Hipoglikemija kod dijabetesa

U zdrave osobe, kada se razina glukoze približi donjoj granici normale - 3,3 mmol / L - djeluju dva zaštitna mehanizma: proizvodnja inzulina pomoću gušterače opada, a proizvodnja glukoze u jetri povećava se. Zato je hipoglikemija kod zdravih ljudi izuzetno rijetka i nisu opasne - snižavanje razine šećera na onu stopu kod koje je moguća hipoglikemijska koma neće doći.

Kod šećerne bolesti nije moguće odmah smanjiti nivo inzulina u krvi (izuzetak je primjena inzulina pomoću inzulinske pumpe, čiji se učinak može zaustaviti), a glukoza koju luči luk nije uvijek dovoljna - zato hipoglikemija kod šećerne bolesti zahtijeva hitne mjere.

Pokazatelji hipoglikemije

U bolesnika sa šećernom bolešću podrazumijeva se da hipoglikemija znači smanjenje razine glukoze ispod 3,3-3,9 mmol / L.

Ponekad pacijenti imaju simptome blage hipoglikemije s normalnim vrijednostima glukoze u krvi. Takva hipoglikemija naziva se lažnom i javlja se ako je pacijent duže vrijeme živio sa visokom glukozom u krvi. Lažna hipoglikemija nije opasna i ne zahtijeva nikakve mjere. U drugim situacijama pacijent možda neće primijetiti simptome hipoglikemije, dok će nivo glukoze u krvi biti ispod normalne - to je istinska hipoglikemija, koja zahtijeva trenutno djelovanje.

Uzroci hipoglikemije

Razlozi povezani sa hipoglikemijskom terapijom:

  • Predoziranje inzulina u slučaju pogreške u odabiru doze inzulina ili neadekvatnog povećanja doze inzulina, u slučaju neispravnosti olovke ili unošenja inzulina u koncentraciji od 100 U / ml sa špricom namijenjenom primjeni inzulina s koncentracijom od 40 jedinica / ml.
  • Predoziranje tableta lijekova za snižavanje šećera: dodatni unos lijekova ili neadekvatno povećanje doze lijekova.
  • Kršenje tehnike ubrizgavanja inzulina: promjena dubine ili pogrešna promjena mjesta ubrizgavanja, masaža mjesta ubrizgavanja, izloženost visokim temperaturama (na primjer, prilikom tuširanja vrućim).
  • Povećana osjetljivost na inzulin tokom vježbanja.

Razlozi povezani sa ishranom:

  • Preskakanje obroka ili ne jedenje dovoljno ugljenih hidrata.
  • Povećajte interval između ubrizgavanja inzulina i hrane.
  • Kratkoročna neplanirana fizička aktivnost bez uzimanja ugljikohidrata prije i nakon vježbanja.
  • Unos alkohola.
  • Namjerno mršavljenje ili izgladnjivanje bez smanjenja doze hipoglikemijskih lijekova.
  • Usporavanje evakuacije hrane iz stomaka.

Simptomi hipoglikemije

Hipoglikemija je višestrana, međutim, svakog pacijenta karakteriše vlastiti „skup“ simptoma, a većina pacijenata je dobro upoznata sa pristupom hipoglikemiji:

  • Prije svega: otkucaji srca, drhtanje, blijedost, nervoza i anksioznost, noćne more, znojenje, glad, parestezije.
  • Pridružuju se kako nivo glukoze i dalje opada: slabost, umor, smanjeno trajanje pažnje, vrtoglavica, poremećaji vida i govora, promjene ponašanja, grčevi, gubitak svijesti (hipoglikemijska koma).

Da li je hipoglikemija opasna?

Prema ozbiljnosti (ili opasnosti po zdravlje i život), hipoglikemija je podijeljena na pluća - sam pacijent je u stanju vratiti razinu glukoze u krvi na normalnu, a na teške - potrebna je vanjska pomoć kako bi se vrijednost glukoze u krvi vratila u normalne vrijednosti.

Blaga hipoglikemija nije opasna. Štoviše, što je pacijentu bliža normalna razina glukoze u krvi, to je veća vjerovatnost povećanja učestalosti hipoglikemije pluća.

Teška hipoglikemija uzrokuje značajna oštećenja moždanih stanica i opasna je po život.

Pogledajte video: Zelija Ašimi za N1: Koji su simptomi dijabetesa (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar