Čileanski pregled vina


Čile ne mora uvijek biti taman, dokaz za to je naš vrlo poseban bijeli čili sa niskim udjelom ugljenih hidrata, koji sadrži samo 5,6 grama ugljikohidrata u 100 grama 🙂

Uz puretinu i dobre začine, ispada da je ukusniji i zdraviji. Uz to se vrlo brzo priprema i uvijek uspijeva.

Sastojci

  • 2 glavice luka,
  • 1/2 gomolja celera,
  • 1 žuta kapsula
  • 3 češnja belog luka,
  • 3 luka,
  • 600 g pureće mljevene
  • 500 g kuvanog bijelog pasulja
  • 500 ml pilećih zaliha
  • 100 g grčkog jogurta
  • 1 kašika maslinovog ulja,
  • 1 kašika origana
  • Sok od 1 kašike
  • 1/2 kašike pahuljica čilija
  • 1 kašika kumina (kumin),
  • 1 kašika korijandera
  • Kajenski biber
  • Sol

Ova količina sastojaka je za 4 porcije.

Hranjiva vrijednost

Hranjive vrijednosti su približne i naznačene su na 100 g jela s malo ugljenih hidrata.

kcalkjUgljikohidratiMastiVjeverice
662775,6 g1.4 g8,1 g

Način kuhanja

  1. Operite žute paprike i narežite ih na sitne komade. Zatim ogulite celer i prepolovite na manje kockice. Ogulite luk i isecite na tanke kolutove.
  2. Ogulite luk i češanj luka, sitno ih nasjeckajte na kockice. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i u njemu pržite luk i češnjak dok ne postanu prozirni.
  3. Sada dodajte u tavu i na njoj pržite mljevenu puretinu. Ako nema mljevenja, možete uzeti šnicle, sitno je nasjeckati, a zatim usitniti u pećnici za hranu. Sa mlinom za meso to će biti još lakše.
  4. Mljeveno meso popržite u pilećem bujonu, dodajte narezani celer i kriške papra. Začinite bijeli čili sa začinima: kumin, korijander, origano i pahuljice čilija.
  5. Ako koristite konzervirani bijeli pasulj, natočite vodu iz njega i stavite ga u tavu da se zagrijava. Naravno da ga možete i sami skuhati, samo prokuhajte u takvoj količini da dobijete oko 500 g kuvanog bijelog pasulja, pa dodajte čiliju.
  6. Začinite lukom i umiješajte sok. Začinite solju i kajenskom paprikom.

Poslužite sa kašikom grčkog jogurta. Dobar apetit.

Ocjena najboljih vina

Najbolje čileansko vino može se naći među slijedećim sortama koje su od poznatog kritičara R. Parkera dobile maksimalnu ocjenu na skali od 100 bodova:

  • Sena 2013 - suvo crvena, ima ljubičasto-crvenu boju, arome voća, ribizle sa primjesama vanilije, začina i minerala, sastav: Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Carmener, Malbec, Merlot,
  • Rezervat Don Maximiana Osnivača 2014 - proizveden u Aconcagua, jačine 14%, crne je i rubin boje, arome kupina, smokava, šljive sa primjesama trnjače i paprike,
  • Arboleda Cabernet sauvignon 2015 - sadrži 90% kaberne sauvignona, 5% kaberneta franka i sire, jarko crvene boje s aromama suve šljive, ribizle, masline, dima i slatkog slatkog luka,
  • Carmenere 2015 - od grožđa Carmenere, ima boju boje boje, mirise na sušene bobice, voće, začine i latice ruže,
  • Arboleda Sauvignon Blanc 2015 - suho bijelo vino, sorta Sauvignon Blanc, jačine 13,5%, sa zlatnom bojom i aromama agruma, ananasa, ogrozda, dunje i morskog povjetara.

Posljednjih godina mnoge vinarije koje proizvode bijelu i čileansu proizvode zanimljive sorte i marke u srednjem i visokom cjenovnom segmentu, obraćajući više pažnje na njihovu kvalitetu i starenje.

Sauvignon Blanc

Svijetle, travnate i prozračne: većina najboljih čileanskih sauvignona Blanc uzgaja se u primorskim dolinama Kazablanke i Lejde. Ove regije puše hladni okeanski vetri koji grožđu održavaju svježim ukusu dok sazrijeva na toplom suncu.

Ako volite živahni sauvignonski blanc s Novog Zelanda, probajte Anako ENKO iz 2012. godine. Ovo je čileansko vino, čija je boca 11 dolara, izvorno je iz doline Leida. Čaša odiše aromama peršuna, jalapenosa i grejpa. Svijeta kiselost čini izvrstan par za jela za koja je potreban sok od limuna - bolje je probati s morskim plodovima.

Vinske regije Čilea

Dolazak Portugala u Južnu Ameriku obilježen je ne samo razvojem teritorija, već i kvalitetnim dovedenim sadnicama grožđa. Čileanska vina bila su posebno poznata krajem 19. stoljeća, kada su svi vinogradi Starog svijeta bili teško pogođeni filokserskom bolešću, koja je uništila većinu nasada.

U zemlju su počeli dolaziti stručnjaci iz Evrope u potrazi za novim teritorijama za uzgoj grožđa, donoseći same biljke i veliko znanje o proizvodnji dobrog alkoholnog pića.

Čile je mali: zemlja zauzima uski i dugački dio obale dimenzija 180 do 4300 km, koji se proteže između planina Anda i Tihog okeana. Lokalna klima pokazala se povoljnom za čileansko grožđe, a sve klasične francuske sorte dobro su se ukorijenile, što je omogućilo uspostavljanje proizvodnje visokokvalitetnih vinskih marki.

U Čileu postoje 4 regije, podijeljene na podregije ili doline.

Coquimbo - najsjevernija, poznata je po sorti Sira, iz koje se dobijaju lagana i ugodna voćna vina. Ima nekoliko dolina:

  1. Elki je najsjeverniji i najsušniji teren, okružen stijenama kroz koje proviruju hladni okeanski vjetrovi. Ovde se uzgajaju poznate sorte (Syrah i Sauvignon Blanc, Cabernet, Carmener itd.).
  2. Limari - smješten na rubu pustinje, bogat starim i modernim vinogradima, lokalne sorte odlikuju se svježinom i mineralnošću: Chardonnay, Syrah, Sauvignon Blanc.
  3. Chopoa - nasadi su smješteni među stijenama.

Regija Aconcagua - ima vruću i suhu klimu, koja pogoduje uzgoju grožđa Carmenere, podijeljenog u doline:

  1. Aconcagua. Ime je dobio po planinskom vrhu, čiji glečeri, kada se odmrzavaju, „dostavljaju“ vlagu u vinograde koji se sastoje od bijelih sorti (Sauvignon, Syrah, Carmener, itd.).
  2. Casablanca i San Antonio, na koje konstantno utječe hladna okeanska klima. Glavne sorte: Merlot, Chardonnay, Pinot Noir, Syrah i druge.

Region Centralne Doline smatra se srcem čileanske proizvodnje vina, podijeljenu na podregije:

  1. Milo. Poznato je po crvenim vinima, sirovine za koje se uzgajaju u konfliktnim klimama (vrući dani, hladne noći), a zastupljene su sortama Syrah i Cabernet Sauvignon.
  2. Cachapoal Valley. Podijeljen je u 2 područja: sjeverna (crvene sorte caberneta) i alta (karmener).
  3. Kuriko. Od crnih i bijelih čileskih vina proizvodi se od sorti: Cabernet, Carmenere, Syrah, Sauvignon Blanc.
  4. Maule Valley. Sadi sa starim vinogradima: Carmenere, Malbec, Cabernet Franc.

Južne regije poznate su po modernijim i inovativnijim sortama pića, sastoje se od doline Itata, Bio Bio, Maleko (Chardonnay).

Jedan pogled na kartu Čilea dovoljan je da se zemljopis zemlje zaista učini jedinstvenim. Ako će trebati tjedan dana vožnje zemljom sa sjevera na jug, tada se njen najširi dio od istoka prema zapadu može pregledati za nekoliko sati. Andi razdvajaju zemlju od Argentine, čija se čuvena vinska regija Mendoza nalazi na samo nekoliko stotina kilometara istočno od glavnog grada Čilea, Santijaga.

Iako je zemlja prilično uska od istoka prema zapadu, neke vinske etikete preciziraju točno gdje se nalazi vinograd: Costa - nedaleko od obale, Andes - u blizini planina, i Entre Cordilleras - između njih.

Sada pogledajmo glavne sorte grožđa koje se mogu naći u čileanskom vinu.

Čileanska klasifikacija vina

Tokom protekle decenije u Rusiji i evropskim zemljama održano je mnogo izložbi i degustacija, koje su demonstrirale čileanska vina, koja su pomogla poboljšati njihov imidž i popularnost među gurmanima.

Razvrstavanje čileanskih vina temelji se na konceptu Varietal (vinos varietales), koji uključuje proizvodnju grožđa 1. razreda (najčešće to znači da imamo svježe i aromatično mlado piće). Preostale klase su rezervna vina, koja se duže vrijeme odmicavaju u hrastovim bačvama (4-5 godina), te Gran Reserve (6 ili više godina).

Prema kriteriju kvalitete i teritoriji vinograda, čileanska su vina podijeljena u 3 kategorije:

  1. Vinos de Mesa - stolne vrste bez navođenja godine žetve, sorte i regije porijekla.
  2. Vinos sin Denomination de Origen - na etiketi se nalaze podaci o sorti i proizvođaču, godini sakupljanja, regija nije kontrolirana.
  3. Vinos con Denomination de Origen - mjesto je koje se uzgaja grožđe, njegova sorta i berba.

Vinari u dolini Maule imaju pravu riznicu - drevne vinograde sorte Carignan, koji tek danas počinju obraćati pažnju. Vinove loze Carignan posađene su nakon razornog zemljotresa 1939. godine, koji je oduzeo lokalnim uzgajivačima većinu njihovih zasada.

Sorta je dobro ukorijenila suhu toplu klimu doline Maule, koja se ne razlikuje previše od uslova u južnoj Francuskoj ili Španiji, gdje se grožđe naziva Masuelo i Carignana. Ove stare vinove loze omogućuju proizvodnju taninskog, visoko kiselog čileanskog crvenog suhog vina u kojem se miris svježih malina i trešanja miješa sa zemljanim i cedrovim notama.

Možete naići i na boce s oznakom Vigno na etiketi. To znači Vignadores de Carignan, grupa proizvođača u dolini Maule, koja nudi vino iz vinograda starih najmanje 30 godina i koji se uzgajaju na suhi način, odnosno bez navodnjavanja. Na primjer, možete razlikovati Vigno Carignan iz 2010. godine iz doline Maule, proizvedenu u vinariji Garcia + Schwaderer, po cijeni od 40 dolara po boci. Okusi kupine i papra kombiniraju se sa značajnim taninom i velikom kiselošću, što ih čini fantastičnim pratiteljima masnih odrezaka. Ostali proizvođači koje vrijedi potražiti su Gillmore i Vine Co. Garaža.

Proizvodni regioni

Kao što je već spomenuto, zemlja ima neobičnu lokaciju. Širina od okeana do planina iznosi svega 500 km. A duljina od sjevera do juga iznosi 6,5 tisuća kilometara.

Čitav teritorij podijeljen je u 5 glavnih regija proizvodnje vina:

  • Centralna regija.
  • Južna teritorija.
  • Coquimbo
  • Atacama
  • Aconcagua.

Oni zauzvrat uključuju manja područja.

Centralna regija

Najveća regija. Ovdje je koncentriran najveći broj poljoprivrednih gospodarstava. Na teritoriji se uzgajaju crvene sorte - Merlot, Shiraz, Alicante, Carmenere.

Sadrži glavna područja u kojima je mikroklima različita. Ukus i karakter pića takođe imaju razlike.

Zone centralne regije:

Najbolja vina centralne regije:

Casillero del Diablo - suho crno vino iz doline Maipo. Od 100% Carmenere, jačina pića je 13,5 stepeni.

Tamnocrvena, rubin boja. Aroma čokolade i kafe, sa notama ribizle, bibera. Okus voća, s dugim i trnovitim završetkom.

Odlično se slaže sa sirevima, orasima.

Luis Felipe Edwards - suvo crveno iz zone Kolchagua. Sorte Shiraz i Alicante, sadržaj alkohola - 13%.

Tamnocrvena boja sa nijansama ljubičaste. Aroma hrasta s kombinacijom crvene paprike i čokolade. Zasićen i svijetao ukus sa gustim finišom.

Poslužuje se uz meso kuhano na otvorenoj vatri. A takođe se mogu poslužiti i sa jelima od tjestenine.

Južni teritorij

Čile se uglavnom proizvode bijela vina. Stvoreni su muškatni orasi. Sorte - muškat iz Aleksandrije, šardone, pinot noir, sauvignon blanc.

Zone južne regije:

Najbolja vina južne teritorije:

Cono Sur - suho bijelo vino porijeklom iz bio-bio doline. Od sorte Gewurztraminer tvrđava je 13 stepeni.

Boja je zlatna, pretvara se u žutu. Aroma zrelih agruma i bijelih ruža. Voćni okus s blagom kiselošću.

Najprikladnije za jela kineske, japanske, vijetnamske kuhinje. Odlično se slaže sa slatkim i kiselim akordima.

Veranda Oda Syrah - suvo crvena iz doline Bio Bio. Syrah ocjena, 14,5%.

Crvena zasićena boja. Aroma bobica, kupina, trešanja. Bogat i zreo ukus s vrlo dugim finišom.

Ovo vino može ići sa većinom jela od svinjetine, govedine, janjetine.

Region u kojem se stvaraju crvena vina Čilea, poluslatko vino. Kiše je malo.

San Pedro, "Kankana del Elqui" - suho crno vino iz doline Elki, sorta Syrah, 14,5 stepeni.

Ljubičasta crvena boja. Aroma duvana, bobica, cimeta. Duga voćna aroma s kiselkastom notom.

Najprikladnije za prženo meso i jela od divljači. Odlično se slaže i sa sirevima.

Dolina Elqui "Castillo de Molina" - suvo bijelo iz doline Elke. Sauvignon Blanc, 13% alkohola.

Žuta s nijansama zelene. Svježa i živahna aroma jagode, limunove kore i vanilije. Ima ukus grejpa sa kiselim sastojkom. Dug, prodoran završetak.

Ide dobro kao aperitiv. Pogodno za ribu i bijelo meso.

Iz istorije

Španjolci su savladali današnji teritorij Čilea početkom 16. vijeka, čineći ih njihovom kolonijom. Ovo se vrijeme smatra početkom u povijesti čileanskog vinarstva. Španci su bili prvi koji su donijeli sadnice grožđa.

Mještani i posjetioci španjolskih imigranata ocijenili su lokalnu klimu i tlo vrlo povoljnim za uzgoj grožđa. Tako je započeo i prvi procvat plantaža jagodičastog voća i proizvodnja alkohola iz njega.

No, španski vladari nisu ustupili mjesto snažnom razvoju i presekli su cijelu industriju. Vlasti su uvele veliki porez na uzgoj grožđa u koloniji. A postojala je i zabrana izvoza vina.

Kolonizator je lokalima nametnuo svoje piće i pokušavao na sve moguće načine da ih ovdje proda. No, Čileanci su na svaki način ignorirali Španjolce i potajno proizveli svoje. Mnogi su uspjeli prodati robu u susjednim pokrajinama - Peruu, Espiritu.

Do 18. stoljeća u Čileu se proizvodilo nekvalitetno poluslatko i slatko fermentirano vino. Začudo, industrija se spasila zahvaljujući ukupnoj invaziji insekata (filoksera) u Europu.

Bogati vinari iz Francuske, Italije, Njemačke tražili su načine da sačuvaju svoj posao. Tako su poznate evropske sorte grožđa uvezene u Južnu Ameriku:

Čile je uspio oživjeti industriju i udahnuti joj novi život. Ali još uvijek nije uspio ući na međunarodno tržište. Za to je bilo nekoliko razloga - nestabilna domaća politička situacija, zaostalost tehnologije i udaljenost od Starog svijeta.

Krajem 20. stoljeća u 80-ima. tijekom godina, čileanska vlada preuzela je potpunu kontrolu vinarstva. Od tada su uloženi milioni dolara.

Pojavile su se mnoge tehnološke farme i razvoj je napredovao. Zahvaljujući mladoj historiji i fazi razvoja, vinari piće mogu prodavati jeftinije nego u Europi. Istovremeno, ukus i kvaliteta praktički nisu lošiji.

Ostala dobra vina

Najsjevernije područje Coquimba poznatije je po piscosu nego dobrom vinu. No, neki lokalni proizvođači prave izvrsno piće od grožđa, koje se nekada smatralo pogodnim samo za destilaciju. Vrijedno je isprobati Pedra Jimeneza iz 2014. iz vinarije Mayu (13 dolara) iz doline Elki. Idealan je za ljetni izlet pun prodora vapna i mirisa bijelog grejpa - ništa poput slatkih viskoznih španskih vina proizvedenih od ovog grožđa.

Spremni za nastavak? Jedan od najboljih je sovinjon gris proizveden u Casa Silvi, usjev iz 2012. (16 dolara po boci) iz Kolčagua. Ovo grožđe raslo je na vinovoj lozi posađenoj 1912. godine, što je podsjetnik da Čile nije pridošlica kada je riječ o vinu. Ime grožđa možda nije poznato, ali vino je ukusno, bogate teksture i okusa breskve-meda, što ga stavlja u rang sa pinot grisom iz Oregona, a ne sa srednjeviranim sauvignonom blankom. Ima uravnoteženu kremastu teksturu i svježinu. Serviraju se s mesom na pikniku ili u velikom tanjuru od prženih lončića.

Kako se pije čileanska vina

Postoje suptilnosti, a prvo od njih su jela.No kako će piće iz Čilea gotovo sigurno biti mlado, prije svega ga pustite da diše - koristite ga. I sipajte je nakon toga, i to čašom sa širokim vratima.

Sjećate se kako su ova mirisna vina: da su crvena suha, da su bijela poluslatka čileanska umotana u mirise. Dakle, potreban vam je spremnik pogodnog oblika koji može u potpunosti otkriti bogat buket i ne izgubiti nijednu notu. Bit će to samo široka čaša (možete uzeti vagon), napola napunjena, do maksimalno 2/3.

Zapamtite, ovaj se alkohol ne može posebno zagrijati ili ozbiljno hladiti, jer će u suprotnom nestati sva sočnost njegovog ukusa. Zbog toga pri posluživanju temperatura bijelog vina treba biti na razini 8-9 ° C, ružičasta - dostići 10-11 ° C, crvena - ne prelaziti 12-13 ° C.

Tada možete osjetiti svaku voćno-bobičastu notu na svom jeziku, pogotovo ako ne pijete, ali okusite, zamišljeno ispijajući svaki gutljaj i praveći pauze prema trenutku.

Popularne sorte

Najpoznatija i najpopularnija čileanska crna vina:

  • Cabernet sauvignon - lider u vinogradarskom području, klasično piće s buketom čistog okusa (zelena paprika, cedar, crna ribizla, eukaliptus i nana)
  • Carmener - stara sorta koja je u Europi umrla krajem 19. vijeka od posljedica bolesti, smatra se posjetnicom Čilea,
  • Merlot - bogat aromama trešnje, ribizle, šljive, blagog je ukusa,
  • Syrah (Shiraz) - predstavljeno tamno crvenim vinom sa aromom kupina i začina,
  • Pinot noir je crvena sorta, u njegovom buketu nalaze se mirisi maline, trešnje, ljubičice, ruže i drugo.

Predstavljene su bijele sorte:

  • Sauvignon Blanc i Ver - napravljeni od grožđa uzgojenog u hladnim dolinama, imaju aromu „livade“ i aromu citrusa,
  • Chardonnay - klasično piće voćno-cvjetne arome (jabuka, šljiva itd.), Koristi se za proizvodnju vrhunskih suhih vina i mješavina šampanjca,
  • Riesling, Viognier - mirisne sorte čiji su vinogradi aktivno rasprostranjeni u hladnim predjelima.

Čileanska rosé vina su svestrana i pogodna za bilo koji desert. Uključuju mješavine nekoliko sorti grožđa: Cabernet Sauvignon, Syrah, Malbec, Merlot, itd.

Kušanje karakteristika čileanskih vina

Prije razmatranja ukusa, boje i arome, zabilježimo dvije ključne povijesne činjenice. Prvo: kolonizacija, jer se zahvaljujući njemu u Čileu počele uzgajati španske sorte - muskat, molar, albillo i torontel.

Drugo: panevropska epidemija filoksere u 19. stoljeću, nakon koje su Francuzi premjestili u Južnu Ameriku s tada klasičnim cabernet-sauvignonom, Malbekom, merlotom i Nijemcima svojim rizlingom.

I na zemljama Patagonije vinara je pronašla druge klimatske uvjete - prilično povoljne, ali uvjetovane određenom specifičnošću organoleptičkih svojstava. Koji? Sad razmislite.

Čileanska vina obično nisu tako taninska kao njihovi europski pandan. Pored toga, njihov karakteristični sortni ukus je manje izražen nego onaj kod pića iz Starog svijeta. A buket remek-djela Patagonije nešto je jednostavniji, ali sočniji (što dijelom i dolazi zbog mladosti), pa imaju i svoje obožavatelje.

  • Crvene, čak i suhe, najsvjetliji su lokalni predstavnici bogatog začinjenog i slatkog ukusa, postignutog maceracijom. Nakon gutljaja dugo se osete, otkrivaju vaniliju, šljive, slatki slatkiš.
  • Bijeli imaju relativno bogat i složen ukus, u kojem ulogu prve violine obično igraju zelene jabuke, sočne grejpfrut. Intrigantna crna ribizla ili nježna breskva djeluju kao pozadinske note. Zalogaj je takođe prisutan, iako prozračan, ali dojmove uravnotežuje slatkoćom vanilije i šlagom začina.
  • Čile rosé vina impresioniraju snagom izraženih jagoda i stoga su idealna za ljubitelje jagoda i pića u piću. Tamo se nalazi vlak nota sočnog voća - pokušajte ga uhvatiti, jer je okus poslije najlakšeg.

Sve sorte odlikuje određena masnoća strukture, tako da je gotovo svako piće iz Patagonije barem malo, ali nejasno, iako to ne pokvari. Prijatni vizualni dojam nastaje upravo zbog boje, koja za bijela vina počinje blijedom slamom, laganim zelenkastim iskricama, a završava bogatom zlatnom. Usput, vrlo popularna marka Sunrise ima „pričajuće“ ime upravo zbog sunčanog sjaja pune tijela.

Boja ruže počinje blijedo ružičasta, prelazi u jagoda-malina (glavna grupa) i dopire do cigle. Možda je prisutna neprozirnost svjetlosti, glavna stvar je da se piće uvijek lijepo igra u čaši, posebno na svjetlu. Ali paleta crvene se mijenja od svijetle jagode-rubin do duboke trešnje, gotovo čokoladno-crne.

Znate li? Posebnu nišu zauzima čuveni mješani rezervat Aliven. Činjenica je da je ljubičasta i zato izgleda vrlo impresivno u čaši. Takva originalna boja daje kombinaciju 40% i 60% Cabernet sauvignona.

Ova aroma je karta vina iz Čilea. Vrlo su mirisne, odlikuje ih zaista dubok i raznolik buket. Zbog toga je dah sa stankom prije svakog gutljaja obavezan.

Procijenite koliko je bogat i uravnotežen miris vina: suha bijela ili poluslatka iz Čilea nužno otkriva aromu bilja i voća. Začinjeni darovi livade i polja isprepliću se s notama zelene jabuke, breskve, grejpa. U vozu - vanilija sa crnom ribizlom - i tiho i izražajno.

Potpuno uživajte u bobičastom bogatstvu crvenih čileanskih vina: osjetite pozadinu kupina, šljiva, trešanja. Note crne ribizle nevjerovatno zasjenjuju ovo bogatstvo. Počastite se začinjenom šarmeru začina, slatkišu, plemenitoj adstiniranosti duhana i kako miris nastavlja trendove zadate ukusom. Bit ćete ugodno iznenađeni nježnošću arome ruže u kojoj maline, jagode i trešnje stvaraju očaravajući tandem s cvjetnim nijansama. Ne želim se čak ni odvojiti od tako elegantnog buketa.

Značajke čileanskog vinarstva

Uvjeti u zemlji smatraju se "rajem za grožđe": puno sunca, pogodno tlo i klima, planinski i brdovit teren. Plantaže sa svih strana zaštićene su prirodnim barijerama: planine pomažu u sprječavanju prodora bolesti i štetočina (uključujući filokseru), sa zapada je Tihi okean, pustinja Atacama na sjeveru i Patagonija na jugu.

U Čileu je berba grožđa velika, a radna snaga za branje voća mnogo je jeftinija nego u Europi. Prije toga, zrenje pića odvijalo se u bačvama čileanske bukve, uobičajene vrste drveća u zemlji.

Čile je vinarstvo gotovo 100 godina bilo izolirano od svjetskog tržišta, ali redovno je dobavljalo dobra vina, od kojih je Vinifera bila najpopularnija. Nakon demokratizacije upravljanja u državi, došlo je do snažnog naleta aktivnosti, što je omogućilo domaćoj proizvodnji vina da uđe na svjetsko tržište.

Postepeno, uvedene su nove tehnologije navodnjavanja: uvedeno je kapljično navodnjavanje i navodnjavanje na licu mjesta, hrastove bačve počele su se dovoziti iz inozemstva kako bi se držale sirovine. Cijene zemljišta u zemlji su prilično niske, što je pogodovalo brzom širenju sadnje grožđa.

Čileansko bijelo vino stolnih sorti chardonnay i sauvignon blanc smatra se najpopularnijim u zemlji, koje odlikuje karakterističan svjež, sunčan ukus i tropska aroma.

Klasifikacija vina u Čileu

Od 1995. postoji klasifikacija koja čileanska vina dijeli na sljedeće kategorije:

  • Vinos de Mesa - stolno vino (regija podrijetla, sorte grožđa i millesim nisu naznačeni)
  • Vinos sin Denominacija podrijetla - vina s sortama grožđa i godina berbe (regija proizvodnje nije kontrolirana)
  • Vinos con Denominacija podrijetla - vina s kontrolom mjesta podrijetla, s oznakom sorti grožđa, berbe

Prema zakonu, podaci na etiketi o sortama grožđa, područjima porijekla i miljea moraju odgovarati najmanje 75%. Osim toga, prema čileanskim zakonima, natpisi Reserva, Reserva Especial, Gran Reserva nisu garancija za starenje vina.

Značajke vina u Čileu

  • Zemlja je u top 10 svjetskih proizvođača
  • Izvrsna vrijednost za novac vina
  • Vina iz svih regija Čilea, pustinja Atacama i podnožje Anda
  • Na prodaju bijela, ružičasta, crvena, tiha i blistava iz Čilea

Pre samo 20–30 godina, čileanska vinska regija bila je „početnik“. Danas je ta zemlja jedan od najvećih svjetskih vinara, što značajno istiskuje proizvođače Starog svijeta. Izvoz čileanskih vina povećao se više od 20 puta od početka 90-ih godina prošlog stoljeća. U čemu je tajna tako brzog rasta? Odgovor je jednostavan: potrošačima se dobro vino nudilo po niskoj cijeni. Sve najpopularnije sorte - Carmenere, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gewurztraminer - proizvode se u Čileu. Ova su vina izvrsnog kvaliteta, dok ih možete kupiti za relativno malo novca.

Osnove vinarstva u Čileu Španjolci su položili sredinom 16. vijeka. Prvo čileansko vino bilo je prilično primitivno: za slatkoću mu je dodan kuhan grožđani sok i koristilo se uglavnom za vjerske obrede. Od početka 19. stoljeća u zemlju su se uvozile vinove loze, popularne u Europi, radi uzgoja: cabernet sauvignon, sauvignon blanc, merlot, karmenere itd. To je dalo značajan poticaj razvoju kulturnog vinarstva.

Prvi porast svjetske popularnosti čileanskog vina doživio je zbog epidemije filoksere, koja je znatno potkopala vinograde Starog svijeta krajem 19. stoljeća. Čileova izolirana lokacija i tla bogata bakrom štitili su lokalne loze od bolesti. Svjetski izvoz vina rastao je, što je vladi dalo izgovor da razviju „rudnik zlata“ naglim povećanjem poreza za vinsku industriju. Kao rezultat toga, većina vinara smanjila je svoje aktivnosti. Situaciju su spasili strani investitori i nadležna javna politika.

Značajke klime postale su ključna za visokokvalitetna čileanska vina. Zemlja je protezala dugu usku traku od sjevera prema jugu. Na sjeveru je pustinja Atacama, na zapadu - Tihi okean i obalna brda, na istoku - visoki Andi. Sve to tvori jedinstveni teroir, plodnu prirodnu bazu za proizvodnju različitih svijetlih vina bistrog, otvorenog karaktera i voćne eksplozije u ukusu.

Danas se u Čileu razlikuje 5 vinorodnih područja: Atacama, Coquimbo, Aconcagua, Centralna regija Valle del Sur, od kojih je svaka poznata po određenim vrstama vina.

U suhom Atacami uzgajaju se uglavnom stolne sorte grožđa. Cabernet sauvignon, merlot i chardonnay vina uspješno se proizvode na najsjevernijoj i najbližoj ekvatora regiji Coquimbo. Aconcagua je poznata po crnim vinima Cabernet Sauvignon, Syrah, Cabernet Franc, Merlot, Sangiovese i Zinfandel. Blizina oceana i hladnija klima podregije Aconcagua, Casablanca, pružaju pogodne uslove za zrenje chardonnay-a (80% vinograda), kao i merlot, pinot noir, sauvignon blanc.

Najstarija i najpoznatija vinska regija u Čileu, Central Central Valle (regije Rapel, Maipo, Maule i Curico) idealno je mjesto za proizvodnju Cabernet Sauvignona, vodeće čileanske sorte za vinarstvo, kao i Merlot i Carmenere. Na hladnom jugu, u dolini Regija del Sur, koja je u klimatskim uslovima bliska Francuskoj, uzgajaju Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir.

Čileanska vina nisu strogo klasificirana. Obično ih proizvođači dijele prema dobi: Kurant (do godinu dana), Speral (2-3 godine), Rezervni (4-5 godina), Gran Vino (6 ili više godina). Od 2011. godine uvedena je alternativna klasifikacija čileanskih vina, ovisno o klimatskoj zoni uzgoja grožđa. Vina s obale koja odlikuje više kiselosti i voćnosti su Costa, izbalansirana vina iz vinograda između planinskih vrhova - Entre Cordilleras. Najistaknutija, elegantna i najbolje strukturirana su vina Andasa proizvedena od grožđa koje dozrijeva u Andskim planinama.

Priča

Kao što je istoričar José de Acosta istakao, riječ "Čile"U Quechua je značilo"hladno"Ili"granica". Po drugoj verziji tako se zvala glavna dolina u Čileu.

Posebno treba primetiti gramatički rod naziva „Čile“. Ako se misli na državu, riječ Čile je od sekundarne vrste. Ako se misli na zemlju ("Čile se proteže uskom trakom duž pacifičke obale Južne Amerike ..."), onda - ženska.

Priča

Istorija Čilea počinje naseljavanjem regije prije otprilike 13 000 godina.

Recept:

Izrežite piletinu na male komade.

U loncu na jakoj vatri ugrijte 2 kašike. biljno ulje. U 2-3 poziva, miješajući, pržite piletinu do zlatno smeđe boje, oko 5 minuta po šarži. Prelazimo na tanjir.

Paprike, beli luk i luk stavite u blender.

Sjeckamo ne baš sitno.

Smanjite na srednje jakoj vatri ispod tepsije. Staviti nasjeckanu papriku i luk u masu i pržiti, miješajući, 3-4 minuta. Dodajte zir i pržite, mešajući 1 minutu. Ubacite brašno i pržite, mešajući, još 1 minut.

Postepeno, stalno miješajući, sipajte u čorbu i dovedite do ključanja. So ukus.

U pirjač stavite piletinu i pasulj.

Pustite pod poklopcem na umjerenoj vatri 10 minuta.

Poslužite s pire krompirom. Po želji pospite naribanim sirom.

Čile Regije

Zbog jedinstvenog geografskog položaja, zemlju karakteriše ogromna raznolikost prirode i vrsta tla. Zemlja je podijeljena na više desetaka vinogradarskih regija, od kojih su sjeverne suhe i vruće, a južne vlažne i hladne.

Na sjeveru Čilea su Dolina Elki, Dolina Limari i Dolina Choapa. Elki je najsjevernija regija sa obiljem sunčanih dana. Ovdje su vinogradi smješteni na nadmorskoj visini od 2 km. Karakteristične sorte: Syrah, Sauvignon Blanc, Carmenere, Cabernet Sauvignon.

Limari je takođe vrlo suv. Zbog slabe kiše vinari ovdje moraju koristiti sustav za navodnjavanje kapanjem. Glavne sorte: Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc.

Dolina Choapa nalazi se na najužem mjestu zemlje, gdje su Andi i obalna zona gotovo jedno. Ovdje vinogradi rastu na kamenju s niskom produktivnošću. Glavne sorte su Syrah i Cabernet Sauvignon.


U ovom dijelu su tri vinske regije - Dolina Aconcagua, Dolina Casablanca i Dolina San Antonija. Dolina Aconcagua nalazi se u podnožju čuvenog istoimenog vrha, inferiornog samo visine Himalaje. U primorskom dijelu se uglavnom proizvode bijela vina, u dubinama doline - crvena vina. Tla koja preovlađuju ovde su peščana i granitna glina. Glavna značajka regije su ogromna područja za koja se u poljoprivredi koriste organske i biodinamičke metode. Pored toga, dolina je poznata i po tome što je upravo prvi put u zemlji uzgajala sortu grožđa syra. Ostale tipične sorte za Aconcagua: Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot, Carmenere.

Kazablanku karakterišu jutarnja magla i prilično hladna temperatura, pogodna za uzgoj "sjevernih" sorti grožđa. Vinari su to područje počeli razvijati početkom devedesetih. Od tada se ovdje proizvode izvrsni uzorci od sauvignona blanca, chardonnaya, pinota noira, viognenije, rizlinga, pinota grisa.

Dolina San Antonija mlado je obalno područje snažnog okeanskog uticaja i hladne klime. Regija je poznata po mineralnim bijelim i začinjenim crvenim vinima. Jedna od najboljih vinogradarskih zona San Antonija je dolina Leida. Ovdje se uzgajaju sorte poput sauvignona blanka, šardoneja, pinota noira, syraha.

U Atacami poznata proizvođača poput Arbolede, Vina Sena, Errazuriz, Vina Maipo proizvode vina.


Central Valley

Ovaj dio uključuje nekoliko provincija-dolina koje proizvode vinograde: Maipo, Rapel, Curiko i Maule.Dolinu Maipo odlikuju razni prirodni pejzaži - postoje planine i široko polje za uzgoj grožđa. Polovinu svih lokalnih vinograda (oko 10 680 ha) zauzima Cabernet Sauvignon. Najprikladniji teroir za ovu sortu je Alto Maipo. U regiji se uzgajaju i Merlot, Carmenere, Cabernet Franc, Sauvignon Blanc.

Dolina Rapela podijeljena je u dvije ključne vinogradarske zone - Kachapol i Kolchagua. Obje regije imaju mediteransku klimu. U Kačapolu proizvode uglavnom visokokvalitetna vina od caberneta i karmenere. Colchagua je smještena na 180 km od Santiaga i poznata je po tome što proizvodi neka od najboljih crvenih čileanskih vina. Glavne sorte regije: Cabernet Sauvignon, Carmenere, Merlot, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Malbec.

Povijest vinarstva u Curiku počela je u 19. stoljeću. Od tada se tamo uzgaja više od 30 europskih sorti grožđa. U regiji je sačuvan veliki broj vinograda sovignona, koji su prethodno pogrešno smatrali sauvignon blanc. U Curicu su česti i kaberne sovinjon, merlot, šardone, karmenere.

Dolinu Maule karakteriziraju povoljni klimatski uvjeti za vinogradarstvo. Ovo je jedno od najvećih i najstarijih vinskih područja. Ovdje, najčešće presijecani, raste mnoštvo starih vinograda pod kišom. Neki od njih nemaju ni ocjenu. U Mauleu prevladavaju Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Carmenere.

Neke od glavnih vinarija u centralnoj dolini: Vina Maipo, Vina Aquitania, Vina Caliterra.

Južna regija

Ovdje se razlikuju tri podregije - dolina Itate, dolina Bio Bio i dolina Maleko. U dolini Itata najčešće su toplo vrijeme i kiše. U provinciji se uzgajaju komarci, misije, kaberne sovinjon, polusat.

Bio Bio često se naziva i "druga Casablanca". Proizvodi uglavnom izrazita kisela bijela vina iz chardonnaya, hevuretstraminer-a i rizlinga.

Maleco je najjužnija regija s kratkom vegetativnom sezonom. Obično je velika količina kiše koja negativno utječe na razvoj vinogradarstva. Uprkos tome, regija proizvodi neke od najboljih chardona u Čileu.


Glavne čileanske sorte

Carmener je posjetnica Čilea. Sorta ima bogatu aromu crnih bobica i začina, kao i mekane tanine. Carmener se prvi put pojavio u Bordou, a gotovo je nestao u Europi nakon izbijanja filoksere.

Cabernet sauvignon - međunarodna sorta, crvena vina snažne teksture, odlikuju ih aromama papra, začina, tartufa.

Merlot - proizvodi vina od šipak boje šibe raznih stilova. U buketu dominiraju tonovi trešanja, šljive, čokolade.

Syrah je drevna crvena sorta sa tipičnim aromama kupina, crnog bibera, slatkog slatkog luka i džema od ribizle.

Pinot noir je crvena sorta u čijem buketu dominiraju arome maline, trešnje, crne bobice, ljubičice, ruže.

Sauvignon Blanc je bordo bijela sorta, ovisno o stilu i teroiru, hrskave, travnate, voćne nijanse karakteristične su za njen buket.

Chardonnay je jedna od najpopularnijih sorti bijelog grožđa. Karakterišu ga mirisi bijelog cvijeća, jabuke, vanilije, začina, ponekad karamele i orašastih plodova.

Pogledajte video: Pripreme za katastrofe u Čileu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar