Glukokortikoidni pripravci: indikacije i kontraindikacije za upotrebu, predoziranje i moguće nuspojave

Pojačana nervna razdražljivost.

Iz kardiovaskularnog sistema:

Tromboza dubokih vena.

Iz probavnog sistema:

Steroidni čir na želucu i crevima.

Krvarenje iz probavnog trakta.

Masna degeneracija jetre.

Iz osjetila:

Posteriorna subkapsularna katarakta.

Iz endokrinog sistema:

Inhibicija funkcije i atrofija kore nadbubrežne kore.

Na dijelu kože:

Iz mišićno-koštanog sistema:

Prelomi i aseptična nekroza kostiju.

Usporavanje rasta kod djece.

Iz reproduktivnog sistema:

Nepravilnosti menstruacije.

Kršenja seksualnih funkcija.

Odložen seksualni razvoj.

Sa strane laboratorijskih pokazatelja:

Zadržavanje natrijuma i vode.

Pogoršanje hroničnih zaraznih i upalnih procesa.

LOKALNI Nuspojave.

Kandidoza usne šupljine i ždrijela.

Suvoća i peckanje nosne sluzokože i ždrijela.

Perforacija nazalnog septuma.

Suzbijanje hipotalamo-hipofize-adrenalne ose (HPA)

Suzbijanje HPA jedan je od opasnijih efekata upotrebe steroida. Sposobnost reagiranja na globalni fiziološki stres (na primjer, tijekom operacije ili traume) može biti oslabljena, što pacijenta dovodi u opasnost od hipotenzije i hipoglikemije. Simptomi uključuju poremećaje u ponašanju, mučninu, posturalnu hipotenziju i hipoglikemiju. Rizik od pojave ovisi o doziranju, trajanju i režimu liječenja, mada su mogući i drugi faktori. Postoje značajne individualne razlike u učincima terapije steroidima. Neki su pacijenti imali supresiju HPA kada su koristili 15 miligrama prednizona dnevno uzimanih nekoliko tjedana, dok drugi nisu pokazali znakove supresije HPA uprkos korištenju viših dnevnih doza tokom dužih razdoblja. Stoga je teško predvidjeti rizik od supresije HPA kod određenog pacijenta na osnovu isključivo doziranja i trajanja terapije. Planiranje doze utiče na stepen supresije HPA. Fiziološke doze glukokortikosteroida (5-7,5 miligrama prednizona) uzimane ujutro ne uzrokuju suzbijanje HPA, ali ako se iste doze daju i noću, normalno potiskuje svakodnevno lučenje kortizola. Doze iznad fiziološkog nivoa počinju da pokazuju inhibicijsko dejstvo posle otprilike mesec dana. Uz terapiju svaki drugi dan (dvodnevna doza se uzima u 8 sati ujutro svaki drugi dan), nema klinički značajne supresije HPA. Također, ciklični programi petodnevne terapije u trajanju od 2 do 4 tjedna ne dovode do supresije. Međutim, ciklus dvonedeljne terapije i dvonedeljni prekid terapije dovode do suzbijanja HPA. Dnevna farmakološka doza glukokortikosteroida uzeta ujutro stvara manje suzbijanja HPA od iste doze podijeljena i uzeta u toku dana.

Oporavak HPA može nastupiti u roku od 12 mjeseci. Funkcija hipotalamo-hipofize vraća se prva 2-5 mjeseci nakon prekida terapije, a očituje se pojavom u plazmi normalne razine adrenokortikotropnog hormona (ACTH). Znakovi adrenalnog oporavka počeće da se pojavljuju nakon 6–9 meseci, sa normalnim nivoom kortizola. Maksimalni adrenalni odgovor na ACTH ne može se pojaviti ranije od 9-12 meseci nakon prekida terapije. Ne postoji dokazana metoda za ubrzavanje oporavka normalne HPA funkcije.

Čini se da porast razine ACTH ne ubrzava oporavak nadbubrežne žlijezde. Vrlo je teško procijeniti koliko dugo će trajati klinički važno odsustvo nadbubrežnog odgovora. Zbog značajnih individualnih karakteristika pacijenata, nije bilo moguće utvrditi pouzdanu podudarnost između stepena supresije HPA i koncentracije kortizola u krvi. Da bi se riješio ove nesigurnosti, HPA testiranje osi postaje važno donošenje odluke. Od različitih testova (hipoglikemija izazvana insulinom itd.), Najčešće se koristi test ACTH, pa se njegovi rezultati dobro povezuju s nivoom kortizola izmjerenim tokom stresa nakon operacije. Određuje se koncentracija kortizola, a zatim se ubrizgava jedna ampula (250 mug) sintetičkog ACTH (cosintropin). Koncentracija kortizola mjeri se u uzorcima krvi uzetim nakon 30 i 60 minuta. Unatoč činjenici da ovaj test daje određeni postotak lažno pozitivnih rezultata, mnogi misle da je mnogo prikladnije i sigurnije u usporedbi s hipoglikemijom izazvanom inzulinom - testom koji se smatra "zlatnim standardom" za HPA test.

Predlaže se da test upotrebom hormona koji oslobađa kortikotropin (CRH) kombinira osjetljivost testa za hipoglikemiju izazvanu inzulinom i pogodnost ACTH testa. Iako je važno na vrijeme otkriti supresiju HPA, to nije jedini faktor koji određuje sposobnost pacijenata koji su podvrgnuti kortikosteroidnoj terapiji da adekvatno reagiraju na stres. Neki pacijenti imaju hipotenzivni odgovor uprkos odsustvu supresije HPA osi, a pacijenti sa potisnutim HPA možda nemaju kliničke znakove nadbubrežne insuficijencije.

Kod bolesnika sa hipotireoidizmom, cirozom, hipoalbuminemijom, kao i kod starijih pacijenata, dejstvo glukokortikosteroida može biti pojačano.

Prilikom propisivanja glukokortikosteroida tijekom trudnoće potrebno je uzeti u obzir očekivani terapeutski učinak za majku i rizik od negativnih učinaka na fetus, jer primjena ovih lijekova može dovesti do poremećaja rasta ploda, nekih oštećenja u razvoju (rascjep nepca), atrofije kore nadbubrežne žlijezde (u trećem tromjesečju) trudnoća).

Kod djece i odraslih koji uzimaju glukokortikosteroide, zarazne bolesti poput ospica i vjetroze mogu biti teške.

Pacijentima koji uzimaju imunosupresivne doze glukokortikosteroida kontraindicirana je primjena živih vakcina.

Osteoporoza se razvija kod 30-50% pacijenata koji dugo vremena uzimaju sistemske glukokortikosteroide (oralni ili injekcijski oblici doziranja). U pravilu su pogođeni kičma, karlične kosti, rebra, ruke, stopala.

Steroidni ulkusi tijekom liječenja glukokortikosteroidima mogu biti asimptomatski ili asimptomatski, manifestujući krvarenje i perforaciju. Zbog toga će pacijenti koji primaju dugoročne oralne glukokortikosteroide periodično biti podvrgnuti fibroezofagogastroduodenoskopiji i analizi okultne krvi fekalija.

Kod različitih upalnih ili autoimunih bolesti (reumatoidni artritis, sistemski eritematozni lupus i bolest creva) mogu se javiti slučajevi steroidne rezistencije.

Istodobnom primjenom glukokortikosteroida s drugim lijekovima mogu se primijetiti sljedeći efekti:

S antacidima - smanjena apsorpcija glukokortikosteroida.

Uz barbiturate, heksamidin, difenin, karbamazepin, difenhidramin i rifampicin - ubrzana biotransformacija glukokortikosteroida u jetri.

Sa izoniazidom i eritromicinom - usporavanje biotransformacije glukokortikosteroida u jetri.

Sa salicilatima, butadionom, barbituratima, digitoksinom, penicilinom i kloramfenikolom - povećana eliminacija ovih lijekova.

Sa izoniazidima - mentalni poremećaji.

Sa rezervinskim, depresivnim stanjima.

Sa tricikličkim antidepresivima - povišen intraokularni pritisak.

S adrenergičkim agonistima - pojačano djelovanje ovih lijekova.

Uz teofilin - razvoj kardiotoksičnih efekata i pojačano protuupalno djelovanje glukokortikosteroida.

Uz diuretike, amfotericin, mineralokortikoide - povećan rizik od hipokalemije.

Uz indirektne antikoagulanse, fibrinolitike, butadione, ibuprofen i etakrinsku kiselinu - hemoragične komplikacije.

Sa indometacinom i salicilatima - ulcerozne lezije probavnog trakta.

Sa paracetamolom - povećana toksičnost ovog lijeka.

Uz azatioprin, povećani rizik od miopatija, katarakte.

Merkaptopurinom je moguće povećati koncentraciju mokraćne kiseline u krvi.

Uz hingamin - moguće je povećati neželjene efekte ovog lijeka (dermatitis, miopatija, neprozirnost rožnice).

Uz metandrostenolon - povećani terapeutski i nepoželjni efekti glukokortikosteroida.

Uz androgene i pripravke željeza - povećana eritropoeza zbog povećane sinteze eritropoetina.

Sa lijekovima za snižavanje šećera - smanjenje učinkovitosti ovih lijekova.

Inhalacijski glukokortikosteroidi dugog djelovanja i β2 -adrenomimetici imaju komplementarni učinak i sinergizam. Teofilin može pojačati protuupalno delovanje inhalacionih glukokortikosteroida.

Pri korištenju glukokortikosteroida potrebno je postići maksimalnu terapijsku korist s minimalnim štetnim efektima. U većini slučajeva steroidi ne liječe bolest, već suzbijaju ili mijenjaju upalni i imunološki odgovor i smanjuju simptome bolesti. Stoga se očekivane terapijske koristi i potencijalni rizici trebaju pažljivo odmjeriti. Rizik je zanemariv kratkim tijekom terapije (7-14 dana), čak i uz primjenu visokih doza, što u nekim situacijama može biti vrlo učinkovito (na primjer, kod akutne astme). Pojačani apetit i euforija glavne su nuspojave kratkim tečajevima. Nema dugoročnih posljedica. Odluka o započinjanju dužeg tečaja steroida zahtijeva uzimanje u obzir gore opisanih rizika.

Kortikosteroidi se uglavnom razlikuju u trajanju i stepenu djelovanja. Sredstva koja djeluju brzo, imaju manju vjerojatnost suzbijanja HPA osi, posebno ako se jutarnja doza s malim dozama koristi kao dio režima svaki drugi dan. Sredstva koja djeluju sporo, preferiraju se u situacijama kada se trebaju koristiti velike doze. Mineralokortikoidno djelovanje lijeka je poželjno za insuficijenciju nadbubrežne žlijezde, ali ne i za značajne upalne procese ili imunoreaktivnost. Bez obzira na odabrani lijek, neophodno je nastaviti s nesteroidnom terapijom, ako to omogućava upotrebu minimalne doze kortikosteroida.

Prednizon se najčešće koristi među glukokortikosteroidima. Njegov kratak poluživot i niska cijena čine ovaj lijek najkorisnijim u imunosupresivnom i protuupalnom djelovanju. Prednizon je aktivni jetreni metabolit prednizona i koristi se u slučaju problema sa jetrom. Deksametazon je otprilike sedam puta jači od prednizona i ima poluživot od 24 sata. To je korisno za testiranje HPA osi. Hidrokortizon (kortizon), lek oko četiri puta manje moćan od prednizona. Koristi se uglavnom u farmakološkim dozama za dodatnu terapiju kod pacijenata sa suzbijanjem HPA. Florinef (9-alfa-fluorohidroksikortizon) je moćan mineralokortikoid (gotovo bez glukokortikoidnog efekta), a koristi se prvenstveno za nadomjesnu terapiju za kortikalnu insuficijenciju nadbubrežne žlijezde.

Teoretski, upotreba ACTH bi izgledala privlačno jer bi se izbjeglo suzbijanje HPA, ali ACTH također potiče neželjeni mineralokortikoidni i androgeni odgovor. Pored toga, nije poznato koji će se glukokortikoidni odgovor dobiti od primijenjene doze. Ove neugodnosti ograničavaju upotrebu ACTH-a.

Izbor šeme: svakodnevno ili svaki drugi dan

U liječenju većine bolesti za koje je potrebna terapija kortikosteroidima (astma, sarkoidoza i druge), uspješno se primjenjuje shema svaki drugi dan, iako često na početku terapije treba biti svakodnevna. Važne prednosti režima svaki drugi dan su prevencija značajnog suzbijanja osi HPA i minimiziranje rizika od Cushingoida bez značajnog gubitka protuupalnog djelovanja. Rizik većine gore opisanih nuspojava smanjuje se ili potpuno uklanja primjenom sheme svaki drugi dan.

Svakodnevni režim ne može sprečiti suzbijanje osi HPA ako se, na primer, za terapiju koristi deksametazon. Pored toga, strogo se treba pridržavati režima liječenja. Nepoštivanje rasporeda ili varijacija doze prvog dana ne sprečava suzbijanje HPA.

Svakodnevna kortikosteroidna terapija koristi se za pogoršanja bolesti i za liječenje određenih bolesti na koje može utjecati samo dnevni režim (na primjer, vremenski arteritis, pemphigus vulgaris). U slučaju da je dnevni režim neizbježan, suzbijanje HPA može se minimizirati ako se puna dnevna doza uzima ujutro, u najmanjoj mogućoj dozi. Režim jednostruke doze gotovo je jednako efikasan kao i režim pojedinačne doze. Međutim, za razliku od sheme svaki drugi dan, rizik od razvoja Cushingovog sindroma je veći.

Prelaz sa svakodnevnog na svaki drugi dan

Većina pacijenata koji imaju pozitivnu dinamiku u svakodnevnoj terapiji kandidati su za prelazak na režim svaki drugi dan (izuzeci, vidi gore). To vam omogućava prelazak na manje bolnu shemu bez gubitka kontrole nad bolešću. Za razliku od smanjenja doze, ukupna uzeta doza se ne mijenja. Prelaz se vrši postupnim povećanjem doze prvog dana i smanjenjem doze drugog dana, dok se dvostruka doza ne uzme svaki drugi dan, bez dodatnih lijekova intermedijarnog dana.

Brzina prijelaza ovisi o aktivnosti osnovne bolesti, trajanju terapije, stupnju supresije HPA-e i kliničkom statusu pacijenta. Približna shema prijelaza sastoji se u povećanju doze prvog dana i smanjenju doze drugog dana u koracima od 10 miligrama prednizona (ili njegovog ekvivalenta) kada je dnevna doza bila veća od 40 miligrama, a u koracima od 5 miligrama, kada je dnevna doza bila od 20 do 40 miligrama. Kod doze ispod 20 miligrama, korak bi trebao biti 2,5 miligrama. Interval između promjena kreće se od 1 dana do nekoliko tjedana i određuje se empirijski na temelju kliničkog odgovora pacijenta. Važno je imati na umu da većina pacijenata koji svakodnevno uzimaju kortikosteroide duže od 2-4 tjedna ima supresiju HPA.

Smanjenje doze i prekid terapije

Nagli prekid kortikosteroidne terapije koji traje duže od mjesec dana s dozom većom od 20-30 miligrama prednizona dnevno može dovesti do naglog pogoršanja osnovne bolesti ili dovesti do simptoma povlačenja. Ne postoje dokazani načini za ubrzanje HPA oporavka. Potrebno je kontrolirati manifestacije bolesti i empirijski smanjiti doziranje, promatrajući naglo pogoršanje bolesti ili znakove nadbubrežne insuficijencije (posturalna hipotenzija, slabost i gastrointestinalna disfunkcija).

Empirijski pristup smanjenju doze na fiziološku razinu jest promjena u povećanju od 10 miligrama prednizona ili njegovog ekvivalenta svaka 1-3 tjedna ako je početna doza veća od 40 miligrama dnevno. Ako je doza bila manja od 40 miligrama, korak je 5 miligrama.Nakon postizanja fiziološke doze prednizona (5-7,5 mg) pacijent se može prebaciti na 1 mg tableta prednizona ili ekvivalentnu dozu hidrokortizona, tako da se može smanjiti doza u manjim koracima. Daljnja nedeljna ili dvonedeljna smanjenja mogu se zatim izvesti u koracima od 1 miligram.

Tijekom procesa smanjenja doze, neki pacijenti razvijaju apstinencijski sindrom, karakteriziran depresijom, mijalgijom, artralgijom, anoreksijom, glavoboljom i mučninom. Studije nisu uspjele utvrditi vezu između ovih simptoma i razine kortizola ili 17-hidroksikortikosteroida. U većini slučajeva žalbe su se javljale kada su nivoi bili normalni. Odgovor HPA bio je normalan i kod mnogih ovih pacijenata. Mehanizmi odgovorni za ovaj sindrom nisu poznati, ali čini se da su povezani sa brzinom kojom je doziranje smanjeno.

Identifikacija nadbubrežne insuficijencije izazvana steroidnom terapijom

Kada čekate na stres (uključujući i tijekom kirurških intervencija) važno je znati stanje osi HPA i hoće li biti potrebna dodatna steroidna terapija. Kao što je ranije napomenuto, vrlo je teško predvidjeti početak i trajanje supresije HPA, što testiranje HPA osi čini korisnim u odlučivanju da li će pacijentu biti potrebna dodatna steroidna terapija. U ovom slučaju, cosintropin test (sintetski ACTH) je pogodan, siguran i efikasan način ispitivanja HPA osi. Ako je koncentracija kortizola nakon 60 minuta veća od 18 mug / dL ili dolazi do povećanja s početne razine barem 10 mug / dL, tada je nadbubrežni odgovor dovoljan tako da pacijent može podnijeti stres ekvivalentan općoj anesteziji. Ispitivanje se može izvesti koristeći 100 šolju CRH intravenski. Ako pacijent nema adekvatan nadbubrežni odgovor, potrebno je provesti dodatnu kortikosteroidnu terapiju za prevladavanje akutnog stresa. Najčešće se koristi hidrokortizon. Ovisno o težini stresa, koristi se 100-400 miligrama hidrokortizona dnevno u nekoliko doza. Donja granica raspona doze (100 miligrama) odgovara stresu u slučaju gastrointestinalnog poremećaja, gripe ili vađenja zuba. U slučaju jakog stresa (traume ili operacije), pacijentu treba davati 100 miligrama hidrokortizona parenteralno svakih 6-8 sati. Unaprijed pripremljena šprica koja sadrži 4 miligrama deksametazona treba se koristiti za parenteralnu upotrebu u hitnim situacijama, ako hitna medicinska pomoć nije dostupna, pacijent je u nesvijesti ili ne može oralno uzimati steroide.

Steroide treba primjenjivati ​​s oprezom kod pacijenata na čije mentalno stanje ili inteligenciju može utjecati zbog rizika od suzbijanja HPA. Pacijenti koji uzimaju kortikosteroidni režim svaki drugi dan trebali bi dobiti upute o važnosti pridržavanja režima i uzimanja lijeka prije 8 sati ujutro, kako bi se rizik od suzbijanja HPA sveo na minimum. Pacijente treba obavijestiti o potrebi povećanja doze ako postoji stres ili bolest tokom čitavog tijeka kortikosteroidne terapije. Pacijenti trebaju razumjeti potrebu da se obrate liječniku i povećaju dozu lijeka ako su izloženi fizičkom ili psihičkom stresu.

Mnogi pacijenti se boje prestanka terapije steroidima ili odbijaju smanjiti dozu steroida zbog straha od ponovne pojave osnovne bolesti. Potreban je detaljan pregled nuspojava dugotrajne terapije da bi se objasnila potreba za smanjenjem doza i poželjnost konačnog zaustavljanja kortikosteroida.U slučajevima kada je potrebna svakodnevna terapija visokim dozama, štetni mentalni efekti (uključujući Cushingov sindrom) mogu se umanjiti obavještavanjem pacijenta o vjerojatnosti njihove pojave i reverzibilnosti.

Osnovni, anti-upalni lijekovi, sporo djeluju: metotreksat, sulfasalazin, klorokvin, auronofin

Metotreksat koncentrat za pripremu otopine za injekciju, liofilizat za pripremu otopine za injekciju, rastvor za injekcije, tablete, obložene tablete - antitumorsko sredstvo - antimetabolit.

Mehanizam delovanja. Antitumorsko, citostatsko sredstvo antimetabolitske skupine inhibira dihidrofolat reduktazu koja sudjeluje u obnovi dihidrofolatne kiseline do tetrahidrofolatne kiseline (nosača fragmenata ugljika potrebnih za sintezu purinskih nukleotida i njihovih derivata).

Inhibira sintezu, obnavljanje DNK i mitozu ćelija. Posebno su osjetljivi na djelovanje tkiva koje se brzo razmnožavaju: ćelije malignih tumora, koštane srži, embrionalne stanice, epitelne ćelije crijevne sluznice, mjehura i usne šupljine. Uporedo sa antitumorskim učinkom ima i imunosupresivno dejstvo.

Farmakokinetika Oralna apsorpcija ovisi o dozi: kada se uzima 30 mg / m2 dobro se apsorbira, prosječna bioraspoloživost iznosi 60%. Apsorpcija se smanjuje ako se uzima u dozama većim od 80 mg / m2 (za koje se vjeruje da nastaju zbog zasićenja).

U djece s leukemijom apsorpcija se kreće od 23 do 95%. TCmax - 40 min-4 h oralnim i 30-60 min - sa i / m davanjem. Hrana usporava apsorpciju i smanjuje Cmax. Komunikacija s proteinima plazme - oko 50%, uglavnom s albuminom. Zapremina distribucije - 0,18 l / kg.

Kada se uzima u terapijskim dozama, bez obzira na put primjene, on praktično ne prodire u BBB (nakon intratekalne primjene u CSF-u postižu se visoke koncentracije). Prodire u majčino mlijeko.

Nakon oralne primjene, dijelom se metabolizira crijevna flora, glavni dio - u jetri (bez obzira na put primjene) uz stvaranje farmakološki aktivnog oblika poliglutamina, koji također inhibira sintezu dihidrofolata reduktaze i timidina.

T1 / 2 kod pacijenata koji su primali manje od 30 mg / m2 lijeka u početnoj fazi je 2-4 sata, a u završnoj (koja je dugačka) - 3-10 sati kada se koristi mala i 8-15 sati kada se koristi velike doze lijeka. Kod hroničnog zatajenja bubrega obje se faze eliminacije lijeka mogu značajno produžiti.

Izlučuje se uglavnom putem bubrega u nepromijenjenom obliku glomerularnom filtracijom i tubularnom sekrecijom (iv primjena 80-90% izluči se u roku od 24 sata), do 10% se izluči žuči (s naknadnom reapsorpcijom u crijevu). Povlačenje lijeka u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, izraženo ascitesom ili transudatom, znatno se usporava. Uz opetovano davanje, akumulira se u tkivima u obliku poliglutamata.

Indikacije. Rak dojke, epidermoidni rak glave i vrata, rak pluća (sitnoćelijska i ne-sitna ćelija), trofoblastični tumori (horionepiteliom maternice, cistični drift, uključujući razaranje), rak grlića maternice, rak jajnika, rak mokraćnog mjehura, rak debelog crijeva, rak jednjak, rak želuca, rak gušterače, rak testisa, akutna limfoblastna leukemija, leukemijska infiltracija meninga (prevencija i liječenje), akutna mijeloidna leukemija, ne-Hodgkinov limfom (prije svega limfosarkom, posebno u djece i Burkittov limfom), lim fogranulomatoza, gljivična mikoza, nemetastatski osteosarkom, sarkom mekih tkiva, rak meninga.

Teški oblici psorijaze, psorijatični artritis, reumatoidni artritis, dermatomiozitis, SLE, ankilozirajući spondilitis.

Kontraindikacije Preosjetljivost, imunodeficijencija, trudnoća, dojenje.

U liječenju psorijaze i reumatskih bolesti (izborno): teška inhibicija hematopoeze koštane srži, teška jetrena / bubrežna insuficijencija.

S oprezom. Ascites, dehidracija, opstruktivne bolesti gastrointestinalnog trakta, pleuralni ili peritonealni izljev, hronično bubrežno zatajenje, parazitske i zarazne bolesti virusne, gljivične ili bakterijske prirode - rizik od razvoja teške generalizirane bolesti (trenutno ili nedavno prenesena, uključujući nedavni kontakt s pacijentom) - herpes simplex, herpes zoster herpes (viremična faza), kozica, ospice, amebijaza, strongyloidoza (identifikovana ili sumnja), giht (uključujući anamnezu) ili nefrourolitijaza urata (uključujući anamnezu), infekcije i upale ix oralne sluznice, povraćanje, proljev (gubitak tekućine zbog teških povraćanje i proljev može dovesti do povećanja toksičnosti metotreksata), čir na želucu i 12 dvanaestopalačnom crevu, ulcerozni kolitis, prije kemoterapije ili radioterapije, astenija.

U liječenju zloćudnih novotvorina (izborno): acidurija (pH urina manji od 7), inhibicija hematopoeze koštane srži.

Doziranje Iznutra, intramuskularno, intravenski, intravenski ili intratekalno (zabranjeno je koristiti lijek s konzervansom koji sadrži benzil alkohol za intratekalnu primjenu i terapiju velikim dozama).

Tablete se uzimaju oralno prije jela, bez žvakanja. Doze i razdoblja liječenja postavljaju se pojedinačno, ovisno o režimu kemoterapije, indikacijama, režimu liječenja, „reakciji pacijenta“ i toleranciji, izračunato na osnovi površine tijela ili tjelesne težine.

Doze veće od 100 mg / m2 primjenjuju se samo intravenski (otopina ili koncentrat prethodno se razrjeđuje s 5% -tnom otopinom dekstroze (10 mg - 0,5-1 l otopine dekstroze) i pod pokrovom kalcijevog folinata.

Kod reumatoidnog artritisa: početna doza je obično 7,5 mg jednom tjedno ili 2,5 mg svakih 12 sati (samo 3 puta sedmično). Da bi se postigao optimalan učinak, tjedna doza se može povećati (ne više od 20 mg), a zatim se doza treba smanjiti na najmanju efikasnu.

Kod psorijaze početne doze su oralno, i.v. ili iv, 7,5-25 mg / tjedno, jednom ili 2,5 mg u intervalima od 12 sati 3 puta tjedno dok se ne postigne adekvatan učinak, ali ne veći od 30 mg / tjedno. Doza se obično povećava postepeno, kad se postigne optimalan učinak, doza se počinje smanjivati ​​na najmanju efikasnu.

Nuspojava.Iz hemopoetskih organa: leukopenija i trombocitopenija, pancitopenija, anemija (uključujući aplastičnu), neutropenija, agranulocitoza, eozinofilija, limfadenopatija, limfoproliferativne bolesti, hipogammaglobulinemija.

Iz probavnog sistema: anoreksija, mučnina, povraćanje, stomatitis, gingivitis, faringitis, enteritis, erozne i ulcerozne lezije i krvarenja iz gastrointestinalnog trakta (uključujući melenu, hemathemezu), hepatotoksičnost (akutni hepatitis, fibroza i ciroza jetre, zatajenje jetre, povećana hipoalbuminemija, aktivnost "jetrenih" transaminaza), pankreatitis.

Iz nervnog sistema: glavobolja, pospanost, disartrija, afazija, hemipareza, pareza, konvulzije, kada se koriste u visokim dozama - prolazno kršenje kognitivnih funkcija, emocionalna labilnost, neobična kranijalna osjetljivost, encefalopatija (uključujući leukoencefalopatiju).

Na dijelu kože: eritematski osip, svrbež kože, urtikarija, fotoosjetljivost, oslabljena pigmentacija kože, alopecija, ekhimoza, telengiektazija, akne, furunkuloza, multiformni eritem (uključujući Stevens-Johnsonov sindrom), toksična epidermalna nekroliza, ulceracija i nekroza kože, eksfoli.

Sa strane organa vida: konjuktivitis, oštećenje vida (uključujući prolazno sljepilo).

Iz respiratornog sistema: rijetko - plućna fibroza, respiratorno zatajenje, alveolitis, intersticijski pneumonitis (uključujući fatalni), KOPB.

Iz CCC-a: perikarditis, perikardni izliv, snižen krvni pritisak, tromboembolija (uključujući arterijsku trombozu, cerebralnu vaskularnu trombozu, trombozu dubokih vena, trombozu retinalnih vena, tromboflebitis, plućnu emboliju).

Iz genitourinarnog sistema: teška nefropatija ili zatajenje bubrega, azotemija, cistitis, hematurija, proteinurija, oslabljena sperma i ovogeneza, prolazna oligospermija, smanjeni libido, impotencija, dismenoreja, vaginalni iscjedak, ginekomastija, neplodnost, pobačaj, smrt ploda, oštećenja u razvoju ploda.

Iz mišićno-koštanog sistema: artralgija, mialgija, osteoporoza, osteonekroza, prelomi.

Infekcije: po život opasne oportunističke infekcije (uključujući pneumocistisnu pneumoniju), CMV (uključujući CMV pneumoniju), sepsu (uključujući fatalnu), nokardiozu, histoplazmozu, kriptokokozu, infekcije izazvane Herpes zoster i Herpes simplex (uključujući distribuirano).

Ostalo: vaskulitis, dijabetes melitus, limfom (uključujući reverzibilni), sindrom lize tumora, nekroza mekih tkiva, anafilaktoidne reakcije, iznenadna smrt.

U liječenju reumatoidnog artritisa: više od 10% - povećana aktivnost transaminaza jetre, mučnina, povraćanje, 3-10% - stomatitis, trombocitopenija (manje od 100 hiljada / μl), 1-3% - osip na koži, svrab, dermatitis, proliv, alopecija, leukopenija ( manje od 3000 / µl), pancitopenija, vrtoglavica, intersticijski pneumonitis, ostali - smanjeni hematokrit, glavobolja, infekcije (uključujući gornji respiratorni trakt), anoreksija, artralgija, bol u grudima, kašalj, disurija, nelagoda u očima, krvarenja iz nosa, groznica, prekomerno znojenje, zujanje u ušima, vaginalni iscjedak.

U liječenju psorijaze: alopecija, fotoosjetljivost, peckanje na koži, rijetko - bolni erozivni plakovi na koži.

U liječenju maloljetničkog reumatoidnog artritisa: povećana aktivnost transaminaza jetre (14%), disfunkcija gastrointestinalnog trakta (11%), uključujući mučnina, povraćanje, proliv, stomatitis (2%), leukopenija (2%), glavobolja (1,2%), alopecija (0,5%), vrtoglavica (0,2%), osip na koži (0,2%).

Predoziranje Liječenje: uvođenje specifičnog antidota - kalcijevog folinata, ako je moguće odmah, po mogućnosti unutar prvog sata, u dozi koja je jednaka ili veća od doze metotreksata, sljedeće doze se primjenjuju prema potrebi, ovisno o koncentraciji metotreksata u serumu. Kako bi se spriječilo taloženje metotreksata i / ili njegovih metabolita u bubrežnim tubulima, tijelo je hidrirano i alkalizirano, što ubrzava izlučivanje metotreksata.

Interakcija. Povećava antikoagulansku aktivnost kumarinskih ili indandionskih derivata i / ili povećava rizik od krvarenja smanjujući sintezu prokoagulacijskog faktora u jetri i oslabljenu tvorbu trombocita.

Povećava koncentraciju mokraćne kiseline u krvi, stoga će se u liječenju bolesnika s istodobnom hiperuricemijom i gihtom možda zahtijevati prilagođavanje doze lijekova protiv gihta (alopurinol, kolhicin, sulfinpirazon), primjena mokraćnih lijekova protiv gihta može povećati rizik od nefropatije povezane s povećanim stvaranjem mokraćne kiseline tijekom liječenja (poželjno je koristiti alopurinol).

Istodobna primjena salicilata, fenilbutazona, fenitoina, sulfanilamida, derivata sulfoniluree, aminobenzojeve kiseline, pirimetamina ili trimetoprima, niza antibiotika (penicilin, tetraciklin, kloramfenikol), indirektni antikoagulansi i hipolipidemijska ovisnost L ili smanjenje tubularne sekrecije, što u nekim slučajevima može dovesti do razvoja teških toksičnih efekata, ponekad čak i kobnih.

NSAID s visokim dozama metotreksata povećavaju koncentraciju i usporavaju eliminaciju potonjeg, što može dovesti do smrti od teške hematološke i gastrointestinalne intoksikacije.Preporučuje se prestati uzimati fenilbutazon 7-12 dana, piroksikam 10 dana, diflunizal i indometacin 24-48 sati, ketoprofen i NSAID kratke T1 / 2 12-24 sata prije infuzije metotreksata u umjerenim i visokim dozama i tijekom najmanje 12 sati (ovisno o koncentraciji metotreksata u krvi) nakon njegovog završetka. Treba koristiti oprez pri kombinovanju NSAID-a s malim dozama metotreksata (može smanjiti izlučivanje metotreksata putem bubrežnih tubula).

Lijekovi koji blokiraju tubulnu sekreciju (na primjer, probenecid) povećavaju toksičnost metotreksata smanjujući njegovu ekskreciju putem bubrega.

Antibiotici koji se loše apsorbiraju u gastrointestinalnom traktu (tetraciklini, kloramfenikol) smanjuju apsorpciju metotreksata i remete njegov metabolizam uslijed supresije normalne crijevne mikroflore.

Retinoidi, azatioprin, sulfasalazin, etanol i drugi hepatotoksični lijekovi povećavaju rizik od hepatotoksičnosti.

Lijekovi koji sadrže folat (uključujući multivitamine) smanjuju toksični učinak metotreksata na koštanu srž.

L-asparaginaza smanjuje ozbiljnost antitumorskog efekta metotreksata inhibirajući replikaciju ćelija.

Anestezija koristeći dinitrogen oksid može dovesti do razvoja nepredvidivog teškog mijelosupresije i stomatitisa.

Aciklovir za parenteralnu primjenu s intratekalnom primjenom metotreksata povećava rizik od razvoja neuroloških poremećaja.

Primjena citarabina 48 sati prije ili u roku od 10 minuta nakon početka terapije metotreksatom može uzrokovati razvoj sinergističkog citotoksičnog efekta (preporučuje se prilagodba režima doziranja na temelju kontrole hematoloških parametara).

Hematotoksični lekovi povećavaju rizik od hematotoksičnosti metotreksata.

Smanjuje klirens teofilina.

Neomicin za oralnu primenu može smanjiti apsorpciju metotreksata za oralnu primenu.

Nekoliko bolesnika s psorijazom ili mikoznim fungoidima liječenih metotreksatom u kombinaciji s PUVA terapijom (metoksalen i NLO) dijagnosticirano je rak kože.

Kombinacija sa terapijom zračenjem može povećati rizik od depresije koštane srži.

Metotreksat može smanjiti imunološki odgovor na vakcinaciju, pa interval između uvođenja živih i neaktiviranih virusnih cjepiva varira od 3 do 12 mjeseci.

Hemijsko ime. (1 - tio - beta - D - glukopirazinato) (trietilfosfin) zlato 2, 3, 4, 6 - tetraacetat

Farmakološko djelovanje. Preparat zlata za oralnu primenu (sadrži 29% Au) ima protivupalno dejstvo. Mehanizam djelovanja nije potpuno razumljiv: vjeruje se da je supresija ćelijskog imuniteta nastala usvajanjem Au 3+ monocitima i polimorfnim nuklearnim leukocitima, što dovodi do inhibicije fagocitoze i blokade lizosomalnih enzima. Smanjuje aktivnost sulfhidrilnih sistema i enzimskih kompleksa leukocita i limfocita, što dovodi do smanjenja koncentracije Ig i reumatoidnog faktora, inhibira sintezu kolagena i Pg.

Terapeutski učinak razvija se postepeno i primjećuje se nakon 3-4 mjeseca (ponekad i 6 mjeseci) od vremena uzimanja lijeka.

Farmakokinetika Apsorpcija nakon oralne primjene - 25%. Komunikacija sa proteinima plazme - 60%. Css se primjećuje 3 mjeseca nakon početka liječenja, u dozi od 6 mg / dan iznosi 68 µg / ml.

Brzo se metabolizira u jetri (nepromijenjeni auranofin se praktično ne otkriva u krvi). T1 / 2 u krvi - 21-31 dan, u tkivima - 42-128 dana. Izlučuje se bubrezima (60%) i žuči.

Indikacije. Reumatoidni artritis (liječenje i prevencija u otkrivanju ranih radioloških promjena u zglobovima), psorijatični artritis, Feltyjev sindrom.

Kontraindikacije Preosjetljivost, CHF, hronično zatajenje bubrega, hepatitis (aktivna faza), inhibicija hematopoeze koštane srži, eksfolijativni dermatitis, enterokolitis, trudnoća, dojenje, kaheksija, urtikarija, ekcem, kožni osip.

Režim doziranja.Iznutra: odrasli - 6 mg / dan, djeca - 0,1 mg / kg / dan u 2 podijeljene doze.

Ako recepcija nije učinkovita 4 mjeseca i dobro se podnosi, moguće je povećati dozu za odrasle do 9 mg / dan u 3 podijeljene doze, a za djecu do 0,2 mg / kg / dan. U slučaju neuspjeha liječenja tijekom sljedeća 3 mjeseca, lijek se ukida.

Nuspojave. Iz nervnog sistema i osjetilnih organa: letargija, halucinacije, epileptični napadi, konjuktivitis.

Iz respiratornog sistema: faringitis, traheitis, intersticijska pneumonija, pneumofibroza.

Iz probavnog sistema: gingivitis, glositis, stomatitis, povraćanje, proliv ili zatvor, gastralgija, gastritis, nekrotični enteritis, ulcerozni enterokolitis, kolitis, krvarenje u stomaku, holestaza, kolelitijaza, hepatitis, zatajenje jetre.

Iz genitourinarnog sistema: nefrotski sindrom sa masivnom proteinurijom, zatajenjem bubrega, vaginitis.

Iz hematopoetskog sistema: agranulocitoza, pancitopenija, anemija, leukopenija, trombocitopenija.

Alergijske reakcije: osip na koži, svrab na koži, eozinofilija, dermatitis, hipertermija.

Interakcija. Nekompatibilan sa penicilinima, levamisolom, hlorokvinom, kompatibilan s nesteroidnim antireroidima.

Nuspojave se pojačavaju citostaticima, hepato- i nefrotoksičnim lekovima, penicilaminom.

Mijelotoksični lijekovi pojačavaju hematotoksični efekat lijeka.

Posebna uputstva. Prije i za vrijeme terapije, potrebno je kontrolirati sliku periferne krvi (sadržaj Hb, broj trombocita), funkciju bubrega (koncentracija uree, kreatinin, sadržaj proteina u urinu), rad jetre (aktivnost „jetrenih“ transaminaza) tokom prve godine liječenja - mjesečno, drugi - svaka 2-3 meseca. Sa proteinurijom većom od 1 g / dan, terapiju treba prekinuti.

Sulfasalazin, enterički obložene tablete.

Farmakološka skupina je antimikrobno i protuupalno crevno sredstvo.

Farmakološko djelovanje. Antimikrobno crevno sredstvo, sulfonamid, takođe ima anti-upalno dejstvo. Mogućnost upotrebe nespecifičnog kolitisa u liječenju povezana je sa sposobnošću sulfasalazina da se selektivno akumulira u vezivnom tkivu crijevne stijenke oslobađanjem 5-aminosalicilne kiseline (5-ASA) koja ima protuupalno djelovanje, te sulfapiridina koji ima antimikrobni bakteriostatski učinak, konkurentnog konkurenta PABA.

Djeluje protiv diplokoka, streptokoka, gonokoka, E. coli.

Farmakokinetika Apsorpcija - 10%, ona se odvaja crevnom mikroflorom sa stvaranjem sulfapiridina - 60-80 i 25% 5-ASA. Komunikacija sa proteinima plazme sulfasalazinom - 99%, sulfapiridinom - 50%, 5-ASA - 43%.

Sulfapiridin se metabolizira u jetri hidroksilacijom radi stvaranja neaktivnih metabolita, 5-ASA acetilacijom. T1 / 2 sulfasalazina - 5-10 sati, sulfapiridin - 6-14 sati, 5-ASA - 0,6-1,4 sata, Izlučuje se kroz creva - 5% sulfapiridina i 67% 5-ASA, bubrezima - 75-91% apsorbovanog sulfasalazina (u u roku od 3 dana).

Indikacije. Nespecifični ulcerozni kolitis.

Kontraindikacije Preosjetljivost, zatajenje jetre i / ili bubrega, anemija, porfirija, urođeni nedostatak glukoze-6-fosfat dehidrogenaze, dojenje, starosna dob djece (do 5 godina).

Kategorija djelovanja na fetus. B

Doziranje Unutar, 1 g 4-6 puta dnevno, tokom 2-3 tjedna, nakon čega slijedi postepeno smanjivanje doze za 0,5-1 g svakih 5-7 dana, tijek liječenja može trajati do 4-6 mjeseci. Djeca 5-7 godina - 0,25-0,5 g 3-6 puta dnevno, starija od 7 godina - 0,5 g 3-6 puta dnevno.

Nuspojava. Glavobolja, vrtoglavica, dispepsija: mučnina, povraćanje, proliv, bolovi u trbuhu, gubitak apetita, primjena krvi u izmetu, intersticijski pneumonitis, hepatitis izazvan lijekovima, fotosenzibilnost, narančasto-žuta boja urina, agranulocitoza, leukopenija, trombocitopenija, hemeolitis alergijske reakcije: toksična epidermalna nekroliza (Lyell-ov sindrom), maligna eksudativna eritema (Stevens-Johnson-ov sindrom), anafilaktički šok.

Interakcija.Pojačava efekat antikoagulansa, antiepileptika i oralnih hipoglikemijskih lekova, kao i nuspojave citostatika, imunosupresiva, hepato- i nefrotoksične lekove.

Lijekovi koji inhibiraju hematopoezu koštane srži povećavaju rizik od mijelosupresije.

Hlorokin (Delagil) tablete. Farmakološka skupina je antimalarijsko sredstvo.

Farmakološko djelovanje. Antiprotozoal takođe ima imunosupresivno i protuupalno dejstvo. Dovodi do smrti aseksualnih oblika eritrocita svih vrsta plazmodija. Ima gametocidni efekat, s izuzetkom Plasmodium falciparum (pokazuje anti-gametocidni efekat). Zbog inhibicije sinteze nukleinskih kiselina ima umjereno izražen imunosupresivni i nespecifični protuupalni učinak.

Farmakokinetika Nakon oralne primjene, brzo se i gotovo potpuno apsorbira iz probavnog trakta. Cmax se dostiže nakon 2-6 sati 55% se veže na albumin u plazmi. Brzo se širi organima i tkivima tijela (jetra, bubrezi, slezina, pluća). Lako prodire kroz BBB i posteljicu.

Metabolizira se u maloj količini (25%). Izlučuje se bubrezima (70% - nepromijenjeno) polako. T1 / 2 - 1-2 mjeseca.

Uz bubrežni zatajenje može se akumulirati. S kiselom reakcijom urina, stopa eliminacije se povećava, s alkalnom reakcijom povećava.

Indikacije. Malarija (prevencija i liječenje svih vrsta), izvanintestinalna amebijaza, apsces amoebike jetre, SLE (hronični i subakutni oblici), reumatoidni artritis, skleroderma, fotodermatoza, kasna kožna porfirija.

Kontraindikacije Preosjetljivost, zatajenje jetre i / ili bubrega, inhibicija hematopoeze koštane srži, teški poremećaji ritma, psorijatični artritis, neutropenija, porfirinurija, trudnoća.

Doziranje Iznutra, za prevenciju malarije - 0,5 g u prvoj sedmici 2 puta, zatim 1 put uvek istog dana u nedelji. Liječenje malarije provodi se prema sljedećoj shemi: 1 dan jednom 1 g, nakon 6-8 sati - 0,5 g, na drugi i treći dan - 0,75 g dnevno u 1 dozi. Ako je potrebno - kapajte.

Kod amebijaze 0,5 g 3 puta dnevno tokom 7 dana, zatim 0,25 g 3 puta na dan dodatnih 7 dana, zatim 0,75 g 2 puta sedmično tokom 2-6 mjeseci.

S reumatoidnim artritisom - 0,25 g 2 puta dnevno tokom 7 dana, zatim - 0,25 g dnevno tokom 12 mjeseci.

Sa SLE - dnevno 0,25-0,5 g.

Kod fotodermatoze 0,25 g dnevno tokom 1 tjedna, zatim 0,5-0,75 g tjedno.

Nuspojava. Iz probavnog sistema: mučnina, povraćanje, gastralgija.

Iz nervnog sistema: vrtoglavica, glavobolja, poremećaji spavanja, psihoze, epileptični napadi.

Iz CCC-a: oštećenje miokarda sa promjenama EKG-a, pad krvnog pritiska.

Iz osjetnih organa: uz dugotrajnu upotrebu - zamagljivanje rožnice, oštećenje mrežnice, oslabljen vid, zveckanje u ušima.

Alergijske reakcije: dermatitis, fotoosjetljivost.

Ostalo: mijalgija, leukopenija, uklanjanje boje kože i kose.

Indikacije za upotrebu glukokortikoida

Indikacije za upotrebu glukokortikoida su sljedeće:

  1. liječenje nadbubrežnih bolesti (glukokortikoidi se koriste za akutnu insuficijenciju, hronični oblik insuficijencije, urođenu kortikalnu hiperplaziju) kod kojih nisu u stanju u potpunosti (ili čak) proizvesti dovoljno hormona,
  2. terapija za autoimune bolesti (reumatizam, sarkoidoza) - koja se temelji na sposobnosti ovih hormona da utiču na imunološke procese, suzbijaju ih ili aktiviraju. Glukokortikoidi se koriste i kod reumatoidnog artritisa,
  3. liječenje bolesti mokraćnog sistema, uključujući i upalne. Ovi hormoni se mogu efikasno boriti protiv nasilnih upala,
  4. glukokortikoidi za alergije koriste se kao sredstva koja utječu na proizvodnju biološki aktivnih spojeva koji provociraju i pojačavaju pojedinačne reakcije netolerancije,
  5. liječenje bolesti respiratornog sistema (glukokortikoidi su propisani protiv astme, pneumocistisne pneumonije, alergijskog rinitisa). Treba napomenuti da različiti lijekovi imaju različitu farmakodinamiku. Neki lijekovi djeluju dovoljno brzo, drugi sporo.Sredstva sa odloženim, produženim efektom ne mogu se koristiti ako je potrebno ublažiti akutne manifestacije (na primjer, astmatični napad),
  6. glukokortikoidi u stomatologiji koriste se u liječenju pulpitisa, parodontitisa, drugih upalnih pojava, kao i u sastavu smjesa za punjenje i kao anti-šok sredstvo za anafilaktičke šokove uzrokovane lijekovima,
  7. liječenje dermatoloških problema, upalnih procesa u dermisu,
  8. lečenje bolesti gastrointestinalnog trakta. Indikacija za glukokortikoide je Crohnova bolest,
  9. tretman pacijenata nakon ozljeda (uključujući leđa) rezultat je anti-šok, anti-upalnog učinka lijekova.
  10. u sklopu složene terapije - sa moždanim edemom.

Na osnovu supstanci koje pripadaju grupi glukokortikosteroida stvoreni su medicinski preparati u obliku masti, tableta, rastvora u ampulama, inhaliranim tečnostima:

  • Kortizon
  • Prednizon
  • Deksametazon
  • Hidrokortizon
  • Beklometazon
  • Triamcinolone.

Samo liječnik na temelju indikacija može propisati lokalne glukokortikoide i odlučiti o trajanju terapije.

Nuspojave

Masa pozitivnih efekata koje su izazvali glukokortikoidi izazvala je njihovu široku upotrebu u medicini.

Hormonska terapija uopće nije bila sigurna, karakterizira je prisustvo mnogih:

  1. pogoršanje kvalitete kose i kože, pojava strija, mitesera,
  2. intenzivan rast kose u atipičnim predjelima tijela kod žena,
  3. smanjenje snage vaskula,
  4. pojava hormonskih promjena,
  5. izaziva anksioznost, psihozu,
  6. kršenje metabolizma vode i soli.

Upotreba glukokortikoida može dovesti do pojave mnogih bolesti:

  1. peptički čir
  2. gojaznost
  3. imunodeficijencija
  4. dismenoreja.

Postoje slučajevi kada glukokortikosteroidi izazivaju brzi razvoj infekcija, čiji su uzročnici bili u tijelu i ranije, ali nisu imali mogućnost intenzivnog razmnožavanja zbog aktivnosti imunološkog sistema.

Negativni efekti javljaju se ne samo kod dugotrajne upotrebe glukokortikosteroida ili njihove predoziranja. Otkrivaju se i oštrim ukidanjem lijekova, jer nakon primanja umjetnih analoga hormona nadbubrežne žlijezde zaustavljaju ih same.

Nakon prestanka hormonske terapije manifestacija je moguća:

  1. slabosti
  2. pojava bolova u mišićima
  3. gubitak apetita
  4. porast temperature
  5. pogoršanje ostalih postojećih patologija.

Najopasniji učinak izazvan naglim ukidanjem takvih hormona je akutna insuficijencija nadbubrežne žlijezde.

Njegov glavni simptom je pad krvnog pritiska, dodatni simptomi - probavni poremećaji, praćeni bolom, letargijom, epileptičnim napadima.

Jednako je opasno dobrovoljno otkazati uzimanje glukokortikosteroida kao i samoliječenje njihovom primjenom.

Kontraindikacije

Obilje nuspojava uzrokovanih primjenom glukokortikosteroida uzrokuje mnoge kontraindikacije za njihovu upotrebu:

  1. jaka hipertenzija
  2. zastoj cirkulacije
  3. trudnoća
  4. sifilis
  5. tuberkuloza
  6. dijabetes
  7. endokarditis
  8. žad.

Upotreba lijekova koji sadrže glukokortikoide za liječenje infekcija nije dozvoljena ukoliko nije pružena dodatna zaštita tijela od razvoja drugih zaraznih bolesti. Na primjer, mažući kožu glukokortikoidnim mastima, osoba snižava lokalni imunitet i riskira razvoj gljivičnih bolesti.

Prilikom propisivanja glukokortikoida žene reproduktivne dobi moraju biti sigurne da nema trudnoće - takva hormonalna terapija može dovesti do nadbubrežne insuficijencije u ploda.

Srodni videozapisi

O mogućim nuspojavama glukokortikosteroida u videu:

Glukokortikoidi uistinu zaslužuju pomnu pažnju i priznanje od strane ljekara, jer mogu pomoći u tako raznim teškim situacijama. Ali hormonski lijekovi zahtijevaju posebnu pažnju kod razvoja trajanja liječenja i doziranja. Liječnik treba obavijestiti pacijenta o svim nijansama koje mogu nastati prilikom upotrebe glukokortikoida, kao i o opasnostima koje čekaju oštrim odbijanjem lijeka.

Za liječenje bubrežnih bolesti koriste se različite grupe lijekova. Jedan od njih su glukokortikosteroidi. Lijekovi imaju svestran učinak na organizam. Često se koriste kao hitno sredstvo kod komplikacija i pogoršanja bolesti.

Glukokortikosteroidi (GCS) - uopćeni naziv za hormone koje stvara kortikalni sloj nadbubrežne žlezde. U ovu grupu spadaju glukokortikoidi (kortizon, hidrokortizon) i mineralokortikoidi (aldosteron). Danas se za liječenje aktivno koriste sintetski kortikosteroidi. Ali do sada se još uvijek proučava njihova sigurnost i djelotvornost za tijelo, mnogi su aspekti upotrebe prilično kontroverzni.

Klasifikacija i oblik ispuštanja

Glukokortikosteroidi proizvode se nadbubrežnom kore pod utjecajem središnjeg živčanog sustava i hipofize. Reguliše sintezu hormona - hipotalamusa. S nedostatkom GCS u krvi razine hidrokortizona i stresnim situacijama (trauma, infekcija), on sintetizira kortikoliberin koji je stimulator oslobađanja ACG-a iz hipofize. Pod utjecajem ovog hormona stvaraju se glukokortikosteroidi u kore nadbubrežne žlijezde.

GCS ima protuupalni učinak, reguliše metabolizam ugljikohidrata, lipida, proteina, kontrolira rad bubrega, reakciju tijela na stresne situacije. U medicinskoj praksi koriste se prirodni hormoni i njihovi sintetički analozi.

Kao lijekovi GCS počeli su se upotrebljavati sredinom prošlog stoljeća. Sintetski hormoni imaju ista svojstva kao i prirodni. Suzbijaju upalni proces, ali ne utječu na uzročnike infekcije. Jednom kada kortikosteroidi prestanu djelovati, infekcija se može nastaviti.

Glukokortikosteroidi s jedne strane proizvode snažan terapeutski učinak, omogućavaju vam da u kratkom vremenu postignete pozitivan rezultat. S druge strane, njihova upotreba prepuna je brojnih štetnih reakcija raznih sistema i organa.

Hormoni izazivaju stres, što dovodi do slabljenja imunološkog sistema, jer se normalno daje u mirnom stanju. Uz to, sintetički kortikosteroidi inhibiraju rad prirodnih što može dovesti do oslabljene funkcije nadbubrežne žlijezde. Stoga kortikosteroide treba strogo regulirati lekar te ih treba propisati samo ako drugi lijekovi nisu djelotvorni.

Glukokortikosteroidi se oslobađaju u obliku:

  • tablete
  • injekcioni rastvori
  • aerosol
  • masti, kreme.

Indikacije i kontraindikacije

Akcija GCS-a vrlo je raznolika:

  • protuupalno
  • antialergijska,
  • imunomodulatorno.

Lijekovi se koriste za zaustavljanje upalnog procesa kod mnogih bolesti:

  • reumatizam
  • krvne bolesti
  • sistemski eritematozni lupus,
  • bronhijalna astma,
  • upala pluća
  • dermatitis
  • neurološke bolesti
  • alergije i mnoge druge.

Kortikosteroidi se mogu koristiti za takve bubrežne patologije:

  • oticanje bubrega
  • urođena disfunkcija kore nadbubrežne žlijezde,
  • lupus eritematozus
  • nefrotski sindrom.

  • individualna netolerancija,
  • kozica
  • vakcinacija uživo
  • teške infekcije.

Hormoni se propisuju vrlo pažljivo u slučaju sledećih bolesti:

  • dijabetes melitus
  • hipertenzija
  • čir na želucu
  • zatajenje srca
  • tromboza
  • glaukom i katarakta
  • tuberkuloza
  • mentalni poremećaji.

Mineralocorcoidi se ne mogu uzimati kod jetrenih i hipertenzija, dijabetesa i nedostatka kalija u krvnoj plazmi.

Napomena! GCS može izazvati mnoge nuspojave na različitim dijelovima tijela. Slabo i umjereno aktivni hormoni uz kratkotrajnu upotrebu u pravilu rijetko uzrokuju teške komplikacije. Da biste smanjili rizik od razvoja neželjenih efekata, morate na vrijeme reagirati na bilo kakve promjene u tijelu i prilagoditi dozu lijekova.

Bubrežna bolest

Ne postoje posebne preporuke u pogledu upotrebe GCS-a. Oni nisu sredstvo specifične terapije. Izuzetak je nadbubrežna insuficijencija, u kojoj glukokortikoidi obavljaju funkciju zamjenske terapije. Prije propisivanja bilo kojeg hormonskog lijeka za bolesti mokraćnog sustava, liječnik mora procijeniti prednosti i nedostatke.

Za svakog pacijenta, doziranje se bira empirijski kako bi se postigao željeni učinak. S vremena na vreme on se revidira, na osnovu promene simptoma i razvoja nuspojava. 1 doza kortikosteroida je sigurna za zdravlje. A jednonedeljni tečaj prijema bez kontraindikacija praktički ne šteti organizmu. Suprotno tome, ako se sumnja na ozbiljnu nadbubrežnu insuficijenciju, jedna intramuskularna primjena GCS-a može spasiti pacijentov život.

Moramo imati na umu da oštar prestanak hormonskih lijekova može uzrokovati jatrogenu nadbubrežnu insuficijenciju. Ako se očekuje dugotrajno davanje kortikosteroida u bolesti bubrega, odabire se minimalna doza dovoljna za postizanje pozitivne dinamike. Ali dugi tečajevi se u pravilu propisuju ako bolest direktno prijeti životu pacijenta.

Terapija bubrežnih bolesti kortikosteroidima može biti:

  • Intenzivno - koristi se u životnim uvjetima, primjenjuje intravenski.
  • Ograničavajući - Kod dugotrajnijih kroničnih bolesti prednost se daje tabletama koje je potrebno uzimati duže vrijeme. Koristi se povremena shema prijema.
  • Naizmenično - primjenjujte kortikosteroide kratkog djelovanja i sa prosječnim trajanjem djelovanja, jednom ujutro, jednom svaka 2 dana.
  • Isprekidano - uzmite kurseve od 3-4 dana, pa pravite pauze 4 dana.
  • Pulsna terapija - jedna injekcija kortikosteroida u venu od najmanje 1 g kao hitno.

Liječenje bubrežnih bolesti hormonskim lijekovima treba pratiti unos vitamina D i kalcija kako bi se spriječila osteoporoza. Da biste smanjili učinak kortikosteroida na želudac, preporučuje se upotreba Almagela, Fosfalugel.

Postoje brojna neslaganja među stručnjacima oko upotrebe glukokortikosteroida u bubrežnim bolestima. blagi oblik je obično podložan terapiji kortikosteroidima; lijekovi su lijekovi prve linije za bolest. Prve sedmice pacijentima se daje prednizon u dozi od 1-2 mg / kg. Tokom 6-8 tjedana, količina uzimanog lijeka se postepeno smanjuje. Neki ljekari preporučuju uzimanje lijeka svaki drugi dan.

Često nakon ukidanja glukokortikosteroida nastaju relapsi. Takvi se pacijenti smatraju rezistentnim na GCS i liječe se drugim imunosupresivima (azatioprin). Lupusni nefritis može se lečiti i hormonskim lekovima. Kada su membranski, hormoni (prednizon 120 mg) propisuju se 2-2,5 mjeseci svakog drugog dana, uz postepeno smanjivanje doze u sljedeća 1-2 mjeseca.

Pogledajte popis i karakteristike jeftinih bubrežnih patologija.

Upute za upotrebu lijeka Nolicin za cistitis opisane su na stranici.

Na adresi pročitajte šta pokazuje ultrazvuk mokraćnog mjehura kod muškaraca i kako se pripremiti za studiju.

Pravila povlačenja lijekova

Ako je uzimanje hormona dugo, onda ih trebate postepeno otkazivati. Lijekovi inhibiraju rad nadbubrežne kore, ako naglo prekinete unos, tada to pacijentu prijeti insuficijencijom nadbubrežne žlijezde.

Ne postoji jasno uspostavljena shema za smanjenje doziranja GCS-a. Sve ovisi o trajanju tijeka terapije i aktivnosti lijeka.Ako je terapija kratkotrajna, uzimanje GCS-a može se smanjiti za 2,5 ml svakih 3-4 dana (primjenom Prednisolona). Ako je tretman duži, tada bi smanjivanje doze trebalo biti sporije - 2,5 mg svakih 7-20 dana.

Pažljivo morate smanjiti dozu na manje od 10 mg - 1,25 mg svakih 3-7 dana. Ako je GCS u početku propisan u velikoj dozi, tada se smanjenje može provesti intenzivnije (u 3 dana 5-10 mg). Ako se dostigne doza od 30% početne doze, naknadno se svaka 1,2 tjedna smanji za 1,25 mg. Dakle, moguće je postići dovoljnu količinu lijeka za održavanje.

Lista glukokortikosteroida

GCS su podijeljeni u nekoliko grupa prema trajanju njihovog djelovanja.

  • Kortizon
  • Hidrokortizon
  • Mazipredon
  • Solu Cortef,
  • Fluticasone
  • Ciklesonid.

  • Deksametazon (Dexamed, Megadexan),
  • Betamethasone (Celeston),
  • Triamcinolon (Kenalog, Berlicort, Triacort).

Troškovi glukokortikosteroida mogu biti različiti ovisno o proizvođaču, obliku ispuštanja i cjenovnoj politici lanca ljekarni.

Prosječna cijena najčešćih lijekova:

  • Prednizolon -100 komada tableta 5 mg 103 rubalja, 3 ampule od 1 ml (30 mg) 48 rubalja,
  • Deksametazon - 1 ml rastvora od 25 ampula 130-180 rubalja, tablete 0,5 mg 10 komada 45 rubalja,
  • Hidrokortizon - ampule 2 ml 2,5% 10 komada 148 rubalja,
  • Metipred - 4 mg tablete 30 komada 175-190 rubalja,
  • Diprospan - 1 ampula od 1 ml 217 rubalja.

Glukokortikosteroidi su hormoni koji sintetišu nadbubrežne žlijezde. Oni su raspoređeni po svim tkivima u našem tijelu i obavljaju brojne funkcije. Kod nekih bolesti, uključujući bubrege, koriste se sintetički i prirodni kortikosteroidi za borbu protiv upale i drugih problema. Ali terapija glukokortikosteroida ima dvije strane. Njihova upotreba može dovesti do mnogih neugodnih posljedica. Stoga bi to trebalo strogo regulirati ljekar.

Video - pregled i pregled značajki upotrebe glukokortikosteroida i kako izbjeći nuspojave od upotrebe lijekova:

Mehanizam delovanja i farmakološki efekti

Mehanizam protuupalnog dejstva kortikosteroida je suzbijanje svih faza upale. Stabiliziranjem membrana ćelijskih i subćelijskih struktura, uklj. lizijom, steroidni protuupalni lijekovi sprečavaju oslobađanje proteolitičkih enzima iz ćelije, inhibiraju stvaranje slobodnih kisikovih radikala i lipidnih peroksida u membranama. U žarištu upale kortikosteroidi sužavaju male žile i smanjuju aktivnost hijaluronidaze, pri čemu inhibiraju stadij eksudacije, sprečavaju vezanje neutrofila i monocita na vaskularni endotel, ograničavaju njihov prodor u tkiva i smanjuju aktivnost makrofaga i fibroblasta.

U provedbi protuupalnog učinka važnu ulogu igra sposobnost GCS-a da inhibira sintezu i oslobađanje upalnih medijatora (PG, histamin, serotonin, bradikinin itd.). Oni induciraju sintezu lipokortina, inhibitora biosinteze fosfolipaze A2, i smanjuju stvaranje COX-2 u žarištu upale. To dovodi do ograničenog oslobađanja arahidonske kiseline iz fosfolipida staničnih membrana i do smanjenja stvaranja njegovih metabolita (PG, leukotriene i faktor koji aktivira trombocite).

GCS može inhibirati fazu proliferacije, jer ograničavaju prodor monocita u upaljeno tkivo, sprečavajući njihovo učešće u ovoj fazi upale, inhibiraju sintezu mukopolisaharida, proteina i inhibiraju procese limfopoeze. Kod upale infektivne geneze kortikosteroida, imajući u vidu imunosupresivno dejstvo, poželjno je kombinirati sa antimikrobnom terapijom.

Imunosupresivno dejstvo kortikosteroida nastaje usled smanjenja broja i aktivnosti T-limfocita koji cirkuliraju u krvi, smanjenja proizvodnje imunoglobulina i uticaja T-pomoćnih ćelija na B-limfocite, smanjenja sadržaja komplementa u krvi, stvaranja fiksnih imunoloških kompleksa i niza intergeukina makrofaze .

Antialergijski učinak GCS-a nastaje zbog smanjenja broja cirkulirajućih bazofila, kršenja interakcije Fc receptora smještenih na površini mastocita, s Fc regijom IgE i C3 komponentom komplementa, koji sprečava signal da uđe u ćeliju i prati smanjenje oslobađanja histamina, heparina i serotonina iz osjetljivih ćelija. i druge posrednike alergije neposrednog tipa i sprečava njihov efekat na efektorske ćelije.

Učinak anticoklina nastaje zbog sudjelovanja kortikosteroida u regulaciji vaskularnog tonusa, na njihovoj pozadini povećava se osjetljivost krvnih žila na kateholamine, što dovodi do porasta krvnog tlaka, mijenja se metabolizam vode i soli, zadržava se natrijum i voda, povećava se volumen plazme i smanjuje hipovolemija.

Glukokortikosteroidi (GCS) - što je to u medicini

Glukokortikoidi i glukokortikosteroidi su jedno te isto, sinonimi koji označavaju hormone proizvedene nadbubrežni korteks, i prirodni i sintetički, ponekad se koristi kratica GKS za sažetost.

Zajedno s mineralokortikoidima, kortikosteroidi čine opsežnu grupu kortikosteroida, ali kortikosteroidi su posebno potraženi kao lekovi. Možete pročitati o tome koji su lijekovi - kortikosteroidi.

Oni pružaju doktoru velike mogućnosti za lečenje ozbiljnih bolesti, „ugašaju“ žarišta upale, mogu pojačati dejstvo drugih lekova, ublažavaju oticanje i umanjuju osećaj boli.

Umjetnim povećanjem količine kortikosteroida u tijelu pacijenta, ljekari rješavaju probleme koji su se ranije činili nemogućim.

Medicinska nauka je takođe postigla da se danas GCS može primeniti „ciljano“ - da deluje isključivo na problematičnom području, ne narušavajući druge koji su zdravi.

Kao rezultat ove tematske primjene, rizik od nuspojava smanjuje se.

Opseg glukokortikoida je dovoljno širok. Ova sredstva se koriste:

Osim toga, GCS se koristi u liječenju ozljeda (imaju efikasan anti-šok učinak), a također za obnavljanje tjelesnih funkcija nakon složenih operacija, zračenja i hemoterapije.

Režim uzimanja kortikosteroida uzima u obzir moguće povlačenje glukokortikoida, odnosno rizik od pogoršanja dobrobiti pacijenta nakon prestanka upotrebe ovih lijekova.

Pacijent može čak razviti i glukokortikoidnu insuficijenciju.

Da bi se to izbjeglo, uobičajeno je liječenje glukokortikoidima lagano završiti, pažljivo smanjujući dozu lijeka na kraju kursa liječenja.

Svi najvažniji, sistemski procesi odvijaju se pod utjecajem kortikosteroida na staničnoj, uključujući genetskoj razini.

To znači da samo specijalisti mogu raditi sa medicinskim preparatima ove vrste , samo-lijek je strogo zabranjen, jer može uzrokovati sve vrste komplikacija.

Mehanizam djelovanja glukokortikoida na organizam još nije sasvim razumljen. Kako su naučnici uspeli da otkriju, kortikosteroidi se formiraju u skladu sa „naredbom“ hipofize: ona oslobađa supstancu zvanu „kortikotropin“ u krvotok, koja šalje sopstveni signal - o tome koliko kortikosteroida nadbubrežne žlezde treba da izda.

Jedan od njihovih glavnih proizvoda je aktivni glukokortikoid nazvan "kortizol", a naziva se i "hormon stresa".

Takvi se hormoni proizvode iz različitih razloga, njihova analiza pomaže liječnicima da identificiraju nepravilnosti u endokrinom sustavu, ozbiljnim patologijama i odaberu takve lijekove (uključujući GCS) i metode liječenja koji će biti najučinkovitiji u svakoj konkretnoj situaciji.

Glukokortikoidi djeluju na tijelo na više načina odjednom. Jedno od najvažnijih je njihovo anti-upalno dejstvo.

GCS su u stanju smanjiti aktivnost enzima koji uništavaju tjelesna tkiva, izolirajući pogođena područja od zdravih.

GCS djeluju na stanične membrane, čineći ih grubljim, što znači kompliciranje metabolizma, kao rezultat infekcije ne daju šansu da se šire po tijelu, stavljajući ga u "tijesan okvir".

Između ostalih načina uticaja kortikosteroida na ljudski organizam:

  • imunoregulacijski učinak - pod različitim okolnostima imunitet se neznatno povećava ili, naprotiv, imunitet se potiskuje (ljekari koriste ovo svojstvo kortikosteroida tijekom transplantacije tkiva od donatora),
  • antialergijska,
  • antichock - djelotvoran, na primjer, kod anafilaktičkog šoka, kad lijek treba osigurati udar munje da bi se spasio pacijent.

GCS može uticati na proizvodnju inzulina (to pomaže pacijentima koji imaju hipoglikemiju), ubrzati proizvodnju tvari poput eritropoetina (svojim sudjelovanjem u krvi povećava udio hemoglobina), može povisiti krvni tlak, utjecati na metabolizam proteina.

Prilikom propisivanja lijekova, ljekari moraju uzeti u obzir mnoge nijanse, uključujući takozvani resorptivni efekt, kada lijek nakon apsorpcije uđe u opći krvotok, a odatle u tkivo. Mnoge vrste kortikosteroida omogućuju lokalnu upotrebu lijekova.

Nažalost, nije sva "aktivnost" glukokortikoida potpuno korisna za ljude.

Višak kortikosteroida kao rezultat dugotrajne upotrebe lijeka dovodi, na primjer, do toga da se unutarnja biohemija mijenja - kalcij se ispire, kosti postaju krhke, razvija se osteoporoza.

Glukokortikoidi se razlikuju po tome koliko dugo djeluju unutar tijela.

Lijekovi kratkog djelovanja ostaju u krvi pacijenta od dva sata do pola dana (primjeri su hidrokortizon, ciklesonid, Mometazon). Upute za upotrebu hidrokortizona mogu se naći.

GCS srednjeg dejstva - do jedan i pol dana (Prednizolon, Metilprednizolon), dugoročno dejstvo - 36-52 sata (Deksametazon, Beklometazon).

Postoji klasifikacija prema načinu primjene lijeka:

Fluorinirani glukokortikoidi imaju posebno snažan učinak na pacijentovo tijelo. Ta sredstva imaju i svoju klasifikaciju.

Ovisno o količini fluora u njima, oni su monofluorirani, di- i trifluorinirani.

Različiti lijekovi koji koriste GCS pružaju ljekarima mogućnost da odaberu pravi oblik (tablete, krema, gel, mast, inhalator, flaster, kapi za nos) i odgovarajući "sadržaj" kako bi dobili tačno potrebne farmakološke efekte, ni u kojem slučaju. Ne pogoršavajte stanje pacijenta, uzrokujući bilo kakve nuspojave u organizmu.

Farmakologija je sudbina specijalista, samo što doktor shvati u svim suptilnostima kakav učinak ovaj ili onaj lijek može imati na tijelo, kada i prema kojoj shemi se koristi.

Kao primer navodimo imena glukokortikoida:

Metode liječenja

Razvijene su različite vrste tretmana pomoću kortikosteroida:

  • zamjena - koristi se ako nadbubrežne žlijezde ne mogu samostalno proizvesti potrebnu količinu hormona u tijelu,
  • supresivni - za decu sa urođenim poremećajima u funkciji nadbubrežne kore,
  • farmakodinamički (uključuje intenzivno, ograničavajuće i dugotrajno liječenje) - u antialergijskoj i protuupalnoj terapiji.

U svakom su slučaju određene određene doze uzimanih lijekova i učestalost njihove primjene.

Dakle, alternativna terapija uključuje uzimanje glukokortikoida jednom u dva dana, pulsna terapija znači brzo davanje najmanje 1 g lijeka za hitnu njegu pacijentu.

Zašto su glukokortikoidi opasni za tijelo? Promjenjuju njen hormonalni balans i ponekad izazovu najneočekivanije reakcije. posebno ako je iz nekog razloga došlo do predoziranja lijekom.

Bolesti koje izazivaju kortikosteroidi uključuju, na primjer, hiperfunkciju nadbubrežne kore.

Činjenica je da upotreba lijeka koji pomaže nadbubrežnoj žlijezdi da obavljaju svoje funkcije, daje im priliku da se "opuste". Ako se lijek naglo prekine, nadbubrežne žlijezde više ne mogu sudjelovati u cjelokupnom radu.

Koje još nevolje mogu čekati nakon uzimanja GCS-a? Ovo je:

Ako se opasnost primijeti na vrijeme, gotovo svi nastali problemi mogu se uspješno riješiti. Glavna stvar je da ih ne pogoršavate samo-lijekovima, već da djeluju isključivo u skladu s preporukama liječnika.

Opće informacije

Nadbubrežni korteks proizvodi 3 vrste hormona:

  • kontrola metabolizma kalijuma i natrijuma (mineralokortikoidi),
  • odgovoran za reproduktivnu funkciju (seksualni steroidi),
  • glukokortikosteroidi koji su odgovorni za regulaciju intermedijarnog metabolizma.

Proizvodnjom kortikosteroida kontrolira hipofiza i hipotalamus, ali provodi se u uparenim endokrinim organima, koji su smješteni iznad bubrega, po čemu su i dobili ime.

Prvi put se ovi hormoni upotrebljavali kao lijekovi u 40-im godinama prošlog stoljeća, dobili su svoje ime zbog svoje sposobnosti regulacije metabolizma glukoze. Daljnja klinička ispitivanja pokazala su da hormoni ne samo da utječu na metabolizam lipida, ugljikohidrata, proteina, nego također reguliraju aktivnost krvožilnog sustava, bubrega, imunološki sustav tijela, sudjeluju u razvoju i metabolizmu koštanog tkiva i značajno utječu na središnji živčani sustav.

Upotreba hormona u njihovom prirodnom obliku, usprkos značajnoj učinkovitosti efekta, ograničena je zbog velikog broja negativnih nuspojava.

Strukturni i funkcionalni analozi

Glukokortikoidi su strukturni i funkcionalni analozi onih hormona koji se sintetišu u kore nadbubrežne žlijezde, u njenoj zoni snopa. Lijekovi predstavljeni u ovoj grupi dijele se na:

  • glukokortikoidi prirodnog porijekla (kortizon, kao prolijek koji formira aktivni metabolit),
  • sintetički pripravci dobiveni na osnovi hidrokortizona (), vežući razne kemijske spojeve na njegov molekul.

Upravo oni određuju razliku u primijenjenim smjerovima, značajnu promjenu svojstava koja daje priložena hemijska supstanca.

Fludrokortizon nastao dodavanjem atoma fluora kortizonu 12 puta je bolji u glukokortikoidnoj aktivnosti i 125 puta u mineralokortikoidnom kortizonu.

Deksametazon, sa 16-metilnom grupom dodanom molekuli flukrokortizona, zadržava glukokortikoidnu aktivnost, ali ima neznatan mineralokortikoid.

Metilprednizolon, kojem je dodat 1 radikal, premašuje prolijek za 5 puta u stepenu glukokortikoidne aktivnosti.

Umjetni ljekoviti analozi hormona nadbubrežne kore koriste se u medicini u teškim slučajevima kada ljekovita korist od njih prelazi štetu od njihovih nuspojava. Ponekad, s obzirom na ekstremno stanje ili istodobnu ozbiljnost lezije, nema druge mogućnosti osim upotrebe hormonskih lijekova. Kortikosteroidni lekovi se koriste za obezbeđivanje:

  • protuupalno
  • desensitizing
  • antitoxic
  • anti-šok,
  • imunosupresivno djelovanje.

To su daleko od svih ljekovitih učinaka koji se mogu dobiti izračunatom doziranjem, i individualnim pristupom imenovanju. Kod bolesti kralježnice primjenjuju se i glukokortikoidni lijekovi zbog svoje sposobnosti da paralelno umnožavaju učinak lijekova koji se koriste u okviru složenog liječenja.

Glavni princip propisivanja HA lijekova je postići maksimalan učinak, u najnižim mogućim dozama.U tu svrhu se razvijaju sintetski analozi koji imaju značajno izraženiji efekat koji omogućava da se smanji doziranje i trajanje propisanog kursa.

Klasifikacija i podjela lijekova

Općenito prihvaćena klasifikacija lijekova koji koriste nadbubrežne hormone još nije razvijena. Praktičari dijele GC prema mjestu i načinu primjene. Prema ovom, vrlo uvjetnoj podjeli na podgrupe, razlikuju se sljedeće vrste lijekova:

  • ubrizgavajuće
  • tableted
  • topički preparati u obliku masti, kreme, gela i suspenzija.

Drugo načelo raspodjele kategorija je odvajanje glavne aktivne tvari u sastavu lijeka. Lijekovi se razlikuju prema dominantnoj komponenti:

  • prednizon
  • metilprednizolon,
  • betametazon
  • deksametazon itd.

Postoji klinička razlika u hormonskim lijekovima prema trajanju izlaganja, koja je utvrđena pomoću naučnih istraživanja. Glukokortikoidi se dijele na sredstva:

  • kratko izlaganje
  • srednje trajanje
  • dugo (produženo) djelovanje.

Pomoću kratkog izlaganja odnosi se na sintetički analog hormona. Zbog relativne nepromjenljivosti svog sastava, on praktično ne utječe na ravnotežu metabolizma vode i soli, te ne narušava ćelijski metabolizam.

Betametazon i deksametazon, sa modifikovanom strukturnom formulom, mogu da imaju dugoročni efekat, dok su prednizolon i metilprednizolon lekovi srednjeg trajanja uticaja.

U medicini postoji još jedna podjela glukokortikoida koja ih razlikuje po upotrebi glavne tvari i uključuje izdvajanje:

  • endogena (prirodna) jedinjenja,
  • sintetički analozi (uljni),
  • sintetski analozi (koji sadrže fluor).

Niti jedna od postojećih gradacija, zbog široke upotrebe različitih oblika HA, ne uključuje sve karakteristike hormonskog lijeka, a koristi se u stručnoj terminologiji određenih kvalificiranih znanstvenih krugova.

Hormonski lekovi unutrašnjeg uticaja

Lijekovi za interno djelovanje također se dijele na:

  • intranazalno (nanosi se kroz nos),
  • parenteralno
  • oralno (gutano)
  • udisanje.

Takvo razdvajanje lijekova omogućava jasnu gradaciju bolesti prilikom propisivanja oblika lijeka. Intranazal se obično koristi za liječenje:

  • alergijski rinitis
  • idiopatska upala nosne sluzokože,
  • sa polipovima u nosu.

Parenteralno se primenjuje kod bolesti nadbubrežne kore, nekih bolesti štitnjače i drugih složenih patologija.

Inhalirani lekovi su specifični za izloženost i prepisani su za složene respiratorne disfunkcije. Bronhijalna astma, KOPB, alergijski rinitis tretiraju se ovim lijekovima, kao osnovna terapija. Od najčešćih inhalacionih lekova, može se primetiti:

  • triamcinolon acetonid,
  • beklometazon dipropionat,
  • mometazon furoat,
  • budesonide
  • flutikazon propionat.

Slučajevi ozbiljnih patologija respiratornog sistema prisiljeni su na klinička ispitivanja novih inhaliranih lijekova za liječenje bronhijalne astme tokom trudnoće. Pokazali su da liječenje isparavanjima lijeka na mjestu patologije ne samo da nije povećalo učestalost djece s endokrinim bolestima, već je omogućilo i zabilježiti njihovu pojavu kod djece koja su rođena majkama s astmom i koja nisu koristila inhalatore kako bi ublažila njihovo stanje.

Pojava intranazalnog i inhaliranog oblika oslobađanja lijekova spasila je pacijente od nekih rizika uobičajenih prilikom upotrebe parenteralnih lijekova koji koriste HA.

S razvojem farmakoterapijskih oblika i novih sintetskih analoga, upotreba glukokortikoidnih hormona, koji se koriste bez utjecaja na unutrašnje organe i metabolički sustav, postaje manje opasna.

Farmakodinamika i mehanizam djelovanja

Prirodna povezanost hormona koju proizvode nadbubrežne žlijezde koordinira hipofiza i hipotalamus, a provodi se pomoću komplementarne korespondencije određenog hormonskog koda sa staničnim receptorima. Potraga za podudarnošću između vezivnih komponenti može se izvesti i unutar ćelijske membrane i izvana ako hormon ne može difundirati u ćeliju. HA se vežu za posebne glukokortikoidne receptore unutar ćelijske membrane što uzrokuje pojavu RNA i prateću sintezu regulatornih proteina.

Postoji citostatski mehanizam koji može zaustaviti djelovanje hormona, te enzimskih i hemijskih supstanci koji ubrzavaju proces interakcije.

Glavni efekti postignuti upotrebom kortikosteroida u ljudskom telu mogu se nazvati sljedeći:

  • kršenje sinteze upalnih medijatora (i leukotriene), blokiranjem i inhibicijom enzima fosfolipaze,
  • pri različitim dozama, pružanje imunosupresivnih i imunostimulirajućih efekata, inhibicija proizvodnje antitela, proizvodnja limfokina i citokina,
  • opstrukcija povlačenja, stabilizacija membrane mastocita,
  • uticaj na metabolizam proteina, ugljenih hidrata, kalcijuma, masti, metabolizam vode i elektrolita,
  • povećana osjetljivost stijenki krvnih žila i srčanog mišića na i,
  • stimulacija stvaranja crvenih krvnih zrnaca i trombocita,
  • inhibicija proizvodnje leukocita, bazofila i eozinofila,
  • efekte na druge hormone, uključujući genitalne, luteinizirajuće, štitne hormone.

Ako se uzima oralno, oni se brzo apsorbiraju u tankom crijevu i postignu maksimalnu koncentraciju za manje od sat vremena. Uvod je parenteralno promjenjiv, a osigurava ga karakteristika lijeka. Izlučuju se putem bubrega, vezuju se za proteine ​​u krvi i delom razgrađuju jetra. Način primjene ovisi o prirodi lijeka i karakteristikama bolesti. U liječenju mišićno-koštanog sustava koriste se i intraartikularne injekcije.

Lista hormonskih lijekova

Lista lijekova skupine glukokortikoidnih hormona prilično je opsežna, ali u kliničkoj se praksi najčešće smatraju sljedeći:

  • Prednizon
  • Triamcinolone
  • Deksametazon
  • Betamethasone.

Analozi lijekova pod komercijalnim nazivima ili određene sorte s modificiranim oblikom smatraju se manje uobičajenim i zahtijevaju proučavanje uputstva za upotrebu, s jasnim opisom kontraindikacija i indikacija, strukturom kemijske formule i karakteristikama svrhe.

Da biste spadali na listu B, zahtijevaju određene uvjete skladištenja. Prije neovisne uporabe takvih lijekova, trebali biste se posavjetovati s liječnikom, obratite posebnu pažnju na mogućnost ili kontraindikacija lijeka u njegovoj primjeni za novorođenčad, djecu, trudnice.

Svi lijekovi skupine glukokortikoidnih hormona opisani su u Anatomsko-terapijsko-hemijskoj klasifikaciji (ATX), koja ima hijerarhijsku strukturu i olakšava potragu za pravim lijekovima. Bilo koji lijek ove grupe podvrgava se neophodnim kliničkim ispitivanjima, a opisuju ih stručnjaci.

Indikacije za upotrebu

Do danas su dobro proučene ne samo nuspojave i terapijski efekti, već su razvijeni i interakcija HA s mnogim lijekovima, potrebne doze i kompleksni režimi terapije. To je omogućilo upotrebu lijekova u mnogim granama medicine kao osnovnih i pomoćnih lijekova.

Patološka stanja u kojima će nesumnjiva korist GK-a napraviti nevjerovatno dugačak popis kroničnih, sistemskih i akutnih patologija. U reumatologiji se koriste za liječenje:

  • sistemski eritematozni lupus,
  • ankilozantni spondilitis,
  • sistemska skleroderma,
  • reumatska polimijalgija.

Glukokortikoidi se koriste u liječenju vaskulitisa i pijelonefritisa, u endokrinologiji koju liječe:

  • adrenalna insuficijencija
  • tireotoksikoza i nedostatak.

  • ulcerozni kolitis,
  • teški hepatitis
  • Crohnova bolest u akutnom stadiju.

Ali opseg lijekova koji sadrže hormone nije ograničen na to. Kardiologija koristi za:

  • neke vrste perikarditisa,
  • post-virusni i nespecifični miokarditis leukocita.

  • sa bronhijalnom astmom,
  • eozinofilna pneumonija,
  • alveolitis i bronhiolitis,
  • sarkoidoza pluća.

U hematologiji hormonalni lijekovi liječe trombocitopeniju i anemiju.

HA - nezamjenjiv lijek izbora u akutnim stanjima i u transplantologiji. Uprkos kontraindikacijama i nuspojavama, glukokortikoidi su među široko korištenim, a ponekad i nezamjenjivim lijekovima za teške lezije i akutna stanja. U liječenju bolesti kralježnice koriste se za terapiju:

  • osteohondroza,
  • ublažavanje boli
  • neinfektivni artritis,
  • Ankilozirajući spondilitis,
  • oštećenja na kičmi i njenim membranama.

Stvaranje sintetskih droga ubrzalo je i povećalo stepen uticaja ove grupe lijekova, dodatno proširivši opseg njihovih aktivnosti.

Značajke terapijske upotrebe hormona i mjere predostrožnosti

Glukokortikosteroidi se zbog svoje široke upotrebe koriste u raznim granama medicine za liječenje različitog spektra bolesti. Za gotovo sva poznata stanja, razvijeni su terapijski režimi i protokol u stanjima različite težine.

Trajanje djelovanja lijeka, stupanj njegove preporuke, trajanje liječenja, kratko trajanje ili produženje, pa čak i određena doza - sve je u nadležnosti liječnika koji zna upravljati određenim lijekom.

Zato se toliko govori o nedopustivosti davanja sintetskih hormonskih lijekova, najvećem oprezu pri njihovoj upotrebi, opreznom i promišljenom rukovanju lijekovima ove skupine. Bilo koji, najljekovitiji lijek, uz nekvalificirani sastanak i neopravdani prijem, može nanijeti značajnu štetu ljudskom tijelu. Stoga bi liječenje trebao obavljati samo liječnik koji je upoznat sa svim sitnicama određenog lijeka.

Upute za upotrebu:

Glukokortikosteroid - supstanca prirodnog ili sintetičkog porekla iz potklasa hormona nadbubrežne kore.

Uticaj glukokortikosteroida na organizam

Po svojoj hemijskoj prirodi, ove materije su steroidi. Kod ljudi i životinja glavno mjesto njihova stvaranja je nadbubrežna kora. Glukokortikosteroidi uglavnom povećavaju otpornost tijela na stresne efekte, a upravo je to biološka važnost ovih hormonskih supstanci.

Glukokortikosteroidi utiču na metabolizam u tijelu, uglavnom na ugljikohidrate, minerale, proteine ​​i vodu.

Umjetno stvoreni glukokortikosteroidni lijekovi djeluju kao protuupalni, desenzibilizujući, imunosupresivni, antitoksični i anti-šok lijekovi.

Glavni efekti glukokortikosteroida

Glukokortikosteroidi ostvaruju svoj učinak difuzijom kroz stanične membrane u citoplazmu. Tamo se vezuju za posebne unutarćelijske receptore preko kojih utiču na sintezu proteina.Takođe je poznat i inhibitorni učinak ovih hormona na fosfolipazu A2 i hijaluronidazu, koji su enzimi upale.

Tvari ove grupe stabiliziraju stanične membrane, što inhibira oslobađanje biološki aktivnih tvari (histamin, leukotrien, tromboksan) iz mastocita. Oni usporavaju stvaranje protuupalnih citokina iz arahidonske kiseline.

Imunosupresivno dejstvo glukokortikosteroidnih hormona koristi se u medicini za suzbijanje prekomerne agresije imunološkog sistema usmerene na sopstveno telo. Ovo je potrebno za transplantaciju organa (npr. Bubreg, koštanu srž), za maligne tumore, autoimune bolesti. Pozitivan učinak liječenja glukokortikosteroidima postiže se suzbijanjem migracije matičnih ćelija i limfocita, kao i međusobnom interakcijom različitih grupa limfocita.

Sposobnost glukokortikosteroida da povećaju krvni pritisak ostvaruje se povećanjem oslobađanja adrenalina i vraćanjem osjetljivosti receptora adrenalina na njega, sužavanjem lumena žila i smanjenjem njihove propusnosti. Ovo svojstvo im omogućuje da se nose sa udarnim uvjetima u kritičnim situacijama.

Glukokortikosteroidi povećavaju stvaranje glukoze u jetri i razgradnju proteina, čime se povećava sadržaj slobodnih aminokiselina i glukoze u krvi. U tom slučaju tijelo prima dovoljnu količinu visokoenergetskih tvari.

Liječenje glukokortikosteroidima

U medicini se glukokortikosteroidni pripravci prema trajanju djelovanja dijele u 3 skupine: kratkotrajno, srednje trajanje i dugotrajno djelovanje.

Glukokortikosteroidi kratkog delovanja uključuju hidrokortizon. Ovo je analogiju vlastitog hidrokortizona u tijelu, u poređenju s drugim lijekovima, ima minimalan učinak na metabolizam vode i soli.

Lijekovi srednje glukokortikosteroida srednje vrijednosti - metilprednizolon i prednizolon.

Glukokortikosteroidi dugog djelovanja uključuju betametazon i deksametazon.

U liječenju glukokortikosteroida koriste se oralni oblici davanja, inhalacije, intranazalni i parenteralni.

Lijekovi za oralnu primjenu dobro se apsorbiraju iz probavnog trakta, u krvi se vezuju za proteine ​​plazme. Koriste se za liječenje urođene disfunkcije kore nadbubrežne korekcije, primarne i sekundarne insuficijencije nadbubrežne korekcije, s subakutnim tiroiditisom, Crohnovom bolešću, intersticijskim bolestima pluća i KOPB u akutnom stadijumu.

Od inhaliranih glukokortikosteroida najčešće se koriste budesonid, triamcinolon acetonid, beklometazon dipropionat, mometazon furoat, flutikazon propionat. Dobro su prilagođeni za osnovno liječenje astme i KOPB, alergijskog rinitisa.

Intranazalni glukokortikosteroidi propisani su za nosnu polipozu, alergijski i idiopatski rinitis. Posebnost njihove primjene sugerira da će dio lijeka ući u nosnu sluznicu i dišne ​​puteve, a dio će se progutati i ući u probavni trakt.

Šta su glukokortikoidi

Glukokortikoidi su vrsta ljudskog hormona koji stvaraju nadbubrežne žlijezde, tačnije njihova kora. Oni aktivno učestvuju u procesima koji se odvijaju u tijelu. Takvi hormoni počinju djelovati, prvenstveno u hitnim situacijama: šok, stres, trauma. Ovo određuje njihovu upotrebu u medicini radi postizanja protuupalnih, antialergijskih efekata.

Mehanizam njihovog rada je otprilike sljedeći:

  1. hormon, ulazeći u ćeliju, utiču na receptore,
  2. aktiviraju se geni koji regulišu imuni odgovor organizma,
  3. aktivni rad gena smanjuje upalu i inhibira pacijentov imunološki sistem.

Također, glukokortikoidni hormoni potiču krvne žile na sužavanje iz kojih postaju manje propusne, dok se aktivira rad jetrenih stanica. Tako je tijelo zaštićeno od toksina i šoka.

Indikacije za terapiju glukokortikoidima:

  • poremećaji nadbubrežne žlezde,
  • bolesti mišićno-koštanog sistema,
  • alergije
  • astma
  • kožne bolesti
  • sarkoidoza
  • Crohnova bolest.

Ako je pacijent opterećen astmom ili alergijama, tada se hormoni prepisuju u obliku inhalacija.

Nuspojave

Glukokortikoidi imaju sjajan učinak na proizvodnju drugih hormona u tijelu. Štitnjača je najosjetljivija na taj efekt. Pod utjecajem hormona nadbubrežne žlijezde njegova aktivnost opada.

Nuspojave terapije glukokortikoidima mogu se grubo podijeliti u dvije skupine: lokalne i sistemske.

Lokalne nuspojave

Najčešće, nepoželjne posljedice ove vrste nastaju nakon upotrebe inhalacijskih pripravaka koji sadrže hormone.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Pacijenta mogu uznemiriti:

  • svrbež nosa
  • učestalo kihanje
  • golicati u nazofarinksu,
  • kandidijaza u ustima
  • kašalj.

U pravilu su privremene i potpuno nestaju nakon prekida hormonske terapije.

Sistemske nuspojave

Popis nuspojava sistemske prirode mnogo je impresivniji. Uglavnom zavisi od toga koji je sistem najosjetljiviji.

Steroidni lijekovi u potpunosti suzbijaju učinak nadbubrežne žlijezde. Pa čak i nakon ukidanja steroida, dugo vremena više nisu u mogućnosti da rade "u punoj snazi". Sindrom povlačenja je opasan jer tijelo može osjetiti akutni nedostatak glukokortikoida. Čak i mala ozljeda ili stres mogu nanijeti veliku štetu tijelu. Osoba koja ima nedostatak takvog hormona osjeća se letargično, apatično. Postoji nedostatak apetita i značajan gubitak težine.

Najveća briga je hipotenzivna sposobnost steroida. Pad pritiska pod njihovim utjecajem izuzetno je teško liječiti tradicionalnim lijekovima.

Steroidni lijekovi suzbijaju imunitet čovjeka, uglavnom smanjujući otpornost tijela na infekcije bakterijske prirode. Rizik od infekcije direktno ovisi o dozi glukokortikoida: veća doza - veći rizik. Taj je učinak osnovni uzrok razvoja komplikacija, često s smrtnim ishodom.

Uz hormonsku nadomjesnu terapiju, infekcije u tijelu su latentne, moguće je samo povećanje tjelesne temperature. Da bi se izbjegle takve nuspojave, preporuča se cjepivo protiv gripe i pneumokoka pacijentima prije liječenja. Takođe, neće biti suvišno napraviti tuberkulinski test.

Često glukokortikoidi uzrokuju mentalne poremećaje kod pacijenata. To se može očitovati i laganom razdražljivošću, kao i u jakoj depresiji i psihozi.

Često posljedica hormonalne terapije može biti čak i promjena u izgledu pacijenta: debljanje, zaokruživanje lica, akne, ljubičaste strije, modrice. U pravilu se takvi neželjeni efekti smanjuju ili potpuno nestaju nakon smanjenja doze.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Predoziranje

Prekoračenje potrebne doze bilo koje vrste lijekova štetno utječe na zdravlje i dobrobit pacijenta. Predoziranje glukokortikoidima ne događa se tako često.

  • oticanje
  • kršenje ravnoteže elektrolita u tijelu,
  • grčevi.

U izuzetno rijetkim slučajevima mogući su bol u trbuhu, žgaravica, mučnina i povraćanje.

Pri prvim simptomima predoziranja hormonskim lijekom njegova primjena mora se zaustaviti. Liječenje je simptomatsko. Specifična terapija se ne provodi.

Interakcija s drugim lijekovima

Ako pacijent redovno uzima bilo koji lijek, o tome je potrebno obavijestiti liječnika prije imenovanja glukokortikoida. Međusobno djelovanje nekih lijekova može izazvati neželjene efekte.

Istodobna upotreba lijekova za smanjenje kiselosti želuca steroidima slabi učinak potonjih. Kombinirana upotreba hormona i aspirina može izazvati stvaranje čira na probavnom traktu, a s paracetamolom - višestruko povećanje njegove toksičnosti.

Lijekovi dizajnirani da smanje razinu glukoze gube učinak ako se primjenjuju paralelno s glukokortikoidima. Steroidni hormoni u kombinaciji sa diureticima mogu potaknuti lučenje kalijuma iz tijela.

S oprezom je potrebno uzimati takve lijekove osobama starije životne dobi, bolesnicima sa cirozom jetre, jer u tom slučaju učinak hormona može biti pojačan.

Pacijentima koji su podvrgnuti imunosupresivnoj hormonskoj terapiji kontraindicirana je injekcija živih vakcina.

Kako minimizirati nuspojave

Postoje neke grupe pacijenata kojima je kontraindicirana terapija glukokortikoidima.

Tu spadaju:

  • pacijenti sa dijabetesom
  • pacijenti sa istorijom mentalnih poremećaja,
  • pacijenti sa gastrointestinalnim traktom
  • pacijenti s izraženom hipertenzijom i / ili zatajenjem srca.

Ostalo se može koristiti hormonska terapija. Da biste umanjili rizik od nuspojava, morate pažljivo pratiti svoje zdravlje. Ako se otkriju bilo kakve patologije, o tome treba obavijestiti liječnika.

Svim pacijentima koji su podvrgnuti steroidnim tretmanima, bez obzira na vrstu i vrstu, preporučuje se uzimanje vitaminsko-mineralnih kompleksa, posebna pažnja treba obratiti na kalcijum i vitamin D. U nekim će slučajevima možda trebati uzimanje inzulina.

Radi jasnoće i jednostavnosti percepcije u tabeli su predstavljene sve nuspojave i načini njihovog zaustavljanja.

