Metformin za mršavljenje: recenzije onih koji su smršavili, forum

Oni su prvi put razgovarali o supstanci Metformin 1922. godine, opisali glavne i ostale navodne akcije 1929. godine, a svoju popularnost počeli su dobijati tek nakon 1950. godine. Od tog trenutka, naučnici su počeli pokazivati ​​povećan interes za metformin kao sredstvo za snižavanje šećera koje ne utječe na srce i krvne sudove.

Nakon pažljivih studija i uspoređivanja s drugim lijekovima ove grupe, počeo se aktivno prepisivati ​​u Kanadi 70-ih godina s dijabetesom tipa 2, a u Americi je to dozvoljeno tek 1994., kada je odobren od FDA.

Šta je metformin?

Po hemijskoj strukturi, metformin je glavni predstavnik velikog broja biguanida. To je lijek prve linije za liječenje dijabetesa tipa 2, smatra se najpopularnijim hipoglikemijskim sredstvom u mnogim zemljama svijeta. Za razliku od drugih skupina oralnih sredstava, on bolje drži težinu na mjestu ili pomaže da se smanji. Takođe, metformin se ponekad koristi za mršavljenje (liječenje gojaznosti) kod osoba bez dijabetesa, iako prvobitno nije bio namijenjen za to.

Njegov uticaj na gubitak kilograma zahvaljujući nekoliko mehanizama:

  • nivo "lošeg" holesterola je smanjen,
  • smanjuje se apsorpcija jednostavnih šećera u probavnom traktu,
  • inhibicija stvaranja glikogena,
  • Ubrzana je obrada glukoze.

Farmakološka svojstva

Droga je serija biguanida. Njegova jedinstvenost je da ne povećava sintezu sopstvenog inzulina. Uz to, ne utiče na nivo glukoze u zdravih ljudi. Metformin je u stanju povećati osjetljivost na posebne receptore za inzulin, inhibira apsorpciju glukoze u gastrointestinalnom traktu i snižava brzinu u krvi inhibirajući pretvorbu u jetri.

Osim toga, metformin ima pozitivan učinak na metabolizam masti: snižava holesterol, lipoproteine ​​niske gustine i trigliceride i istovremeno povećava sadržaj lipoproteina visoke gustoće. Tijekom liječenja, tjelesna težina ili ostaje nepromijenjena (što je takođe pozitivan rezultat), ili se polako smanjuje.

Najveća koncentracija tvari postiže se približno 2,5 sata nakon primjene. Poluvrijeme života je oko 7 sati. U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, povećava se rizik od nakupljanja u tijelu, što je prepun komplikacija.

Indikacije i kontraindikacije

Metformin je propisan bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 2 u slučaju pretilosti u slučaju da prilagođavanje prehrane i prisustvo sportu nisu donijeli očekivane rezultate. Može se koristiti kao jedini lijek protiv dijabetesa kod djece starije od 10 godina i odraslih ili kao dodatak inzulinu. Odrasli ga mogu kombinirati sa drugim tabletama hipoglikemije.

Lijek ima puno kontraindikacija:

  • Alergija na aktivnu supstancu ili bilo koju komponentu.
  • Ne možete ga uzimati tijekom stroge prehrane ako se dnevno potroši manje od 1000 kcal.
  • Trudnoća
  • Teško zatajenje srca, akutni infarkt miokarda, problemi sa disanjem na ovoj pozadini.
  • Poremećena bubrežna funkcija. To također uključuje poremećaje u vodenoj ravnoteži, šok, teške zarazne bolesti koje mogu dovesti do zatajenja bubrega.
  • Opsežne hirurške intervencije i povrede.
  • Dijabetička ketoacidoza, prekoma i koma.
  • Kršenje jetre, alkoholizam, akutno trovanje jakim pićima.
  • Akumulacija mliječne kiseline u skeletnim mišićima, koži i mozgu, što se naziva laktacidoza.

Metformin ne smiju uzimati starije osobe koje imaju velike fizičke napore - to je zbog moguće pojave laktacidoze. Žene koje doje također trebaju biti oprezne i piju lijek samo prema dogovoru s liječnikom, ali najčešće dovršavaju laktaciju kako ne bi naškodile bebi.

Kako uzimati metformin

Često izaziva neželjene efekte iz gastrointestinalnog trakta, radi poboljšanja tolerancije, preporučuje se polako povećavati dozu i drobiti ih.

Režim prijema za odrasle kao jedini lijek za liječenje ili u kombinaciji s drugim tabletama za snižavanje šećera:

  1. Lijek se pije tokom ili nakon obroka. Obično je početna doza 500-850 mg dnevno, podijeljeno u nekoliko doza. Njegovo povećanje direktno je povezano sa nivoom glukoze u krvi.
  2. Dozirajuća doza iznosi 1500-2000 mg dnevno, podijeljeno je u 2-3 doze radi poboljšanja reakcije gastrointestinalnog trakta na lijek.
  3. Maksimalna dnevna doza ne smije biti veća od 3000 mg.

Kombinacija sa insulinom:

  • Početna doza metformina je takođe 500-850 mg 2-3 puta dnevno, količina inzulina se odabire pojedinačno za šećer u krvi.

Za djecu od 10 godina starosti propisan je metformin 500-850 mg jednom dnevno nakon obroka. Prilagođavanje doze moguće je nakon dvotjedne upotrebe lijeka. Maksimalna doza ne smije prelaziti 2000 mg dnevno, dijeli se na 2-3 doze.

Postoji produženi oblik tableta koje možete piti jednom dnevno. Doze se odabiru i povećavaju pojedinačno, lijek se koristi u ovom slučaju, obično nakon večere.

Metformin tokom trudnoće i dojenja

Nije bilo potpunih studija na embrionima. Ograničena opažanja pokazuju da nisu otkrivene nepravilnosti u nerođenoj djeci, dok je trudnica uzimala lijek. Ali službeno uputstvo insistira na tome da buduća majka treba obavijestiti liječnika o svojoj situaciji, a zatim on razmotri njezin prijenos na inzulinske pripravke, ako je potrebno.

Dokazano je da se tvar izlučuje zajedno s majčinim mlijekom, ali nuspojave kod djece još nisu primijećene. Uprkos tome, ne može se uzimati tokom laktacije, preporučljivo je upotpuniti je kako ne bi došlo do nepredviđenih komplikacija kod beba.

Nuspojave i predoziranje

Najčešće, tijekom uzimanja lijeka, probavni sustav pati: pojave se lagane stolice, mučnina, povraćanje, ukus hrane se mijenja i apetit se može pogoršati. Ti su simptomi obično reverzibilni - javljaju se na samom početku liječenja i nestaju spontano kao što su se pojavili.

Ostale moguće komplikacije:

  1. Koža: svrbež, osip, crvene mrlje.
  2. Metabolizam: izuzetno rijetka mliječna acidoza. Produljenom upotrebom lijeka ponekad se smanjuje apsorpcija B.12.
  3. Jetra: kršenje laboratorijskih parametara, hepatitis. Promjene su reverzibilne i prolaze nakon otkazivanja.

U slučaju kada nuspojave ne ometaju zdravlje općenito, lijek se nastavlja bez promjena. Ako se pojave učinci koji nisu opisani u službenim uputama, potrebno je o njima obavijestiti liječnika koji slijedi i slijedite njegove daljnje upute.

Predoziranje metforminom javlja se samo kad je uzeta doza nekoliko puta veća od dnevne doze. Obično se manifestuje laktičnom acidozom - centralni nervni sistem je depresivan, javljaju se poremećaji respiratornog, kardiovaskularnog i ekskretivnog sustava. U tom slučaju je potrebna hitna hospitalizacija!

Posebna uputstva

Hirurgija. Metformin treba ukinuti dva dana prije planiranih hirurških operacija i imenovati ga najkasnije dva dana nakon njih, ako se očuva bubrežna funkcija.

Laktacidoza. To je vrlo ozbiljna komplikacija, a postoje faktori koji ukazuju na rizik od njenog nastanka. Tu spadaju:

  • ozbiljno zatajenje bubrega
  • stanja kada nije moguće kontrolirati nivo glukoze u krvi,
  • pronalaženje velikog broja ketonskih tela u telu,
  • štrajk glađu
  • ozbiljni problemi sa jetrom
  • hronični alkoholizam.

Na pozadini uzimanja metformina, alkohol treba napustiti i preparati koji mogu sadržavati etanol (tinkture, otopine itd.)

Bubrežna aktivnost. Posebnu oprez trebali bi biti stariji koji dodatno uzimaju antihipertenzivne, diuretičke i nesteroidne protuupalne lijekove i imaju bubrežne probleme.

Ostali lijekovi koji u isto vrijeme mogu izazvati neželjene efekte:

  • danazol
  • hlorpromazin
  • β2-adrenomimetici u obliku injekcija,
  • nifedipin
  • digoksin
  • ranitidin
  • vankomicin.

Što se tiče njihove upotrebe, trebali biste unaprijed upozoriti liječnika.

Djeca od 10 godina. Dijagnoza treba biti postavljena prije imenovanja metformina. Studije su dokazale da to ne utječe na pubertet i rast. Ali kontrola nad tim parametrima i dalje bi trebala biti ozbiljna, posebno u dobi od 10-12 godina.

Ostalo Za gubitak kilograma preporučuje se pridržavati se dijeta kako bi unos ugljikohidrata bio ujednačen tijekom dana. Dan trebate pojesti ne manje od 1000 kcal. Gladno je zabranjeno!

Akcija lijekova

Lijek ima tako složen učinak:

    smanjuje otpuštanje glikogena iz jetre, sprečava povećanje šećera u krvi, blokira stvaranje glukoze iz masti i proteina, smanjuje apsorpciju glukoze u crijevima, stabilizira holesterol, poboljšava metabolizam masti, potiče apsorpciju ugljikohidrata u mišićima.

Svi ti faktori pomažu u stabilizaciji težine i u većini slučajeva smanjuju je. Međutim, ne uspijevaju svi postići željeni efekt. Najčešće se to događa zbog činjenice da pacijenti:

    lijek se koristi u nedovoljnoj dozi, ne poštuje se režimu, nije ozbiljan u vezi s dijetom, lijek ne opaža konkretan pacijent.

Način primjene

Metformin je dostupan u različitim dozama: 500, 850 ili 1000 mg. Bolje je započeti s minimalnom dozom od 500 mg i uzimati je odjednom. Učinak većih koncentracija na organizam bez perioda adaptacije može izazvati različite nuspojave. Na primjer, probavni problemi: mučnina, povraćanje, proljev, promjena ukusa.

Svake sedmice doza lijeka mora se povećavati za 500 mg. Maksimalna količina dnevno ne bi smjela prelaziti 2000 mg, u protivnom će se povećati neugodne popratne senzacije.

Možete ga preuzeti na tri načina:

    prije jela, dok jede, prije spavanja.

Tokom terapije neke će proizvode morati napustiti, jer će u protivnom učinak upotrebe proizvoda biti zanemariv. To su žitarice sa vrećicom, jela od krompira, tjestenine, kao i banane i suho voće. Nema ograničenja soli.

Preporučeni način upotrebe je 3 tjedna, nakon čega biste trebali napraviti pauzu od mjesec dana, inače će se tijelo naviknuti na aktivnu tvar i prestati aktivno reagirati na nju.

Lijek popularan u svijetu bodibildera. Kako uzimati METFORMIN ZA SLIMMING? Uputstvo Zašto se bojati? Koliko kilograma možete izgubiti na težini? KOJI METFORMIN BOLJE KUPITI? Pregledi ljekara. Rezultati za dijabetes.

Zdravo Danas u mom pregledu govorit ćemo o lijeku za dijabetičare, koji su zbog „sporednog“ efekta u obliku povezanog gubitka kilograma, suzbijanja apetita i nekoliko potencijalnih zdravstvenih koristi, o kojima će biti govora u nastavku, u posljednje vrijeme razni bodybuilderi vrlo voljeli. druge očajne ljude, posebno dame - za gubitak kilograma. Metformin njegovo ime. On je glukofag i Siofor - to su od poznatih imena, na uho.
Ostali analozi metformina s istom aktivnom tvari:

Bagomet, Metfogamma, Glycon, Metospanin, Gliformin, Glimfor, Sofamet, Formmetin, Langerin, Metadien, Formin Pliva, Novoformin, Diaformin

✔️ METFORMIN ZA DIJABETE

Prvi put sam za metformin čuo od rođaka dijabeta. Nisam je vidio otprilike šest mjeseci ili nešto manje, a na sastanku nisam prepoznao koliko je mršava. Općenito, u pojavi šećerne bolesti navikla sam vidjeti nešto bolno uobičajeno: natečene noge, lice u obliku mjeseca, višak kilograma. A ovdje je preda mnom sjedila savršeno zdrava žena, naizgled pomalo plahovita. Prirodno, zanimao me je razlog za tako naglo cvjetajuću vrstu. Pokazalo se da je sva poenta bila u tome što je u jednom od programa o zdravlju (Elena Malysheva, vjerovatno) ovaj lijek oslikan tako da je rođak toliko impresioniran da bi, po njenom mišljenju, čak i da nije bolestan, sigurno ga kupio nakon gledanja. U ovom programu, pored dijabetesa, Metformin se preporučivao za gubitak kilograma, za probleme sa začećem, za prevenciju raka, a nazvan je lijekom za starost.

✔️ METFORMIN ZA SLIMMING, HUSBAND ISKUSTVO

Drugi put mi je suprug predstavio ovu alatku, a on je zauzvrat bio neko iz teretane. Kupio je Metformin kako bi pokušao izgubiti „zaglavljenu“ višak kilograma, koji nikako nije vozio. Za ideal je, prema njegovim pretpostavkama, bilo potrebno izgubiti 2 kg na najpristupačnijim mjestima - na stomaku i bokovima. Sva druga dozvoljena sredstva isprobana su i iz nekog razloga razočarana. Odlučio sam ubrzati postupak. Gledao sam i donosio zaključke

✔️ KAKO UZIMATI METFORMIN ZA SLIMANJE, UPUTE ZA UPOTREBU

Muž se nije osvrnuo na službena uputstva, već je prihvatio kako su mu savjetovali drugovi:

1. ili prije jela, ili za vrijeme.
2. Počeo s dozom 500 mg metformina, a zatim je nastavio da povećava dozu - 850 mg, tako da se tijelo navikne i ne reagira na prve standardne „nuspojave“: mučninu ili proliv.
3. Uzima se 2 puta dnevno
4. Tečaj prijema bio je oko tri sedmice. Nema više.
5. U isto vreme plivali u teretani kako bi pojačali učinak. Znam da je ranije kod uzimanja Metformina za mršavljenje prestala tjelesna aktivnost jer se vjerovalo da mliječna kiselina koja se oslobađa tijekom vježbanja ulazi u neke neželjene reakcije, ali kasnije se činilo da je ovu teoriju odbacila. Ipak, ove tablete iz kategorije mršavljenja lijenih, odnosno, ne sugerišu postizanje efekta vježbanja, poput Karnitin.

Opažanja:

  • Sve vrijeme se moj suprug nije žalio na neku neugodnost. Nema mučnine, žgaravice, nelagode u stomaku
  • Manje je za jesti. Mogao bih reći da ne mogu gledati hranu. Ali posebnost uzimanja Metformina, čak i za mršavljenje, jest ta da, bez obzira koliko bilo veliko iskušenje da prestanete jesti, bez obzira koliko bili sretni s takvom nuspojavom, ne možete to učiniti - niskokalorična dijeta zabranjena je u uputama za upotrebu, a morate uzimati najmanje 1000 kcal dnevno.
  • Proklet da namećem puno hrane. Iako je polagala kao i obično, ni malo više. Navodno je utjecao i sam efekt „averzije prema hrani“.
  • U razdoblju kraćem od mjesec dana smršavio je, uzimajući metformin, na onim “teškim” 2 kg
  • Bio sam više nego zadovoljan, nastavio sam da radim u dvorani već na ime „izgradnja mišića“. Period gubitka kilograma je završen.

✔️ MOJE ISKUSTVO U PRIJAVI METFORMINA. TESTIMONIJALI

Gledajući svog supruga, postala sam smjela, ne vidjevši nuspojave. A kad je vidjela da mu je odbacio planove, odlučila je da ga krene njegovim stopama. Morao sam i smršati 2-3 kg, a onda bih sebe smatrao apsolutno sretnom.

Gledajući unazad, mogu reći da je ovo ludo i laskavica čiste vode. Što se mene tiče, šta se tiče mog muža: morate znati da ste apsolutno zdravi, morate biti spremni na sporedne efekte od kojih se nalaze vagon i mala kolica.

  • Ali (1) Tada sam bio u stanju da „živim samo jednom“ i „spali to sve vatrom“ - čuvena prestupna godina ostavila je svoj pečat.
  • I (2) nesposobni da se spoje i bave sportom
  • Ali ipak (3) pokušajte smršati 1-3 kg, a da se uopće ne potrudite, užas kao što sam želio
  • I konačno, (4), čitao sam razne članke, knjige, osvrte na metformin koji mi se činio kao neposredni glasnik neba.

Što kažu o metforminu:

- da produžava život i usporava starenje ljudi bez obzira da li imaju dijabetes ili, naprotiv, snažni su, puni energije i još uvijek su zdravi)))

Novo istraživanje Sveučilišta Cardiff, Velika Britanija, 2014. u kojem je sudjelovalo 180.000 ljudi pokazalo je da Metformin povećava životni vijek ne samo kod pacijenata s dijabetesom, već i kod ljudi koji nemaju ovu bolest. Dobiveni su i podaci o usporavanju procesa starenja tijekom liječenja.

✔️ METFORMIN - UPUTE ZA UPOTREBU

Lijek Metformin, indikacije

Kao što vidite, Metformin se službeno preporučuje kod dijabetesa, i to je sve. Preostala zadovoljstva su na vlastitu odgovornost i rizik.

Sa tako skromnim popisom indikacija, list kontraindikacija je naprosto šokantan:

Kako uzimati metformin. Doziranje

Kompatibilnost s drugim lijekovima:

Skreću vam pažnju na činjenicu da je rezultat uzimanja Metformina možda nedostatak vitamina B12, koji je vrlo važan za opšte dobro. Stoga bi se trebalo voditi računa uzimanje kompleksa sa vitaminom B12 u sastavu.

Službena prezentacija je završena, prebacit ću se na neformalni dio.

Dakle, jednom ujutro kažem mužu: "Ajde, dajte mi ove svoje tabletosiki, probaću šta i kako dalje."
Usput, tokom mojih ispitivanja i procesa njegove prijave rekao je da i meni treba pomoći.
Na prvi zahtjev pružio ju je i sakrio u daljinu. Inspiriran, ja Napravila sam lonac za kafu, pojela je s bananom, napravila sendvič i, zadovoljna, otišla u šetnju uz saznanje da ću raditi svoje stvari, a tableta za dijetu će biti moja.

Prošlo je neko vreme. Zakucao u stomaku. Bio sam oprezan i okretao se oko 180 stepeni, krenuo sam kući. Za svaki slučaj - nisu im bile toliko bitne, te stvari. Dobro sam zapamtio nuspojave iz uputstva za upotrebu Metformina.

I s pravom. Ne odmah, ali se dijareja razvila u roku od nekoliko sati. Tako dobar, kvalitetan)) Činilo mi se da takvom brzinom možete izgubiti kilograme čak i više od 1 kg dnevno bez naprezanja.

Uveče su me obavijestili da je razlog toga moja jutarnja dijeta prepuna brzih ugljikohidrata.

1. brašno "bijelo" proizvodi (hljeb, pica, peciva),
2. Šećer i med,
3. Konditorski i gazirana pića,
4. lubenica, banana, persimon i grožđe,
5. Majoneza i kečap,
6. Alkohol (posebno pivo).

* Potpuni spisak možete pronaći na specijalizovanim web lokacijama.

Banane i sendviči. Ispada da isključuju nuspojave u obliku proljeva, ovi su proizvodi TABU. Ili se spremite sjesti na toalet, sanjajući o vječnom i lijepom.

Moj muž nije imao takvih problema, jer u njegovoj ishrani nema sličnih proizvoda))
Nisam pitao, ali nije upozoravao.

Ali, dovraga, kako? Ako izuzmem peciva i slatkiše, izgubit ću 100% bez pomoći metformina i bilo kojeg drugog lijeka. Već sam imala takvo iskustvo. I tamo sam smršala mnogo brže.

Na kraju sam izdržao dvije sedmice. Ipak se odvažila da nastavi.

  • Metformin je takođe koristio "Bič" kao sistem signalizacije: jela je pogrešno - dobila je kaznu. Sjednite u toalet i razmislite o svom ponašanju)))
  • Pomaže, znate, preispitati svoj pristup prehrani. Napokon sam naučio što su "brzi ugljikohidrati". Skoro naučeno.

  • Iz negativnih nuspojava primijetila je smanjenu aktivnost mozga na sebi, odnosno nakon dva dana počela usporavati i razmišljati teško. I to ne u mjeri u kojoj je zahtijevalo prekid lijeka, ali ipak smo primijetili ovaj aspekt.

✔️ KOLIKO KG MOŽETE GUBITI UZIManjem METFORMINA?

Prema riječima ljekara, od 1 do 4 kg.

Ali prema pričama njenog supruga, zbog činjenice da se bori protiv apetita, ljudi gube na puno impresivnijim pokazateljima.

A moj rezultat je sljedeći: minus 1,5 kg. Za dve nedelje.Ja bih to mogao duže izdržati - sigurna sam da će šljiva biti mnogo značajnija. Budući da je zastrašujuće jesti (a), odjednom ću nešto pojesti, apetit se zaista bori. Ne znam na kojem nivou, psihološkom ili fizičkom. Nisam mogao razumjeti.

To je upravo ono što sam želio, ali. Po toj cijeni?
Verovatnije ne nego da.

To nije ljubav, niti se prepustiti dugom putovanju bez osećaja napetosti i verovatnoće stida. A gunđanje u stomaku je od teoretski mogućeg najpovoljnijeg ishoda. Uzgred, potrebno je isključiti i alkohol kada se uzima metformin. Bez ikakvog „ali“ i „pomalo“ ne računa se. Vrlo opasna kombinacija.

Ali ipak želim da vjerujem, kao utjeha za sve patnje koje su pretrpjele, da će Metformin igrati bar dio u smislu usporavanja starenja. Iako znam da to nije baš tako. Doze nisu iste.

"Radna doza metformina je 1.500-2000 mg; upravo se u ovim dozama manifestuje profilaktički efekat metformina protiv ateroskleroze i raka (obično počinju sa 500 mg i postepeno se povećavaju)."

✔️ NAJBOLJI METFORMIN KOJI PROIZVOĐAČ? CIJENA

Dostupan je u različitim dozama (Metformin 1000, 850 i 500 mg) različitih proizvođača:
Postoje Metformin Canon, Teva, Ozon i Gideon Richter.

Većina kritikuje Metformin "Ozon", kažu da neki ne osećaju efekat. Možda naletite na gluposti.
Richtera je preporučila svom suprugu i on je stao na tome. Kao što vidite, postoji efekat. Uprkos stranom imenu, napravljenom u Rusiji.

CIJENA METFORMINA U LEKARIMA je sasvim pristupačna. Od 100 do 300 rubalja, ovisno o doziranju, bez obzira na proizvođača.

✔️ METFORMIN, PREGLED DOKTORA

Koliko znam, najvažniji promotor ovog lijeka je dr Myasnikov. Preporučuje ga u knjigama, hvali ga na radiju.

Da ne budem neutemeljen, citati iz knjiga (u svim kopijama koje imam, ne spominje se metformin samo u jednoj knjizi, u svim ostalim na ovaj ili onaj način, ali govor se sigurno izlazi.

Metformin je općenito vrlo zanimljiv lijek. Smanjuje otpornost (otpornost) tkiva na inzulin. U svim svojim knjigama spominjem i opisujem ovo stanje - jer je inzulinska rezistencija osnova mnogih bolesti, ne samo dijabetesa, već i onkologije, pretilosti, ateroskleroze. Metformin je toliko efikasan da je propisan svim pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2 kao lijek prve linije. Istovremeno, Metformin je zvanično uključen u listu lekova koji se koriste za hemoprofilaksu raka. Dokazano - smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara kod dijabetičara. Pa čak i promovira ovulaciju, što objašnjava njezinu upotrebu kod žena s neplodnošću. A njegov unos prati gubitak kilograma. Prosječno 2-4 kg. Što je utvrdilo i njegovu upotrebu kod ljudi sa povećanom težinom.

Dakle, dijabetes, onkologija, gojaznost, ateroskleroza, prevencija srčanog i moždanog udara, neplodnost. Ako vas to zabrinjava, liječnik preporučuje proučavanje Metformina kao lijeka.

Takođe, iz druge knjige:

„1) Studije na ogromnom statističkom materijalu uvjerljivo su pokazale da metformin, kao nijedan drugi lijek, štiti naše krvne žile od ateroskleroze i sprečava razvoj srčanih i moždanih udara (glavna nevolja dijabetičarima!).
2) Druga istraživanja otkrila su da metformin štiti dijabetičare od druge uobičajene katastrofe - onkologije! Danas je Metformin zvanično uvršten na listu lijekova za kemoprofilaksu raka!
3) Ovo je jedan od rijetkih lijekova protiv dijabetesa koji ne samo da ne doprinosi debljanju, već, naprotiv, pomaže u gubitku 3-4 kilograma. (Liječnici to ponekad koriste prilikom propisivanja metformina osobama sa normalnim šećerom, ali prekomjernom težinom.)
4) Koristi se ne samo za liječenje dijabetesa, nego i u liječenju neplodnosti - može potaknuti ovulaciju! Korisna je kod bolesti zasnovanih na neosjetljivosti na djelovanje inzulina: metabolički sindrom, masna degeneracija jetre, pretilost, policistični jajnik.

Na šta morate imati na umu prije nego što počnete:

„Kontraindikacije? Pa, jesu! Zabilježen je vrlo mali broj pacijenata kod kojih je, dok su uzimali Metformin, došlo do nevjerojatne komplikacije - ozbiljnih kršenja acidobazne ravnoteže. Zbog potencijalno fatalne prirode ove komplikacije, odabir pacijenata za koje je planiran metformin uzima se vrlo ozbiljno. Ako postoji oštećena bubrežna funkcija ili je čak potencijalno oštećena, ne može se dodijeliti.
Obavezno provjerite nivo kreatinina prije propisivanja lijeka. Kandidati za uzimanje metformina ne bi trebali biti veći od 130 mmol / l kod žena i 150 mmol / l kod muškaraca. "

„Takođe su kontraindikacije zatajenje srca, alkoholizam i zatajenje jetre. Studije pokazuju da ako se metformin daje pažljivo, rizik od teške acidoze svodi se na nulu. "

„Ali ono što se stvarno događa su želučani problemi: belching, mučnina, težina, metalik ukus u ustima. U ogromnoj većini slučajeva jednostavno morate biti strpljivi: za tjedan ili dva obično sve ode. Pažnja: volimo davati cerukalne s opisanim simptomima dispepsije. Ne može se davati zajedno s metforminom: smanjuje brzinu izlučivanja potonjeg i povećava njegovu koncentraciju u krvi. "

Iz sebe da sumiram:

  • Bez alkohola
  • Morate biti potpuno zdravi.
  • Ne zaboravite da uzimanje Metformina ima nuspojavu nedostatka vitamina B - B12.
  • Ne uzimajte zajedno sa laksativima i lijekovima za mršavljenje njihovim sadržajem da biste ubrzali proces
  • Ako pojedete nešto krivo, bit će teško.

Presuda:
Opisat ću situaciju u kojoj bih se usudio duže vrijeme uzimati Metformin (glukofag) za mršavljenje:

- Kad sam sam (što se tiče osobnih odnosa), a imam cilj izgubiti nekoliko kilograma do određenog datuma, imam dovoljno volje da prestanem jesti slatkiše u ime velikog cilja i prepustiti se alkoholu tijekom cijelog perioda unosa.
- Na odmoru sam, ili su specifičnosti posla takve da će iznenadni trčanje u izviđanje proći nezapaženo.

Uprkos pomiješanim utiscima prilikom uzimanja Metformina za mršavljenje, nemam pravo da mu dam nisku ocjenu. Kada se koristi prema uputama (za dijabetes) - Rezultati su odlični.
Osim toga, imenovanje mora odobriti liječnik. Pa, u principu, upute govore da je ovo lijek na recept. Iako ga prodaju slobodno i tako.

--------- MOJI PREGLEDI ZA SLIMMING ---------

Opis lijeka

Metformin proizvode mnoge farmaceutske kompanije pod različitim trgovačkim imenima. Ima oblik tableta. Pored aktivne komponente (metformin hidroklorid), preparat sadrži dodatne supstance, posebno skrob, mikrokristalnu celulozu, magnezijum stearat, povidon.

Djelovanje lijeka ima za cilj:

  • usporavanje glukoneogeneze u jetri (stvaranje glukoze iz ne-ugljenih hidrata),
  • smanjena apsorpcija crevne glukoze,
  • poboljšavajući njegovo periferno odlaganje,
  • povećana osjetljivost tkiva na inzulin,
  • smanjeni trigliceridi i LDL,
  • stabilizacija tjelesne težine.

Gubitak kilograma kada se postiže prekomjerna težina zbog ubrzane oksidacije masnih kiselina, smanjenja adsorpcije ugljikohidrata iz hrane i povećanog korištenja glukoze u mišićima. Zbog normalizacije nivoa sintetizovanog inzulina dolazi do smanjenja apetita, što sprečava prejedanje.

Važno je zapamtiti da se metabolički procesi mogu obnoviti samo integriranim pristupom.

Nakon uzimanja tablete primjećuje se maksimalna koncentracija metformina nakon 2,5 sata. Izlučivanje tvari izvodi se bubrezima u nepromijenjenom obliku.

Indikacije za upotrebu

Metformin je uključen u spisak lijekova koji Svjetska gastroenterološka organizacija (GGO) propisuje pacijentima koji imaju BMI iznad 27 godina.

Odnosno, lek se koristi u prisustvu gojaznosti i:

  • dijabetes melitus
  • policistični jajnik.

Takođe, imenovanje metformina biće prikladno kada pacijenti sa gojaznošću uzimaju antipsihotike, što smanjuje osetljivost ćelija na inzulin.

Za liječenje gojaznosti kod dijabetičara, prakticira se i monoterapija Metforminom i njegova kombinacija s drugim lijekovima za snižavanje šećera ili inzulinom.

Kako se prijaviti?

Početna doza tvari je 500-850 mg. Lijek je potrebno piti 2-3 puta dnevno (uz hranu ili nakon nje). Tableta se proguta bez žvakanja i ispere vodom.

Nakon 10-15 dana, potrebno je provjeriti koncentraciju glukoze, što će vam omogućiti prilagođavanje režima liječenja.

Ako je Metformin propisan djeci starijoj od 10 godina, liječenje je sljedeće:

  • jedna tableta - 500 ili 850 mg,
  • Jednom dnevno tokom večere,
  • nakon 10-15 dana, doza se povećava na maksimalno 2000 mg, koji se uzimaju 2-3 puta dnevno.

Kontraindikacije

Iako lijek može da ukloni gojaznost pravilnom upotrebom, nije propisan svakom pacijentu koji boluje od gojaznosti.

Popis kontraindikacija predstavljen je:

  • ketoacidoza, dijabetička prekoma / koma,
  • hronično zatajenje bubrega / jetre,
  • bolesti protiv kojih se može razviti hipoksija tkiva (zatajenje srca / disanja, srčani udar)
  • laktacidoza, uključujući anamnezu
  • slijedeći niskokaloričnu dijetu,
  • ovisnost o alkoholu
  • prekomjerna osjetljivost na glavnu komponentu lijeka,
  • trudnoća i dojenje
  • djeca mlađa od 10 godina (neki stručnjaci kažu da je preporučljivo koristiti lijek od 18. godine).

Metformin se ne propisuje pacijentima starijim od 65 godina, a takođe 2 dana prije rendgenskih pregleda pomoću kontrasta i 2 dana nakon njega.

Doziranje lijeka u djetinjstvu raste samo nakon utvrđivanja količine glukoze u krvi.

Nuspojave i predoziranje

Jedna od karakterističnih karakteristika Metformina je povećani rizik od nuspojave tijela na tablete, posebno ako se ne primjenjuju doziranja.

Tijekom uzimanja lijeka pacijenti mogu patiti od:

  • mučnina i nagon za povraćanjem, gubitak apetita, okus metala u ustima, nadimanje, uznemirena stolica, bol u trbuhu,
  • visok nivo mliječne kiseline u krvi (laktacidoza),
  • Manjak vitamina B12
  • anemija
  • hipoglikemija,
  • osip na koži.

Dispeptički simptomi su obično uznemirujući u početnoj fazi i često prolaze bez vanjskih uplitanja. Za ublažavanje stanja mogu se propisati antispazmodici.

Simptomi u obliku bolova u mišićima, mučnina, povraćanje, proliv, ubrzano disanje, oslabljena svijest svjedoče o povećanju koncentracije mliječne kiseline.

Interakcija s drugim lijekovima

Kontraindicirano je kombinirati Metformin s radioaktivnim lijekovima koji sadrže jod, s alkoholom i lijekovima, u kojima ima etanola. Kada se koristi istovremeno s takozvanim diureticima u petlji, potrebna je posebna pažnja.

Djelovanje Metformina pojačano je ako se koristi zajedno sa:

  • inhibitore enzima koji pretvaraju angiotenzin (ACE),
  • derivati ​​sulfoniluree,
  • insulin
  • akarboza,
  • ciklofosfamid
  • salicilati.

Glukokortikosteroidni lijekovi, hormoni štitnjače, nikotinska kiselina, tiazidni diuretici, naprotiv, smanjuju učinak upotrebe tableta.

Metformin i dijeta

Važno je razumjeti da lijek nije u mogućnosti sagorjeti nakupljene tjelesne masnoće. Uz dobro sastavljenu prehrambenu prehranu pomaže u trošenju raspoloživih rezervi masti što kasnije dovodi do normalizacije težine.

U skladu s tim, morat ćete slijediti dijetu koja predviđa odbacivanje masne i visokokalorične hrane. S druge strane, ne možete preći na niskokaloričnu dijetu u kojoj je Metformin zabranjen.

Fizička aktivnost

Ako osoba ima problema s viškom kilograma, mora se pobrinuti za adekvatan nivo fizičke aktivnosti. Kombinujući ih s terapijom lijekovima, možete ubrzati gubitak kilograma, povećavajući tako izdržljivost tijela.Uz sjedeći način života, ne biste trebali računati na dobre rezultate.

Rezultat se može vidjeti samo integriranim pristupom.

Trening, kao i upotreba Metformina treba dogovoriti s lekarom. Neki sportovi su kontraindicirani kod određenih bolesti.

Upotreba kod masne hepatoze jetre

Dokazano je da se na pozadini šećerne bolesti tipa 2 i gojaznosti značajno povećava rizik od infiltracije masne jetre (masne hepatoze) i bezalkoholnog steatohepatitisa. Konkretno, masna degeneracija javlja se kod gotovo 60% bolesnika sa dijabetesom koji nije ovisan o insulinu.

Jedan od tih lijekova je Metformin, koji doprinosi značajnom ograničenju hiperinzulinemije i snižava inzulinsku rezistenciju.

Doze lijeka određuje ljekar. Promjena doze s masnom hepatozom jetre gore ili dolje provodi se nakon prolaska odgovarajućih testova.

Cijena lijeka ovisi o sadržaju metformina u jednoj tableti i od proizvođača.

Približne cijene lijekova:

  • 500 mg - od 90 rubalja. (30 kom.) I od 110 rubalja. (60 kom.),
  • 850 mg - od 95 rubalja. (30 kom.) I od 150 rubalja. (60 kom.),
  • 1000 mg - od 120 rubalja. (30 kom.) I od 200 rubalja. (60 kom.).

Online ljekarne često nude Metformin po povoljnim cijenama. Glavno je biti siguran u autentičnost.

Postoji prilično velik popis lijekova, glavne aktivne tvari u kojem je zastupljen metformin.

Među njima su:

Ako je Metformin iz bilo kojeg razloga zabranjen, umjesto spomenutih lijekova, na primjer, umjesto njega mogu se propisati:

  1. Glucovans. Pored metformina, prisutan je glibenklamid, čije je delovanje usmereno na poticanje izlučivanja inzulina. Međutim, zajedno se nadopunjuju. Glukovani se propisuju za dijabetes tipa 2, kada je glikemija prilično dobro kontrolirana.
  2. Gluconorm. Sastav sadrži iste tvari kao u prethodnom alatu. Indikacija za njegovu upotrebu je neučinkovitost ishrane, fizičke aktivnosti i monoterapije metforminom ili glibenklamidom. Lijek je namijenjen samo odraslim pacijentima. Nepoštivanje doze može uzrokovati različite nuspojave.
  3. Yanumet. Kombinovano hipoglikemijsko sredstvo čija se korist uzrokuje prisustvom metformina i sitagliptina. Dostupno u obliku tableta. Koristi se samostalno ili u kombinaciji s drugim lijekovima. Propisan je za dijabetes tipa 2, ali samo od 18. godine.
  4. Amaryl M. Tablete koje sadrže metformin i glimepirid. Indiciran je za bolesnike s dijabetesom i pretilošću, ako ograničenja hrane ne dovedu do željenog poboljšanja. Odobreno za upotrebu kod djece starijih od 10 godina.

Prije propisivanja lijekova, pacijent mora proći pregled koji će ispravno sastaviti plan liječenja.

Recenzije mršavljenja Metforminom

Na raznim medicinskim forumima možete pročitati mnoge preglede ljudi koji su pribjegli korištenju lijeka u borbi protiv prekomjerne težine. Ne možemo sa apsolutnom sigurnošću reći da terapija Metforminom pomaže vratiti normalnu težinu.

Mnogi nisu uspjeli smršavjeti uz pomoć tableta, dok pacijenti često izvještavaju o pojavi nuspojava:

Vjerovatnoća da naiđu na neugodne simptome pacijente često odbija, prisiljavajući ih da potraže prikladniju alternativu. Ali treba reći da je nedostatak odgovarajućih rezultata zbog upotrebe Metformina u većini slučajeva posljedica nepismenih postupaka samih pacijenata.

Hipoglikemijski lijek Metformin pomoći će da se riješi viška nakupljanja masti, posebno kod dijabetesa. Rezultati se postižu smanjenjem otpornosti na inzulin i povećanim izlučivanjem glukoze.

Metformin za normalizaciju težine

U početku se lijek koristio samo kao antidijabetički lijek. Kasnije, tokom istraživanja među sportašima i bodybuilderima, postalo je jasno da Metformin doprinosi gubljenju kilograma.

Primjetno smanjenje tjelesne masti tijekom uzimanja Metformina posljedica je nekoliko razloga. Prejedanje neminovno dovodi do smanjenja osjetljivosti tkiva na inzulin - hormon gušterače, koji potiče apsorpciju glukoze ćelijama. Ako ove ćelije postanu otporne, to jest na inzulin neosjetljive, tada ne mogu primiti glukozu iz krvi. Kako bi kompenzirao nedostatak šećera, gušterača počinje proizvoditi više inzulina, stoga njegova koncentracija u krvi raste.

Kao rezultat toga, povećani inzulin dovodi do kršenja svih metaboličkih procesa u tijelu. Što je posebno neugodno za ljude sklone punoći, metabolizam lipida je poremećen, što znači da će se masti početi lakše odlagati, a višak kilograma pojaviti će se mnogo brže.

Izgleda da je uzimanje Metformina za mršavljenje u ovoj situaciji moguće. Lijek utječe na neosjetljivost na inzulin, što znači da ga može smanjiti na normalnu razinu. Kao rezultat toga, potrošnja glukoze u stanicama se normalizuje, a prevelika sinteza inzulina je blokirana. Kao rezultat toga, ispostavilo se da gubite mrženi višak kilograma - težina se također vraća u normalu.

Osim toga, lijek ima anorexigenic učinak - pomaže smanjiti apetit. Ali vrijedi napomenuti da nisu svi pacijenti koji piju Metformin primijetili ovaj učinak, jer se manifestuje prejako. Stoga, uzimanje Metformina samo uz očekivanje suzbijanja apetita ne vrijedi.

U medicinskoj praksi lijek Metformin za liječenje gojaznosti se ne koristi zbog male šanse da se dobije rezultat u kombinaciji s velikom vjerovatnoćom nuspojava.

Da li Metformin pomaže u gubitku kilograma?

Čest pitanje za one koji žele smršaviti je da li je moguće smršaviti uzimanjem Metformina.

Unatoč izraženom efektu snižavanja šećera, Metformin ne pomaže uvijek u gubitku kilograma. Ne zaboravite da je namijenjena prije svega za liječenje dijabetesa, a samo uz ovu bolest je najučinkovitija. Stoga se mršavljenje najčešće primjećuje upravo kod dijabetičara s pretilošću ili samo prekomjernom težinom. Zbog toga, uzimanje Metformina za siromašne ne donosi uvijek željeni efekt.

Uz to, ne biste trebali lijek pretvoriti u čarobnu pilulu koja će izliječiti bolest bez odgovarajućih napora same osobe. Ako pogledate recenzije onih koji su smršavili, ispada da su mnogi od njih uzimali drogu upravo kao lijek za dijabetes, a višak kilograma izgubljeno bilo je samo jedno od poboljšanja.

Da bi učinak lijeka bio primjetan, potrebna je posebna prehrana i promjena načina života u cjelini. Odnosno, gubitak kilograma moguće je bez Metformina, a lijek može djelovati samo kao podrška i stimulacija procesa. Naravno, s izuzetkom slučajeva kada višak kilograma prati dijabetes.

Međutim, ako je psihološki ugodno smršaviti dok uzimate pilule, iako postoji puno viška kilograma u nedostatku dijabetesa, tada je korisno smisliti kako pravilno uzimati Metformin kako ne biste naštetili svom zdravlju.

Pravila za uzimanje droge

Na policama ljekarni možete pronaći lijekove na bazi Metformina, koje izdaju različite kompanije od kojih svaka može dati svoje ime novom lijeku. Na primjer, Metformin Teva, Metformin Richter, Metformin Canon, itd. Budući da je glavna komponenta takvih lijekova ista, možete odabrati bilo koji od njih ili analoge.

Prilikom odabira možete se kretati prema cijeni lijeka i odabrati najprikladnije za cijenu. Važno je razmotriti sastav lijekova, jer su komponente u njima različite, a mogu izazvati nuspojave ili izazvati alergije.

Tada je vrijedno odrediti koliko trebate uzimati Metformin. Lijek je dostupan u tri verzije: 500, 850 ili 1000 mg aktivnog sastojka. Preporučuje se započeti s malom dozom od 500 mg. Ne trudite se previše i odmah započnite liječenje Metforminom 1000, jer to može dovesti do nuspojava.

Doza metformina raste postupno 5 dana u svakih 7 dana od 500 mg. Maksimalna dopuštena doza je 3000 mg dnevno, ali češće se preporučuje ograničenje na 2000 mg. Prekoračenje takve količine lijeka može biti opasno, jer će izazvati snažnu manifestaciju nuspojava.

Metformin možete uzimati tokom ili neposredno nakon obroka.

Postoji i mogućnost uzimanja lijeka prije spavanja - takođe je tačna, i ove se šeme mogu pridržavati.

Recenzije ljekara o lijeku

Ako pogledate recenzije ljekara, vrlo su skeptični u pogledu upotrebe Metformina za mršavljenje. Učinak lijeka koji smanjuje šećer je jasno vidljiv i primijećen je kod svih bolesnika. Uz to, Metformin suzbija grelin - hormon gladi, zbog kojeg možete kontrolirati apetit i izbjeći prejedanje. Ali to ne znači da je moguće smršaviti samo uz pomoć ovog lijeka.

Osim toga, liječnici primjećuju da učinkovitost lijeka varira ovisno o proizvođaču, tako da učinak možda nije iz tog razloga.

U nekim slučajevima doktori zaista nemaju prigovora na upotrebu Metformina za mršavljenje, ali istodobno se preporučuju upute za one koji gube na težini, čije poštivanje će pomoći da se najučinkovitije prođe razdoblje mršavljenja.

Činilo bi se da jedete ono što želite dok gubite kilograme. Zapravo, nije tako. Kada uzimate Metformin, preporučuje se značajne promene u životu:

  1. Fizičke vježbe su potrebne jer olakšavaju transport glukoze u mišićne stanice.
  2. Neke namirnice će morati biti isključene iz ishrane. Prije svega, zabranjena je sva najkaloričnija slatka, brašnasta hrana. Trebali biste ograničiti upotrebu masne hrane (kašika ribljeg ulja ne broji). Dijelovi se također trebaju uzeti pod kontrolu.
  3. Pijte više vode, jer pomaže uklanjanju štetnih materija iz tijela koje se oslobađaju tijekom “sagorijevanja” viška masnoće te na taj način sprečava opijenost.
  4. Vrijeme uzimanja lijeka za mršavljenje na Metforminu ne smije biti duže od 20 dana.

U idealnom slučaju trebali biste se odgovorno baviti uzimanjem lijeka za mršavljenje. Liječenje mora biti pod nadzorom liječnika. On će vam pomoći da odaberete optimalan režim i doziranje. Na primjer, onima koji su gojazni potrebna je veća doza od mršave osobe koja ima samo predispoziciju za prekomjernu težinu i visok nivo šećera.

Općenito, stručnjaci su veoma oprezni od želje nekih pacijenata koji nemaju dijabetičare da koriste Metformin za mršavljenje. A rasprostranjeno oglašavanje kako ovaj lijek pomaže da izgubi kilograme bez dijetalne terapije za dijabetes, ne smatra se ništa više od reklamnog poteza.

Nemoguće je smršaviti uzimajući samo lijek Metformin, a istovremeno jesti štetne proizvode. Da bi lijek dao željeni učinak, potreban je složen učinak: normalizacija prehrane, povećana fizička aktivnost i upotreba velikih količina vode.

No, slijedeći ove preporuke, možete dobiti dobre rezultate bez uzimanja lijeka, što osim toga može izazvati nuspojave.

Komentari kupaca Metformina

Među kupcima koji su pili tablete za dijetu Metformin, također su recenzije iz 2017. vrlo raznolike. Među njima ima definitivno pozitivnih.

Već neko vrijeme pijem Metformin kako mi je propisao ljekar. Rezultat je bio nevjerojatan. Osjećala se puno bolje, i što je najvažnije, sama nije primijetila kako je skinula 5 kg.

Metformin je pio za svoje zdravlje dok je bio podvrgnut lečenju u bolnici. Težina je pala za čak 8 kg! Nisam odmah ni razumio zašto, tada sam pročitao upute za lijek - ispostavilo se da Metformin doprinosi gubljenju kilograma. Pored toga, počeo sam pravilnije jesti, dakle, možda takav efekat.

Oni koji su smršavili uz pomoć Metformina, primijetili su da lijek zaista pomaže u gubitku viška kilograma, ali da biste postigli učinak, treba se jako potruditi i biti pažljiv na svoje zdravlje, pogotovo ako je lijek kupljen bez recepta. Gubitak kilograma po tečaju, koji traje 20 dana, iznosi oko 10 kg, ali da biste značajno smanjili težinu, potrebna je fizička aktivnost i promjene u meniju.

Neki pacijenti koji su smršavili sa Metforminom nisu primijetili velike razlike u uzimanju Metformina i drugih lijekova za gubitak kilograma. Prednost je bila samo cijena lijeka u odnosu na cijenu nekih dodataka prehrani.

Skupina pacijenata koja je odlučila smršaviti primjenom Metformina nije uspjela postići željeni rezultat, ali nisu primijećene nuspojave.

Mama već nekoliko godina pije metformin Zentiva protiv dijabetesa. I nešto mršavljenje se ne opaža.

Negativni pregledi nisu manje uobičajeni. Prije svega, oni koji su izgubili kilograme nisu primijetili nikakvu promjenu težine. Ali umjesto toga pojavili su se drugi problemi. Mnogi pacijenti su se žalili na probavne smetnje. Često su osobu s gubitkom težine izvodile druge nevolje, poput mučnine, slabosti, letargije, alopecije (ozbiljan gubitak kose).

Kao rezultat, možemo reći da Metformin, poput ostalih "super efikasnih" lijekova ili najnovijih dodataka prehrani, ne daje efekta, ali može prouzrokovati razne različite zdravstvene probleme. Lijek ne treba koristiti za rješavanje problema za koji nije namijenjen.

Kako će Metformin reći stručnjacima u videu u ovom članku.

Primjena metformina za mršavljenje

Naravno, metformin se može koristiti za mršavljenje, ali niko ne garantuje pozitivan efekat. Na primjer, prisjećanje na ženu koja je dobila na težini tokom menopauze, nakon čega je počela da uzima metformin za mršavljenje:

„Budući da je žena tokom menopauze, odlično sam se oporavljala tokom godine, radeći u kancelariji UN-a u Avganistanu. Nakon uzimanja metformina u dozi od 1650 do 2000 mg dnevno, izgubila sam skoro 10 kg u šest mjeseci. Uzela sam metformin i pratila dijetu sa malo ugljenih hidrata (unutar razloga). Još uvijek uzimam ovaj lijek od toga i moja težina ostaje stabilna. Pored toga, krvni pritisak mi se smanjio godišnje sa 150/85 na 130/80 bez ikakvih lijekova. Metformin takođe igra ulogu u prevenciji raka dojke, tako da je ovo dobar razlog da nastavite uzimati. “

Ovaj pregled žene koja je smršala uz pomoć metformina može biti doveden u pitanje, kao i mnoge recenzije na Internetu, jer efekt gubitka kilograma mogao je biti postignut zahvaljujući dijeti s malo ugljikohidrata, a ne zbog upotrebe metformina.

Metformin je lijek prvog izbora za lečenje pacijenata sa dijabetesom tipa 2a koristi se i za sprečavanje razvoja dijabetesa kod pacijenata s predijabetesom koji je dijagnosticiran glikoziliranim hemoglobinom od 5,7 do 6,4%.

Metformin je vrijedan tretman za većinu bolesnika sa dijabetesom tipa 2 zbog velike učinkovitosti, niskog rizika od hipoglikemije, malo nuspojava, jednostavnosti upotrebe i niske cijene. Uz to, metformin blagotvorno deluje na gubitak težine sa dijabetesom tipa 2, i moguće sindromom policističnih jajnika (PCOS), kao i gojaznošću bez dijabetesa.

Glavna indikacija za uzimanje metformina je dijabetes tipa 2. Stoga je većina razumijevanja utjecaja metformina na gubitak kilograma nakupljena kao rezultat ispitivanja tipa dijabetesa tipa 2, a ne zdravih ljudi.

Mehanizam djelovanja metformina jedinstven je u usporedbi s drugim lijekovima za snižavanje šećera.Metformin smanjuje proizvodnju glukoze u jetri, smanjuje apsorpciju crevne glukoze i poboljšava osjetljivost na inzulin povećavajući unos mišićne glukoze. Metforminske tablete doprinose gubljenju kilograma gubitkom masnog tkiva, a ne kao rezultat povećanog trošenja energije, kao što je to slučaj s intenzivnim fizičkim naporom.

Metformin ima umjeren učinak na gubitak kilograma kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 i sindromom policističnih jajnika.

Uprkos tome, metformin je i dalje slabo razumljiv lijek. Mišljenja u naučnom medicinskom okruženju, pregledi gubitka težine na metformin uvelike se razlikuju, što je objašnjeno slabo proučenim lijekom i nepredvidivošću njegovog djelovanja. Više o tome pročitajte u članku: Kako metformin utiče na ljudsko tijelo? Njegove nuspojave i kontraindikacije

Na primjer, u studiji „Potencijalni biomarkeri metformina na djelu“ (PMCID:PMC4038674) primijetio je sljedeće: „Metformin je lijek prvog izbora i antidijabetičko sredstvo koje trenutno uzima 150 miliona ljudi u svijetu. Glavni efekat metformina je suzbijanje proizvodnje glukoze u jetri. Međutim nije utvrđen pouzdan biomarker za procjenu efikasnosti metformina».

Potrebni su dodatni znanstveni eksperimenti, posebno randomizirana kontrolirana ispitivanja koja su potrebna da bi se odredilo trajanje i doza metformina i identificirali potencijalne dugoročne nuspojave kod ljudi koji su primali bez dijabetesa.

Recenzije o uzimanju metformina za mršavljenje

Evo još jednog najnovijeg savjeta o uzimanju metformina, ali ne baš ružičavog:

„Imajte na umu da metformin može izazvati ćelavost i gubitak kose (ovo je jedna od glavnih nuspojava ovog lijeka), pa se nemojte iznenaditi kad vam kosa počne padati. Uz to, kada uzimate metformin, možete se nositi s drugim nuspojavama ... Nisam smršala i nisam se osjećala energičnijom kada sam uzimala metformin. Kad sam ga prestao piti, Imao sam poteškoće s disanjem nekoliko dana, jer metformin povećava molekule kisika koje se oslobađaju u stanicama. "

Saar Avr, časnik izraelskog ratnog zrakoplovstva (originalni pregled).

Recenzije ljekara o korištenju metformina za mršavljenje

Zanimljiv pregled Dr Bernstein o Metforminu, vjeruje da metformin suzbija glad i da ne odgovaraju svi analozi metformina na isti način:

„Unos metformina ima neka dodatna pozitivna svojstva - smanjuje učestalost raka i inhibira hormon gladi grelini na taj način smanjuje tendenciju prejedanja. Međutim, po mom iskustvu, nisu svi analozi metformina podjednako efikasni. Uvek prepisujem glukofag, iako je nešto skuplji od njegovih kolega ”(Diabetes Soluton, 4 izdanje, str. 249).

A evo što kaže Elena Malysheva o upotrebi metformina:

Kako sigurno uzimati metformin za mršavljenje? Uputstvo za upotrebu

Ako se ipak odlučite probati uzimati Metformin za mršavljenje, učinite to ispravno i sigurno.

  • Prvo budite spremni na činjenicu da metformin neće uzrokovati nagli pad kilograma i vjerovatno uopće neće djelovati bez promjene uobičajenog načina života koji je doveo do debljanja.
  • Drugo, za vrijeme prijema je poželjno prate rad bubrega i šećer u krvi. Da biste to učinili, morate kupiti ljekometar u ljekarni i naučiti kako samostalno mjeriti nivo šećera. Merenja možete vršiti 1-2 puta nedeljno. Članak može biti koristan: Kako samostalno izmjeriti šećer u krvi glukometrom - upute. Funkcija bubrega može se kontrolirati pomoću analiza mokraće, koja se mora uzimati 1 put u 3-4 mjeseca.

Naučna istraživanja utjecaja metformina na gubitak kilograma

Zatim razmotrimo rezultate tri naučna istraživanja o učinku metformina na gubitak kilograma, objavljena na uglednom medicinskom portalu PubMed i u specijalizovanom časopisu “Bariatric Times ».

Studija 1: „Učinkovitost metformina u gubitku težine kod gojaznih osoba koje nisu dijabetične“ (PubMed, PMID: 23147210):

Učinkovitost metformina za liječenje gojaznosti ocijenjena je u raznim kliničkim ispitivanjima koja su pokazala mješovite rezultate. Štoviše, djelotvornost lijeka je ambulantno i u stvarnom životu do sada nije verifikovano.

U ovoj studiji pokušali smo ispitati u kojoj mjeri metformin utječe na otpornost na inzulin kod pretilih i prekomjerne težine.

Na ambulantnoj osnovi smo lečili 154 pacijenta sa indeksom telesne mase ≥27, ambulantno, tokom 6 meseci. Doza metformina bila je 2500 mg dnevno. Pored toga, u eksperiment je učestvovalo 45 pacijenata koji nisu uzimali ovaj lek. Težina pacijenata praćena je tokom 6 meseci. Prije početka liječenja metforminom, osjetljivost na inzulin testirana je na svim pacijentima.

Prosječni gubitak tjelesne težine za šest mjeseci u grupi s metforminom kretao se u rasponu od 5,8 do 7,0 kg. (za 5,6-6,5%). U grupi koja nije uzimala metformin, težina se u prosjeku smanjila sa 0,8 na 3,5 kg. (0,8-3,7%) Pacijenti s ozbiljnom inzulinskom rezistencijom izgubili su znatno veću težinu u odnosu na bolesnike osjetljiviji na inzulin. Procenat gubitka kilograma ne ovisi o dobi, spolu ili BMI.

Metformin je efikasan lijek za mršavljenje u prirodnom ambulantnom okruženju za osobe sa normalnom osjetljivošću na inzulin, kao i za bolesnike s inzulinskom rezistencijom, prekomjernom težinom i gojaznošću.

Studija 2: „Rosiglitazon je efikasniji od metformina u poboljšanju metabolizma glukoze na glavi kod teško pretilih osoba s dijabetesom.“ (PubMed, PMID: 17394563):

Za studiju su odabrani pacijenti koji nisu dijabetični u dobi od 18-65 godina i indeks tjelesne mase od 35-50. Ispitan je učinak 6-mjesečnog liječenja metforminom (850 mg, dva puta dnevno) ili rosiglitazonom (4 mg, dva puta dnevno) na moguće promjene tjelesne težine, tjelesne masti, glukoze u krvi i metabolizma lipida.

Značajan gubitak težine i smanjenje tjelesne masne mase otkriveni su nakon uzimanja metformina (-9,7 +/- 1,8 kg i -6,6 +/- 1,1 kg), kao i rosiglitazona (-11,0 +/- 1,9 kg) i -7.2 +/- 1.8 kg) u svakoj grupi ispitanika.

U bolesnika koji su uzimali tablete rosiglitazon primijećeno je značajno smanjenje razine šećera u krvi i inzulina, kao i povećanje osjetljivosti na inzulin. Suprotno tome, metformin nije imao značajan uticaj na koncentraciju glukoze u krvi, nivo inzulina i indeks inzulinske rezistencije (HOMA). Nakon uzimanja ovih lijekova nije bilo nuspojava.

Naše istraživanje pokazuje da je za bolesnike s teškom pretilošću, bez dijabetičara i s hiperinzulinizmom, rosiglitazon efikasniji od metformina, što dokazuju povoljne promjene temeljene na pokazateljima metabolizma glukoze, smanjenoj otpornosti na inzulin i hiperinsulinemiji. Uprkos prethodnim studijama koje su prijavile inducirano povećanje tjelesne težine nakon uzimanja Rosiglitazona, u našem istraživanju kombinirani tretman dijetom i Rosiglitazonom praćen su gubitkom težine i smanjenjem masne mase kod većine ispitanika.

Istraživanje 3. „Inzulinska rezistencija i upotreba metformina: efekti na tjelesnu težinu“ (objavljeno u medicinskom časopisu Bariatrička vremena. 2011, 8(1):10–12).

Zaključeno je da je metformin široko korišten lijek za liječenje dijabetesa i predijabetesa, metaboličkog sindroma i inzulinske rezistencije. Istovremeno za prevenciju dijabetesa Unos metformina nije bio tako učinkovit kao tradicionalni standard - promjene životnog stila.

Metformin zaista ostaje kamen temeljac dijabetesne terapije i često se koristi kao prvi izbor. Općenito, metformin je neutralan lijek s obzirom na učinke na tjelesnu težinu, s nekim dokazima o blagom utjecaju na gubitak kilograma. Izgleda da metformin usporava debljanje, što mogu izazvati druga sredstva koja se koriste za liječenje dijabetesa.

Istovremeno upotreba metformina kao glavnog sredstva za mršavljenje populacije bez šećerne bolesti izgleda neopravdana za većinu populacija. Izuzetak od ovog pravila mogu biti žene sa sindromom policističnih jajnika (PCOS).

Rezime:

  1. Metformin nije panaka za gubitak kilograma. Možda ovaj lijek nije prikladan za vas, ali dijeta i vježbe su mnogo plodniji.
  2. Studije pokazuju da se metformin tablete mogu koristiti za mršavljenje, iako rezultati mogu biti beznačajni ili uopšte ne postoje ako postoje i drugi objektivni faktori koji utječu na proces mršavljenja.
  3. Gubitak kilograma metforminom potrebno je mudro. Preporučuje se da uzimate kućna mjerenja šećera u krvi 1-2 puta nedeljno, a takođe da uzmete opšti test urina svaka 2-4 meseca kako biste pratili rad bubrega.

Formalni rezultati istraživanja

Jedno važno kliničko ispitivanje pod nazivom Britanska prospektivna studija o dijabetesu (UKPDS) provedeno je kod ljudi s dijabetesom tipa 2 koji su imali prekomjernu težinu i uzimali metformin. Rezultati:

  • smrtnost od dijabetesa tipa 2 smanjena je za 42%,
  • smanjeni rizik od vaskularnih komplikacija - 32%,
  • rizik od infarkta miokarda smanjen je za 39%, moždani udar - 41%,
  • ukupna smrtnost se smanjuje za 36%.

Novije istraživanje, program prevencije dijabetesa, provedeno je na originalnoj francuskoj medicini, Glucofage. Nakon njega, napravljen je slijedeći zaključak:

  • zabilježeno je usporavanje ili sprečavanje razvoja dijabetesa kod osoba s oslabljenim metabolizmom ugljikohidrata za 31%.

Pregled lijekova za mršavljenje i liječenje dijabetesa tipa 2

Najčešći i najbolji u kvalitetu su: Glukofag (izvorna francuska medicina), Metformin proizvođača Gideon Richter i Siofor. Razlika između njih nije velika, aktivna supstanca je ista, samo pomoćne komponente mogu biti različite koje utiču na oslobađanje i apsorpciju samog lijeka u tijelu.

Popularni lijekovi s aktivnom tvari "metformin", cijena ovisi o dozi:

GlukofagMerck Sante, FrancuskaOd 163 do 310 Metformin RichterGideon Richter-Rus, RusijaOd 207 do 270 SioforBerlin Chemie, Njemačka258 do 467

Analozi metformina

Ostali lijekovi za mršavljenje i liječenje dijabetesa tipa 2:

NaslovAktivna supstancaFarmakoterapijska grupa
LycumiaLixisenatideLijekovi za snižavanje šećera (liječenje dijabetesa tipa 2)
ForsygaDapaliflozin
NovonormRepaglinid
VictozaLiraglutide
GoldlineSibutraminRegulatori apetita (lečenje gojaznosti)
Xenical, OrsotenOrlistatLijekovi za gojaznost

Recenzije o gubitku kilograma i dijabetičarima

Inna, 39 godina: Imam višak kilograma i dijabetes tipa 2. Ljekar je propisao metformin i rekao da on također doprinosi gubljenju kilograma. U početku nisam vjerovao, jer ni dijeta i posebne vježbe nisu pomogli. Ali pošto je lijek u početku bio protiv dijabetesa, odlučila sam ga uzeti svejedno, slijedeći prethodne preporuke o ishrani. Bio sam izuzetno iznenađen kad sam mjesec dana kasnije na vagi vidio znamenke manje nego inače.

Ivan, 28 godina: Cijeli život sam bio gojazan: šećer je normalan, sport je prisutan, držim dijetu - ništa ne uspijeva. Probao sam razne lijekove za mršavljenje, uključujući metformin. Osim probavne smetnje, nisam dobio ništa, težina je rasla sve kao i bez njega. Može biti da je uzimao bez liječničkog recepta i odabrao pogrešnu dozu.

Metformin je posebno sredstvo za mršavljenje i borbu protiv dijabetesa tipa 2, nemojte ga uzimati sami. Osim toga, izdaje se na recept, koji propisuje željenu dozu i učestalost prijema. Samo-lijek može biti opasan po zdravlje!

Pogledajte video: Na koji način metformin djeluje u organizmu? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar