Poređenje inzulina: Lantus i Tujeo

Lantus i Tujeo pripadaju grupi hipoglikemijskih agenasa, analozi inzulina dugog djelovanja. Proizvode se u obliku otopine za potkožno davanje koje sadrži kiseli medij, koji osigurava potpuno otapanje inzulina glargin koji se nalazi u njemu. Nakon primjene započinje reakcija neutralizacije. Njegova posljedica je stvaranje mikroprecipitata. Nakon čega se aktivna supstanca postepeno oslobađa iz njih.

Glavne prednosti inzulina glargin u odnosu na inzulin izofan su:

  • duža adsorpcija,
  • nedostatak vršne koncentracije.

Doziranje produženog inzulina treba odabrati pojedinačno za svakog pacijenta.

Karakteristike Lantusa

1 ml lijeka sadrži inzulin glargin u količini od 3,6378 mg, što odgovara 100 IU humanog inzulina. Prodaje se u paketu od 2 vrste:

  • kartonsko pakovanje sa 1 bočicom kapaciteta 10 ml,
  • Uložak od 3 ml, upakovan u sistem OptiKlik ili konturne ćelije, 5 komada u kartonskoj kutiji.

Lantus je indiciran za upotrebu kod šećerne bolesti koja zahtijeva terapiju inzulinom. Daje se 1 put / dan, u isto vreme.

Lantus i Tujeo pripadaju grupi hipoglikemijskih agenasa, analozi inzulina dugog djelovanja.

Učinak lijeka počinje se primjećivati ​​1 sat nakon injekcije i u prosjeku traje 24 sata.

Kontraindikacije za njegovu upotrebu su:

  • preosjetljivost na komponente,
  • starost manja od 6 godina.

Ženama koje rađaju dijete, ovaj lijek treba propisati s oprezom.

Uz Lantus terapiju, može se razviti niz neželjenih reakcija:

  • hipoglikemija,
  • privremeno oštećenje vida,
  • lipodistrofija,
  • razne alergijske reakcije.

Lijek treba čuvati na temperaturi 2-8ºC na tamnom mjestu. Nakon početka upotrebe - na sobnoj temperaturi, ali ne višoj od 25ºS.


Uz terapiju Lantusom moguć je razvoj lipodistrofije.
Uz terapiju Lantusom moguć je razvoj privremenog oštećenja vida.
S terapijom Lantus može se razviti hipoglikemija.
S terapijom Lantus mogu se razviti različite alergijske reakcije.


Tujeo Karakteristično

1 ml Tujea sadrži 10,91 mg inzulina glargin, što odgovara 300 jedinica. Lijek je dostupan u patroni od 1,5 ml. Montirani su u jednokratne olovke za brizgalice opremljene brojačem doze. Prodaje se u pakiranjima koja sadrže 1, 3 ili 5 ovih olovaka.

Indikacija za upotrebu je dijabetes melitus koji zahtijeva terapiju inzulinom. Ovaj lijek ima dugotrajno djelovanje, traje do 36 sati, što omogućava variranje vremena ubrizgavanja do 3 sata u jednom ili drugom smjeru.

Ne preporučuje se pacijentima:

  • ima preosjetljivost na aktivnu supstancu ili pomoćne komponente,
  • mlađi od 18 godina (jer nema dokaza o sigurnosti kod dece).

Tujeo treba imenovati s oprezom u sljedećim uvjetima:

  • tokom trudnoće i dojenja,
  • u starosti
  • u prisutnosti endokrinih poremećaja,
  • sa stenozom koronarnih arterija ili krvnih sudova mozga,
  • s proliferativnom retinopatijom,
  • sa zatajenjem bubrega ili jetre.

Neželjene reakcije tijela koje se javljaju tijekom liječenja ovim lijekom podudaraju se s nuspojavama koje izazivaju lijekovi koji sadrže inzulin glargin u dozi od 100 PIECES / ml, na primjer, Lantus.


Tujeo se ne preporučuje djeci mlađoj od 18 godina.
Tujeo imenovanje treba obaviti s oprezom kod stenoze koronarnih arterija.
Tujeo primjenu treba obaviti s oprezom u slučaju proliferativne retinopatije.
Tujeo imenovanje treba obaviti s oprezom prilikom dojenja.
Tujeo primjenu treba obaviti s oprezom u slučaju bubrežne ili jetrene insuficijencije.
Tujeo imenovanje treba obaviti s oprezom tokom trudnoće.
Tujeo imenovanje treba obaviti s oprezom u prisustvu endokrinih poremećaja.





Poređenje lijekova

Unatoč činjenici da je u sastavu ovih lijekova uključena ista aktivna tvar, preparati Tujeo i Lantus nisu bioekvivalentni i nisu potpuno zamjenjivi.

Razmatrani lijekovi imaju nekoliko zajedničkih karakteristika:

  • istu aktivnu supstancu
  • isti oblik ispuštanja u obliku otopine za injekcije.

U čemu je razlika?

Ključne razlike između ovih lekova su sledeće:

  • sadržaj aktivne tvari u 1 ml,
  • proizvođač lijeka omogućuje upotrebu Lantusa kod pacijenata starih 6 godina, Tujeo - od 18 godina,
  • Lantus se može proizvesti u spremnicima ili bocama, Tujeo - samo u spremnicima.

Lantus je dostupan u spremnicima ili bočicama.

Koji je jeftiniji?

Lantus je jeftiniji lijek od Tujea. Na web stranici popularne ruske ljekarne pakiranje ovih lijekova za 5 patrona u olovkama šprica može se kupiti po sljedećim cijenama:

  • Tujeo - 5547,7 rub.,
  • Lantus - 4054,9 rubalja.

Istovremeno, 1 Lantus uložak sadrži 3 ml rastvora, a Tujeo - 1,5 ml.

Šta je bolje lantus ili tujeo?

Glavna prednost Tujea SoloStara je ta što unošenjem iste količine inzulina zapremina ovog lijeka iznosi 1/3 potrebne doze Lantusa. Zbog toga se smanjuje područje taloga, što dovodi do usporavanja oslobađanja.

Ovaj lijek karakteriše postepenije smanjenje koncentracije glukoze u plazmi tokom perioda odabira doze. U bolesnika sa dijabetesom tipa 2, kada se koristi, hipoglikemija se razvija rjeđe u usporedbi s pacijentima koji uzimaju inzulin u dozi od 100 IU / ml, posebno u prvih 8 tjedana.

Kod bolesti tipa 1 učestalost hipoglikemije tokom liječenja Tujeom i Lantusom identična je. Međutim, zabilježeno je smanjenje vjerojatnosti razvoja noćne hipoglikemije u početnoj fazi terapije.

Kako prebaciti s Lantusa na Tujeo i obrnuto?

Unatoč istoj aktivnoj supstanci, nemoguće je govoriti o potpunoj izmjenjivosti tih lijekova. Zamjena jednog proizvoda drugim treba obaviti u skladu sa strogim pravilima. U prvim tjednima upotrebe drugog lijeka važno je pažljivo praćenje metabolizma.

Prelaz u Tugeo iz Lantusa temelji se na jedinici po jedinici. Ako to nije dovoljno, treba koristiti veliku dozu.

Kod obrnutog prelaza, količina inzulina treba se smanjiti za 20%, uz daljnje prilagođavanje. To se radi kako bi se smanjila vjerovatnoća od razvoja hipoglikemije.

Upute za Tujeo SoloStar Što trebate znati o insulinu Lantus Idemo napraviti pravu injekciju inzulina! Dio 1

Pregledi pacijenata

Jeanne, 48 godina, Murom: "Svake noći stavljam injekcije Lantusu. Zbog toga količina šećera u mojoj krvi ostaje normalna tokom noći i tokom cijelog narednog dana. Važno je strogo poštovati vrijeme ubrizgavanja, jer je terapijski učinak već završen do kraja dana."

Egor, 47 godina, Nižni Novgorod: "Smatram da je volumen ubrizgavanja velika prednost za Tujeo. Selektor špric-olovke pruža pogodnu dozu. Želim napomenuti da su nakon što je počeo da ubrizgava ovaj lijek skokovi šećera prestali."

Svetlana, 50 godina: "Prebacila sam se s Lantusa na Tujeo, pa mogu uporediti ova dva lijeka: kada se koristi Tujeo, šećer se miruje i nema neugodnih senzacija tokom injekcije, kao što je to često bio slučaj sa Lantusom."

Glavna prednost Tujea SoloStara je ta što unošenjem iste količine inzulina zapremina ovog lijeka iznosi 1/3 potrebne doze Lantusa.

Recenzije ljekara o Lantusu i Tujeu

Andrey, 35 godina. Moskva: "Smatram da su Tujeo i Lantus preferirani u poređenju s preparatima izofan inzulina, jer oni osiguravaju odsustvo snažnih vrhova koncentracije inzulina u krvi."

Alevtina, 27 godina: "Preporučujem svojim pacijentima da koriste Tujeo. Uprkos činjenici da je njegov nedostatak visoka cijena ambalaže, jedna olovka duže traje zbog veće koncentracije."

Primjena inzulina

Kada sam davao injekciju Lantusu, vrlo često su se pojavile neprijatne senzacije - peckanje, trnjenje. Sa uvođenjem Tujea, ne postoji ništa slično.

U stvari, nisam imao pritužbi na Lantus. Znala je njezinu dozu, šećer je normalan, činilo se, šta još treba za sreću? Ali sve je relativno.

Na Tujeu se šećer zadržava ravnomjerno, hipo se događaju rjeđe nego kod Lantusa, ne primjećuju se i snažni skokovi, što je vrlo važno za dobru kompenzaciju. Općenito, stabilnost.

Napomenuo sam i da je upotrebom Lantusa, postepeno smanjivanje doze bilo vrlo teško. Morala sam ga vrlo sporo smanjiti za jedno vreme, i dalje mi je to revoltiralo organizam i šećer je malo porastao, ali nakon nekog vremena se vratio u normalu.

Na Tujeu se pokazalo da je to lakše. Smanjio sam dozu tokom čitavog perioda upotrebe za 4 jedinice. U početku se smanjila za 1 jedinicu, a zatim za 2 jedinice i tijelo se brzo naviknulo na nove količine.

Ali postoji jedan neugodan deo - ovo je prelazak sa jednog inzulina na drugi.

Prešao sam na Tujeo jer Lantus više neće biti izdat u klinici, a moj liječnik je rekao da je to moderniji i napredniji inzulin.

Prešla sam već 2 puta. Prvi put nije Tujeo išao, šećer za 2,5 nedelje nije pao ispod 9-11, iako sam povećao dozu i duge i kratke. Kao rezultat toga, prestrašio se jedne večeri, ubrizgavao je dobri stari Lantus i, čudo! šećera 5,7, koliko se sjećam sada.

Prošlo je nekoliko meseci i odlučio sam da još uvek nemam izlaza i probao drugi put Tujeo i pah, pah, pah, pola godine sve je u redu.

Za svakoga je, naravno, sve individualno. Tujeo mi se više sviđa kao Lantus, jer je to vrlo ravna baza s kojom se „lako raditi“.

Pogledajte video: How to use SoloStar Pen for Injecting Lantus Glargine and Apidra Glulisine Insulin (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar