Koji su testovi potrebni za dijabetes insipidus?

Tipični znakovi dijabetesa insipidusa su nenadoknadiva žeđ i pojačano lučenje urina.. Postoji centralni oblik sa nedostatkom antidiuretskog hormonaUzrok je oštećenje hipotalamusa ili hipofize. Sa bolesti bubrega hormon se proizvodi u dovoljnim količinama, ali nema osjetljivosti na receptore završnog dijela bubrežnih tubula.

Hemija krvi pokazat će najvažnije laboratorijske znakove dijabetesa insipidus:

  • povećani sadržaj osmotski aktivnih spojeva veće od 300 mOsm na 1 kg mase krvne plazme,
  • sadržaj natrijuma prelazi normalne vrednosti,
  • s centralnim oblikom, antidiuretski hormon se smanjuje.
Performanse su u redu

Koncentracija glukozepost ne prelazi fiziološke granice, što omogućava razlikovanje šećerne bolesti od dijabetesa.

Urin od 3 do 20 litara se oslobađa dnevno. Istovremeno, njegova gustina je ispod 1005 g / l. Test prema Zimnitskom je indikativan: pacijentu se daje 8 označenih posuda u koje svaki 3 sata dnevno skuplja urin. U delovima dobivenim sa dijabetes insipidus otkriva se konstantno niska gustina, hipoizostenurija.

Uz zadovoljavajuće stanje pacijenta i može se izvesti dnevna količina urina manja od 8 litara test restrikcije tečnosti (suha prehrana). Prije početka ispitivanja uzimaju se testovi krvi i urina. Tada pacijent prvih 8 sati ne smije uzimati tekućinu, konzumirati šećer, proizvode od brašna, dozvoljeno je jesti nemasno meso, jaja, ribu i smeđi kruh. Tada se test nastavlja samo dok pacijent može bez vode.

Svrha ove dijagnoze je dobiti što koncentriraniji dio urina.. Nakon večere pacijent prestaje piti u 18-19 sati, a sljedećeg jutra daruje krv i urin. U težim oblicima bolesti, studija se provodi samo u stacionarnim uvjetima, jer se mogu pojaviti indikacije da zaustave dijagnozu. Uzorak se smatra pozitivnim.ukoliko se nakon sušnog perioda tjelesna težina smanjila s 3%, mokraća je ostala s malom koncentracijom i specifičnom težinom.

Kako bi se razlikovala središnja dijabetes insipidus i bubrežna dijabetesa, vazopresinski test. Pacijent potpuno isprazni mjehur, tada mu se daje 5 μg desmopressina u aerosolu, kapi za nos ili 0,2 mg u tabletama. Pijenje u ovom trenutku već je moguće, ali volumen tečne pijane količine ne bi trebao biti veći od izlučenog urina.

Nakon 60 minuta i 4 sata, urin se skuplja u posudu i pušta da se odredi osmolalnost. Ako je desmopresin povećao koncentraciju urina za 50 posto ili više, uzrok dijabetesa je kršenje stvaranja vazopresina u mozgu. S psihogenim promjenama ovaj pokazatelj nije veći od 10%, a s bubrežnom patologijom analize se ne mijenjaju.

Instrumentalna dijagnoza dijabetes insipidus uključuje: Rendgenski pregled, CT, MRI.

Diferencijalna dijagnoza pomaže razlikovati dijabetes i dijabetes insipidus, kao i psihogenu žeđ. U korist dijabetesa ukazuju:

  • unos oko 2-3 litre vode dnevno (sa šećerom ̶ od 3 do 15),
  • povećana glukoza u krvi, njena prisutnost u urinu (kada je prekoračen bubrežni prag),
  • urin visoke gustoće
  • testovi sa suvim testom i analogom vazopresina su negativni, samo je test tolerancije na glukozu pozitivan.

O psihogenoj žeđi kaže uzimanje oko 20 litara vode, testovi s ograničenjem tečnosti i uvođenje analoga vazopresina.

Ispitivanjem isključite ili potvrdite nekontrolirani unos diuretika, uključujući biljno podrijetlo, uporabu lijekova koji inhibiraju stvaranje vazopresina: litijeve soli, karbamazepin.

Ultrazvuk, krvni testovi za ureu, kreatinin, Rehbergov i urin test isključiti zatajenje bubrega. Za proučavanje rada bubrega ponekad je potrebno imenovanje ekskrecijske urografije.

Pročitajte ovaj članak

Koje testove treba uzeti ako se sumnja na bolest?

Tipični znakovi dijabetes insipidusa su neupitna žeđ i pojačano izlučivanje urina ̶ obično ne ostavljaju sumnju o prisutnosti ove bolesti. Često, čak i kod liječnika, pacijent ne može spustiti bocu s vodom. Propisuje se pregled radi potvrđivanja bolesti, utvrđivanja njegove težine i isključenja sličnih patologija.

Za odabir metode liječenja, izuzetno je važno utvrditi i porijeklo poremećaja razmjene vode. Postoji centralni oblik sa nedostatkom antidiuretskog hormona. Njegov uzrok je poraz hipotalamusa ili hipofize. Kod bubrežnih bolesti, hormon se proizvodi u dovoljnim količinama, ali nema osjetljivosti na receptore završnog dijela bubrežnih tubula.

A ovdje je više o liječenju dijabetesa insipidusa.

Hemija krvi

Najvažniji laboratorijski znakovi dijabetes insipidus:

  • povećana osmolalnost (sadržaj osmotski aktivnih spojeva) veća od 300 mOsm na 1 kg mase krvne plazme,
  • sadržaj natrijuma prelazi normalne vrednosti,
  • smanjenim antidiuretskim hormonom (sa centralnim oblikom).

Koncentracija glukoze na post ne prelazi fiziološke granice, što omogućava razlikovanje šećerne bolesti od šećerne bolesti.

Analiza urina, njegove specifične težine, gustine

Uz bolest, dnevno se oslobađa od 3 do 20 litara urina. Istovremeno, njegova gustina je ispod 1005 g / l. Test prema Zimnickom je indikativan. Pacijentu se daju 8 označenih posuda, u svaku od kojih u toku dana skuplja urin. U delovima dobivenim sa dijabetes insipidus otkriva se konstantno niska gustina, hipoizostenurija. Ovaj simptom se nalazi i kod hroničnog zatajenja bubrega.

Suvi test

Postoje situacije kada konvencionalnim istraživačkim metodama nije moguće utvrditi bolest. Stoga, uz zadovoljavajuće stanje pacijenta i dnevnu količinu urina manju od 8 litara, uzorak se može učiniti s ograničenim unosom tekućine.

Prije početka ispitivanja uzimaju se testovi krvi i urina. Tada pacijent prvih 8 sati ne smije uzimati tekućinu, konzumirati šećer, proizvode od brašna, dozvoljeno je jesti nemasno meso, jaja, ribu i smeđi kruh. Tada se test nastavlja samo dok pacijent može bez vode.

Svrha ove dijagnoze je dobiti što koncentriraniji dio urina. Prekid unosa vode podudara se s noćnim snom. Nakon večere pacijent prestaje piti u 18-19 sati, a sljedećeg jutra daruje krv i urin. U teškim oblicima bolesti, studija se provodi samo u stacionarnim uvjetima, jer se mogu pojaviti indikacije da zaustave dijagnozu:

  • gubitak tjelesne težine veći od 5%,
  • vrtoglavica, glavobolja,
  • mučnina, povraćanje,
  • nepodnošljiva žeđ.

Kod dijabetesa insipidus test se smatra pozitivnim ako se nakon razdoblja isključenja tekućine, tjelesna težina smanjila s 3%, urin je ostao s niskom koncentracijom i specifičnom težinom.

Efikasnost testova na vazopresin

Nakon suhog testa provodi se studija koja pomaže razlikovati središnji dijabetes insipidus i bubrežni dijabetes. Pacijent potpuno isprazni mjehur, tada mu se daje 5 μg desmopresina u obliku aerosola, kapi za nos ili 0,2 mg u tabletama. Pijenje u ovom trenutku već je moguće, ali volumen tečne pijane količine ne bi trebao biti veći od izlučenog urina.

Nakon 60 minuta i 4 sata, urin se skuplja u posudu i pušta da se odredi osmolalnost. Ako je desmopresin povećao koncentraciju urina za 50 posto ili više, uzrok dijabetesa je kršenje stvaranja vazopresina u mozgu. S psihogenim promjenama ovaj pokazatelj nije veći od 10%, a s bubrežnom patologijom, nakon primjene lijeka, analize se ne mijenjaju.

Instrumentalna dijagnoza dijabetes insipidus

Da biste isključili ili potvrdili tumorski proces u hipofizi ili hipotalamusu:

  • Rentgenski pregled
  • računarska tomografija
  • snimanje magnetnom rezonancom

Najinformativnija je zadnja vrsta dijagnoze. Posljednja hipofiza na tomogramu zdrave osobe izgleda poput svijetlog polumjeseca, to je uzrokovano prisutnošću mjehurića napunjenih antidiuretičkim hormonom u njemu. Ako je dijabetes insipidus povezan s patologijom neurohipofize, tada nema sjaja ili je slab. Otprilike iste promjene događaju se s obilnom sekrecijom vazopresina u fazi dekompenziranog šećerne bolesti.

MRI mozga

Tumor u zoni hipotalamo-hipofize sa MRI nalazi se u otprilike 42% bolesnika sa dijabetesom insipidusom; približno isti broj se ne može upotrijebiti za utvrđivanje uzroka bolesti (idiopatski oblik). Postoji pretpostavka da oni imaju i neoplazmu, ali ona to ne može otkriti modernim metodama zbog izuzetno male veličine.

Izražena je i hipoteza o hroničnoj upali autoimunog ili infektivnog porijekla i kompresiji nogu hipofize formiranim infiltratom.

Zbog toga je važno da svi pacijenti sa neodređenim uzrokom centralnog dijabetesa insipidus prolaze tomografiju barem jednom godišnje kako bi se u dinamikama pratilo stanje hipofize i hipotalamičkih zona.

Diferencijalna dijagnoza

Najčešće je potrebno razlikovati dijabetes i dijabetes insipidus, kao i psihogenu žeđ. Za sve ove bolesti postoje slični znakovi: pacijent pije puno vode i izluči veliku količinu urina. U korist dijabetesa ukazuju:

  • unos oko 2-3 litre vode dnevno (sa šećerom ̶ od 3 do 15),
  • povećana glukoza u krvi, njeno prisustvo u urinu (ako je prekoračen bubrežni prag),
  • urin visoke gustoće
  • testovi sa suvim testom i analogom vazopresina su negativni, pozitivan test tolerancije na glukozu.

Činjenica da pacijent ima psihogenu žeđ ukazuje uzimanjem oko 20 litara vode, jer to nije povezano sa održavanjem ravnoteže vode. Potvrdite dijagnozu i negativne testove s ograničenjem vode i uvođenjem analoga vazopresina.

Intervjuiranjem pacijenta potrebno je isključiti nekontrolirani unos diuretika, uključujući biljno podrijetlo (ljekoviti čajevi, dodaci prehrani), upotrebu lijekova koji inhibiraju stvaranje vazopresina: litijeve soli, karbamazepin.

Uz pomoć ultrazvuka uklanja se krvna pretraga uree, kreatinina, Rebergovog testa i analize mokraće, zatajenje bubrega. Imenovanje ekskrecijske urografije je neophodno za proučavanje rada bubrega.

A evo nešto više o tome što će se dogoditi nakon uklanjanja adenoma hipofize.

Kada se dijagnosticira dijabetes insipidus, potrebno je potvrditi prisustvo niske gustine urina, povećanje dnevne količine urina, višak natrijuma i visoku osmolalnost u krvi. Kako bi se utvrdio uzrok što je najinformativniji MRI, pomaže u prepoznavanju tumorskog procesa. Da bi se bolest razlikovala od sličnih u kliničkim manifestacijama, provode se testovi s jelom i suhopresinom. Takođe pomažu u diferencijalnoj dijagnozi bubrežnih i centralnih oblika bolesti.

Korisni video

Pogledajte video o dijabetesu insipidusu:

Postoji puno razloga zbog kojih se dijabetes melitus može pojaviti kod djece. Njeni se znakovi i simptomi manifestuju obilnom žeđi i mokrenjem.Dijagnoza uključuje niz testova za identifikaciju centralnog i nefrogenog tipa. Tretman je usmjeren na smanjenje unosa vode, smanjenje urina.

Za količinu tekućine u tijelu odgovoran je vazopresin - hormon hipofize, također nazvan antidiuretik (ADH). U slučaju oslabljene funkcije, osoba osjeća stalnu žeđ. Učinak na organizam u celini je opsežan. Testovi mogu pomoći u razlikovanju od dijabetesa.

Uglavnom se insuficijencija hipofize javlja kod starijih osoba, ali je prirođena ili je stečena u djece, poslije porođaja. Razlikuju se i ukupni, parcijalni, primarni i sekundarni. Dijagnoza sindroma hipopituitaritisa uključuje analizu hormona, MRI, CT, rendgenski snimak i druge. Liječenje - obnavljanje funkcija hormonima.

Za dijabetes morate jesti voće, ali ne sve. Na primjer, ljekari preporučuju različite vrste 1 i 2, za gestacijski dijabetes u trudnica. Šta možete jesti? Koji smanjuju šećer? Što je kategorički nemoguće?

Prilično opasan Nelsonov sindrom nije tako lako otkriti u početnoj fazi rasta tumora. Simptomi također ovise o veličini, ali glavni simptom na početku je promjena boje kože u smeđe-ljubičastu. Uz nedostatak onoga što se stvara hormon?

Uzroci razvoja bolesti

Zašto nastaje ova vrsta patologije, zanimaju li pacijenti? Dio funkcionalnosti hipotalamusa je reguliranje proizvodnje dva hormona: oksitocina i vazopresina, a potonji hormon potiče obrnutu apsorpciju vode bubrezima.

Nakon što su se hormoni razvili, „šalju se“ na privremeno skladištenje u hipofizu te već iz ovog dijela ljudskog tijela, prema potrebi, ulaze u cirkulacijski sustav.

Nedovoljnost antidiuretskog hormona nastavlja se na pozadini apsorpcije tekućine u bubrezima, uslijed čega su simptomi "klasične slatke bolesti" prilično izraženi.

Drugi razlog je neosjetljivost mekih tkiva bubrega na utjecaj prezentiranog hormona. U medicinskoj praksi utvrđena je grupa faktora koji mogu potaknuti razvoj dijabetesa insipidusa:

  • Masna masa tumora u mozgu koja utječe na hipofizu i hipotalamus.
  • Traumatične povrede mozga.
  • Komplikacije nakon operacije na mozgu.
  • Genetski faktor.
  • Seksualna bolest je sifilis.
  • Rijedak oblik anemije.
  • Metastaze
  • Patologija bubrega.

Praksa pokazuje da, i pored širokog spektra mogućih dijagnostičkih mjera u određenom slučaju, samo 70% kliničkih slika može tačno utvrditi uzroke. U preostalih 30% oni ostaju nepoznati.

Klinička slika

Za vrijeme dijabetesa insipidus razvijaju se klasični simptomi hronične bolesti. U pravilu je prvi od njih stalni osjećaj žeđi, odnosno porast specifične težine urina dnevno. Pacijent apsorbira mnogo više vode na dan nego prije. Štaviše, protok tečnosti ne ublažava stanje, ja i dalje želim piti.

Pošto ljudsko tijelo gubi puno tekućine, to odmah utječe na stanje njegove kože. Koža postaje ljuskasta, svrbež i ostali neugodni simptomi se pridružuju.

U nekim situacijama dolazi do kršenja rada probavnog trakta, što se očituje mučninom, grdovima povraćanja.

Mogu se pojaviti i drugi simptomi:

  1. Znojenje se smanjuje.
  2. Emocionalna labilnost.
  3. Poremećaj spavanja.
  4. Krvni pritisak pada.

Treba napomenuti da patologija utječe na funkcionalnost ljudskog tijela u cjelini, stoga mnogi predstavnici jačeg spola imaju probleme s potencijom, smanjenim libidoom.

Dijabetes melitus dijeli se na određene vrste. Prvi tip je bubrežni oblik bolesti, nivo antidiuretskog hormona je visok, ali tkiva bubrega ne mogu u potpunosti da ga percipiraju.

Centralni oblik bolesti razvija se zbog kršenja proizvodnje antidiuretskog hormona na staničnoj razini hipotalamusa.

Dijabetes dijabetesa također je naglašen tokom gestacije, što se smatra zasebnom bolešću - dijabetesom trudnica. Bolest prolazi odmah nakon rođenja bebe.

Dijagnostičke mjere

Izbor određenih dijagnostičkih mjera temelji se na kliničkoj slici pacijenta, njegovim pritužbama. Za to doktor preporučuje određeni spektar testova koji pomažu u razlikovanju te bolesti.

Ako postoji sumnja na razvoj bilo koje vrste dijabetesa, liječnik preporučuje uzimanje krvne pretrage na šećer na prazan stomak. U pravilu se za pouzdanost u različite dane uvijek propisuju dvije studije.

Kad nivo glukoze u ljudskom tijelu ne pređe dopuštene granice, može se posumnjati u razvoj šećerne bolesti (ako postoje slični simptomi). Uz dijabetes insipidus, koncentracija glukoze se ne povećava.

Dijagnostičke mjere i kriterijumi za dijabetes insipidus:

  • Poliurija (najmanje tri litre urina dnevno).
  • Norma šećera u krvi prema dobi (dijabetes melitus je isključen).
  • Gustoća urina je niska (ako je studija pokazala rezultat veći od 1005, onda ovo nije dijabetes insipidus).
  • Osmolarnost urina (manja od 300).
  • Nema oštećene funkcije bubrega, visokog kalcijuma, malo kalijuma (nivo minerala određuje se krvnim testom).
  • Analiza hemoglobina. Ako postoji povišena razina hemoglobina, to govori u prilog dijabetes insipidusu. Sa ovom vrstom patologije povećava se hemoglobin u krvi, leukociti i crvena krvna zrnca.
  • Terapija magnetnom rezonancom da se isključi stvaranje tumora u mozgu.

Stopa hemoglobina ovisi o spolu pacijenta. Za žene su normalni pokazatelji varijabilnost od 115 do 145, za predstavnike jačeg pola smatra se normom od 132 do 164.

Dijagnostičke mjere uključuju suvi test. Suština manipulacije je suzdržavanje od pijenja tečnosti 8-12 sati. Ako pacijent ima dijabetes insipidus, tada se tjelesna težina smanjuje za 5%, a ne dolazi do povećanja gustoće i osmolalnosti urina.

Testovi za dijabetes insipidus podrazumijevaju test prema Zemnitskom koji vam omogućava da odredite funkciju koja ispušta vodu mokraće. Za studiju se dnevno skupi 8-12 obroka urina, ograda se provodi svakih nekoliko sati.

Nakon toga, svaka ograda se ispituje na količinu urina i njegovu specifičnu težinu.

Terapija lijekovima

Na osnovu dijagnoze, rezultata laboratorijskih ispitivanja i drugih ispitivanja, liječnik donosi zaključak. Kao što je gore spomenuto, postoje određeni kriteriji koji mogu pomoći u dijagnostici dijabetesa insipidusa.

Ako pacijent ima nisku razinu antidiuretskog hormona, tada je propisano liječenje lijekovima koji uključuju sintetički vazopresin. Za sve lijekove ovog plana karakteristično je dugotrajno djelovanje, imaju malu listu neželjenih reakcija.

Adiuretin je lijek koji se sahranjuje u sinusima, a karakterizira ih dugo razdoblje propadanja. Desmopresin je dostupan u obliku tableta, ima malu bioraspoloživost. Međutim, to je dovoljno za stvaranje antidiuretskog efekta.

Za liječenje se često propisuju minirinske tablete. Značajke upotrebe lijeka:

  1. Početna doza je uvijek mala, ne prelazi 100 mg dnevno.
  2. Na osnovu količine urina dnevno, doza se postepeno povećava.
  3. Morate uzeti pola sata prije jela, ili nekoliko sati nakon toga.
  4. Doza se uvijek bira pojedinačno.

Ako je pacijentu dijagnosticiran dijabetes insipidus upalne prirode, tada se propisuje antibakterijska terapija.Uz bubrežni oblik bolesti preporučuju se diuretici, nesteroidni protuupalni lijekovi, derivati ​​sulfoniluree (diuretski lijekovi).

Ako se bolesniku s dijabetesom preporučuje dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata, tada se za liječenje šećerne bolesti insipidus s malo soli s određenim ograničenjima. Sol nije veća od 5 grama dnevno, smanjujući vrijednost bjelančevina na 60 grama dnevno.

Zanemarivanje dijabetesa insipidusa može dovesti do određenih komplikacija, poput problema s krvnim pritiskom i kardiovaskularnim sistemom. Značajno povećava vjerojatnost pojave aritmija, patologija gornjih dišnih puteva.

Šta mislite o ovome? Kako ste uspjeli izliječiti dijabetes insipidus i koje studije je vaš liječnik preporučio?

Dijabetes insipidus - šta je to?

U mozgu se nalazi mali presjek - hipotalamus, koji je odgovoran za homeostazu tijela. Hipotalamus reguliše proizvodnju vazopresin - antidiuretski hormon (ADH), koja igra ključnu ulogu u regulaciji količine tekućine u tijelu. Vasopresin prelazi iz hipotalamusa u hipofizu, odakle se po potrebi izlučuje. S manjkom vazopresina u krvi, dolazi do kršenja apsorpcije vode, zbog čega se pojavljuje poliurija (pretjerano mokrenje).

Dijabetes insipidus dijagnosticira se kada se hormon vazopresin počne nepropisno proizvoditi (centralni dijabetes insipidus), ili sa smanjenom renalnom reakcijom na antidiuretski hormon (bubrežni dijabetes insipidus) Takođe, dijabetes insipidus može se pojaviti kod žena u trudnoći (gestacijski dijabetes insipidus) ili sa pogrešnom percepcijom žeđi od strane tijela (živčani ili insipidalni oblik bolesti).

Nije svaki dijabetes šećer ...

Dijabetes melitus se razlikuje od dijabetesa - To su dve potpuno različite bolesti. Unatoč činjenici da neki njihovi simptomi imaju određenu sličnost (stalna žeđ, pretjerano mokrenje), mehanizam nastanka ovih bolesti je različit.

Dijabetes melitus uzrokuje visoku razinu glukoze u krvi zbog nemogućnosti tijela da koristi glukozu u krvi za energiju. Ljudi koji imaju dijabetes insipidus obično imaju normalan šećer, ali njihovi bubrezi ne mogu uravnotežiti količinu tekućine u tijelu.

Dijabetes insipidus je u pravilu češći kod muškaraca nego kod žena.

Sledeće su Razlike dijabetesa insipidusa od dijabetes melitusa i psihogene polidipsije:

Urin dnevno

Prisutna sa šećerom u krvi> 13,5 mmol / L

Povećana glukoza u krvi

Relativna gustina urina

Nizak, 5 mmol / L

Povećava se teškom dekompenzacijom

> 4-5 litara dnevno, do 20 ili više litara dnevno, polidipsija, nokturija (pojačan nagon za mokrenjem noću), enureza kod djece.

  1. Polyuria> 3 L / dan
  2. Normoglikemija (isključenje šećerne bolesti)
  3. Mala relativna gustina urina (ne više od 1005)
  4. Hipoosmolarnost urina ()
  5. Test suhe prehrane (test sa odvajanjem tečnosti): apstinencija od tečnosti 8-12 sati - s dijabetesom insipidusom težina će se smanjivati, nema povećanja relativne gustoće i osmolarnosti urina.
  6. MRI hipofize (isključenje tumora hipofize ili hipotalamija).

Psihogena polidipsija, bubrežni dijabetes insipidus, uzroci centralnog ND (idiopatska ili simptomatska)

Desmopressin 0,1 - 0,4 mg oralno ili 1-3 kapi 2-3 puta dnevno intranazalno.

U nedostatku ograničenja tekućine, pacijent nije u opasnosti. Glavna opasnost je dehidracija.

Glavna opasnost od dijabetes insipidus je dehidracija - Gubitak više tekućine u tijelu nego što prima.

Znakovi dehidracije:

  • žeđ
  • suva koža
  • umor
  • sporost, letargija,
  • vrtoglavica
  • zamagljena svijest
  • mučnina

Teška dehidracija može dovesti do konvulzija, nepovratnih oštećenja mozga, pa čak i smrti.

Odmah potražite ljekara!

Tipično, čovjek može lako spriječiti dehidraciju povećanjem količine potrošene tekućine. Međutim, neki ljudi ne shvataju da čak i velika količina pijane tečnosti može dovesti do dehidracije. Ovaj se slučaj može dogoditi s dijabetesom insipidusom. Stoga biste odmah trebali potražiti medicinsku pomoć ako osjetite znakove jake dehidracije:

Vrste dijabetes insipidus

Dijabetes insipidus se može pojaviti u različitim oblicima, ovisno o etiologiji. Razlikuju se sledeće vrste dijabetesa:

  1. centralni (neurogeni),
  2. nefrogeni (bubrežni),
  3. gestacijski (dijabetes insipidus trudnica),
  4. insipidarni (dipsogeni, nervni).

Centralni (neurogeni) dijabetes insipidus

Centralni dijabetes insipidus nastaje kada je hipotalamus ili hipofiza oštećena u mozgu, što rezultira kako bi se poremetila normalna proizvodnja, skladištenje i oslobađanje antidiuretskog hormona vazopresina. Vasopresin uzrokuje da bubrezi uklanjaju previše tekućine iz tijela, što dovodi do porasta mokrenja (poliurije).

Sljedeći razlozi mogu dovesti do disfunkcije hipotalamusa ili hipofize:

  • operacija mozga
  • akutne ili hronične zarazne bolesti: tonzilitis, grip, seksualno prenosive bolesti, tuberkuloza,
  • upalne bolesti mozga,
  • vaskularne lezije hipotalamo-hipofiznog sistema u arterijama mozga, što dovodi do poremećaja cirkulacije krvnih sudova koji snabdijevaju hipofize i hipotalamusa,
  • tumorski procesi u hipofizi i hipotalamusu, ciste (benigni tumori),
  • ozljede mozga, potres mozga,
  • upalno, degenerativno oštećenje bubrega koji ometaju njihovu percepciju vazopresina.

Centralni dijabetes insipidus takođe može rezultirati naslijeđena oštećenja gena, koji proizvodi vazopresin, iako je taj razlog izuzetno rijedak. U nekim slučajevima uzrok neurogenog dijabetesa insipidus ostaje nepoznat.

Nefrogeni (bubrežni) dijabetes insipidus

Javlja se bubrežni dijabetes insipidus kada bubrezi prestanu reagirati na vazopresin i nastavite sa uklanjanjem previše tečnosti iz organizma. Bubrežni dijabetes insipidus može nastati kao posljedica nasljednih promjena gena ili mutacija koje izazivaju oslabljenu bubrežnu percepciju vazopresina od strane nefronskih stanica.

Ostali uzroci bolesti bubrega:

  • anemija srpastih ćelija je retka bolest,
  • urođena naslednost
  • oštećenja medule bubrega ili mokraćnih tubula nefrona,
  • hronična bolest bubrega - policistična (višestruka cista) ili amiloidoza (taloženje amiloidnog tkiva) bubrega, hronično bubrežno zatajenje,
  • neki lijekovi toksični za bubrežno tkivo (nefrotoksični lekovi, uključuju: litijum, amfotericin B, gentamicin, tobramicin, amikacin i netilmicin, ciklosporin),
  • nizak nivo kalijuma u krvi
  • povišen kalcijum u krvi
  • opstrukcija mokraćnih putova.

Uzroci nefrogene dijabetes insipidus u nekim slučajevima možda nisu poznati.

Insipidarni (nervni) dijabetes insipidus

Neispravnost u percepciji mehanizma žeđi, za koje je odgovoran hipotalamus, uzrokuje dipsogeni (insipidarni) oblik bolesti. Taj kvar dovodi do nenormalnog povećanja žeđi i unosa tekućine, što inhibira lučenje vazopresina i povećava diurezu.

Isti događaji i stanja koji oštećuju hipotalamus ili hipofizu - operacija, infekcije, upale, tumori, ozljede glave, također mogu oštetiti mehanizam žeđi.Neki lijekovi ili problemi s mentalnim zdravljem mogu predisponirati osobu za nastanak Dipsogene dijabetes insipidus (nervna polidipsija).

Gestacijski dijabetes insipidus u trudnica

Javlja se gestacijski dijabetes insipidus kod žena tokom trudnoće. U nekim slučajevima placenta - privremeni organ koji povezuje majku i bebu, dovodi do nedostatka vazopresina u majci. U drugim slučajevima, trudnice proizvode više prostaglandina - fiziološki aktivne tvari koje smanjuju osjetljivost bubrega na vazopresin.

Kod većine trudnica gestacijski dijabetes insipidus je blag i ne izaziva uočljive simptome. Gestacijski dijabetes insipidus obično nestaje nakon rođenja djeteta, ali može se vratiti i nakon druge trudnoće.

Dijagnoza dijabetes insipidus

Ova se bolest dijagnosticira sveobuhvatno, uz pomoć:

  • proučavanje medicinske dokumentacije pacijenta i analiza porodične istorije bolesti,
  • vizuelni pregled pacijenta,
  • klinička i dnevna analiza urina,
  • test krvi
  • testovi povlačenja tečnosti
  • snimanje magnetnom rezonancom (MRI).

Medicinski karton i porodična istorija

Analiza pacijentove medicinske dokumentacije i porodične anamneze pomaže lekaru da prvo dijagnosticira dijabetes insipidus. Liječnik pregledava pacijenta, traži da kaže o simptomima koji su se pojavili i pita se ima li neko od pacijentovih rođaka dijabetes insipidus ili ima slične simptome?

Medicinski pregled pacijenta

Pomaže u dijagnostici i fiziološkom pregledu pacijenta. Liječnik u pravilu pregleda njegovu kožu i izgled, provjeravajući ima li znakova dehidratacije. Suva koža ukazuje na dehidraciju.

Testovi za dijabetes

Analiza mokraće

Pacijent skuplja urin u poseban spremnik kod kuće ili u medicinskoj ustanovi. Analiza bi trebala pokazati stupanj gustoće urina. Ako je urin jako razrijeđen, bez mirisa, to je jedan od znakova dijabetes insipidusa.

Test urina može pokazati i prisustvo šećera u njemu - ovaj faktor vam omogućava razlikovanje dijabetesa i dijabetes insipidusa. Uz dijabetes insipidus, šećer se ne otkriva u urinu.

(ako je više - dijagnoza je isključena)

Analiza mokraće

Lekar koji može prisustvovati medicini takođe može zakazati 24-satni test urina za merenje ukupne količine mokraće koju stvaraju bubrezi (dnevni odliv urina). Ako se izlučuje urin više od 4 litre dnevno - To je razlog medicinskog liječenja bolesti.

Kompletna krvna slika

Opći test krvi omogućava vam određivanje razine natrijuma u tijelu, što pomaže u dijagnostici dijabetesa insipidusu, a u nekim slučajevima i određivanje vrste dijabetesa insipidusa. Ovaj test pokazuje i šećer u krvi koji je važan za dijagnosticiranje ove vrste dijabetesa.

Ispitivanje tečnosti (test suhog jedra)

Ispitivanje tečnosti je najinformativnija metoda za dijagnozu sindroma poliuričnog dijabetesa insipidusa. Pomoću ove analize možete pratiti promjenu težine pacijenta i analizirati koncentraciju urina nakon ograničavanja unosa tekućine.

Metodologija analize

  1. Ujutro se pacijentu izvaže krv, uzima se krv radi utvrđivanja nivoa natrijuma u krvi i osmolarnosti u krvi, kao i analiza mokraće radi procjene njegove osmolarnosti i relativne gustoće.
  2. Pacijent ne pije tekućinu 8-12 sati.
  3. Nakon toga, svakih 1-2 sata pacijentu se vaga i ponavljaju se laboratorijski testovi.

Test suhog stada završava ako:

  • težina pacijenta je 3-5% manja (to je jasan znak dijabetes insipidusa,
  • vladala je nepodnošljiva žeđ
  • pogoršalo se fiziološko stanje pacijenta (povraćanje, glavobolja, učestali puls),
  • razina natrijuma i osmolalnost u krvi počeli su prelaziti normu.

Ako se razina osmolarnosti krvi i natrijuma u krvi poveća, a težina pacijenta smanji za 3-5%, dijagnosticira se centralni dijabetes insipidus.
Ako se težina nije smanjila, količina izlučenog urina smanjuje se tokom ispitivanja, a natrijum u krvi ostaje normalan - ovo nefrogeni dijabetes insipidus.

N. Lavin u svom radu "Endokrinologija" piše da se može povećati količina volumena u urinu, hipoosmolalnost plazme () u kombinaciji s psihijatrijskim poremećajima ili epizodama poliurije u istoriji. nervna polidipsija. Ako je poliurija nastala na pozadini nedavne traumatične ozljede mozga i operacije na mozgu, može se sumnjati u anamnezu centralni dijabetes insipidus.

Magnetna rezonanca (MRI)

Slika magnetske rezonance (MRI) nije glavna analiza u dijagnostici dijabetesa insipidus, ali vam omogućava prepoznavanje problema s hipotalamusom ili hipofizom u pacijenta, što liječniku pomaže u postavljanju dijagnoze.

Liječenje dijabetes insipidus

Količina gubitka tekućine u urinu glavni je kriterij za propisivanje liječenja dotične bolesti:

Količina urina / dan

Uzimanje lijekova koji zamjenjuju djelovanje hormona vosopresina ili potiču njegovu proizvodnju

Liječenje ovisi i o vrsti dijabetesa insipidusa, pa ga može propisati i nefrolog i endokrinolog koji je specijaliziran za liječenje poremećaja žlijezda koje stvaraju hormone.

Centralni dijabetes insipidus. Desmopressin - lijek koji sadrži sintetički hormon, propisan je za liječenje centralnog dijabetesa insipidusa. Lijek se isporučuje u obliku injekcija, spreja za nos ili tableta. Lijek nadoknađuje hormon vazopresin, čiji se deficit nalazi kod pacijenata s dijabetesom insipidusom. Uzimanje umjetnog hormona desmopresina pomaže pacijentu da se izbori sa simptomima centralnog dijabetesa insipidusa, međutim, to ne izliječi u potpunosti bolest.

Nefrogeni dijabetes insipidus. U nekim slučajevima bubrežni dijabetes insipidus nestaje nakon uklanjanja uzroka bolesti. Na primjer, promjena nefrotoksičnog lijeka ili vraćanje ravnoteže kalcijuma ili kalijuma u tijelu pomaže izliječenju ove vrste dijabetesa.

Lijekovi za nefrogeni dijabetes insipidus uključuju diuretike (diuretike), koji se uzimaju sami ili u kombinaciji s aspirinom ili ibuprofenom. Lekar može propisati diuretike koji će pomoći bubrezima da istječu tekućinu iz tijela. Paradoksalno je da kod ljudi koji imaju nefrogeni dijabetes insipidus, klasa diuretika nazvanih tiazidi smanjuje proizvodnju urina i pomaže bubrezima da koncentrišu urin. Aspirin ili ibuprofen takođe pomažu u smanjenju volumena urina.

Insipidar sindrom (dijabetes insipidus nervosa). Savremena medicina još uvijek nisu pronašli efikasnu metodu za liječenje Dipsogene dijabetes insipidus. Pacijentu se može preporučiti usisavanje komada leda ili kiselih bombona kako bi navlažio usta i povećao protok sline da bi se smanjio žeđ.

Osobi koja se probudi nekoliko puta noću kako bi urinirala zbog dijabetesa insipidus, male doze desmopresina mogu pomoći.

Lekar treba da prati nivo natrijuma u krvi pacijenta kako bi sprečio razvoj hiponatremije - nizak nivo natrijuma u krvi.

Gestacijski dijabetes insipidus. Liječnici također propisuju Desmopressin ženama s gestacijskim dijabetesom insipidusom. Većini žena nije potreban tretman nakon porođaja.

Osobe sa dijabetesom insipidusom mogu spriječiti ozbiljne probleme i žive normalan život, ako slijede preporuke liječnika i drže bolest pod nadzorom.

Dijabetes insipidus kod djece

Djeca mogu imati urođeni oblik dijabetesa insipidus, kao ova bolest se uglavnom javlja u dobi između 20 i 40 godina.Ako se ne primijeti urođena patologija, ali je dijete počelo obilno mokreti i često, puno piti, postalo letargično, razdražljivo, onda je ovo prilika da se savjetuje s liječnikom.

Ponekad dijabetes insipidus može započeti kod djeteta tokom adolescencije. Bolest se razvija postepeno, ali glavni simptomi su isti - poliurija i neodoljiva žeđ.

Djeca sa centralnim dijabetesom insipidusom, uz pravilnu kontrolu, mogu voditi pun, zdrav život. Deca sa bubrežnim dijabetesom insipidus takođe su sposobna voditi relativno normalan život, ali pod pravilnim medicinskim nadzorom, pogotovo ako je bolest zanemarena.

  1. Sa dijabetes insipidus pacijent izlučuje veliku količinu urina (> 3 litre dnevno) i puno pije.
  2. Dijabetes melitus nastaje kao posljedica nedovoljne proizvodnje antidiuretskog hormona vazopresina u mozgu (centralni dijabetes insipidus), kao i u slučaju nepravilne reakcije bubrega na unos vazopresina (bubrežni dijabetes insipidus). Osim toga, žena može imati bolest tokom trudnoće (gestacijski dijabetes insipidus) ili s pogrešnom percepcijom žeđi od strane tijela (živčani ili neugledni oblik dijabetesa).
  3. Glavna opasnost dijabetes insipidus je dehidrirati tijelo kada se izgubi više tekućine nego što uđe.
  4. Dijabetes insipidus dijagnosticira se provođenjem niza studija: ispitivanjem medicinske dokumentacije pacijenta i njegove porodične anamneze, medicinskim pregledom, uzimanjem testova mokraće i krvi, testom gubitka tečnosti i magnetskom rezonancom (MRI).
  5. Za liječenje dijabetesa insipidusa propisano je obilno piće koje će nadomjestiti rezerve tekućine u tijelu i slijediti dijetu. U težim slučajevima, kada je dnevna zapremina urina veća od 4 litre, propisani su lijekovi koji zamjenjuju djelovanje vazopresina ili potiču njegovu proizvodnju (Desmopressin).

Izvori:

Dedov I.N. Endokrinologija. M., 2009.

Lavigne N. Endokrinologija / prijevod sa engleskog jezika. V.I. Kandror. M .: Praksa, 1999.

Dijabetes insipidus: vrste

Postoji centralni i nefrogeni dijabetes insipidus. LPC je pak podijeljen u 2 vrste:

Funkcionalni tip je klasificiran kao idiopatski oblik. Čimbenici koji utječu na izgled ove vrste nisu u potpunosti utvrđeni, ali mnogi ljekari vjeruju da nasljednost igra značajnu ulogu u razvoju bolesti. Takođe, razlozi leže u djelomičnom kršenju sinteze hormona neurofizina ili vazopresina.

Organski oblik bolesti pojavljuje se nakon raznih ozljeda, operacija i drugih povreda.

Nefrogeni dijabetes insipidus razvija se pri narušavanju prirodnog funkcioniranja bubrega. U nekim slučajevima dolazi do zatajenja osmotskog pritiska bubrežnih tubula, u drugim situacijama smanjuje se osjetljivost tubula na vazopresin.

Postoji i takav oblik kao psihogena polidipsija. Može se pokrenuti zloupotrebom droga ili je PP jedna od manifestacija šizofrenije.

Još se razlikuju rijetki tipovi ND-a, poput vrste progestogena i prolazne poliurije. U prvom slučaju, encim posteljice je vrlo aktivan, što ima negativan uticaj na antidiuretski hormon.

Prolazni oblik dijabetesa razvija se prije dobi od 1 godine.

To se događa kada su bubrezi nerazvijeni kada se enzimi koji sudjeluju u metaboličkim procesima počinju više ponašati.

Uzroci i simptomi bolesti

Mnogo je faktora koji vode ka razvoju dijabetesa insipidusa:

  • tumorske formacije
  • hronične i akutne infekcije (postporođajna sepsa, grip, sifilis, tifus, šarlazna groznica, itd.),
  • zračenje terapija
  • žad
  • oštećenja krvnih sudova i dijelova mozga,
  • ozljeda ili operacija mozga,
  • amiloidoza
  • granulomatoza
  • hemoblastoza.

Autoimune bolesti i psihogeni poremećaji također doprinose nastanku ND. A uz idiopatski oblik bolesti, uzrok pojave je oštra pojava antitijela protiv ćelija koje proizvode hormon.

Klinička slika dijabetes insipidusa je raznolika, počevši od glavobolje i završavajući dehidracijom u nedostatku unosa potrebne količine tekućine. Zbog toga se pored skrininga obavljaju i različiti testovi na dijabetes insipidus.

Glavni znakovi bolesti uključuju:

  1. kvara probavnog trakta - zatvor, gastritis, kolitis, slab apetit,
  2. snažna žeđ
  3. seksualna disfunkcija
  4. mentalni poremećaji - loš san, razdražljivost, glavobolja, umor,
  5. učestalo mokrenje s velikom količinom tekućine (6-15 litara),
  6. sušenje sluznice i kože,
  7. oštećenje vida kod dijabetesa,
  8. gubitak kilograma
  9. anoreksija
  10. astenski sindrom.

Često dijabetes insipidus prati povećan unutarnji pritisak i smanjeno znojenje. Štoviše, ako pacijent ne pije dovoljno vode, tada će mu se stanje pogoršati. Kao rezultat toga, pacijent može razviti takve manifestacije kao zgrušavanje krvi, povraćanje, mučnina, tahikardija, groznica i kolaps koji se pojavljuju na pozadini dehidracije. U žena s ND menstrualni ciklus nestaje, a muškarci imaju lošu potenciju.

Kod djece tijek bolesti može dovesti do usporavanja seksualnog i fizičkog razvoja.

Prva faza

U početku, ako se sumnja na dijabetes, dijabetes se testira kako bi se utvrdila gustoća urina. U stvari, s bolešću se pogoršava rad bubrega, kao rezultat toga, pokazatelji gustoće urina su manji od 1005 g / l.

Da biste saznali nivo gustoće tokom dana, provodi se istraživanje na Zimnitskom. Takva analiza radi se svaka tri sata tokom 24 sata. U tom periodu uzimano je 8 uzoraka urina.

Normalno se rezultati dešifriraju na ovaj način: količina dnevne norme urina ne smije prelaziti 3 litre, gustoća mu je 1003-1030, dok je omjer noćnog i dnevnog izlučivanja urina 1: 2, a količina izlučene i pijane vode 50-80-100%. Osmolarnost mokraće - 300 mosm / kg.

Za dijagnosticiranje ND provodi se i biohemijski test krvi. U ovom se slučaju izračunava osmolarnost krvi. Uz prisustvo velike koncentracije soli u plazmi veće od 292 mosm / l i prekomjernog sadržaja natrijuma (od 145 nmol / l), dijagnosticira se dijabetes insipidus.

Krv se uzima iz vene na prazan stomak. Prije postupka (6-12 sati) možete piti samo vodu. U pravilu, rezultati testova trebaju sačekati jedan dan.

Pored toga, uz biohemijsku analizu krvi, vrijednosti poput:

  1. glukoza
  2. kalijuma i natrijuma
  3. ukupni protein, uključujući hemoglobin,
  4. jonizovani kalcijum
  5. kreatinin
  6. paratiroidni hormon
  7. aldosteron.

Indeks šećera u krvi je normalno do 5,5 mmol / l. Međutim, s ND-om koncentracija glukoze često se ne povećava. Ali njegove fluktuacije mogu se primijetiti s jakim emocionalnim ili fizičkim stresom, bolestima gušterače, feokromocitomom i kroničnim zatajenjem jetre i bubrega. Smanjenje koncentracije šećera događa se kod kršenja u radu endokrinih žlijezda, gladovanja, tumora i u slučaju teške intoksikacije.

Kalijum i natrijum su hemijski elementi koji ćelijskim membranama daju električna svojstva. Normalni sadržaj kalijuma je 3,5 - 5,5 mmol / L. Ako je njegov pokazatelj previsok, to znači da jetra i nadbubrežna insuficijencija, oštećenje ćelije i dehidracija. Primjećuju se niske razine kalija tijekom posta, bubrežni problemi, višak određenih hormona, dehidracija i cistična fibroza.

Norma natrijuma u protoku krvi je od 136 do 145 mmol / l. Hipernatremija se javlja prekomjernom upotrebom soli, neuspehom u vodno-solnom balansu, hiperfunkcijom nadbubrežne kore.I hiponatremija se javlja uz upotrebu velike količine tekućine i u slučaju patologija bubrega i nadbubrežne žlijezde.

Analiza ukupnog proteina otkriva nivo albumina i globulina. Normalni ukupni protein u krvi za odrasle je 64–83 g / l.

Od velike važnosti u dijagnostici dijabetesa insipidusa ima glikozilirani hemoglobin. Ac1 pokazuje prosječnu glukozu u krvi tijekom 12 tjedana.

Hemoglobin je supstanca prisutna u crvenim krvnim ćelijama koja dostavlja kisik u sve organe i sisteme. Kod ljudi koji nemaju dijabetes, glikozilirani hemoglobin u krvi ne prelazi 4-6%, što je također karakteristično za dijabetes insipidus. Dakle, precijenjeni indeksi Ac1 omogućuju razlikovanje tih bolesti.

Međutim, fluktuacije u nivou hemoglobina mogu se pojaviti kod anemije, upotrebe aditiva u hrani, unosa vitamina E, C i viška holesterola. Štaviše, glikozilirani hemoglobin može imati različite pokazatelje kod bolesti jetre i bubrega.

Razina ioniziranog kalcijuma indikator je odgovoran za metabolizam minerala. Njegove prosječne vrijednosti kreću se od 1,05 do 1,37 mmol / L.

Takođe, testovi na dijabetes insipidus uključuju krvni test na sadržaj aldosterona. Manjak ovog hormona često ukazuje na prisutnost dijabetesa insipidusa.

Povećana razina kreatinina i paratireoidnog hormona takođe može ukazivati ​​na prisutnost bolesti.

Druga faza

U ovoj je fazi potrebno sastaviti testni protokol sa suvim testom. Faza dehidracije uključuje:

  • uzorkovanje krvi radi provjere osmolalnosti i nivoa natrijuma,
  • uzimanje urina radi određivanja njegove količine i osmolalnosti,
  • vaganje pacijenata
  • mjerenje brzine otkucaja srca i krvnog pritiska.

Međutim, s hipernatremijom takvi testovi su kontraindicirani.

Vrijedi napomenuti da tokom testa ne možete jesti hranu s brzim ugljikohidratima s visokim glikemijskim indeksom. Prednost treba dati ribi, mršavom mesu, kuvanim jajima, hljebnom kruhu.

Suhi test se zaustavlja ako: razina osmolalnosti i natrijuma prelaze normu, nastupi nepodnošljiva žeđ i dođe do gubitka kilograma više od 5%.

Desmopresinski test se obavlja kako bi se razlikovao centralni i nefrogeni dijabetes insipidus. Temelji se na ispitivanju osjetljivosti pacijenta na desmopresin. Drugim riječima, testira se funkcionalna aktivnost V2 receptora. Studija se vrši nakon suhog testa sa najvećom izloženošću endogenim WUA.

Prije analize, pacijent treba urinirati. Tada mu se daje desmopresin, dok može piti i jesti, ali umjereno. Nakon 2-4 sata uzima se urin kako bi se utvrdila njegova osmolalnost i volumen.

Normalno, rezultati istraživanja su 750 mOsm / kg.

Kod NND-a indeksi se povećavaju na 300 mOsm / kg, a u slučaju LPC-a nakon dehidracije 300, a desmopresina - 750 mOsm / kg.

Testovi krvi i urina za dijabetes insipidus

Malo ljudi zna da osim svih uobičajenih šećernih bolesti tipa 1 i 2, postoji i dijabetes insipidus. Ovo je bolest endokrinih žlijezda, to je sindrom hipotalamičko-hipofiznog sistema. Stoga takva bolest u stvarnosti nema nikakve veze s dijabetesom, osim imena i stalne žeđi.

Kod dijabetesa insipidus primjećuje se djelomični ili potpuni nedostatak antidiuretskog hormona vazopresina. Savladava osmotski pritisak i skladišti, a zatim raspoređuje tečnost po tijelu.

Dakle, hormon osigurava potrebnu količinu vode, omogućavajući bubrezima da normalno funkcionišu. Stoga je vazopresin neophodan za prirodnu homeostazu, jer osigurava njegovo normalno funkcionisanje i uz nedostatak vlage u tijelu.

U kritičnoj situaciji, na primjer, tokom dehidracije, mozak prima signal koji reguliše rad organa.To pomaže u smanjenju gubitka tekućine smanjujući protok sline i urina.

Dakle, dijabetes insipidus razlikuje se od šećerne dijabetesa po tome što tijekom njegovog tijeka pokazatelj glukoze u krvi ostaje normalan, ali obje su bolesti praćene zajedničkim simptomom - polidipsija (jaka žeđ). Stoga je diabetes insipidus, za koji je karakteristična obrnuta apsorpcija tekućine iz tubula bubrega, dobila to ime.

Tok ND često je akutan. Smatra se bolešću mladih, pa starosna kategorija bolesnika iznosi i do 25 godina. Štaviše, kršenje endokrinih žlijezda može se pojaviti i kod žena i kod muškaraca.

Dijagnostika

Da bi se otkrilo prisustvo ND, vrši se trostepena dijagnostička pretraga:

  • otkrivanje hipotonične poliurije (test urina, Zimnicki test, biohemijski test krvi),
  • funkcionalni testovi (test desmopresina, suvoća),
  • otkrivanje uzroka razvoja bolesti (MRI).

Treća faza

MRI mozga za dijabetes insipidus

Često se MRI izvodi kako bi se otkrio dijabetes insipidus. Kod zdrave osobe u hipofizi vidljive su razlike između prednjeg i stražnjeg režnja. Štoviše, potonji na T1 slici ima hiperintenzivni signal. To je zbog prisutnosti u njemu sekretornih granula koje sadrže fosfolipide i WUA.

U prisustvu LPC-a, signal koji emituje neurohipofiza nije prisutan. To je zbog poremećaja u sintezi i transportu i skladištenju neurosekretornih granula.

Takođe, kod dijabetesa insipidusa mogu se obaviti neuropsihijatrijski, oftalmološki i rendgenski pregledi. A s bubrežnim oblikom bolesti radi se ultrazvuk i CT bubrega.

Vodeća opcija liječenja NND-a je uzimanje sintetskih analoga vazopresina (Desmopresin, Klorpropamid, Adiuretin, Minirin). U bubrežnom obliku propisani su diuretici i NSAID.

Bilo koja vrsta dijabetes insipidus uključuje infuzijski tretman na bazi fiziološke otopine. Ovo je neophodno za prilagođavanje metabolizma vode i soli.

Poštivanje određene prehrane nije od male važnosti, uključujući ograničeni unos soli (4-5 g) i proteina (do 70 g). Ovi zahtjevi odgovaraju dijeti br. 15, 10 i 7.

Dijabetes insipidus: testovi urina i krvi na hemoglobin, šta oni daju u dijagnozi?

Analize za dijabetes insipidus su složene dijagnostičke mjere, uključujući opću analizu urina, biohemijski test krvi, suvi test, terapiju magnetnom rezonancom i druge istraživačke metode.

Dijabetes insipidus je sindrom hipotalamo-hipofiznog sistema, pripada velikoj grupi patologija endokrinih žlijezda. Greška je smatrati ovu bolest analognom dijabetesom tipa 1 ili 2, jer među njima nema ništa zajedničko, osim sličnog naziva.

Dijabetes insipidus je bolest koja je povezana s apsolutnim ili relativnim nedostatkom hormona vazopresina - antidiuretskog hormona. Apsolutna insuficijencija povezana je s poremećajem u njenoj proizvodnji zbog zaraznih bolesti, tumorskih formacija.

Relativni nedostatak hormona zasnovan je na imunitetu receptora bubrežnih tubula na taj hormon (to se događa zbog nasljednog faktora).

Dakle, trebali biste razmotriti koji uzroci doprinose razvoju bolesti i koji simptomi su karakteristični za to? Otkrijte kako se provodi dijagnoza patologije i šta će ljudski hemoglobin reći?

Testovi za dijabetes melitus: gustoća urina i krvni testovi - Protiv dijabetesa

Analize za dijabetes insipidus su složene dijagnostičke mjere, uključujući opću analizu urina, biohemijski test krvi, suvi test, terapiju magnetnom rezonancom i druge istraživačke metode.

Dijabetes insipidus je sindrom hipotalamo-hipofiznog sistema, pripada velikoj grupi patologija endokrinih žlijezda. Greška je smatrati ovu bolest analognom dijabetesom tipa 1 ili 2, jer među njima nema ništa zajedničko, osim sličnog naziva.

Dijabetes insipidus je bolest koja je povezana s apsolutnim ili relativnim nedostatkom hormona vazopresina - antidiuretskog hormona. Apsolutna insuficijencija povezana je s poremećajem u njenoj proizvodnji zbog zaraznih bolesti, tumorskih formacija.

Relativni nedostatak hormona zasnovan je na imunitetu receptora bubrežnih tubula na taj hormon (to se događa zbog nasljednog faktora).

Dakle, trebali biste razmotriti koji uzroci doprinose razvoju bolesti i koji simptomi su karakteristični za to? Otkrijte kako se provodi dijagnoza patologije i šta će ljudski hemoglobin reći?

Dijabetes melitus i koja je njegova razlika od šećera

Osim šećerne bolesti sa svim svojim vrstama, vrstama i podvrstama, izoliran je i dijabetes melitus.

Šta je ta bolest, kako se manifestuje i šta je opasno?

Pokušat ćemo odgovoriti na sva ova pitanja.

Diabetes insipidus (ND) je sindrom hipotalamo-hipofize, pa spada u veliki dio bolesti endokrinih žlijezda. Vrlo je pogrešno smatrati ga analogom „klasičnog dijabetesa“, jer nemaju ništa zajedničko osim imena koje je povezano po značenju vrste šećera.

Karakterizira ga djelomična ili potpuna insuficijencija posebnog hormona ADH (antidiuric, drugo ime - vazopresin), koji zajedno s drugim hormonima, ulazeći u krvotok, pomaže našem tijelu u održavanju i distribuciji tekućine u tijelu uprkos osmotskom pritisku. Pod njegovim utjecajem volumen tekućine neophodne za funkcioniranje ponovo pada u tubule bubrega. Stoga je izuzetno važno za održavanje normalne homeostaze čak i u kritičnim trenucima kada vlaga u tijelu nije dovoljna iz bilo kojeg razloga.

U takvoj izuzetno teškoj situaciji, na primjer, s jakom dehidracijom, signal ulazi u mozak koji regulira rad svih unutarnjih procesa, nakon čega se smanjuje postotak protoka i gubitka tekućine. Jedna od tih „poluga“ je signal za smanjenje izlučivanja mokraće, sline itd.

Zbog toga je glavna razlika između dijabetes insipidusa i dijabetes melitusa u tome što s njim nivo glukoze u krvi ne raste, a glavni simptom je snažan osjećaj žeđi (polidipsija).

Zbog toga je dobio nadimak "bez šećera", u kojem se jasno vidi kršenje reapsorpcije vode (reverzna apsorpcija tekućine) tubula bubrega. U tom se slučaju razvija poliurija (izlučivanje urina tijekom mokrenja) s izuzetno niskom relativnom gustoćom urina.

Dijabetes melitus se javlja prilično oštro u dobi od 25 godina, pa je propisan za kategoriju oboljenja mladih koji podjednako često obolijevaju i muškarci i žene.

Podeljen je u dve podvrste prema prirodi nastanka:

Prvi od njih pripada kategoriji idiopatskog oblika, čiji uzrok nije precizno proučen, ali se svi pripisuju nasljednoj patologiji. To uključuje i djelomičnu disfunkciju sinteze hormona vazopresina ili neurofizina.

Organski tip nastaje zbog bilo koje traumatične ozljede mozga, operacije itd.

  • Bubrežni dijabetes insipidus (PND)

Razlozi (etiologija)

Može postojati prilično puno razloga koji mogu izazvati razvoj ND. Na primjer:

  • akutne i hronične vrste infekcija, neuroinfekcije kao što su: gripa, škrlatna groznica, tifusna groznica, sifilis, postporođajna sepsa
  • tumori
  • žad
  • nefroza
  • amiloidoza
  • hemoblastoze
  • granulomatoza
  • trauma i slučajna i kao rezultat hirurške intervencije (traumatična ozljeda mozga)
  • zračenje terapija
  • vaskularno oštećenje mozga, njegovih odjela

Imajte na umu da se gore navedeno odnosi na oštećenje hipofize ili srodnog nervnog sistema, jer povreda u impulsu prijenosa signala iz organa u mozak i obrnuto također može izazvati ovu bolest.

Međutim, ponekad je kod velikog broja pacijenata nemoguće utvrditi autentične uzroke njegove pojave. U ovom slučaju govorimo o idiopatskom dijabetes insipidusu, a brojni stručnjaci tvrde da je slaba nasljednost.

Iako to još nitko nije dokazao, jer u ovoj situaciji osoba razvija bubrežni dijabetes insipidus u kojem hipotalamički neuroni potpuno gube sposobnost sinteze hormona vazopresina zbog neke navodno genetske abnormalnosti.

Ali koji? Niko se ne usuđuje to reći.

Simptomi i znakovi

Simptomi ove vrste dijabetesa su prilično opsežni. Od glavobolje, do znakova trovanja s očitom dehidracijom, ako pacijent iz ovih ili onih razloga ne pije dovoljno vode. Zbog toga se pored skrininga nužno provode i brojni testovi i daju se odgovarajući testovi.

Sljedeća simptomatska slika je karakteristična za ND:

  • snažna nepodnošljiva žeđ
  • učestalo mokrenje (kao rezultat konzumiranja velike količine vode)
  • povećavajući suhoću kože i sluzokože
  • zatvor
  • ubodi
  • gastritis
  • stanje blizu anoreksije
  • seksualna disfunkcija
  • astenski sindrom
  • gubitak vida
  • povećani unutrašnji pritisak
  • dnevno urin 6 - 15 litara ili više
  • lagani urin niske relativne gustoće
  • nedostatak apetita
  • gubitak kilograma
  • razdražljivost
  • umor
  • smanjenje znojenja
  • kršenje gastrointestinalnog trakta
  • mentalni poremećaji (nesanica, emocionalna neravnoteža)
  • glavobolja

Ako u tom stanju ne pijete vodu, onda se vaše zdravlje drastično pogoršava. Sve to dovodi do činjenice da osoba ima: mučninu, povraćanje, tjelesnu temperaturu raste, povećava se broj srčanih kontrakcija (primjećuje se tahikardija), krv se zgušnjava, kolaps nastaje na pozadini jake dehidracije.

U žena je narušen menstrualni ciklus, kod muškaraca se ispoljavaju problemi sa potencijom, kod djece je zaostajanje i u fizičkom i u seksualnom razvoju.

Dijagnostika i analize

Glavni dijagnostički znakovi pomoću kojih se postavlja preliminarna dijagnoza je jaka nezasitna žeđ u kombinaciji sa oslobađanjem velike količine urina niske relativne gustoće (OD).

PKO ne prelazi pokazatelje od 1.000 do 1.003 jedinica. U ovom je slučaju karakteristična hiperosmolarnost krvne plazme.

Dakle, daju se sljedeći testovi za dijabetes insipidus:

  • opšti test krvi (povećava nivo hemoglobina, belih krvnih zrnaca, crvenih krvnih zrnaca)
  • opšti test urina (aceton test, negativan šećer)
  • biohemijski test krvi (također za hormone), ako se koncentracija natrijuma, renina i klorida poveća, tada dijagnosticiraju nefrogeni dijabetes insipidus
  • test tolerancije na glukozu (za isključenje dijabetesa)
  • uzima se i test sa suhim stadom, uz apstinenciju od unosa vode ili obrnuto sa ispumpavanjem tečnosti
  • test s unošenjem adiurekrina (0,05 g / 3-4 puta dnevno) ili pituitrina (5-10 jedinica s / c 3 puta na dan), nakon čijeg unošenja osjećaj žeđi naglo opada, a poliurija opada s porastom gustoće urina.

Ako je prema rezultatima testa krvi uočeno smanjenje koncentracije hormona ADH, tada postavljaju i dijagnozu insipidus dijabetesa, što odgovara šifri ICD-10 E23.2

Ako postoje sumnje na psihogenu polidipsiju, dijabetes melitus, hiperparatireoidizam, hiperaldosteronizam, kompenzacijsku poliuriju s oštećenjem bubrega, tada je diferencijalna dijagnoza obavezna.

Psihogenu polidipsiju lako je potvrditi ili poništiti ako se provodi test sa suhim jedenjem.Nakon čega, ako pacijent ima sljedeća karakteristična stanja: povećanje gustoće urina na 0,012 i više, smanjenje izlučivanja urina, tada možemo govoriti o psihogenoj polidipsiji.

Uz kompenzacijsku poliuriju i prisustvo oštećenja bubrega, diureza varira od 3 do 4 litre dnevno, dok relativna gustoća urina iznosi od 1.006 do 1.012.

Liječenje i prevencija

Neke vrste dijabetes insipidusa mogu se izlečiti. Ali početni je cilj ukloniti primarne uzroke ND, na primjer:

  • neuroinfekcije, infekcije upotrebom protuupalnih i antibakterijskih lijekova
  • tumori koji se uklanjaju operativnim zahvatima itd.

Počinju provoditi zamjensku terapiju primjenom adiurekrina, adiuretina, pituitrina. Od ostalih lekova i lekova koji se koriste u lečenju dijabetesa insipidusa, može se koristiti i hlorpropamid, ali samo uzimanjem kontrole nivoa glukoze u krvi.

Preparat desmopresina sintetskog porijekla, 1-desamino8, D dostupan je u nekoliko oblika:

  • kapi u nos (1-2 kapi, doza od oko 10-20 mcg 1-2 puta dnevno)
  • u obliku otopine koja se daje ispod kože (5-10 jedinica 2-3 puta dnevno)
  • tablete (doziranje se bira pojedinačno od 1 do 3 tablete dnevno)

Uz centralni dijabetes insipidus (CNI), može se propisati antikonvulzivni lijek finlepsin (tegretol), klofibrat i klorpropamid.

Da bi se povećala sekrecija natrijuma u nefrogenom tipu ND, koriste se diuretici, na primer, hipotiazid 50-100 mg dnevno. Takav tretman zahtijeva posebnu dijetu sa ograničenjem soli i kontrolom kalijuma u serumu.

Liječenje se također provodi s ciljem prevencije atonije mjehura s naknadnom predviđenom hidronefrozom.

Ako ne kontrolirate bolest, posebno u starosti, tada se kao posljedica mogu razviti komplikacije s disfunkcijom središnjeg živčanog sustava u najtežim slučajevima, smrtni ishod.

Dijabetes insipidus - simptomi, liječenje, dijagnoza

Dijabetes insipidus (lat. Diabetes insipidus) - rijetka bolest (3 slučaja na 100 000) koja se javlja kao rezultat nedovoljne proizvodnje antidiuretskog hormona vazopresina kod pacijentapomažući bubrezima da zadrže potrebnu količinu tekućine u tijelu.

Uz dijabetes insipidus, bubrezi kod bolesne osobe počinju izlučivati ​​nenormalno mnogo mokraće. S količinom do jednog i po litra dnevno, oni mogu dati 3 do 30 litara urina! Urin je male gustine, bezbojan je i bez mirisa. Uz to, pacijenta neprestano muči snažna žeđ, uprkos činjenici da mnogo pije.

Analiza mokraće za dijabetes

Pojava dijabetesa povezana je s disbalansom u funkcioniranju endokrinih žlijezda.

Za dijabetes karakterizira poremećeno unošenje glukoze i nedovoljna proizvodnja inzulina, hormona koji utječe na metabolizam u većini tjelesnih tkiva.

Postoji nekoliko metoda kako bismo saznali je li koncentracija šećera u tijelu povećana i postoje li drugi, prateći metabolički poremećaji. Test urina na dijabetes jedna je od takvih metoda.

Glavne vrste dijabetesa

Primarni cilj inzulina je snižavanje glukoze u krvi. Poremećaji povezani sa ovim hormonom određuju razvoj dijabetesa koji je podijeljen na 2 tipa:

  • Bolest tipa 1. Razvija se zbog nedovoljne sekrecije gušterače koja luči hormon koji određuje regulaciju metabolizma ugljikohidrata.
  • Bolest tipa 2. To se događa ako se učinak inzulina na tjelesno tkivo ne dogodi pravilno.

Redovnim pretragom urina na dijabetes može se dijagnosticirati oštećenje bubrega na vrijeme

Za šta se uzima analiza mokraće?

Ovaj postupak je pogodan u sledećim slučajevima:

  • ako postoji simptom koji ukazuje na dijabetes
  • ako je potrebno, kontrolirati tok bolesti,
  • odrediti efikasnost kompleksa za lečenje,
  • kako bi se procijenila funkcija bubrega.

Kako proći urin na analizu

Dva dana prije predložene studije, potrebno je isključiti uporabu lijekova s ​​diuretičkim učinkom. Uklanjanje diuretika preporučuje se dogovoriti s lekarom. Pijenje alkohola treba isključiti dan prije analize. Pola sata prije prolaska na analizu potrebno je provesti duševni mir, eliminirajući fizičku aktivnost.

Analiza glukoze uključuje isporuku jedne porcije urina. Možete samostalno provesti istraživanje koristeći posebne test trake za jednokratnu upotrebu. Uz njihovu pomoć možete utvrditi kako se mijenja urin.

Trake indikatora pomažu prepoznati prisustvo kvara u metabolizmu, kao i učiti o postojećoj patologiji bubrega. Takva analiza traje ne više od 5 minuta i ne zahtijeva posebne vještine. Rezultat se određuje vizualno.

Dovoljno je uporediti boju indikatorskog dijela trake sa skalom ispisanom na ambalaži.

Ovisno o vrsti i svrsi analize, liječnik će reći svakom pacijentu kako tačno prikupiti urin

Šta će analiza reći

Studija vam omogućuje utvrđivanje prisutnosti šećera u urinu. Njegova prisutnost ukazuje na hiperglikemiju u tijelu (visoka koncentracija glukoze u krvi) - simptom dijabetesa.

U urinu zdrave osobe sadržaj glukoze nije značajan i iznosi otprilike 0,06 - 0,083 mmol / L. Provodeći neovisnu analizu pomoću indikatorske trake, mora se imati na umu da do bojenja dolazi ako količina šećera nije manja od 0,1 mmol / l.

Manjak bojenja ukazuje da je koncentracija glukoze u urinu zanemarljiva.

Događa se da je apsorpcija glukoze oštećena u bubrezima. To dovodi do pojave bubrežne glikozurije. U tom se slučaju šećer nalazi u urinu, ali u krvi njegov sadržaj ostaje normalan.

Aceton koji se nalazi u urinu može ukazivati ​​i na dijabetes. Povećavanje koncentracije acetona u krvi povlači za sobom pojavu acetona u urinu. Ova je situacija tipična za bolest tipa 1, kada se glukoza u krvi povisi na razinu od 13,5 do 16,7 mmol po litri.

Jedna od manifestacija dijabetesa je pojava krvi u urinu. To se može dogoditi ako je razvoj bolesti počeo prije više od 15 godina i došlo je do zatajenja bubrega.

Analiza ukupnog proteina omogućava vam prepoznavanje previše intenzivnog izlučivanja proteina mokraćom. Mikroalbuminurija je znak oštećenja bubrežne funkcije kod dijabetesa.

Postoje posebne testne trake pomoću kojih se glukoza, protein ili aceton u urinu mogu otkriti čak i kod kuće

Dijabetes insipidus: šta je okarakterizirano i ko se razboli

Rijetko se razvija dijabetes insipidus. Pacijenti koji pate od ove bolesti imaju neprirodno visoku žeđ.

Da bi je zadovoljila, pacijentkinja mora značajno da poveća dnevni unos vode. Pored toga, bolest je popraćena ispuštanjem velike količine urina iz tijela (2-3 litre u kucanju).

Mokrenje s dijabetesom insipidus može biti učestalo. Bolest se javlja u bilo kojoj dobi i nije ovisna o spolu.

Uz ovu bolest, gustoća urina opada. Da bi se utvrdilo njegovo smanjenje tokom dana, skupljanje urina se događa 8 puta dnevno.

Nažalost, dijabetes se nalazi i kod djece. To se najčešće događa slučajno tijekom ispitivanja urina ili krvi radi otkrivanja bilo koje bolesti.

Bolest tipa 1 je urođena, ali postoji rizik da će ga dobiti u djetinjstvu ili adolescenciji.

Dijabetes ovisan o insulinu (tip 2) može se razviti ne samo kod odraslih, već i kod djece. Ako koncentracija šećera nije na kritičnoj razini koja definira dijabetes, možete utjecati na daljnji razvoj bolesti.U tom se slučaju nivo šećera stabilizira kroz posebnu dijetu koju odabere liječnik.

Vrlo često se dijabetes melitus dijagnosticira slučajno tokom pregleda iz drugog razloga, a općenita analiza urina pomaže u tome

Zaključak

Ispitivanje mokraće na sadržaj šećera je jednostavan, ali informativan postupak. Otkrivanje glukoze u urinu ne znači uvijek dijabetes. Na koncentraciju šećera utječu hrana, fizička aktivnost i emocionalna pozadina. Dijagnozu može postaviti samo liječnik specijalista, imajući u vidu rezultate nekoliko pregleda pacijenta.

Analiza mokraće za dijabetes

Test urina na dijabetes trenutno je uobičajena procedura. Urin kod dijabetesa odražava promjene koje se događaju u unutrašnjem okruženju tijela, uključujući šećernu bolest tipa 1 ili 2. Koristi se opći test urina, ispitivanja urina prema Nechiporenku, dnevni test mokraće, test sa tri čaše.

Koji su pokazatelji i zašto se obično mjere u analizi urina

Najčešća analiza mokraće i određivanje nivoa proteina. Planirano se imenuje jednom u šest mjeseci.

U općoj analizi urina ocjenjuju se:

  • Fizička svojstvaboja, prozirnost, talog, kiselost. Posredno odražava prisustvo nečistoća.
  • Hemijske - kiselost. Posredno odražava promjenu sastava urina.
  • Specifična gravitacija. Odražava bubrežnu funkciju da koncentrira urin (zadržavajući tečnost).
  • Pokazatelji proteina, šećera, acetona. U općenitoj analizi urina, određivanje pokazatelja proteina i šećera prilično je gruba tehnika. Njihov izgled možda nije povezan s dijabetesom (s nepravilnom pripremom spremnika za testiranje, s urogenitalnim bolestima). Ako je uzrok njihovog pojavljivanja kršenje metabolizma ugljikohidrata, onda to govori u prilog njegovom ozbiljnom toku ili pojavi teških komplikacija. Također, indikator acetona obično ukazuje na dekompenzaciju toka dijabetesa.
  • Procjena sedimenta urina pomoću mikroskopske tehnike. Moguće je identificirati istodobnu upalu mokraćnog sustava.

Posebna se pažnja posvećuje utvrđivanju ne samo ukupnog proteina u mokraći, već i pojave male količine toga - mikroalbuminurija.

Moguće je proučiti sadržaj dijastaze. To također ne može biti dio rutinske analize mokraće.

Analiza mokraće prema Nechiporenku ili drugim vrstama testova za dijagnozu dijabetesa melitusa koristi se u liječenju i pregledu u bolnici. Omogućuju vam da preciznije procijenite nivo upale ili stanje bubrega.

Indikacije za

Indikacije za:

  • Prvo su identificirani kršenja metabolizma ugljikohidrata.
  • Rutinsko praćenje stanja i kompenzacija dijabetesa.
  • Znakovi dekompenzacije šećerne bolesti: nekontrolirana kolebanja nivoa glukoze, promjena tjelesne težine, smanjena normalna učinkovitost, tolerancija na vježbanje, promjene razine svijesti i drugi kriteriji.

Općenito, svako može proći testove mokraće po svojoj volji. Trenutno su laboratorijske studije ovog nivoa mnogima prilično dostupne. Ali treba imati na umu da je samo specijalist s dobrim kvalifikacijama sposoban ocijeniti zakonito.

Metodologija

Prije uzimanja testova, nepoželjno je uzimati diuretike (ako je moguće), isključiti upotrebu proizvoda koji mijenjaju boju urina (na primjer, repe). Odlazak jutarnja mokraća (oko 50 ml) u čisto opranu posudu (idealno sterilnu). Tada specijalista laboratorija procjenjuje gore navedene simptome.

Ispitivanje mokraćnih testova pomoću drugih metoda ima svoje karakteristike.

U istraživanju dnevne analize urina procjenjuju se njegov volumen, kvantitativni sadržaj šećera i proteina.Kada se analizira urin prema Nechiporenku i uzorku od tri čaše, broj crvenih krvnih zrnaca i belih krvnih zrnaca po jedinici volumena urina.

Norme i tumačenje pokazatelja

U bolesnika sa šećernom bolešću s kompenziranim i kontroliranim tijekom ili blagim oblikom bolesti, analiza urina trebala bi biti blizu onoj zdrave osobe. Zbog toga, normalne stope analize ne isključuju dijabetes.

Normativni pokazatelji za analizu mokraće:

Ostali pokazatelji

  • MikroalbuminurijaNormalni sadržaj proteina u urinu manji je od 30 mg dnevno. Uz dugotrajni tijek dijabetesa, moguć je razvoj dijabetičke nefropatije. Glavni kriterij je otkrivanje proteina u urinu, počevši od malih količina. Moguće je provesti studiju u općoj analizi urina, ali su potrebne osjetljivije laboratorijske metode. Za ranu dijagnozu oštećenja bubrega kod dijabetesa melitusa mora se otkriti mikroalbuminurija.
  • DijastazaNormalno je da sadržaj dijastaze u urinu iznosi 1-17 U / h. Odrazuje porast enzima pankreasa. Nije tipičan za uobičajeni tijek dijabetesa, ali može se pojačati uz istodobne upale žlijezde.

Šta ako su rezultati ispitivanja loši

Osnovno pravilo za otkrivanje promjena u testovima urina je detaljnije proučavanje njihovog uzroka. Odstupanja od norme omogućuju nam sumnju na promjene, ali rijetko rijetko nedvosmisleno ukazuju na dijagnozu bolesti.

U slučaju da se promjene otkriju slučajno (na primjer, tijekom preventivnih pregleda), potrebno je posavjetovati se s liječnikom opće prakse.

Mogu se propisati dodatni testovi krvi ili urina, ultrazvučni pregled bubrega. Potrebne su i konsultacije s endokrinologom, urologom (ili ginekologom).

Pri potvrđivanju promjena povezanih s dijabetes melitusom potrebno je što prije započeti potpuno i intenzivno liječenje bolesti. Ovo je potrebno za zaustavljanje patoloških procesa i očuvanje rada bubrega što je duže moguće.

Dijabetes insipidus: simptomi, dijagnoza i liječenje

Dijabetes insipidus je kronična bolest hipotalamo-hipofiznog sistema koja se razvija zbog nedostatka u tijelu hormona vazopresina, odnosno antidiuretskog hormona (ADH), čiji su glavni manifestovanja otpuštanje velikih količina mokraće s malom gustoćom. Prevalencija ove patologije je oko 3 slučaja na 100 000 ljudi, a oboje oboje trpe i muškarci i žene u dobi od 20-40 godina. Javlja se kod dece.

Unatoč činjenici da je bolest malo poznata u širokim krugovima, vrlo je važno znati simptome bolesti, jer ako se dijagnosticira na vrijeme, liječenje je uvelike pojednostavljeno.

Vasopresin: efekti i osnove fiziologije

Vasopresin izaziva grč u malim žilama, povećava krvni pritisak, smanjuje osmotski pritisak i diurezu.

Vasopresin, odnosno antidiuretski hormon (ADH), sintetizira se hipotalamičkim ćelijama, odakle se putem supraoptičko-hipofiznog trakta prenosi u zadnju hipofizu (neurohipofiza) i iz njih izlučuje u krvotok.

Njegova sekrecija se povećava u slučaju povećanja osmotske koncentracije krvne plazme i ako iz nekog razloga volumen izvanstanične tekućine postane manji nego što je potrebno. Inaktivacija antidiuretskog hormona javlja se u bubrezima, jetri i mliječnim žlijezdama.

Antidiuretski hormon utiče na mnoge organe i procese koji se u njima odvijaju:

  • bubrezi (povećava se obrnuta apsorpcija vode iz lumena distalnih bubrežnih tubula natrag u krv. Zbog toga se koncentracija urina povećava, njegov volumen postaje manji, povećava se volumen cirkulirajuće krvi, smanjuje se osmolarnost krvi i bilježi se hiponatremija),
  • kardiovaskularni sustav (povećava volumen cirkulirajuće krvi, u većim količinama - povećava vaskularni tonus, povećava periferni otpor, a to dovodi do povećanja krvnog tlaka zbog spazma malih posuda, povećane agregacije trombocita (povećana sklonost njihovom spajanju) hemostatski efekat)
  • središnji živčani sustav (potiče lučenje adrenokortikotropnog hormona (ACTH), uključen je u mehanizme pamćenja i u regulaciju agresivnog ponašanja).

Klasifikacija dijabetes insipidus

Uobičajeno je razlikovati 2 klinička oblika ove bolesti:

  1. Neurogeni dijabetes insipidus (središnji). Razvija se kao rezultat patoloških promjena u živčanom sustavu, posebno u hipotalamusu ili posteriornoj hipofizi. U pravilu, uzrok bolesti u ovom slučaju su operacije za potpuno ili djelomično uklanjanje hipofize, infiltrativna patologija ovog područja (hemohromatoza, sarkoidoza), trauma ili promjene u upalnoj prirodi. U nekim slučajevima neurogeni dijabetes insipidus je idiopatski, određuje se istovremeno u nekoliko članova iste porodice.
  2. Nefrogeni dijabetes insipidus (periferni). Ovaj oblik bolesti posljedica je smanjenja ili potpunog nedostatka osjetljivosti distalnih bubrežnih tubula na biološke učinke vazopresina. To se u pravilu primjećuje u slučaju hronične patologije bubrega (s pijelonefritisom ili na pozadini policistične bolesti bubrega), produženog smanjenja sadržaja kalijuma u krvi i povećanja razine kalcijuma, uz nedovoljan unos proteina - gladovanja proteinima, Sjogrenov sindrom i nekih urođenih nedostataka. U nekim slučajevima bolest je porodične prirode.

Uzroci i mehanizmi dijabetes insipidus

Čimbenici koji predisponiraju razvoj ove patologije su:

  • zarazne bolesti, posebno virusne,
  • tumori mozga (meningiom, kraniofaringingiom),
  • metastaze na područje hipotalamusa karcinoma izvan mozga (obično bronhogeni - potiču iz tkiva bronha i raka dojke),
  • povrede lobanje
  • potres mozga
  • genetska predispozicija.

U slučaju nedovoljne sinteze vazopresina, dolazi do poremećaja reapsorpcije vode u distalnim bubrežnim tubulima, što dovodi do uklanjanja velikih količina tekućine iz tijela, značajnog povećanja osmotskog tlaka krvne plazme, iritacije žednog centra smještenog u hipotalamusu i razvoja polidipsije.

Kliničke manifestacije dijabetes insipidus

Prvi simptomi ove bolesti su stalna žeđ i učestalo pretjerano mokrenje.

Bolest se iznenada pojavljuje, pojavom intenzivne žeđi (polidipsija) i čestim pretjeranim mokrenjem (poliurija): volumen urina proizveden dnevno može doseći 20 litara.

Ova dva simptoma brinu pacijente i danju i noću, prisiljavajući ih da se probude, odlaze u toalet, a zatim ponovo i ponovo piju vodu. Urin dodijeljen pacijentu je lagan, proziran, niske specifične težine.

Zbog stalnog nedostatka sna i smanjenja sadržaja tečnosti u pacijentovom tijelu, zabrinjavaju opća slabost, umor, emocionalna neravnoteža, razdražljivost, suva koža i smanjeno znojenje.

U fazi proširenih kliničkih simptoma primjećuje se sljedeće:

  • nedostatak apetita
  • gubitak kilograma pacijenta,
  • znakovi distenzije i prolapsa u stomaku (jačina u epigastriju, mučnina, bol u stomaku),
  • znakovi bilijarne diskinezije (tup ili grčevit bol u desnom hipohondriju, mučnina, povraćanje, žgaravica, belching, gorak okus u ustima i tako dalje),
  • znakovi iritacije crijeva (natečenost, lutajući grčevi u cijelom trbuhu, nestabilna stolica).

Kada ograničite unos tečnosti, pacijentovo se stanje značajno pogoršava - zabrinuti su zbog intenzivne glavobolje, suvih usta, ubrzanog, ubrzanog otkucaja srca. Krvni pritisak se smanjuje, krv se zgušnjava, što doprinosi razvoju komplikacija, raste tjelesna temperatura, bilježe se mentalni poremećaji, odnosno dehidratacija tijela, razvija se sindrom dehidracije.

Simptomi dijabetes insipidus kod muškaraca su smanjenje seksualnog nagona i potencije.

Simptomi dijabetes insipidus kod žena: menstrualne nepravilnosti do amenoreje, neplodnost povezana s tim, i ako se dogodi trudnoća, postoji povećan rizik od spontanog pobačaja.

Simptomi dijabetesa kod djece izrečeno. U novorođenčadi i male djece stanje ove bolesti je obično teško.

Primjećuje se porast tjelesne temperature, pojavljuje se neobjašnjivo povraćanje, razvijaju se poremećaji živčanog sustava.

U starije djece, sve do adolescencije, simptom dijabetesa insipidusa je pospanost ili enureza.

Svi ostali mogući simptomi povezani s osnovnom bolešću koja je izazvala nedostatak vazopresina u tijelu, kao što su:

  • jake glavobolje (sa tumorima mozga),
  • bol u grudima ili u području mlečnih žlezda (sa karcinomom bronhija i mlečnih žlezda, respektivno),
  • oštećenje vida (ako tumor pritisne na područje odgovorno za vidnu funkciju),
  • povećanje telesne temperature (sa upalnim bolestima mozga) i tako dalje,
  • simptomi insuficijencije hipofize - panhypopituitarism (s organskim oštećenjem regije hipofize).

Prognoza za dijabetes insipidus

Idiopatski dijabetes insipidus adekvatnom nadomjesnom terapijom ne predstavlja prijetnju za život pacijenta, međutim, oporavak ovim oblikom je također nemoguć.

Dijabetes insipidus, koji je nastao na pozadini bilo koje druge bolesti, u nekim slučajevima prolazi spontano nakon uklanjanja uzroka koji ga je uzrokovao.

Pogledajte video: Šećerna bolest - epidemija 21. stoljeća - Mirsad Đugum (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar