Insulin Lantus: recenzije lijeka dugog djelovanja

Poruka Alić » 19.05.2005, 7:45

Poruka Irina » 19.05.2005, 7:52

Poruka Sergey B. » 19.05.2005, 8:01

Poruka Sergey B. » 19.05.2005, 8:07

Poruka Irina » 19.05.2005, 8:14

Poruka Yum » 19.05.2005, 8:56

Poruka Irina » 19.05.2005, 9:15

Poruka Elena » 19.05.2005, 9:42

Postoje zaista dva aspekta problema s lantusom:
1) mogućnost kompenzacije
2) reakcija tijela i dugoročni efekti

Na prvoj tački - nema pritužbi! Sve je glatko. Zaista tačno! U prve 2 tjedna prelaska na Lantus moja doza humaloga je naglo pala - Lantus se izborio. Tada se potreba za humalogom vratila na svoj prijašnji nivo. Lantus je ujutro. Potreba za prilagodbom doze provjerena je na noćne šećere. Umjesto toga, za šećere noću i ujutro. Doza za godinu i pol korištenja Lantusa stalno je plivala - s amplitudom 1,5-2 mjeseca. Taj lantus je postao puno, tijelo je izgledalo zasićeno tim inzulinom, potom malo. Bio sam zadovoljan kompenzacijom! Tijekom proteklih 25 godina dijabetesa nisam imao tako glatke šećere kao na lantusu.

Ali o drugoj tački. Svi različito reagiraju na lantus. Imam prijatelje i sa komplikacijama, i sa velikim iskustvom, ali savršeno percipiraju lantus. I neće ih se odreći. Ali postoje i drugi - koji imaju problema posebno sa lantusom. A moj optometrist već ima oko 40 pacijenata s napredovanjem u fundusu nakon prelaska na lantus. Ovi pacijenti se vrlo razlikuju u pogledu dužine usluge i visine naknade. I.e. donijeti neovaskularizaciju do oštre nadoknade na lantusu - ne uspijeva. Jer ima ljudi i dobra kompenzacija prije lantusa. Glik. Hemoglobin nije naglo opao i započelo je napredovanje retiropatije.

Veoma mi je drago što sam napustio Lantus. Iako nije bilo lako - izgubiti one pogodnosti koje on pruža. Nakon što sam odbio lantus, na insistiranje okulista, otkrio sam da su "odjednom" nestali neki simptomi koji su me mučili 1,5 godina - sve vrijeme dok sam koristio lantus. Ova oštra promjena u tijelu (nakon otkazivanja) jasno je dala do znanja da lantus nije tako jednostavan kao što se čini.

Na osnovu moje tužne komunikacije sa Lantusom, svoje dijete nikada ne bih preveo u Lantus, ma koliko slatkog šećera bilo. Pa, neka Aventis završi uobičajena klinička ispitivanja, objavi rezultate, pa možete razmišljati o tome.

Ovo su izvodi iz izvještaja WHO Lantus objavljeni 2003. godine.
(Doći će vrijeme - prevesti ću ga u tekstualnom formatu.)
Engleska verzija objavljena je ovdje.
Depresivno je da su ovakvoj energičnoj reklami za lantus u našoj zemlji prethodila samo klinička ispitivanja od 28 do 52 tjedna. "Kod odrasle osobe" takva ispitivanja treba sprovesti u roku od 5 godina.

Sve o dnevnom inzulinu Lantus Solostar |

|

Lantus Solostar - preparat inzulina dugog djelovanja koji je namijenjen za liječenje bolesnika s dijabetesom melitusom ovisnim o insulinu. Lijek Lantus Solostar odlikuje se jednostavnošću postizanja ciljeva liječenja bez značajnog rizika od hipoglikemijskih reakcija. "...

Otprilike takve opće informacije mogu se pročitati o inzulinu glargin (Lantus) u opisu proizvođača.

Budući da potkožna primjena odgovarajuće doze ovog lijeka za pacijenta pomaže u održavanju razine bazalne glikemije na optimalnoj razini puna 24 sata, dovoljna je jedna doza dnevno.

Insulin Lantus propisan je pacijentima sa dijabetesom ovisnim o inzulinu, a u ovom slučaju ne govorimo samo o prvoj vrsti bolesti - često su drugi tipovi gušterače koji „izumiru“ ili „izumiru“ u kombinaciji sa preparatima tableta ili kratkim inzulinama / ultrašokantnim analozima. Novoparid, Humalog, Apidra) u određenim situacijama.

O inzulinu Lantus općenito ..

Lantus inzulin glargin dobiva se iz DNA Escherichia coli rekombinacijom. Budući da je mehanizam vezivanja glargina na inzulinske receptore sličan onome ljudskog inzulina, njemu su svojstveni svi biološki učinci posljednjeg.

Jednom ulazeći u potkožnu masnoću, inzulin glargin stvara mikroprecipitat, zbog čega mala količina lijeka stalno ulazi u krvotok. Sve to pomaže da se osigura glatka (bez pojave akcijskih vrhova i hipoglikemije reakcije), i što je najvažnije - predvidljivi glikemijski profil.

U kojoj se dozi primjenjuje lantus?

Vrijeme dana i dozu lijeka Lantus treba odabrati lekar (endokrinolog) tokom osobnog pregleda. Najčešće se lek propisuje u večernjim satima (u isto vrijeme svaki dan), početna doza je različita i može biti 8, 10, 12 jedinica i sl.

Propisivanje odmah visokih doza inzulina glargin, kao i svih ostalih inzulinskih pripravaka, opasno je po razvoj teške hipoglikemije.

Primjena glargina nakon supkutane injekcije primjećuje se nakon 60 minuta, prosječno trajanje djelovanja kao što je ranije naznačeno je 24 sata, međutim, lijek može imati učinak do 29 sati, ovisno o primijenjenoj dozi i drugim parametrima.

Sličan analogni lijek inzulina glargin, Toujeo SoloStar, takođe se daje jednom dnevno, uprkos dužem periodu delovanja (do 36 sati).

Sastav je istog glargina, ali koncentriraniji - 300 IU / ml. Vrijedi li se prebaciti na koncentrirani analog inzulina i kako to učiniti ako je potrebno, možete pročitati iz ovog članka.

Tamo je dat i uporedni opis preparata Lantus i Tujeo Solostar.

Lijek Lantus Solostar mora se uvesti u potkožnu masnoću, a pogodno je i područje bedara i ramena ili trbuha. Sa trbuha će apsorpcija doći brže nego sa ramena, a još više s kukova ili zadnjice. Ako ne znate kako pravilno ubrizgati inzulin, pročitajte članak istog naziva na navedenoj poveznici.

Područja namijenjena subkutanoj injekciji moraju se izmjeniti kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije. Strogo je zabranjeno davati inzulin Lantus intravenski, jer to može izazvati razvoj hipoglikemije opasne po život.

Liječenje inzulinom Lantus Solostar može se kombinirati sa oralnim hipoglikemijskim tabletama ili brzo djelujućim inzulinom, ovisno o situaciji.

Ako vas endokrinolog odluči prebaciti iz uobičajenog pripravka inzulina na Lantus, u početku će vam biti teško prilagoditi dnevnu dozu inzulina. U nekim slučajevima čak morate prilagoditi doziranje tableta za snižavanje šećera.

Najčešće ljekar smanjuje bazalnu dozu inzulina za 20-30% prvobitne u slučaju prenosa izopan-inzulina koji se mora primijeniti dva puta dnevno. Tako se mogu izbjeći moguće hipoglikemijske reakcije ujutro ili noću. Istovremeno se prilagođavaju i brzo djelujuće doze inzulina (povećane kako bi se kompenzirale).

Propisivanje visokih doza Lantusa u prvim danima prelaska pacijenta iz običnog inzulina može biti opasno. Budući da takvi bolesnici, pogotovo ako primaju velike doze inzulina, imaju antitijela na inzulin u krvi, prenošenje na sličnu dozu Lantusa može dovesti do teške hipoglikemije zbog povećanja reakcije tijela na inzulin.

Zbog toga liječnici traže da njihovi pacijenti u prvih 10-14 dana prijenosa na Lantus nabave veliki broj test traka za kućni mjerač glukoze u krvi i pažljivo prate njihov šećer uz obavezni dnevnik. U tom slučaju će endokrinolog sigurno prilagoditi režim doziranja lijeka.

Nuspojave i komplikacije od uvođenja Lantusa identične su onima drugih inzulinskih pripravaka, ali su i dalje nešto rjeđe.

Moguće komplikacije terapije insulinom su detaljno opisane u članku „Komplikacije terapije insulinom“.

Glavna nuspojava je hipoglikemija, čiji se razvoj može izbjeći kad se započne s liječenjem malim dozama, postepenim povećanjem potrebnog broja jedinica dnevno.

Ko ne smije koristiti Lantus?

Deci mlađoj od 6 godina sa šećernom bolešću ne preporučuje se propisivanje Lantus Solostar-a, jer nisu sprovedena velika ispitivanja u ovom pravcu.

Lantus se također ne smije propisivati ​​pacijentima s povećanom osjetljivošću na inzulin glargin, kao i bilo kojim od pomoćnih komponenti lijeka (glicerol, cink-hlorid, natrijum-hidroksid, m-krezol, solna kiselina).

Tokom trudnoće Lantus se ne preporučuje. Trudnicama sa dijabetesom, kao i pacijentima s gestacijskim dijabetesom, poželjnije je koristiti drugi analog inzulina dugog djelovanja - lijek Levemir.

Ako vas zanima što više o Levemiru, kao i o najoptimalnijoj kombinaciji za žene s dijabetesom u situaciji, prijavite se za ažuriranja ovdje, jer se uskoro očekuje objavljivanje novog materijala o ovom pitanju.

Neiskorišteni preparat inzulina Lantus čuvajte na tamnom mjestu pri temperaturi 2-8 stepeni Celzijusa, najbolje u hladnjaku. Ni u kojem slučaju ne treba biti zamrznuta.

Olovku za špricu koja se trenutno koristi u hladnjaku nije potrebno da biste je čuvali na sobnoj temperaturi na mestu zaštićenom od direktne sunčeve svetlosti. U idealnom slučaju, u ormaru sa zatvorenim vratima.

U članku "Kako čuvati inzulin?", Detaljno smo pisali o uslovima čuvanja inzulinskih preparata.

Na kraju pogledajte video upute o temi kako koristiti i upravljati lijekom Lantus Solostar:

Upute za upotrebu insulina Lantus

Lantus je dugotrajni (dugotrajni) lijek koji pomaže u održavanju pozadinske razine inzulina kod pacijenata s dijabetesom. Bazalni (pozadinski) inzulin kod zdrave osobe ravnomjerno proizvodi gušteraču. Lantus je analog ljudskog inzulina koji oponaša prirodnu bazalnu sekreciju gušterače.

  • Lantus: obrazac za puštanje
  • Lantus: upute za upotrebu
  • Lantus: olovka za brizgalice - uslovi upotrebe i skladištenja
  • Lantus: recenzije

Lantus: obrazac za puštanje

Lantus - inzulinkoji se oslobađa u obliku rastvora za potkožno davanje.

Međunarodno ime: insulin glargin.

Lijek je razvio Sanofi-Aventis. Dostupne su u obliku patrone za OptiSet, OptiKlik olovke za brizgalice i OptiSet i SoloStar olovke za jednokratnu upotrebu.

Lijekovi s različitim trgovačkim imenima ne razlikuju se u sastavu aktivne tvari, farmakološkim svojstvima, medicinske indikacije i kontraindikacije.

U Rusiji je rasprostranjen Lantus SoloStar. Proizvođači - njemačka podružnica kompanije Sanofi (Sanofi-Aventis Deutschland) sa sjedištem u Frankfurtu na Majni i ZAO "Sanofi-Aventis Vostok" iz Rusije (Orlovska oblast).

1 ml otopine LantusSoloStar sadrži 3.638 mg (100 PIECES) inzulina glargin i pomoćne komponente: 2,7 mg metakrezola, 20 mg glicerola, 30 μg cinka, natrijum hidroksida i hlorovodonične kiseline - do pH 4,0, voda za injekcije.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Lantus inzulin proizvodi se genetskim inženjeringom mijenjanjem DNK bakterije Escherichia coli (soj K12). Potpuno otapanje glargina u preparatu Lantus osigurava kiselo okruženje rastvora (pH 4,0).

Unošenjem lijeka pod kožu nastaje mikroprecipitat (mikročestice molekularnog antigena oko inzulina), koje postepeno oslobađa male količine glargina. Maksimalna koncentracija u krvi postiže se nakon sat vremena i održava se na konstantnom nivou od 24 do 29 sati. Ne postoji vršna koncentracija.

Ravnotežna koncentracija, s jednom supkutanom injekcijom tokom dana, postiže se trećeg ili četvrtog dana.

Medicinske indikacije

Lijek je propisan za dijabetes, što zahtijeva liječenje inzulinom. Lantus SoloStar koristi se za odrasle, adolescente i djecu do dvije godine. Prema kliničkim indikacijama, Lantus se primjenjuje u trudnoći i tokom dojenja.

Primjenjivost i djelotvornost lijeka Lantus SoloStar kod djece od 2 do 6 godina klinički je dokazana. Kod šećerne bolesti tipa 1, koncentracijski profil glargina prije sljedeće injekcije identičan je onom u odraslih.

Uz stalnu upotrebu Lantusa, nakupljanje glargina i njegovih metabolita izostalo je kod djece, kao i kod odraslih. Incidencija hipoglikemije bila je niža nego kod izofanskog inzulina.

Prosječno je 25 slučajeva kod jednog pacijenta tokom godine za inzulin glargin i 33 slučaja kada se koristi inzulin izofan.

Tokom trudnoće i kod postpartum Lantus koristi se pod glikemijskom kontrolom. U tom periodu dolazi do promjene potrebe za lijekom. Potrebno je prilagoditi dozu pod nadzorom endokrinologa.

Lantus se koristi kod dijabetesa tipa 1 i 2.

Lantus: doziranje

Doze i vrijeme primjene lijeka biraju se pojedinačno. Količina inzulina glargin ovisi o vrsti dijabetesa, trajanju bolesti, težini pacijenta, prehrambenom sistemu, fizičkoj aktivnosti i mnogim drugim faktorima.

U bolesnika sa dijabetesom tipa 1 udio baznog inzulina obično je 40-60% od ukupne količine produženog i kratkog inzulina.

U bolesnika sa šećernom bolešću drugog tipa, propisana je početna doza inzulina glargin ne više od 10 jedinica, a potom se individualno podešava pod nadzorom šećera na brzinu.

Pri prelasku s inzulina izofan na inzulin glargin, doza Lantusa smanjuje se za 20% kako bi se spriječila pojava hipoglikemije.

Neželjeni efekti i komplikacije

Najčešća nuspojava insulin glargin je hipoglikemija - smanjenje nivoa šećera u krvi niže od 3 mmol / l.

Može se pojaviti uz previsoku dozu inzulina, uz preskakanje obroka i uz mnogo fizičke aktivnosti. Neprimetno se približava, ali može započeti stanjem razdražljivosti, tjeskobe.

O aproksimaciji hipoglikemije kažu:

  1. Hladni znoj.
  2. Blijeda koža.
  3. Česti i jaki otkucaji srca.
  4. Pospanost.
  5. Tremor.
  6. Glavobolja praćena poremećajima vida.

Često ponavljanje teških napada hipoglikemije dovodi do oštećenja živčanog sistema i razvoja prolaznog gubitka vida. Hipoglikemijska koma može biti fatalna.

Hipoglikemijski dijabetes pacijenti poželjni da imaju špric glukogona.

Olovka za inzulin s kratkim djelovanjem, tablete glukoze ili nekoliko kockica šećera uvijek trebaju biti pri ruci.

S pojavom simptoma hipoglikemije trebate uzeti nekoliko tableta glukoze, pojesti nekoliko kockica šećera ili popiti malo slatkog pića. Tada treba napraviti test krvi na šećer i provesti se dalje prilagođavanje uzimajući u obzir primljene podatke.

Alergijske reakcije na Lantusu su retke (u 0,01-0,1% bolesnika). Ipak, razvoj alergijskog edema, bronhospazma ili šoka prijeti životu pacijenta.

Prilično uobičajena strana kršenja su lipodistrofija (kod 1-2% bolesnika). Lipodistrofija je patologija masnog tkiva na mjestu ubrizgavanja.

Razvija se čestim davanjem doze na istom mestu. Usporava apsorpciju inzulina, pogoršava tok dijabetesa.

Upotreba čestih promjena mjesta ubrizgavanja može umanjiti ozbiljnost ove nuspojave ili potpuno spriječiti njenu pojavu.

Interakcije lijekova

Pojačajte hipoglikemijski efekat i povećajte predispozicija za razvoj hipoglikemije:

  • lijekovi s sulfom i salicilati,
  • fibrati
  • disopiramidi
  • propoksifen
  • fluoksetin
  • oralni hipoglikemijski lekovi.

Slabi hipoglikemijski učinak inzulina:

  • glukagon,
  • progestogeni i estrogeni,
  • diuretici
  • glukokortikosteroidi,
  • hormoni štitnjače,
  • adrenalin
  • atipični antipsihotici.

Primjena za posebna stanja i hronične bolesti

Lijek Lantus koristi se za trudnoća i dojenje.

Učinci lijeka Lantus tokom trudnoće objašnjavaju se restrukturiranjem ženskog tijela i promjenom opće hormonske pozadine.

Promatranja tijeka trudnoće nisu pokazala negativan utjecaj inzulina na stanje ploda, tijek porođaja i zdravlje novorođenčeta.

Potreba za insulinom smanjuje se u prvom tromjesečju trudnoće i lagano se povećava u drugom i trećem. Doza lijeka mora se prilagoditi. Odmah nakon rođenja potreba za inzulinom dramatično opada i hipoglikemija se može razviti. Potrebno je strogo nadziranje tijeka dijabetesa u prenatalnom i postporođajnom razdoblju.

Potreba za insulinom može se smanjiti kod starijih pacijenata zbog oslabljene funkcije bubrega.

Uz zatajenje jetre, usporavanje biotransformacije, smanjuje se i potreba za inzulinom.

Kod hroničnih bolesti više pažljiva kontrola nivoa glukoza u krvi i analiza prisutnosti acetona u urinu.

Pacijenti koji koriste hipoglikemijske lijekove trebali bi se pridržavati prehrane, biti sposobni brojati količinu ugljikohidrata u proizvodima, poznavati režime doziranja inzulina i razumjeti znakove početka hipoglikemije.

Lantus: olovka za brizgalice - uslovi upotrebe i skladištenja

Lijek treba čuvati u frižideru, ali dalje od zamrzivača. Temperatura skladištenja - 4–8 ° C. Olovka za štrcaljku drži se na sobnoj temperaturi otprilike sat vremena pre upotrebe, a nakon upotrebe čuva se izvan frižidera, ali ne na direktnom suncu i u blizini uređaja za grejanje.

Rok trajanja lijeka 3 godine.

SoloStar ručka je za jednokratnu upotrebu i ne može se ponovo koristiti.

Sterilne igle kompatibilne sa SoloStar olovkom za injekcije mijenjaju se prije svake ubrizgavanja inzulina, a zatim uklanjaju i odbacuju.

Rasprava o lijeku Lantus u zapisima majki

Mislite na inzulin? Na novom sam brzom i lantusu. Nisam tražio ništa posebno, otišao sam u eko kliniku i rekao svom endokrinologu da želim zatrudnjeti. Ne morate čak ni da razgovarate o ekologiji s endokrinologom, ali rekao sam joj, ona je normalno reagovala na to. U ekološkim klinikama postoje i endokrinolozi, i rektolog će vas uputiti na ovog endokrinologa, ali to nije dovoljno, ona će samo pogledati testove. Zaključak endokrinologa kod kojeg ste registrovani potreban je. Ali generalno ste donirali glikovani hemoglobin, šta je vaš?

Xun, imam isti problem. Ali moj ljekar koji mi je prisustvovao omogućio mi je trudnoću na Lantusu. Rekla je da sve ide u redu. Mnogi su tijekom trudnoće sjedili na njezinom lantusu i rađali zdrave bebe. ne brini. Trudnoću planiram sama.Dijabetes ima osam i pol godina. Puno strahova. Ja radim. ali želim otići na bolovanje u prvim sedmicama. kako se ne bi mazio na poslu, već mirno podnoseći.

Imam dijabetes već 11 godina, postoje komplikacije na očima. katarakta. Lantus 14 jedinica i Novorapid XE, oko 6-8 jedinica. GG 6,3 na početku trudnoće. Šećer nije pao kada. Tvrdi gip kako je opisano, nikad ga nisam imao. Sve je kao i obično. Inzulinska rezistencija se nije promijenila.

Da, nakaze. Pa, doktor je normalna tetka, prepisao mu je Lantus i Novorapid, kaže on, mlad, koji su se otrovali tabletama .. A bake i djedovi su pilji samo besplatno. Želite injekcije, kupite ..

Otpustili su me Lantus, ako ne, onda Levimir, pa su dali Tujo SoloStar. Ovo je analog Lantusa, ali neću nigdje naći u recenzijama da je otpušten trudnicama. Danas imam, na primjer, šećer na post 5,5, dan prije 5,2 bio je.

Catherine, zdravo. Imam nekoliko pakovanja lantusa i neočekivanih iz svojih zaliha. Možemo preći u Moskvu

Moja baka besplatno dobija Lantusa. Kupuju test trake.

dugo ne ubode. jer čak i 0,5 u (Lantus) predoziranja (ali SK drži noćnu poštu. Idem u krevet na primjer 6,5 - 6,7 ujutro. Kratka apidra .. Hvala)

Ne, mi smo na lantusu, nemoguće je držati mačku kratkom i baš im ne odgovara. Trenutno smo na protokolu uloga Lantusa, ali zasad bez rezultata

Dobro jutro. A kakav je insulin potreban? Levemir sam produžio nekoliko paketa, a Lantus 2 paketa

. kako sam ga bacio, sve mi isto omogucava da rodim ovo dete))) nadam se da ce sve biti u redu dalje)) takodje sam bio na Aktrapidu i Protafanu i negde pre oko 4 godine prebacen sam u Epideru i Lantus i tokom B ih nisam menjao, kod mene bolji su i kraj zapravo nije inzistirao. Moj suprug i ja smo još uvijek u civilnom braku. On mi je stranac. uopšte je tamo sve komplikovano. Odlučio sam se za dijete, ali zvanično ga još nisam oženio. generalno me nervira sve više i više, ne znam je li to zbog trudnoće. ili obrnuto, samo mu se otvore oči, iako se čini da je to dobro. A kako je vaš odnos sa vama - mir i ljubav? Živiš odvojeno ili sa.

Djevojke! Možda netko ubo Isulin LANTUS, treba mi 1 olovka, kupit ću

Da li je to moguće detaljnije? Imamo dugog Lantusa jednom dnevno u 18.00 3 jedinice. Istovremeno su noći ujednačene (od 6,0 ​​do 8,2), ujutro je šećer normalan. Danas je bilo 5.2 ujutro.

Ja sam na Novorapidu i Levemireu, ranije sam bila na Lantusu, ali to je nemoguće tokom trudnoće! Porodilište još nije odabrano

I.e. ne plače? Alyoha mijenja moj kateter, okuplja se duhom. Ponekad neprimjetno zadirkuje, ali uveče sjedi s lantusom, oprostivši sebe!

. 1 sat nakon jela ne više od 7. Tokom dana, 4-7 mmol / l. Određivanje glikemije 6-8 puta dnevno. Prelazak na fiziološki režim insulinotrapije. Preferira se NPH, a ne lantus ili levemir. Nabavite testnu traku za ketonuriju i pristanite roditi do 38 tjedana i 6 dana. Ne možeš biti bolji, ne možeš dopustiti hipo i ljudima davati liječenje bez odgovarajućeg.

DV Mogu poslati test trake i lantus solostar. Napišite adresu

Ne mogu da pronađem vaš telefon. još jednom. Opet nam treba lantus.

. E. POSTOJI ŠTA IMAMO KONTAKT SA NAMA 2. KOLIKO ĆE OPASNOST DOBITI JASNU KONTROLU ŠEĆERA DA SE NJEGOVO NJEGOVO NIKADA DOGAĐAO VEŠE DISCIPLINIRAMO. JA NA LANTUSU (PROŠIRENO) I NOVOROPIDU (KRATAK), ALI KADA SUZBIJANJE I BREŽENJE, PREPORUČUJEM PROTOPAN (PROŠIRENO), ALI NA NJEGOVO ODGOVORIO ŠEĆER I GLAVNU OVO JE DA BI SE ŠEĆAO ŠEĆEROM U NORMAL3. ISPRED SVIH PREPORUKA DOKTORA, ALI SLUČAJTE SVOJIMA, POZNATO NI JEDNOM ZNANJU VAŠE ORGANIZME, KAO VAS NJIHA DOLAZITE DETALJI, MOŽETE ME KONTAKTIRATI, SAVJERUJEM SIGURNOSNIM SIGURANJA Za upotrebu. U TRENUTKU TRENUTNOSTI BIO sam 3.

Trošak olovke za špriceve

Lantus se izdaje iz ljekarni na recept. Pacijenti s dijabetesom primaju inzulin besplatno. Međutim, propisani su oni analozi koji su dostupni na besplatnom receptu. Nije uvek to inzulin na koje je pacijent naviknut.

Cijena lijeka Lantus SoloStar (100 IU / ml 3 ml br. 5) u moskovskim ljekarnama u srpnju 2017. kreće se od 2810 do 4276 rubalja po pakovanju.

Prebačen u Lantus iz Protafana. Protafan je probudio ujutro 12 i uveče 8 jedinica. Bilo je noćne hipoglikemije, a jutarnjeg šećera - 10-12. Morao sam zadirkivati ​​Novorapid u 5 ujutro. Lantus je vrlo zadovoljan. Navečer izbodem 14 jedinica. Ujutro se šećer ne diže iznad 7.

Nina Petrovna, Tver

Imam dijabetes tipa 2. Nekada sam uzimao samo tablete. Šećer je porastao na 15 mmol / litra, a aceton se pojavio u urinu. Lantus i glimeperid su sada propisani. Šećer ujutro 5,5-6,5 mmol / litra, bez acetona. Povratne informacije o lijeku Lantus su pozitivne.

A.I. Kuznetsov, Saratov

Koliko košta olovka za injekciju SoloStar sa Lantusom? Otpisali su besplatno, sada pišu Apidra. Navikao sam na Lantus. Bolje da kupim. Možda gospodar.

Lantus: upute za upotrebu. Kako izračunati dozu prilikom uboda

Insulin Lantus (Glargine): Saznajte sve što trebate. Ispod ćete pronaći uputstva za upotrebu napisana jednostavnim jezikom.

Pročitajte koliko jedinica trebate unijeti i kada, kako izračunati dozu, kako koristiti olovku za injekciju Lantus Solostar.

Shvatite koliko dugo nakon injekcije ovaj lijek počinje djelovati, koji inzulin je bolji: Lantus, Levemir ili Tujeo. Dani su brojni pregledi pacijenata sa dijabetesom tipa 2 i 1.

Glargin je hormon dugog djelovanja koji proizvodi renomirana međunarodna kompanija Sanofi-Aventis. Možda je ovo najpopularniji inzulin dugog djelovanja među dijabetičarima koji govore ruski.

Njegove injekcije treba dopuniti metodama liječenja koje vam omogućavaju da nivo šećera u krvi ostane 3,9-5,5 mmol / l stabilna 24 sata dnevno, kao u zdravih ljudi.

Sustav dr. Bernsteina, koji živi s dijabetesom već više od 70 godina, omogućava odraslima i djeci s dijabetesom da se zaštite od groznih komplikacija.

Pročitajte odgovore na pitanja:

Shvatite kako pravilno ubrizgati ovaj lijek, koliko puta na dan, koje su prednosti i nedostaci injekcija uveče i ujutro. Lantus se detaljno uspoređuje sa preparatima Tujeo, Levemir i Tresiba.

Imajte na umu da pokvareni inzulin Lantus izgleda prozirno i svježe. Po pojavi lijeka nemoguće je utvrditi njegovu kvalitetu. Ne biste trebali kupiti ruke s insulinom i skupim lijekovima, prema privatnim najavama. Nabavite lijekove za dijabetes iz renomiranih ljekarni koje slijede pravila skladištenja.

Uputa za upotrebu

Farmakološko djelovanjeKao i druge vrste inzulina, Lantus snižava šećer u krvi, blokira razgradnju proteina i masnog tkiva. Dizajniran je za kompenzaciju dijabetesa na tešče. U odnosu na prosječni inzulin Protafan, ovaj lijek gotovo da nema vršno djelovanje. Međutim, novi Tresiba inzulin djeluje još mirnije.
Indikacije za upotrebuŠećerna bolest tipa 1 i 2 koja zahtijeva liječenje inzulinom. Može se propisivati ​​odraslima, starijim osobama, adolescentima i djeci starijoj od 6 godina. Za više informacija pogledajte članak „Liječenje dijabetesa tipa 1“ ili „Insulin za dijabetes tipa 2“. Saznajte i ovdje na kojim nivoima inzulina šećera u krvi počinje da se ubrizgava.

Kada ubrizgavate Lantus pripravak, kao i bilo koji drugi tip inzulina, trebate slijediti dijetu.

Dijabetes tipa 2 dijabetes Tip 1 Dijetalna tablica broj 9 Meni za sedmicu: uzorak

KontraindikacijeAlergijske reakcije na inzulin glargin ili pomoćne komponente u sastavu injekcije. Nema podataka ozbiljnih studija o tome koliko je Lantus siguran za djecu mlađu od 6 godina. Imajte na umu da se ovaj inzulin ne smije razrjeđivati. Zbog toga nije pogodan za dijabetičnu djecu kojoj su potrebne doze manje od 1-2 jedinice.
Posebna uputstvaProučite članak o utjecaju stresa, zaraznih bolesti i vremena na doziranje inzulina. Pročitajte kako kombinirati upotrebu alkohola s liječenjem dijabetesa inzulinom. Nemojte biti lijeni davati Lantus 2 puta dnevno, ne ograničavajte se na jednu injekciju. Ne pokušavajte razrijediti. Duge vrste inzulina nisu pogodne za hitno liječenje ketoacidoze i drugih akutnih komplikacija uzrokovanih visokim šećerom u krvi.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke

DoziranjePogledajte članak „Izračunavanje dugih doza inzulina za injekcije noću i ujutro.“ Morate pojedinačno odabrati dozu i raspored injekcija, prema rezultatima opažanja šećera u krvi. Službeno se preporučuje primjena Lantusa jednom dnevno. Međutim, dr. Bernstein snažno savjetuje da se dnevna doza podijeli u dvije injekcije - ujutro i navečer. Pročitajte više u članku "Primjena inzulina: gdje i kako protrljati".
NuspojaveNizak šećer u krvi (hipoglikemija) može se dogoditi ako ste ubrizgali previše, doza je izračunata pogrešno. Shvatite koji su simptomi ove komplikacije, kako pomoći pacijentu. Lipodistrofija je komplikacija uzrokovana kršenjem preporuke za alternativno mjesto ubrizgavanja. Na mjestima injekcija pojavljuju se crvenilo i svrbež. Teške alergijske reakcije na inzulin glargin su rijetke.

Mnogi dijabetičari koji ubrizgavaju inzulin glargin smatraju da je nemoguće izbjeći napade hipoglikemije. U stvari, može zadržati stabilan normalan šećer čak i s teškom autoimunom bolešću.

I još više, sa relativno blagim dijabetesom tipa 2. Nema potrebe umjetno povećavati razinu glukoze u krvi kako biste se osigurali od opasne hipoglikemije. Pogledajte video u kojem dr. Bernstein raspravlja o ovom pitanju.

Naučite kako uravnotežiti prehranu i doze inzulina.

Trudnoća i dojenjeNajvjerojatnije, Lantus se može sigurno koristiti za snižavanje šećera u trudnica. Nisu pronađene nikakve štete ni ženama ni djeci. Međutim, manje je podataka o ovom lijeku nego o Levemir inzulinu. Smiri ga ukočeno ako je ljekar odredio. Pokušajte uopće učiniti bez inzulina, slijedeći pravilnu dijetu. Pročitajte članke „Trudnoća za dijabetes“ i „Gestacijski dijabetes“ za više informacija.
Interakcija s drugim lijekovimaLijekovi koji mogu pojačati učinak inzulina uključuju tablete za snižavanje šećera, kao i ACE inhibitore, disopiramide, fibrate, fluoksetin, MAO inhibitore, pentoksifilin, propoksifen, salicilate i sulfonamide. Slabi djelovanje injekcija inzulina: danazol, diazoksid, diuretici, glukagon, izoniazid, estrogeni, gestageni, derivati ​​fenotiazina, somatotropin, epinefrin (adrenalin), salbutamol, terbutalin i tiroidni hormoni, inhibitori proteaze, olanzapin. Razgovarajte sa svojim lekarom o svim lekovima koje uzimate!
PredoziranjeŠećer u krvi može značajno da se smanji. Postoji rizik od oslabljene svijesti, kome, nepovratnog oštećenja mozga, pa čak i smrti. Za dugotrajni inzulin glargin rizik je manji nego kod lijekova kratkog i ultra kratkog djelovanja. Pročitajte ovdje kako pacijentu pružiti njegu kod kuće i u medicinskoj ustanovi.
Obrazac za puštanjeInsulin Lantus se prodaje u spremnicima od 3 ml bistrog, bezbojnog stakla. Uložak se može montirati u špricama za jednokratnu upotrebu SoloStar. Ovaj lijek možete pronaći u pakovanju od 10 ml.
Pravila i uslovi skladištenjaDa ne biste pokvarili vrijedan lijek, proučite pravila skladištenja i pažljivo ih slijedite. Rok trajanja je 3 godine. Čuvati van dohvata dece.
SastavAktivna supstanca je insulin glargin. Pomoćne tvari - metakrezol, cink hlorid (odgovara 30 μg cinka), 85% glicerola, natrijum hidroksida i hlorovodonične kiseline - do pH 4, voda za injekcije.

Pogledajte dolje za više informacija.

Lantus je lijek koje akcije? Da li je dugačak ili kratak?

Lantus je inzulin dugog djelovanja. Svaka injekcija ovog lijeka snižava šećer u krvi u roku od 24 sata. Međutim, jedna injekcija dnevno nije dovoljna.

Dr Bernstein snažno preporučuje ubrizgavanje dugog inzulina 2 puta dnevno - ujutro i navečer. On smatra da Lantus povećava rizik od raka, te je bolje prebaciti se na Levemir da bi se to izbjeglo. Pogledajte videozapis za više detalja.

U isto vrijeme naučite kako pravilno skladištiti inzulin da se on ne bi pokvario.

Neki ljudi iz nekog razloga traže kratki inzulin zvan Lantus. Takav lijek se ne prodaje i nikad nije bio.

Možete ubrizgati produženi inzulin noću i ujutro, kao i ubrizgati jedan od sljedećih lijekova prije jela: Actrapid, Humalog, Apidra ili NovoRapid.

Pored navedenog, postoji nekoliko vrsta brzo djelujućih inzulina koji se otpuštaju u Ruskoj Federaciji i zemljama ZND-a. Ne pokušavajte zamijeniti injekcije kratkog ili ultra kratkog inzulina prije obroka velikim dozama dugog.

To će dovesti do razvoja akutnih, a na kraju i hroničnih komplikacija dijabetesa.

Actrapid Humalog Apidra NovoRapid

Vjeruje se da Lantus nema vrhunac djelovanja, ali ravnomjerno snižava šećer za 18-24 sata. Međutim, mnogi dijabetičari u svojim kritikama na forumima tvrde da još uvijek postoji vrhunac, iako slab.

Insulin glargin preciznije djeluje glatko nego Protafan i drugi lijekovi srednjeg trajanja. Međutim, najnoviji inzulin Tresiba dugog djelovanja djeluje još ravnomjernije, a svaka njegova injekcija traje do 42 sata. Ako financije dopuštaju, razmislite o zamjeni Tresiba novim lijekom.

Koliko Lantusovih jedinica treba uboditi i kada? Kako izračunati dozu?

Optimalna doza dugog inzulina, kao i raspored injekcija, ovise o karakteristikama tijeka dijabetesa kod pacijenta. Pitanje koje ste postavili mora se pojedinačno rješavati. Pogledajte članak „Proračun doze dugog inzulina za injekcije noću i ujutro“. Ponašajte se kako je napisano u njemu.

Spremni načini univerzalne terapije insulinom ne mogu osigurati stabilan normalan šećer u krvi, čak i ako se dijabetičar pridržava dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata. Stoga dr. Bernstein ne preporučuje njihovu upotrebu, a web stranica endocrin-patient.com ne piše o njima.

Vrste inzulina: kako odabrati lijekove Dugi inzulin za injekcije noću i ujutro Proračun doze brzog inzulina prije obroka Primjena inzulina: gdje i kako se ubrizgati

Kolika bi trebala biti doza ovog lijeka noću?

Doza Lantusa noću zavisi od razlike u nivou šećera ujutro na prazan stomak i prethodne večeri.

Ako je razina glukoze u krvi ujutro na prazan stomak kod dijabetičara obično niža nego prethodne večeri, noću vam nije potrebno ubrizgati dugi inzulin.

Jedini razlog da ubodete noć je želja da se sljedećeg jutra probudite s normalnim šećerom. Pročitajte detalje u članku "Šećer ujutro na prazan stomak: kako ga vratiti u normalu".

Kada je bolje uboditi Lantusa: uveče ili ujutro? Da li je moguće odgoditi večernju injekciju ujutro?

Večernje i jutarnje injekcije produženog inzulina potrebne su za različite svrhe. Pitanja o njihovoj svrsi i odabiru doze trebaju se rješavati nezavisno jedni od drugih. U pravilu najčešće postoje problemi sa indeksom šećera i ujutro na prazan stomak. Da biste ga vratili u normalu, noću ubrizgavajte produženi inzulin.

Ako dijabetičar ima normalnu razinu glukoze u krvi ujutro na prazan stomak, onda ne bi trebao da ubrizgava Lantus noću.

Jutarnja injekcija dugog inzulina osmišljena je tako da održava normalan šećer tokom dana na prazan stomak. Ne možete pokušati zamijeniti injekciju velike doze lijeka Lantus ujutro, unošenje brzog inzulina prije obroka.

Ako šećer obično skoči nakon jela, morate istodobno koristiti dvije vrste inzulina - produženi i brzi.

Da biste odredili treba li ujutro unositi dugi inzulin, morat ćete gladovati jedan dan i pratiti dinamiku nivoa glukoze u krvi.

Večernju injekciju ne možete odgoditi ujutro. Ako imate povišeni šećer ujutro na prazan stomak, nemojte ga pokušavati ugasiti velikom dozom dugog inzulina. Za to koristite kratke ili ultra kratke pripravke.

Sljedeće večeri povećajte dozu Lantus inzulina. Da biste imali normalan šećer ujutro na prazan stomak, morate večerati rano - 4-5 sati prije spavanja. Inače, injekcije dugog inzulina noću neće pomoći, bez obzira na to koliko se velika doza daje.

Jednostavnije režime insulina Lantusa možete lako pronaći na drugim mjestima od onih koje je podučavao dr Bernstein. Službeno se preporučuje da dajete samo jednu injekciju dnevno.

Međutim, jednostavni režimi inzulinske terapije ne djeluju dobro. Dijabetičari koji ih koriste pate od čestih poraza hipoglikemije i šiljaka šećera u krvi.

Vremenom, oni razvijaju hronične komplikacije koje skraćuju život ili pretvaraju osobu u invalidnu osobu.

Da biste dobro kontrolirali dijabetes tipa 1 ili 2, morate preći na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, proučiti članak o izračunavanju doza dugog inzulina i učiniti što piše.

Kolika je maksimalna doza inzulina Lantus dnevno?

Zvanično nije utvrđena maksimalna dnevna doza inzulina Lantus. Preporučuje se povećati ga dok šećer u krvi dijabetičara ne bude manje ili više normalan.

U medicinskim časopisima su opisani slučajevi pretilih pacijenata s dijabetesom tipa 2 koji su primali 100-150 jedinica ovog lijeka dnevno. Međutim, što je veća dnevna doza, to više inzulina izaziva.

Razina glukoze u kontinuitetu skače, često postoje napadi hipoglikemije. Da biste izbjegli ove probleme, morate slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i ubrizgati male doze inzulina koje joj odgovaraju.

Odgovarajuću večernju i jutarnju dozu Lantus inzulina treba odabrati pojedinačno. Vrlo je različito ovisno o dobi, tjelesnoj težini pacijenta i ozbiljnosti dijabetesa.

Ako vam dnevno treba ubrizgati više od 40 jedinica, onda radite nešto pogrešno. Najvjerovatnije, nije strogo slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata.

Ili pokušaj zamjene injekcija brzog inzulina prije obroka unošenjem velikih doza lijeka glargin.

Bolesnicima sa prekomjernom težinom šećerne bolesti tip 2 snažno se potiče na vježbanje. Fizička aktivnost povećaće osjetljivost vašeg tijela na inzulin. Ovo će omogućiti dispenziju umjerenih doza lijeka. Pitajte šta je Qi-trčanje.

Neki pacijenti imaju veću vjerojatnost da će povući željezo u teretanu nego da trče. Takođe pomaže.

Što se dogodi ako propustite injekciju?

Imat ćete visok šećer u krvi zbog nedostatka inzulina u tijelu. Preciznije, zbog neusklađenosti nivoa inzulina sa potrebom tijela za njim. Povišena razina glukoze doprinijet će razvoju hroničnih komplikacija dijabetesa.

U težim slučajevima se mogu primetiti i akutne komplikacije: dijabetička ketoacidoza ili hiperglikemijska koma. Njihovi simptomi su oslabljena svijest. Mogu biti fatalne.

Insulin Lantus: recenzije lijeka dugog djelovanja

Lantus je inzulin za snižavanje šećera. Glargin djeluje kao aktivna tvar, analogan je ljudskom inzulinu koji je slabo topljiv u neutralnom okruženju. Jednom u sastavu lijeka, glargin se potpuno rastvara zbog prisustva posebnog kiselog okruženja.

Tokom supkutane primjene, kiselina se neutralizira i stvaraju se mikroprecipitati, iz čega dolazi do postepenog oslobađanja inzulina Lantus u maloj količini. Zbog takvog sistema dijabetes nema oštru fluktuaciju u nivou hormona, glargin glatko utječe na organizam, a šećer postepeno opada. Tako se produžuje inzulin.

Aktivna tvar glargin ima istu snagu interakcije s receptorima inzulina kao i humani inzulin. Lijek pomaže ubrzavanju apsorpcije glukoze u masnom i mišićnom tkivu, zbog čega se smanjuje nivo šećera u plazmi. Uz to, ovaj lijek sprečava aktivnu proizvodnju glukoze u jetri.

Značajke lijeka

Prije svega, dugo djelujući inzulin Lantus regulira metabolizam ugljikohidrata i poboljšava metabolizam glukoze. Kada upotrebljavate lijek, potrošnja šećera se ubrzava iz masnog i mišićnog tkiva, kao rezultat, smanjuje se vrijednost glukoze. Hormonsko sredstvo pospešuje aktivnu proizvodnju proteina u telu i istovremeno inhibira lipolizu, proteolizu u adipocitima.

Učinkovitost lijeka inzulina Lantus ovisi o prisutnosti faktora kao što su fizička aktivnost, prehrana i održavanje aktivnog načina života. Ako se lijek daje intravenski, glargin djeluje na isti način kao i ljudski inzulin.

Za vrijeme potkožnog davanja Lantusa, dolazi do vrlo sporog apsorpcije, zbog čega se koristi za snižavanje šećera jednom dnevno. Studije su pokazale da upotreba ovog hormona noću pomaže u znatnom smanjenju rizika od hipoglikemije kod djece i adolescenata, dok se šećer normalizuje.

  • Velika prednost je činjenica da se Lantus inzulin polako apsorbuje, zbog čega dijabetičar nema vrhunac u supkutanom davanju. Ako lijek koristite jednom dnevno, drugog ili četvrtog dana možete postići ravnotežnu koncentraciju lijeka. Uz intravensku injekciju, hormon se izlučuje iz tijela slično ljudskom insulinu.
  • U vrijeme metabolizma glargina stvaraju se dva aktivna spoja M1 i M2, zbog kojih potkožna injekcija ima željeni učinak. Lijek ima isti učinak na dijabetičare, bez obzira na starost pacijenata. Djeca i adolescenti nisu prošli studiju farmakokinetičkih svojstava lijeka.

Lijek se oslobađa u obliku injekcijske otopine, koja se pakuje u patrone od 3 ml. Postoji pet uložaka u jednom blisteru, jedan blister se nalazi u jednom kartonskom pakovanju. Cijena lijeka u ljekarnama je od 3500 do 4000 rubalja, u internetskoj trgovini lijek je jeftiniji.

Općenito, inzulin ima vrlo pozitivne kritike mnogih pacijenata i ljekara.

Kako prebaciti na glargin sa drugom vrstom inzulina

Ako je dijabetičar koristio ultrazvučni inzulin ili lijekove srednjeg i visokog trajanja djelovanja za terapiju, tijekom prijelaza na Lantus potrebno je prilagoditi dozu i reviziju glavnog režima liječenja.

Da bi se smanjio rizik od hipoglikemije ujutro ili noću tijekom prelaska s dvostruke injekcije bazalnog inzulina na jednu injekciju, u prvih dvadeset dana liječenja doza baznog hormona smanjuje se za 20-30 posto. Istovremeno se doza hormona primijenjenog u vrijeme jela malo povećava. Nakon 14-20 dana, provodi se prilagođavanje doze pojedinačno za svakog dijabetičara.

U slučaju da dijabetičari imaju antitijela na ljudski inzulin, potrebno je pregledati i dozu lijeka.

Uključujući promjene doze, ako osoba promijeni svoj način života, smanji težinu, počne se aktivno baviti fizičkim vježbama.

Kako sniziti inzulinski šećer

Lijek Lantus unosi se u tijelo samo uz pomoć posebnog uređaja - olovke za špriceve KlikSTAR ili OptiPen Pro1. Prije nego što napravite injekciju, trebalo bi da se upoznate sa uputama za upotrebu olovke i slijedite sve preporuke.

U slučaju loma ručicu morate odložiti. Alternativno, dopušteno je davanje lijeka iz uloška pomoću injekcijske šprice, čija je razmjera 100 jedinica po 1 ml.

Prije ubrizgavanja, uložak inzulina trebao bi biti na sobnoj temperaturi nekoliko sati. Važno je pažljivo pregledati svaku bočicu kako biste bili sigurni da nema taloga, izgled, boja i prozirnost otopine ne bi se trebali mijenjati.

Mjehurići zraka se uklanjaju iz kasete prema priloženom uputstvu za upotrebu. Ponovno je zabranjeno punjenje uložaka hormonom. Da biste izbjegli slučajno unošenje drugog lijeka, morate provjeriti koji se uložak koristi, za to se svaka boca provjerava neposredno prije injekcije.

Prisutnost nuspojava i kontraindikacija

Često su kod dijabetičara, kada koriste hormon Lantus i ne slijede osnovna pravila, uočeni neželjeni efekti u obliku hipoglikemije. Slično stanje se javlja i nakon unošenja prekomjerne doze lijeka.

Uz to, vid pacijenta može se pogoršati, pojavljuju se simptomi retinopatije, disgeuzija, lipohipertrofija, lipoatrofija. Moguća je i alergijska reakcija na inzulin u obliku edema, crvenila kože na području injekcije, urtikarije, anafilaktičkog šoka, bronhospazma i Quinckeovog edema. Zbog kašnjenja natrijum jona u tijelu, osoba može osjetiti bol u mišićima.

Čestim napadima hipoglikemije kod dijabetičara može biti narušen rad nervnog sistema. Uz dugotrajni i intenzivni razvoj ove simptomatologije, postoji veliki rizik od prerane smrti pacijenta.

  • Tokom liječenja inzulinom može se primijetiti proizvodnja antitijela na lijek. U djece i adolescenata javljaju se i bolovi u mišićima, alergijska reakcija i bol u predjelu ubrizgavanja. U tom je pogledu pogrešan odabir doze podjednako opasan i za odrasle i za djecu.
  • Hormon je zabranjeno uzimati u slučaju individualne netolerancije na aktivnu supstancu koja je dio lijeka. Ne možete koristiti Lantus i za hipoglikemiju. Djeca mogu uzimati lijek tek kada napune šest godina.
  • Kod dijabetičke ketoacidoze ova vrsta inzulina nije propisana. Posebnu pažnju treba posvetiti liječenju osoba koje imaju proliferativnu retinopatiju i sužavanje moždanih i koronarnih žila. Važno je i pažljivo pratiti zdravstveno stanje starijih ljudi koji su prešli na ljudski inzulin lijekovima životinjskog porijekla.

Analozi lijeka

Glavni analog lijeka koji snižava visoki šećer i Levemir inzulin iz Novo Nordiska, jasan je konkurent. Općenito, skoro sve insuline Novo Nordisk imaju visoku stopu efikasnosti.

Koji inzulin odabrati - ovo pitanje najbolje koordinirajte sa svojim liječnikom.

Ovaj hormon, koji takođe ima pozitivne kritike, može se polako apsorbirati sa mesta ubrizgavanja i ima dugotrajni efekat. Ovaj efekat može se postići zbog činjenice da lijek ulazi puno lakše u krvotok i stanično tkivo.

Budući da ovaj inzulin nema izražen vrhunac djelovanja, rizik od razvoja hipoglikemije noću značajno je smanjen. Injekcija se primjenjuje tri do četiri puta dnevno, jedna injekcija se mora obaviti u intervalu između 1 i 3 sata ujutro kako bi se kontrolirao fenomen jutarnje zore.

ovaj članak će pružiti sveobuhvatne informacije o insulinu Lantus.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen.

Pogledajte video: Injecting Insulin With the Lantus SoloSTAR Pen (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar