Prediabetes vrijednosti šećera u krvi dopuštene testove glukoze

Napisala Alla, 18. marta 2019. Objavljeno u Dijabetes

Prediabetes dijagnosticirano kada očitanja šećera u krvi povećana nego što bi zdrava osoba trebala, ali taj je nivo prenizak da bi se dijagnosticirao dijabetes tipa 2. Bez liječenja vjerovatnost da će se razviti dijabetes tipa 2 od predijabetesa je vrlo velika. Može se tvrditi da je prepoznavanje ove predispozicije vrlo važno jer još uvijek postoji šansa za promjenu načina života i prevenciju dijabetesa i njegovih komplikacija.

Prediabetes šećer u krvi kako je određeno

Prediabetički status definiran je kao oslabljena glukoza na glavi (IFG) ili oslabljena tolerancija na glukozu (IGT).

Test glukoze na gladovanje i oralni test (glukoza se uzima oralno) na toleranciju na glukozu (OGTT) potrebni su za dijagnozu da bi se potvrdila.

Test glukoze u krvi na prediabetes

Dijagnoza predijabetesa
Ako glukoza na post dosegne 5,6-6,9 mmol / L (100-125 mg / dL)propisan je oralni test glukoze.

Ako je rezultat nakon dva sata ispod 140 mg / dl (7,8 mmol / L),Dijagnosticira se IGF (inzulinu sličan faktor rasta), odnosno nenormalna glikemija natašte.

Kao rezultat, između 140 mg / dL (7,8 mmol / L) i 199 mg / dL (11,0 mmol / L)Dijagnosticira se IGT, odnosno stanje nenormalne tolerancije na glukozu.

I IGF i IGT ukazuju na predijabetes.

Ako rezultati testa glukoze nakon dva sata premaše 200 mg / dl (11,1 mmol / L)dijagnosticiran dijabetes tipa 2.

Test tolerancije na glukozu

  • Krivulja šećera (drugim riječima: glikemijska krivulja, oralni test opterećenja glukozom, OGTT test) izvodi se kod osoba s sumnjom na dijabetes tipa 2 i gestacijski dijabetes.
  • OGTT test sastoji se u mjerenju šećera u krvi na brzinu, zatim uzimanju otopine glukoze i ponovnoj provjeri razine glukoze - 60 i 120 minuta nakon prvog pregleda.
  • Krivu šećera tokom trudnoće potrebno je napraviti najmanje dva puta.

Svrha testa je testirati tijelo na naglo povećanje šećera u krvi. Dijabetes može ukazivati ​​na rezultat glukoze nakon 2 sata.

Stopa krivulje šećera nakon 2 sata

Krivulja šećera je test koji se provodi pod različitim imenima, kao što su: glikemijska krivulja, test opterećenja glukozom, OGTT, test tolerancije na glukozu, test tolerancije na glukozu.

OGTT test je skraćenica za oralni test tolerancije na glukozu, što znači „oralni test glukoze“.

Proučavanje šećerne krivulje igra veoma važnu ulogu u dijagnostici gestacijskog dijabetesa i pomaže u dijagnostici dijabetesa tipa 2.

Vežba test glukoze

Test opterećenja glukozom preporučuje se osobama s visokim šećerom u krvi na glasu.

Krivulja šećera - Standardi:

  • Šećer u krvi na glasu - manje od 5,1 mmol / L,
  • Razina šećera nakon 60 minuta nakon ispitivanja je manja od 9,99 mmol / l,
  • Razina šećera nakon 120 minuta nakon testa je manja od 7,8 mmol / L.

Kako se pripremiti za test na glukozu

  • Test opterećenja glukozom treba izvesti na prazan stomak - ne ranije od 8 sati nakon posljednjeg obroka.
  • Dan prije testiranja krivulje šećera trebalo bi se ograničiti na upotrebu slatkiša i masne hrane.
  • Ipak, ne biste trebali ograničavati količinu ugljikohidrata u svojoj prehrani - bolje je jesti hranu koju jedete svakodnevno, bez ikakvih ograničenja.
  • Preporučuje se da ne poduzimate nikakve dodatne fizičke napore, pušiti ili piti alkohol 24 sata prije ispitivanja.

Prediabetes koji utiče na šećer u krvi

Infekcije (čak i prehlade) mogu lažno rezultirati rezultatom testa krivulje šećera. Primjena određenih lijekova može utjecati i na rezultat OGTT testa - preporučuje se da prestanete uzimati diuretike, steroide i oralne kontraceptive tri dana prije OGTT testa (nakon savjetovanja s liječnikom).

Snažan stres može utjecati i na rezultat (kao rezultat stresa, tijelo može dodatno otpustiti glukozu u krv).

Prediabetičko stanje šta treba raditi

Faktori rizika za gestacijski dijabetes uključuju:

  • gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoći,
  • stariji od 35 godina
  • dijabetes tipa 2 u porodici,
  • prekomjerna težina i gojaznost,
  • hipertenzija pre trudnoće,
  • sindrom policističnih jajnika.

Gestacijski dijabetes u testu sa krivuljom šećera dijagnosticira se kada razina šećera premaši: 100 mg / dl (5,5 mmol / L) na prazan želudac ili 180 mg / dl (10 mmol / L) 1 sat nakon upotrebe otopine od 75 g glukoze ili 140 mg . / dl (7,8 mmol / L) 2 sata nakon konzumiranja 75 g glukoze.

Simptomi stanja prediabetesa

Jedan od vidljivih simptoma koji mogu upućivati ​​na predijabetičko stanje je tamnija koža na određenim dijelovima tijela, poput pazuha, vrata, koljena i laktova. Ovaj fenomen se naziva tamna keratoza (acanthosis nigricans).

Ostali simptomi su uobičajeni za predijabetes i dijabetes i jesu:

  • pojačana žeđ
  • povećan apetit
  • učestalo mokrenje
  • pospanost
  • umor
  • oštećenje vida.

Ne treba zanemariti nikakve simptome. Ako ste zabrinuti da biste mogli da imate dijabetes, obratite se svom lekaru i zamolite ih da provere nivo glukoze u krvi. Liječnik također treba pregledati pacijenta, u okviru kojeg će procijeniti faktore rizika za razvoj poremećaja metabolizma ugljikohidrata.

Prediabetički faktori rizika

Čimbenici rizika za razvoj dijabetičkog statusa uobičajeni su sa faktorima rizika za dijabetes tipa 2.

Screening bi se trebao raditi svake 3 godine, starije od 45 godina, godišnje ili svake godine kada su prisutni dodatni faktori rizika, kao što su:

  • dijabetes koji pogađa člana porodice - roditelje, braću i sestre,
  • prekomjerna težina ili gojaznost - BMI veći od 25 kg / m2, opseg struka iznad 80 cm kod žena ili 94 cm kod muškaraca,
  • dislipidemija - tj. nenormalni lipidni profil - koncentracija HDL od 150 mg / dl 1,7 mmol / l,
  • hipertenzija (≥140 / 90 mmHg)
  • akušerske i ginekološke tegobe kod žena, poput: trudnoće s gestacijskim dijabetesom, rođenje djeteta veće od 4 kg, sindrom policističnih jajnika (POCS),
  • niska fizička aktivnost
  • apneja za vrijeme spavanja.

Uzroci dijabetičkog stanja

Točna osnova za razvoj predijabetesa nije poznata. Međutim, ovo porodično i genetsko opterećenje naznačeno je kao glavni faktor koji vodi razvoju dijabetičkog statusa. Gojaznost, naročito ventralna gojaznost, kao i sjedeći način života, imaju veliki utjecaj na razvoj ovog stanja.

Liječenje prediabetesa

Najopasnija komplikacija zanemarenog predijabetesa je razvoj dijabetesa tipa 2 u punoći. Promjena zdravog načina života u većini slučajeva pomaže vraćanju razine glukoze u krvi u normalu ili sprječavanju njezina porasta na razinu koja je zabilježena kod dijabetesa. Međutim, kod nekih ljudi, čak i ako se promijeni stil života, dijabetes tipa 2 na kraju se razvije.

Preporuke za osobe s dijagnozom predijabetesa uključuju:

  • Zdrava prehrana - preporučuje se ograničavanje visokokalorične i visokokalorične hrane na hranu bogatu vlaknima.
  • Kao dijetu koju je lako implementirati u svakodnevnom životu, koriste mediteranska jela,
  • povećanje fizičke aktivnosti - cilj je 30-60 minuta fizičke aktivnosti svaki dan. Morate biti sigurni da odmori od fizičke aktivnosti ne prelaze 2 dana. Možete početi sa barem dnevnim šetnjama, vožnjom bicikla ili plivanjem u bazenu,
  • gubitak viška kilograma - gubitak težine za čak 10% može značajno smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Kada izgubite kilograme čak i nekoliko kilograma, imat ćete zdravije srce, više energije i želje za životom, bolje samopoštovanje.

Farmakološki tretman - samo ako je promjena načina života neefikasna. Prvi izbor je metformin koji, između ostalog, povećava osjetljivost tijela na inzulin koji cirkuliše u krvi, što smanjuje razinu glukoze u krvi.

U slučaju dijabetesa tipa 1, u pravilu, nema znakova upozorenja na predijabetičku dijagnozu. Međutim, kod dijabetesa tipa 2, predijabetes je trenutak kada se pojave simptomi anksioznosti. Ako sumnjate na predijabetes, vaš šećer u krvi može vam pomoći da brzo postavite dijagnozu i što je još važnije, motivira vas da brzo i trajno promijenite svoj životni stil i na taj način odgodite ili u potpunosti spriječite razvoj punokrvnog dijabetesa. Oni koji zanemaruju ovo upozorenje vrlo će vjerojatno u potpunosti ovisiti o terapiji inzulinom u bliskoj budućnosti.

Pogledajte video: ŠEĆER U KRVI SNIŽEN SA 19,3 NA 14! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar