Norma šećera u krvi kod djeteta od 7 godina: tablica

Da bi se utvrdilo kako su endokrine žlijezde u tijelu djeteta, pretraga krvi se vrši na šećer. Najčešće se takva analiza propisuje kod sumnji na dijabetes.

U djece se češće otkriva autoimuna varijanta ove bolesti ovisna o inzulinu. Prva vrsta dijabetesa odnosi se na bolesti sa nasljednom predispozicijom. Ne javlja se kod sve djece, čak ni kod rođaka s dijabetesom.

Faktor pokretanja može biti virusna infekcija, stres, prateće bolesti jetre, lijekovi, otrovne tvari u hrani, rani prijelaz iz majčinog mlijeka na umjetno hranjenje. Rana dijagnoza dijabetesa omogućava vam započeti liječenje na vrijeme i izbjeći komplikacije.

Kako glukoza ulazi u krvotok?

Glukoza je jednostavan ugljeni hidrat i nalazi se u čistoj hrani u hrani, puno je u grožđu, suhom voću, medu. Od toga ona počinje prodirati u krv, počevši od sluznice usne šupljine.

U hrani se mogu naći i fruktoza, saharoza i galaktoza, koji se pod utjecajem enzima pretvaraju u glukozu i složene, škrobne spojeve, koji se pod utjecajem amilaze razgrađuju na molekule glukoze.

Dakle, svi ugljikohidrati koji dolaze s hranom povećavaju glikemiju. Ovakav put glukoze naziva se vanjskim. Uz gladovanje, visoku fizičku aktivnost ili dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata, glukoza se u početku može dobiti iz zaliha glikogena u jetri ili mišićnim ćelijama. Ovo je najbrži način.

Nakon što se iscrpe rezerve glikogena, u jetri započinje sinteza glukoze iz aminokiselina, masti i laktata.

Te biohemijske reakcije su duže, ali s vremenom mogu povećati i šećer u krvi.

Unos glukoze u tkivo

Procese stvaranja glukoze u tijelu potiču hormoni stresa - kortizol, adrenalin, hormon rasta i glukagon. Štitna žlijezda i spolni hormoni također utječu na ovaj mehanizam.

Jedini hormon koji može sniziti šećer u krvi pomažući da ga stanice dobiju za energiju je inzulin. Sintetizira se normalno u malim količinama, pomažući apsorpciji glukoze iz jetre. Glavni stimulator njegove sekrecije je povećanje razine glukoze u krvi.

Nakon obroka, kada ugljikohidrati uđu u krvotok, inzulin se veže za receptore na površini stanica i prolazi molekule glukoze kroz staničnu membranu. Reakcije glikolize odvijaju se unutar ćelija uz stvaranje adenozin trifosforne kiseline - glavnog goriva u tijelu.

Svojstva inzulina očituju se na ovaj način:

  • U ćeliji transportuje glukozu, kalijum, aminokiseline i magnezijum.
  • Potiče pretvorbu glukoze u ATP.
  • Uz višak glukoze, on osigurava skladištenje u obliku glikogena.
  • Sprečava ulazak glukoze u krv iz jetre i mišića.
  • Stimuliše stvaranje proteina i masti, inhibira njihov raspad.

Dijabetes melitus nastaje zbog činjenice da se pod utjecajem autoimunog uništavanja stanica pankreasa u tijelu stvara nedostatak inzulina. To je tipično za dijabetes tipa 1, utiče na djecu, adolescente, mlade.

Druga vrsta bolesti javlja se uz poremećenu reakciju na hormon. Inzulina je možda dovoljno, ali stanice na njega ne reagiraju. Ovo stanje se naziva inzulinska rezistencija.

Tipično je dijabetes tipa 2 dijagnosticiran u starijih osoba s istodobnom gojaznošću, ali u posljednje vrijeme postao je česta patologija među djecom starom od 7-13 godina.

Glukoza u krvi

Razina glikemije u djece mijenja se kako raste, za jednogodišnju bebu iznosi između 2,8-4,4 mmol / l, tada raste do 2-3 godine, norma šećera u krvi kod djece u dobi od 7 godina je koncentracija glukoze od 3,3-5,5 mmol / l.

Da bi se provela studija, dijete mora doći na analizu nakon 8-satne pauze u unosu hrane. Prije pregleda ne možete oprati zube, piti sok ili čaj, kafu. Ako su propisani lijekovi, onda se isti ukidaju u dogovoru s pedijaterom.

