Učinkovite kreme i masti za njegu stopala kod žena koje imaju dijabetes

Endokrinološka bolest (dijabetes) utječe, i vrlo je opasna, na zdravu kožu nogu. Zašto se ovo događa? Odgovor iz Wikipedije: „Visoki šećer u krvi uništava postojeće zdrave ćelije kože i negativno utiče na nukleaciju novih epitelnih ćelija kože (geneza), kao i:

  • o funkcionisanju uspostavljenog sloja kože,
  • prekida interakciju: koža funkcionira uz hormonalni rad gušterače, nadbubrežne kore,
  • šećer razrjeđuje zidove, ventile venskih malih i velikih žila na nogama,
  • izaziva ustajalu epikrizu - varikozne vene (varikozne vene), tromboflebitis (stvaranje i naknadno začepljenje venskih žila trombovima), krvarenje trofičnih ulkusa. "

Prekomjerna količina šećera u krvi dovodi do oštrog smanjenja potrebnih tvari u koži - kolagena, keratina, elastina, hijaluronske kiseline. Stvara umjetnu dehidraciju, isušuje vlažni sloj kože bez kojeg je nemoguće život i zdravlje ljudi.

Koja je razlika između tretmana mastima i kremama

Razlika između sredstava "krema, mast" sadržana je u 2 razlike:

  1. U konzistenciji (viskozitet, gustoća sastava).
  2. Brzina, dubina i širina širenja na oboljeloj koži nogu.

Tabela opisuje kliničke razlike:

Kremaste konzistencije lijekova je lagana, a ne gusta tečnost. Sadrži 40% destilirane vode.

Kreme se ne čuvaju duže vrijeme. Nakon isteka roka upotrebe, voda se adsorbira (odvaja) u epruveti s vrhnjem.

Mast se odlikuje gustom, zadebljanom masom ljekovitog sastava. Vode je manje nego u kremama. Veća se pažnja posvećuje uvođenju masti, ulja prirodnih (organskih) ili sintetskih (anorganskih) masti.

Kada se čuvaju na hladnom i hladnom mestu, lekovi za održavanje održavaju rok trajanja od 1,5, 2 puta duže u odnosu na kreme.

Kreme, koje imaju prozračan, vodenast sastav, lako se nanose na patogeno područje kože nogu. Dovoljno je tankog sloja i 5-7 minuta da krema pusti da prodre na površinu kože.

Terapeutski učinak kreme je specifičan: brzo prodiru u pore na koži, ali ne duboko. Počinju djelovati mnogo brže od masti, ali ne zadugo. Lekoviti efekat traje ne više od jednog dana.

Naslage, naprotiv: to su sredstva za duže izlaganje. Primjenjuju se u teškim ili pogoršanim slučajevima dermatopatogeneze kože nogu s dijabetesom.

Oni impregniraju kožno tkivo polako, zbog gustine (sadržaja masti) u masi. Ali ne zaustavljaju se na gornjim granicama kože, dostižu duboke (bazalno-membranske) granice sloja kože.

S potvrđenom dijagnozom dijabetesa žene, stručnjaci visceralne medicine inzistiraju na tome: - odmah započeti profilaktičku upotrebu posebnih dermatoloških masti i kreme za liječenje nogu.

Što treba biti u sastavu ljekovitih masti i krema

Dermatolozi i endokrinolozi preporučuju kreme s mastima s komponentama intenzivnog djelovanja vlage, zasićene organskim i sintetičkim uljima, mastima, složenim elementima u tragovima, vitaminima. Sa uznapredovalim fazama kožnih lezija na nogama, dijabetičarima se pripisuju antibiotici, kortikosteroidi, koji su dostupni u obliku kreme / masti.

Narodni lijekovi (kreme / masti) odličan su dodatak za efikasnu njegu stopala kod dijabetesa. Glavna stvar je da se ti lijekovi podvrgavaju tretmanu i čišćenju okoliša. Lijekovi moraju biti certificirani i ne izazivati ​​nuspojave.

Važno! Ljekarnička mreža predstavlja kategoriju farmakoloških dermatoloških proizvoda označenih na ambalaži upozorenjem - „Isključivo za pacijente sa dijabetesom!“.

Pravila za njegu stopala kod dijabetesa: jesu li dovoljne masti ili kreme

Endokrinolozi, flebološki terapeuti zajedno sa dermatolozima inzistiraju na sistematskom, višeslojnom tretmanu nogu kod žena koje imaju dijabetes. Oni leče hronične „dijabetičare“ hormonskim lekovima koji se pripisuju u obliku tableta, injekcijama (intramuskularno ili intravenski kapanje lekova).

Noge dijabetičara koje imaju bolne eriteme (suve / vlažne pukotine) moraju se neprestano, svakodnevno, bez propuštanja vremena da se mažu kremama ili gustim, masnim masti. Uz početni oblik dijabetesa, pravovremeno djelovanje lubranata (hidratantna krema, masti) zaštitit će gornju površinu kože nogu od pretjeranog isušivanja. Suze sloja kože na nožnim prstima, stopalima, petama i kolenima neće se produbiti. Krvarenje iz pukotina iz rana prestat će.

U slučajevima visokog stupnja oštećenja kože, s nekrotičnim patologijama (gangrena, vlažni ekcem, plačući eksudativni dermatitis), lijekovi s kremama i masti izuzetno su važni. Primjenite tehniku ​​nanošenja, to su sterilni maramice, gazni oblozi. Tan je impregniran antibiotskim mastima - „Vishnevsky baliment balzam“, „Eritromicinska mast“, „Steptoderm“, „Levomikol“. Ovi lijekovi savršeno liječe gnojne (piokokne) ulceracije na nogama.

Ljekari savjetuju da se pridržavaju pravila u liječenju, njezi stopala, pribjegavaju efikasnim kremama i mastima:

  • Koristite samo lijekove koje je propisao ljekar. Kozmetičke kreme i masti za ruke, lice i tijelo kategorički nisu prikladne za njegu "dijabetičnih" nogu.
  • Obratite pažnju na datum isteka na ljekovitim kapicama staklenki, boca i bočica u koje se pakiraju kreme. Ne rizikujte s lijekovima kojima je istekao rok trajanja, tako da možete uvesti patogenu infekciju u mikropukotine, rane na koži.
  • Prije primjene postupaka, obavezno operite noge toplom i sapunom vodom i osušite mekim ručnikom.
  • Ne trljajte terapijske masti i kreme s jakim pritiskom, možete ozlijediti pastu (labavu) površinu kože nogu. Razmažite bolna mjesta na nogama moraju biti kružnog, laganog pokreta (u smjeru kazaljke na satu).
  • Ako se krema, mast pohranjuje u frižideru (ali ne ispod zamrzivača, nego na 2-3 police vrata), lijek morate prethodno ukloniti, 10-15 minuta prije širenja. Držite ga na dlanovima, tako da će se ohlađeni sadržaj u epruvetama zagrijati, a ravnomjerno počivati ​​na oštećenoj koži nogu.

Upozorenje! Nemoguće je zanemariti jednostavne zahtjeve i pravila upotrebe dermis krema i masti za njegu stopala kod dijabetesa. Kada je zapostavljen, znači da daje razlog da budete brižni u pogledu daljeg lečenja.

Učinkovite kreme za liječenje i njegu dijabetičnih nogu kod žena: pregled lijekova

Među pacijentima popularne su ljekovite kreme (masti) koje, doista, brzo donose efekat olakšanja. Ublažite bol, svrbež, umirite upalu kože na nogama. Uključuju sljedeće stavke:

  • 1. st. Boro Plus. Jeftina krema trebala bi biti u bilo kojoj kućnoj apoteci. Sadrži bornu kiselinu koja je odličan antiseptik. Pomaže kod jedva pojava simptoma - crvenila, oteklina, suvoće i pilinga kože na nogama.
  • 2nd. La Cree Uobičajeni dermatološki proizvod, proizveden u kompaktnim cevima. Krema se savršeno uklapa, ne donosi nelagodu čak i najotvorenijim i krvavim područjima zahvaćene kože. Sastav uključuje: sintetičke (umjetno stvorene farmakološke komponente) i sastojke prirodnog porijekla - ljekovite ekstrakte ljekovitog bilja, cvasti, lišća.
  • 3. "Flemingova mast." Nezamjenjivi lijek u liječenju pustularnih lezija na nogama. Posebno, kod sekundarne intoksikacije: pod infekcijom patogenom mikroflorom - stafilokoki, streptokoki, Pseudomonas aeruginosa. Točna primjena Fleming masti osigurava da se male pustule ne transformiraju u apscese, karbule, kipuće. Mast se stavlja u otvorene žarišta (rupe) sa trofičnim čirima na gležnjem, poplitealnim mjestima nogu.
  • Četvrti. "Dia Ultraderm" (Dia Ultraderm). Smatra se jednim od najjačih terapijskih sredstava. Izrazito svojstvo kreme je stabilna zaštita već zahvaćene kože nogu. Ne dopušta i sprječava manifestaciju recidiva, opetovanih upala.Nije alergična, nježno je percipiraju i odrasla i pedijatrijska kategorija oboljelih od dijabetesa. Sve ove pozitivne osobine u Dia Ultraderm očituju se zahvaljujući embrionima pšeničnih klica, glicerina, lanolina i biohemijskoj supstanci (superoksid dismutaza).
  • 5. "Virta" (Virta). Dermatolozi naglašavaju ljekovita svojstva kreme za rane: njegova obilna hidratacija pruža intenzivno djelovanje uree (organske tvari) koja je dio složene strukture ovog lijeka. Preporučuje se kao svakodnevna hidratantna krema, za bilo kakve bolne manifestacije na koži, a ne nužno i zbog dijabetesa.

Dermatolozi iz prakse, endokrinolozi razvijaju nove, inovativne metode za liječenje bolesnika sa dijabetičkim stopalima. Farmakološki stručnjaci aktivno su uključeni u zajedničke istraživačke programe. Njihov cilj je stvaranje superintenzivnih složenih terapijskih sredstava na bazi masti i krema.

Zaključno, nekoliko riječi o najnovijim istraživanjima dermatološkog liječenja nogu dijabetičnih žena. Proboj u brzom izliječenju teško zacjeljujućih trofičnih čira, dijabetičke etiologije postiže se ozonskom terapijom. Tretman tečnim, utečenim ozonom, s kompleksnim dodatkom intenzivnih krema i masti (o čemu su čitaoci saznali iz članka) pokazuje izvrstan ljekoviti rezultat.

Pogledajte video: Deset godina mladje uz samo 3 sastojka !Domaca krema protiv bora (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar