Svježe cijeđeni sokovi u dječjoj prehrani: koristi i štete

Prije 30-40 godina pedijatri su preporučili voćne sokove kao prvu hranu za bebe. Od prvih dana života, djeca su unosila kap soka u prehranu. Započeo s jabukom. Danas bi na bilo kojem ženskom forumu žena koja je rekla da to radi pomiješala sa blatom. A pedijatar bi ga teško gladio po glavi. Prema modernim idejama, ne vrijedi žuriti sa sokovima.

Štetni sok za dijete

Sada se čita da sok može čak biti štetan za dete. U djece mlađe od tri godine tijelo (tačnije želudac i gušterača) još ne mogu adekvatno percipirati sok. Previše je agresivna za želudačni sok, povećava kiselost želuca. Šećer sadržan u soku uglavnom je gotovo otrovan za bebu. Sok razrjeđuje stolicu i može dehidrirati organizam. Ugljikohidrati, kojih obiluje sokovima, preteško su opterećenje za tijelo i, osim toga, mogu pridonijeti pojavi prekomjerne težine.

Prednosti soka za tijelo

Uz navedeno, sok je još uvijek bogat izvor vitamina. U soku se nalaze tvari koje djeluju gotovo poput lijekova - imaju antimikrobno i protuupalno djelovanje. Nedavna istraživanja pokazala su da sokovi mogu čak očistiti tijelo od toksina. A uz modernu ekologiju ovaj je faktor važan.

Svaka vrsta soka nosi svom tijelu koristan element ili kvalitetu. Na primjer, sok od jabuke izvor je vitamina A i C, željeza i magnezijuma. Sok od pomorandže daje vitamin C. Sok od nara. Odličan je antiseptik. Sok od brusnice jača imunološki sistem i zaštitne funkcije tijela.

Kako koristiti sok

Dakle, dijete mlađe od tri godine može i treba piti sok. Međutim, kako se ovo ne bi pretvorilo u probleme, ne zaboravite na neke tačke.

  • • Kupite poseban sok koji odgovara starosti. Voće i povrće za sok biraju se pažljivije nego za odrasle i prave se bez šećera.
  • • Ne davajte bebi sok na prazan stomak. Ako ne možete dati sok nakon glavnog obroka, to morate učiniti barem istovremeno s nekom hranom.
  • • Ne pijte više od 200 grama soka dnevno do tri godine. Dajte prednost mliječnim i kiselo-mliječnim napicima, čaju i kompotima i domaćim voćnim napicima.
  • • Kupljene kupljene sokove čuvajte u skladu sa uputama. Ne pijte sok koji je dugo čuvan u otvorenom stanju.

Stoga se pitanju davanja ili ne davanja soka djetetu u većini slučajeva mora pozitivno riješiti. Glavna stvar je učiniti to postepeno. Vodite računa da ga djetetovo tijelo prihvati, nema alergije. Stručnjaci toplo preporučuju da započnete s malim porcijama pa je prikladno koristiti prije svega sokove u čijoj se pripremi koristi voće i povrće širine u kojoj se dijete rodilo, a ne da se zanosite egzotikom. Također, preporučuje se ne koristiti više voćne sokove za prve uzorke. Budući da će, ako odjednom djetetovo tijelo negativno reagira na takav sok, trebati puno vremena da otkrije na koji je točno element reakcija išla.

Šteta od svježeg za djecu

Visoka razina voćnih kiselina i fruktoze u svježe cijeđenim sokovima može ozbiljno poremetiti bebinu probavu.

Mnogi roditelji vjeruju da su prirodni svježe cijeđeni sokovi skladište vitamina i hranjivih sastojaka za dječje rastuće tijelo. Međutim, ljekari i dalje raspravljaju o stvarnim koristima sokova za djecu.

Sok se ne može smatrati samo desertom ili pićem kako biste utažili žeđ. Sok je terapeutski i profilaktički napitak. U narodnoj medicini svježe cijeđeni sokovi od jabuka, kupusa, rajčice itd. Koriste se kao lijekovi za liječenje kožnih, crijevnih, endokrinih bolesti.

Dokazane činjenice o svježe napravljenim voćnim sokovima:

  1. Čaša svježeg sadrži veliku količinu voćnih kiselina. Što je pića veća koncentracija, to je više kiselina koje sadrži. Oni izazivaju pojavu crijevnih kolika kod djeteta, iritiraju sluznicu želuca i jednjaka, povećavaju peristaltiku i izazivaju nadimanje.
  2. Za pripremu čaše prirodnog soka potrebno je pola kilograma voća. Iako će se oguliti, kosti i jezgra odbaciti, većina plodove u plodovima će ostati. Popijući čašu soka koji je na prvi pogled bezopasan, dijete jako podnosi stres na gušterači, tijelo se možda neće moći nositi s toliko šećera koji ulazi u organizam. Što je dijete mlađe i što su plodovi slađi, to je veći rizik od oštećenja tolerancije glukoze u ranoj dobi.
  3. Pijejući svježe cijeđene sokove u velikim količinama, dijete ugrožava nježnu caklinu mliječnih zuba. Uništavanje cakline uzrokuje karijes u ranoj dobi.
  4. Redovan unos sveže smanjuje apetit dece.
  5. U prirodnim sokovima sačuvane su sve tvari koje mogu izazvati alergiju. Zbog porasta njihove koncentracije, kod djece se često razvija pseudoalergija.
  6. Korištenje svježe iscijeđenih sokova za ugađanje žeđi povećava rizik od predoziranja voćnim šećerima, pigmentima i kiselinama.

Pedijatri preporučuju razrjeđivanje svježe cijeđenog soka za djecu vodom 1: 1, kao što to čine mnogi roditelji.

Prednosti svježe cijeđenog soka

Da biste svježe pripremljene kod kuće učinili što korisnijim za dijete, morate slijediti pravila pripreme i upotrebe:

  • ne dajte sokove djeci mlađoj od godinu dana,
  • koristite voće i povrće uzgojeno u mjestu stanovanja djeteta za pripremu sokova,
  • birajte ne baš slatke sorte voća, nemojte dodavati šećer piću,
  • Prije kuhanja voće i povrće potrebno je temeljito oprati i isprati kipućom vodom,
  • tako da što više vitamina i vlakana ostane sačuvano u soku, voće i povrće utrljajte na plastičnu rernu zajedno s korom,
  • kod mešanja različitih sokova poštujte principe „zeleno sa zelenim“, „žuto sa žutim“, „crveno sa crvenim“,
  • miješani sokovi se ne smiju davati djeci mlađoj od 3 godine,
  • nema potrebe za filtriranjem svježih, vitamini se duže čuvaju u sokovima sa pulpom,
  • slatke voćne sokove treba zamijeniti sa povrćem sokova koji sadrže manje šećera
  • Ne možete miješati sokove od povrća i voća: potrebni su im različiti enzimi da bi ih probavili,
  • dijete treba piti prirodni sok u roku od 15 minuta nakon pripreme.

Sa oksidacijom svjetlosti i kisika, svježa brzo gubi svoja korisna svojstva. Pola sata nakon pripreme u piću ne ostaje nijedan vitamin, počinju procesi fermentacije, pojava patogenih bakterija itd.

Da biste u potpunosti iskoristili sok, morate uzeti u obzir sljedeća pravila:

  • nakon zuba djeca trebaju piti sok kroz cijev,
  • svježe dajte djetetu najranije sat vremena nakon jela,
  • dnevna norma svježe cijeđenog soka za dijete do 3 godine je 30 ml, od 3 do 10 godina - 60 ml (dok je podijeljeno u dvije doze).

Neke nijanse

Ne preporučuje se deci isceđivanje sokova od šipak i grejpa.

Jabučni sok može se davati i starijoj djeci samo u malim količinama, jer sadrži mnogo voćnih kiselina i može povećati kiselost želučanog sadržaja. Pečena jabuka je mnogo povoljnija za dete.

Da biste asimilirali karoten koji se nalazi u soku od mrkve, morate dodati piju kašiku vrhnja ili dati djetetu zajedno s kriškom hljeba i puterom.

Kako uvesti sok?

  1. Možete ponuditi malu količinu soka za djecu od 6 mjeseciako je zapremina tekućine ograničena na 120 ml dnevno. Maksimalna količina soka za djecu od 12 mjeseci i starija je do 200 ml dnevno.

Bolje je dodati vodu da biste smanjili sadržaj šećera.

Prije toga, preporučalo se davati sok bebi već u 3 mjeseca. U ovom trenutku to se smatra lažnim i čak opasnim uvodom za dijete.

  • Ne sipajte sok u bocu. Šećer koji sadrži sok može se taložiti na zubima djeteta i dovesti do njihovog uništenja. To je zbog toga što djeca imaju tendenciju da polako piju iz flaše. Sok ponudite samo u šolji bez prosipanja ili u običnoj čaši, nudite vodu samo u bocama.
  • Dajte sok samo na kraju obroka. Zamolite dijete da pojede glavnu hranu, a zatim mu ponudite sok. To će pomoći povećati udio hranjivih sastojaka bez opterećenja tijela s "praznim" kalorijama.

    Davanje djetetovog soka prije obroka smanjuje vaš apetit.

  • Koristite samo 100% voćne sokove za bebe. Provjerite naljepnice za dječji sok, trebao bi biti bez šećera ili fruktoze. Mnoge od njih sadrže suplemente i dodatni šećer koji će povećati broj kalorija, smanjiti bebin apetit i štetno uticati na zdravlje.
  • Preporučljivo je djetetu dati voćni pire umjesto sokova.
  • Povećajte unos vode po vrućem vremenu.

    Ako je vaše dijete žedno, dajte mu više vode.Voda ne sadrži kalorije. Možete ga koristiti i za razrjeđivanje voćnog soka.

    Šta roditelji moraju imati na umu prilikom unošenja soka?

    • sok može dati vašoj bebi nepotrebne kalorije. Bebe u ovom slučaju ne primaju važne vitamine, minerale i proteine ​​tokom glavnog obroka. Ako dijete ne dobije normalnu tjelesnu težinu, jedno od rješenja je vidjeti koliko soka pije,
    • sok može izazvati rani karijes. Ako ste čuli pojam karijes u bočici, znajte da je to uzrokovano upotrebom slatkih tečnosti iz boce tokom dana ili tokom sna. Šećer oštećuje osjetljivu caklinu na djetetovim zubima.

    Uvijek dajejte sok samo u šolji,

  • davanje bebi puno soka tokom dana može dovesti do problema sa crevima i proliva. Previše toga može povećati crevnu pokretljivost. Iako bi moglo biti korisno ako dijete ima zatvor,
  • budite oprezni s sokovima koji sadrže kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze. Poznato je da uzrokuju uznemirene bolove u stomaku, plinovima i trbuhu kod dojenčadi. To je zbog nezrelog probavnog sistema koji ne može probaviti ove vrste šećera,
  • n Nemojte davati sok koji nije pasteriziran. Uključuju svježe cijeđene sokove koji se ne kuhaju vlastitim rukama. Nepasterizirani sokovi mogu sadržavati vrlo opasne bakterije - salmonelu ili E. coli. Zaraza bebe ovim bakterijama može biti kobno.
  • Jabučni sok

    Mnogi roditelji se zanimaju koliko mjeseci možete dati sokove od jabuka bebi. Iako sok od jabuke sadrži vitamin C, on ne daje nikakve prehrambene koristi za djecu mlađu od 6 mjeseci.

    Prvo ne biste trebali započeti sokom s jabukovim sokom. Možete ga ponuditi za bebe starije od 6 mjeseci, ali njegova količina treba biti ograničena.

    Jedenje jabučnog soka nema prehrambenih prednosti u odnosu na jedenje voća.

    Prije nego što djetetu date sok od jabuke, treba procijeniti prehrambene potrebe i razvoj bebe.

    Jabučni sok može neutralizirati zatvor kod novorođenčadi, jer njegovi šećeri, tekućine i pektin imaju blago laksativno djelovanje. Dozvoljeno je od 30 do 60 ml soka od jabuke do dva puta dnevno kako bi se olakšao prolazak stolice kroz crijeva djeteta.

    Sok od mrkve

    Svi znaju da je mrkva dobra. Ima li nečeg dobrog za bebu u soku od mrkve?

    Dječji sok od mrkve napunjen je mnogim vitaminima i hranjivim tvarima, ima nizak sadržaj masti i za razliku od voćnih sokova nije kiseo, što ga čini ugodnim za dječji nezreli želudac.

    Iako se sok nikada ne smije davati umjesto pravog povrća ili voća, on može vašem djetetu pružiti vitamine i minerale.

    Ako je dijete izbirljivo prema hrani, odbija jesti povrće, sok od mrkve pomoći će da dobije i vitamine i hranjive sastojke.

    Sok od mrkve odličan je izvor vitamina i hranljivih sastojaka i ne sadrži toliko šećera koliko voćnih sokova.

    Kada se može dati sok od šargarepe?

    Sok od mrkve može se ponuditi 6-mjesečnoj bebi. Dajte od 60 do 120 ml dnevno.

    Iako je sok od šargarepe u dojenčadi zdrav, on nikada ne bi trebao zamijeniti mješavinu ili majčino mlijeko u bebinoj prehrani, jer dijete dobiva svoje glavne hranjive sastojke iz majčine dojke ili dijete za dijete prije prvog rođendana.

    Ponudite svom djetetu hranjive i bogate vitaminima sokove od voća i povrća koji će doprinijeti zdravom rastu bebe. Takođe će mu pomoći da oblikuje svoj ukus za razne namirnice.

    Zabluda 1: što više, to bolje

    U stvari, norma za dijete je čaša dnevno. Američki nutricionisti otkrili su da su djeca koja piju dvije ili više čaša soka dnevno obično punija i niža od svojih vršnjaka. To je lako objasniti: sokovi sadrže puno lako probavljivih šećera koji mogu izazvati pretilost kod neaktivne djece. Osim toga, sokovi zamjenjuju drugu hranu potrebnu za rast, poput mlijeka.

    Zabluda 2: sokovi u pakovanjima su neprirodni

    Sok iz kesice je vrlo stvaran. Obično se priprema od koncentrata jednostavnim razblaživanjem. Prvo se koncentrira posebnom nježnom tehnologijom, pa se u tom obliku transportira od mjesta proizvodnje do mjesta flaširanja i tamo se već obnavlja, dodaje se dobra artezijska voda, i pakuje.

    Sami sokovi nisu dovoljni. Da bi se zubi pravilno razvijali, djeca trebaju grickati povrće i voće.

    Zabluda 3: Svježe stisnut - bolji

    Sve nije tako jasno. Svježe cijeđeni sokovi bolji su ako se prave od ekološki savršenog voća. Zbog toga se za malu djecu nutricionisti preporučuju upravo konzervirani sokovi koje proizvode posebna preduzeća za proizvodnju hrane za bebe. Postoji najstroža kontrola, dokazani dobavljači sirovina, pa kao rezultat toga, sokovi takvog kvaliteta koji se daju kod kuće nisu uvijek mogući.

    Zabluda 4: više voća je korisnije

    I ovdje nije sve jasno. Djeca ne bi smjela davati miješane sokove dok se ne uvjerite da dijete dobro poznaje svaku komponentu pojedinačno. Ako ste alergični na multifrutni sok, nećete moći razumjeti što ga je točno izazvalo.

    S druge strane, djeca češće piju sokove od povrća ako se miješaju s voćnim sokovima. Nekim sokovima nedostaje kiselina, u drugima ih je previše, a zajedno mogu dati piće zdravog i skladnog ukusa.

    U svakom slučaju, nema sokova manje ili više korisnih. I sve su one puno korisnije od sode.

    Zabluda 5: fi, nektar!

    Mnogi roditelji smatraju nektare i voćne napitke "lažnim" sokovima. I uzalud. Iz nekog voća i bobica lako je iscijediti sok, od drugih je teže, a sa treće je gotovo nemoguće. Recite da naranče ili grožđe daju sok savršeno, a šljive ili breskve pretvaraju se u pire krompir. Zato se od naranče, grožđa, rajčice priprema sok, a od breskve, manga, papaje, šljive, marelice - nektar, odnosno sok sa pulpom, razblažen do konzistencije za piće. A sok od brusnice jednostavno je nemoguće piti, pa se od njega obično prave voće ili kiselji.

    Korisnost:
    Zanimljivo:

    Birajte sok za bebu

    Odabir soka za bebu Nakon 6 mjeseci, kada beba već prima prvu komplementarnu hranu i dobro je uoči, voćni sok se može postepeno unijeti u prehranu. U pravilu započinju s sokom od jabuke napravljenim od nekiselinskih sorti žutozelene jabuke. Sok se daje vrlo oprezno, počevši od nekoliko kapi, posmatrajući reakciju djeteta (stanje kože, stolice, opće zdravstveno stanje) i postepeno se prilagođava na prave količine. Postepeno se širi i raspon sokova. Poslije jabuke možete.

    Koji sok odabrati: dom ili trgovinu?

    Koji sok odabrati: dom ili trgovinu? Zimi i proljeće bolje je dati prednost industrijskim sokovima.U svježem voću do ovog vremena gotovo svi vitamini se uništavaju, a kad se sačuvaju, pohranjuju se u velikim količinama. Pored toga, proizvođači često dodatno obogaćuju sokove vitaminima. U ljeto i jesen pokušajte pripremiti sokove od svježeg voća i bobica (pod uvjetom da se uzgajaju u ekološki čistom području, bez upotrebe gnojiva štetnih za bebu i.

    DJEČJA 5-8 GODINA PREGLED NA JUICE 1.500 RUBLES ..

    Hitna anketa za djecu od 4-7 godina na sokove. Svake sedmice konzumiraju sok (0,2 l): J-7, voćnjak, ja, dobar, voljen, tropicana, fruto-dadilja, agusa, vrtovi Pridonya, moja porodica. majke će omogućiti djeci da koriste svoj pametni telefon ili tablet Roditelji imaju iskustva s preuzimanjem i upotrebom različitih aplikacija na mobilnim uređajima (pametni telefon ili tablet) 1,08 u 12:30 - djevojčice 7-8 l 1,08 u 14:30 - dječaci 7-8 l 2,08 u 12:30 - djevojke 5-6 l 2,08 u 14:30 - dječaci 5-6 l 2 sata Plaćanje 1500 r Snimanje uključeno.

    MAMA DECE 4-7 GODINA U DEČIJIM SOKOVIMA 1700 rubalja

    Istraživanje za mame djece 4-7 godina na sokovima. Građani Ruske Federacije, u Moskvi 5 ili više godina. Svake sedmice kupuju sok u malim pakiranjima (0,2 l): J-7, voćnjak, ja, ljubazan, voljen, tropicana, fruto-dadilja, agusa, vrtovi Pridonya, moja porodica. Svi imaju pametni telefon ili tablet (omogućuju djeci upotrebu). Imaju iskustva s preuzimanjem i upotrebom različitih aplikacija na mobilnim uređajima (pametni telefon ili tablet) 1,08 u 16 sati, majke djece 7-8 litara. 2.08 u 16 h - majke djece 4-6 l 3.08 u 13 h - majke djece 4-6 l 3.08.

    Sokovi za bebe

    Kad dođe vrijeme za uvođenje sokova u bebinu prehranu, majka se susreće s brojnim pitanjima: kada započeti, koliko i koji sokovi su pogodni za bebe. Pored toga, gotovo uvijek se postavlja pitanje koje je bolje: iscijedite ga sami ili dajte prednost gotovom bebinom soku namijenjenom novorođenčadi. 1. Kada početi unositi sokove za novorođenčad u izbornik? Studije provedene na odjelu ishrane beba Instituta za ishranu RAMS pokazuju da je unošenje soka u ishranu prerano.

    Novi edukativni projekat „Otkrijte sok!“

    Najavljeno je pokretanje novog edukativnog projekta „Otvoreni sok!“, U okviru kojeg će nutricionistički stručnjaci, stručnjaci na polju proizvodnje hrane i vodeći nutricionisti govoriti o značajkama savremenih tehnologija za proizvodnju pakovanih sokova i kontroli kvaliteta, kao i o tome kako su upakovani sokovi zapravo utiču na zdravlje ljudi. Lice novog projekta bila je poznata sportašica, olimpijska prvakinja Elena Isinbaeva: uskoro će se pojaviti video snimci sa njenim učešćem.

    Prva mamac - kako se predstaviti?

    U skladu s preporukama predstavljenim u Nacionalnom programu za optimizaciju hranjenja dece prve godine života u Ruskoj Federaciji: „Preporučljivo je davati komplementarnu hranu deci starosti od 4-6 meseci. Vrijeme uvođenja komplementarne hrane postavlja se pojedinačno za svako dijete uzimajući u obzir osobitosti razvoja probavnog sustava, organa za izlučivanje, brzinu metabolizma, stupanj razvoja i funkcioniranje središnjeg živčanog sustava, odnosno percepciju.

    Zašto je doručak toliko važan za djecu?

    Od djetinjstva znamo zajedničku istinu da je doručak najvažniji obrok i za odrasle i za djecu. Kod djece, tokom noćnog sna, tijelo troši veliku opskrbu energijom, pa se mora voditi računa da je obnovi i napuniti rezerve za dan koji je pred nama. Kao rezultat istraživanja, istraživači sa Sveučilišta Harvard otkrili su da djeca koja imaju dobar doručak postižu odlične ishode učenja i rastu brže od vršnjaka koji podcjenjuju doručak. Takve.

    Tajne profesionalnih žena. Dio 2. Nastavak ..

    Dužnosti muža i domaćinstva Jao, rijetko je da bilo koji muž dobrovoljno preuzme teret kućanskih poslova. Pametnoj ženi je lakše naći druge vrline u svome mužu među tako manjim manama kao što je „ne može iznijeti smeće“, „razbacati čarape“ i „staviti tanjure oko kuće“. Uvjeriti da je takvo ponašanje pogrešno može se izvršiti samo s ljubavlju i sustavom nagrađivanja, ali lakše je ne samo naporiti zbog toga, već to shvatiti kao viškove zajedničkog života. Pa, ako je muž raspoložen.

    Druže gubite kilograme. DAN Četvrti. Kako ste? :)

    Parena pastrmka rijeka Zabavishnu se palila, unutra puni limun i kopar. Ujutro je pola paketića ledenih svinja počelo da lebdi. Jeo sam kao slon. Ni juče nisu bili gladni. Može se vidjeti činjenica da sjedim kod kuće s dvoje bolesne djece, izlazim u trgovinu što je više moguće (u autu) dijetalnu hranu. Stoga posebno ne želim jesti i ne gubiti kilograme (((mama je stigla, negdje ponijeti chtoli. Dakle, s djecom morate raditi domaće zadatke. Toliko ih preskoče (((ja ću oprati podove, maknuti se barem malo)

    Ako popijete čašu voćnog soka

    Jedna čaša voćnog soka sadrži oko 20-25 mg ugljikohidrata, takva doza može za pola sata povećati šećer u krvi za 3-4 mmol / litru. Obzirom da se hrana često ispire sokovima, vrijednosti glukoze mogu se povećati za 6-7 mmol / litru. Ovaj efekat ima napitak u kojem nema šećera. Nije teško zamisliti kako će tijelo reagirati ako koristite sokove s visokim sadržajem šećera.

    Nakon konzumiranja jedne čaše voćnog soka, nivo šećera počinje naglo da raste. Gušterača ulazi u reakciju, koja sintetizira višak inzulina kako bi se normalizirale vrijednosti glukoze. Budući da tijelu treba određeno vrijeme, hormon se ne počinje proizvoditi odmah. Kao rezultat toga, koncentracija glukoze se smanjuje do ovog trenutka.

    Ali gušterača omogućuje novu dozu inzulina, a šećer naglo pada. Nakon toga, u pravilu, osoba ima akutnu želju da nešto pojede ili popije. Slični procesi događaju se u tijelu zdrave osobe.

    1. Ako osoba pati od dijabetesa, znatno će se smanjiti broj ćelija koje su odgovorne za proizvodnju hormona u gušterači.
    2. Iz tog razloga, nakon što pacijent pije voćni sok, inzulin se ne može proizvesti u pravoj količini, a nivo šećera može porasti i do 15 mmol / litra.

    Koji su sokovi dobri za dijabetičare?

    Kao što je već spomenuto, u prisustvu dijabetesa ne preporučuje se upotreba voćnih sokova, kupljenih u kutijama i svježe cijeđenih. Sadrže i povećanu količinu glukoze, koja narušava metaboličke procese i šteti dijabetesu.

    Ipak, umjesto voća možete koristiti povrće; takvi sokovi nisu samo ukusni, nego su i korisni zbog bogatog sadržaja vitamina i minerala. Također ubrzavaju metaboličke procese, jačaju imunitet, podižu tonus i normaliziraju opće stanje osobe.

    Za pripremu sokova treba koristiti samo povrće uzgojeno u ekološki čistom području. Kada kupujete proizvod u kutiji, morate pažljivo proučiti naziv, obratite pažnju na sastav tako da ne uključuje konzervanse, boje, pojačivače ukusa ili druge kemijske dodatke. Takvi sokovi nemaju nikakve koristi, jer su nekoliko puta bili termički obrađeni.

    Sok od rajčice smatra se najsigurnijim za bolest, može se piti u dovoljno velikoj količini, jer njegov glikemijski indeks iznosi svega 15 jedinica.

    • Sastav takvog proizvoda uključuje kalijum, gvožđe, magnezijum, kalcijum, natrijum, jabučnu i limunsku kiselinu, kao i veliki broj različitih vitamina.
    • Svježi sok od rajčice jača kardiovaskularni sistem, što je važno za prevenciju dijabetesa.
    • Takođe, zbog bogatog sadržaja hranljivih sastojaka nervni sistem se normalizuje i metabolički proces u tijelu se ubrzava.

    Liječnici često kao alternativu piju sok od cikle. Bogata je natrijumom, kalcijumom i hlorom, pa je korisna za hematopoetski sistem. Uključivanje soka od repe pomaže u čišćenju bubrega i jetre, potiče metaboličke procese, liječi zatvor i poboljšava probavni sustav. Pošto je u njemu malo šećera, oni ga konzumiraju u dovoljnim količinama.

    Posebno je korisno zbog sastojaka vitamina, minerala, beta i soka alfa-karotena iz mrkve.

    1. Takav je proizvod moćan antioksidans koji poboljšava rad kardiovaskularnog sustava i vizualnih organa.
    2. Sok od mrkve smanjuje holesterol u krvi i poboljšava stanje kože.

    Kao efikasno sredstvo za čišćenje organizma pomoću svježeg soka od krompira, koji sadrži fosfor, magnezijum i kalij. Preporučuje se koristiti ga ako je krvni pritisak povišen, metabolički procesi su poremećeni, postoje kardiovaskularne bolesti i razne upale. Krompir je takođe odličan hipoglikemijski i diuretik.

    Ništa manje korisni su sokovi iscijeđeni iz kupusa ili krastavca. Vrlo često se sok od bundeve koristi za regulaciju šećera u krvi, takav proizvod je u stanju da regeneriše ćelije tkiva unutrašnjih organa.

    • Sok od bundeve uklanja višak tečnosti iz organizma, snižava holesterol u krvi.
    • Budući da sastav pića od bundeve uključuje pročišćenu vodu, uklanjaju otrovne tvari i šljake nakupljene u tijelu. Sličan proizvod se brzo apsorbuje i ima pozitivan terapeutski efekat.

    Preporučuje se pripremiti sok od šipak od samih žitarica tako što ćete žitarice proći kroz sokovnik ili kupiti samo u njegovom prirodnom obliku. Šipur spriječava razvoj ateroskleroze, sprječava začepljenje krvnih sudova i čisti vensku ekspanziju.

    1. Ovaj sok zasićen je proteinima, ugljikohidratima i drugim korisnim tvarima koje smanjuju šećer u krvi. Stoga se sok od šipak od dijabetesa često koristi kao lijek.
    2. Zbog sadržaja velike količine željeza, prirodni proizvod povećava hemoglobin u krvi. Kalijum u sastavu sprečava razvoj moždanog udara.

    Od voća do pravljenja sokova dopuštena je upotreba zelenih jabuka, u kojima je malo šećera i puno korisnih tvari. Sadrže vitamine C, H, B, magnezijum, kalijum, hlor, fosfor, sumpor, aminokiseline. Dnevna norma sa glikemijskim indeksom 40 može biti ne više od jedne čaše svježeg soka.

    Biljka poput jeruzalemskog artičoka poznata je i po svojstvima za snižavanje šećera. Svježe iscijeđeni sok od povrća pomaže regulaciji razine kiselosti u stomaku, sadrži mangan, fosfor, silicij, magnezijum, cink, inulin, aminokiseline. Takav proizvod se može konzumirati u neograničenim količinama.

    Citrusi su korisni i za dijabetes, snižavaju holesterol, pročišćavaju krv, regulišu metaboličke procese. Ali zbog visokog sadržaja ugljikohidrata u njima, važno je pažljivo odabrati proizvod i strogo se pridržavati dnevne doze. Umjesto naranče, za sok morate koristiti grejpfrut ili limun, glikemijski indeks takvih pića je 48.

    Nakon pića, usta se mora dobro isprati kako bi se zaštitila caklina zuba od propadanja.

    Voće umjesto soka

    U međuvremenu, sami plodovi su vrlo korisni za dijabetičare. Sadrže značajnu količinu vlakana i potrebne pektine. To je vlakno koje ne dopušta brzu apsorpciju ugljikohidrata iz crijeva u krv. Zbog ovog svojstva, nakon što je osoba pojela voće, povećanje glukoze u krvi odvija se nesmetano i bez skokova, ne više od 2 mmol / litra.

    Iz tog razloga dijabetičari trebaju jesti dva velika ili tri srednja ploda dnevno. Ali takav dio treba podijeliti u nekoliko zalogaja. Pri korištenju sokova preporučena stopa konzumacije voća znatno se povećava, jer se vlakna sadrže u minimalnoj količini u piću.

    Dakle, kada se zasuče šećer u krvi, potrebno je piti sokove od povrća, jesti svježe voće u doziranoj količini, a bolje je odbiti voćne napitke.

    Kako napraviti zdrav sok od jabuke bez šećera prikazan je u videu u ovom članku.

    Pogledajte video: Zlatni savjeti - Imunitet (April 2024).

    Ostavite Svoj Komentar