U zdrave djece mogu biti prisutni zdravi šećer u krvi i odsutnost simptoma dijabetesa, no ako postoji nasljedna predispozicija, liječnik vas može uputiti na dodatni pregled. Provodi se test tolerancije na glukozu kako bi se otkrio kako gušterača reagira na unos hrane.

U djetinjstvu je naznačeno:

  1. Za utvrđivanje latentnog ili otvorenog dijabetesa.
  2. Uz prisustvo gojaznosti.
  3. Postoji snažno smanjenje oštrine vida.
  4. Česte prehlade.
  5. Gubitak kilograma normalnom prehranom.
  6. Teški oblik furunculoze ili akni.

Test je da dijete uzima otopinu glukoze brzinom 1,75 g na kilogram tjelesne težine. Merenja se izvode dva puta: na prazan stomak i dva sata nakon vežbanja. Razmatrana je norma za djecu ako je nakon 2 sata šećer ispod 7,8 mmol / l.

Ako postoji dijabetes, tada ta brojka prelazi 11,1 mmol / L. Srednje brojke smatraju se predijabetičnim stanjem.

Snižavanje šećera u krvi kod djece

Nizak šećer u krvi predstavlja opasnost za razvoj djetetovog tijela, kao i visok. Djeca tokom perioda rasta imaju povećanu potrebu za glukozom. Njegov nedostatak smanjuje funkciju moždanih ćelija, dete se ne može fizički i mentalno razvijati.

Hipoglikemija pogađa novorođenčad s prijevremenim rođenjem, rođenje majke sa šećernom bolešću tipa 1, asfiksiju uslijed zapletanja pupčane vrpce i druge ozljede rađanja. Budući da su zalihe glikogena u djetetovom tijelu niže nego u odraslih, djeca bi trebala jesti češće kako bi se spriječio pad šećera u krvi.

Simptomi hipoglikemije kod djece mogu biti prolazni: uzbuđenje, blijeda koža, slabost. Pojačan je apetit, znojenje i drhtanje ruku, učestalo otkucaje srca. Nakon jela ovi simptomi mogu nestati, ali ako je uzrok sniženog šećera ozbiljan, tada se razvija inhibicija, pospanost, gubitak svijesti, grčevi i koma.

Najčešći uzrok hipoglikemijskih stanja je predoziranje inzulina u liječenju dijabetesa. Pored toga, niska razina glukoze se javlja kod takvih patologija:

  • Hronična bolest jetre.
  • Tumorski procesi.
  • Otrovanje.
  • Funkcija hipofize ili nadbubrežne žlijezde.
  • Hipotireoza
  • Kongenitalni hiperinzulinizam.

Hiperglikemija u djetinjstvu

Visoki šećer u krvi javlja se uz nedostatak inzulina, pojačanu aktivnost štitnjače, hiperfunkciju nadbubrežne žlijezde ili hipofize. Zdrava djeca mogu imati kratkotrajno povećanje šećera s jakim emocijama, fizičkim ili mentalnim stresom. Uzimanje lijekova koji sadrže hormone, diuretici dovode do hiperglikemije.

Najčešći uzrok visoke glukoze u krvi je dijabetes. U djetinjstvu se često javlja iznenada i u teškom obliku. Da bi se dijagnosticirala dijabetes uzima se u obzir porast glikemije na glavi iznad 6,1, a nakon jela ili sa nasumičnim određivanjem šećera - više od 11,1 mmol / l.

Rana dijagnoza dijabetesa može spriječiti razvoj akutnih komplikacija i pomaže u boljem nadoknađivanju manifestacija bolesti. Stoga, na prve znakove, morate što prije proći kompletan pregled.

  1. Konstantna žeđ, uključujući i noću.
  2. Obilno i učestalo mokrenje, enureza.
  3. Gubitak kilograma dobrom prehranom i povećanim apetitom.
  4. Djeca ne podnose pauze između hranjenja.
  5. Nakon jela, slabost se pojačava.
  6. Svrab kože, posebno u perineumu.
  7. Česte prehlade i zarazne bolesti.
  8. Kandidijaza kože i sluzokože.

Ako se dijagnoza ne postavi na vrijeme, tada nedostatak inzulina može dovesti do razvoja ketoacidotskog stanja kojeg karakterizira porast slabosti, boli u trbuhu, mučnina i povraćanje, pojava neugodnog mirisa acetona iz usta, progresivan gubitak svijesti s razvojem ketoacidotske kome.

Koji su pokazatelji glikemije normalni reći će stručnjaci u videu u ovom članku.

Pogledajte video: Esoteric Agenda - Best Quality with Subtitles in 13 Languages (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar