski, tada će vam liječnik propisati dozu. Za opštu prevenciju, alfa-lipoična kiselina se obično uzima kao deo multivitaminskog kompleksa, u dozi od 20-50 mg dnevno. Do danas nema službenih dokaza da uzimanje ovog antioksidansa na ovaj način pruža bilo kakve zdravstvene koristi.

Zašto su potrebni antioksidanti

Smatra se da su bolest i starenje barem djelomično uzrokovani slobodnim radikalima koji nastaju kao nusproizvodi tijekom reakcija oksidacije („izgaranja“) u tijelu. Zbog činjenice da je alfa lipoinska kiselina rastvorljiva i u vodi i u mastima, ona djeluje kao antioksidans u različitim fazama metabolizma i potencijalno može zaštititi stanice od oštećenja slobodnim radikalima. Za razliku od drugih antioksidanata koji su topljivi samo u vodi ili masti alfa lipoična kiselina djeluje i u vodi i u mastima. Ovo je njeno jedinstveno svojstvo. Za poređenje, vitamin E djeluje samo u mastima, a vitamin C samo u vodi. Tioktična kiselina ima univerzalni širok spektar zaštitnih efekata.

Antioksidanti izgledaju poput pilota kamikaze. Žrtvuju se kako bi neutralizovali slobodne radikale. Jedno od najzanimljivijih svojstava alfa lipoične kiseline je ta da pomaže obnavljanje ostalih antioksidanata nakon što su isti upotrebljeni za njihovu namjeravanu svrhu. Uz to, mogu raditi i druge antioksidante ako u njima tijelo ima nedostatak.

Alpha Lipoic Acid - savršeni antioksidans

Idealan terapeutski antioksidans treba zadovoljiti brojne kriterije. Ovi kriterijumi uključuju:

  1. Usisavanje iz hrane.
  2. Transformacija u ćelijama i tkivima u upotrebljivi oblik.
  3. Razne zaštitne funkcije, uključujući interakciju s drugim antioksidansima u staničnoj membrani i međućelijskom prostoru.
  4. Mala toksičnost.

Alfa-lipoinska kiselina jedinstvena je među prirodnim antioksidansima jer ispunjava sve ove potrebe.To ga čini potencijalno vrlo učinkovitim terapeutskim sredstvom za liječenje zdravstvenih problema koji nastaju između ostalog i oksidacijskim oštećenjima.

Tioktična kiselina ima sledeće zaštitne funkcije:

  • Izravno neutralizira opasne reaktivne vrste kisika (slobodni radikali).
  • Vraća endogene antioksidante, poput glutationa, vitamina E i C, za ponovnu upotrebu.
  • Veže (helate) toksične metale u tijelu, što dovodi do smanjenja proizvodnje slobodnih radikala.

Ova supstanca igra važnu ulogu u održavanju sinergije antioksidanata - sistema koji se naziva odbrambena mreža protiv antioksidanata. Tioktična kiselina direktno obnavlja vitamin C, glutation i koenzim Q10, pružajući im mogućnost dužeg sudjelovanja u metabolizmu tijela. Posredno obnavlja i vitamin E. Uz to, izvještava se da povećava sintezu glutationa u tijelu kod starijih životinja. To se događa zato što se povećava stanični unos cisteina, aminokiseline potrebne za sintezu glutationa. Međutim, još nije dokazano da li alfa lipoična kiselina zapravo ima značajnu ulogu u kontroli redoks-procesa u stanicama.

Uloga u ljudskom telu

U ljudskom tijelu alfa-lipoična kiselina (ustvari, samo njen R-oblik, pročitajte više u nastavku) sintetizira se u jetri i drugim tkivima, a također dolazi iz životinjske i biljne hrane. R-lipoična kiselina u hrani se nalazi u obliku povezanom sa aminokiselinom lizinom u proteinima. Visoke koncentracije ovog antioksidansa nalaze se u životinjskim tkivima koji imaju najveću metaboličku aktivnost. To su srce, jetra i bubrezi. Glavni biljni izvori su špinat, brokula, rajčica, vrtni grašak, briselski klice i rižine mekinje.

Za razliku od R-lipoične kiseline koja se nalazi u hrani, medicinska alfa-lipoinska kiselina u lijekovima se nalazi u slobodnom obliku, tj. Nije vezana za proteine. Osim toga, doze koje su dostupne u tabletama i intravenskim injekcijama (200-600 mg) su 1000 puta veće od onih koje ljudi dobivaju iz prehrane. U Njemačkoj je tioktična kiselina zvanično odobren tretman za dijabetičku neuropatiju i dostupna je na recept. U SAD-u i ruskojezičnim zemljama možete ga kupiti u ljekarni prema propisu liječnika ili kao dodatak prehrani.

Konvencionalna alfa lipoinska kiselina protiv R-ALA

Alfa-lipoinska kiselina postoji u dva molekularna oblika - desnom (R) i lijevom (naziva se L, ponekad se piše i S). Od 1980-ih godina lijekovi i dodaci prehrani bili su mješavina ova dva oblika u omjeru 50/50. Tada su naučnici otkrili da je aktivni oblik jedino u pravu (R). U ljudskom tijelu i drugim životinjama in vivo proizvodi se i koristi samo ovaj oblik. Na engleskom je označena kao R-lipoinska kiselina, na engleskom R-ALA.

Još uvijek postoji puno bočica regularne alfa lipoične kiseline, koja je mješavina "desno" i "lijevo", svaka jednako. Ali postepeno se istiskuje sa tržišta aditivima koji sadrže samo „onaj pravi“. Sam dr. Bernstein uzima R-ALA i svojim pacijentima propisuje samo pacijentima. Recenzije kupaca u internetskim trgovinama na engleskom jeziku potvrđuju da je R-lipoinska kiselina doista efikasnija. Nakon dr. Bernsteina, preporučujemo odabir R-ALA umjesto tradicionalne alfa lipoične kiseline.

R-lipoinska kiselina (R-ALA) je varijanta molekula alfa-lipoinske kiseline koju biljke i životinje sintetišu i koriste u prirodnim uslovima. L-lipoinska kiselina - vještačka, sintetička. Tradicionalni dodaci alfa-lipoične kiseline su mešavina L- i R-varijanti, u omjeru 50/50. Noviji aditivi sadrže samo R-lipoinsku kiselinu, na njima je napisano R-ALA ili R-LA.

Nažalost, direktne usporedbe učinkovitosti miješanih varijanti sa R-ALA još uvijek nisu napravljene i objavljene. Nakon uzimanja „miješanih“ tableta, najveća koncentracija R-lipoične kiseline u plazmi je 40-50% veća od L-oblika. Ovo sugeriše da se R-lipoinska kiselina bolje apsorbuje od L. Međutim, oba se oblika tioktične kiseline prebrzo prerađuju i izlučuju iz tijela. Gotovo sva objavljena istraživanja o utjecaju alfa lipoične kiseline na ljudsko tijelo provedena su do 2008. i korišteni su samo miješani aditivi.

Pregledi kupaca, uključujući dijabetičare, potvrđuju da je R-lipoinska kiselina (R-ALA) efikasnija od tradicionalne miješane alfa-lipoične kiseline. Ali zvanično to još nije dokazano. R-lipoična kiselina je prirodni oblik - to je njeno tijelo koje proizvodi i koristi. R-lipoinska kiselina je mnogo moćnija od obične tioktične kiseline, jer je tijelo "prepoznaje" i odmah zna kako je koristiti. Proizvođači tvrde da ljudsko tijelo teško može apsorbirati neprirodnu L-verziju, a može čak i da spriječi efikasno djelovanje prirodne R-lipoične kiseline.

Poslednjih godina kompanija GeroNova, koja proizvodi „stabilizovanu“ R-lipoinsku kiselinu, preuzela je vodeću poziciju u svetu koji govori engleski jezik. Nazivaju se Bio-Enhanced® R-Lipoic Ac> BioEnhanced® Na-RALA. Prošla je jedinstven proces stabilizacije, koji je GeroNova čak i patentirala. Zbog toga je probavljivost Bio-Enhanced® R-lipoične kiseline povećana za 40 puta.

Tijekom stabilizacije, toksični metali i zaostali otapala također se potpuno uklanjaju iz hrane. GeroNova Bio-Enhanced® R-lipoinska kiselina je najkvalitetnija alfa lipoična kiselina. Pretpostavlja se da uzimanje ovog dodatka u kapsulama ne ima lošiji učinak od intravenskog davanja tioktične kiseline kapaljkama.

GeroNova je proizvođač sirove alfa lipoične kiseline. Ali druge kompanije: Doctor's Best, Life Extension, Jarrow Formulas i druge pakiraju ga i prodaju krajnjem potrošaču. Na web stranici GeroNova piše da većina ljudi nakon dvije sedmice primanja uoči da su pojačali energičnost i poboljšali jasnoću razmišljanja. Ipak, preporučuje se uzimati R-lipoičnu kiselinu dva meseca, a zatim donesete konačni zaključak koliko je ovaj dodatak bio koristan za vas.

U pravilu, ljudi su u mogućnosti da sintetišu dovoljno alfa lipoične kiseline da zadovolje potrebe svog tijela za tim. Međutim, sinteza ove tvari se smanjuje s godinama, kao i kod ljudi koji imaju zdravstvenih problema, uključujući dijabetes i njegove komplikacije, poput neuropatije. U tim slučajevima, dodatna tioktična kiselina, možda bi bilo poželjno dobiti iz vanjskih izvora - iz aditiva u hrani u kapsulama ili intravenskih injekcija.

Lipoična kiselina je važna kod dijabetesa

Mnogi ljudi sa dijabetesom tipa 1 i 2 će doživjeti dijabetičku neuropatiju tokom svog života. Prema statistici, kod polovine svih dijabetičara razviće se simptomi oštećenja živaca. Dijabetička neuropatija je oštećenje živaca uzrokovano periodima visokog šećera u krvi.

Dijabetička neuropatija može utjecati na bilo koji nerv u tijelu. Nervi koji su najčešće pogođeni nalaze se na periferiji tijela (ruke, prsti, nožni prsti i nožni prsti). Međutim, dijabetička neuropatija obično pogađa i živce u trbušnoj šupljini (crijeva, bubrezi i jetra).

Simptomi dijabetičke neuropatije ovise o živcima zahvaćenim dijabetesom. Na primjer, kada su živci u nozi oštećeni, pojavljuju se utrnulost i trnce u stopalima i nožnim prstima. Oštećenje živaca u crevima može uzrokovati mučninu, zatvor, proliv ili osećaj punoće nakon relativno male količine hrane.

Dijagnoza dijabetičke neuropatije

Dijagnoza dijabetičke neuropatije obično se postavlja kada postoje simptomi oštećenja živaca kod osoba koje imaju dijabetes. Simptomi mogu uključiti:

    ukočenost, peckanje, peckanje, bol, uznemireni želudac, žgaravica, osećaj ispunjenosti nakon jela male količine hrane, promene krvnog pritiska, vrtoglavica, erektilna disfunkcija.

Ova dijagnoza može se temeljiti na testovima kao što su refleksno testiranje, ispitivanje brzine živčane provodljivosti ili elektromiogrami.

Najvažnija stvar za liječenje dijabetičke neuropatije je održavanje šećera u krvi u stabilnom i zdravom rasponu. To pomaže u sprječavanju daljnjeg oštećenja živaca. Prema tome, optimalne prehrambene navike su od najveće važnosti. Međutim, šta možete učiniti ako su živci oštećeni? Postoji li način vraćanja živaca?

Nažalost, tradicionalni pristup liječenja svodi se na upravljanje simptomima lijekovima. I treba se fokusirati na liječenje koje može obnoviti oštećene živce! Za liječenje boli uzrokovane dijabetičkom neuropatijom obično se propisuju lijekovi poput antidepresiva i NSAID. Za ostale simptome propisani su drugi lijekovi. Na primjer, Viagra je propisana za liječenje erektilne disfunkcije.

Upravljanje dijabetesom: Detalji

Alfa-lipoinska kiselina blagotvorno deluje u mnogim bolnim stanjima - dijabetes, multipla skleroza, smanjene kognitivne sposobnosti i demencija. Budući da imamo web mjesto za liječenje dijabetesa, u nastavku ćemo analizirati koliko je efikasna tioktična kiselina kod dijabetesa tipa 1 i 2 za prevenciju i liječenje komplikacija. Ovaj antioksidans momentalno ima potencijal liječenja mnogih zdravstvenih problema koje dijabetes izaziva. Podsjetimo da je kod dijabetesa tipa 1 izlučivanje inzulina značajno smanjeno zbog uništenja beta ćelija. Kod dijabetesa tipa 2, glavni problem nije nedostatak inzulina, već rezistencija perifernog tkiva.

Dokazano je da komplikacije dijabetesa uglavnom uzrokuju oštećenje tkiva zbog oksidativnog stresa. To može biti posljedica povećanja proizvodnje slobodnih radikala ili smanjenja antioksidacijske zaštite. Postoje snažni dokazi da oksidativni stres igra važnu ulogu u razvoju dijabetesnih komplikacija. Povišeni šećer u krvi dovodi do povećanja koncentracije opasnih reaktivnih vrsta kisika. Oksidativni stres ne samo da izaziva komplikacije dijabetesa, nego se može povezati i sa inzulinskom rezistencijom. Alfa-lipoinska kiselina može imati profilaktički i terapeutski efekat na različite aspekte dijabetesa tipa 1 i 2.

Kod laboratorijskih miševa dijabetes tipa 1 bio je umjetno induciran ciklofosfamidom. Istovremeno su im ubrizgavani alfa-lipoična kiselina u 10 mg po 1 kg tjelesne težine 10 dana. Pokazalo se da se broj miševa koji su razvili dijabetes smanjio za 50%. Naučnici su takođe otkrili da ovaj alat povećava iskorištenje glukoze u tkivima štakora - dijafragmi, srcu i mišićima.

Mnoge komplikacije izazvane dijabetesom, uključujući neuropatiju i kataraktu, očito su rezultat povećane proizvodnje reaktivnih kisikovih vrsta u tijelu. Pored toga, pretpostavlja se da oksidativni stres može biti rani događaj u patologiji dijabetesa, a kasnije utječe na pojavu i napredovanje komplikacija. Istraživanje na 107 pacijenata s dijabetesom tipa 1 i 2 pokazalo je da oni koji su uzimali alfa-lipoičnu kiselinu 600 mg dnevno tokom 3 mjeseca imali su smanjen oksidativni stres u usporedbi s onim dijabetičarima kojima nije propisan antioksidans. Ovaj se rezultat očitovao i ako je kontrola šećera u krvi ostala loša, a izlučivanje proteina u urinu veliko.

Alfa lipoična kiselina protiv dijabetičke neuropatije

Srećom, postoji tretman koji može pomoći vraćanju živaca oštećenih dijabetičkom neuropatijom. Alfa-lipoinska kiselina je aminokiselina koja se može koristiti intravenski za obnavljanje živaca.

Nekoliko kliničkih studija pokazalo je da intravenska primjena alfa-lipoične kiseline značajno povećava regenerativni kapacitet živaca pogođenih dijabetičkom neuropatijom.

Mnoga istraživanja pokazuju da intravenska primjena alfa-lipoične kiseline ima i kratkotrajne i dugoročne pozitivne efekte na oštećenje živaca zbog dijabetičke neuropatije.

Ako patite od posljedica dijabetičke neuropatije, svakako razgovarajte sa liječnikom o mogućnosti liječenja lipoičnom kiselinom.

Lipoična kiselina: dokazani lijek za dijabetes

Lipoična kiselina, alfa-lipoinska kiselina, tioktilna kiselina - bez obzira kako je nazvali, to ne mijenja činjenicu da do nedavno za nju niko nije čuo. Danas, međutim, progresivni zagovornici zdravlja prepoznaju ga kao univerzalni antioksidans i glavno liječenje dijabetičke neuropatije.

Suština moći lipoične kiseline leži u dvostrukoj ulozi koju ona igra u tijelu. Kao dobar igrač tima koji može igrati i odbranu i napad, lipoična kiselina može djelovati i kao antioksidans i kao branitelj antioksidansa topljivih u vodi i masti topljivih, uključujući glutation, vitamin C, vitamin E i koencim Q101.

Nijedna druga hranjiva materija nije sposobna za to. Uz to, lipoična kiselina potiče tijelo da efikasnije pretvara hranu u energiju, pomaže u sprječavanju taloženja viška u obliku masti i sudjeluje u uklanjanju toksina i drugih nusproizvoda metabolizma masti.

Zaštita od dijabetesa

Teško je pronaći supstancu koja je dragocjenija pacijentima s dijabetesom, bilo da je riječ o dijabetesu tipa I ili II, koji su potpuno različite bolesti. Na osnovu rezultata dobivenih u Europi, gdje se lipoična kiselina koristi tridesetak godina, uvjeren sam da joj je suđeno da postane naš jedini najefikasniji tretman dijabetičke neuropatije.

Uzimajući posebno u obzir činjenicu da nema drugih metoda terapije, ovo je odličan primjer prirodne tvari koja zaslužuje - ali ne dobija - statuu preferiranog lijeka, u ovom slučaju za liječenje dijabetesa bolne degeneracije živaca u rukama i nogama.

U jednoj studiji, dnevne doze od 300 do 600 mg lipoične kiseline smanjile su neuropatsku bol u dvanaest tjedana, iako nije primijećeno stvarno poboljšanje živčane funkcije1 Dugotrajno olakšanje dobiveno je u drugom istraživanju, gdje su korištene i oralne i intravenske doze od 600 mg3.

U još jednom eksperimentu, istraživači su ocijenili stepen poboljšanja simptoma postignut na 80% nakon što je 329 pacijenata hospitaliziranih zbog neuropatije prošlo tronedjeljni tečaj liječenja dodacima lipoične kiseline.

Lipoična kiselina djeluje protivno inzulinskoj rezistenciji i izrazito potiče stanični unos glukoze. Na primjer, intravenska primjena 1000 mg lipoične kiseline povećava unos glukoze u stanicama za 50%. Rezultati pokusa na životinjama pokazuju da lipoična kiselina štiti i stanice gušterače koja proizvode inzulin.

Uništavanje ovih ćelija dovodi do dijabetesa tipa I i naknadne ovisnosti o injekcijama inzulina. Teoretski, lipoična kiselina bi trebala biti korisna u liječenju početnih faza dijabetesa tipa I, kada nisu umrle sve stanice gušterače koje proizvode inzulin. Već sam počeo da ga koristim u ove svrhe, ali još nisam imao dovoljan broj takvih pacijenata da bih mogao izvesti definitivne zaključke.

Ispunjavanje zajedničkih potreba

Svako tko ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je na dijeti s visokim udjelom ugljikohidrata, u riziku je od dijabetesa i zato je lipoična kiselina potencijalno korisna za većinu nas. Ostali uobičajeni zdravstveni problemi povećavaju i potrebu za ovom hranjivom hranom.

Lipoična kiselina usporava sve vrste oksidacije slobodnih radikala, bilo u arterijama ili u očima. U mozgu može pomoći suzbijanju ili sprečavanju ćelijskog oštećenja kod Alzheimerove bolesti. Studije na životinjama već su pokazale njegovu sposobnost poboljšanja pamćenja i kognitivnih funkcija.

Uz to, lipoinska kiselina je moćan zaštitnik jetre. Jedno istraživanje pokazalo je da kod ljudi koji redovno piju vino, ono štiti jetru od toksičnih učinaka alkohola. Lipoična kiselina je vitalna komponenta svakog liječenja AIDS-a, jer inhibira replikaciju HIV-a. Moguće je da može biti korisno i kao sredstvo za helaciju *, posebno za uklanjanje viška bakra iz tijela.

Preporuke za dopunu

U nedostatku bilo kakvih zdravstvenih problema, dobra dnevna doza lipoične kiseline iznosi između 100 i 300 mg. Uzmite vitamin B1 kao dodatak. U slučajevima kada je za prevladavanje metaboličke otpornosti na gubitak kilograma potrebno cjelovito antioksidativno djelovanje, propisujem od 300 do 600 mg dnevno. Kao dio svog programa liječenja dijabetesa, raka ili AIDS-a koristim 600–900 mg.

Uz iznimku rijetkih kožnih reakcija, lipoična kiselina nema negativne nuspojave ili interakcije s lijekovima. Jedini efekat lijeka biće da će dijabetičarima biti potrebno smanjiti potrebu za inzulinom ili nekim drugim lijekom protiv dijabetesa, što bi trebalo učiniti pod vodstvom liječnika. Ali na kraju, to bi trebao biti jedan od vaših glavnih ciljeva.

Alfa lipoična kiselina u liječenju neuropatske boli kod pacijenata sa šećernom bolešću

Neuropatija je mikrovaskularna komplikacija šećerne bolesti koja je povezana sa značajnom invalidnošću i smanjenjem kvaliteta života pacijenta. Poznato je da je ovo stanje posljedica oštećenja malih žila i kapilara koji opskrbljuju živčane trupce. Razlog za to je povećana proizvodnja slobodnih radikala u mitohondrijama zbog hiperglikemije.

Periferna neuropatija počinje stopalima, a zatim se postepeno širi na udaljene noge. Pored smanjenja osjetljivosti, koja je faktor rizika za razvoj neurotrofičnih čira na stopalu, neuropatski bol može se pojaviti i kao simptom polineuropatije. Neuropatska bol može se očitovati osjećajem trnce, peckanja i napadaja.

Postoji značajna količina podataka koja ukazuje da je vjerojatnost razvoja mikrovaskularnih komplikacija povezana s dugogodišnjom poremećajem metabolizma glukoze i njenom ozbiljnošću. Hiperglikemija inducira povećanu proizvodnju radikala bez kisika u mitohondrijama (oksidativni ili oksidativni stres), što dovodi do aktiviranja četiri poznata puta hiperglikemijskog oštećenja: poliola, heksozamina, protein kinaze C i AGE.

ALA je 1951. identificiran kao koenzim u ciklusu trikarboksilne kiseline (Krebsov ciklus). Dokazano je da je snažan antioksidans za koji je prijavljeno da smanjuje ozbiljnost mikro i makrovaskularnih lezija na životinjskim modelima.

Nedavno istraživanje koje je uključivalo bolesnike sa dijabetesom tipa 1 pokazalo je normalizaciju formiranja AGE-a i inhibiciju puta heksozamina (Du et al., 2008). ALA kao sredstvo za sprečavanje oštećenja uzrokovanih hiperglikemijom ne može imati samo analgetski učinak, nego i poboljšava nervne funkcije.Osim toga, u usporedbi s lijekovima koji se danas koriste, ALA ima minimalnu količinu nuspojava.

Materijali i metode istraživanja

U 2009. godini, autori ankete tražili su relevantne publikacije u bazama podataka MedLine, PubMed i EMBASE. Pretraživanje je izvršeno terminima "lipoinska kiselina", "tioktična kiselina", "dijabetes", "dijabetes melitus". Slična je strategija pretraživanja korištena za pretraživanje u EMBASE. Rezultati pretraživanja PubMed filtrirani su za odabir nasumičnih kontroliranih ispitivanja (RCT) i sustavnih pregleda.

EMBASE je primijenio filter za lijekove zasnovane na dokazima, koji je podrazumijevao pretragu u odgovarajućim izvorima. Sustavni pregledi pretraženi su i u Cochrane biblioteci. Sljedeći kriteriji za uključivanje korišteni su za studije: RCT ili sustavni pregledi o efikasnosti ALA-e, ispitivanu populaciju predstavljali su pacijenti sa šećernom bolešću i perifernom neuropatskom boli, upotreba zajedničkog rezultata simptoma (TSS) kao primarna mjera ishoda.

Kriteriji za isključenje bili su: eksperimentalne studije i članci koji nisu napisani na engleskom jeziku. Autori su osobno odabrali materijale, a zatim održali sastanak na kojem se raspravljalo o kontradikcijama i postizanju konsenzusa. Konačna odluka o tome treba li uključiti ili isključiti članke iz recenzije donesena je nakon analize cjelovitih tekstova publikacija.

Istraživana je i literatura koja je korištena u materijalima za potencijalno pogodan rad. Neobjavljeni podaci i izvještaji sa konferencija nisu uključeni u pregled. Autori su neovisno ocijenili kvalitetu svake studije koristeći standardne metode procjene RCT-a i sistematske preglede koje je razvio holandski Cochrane Center. Dokazi i preporuke uspostavljeni su na osnovu kriterija Oxfordskog centra za medicinu zasnovanu na dokazima (2001).

Rezultati istraživanja i diskusija

U procesu pretraživanja identifikovano je 215 publikacija u PubMed-u i 98 u EMBASE. Nakon pregleda naslova i životopisa, odabrano je deset RCT-ova u kojima su proučavani učinci ALA kod pacijenata s dijabetičkom neuropatijom.

Jedan sistematski pregled identifikovan je u PubMed-u i EMBASE i uključen je u analizu. Nisu pronađene sistematske recenzije u Cochrane knjižnici. Među autorima nije bilo neslaganja u pogledu publikacija odabranih za uključivanje u analizu.

Randomizirana kontrolirana ispitivanja

Proučena populacija bolesnika u pet odabranih RCT-a sastojala se od pacijenata s perifernom dijabetičkom neuropatijom (Ziegler i sur., 1995, 1999, 2006, Ametov i sur., 2003, Ruhnau i sur., 1999). Starost se kretala od 18-74 godine, a većina pacijenata pati od dijabetesa tipa 2. Učinci oralno uzetog ALA proučavani su u tri studije, intravenski u dvije i kombinirani (oralno + intravenski) u jednoj (Tabela 1).

Dakle, 30% promjena indikatora na ovoj ljestvici smatrana je klinički značajnom (ili ≥ 2 boda kod pacijenta s početnom vrijednosti od ≤ 4 boda). Značajno poboljšanje vrijednosti TSS zabilježeno je u četiri od pet studija: u prosjeku je uočeno 50% smanjenje ozbiljnosti simptoma oralnom ili intravenskom primjenom lijeka od najmanje 600 mg / dan.

Međutim, u usporedbi s pacijentima u kontrolnoj skupini, smanjenje vrijednosti TSS-a bilo je manje od relevantnog praga od 30%, jer je rezultat na ovoj skali u kontrolnoj skupini također smanjen. Ovo je posebno vidljivo u studijama u kojima je ALA davan oralno. U jednom ispitivanju u kojem se lijek primjenjivao intravenski, interventna grupa pokazala je više od 30% smanjenja TSS rezultata u odnosu na kontrolnu skupinu (Ametov i sur., 2003).

Doze> 600 mg nisu dovele do izraženijeg porasta vrijednosti TSS, ali su ih pratile veće učestalosti nuspojava poput mučnine, povraćanja i vrtoglavice.Nuspojave koje su primijećene prilikom primjene doze ≤ 600 mg / danu nisu se razlikovale od onih kod uzimanja placeba.


Metodološki kvalitet RCT-a

Četiri RCT-a bila su dobre kvalitete: u dva su proučavana oralna ALA terapija, u dva - intravenska (nivo dokaza 1b) (Ziegler i sur., 1995, 2006, Ametov i sur., 2003, Ruhnau i sur., 1999). Jedan RCT imao je metodološka ograničenja (nivo dokaza 2b), budući da je značajan broj pacijenata napustio studiju, pa su zbog toga rezultati mogli biti izobličeni (Ziegler i sur., 1999.) Rezultati metodološke procjene prikazani su u Tablici 3.

Sistematski pregledi i metaanalize

Otkrivena je meta-analiza četiri RCT-a, čiji su autori zaključili da trotjedni unos ALA intravenski (600 mg / dan) utječe na smanjenje neuropatske boli (Ziegler i sur., 2004). Nije uključena nijedna studija za ispitivanje oralno primijenjenog lijeka. Metaanaliza nije ispunila zahtjeve Cochrane suradnje.

Informacije su pretraživane bez korištenja MedLine-a, publikacije nisu izabrale dva promatrača samostalno, kvaliteta uključenih materijala nije ocijenjena. Rezultati klinički heterogenih ispitivanja sumirani su bez stvaranja podskupina za različite doze ALA koje su korištene u svakoj studiji.

Dakle, metodološka kvaliteta ove metaanalize ne zadovoljava zahtjeve, te stoga rezultati nisu uključeni u pregled.

Na temelju četiri randomizirana, placebo kontrolirana ispitivanja uključena u analizu, postoje dokazi da ALA dovodi do značajnog i klinički značajnog smanjenja težine neuropatske boli kada se primjenjuje tri tjedna u dozi od 600 mg / dan (klasa preporuke A) .

Dakle, potrebne su dugoročne studije za procjenu odgođenih učinaka ALA-e. Stalna učinkovitost bilo kojeg liječenja izuzetno je važna u kroničnim stanjima kao što je dijabetička neuropatija. Mogući mehanizmi djelovanja pomoću kojih ALA može spriječiti neuropatsku bol kod visoko rizičnih pacijenata također zahtijevaju daljnje istraživanje.

Intravenska ALA terapija brzo dovodi do klinički značajnog poboljšanja bolne dijabetičke neuropatije. Nažalost, do danas nisu dostupni podaci o njegovoj dugoročnoj upotrebi. Prema rezultatima predstavljenim u pregledu, može se preporučiti intravenska ALA terapija za liječenje dijabetičke neuropatije.

Blagotvorni efekti opaženi kod oralne primjene ALA opisani su u manje detalja, pa su neophodne dodatne studije. Trenutno ne postoje preporuke za upotrebu oralnog oblika ALA za lečenje dijabetičke neuropatije.

Alfa lipoična kiselina i dijabetes, u čemu je veza?

Alfa-lipoinska kiselina, poznata i kao tioktična kiselina, danas je jedan od najpopularnijih antioksidanata, kojem su moderni naučnici zaradili jedinstveni antioksidans zbog jedinstvenih karakteristika ove supstance.

Sadrži ALA u mesu, povrću, špinatu, kvascima i jetri. Ako je potrebno, naše tijelo je u mogućnosti samostalno sintetizirati ALA.

Za obavljanje funkcija antioksidansa, kiselina mora biti u stanicama tijela u višku. S obzirom na činjenicu da je sadržaj alfa-lipoinske kiseline u tijelu nizak, za postizanje rezultata potrebno je ubrizgati supstancu ili suplemente.

Povećana osetljivost na inzulin

Vezivanje inzulina na njegove receptore, koji se nalaze na površini staničnih membrana, uzrokuje kretanje transportera glukoze (GLUT-4) iznutra u staničnu membranu i povećanu apsorpciju glukoze iz krvotoka od strane stanica. Otkriveno je da alfa-lipoinska kiselina aktivira GLUT-4 i povećava unos glukoze pomoću masnih ćelija.Ispada da ima isti učinak kao i inzulin, iako mnogo puta slabiji. Skeletni mišići su glavni sredstva za uklanjanje glukoze. Tioktična kiselina povećava unos glukoze u skeletne mišiće. On je potencijalno koristan u dugoročnom liječenju dijabetesa tipa 2.

Međutim, studije su pokazale da, za razliku od intravenske primjene, nakon uzimanja tableta kroz usta, postoji samo minimalno poboljšanje osjetljivosti tkiva na inzulin (Kako naručiti alfa lipoičnu kiselinu iz SAD-a na iHerbu - preuzmite detaljna uputstva u Word ili PDF formatu. Ruski jezik.

Dakle, shvatili smo zašto su američki dodaci alfa-lipoične kiseline efikasniji i praktičniji od lijekova koje možete kupiti u ljekarni. Sada da uporedimo cijene.

Tretman visokokvalitetnim američkim lekovima alfa lipoične kiseline koštat će vas 0,3 do 0,6 dolara dnevno, ovisno o dozi. Očito je da je ovo jeftinije od kupovine tableta tioktične kiseline u ljekarni, a s kapalicama razlika u cijeni je uglavnom kozmička. Naručiti suplemente iz Sjedinjenih Država putem interneta može biti problematičnije od odlaska u apoteku, posebno za starije ljude. Ali isplatiće se, jer ćete dobiti realnu korist za nižu cijenu.

Iskazi liječnika i pacijenata s dijabetesom

U donjoj tablici predstavljeni su članci o liječenju dijabetičke neuropatije alfa lipoičnom kiselinom. Građa o ovoj temi redovno se pojavljuje u medicinskim časopisima. Možete se detaljno upoznati s njima, jer stručne publikacije često besplatno objavljuju svoje članke na Internetu.

Br. P / strNaslov člankaMagazin
1Alfa-lipoična kiselina: multifaktorski učinak i obrazloženje za upotrebu kod dijabetesaMedicinske vesti, br. 3/2011
2Prediktori efikasnosti liječenja dijabetičke polineuropatije donjih ekstremiteta alfa lipoičnom kiselinomTerapijski arhiv, br. 10/2005
3Uloga oksidativnog stresa u patogenezi dijabetičke neuropatije i mogućnost njegove korekcije preparatima alfa-lipoične kiselineProblemi endokrinologije, br. 3/2005
4Upotreba lipoične kiseline i vitagmala u trudnica sa šećernom bolešću tipa I za prevenciju oksidativnog stresaČasopis za akušerstvo i ženske bolesti, br. 4/2010
5Tioktična (alfa-lipoinska) kiselina - niz kliničkih primjenaČasopis za neurologiju i psihijatriju nazvan po S. S. Korsakovu, br. 10/2011
6Dugoročni efekat nakon tronedeljnog kursa intravenske primene alfa-lipoične kiseline kod dijabetičke polineuropatije sa kliničkim manifestacijamaTerapijski arhiv, br. 12/2010
7Uticaj alfa-lipoične kiseline i meksidola na neuro- i afektivni status pacijenata sa početnim fazama sindroma dijabetičkog stopalaKlinička medicina, br. 10/2008
8Kliničko i morfološko utemeljenje i efikasnost upotrebe alfa-lipoične kiseline kod hroničnog gastritisa kod dece i adolescenata sa dijabetičkom neuropatijomRuski glasnik perinatologije i pedijatrije, br. 4/2009

Ipak, recenzije ljekara ruskog jezika o preparatima alfa-lipoične kiseline živopisni su primjeri lažne prodaje ljubavi. Sve članke koji budu objavljeni financiraju proizvođači jednog ili drugog lijeka. Najčešće se na ovaj način oglašavaju Berilition, Thioctacid i Thiogamm, ali ostali proizvođači također pokušavaju promovirati svoje lijekove i dodatke.

Očito je da su liječnici financijski zainteresirani za pisanje samo riječi o lijekovima. Povjerenje u njih od pacijenata s dijabetesom ne bi trebalo biti više od svećenika ljubavi, kad se uvjere da nisu bolesni od spolno prenosivih bolesti. Liječnici u svojim pregledima nevjerojatno precjenjuju učinkovitost lijekova koji se prodaju u ljekarnama. Ali ako pročitate recenzije pacijenata, vidjet ćete da je slika mnogo manje optimistična.

Recenzije rusko-dijabetesnih bolesnika sa dijabetesom o alfa lipoičnoj kiselini, koje možete pronaći na Internetu, potvrđuju sljedeće:

  1. Tablete praktično ne pomažu.
  2. Kapljice s tioktičnom kiselinom zapravo poboljšavaju blagostanje kod dijabetičke neuropatije, ali ne zadugo.
  3. Divlje zablude i mitovi o opasnosti od ovog lijeka su česti među pacijentima.

Hipoglikemijska koma može se razviti samo ako je pacijent s dijabetesom već liječen tabletama derivata inzulina ili sulfoniluree. Kombinovani efekti tioktične kiseline i ovih sredstava zaista mogu previše sniziti šećer u krvi, čak i do nesvijesti. Ako ste proučavali naš članak o lijekovima s dijabetesom tipa 2 i odustali od štetnih pilula, onda nema čega da se brinete.

Imajte na umu da je glavno sredstvo za učinkovito liječenje neuropatije i drugih komplikacija dijabetesa dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata. Alfa-lipoinska kiselina može je samo nadopuniti, ubrzavajući obnavljanje normalne osjetljivosti živaca. Ali sve dok ishrana dijabetičara ostaje preopterećena ugljikohidratima, malo će imati smisla uzimati suplemente, čak i u obliku intravenske kapaljke.

Nažalost, malo pacijenata koji govore ruski jezik još uvijek znaju o djelotvornosti prehrane sa niskom razinom ugljikohidrata za dijabetes tipa 1 i 2. Ovo je prava revolucija u liječenju, ali previše polako prodire u mase pacijenata i ljekara. Dijabetičari koji ne znaju za prehranu sa malo ugljikohidrata i ne pridržavaju se je, gube divnu priliku da bez ikakvih komplikacija žive do starosti, poput zdravih ljudi. Štoviše, liječnici se očajnički opiru promjenama, jer ako će se svi pacijenti s dijabetesom tipa 2 liječiti neovisno, onda će endokrinolozi ostati bez posla.

Od 2008. u zemljama koje govore engleski jezik pojavili su se novi dodaci alfa-lipoične kiseline, koji sadrže „naprednu“ verziju - R-lipoičnu kiselinu. Smatra se da su ove kapsule veoma efikasne u dijabetičkoj neuropatiji, uporedive sa intravenskom aplikacijom. Recenzije o novim lijekovima možete čitati na stranim web lokacijama ako znate engleski. Na ruskom još nema recenzija, jer smo nedavno počeli informirati domaće dijabetičare o ovom lijeku. Dodaci R-lipoične kiseline kao i tablete alfa-lipoinske kiseline sa produženim oslobađanjem su dobra zamjena za skupe i neudobne kapljice.

Još jednom ističemo da je dijeta sa niskim ugljikohidratima glavni tretman dijabetičke neuropatije i drugih komplikacija, a alfa lipoična kiselina i ostali dodaci igraju sporednu ulogu. Besplatno pružamo sve informacije o dijeti s niskim udjelima ugljikohidrata za dijabetes tipa 1 i 2.

Alfa lipoinska kiselina može biti od velike koristi u prevenciji i lečenju dijabetesa. Ima terapijski efekat istovremeno na nekoliko načina:

  1. Štiti beta ćelije gušterače, sprječava njihovo uništavanje, odnosno eliminira uzrok dijabetesa tipa 1.
  2. Pojačava unos glukoze u tkivo kod dijabetesa tipa 2, povećava osjetljivost na inzulin.
  3. Djeluje kao antioksidans, što je posebno važno za usporavanje razvoja dijabetičke neuropatije, a održava i normalnu razinu unutarćelijskog vitamina C.

Primjena alfa-lipoične kiseline primjenom intravenskih kapi značajno povećava osjetljivost na inzulin kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. Istovremeno, kliničke studije provedene prije 2007. godine pokazuju da uzimanje ove antioksidantne tablete ima malo učinka. To je vjerojatno zato što tablete ne mogu održavati terapijsku koncentraciju lijeka u krvnoj plazmi dovoljno vremena. Ovaj problem je većim dijelom riješen pojavom novih dodataka R-lipoične kiseline, uključujući Bio-Enhanced® R-lipoičnu kiselinu, koju GeroNova sintetizira, pakira i prodaje na malo doktoru Best and Life Extension. Takođe možete isprobati alfa lipoinsku kiselinu u tabletama sa produženim oslobađanjem Jarrow Formulas.

Još jednom vas podsjećamo da glavni lijek dijabetesa nisu tablete, bilje, molitva itd., Već prvenstveno dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata. Pažljivo proučite i pažljivo pratite naš program liječenja dijabetesa tipa 1 ili program liječenja dijabetesa tipa 2. Ako ste zabrinuti zbog dijabetičke neuropatije, tada ćete sa zadovoljstvom znati da je to potpuno reverzibilna komplikacija. Nakon što normalizirate šećer u krvi dijetom sa niskim ugljikohidratima, svi simptomi neuropatije nestat će s nekoliko mjeseci na 3 godine. Možda će uzimanje alfa lipoične kiseline pomoći da se to ubrza. Ipak, 80-90% tretmana je pravilna prehrana, a svi ostali lijekovi samo je nadopunjuju. Tablete i druge aktivnosti mogu vam dobro pomoći nakon što iz prehrane uklonite višak ugljikohidrata.

Šta je ALA

Među uzrocima većine bolesti, moderna medicina naziva slobodne radikale. Prirodni antioksidanti dizajnirani da se bore protiv njih nisu u mogućnosti da ih zaustave. Tijelo proizvodi antioksidanse i različitih vrsta, od jedinstvenih do univerzalnih, ali u nedovoljnim količinama.

Univerzalni antioksidanti uključuju alfa lipoinsku kiselinu (ALA). Njegova svestranost očituje se u sljedećim karakterističnim svojstvima:

  • prodiru kroz krv-moždanu barijeru u mozak, što nije karakteristično za druge antioksidante,
  • rastvaraju se u masti i u vodi, što je također prilično neobično za spojeve s antioksidacijskim svojstvima,
  • jedinstveni kvalitet alfa lipoične kiseline je da "uskrsne" ostale antioksidante koji više ne pokazuju znakove života. U stanju je reanimirati koenzim Q 10, vitamine E i C, kao i glutation.

Alfa-lipoinsku kiselinu nazivamo još i tioktičnom kiselinom. Oba su imena nekada bila poznata samo uskim stručnjacima. Danas je slava o tome postala vlasništvo većine, posebno onog dijela koji, u stalnom traganju za čudesnim lijekom za mršavljenje, recenzije su jasan dokaz tome. Mnogi su prepoznati kao univerzalni antioksidans i sredstvo bez kojeg je oporavak od dijabetičke neuropatije nemoguć. Već prve studije dovele su naučnike do zaključaka o njenim koristima u održavanju mladosti i borbi protiv učinaka koji prate visoki šećer u krvi.

ALA Properties

  • Ima puno ljudi koji radije uzimaju uglavnom ugljikohidrate i pate od različitih stupnjeva pretilosti, a lipoična kiselina je korisna svima jer štiti stanice koje proizvode inzulin od uništavanja i razvoja dijabetesa. Preporučljivo je samo da ta pomoć stigne što je ranije moguće,
  • u Evropi se alfa lipoična kiselina koristi u lečenju dijabetičke neuropatije već tri decenije. Kliničke studije su to potvrdile u 71% pacijenata kojima je ponuđeno da uzimaju ALA,
  • alfa lipoična kiselina je dio enzima kao njihovih neproteinskih dijelova koji su koenzimi. Ovi enzimi ubrzavaju oksidaciju glukoze i masnih kiselina, što doprinosi gubljenju kilograma. Prodirejući u neurone mozga, inhibira rad enzima koji signalizira glad, što takođe ima blagotvoran uticaj na lik, tj.
  • alfa lipoična kiselina sprečava jetru od štetnog djelovanja etilnog alkohola, inhibira taloženje masti po njoj. Alfa-lipoinska kiselina za mršavljenje pomaže kod steatoze - to je gojaznost jetre, koju je uzrokovala ne alkohol, već nezdrava prehrana i prekomjerna težina,
  • u eksperimentima na laboratorijskim miševima očitovala se sposobnost alfa-lipoične kiseline da smanjuje rast aterosklerotskih plakova koji začepljuju krvne žile. Smanjio je broj triglicerida koji su faktori rizika za bolesti srca i krvnih žila. Utječe na stanje gena koji regulira holesterol. Povećao se broj enzima koji hvataju slobodne radikale, a to smanjuje proizvodnju holesterola. Ali kod ljudi ovaj mehanizam još nije potvrđen,
  • alfa lipoična kiselina inhibira reakciju oksidacije slobodnih radikala. Nosi se s Alzheimerovom bolešću, poboljšava veću živčanu aktivnost, posebno pamćenje, a ne samo kod životinja. U grupi životinja koje su imale moždani udar, bilo je više preživjelih (4 puta) među onima koji su uzimali ALA. Korištenjem alfa-lipoinske kiseline obnavlja se glutation, koji spašava moždane neurone od neurotoksina,
  • Richard Passwater otkrio je sposobnost alfa-lipoične kiseline da inhibira aktivnost gena koji određuje rast karcinoma,
  • s godinama se smanjuje količina proizvedene alfa-lipoinske kiseline. Kao rezultat toga, nivo mladosti ili glutationskih spojeva se smanjuje. Blokira procese glikolizacije i oštećenja ćelijskih membrana, koji doprinose starenju organizma.

Sve o L-karnitinu

Stoga su danas oči i pregledi mnogih koji žele produžiti svoju mladost usmjereni prema alfa lipoičnoj kiselini. Može se uzimati za profilaksu u određenim količinama, ali nakon 50 godina te se doze mogu i trebaju povećati.

Indikacije za upotrebu

Lipoična kiselina - u uputstvu za upotrebu preporučuje da se uzima u liječenju brojnih bolesti, kao što su:

  • patologija jetre
  • onkološke bolesti
  • senilnost,
  • hroničnog emocionalnog izgaranja.

Alfa lipoinska kiselina se danas takođe koristi za lečenje gojaznosti.

Norma za osobu, uzimajući u obzir kiseline vlastite proizvodnje i onu koja je stigla s hranom, je 1-2 g. Za prevenciju možete uzeti do 100 mg / dan, a nakon zlatne godišnjice možete uzeti svih 300 mg ALA.

Morate znati da je alfa-lipoinska kiselina dvije vrste: smanjena i oksidirana. Aktivnost prvog je 1000 puta veća od drugog. Kada uzimate određeni sastav, razmislite koji oblik sadrži.

Proizvodi bogati alfa lipoičnom kiselinom:

Što se tiče primanja hrane s hranom, neće raditi klika na proizvode, jer ih sadrže u minimalnim količinama. Na primjer, jetra (100 g) sadrži samo 14 mg, a ista količina špinata 3 puta manje. Ali budući da svoju prehranu ne možete organizirati samo od špinata, jetre i riže, morate ponijeti ljekarničke tablete, koje osim lipoične kiseline sadrže i druga spoja sličnih svojstava.

ALA se uspoređuje sa vitaminima grupe B, ali to nije čisti vitamin, već kvazivitamin. Kiselina se odlično kombinira sa tiaminom i samim B vitaminima.

S nedostatkom ALA iz hrane, postoji alternativa - uzimati ljekarničke analoge.

Kontraindikacije

Možete uzimati alfa lipoičnu kiselinu, ali nakon što su poznate kontraindikacije:

  • djeca mlađa od 6 godina
  • trudna i dojilja,
  • osobe s individualnom osjetljivošću na sastav.

Od nuspojava razlikuju se:

  • glavobolje
  • povraćanje
  • mučnina
  • proliv
  • alergijska stanja.

Kako smanjiti apetit i riješiti se gladi

Nakon iv aplikacije mogu se primijetiti problemi sa disanjem, povećan intrakranijalni tlak koji prolaze bez medicinske intervencije. Mnogo je manje vjerovatno da će se dogoditi:

  • tendencija krvarenja
  • osip na sluznici,
  • grčevi.

Dijabetičarima se alfa lipoinska kiselina propisuje samo pod medicinskim nadzorom. Istovremeno se prati glukoza kako bi se izbjegla hipoglikemijska koma.

Oblici lipoične kiseline

Alfa-lipoinska kiselina može biti u obliku tableta ili kapsula. Kapsule sadrže od 12 do 600 μg aktivne supstance. ALA je dostupna i u obliku koncentriranih rastvora, iz kojih se pripravljaju pripravci za infuziju i intravensku primjenu. Doziranje obično odredi ljekar. Kod težih oblika neuropatije propisuju se injekcije lijekova. U tijelu se alfa lipoinska kiselina brzo apsorbira, a zatim izlučuje mokraćnim sistemom.

Poznati su sintetički analozi ALA, kao što su:

ALA analozi propisani su za:

  • potrebu za poboljšanjem funkcije štitnjače,
  • kao stimulanse moždane aktivnosti,
  • poboljšati performanse vizuelnog analizatora,
  • trovanje, uključujući soli teških metala,
  • oboljenja jetre raznih vrsta,
  • ateroskleroza,
  • gubitak osjetljivosti udova.

Ne uzimajte ALA analoge sa alkoholom i lijekovima koji sadrže željezo.

ALA za mršavljenje

Čitajući recenzije, možemo zaključiti da kod gubitka kilograma samo lipoična kiselina ne može. Alfa-lipoinska kiselina za mršavljenje će uključivati ​​metabolizam masti, ali bez motoričkih aktivnosti ne može se nositi s tjelesnom masnoćom. Bolje je započeti proces gubitka kilograma alfa lipoičnom kiselinom nakon savjetovanja s nutricionistom. Propisana je doza za određenu osobu, ovisno o njegovom fizičkom stanju i težini. Zdrava odrasla osoba treba oko 50 mg ALA dnevno. Alfa-lipoična kiselina za mršavljenje nalazi se u antioksidacijskim kompleksima, u raznim lijekovima i dodacima prehrani.

Alfa lipoinska kiselina može se propisati sa L-karnitinom koji aktivira metabolizam masti.

Analozi lijeka alfa-lipoične kiseline predstavljeni su, u skladu s medicinskom terminologijom, nazvani "sinonimi" - zamjenjivi lijekovi koji sadrže jednu ili više istih aktivnih tvari s obzirom na njihovo djelovanje na organizam. Prilikom odabira sinonima, uzmite u obzir ne samo njihovu cijenu, već i zemlju proizvodnje i reputaciju proizvođača.

Lista analoga

Obratite pažnju! Na listi se nalaze sinonimi za alfa lipoičnu kiselinu koji imaju sličan sastav, tako da sam možete odabrati zamjenu uzimajući u obzir oblik i dozu lijeka koje vam je propisao ljekar. Dajte prednost proizvođačima iz SAD-a, Japana, zapadne Europe, kao i poznatim kompanijama iz istočne Europe: Krka, Gideon Richter, Actavis, Aegis, Lek, Hexal, Teva, Zentiva.

Obrazac za puštanje (po popularnosti)Cijena, rub.
Alfa lipoična kiselina
ANTI - AGE 100 mg kapsula, 30 kom.293
Alfa-lipoična kiselina
Beplition
Berlition 300
Ampule 300 mg, 12 ml, 5 kom.497
Oralno, tablete 300 mg, 30 kom.742
Berlition 600
Ampule 600 mg, 24 ml, 5 kom.776
Lipamid
Obložene tablete lipamida, 0,025 g
Lipoična kiselina
Lipoična kiselina
30mg br. 30 tab p / o Kvadrat - S (Kvadrat - S OOO (Rusija)79
Tablete obložene lipoinskom kiselinom
Lipothioxone
Neuro lipone
300 mg br. 30 čepova (Farmak OAO (Ukrajina)252.40
Oktolipen
300mg kapsule N30 (Pharmstandard - Leksredstva OAO (Rusija)379.70
30mg / ml amp 10ml N10 (Pharmstandard - UfaVITA OJSC (Rusija)455.50
30mg / ml 10ml br. 10 koncentrata za pripremu otopine za infuziju (Pharmstandard - Ufa vit.z - d (Rusija)462
Br. 30 tableta (Pharmstandard - Tomskkhimfarm OJSC (Rusija)860.30
Policija
Tiogamma
P - p za infuziju 12 mg / ml 50 ml fl N1. (Solufarm GmbH & Co.KG (Njemačka)219.60
P - r d / inf 12mg / ml 50ml fl br. 1 (Solufarm GmbH and Co.KG (Njemačka)230.50
Tab 600mg N30 (Artezan Pharma GmbH & Co.KG (Njemačka)996.20
600mg br. 30 p / o (Dragenofarm Apotheker Puschl GmbH (Njemačka)1014.10
Otopina za infuzije 12mg / ml 50ml fl N1 (Solufarm GmbH i Co.KG (Njemačka)2087.80
Tioktacid 600
Tioktacid 600 T
Ampule 600 mg, 24 ml, 5 kom.1451
Thioctacid BV
600 mg tablete, 100 kom.2928
Tioktična kiselina
Tioktična kiselina
Bočica s tioktičnom kiselinom
Tiolepta
Tab 300mg N30 (Canonfarm Production CJSC (Rusija)393.60
Tab p / pl oko 600mg N60 (Canonfarm Production CJSC (Rusija)1440.10
Thiolipone
Film obložen tabletama 300 mg, 30 kom.300
Ampule 300 mg, 10 ml, 10 kom.383
Film obložen tabletama 600 mg, 30 kom.641
Espa lipon
Br. 30 tableta (Pharma Wernigerode GmbH (Njemačka)694.10
600 mg / 24 ml amp N1 (ESPARMA GmbH (Njemačka)855.40
600 mg / 24 ml amp N5 (ESPARMA GmbH (Njemačka)855.70

22 posjetitelja prijavila su dnevne stope unosa

Koliko često treba uzimati alfa lipoičnu kiselinu?
Većina ispitanika najčešće uzima ovaj lijek 1 put dnevno. Izvještaj pokazuje koliko često drugi ispitanici uzimaju ovaj lijek.

Članovi%
Jednom dnevno1568.2%
3 puta dnevno313.6%
2 puta dnevno313.6%
4 puta dnevno14.5%

55 posjetitelja prijavilo je dozu

Članovi%
501mg-1g2240.0%
101-200mg1120.0%
201-500mg1120.0%
51-100mg814.5%
11-50mg35.5%

Pet posjetilaca prijavilo je datume isteka

Koliko je potrebno da se uzima alfa lipoična kiselina da se poboljša poboljšanje pacijentovog stanja?
Učesnici ankete u većini slučajeva nakon 3 mjeseca osjetili su poboljšanje.Ali to možda ne odgovara periodu kroz koji ćete se usavršavati. Posavjetujte se s liječnikom koliko dugo trebate uzimati ovaj lijek. Tablica u nastavku prikazuje rezultate ankete o početku efikasne akcije.

Članovi%
3 meseca240.0%
2 dana120.0%
5 dana120.0%
3 dana120.0%

Šest posjetilaca prijavilo je vrijeme prijema

Koje je najbolje vrijeme uzimati alfa lipoičnu kiselinu: na prazan stomak, prije, nakon ili sa hranom?
Korisnici web stranica najčešće prijavljuju uzimanje ovog lijeka na prazan stomak. Međutim, liječnik može preporučiti neki drugi put. Izveštaj pokazuje kada ostatak anketiranih pacijenata uzima lijek.

Proizvođač

Informacije na stranici potvrdila je terapeutkinja Vasilieva E.I.

Ljudski organi ne mogu proizvesti energiju što je moguće efikasnije iz ugljenih hidrata ili masti,
bez pomoći lipoične kiseline ili, alternativno, tioktične kiseline.
Ovaj hranjivi sastojak klasificiran je kao antioksidans koji ima direktnu ulogu u zaštiti stanica od gladi kisika. Uz to, pruža tijelu nekoliko različitih antioksidanata, uključujući vitamine C i E, koji se ne bi apsorbirali u nedostatku lipoične kiseline.

Alfa lipoična kiselina - prirodno jedinjenje uključeno u energetski metabolizam, 1950-ih su otkrili da je to jedna od komponenti Krebsovog ciklusa. Alfa-lipoinska kiselina je moćan prirodni antioksidans s jedinstvenim ljekovitim svojstvima u liječenju i prevenciji širokog spektra bolesti.

Karakteristika lipoične kiseline je sposobnost djelovanja i na vodenoj osnovi i na bazi masnog medija.

Kisela funkcija

Proizvodnja energije - ova kiselina nalazi svoje mjesto na kraju procesa, ona se naziva glikoliza u kojoj ćelije stvaraju energiju iz šećera i škroba.

Prevencija oštećenja ćelija važna je uloga antioksidantne funkcije i njene sposobnosti da spreči nedostatak kisika i oštećenje stanica.

Podržava probavljivost vitamina i antioksidanata - lipoična kiselina djeluje u vodi topljivim (vitamin C) i topivim u mastima (vitamin E) tvarima, te stoga pomaže u sprečavanju nedostatka obje vrste vitamina. Ostali antioksidanti poput koenzima Q, glutation i NADH (oblik nikotinske kiseline) takođe su ovisni o prisutnosti lipoične kiseline.

Kako uzimati lipoičnu kiselinu za mršavljenje?

U odrasloj dobi tvar praktički ne proizvodi tijelo, pa ako želite održati dobru formu, unesite kiselinu u svoj jelovnik.

Pravila uzimanja lipoične kiseline za mršavljenje:

  • Uz lijek ne uzimajte proizvode koji sadrže puno željeza
  • Ograničite unos pileće i goveđe jetre, jabuka i heljde
  • Lijek pojačava učinak određenih lijekova, pa prije upotrebe bilo kakvih tableta posavjetujte se s liječnikom
  • Supstanca razgrađuje loš holesterol, pa se preporučuje osobama koje pate od hipertenzije
  • Alkohol sprečava aktivnu apsorpciju tvari, pa je ispijanje vina i droga beskorisno
  • Ravnomjerno rasporedite količinu tvari u tri doze
  • Lijek pijte sat vremena nakon jela

Lijek nije lijek, on je aktivni dodatak koji pomaže tijelu da se brže razloži masti.

Manjak lipoinske kiseline

Budući da je lipoična kiselina u uskoj suradnji s nizom drugih hranjivih sastojaka i antioksidanata, teško je utvrditi ovisnost simptoma nedostatka ove kiseline jedni o drugima. Stoga se ti simptomi mogu povezati sa simptomima nedostatka tih tvari, oslabljenom imunološkom funkcijom i povećanom osjetljivošću na prehlade i druge infekcije, problemima s pamćenjem, smanjenom mišićnom masom i nemogućnošću razvoja.

Nalazi se u mitohondrijama (jedinicama za proizvodnju energije) životinjskih ćelija, a ljudi koji ne jedu životinjske proizvode izloženi su većem riziku od nedostatka ove kiseline. Vegetarijanci koji ne jedu zeleno lisnato povrće takođe su izloženi sličnim faktorima rizika, jer hloroplasti sadrže većinu lipoinske kiseline.

Štiti bjelančevine tokom starenja; stariji ljudi su također u većem riziku od nedostatka.

Na isti način, jer se lipoična kiselina koristi za regulaciju šećera u krvi, dijabetičari imaju veći rizik od nedostatka.

Osobe sa nedovoljnim unosom proteina i aminokiselina koje sadrže sumpor također su izložene većem riziku, jer tioktična kiselina proizvodi ove atome sumpora iz ovih aminokiselina koje sadrže sumpor.

Od tada tioktična kiselina se apsorbuje uglavnom kroz želudac Osobe sa probavom ili niskom želučanom kiselošću također su izložene povećanom riziku od nedostatka.

Nuspojave

Kao nuspojave, moguće je da će se pojaviti mučnina ili povraćanje, uznemireni želudac i proliv. U izoliranim slučajevima, alergijske reakcije, poput osipa na koži, svraba i urtikarije. Zbog efikasnije apsorpcije glukoze smanjuje se nivo šećera u krvi. Od ostalih nuspojava lipoične kiseline uočeni su simptomi koji podsećaju na hipoglikemiju, glavobolju, znojenje i vrtoglavicu.

Izvori tioktične kiseline

Lipoična kiselina se nalazi u namirnicama poput zelenih biljaka sa velikom koncentracijom kloroplasta. Hloroplasti su ključno mjesto za proizvodnju energije u biljkama i za njih je potrebna lipoinska kiselina. Iz tog razloga brokoli, špinat i drugo zeleno lisnato povrće predstavljaju izvor hrane takve kiseline.

Životinjski proizvodi - mitohondriji imaju kritične točke u proizvodnji energije u životinja, ovo je glavno mjesto za potragu za lipoičnom kiselinom. Organi sa mnogim mitohondrijama (poput srca, jetre, bubrega i skeletnih mišića) su dobri izvori lipoične kiseline.

Ljudsko tijelo proizvodi alfa lipoinsku kiselinu, ali u malim količinama.

Što je korisna tioktična kiselina

Prednosti lipoične kiseline su sljedeće:

  • Smanjuje oksidativni stres u tijelu zahvaljujući snažnom antioksidacijskom djelovanju,
  • Poboljšava neke komponente metaboličkog sindroma - kombinaciju faktora rizika koji povećavaju rizik od razvoja dijabetesa,
  • Snižava krvni pritisak
  • Smanjuje otpornost na inzulin
  • Poboljšava lipidni profil,
  • Smanjuje tjelesnu težinu
  • Poboljšava osetljivost na inzulin,
  • Smanjuje težinu dijabetičke polineuropatije,
  • Sprječava pojavu katarakte,
  • Poboljšava vizualne parametre kod glaukoma,
  • Smanjuje oštećenje mozga nakon moždanog udara,
  • Smanjuje gubitak kostiju zbog protuupalnih svojstava
  • Uklanja teške metale iz tijela,
  • Smanjuje učestalost i težinu napada migrene,
  • Poboljšava strukturu i stanje kože.

Bodybuilding lipoična kiselina

Fizička vježba dovest će do još većih promjena u kontroli razine glukoze, osjetljivosti na inzulin i metabolizam.

U studiji u kojoj su sudionici uzimali 30 mg alfa lipoične kiseline po kilogramu tjelesne mase i trenirali za izdržljivost, dokazano je da ova kombinacija poboljšava osjetljivost na inzulin i reakciju tijela u mnogo većoj mjeri nego pojedinačno. Prepoznato je i smanjenje oksidativnog stresa i triglicerida u mišićima.

Naše tijelo je u stanju da proizvede alfa lipoinsku kiselinu u masne kiseline i cistein, ali često njihova količina nije dovoljna. Prehrambeni dodaci su dobro rješenje za jednostavno pružanje dovoljno.

Bolje je početi s nižim dozama, a postepeno povećavati promatrati kako lipoična kiselina utječe na organizam.

Čak i kod mnogo viših doza od preporučenih, nuspojave nisu utvrđene.

Provedena su ispitivanja ljudi koji uzimaju ekstremne doze - 2400 mg dnevno, nakon šestomjesečnog unosa od 1800mg-2400mg, čak i uz takve doze, nisu pronađene ozbiljnije nuspojave.

Uzorke doze alfa lipoične kiseline

Uz dozu od 200-600 mg dnevno, povećat će se osjetljivost na inzulin i smanjiće se razina šećera u krvi. Doza ispod 200 mg ne daje vidljive efekte osim antioksidativnih svojstava. Doza od 1200 mg - 2000 mg pomoći će u gubitku masti.

Dozu je bolje podijeliti u nekoliko i uzimati tokom dana. Na primjer, ako uzimate 1000 mg dnevno, tada:

  • 300 mg 30 minuta prije doručka
  • 200 mg 30 minuta prije večere,
  • 300 mg nakon treninga
  • 200 mg 30 minuta prije večere.

Kako uzimati lipoinsku kiselinu za mršavljenje

Alfa-lipoinska kiselina pomaže ženama i muškarcima da smršaju. Studija iz 2011. otkrila je da su prekomjerni kilogrami koji uzimaju 1800 mg alfa lipoične kiseline dnevno izgubili značajno više kilograma od ljudi koji su koristili placebo tablete. Drugo istraživanje, obavljeno 2010. godine, pokazalo je da će doza od 800 mg dnevno tokom četiri mjeseca dovesti do gubitka 8-9 posto tjelesne težine.

Unatoč pozitivnim rezultatima istraživanja, alfa lipoična kiselina nije čudo dijetalna pilula. U istraživanjima je alfa lipoična kiselina korištena kao dodatak u kombinaciji sa niskokaloričnom dijetom. U kombinaciji sa zdravom prehranom i redovnim vježbanjem, tioktična kiselina pomoći će vam da izgubite više kilograma nego bez dodataka.

Kako uzimati lipoinsku kiselinu za mršavljenje. Prava odluka bila bi savjetovanje s nutricionistom ili liječnikom. Uspostavit će prosječnu dnevnu stopu lijeka, koja će pomoći u gubitku kilograma. Doziranje će ovisiti o vašim pojedinačnim parametrima - težini i zdravstvenom stanju. Zdravom tijelu nije potrebno više od 50 mg lijeka. Minimalni prag je 25 mg.

Efektivno vrijeme za uzimanje lijeka za mršavljenje na temelju recenzija:

  • Uzmite lipoinsku kiselinu za mršavljenje prije doručka ili odmah nakon njega,
  • Nakon fizičkog napora, tj. Nakon treninga,
  • Tokom posljednjeg obroka.

Kako biste povećali učinak suplementa, znate mali trik: najbolje je kombinirati unos lipoične kiseline za mršavljenje s apsorpcijom ugljikohidratne hrane. To su datulje, tjestenina, riža, kaša od heljde ili heljde, med, hljeb, pasulj, grašak i drugi proizvodi s ugljikohidratima.

Ženama se lipoična kiselina za mršavljenje često propisuje u kombinaciji s levokarnitinom, što je naznačeno u uputama za upotrebu kao L-karnitin ili jednostavno karnitin. Ovo je aminokiselina bliska B vitaminima, čiji je glavni zadatak aktiviranje metabolizma masti. Karnitin pomaže tijelu da brže troši energiju masti, oslobađa ga iz stanica. Prilikom kupovine lijeka za mršavljenje obratite pažnju na sastav. Mnogi dodaci sadrže i karnitin i alfa lipoinsku kiselinu, što je pogodno za one koji gube kilograme. Budući da u ovom slučaju ne možete razmišljati o tome kada i koje od ovih tvari je bolje uzeti.

Uzimanje tioktične kiseline povećava sposobnost našeg tijela da apsorbuje hranu i stvara energiju. Pomaže pretvaranje ugljikohidrata u energiju. Da biste povećali metabolizam i sagorjeli više masti, preporučuje se uzimati 300 mg lipoične kiseline dnevno.

Primjena za kožu lica

Antioksidativna i anti-upalna svojstva alfa lipoične kiseline djeluju čudesno kada je u pitanju smanjenje vidljivih znakova starenja. Lipoična kiselina je koristan i nevjerojatan antioksidans te je 400 puta jača od vitamina C i E. Kada se primjenjuje izvana, alfa lipoična kiselina djeluje blagotvorno na kožu lica - smanjuje oticanje i tamne krugove ispod očiju, oticanje lica i crvenilo.S vremenom koža izgleda glađa, povećanjem proizvodnje dušikovog oksida pore se sužavaju, bore postaju manje uočljive.

Može biti uzrokovan mnogim bolestima. Neki od njih su opasni po stanje zdravlja i života čovjeka, jer taj organ ne proizvodi samo žuč, koja je potrebna za probavu hrane, već je i prirodni filter našeg tijela koji čisti krv od štetnih spojeva koristeći biokemijske tvari proizvedene u njemu, a koje sudjeluju u metabolizam.

Za sada medicina ne može ponuditi pacijentu takve lijekove i postupke koji bi mu omogućili život bez ovog vitalnog organa. Čak i transplantacija jetre ili njeno djelomično uklanjanje uvijek donosi puno patnje, ograničenja i potrebe da se podvrgnu složeni tečajevi za liječenje pacijentovog života.

U ovom ćemo vam članku predstaviti glavne znakove problema s jetrom i takav lijek kao što je lipoinska (ili tioktična) kiselina. Može imati blagotvoran učinak na rad ovog vitalnog organa kod bolesti poput hepatitisa i hepatoza.

Koji znakovi ukazuju na probleme sa jetrom?

Patologija jetre može se očitovati različitim simptomima. To su najčešće:

  • smeđa pigmentacija na tijelu u obliku mrlja,
  • loš miris na koži
  • rosacea
  • loš zadah
  • bol ili težina u desnom hipohondriju.

Kako lipoična kiselina utječe na jetru?

Lipoična kiselina je prvi put izolovana iz kvasca i jetre 1948. godine. Njegova sinteza izvršena je 1952. godine, a nakon toga započela su istraživanja o utjecaju ove tvari na šećer u krvi kod dijabetesa. Kao rezultat toga, 1977, naučnici su otkrili da lipoična kiselina može imati pozitivan učinak ne samo na gušteraču, već i na jetru.

Kod hroničnih oboljenja jetre ljudi stalno pate od toksičnih učinaka slobodnih radikala na njihova tijela. Da bi ih neutralizovali, potrebni su antioksidanti koji se moraju unositi u organizam dodatno. Jedna od tih tvari je lipoinska kiselina - koenzim određenih enzima koji reguliraju metabolizam masti i ugljikohidrata.

Omogućujući lipotropni učinak, ovaj antioksidans sprečava prekomjerno nakupljanje masti u ćelijama jetre i njihovu degeneraciju masti. Ovaj efekat postiže se činjenicom da lipoična kiselina može smanjiti potrošnju takvog intrahepatičkog antioksidansa kao što je glutation.

Kako lipoična kiselina ulazi u naše tijelo?

Ljudsko tijelo samo proizvodi lipoinsku kiselinu u malim količinama. U osnovi, ona ga ulazi s hranom.

Lipoična kiselina se nalazi u sljedećim namirnicama:

  • svježe mlijeko - 500-1300 mcg,
  • pirinčana kaša - 220 mcg,
  • goveđa jetra - 3-7 hiljada mikrograma,
  • kiseli proizvodi - 1.000 mcg,
  • zelje špinata - 100 mcg,
  • govedina - 725 mcg,
  • bijeli kupus - 150 mcg.

Ovaj antioksidans je u manjim količinama prisutan i u drugim namirnicama:

Normalno, dnevna doza ovog antioksidansa za zdrave ljude je 10-50 mg. Sa patologijom jetre trebala bi biti najmanje 75 mg, a s dijabetesom - 200-600 mg. Uz nedovoljnu količinu ove tvari slične vitaminu, jetra pati od viška masnoće, a takvo stanje može dovesti do razvoja ili pogoršanja bolesti. Rezerve ovog antioksidansa možete napuniti pridržavanjem pravila dobre ishrane ili uzimanjem lijekova koji sadrže lipoičnu kiselinu.

Doziranje za djecu i odrasle

  • Djeca starija od 6 godina - 12-24 mg 2-3 puta dnevno,
  • odrasli - 50 mg 3-4 puta dnevno.

Lijek treba uzimati nakon obroka. Tečaj prijema je 20-30 dana. Ako je potrebno, liječnik može preporučiti ponavljanje nakon mjesec dana. Pacijentima koji uzimaju lijek savjetuje se da redovno prate razinu šećera.

Moguće interakcije s drugim lijekovima

  • pojačava efekte inzulina ili hipoglikemijskih lekova za oralnu primenu,
  • gubi učinak ako se uzima zajedno sa etanolom,
  • slabi delovanje cisplatina,
  • može ometati normalnu apsorpciju željeza, magnezijuma i kalcijuma sadržanih u pripravcima (uz zajedničku upotrebu takvih lijekova interval između doza lijekova treba biti najmanje 2 sata).

Obrazac za puštanje

Uslovi skladištenja

Datum isteka

Odredbe za odmor

Proizvođač

Informacije na stranici provjerila je terapeutkinja Vasilieva E.I.

Ljudski organi ne mogu proizvesti energiju što je moguće efikasnije iz ugljenih hidrata ili masti,
bez pomoći lipoične kiseline ili, alternativno, tioktične kiseline.
Ovaj hranjivi sastojak klasificiran je kao antioksidans koji ima direktnu ulogu u zaštiti stanica od gladi kisika. Uz to, pruža tijelu nekoliko različitih antioksidanata, uključujući vitamine C i E, koji se ne bi apsorbirali u nedostatku lipoične kiseline.

Alfa lipoična kiselina - prirodno jedinjenje uključeno u energetski metabolizam, 1950-ih su otkrili da je to jedna od komponenti Krebsovog ciklusa. Alfa-lipoinska kiselina je moćan prirodni antioksidans s jedinstvenim ljekovitim svojstvima u liječenju i prevenciji širokog spektra bolesti.

Karakteristika lipoične kiseline je sposobnost djelovanja i na vodenoj osnovi i na bazi masnog medija.

Kisela funkcija

Proizvodnja energije - ova kiselina nalazi svoje mjesto na kraju procesa, ona se naziva glikoliza u kojoj ćelije stvaraju energiju iz šećera i škroba.

Prevencija oštećenja ćelija važna je uloga antioksidantne funkcije i njene sposobnosti da sprečava nedostatak kisika i oštećenje stanica.

Podržava probavljivost vitamina i antioksidanata - lipoična kiselina djeluje u vodi topljivim (vitamin C) i topivim u mastima (vitamin E) tvarima, te stoga pomaže u sprečavanju nedostatka obje vrste vitamina. Ostali antioksidanti poput koenzima Q, glutation i NADH (oblik nikotinske kiseline) takođe su ovisni o prisutnosti lipoične kiseline.

Manjak lipoinske kiseline

Budući da je lipoična kiselina u uskoj suradnji s nizom drugih hranjivih sastojaka i antioksidanata, teško je utvrditi ovisnost simptoma nedostatka ove kiseline jedni o drugima. Stoga se ti simptomi mogu povezati sa simptomima nedostatka tih tvari, oslabljenom imunološkom funkcijom i povećanom osjetljivošću na prehlade i druge infekcije, problemima s pamćenjem, smanjenom mišićnom masom i nemogućnošću razvoja.

Nalazi se u mitohondrijama (jedinicama za proizvodnju energije) životinjskih ćelija, a ljudi koji ne jedu životinjske proizvode izloženi su većem riziku od nedostatka ove kiseline. Vegetarijanci koji ne jedu zeleno lisnato povrće takođe su izloženi sličnim faktorima rizika, jer hloroplasti sadrže većinu lipoinske kiseline.

Štiti bjelančevine tokom starenja; stariji ljudi su također u većem riziku od nedostatka.

Na isti način, jer se lipoična kiselina koristi za regulaciju šećera u krvi, dijabetičari imaju veći rizik od nedostatka.

Osobe sa nedovoljnim unosom proteina i aminokiselina koje sadrže sumpor također su izložene većem riziku, jer tioktična kiselina proizvodi ove atome sumpora iz ovih aminokiselina koje sadrže sumpor.

Od tada tioktična kiselina se apsorbuje uglavnom kroz želudac Osobe sa probavom ili niskom želučanom kiselošću također su izložene povećanom riziku od nedostatka.

Nuspojave

Kao nuspojave, moguće je da će se pojaviti mučnina ili povraćanje, uznemireni želudac i proliv. U izoliranim slučajevima, alergijske reakcije, poput osipa na koži, svraba i urtikarije. Zbog efikasnije apsorpcije glukoze smanjuje se nivo šećera u krvi.Od ostalih nuspojava lipoične kiseline uočeni su simptomi koji podsećaju na hipoglikemiju, glavobolju, znojenje i vrtoglavicu.

Indikacije za upotrebu

On igra važnu ulogu u prevenciji i liječenju mnogih bolesti. Indikacije za upotrebu lipoinske kiseline:

  • Katarakta
  • Sindrom hroničnog umora
  • Hronični umor mišića
  • Dijabetes
  • Glaukoma
  • AIDS
  • Hipoglikemija,
  • Oslabljena tolerancija na glukozu,
  • Inzulinska rezistencija
  • Bolest jetre
  • Rak pluća
  • Neurodegenerativne bolesti u djece,
  • Zračne bolesti.

U velikoj većini prehrambenih dodataka lipoična kiselina je u obliku alfa lipoične kiseline. Nakon ulaska u tijelo, pretvara se u drugi oblik - dihidrolipoičnu kiselinu ili DHLA. Tablete su obično dostupne u dozama od 25-50 mg, vjeruje se da je dnevna granica 100 mg, osim ako se posebno preporučuje za određenu bolest, poput dijabetesa.

Izvori tioktične kiseline

Lipoična kiselina se nalazi u namirnicama poput zelenih biljaka sa velikom koncentracijom kloroplasta. Hloroplasti su ključno mjesto za proizvodnju energije u biljkama i za njih je potrebna lipoinska kiselina. Iz tog razloga brokoli, špinat i drugo zeleno lisnato povrće predstavljaju izvor hrane takve kiseline.

Životinjski proizvodi - mitohondriji imaju kritične točke u proizvodnji energije u životinja, ovo je glavno mjesto za potragu za lipoičnom kiselinom. Organi sa mnogim mitohondrijama (poput srca, jetre, bubrega i skeletnih mišića) su dobri izvori lipoične kiseline.

Ljudsko tijelo proizvodi alfa lipoinsku kiselinu, ali u malim količinama.

Što je korisna tioktična kiselina

Prednosti lipoične kiseline su sljedeće:

  • Smanjuje oksidativni stres u tijelu zahvaljujući snažnom antioksidacijskom djelovanju,
  • Poboljšava neke komponente metaboličkog sindroma - kombinaciju faktora rizika koji povećavaju rizik od razvoja dijabetesa,
  • Snižava krvni pritisak
  • Smanjuje otpornost na inzulin
  • Poboljšava lipidni profil,
  • Smanjuje tjelesnu težinu
  • Poboljšava osetljivost na inzulin,
  • Smanjuje težinu dijabetičke polineuropatije,
  • Sprječava pojavu katarakte,
  • Poboljšava vizualne parametre kod glaukoma,
  • Smanjuje oštećenje mozga nakon moždanog udara,
  • Smanjuje gubitak kostiju zbog protuupalnih svojstava
  • Uklanja teške metale iz tijela,
  • Smanjuje učestalost i težinu napada migrene,
  • Poboljšava strukturu i stanje kože.

Bodybuilding lipoična kiselina

Fizička vježba dovest će do još većih promjena u kontroli razine glukoze, osjetljivosti na inzulin i metabolizam.

U studiji u kojoj su sudionici uzimali 30 mg alfa lipoične kiseline po kilogramu tjelesne mase i trenirali za izdržljivost, dokazano je da ova kombinacija poboljšava osjetljivost na inzulin i reakciju tijela u mnogo većoj mjeri nego pojedinačno. Prepoznato je i smanjenje oksidativnog stresa i triglicerida u mišićima.

Naše tijelo je u stanju da proizvede alfa lipoinsku kiselinu u masne kiseline i cistein, ali često njihova količina nije dovoljna. Prehrambeni dodaci su dobro rješenje za jednostavno pružanje dovoljno.

Bolje je početi s nižim dozama, a postepeno povećavati promatrati kako lipoična kiselina utječe na organizam.

Čak i kod mnogo viših doza od preporučenih, nuspojave nisu utvrđene.

Provedena su ispitivanja ljudi koji uzimaju ekstremne doze - 2400 mg dnevno, nakon šestomjesečnog unosa od 1800mg-2400mg, čak i uz takve doze, nisu pronađene ozbiljnije nuspojave.

Uzorke doze alfa lipoične kiseline

Uz dozu od 200-600 mg dnevno, povećat će se osjetljivost na inzulin i smanjiće se razina šećera u krvi. Doza ispod 200 mg ne daje vidljive efekte osim antioksidativnih svojstava. Doza od 1200 mg - 2000 mg pomoći će u gubitku masti.

Dozu je bolje podijeliti u nekoliko i uzimati tokom dana. Na primjer, ako uzimate 1000 mg dnevno, tada:

  • 300 mg 30 minuta prije doručka
  • 200 mg 30 minuta prije večere,
  • 300 mg nakon treninga
  • 200 mg 30 minuta prije večere.

Kako uzimati lipoinsku kiselinu za mršavljenje

Alfa-lipoinska kiselina pomaže ženama i muškarcima da smršaju. Studija iz 2011. otkrila je da su prekomjerni kilogrami koji uzimaju 1800 mg alfa lipoične kiseline dnevno izgubili značajno više kilograma od ljudi koji su koristili placebo tablete. Drugo istraživanje, obavljeno 2010. godine, pokazalo je da će doza od 800 mg dnevno tokom četiri mjeseca dovesti do gubitka 8-9 posto tjelesne težine.

Unatoč pozitivnim rezultatima istraživanja, alfa lipoična kiselina nije čudo dijetalna pilula. U istraživanjima je alfa lipoična kiselina korištena kao dodatak u kombinaciji sa niskokaloričnom dijetom. U kombinaciji sa zdravom prehranom i redovnim vježbanjem, tioktična kiselina pomoći će vam da izgubite više kilograma nego bez dodataka.

Kako uzimati lipoinsku kiselinu za mršavljenje. Prava odluka bila bi savjetovanje s nutricionistom ili liječnikom. Uspostavit će prosječnu dnevnu stopu lijeka, koja će pomoći u gubitku kilograma. Doziranje će ovisiti o vašim pojedinačnim parametrima - težini i zdravstvenom stanju. Zdravom tijelu nije potrebno više od 50 mg lijeka. Minimalni prag je 25 mg.

Efektivno vrijeme za uzimanje lijeka za mršavljenje na temelju recenzija:

  • Uzmite lipoinsku kiselinu za mršavljenje prije doručka ili odmah nakon njega,
  • Nakon fizičkog napora, tj. Nakon treninga,
  • Tokom posljednjeg obroka.

Kako biste povećali učinak suplementa, znate mali trik: najbolje je kombinirati unos lipoične kiseline za mršavljenje s apsorpcijom ugljikohidratne hrane. To su datulje, tjestenina, riža, kaša od heljde ili heljde, med, hljeb, pasulj, grašak i drugi proizvodi s ugljikohidratima.

Ženama se lipoična kiselina za mršavljenje često propisuje u kombinaciji s levokarnitinom, što je naznačeno u uputama za upotrebu kao L-karnitin ili jednostavno karnitin. Ovo je aminokiselina bliska B vitaminima, čiji je glavni zadatak aktiviranje metabolizma masti. Karnitin pomaže tijelu da brže troši energiju masti, oslobađa ga iz stanica. Prilikom kupovine lijeka za mršavljenje obratite pažnju na sastav. Mnogi dodaci sadrže i karnitin i alfa lipoinsku kiselinu, što je pogodno za one koji gube kilograme. Budući da u ovom slučaju ne možete razmišljati o tome kada i koje od ovih tvari je bolje uzeti.

Uzimanje tioktične kiseline povećava sposobnost našeg tijela da apsorbuje hranu i stvara energiju. Pomaže pretvaranje ugljikohidrata u energiju. Da biste povećali metabolizam i sagorjeli više masti, preporučuje se uzimati 300 mg lipoične kiseline dnevno.

Primjena za kožu lica

Antioksidativna i anti-upalna svojstva alfa lipoične kiseline djeluju čudesno kada je u pitanju smanjenje vidljivih znakova starenja. Lipoična kiselina je koristan i nevjerojatan antioksidans te je 400 puta jača od vitamina C i E. Kada se primjenjuje izvana, alfa lipoična kiselina djeluje blagotvorno na kožu lica - smanjuje oticanje i tamne krugove ispod očiju, oticanje lica i crvenilo. S vremenom koža izgleda glađa, povećanjem proizvodnje dušikovog oksida pore se sužavaju, bore postaju manje uočljive.

Može biti uzrokovan mnogim bolestima. Neki od njih su opasni po stanje zdravlja i života čovjeka, jer taj organ ne proizvodi samo žuč, koja je potrebna za probavu hrane, već je i prirodni filter našeg tijela koji čisti krv od štetnih spojeva koristeći biokemijske tvari proizvedene u njemu, a koje sudjeluju u metabolizam.

Za sada medicina ne može ponuditi pacijentu takve lijekove i postupke koji bi mu omogućili život bez ovog vitalnog organa.Čak i transplantacija jetre ili njeno djelomično uklanjanje uvijek donosi puno patnje, ograničenja i potrebe da se podvrgnu složeni tečajevi za liječenje pacijentovog života.

U ovom ćemo vam članku predstaviti glavne znakove problema s jetrom i takav lijek kao što je lipoinska (ili tioktična) kiselina. Može imati blagotvoran učinak na rad ovog vitalnog organa kod bolesti poput hepatitisa i hepatoza.

Koji znakovi ukazuju na probleme sa jetrom?

Patologija jetre može se očitovati različitim simptomima. To su najčešće:

  • smeđa pigmentacija na tijelu u obliku mrlja,
  • loš miris na koži
  • rosacea
  • loš zadah
  • bol ili težina u desnom hipohondriju.

Kako lipoična kiselina utječe na jetru?

Lipoična kiselina je prvi put izolovana iz kvasca i jetre 1948. godine. Njegova sinteza izvršena je 1952. godine, a nakon toga započela su istraživanja o utjecaju ove tvari na šećer u krvi kod dijabetesa. Kao rezultat toga, 1977, naučnici su otkrili da lipoična kiselina može imati pozitivan učinak ne samo na gušteraču, već i na jetru.

Kod hroničnih oboljenja jetre ljudi stalno pate od toksičnih učinaka slobodnih radikala na njihova tijela. Da bi ih neutralizovali, potrebni su antioksidanti koji se moraju unositi u organizam dodatno. Jedna od tih tvari je lipoinska kiselina - koenzim određenih enzima koji reguliraju metabolizam masti i ugljikohidrata.

Omogućujući lipotropni učinak, ovaj antioksidans sprečava prekomjerno nakupljanje masti u ćelijama jetre i njihovu degeneraciju masti. Ovaj efekat postiže se činjenicom da lipoična kiselina može smanjiti potrošnju takvog intrahepatičkog antioksidansa kao što je glutation.

Kako lipoična kiselina ulazi u naše tijelo?

Ljudsko tijelo samo proizvodi lipoinsku kiselinu u malim količinama. U osnovi, ona ga ulazi s hranom.

Lipoična kiselina se nalazi u sljedećim namirnicama:

  • svježe mlijeko - 500-1300 mcg,
  • pirinčana kaša - 220 mcg,
  • goveđa jetra - 3-7 hiljada mikrograma,
  • kiseli proizvodi - 1.000 mcg,
  • zelje špinata - 100 mcg,
  • govedina - 725 mcg,
  • bijeli kupus - 150 mcg.

Ovaj antioksidans je u manjim količinama prisutan i u drugim namirnicama:

Normalno, dnevna doza ovog antioksidansa za zdrave ljude je 10-50 mg. Sa patologijom jetre trebala bi biti najmanje 75 mg, a s dijabetesom - 200-600 mg. Uz nedovoljnu količinu ove tvari slične vitaminu, jetra pati od viška masnoće, a takvo stanje može dovesti do razvoja ili pogoršanja bolesti. Rezerve ovog antioksidansa možete napuniti pridržavanjem pravila dobre ishrane ili uzimanjem lijekova koji sadrže lipoičnu kiselinu.

O preparatima lipoinske kiseline

Lijek Lipoična kiselina je metabolički lijek sličan vitaminima grupe B. Može se koristiti kao dio složene terapije bolesti povezanih s razvojem intoksikacijskog sindroma.

Indikacije za upotrebu

Doziranje za djecu i odrasle

  • Djeca starija od 6 godina - 12-24 mg 2-3 puta dnevno,
  • odrasli - 50 mg 3-4 puta dnevno.

Lijek treba uzimati nakon obroka. Tečaj prijema je 20-30 dana. Ako je potrebno, liječnik može preporučiti ponavljanje nakon mjesec dana. Pacijentima koji uzimaju lijek savjetuje se da redovno prate razinu šećera.

Nuspojave i znakovi predoziranja

U nekim slučajevima, uzimanje lipoinske kiseline dovodi do pojave takvih neželjenih efekata:

  • snižavanje šećera u krvi
  • probavni poremećaji (bolovi u trbuhu,),
  • alergijske reakcije (moguće ili sistemske reakcije).

Uz predoziranje Lipoične kiseline mogu se pojaviti simptomi iritacije sluzokože organa gastrointestinalnog trakta, koji su izraženi proljevom i povraćanjem.Oni se mogu eliminirati privremenom prestankom uzimanja lijeka i strogim pridržavanjem doze koju je naznačio ljekar uz daljnju primjenu.

Moguće interakcije s drugim lijekovima

  • pojačava efekte inzulina ili hipoglikemijskih lekova za oralnu primenu,
  • gubi učinak ako se uzima zajedno sa etanolom,
  • slabi delovanje cisplatina,
  • može ometati normalnu apsorpciju željeza, magnezijuma i kalcijuma sadržanih u pripravcima (uz zajedničku upotrebu takvih lijekova interval između doza lijekova treba biti najmanje 2 sata).

Kontraindikacije

  • Period trudnoće
  • period dojenja
  • djeca mlađa od 6 godina
  • peptički čir i (s povećanom kiselošću želučanog soka),
  • individualna netolerancija.

Obrazac za puštanje

Lijek Lipoična kiselina može se naći u ljekarnama sljedećih vrsta:

  • tablete sa ljuskom od 12 ili 25 mg (10, 50 ili 100 komada po pakovanju),
  • 2% rastvor u ampulama od 10 komada po pakovanju.

Analozi lipoične kiseline su takvi lijekovi:

  • Tiogamma
  • Berlition 300,
  • Ulaznica
  • Protogen
  • Tiolepta
  • Thioctacid BV

Kojem doktoru se obratiti

Da biste saznali da li je pacijentu potreban dodatni unos lipoične kiseline, morate se posavjetovati sa liječnikom. ako je dijagnoza već poznata, bit će potreban pregled od strane gastroenterologa ili hepatologa. Osobe s dijabetesom trebaju saznati o ovom lijeku od endokrinologa. Savetovanje sa neurologom će takođe biti korisno jer lipoična kiselina ima blagotvoran uticaj na nervni sistem.

Lipoična kiselina (LC) je lijek čija će upotreba pomoći normalizaciji metabolizma. Jedinjenja koja čine ovaj lijek su uključena u regulaciju metabolizma lipida i ugljikohidrata, sposobna su da promijene nivo holesterola u krvi.

Lijek ima hepatoprotektivna i detoksikacijska svojstva, štiti jetru od utjecaja štetnih faktora. I zato je propisana za aterosklerozu, razne bolesti jetre i alkoholnu ili dijabetičku polineuropatiju.

Aktivni sastojak lijeka je tiolna kiselina (tioktična kiselina), koja je spoj koji pruža terapeutski učinak ovog lijeka.

Lipoična kiselina je dostupna u obliku tableta, kapsula i kao otopina za injekcije.

Spada u grupu antioksidansa, hepatoprotektive, hipolipidemije, hipoholesterolemijske detoksikacijske agense. Sintetizira se u našem tijelu u dovoljno velikim količinama, ali ako endogena tiokolna kiselina nije dovoljna, treba je opskrbiti izvana.

Alat je koenzim oksidativne dekarboksilacije piruične kiseline i keto kiselina, pojačava ishranu neurona. Ova supstanca snižava šećer u krvi i povećava opskrbu glikogenom u jetri. Pored toga, LA pokazuje veliku antioksidacijsku aktivnost.

Upute za upotrebu lijeka govore da se unos tiolske kiseline apsorbira gotovo odmah. Poluživot lijeka je otprilike 15 minuta, nakon čega se njegova supstanca u potpunosti izlučuje bubrezima u obliku metabolita.

Lipoična kiselina se može uzimati i za prevenciju i kao deo složene terapije.

Lipoična kiselina propisana je za dijabetičke i alkoholne polineuropatije, za gubitak osjetljivosti, za koronarnu aterosklerozu, za hepatitis i cirozu, za intoksikacije različitog porijekla i za trovanje solima teških metala.

Lipoična kiselina propisuje se oralno u obliku tableta i parenteralno u obliku otopine za infuziju.

Lipoična kiselina daje se intravenski, u količini od 300 do 600 mg dnevno, što je otprilike 1-2 ampule od 10 ml + 1 ampula od 20 ml 3% rastvora. Trajanje lečenja je 2-4 nedelje. Nakon toga nastavlja se terapija za održavanje u obliku uzimanja LA tableta. Dnevna doza održavajuće terapije je 300-600 mg dnevno.

Lipoična kiselina u tabletama se uzima 30 minuta prije obroka, guta se bez žvakanja i ispire sa malom količinom tekućine. Uzima se 300-600 mg ili 1 tableta jednom dnevno. Optimalna doza koja stvara odgovarajući terapeutski efekat je 600 mg dnevno, nakon što se doza može prepoloviti.

Za liječenje bolesti jetre i intoksikacija koriste se tablete od 25 mg ili 12 mg. Gutaju se. Za odrasle osobe doza je 50 mg do 4 puta dnevno. Djeca starija od 6 godina mogu ih piti do 3 puta dnevno. I tako redom do mjesec dana. Ako je potrebno, tretman se ponavlja nakon 1 mjeseca.

Za liječenje alkoholne i dijabetičke neuropatije koriste se tablete od 200, 300 i 600 mg. Potpuno se progutaju na prazan stomak, isperu vodom. pola sata prije doručka, do 600 mg dnevno. Liječenje započinje parenteralnom primjenom.

Simptomi predoziranja su mučnina, glavobolja, povraćanje, proliv i bolovi u trbuhu. Mogu se javiti alergijske reakcije: urtikarija, osip na koži, svrab, pa čak i anafilaktički šok. Prekomjerna upotreba lipoične kiseline može uzrokovati hipoglikemiju. Liječenje predoziranja je simptomatsko.

Uz povećanu osjetljivost tijela na lijek, mogu se primijetiti nuspojave. Na primjer, vrlo brzo ubrizgavanje lijeka u venu može se javiti osjećaj težine u glavi, otežano disanje i porast intrakranijalnog tlaka.

U teškim slučajevima nakon takve primjene lijeka mogu se pojaviti konvulzije, dvostruki vid, točkasti krvarenja, tromboflebitis, spontano krvarenje.

Pojačana osjetljivost ćelijskih receptora na lipoičnu kiselinu može izazvati razvoj hipoglikemije, u tom slučaju doza lijeka mora biti smanjena.

Tokom perioda uzimanja lijeka, neophodno je svesti na najmanju moguću mjeru konzumaciju alkohola, jer etilni alkohol neutralizira učinak ljekovitih supstanci.

Pacijenti s dijabetesom trebaju češće provjeravati razinu glukoze u krvi. Budući da istodobna primjena lipoične kiseline i hipoglikemijskih lijekova mogu izazvati nagli pad razine glukoze.

Lipoična kiselina daje se intravenski fiziološkom otopinom: 300-600 mg lijeka na 50-250 ml fiziološke otopine.

Kada se daje intramuskularno, doza na mjestu ubrizgavanja ne smije biti veća od 50 mg, što je ekvivalentno 2 ml otopine.

Pripravci tiokolatne kiseline slabe učinak citotoksičnih lijekova (na primjer, cisplatina), pa je njihova kombinirana primjena nemoguća.

LC povećava efikasnost hipoglikemijskih lekova, pa ih treba kombinovano koristiti pod budnim nadzorom.

LA i šećeri formiraju visoko rastvorljive komplekse. Stoga se pripravci tiokolne kiseline ne mogu kombinirati s fruktozom, glukozom, Ringerovom otopinom i drugim tvarima koje reagiraju sa SH-skupinama ili disulfidnim mostovima.

Pa smo rekli šta je lijek lipoična kiselina, upute za upotrebu, sastav, doziranje, analozi, gotovo smo zaboravili.

1) Tioktacid 600,
2) ,
3) Tialepta,
4) Berlition 300,
5) tiogamma,
6) Espa-lipon.

Sastav ovih lijekova uključuje i tiolsku kiselinu, tako da svi imaju iste kvalitete karakteristične za LA. Imajte na umu da prije kupnje bilo kojeg od ovih lijekova umjesto LK-a treba konzultirati svog ljekara. Imajte na umu da sama lipoinska kiselina, uporaba njenih analoga, zahtijeva konzultaciju s liječnikom i obavezno upoznavanje službenih uputstava koja se uvijek nalaze u kutiji s lijekom.

Julia Ermolenko, www.site
Google

- Dragi naši čitaoci! Označite pronađene pogreške pri upisu i pritisnite Ctrl + Enter. Pišite nam šta tamo nije u redu.
- Ostavite komentar ispod! Pitamo vas! Za nas je važno da znamo vaše mišljenje! Hvala! Hvala!

Alfa lipoična kiselina za mršavljenje

Dnevna doza varira od 25 mg do 200 mg, ovisno o količini suvišne težine. Preporučuje se podijeliti ga u 3 doze - prije doručka, odmah nakon vježbanja i prije posljednjeg obroka. Kako bi se pojačao učinak sagorijevanja masnoće, lijek se mora konzumirati s ugljikohidratnom hranom - datuljama, rižom, kašom ili heljdom.

Kada se koristi za mršavljenje, preporučuje se istodobna primjena lijekova na bazi l-karnitina. Da bi se postigao maksimalan efekat, pacijent treba redovno vežbati. Učinak lijeka koji sagorijeva masnoću pojačan je i vitaminima B skupine.

Cijena, sastav, oblik oslobađanja i pakiranje ljekarne Alpha lipoične kiseline

Preparati alfa lipoinske kiseline :

  • Dostupno u kapsulama od 12, 60, 250, 300 i 600 mg, 30 ili 60 kapsula po pakovanju. Cijena: od 202 UAH / 610 rub za 30 kapsula od 60 mg.

  • Aktivna komponenta : tioktična kiselina.
  • Dodatne komponente : laktoza monohidrat, magnezijum stearat, kroskarmeloza natrijum, skrob, natrijum lauril sulfat, silicijum dioksid.

Farmakološka svojstva

Izlaže antioksidacijska svojstva, pojačava učinke vitamina C i E i štiti ih od prevremenog propadanja. Prodire u sve ćelije i međućelijski prostor. Povećava brzinu metabolizma, olakšavajući proizvodnju energije i oporavak tijela nakon stresa i velikih opterećenja.

Pojavljuje izražena protuupalna svojstva, djelujući na unutarnje organe i u koži. Blokira stvaranje citokina - posrednika upale koji oštećuju stanice kože i dovode do preranog starenja. Štiti hepatocite i ima detoksikacijski učinak kod svih vrsta trovanja.

Stabilizira razmjenu šećera u stanicama, sprječavajući ga da se pridruži strukturnim proteinima kože. Zahvaljujući tome sprječava nastanak bora i pokreće proces nastavljanja elastičnosti kolagena. Vraća normalnu vlagu suvoj koži.

Reguliše razmjenu kolesterola i ugljikohidrata, smanjujući intenzitet peroksidacije masti u perifernim živcima. Poboljšava se snabdevanje krvi nervnim tkivom i sprovođenje impulsa. Omogućava adekvatan unos glukoze somatskim mišićnim vlaknima i povećava koncentraciju visoko molekularnih spojeva u njima.

Predoziranje

Ovisno o uzetoj dozi, mogu se primijetiti sljedeći efekti. :

  • Mučnina i povraćanje.
  • Glavobolja.
  • Psihomotorna uznemirenost i oslabljena svijest.
  • Grčevi.
  • Snižena glukoza u krvi
  • DIC sindrom.
  • Nedovoljnost vitalnih organa.

U slučaju uzimanja doze veće od 50 mg na 1 kg težine, hitna detoksikaciona terapija neophodna je u bolničkom okruženju. Uz lagano predoziranje, dovoljno je prestati uzimati lijek i ispirati želudac s puno vode.

Indikacije alfa lipoične kiseline

Recepcija je prikazana na :

  • Dijabetička i alkoholna neuropatija.
  • Akutno i hronično trovanje.
  • Hepatitis i ciroza.
  • Prevencija i lečenje ateroskleroze.
  • Alergodermatoza, psorijaza, ekcem, suva koža i bore.
  • Velike pore i ožiljci od akni.
  • Glatka koža.
  • Smanjeni energetski metabolizam zbog hipotenzije i anemije.
  • Prekomjerna težina.
  • Oksidativni stres.

Posebna uputstva

Ne preporučuje se dojenjem. Za vrijeme trudnoće upotreba lijeka je dopuštena ako očekivani učinak liječenja premaši potencijalnu opasnost za majku i plod. Pacijente sa dijabetesom treba pratiti zbog šećera u krvi.

Tokom terapije upotreba alkohola strogo je zabranjena. To može uzrokovati ubrzanje razvoja neuropatije. Koristite s oprezom u bolesnika s intolerancijom galaktoze i nedostatkom laktaze. Nema dokaza o smanjenju vremena reakcije pri kontroli opasnih mehanizama.

Interakcija

Uz istodobnu primjenu s drugim lijekovima, alfa lipoična kiselina:

  • Slabi učinak cisplatina.
  • Veže gvožđe i magnezijum, pa uzimanje lekova na osnovu njih mora biti prebačeno na veče.
  • Pojačava djelovanje inzulina i nehormonskih lijekova za smanjenje šećera u krvi. Uz blagi tijek dijabetesa, ponekad je potrebna potpuna ukidanje hipoglikemijskih sredstava.

Recenzije alfa lipoične kiseline

Pacijenti koji uzimaju lijek primjećuju početak vidljivih poboljšanja nakon završetka tijeka terapije. Posebno je efikasan u borbi protiv dijabetičkih neuropatija i kožnih bolesti povezanih s patologijama strukture kolagena. Često se spominju i pozitivni učinci na stabilizaciju šećera u krvi kod dijabetičara.

Bez obzira na osnovnu patologiju, mnogi pacijenti su izvijestili o poboljšanju općeg zdravlja, povećanju oštrine vida i normalizaciji rada srca. Nakon kursa uzimanja alfa-lipoinske kiseline, jedan broj ispitanika s patologijama jetre pokazao je izraženu pozitivnu dinamiku.

Oblici oslobađanja i sastav lijeka

Lipoična kiselina se proizvodi u obliku žuto-zelenih ili žutih tableta. Jedna obložena pilula uključuje:

  • lipoična kiselina 0,012 ili 0,025 g,
  • talk u prahu
  • stearinska kiselina
  • kalcijum stearat
  • skrob
  • šećer
  • glukoza.

Školjka se sastoji od:

  • vosak
  • titanijum-dioksid
  • magnezijum bazični karbonat,
  • aerosil
  • vazelin,
  • polivinilpirolidon,
  • talk u prahu
  • šećer
  • žuta boja.

Pakovanje - kartonska kutija u kojoj se nalazi 10, 20, 30, 40 ili 50 tableta, zatvorenih u blistere od 10 komada.

Takođe, lek se pravi u obliku rastvora za injekcije. 1 ml lijeka namijenjenog injekcijama sadrži:

  • lipoična kiselina - 5 mg,
  • etilendiamin
  • natrijum-hlorid
  • dinatrijeva so
  • voda za ubrizgavanje

U kartonskoj kutiji se nalazi 10 ampula od 1 ml.

Upute za upotrebu i doziranje

Tablete se uzimaju oralno nakon jela, bez žvakanja, sa malom količinom tekućine.

Standardna doza za osobu koja nema ozbiljnije bolesti je 0,05 g 3-4 puta dnevno. Za bolesti jetre indicirana je jednokratna doza od 0,075 g, a za bolesnike koji pate od dijabetesa dnevna doza ne smije biti veća od 0,6 g.

Lijek se propisuje i djeci starijoj od 6 godina u dozi od 0,012-0,025 g tri puta dnevno.

Pacijenti sa šećernom bolešću prilikom uzimanja lijeka trebali bi pratiti nivo glukoze u krvnoj plazmi. Terapija lijekovima se provodi ne duže od mjesec dana. Po potrebi se tretman ponavlja nakon dvonedeljne pauze.

Lipoična kiselina za injekcije koristi se intramuskularno u količini 2-4 ml 0,5% -tne otopine (0,01-0,02 g) jednom. Intravenski se lijek primjenjuje polako 0,3-0,6 g dnevno.

U vrijeme liječenja lijekom potrebno je odustati od upotrebe alkohola.

Analog, proizvođač

Tiolipon, Biosinteza771 Tiolepta, CanonfarmaRazlike: sastav, proizvođač, cijena1069 Espa Lipon, EsparmaRazlike: sastav, proizvođač, cijena765 Berlition, Berlin-ChemieRazlike: sastav, proizvođač, cijena757 Tioktacid, Meda PharmaRazlike: sastav, proizvođač, cijena1574 Toigamma, Verwag PharmaRazlike: sastav, proizvođač, cijena239 Okolipen, PharmastandartRazlike: sastav, proizvođač, cijena423 Tioktična kiselina - 0,012 g, 50 tableta, BiotekRazlike: Proizvođač39

Najjeftiniji analog lijeka je tioktična kiselina, koja ima isti sastav i efekat.

Ostavite Svoj Komentar