Tabela: „Neželjeni efekti steroidne terapije i načini njihovog smanjenja“

NuspojavaKljučne karakteristikeHormoni koji imaju negativan efekat (česti slučajevi)Akcije za smanjenje efekta
Zadržavanje tečnosti u tijeluOticanje se po pravilu javlja na licu, nogama.Kortizon, hidrokortizon.Upotreba diuretika, pridržavanje dijeta sa malo natrijuma.
OsteoporozaJaka bol u zglobovima, leđima, prelomi kostiju i kralježaka (naročito u starijih osoba)DeksametazonUpotreba vitamina D, kalcijevih soli
Oštećenje mišićaOsjećaj slabosti u udovima, slabost.Deksametazon, prednizon, prednizon.Upotreba anabolika, ukidanje deksametazona.
Peptični čirU većini slučajeva to je asimptomatsko. U 1 od 10 slučajeva može se razviti krvarenje u želucu.Prednizon, prednizolon.Preporučuje se metilprednizolon. Optimalni put primjene je parenteralni.
Hormonski dijabetesU pravilu se ne opažaju dijabetičke komplikacije.Betamethasone

Upotreba alternativnih tretmana.
Mentalni poremećajiAnksioznost, ekstremna uznemirenost, nesanica, depresija, psihoze.Javlja se izuzetno rijetko kada se koristi metilprednizolon.Ako je moguće, isključite hormonsku terapiju kod ljudi sa nestabilnom psihom. U nedostatku takve mogućnosti koristiti psihotropije sa steroidima.
DebljanjeOsjećanje stalne gladi, pojačan apetit.Deksametazon

Dijetalna prehrana, izuzev hormona koji provocira debljanje.
Jako gubitak težineNema očiglednih znakova.Triamcinolone

Upotreba anaboličkih steroida, aminokiselina.

Nažalost, liječenje glukokortikoidima gotovo je uvijek povezano s pojavom određenih nuspojava. Odgovornost za to leži na lekaru i pacijentu.Od lekara se traži da temeljno prouči istoriju pacijenta kako bi isključio mogućnost nekompatibilnosti uzimanih lekova. Pacijent, sa svoje strane, mora strogo poštovati doziranje i vrijeme uzimanja lijekova.

Glukokortikoidi su ozbiljni lijekovi. Njihovu upotrebu treba argumentirati samo krajnjom nuždom. Terapija bi trebala biti što kraća.

Prijem hormona u svakom slučaju narušava ravnotežu u tijelu. Glavna stvar je da su posljedice za pacijenta minimalne.

Ako postoji prilika da se učini bez upotrebe hormonske terapije, vrijedi je iskoristiti.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Mehanizam delovanja i efekti

Kortikosteroidi su steroidni hormoni u svom poreklu, njihov mehanizam delovanja razlikuje se od hormona proteinske prirode. GCS ulaze u ciljne ćelije i prodiru kroz njihovu citoplazmu kroz staničnu membranu, gde se vežu na receptore i ispoljavaju svoje specifično dejstvo.

Ti hormonski lijekovi utječu na funkciju većine stanica u tijelu i od velike su praktične važnosti. Njihovi glavni efekti su sljedeći:

  1. 1. Sudjelujte u regulaciji normalnog metabolizma:
    1. Oni utiču na metabolizam ugljenih hidrata (povećavaju koncentraciju glukoze u krvi na različite načine).
    2. 2. Utječu na metabolizam proteina (potiču stvaranje RNA i bjelančevina u jetri, pojačavaju razgradnju proteina u mišićima i drugim tkivima).
    3. 3. Utječe na metabolizam masti (u različitim područjima događaju se 2 suprotna procesa - rast i propadanje masnog tkiva).
  2. Posjeduju mineralokortikoidnu aktivnost. Oni su u stanju da stimulišu receptore za mineralokortikoide (mada u manjem obimu od mineralokortikoidnih hormona), što za posljedicu dovodi do obrnute apsorpcije natrijuma u tijelu. To na kraju izaziva zadržavanje tečnosti, povećani volumen krvi i pojačano izlučivanje kalijevih jona u urinu.
  3. Povećava se otpornost tijela na stres. Povećanje glukoze u krvi pod utjecajem glukokortikoida osigurava mu energiju potrebnu za zaštitu od stresa uzrokovanog traumom, infekcijama, bolestima itd.
  4. Imaju imunosupresivno dejstvo (smanjuju broj različitih klasa belih krvnih zrnaca).
  5. Imaju snažan protuupalni učinak, što se objašnjava smanjenjem razine i raspodjele funkcije T i B limfocita i kršenjem stvaranja upalnih medijatora. Oni stabiliziraju membrane lizosoma, smanjuju oslobađanje histamina od bazofila. Kao rezultat toga, sva tri stadija upale su inhibirana.
  6. Sudjelujte u regulaciji endokrinog sustava: usporite lučenje ACTH i tirotropina, povećajte proizvodnju hormona rasta.
  7. Utječe na respiratorni sistem. U plodu u posljednjem mjesecu trudnoće kortikosteroidi doprinose stvaranju površinski aktivne tvari koja iznutra prekriva plućne alveole i neophodna je kako za njihovo otvaranje u trenutku prvog daha, tako i za zaštitu njihovog tkiva od urušavanja u budućnosti.
  8. Utječu na kardiovaskularni sistem. GCS povećava krvni pritisak i stabilizuje ga na ovom povišenom nivou. Učinak je povezan s jedne strane povećanjem volumena krvi uslijed zadržavanja tekućine zbog aktivnosti mineralokortikoida, a s druge, s povećanjem osjetljivosti srčanog mišića i krvnih žila na endogene kateholamine (adrenalin i norepinefrin).
  9. Utječe na proces hematopoeze. GCS inhibira stvaranje hematopoetskih faktora neophodnih za deobu matičnih ćelija crvene koštane srži. Na toj pozadini smanjuje se nivo bazofila, eozinofila i monocita u krvi. Povećava se stvaranje neutrofila.

Hidrokortizon - oblici doziranja i upute za upotrebu

Glukokortikoidi: mjesto u terapiji

Za farmakodinamičku terapiju (za razliku od supstitucijske), poželjno je koristiti lijekove s niskom mineralokortikoidnom aktivnošću. Glukokortikoidi koji se koriste u kliničkoj praksi imaju određene razlike u jačini glavnih terapijskih učinaka, farmakokinetike i spektra nuspojava koje se moraju uzeti u obzir prilikom propisivanja.

Glukokortikoidi se koriste u praksi anestezije i reanimacije u sledećim stanjima: kod hipotenzije s masovnim krvarenjem i njihovim relapsima, kod hipotenzije u akutnom kardiovaskularnom zatajenju,

  • traumatičan, hemoragičan
  • infektivni toksični šok,
  • alergijske ili anafilaktičke reakcije (Quinckeov edem, akutna urtikarija, astmatični status, akutne toksično-alergijske reakcije itd.),
  • alergijske reakcije na opojne analgetike ili druge farmakološke lijekove,
  • akutna insuficijencija nadbubrežne žlijezde.

Za hitno liječenje stanja kao što su šok, alergijske reakcije, intoksikacije, primjenjuju se glukokortikoidi iv. Uvod može biti pojedinačan ili ponovljen nekoliko dana.

Glavna indikacija za primjenu glukokortikoida tijekom anestezije i u ranom postoperativnom razdoblju je smanjenje SBP ispod 80 mm Hg. Čl., Koja se može primijetiti u mnogim patološkim stanjima. Intravenska primjena kortikosteroida tijekom indukcije anestezije i njenog održavanja omogućava nam brzu stabilizaciju hemodinamike na pozadini složenog liječenja u roku od 10 minuta od uvođenja početne doze.

Obično se tijekom operacije koriste glukokortikoidi u širokom rasponu doza: od 20 do 100 mg ako se izračunaju na dozu prednizolona. Štaviše, efikasnost njihove upotrebe u složenoj terapiji može dostići 96%. Samo u malom broju slučajeva lekovi nisu efikasni. Najčešće, odsutnost hemodinamičkog efekta uočava se kod pacijenata sa smanjenjem krvnog pritiska kao odgovor na uvođenje lokalnog anestetika (na primjer, trimekaina). Nije bilo učinka pojedinačnih doza glukokortikoida kod pacijenata s jakom intoksikacijom ako je sačuvan izvor, kao i u rijetkim slučajevima, početne otpornosti tijela na lijekove.

Kod težih poremećaja cirkulacije terapeutski učinak glukokortikoida ostvaruje se povećanjem perfuzije tkiva, povećanjem venskog odljeva, normalizacijom perifernog otpora i SV, stabilizacijom ćelijskih i lizosomalnih membrana i drugim efektima. Uprkos tradicionalnoj upotrebi glukokortikoida za razne vrste šoka, njihova efikasnost u tim uslovima ostaje nedokazana. To je zbog složenosti uzimanja u obzir čitavog niza faktora, što je u osnovi razvoja šok stanja i utiče na efikasnost terapije. Upotrebu glukokortikoida u ovim uvjetima treba provoditi u kombinaciji s čitavim farmakološkim simptomatskim arsenalom korekcije komplikacija.

Rasprostranjena upotreba glukokortikoida pronađena je u lečenju alergijskih reakcija koje se javljaju tokom anestezijskog upravljanja hirurškim intervencijama. U teškim alergijskim manifestacijama iv primjena adekvatnih doza glukokortikoida ima nadjačan učinak. Napad glukokortikoida u alergijskim bolestima kasni. Tako se, na primjer, glavni biološki učinci hidrokortizona razvijaju tek 2-8 sati nakon njegove primjene. Stoga, pacijenti s ozbiljnim alergijskim reakcijama kako bi izbjegli bronhospazam trebaju odmah davati epinefrin.

Glukokortikoidi imaju izražen efekat kod insuficijencije nadbubrežne žlijezde, koja se razvila prije i tokom operacije. Za zamjensku terapiju koriste se hidrokortizon, kortizon i prednizon.

Kratkotrajna primjena dugotrajnog GCS-a prakticira se za prevenciju respiratornog distres sindroma u prijevremeno rođene djece, koja smanjuje rizik od smrti i komplikacija od ovog stanja za 40-50%.

Metabolizam ugljikohidrata

Jedan od važnih efekata kortikosteroida je njihov stimulativni učinak na glukoneogenezu. Glukokortikoidi uzrokuju porast stvaranja glikogena i proizvodnje glukoze u jetri, inhibiraju djelovanje inzulina i smanjuju propusnost membrana za glukozu u perifernim tkivima. Kao rezultat toga, može se razviti hiperglikemija i glukozurija.

Razmena proteina

Glukokortikoidi smanjuju sintezu proteina i povećavaju njegovu razgradnju, što se očituje negativnom ravnotežom dušika. Taj efekat je posebno izražen u mišićnom tkivu, koži i koštanom tkivu. Manifestacije negativnog balansa dušika su gubitak težine, slabost mišića, atrofija kože i mišića, strije i krvarenja. Smanjenje sinteze proteina jedan je od razloga zakašnjenja regenerativnih procesa. Kod djece se poremećuje stvaranje tkiva, uključujući kosti, rast se usporava.

Metabolizam lipida

Glukokortikoidi uzrokuju preraspodjelu masti. Učinak na metabolizam masti manifestuje se lokalnim lipolitičkim delovanjem u predelu udova, dok se takođe indukuje lipogeneza u predelu trupa. Kao rezultat toga, sustavnom primjenom lijekova, značajne količine masti nakupljaju se u licu, dorzalnom dijelu tijela, ramenima sa smanjenjem masnog tkiva ekstremiteta. Glukokortikoidi povećavaju sintezu masnih kiselina i triglicerida, uzrokujući hiperholesterolemiju.

Izmjena vode i soli

Dugotrajna primjena GCS-a dovodi do realizacije njihove mineralokortikoidne aktivnosti. Primjećuje se porast reapsorpcije natrijum jona iz udaljenih bubrežnih tubula i povećanje tubularne sekrecije kalijum jona. Odlaganje natrijum jona u tijelu uzrokuje postepeno povećanje bcc i povećanje krvnog pritiska. Mineralokortikoidni efekti GCS više su svojstveni prirodnom GCS - kortizonu i hidrokortizonu, au manjoj mjeri i polusintetičkom GCS-u.

Glukokortikoidi imaju tendenciju da izazovu negativnu ravnotežu kalcijuma u tijelu, smanjujući apsorpciju kalcijuma iz probavnog trakta i povećavajući izlučivanje bubrega, što može uzrokovati hipokalcemiju i hiperkalciuriju. Uz produženo uzimanje, kršenje metabolizma kalcija, zajedno sa raspadom proteinske matrice, dovodi do razvoja osteoporoze.

Krvne ćelije

Glukokortikoidi smanjuju količinu eozinofila, monocita i limfocita u krvi. Istovremeno, povećava se sadržaj crvenih krvnih zrnaca, retikulocita, neutrofila i trombocita. Većina ovih promjena primjeti se nakon uzimanja čak jedne doze kortikosteroida s maksimalnom težinom učinaka nakon 4-6 sati. Obnavljanje početnog stanja dolazi nakon 24 sata. S produljenim liječenjem kortikosteroidima promjene krvne slike traju 1-4 tjedna.

Prema principu povratne informacije, glukokortikoidi djeluju depresivno na hipotalamičko-hipofiza-nadbubrežni sistem (GGNS), uslijed čega proizvodnja ACTH opada. Do nedostatka funkcije kore nadbubrežne žlijezde koja se razvija istovremeno može doći uslijed oštrog prekida upotrebe glukokortikoida. Rizik od razvoja nadbubrežne insuficijencije značajno se povećava uz redovnu upotrebu glukokortikoida duže od 2 tjedna.

Antistresno dejstvo

Glukokortikoidi su adaptivni hormoni koji povećavaju otpornost tijela na stres. U ozbiljnim stresnim uvjetima, proizvodnja kortizola značajno raste (najmanje 10 puta). Postoje dokazi o povezanosti imunološkog sistema i GNSS-a. Ove interakcije mogu predstavljati barem jedan od mehanizama antistresnog djelovanja glukokortikoida. Pokazano je da funkciju GNS-a reguliraju mnogi citokini (IL-1, -2, -6, faktor nekroze tumora TNF-a). Sve one imaju stimulativan učinak.Mnogi imaju širok spektar efekata. Na primjer, IL-1 stimulira oslobađanje kortikotropin-hormona koji oslobađa hipotalamičke neurone, direktno utječe na hipofizu (povećava oslobađanje ACTH) i nadbubrežne žlijezde (povećava oslobađanje glukokortikoida). Istovremeno, glukokortikoidi su u stanju da inhibiraju ekspresiju mnogih delova imunološkog sistema, na primer, proizvodnju citokina. Dakle, GGNS i imunološki sustav imaju dvosmjerne veze tijekom stresa i te su interakcije vjerojatno od velikog značaja u održavanju homeostaze i zaštiti organizam od potencijalno opasnih po životnih posljedica razvijene upalne reakcije.

Dozvoljena akcija

Glukokortikoidi mogu utjecati na djelovanje drugih hormona, uvelike potencirajući njihove učinke. Ovaj efekat glukokortikoida na učinke drugih regulatornih hormona naziva se permisivnim i odražava promjene u sintezi proteina uzrokovanih kortikosteroidima, koji mijenjaju odgovor tkiva na određene podražaje.

Dakle, male doze glukokortikoida uzrokuju značajno potenciranje lipolitičkog djelovanja kateholamina. Glukokortikoidi takođe povećavaju osjetljivost adrenergičkih receptora na kateholamine i pojačavaju preso efekat angiotenzina II. Vjeruje se da zbog toga glukokortikoidi djeluju tonično na kardiovaskularni sistem. Kao rezultat toga, vaskularni ton se normalizira, povećava se kontraktilnost miokarda i smanjuje se propusnost kapilara. Suprotno tome, nedovoljnu proizvodnju prirodnog GCS karakteriše nizak SV, ekspanzija arteriola i slaba reakcija na adrenalin.

Pokazano je da glukokortikoidi također pojačavaju bronhodilatacijski učinak kateholamina, vraćajući osjetljivost beta-adrenergičkih receptora na njih, što je povezano s povećanjem biosinteze adrenergičkih receptora vaskularne stijenke.

Farmakokinetika

Glukokortikoidi su mali lipofilni molekuli koji jednostavnom difuzijom dobro prolaze kroz ćelijske barijere. Kada se primenjuju, glukokortikoidi se dobro apsorbuju iz gornjeg jejunuma. Cmax u krvi nastaje za 0,5-1,5 sati. Brzina razvoja efekata i trajanje djelovanja GCS-a ovisi o obliku doziranja, topljivosti i brzini metabolizma lijekova.

Glukokortikoidi se proizvode u mnogim doznim oblicima. Karakteristike oblika injekcije nastaju kako zbog svojstava samog glukokortikoida, tako i zbog estera koji je s njim povezan. Sukcinati, hemisukcinati i fosfati su topljivi u vodi i imaju brzi, ali relativno kratkoročni učinak. Mogu se unijeti u / m i / u. Acetati i acetonidi su male kristalne suspenzije, nerastvorljivi su u vodi i apsorbiraju se polako tokom nekoliko sati. Esteri netopljivi u vodi predviđeni su za unošenje u zglobnu šupljinu i zglobne vrećice. Njihova akcija dostiže maksimum nakon 4-8 dana i traje do 4 nedelje.

U krvi glukokortikoidi formiraju komplekse sa proteinima plazme - albuminom i transkorortinom. Ako se prirodni glukokortikoidi vežu na transkorortin za 90%, a na albumin za 10%, tada se sintetski glukokortikoidi, osim prednizolona, ​​vežu uglavnom za albumin (oko 60%), a oko 40% cirkuliše u slobodnom obliku. 25-35% slobodnih glukokortikoida odlaže crvena krvna zrnca i bela krvna zrnca.

Samo su glukokortikoidi bez proteina biološki aktivni. Lako prolaze kroz sluznicu i histohematološke barijere, uključujući krvno-mozak i placenta, brzo se uklanjaju iz plazme.

Metabolizam glukokortikoida se javlja uglavnom u jetri, dijelom u bubrezima i drugim tkivima. U jetri se glukokortikoidi hidroksiliraju i konjugiraju s glukuronidom ili sulfatom.Prirodni steroidi kortizon i prednizon stječu farmakološku aktivnost tek nakon metabolizacije u jetri uz stvaranje hidrokortizona i prednizona.

Metabolizacija sintetskih kortikosteroida u jetri putem oporavka i konjugacije je sporija u usporedbi s prirodnim steroidima. Uvođenje halogenih iona fluora ili klora u strukturu GCS-a usporava metabolizam lijekova i produžuje njihov T1 / 2. Zbog toga efekat fluoriranih kortikosteroida traje duže, ali oni istovremeno inhibiraju funkciju kore nadbubrežne žlijezde.

Glukokortikoidi se izlučuju bubrezima kroz glomerularnu filtraciju u obliku neaktivnih metabolita. Većina kortikosteroida (85%) reapsorbira se u tubulima, a samo oko 15% se izlučuje iz organizma. Kod bubrežne insuficijencije prilagođavanje doze se ne vrši.

Upozorenja

Kod bolesnika sa hipotireoidizmom, cirozom, hipoalbuminemijom, kao i kod starijih bolesnika, učinak glukokortikoida može biti pojačan.

Glukokortikoidi dobro prodiru u placentu. Prirodni i nefluorirani uređaji općenito su sigurni za fetus i ne dovode do intrauterinog razvoja Cushingovog sindroma i inhibicije GNSS-a.

Dugotrajno davanje fluoriranih glukokortikoida može uzrokovati neželjene reakcije, uključujući i ružnoću. Porođajna žena koja je uzimala glukokortikoide tokom poslednjih 1,5–2 godine, da bi se sprečila akutna insuficijencija nadbubrežne žlijezde, potrebno je dodatno davati 100 mg hidrokortizon hemisukcinat 100 mg svakih 6 sati.

Prilikom dojenja, male doze glukokortikoida, ekvivalentne 5 mg prednizona, nisu opasne za bebu, jer glukokortikoidi slabo prodiru u majčino mlijeko. Veće doze lijekova i njihova dugotrajna primjena mogu uzrokovati zaustavljanje i inhibiciju HHF.

U lečenju niza bolesti mišićno-koštanog sistema, posebno upalne prirode, lekovi poput glukokortikosteroida našli su široku upotrebu. Prije nego što shvatite glavne terapijske učinke, indikacije i kontraindikacije, morate znati što su glukokortikosteroidi (GCS).

Glukokortikosteroidi su lijekovi koji spadaju u skupinu steroidnih hormona i imaju anti-upalna, antialergijska, anti-šok, imunosupresivna i druga svojstva.

Kada se koristi?

U liječenju bolesti zglobova i kralježnice glavna indikacija za uporabu glukokortikosteroida smatra se teškim upalnim procesom, koji je posebno intenzivan i ne reagira na terapiju nesteroidnim protuupalnim lijekovima. Koje se patologije zglobova mogu koristiti:

  1. Artritis (reumatoidni, post-traumatični, gihta, psorijatični itd.).
  2. Poliartritis
  3. Osteoartroza (uz prisustvo znakova upalnog procesa).
  4. Ankilozirajući spondilitis.
  5. Periartritis.
  6. Upala sinovijalne ili zglobne torbe.

Prilikom propisivanja GCS-a liječnik pokušava postići maksimalan terapeutski učinak koristeći minimalnu dozu lijeka. Režim liječenja glukokortikosteroidima ovisi uglavnom o težini bolesti, stanju pacijenta i njegovom odgovoru na terapiju, nego o dobi i težini.

Klinička efikasnost

Nekoliko nedavnih naučnih studija pokazalo je visoku efikasnost glukokortikosteroida u liječenju teških oblika upale zglobova. Brz klinički učinak može se postići i istodobnom primjenom GCS-a u malim dozama i nesteroidnih protuupalnih lijekova. Utvrđeno je da za većinu bolesnika s invaliditetom zbog poliartritisa postaje puno lakše u funkcionalnom smislu nakon višednevnog liječenja kortikosteroidima. Na što liječnik računa prilikom propisivanja glukokortikosteroida:

  • Značajno smanjuje ozbiljnost bolova u zahvaćenim zglobovima.
  • Poboljšajte funkcionalno stanje zglobova.
  • Usporite destruktivne procese.
  • Suočiti se sa upalom.
  • Značajno smanjuju potrebu za nesteroidnim protuupalnim lijekovima.
  • Da bi se povećala efikasnost upotrebe osnovnih protuupalnih lekova.

Kliničko iskustvo je pokazalo da mnogi pacijenti koji pate od reumatoidnog artritisa često postanu funkcionalno ovisni o terapiji glukokortikosteroidima i prisiljeni su preći na duge tečajeve njihove primjene, što nedvojbeno dovodi do razvoja nuspojava.

Kako se prijaviti?

Moguće je nekoliko načina primjene lijekova GCS-a. U pravilu se u lečenju upalne patologije mišićno-koštanog sistema glukokortikosteroidi ubrizgavaju u zglob. Izravno djelujući na žarište upale postiže se maksimalni terapeutski učinak.

Treba napomenuti da se vrlo često tekućina (eksudat) može nakupiti u šupljini velikih zglobova. U takvim slučajevima prvo morate ukloniti ovu tekućinu, a tek potom provesti intraartikularnu primjenu lijeka. Ponekad se, radi postizanja boljeg efekta, primjena GCS-a u zglobu kombinira sa glukokortikosteroidnom terapijom u tabletama. Slična vrsta liječenja koristi se za teške oblike upalnog procesa sa izraženom tendencijom progresije.

Intraartikularne injekcije lijekova obavlja samo liječnik specijalista u sterilnim uvjetima (čista garderoba).

GCS preparati se takođe često propisuju oralno u obliku tableta ili se primjenjuju parenteralno (u venu ili mišić).


Trajanje kursa i doziranje lijeka ovise o težini i prirodi bolesti. Za neke pacijente terapijski kurs iznosi nekoliko mjeseci ili čak godina. S velikom aktivnošću patološkog procesa u zglobovima koristi se takozvana pulsna terapija. U ovom se slučaju lijek daje intravenski (kapaljkom) 3 dana zaredom. U većini slučajeva pulsna terapija glukokortikosteroidima omogućava vam brzo suzbijanje aktivnosti upalnog procesa.

Vrste glukokortikosteroida

Glukokortikoidi, poput kortizola, kortizona i kortikosterona, prirodni su kore nadbubrežne kore. Njihova glavna produkcija odvija se u skladu sa dnevnim ritmom. Veća količina izlučuje se s povećanom potrebom tijela za tim hormonima. Nastaju iz progesterona u snopu i mrežnom sloju nadbubrežne kore. Krv se transportira kroz transkorort. Glukokortikoidi djeluju kroz unutarćelijske receptore. Oni utiču na metabolizam ugljenih hidrata, proteina i masti. Ovi hormoni takođe inhibiraju upalne procese, pa ih nazivaju protuupalnim steroidima. One su neophodne za prevazilaženje teških stresnih situacija u ljudskom tijelu.

Neželjene reakcije

Prema kliničkom promatranju, i pored činjenice da se većina nuspojava od dugotrajne primjene GCS-a kod upalnih bolesti zglobova i kralježnice smatra prilično teškim, neki od njih se pojavljuju na redoslijedu rjeđe nego kod ostalih protuupalnih lijekova. Mnogi stručnjaci uslovno dijele nuspojave produženom sistemskom upotrebom glukokortikosteroida u dvije grupe:

  • Potencijalno kontrolirani (dijabetes melitus, neprestano povećanje krvnog pritiska, poremećaj spavanja, glaukom, zatajenje srca, gastrointestinalni ulceracija, osteoporoza).
  • Nekontrolirano (debljanje, katarakta, mentalni poremećaji, kožni osipi, razne infekcije, osteonekroza, ateroskleroza).

Istovremeno, utvrđeno je da uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova često provocira razvoj teške erozne i ulcerozne patologije gastrointestinalnog trakta nego upotreba lijekova iz GCS grupe.Liječenje glukokortikoidima opravdano je povezano s povećanim rizikom od zaraznih komplikacija, ali to je tipično uglavnom za pacijente koji primaju velike doze lijekova. Treba spomenuti kriterije za neadekvatnu terapiju glukokortikosteroidima:

  • Prevelika doza ili, obrnuto, veoma mala.
  • Nerazumno dug tečaj lečenja.
  • Nedostatak osnovnih protivupalnih lekova.

Uz intraartikularnu primjenu GCS-a, jedna od najopasnijih, ali prilično rijetkih komplikacija, je infekcija u zglobnu šupljinu tokom ubrizgavanja. Uz to, imunosupresivno svojstvo glukokortikoida doprinosi razvoju gnojnog upalnog procesa. U retkim slučajevima može se primetiti „post-injekcioni sinovitis“, kada nakon injekcije dolazi do porasta upalnog procesa u sinovijalnoj membrani zgloba, koji može trajati od nekoliko sati do 2-3 dana.

Unošenje lijeka u mišićno tkivo vrlo je nepoželjno, jer je moguć razvoj atrofičnih ili nekrotičnih procesa.

Sintetski hormoni

Sintetički glukokortikosteroidi - šta je to? Kao terapeutska sredstva koriste se sintetski glukokortikosteroidi (kortikosteroidi), kolokvijalno ih nazivamo i jednostavno steroidi. Imaju veći protivupalni učinak od prirodnih spojeva.

U farmakološkoj terapiji - uglavnom rjeđe - glukokortikosteroidi se koriste kao antialergijski ili imunosupresivni lijek. Njihova primjena u terapiji je rasprostranjena u slučaju insuficijencije nadbubrežne kore. Njihov glavni učinak je inhibiranje upalnih reakcija, tj. Blokiranje fosfolipaze A2, što dovodi do smanjenja proizvodnje

U pravilu se u hormonskoj terapiji koriste standardne doze lijeka, koje ne izaziva ozbiljne nuspojave. Najbolje je uzimati ove lijekove u jednoj dozi i u skladu s fiziološkim ritmom sekrecije kortizola u tijelu, odnosno ujutro. Terapija glukokortikosteroida uključuje postepeno smanjivanje doze hormona primenjenih u poslednjoj fazi lečenja (da bi se izbegla atrofija korteksa nadbubrežne žlezde).

Steroidi se mogu koristiti oralno, a u akutnim stanjima (uz prisustvo životne opasnosti) - u obliku injekcija ili intravenskih infuzija. Njihova upotreba trebala bi biti pod nadzorom, tj. Primijeniti se samo kad za to postoje jasno definirane indikacije, uzimajući u obzir moguće nuspojave. Doze se trebaju odabrati pojedinačno za svakog pacijenta, treba ih mijenjati ovisno o težini bolesti.

Glukokortikosteroidi koji se koriste u dermatologiji

Hormoni nadbubrežne kore imaju protuupalno, imunosupresivno i antipruritičko dejstvo. Široko se koriste u dermatologiji za kožne bolesti. Lokalni glukokortikosteroidi - sredstva koja se odnose na najčešće korištene lijekove za liječenje dermatoloških bolesti. Oni se mogu posebno koristiti u lečenju:

Glukokortikosteroidna mast koristi se u liječenju psorijaze. Gelovi, kreme, losioni koriste se i za ublažavanje simptoma upale i svrbeža na koži. Preporučuje se upotreba tekućina sa steroidnim hormonima na vlasištu. Kao i kod kontinuiranog liječenja, te u rijetkim slučajevima, primjena steroidnih lijekova, poželjnije je koristiti slabije lijekove (kako bi se spriječili nuspojave).

Glukokortikosteroidna osteoporoza


Jedna od najnepovoljnijih komplikacija dužeg lečenja glukokortikosteroidima je. Ipak, prema nekim stručnjacima, visoka upalna aktivnost reumatoidnog artritisa i smanjenje tjelesne aktivnosti smatraju se ne manje važnim čimbenicima pojave osteoporoze.nego produženo liječenje kortikosteroidima.

Kako bi umanjili rizik od razvoja ove komplikacije, mnogi ljekari preporučuju značajno prilagođavanje svog načina života, posebno pacijentima koji dugo uzimaju glukokortikosteroide. Šta tačno treba učiniti:

  1. Prestanite pušiti i konzumirati alkohol.
  2. Redovno vježbajte.
  3. Jedite hranu bogatu kalcijumom i vitaminom D.
  4. Češće biti na suncu.
  5. Ako je potrebno, uzmite lijekove koje je propisao ljekar (kalcitonin itd.).

Steroidi u liječenju respiratornog sistema

Hormonski lijekovi od svih lijekova koji se koriste za liječenje upale bronhija imaju najsnažniji učinak. Nakon njihovog uvođenja, dolazi do smanjenja oticanja sluznice i izlučivanja sluzi, vraća se normalan bronhijalni epitel. Unošenje steroida u tijelo suzbija kasnu alergiju i pojačanu reakciju bronha. Razlikovati:

  1. Glukokortikosteroidi u obliku inhalacijskih anestetika. Oni su najpoželjniji oblik lijekova za uporabu u liječenju svih oblika bronhijalne astme.
  2. Glukokortikosteroidi koji se koriste kao sistemske injekcije u krv. Ova vrsta se koristi samo u teškim oblicima bronhijalne astme, kad druge medicinske metode ne daju rezultate.
  3. Steroidi za oralnu upotrebu mogu se koristiti i za kratkotrajno liječenje u periodima pogoršanja bolesti.

Trudnoća i dojenje

Ciljana klinička ispitivanja u pogledu sigurnosti upotrebe glukokortikosteroida tokom trudnoće nisu provedena. Ipak, liječnici mogu prepisati ovaj lijek trudnici, ali samo ako očekivani učinak liječenja značajno premaši očekivani rizik za dijete. Osim toga, dojiljama se snažno preporučuje da prekinu dojenje za vrijeme terapije glukokortikosteroidima.

Glukokortikoidi u kliničkoj praksi

Harkovski institut za napredne medicinske studije

U fiziološkim uslovima, stanice snopa kore nadbubrežne žlijezde luče dva glavna glukokortikoida u krvotok - kortizon i kortizol (hidrokortizon). Izlučivanje ovih hormona reguliše se kortikotropinom adenohipofize (ranije zvanom adrenokortikotropni hormon). Povećanje nivoa kortizola u krvi mehanizmom povratnih informacija inhibira lučenje kortikoliberina u hipotalamusu i kortikotropina u hipofizi.

Intenzitet izlučivanja glukokortikoida u krv tokom dana značajno varira. Maksimalni sadržaj hormona u krvi opaža se u ranim jutarnjim časovima (6-8 sati), najmanji - u večernjim i noćnim satima.

Fiziološki učinci glukokortikoida uglavnom su suprotni onima koje uzrokuje inzulin. Hormoni imaju katabolički učinak na metabolizam proteina (tj. Pomažu razgradnju složenih molekula proteina na jednostavne tvari) i anti-anabolički učinak (tj. Sprečavaju biosintezu proteinskih molekula). Kao rezultat toga, tijelo razlaže proteine ​​i povećava izlučivanje dušičnih proizvoda. Razbijanje proteina događa se u mišićnom, vezivnom i koštanom tkivu. Albumin u krvi je smanjen.

Glukokortikoidi potiču katabolizam triglicerida i inhibiraju sintezu masti iz ugljikohidrata. Istodobno, smanjenje masnog tkiva ekstremiteta često se kombinira s povećanjem taloženja masnoće na trbušnoj stijenci i između lopatica. Hiperglikemija pod utjecajem hormona nastaje zbog povećanog stvaranja glukoze u jetri iz aminokiselina (glukoneogeneza) i suzbijanja njene upotrebe tkivima, povećava se i sadržaj glikogena u jetri. Glukokortikoidi smanjuju osjetljivost tkiva na sintezu inzulina i nukleinskih kiselina.

Hormoni povećavaju osjetljivost adrenoreceptora na kateholamine, pojačavaju tlačne efekte angiotenzina II, smanjuju propusnost kapilara i sudjeluju u održavanju normalnog arteriolnog tonusa i kontraktilnosti miokarda. Pod utjecajem glukokortikoida smanjuje se nivo limfocita u krvi, monocita, eozinofila i bazofila, stimuliraju se izlasci neutrofila iz koštane srži i njihovo povećanje u perifernoj krvi. Hormoni zadržavaju natrijum i vodu u tijelu na pozadini gubitka kalijuma, inhibiraju apsorpciju kalcijuma u crijevima i doprinose oslobađanju potonjeg iz koštanog tkiva i njegovom izlučivanju mokraćom. Glukokortikoidi povećavaju osjetnu osjetljivost i ekscitabilnost nervnog sustava, sudjeluju u provedbi stresnih reakcija, utječu na ljudsku psihu.

Prirodni glukokortikoidi i njihovi sintetički analozi naširoko se koriste u klinici uglavnom zbog toga što imaju nekoliko više vrijednih kvaliteta: imaju protivupalna, imunosupresivna, antialergijska i anti-šok učinka. Konačni rezultati terapije ovise o mnogim čimbenicima, uključujući trajanje liječenja, dozu lijekova, način i način primjene, imunološke i imunogenetske karakteristike samih bolesti itd. Osim toga, različiti glukokortikoidi imaju različit stupanj ozbiljnosti, imunosupresivne i protuupalne učinke, između kojih nema direktne veze. Dakle, deksametazon ima snažno protuupalno i relativno nisko imunosupresivno djelovanje.

Uporedne karakteristike glukokortikoida

U kliničkoj praksi koriste se prirodni glukokortikoidi (kortizon i hidrokortizon) i njihovi polusintetički derivati. Potonji se zauzvrat dijele na nefloorirani (prednizon, prednizolon, metilprednizolon) i fluorirani (triamcinolon, deksametazon i betametazozon).

Prilikom primjene glukokortikoidi se brzo i gotovo u potpunosti apsorbiraju u gornjem jejunumu. Prehrana ne utječe na stupanj apsorpcije hormona iako je brzina ovog procesa donekle usporava.

Osobitosti upotrebe oblika za ubrizgavanje nastaju kako zbog svojstava samog glukokortikoida, tako i sa njim povezanog etera. Na primjer, sukcinati, hemisukcinati i fosfati se rastvaraju u vodi i kada se daju parenteralno, imaju brzi, ali relativno kratkoročni učinak. Suprotno tome, acetati i acetonidi su fine kristalne suspenzije i nisu topljivi u vodi. Njihovo djelovanje se razvija sporo tokom nekoliko sati, ali traje dugo (sedmicama). U vodi rastvorljivi glukokortikoidni esteri mogu se koristiti intravenski; fine kristalne suspenzije ne mogu.

Ovisno o trajanju terapijskog djelovanja, svi glukokortikoidi podijeljeni su u 3 skupine (tablica 1). Poznavanje ekvivalentnih doza kortikosteroida omogućava vam da zamijenite jedan lijek s drugim ako je potrebno. Prethodno postojeći princip - "pilula za tablete" (to jest, ako je potrebno prebaciti pacijenta na drugi glukokortikoid, bilo mu je propisano onoliko tableta novog lijeka koliko je primio prije zamjene) - trenutno ne djeluje. To je posljedica uvođenja u kliničku praksu doznih oblika glukokortikoida s različitim sadržajem aktivne supstance.

Glukokortikoidni hormoni
Trajanje akcije Naziv lijeka Ekvivalentna doza (mg)
Kratka akcija Hidrokortizon20
Kortizon25
Prednizon5
Prednizon5
Metilprednizolon4
Triamcinolone4
Zona parametara2
Dugo glume Deksametazon0,75
Betamethasone0,6

Prirodni glukokortikoidi imaju mineralokortikoidnu aktivnost, iako slabiji od pravih mineralokortikoida.Polu-sintetički glukokortikoidi koji ne fluoriraju također pokazuju mineralokortikoidne učinke (čija je ozbiljnost inferiorna u odnosu na prirodne glukokortikoide). U fluoriranim preparatima mineralokortikoidna aktivnost izostaje (tablica 2). Glukokortikoidna aktivnost semisintetskih lijekova veća je od kortizona i hidrokortizona, što se objašnjava nižim vezanjem proteina u odnosu na prirodne glukokortikoide. Značajka fluoriranih lijekova je sporiji metabolizam u tijelu, što povlači za sobom trajanje djelovanja lijekova.

Uporedne karakteristike glukokortikoida za sistemsku upotrebu
Trajanje akcije Naziv lijeka Gluco
kortikoidna aktivnost
Mineralne
kortikoidna aktivnost
Kratka akcija Hidrokortizon11
Kortizon0,81
Prednizon40,8
Prednizon40,8
Metilprednizolon50,5
Srednje trajanje Triamcinolone5-
Dugo glume Deksametazon30-
Betamethasone30-

U medicinskoj literaturi naširoko se koriste sljedeći izrazi: „niske“ doze glukokortikoida, „visoke“ itd. „Niske“ doze kortikosteroida su naznačene ako dnevna doza ne prelazi 15 mg (3 tablete) prednizona (ili ekvivalentne doze) bilo koji drugi lijek). Takve doze se obično propisuju za održavanje. Ako je dnevna doza prednizolona 20-40 mg (4-8 tableta), oni govore o "srednjim" dozama glukokortikoida, a više od 40 mg / danu - o "visokim". Vrijednosti bliske danim uzimaju se i pri izračunavanju dnevne doze kortikosteroida po 1 kg tjelesne težine pacijenta. Uvjetna granica između "srednjih" i "visokih" doza je 0,5 mg prednizona na 1 kg tjelesne mase pacijenta dnevno.

U proteklih 20 godina, klinika je koristila i intravensku primjenu vrlo velikih doza glukokortikoida (najmanje 1 g metilprednizolona dnevno) nekoliko dana. Ovaj tretman se naziva "pulsna terapija".

Doza glukokortikoida propisana na početku liječenja određene bolesti uglavnom ovisi o nozološkom obliku i težini bolesti. Starost pacijenta, prisustvo ili odsustvo pratećih bolesti, istovremeno korišćenje drugih lekova i drugi faktori takođe utiču na dozu.

Glavne mogućnosti za kliničku upotrebu glukokortikoida mogu se predstaviti na sljedeći način:

msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist> msimagelist>
spoljna - koža, oči, uši (u obliku masti, kapi, kreme, losiona, aerosola),
udisanje - u pluća ili nosnu šupljinu,
potkoljenica (epiduralna),
intradermalni - u ožiljcima,
intrakavitarno - u pleuralnu šupljinu, intrapericardialno itd.,
intraartikularni i periartikularni,
sistemska primjena:
iznutra
u svijećama (čepićima),
parenteralno (uglavnom intramuskularno i intravenski).
msimagelist>

U smislu postojanosti i težine terapijskog protuupalnog efekta, kao i tolerancije, najbolji su prednizolon i metilprednizolon.

Prednizon smatra standardnim lijekom za farmakodinamičku terapiju. Odnos glukokortikoidne i mineralokortikoidne aktivnosti prednizolona je 300: 1.

Metilprednizolon U usporedbi s prednizonom, on ima nešto veću glukokortikoidnu aktivnost (za 20%) i ima slab mineralokortikoidni učinak. Prednost lijeka je vrlo umjerena stimulacija psihe i apetita, što opravdava njegovo imenovanje bolesnicima sa nestabilnom psihom i prekomjernom težinom.

Prednizon se hidroksilira u jetri (gde se pretvara u prednizon), pa se zbog toga ne preporučuje kod težih bolesti jetre.Jeftiniji od prednizona, međutim, u kliničkoj se praksi koristi rjeđe od potonjeg.

Triamcinolone - fluorirani glukokortikoid, lišen mineralokortikoidne aktivnosti. Dakle - manja u usporedbi s drugim lijekovima, sposobnost zadržavanja natrijuma i vode. U odnosu na prednizon ima izraženiji (za 20%) i produženi glukokortikoidni efekat. S druge strane, to često izaziva neželjene reakcije iz mišićnog tkiva („triamcinolonska“ miopatija) i kože. Stoga je produljena upotreba ovog lijeka nepoželjna.

Deksametazon u glukokortikoidnoj aktivnosti 7 puta je veća od prednizona. To je fluorirani glukokortikoid i nema mineralokortikoidni učinak. U usporedbi s drugim lijekovima, u većoj mjeri suzbija funkciju kore nadbubrežne žlijezde. Dugotrajna primjena se ne preporučuje zbog opasnosti od ozbiljnih nuspojava (prije svega, inhibicije hipotalamo-hipofize-nadbubrežne osi, poremećaja metabolizma, psiho-stimulativnih učinaka).

Betamethasone - fluorirani glukokortikoid, koji je po snazi ​​i trajanju blizu deksametazonu. Ono malo premašuje ovo potonje u glukokortikoidnoj aktivnosti (8-10 puta veće od onog prednizolona) i u manjoj mjeri utiče na metabolizam ugljikohidrata. Betametazon fosfat je rastvorljiv u vodi i može se davati intravenski i subkonjuktivno. Za intramuskularnu, intraartikularnu i periartikularnu primjenu koristi se smjesa dva betametazonska estera - fosfata (apsorbira se brzo) i dipropionata (polako se apsorbira). Ova smeša je fina kristalna suspenzija koja se ne može davati intravenski. Fosfat daje brzi efekat (u roku od 30 minuta), a diproprionat ima dugi, do 4 tjedna ili više.

Kortizon trenutno se praktično ne koristi zbog manje učinkovitosti i lošije tolerancije. Zajedno s hidrokortizonom, ima najizraženije mineralokortikoidno djelovanje među svim glukokortikoidima. Glavno područje primjene je zamjenska terapija za insuficijenciju nadbubrežne insuficijencije kod bolesnika s normalnom funkcijom jetre (budući da se kortizon pretvara u hidrokortizon u jetri, primjena lijeka se ne preporučuje kod težih oštećenja ovog organa).

Hidrokortizon Gotovo je jedini glukokortikoid koji bi se mogao koristiti za dugotrajno parenteralno liječenje, ali on je značajno toleriran od savremenih lijekova u podnošljivosti. Slabiji od prednizona u glukokortikoidnoj aktivnosti (4 puta), ali ga premašuje po težini mineralokortikoidnog djelovanja. Hidrokortizon se obično koristi za fiziološku zamjenu i stresno pokrivanje kod pacijenata sa insuficijencijom hipotalamičke-hipofize-nadbubrežne osi. U akutnoj nadbubrežnoj insuficijenciji i drugim hitnim stanjima hidrokortizona, hemisukcinat je lek izbora.

Beklometazon, flunizolid, budesonid, triamcinolon acetonid i flutikazon primenjuje se inhalacijom. Beklometazon (beklomet, bekotid itd.) Najčešće se propisuje za dugotrajnu terapiju održavanja bronhijalne astme. Ima blagi sistemski učinak, iako u velikim dozama (1000-2000 mcg / danu) izaziva osteoporozu i druge nuspojave. Upotreba flunizolida (ingakorta) u usporedbi s beklometazonom nešto rjeđe dovodi do razvoja kandidijaze usne šupljine. Ako se udiše, budesonid (pulmicort) je nešto efikasniji i manje utiče na rad bubrega u odnosu na beklometazon. Flutikazon (flixotid, flixonase) u afinitetu prema glukokortikoidnim receptorima je 30 puta bolji od prednizona i 2 puta je veći od budesonida. Ima 2 puta jači lokalni protuupalni učinak od beklometazona.

Sistemska upotreba glukokortikoida

Do danas se nastavljaju razgovori o odabiru adekvatnih doza i optimalnih oblika doziranja lijekova, načinima primjene, trajanju terapije, nuspojavama. Općenito, odluka o lokalnoj upotrebi kortikosteroida liječnicima obično ne uzrokuje značajne poteškoće. Stoga će u narednoj prezentaciji glavni fokus biti na sistemskoj upotrebi hormona.

Ako je neophodno sistemsko davanje glukokortikoida, preferira se oralno davanje. Ako je nemoguće uvesti ove lijekove iznutra, oni se mogu koristiti u čepićima, doza se u ovom slučaju povećava za 25-50%. Glukokortikoidi postoje u obliku ubrizgavanja brzo se metaboliziraju u tijelu tijekom intramuskularne i, posebno, intravenske primjene, pa je stoga njihov učinak kratkotrajan i u većini slučajeva nedovoljan za dugotrajno liječenje. Da bi se dobio ekvivalent, u usporedbi s oralnom primjenom, terapijskog učinka, parenteralne doze trebale bi se primjenjivati ​​2-4 puta veće i treba koristiti česte injekcije. Postojeći produženi parenteralni lijekovi (na primjer, triamcinolon acetonid ili kenalog) ne koriste se za aktivno "supresivno" liječenje, već uglavnom kao suportivna ili lokalna (na primjer, intraartikularna) terapija.

Ujutro je hipotalamo-hipofiza-nadbubrežna os najmanje osjetljiva na inhibitorne učinke egzogenih kortikosteroida. Dijeljenjem dnevne doze glukokortikoida u 3-4 dijela i uzimanjem u pravilnim intervalima povećava se rizik od suzbijanja hipotalamičke-hipofize-nadbubrežne osi. Zbog toga se u većini slučajeva hormoni propisuju u obliku jedne jutarnje doze (u prvom redu lijekova dugog djelovanja), ili se 2 / 3-3 / 4 dnevne doze uzima ujutro, a ostatak se uzima oko podneva. Ova shema aplikacije omogućava vam da smanjite rizik od inhibicije hipotalamo-hipofize-adrenalne osi i smanjite rizik od osteoporoze.

Terapijska efikasnost glukokortikoida povećava se s povećanjem doze i učestalosti davanja, ali se povećava i težina komplikacija. Uz naizmjeničnu (svaki drugi dan) uporabu hormona, broj nuspojava je manji, ali u mnogim slučajevima ovaj način primjene nije dovoljno učinkovit (na primjer, kod krvnih bolesti, (nespecifičnog) ulceroznog kolitisa, malignih tumora, kao i u težim slučajevima bolesti). Alternativna terapija se u pravilu primjenjuje nakon suzbijanja upalne i imunološke aktivnosti s smanjenjem doze glukokortikoida i prelaska na liječenje održavanja. U naizmjeničnom režimu, doza hormona potrebna za 48-satni period se primjenjuje svaki drugi dan ujutro, u isto vrijeme. Ovaj pristup omogućava da se smanji inhibitorni učinak egzogenih glukokortikoida na funkciju kore nadbubrežne kore i tako da se spriječi njegova atrofija. Osim toga, naizmjeničnom primjenom glukokortikoida smanjuje se rizik od zaraznih komplikacija, a usporavanje rasta kod djece nije tako izraženo kao kod svakodnevnog unosa hormona.

Samo u rijetkim slučajevima (na primjer, s nefrotskim sindromom kod djece), alternativna terapija propisana je od prvih dana liječenja. Uobičajeno je takav režim davanja hormona rezervisan za pacijente koji su bili u stanju postići stabilizaciju koristeći svakodnevne glukokortikoide. Slijedi primjer prelaska pacijenta na alternativnu terapiju, u kojoj je početna doza prednizolona bila 50 mg.

U alternativnom liječenju koriste se samo kortikosteroidi srednjeg djelovanja (prednizon, prednizolon, metilprednizolon). Nakon uzimanja jedne doze ovih lijekova, hipotalamo-hipofiza-adrenalna osi suzbijena je 12-36 sati.Uz imenovanje glukokortikoida dugog djelovanja svaki drugi dan (triamcinolon, deksametazon, betametazon), ostaje rizik od ugnjetavanja hipotalamo-hipofize-nadbubrežne osi, pa je stoga iracionalno koristiti ih za alternativno liječenje. Područje primjene prirodnih hormona (kortizona i hidrokortizona) trenutno je ograničeno supstitucijskom terapijom nadbubrežne insuficijencije i supresivnim liječenjem adrenogenitalnog sindroma.

U slučaju pogoršanja simptoma bolesti u drugom (bez hormona) danu, preporučuje se povećati dozu lijeka prvi dan ili uzeti drugu dodatnu dozu drugi dan.

Visoke doze (na primjer, 0,6-1,0 mg prednizolona po 1 kg tjelesne težine dnevno), ili doze podijeljene u nekoliko doza tokom dana, naznačene su u ranim fazama najagresivnijih bolesti. Potrebno je nastojati prebaciti pacijenta u roku od 1-2 tjedna na jednu jutarnju dozu čitave dnevne doze. Daljnje smanjenje na minimalnu efikasnu dozu održavanja (poželjno je alternativno davanje) se određuje specifičnim kliničkim okolnostima. Previše postepeno smanjivanje kombinirano je s povećanjem broja i ozbiljnosti nuspojava liječenja glukokortikoidima, a prebrzo - predočava za pogoršanje bolesti.

Da biste smanjili nuspojave, trebali biste razmotriti mogućnost "uštede steroida". Na primjer, u reumatologiji, to se postiže primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova ili osnovnom terapijom (imunosupresivi, antimalaričari itd.). Alternacija je još jedna opcija za smanjenje komplikacija steroidne terapije.

Terapija visokim dozama glukokortikoida može biti nezadovoljavajuća zbog nedostatka efikasnosti i / ili pojave teških komplikacija. U takvim slučajevima trebalo bi razmotriti mogućnost pulsne terapije, tj. Intravenskog davanja vrlo velikih doza hormona u kratkom vremenu. Iako još uvijek ne postoji jasna definicija pulsne terapije, ovaj se termin obično odnosi na brzo (unutar 30-60 minuta) intravenozno davanje velikih doza glukokortikoida (najmanje 1 g) jednom dnevno tijekom 3 dana. U općenitijem obliku, pulsna terapija može se predstaviti kao intravenska primjena metilprednizolona (ovaj lijek se koristi najčešće od ostalih) u dozi do 1 g / sq. mjerač tjelesne površine 1-5 dana. Trenutno se pulsna terapija steroidnim hormonima često koristi na početku liječenja brojnih brzo progresivnih imunološki posredovanih bolesti. Korisnost ove metode za dugotrajnu terapiju održavanja naizgled je ograničena.

Općenito, uz lokalnu upotrebu steroida razvijaju se manje toksični efekti nego kod sistemske upotrebe. Najveći broj neželjenih događaja sa sistemskom primjenom hormona događa se ako se dnevna doza podijeli u nekoliko doza. Kad se dnevna doza uzima u jednoj dozi, broj štetnih učinaka je manji, a režim alternativne primjene najmanje je toksičan.

Svakodnevnom upotrebom sintetski glukokortikoidni analozi s dugim poluživotom (na primjer, deksametazon) uzrokuju nuspojave češće od lijekova s ​​kratkim i srednjim poluživotom. Imenovanje većih doza steroida relativno je sigurno ako trajanje njihove primjene ne prelazi tjedan dana, uz duži unos takvih doza, mogu se predvidjeti klinički značajne nuspojave i toksični efekti.

Primjena prirodnih i nefluoriranih glukokortikoida tijekom trudnoće općenito je sigurna za fetus. Uz produženu upotrebu fluoriranih lijekova moguć je razvoj neželjenih efekata kod ploda, uključujući deformitete.Ako je porođaj prethodnih 1,5-2 godina uzimao glukokortikoide, hidrokortizon hemisukcinat 100 mg svakih 6 sati dodatno se daje kako bi se spriječila akutna insuficijencija nadbubrežne žlijezde.

Prilikom dojenja, male doze hormona ekvivalentne 5 mg prednizona nisu štetne za bebu. Veće doze lekova mogu da uzrokuju zastoj i inhibiciju hipotalamičke-hipofizno-adrenalne ose kod beba. Stoga se ženama koje uzimaju umjerene do visoke doze glukokortikoida ne preporučuje dojenje.

Za prevenciju respiratornog tegoba kod prevremeno rođene djece koriste se lijekovi dugog djelovanja (najčešće deksametazon). Intramuskularna primjena deksametazona ženama kod porođaja s gestacijskim razdobljem do 34 tjedna preporučuje se 24-48 sati prije očekivanog porođaja. Ponovna primjena lijeka moguća je ako se ne dogodi prerano rođenje u sljedećih 7 dana.

Šema prelaska na alternativnu terapiju s naknadnim postupnim povlačenjem glukokortikoida
Prelazak na alternativnu terapiju Smanjenje doze glukokortikoida
Dan Prednizon mg Dan Prednizon mg Dan Prednizon mg
16011902185
240125225
37013902380
430145245
58015902580
620165265
79017852780
810185285
99519852980
105205300

Obuka pacijenata

Pacijent mora biti svjestan mogućih kliničkih posljedica insuficijencije osi hipotalamus-hipofiza-nadbubrežne žlijezde, koje se mogu pojaviti kao posljedica sistemske primjene glukokortikoida. Pazite na pacijenta zbog neprihvatljivosti samo-prekida liječenja ili brzog smanjenja doze hormona bez odgovarajućeg medicinskog savjeta. Odgovor hipotalamus-hipofize-adrenalne osi na stres može se smanjiti čak i nakon svakodnevnog davanja glukokortikoida tokom 7 dana. Ako se prekine redovno oralno liječenje hormonima duže od 24 sata, tada pacijent može razviti cirkulacijski kolaps kao odgovor na fiziološki stres, traumu, infekciju i operativni zahvat, što često zahtijeva parenteralnu primjenu glukokortikoida. Nemoguće je pouzdano predvidjeti pojavu insuficijencije hipotalamično-hipofizno-nadbubrežne osi ni po dozi hormona, niti po trajanju liječenja, niti po nivou kortizola u plazmi koja postiže (iako se često razvija insuficijencija kada su propisane visoke doze glukokortikoida).

Treba napomenuti da liječenje hormonima potiče apetit i uzrokuje debljanje i naglašava važnost prehrane prije nego što započne liječenje. Liječnik treba opisati simptome dijabetesa, steroidne miopatije, neuropsihičke, zarazne i druge komplikacije terapije glukokortikoidima pacijentu.

Interakcija s drugim lijekovima

Neki lekovi mogu uticati na koncentraciju glukokortikoida u krvi. Dakle, fenobarbital i rifampicin pojačavaju metabolizam hormona u jetri i time smanjuju njihov terapeutski učinak. Kombinovana upotreba steroida i tiazidnih diuretika značajno povećava rizik od hiperglikemije i hipokalemije. Istodobna primjena glukokortikoida i acetilsalicilne kiseline toliko snižava razinu potonjeg u krvi da je njegova koncentracija niža od terapijske.

Zaključak

Glukokortikoidni hormoni zauzimaju dostojno mjesto u medicinskom arsenalu. U mnogim slučajevima, pravovremena i adekvatna primjena ovih lijekova spašava život pacijenata, pomaže u sprečavanju (odgađanju) početka invaliditeta ili ublažavanju njegovih manifestacija. Istovremeno, u društvu, uključujući i medicinsko okruženje, strah od „hormona“ je vrlo čest. Ključ demitologizacije glukokortikoida je njihova racionalna upotreba u kliničkoj praksi.

  1. Belousov Yu. B., Omelyanovsky V. V. Klinička farmakologija respiratornih bolesti.- M .: Universum Publishing, 1996. - P. 119-130.
  2. Bereznyakov I.G.Glukokortikosteroidi: klinička upotreba (vodič za liječnike). - Kharkov, 1995.- 42 str.
  3. Osnove ljudske fiziologije (pod uredništvom B. I. Tkačenka) .- Sankt Peterburg: Međunarodna zaklada za istoriju nauke .- T. 1.- S. 178-183.
  4. Sigidin Ya. A., Guseva N.G., Ivanova M.M. Difuzne bolesti vezivnog tkiva.- M .: Medicina, 1994.- 544 str.
  5. Strachunsky L.S., Kozlov S. H. Glukokortikoidni pripravci .- Smolensk, 1997 .- 64 str.
  6. Terapijski referentni priručnik Univerziteta u Washingtonu (pod uredništvom M. Woodleya, A. Whelan) .- M .: Practice, 1995. - 832 str.
  7. Boumpas D. T., Chrousos G. P., Wilder R. L., Cupps T. R. Glukokortikoidna terapija za imunološki posredovane bolesti: osnovni i klinički korelati.- Anali interne medicine.- 1993.- Vol.119, br. 12.- P. 1198-1208.

Web stranica pruža referentne podatke samo u informativne svrhe. Dijagnoza i liječenje bolesti trebaju se provoditi pod nadzorom stručnjaka. Svi lijekovi imaju kontraindikacije. Potrebna je stručna konsultacija!

Steroidi u liječenju reumatoidnih bolesti

Lijekovi koji se koriste u borbi protiv reumatizma uključuju glukokortikosteroide. Što je to i koji se lijekovi koriste za liječenje reumatizma razmotrićemo detaljnije. Reumatoidna bolest ima ograničenja u procesu liječenja. Steroidni lijekovi mogu se upotrebljavati samo kratko vrijeme. Međutim, oni se često koriste u borbi protiv manifestacija vrućice (za vrijeme aktiviranja bolesti). Lijekovi ove grupe koriste se i u liječenju upale zglobova kralježnice. Glukokortikosteroidi sa najčešćom upotrebom u lečenju reumatoidnih bolesti:

Glukokortikoidi i njihov značaj u hematološkim bolestima

Glukokortikosteroidi (kortizon, prednizon, prednizon, deksametazon) spadaju u najčešće korištene imunosupresivne lijekove za bolesti hematopoetskog sistema. U njegovoj patogenezi moguće su upalne reakcije i autoimune pojave. Prednizon, a u težim slučajevima metilprednizon, koristi se intravenski u liječenju anemije povezane s trombocitopenijom. Steroidi se mogu koristiti za krvarenje, jer dovode do povećanja broja trombocita.

Steroidni lijekovi za adrenalnu insuficijenciju

U slučaju bolesti koriste se sintetski glukokortikosteroidi. Šta je to, koji simptomi se manifestuju u bolesti? Prvenstveno je povezana sa padom proizvodnje kortikoidnih hormona.Kortikosteroidi se koriste u liječenju akutne ili hronične insuficijencije nadbubrežne žlijezde. Od korištenih lijekova - kortizola (ili hidrokortizola).

Glukokortikosteroidi za alergijske reakcije

U lečenju alergijskih manifestacija takođe se koriste glukokortikosteroidi. Takav tretman može se provesti s blagim simptomima sezonskog alergijskog rinitisa, konjuktivitisa, kao i s urtikarijom ili upalnim reakcijama povezanim s ujedima insekata. Za sprečavanje recidiva anafilaktičkih reakcija obično se koriste hidrokortizon (200 mg intravenski) ili prednizolon (20 mg intravenski). A od najpopularnijih lijekova koji se uzimaju kod prehlade uzrokovane alergijom su: flunizolid i flutikazon, koji doprinose bržem uklanjanju nazalne kongestije.

Protivupalno dejstvo

Zahvaljujući snažnom protuupalnom efektu, hormoni su pronašli i čvrsto zauzeli svoju nišu u medicini. Naročito se koriste u reumatologiji.

Visoka aktivnost kortikosteroida u odnosu na upalu omogućava im da se uspešno bore protiv bolesti kao što su:

  1. Reaktivni artritis.
  2. SLE, ili sistemski eritematozni lupus.
  3. i drugi autoimuni procesi.

Glukokortikoidi inhibiraju procese upale i razaranja u zglobovima, bez kojih nijedna reumatološka bolest ne može. Ortopedski traumatolozi također ih propisuju za artrozu sa jakim bolovima i kompliciranim upalnim procesom.

Kako kortikosteroidi imaju protuupalni učinak?

Hormoni provode svoje protuupalno djelovanje suzbijajući rad posebnog enzima - fosfolipaze A2. Posredno, oni utječu na funkcije drugih tvari odgovornih za razvoj upalnog procesa.

Uz to, kortikosteroidi značajno smanjuju izlaz tekućine iz vaskularnog korita zbog suženja kapilara, odnosno uklanjaju edeme.

Na pozadini njihovog djelovanja pojačava se mikrocirkulacija u leziji i obnavljanje funkcije oštećenog organa događa se brže.

Kod reumatoidnog artritisa glukokortikoidi štite hrskavicu i kosti od uništavanja omogućujući vam da održite strukturu i funkciju zglobova.

Imunomodulatorni efekat

Značajka glukokortikoida je inhibicija ćelijskog imuniteta. Takođe inhibiraju rast limfoidnog tkiva. Ovo objašnjava povećanu osjetljivost na virusne infekcije u liječenju kortikosteroidima.

Međutim, kod pojedinaca s prethodno postojećom imunodeficijencijom ti hormoni mogu, naprotiv, obnoviti potrebnu razinu imunoglobulinskih antitijela.

Učinak supresije imuniteta glukokortikoidima se široko koristi u transplantologiji kako bi se spriječilo da pacijent odbaci transplantirano tkivo.

Antialergijski efekat

Mehanizam razvoja bilo koje alergijske reakcije prilično je kompliciran. Kada strana tvar uđe u organizam, imunološki sistem počinje sintetizirati specifična antitijela - imunoglobuline.

U interakciji su s određenim strukturama - mastocitima. Kao rezultat ovog procesa oslobađa se niz biološki aktivnih materija, od kojih je jedan histamin. Upravo on uzrokuje pojavu neugodnih i opasnih simptoma karakterističnih za alergije.

Glukokortikoidi blokiraju interakciju imunoglobulina sa mastocitima i inhibiraju razvoj alergijske reakcije. GCS se koristi u borbi protiv anafilaktičkog šoka, Quinckeovog edema, urtikarije i drugih oblika alergija.

Metabolički efekti

Steroidni hormoni utiču na sve vrste metabolizma. Međutim, njihovo sudjelovanje u metabolizmu ugljikohidrata posebno je opasno. Oni imaju sledeće efekte:

  1. Povećana razina glukoze u krvi - dovodi do razvoja hiperglikemije.
  2. Doprinosi pojavi šećera u urinu - glukozurija.
  3. Dovode do dijabetesa koji je također nazvan steroid.

Učinak hormona na metabolizam proteina takođe nije opasan za pacijente. Inhibiraju njihovu sintezu i ubrzavaju propadanje. Ovi procesi su posebno izraženi u mišićima i koži.

Ishod ovog kataboličkog djelovanja glukokortikoida je atrofija mišića, strija, gubitak težine, opuštena koža, sporo zarastanje rana.

Zbog negativnog utjecaja GCS-a na metabolizam masti dolazi do asimetrične raspodjele potkožne masti u tijelu. U takvih bolesnika on praktično nedostaje u udovima, ali se taloži u višku na licu, vratu i prsima.

Steroidni hormoni zadržavaju vodu i natrijum u tijelu, ali istovremeno podstiču oslobađanje kalcijuma i njegovo uklanjanje iz kostiju. Uporedo sa poremećenim metabolizmom proteina dolazi do hipokalcemije.

Uticaj na kardiovaskularni sistem

Učinak glukokortikoida na kardiovaskularni sistem je složen i raznolik proces. Ali za pacijenta je važna njihova sposobnost sužavanja krvnih žila povećanjem krvnog tlaka. Ovaj pritisak pritiska može poslužiti i u korist pacijenta i na štetu.

Uz nagli pad krvnog pritiska, vazodilataciju, šok, to je unošenje hormona koji često spašavaju život. Ali istovremeno, njihova sistematična upotreba doprinosi razvoju hipertenzije i oštećenju srca.

Uticaj na endokrini sistem

Dugotrajna primjena hormonskih lijekova za bolesti zglobova ili druge patologije pokreće povratni mehanizam. U mozgu je inhibirana sinteza stimulativnih hormona, nadbubrežne žlijezde prestaju obavljati svoje funkcije.

Zbog neravnoteže u radu endokrinih žlijezda poremećeni su svi metabolički procesi u tijelu. Uz to, GCS inhibira proizvodnju spolnih hormona.To može uzrokovati različite poremećaje u seksualnom i reproduktivnom životu. Smanjeni nivo spolnih hormona takođe dovodi do osteoporoze.

Kako se nositi s neželjenim efektima kortikosteroida?

Negativni efekti

Uprkos impresivnoj listi opasnih nuspojava, hormoni i dalje predstavljaju popularno liječenje mnogih bolesti - zglobova, kože i imunološkog sistema.

Ponekad je GCS lijek izbora. To se često primjećuje kod autoimunih bolesti, kada drugi lijekovi ne uspiju.

Za smanjenje učestalosti i ozbiljnosti nuspojava omogućuje pažljiv odabir doze i vrste same terapije. Postoji lečenje u velikim dozama, ali kratkotrajno - pulsna terapija. Suprotno tome, hormonski lijekovi se mogu uzimati tokom cijelog života, ali u smanjenim dozama.

Važno je da se tretman izvodi pod nadzorom lekara, koji će redovno procenjivati ​​stanje srca i mišića, nivo šećera i kalcijuma u krvi, i izgled pacijenta.

U pravilu, uz adekvatno odabranu dozu lijeka, terapija glukokortikoidima ne nanosi veliku štetu pacijentu, već značajno poboljšava njegovo dobrobit i zdravstveno stanje.

Ljudsko tijelo je složen kontinuirano funkcionirajući sustav sposoban proizvesti aktivne tvari za samostalno uklanjanje simptoma bolesti i zaštitu od negativnih čimbenika vanjskog i unutarnjeg okruženja. Ove aktivne materije nazivaju se hormonima i pored zaštitne funkcije pomažu i u regulaciji mnogih procesa u tijelu.

Šta su glukokortikosteroidi

Glukokortikosteroidi (glukokortikoidi) su kortikosteroidni hormoni koje proizvodi kore nadbubrežne kore. Organ hipofize, koji proizvodi posebnu supstancu u krvi, kortikotropin, odgovoran je za oslobađanje ovih steroidnih hormona. Ona stimulira korteks nadbubrežne žlijezde na lučenje velike količine glukokortikoida.

Stručnjaci vjeruju da unutar ćelija čovjeka postoje posebni posrednici odgovorni za reakciju ćelije na kemikalije koje na nju djeluju. Tako objašnjavaju mehanizam djelovanja bilo kojeg hormona.

Glukokortikosteroidi imaju vrlo ekstenzivan učinak na tijelo:

  • imaju antistres i anti-šok efekte,
  • ubrzati aktivnost mehanizma za prilagođavanje čovjeka,
  • stimulišu proizvodnju krvnih ćelija u koštanoj srži,
  • povećati osjetljivost miokarda i krvnih žila, izazivati ​​porast krvnog pritiska,
  • povećati i imati pozitivan učinak na glukoneogenezu koja nastaje u jetri. Tijelo može samostalno zaustaviti napad hipoglikemije, provocirajući oslobađanje steroidnih hormona u krv tj.
  • povećati anabolizam masti, ubrzati razmenu korisnih elektrolita u telu,
  • imaju snažan imunoregulativni efekat,
  • smanjiti oslobađanje posrednika, pružajući antihistaminski efekat,
  • imaju snažno protuupalno djelovanje, smanjujući aktivnost enzima koji uzrokuju destruktivne procese u stanicama i tkivima. Suzbijanje upalnih medijatora dovodi do smanjenja razmjene tekućine između zdravih i pogođenih stanica, uslijed čega upala ne raste i ne napreduje. Pored toga, GCS ne dopušta proizvodnju lipokortilena iz arahidonske kiseline - katalizatora upalnog procesa,

Sve ove sposobnosti steroidnih hormona nadbubrežne kore otkrili su naučnici u laboratoriji, zbog čega je došlo do uspješnog uvođenja glukokortikosteroida u farmakološko polje. Kasnije je primijećeno antipruriticno djelovanje hormona s vanjskom primjenom.

Vještački dodatak glukokortikoida u ljudskom tijelu, bilo interno ili izvana, pomaže tijelu da se brže suoči s puno problema.

Unatoč visokoj učinkovitosti i blagodati ovih hormona, moderna farmakološka industrija koristi isključivo njihove sintetske analoge, jer tikantosteroidni hormoni koji se koriste u njihovom čistom obliku mogu izazvati veliki broj negativnih nuspojava.

Indikacije za uzimanje glukokortikosteroida

Glukokortikosteroidi prepisuju ljekari u slučajevima kada tijelo zahtijeva dodatnu potpornu terapiju. Ovi lijekovi se rijetko propisuju kao monoterapija, uglavnom se uključuju u kompleksno liječenje određene bolesti.

Najčešće, indikacije za upotrebu sintetičkih hormona glukokortikoida uključuju sljedeće uvjete:

  • tijelo, uključujući vazomotorni rinitis,
  • i pre-astmatična stanja,
  • upale kože različite etiologije. Glukokortikosteroidi se koriste čak i za zarazne lezije kože, u kombinaciji sa lijekovima koji se mogu nositi s mikroorganizmom koji je provocirao bolest,
  • bilo kojeg porijekla, uključujući traumatično, uzrokovano gubitkom krvi,
  • i druge manifestacije patologija vezivnog tkiva,
  • značajno smanjenje zbog unutrašnjih patologija,
  • dug oporavak nakon transplantacije organa i tkiva, transfuzija krvi. Steroidni hormoni ove vrste pomažu tijelu da se brzo prilagodi stranim tijelima i ćelijama, značajno povećavajući toleranciju,
  • glukokortikosteroidi su uključeni u kompleks oporavka nakon i radijacijske terapije onkologije,
  • smanjena sposobnost njihovog korteksa da izaziva fiziološku količinu hormona i drugih endokrinih bolesti u akutnom i hroničnom stadiju,
  • neke bolesti gastrointestinalnog trakta: ,,
  • autoimune bolesti jetre,
  • cerebralni edem,
  • očne bolesti: keratitis, iritis rožnice.

Glukokortikosteroide morate uzimati tek nakon pregleda liječnika, jer ako ga uzimate pogrešno i doza je pogrešno izračunata, ti lijekovi mogu brzo izazvati opasne nuspojave.

Sintetički steroidni hormoni mogu uzrokovati simptome povlačenja - pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta nakon prestanka uzimanja lijekova, sve do glukokortikoidne insuficijencije. Da bi se to spriječilo, liječnik ne izračunava samo terapijsku dozu lijekova glukokortikoidima. Također mora uspostaviti režim liječenja s postupnim povećanjem količine lijekove za ublažavanje akutnog stadija patologije i spuštanjem doze na minimalnu nakon prelaska vrhunca bolesti.

Klasifikacija glukokortikoida

Trajanje djelovanja glukokortikosteroida stručnjaci su izmjerili umjetno, sposobnošću jedne doze određenog lijeka da inhibira adrenokortikotropni hormon, koji se aktivira u gotovo svim gore navedenim patološkim stanjima. Ova klasifikacija dijeli steroidne hormone ove vrste na sljedeće vrste:

  1. Kratkoročni - inhibiraju aktivnost ACTH u periodu malo većem od jednog dana (kortizol, hidrokortizon, kortizon, prednizolon, metipred),
  2. Srednje trajanje - rok važenja od približno 2 dana (Traimcinolon, Polcortolone),
  3. Lijekovi dugog djelovanja - efekat traje duže od 48 sati (Batmethasone, Dexamethasone).

Uz to, postoji klasična klasifikacija lijekova prema načinu njihovog uvođenja u pacijentovo tijelo:

  1. Oralno (u tabletama i kapsulama),
  2. kapi za nos i sprejevi
  3. inhalacijski oblici leka (najčešće ih koriste astmatičari),
  4. masti i kreme za vanjsku upotrebu.

Ovisno o stanju tijela i vrsti patologije, mogu se propisati i 1 i nekoliko oblika lijekova koji sadrže glukokortikosteroide.

Lista popularnih glukokortikosteroidnih lijekova

Među mnogim lijekovima koji sadrže glukokortikosteroide, ljekari i farmakolozi razlikuju nekoliko lijekova različitih grupa koji su vrlo efikasni i imaju nizak rizik od izazivanja nuspojava:

Ovisno o stanju pacijenta i stadijumu bolesti, odabire se oblik lijeka, doza i trajanje upotrebe. Primjena glukokortikosteroida nužno se odvija pod stalnim nadzorom liječnika radi praćenja bilo kakvih promjena u pacijentovom stanju.

Prirodni kortikosteroidi

Kortikosteroidi obavljaju mnoge vrlo važne funkcije u tijelu.

Glukokortikoidi se odnose na steroidi imajući protuupalni učinak, sudjeluju u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, masti i bjelančevina, kontroliraju pubertet, rad bubrega, reakciju tijela na stres, doprinose normalnom toku trudnoće. Kortikosteroidi u jetri inaktiviraju se i izlučuju mokraćom.

Aldosteron reguliše razmjenu natrijuma i kalijuma. Tako utjecala mineralokortikoidi Na + se zadržava u tijelu i izlučuje K + ione iz tijela.

Sintetički kortikosteroidi

Kortikosteroidi uzrokuju napetost i stres u tijelu, a to vodi smanjenju imuniteta, jer se imunitet pruža na dovoljnoj razini samo u opuštenom stanju. S obzirom na gore navedeno, možemo reći da upotreba kortikosteroida doprinosi dugotrajnom toku bolesti, blokira proces regeneracije.

Osim toga, sintetički kortikosteroidi inhibiraju funkciju prirodnih hormona kortikosteroida, što dovodi do oslabljene funkcije nadbubrežne općenito. Kortikosteroidi utiču na funkcioniranje drugih endokrinih žlijezda, poremećaj hormonske ravnoteže u tijelu je poremećen.

Kortikosteroidni lekovi, eliminišu upalu, takođe imaju analgetski efekat. Sintetski kortikosteroidi uključuju Deksametazon, Prednizolon, Sinalar, Triamcinolon i druge. Ovi lijekovi imaju veću aktivnost i izazivaju manje nuspojava od prirodnih.

Pripreme za lokalnu upotrebu (lokalno)

  • Prednizon (mast),
  • Hidrokortizon (mast),
  • Lokoid (mast),
  • Cortade (mast),
  • Afloderm (krema),
  • Laticort (krema),
  • Dermoveit (krema),
  • Fluorocort (mast),
  • Lorinden (mast, losion),
  • Sinaflan (mast),
  • Flucinar (mast, gel),
  • Clobetasol (mast) itd.
Lokalni kortikosteroidi dijele se na više ili manje aktivne.
Slaba znači: Prednizon, hidrokortizon, Cortade, Lokoid,
Umjereno aktivno: Afloderm, Laticort, Dermoveit, Fluorocort, Lorinden,
Vrlo aktivan: Akriderm, Advantan, Kuterid, Apulein, Kutiveyt, Sinaflan, Sinalar, Sinoderm, Flucinar.
Vrlo aktivan: Clobetasol.

Kako koristiti kortikosteroide?

Režim doziranja propisuje ljekar. Priprema tablete treba piti od 6 sati ujutro (prva doza), a najkasnije 14 sati kasnije. Ovakvi uslovi prijema su potrebni da bi se približio fiziološkom unosu glukokortikoida u krv tokom njihove proizvodnje od strane nadbubrežne kore.

U nekim slučajevima, u velikim dozama i ovisno o prirodi bolesti, dozu raspodjeljuje liječnik radi ujednačenog primanja tijekom dana, u trajanju od 3-4 doze.

Tablete treba uzimati s hranom ili odmah nakon obroka s malo vode.

Liječenje kortikosteroidima

Limitirajuća terapija koristi se za duge, hronične procese - oblici tableta obično se koriste nekoliko mjeseci ili čak godina.

Da bi se smanjio inhibitorni učinak na funkciju endokrinih žlijezda, koriste se isprekidani režimi lijekova:

  • alternativna terapija - glukokortikoidi kratkog i srednjeg trajanja djelovanja (prednizolon, metilprednizolon) koriste se jednom od 6 do 8 ujutro svakih 48 sati,
  • povremena terapija - kratki, 3-4-dnevni kursevi uzimanja lijeka sa četvorodnevnim pauzama između njih,
  • pulsna terapija - brza intravenska primjena velike doze (najmanje 1 g) lijeka za hitnu pomoć. Lijek izbora za ovaj tretman je metilprednizolon (pristupačniji je za primjenu na zahvaćena područja i daje manje nuspojava).
Dnevne doze lijekova (u smislu prednizona):
  • Nizak - manji od 7,5 mg
  • Srednja - 7,5-30 mg,
  • Visoka - 30-100 mg
  • Vrlo visoka - iznad 100 mg,
  • Pulsna terapija je iznad 250 mg.
Liječenje kortikosteroidima mora biti praćeno imenovanjem lijekova za kalcijum, vitamin D za prevenciju osteoporoze. Prehrana pacijenta treba da bude bogata proteinima, kalcijumom i da sadrži ograničenu količinu ugljenih hidrata i natrijum hlorida (do 5 g dnevno), tečnost (do 1,5 l dnevno).

Za profilaksu neželjene efekte kortikosteroida na gastrointestinalni trakt prije uzimanja tableta može se preporučiti uporaba Almagela i žele. Preporučuje se isključiti pušenje, zloupotrebu alkohola, umjereno vježbanje.

Kortikosteroidi za decu

Djeca koja imaju hormonsku ovisnost (na primjer, za bronhijalnu astmu) nakon intravenske primjene lijeka postepeno se prenose u održavajuću dozu prednizolona. Kod čestih relapsa astme, Beklametazon dipropionat koristi se u obliku inhalacije - doza se bira pojedinačno. Nakon primanja učinka, doza se postepeno smanjuje na dozu za održavanje (odabire se pojedinačno).

Topični glukokortikoidi (kreme, masti, losioni) koriste se u dječjoj praksi, ali djeca imaju veću predispoziciju za sistemski učinak lijekova od odraslih bolesnika (odgoda razvoja i rasta, Itsenko-Cushingov sindrom, inhibicija funkcije endokrinih žlijezda). To je zbog činjenice da je u djece omjer tjelesne površine i tjelesne težine veći nego u odraslih.

Iz tog razloga, topikalni glukokortikoidi kod djece treba koristiti samo u ograničenim područjima i sa kratkim kursom. To se posebno odnosi na novorođenčad. Za djecu prve godine života mogu se koristiti samo masti koje sadrže više od 1% hidrokortizona ili lijek četvrte generacije - Prednicarbat (Dermatol), a do 5. godine života - hidrokortizon 17-butirat ili masti s lijekovima srednje jačine.

Za liječenje djece starije od 2 godine, Mometasone se može koristiti prema propisu liječnika (masti, imaju produljeno djelovanje, primjenjuju se 1 r. Dnevno).

Postoje i drugi lijekovi za liječenje atopijskog dermatitisa kod djece sa manje izraženim sistemskim učinkom, na primjer, Advantan. Može se koristiti do 4 tjedna, ali njegova je upotreba ograničena zbog mogućnosti lokalnih nuspojava (suhoće i stanjivanja kože). U svakom slučaju, izbor lijeka za liječenje djeteta ostaje na liječniku.

Kortikosteroidi tokom trudnoće i dojenja

Ovaj negativni učinak glukokortikoida se pojačava kao rezultat činjenice da moderni lijekovi dugog djelovanja (Metipred, Deksametazon) nisu deaktivirani enzimima placente i dugoročno djeluju na plod. Glukokortikoidi, suzbijajući imunološki sistem, pomažu da se smanji otpornost trudnice na bakterijske i virusne infekcije, koje mogu negativno uticati i na plod.

Glukokortikoidni lijekovi mogu se propisati trudnici samo ako rezultat njihove primjene značajno prelazi rizik od mogućih negativnih posljedica za plod.

Takve indikacije mogu biti:
1. Prijetnja prijevremenog rođenja (kratak tijek hormona poboljšava prerano rođenje fetusa za rođenje), upotreba surfaktanata za dijete nakon rođenja omogućila je minimaliziranje upotrebe hormona u ovoj indikaciji.
2. Reuma i autoimune bolesti u aktivnoj fazi.
3. Nasljedna (intrauterina) hiperplazija ploda kortikalnog sloja nadbubrežne žlijezde teško je dijagnosticirati bolest.

Ranije je postojala praksa propisivanja glukokortikoida za očuvanje trudnoće. Ali uvjerljivi podaci o učinkovitosti takve tehnike nisu dobijeni, stoga se trenutno ne koristi.

U akušerskoj praksi Metipred, Prednizon i Deksametazon se češće koriste. Oni prodiru u placentu na različite načine: Prednizolon se u većoj mjeri uništava enzimima u placenti, a Deksametazon i Metipred samo za 50%. Zbog toga, ako se hormonski preparati koriste za liječenje trudnice, poželjnije je propisati prednizolon, a ako je za liječenje ploda - Deksametazon ili Metipred. U tom su pogledu prednizolon i neželjene reakcije kod ploda rjeđe.

Glukokortikoidi u teškim alergijama propisuju se i sistemski (injekcije ili tablete) i lokalni (masti, gelovi, kapi, inhalacije). Imaju snažan antialergijski efekat. Uglavnom se koriste sledeći lekovi: hidrokortizon, prednizolon, deksametazon, betametazon, beklometazon.

Od topikalnih glukokortikoida (za lokalno liječenje) u većini slučajeva primjenjuju se intranazalni aerosoli: sa sijenom groznicom, alergijskim rinitisom, začepljenjem nosa (kihanjem). Obično imaju dobar efekat. Flutikazon, dipropionat, propionat i drugi našli su široku upotrebu.

Kod alergijskog konjuktivitisa rijetko se koriste glukokortikoidi zbog većeg rizika od nuspojava. U svakom slučaju, s alergijskim manifestacijama, nemoguće je samostalno koristiti hormonske lijekove kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Kortikosteroidi za psorijazu

Glukokortikoidi za lokalnu upotrebu (masti, kreme) obično se koriste 2 str. dnevno: kreme tokom dana bez preliva, a noću katran ili antralin s okluzivnim preljevom. Kod opsežnih lezija otprilike 30 g lijeka koristi se za liječenje cijelog tijela.

Izbor glukokortikoidnog pripravka prema stupnju aktivnosti za lokalnu primjenu ovisi o težini tijeka psorijaze i njegovoj učestalosti. Kako se žarišta psorijaze smanjuju tijekom liječenja, lijek treba promijeniti u manje aktivan (ili rjeđe primjenjivan) kako bi se smanjila pojava nuspojava. Kada se efekat dobije nakon otprilike 3 tjedna, bolje je hormonski lijek zamijeniti sredstvom za omekšavanje 1-2 tjedna.

Upotreba glukokortikoida na velikim površinama u dužem periodu može pogoršati proces. Ponovna pojava psorijaze nakon prekida lijeka događa se ranije nego tijekom liječenja bez glukokortikoida.
, Koaksil, Imipramin i drugi) u kombinaciji sa glukokortikoidima može uzrokovati porast intraokularnog pritiska.

  • Glukokortikoidi (uz produženu upotrebu) povećavaju efikasnost adrenergičkih agonista (Adrenalin, Dopamin, Norepinefrin).
  • Teofilin u kombinaciji sa glukokortikoidima potiče pojavu kardiotoksičnog efekta, pojačava protuupalni učinak glukokortikoida.
  • Amfotericin i diuretici u kombinaciji sa kortikosteroidima povećavaju rizik od hipokalemije (smanjenje nivoa kalijuma u krvi) i povećanja diuretičkog efekta (a ponekad i zadržavanja natrijuma).
  • Kombinovana upotreba mineralokortikoida i glukokortikoida pojačava hipokalemiju i hipernatremiju. Uz hipokalemiju mogu se pojaviti nuspojave srčanih glikozida. Laksativi mogu povećati hipokalemiju.
  • Indirektni antikoagulansi, Butadion, etakrična kiselina, Ibuprofen u kombinaciji sa glukokortikoidima mogu izazvati hemoragične manifestacije (krvarenje), a salicilati i Indomethacin mogu izazvati ulceracije u probavnim organima.
  • Glukokortikoidi povećavaju toksično djelovanje paracetamola na jetri.
  • Pripravci retinola smanjuju protuupalni učinak glukokortikoida i poboljšavaju zarastanje rana.
  • Upotreba hormona zajedno s azatioprinom, metandrostenolonom i Hingaminom povećava rizik od razvoja katarakte i drugih nuspojava.
  • Glukokortikoidi smanjuju učinak ciklofosfamida, antivirusni učinak idoksuridina, efikasnost lijekova za snižavanje šećera.
  • Estrogeni pojačavaju učinak glukokortikoida, što može smanjiti njihovu dozu.
  • Androgeni (muški polni hormoni) i preparati željeza pojačavaju eritropoezu (stvaranje crvenih krvnih zrnaca) u kombinaciji s glukokortikoidima, smanjuju proces izlučivanja hormona i uzrokuju nuspojave (pojačana koagulacija krvi, zadržavanje natrijuma, menstrualne nepravilnosti).
  • Početni stadij anestezije primjenom glukokortikoida produžuje se i vrijeme trajanja anestezije se smanjuje, doze Fentanila se smanjuju.

    Pravila povlačenja kortikosteroida

    Ako trajanje tečaja glukokortikoida iznosi i do nekoliko mjeseci, tada se doza prednizolona može smanjiti za 2,5 mg (0,5 tableta) svakih 3-5 dana. S dužim tokom doze smanjuje se sporije - za 2,5 mg svake 1-3 sedmice. S velikom pažnjom doza se smanjuje ispod 10 mg - 0,25 tableta svakih 3-5-7 dana.

    Ako je početna doza prednizolona bila visoka, tada je u početku smanjenje intenzivnije: za 5-10 mg svaka 3 dana. Nakon postizanja dnevne doze koja iznosi 1/3 početne doze smanjuje se za 1,25 mg (1/4 tablete) svake 2-3 nedelje. Kao rezultat takvog smanjenja, pacijent prima doze za održavanje godinu dana ili više.

    Liječnik propisuje režim smanjenja lijeka, a kršenje ovog režima može dovesti do pogoršanja bolesti - liječenje će morati započeti ponovno s većom dozom.

    Cene kortikosteroida

    U ljudskom tijelu se stalno odvijaju hemijski i biohemijski procesi, kao rezultat toga nastaju određene tvari. Oni utiču na funkcionalnost organa i sistema, na sve procese koji se odvijaju na ćelijskom nivou. Proučavanje takvih komponenti - hormona, omogućava ne samo razumijevanje njihove funkcionalnosti i mehanizama djelovanja, već i njihovo korištenje u terapijske svrhe. Liječenje nadomjesnim hormonima kod mnogih pacijenata jedini je izlaz za bolesti koje ne reagiraju na terapiju drugim lijekovima. Glukokortikosteroidi se koriste u stomatološkoj, ginekološkoj, urološkoj, dermatološkoj i drugim praksama. Pa glukokortikosteroidi, šta je to?

    Farmakološko djelovanje kortikosteroida

    Glukokortikosteroidi (drugo ime - glukokortikoidi) su hormonske steroidne materije koje su dio potklase kortikosteroida koje u tijelu proizvode nadbubrežna kora. Ovo je kortizol (ima najveću biološku aktivnost), kortikosteron itd.

    Vrijedno je znati: glukokortikoidi imaju snažan antistres učinak, anti-šok efekat. Njihova koncentracija u krvi naglo se povećava na pozadini stresne situacije, traume, praćene gubitkom krvi. Povećanje nivoa hormona na takvim slikama povezano je sa prilagođavanjem tijela intenzivnom gubitku krvi, šoku, posljedicama traume i drugim negativnim uticajima.

    Učinak steroidnih hormona glukoze na ljudski organizam je sljedeći:

    • Doprinos povećanju sistolnog i dijastoličkog pritiska,
    • Povećati osjetljivost staničnih zidova srčanog mišića na učinke kateholamina,
    • Sprečavaju gubitak osjetljivosti receptora s visokim sadržajem kateholamina,
    • Potaknuti proizvodnju bijelih krvnih zrnaca u tijelu,
    • Povećati sintezu glukoze u jetri,
    • Povećajte koncentraciju šećera
    • Inhibirati prodor glukoze u periferna tkiva,
    • Ubrzati proizvodnju glikogena
    • Inhibirati proces proizvodnje proteinskih supstanci, njihovu razgradnju,
    • Glukokortikosteroidi uklanjaju kalcijum i kalijum, obezbeđuju akumulaciju vode, hlora i natrijuma u organizmu,
    • Usporite razvoj alergijskih reakcija.

    Glukokortikoidni hormoni „kontroliraju“ potrošnju lipida u ćelijama potkožnog tkiva, utiču na osjetljivost mekih tkiva na efekte određenih hormona. Uz to, ove supstance utiču na aktivnost imunološkog sistema - inhibiraju aktivnost nekih antitela, ali ubrzavaju stvaranje drugih ćelija itd. Lista svojstava hormona se nastavlja i nastavlja. Moguće je da se aktivno uključuju u druge procese, koji još nisu poznati.

    Pa glukokortikosteroidi, šta je to? Ovo su hormoni koji se stvaraju u tijelu svake osobe. Imaju mnoga svojstva. Ali jedno od najvrijednijih djelovanja koje uzrokuje upotrebu GCS-a je protuupalni učinak. GCS inhibira aktivnost određenih komponenti enzima u tijelu, što dovodi do brzog ublažavanja upalnih procesa.

    Hormoni sprječavaju stvaranje edema u žarištu upale, jer omogućavaju smanjenje propusnosti vaskularnih zidova. Oni također pokreću proizvodnju drugih tvari koje su okarakterizirane protuupalnim svojstvima.

    Važno: glukokortikosteroidi su lijekovi širokog spektra djelovanja, čija je upotreba dozvoljena samo iz strogih medicinskih razloga. Nezavisna upotreba obiluje brojnim komplikacijama.

    Indikacije za upotrebu

    Glukokortikosteroidi su propisani za liječenje patologija nadbubrežne žlijezde. Preporučljivo ih je uzimati u pozadini akutnih ili hroničnih oblika bubrežne insuficijencije, s hiperplazijom kortikalnog sloja urođene prirode. Uz ove bolesti, poremećena je prirodna proizvodnja hormona, stoga je potrebna upotreba lijekova za obnavljanje hormonske ravnoteže.

    1. Liječenje bolesti autoimune prirode (na primjer, s reumatizmom, sarcidozom). Njihova se svrha temelji na sposobnosti ubrzavanja ili suzbijanja određenih imunoloških procesa. GCS je propisan za liječenje reumatoidnog artritisa.
    2. Terapija patologija mokraćnog sistema, uključujući upalnu prirodu (imenovanje je zbog anti-upalnog svojstva).
    3. GCS u alergijskoj reakciji upotrebljavaju se kao lijekovi koji utječu na proizvodnju aktivnih sastojaka koji pojačavaju fiziološku netoleranciju nadražujućih tvari - alergena.
    4. Hormonska zamjenska terapija preporučuje se kod bolesti respiratornog sistema (u pozadini bronhijalne astme, alergijskog rinitisa, upale pluća). Imajte na umu da se hormonalni lijekovi razlikuju u mehanizmu i brzini izlaganja. Neki lijekovi djeluju relativno brzo, drugi sporo. Lijekovi s usporenim djelovanjem ne mogu se koristiti za ublažavanje akutne klinike.
    5. U stomatološkoj praksi kortikosteroidi su propisani za pulpitis, parodontitis i druge bolesti.
    6. Terapija dermatoloških bolesti. U pravilu je propisana krema ili mast na bazi hormonskih supstanci. Oni pomažu u ublažavanju upalnih procesa u dermisu, oslobađaju od negativne klinike - osipa, ispiranja kože, ulceroznih lezija itd.
    7. Liječenje gastrointestinalnih patologija (Crohnova bolest).
    8. GCS su propisani za povrede, koji se zasnivaju na protuupalnim i anti-šok aktivnostima.
    9. U složenom liječenju protiv pozadine moždanog edema.

    Na osnovu spojeva koja pripadaju grupi glukokortikosteroidnih hormona stvoreni su mnogi lijekovi. Dolaze u različitim doznim oblicima - losioni, balzami, kreme, masti, gelovi, sprejevi, tablete za unutrašnju upotrebu.

    Nazivi glukokortikosteroidnih preparata: kortizon, triamcinolon, hidrokortizon, prednizolon, beklometazon, deksametazon itd. Hormonska nadomjesna terapija ima svoje karakteristike, samo medicinski specijalist propisuje lijekove koji sadrže hormonske supstance.

    Verovatne nuspojave glukokortikosteroida

    Lijekovi glukokortikosteroida koriste se zbog njihove učinkovitosti u liječenju mnogih bolesti. Oni pomažu u vraćanju hormonalne ravnoteže u tijelu, što eliminira niz patologija. Ali hormonalno liječenje nije uvijek sigurno, jer često dovodi do pojave negativnih pojava. Zbog toga droge imaju stroge indikacije.

    Najčešće negativne pojave uključuju:

    • Pogoršanje kože, dlaka, pojava strija, akni, groznica,
    • Intenzivni rast kose kod žena u atipičnim predjelima tijela (na primjer, na grudima, licu itd.),
    • Pogoršanje stanja krvnih žila (smanjenje snage, elastičnosti i otpornosti),
    • Neželjeni efekti na centralni nervni sistem. Manifestira se poremećajem spavanja, emocionalnom labilnošću, bezrazložnom razdražljivošću, neurozama, apatijom, depresijom i drugim patološkim stanjima,
    • Oštećenje vida.

    Za informaciju: glukokortikosteroidi mogu potaknuti razvoj dijabetes melitusa (oslabljena probavljivost šećera u krvi), peptičnih ulkusa, arterijske hipertenzije (hronično visok krvni pritisak), imunodeficijencije, gojaznosti, itd.

    U medicinskoj praksi utvrđeni su slučajevi kada je GCS doveo do olujnog zaraznog procesa u tijelu. To je zbog činjenice da na pozadini prisutnosti patogenih mikroorganizama lijekovi dovode do smanjenja imuniteta, što rezultira da bakterije počinju aktivno razmnožavati, jer se imunološki sustav ne može nositi s njima.

    Neželjeni događaji nastaju ne samo pri dugotrajnoj upotrebi ili zbog predoziranja, već i u slučajevima kada pacijent uzima lijek u skladu s uputama. Njihov se razvoj događa i na pozadini povlačenja lijekova (sindroma povlačenja), jer kad se hormoni primaju izvana, nadbubrežne žlijezde ih ne proizvode sami.

    Na kraju hormonske terapije, često se primjećuju sljedeći simptomi:

    1. Mišići boli.
    2. Smanjen apetit.
    3. Letargija, apatija.
    4. Povećanje telesne temperature.
    5. Pogoršanje hroničnih bolesti u istoriji.

    Najopasnija posljedica upotrebe glukokortikosteroida je pojava akutne insuficijencije nadbubrežne žlijezde. Karakterizira ga oštar pad krvnog pritiska, kršenje probavnog procesa, bol u trbuhu, stanje letargije i konvulzije.

    Glukokortikosteroidi imaju sindrom odvikavanja, pa zaustavljanje njihove samostalne upotrebe nije manje opasno od samoliječenja. Završite terapiju pod nadzorom lekara. Doza se smanjuje postepeno, što smanjuje ozbiljnost nuspojava.

  • Ostavite Svoj Komentar